Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13789

Köszönöm a tippet. Nem tudod véletlenül a német nevét? Az osztrák oldalon közelebb van az obi, holnap elmegyek, ha ott nem lesz, akkor magyar oldalon is.

Előzmény: rferi (13782)
rferi Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13788

Sajnálom, hogy Te is elmentél!

A nyomdádhoz, ha kell, van egy jó nagy készlet cirillem. Nem kellhet sűrűn, de ha igen, akkor ilyet szerezni szinte lehetetlen. Tartsd észben, hátha kellhet.

Előzmény: karrier (13787)
karrier Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13787

Nem adtam fel, csak elköltöztünk Magyarországról.

És az elején még féltem, hogy mi lesz és, hogy a gyerekek hogyan bírják majd a strapát, úgyhogy összepakoltam mindent és most is tárolom, de nincs értelme.

Már nem félek, a gyerekek is jól bírják.

Szóval eladom a dolgaimat.

De továbbra is restaurálással foglalkozom Svájc egyik legnagyobb magán műhelyében, csodálatos anyagon.

Illetve a magasnyomó (letterpress) nyomdámat kihoztam magammal, azt most tovább is fejlesztettem, úgyhogy nemsokára kisszériás művészkönyveket szeretnék készíteni... ...ötletem már sok van, már csak időt kell rá szakítani. (képeket majd teszek fel)

Az az igazság, hogy ha haza is kellene menni, akkor már biztos, hogy nem ebben a formában folytatnám tovább ahogy korábban csináltam.

Előzmény: GPF (13786)
GPF Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13786

Ha szabad kérdezni, miért? Egész mást fogsz csinálni?

Nincs csontod tisztavíznek?

Előzmény: karrier (13777)
GPF Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13785

Ja, mégegy. A csomagoló papírként kapható tekercsekkel nagyon nehéz dolgozni. Vékony, szakad, nyúlik. Az ívben kapható (drágább) az már jó lehet és szépek is vannak.

De nekem nagyon tetszik a natúr papír, a legolcsóbb vastag csomagolópapír is jó.

http://www.panton.hu/hu/termekeink/natronpapirok/barna-bordazott-natronpapir/686#

Ha az éleket valami színes vászonnal erősíted meg, akkor nekem nagyon tetsző végeredmény is kijöhet.

Előzmény: tisztavíz_ (13778)
rferi Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13784

Kötészeti szövetet csak kötészeti szakáruházban kapsz, és ezek nem szoktak webshopot működtetni.

Coverlux, és Full papír kft.

Oda kell menned, mese nincs.

GPF Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13783

Egyetértek.

Borításhoz tapéta ragasztóba kevert plana is működik és erős.

Szoktuk hígítani is a Planát meg a Duvilaxot, amikor nagyobb felületet vonunk be. Én legalábbis a szerkezeti ragasztáshoz töményen használom, a borításhoz higítva.

Igen, a tapéta jó ötlet bevonáshoz. Erős, strapabíró. Vékony papírral sokkal nehezebb dolgozni.

Előzmény: kuperta (13780)
rferi Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13782

Nem csak példa, az OBIBAN pont ezt árulják

Előzmény: tisztavíz_ (13779)
rferi Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13781

Te is feladod??? :((((

Nem marad ebből a szép szakmából semmi...

Előzmény: karrier (13777)
kuperta Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13780

Borításhoz, célszerű a tapétaragasztó, planával nehezebb.

Sima lepedővászon kiváló erősítéshez, borításhoz. A könyvkötő vásznat nem szabad se mosni se vasalni, elő van készítve a munkához!

Sima fehér háztartási csomagolópapírral könnyű dolgozni, ki lehet próbálni az alátét tapétát is. Az egybe bevonás elég problémás. Jó taktika lehet körbe az oldalát, tükrösen az alját, belül körbe, és végül az alját belül. 

Nekem az elképzelt doboz méret nagynak tűnik, talán jó lenne kisebb dobozon begyakorolni a fogásokat, nem megoldhatatlan, de gyakorlat kell hozzá. 

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13779

Helyesen: Pont ehhez érdemes ragaszkodni vagy csak példa?

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.18 0 0 13778

Köszönöm, így most már remélhetőleg megtalálom a profilt. Rferi javaslata is jónak tűnik. Pont ehhez érdemes ragaszkodni vagy csak példa?

A Planatol-ból még mindig nehezen tudom eldönteni hogy a BB vagy BB superior. A BB normál papírokhoz, a BB superior művész és rossz szemcsézetű papírokhoz ajánlott. A BB viszkozitása 12000 mPas, a BB superior-é 6500 mPas (a mézé 10000 mPas). Egyelőre egyféle ragasztót vásárolnék ami univerzálisan jó doboz ragasztásra és bevonásra is (gondolom az utóbbihoz vizes higítással). Több különböző fajta ragasztót értelmetlen lenne betáraznom, még egynek a beszáradás előtti felhasználása is kérdéses.

A szál összefordítást kuperta is írta pár napja. A doboz erősségét illetően Sage Reynolds írta valamelyik videója alatt, hogy a szál-gerenda elven ragasztott doboz nagyon erős. Gondolom a bevonóanyag is legalább annyit erősít rajta.

Kötészeti szövetet lehet értelmes áron kapni? A német oldalon rengeteg féle van, közel 3000 forintos méterárról indulva (kis mennyiség esetén) a csillagos égig mennek az árak. Egy nagy dobozra több méter kellhet. Nem tudom mennyivel rosszabb, ha méteráruboltban veszek vásznat. Ezeket jobb látni élőben, az ellátók mind Budapesten vannak, nehezen tudok oda eljutni, csak ezért nem is éri meg. Talán lehet kérni mintát is, csak kérdés honnan. A kötészeti vásznakat ki lehet mosni, vasalni felhasználás előtt?

Bevonó papírnak mi jó még amivel könnyű dolgozni és erős? Akár teljesen sima, fehér minta nélküli is jó lenne. Nagy dobozokhoz a 70*100-as kevés ha egyben szeretném bevonni (bár lehet, hogy amúgy sem fog menni egyben ekkora dobozoknál).

Az utóbbi hónapokban nagyon sok lehetőséget pörgettem végig a tárolásra amíg eljutottam a szürkelemez dobozig. Lehetőleg elsőre (vagy másodikra) használható dobozt szeretnék gyártani. Most már tényleg csak a dolgokat kell összeszedni és nekiállni.

Előzmény: GPF (13774)
karrier Creative Commons License 2016.10.17 0 0 13777

Vágáshoz ezt tudnám felajánlani:

A gép karja kb 72 cm az asztallapja kb 55 cm. A 70-cmes, 2 mm vastag szürkelemezt átvágja (vastagabbat nem)
Ára: 30 000 Ft 

És most jut eszembe, hogy itt még nem szóltam, de megszüntetem a műhelyemet, ha valakinek eszébe jut valami az kérdezzen, én meg összeszedem mi van még és majd megírom.

Előzmény: tisztavíz_ (13769)
GPF Creative Commons License 2016.10.17 0 0 13776

Na, ez jól néz ki! Lehet, hogy én is beszerzek egy 1.5 m-est!

Előzmény: rferi (13775)
rferi Creative Commons License 2016.10.17 0 0 13775

Én igazán jó, és kényelmes vágóvonalzónak ezt ajánlanám:

Trapéz keresztmetszetű ÖLESLÉC néven keresd az építőipari osztályon, a vízmértékek körül. Egytől három méter hosszig van, fél méteres ugrásokkal. Nem vészes az ára, merev, jól lehet mellette a szikével vágni.

Előzmény: tisztavíz_ (13773)
GPF Creative Commons License 2016.10.17 0 0 13774

A Lidl-ben néha lehet kapni nagyon komolynak kinéző 1 m-es vonalzót. Nekem van, de nem szeretem. Pont azért, mert a széle nem ér hozzá a papírhoz. Egyrészt emiatt (nekem) nehezebb pontosan a vonalra tenni, másrészt az sem vezeti meg jól a kést.

Az 1 m-es nem rossz pedig, hisz ekkorák általában a lemezek, kreatív papírok. Így egy vágással el lehet vágni. Na, ezért használok alu profilt. Most nem tudom lemérni, de szerintem nem is szükséges. Egyrészt nem lesz sokféle, másrészt látod, hogy melyik tűnik alkalmasnak. Az U két szára kicsit 1 centi alatt van. A szélessége meg olyan, hogy könnyen belefér egy férfi hüvelykujj.

Szerintem is erősebb a Planatol BB. Csak ezt ismerem. De ez az öntapadós jópofa!

Nem a kartonok élen ragasztásának kell viselnie az erőket. Akármilyen ragasztót használhatsz oda, nem lesz elég erős. A ráragasztott anyag fogja meggátolni, hogy szétváljon. Egy nem nyúlós textil (pl. könyvkötővászon) vagy bőr által erősített élekkel elnyűhetetlen dobozt lehet csinálni Duvilaxszal is.

Az 55*34*30 az elég nagy. Lehet, hogy a szürkelemez meghajlik. Érdemes lenne legalább az aljához duplán használni, a két réteget száliránnyal merőlegesen összeragasztani.

Egyébként így látatlanban vagy rendkívül precíz és lelkiismeretes valakinek tartalak, ez esetben szívesen megnéznék pár általad készített dolgot.

Vagy iszonyú körülményesnek :) És ez esetben is megnézném!

Előzmény: tisztavíz_ (13773)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.16 0 0 13773

Határozottan sokallok érte annyit. Az obis profilodnak meg tudnád adni a méreteit, vastagságát? Esetleg melyik részlegen keressem?

Még mindig nem tudom, hogy a Duvilax van-e olyan erős mint például egy Planatol BB, csak sejtem, hogy nem. Korábban volt szó itt  a fórumon arról, hogy a Planatol BB sem a létező legerősebb. A német webshopban van BB, BB superior. Melyik kell? A 152-t ismered?

Kapásból 55*34*30cm-es dobozt is készítenék, akár sok kilónyi dolgot is belerakok majd. Erős, minőségi ragasztás kellene. Ha más megoldás nincs, megerősítem az éleit bőrrel vagy hasonlóval, de jobb lenne ha a doboz önmagában is tartana.

A HW 730-al öntapadót lehet készíteni csak érdekességképp, ha már megláttam.

Előzmény: GPF (13772)
GPF Creative Commons License 2016.10.16 0 0 13772

Te nem sokallsz 10 ezer forintot egy vonalzóért? Én biztos nem adnék érte annyit. Ennek a vonalzónak a profilján látszik, hogy a bal oldala nem ér le a papírig, a jobb oldala leér, de az meg magas is. Egyébként nekem nem zavaró, hogy ilyen magas. Biztos flexibilis lesz egy kicsit.

Rakéta alkatrészt készítesz? :)

A Coverlux-nál egyféle Duvilax van, a BD-20-as. 6-700Ft. De biztos, hogy ezer alatt van egy liter.

Elsőre nem kell csont. Meg másodjára sem. Bőven el lehet lenni nélküle.

Előzmény: tisztavíz_ (13771)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.16 0 0 13771

Köszönöm, marad az OLFA szike.

Ilyesmire gondoltál? Bár ez pont nem biztos, hogy az a minőség, ami kellene. Ekkora profil mellett hogy fér el merőlegesen a kés? Ha nagyon kihúzom, flexibilis lesz a penge.

Esetleg ez a vonalzó jó lehet vagy derékszög? Ezeknek viszonylag magas a profilja, talán nem ugrik fel rá a szike. Bár én csak 60cm-esben gondolkodtam. A derékszögből 60cm a legnagyobb, a vonalzóból az 1m-es nagyon drága.

A Coverlux weboldala annyira nem megy, hogy meg sem lehet nézni a ragasztókat. Marad a Planatol BB (a német webshopban olcsóbb). Gyógyszertári üvegekbe vagy PET palackokba (ha nem lép vele reakcióba) el tudom rakni, ezek biztosan légmentesen zárnak.

Csontot egyébként is csak a www.schmedt24.de-n találtam, nem úszom meg a kettős rendelést.

GPF Creative Commons License 2016.10.16 0 0 13770

Valamelyik tördelhető pengés Olfát vedd. Az a műfaj csúcsa. Szerintem elég a 18 mm-es is. Az Olfa elég stabilan megfogja a pengét és borotvaéles.

Nem vonalzóként árulnak aluminium profilokat az OBI-ban. Ezek közül nekem van U és L alakú 1 m-es szál. Jobb lenne egy picit hosszabb, de csak ilyet lehet kapni.

Nem szárad be a Planatol. Van aki azt csinálja, hogy széttölti több üvegbe, annyira tele, hogy levegő mentesen lehessen zárni. Így sokkal tovább megmarad eredeti állapotában. Kicsit besűrűsödik, de pár csepp vízzel higítható.

Nagyjából hasonló összetételűek ezek a ragasztók. Valószínűleg a Technobond is jó. Papírra nem ismerem, de tudok olyat, aki fára azt használja megelégedéssel.

A Coverlux nem a honlapjáról híres:

http://coverlux.hu

Előzmény: tisztavíz_ (13769)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.16 0 0 13769

Köszönöm a sok tanácsot mindenkinek.

Szürkelemez vágásához egy minőségi szerszámra nem sajnálnám a pénzt. Van egy 18mm-es kitolható pengés szikém de nem egy csúcsminőség. Szétmenne tőle a kezem rövid idő alatt. Ezek közül melyik lenne a legjobb: szőnyegvágó, forgókés, 25mm-es szike vagy ipari szike? Esetleg más ötlet kéziszerszámra?

Pontosan mire gondoltál ezzel? "bevált egy L vagy U profilú alu izé, amit az OBI-ban lehet kapni"

Utánanéztem a Planatol BB-nek és Duvilaxnak (BD-20), egyik sem annyira durva vegyszer hogy ne felelne meg. a Planatol állítólag fél év alatt beszárad és el sem használnám addig. Duvilax-ból BD20 kell? (Az említett Coverlux céget nem találom a neten.) Technobondot (faragasztó) is ajánlott a Panton, ennek nem néztem utána.

Előzmény: GPF (13760)
4Hópihe Creative Commons License 2016.10.13 0 0 13768

kartonból dobozkészitési utmutató itt:

https://www.youtube.com/watch?v=biZoIB68D5Y

itt dobozkötési technika

https://www.youtube.com/watch?v=zVucYhiohaE

persze a ragasztóstift helyett könyvkötöragasztóó...

nem tudom merre laksz de az aldi és a liddl szivesen megszabadul bizonyos dobozaitól, csak kérned kell..

én óriási chipszes dobozokat hordtam el. csak az oldalát kellett kipotolnom és bekötöttem hatalmas nagy tárolóim lettek.

itt textil  béleléshez mutató

https://www.youtube.com/watch?v=C1YwIcZIFVM

ragasztósoray helyett itt is a könyvkötö ragasztót ajánlom..

itt rendszerezö fiokos megoldás

https://www.youtube.com/watch?v=O0ohBz6RbRY

Előzmény: tisztavíz_ (13763)
GPF Creative Commons License 2016.10.13 0 0 13767
Előzmény: GPF (13766)
GPF Creative Commons License 2016.10.13 0 0 13766

A Színes ötletek sorozat Díszdobozok c. kiadványa meglepően színvonalas és komoly projekteket tartalmaz.

Szerintem érdemes átnézni, akár ötletszerzés céljából is. Ráadásul nem is nehéz hozzáférni :)

GPF Creative Commons License 2016.10.13 0 0 13765

Szerintem az elméleti felkészülésen túl vagy :)

Állj neki, csinálj meg egyet!

(A Duvilax is és a Planatol is szagtalan, kipárolgása nincs, hogy hányszor került a bőrömre, azt el sem tudom mondani. Simán letörlöm kézzel vagy az ujjam hegyével, ha úgy adódik. Planatol BB-t be lehet szerezni, a többit sokkal nehezebb. Valószínűleg a Duvilax is gyárt sokfélét, de csak egyet lehet kapni a Coverluxnál.) Természetesen öntapadók használatával egy csomó nyűgtől megszabadulsz. Az is egy járható út.

A szövettel bevont karton el fog hajolni, ha vizes ragasztót használsz és csak az egyik oldalt vonod be.

kuperta Creative Commons License 2016.10.13 0 0 13764

Nekem az 1300 g. körüli szürkelemez a kedvencem, ha erősebb kell két lapot keresztszálasan összeragasztok, így sokkal stabilabb mint egy vastag. Az éleknél akár "sulifix" ragasztóval is jól tart. Lehet a vékonyabb falu dobozt kívül belül háztartási csomagolópapírral bevonni és utána ráragasztani a színes csomagolópapírt, ez is meglepően stabil. A bevonáshoz jó a tapétaragasztó, vagy a keményítő.

Gyakorláshoz jobb a kisebb méret, akár a dekorkarton színével befelé összeragasztva jó kiindulási anyag. 

Egyszeű megoldás lehet a fénymásolópapíros doboz megfelelő magasságúra vágva, bevonva. Igaz bevonás nélkül de címkézve sokat használok belőlük, ott vágom körbe ahol a rövidebbik oldalra fel van hajtva a fenéklemez.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.12 0 0 13763

Köszönöm az ismételten hasznos tanácsokat.

A Pantonnál 3mm-es a legvastagabb szürkelemez. Máshol úgy láttam 3.5mm-ig létezik. Bár Sage Reynolds azt írta "for boxes I use 60 point  to 98 point board" ami elvileg 1.5 és 2.5mm-es. 360-690 Ft egy 1.5-3mm vastag lapért nem tűnik vészes árnak és nekem ez lenne a legegyszerűbb beszerzés. Nyomdák vannak, megpróbálhatok körbeérdeklődni, de elmenni érte nem nagyon érek rá és lehet még drágábban is adják itt helyben.

Úgy látom rengeteg féle ragasztót gyárt a Planatol. Pont a BB lenne a legmegfelelőbb? 4000 forint még belefér. A Duvilax elég erős dobozragasztáshoz, ebből csak egyféle létezik? Olyan ragasztó kellene, amiben nincsenek veszélyes anyagok, bőrrel biztonságosan érintkezhet, a gőze belélegezve nem káros. Vízzel higítható lenne a legjobb. (Valahol azt olvastam, hogy a Duvilax ilyen.) Hiába keresek a ragasztók után, nem tudom mi lenne nekem a jó dobozragasztáshoz.

Úgy emlékszem anno megtaláltam a linkelt oldalt doboz ügyben, de nekik csak szabvány dobozaik vannak. A dobozokat típus szerint FEFCO kóddal jelölik (lehet tervezni ettől eltérőkeket is). A szabvány, felül két osztott füllel "záródó" doboz egyáltalán nem praktikus tárolódoboz, mert a teteje nem áll meg magában, az alja nem sík (általában ott is belógó fülek vannak). Az általam linkelt fedeles vagy cipősdoboz forma kellene. Ezen belül is van még jópár fajta, egytől három rétegű oldalfallal, például ezek: 1, 2, 3, 4. A gyártatási projektem megbukott, kézzel pedig már inkább szürkelemezből állok neki, szerintem sokkal egyszerűbb mint ilyen formákat kivágni.

A hullámkarton doboz bevonása nem is olyan egyszerű feladat. A fedélnél talán még ki lehet trükközni, hogy becsukódjon. Kívülről elég lenne a papír. Talán egyszerűbb lenne a papírtapéta vagy öntapadó. Vagy kétoldali ragasztóval valamilyen papírt (nem tudom, hogy vastagságra mi lenne ideális, gondolom 100-150g) ráragasztani. Belülről szövettel vonnám be inkább. A szövet doboz belső felére eső részét nem szeretném közvetlenül ragasztani. Jobb híján arra gondoltam, hogy a doboz aljának és oldalainak megfelelő méretű kartonlapokat vágok, egyesével bevonom szövettel (kifeszítve, hátulról ragasztva) és a dobozba ragasztom kezdve az aljával. Nem tudom mennyire nézne ki bénán. A másik ötletem, hogy készítek a doboz oldalainak megfelelő alj nélküli betétet és varratok egy szövetbetétet, ami maximum kétszer magasabb mint a doboz. Ezt betét mögé hajtva van egy kivehető, mosható szövetbetétes dobozom. Kérdés a gyakorlatban hogy működne.

GPF Creative Commons License 2016.10.11 0 0 13762

Amikor írtad, hogy milyen nehéz hullámkartont szerezni, akkor akartam kérdezni, hogy szürkelemezt könnyebb? Mert szerintem nem.

Nincs a közeledben nyomda? Hátha adnak el pár ívet.

A Pantonnál szinte minden van, ami kell neked és szállítatnak házhoz:

http://www.panton.hu/hu/szolgaltatasaink

Hú, a Planatol ára nagyon felment, de az egy szuper ragasztó:

http://www.panton.hu/hu/termekeink/koenyvkoeteszeti-ragasztok/127

A többit nem ismerem.

Mi még itt a Duvilax-ot használjuk, az sokkal olcsóbb és az is jó.

Nagyon erős tud lenni egy szürkekarton doboz, főleg ha az éleket vászonnal vagy bőrrel megerősíted. (Jó macerás lesz, meglátod!)

Doboz ügyben esetleg nézz körül itt:

http://papirdoboz.com/tartalom/menu1/szallitas.html

Ők is szállítanak házhoz és nagy választék van, elég jó áron.

Előzmény: tisztavíz_ (13761)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.11 0 0 13761

rferi: Egyáltalán nem haragszom, nem is titkolom, hogy teljesen kezdő vagyok e téren. Doboz bevonási technikákat kerestem, így akadtam rá Sage Reynolds videóira a yutubeon, a találatok közötti sokadik oldalon a "szürke masszában". A binders board magyar megfelelőjét keresve véletlenül akadtam a fórumra. Úgy láttam a dobozkészítés nem napi téma, nem is találtam amit kerestem.

GPF: Köszönöm ismételten, a válaszok nagyon hasznosak. Gyűjtöm a dobozokat. Formára vágott nyomtatótoner dobozban tartok szerszámokat lassan 10 éve. Számítógép alaplapos, illetve ehhez hasonló formájúakban szerszámokat, alkatrészeket rendszerezetten, biztonságosan és kis helyigénnyel. Ezek félig kompromisszumos megoldások, mert mindig egy kicsit másmilyen doboz lenne az igazi, mint ami rendelkezésre áll. Felmerült, hogy kényes ruhadarabok tárolására is dobozt használnék (mennyiségről van szó, lenne mit beleraknom). A kartondoboz (szekrényen belül is) mechanikailag védi, nem porosodik, nem megy bele a moly, szellőzik. Ez viszonylag az olcsóbb megoldások közé tartozik. Általános rendszerező dobozokra is szükségem lenne. Legjobb az a méret (és stílus), ami az adott lakásba, bútorzathoz illik.

Megpróbálkoztam gyártatással. Kb. 10 kimondott hullámpapír doboz gyártással foglalkozó cégtől kértem ajánlatot. Visszautasítások sorozata: túl nagy, nem tudnak erős anyagból készíteni, 50db alatt nem vállalják, 5000 ft / db áron vállalják vagy nem úgy kelt fel a nap. Már azon gondolkodtam, hogy megveszem a táblákat és elkészítem saját kezűleg. Csak olyan beszerzési forrást találtam, ahol személyesen lehet átvenni. 200km-ről nem éri meg elmennem érte és nem is tudnám elhozni egészben, mert nagy. Bár ez a dolog még nincs teljesen kivesézve, de leginkább maradt a kész doboz, ha be lehet vonni.

Ha a szürkelemezből készült doboz beválik, biztos vagyok benne, hogy rengeteg dobozt készítenék a közeljövőben. Kis dobozoknál, könnyű anyagok tárolására jó lehet. Háztartási tárolódobozok esetén kérdés, hogy az élein PVA-val ragasztott szürkelemezből milyen méretig érdemes elmenni és mekkora terhelést bír el nagy biztonsággal. Gondolom a bevonóanyag is jelentősen erősítheti.

Szürkelemezre beszerzési forrást tudtok akik el is küldik? Még a PVA ragasztó pontos típusa lenne kérdés, mert ebből is sokféle van. A többit beszerzem, legfeljebb a schmedt24.de-ről megrendelem.

GPF Creative Commons License 2016.10.11 0 0 13760

Szerintem is érdemes visszaolvasni sokat ebben a topicban. Lehet, hogy még meg is találod egy régi könyvkötős könyv letöltési lehetőségét. Abban dobozkészítésről is van szó.

De azért válaszolok.

Szerintem próbáld meg a hullámkarton bevonást! Esetleg nem a legnemesebb anyaggal... Ha nem sikerül, buksz 5-600Ft-ot, ennyit simán megér a tapasztalat.

1. Egy jó sniccerre mindenképpen szükséged lesz. A szürkelemezt lehet vágni vele. Nem egy menetben, hanem 4-5-ben, de lehet.

2. Az első körben még nem feltétlenül kell vágólap. Nekem nincs nagy, ezért ha egész táblát vágok, egy másik szürkelemezt teszek alája. Ez párszáz forint, igaz, hogy előbb-utóbb ki kell dobni, de mégse tizenezer. Ha viszont komolyan és hosszú távon gondolkozol a papíros munkákban, akkor nagyon praktikus egy vágólap. Viszont az általad linkelt sem elég nagy egy szürkelemezhez.

3. Kell egy hosszú fémvonalzó. Nekem sokkal jobban bevált egy L vagy U profilú alu izé, amit az OBI-ban lehet kapni. E mellett vágok és az ujjam is biztonságban van, meg a sniccer sem ugrik fel rá.

4. Hajtogatóeszköz az a "csont"? Az jó, ha van. Nekem eléggé tetszik a Reynolds által használt teflonos cucc, de nekem egy sima kötőcsontom van. Nem tudom, melyiket egyszerűbb beszerezni.

5. Rendkívül flottul ragaszt Reynolds azzal a görgős izével, de én ecsetet használok. Azt hiszem, a görgős cucc csak akkor éri meg, ha nagyon sokat ragasztasz egyszerre.

6. A ragasztás alá rengeteg újságot elhasználok.

Elárulod, hogy mit készítesz?

Előzmény: tisztavíz_ (13758)
rferi Creative Commons License 2016.10.11 0 0 13759

Ne haragudj arra, amit most mondani fogok, de látszik, hogy fogalmad sincs semmiről e téren. Ez nem baj, mert senki sem születik ezzel a tudással. De...

Emiatt azt javaslom, hogy az itt leírtakon szépen rágd át magad. Ne kelljen már még egyszer (sokadszorra) leírni egy kezdőnek mindent.

Ami itt nincs leírva, az nem létezik.

Rengeteg kérdésed van, mindre van válasz.

Dolgozz a tudásodon, ne nekünk kelljen! :)))

Előzmény: tisztavíz_ (13758)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.11 0 0 13758

Köszönöm a hozzászólásokat!

A fán elgondolkodtam, lakásban bajban lennék az elkészítésével. Ha maradnék a Sage Reynolds féle (fedeles) doboznál, nulláról indulva milyen szerszámokra lenne szükségem? Mennyiért és honnan lehetne beszerezni jó minőségű vágólapot? (Pl. ez megfelelő?) A szürkelemezt lehet szikével vágni, hogy ne roggyon meg az éle (utána lehessen ragasztani) vagy más vágóeszköz kellene? Hajtogatóeszközből milyet érdemes?

Előzmény: GPF (13756)
4Hópihe Creative Commons License 2016.10.10 0 0 13757

vagy tökekartonnak....

Előzmény: rferi (13750)
GPF Creative Commons License 2016.10.10 0 0 13756

Ja, és ekkora doboznál érdemes elgondolkodni a fából elkészítésen. Nem sokkal bonyolultabb, mint egy szép, papírral bevont dobozt csinálni.

Előzmény: tisztavíz_ (13754)
GPF Creative Commons License 2016.10.10 0 0 13755

Sage Reynolds csinál fedeles dobozt is. Azt lenne érdemes követned. Szerintem egy fedeles, mozgó hullámkarton dobozt nem lehet szépen bevonni.  El fog válni vagy szakadni a bevonóanyag a mozgó hajtás mentén.

A vizes ragasztó pedig simán meghajlítja a hullámlemezt. Nem véletlenül kell mindkét oldalon bevonni kasírozáskor egy ekkora felületet. A kétoldalas ragasztónál és a spray-nél ez a probléma nincs. 

Ém még életemben nem hallottam olyat, hogy bio ragasztó. De, ha ez ennyire fontos, akkor használj keményítőt! Elárulod, hogy miért kell ennyire bio ragasztó? A papír is bio lesz?

Ha a hullámkarton dobozt kiterítve vonod be, akkor nem fogod tudni meghajtogatni. 

Nagyon népszrű és elterjedt itt a Duvilax és a Planatol nevű ragasztó. A Duvilax olcsó is, akár próbálkozásra, kísérletezésre is megéri beszerezni. Ha ez gondot okoz, szívesen küldök egy decit.

Bevonásra szoktuk tapétaragasztóval higítani. Vagy fordítva, a tapétaragasztót erősíteni ezekkel.

De mindenképpen készíts először egy próbadarabot, mert szerintem, amit elképzelsz, az nem fog működni. Ha jól érzem, akkor nincs nagy gyakorlatod ilyemi melóban. Ne az éles darabon kezdj!

Előzmény: tisztavíz_ (13754)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.10 0 0 13754

Ebben a videóban a saját szürkelemezből készült dobozát vonja be. Ha a bevonóanyagot kenem, akkor ez a technika nem működik. A spray elég drága és valószínűleg vegyszer. Lehet, hogy a hullámpapír miatt nem marad más megoldás mint a kétoldali ragasztó (ez megfelelő?). A ruhaanyagot először ráragasztom egy hordozó papírlapra (teljes felületen), majd azzal a videóban látott technikához hasonlóan bevonom a dobozt.

Már az eredeti téma is kicsit off, de kicsit elkanyarodnék a dobozkészítés felé, hátha mást is érdekel, illetve talán már van tapasztalatotok ilyesmivel.

Jobban örülnék neki, ha nem kész dobozt vennék, hanem magam tudnám elkészíteni: videó (többrészes, ez a rész csak a ragasztást mutatja be). Nagy dobozok esetén: például 55cm széles * 33cm mély * 30cm magas, vajon megfelelő lenne az elérhető legvastagabb ragasztott szürkelemez és bírja a ragasztás a terhelést? Lehet olyan erős mint az egy darabból készült hullámpapír doboz? Ha széteshet, drága dolgok sérülhetnek meg, akkor inkább nem is kísérletezek ilyesmivel.

Előzmény: karrier (13751)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.09 0 0 13753

Köszönöm a hozzászólásokat!

Ilyen dobozt szeretnék bevonni papírral vagy texttillel. A papírral való bevonás gondolom egyszerű, nem ráncosodik. Pamut, vászon vagy más természetes anyag használatában érdemes gondolkodni? A doboz nem összeszerelt (kiterített) állapotában gondolom könnyebb ragasztani, vagy a textilt először felragasztanám egy vékony papírra amivel utána könnyű dolgozni. A textilt kimosnám a művelet előtt mindenképpen és lényeges lenne, hogy a ragasztó ne üssön át rajta és ne szennyezze be vegyszerel. Ragasztás után ne érződjön a ragasztó a textil mögött, illetve ne legyen felkeményedés (ne károsítsa a textil anyagát). Ehhez van megfelelő ragasztó vagy nem fog így működni? Esetleg használjak kétoldali ragasztót?

Ragasztóból lehetőleg minél inkább vegyszermentest (biot) szeretnék, nem tudom a PVA és annak változatai mennyire ilyenek. Egyszer szeretnék venni és jó minőségűt, később kitudja még mire lesz jó. Sajnos a budapesti személyes vásárlást nem tudom megoldani. Rendelni tudnék (külföldről sem gond) vagy helyi boltokban megnézni (ahol semmi nem lesz várhatóan, kivéve ha abszolút tömegcikk). A pontosítások alapján konkrét ragasztó típusra lenne javaslat, esetleg beszerzési forrásra?

Ragasztó egyenletes, gyors felhordására mit szoktatok használni?

rferi Creative Commons License 2016.10.09 0 0 13752

Ne a hullámot kenje, és akkor jó lesz!

Előzmény: karrier (13751)
karrier Creative Commons License 2016.10.09 0 0 13751

Ha hullámpapírra ragasztassz, akkor vigyázz! A túl sok nedvesség árt a hullámnak is és "behorpadhat" a lemezed.

És persze préselni sem tudod, ha esetleg hólos maradna a papírod...

Én lehet, hogy inkább fotóragasztó spray-t használnék (pl. 3M) mert azzal vékonyabb rétegben viszel fel ragasztót, és persze nem is vizet, mint oldószert.

Előzmény: tisztavíz_ (13749)
rferi Creative Commons License 2016.10.09 0 0 13750

Arra bármelyik, a legolcsóbb is megfelelő lesz. Oda még a zsiríz is jó, vagy a keményítőből főzött.

A lemezt magyarul szürkelemeznek hívják.

Olvass vissza két-három oldalt, már háromszor leírtuk az elmúlt hetekben a beszerezhetőségeket.

Előzmény: tisztavíz_ (13749)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.09 0 0 13749

Tudna valaki segíteni milyen minőségi PVA ragasztót szerezzek be ha hullámpapírra (kartondonoz) szeretnék papírborítást ragasztani?

A binder's board magyarul kötészeti lemez vagy más neve is van? Hol lehet ilyet beszerezni?

Előre is köszönöm!

karrier Creative Commons License 2016.10.05 0 0 13748

Nálunk a műhelyben.

Ma nagyon meg voltam elégedve magammal. Tegnap papíröntéssel javítottam lapokat és nagyon jól sikerültek. Szín rendben, vastagság rendben és néha nem lehetett eldönteni hol ér véget a régi és hol kezdődik az új, javított rész...

... és akkor jött a Főnököm és azt mondta, nem tetszik neki. Nem elég autentikus, túl jó, túl modernnek néz ki, szedjem vissza a javítás felét és legyen minden rendetlen szélű megint. :) Mert lehet, hogy szerintem tökéletesen sikerült, de nem nézett ki 500 évesnek. És a többi mellett elütöttek a javított lapok. :)

Ízlések és pofonok.

De ma is jó napom volt. És másfél óra plusz munkám. :)

Előzmény: rferi (13747)
rferi Creative Commons License 2016.10.05 0 0 13747

És hol láttad?

Előzmény: karrier (13746)
karrier Creative Commons License 2016.10.04 0 0 13746

Minden nap boldog vagyok, hogy könyvekkel foglalkozhatok.

Minden nap elégedettséggel tölt el a tudat, hogy ma is megmentettem valamit.

Ma jó napom volt.

És láttam egy kb 2. századi római kéziratot.

Ritkán lát ilyet az ember szemtől-szemben.

karrier Creative Commons License 2016.09.02 0 0 13745

"Az egész városban három üzlet van,..."

Nagyjából az egész országban ez a három ellátó üzlet van... :)

Előzmény: rferi (13744)
rferi Creative Commons License 2016.08.28 0 0 13744

Te figyi!?

Mit nem értesz a 13728 hozzászólásban leírtakon?

A neten nem találsz ilyen anyagokat. Az egész városban három üzlet van, ami kifejezetten könyvkötészeti dolgokat árul, de egyik se webshop.

Oda kell menni, és meg kell venni.

Bőrt, és fűzővásznat nem kapsz a Pantonban, ott csak papírokat fogsz találni, ahogy ezt a kolléga le is írta neked.

Előzmény: dragonsdexter (13743)
dragonsdexter Creative Commons License 2016.08.27 0 0 13743

Szia, bocs ismétlés... Hol találok fűzővászon és bőr? Panton weboldalon nem találtam.

Előzmény: karrier (13742)
karrier Creative Commons License 2016.08.17 0 0 13742

A Panton üzletlánc van még és a kreatív-hobby boltok (pl az Üllői út elején), de a korábbi kettő szinte mindent lefed ami a kötészethez kell.

Ha külföldről rendelnél akkor a következő címen megteheted (itt minden van, mi szem-szájnak ingere):

https://www.schmedt24.de/

Előzmény: dragonsdexter (13741)
dragonsdexter Creative Commons License 2016.08.17 0 0 13741

Köszönöm. Esetleg van más szaküzlet?

Előzmény: karrier (13740)
karrier Creative Commons License 2016.08.15 0 0 13740

13728

:)

Előzmény: dragonsdexter (13739)
dragonsdexter Creative Commons License 2016.08.15 0 0 13739

Sziasztok!

Könyvkötészet kellékek anyagok, ragasztók, bőr,  stb.. hol találok? Budapesten üzletek. Köszönöm.

rferi Creative Commons License 2016.04.12 0 0 13738

Egy jegyzett grafikustól való műnek ne álljatok neki házilag!

Tudok ajánlani papírrestaurátort, és az autentikusan nyúl hozzá, ráadásul gyakorlottan is.

Ha érdekel a dolog, keress meg emilben, és megkérdem, vállalja-e. Aztán összekötlek titeket.

Előzmény: kusnyer (13737)
kusnyer Creative Commons License 2016.04.12 0 0 13737

Szia RFeri !

Téged kérdezlek mert a témában úgy érzem Te vagy a legkompetensebb.

Van egy jó nevű grafikustól egy 70×50 cm-es grafikám, azonban el van szakadva.

Hogy lehet megcsinálni, vagy mi az eljárás ( ragasztás ?), hogy az összeillesztés ne látszódjon.

(vagy tudsz-e ebben segíteni)

Mindent előre is köszönök.

méray Creative Commons License 2016.04.06 0 0 13736

Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok.

Van itthon kb. (min.) 50 éves aranypor. 

A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyit érhet.

A finomsága a képen látható.

Néztem interneten az árakat, de hatalmas árkülönbség van.

Kép:

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv méray!

4Hópihe Creative Commons License 2016.02.18 0 0 13735

kihivás volt megugrottam. még szeretnék egy ujabb nekifutást.. vegbe zárnám a könyvet.. de az veg átmérője 7mm....  egyszer már nem sikerült, de tapasztalatot szereztem...ha ujabb nagyon pihentagyu leszek biztos,hogy megprobálom ujra...

Előzmény: rferi (13732)
4Hópihe Creative Commons License 2016.02.18 0 0 13734

:o)

Előzmény: kuperta (13730)
4Hópihe Creative Commons License 2016.02.18 0 0 13733

ezért nem készül magamnak sem ..és egyre kevesebb igénnyel találkozom a digitalizálodás miatt..

Előzmény: GPF (13731)
rferi Creative Commons License 2016.02.17 0 0 13732

Nagyon pihés! :)))

Helyes darab

Előzmény: 4Hópihe (13729)
GPF Creative Commons License 2016.02.17 0 0 13731

Nagyon klassz!

Többek közt az ilyesmik miatt bánom néha, hogy már szinte csak ebook olvasón olvasok olyat, amibe könyvjelző is kéne :)

kuperta Creative Commons License 2016.02.17 0 0 13730

Még a könyvjelzőnek is van könyvjelzője!

4Hópihe Creative Commons License 2016.02.16 0 0 13729

ilyen pici könyvet készítettem. (3cm).

és ilyen könyvjelző lett belőle

rferi Creative Commons License 2016.01.19 0 0 13728

Az egyik a Coverlux (www.coverlux.hu), a másik a Full papír kft.

De akkora mennyiségben, mint ami neked kellhet, nem nagyon tudsz "rendelni". Eleve ott kezdődik, hogy amit meg akarsz venni, azt látnod kéne.

Én a Coverluxba járok, ott pár hónapja voltam utoljára, és akkor kábé, ránézésre hatszázféle termék volt. (már lépni alig lehet a raktárban, annyiféle új cuccuk van. Csodálatos arany vásznakat vettem!)

És elmesélhetetlen, fotón lehozhatatlan a termék milyensége, emiatt nincs is nekik webshopjuk.

A nyomdák ismerik a kínálat őket érdeklő felét, és ők tudnak telefonon, emilben rendelni, hiszen amúgyis tekercsszám visznek egy kiadványhoz. De mi, akik csak pár métereket kérünk egy fajtából....

Előzmény: szendroi (13727)
szendroi Creative Commons License 2016.01.18 0 0 13727

Debreceni vagyok, nem túl gyakran járok Pesten, de ha megadnátok az üzlet nevét, címét akkor megnézem a kínálatot és rendelek a könyvkötővászonból (több mindent is kéne vennem).

Előzmény: rferi (13726)
rferi Creative Commons License 2016.01.17 0 0 13726

Kezdetnek inkább könyvkötővásznat kéne használnod.

Merrefelé laksz?

Pesten tudunk szaküzletet, ahol vehetsz ilyet.

A kötővászon háta papírral borított, nem üt át rajta a ragasztó, és nem hagyja nyúlni sem.

Előzmény: szendroi (13724)
foveon Creative Commons License 2016.01.17 0 0 13725

jol nez ki :)

Előzmény: szendroi (13721)
szendroi Creative Commons License 2016.01.17 0 0 13724

Köszönöm a hasznos infót, tanácsaitok felér egy tanfolyammal :) 

Találtam egy rossz könyvet amit szétvágtam és most már fejben is összeállt hogy kell összerakni. Jövőhéten megveszem a hozzávalókat. Ha gyantával ragasztom fel a borítóra a belső burkolópapírt, nem fog foltot hagyni a papíron? A borító vászonborításához tényleg lepedőt használtok? Azon se hagy foltot a gyanta ha azzal ragasztom fel? 

Előzmény: rferi (13723)
rferi Creative Commons License 2016.01.11 0 0 13723

Ez teljesen korrekt, talán túlságosan is! :)))

Táblakészítéshez semmi extra infóm nincs, csak talán annyi, hogy préselni, préselni.

Ha nincs prés, akkor két asztalosszorító kell, meg két pozdorjából levágott hulladék, amit valami asztalos lapszabászatban utánadvágnak a hulladékból. Ha lehet, akkor "sima fehéret" kérj. Fontos, hogy "sima", mert az tényleg sima, nem pórusnyomott, mint a mintásak, és a szokványos papírragasztók simán lejönnek róla megszáradás után is.

A két falap közé berakod a préselni valót, és a két asztalosszorítóval jól megszorítod.

Ha több szorító van, az még jobb.

kuperta Creative Commons License 2016.01.09 0 0 13722

Jól néz ki!

szendroi Creative Commons License 2016.01.09 0 1 13721

Előzmény: szendroi (13720)
szendroi Creative Commons License 2016.01.09 0 0 13720

Megkötöttem ez első "könyvem" töltök fel egy pár képet róla, ha megnéznétek ....

A táblakészítéshez tudnátok valami útmutatót ajánlani? Bármilyen megjegyzést hozzászólást örömmel veszek. Jövőhéten egy kis prést szeretnék csinálni, meg beszerzem az enyvet. Köszönöm. 

rferi Creative Commons License 2016.01.07 0 0 13719

Enyvhez még annyit, hogy ha van rá igényed és pénzed, a duplafalú, fütyülős tejforraló a legjobb edény neki, csak ugye az nem ingyen adódik. A fütyülő persze nem kell rá.

Előzmény: rferi (13718)
rferi Creative Commons License 2016.01.07 0 1 13718

A könyvrestaurátor legjobb barátja a japánpapír.

Ez valami rizspapírféle, ami eszméletlen erős, ezért egészen vékonyra is készíthető, nem szakad.

A restaurátorok a szakadt, vagy darabokban levő lapokat erre szokták felkasírozni úgy, hogy újra összeálljon az eredeti méret.

A papír olyan vékony, hogy akár enyvvel, keményítővel, Duvilax-al, Planatollal, PVA faragasztóval ragaszthatod, át fog látszani a szöveg és a kép rajta, tehát nem lesz használhatatlan a könyv.

Ezt aztán már újra befűzheted az ívbe.

Ilyen papírt legkönnyebben repülőmodellező boltban, vagy -klubban tudsz szerezni (bár egyre ritkább ott is), mert a repülőmodellek szárnyát és vezérsíkjait régen egyedülállóan csak ezzel a papírral burkolták be, majd egy feszítőlakkal bevonva pengő húr feszességűre feszítették ki, és remekül kialakult a szárnyprofil.

Csontenyvet barkácsboltban, háztartási/festő boltban, kárpitosboltban, és talán még könyvkötészeti boltban is kaphatsz.

Leginkább festékbolt és barkácsbolt játszik, de Pesten például tuti kapsz a Szép mesterségek boltjában is, a Mária utcában, pár lépésre a Baross utcától.

Mondjuk náluk drágább lesz, mert ott finom, jó minőségűt lehet kapni.

Nem tudom mennyire ismered, ezért elmondom, hogy hogyan készítsd:

Kell egy nagyobb konzerves doboz, mondjuk egy 10cm átm gyümölcskonzerves.

Ebbe kell vastag drótból (hegesztőpálca) hajlítani egy távtartót az aljára, amire majd ráülteted a kisebbik konzerves dobozt, ami kb 6-7cm átm. mondjuk babkonzerves doboz (ezek a konzervek váltak be nekem _méretileg_, csak azért mondom, mert tök mindegy mi volt benne, ha jó a mérete).

Egy másik drótból meg érdemes távtartót hajlítani a két doboz közé, hogy befeszüljön a kicsi a nagyba.

A kettő közé, tehát a nagyba öntesz vizet, kb félig.

Az enyvből egy adagot beáztatsz vízbe egy napra, majd beleöntöd a kicsi dobozba, és lassú melegítéssel felolvasztod, eldolgozod homogénné.

Kész, ragasztóként máris használható.

Ha keményítőt akarsz használni (japánpapírhoz talán a legjobb), azt úgy csináld, hogy két teáskanál étkezési keményítőt (tök mindegy melyiket, de legerősebb a rizs, majd a búza, aztán a krumpli) beleöntesz egy 2 decis csészébe, rá egy fél kanál víz, és elkevered, csomómentesre. Ez simán megy, mert a hideg vízben nem akar csomósodni a keményítő.

Aztán erre ráöntöd a forróvizet, és azonnal keverni kezded.

Ha becsomósodik, az se baj., mert akkor az egészet berakod a mikróba, fullon fél percre, és kivéve megint keverni kezded.

Ekkor már feloldódnak a csomók is. A mikrós kezelés előnye, hogy csírátlanít a mikrohullám, tehát tuti nem fogod elpenészelni a ragasztást, mert minden csírát megöltél.

Kevés keményítőt csinálj egyszerre, mert ha jól csináltad, pár óra alatt bezselésedik, és akkor vége.

Előzmény: szendroi (13715)
szendroi Creative Commons License 2016.01.06 0 0 13717

Köszi a tippeket, hétvégén megpróbálkozok vele. 

Előzmény: kuperta (13716)
kuperta Creative Commons License 2016.01.06 0 0 13716

Nem akarlak lebeszélni a mesterről, de ha nincs... 

Először célszerűbb új könyveket kötni, akár használt fénymásoló papírból is. Egyszerű ragasztott gerinccel, félvászon borítással. Ha itt már érzed az anyagok viselkedését, és tiszta marad a kezed a kötés végén is, jöhet a fűzés, és utána a régi könyvek. 

Enyvet a festékboltban kapsz, itt van faipari ragasztó is (hideg enyv), és tapétaragasztó is. Szürke lemez: hobbi bolt, papírbolt. Gázsi, borító vászon: lepedőből. 

Ha végigolvasod a fórumot, felér egy tanfolyammal. Ha kérdezel válaszolnak.

Előzmény: szendroi (13715)
szendroi Creative Commons License 2016.01.05 0 0 13715

Pont ezekkel próbálkozok most egy "régi" könyvet próbálok újra összekötni, de közben rengeteg kérdés felmerül.

Mi történik ha el van szakadva egy lap vagy ha ki van tépve? Azt hogy lehet cérnával vissza kötni? Milyen papír ragasztót érdemes használni, hol lehet enyvet kapni? És még sorolhatnám .... Ez a sok kis apró részlet, amit nem lehet autodidakta módon megtanulni. 

Előzmény: rferi (13714)
rferi Creative Commons License 2016.01.05 0 0 13714

A restaurálásnak két szintje legalább van.

Az első, hogy a szétesett könyvet rendesen összerakod.

Ez nem nagy kunszt, autodidakta módon is megtanulható.

A gond ott kezdődik, amikor már a könyv nagyon régi, és már a papírt is kezelned kell. Ha penészes, rágott, szétesik, törik, akkor rendre más technológiával valahogy meg kell szüntetni a bajt, és valahogy megóvni a papírt a további rongálódástól. Itt már bejönnek a vegyszeres kezelések, és a nagyfokú anyagismeret.

Ez már egy magasabb szint.

Én is jártam úgy, hogy a koszos papírt meg akartam mosni (bevett szokás, hogy tálcában kimosod a koszos könyvlapokat), és bemerítéskor egy pillanat alatt szétesett miszlikre!

A restaurátorok mindig próbát tesznek valami kis darabon, és sokszor nem is lehet alkalmazni a módszert, amit kéne, mert vagy mosódik a tinta, vagy szétesik a papír, vagy valami más baj van.

Előzmény: szendroi (13712)
kuperta Creative Commons License 2016.01.05 0 0 13713

A hivatásos könyvkötők legtöbbször, ragasztják a gerincet, és könyvkötő vászonnal, műbőrrel borított táblát raknak rá, a gerincet prégelt felirattal látják el. Ezt a technikát gyorsan meg lehet tanulni. Ha valóban restaurálni akarsz az a múzeumi szint. Ha régi viseletes könyveket akarsz az eredetihez hasonló állapotba hozni, akkor talán, bele kell vágni, egy két új könyv kötésével, értéktelen könyvek szétszedésével, és újra összerakásával. Némi anyagismeret, és egyszerű szerszámok elég jó eredményt adnak. 

Előzmény: szendroi (13712)
szendroi Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13712

Az Országos Széchényi Könyvtár valóban indít néha képzést, de van előképzettségi feltételük az biztosan tudom.

Nekem is az (volt) a szándékom, hogy keresek egy könyvkötő restaurátort, akihez el lehet járni tanulni és persze dolgozni (amiért még fizetnék is), de sajnos hiába érdeklődök a városban bárhol nem tudnak segíteni. Ha valaki tud is ajánlani egy címet az már rég megszűnt vagy annyira öreg a bácsi hogy már nem foglalkozik vele.

Azért köszönöm az ötleteket, jó érzés látni hogy van aki még űzi ezt a szép szakmát! 

Előzmény: kuperta (13710)
rferi Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13711

Ha indít is, oda amatőrök nem jutnak be.

Előzmény: kuperta (13710)
kuperta Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13710

Úgy tudom kötés-restaurálás területén a Országos Széchényi Könyvtár indít néha 2 éves tanfolyamot, nagyon nehéz összetett, de igazi tudást ad.

Én kerestem egy könyvkötő restaurátort, és kb. egy évig hetente jártam hozzá kötögetni, javítgatni.

Előzmény: szendroi (13707)
szendroi Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13709

Ötletnek tényleg nem rossz :) Köszönöm!

Előzmény: 4Hópihe (13708)
4Hópihe Creative Commons License 2016.01.03 0 1 13708
Előzmény: szendroi (13707)
szendroi Creative Commons License 2016.01.02 0 0 13707

Üdvözlök mindenkit! A segítségetek-tanácsotok kérném! Szenvedélyes könyvgyűjtő vagyok és egyre nagyobb a késztetés bennem, hogy a könyvkötést-restaurálást is megtanuljam. Ebben kérném segítségetek, hogy tudnátok e ajánlani valakit aki ezeknek a dolgoknak az oktatásával foglalkozik vagy esetleg képzést, Debrecenben vagy környékén. Köszönöm előre is. SzTamás    

GPF Creative Commons License 2015.12.16 0 0 13706

Nagyon klassz, gratulálok! Ami benne van, azt is szívesen megkóstolnám :)

Előzmény: 4Hópihe (13704)
4Hópihe Creative Commons License 2015.12.15 0 0 13705

köszi

:o)

Előzmény: rferi (13702)
4Hópihe Creative Commons License 2015.12.15 0 0 13704

talán ez?

talán ezen jobban látszodnak a részletek.

tele is rámoltam:

és a doboz tetöbe  is került.

Előzmény: GPF (13703)
GPF Creative Commons License 2015.12.15 0 0 13703

Nincsenek egy kicsit jobb fotók? Ezeken nagyon nem látszanak az apró finomságok!

Előzmény: 4Hópihe (13701)
rferi Creative Commons License 2015.12.15 0 0 13702

Hihetetlen fantáziád van!

Előzmény: 4Hópihe (13701)
4Hópihe Creative Commons License 2015.12.14 0 0 13701

nem könyv de kötés-és ajándékdoboz.cipösdoboz felturbozva.

festett gyürt skiccpauszpapir a tetején.narancssárga fekete zöld barnaés arany színü maszatolás a mikulásvirág kartonra ragasztott ujságpapir, festve.ezst glitterrel és jégkristállyal megszorva.

GPF Creative Commons License 2015.12.03 0 1 13700

Érdekes ötlet, köszönöm!

Előzmény: 4Hópihe (13699)
4Hópihe Creative Commons License 2015.12.02 0 0 13699

a belsö zsebnél vagy péntnál tul vastag lenne a tábla kötö. oda vékonyabb matériával dolgoznék és pl kartont kötnék be és a kötés alá egy szalagot ha rongálodik a fül amivel aláhajtod a tábla kötö belsö fedés alá akkor a szalag még további strapákat is elbir..

Előzmény: GPF (13698)
GPF Creative Commons License 2015.12.02 0 0 13698

Köszönöm. A csak pántos megoldáson én is gondolkodtam, de azért biztosabbnak érzem a komplett zsebet. Az viszont nem egész világos, hogy hova tennéd a szalagot.

Előzmény: 4Hópihe (13697)
4Hópihe Creative Commons License 2015.12.01 0 0 13697

szerintem egy pánt is elég lenne-akkor jobban méretre vághat a táblaboritó a füzet csuszkálását nem kell bele kalkulálni,mint a fóliás füzetboritoknál...és éán egy köperszalagot belecsempésznék mindenképpen,pontosan a hajtott rész tartósitása végett.

Előzmény: GPF (13696)
GPF Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13696

Tényleg :)

Előzmény: rferi (13695)
rferi Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13695

Az később jutott eszembe, hogy a visszahajtott résznek a legszélére is kéne egy visszahajló ragasztófül, olyanok, mint alul-felül, mert akkor ott is vászonszínű lenne a széle.

De ráadásul erősítené is a dolgot.

Szabd olyanra!

Előzmény: GPF (13694)
GPF Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13694

A tiedben tetszik, hogy az alja, teteje nagyon stabil lesz így. Az oldalától félek egy kicsit...

Persze az utólagos ragasztás sem lenne erősebb.

Előzmény: rferi (13693)
rferi Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13693

Nem tudom.

Ezt találtam ki.

Szerintem ennek nagy előnye, hogy először összerakod a zsebet, majd csak megkened a hátát, és felnyalod a borítóra egyben.

Nem kell mindenféle trükkös ragasztási módokat kiagyalni, különös tekintettel a leszorításra.

De nyilván nem ez az egyetlen megoldás, csak nekem ez jutott eszembe.

Előzmény: GPF (13692)
GPF Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13692

Értem, köszi.

Miért jobb ez, mint utólag ráragasztva?

Előzmény: rferi (13691)
rferi Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13691

https://www.dropbox.com/sh/wp3l1uep50iqxpt/AACCyjKBIZRNjzTOA-iDcxUwa?dl=0#

Van egy szabásminta, egy egyszer behajtott,meg egy teljesen behajtott állapotú kép

Remélem így érthető

Előzmény: GPF (13690)
GPF Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13690

Jó lenne a kép, mert csak nagyjából értem :)

Én eddig inkább a tábla külső borítójának megnövelésében és visszahajtásában gondolkodtam...

Előzmény: rferi (13689)
rferi Creative Commons License 2015.11.30 0 0 13689

Kötővászonból kell legyen, és egy darabból szabd ki a borítótábla belső oldalának borításával úgy, hogy szépen behajtogatva ellássa a feladatát, és csak alul-felül kelljen neki behajtós füleket alkotnod, amiket aláhajtasz a táblaborítónak, és akkor nem kell szenvedni az összeragasztással.

Kivágtam papírból, valahogy képpé teszem, és felrakom ide.

Csak vacakol a képfelrakás...

Előzmény: GPF (13688)
GPF Creative Commons License 2015.11.29 0 0 13688

Na, de hogyan tegyem rá azt a "fület", amibe bele lehet csúsztatni a füzet kemény borítóját?

Előzmény: rferi (13687)
rferi Creative Commons License 2015.11.29 0 0 13687

Mintha egy füzetborító lenne, olyanra csináld, csak jóval szélesebb részen fogja meg a füzetborítót, meg persze legyen neki kemény fedele és háta.

A nyitáskor és csukáskor az előlapoknak egymáson el kell mozdulniuk, így azt lazábbra kell csinálnod, hogy a füzetborító csúszkálni tudjon benne.

Előzmény: GPF (13686)
GPF Creative Commons License 2015.11.29 0 0 13686

Kellene csinálnom egy A4-es spirálfüzetet befogadó "mappát". Olyat, ami együtt nyílik, csukódik a füzettel és ha betelik, akkor a füzetet lehet benne cserélni. Teljesbőr kötés az ukász :)

De nem látom át a szerkezetét. Hogyan rögzítsem a belső tartót? Hogy nem lesz bumszli vastag, de mégis erős? Láttatok ilyen terveket? Van ötletetek?

kuperta Creative Commons License 2015.11.18 0 0 13685

Bocsánat nem írtam alá:

Fááni

Előzmény: kuperta (13684)
kuperta Creative Commons License 2015.11.18 0 0 13684

Még mindig ez a világod! Igazán különleges könyv!

Előzmény: 4Hópihe (13683)
4Hópihe Creative Commons License 2015.11.17 0 0 13683

esküvöi vendég könyvet készitettem...

ráncolt gyürt és festett skiccpausszal kötöttem a táblákat

csipke és szalag diszités..

a két gyürü az elején domboritóporral kétkivágott  összefüzött "o" betü.

vannak nyomtatott lapok benne az elején és egy a végén..

abstand Creative Commons License 2015.11.17 0 0 13682

Ismerem ezt a munkamódszert:) régi könyvkötő ragasztástechnika.

1.Nem érhet ki a ragasztó a lap szélére

2.Nem lehet az előoldal ragasztóval piszkitott 

3. Mind 2 lapszélt kell ragasztani ...

Előzmény: kuperta (13681)
kuperta Creative Commons License 2015.11.17 0 0 13681

2-3 mm-el eltolva egymásra rakod a kartonlapokat, a legfelsőre eltolva egy takaró papír, egy lassú mozdulattal végigtolod rajta a ragasztóba mártott ecsetet és máris kész. Az előzéket szoktam így kenni. Gondolom, nem mondtam semmi újat. Nem értem miért akarod gépesíteni? 

Előzmény: abstand (13680)
abstand Creative Commons License 2015.11.17 0 0 13680

Az asztalos felkenés jó ötlet, de nekem egy 2-3 mm-es felkenésre lenne szükségem.

Van olyan kenőgép ami az egyész papirt felkeni, de nekem csak a szélét kellene alulról kenni. 

Vannak felülről ragasztó-kenő gépek is, sőt komresszorral fúvókán vagy porlasztón felhordó gépek

a piacon. Nem olcsók:)  Az esetenkénti ragasztásomhoz egy kissebb görgős felhordó gépre gondoltam. 

Előzmény: kuperta (13679)
kuperta Creative Commons License 2015.11.17 0 0 13679

Gondolom a karton élére kell a ragasztót felhordani, az asztalosok használnak olyan ragasztós flakont aminek a végén egy görgő van, arra folyik a ragasztó, és az keni fel a ragasztót a deszka élére. 

A planának vannak gépei, az irodai kötészettől kötészettől kezdve, a kisszériás keménytáblás könyvig. 

Persze csak ötletelek, eddig ecsettel, és karton doboz építésnél a középső ujjammal hordtam fel a ragasztót. Nem is tudok elképzelni egy ragasztó kenő gépet.

Előzmény: abstand (13678)
abstand Creative Commons License 2015.11.16 0 0 13678

Planatol ragasztóval kartont kartonhoz ragasztok. Nem óránként, hanem 3 havonta kell, pár száz darab.

Előzmény: kuperta (13677)
kuperta Creative Commons License 2015.11.16 0 0 13677

Milyen ragasztóra gondolsz, hány kötetet kötsz óránként? 

Előzmény: abstand (13676)
abstand Creative Commons License 2015.11.15 0 0 13676

Ivszél ragasztáshoz keresek mechanikus ragasztó felhordó megoldást, vagy valakit, aki ezt összebarkácsolná:)

Ha valaki tud olyan ambert aki ilyet tudna csinálni, vagy egy nyomtatót átalakitana a ragasztófelhordásra, nagyon egköszönöm!

rferi Creative Commons License 2015.08.26 0 0 13675

Hajrá!

Köss sok szépet!

Előzmény: Pippilotta (13674)
Pippilotta Creative Commons License 2015.08.26 0 0 13674

Ó, valóban, elnézést a figyelmetlenségért, a fórumot az elejéről kezdtem olvasni és oda még nem jutottam el :) Nagyon hasznosak a leírásaid és tanácsaid, sokkal reménytelibben vágok bele a következő könyves akciómba :)

Előzmény: rferi (13673)
rferi Creative Commons License 2015.08.22 0 0 13673

Előző neked szólt!

Előzmény: Pippilotta (13671)
rferi Creative Commons License 2015.08.22 0 0 13672

Nézd csak meg azt, amire most elvileg válaszolok!

Ott megírtam, hogy hol, mi, merre

Előzmény: rferi (13607)
Pippilotta Creative Commons License 2015.08.22 0 0 13671

Találtam Gral 60-ast, hátha hasznos valakinek:

http://gombolyag.hu/gral-cerna-60-as.html

Előzmény: rferi (13543)
karrier Creative Commons License 2015.07.17 0 0 13670

Helló!

Hozzám egy fotós műhelyből került, ahol csak pár lapokat vágtak vele. :)

Előzmény: rferi (13668)
fslyka Creative Commons License 2015.05.22 0 0 13669

Sziasztok!

Egyedi könyvet szeretnék készíteni és a képen látható csatot keresek. Tud valaki segíteni, hogy hol tudnék beszerezni ilyen csatot? Minden segítséget előre is Köszönök!

rferi Creative Commons License 2015.04.20 0 0 13668

Ha könyveseknek nem jó az gáz, mert ez könyveseknek van kitalálva!

(kinek másnak???)

Előzmény: karrier (13667)
karrier Creative Commons License 2015.04.19 0 0 13667

Szia GPF!

Kicsit késve...

Nekem van tapasztalatom ilyen géppel.

Sajnos könyveseknek nem jó! Remélem még nem nagyon későn írom. A leszorítás gyenge, 10 lapnál többet nem vág szépen, és ha mégis többet vágsz, akkor egyszerűen kihúzza a lapokat, alávág... :( 

Nekem volt, nem vált be, Amerikából kaptam. Sajna csak a helyet foglalta, pedig nagy reményeket fűztem hozzá.

A kés valóban élezhető, kis csavarokkal tarja a gerendán, és most jut eszembe, hogy még el is törtem, mert túl erőltettem, ami nem volt valami nagy erőlködés, de a csapágyat házastul törte meg a kés megvezetőjében. 

Előzmény: GPF (13613)
4Hópihe Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13666

azért is támogatom az utolagos festést,mert a domboritás során elszakadhat a papir. és akkor látható válik  a szakadt repedt nyom ahogy a folytonosság megszakad...

mig egy egyszinű vékony papir odasimul és az utolagos festés során nyoma sem marad a szakadt területnek, ami szemre nem látványos mm-röl van csupán szó..de a mintás vagy vaskosabb papir kihozza a hibát...

megmutatom a tábláit a babakönyvnek..

a jobb felsö cirkalom egy vaskosabb stencillel készült.. még smirgliznem is kellett száradás után, de maradtak élesebb határai a pöttyöknek pl....

ott beszakadt néhány helyen.. ..

a hátsó táblához pedig csak a simán jól összegyürt selyem papirral dolgoztam.. sajnos közben kiakar ám simulni ,elég nehéz volt elérni,hogy sok ránc maradjon meg....ennél a babanaplónál csak a tenyerek lábacskák a pillangó és a zip illetve a pántok imitálása van karton papirból a többi mind glettelés..

4Hópihe Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13665

én akkoriban erre nem lettem volna képes igaz csak négyzetes kivágásokban gondolkodtam  és én ott is a kötést alkalmaztam  és alulról rögzitettem külön egy hátteret, illetve irásvetitő foliát ha olyan mintát tettem a kivágásba ami sérülékeny volt...

jó ötletet adtál ezzel a leirással...

lehet,hogy azért nem jutott eszembe ilyen megoldás mivel többnyire gyerekközösség akiket kiszolgálok és ott nagyon fontos a mechanikai hatások kivédése...

a napokban a kislányommal szembe jött olyan könyvem amit még a kezdetek kezdetén készitettem.. remek állapotban van,büszkén örzik ,mint egy kincset de valódi felhasználásra sosem került...ilyen esetekben elférnek a nem védett diszitőelemek is....

a mintás papir nekem nem jött be igaz a babakönyvnél használtam lendületes unisex papirt festettem mivel még nem tudjuk a baba nemét, de az alá stencilezett és domboritott hintaló és

egyéb babamotivumok nem érvényesültek-egymást nyomta el a dombor minta és a festés... 

ezért inkább ujra kezdtem és a z elefántcsont arany variációnál egészen más varázslat lett a végeredmény...

Előzmény: rferi (13662)
rferi Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13664

Irtam bizony, de ismétlés a tudás anyja.

Én még könnyítésképpen 45 fokosra vágtam a luk szélét, de ezt könyentehettem, relatíve egyszerű formák voltak.

Még azt a virágosmintás zománcot, ami ovál körül egy fél virágcsokrot formázó körvonallal bírt is így csináltam, a 45 fokosra döntött lombfűrészgépen (képekkel illusztráltam annó)

Előzmény: GPF (13663)
GPF Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13663

Ez jó hír. (Bár így olvasva, mintha már írtad volna, csak persze elfelejtettem.)

Nem gondolkodom olyan bonyolult mintákban, mint amik Pihénél láthatók.

Előzmény: rferi (13662)
rferi Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13662

Én, amikor a tűzzománcokat raktam a borítókba, két szürkekartonból rétegeztem a borítót, és a felső kartonba volt bevágva a luk a zománclapnak.

Másfeles kartonnal dolgoztam, és a bőrhatású papír is, meg a papírhátú vászon is simán besimítható volt a mélyedésbe akár gyűrődés nélkül is.

Én akkor úgy csináltam - ami itt most nem lesz járható út-, hogy a lukból kivágott darabot félretettem, és mikor a vásznazás után a présbe tettem a borítót, előtte a luk fölé odaraktam az onnan kivágott darabot.

Így az szépen belenyomta a vásznat/papírt a mélyedésbe, és préselte is a prés. Ráncmentes lett, de ott az is volt a cél.

Itt Pihénél éppen a ráncosság ad neki egy kis pluszt.

Előzmény: GPF (13661)
GPF Creative Commons License 2015.04.01 0 0 13661

Én sokkal kisebb kiemelkedésekben gondolkodom. Abban bízom, hogy annyit nyúlik a papír. Vagy a vászon.

Előzmény: 4Hópihe (13660)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13660

türelmesen várok)

a domboritások kiemelése miatt elkerülhetetlen,hogy kialakuljanak ráncok amiket a festéssel direktté lehet  és szépségessé tenni.. a kész papirral  inkább hibának tünne...

mint amikor egy sima könyvtáblát kötünk akkor is idegesitő ha ránc keletkezik.

én sem gondoltam,hogy képes vagyok festeni és mégis sikerült...igazából nem is festés hanem maszatolás szivaccsal kentem.... de a végeredmény igen látványos lett...

Előzmény: GPF (13659)
GPF Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13659

Béna vagyok a festéshez, díszítéshez, úgyhogy olyan papírt szeretnék használni, amit utána már nem kell kezelni.

Ha kipróbálom, beszámolok. De most lettem kész egy nagy adag játékkönyvvel, most egy ideig rá sem bírok nézni a ragasztóra :) (Nem is :))

Szóval, nem a napokban lesz a kísérlet.

Előzmény: 4Hópihe (13657)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13658

igen utána van lefestve... akryl festékkel és lakkozva is...

enikösön nem látszik,mert matt lakk, a másikon fényes lakk van igény és mintázat szerint.. érzésre játszottam...

kiprobáltam itatóspapirral is.. azzal is müködik rugalmasabb ,mint gondoltam, de mivel nem látszik át nagyon nehéz volt a domboritott mintákat kiemelni...

Előzmény: GPF (13656)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13657

jól érted a simogatás viszont oda érvényes a mit többször kell ismételni a száradási idö alatt ahol a domborodó felületek élei vannak.. lehet szép papirból is de lehet,hogy elnyomja a domboritást ugy értem nem érvényesül..és kérdés mennyire birja a papir a domboritásokat.. aztán az átlátszóság is lényeges,hogy pontosan lásd merre haladj a minta mellett,hogy a kivágott forma szélénél odasimuljon a papir.. az alufoliánál nem látszik át nagyon nehéz volt szakadás mentesen rálelni a határokra...a selyem papir nál kb 2mm-es a papirból vágott minta. a neveknél amit felgletteltem ott egyenletlenebb van ahol 4mm is... és a selyem papir elbirta...

ha kisérletezel szeretném látni és hallani a tapasztalataidat.. hátha te is tudsz hasznosat átadni nekem ...

planatol is tök jó ,de én most áttértem egy olcsóbb verzióra. izre szagra tapintásra tiszta planatol egyébként...Plastdur pk-3 ultra

Előzmény: GPF (13656)
GPF Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13656

Az elejét egy kicsit nem értem :)

1. lépés: A formák felragasztása és (mondjuk) 1 nap várakozás

2. lépés: A selyempapír gyűrése, ragasztózása, felsimogatása. A teljes száradásig még párszor simogatni.

Ez így pontos?

A szilikonos papírt, sütőpapírt, alufóliát ragasztja a könyvkötő ragacs? Planatol?

Utána még le van festve?

Vannak coverluxos kreatív papírjaim, bőrhatású, textil hatású, sőt kötővásznam is, lehet, hogy kipróbálom azokkal is. Nem ilyen kifinomult mintákkal, hanem sokkal egyszerűbbekkel. De a technika mindenképpen nagyon érdekes!

Köszi szépen!

Előzmény: 4Hópihe (13654)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13655
Előzmény: 4Hópihe (13654)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13654

könyvkötő ragasztóval felragasztom a táblára.. majd teljes száradási idöt várok. utána ujabb könykötö ragacs ,hogy a selyem papir ne szakadjon könnyen el.. szépen rásimogatom, de elötte alaposan többször is összegyüröm...mikor még nedves vastagabb domboritószerszámmal a formákra igazitom a selyem papirt. és a száradási idö alatt folyamatosan még legalább háromszor..nekem egyszer szakadt be de ott nagyon magas és éles volt a forma mert azt stencilellel glettet hordtam fel.. de bele lehet simitani  visszaragad és utána a festés miatt semmi nem látható..

igy a papir biztositja ,hogy ne ugorjanak majd le a formák a mechanikai hatásoktól..

a selyem papir viszont kellöen átlátszó és látom merre kell simogatnom a domboritószerszámmal a  formák határaihoz..

nagyon örülök ha ujat tudtam mutatni..

a kisérletezést alufoliával kezdtem-sorra került a szilikonos sütöpapir a zsirpapir selyem papir és a skicc pausz. ez utobbi kettö volt ami a legjobban türte a müveletet...

az alufoliás is rendkivül szép de olyan helyre való ami inkább nézegethetö mint agyon surlodjon napi használatban egy táskában...

Előzmény: GPF (13652)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13653

a joy ami a videón szerepel a magnahobby forgalmazza.

a sizzixet a rayer

Előzmény: rferi (13651)
GPF Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13652

És utána hogy dolgozod rá a borítópapírt?

Előzmény: 4Hópihe (13650)
rferi Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13651

Ja értem mostmár!

Ez valójában egy stancszerszám, és a doboz meg egy kézi hengerstancoló gép.

Nagyon ötletes, de itthon még sehol sem láttam ilyet!

Tetszik!

Előzmény: 4Hópihe (13650)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13650

a vágósablonhoz tartozik egy vágodoboz is. a papir két kemény tábla közé bekerül rajta a vágosablonnal. általában a 2gr fölötti papirokkal is elbir,de nehezebben. áthengerelem a doboz segitségével majd kifejtem a papirt a vágósablonból.

hogy érthetöbb legyen amit irtam itt van egy video

https://www.youtube.com/watch?v=w70OZ0ROQYs

Előzmény: rferi (13649)
rferi Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13649

Oktass légyszi! :)

Hogy is van ez a vágósablonnal?

Amit a pippiben veszel, az egy fém szerszám, amivel papírból ki lehet vágni a zippet?

Vagy hogy?

Előzmény: 4Hópihe (13648)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.30 0 0 13648

megfüzödött a harmadik  A/5 ös könyvecske, belül nyomtatott motivumokkal.névre szóló domboritással..a nyitó táblán a vonalzó az egy vonalzóvá domboritott karton.. amit felületkezeléssel kisimitottam volna igy a táblára való ragasztás elött külön ki kellett glettelni ,hogy a domboruságok megmaradjanak,, mivel a glettelés is vizbázis, elötte lakkozni kellett.elég macerás volt ez a tevékenység...

akik kézzel foghatóan látták börnek vélték a látványt

az egész könyvecske kivül matt lakkal van felületkezelve...

GPF Creative Commons License 2015.03.27 0 0 13647

Nagyon szépek!

Előzmény: 4Hópihe (13646)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13646

ez egy vágósablon..

http://pippi.hu/product.php?id_product=17885

ha érdekelnek még a szépségeim amiket készitettem könyv formák-fecni gyüjtö évkönyvek

itt lapról lapra végig lehet nézni:

http://scrapbook.hopihe.fotoalbum.hu/

Előzmény: GPF (13645)
GPF Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13645

Egy igazi cipzár van a selyempapír alatt? Vagy hogy csináltad?

Előzmény: 4Hópihe (13644)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13644

köszönöm a méltatást neked is

:o)))

Előzmény: GPF (13643)
GPF Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13643

Ú, de jók! Gratulálok!

Előzmény: 4Hópihe (13637)
foveon Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13642

koszi mindenkinek, sikerult szereznem, mint kiderult valojaban barsonypapirnak hivjak (van velurpapir is de az mas). felvasalhato verzioban letezik. de mar ezt se nagyon tartjak, par lap volt a mammutban, de ez is a vege, nem forgalmazzak tovabb. elado aszonta nem emlexik mikor adott el utoljara ilyet...

Előzmény: 4Hópihe (13635)
rferi Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13641

Hát egy kis irigység, egy kis jóleső érzés a szép tárgyakra nézés miatt, és hasonlók....

Előzmény: 4Hópihe (13639)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13640

a kölykök meg segitenek selyem papirt gyürögetni a kellö hatás eléréséhez....

Előzmény: rferi (13638)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13639

mi lapul a sóhaj mögött???

köszönöm szépen)

Előzmény: rferi (13638)
rferi Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13638

sóhaj.....

Nagyon eredeti, ötletes, és szép

Előzmény: 4Hópihe (13637)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.26 0 0 13637

megvagyok) köszönöm.

söt hoztam uj könyvecskéket is..

ezek most pattantak ki a fejemböl..

kisérleteztem nagyokat....

selyempapiros kötés alá tudok texturázni-glettel és  formavágott kartonokkal egyaránt...és ez igy kibirja a mechanikai hatásokat is,

nagyon aprólékos meló egy tábla elkészitése akár 6órás munka is lehet..  közben baromi jól szorakoztam..

5könyv készült ebböl kettöt már tudok mutatni végleges formájukban is...

maradtam a nyitott gerincnél abban látok varázslatot. továbbra is..

a felszinét bekentem méhviasszal, majd 24óra mulva fényes lakkal rámentem, igy egy formabontó nem egységes csillogást kaptam, ez a fotón nem látszik...és a füzésen is variáltam...söt a táblákat is én festettem.

a másik könyvecske névre szóló.. ehhez stencilt készitettem,hogy legyen mivel a glettem felhordani...további tapasztalat,hogy a glettelés elött érdemes akryl festékkel alapozni,mert kevésbé domborodik majd a tábla a megmunkálás ideje alatt... olyan kemény tábla lett,hogy alig birom préselni most a végén-prés nélkül,mert én csak könyvek sulyát tudom biztositani prés gyanánt...

ezt is én festettem, maszatoltam...

Előzmény: rferi (13636)
rferi Creative Commons License 2015.03.23 0 0 13636

Jéé! Még megvagy?  :))

Nagyon régen nem olvastam tőled....

Mostanában emlegettelek ismerősöknek, hogy milyen remek dolgokat alkottál itt és ide.

Előzmény: 4Hópihe (13635)
4Hópihe Creative Commons License 2015.03.20 0 0 13635

grafika áruház

XIII.Fiastyúk utca 4-8

Előzmény: foveon (13633)
GPF Creative Commons License 2015.03.20 0 0 13634

Coverlux!

Előzmény: foveon (13633)
foveon Creative Commons License 2015.03.20 0 0 13633

mesterek! velurpapirt honnan lehetne szervalni. nem sok kene de nem kaptam sehol. fekete, piros, bordo lenne a tuti de mar ugy vagyok hogy a szine se szamit...

bp-en, neztem mar panton, sip u, par muveszellato de nincs nekik.

vszinuleg valami konyvkotos hely a tuti mert ezakdogakat diplomakat naptarakat kotnek ilyesmibe. 

rferi Creative Commons License 2015.03.13 0 0 13632

igaz!

7 ezressel olcsóbb csak az A4

Előzmény: GPF (13631)
GPF Creative Commons License 2015.03.13 0 0 13631

Amit meg én linkeltem, az A3-as 35-ért. Plusz 5 a szállítás.

Előzmény: rferi (13630)
rferi Creative Commons License 2015.03.13 0 0 13630

Amit linkeltem A3-ast, az viszonylag jó árú, és talán erősebb

Egyébként örülök, hogy megtaláltad azokat a könyvvágógépeket, mert van belőle A4-es is, 35-ért, ami sztem elég baráti ár, és legtöbbször elég is egy akkora.

Gondolkodom egy beszerzésén ide a melóhelyre, sokszor kellett volna itt is mindenféle akcident kiadványokhoz

Előzmény: GPF (13629)
GPF Creative Commons License 2015.03.13 0 0 13629

Nem :) Csak meggondoltam magam :)

Karos vágóm van, az az A4-es fém testű. Nem tudom, elvág-e egy 2.5 mm-es szürkekartont, de majd kipróbálom.

Előzmény: rferi (13628)
rferi Creative Commons License 2015.03.13 0 0 13628

jaj, kinyírtam a topikot....

rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13627

Az ilyen könyvvágógépekkel nem szabad szürkekartont vágni, arra az olló való.

A szürkekarton másodpercek alatt nyírja ki a kését

Előzmény: GPF (13622)
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13626
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13625

Eegen, de mivel tudom, hogy nincs helyed neki, ezért prekoncepcionáltam....

Előzmény: GPF (13623)
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 1 13624

Na állj!

Ez egy könyvvágógép!

Ez nem arra való, hogy egyetlen papírt levágj vele, egy dobozoldalt, vagy ilyesmit.

Arra olyan való, mint amit annak idején az aldiból vett a csapat.

Azt karos (lemez) OLLÓnak hívnak (nem karos vágógépnek).

A könyvkötőknek is külön gépük van ezekre (nekem is :))))))

GPF Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13623

Dehogynem akarnék olyat. Meg egy nagy házat köréje.

Előzmény: rferi (13620)
GPF Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13622

Egyrészt nincs merőleges ütközője, de talán ez még orvosolható.

Az a kurblizás nekem nagyon nem tetszett.

Ha nem könyv körbevágásra használja az ember, hanem pl. egy doboz ezer különböző méretű papírjának levágásához, akkor azért ez így elég kényelmetlen.

Úgy módosítanám az elvárásokat, hogy olyan gépet szeretnék, amivel kb két szürkekartont el lehet vágni. Nem kell 400 oldal.

Előzmény: rferi (13621)
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13621

Én is megnéztem videókat.

Semmi macera.

Kurbli ki, könyv alá, kurbli le, kart le, kart fel, kurbli ki, könyv ki.

Ennyi a vágás.

Pont ennyi van mindegyiknél.

Előzmény: GPF (13616)
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13620

Egy hárommázsás, másfélszáz éves, Krause karos gép.2010 nyarán mutogattam itt.

Nem akarsz olyat, ebben biztos vagyok :)

Amúgymeg ez az a gép, ami ha nem kell, félre lehet tenni. Az ez utáni kategória már komplett elhelyezést igényel

Előzmény: GPF (13619)
GPF Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13619

Nincs vám meg áfa, Angliából is lehet rendelni.

Azt hiszem, nekem is jobb lenne egy nagy karos gép. Mondjuk A3-as, komoly karral, fém asztallal. Amit, ha nem kell, fel tudnék állítani :)

Neked milyen géped is van?

Előzmény: rferi (13618)
rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13618

Amúgymeg mire ez ideér, valami hetvenezer lesz áfástól, vámostól.

Namost én annyiért vettem a nagy gépemet.

Igaz, azt sztem te nem akarnád, mert nagy helyet foglal, meg nehéz.

De ami meg nem, az kábé ez a gép kategória.

rferi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 13617

Ezt írja a leírásban:

"Should you ever need to sharpen or replace the blade, the blade can be easily removed with the included Blade Splint"

GPF Creative Commons License 2015.03.10 0 0 13616

Ha jól értettem, cseréről volt szó csak. Közben megnéztem pár videót róla. Elég macerásnak tűnik a használata. Azt hiszem, mégsem tetszik :)

Előzmény: rferi (13614)
Esteban2014 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 13615

Szia!

Ez a gép engem is érdekelne, nagyon jó lenne, bár még így sem olcsó. Tényleg elvághat egyszerre 400 lapot? Pár éve szerepelt itt valami hasonlót Amerikából. Érdeklődtem nemrég bevált-e az illetőnek. Sajnos egész könyvet nem vágott át az sem. : (

Ez viszont érdekes:

https://www.youtube.com/watch?v=CbeP6EjLIcQ

Persze nem vásárolni, hanem csinálni... Vajon milyen vágókés kellene bele, illetve milyen néven fut itthon.

rferi Creative Commons License 2015.03.10 0 0 13614

a leirasban van szo elezesrol, vagy csererol, es,hogy ez milyen konnyu. toltsd le a hasznalatit, hatha az abban levo abrak segitenek donteni

GPF Creative Commons License 2015.03.10 0 0 13613

Azt hiszem, szeretnék egy kicsivel nagyobb kapacitású vágógépet. De elképesztő árakat látok. Kivéve ezt:

http://www.ebay.com/itm/A3-PAPER-CUTTER-17-INDUSTRIAL-SPLENDID-THICK-TRIMMER-PAPER-CLAMP-WIDELY-BE-USED-/131057841879?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1e83a7f6d7

Vajon van-e itt valami huncutság? Vajon élezhető-e a kés?

Vagy van más ötletetek? Használt is érdekel.

rferi Creative Commons License 2015.02.25 0 0 13612

Köszönjük a linket, jó bőrös kevés van a városban, jó tudni egy újabbról..

Metszésaranyozásra gondolsz?

Előzmény: .zlaci (13611)
.zlaci Creative Commons License 2015.02.24 0 0 13611

http://www.tibikeborike.hu/  

Cérnákat itt is minden mennyiségben lehet kapni 600 Ft 800-3000 m -vastagságtól függően Coats gyártmány.....

Kérdésem lenne, a lapok szélének aranyozására szeretnék kérni tanácsot, technológiát...

István Hosszú Creative Commons License 2015.02.13 0 0 13610

Igen a táblára is szükségem lenne. Igazából az előzék alatti vásznat szeretném kivenni és ujjat betenni helyette. Akkor marad az "élbeáztatás".
Köszönöm a tippet.
Jó hétvégét.

rferi Creative Commons License 2015.02.13 0 0 13609

És kell maga a könyvtábla is?

Mert ha nem, akkor szikével vágd ketté vastagságában a táblát, és nedvesíts a szürkekarton felől.

Ha tökig elázott a karton, kulimász formájában eltávolítható.

Előzmény: István Hosszú (13608)
István Hosszú Creative Commons License 2015.02.12 0 0 13608

Üdv!

Segítséget kérnék könyvtábla belső borításának eltávolításához. A normál papír borításokat tapétaragasztóval nedvesítve relatív. könnyen felszedtem. Most viszont egy olyan belső borítással találkoztam ami fémes aranyszínű, felületileg nem nedvesedik. Az anyag gyönyörű szeretném újból felhasználni.

Minden tanácsot szívesen fogadok.

rferi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 13607

Valóban csak műszál van nekik a műszaki cérna kategóriában, bár pamutot is gyártanak végtelen félét, például a kézimunkafonalaknak valókat, meg a varrócérnákat.

De könyvkötéshez meg gyöngyfűzéshez ez a grál nagyon nyerő.

Elmentem ide a Coats Kuckóba időközben.

A bolt kábé 8 négyzetméter, de csak éppen belépni lehet a rengeteg cérnától.

Plafonig mindenhol!

Grálból -megszámoltuk - 204 színben kapható, és 6-tól 180 vastagságig van kb. 10-12 méret (6-os a vastag, 180 a vékony).

Rengeteg színből tart a hölgy, de ha mégis valami olyan kéne, ami nincs, max két nap, és ott van.

Én 60-asból vettem fehéret, ez 550.- egy 1000 méteres spulni, 560.- a fekete, 580.- a szines.

Én nagyon régen szeretem ezt a cérnát, baromi erős, varrógépben is jól muzsikál, nem pöndörödik macskásra, ezzel varrtam táskákat. Bőrösök, táskások fonala. Egész európa ezt használja, autókban ezzel varrják az üléskárpitot, szóval a Bem utcai kellékes, meg még egy másik asszem a Baros utcából nagyon félrevezettek engem, mikor vagy két éve azt mondták, hogy megszűnt.

Előzmény: GPF (13606)
GPF Creative Commons License 2015.02.02 0 0 13606

Mit tud ez a könyvkötő cérna?

Voltam egyszer a Coats-nál, de mintha csak műszálas cérnáik lettek volna. Az jó?

Előzmény: Cserge. (13602)
rferi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 13605

Felhívtam őket.

Kiskerben irány a XIII. Kárpát utca 52, Coats Kuckó.

Van Grál, minden híreszteléssel ellentétben!

Előzmény: rferi (13603)
rferi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 13604

És valóban, úgy tűnik ez még létezik:

http://wcs.oisz.hu/45319/

Előzmény: rferi (13603)
rferi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 13603

A személyes találkozónk ellenére én azért keresgélem a hozzáférést...

Ma reggel a Coverluxban azt tudtam meg, hogy a Fóti úton a cérnagyárban van  mintabolt, és állítólag Grált még ott mindig lehet kapni.

Asszem lesz egy menetem oda valamikor...

Előzmény: Cserge. (13602)
Cserge. Creative Commons License 2015.01.31 0 0 13602

Tudnátok segíteni, hol lehet könyvkötő cérnát beszerezni. Kb. 20 éve vettem utoljára. Feri?

fvcc Creative Commons License 2015.01.29 0 0 13601

Nekem vannak újak - nézz be a postádba.

Előzmény: karrier (13600)
karrier Creative Commons License 2015.01.29 0 0 13600

Helló kedves Hölgyek és Urak!

Egy kollégám keres aranyozáshoz használható réz betűkészletet, ami olyan mint a nyomdákban használt ólombetűk. 

Régebben sok infó volt itt megszűnt/megszűnő kötészetekről, gondoltam esetleg rákérdezek, hátha most is akad gazdátlan kellékanyag.

Köszi

Dávid

rferi Creative Commons License 2015.01.26 0 0 13599

A török kultúrális intézetben február 7-től ebru tanfolyam, 15 óra, 25 ezres.

Korlátozott jelentkezőt fogadnak csak el, de gondoltam szólok....

Előzmény: abstand (13598)
abstand Creative Commons License 2015.01.23 0 0 13598

Szervusztok !

KERESEK ivszél ragasztó korongos szerkezetet. Számomra az lene az ideális, hogy egy fémlmezen a papirat egy 20cm-es

gumihenger behúzná, majd mind két oldalról egy keskeny vályuban forgó 2 mm széles filc korong  a planatolt felhordaná.

Ha esetleg tudtok valakit aki ilyet csinálna, az is jó lenne.

Köszönöm a segitséget :)

karrier Creative Commons License 2014.12.13 0 0 13597

Bocs, lemaradtam. 

A nálunk az Sopron, de értsd ez alatt a "vidéken"-t. Szóval cipőkellékesnél érdemes megpróbálni.

Előzmény: fricc (13595)
fricc Creative Commons License 2014.09.15 0 0 13596

bocsesz, nem tudom szerkeszteni.

rferi? = rferi:

Előzmény: fricc (13595)
fricc Creative Commons License 2014.09.15 0 0 13595

Szia!

A "nálunk" az melyik város, melyik cipőkellékboltját jelenti? :-)

rferi?

A Coverlux-os tippet köszönöm, már ez is több mint a semmi :-)

Előzmény: karrier (13594)
karrier Creative Commons License 2014.09.15 0 0 13594

Helló! Nálunk cipőkellékboltban kapható. Esetleg ott próbáld meg.

De az biztos, hogy a Coverlux meg a Konyvkotobolt postáz is, csak kérdés, hogy megéri e.

Előzmény: fricc (13592)
rferi Creative Commons License 2014.09.15 0 0 13593

Szerintem a Coverlux elküldi neked postán.

www.coverlux.hu

Előzmény: fricc (13592)
fricc Creative Commons License 2014.09.13 0 0 13592

Sziasztok!

fém könyvsarkat keresek, de valószínűleg rosszul csinálom, mert eddig egyik(vidéki)  bolt sem tudta nekem meghozni.

Webáruházakban is kerestem, de nem jártam sikerrel.

Tudnátok nekem ajánlani olyan üzletet ahonnét lehetne rendelni? (ha lehetne postán rendelni az meg külön örök lenne)

Köszönöm

rferi Creative Commons License 2014.08.08 0 0 13591

Ez talán többünket érdekelhet:

http://mestersegekunnepe.hu/76/torok_konyvkoto_muhely

Engem főleg a márványozás érdekelne - még mindig nem tartottuk meg a saját szervezésünket, pedig jó lenne -, és főleg az, hogy vajon e témában lesz-e a workshopokban munka, mert akkor oda időzítenék...

GPF Creative Commons License 2014.07.29 0 0 13590

Mi a kis mennyiség?

A Coverlux-nál adnak 1 métert. De lehet, hogy felet is.

Előzmény: meorka2 (13589)
meorka2 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 13589

Üdv

http://www.kemart.hu/anyagok

Ilyen anyagokat hol lehetne pesten venni kis mennyiségben?

GPF Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13588

Én is! :)

Előzmény: rferi (13587)
rferi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13587

Akkor nagyon örülök, hogy összeismertettelek titeket! :)

Előzmény: GPF (13586)
GPF Creative Commons License 2014.07.18 0 0 13586

Azóta ez már a többedik kör kötés.

Ez is mutatja, hogy meg voltam elégedve.

Nem nézegetem nagyítóval, de szerintem úgy se lenne sok baj.

Előzmény: rferi (13585)
rferi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 13585

Majd legközelebb.

És akkor a kötést Zsuzsa csinálta?

Mert azóta nem tudtam feléjük menni...

Meg voltál elégedve?

Előzmény: GPF (13584)
GPF Creative Commons License 2014.07.17 0 0 13584

Azért kösz.

Nem mindig tudom felmérni a munka nagyságát. A bígeléstől tartottam, aztán az megvolt fél óra alatt. A beragasztgatás meg 3-4 óráig tartott...

Előzmény: rferi (13583)
rferi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 13583

Sajnos csak most vagyok netközelben.

Nekem van egy kb 350mm-es bígelőgépem, eljöhettél volna érte, odaadtam volna kölcsönbe :(

Előzmény: GPF (13582)
GPF Creative Commons License 2014.07.15 0 0 13582

Na, már mindegy, megcsináltam csonttal. A hullámokra merőlegesen szépen lehetett bígelni, elég jó lett a végeredmény.

Nem tudom, ebben a topikban mutattam-e régebben. De ismét megyek játéktalálkozóra, és ismét készült "pár" könyvjáték:

Ezek csak részben saját munkák. A tervezés, design, ötlet, nyomtatás, vágás az saját, de magát a kötést profi végezte.

Előzmény: GPF (13581)
GPF Creative Commons License 2014.07.15 0 0 13581

Kellene jópár dobozba kis elválasztót hajtogatnom. A doboz is, az elválasztó is fehér mikrohullám papírból van. Az a kérdésem, hogy mivel lehet jól bígelni ezt a papírt. Van csontom, jó az, csak bénázok?

Szóval vagy beszakad vagy alig látszik a bígelés nyoma. Egyáltalán baj, ha beszakad?

Az lenne jó, ha kb. 70 centinyi hosszon tudnám egyszerre csinálni, mert nagyon sok kell... Kb. 120 elválasztó, mindegyiken 3 hajtásnyom. Ha egy menetben tudnám a 70 centit bígelni, akkor sok méricskélést állítgatást megúsznék.

Köszi minden ötletet!

krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13580

Ezt jó tudni, nagyon köszönöm!

Előzmény: GPF (13579)
GPF Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13579

A pantonban vannak egész ív papírok (70*100cm). Nem esnek kétségbe, ha szálirányban felvágatod akármekkora méretre. Minél nagyobb a papír, annál kevesebb a hulladék általában. Ráadásul, ha neten rendeled, még ingyen is vágják.

Előzmény: krumplibogaar (13578)
krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13578

Épp ezt számolgattam. Elvileg A3-as méretből csinálhatok A4-est és A6-os is, A4-ből pedig A6-ost, de A5-öst még A2-ből is csak akkor, ha szálirányban méretre vágom. De kezdésnek és gyakorlásnak az A6-os célméret tökéletes lesz. 

Előzmény: GPF (13577)
GPF Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13577

Tudod, hogy mekkora noteszt csinálsz? Az A4-es lapnak a hosszabb oldalával párhuzamos a száliránya. Ha A6-ost készítesz ezekből, akkor jó lesz a szálirány, de ha A5-öst, akkor az A4-est félbevágva nem lesz jó! (Használható, de könnyen meghullámosodik az oldala.)

Előzmény: krumplibogaar (13576)
krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13576

Köszönöm, valóban ez tűnik a legjobb megoldásnak. Később még mindig kísérletezhetek más fajtákkal. 

Előzmény: GPF (13575)
GPF Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13575

Kérdés pl. hogy mivel fognak írni rá. A töltőtoll-mániásoknak más papír való, mint aki ceruzával rajzolgat, vagy aki filctollal és kiemelővel firkál.

Nem tudsz tökéletes papírt venni, ezért szerintem kezd egy jobb minőségű nyomtatópapírral.

És figyelj a szálirányra! Ez pl. lehet, hogy fontosabb, mint a konkrét papírminőség.

Előzmény: krumplibogaar (13574)
krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13574

Köszönöm. Van valami kritérium, ami kifejezetten kerülendő, pl. mert nehéz vele dolgozni vagy mert inkább nyomtatásra való, vagy bármilyen más okból? Abszolút kezdőként pont a bőség zavara a problémám.

Előzmény: rferi (13573)
rferi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13573

Ne a honlapot böngészd, hanem a boltban a papírokat.

Odamégy, megnézed, megfogod, megszagolod, és választasz.

Annyi féle van ott, hogy az elképesztő!

Előzmény: krumplibogaar (13572)
krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13572

Igen, köszönöm, épp azt a honlapot böngészem, de a Panton kínálatán belül milyen típus, milyen márka? 

Előzmény: fááni (13571)
fááni Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13571

Panton

Előzmény: krumplibogaar (13570)
krumplibogaar Creative Commons License 2014.03.27 0 0 13570

Üdv! Én papírügyben kérnék tanácsot. Biankó füzött könyvek, noteszek készítéséhez milyen típusú papírt illetve papír-beszerzőhelyet ajánlanátok (Budapesten, hobbistának, vagyis kis tételben)?

Előre is köszönöm a tanácsokat.

rferi Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13569

Bármelyik "Könyvkötő" cégtáblás szakemberhez viheted, épp ez a dolguk, ilyenekkel is foglalkoznak.

Ujrakötés, újrafűzés, folyóiratok bekötése, minden.

Előzmény: Leeate (13568)
Leeate Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13568

Sziasztok! Ha egyetlen (nem saját, vásárolt) könyvem széthullik az idő folyamán, azzal hova érdemes mennem? A neten csak elegánsan feltüntetett könyvkötő cégeket meg mestereket találok, akik szerintem nem foglalkoznak ilyennel. Vagy igen?

fvcc Creative Commons License 2014.03.06 0 0 13567

Köszi, én csak A4 méretet kötök, arra meg bőségesen megvan a technikám (puha és keménykötés).

Az "egykönyves költőket" el szoktam küldözni. Lásd a lenti esetet.

Előzmény: rferi (13565)
rferi Creative Commons License 2014.03.06 0 0 13566

Itt egy kis videó róla:

Előzmény: rferi (13565)
rferi Creative Commons License 2014.03.06 0 0 13565

Pár éve usában dobtak piacra könygyártó gépet, önkiszolgálót.

Viszed a fájlodat prf-ben, pendrájvon, beleteszed, megadod a könyv méreteit, meg még pár adatot, ott azonnal kinyomtatja, és beköti puhafedelúbe, ahogy a kollégának is épp kéne.

10-20 dollár között jön ki egy könyv ezzel a konfigurációval.

Itt a leírás róla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso_Book_Machine

Előzmény: fvcc (13564)
fvcc Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13564

fénymásoldák kinyírták őket az elmúlt pár évben.

Azokat meg az otthoni használatra szánt, multifunkciós, olcsó, de drágán dolgozó hobbi-nyomtató/másolók.

Ha netán bejön valaki egy papírfecnivel a kezében (azt mondja, az a szedés / elõtét - blabla), megkérdezni, hogy mibe kerül egy A5-ös röplap a legrondább papíron - mondjuk 500-nál darabja. Én meg pofátlanul 1 centet mondok (amiért el sem vállalnám), akkor már majd szétrobban a dühtöl, hogy mi azon olyan krva drága!

Előzmény: rferi (13563)
rferi Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13563

Ez a kérdéskör minden évben előkerül, kábé hasonló elképzelésekkel, mint a tiéd.

Elképesztő, sajnálom, de tényleg az, hogy mit gondoltok néha emberekről.

Nem bántani akarlak, de tényleg használhatnád az eszedet, mielőtt ilyeneket kérdezel.

500 forint, te mit csinálsz meg ennyi pénzért?

Mennyi idő alatt szeretnél megkeresni ennyi pénzt?

Feltetted már magadnak ezt a kérdést?

Ebből a pénzből nyomtassa ki neked a könyvet, meg még kösse is be, és persze fizesse belőle a helységbérletet, a rezsit, géphasználatot, a papírt, a festéket, adókat, meg jusson belőle otthonra is, hogy megéljen.

Kábé két perc alatt kéne elkészüljön egy ilyen könyv, hogy mindez kijöjjön belőle, de talán még az se lenne elég.

Egy ilyen munkában vagy tiszta gépidő van, és akkor elkészül pár perc alatt, de akkor meg a gép egy ötvenmillás rotációs egy kötőgéppel összekötve, amit be sem indítanak ötezer példány alatt, és a rezsiórabére pártízezer forint, hogy életében még hasznot is termeljen, miután megtérült a befektetés. Vagy rengeteg manuális munka, és jó ha egy kötet megvan egy-két óra alatt.

Ja, és még valami: nincsenek már menő könyvkötők, meg nyomdászok, a fénymásoldák kinyírták őket az elmúlt pár évben.

Előzmény: LeBook (13561)
fvcc Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13562

A csórónak is enni kell valamiből. Ha elvállalja az általad eképzelt áron, akkor éhen hal.

Előzmény: LeBook (13561)
LeBook Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13561

Szia!

Valami olyan kellene nekem akinek nincs sok munkája ezért örülne, ha vinnék és nem valami nagymenő, mert nem tudok sokat fizetni, pedig nagyon szeretnék :-(

Van esetleg olyan kisnyomda aki megfelel a fentieknek aki ki is tudná nyomtatni és be is tudná kötni a könyvet? Kb. 500Ftból kellene kijöjjön egy könyv, de van amikor több van ugyanabból.

Köszönöm

rferi Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13560

Ezt bármelyik könyvkötő meg tudja csinálni, örülni fognak neked.

Van egy a Kende utcában, van egy a Fő utcában, van egy a Kelenföldi pályaudvarnál, ami most hirtelen eszembe jutott.

De biztosan van még vagy egy tucat, aki vállalja.

Előzmény: LeBook (13559)
LeBook Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13559

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani Budapesten olyan könyvkötészetet, ahol időnként 20-30 ugyanolyan könyvet puhakötéssel be tudnának kötni?

Köszönöm

4Hópihe Creative Commons License 2014.01.28 0 0 13558
Előzmény: John Stone (13557)
John Stone Creative Commons License 2014.01.28 0 0 13557

Sziasztok, ugyan abban a cipőben járok mint Carabogus. Nekem is kellene ragasztó de nem tudom hol lehet venni. Ha tud valaki egy webshopot ahonna lehetne rendelni, hálás lennék érte, vagy Kalocsa, Kiskőrös környékén egy üzletet. Esetleg valami házi receptúra is megtenné, amit itthon össze tudnék kotyvasztani. Nekem lehetőleg rugalmas ragasztóra lenne szükségem. Kérlek segítsetek! Köszönöm.

4Hópihe Creative Commons License 2014.01.28 0 0 13556

én használom mostanában az általad emlitett ragasztót és szeretem,

nekem ugyanugy müködik,mint a planatol bb superior ezt használtam korábban-viszont olcsóbb a plastdur.

Panton boltokban is lehet kapni. a Thököly útiban biztos.

Előzmény: CaraBogus (13555)
CaraBogus Creative Commons License 2014.01.26 0 0 13555

Sziasztok!

Kezdő könyvmoly vagyok, és a kötés érdekel. Szeretnék egy saját könyvet kötni. A technikákat végignéztem és a hagyományos cérnafűzött kötésnél maradtam, igaz nem ez a legegyszerűbb, de ha sikerül, akkor a legszebb lehet. Vászon kötést terveztem a borítóra. És itt jön a kérdésem.

1. A gerinchez mijen ragasztót javasoltok?

2. A vászont mivel ragasszam fel.

Nagyon hálás lennék, ha a ragasztók nevét és beszerzési helyét megadnátok!

Először a Plastdur Pk-3 Ultra ragasztóra gondoltam, de mivel még soha nem használtam, nem merem használni, amíg valaki aki tőlem tapasztaltabb, nem bólint rá. Egyébként ezt a ragasztót sem tudom, hogy hol lehet kapni, szóval ez is zsákutca egyenlőre.

Hálás lennék a segítségért.

ladogyula Creative Commons License 2014.01.05 0 0 13554

Végül nem vettem meg a kérdéses könyvet, mert túl drága lett (aukciós tétel volt), viszont tanultam a válaszodból. Nagyon köszönöm!

Előzmény: rferi (13553)
rferi Creative Commons License 2014.01.05 0 0 13553

Ha keménytáblás, fűzött kötés, akkor le lehet vágni a külső oldalt, de ehhez a könyv két fedlapját 180 fokban ki kellene fordítani, és amikor a könyvvágógép alá beteszik, akkor alápakolni annyi sima papírt, hogy a lenti oldalon levő könyvtáblának legyen hely az asztal fölött.

És ezzel amódszerrel is csak a könyv külső oldalát lehet megvágni, se a lábát, se a fejét nem.

Tehát _körbe_vágni nem lehet.

Ráadásul ha egy régi könyv, akkor nem biztos, hogy szabad ennyire kifordítani a könyvtáblákat, szakadás lehet a vége.

Szóval megoldható, de nem veszélytelen.

Előzmény: ladogyula (13552)
ladogyula Creative Commons License 2014.01.04 0 0 13552

Sziasztok!

Szeretnék venni egy régi könyvet, amelyet régebben, újrakötesekor körbevágtak, és a körbevágás során néhány tucat lapjának az oldalsó széle egyenetlen lett.

Nem tudom, tudja-e valaki, hogy le lehetne-e vágni a könyv lapjainak oldalából egységesen úgy 3-4 mm-nyit úgy, hogy ne kelljen a könyvet kivenni a kötéséből?

Bari62 Creative Commons License 2013.12.29 0 0 13551

Köszönöm a választ, sajna nem találtam semmit! Szomorú, hogy egy ilyen szép szakma is hasonló helyzetbe került, mint az enyém!!

rferi Creative Commons License 2013.12.28 0 0 13550

Esetleg OKJ-s képzések?

https://www.google.hu/search?q=okj+k%C3%A9pz%C3%A9s+k%C3%B6nyvk%C3%B6t%C5%91&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=qMe-UtrSI4XWtQaGj4DgCw

Csodálkoznék, ha indítanának ilyesmit, pár éve csak Budapesten az én ismereteségi körömben 8 könyvkötő adta vissza az ipart, és ment tönkre.

Ráadásul mostantól ezeket a képzéseket törvényi szabályzás következtében jóval nagyobb óraszámmal kötelesek leadni, ami erősen megnövelte a képzési költségeket.

A tanfolyamot meg egy embernek nem indítják el. De csak próbálkozz a fenti linkeken!

Előzmény: Bari62 (13549)
Bari62 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 13549

Sziasztok! Új vagyok itt, de szinte már végig olvastam az összes bejegyzést! Az oktatással kapcsolatban viszont nem igen találtam semmit! Hol lehet felnőttként megtanulni a szakmát? Ebben tudtok nekem segíteni?

karrier Creative Commons License 2013.12.03 0 0 13548

Sűrű keményítő és sokáig préselés az biztos elég.

Kicsit elmaradoztam én is. :(

Előzmény: rferi (13525)
rferi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13547

leírásod alapján az lesz az

Előzmény: youlcsi (13546)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13546

óóó, köszi :)

nem akarok hülyeséget írni... de meg kell néznem, mintha ilyen pva ragasztóm lenne otthon (hobbiragasztónak vettem anno, fehér színű, de átlátszóra szárad, leírása alapján rugalmas ragasztást ad)

Előzmény: rferi (13545)
rferi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13545

Könyvkötő ragasztónak mi leginkább az igazán olcsó Duvilaxot használtuk a Planatol helyett.

Tény, hogy a planatol jobb, de az ötszörös árkülönbözet azért nyomós érv.

A duvilax valahol 600 forint környékén van most talán, bár nem vettem már régen, és ugye az életszínvonalnövekedés.....

De a lapok összeragasztásához mindenképpen PVAc ragasztót használj, mert a tapétaragasztó arra kevés lesz.

például ezt:

bár ez drága, de legalább van kicsiben is, mert egy kiló rettenetsok ám!

vagy ezt

technobond

de mondom, legjobb a festőboltba, barkácsboltba (vidéken még a mezőgazdasági boltok is jók lehetnek), elmenni, és ott keresni faragasztót. A jelszó a PVA (a c-t le szokták hagyni, pedig hivatalosan a PVA a polivinil-alkoholt jelenti, ami kicsit más, mint a polivinil-acetát. Neked ez utóbbi kell.)

A ragasztott kötést először egy csomó írólapon próbálgasd, ne a könyvön.

Aztán legfeljebb az írólaposak ha sikerülnek, lesz pár noteszed :)

Előzmény: youlcsi (13544)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13544

köszönöm a ragasztós részleteket.

igazából utánanéztem konkrétan a könyvkötő ragasztónak... de az olyan áron van (főleg mire hozzám elér), hogy annyit az egész könyv nem ér. viszont tapétaragasztó talán még otthon is van. meg lehet, h faragasztó is.

a fűzést is mindenképpen megpróbálom (kizárt, hogy itt kisvárosban ehhez használatos, már nem gyártott spéci cérnát kapja, de eszembe tartom a nevét azért :)), mert találtam egy jobb sorsra érdemes Tesz-vesz várost :D az még talán nem is olyan nagy kihívás, hiszen 50 oldal sincs talán...

Előzmény: rferi (13543)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13543

Ragasztónak használhatsz tapétaragasztót, aztán faragasztót is, azt a fajtát, ami fehér tejfölszerű anyag, leginkább a barkácsboltokban általános faragasztóként adják. Az PVAc (polivinilacetát). Lehet a kettőt keverni is, mészár féle leírásban benne van.

Ha sima faragasztót használsz, akor azt hígitsd meg egy hangyányit, olyan hígabb tejfölösre (12%, nem 20%, érted!)

A szakadásra éppen a napokban kérdeztem itt rá a többiektől, már rég volt, hogy ilyet csináltunk, kikopott az emlék, oda inkább a tapétaragasztó, vagy a keményítő lehet jó.

Cérnának a legjobb volt a hatvanas GRÁL, ha valahol még elkapsz belőle egy spulnival, ne hagyd ott, mert régen nem gyártják, és egy kincs az a fajta cérna.

Előzmény: youlcsi (13542)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13542

na, hát köszönöm... 

és ilyen spéci ragasztót árulnak csak úgy mittudomén háztartási v hobbiboltban? 

ha nem kell hozzá nagy tudomány, lehet, nekiesek... még ha nem is sikerül, akkor is ott a cellux :D

a szakadás javítását is majd kipróbálom így papírral... ott milyen ragasztót célszerű használni?

ja, tűvel-cérnával jóban vagyok ám! szóval a fűzést is lehet megpróbálom, ahhoz legalább van otthon minden (vékony bőrvarró cérna gondolom megfelel)

youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13541

:D

Előzmény: rferi (13539)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13540

Ja, és cellux helyett: a szakadt könyvlapot úgy szoktuk javítani, hogy nagyon vékony papírt veszünk, a legjobb a modellezők által használt japán papír, vagy valami hasonló, 5-15 grammsúlyú papír (selyempapír, vagy kreatívboltból rizspapír), abból levágunk egy csíkot, ami lefedi a szakadást, megkenjük ragasztóval, és felnyaljuk a lapra.

A vékony papíron átlátszik a szöveg, de mégis papír maradt a papír.

A celluxszal az a baj, hogy idővel lehámlik, rettenetesen és levakarhatatlanul elsárgítva a könyv lapját.

Előzmény: youlcsi (13532)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13539

Azért barkács, mert majdnem annyit vacakolsz vele, mintha rendbe tennéd az egész  könyvet, de mégsem lesz jó, mert a jövő héten meg húsz oldallal arrébb esik majd ki egy másik lap - vagy fejezet.

A radikális megoldások mindig jobbak végül.

Előzmény: youlcsi (13535)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13538

Jól sejted, ezt írtam legelőször: le kell fejtened a borítót a gerincről is, és levakarni a könyvlapokról a maradék ragonyát.

Előzmény: youlcsi (13534)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13537

Azért esnek szét, mert a régi szoci ragasztók nem voltak a helyzet magaslatán.Idővel elporladnak.

A mai PVAc ragasztókkal, pláne ha szépen legyezősíted ragasztáskor, úgy összeragad, hogy azt csak széttépni lehet.

Előzmény: youlcsi (13533)
rferi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13536

A ragasztott kötés annyira egyszerű, hogy még a hőskorban, itt a topikból páran beizzítottunk egy topiktalit szombat délután, és ott jópár társunknak megtanítottuk.

Nem lettek tökéletesek az első próbálkozások, de aki utána otthon begyakorolta magát, az nagyon szépeket csinált.

A mészár féle leírás tökéletes, szpidi alkotta, azt tudom javasolni.

Otthoni ragasztott kötéshez alig kell valami felszerelés, én azt mondom mindenknek, hogy érdemes megtanulni, legfeljebb később a saját irodai produktumait is bekötheti, elkápráztatva vele a kollégákat.

A fűzött annyiban bonyolultabb, hogy kell tű és cérna is. Nem bonyi azt sem megtanulni.

Fűzöttet nyomtatni már kicsit nehezebb, mert ha A5 könyvet csinálsz, és A4-re nyomtatod, akkor két dologgal szembesülsz:

- nem mindegy a lapok sorrendje

- keresztszálas lesz a papír a félbehajtás után, és ettől rosszul nyílik a könyv, meg  nehéz is úgy bekötni, hogy szép legyen, ne ráncolódjék.

Erre is van megoldás, de ez most téged nem fog érinteni, mert kész lapok vannak.

Előzmény: youlcsi (13532)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13535

még egy hülye kérdés...

kiaső lapok szélét, ha mm keskenyen bekenem papír/barkácsragasztóval és úgy visszateszem a helyére, működhet?

vagy ez már nagyon házibarkács-szentségtörés egy könyvkötős fórumon? 

youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13534

igazából ezt nézegettem:

http://web.axelero.hu/meszar1/konyvkotes.pdf

nem tudom, ez mennyire jó, ahogy leírja.

szóval ebből elég volna nekem az, hogy összeragasztom a lapokat... mondjuk ahhoz meg akkor a maradékot is szét kell szednem teljesen lapokra, ami eddig együtt maradt... jól sejtem?

youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13533

egyébként ha egy ól ragasztott könyv valószínűleg soha többet nem jön szét, akkor hogy lehet, hogy ezek szétesnek? nem gagyi könyvekről van szó. minőségi, akkor drágának számító és tényleg jó mesekönyvek.

Előzmény: rferi (13531)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 13532

köszönöm szépen... azért én tegnap este elővettem a celluxot :) az egyik könyveb voltak szakadt oldalak is, szóval úgy voltam vele, annak márúgyis mindegy, hogy néz ki.

egyébként ez pont ragasztott könyv volt (és van még belőle/sorozatból hasonló otthon), szépen egyesével hullanak ki a lapok... 

a fűzésről már néztem leírásokat, nem tudom, mennyire bonyolult dolog, képeken és úgy, hogy más csinálja, nem tűnik annak :)

a ragsztást érdemes megtanulni, beruházni rá? szóval létezhet, hogy én, mint teljesen hozzánemértő, fogom és képes vagyok megragasztani egy könyvet?

Mi kell hozzá?

(kezd komolyan érdekelni a dolog :))

Előzmény: rferi (13531)
rferi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 13531

Eredetileg fűzött könyvet rendesen, tartósan nem lehet másképp megjavítani, csak ha újra végigjárod vele a készítés fázisait, vagyis újrafűzöd az egészet.

Sajnos.

Szóval amit szeretnél, arra nincs megoldás.

Ekkor szokták elővenni a könyvtárosok a celluxot, minden könyjavító - kötő és restaurátor- első számú közellenségét.

A kieső lapos könyv ha eredetileg ragasztott volt, akkor azt szintén végig kellene járni, és úgy összerakni, nagy valószínűséggel soha többet nem jönne szét.

Ez viszonylag egyszerű, de pár szóban elmondani nem lehet.

Előzmény: youlcsi (13530)
youlcsi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 13530

Sziasztok!

Abszolút analfabéta vagyok ez ügyben... és nem is nagyon akarok belemélyedni... de kisfiam örökölt rengeteg szép mesekönyvet, mind 20-30-40 éves pélányok és eléggé viharvertek. Van közöttük fűzött és ragasztott is. na meg olyan, amit ahogy kinyitok, hullanak ki belőle a lapok :(

házi módszerrel, a könyvkötésbe nem túlzottan belemélyedve, hogyan tudok rajtuk segíteni?

nem kell vérprofi módszer, de azért legyen annyira élvezhető az eredmény, hogy ne essen szét a könyv, amikor kézbe vesszük. igazából még a borító is jó úgy, ahogy van, a gerincet megragasztom akármivel, szalaggal pl, csak a lapok ne potyogjanak ki belőle.

gondoltam a profi újrakötésre is... de a legtöbb könyv nem ér annyit, mint amennyiért ezt megcsinálnák nekem.

bármilyen ötletet szívesen fogadok :D

Szpidi99 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 13529

Nem nagyon járok indexes helyekre már rég. Csak néha nosztalgiázni. Dótékszereket készítek pár éve. Fészen vagyok és meskán. Azért a 16 ker.i majálisokon és az idén az őszi rendezvényen is találkozhattunk volna. :)

Előzmény: rferi (13528)
rferi Creative Commons License 2013.11.25 0 0 13528

Szia!

Nagyon szétesett a társaság! :(

Van valami jobb fórum ahová áttetted magad, vagy sehova se jársz?

Előzmény: Szpidi99 (13527)
Szpidi99 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 13527

Én is keményítőre gondoltam, bár már az indexre is ritkán járok, a könyvkötésből meg már rég kimaradtam. Aztán emlékszem még a régi tojás ragasztóra, nézz utána.

rferi Creative Commons License 2013.11.14 0 0 13526

Senki?

:(

rferi Creative Commons License 2013.11.13 0 0 13525

Segítség!

Egy 60 éves könyvet kell kicsit kipofoznom.

Kiszakadt lapjai vannak, újrafűzöm, ezért hozzáférek a gerinchez.

Japán papírral gondoltam a kettészakadt lapot összefogni, csak nem tudom, hogy milyen ragasztót kéne ehhez használni, a PVAC ragonyát erősnek tartom ide, meg fog nagyon keményedni.

Japánpapírt már kaptam, ez több mint fél siker!

Keményítő?

Tapétaragasztó?

karrier Creative Commons License 2013.11.11 0 0 13524

őőő... "ritka" természetesen. Bocs!

Előzmény: karrier (13522)
karrier Creative Commons License 2013.11.11 0 0 13523

Van egy présem, amit kihasználatlanság miatt eladnék. 

Ha valakit érdekel 35000 Ftért elviheti.

Kb. 40x40 cm préslap ami emelkedik és 35 cm magasságra emelhető. Jó darab, de alig van munkám és kell a hely is.

Szóval fájó szívvel, de megválnék tőle. A soproni (sajnos bezárt) Hillebrand nyomdából való, onnan vettem még annakidején.

Előzmény: karrier (13522)
karrier Creative Commons License 2013.11.11 0 0 13522

Az biztos, hogy ritja ma már a szép, igényes könyv.

De gratulálok a tervezőnek, az írónak és a kiadónak! 

Előzmény: rferi (13521)
rferi Creative Commons License 2013.11.04 0 0 13521

Az idén a Frankfurti könyvvásáron a The Wall street Journal német kiadása beválasztott egy magyar könyvet is a legszebb borítójúak közé, a hatodik helyen.

Ezt:

Finy Petra: Folyékony tekintet című verseskötetének borítója.

Szerintem nagyon szép.

Mostanában ritka az igazából megtervezett könyvborító, olyan, ami grafikus rajzolt munkája.

Kevés a példányszám, nem bírja el a költségvetés.

Azt írja a cikk, hogy ez a helyezés nagyon rangos, mivel a Frankfurti könyvvásáron 7300 kiállító majdnem 100 országból kb. négyszázezer könyvvel van jelen, ebből hatodiknak lenni, nem akármi.

A grafikus, aki tervezte: Szulyovszky Sarolta

Fénymásolda Tervmásolda Creative Commons License 2013.05.05 0 0 13520

Szia!

Goldpress ékezetes betűk érdekelnek.

fenymasolda(kukac)gmail(pont)com

Ha van még eladó légyszíves írj.

Köszi.

Előzmény: fvcc (13495)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.18 0 0 13519

Rendben, köszönöm a tanácsot, én is inkább két papírból szeretném

Előzmény: rferi (13518)
rferi Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13518

csináld úgy, hogy a tok eleje, háta és gerince legyen egy anyag, ráfordulva az aljára és tetejére, illetve a belsejébe.

És még két sima téglalap kell, egy alulra, egy felülre, ezek lezárják a befordított eleje-gerince-háta rész ráfordítását, és a rövid oldaluk szintén befordulva a tokba lefedi az éleket. A tok belsejét nem nagyon szokták befedni, pláne ha mély és keskeny.

Előzmény: hakansukur (13517)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13517

Ja, nem:) A könyv készül addig, a tok gondolom nem lesz sok idô. Nem, a belsejét nem...ezen még gondolkoznom kell. Csak azt kértem, hogy csináljon egy sima tokot, kartonból.  Igen ezt még megfontolom a nyomtatást, hogy egy vagy két papírra menjen.

Előzmény: GPF (13516)
GPF Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13516

Komoly tok lesz, ha egy hónapig készül :)

Láttad, hogy a belseje is be van borítva? Arra gondoltam, amikor azt írtam, hogy együtt kell borítani a készítéssel. Azt megcsinálja a készítő?

Én is megnéztem újra a borítás videóját. Ő ugyan akkora papírt használ, ami körben befedi a dobozt, de szerintem nem ronda az sem, ha a nyomtatott borító csak körben 2 cm-rel nagyobb, mint a tok teteje. Úgy gazdaságosabban tudsz kijönni a papírral és a nyomtatással.

Előzmény: hakansukur (13515)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13515

Köszönöm.

Hát a tok még csak egy hónap múlva lesz kész...úgyhogy addig várni kell.

Előzmény: GPF (13514)
GPF Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13514

Sok sikert!

Esetleg tehetnél be fotókat a kész műről is meg a fázisokról is.

Előzmény: hakansukur (13513)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13513

Szerintem megpróbálom, sokmindent csináltam már. Végülis a tokot nem én készítem, csak a "covering"-et, ami a 3.részben van. A tapétázás a véremben van:D. Tehát akkor megcsinálom a mintát, kinyomtattatom, és a kész tokra rárakom ahogy a videón is van. A ragasztónak meg azt fogom használni amit javasoltál. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.

Előzmény: GPF (13512)
GPF Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13512

Igen, én azt javasolnám, hogy a kötővel beszélj. Persze személyesebb, ha te csinálod. De azért nem annyira egyszerű dolog ez.

Előzmény: hakansukur (13511)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13511

Köszönöm neked is. Szóval az a helyzet, hogy beköttetek egy könyvet és ahhoz lesz egy tok. Azt szeretném feliratozni. A videók alapján elvileg a tok készítôjét kellene megkérdeznem hogy meg tudja-e a videón bemutatott dolgot csinálni ha odaadom neki a kinyomtatott papírt?

Előzmény: GPF (13510)
GPF Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13510

A kinyomtatott papírba van bekötve a tok. Lényegében körbemegy rajta, sőt a belsejébe is belóg. Ki kell találnod, hogy ezt milyen alakú és méretű papírral lehet megcsinálni, azon hova kerülnek a szövegek, képek.

Amennyire a kérdéseidből kitűnik, nincs túl nagy gyakorlatod az ilyesmiben. Ne az éles darabon próbálkozz!

Ragasztani sem olyan egyszerű, ahogy azt sokan képzelik. Könnyen elhúzza a ragasztás a papírt, domború vagy homorú lehet a felület. Lehet kapni könyvkötő ragsztót. Pl. a Duvilax-ból 1 kg kerül kb annyiba mint egy tubus ragsztó a papírboltban. Érdemes azt használni. De kell hozzá egy kis gyakorlat. Jól látod, a gyűrődés probléma szokott lenni.

Egyébként, szerintem nem lehet utólag szépen felragasztani. Azt mondanám, hogy a tokkal együtt kell készülnie a borításnak. Itt egy videó egy ilyen tok elkészítéséről.

http://www.youtube.com/watch?v=ccWnUQqFyKg

4 részes, érdemes végignézni. Bár ennek nem mintás a teteje, de ebből meg lehet érteni, hogy milyen lapokra van szükség.

Előzmény: hakansukur (13508)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13509

Ja igen, és a papír. Gondolom sima fénymásoló papírnál azért minôségibb papírt kellene választanom....

Előzmény: hakansukur (13508)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13508

Köszönöm a választ.

Tehát akkor arról van szó, hogy egy akkora papír kell ami a tok felülete, erre meg kell terveznem a feliratot esetleg képet, elvinni a nyomdába / nyomtatósba és utána kivágom a felületnek megfelelôen és felragasztom. Bármilyen ragasztó jó erre? Mire figyeljek a ragasztásnál, hogy ne gyûrôdjön meg? Jól érzem, hogy a tokra felragasztás nem olyan feladat amely különleges eszközöket igényelne? Belevághatok én magam is,ugye? Esetleg alternatív megoldásként az is szóba jöhjet, hogy nem egy papírból nyomtatattom hanem két papírból. A nyomdai és lézer nyomtatás között van lényeges különbség?

Előzmény: rferi (13507)
rferi Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13507

Ezt úgy csinálták, mintha könyvborító lenne

Kinyomtatták a doboz borítását is a megfelelően kiszerkesztett verzióban, majd felragasztották a dobozkartonra, ahogy kell.

Ilyet te is tudsz csinálni, mondjuk szines lézerrel kinyomtatod, vagy nyomtattatod, és felragasztod.

A problémád a papírméretből fog fakadni, mert házilag csak kicsit tudsz nyomni.

Nyomtatósoknál viszont nagyban is nyomhatnak majd neked, meg szinesben is, akár 880mm szélességig azok, akik szines rajzmásolást, műszaki rajz nyomtatást hirdetnek.

Arra kell majd akkor vigyázni, hogy a tintaköpködőssel nyomtatott nyomat vízre érzékeny, ezért a felragasztáskor is elmaszatolódhat.

És a legprofibb megoldás egy digitális nyomdás nyomás, csak abban meg az lehet probléma, hogy egy példány esetleg relatíve drága. Viszont az nem maszatolódik el, illetve mindenféle trükkös papírokat is meg tudnak nyomni.

Ennek a doboznak a borítása érzésem szerint kívül mindössze két darabból lehet, és elég trükkös alakú. Emiatt még A5 könyvméretben is elég nagy papírt igényel.

Ha ilyet akarsz, akkor a nyomtatási képet szerintem Corelben vagy talán Photoshopban tudod megcsinálni, és pdf-ben érdemes elvinni. De pdf esetén a színkezelésre vonatkozóan (ha kép is van rajta) érdemes egyeztetni a nyomdával, mert ennek vannak buktatói, amihez én nem értek.

Előzmény: hakansukur (13506)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13506

Értem. Azonban nekem nem aranyozott betû kellene hanem sima felirat, egy megfelelô betûtípussal (ami mondjuk nem a hagyományos arial, times,serif,stb hanem valami extrább); olyasmi mintha kinyomtatnád  nyomtatóval egy számítógépes doksi anyagát.

Ilyesmire gondolok, mint ami itt látszik:http://www.gyulakonyvkoteszet.hu/fotok/DD_1.jpg

Ezt például hogy csinálták?

Előzmény: rferi (13505)
rferi Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13505

Ha kitömöd kartonnal, fával, bármivel a tok belsejét, hogy meg lehessen nyomni úgy az elejét, hogy ne törjön össze, akkor egy könyvkötő lazán learanyoz neked rá bármilyen szöveget kézi aranyozóval.

Csak az a lényeg ,hogy a kitömés pontosan olyan vastag legyen, mint az üreg, tehát ne rugózzon a fedőlap a nyomáskor, mert különben nem lesz szép az aranyozás.

Előzmény: hakansukur (13504)
hakansukur Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13504

Sziasztok

Egy kész könyvtokra (karton) lehet valahogy szöveget írni? Sajna nincs ötletem - azaz van de nem hiszem hogy azok szép megoldást adnának és megfelelôek, amatôr elgondolások: decoupage, sima papírra kinyomtatni, aztán azt felragasztani, stb.

Szóval tudtok valamilyen megoldást? Vagy ezt csak akkor lehet megcsinálni, amíg a tok nincs összerakva és lapokból áll ?

köszönöm

GPF Creative Commons License 2013.04.10 0 0 13503

Hát jó! Megpróbálom.

Előzmény: rferi (13502)
rferi Creative Commons License 2013.04.10 0 0 13502

Papírnál muszáj a 45 fokos vágás.

De ne félj tőle, pár perc alatt begyakorlod. Én is azt hittem, hogy valami kunszt, de nem.

És persze ha nem 45 fok, hanem 40, vagy 50, az sem gáz.

Csak ne derékszög legyen.

Előzmény: GPF (13501)
GPF Creative Commons License 2013.04.10 0 0 13501

Köszi!

Persze, hogy feledékeny vagyok. De a tűzzománcos "keretekre" most már emlékszem.

Jobb lenne, ha nem kellene 45 fokba vágni. Egyrészt nem tudok úgy, másrészt nálam arra szolgálna, hogy a belerakott cuccok ne csúszkáljanak. Vajon merőleges vágásnál is megy?

Előzmény: rferi (13500)
rferi Creative Commons License 2013.04.10 0 0 13500

Feledékeny vagy :)

Annak idején én csináltam rengeteg ilyet, és a tűzzománcokat tettem bele.

Simán megoldható, a következőket kell csak figyelembe venni:

- a mélyedés szélét 45 fokosra, "fazettásra" kell vágni, mint ahogy a paszpartut vágják a képkeretezők

- ragasztáskor a présbe úgy kell beletenni, hogy a kivágott darabot odateszed a helyére, és úgy préseled. Ekkor az szépen belenyomja a mélyedésbe a borítást.

- a borítópapírt fel kell áztatni a ragasztóval rendesen, hogy nyúlhasson,

- túl vékony, szakadékony papírral nem fog menni

Előzmény: GPF (13499)
GPF Creative Commons License 2013.04.10 0 0 13499

Szeretnék egy olyan könyvborítót csinálni, ahol a borítón van egy kb. 3*3 cm-es bemélyedés, 1-1.5 mm mély.

Úgy gondoltam, hogy két szürkekartont ragasztok össze, a felsőből kivágom a 3*3 cm-es ablakot.

De be tudom-e ezt papírral borítani? Van-e annyira nyúlékony a papír, hogy szépen belemenjen, belesimuljon ebbe az ablakba? (Biztos jobb lenne a vászon vagy a bőr, de nyomtatni is akarnék rá.) Hogy kell ilyet csinálni? Arra is gondoltam, hogy  elkezdem napokkal előbb, bevizezem a papírt, kicsit belepréselem a lyukba, hagyom megszáradni és csak másnap ragasztom. De ez nem lenne túl jó, mert félek, hogy elmosódik a nyomtatás.

karrier Creative Commons License 2013.03.20 0 0 13498

Igen.

Köszönöm.

Továbbítom.

De szerintem is csak érdekességnek jók ezek, nyomdai szedésre biztos kevesek, aranyozni még csak-csak.

Üdv újra itthon!

Karrier

Előzmény: marharépa (13493)
karrier Creative Commons License 2013.03.20 0 0 13497

Alá van dolgozva 1 mm vastag prespán lemezből kivágott minta.

És a másik darabbal pedig préseltem. :)

Előzmény: fááni (13496)
fááni Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13496

Ez igen!

Mi került a vászon alá, hogy nem sikerült jól lesimítani?

Előzmény: karrier (13492)
fvcc Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13495

Új, réz betüket tudok (ha kell, aranyozót is - Goldpress, Masterpress aranyozókhoz való) 4, 5,5 és 9 mm nagyságban a vevő által igényelt összeállításban is

rferi Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13494

Ezek tényleg csak iskolába bemutatni jó készletek.

200 ill 300 betűből álló készlettel eléggé nehézkes kiaranyozni egy könyvet.

Egy hosszabb címnél pillanatok alatt kevés lesz egy-egy magánhangzó például :)

Előzmény: marharépa (13493)
marharépa Creative Commons License 2013.03.18 0 0 13493
karrier Creative Commons License 2013.03.14 0 0 13492

Szervusztok!

Nem tud valaki még eladó (akár hiányos) ólombetűket? Egy ismerősöm keresett meg, hogy oktatási céllal vennének pár készletet, hogy a fiatal média és design szakos hallgatók lássanak még ilyet.

És hogy könyvkötésnél maradjak:

Nemrég készült. 

Itt többet is mutatok belőle: http://kissthebook.blog.hu/2013/03/06/museum_cafe_sopron

fvcc Creative Commons License 2012.12.09 0 0 13491

Itt ez a 2. hirdetésem. Az elsőre akadt vevő.

Gondolom, információnak jó, hogy létezik ilyen-olyan gép (és nem túl zavaró, hogy feltettem).

Előzmény: rferi (13490)
rferi Creative Commons License 2012.12.09 0 0 13490

Nem érdekel, de kívánom, hogy itt találj erre vevőt!

Sajnos sok reményt nem fűzök hozzá.

Előzmény: fvcc (13489)
fvcc Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13489

Ha esetleg érdekel:

be tudok szerezni 35 cm papírszélességü, automata papír adagolós perforáló gépet (kb. 8000 lap/óra). Ára 2 perforáló egységgel 2500€, minden további perforáló egység 140€. Ez a gép mást nem tud.

A perforáló kés beosztása: 4 mm vágás, 1,5 mm a nem perforált rész. /Ez utóbbi miatt kissé csúnyán, "fogasan" szakad a papír/

Előzmény: rferi (13486)
rferi Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13488

Ja, értem.

Előzmény: fvcc (13487)
fvcc Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13487

Nem laponként kell belerakni  :D

Mivel én leggyakrabban perforálok: fogok vagy 200 lapot, a "tömb" egy oldalát oldalra nyomom, ezáltal  a lapok enyhén elcsúsznak egymástól. Az asztalon a vezetőbe téve még jobban szétcsúsztatom az egészet úgy, hogy a felső lapok dőlnek előre a kések felé 1-2 mm elcsúszással. Utána már elég csak egy újjal bepöcögtetni a hengerek közé és megvan az 1 lap/1s.   Mivel újabb halmokat is kell beerakni, a másik oldalán meg elszedni a készet, az abszolut 3600-ból lesz a gyakorlatban 2000 lap/óra.

Vastag kartonokat, könyvborítókat megmunkálni érthető, hogy lassabb. De ott nem is kell 2000 db óránként.

Aki nagy teljesítményben akar dolgozni, annak ott a drágább, automata lapadogatós.

Előzmény: rferi (13486)
rferi Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13486

Ez a gép 3600 lapot tud óránként, vagyis másodpercenként egyet.

De mivel eteted? hol az adagoló?

Mert kézből adagolva max pár száz lap lehetséges, az sem sokáig, elfárad a kezelő

Előzmény: fvcc (13485)
fvcc Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13485

Perforáló, biegelő és ritzelő, motoros meghajtású körkéses gépek eladók:

a) papírszélesség 35 cm, egyszerre felfogatható célszerszámok száma 5 db. Tartozék: 5 db perforáló körkés, 5 db ritzelő/vágó kés, 1 db biegelő, 1 db papírvezető.  Ára 385.000 Ft  - használt, jó állapotú (igény szerint további kések rendelhetők). Lábkapcsoló cseréje ajánlott - kb. 9500 ft-ba kerül)  Kapacitás kb. 2000 lap/ó

b) 60 cm papírszélesség, megmunkálható papírvastagság 70 - 450 gr/m2. Alapfelszereltség: 2 db  dupla, 2 db egyes biegelő, 1 db perforáló egység.  Kapacitás kb. 3600 lap/ó

- 25 W-os motorral = 1650 euro (ft-ban napi árfolyamon)

- 90 W-os motorral = 1950 euro (további megmunkáló egységek rendelése lehetséges)

c) automatikus lapadagolóval ellátott, 48 cm papírszélességgel dolgozó gép, kapacitás 9600 lap/ó. Alapfelszereltség: 2 db. papírvezető.  Ára 4200.- € +  Rietzelő, szimpla és dupla biegelő, vmint perforáló egységek rendelhetők a vevő igénye alapján. Egy egység ára 180.-€

Továbbá eladó asztali típusú Opus aranyozó, betükészlettel, betütartó keretekkel, aranyozó fóliákkal = 1800 €

Leitz szakdolgozat kötő (max. 200 lapig) = 380.- €

- kemény borítók és fém kötőgerincek (több színben). Egy csomag (10 pár borító, 10 db gerinc) 30.- €

További info mailban

karrier Creative Commons License 2012.12.04 0 0 13484

ÓÓÓ!!!

De régjártam erre. Bocsánat a pihiért.

Márványozáshoz:

Alapnak jó a keményítő vagy a tapétaragasztó - tejföl sűrű.

Festéknek a drága de jó fedő pigmentes a legjobb, a többi nagyon nem fed, de lehet vele játszani (gondolok itt az akril-ra).

Futtatni jó az ökörepe, de más felületaktív anyag is megteszi.

Szerszám: ecset, fésű, csöppentő, jó kád, jó papír.

Röviden ennyi, gyakorlatilag az alap és a festék beállítása 1 nap. Következő nap a próbálgatásé, 3. naptól fogva lehet termelni ezerrel, 4 napra kezd szaga lenne, 5. napra megromlott az alap. :)

De addig csupa gyönyörű dolog készül.

...és akkor nem beszéltünk az olajfestéekkel történő márványozásról, vagy a japán sumingashi-ról. :)

Pár éve fordítottam valami angol cuccot, keressétek vissza itt is fenn volt. Ha nagyon nics meg akkor megpróbálom előkotorni a fiók mélyéről.

Kicsit elsodortak az események, de talán már újra lesz időm nézelődni.

Előzmény: rferi (13483)
rferi Creative Commons License 2012.11.22 0 0 13483

Igen, az ökörepe játszik ebben a technikában eredetileg.

A sógor a főiskolán tanulta, de biosz-földrajz szakos, és meg nem  mondom melyik tárgyban adták ezt elő, de a mai napig pátyolgatja amiket csinált.

Előzmény: 4Hópihe (13482)
4Hópihe Creative Commons License 2012.11.22 0 0 13482

volt középsiskolás ismerösöm a képzöben a márványozáshoz- azt tanulták ö könyvmüves testaurátornak tanult-ökörepével futtatták a festéket.gyönyörü szép papirmintákat hozott akkoriban nekem ezekröl az órákról..

Előzmény: rferi (13481)
rferi Creative Commons License 2012.11.22 0 0 13481

Ennek az igazi technikáját és titkait igazából hétpecsétes titokként kezelik.

Eredetileg a XV. (? ha jól emlkszem) századi Törökországból való, ebru néven sok találatot hoznak a keresők. Ott vannak ma is a legprofibb művelői.

Itthon egy kevés infó van a Jaschik Álmos féle Könyvkötőmesterség c. könyvben

http://mek.oszk.hu/03200/03235/03235.pdf 

69. oldaltól

De ezek az eljárások mind a karragénmoha-alapra építenek, amit elég nehéz beszerezni manapság itthon.

A kreatívboltos márványozósfestékek is jók egy szintig, de sajna azon felül nagyon sok feladat nem megoldható velük.

Korszerű márványozós leírásról én csak az OSZK-beli, restaurátoroknak tartott, űbertitkos tanfolyami anyagról tudok, de az nem elérhető elektronikusan.

Előzmény: visionxx (13480)
visionxx Creative Commons License 2012.11.21 0 0 13480

Sziasztok,

Erről a festékpöttyentős-elhúzogatós technikáról hol lehet bővebbet megtudni?

Ez valami gyönyörű.

köszönöm,

v.

Előzmény: rferi (13474)
rferi Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13479

Ne is haragudj, de itt van nyolc év termése, ami CSAK EZZEL FOGLALKOZIK!

Ennyi nem elég? 13000 hsz

Olvass vissza, vagy kezd 2004 elejétől, meg lesz minden információ maradéktalanul.

Hadd ne kelljen már még ezeregyedszer is elmesélni ugyanazt.

Előzmény: biscuits (13478)
biscuits Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13478

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogyan lehet kartonlemezből és nyomtató papírból könyvet készíteni? Kézzel írott receptes könyvet szeretnék készíteni. A segíséget előre is köszi.

p.pista Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13477

Egy kis segítség kéne:

újrafűzés - egyszerűen nem megy..

nem tud valaki egy képsorozatot a fűzésről??

Előre is köszönöm

Előzmény: karrier (13468)
4Hópihe Creative Commons License 2012.07.15 0 0 13476

az volt a kivánság csajosan elegáns de ne rózsaszinhabos legyen a könyvecske 16éves leányka részére.

hamarosan eldöl megfeleltem -e....

ex libris jelleggel -de nyomtatva az elsö lapra  névre szóló személyes .domboritott a táblakötő karton

a többi lap nyomdázottan diszitett.

a virágok térbeliek de nem befolyásolják a nyitást és az irást..,erröl pluszban még a szalagból készült középsö virág is gondoskodik,ami megtartja a magasságot...

a könyvecskéhez készült egy ajándék tasak is...

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13475

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xLnGnnul8bc#t=19s

például ezt a csíkos mintát nem tudom előadni

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13474

Na és itt látszik az ami az én bajom is volt annak idején a DEKA marbling festékkel: eszméletlenül terül, ha akarom, ha nem.

Emiatt egy csomó mintát lehetetlen megcsinálni.

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13473

Eddig ilyen kivételi technikát nem láttam, csak olyat, ahol simán felhajtották az ágyról a papírt.

A pasi durván rutinos az elképzelései megvalósításában

GPF Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13472

Nagyon szép! Gratulálok!

Előzmény: karrier (13471)
karrier Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13471

Mint korábban amlítettem, tök jó munkáim voltak nem is oly rég.

No akkor kezdjük a sort

Szántai Alexandra: Rajzolatok című könyvével.

A könyv kb A/4 méretű (31x19 cm), egészpapír borítású, keménytáblás, japán kötés.

Az első táblán ablak vágva amiben a cím lett elhelyezve úgy, hogy az ablak az akkora amekkora belső részeken a fehér lap, amin a szöveg fut. Az ablakot az előzék belülről takarja.

A könyvben egy végigfutó illusztráció van, ezért lett a hajtott lapokból fűzött japán köktése, hogy a hajtáséleken megjelenő grafika is tovább vigye a tekintetet. Hangsúlyosak az illusztrációk, olyannyira, hogy végül a szöveg inkább egy "mellékkönyv" formában a lapok közé beékelve kapott helyet nem is minden illusztrált lappár között, kicsi fehér papíron.

Frissdiplomás, tehetséges grafikus könyve ez, ami nekem személy szerint kompozíciójában, szín- és formavilágában is nagyon tetszik.

rferi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13470

WOW!

A szépülés nálam is megyeget, de csak lassan.

Már két falat kiüttem a műhelyben, hogy könnyebben mozoghassak, még egyet ki kell, majd egy újat felhúzni.

És aztán az egészet kipakolni jobb híján az udvarra, és betonfeltörés, majd újrabetonozás.

Szóval az öszerakott könyvvágógépet most megint szedhetem szét, és cipelhetem ki ! :)))

DE túl lennék már rajta!

Olyan laposfiókos nagyBnullásas szekrény nekem is nagyon kéne!

Előzmény: karrier (13469)
karrier Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13469

Nem! A pót pót határidő az hétfő 21 volt a május 11 péntek helyett és 6000 Ftba került a csúszás. De megspóroltam a köttetésen, bár igencsak összecsapták. :)

Nem könyvkötésből írtam, és akkor égne csak igazán a képemről a bőr. Így is nagyon aggódok, hogy mi lesz ha megajánlott vizsgajegy (5) Kötészeti Technológiák tanár kezébe kerül, mert van rá esély. Esetleg visszaveszi a vizsgajegyet. :)

AZ én témám:

Hullámpapírlemezek szilárdásgi vizsgálatai az alakalmazott alappapírok SCT értékeinek tükrében

Ugye milyen izgalmas?!? :(

Nem lehetett játszásról írni. Sajnos. Az nem lett volna "elég mérnöki". Ki is hangsúlyozták. Mérés, statisztikai elemzés, sok táblázat meg miegyébnek kellett benne lenni. :(

Így most ez lett benne. Ez van.

Majd a mérnöktanáriba!!! :P Azzal még kacérkodom. Mindig is tanár szerettem volna lenni, igaz, hogy földrajz-történelem szakos, nem pedig mérnöktanár, de ha így lehet, akkor így lehet. ;D És abban választok majd valami jó kis kötészetes-könyvtáras témát.

Az előző félévben formatervezőknek tanítottam papírbútor tervezést csak azt hiszem nem volt egész idevaló a téma és nem adtam róla hírt.

De ha kapok tárgyat megint az egyetemen jövőre is, akkor gyerekszobába papírkönyvespolcot fogok terveztetni a hallgatókkal. A multkor láttam nagyon jókat megmozgatta a fantáziámat.

ÉÉÉÉÉSSSS olyan gyönyörű munkákat csináltam. Grafikus hallgatók diplomamunkái. Majd ha megvédték, akkor teszem be a képeket! Addig nem nagyon illik, úgyhogy most esz a penész. :) Hogy már de tölteném fel! 

Szóval június közepén képdömping lesz! :)

Addig is - épül, szépül:

Előzmény: rferi (13464)
karrier Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13468

Nem mindig megoldás az újrafűzés. Ha erős a régi fűzés, vagy a kapocs is egyben van, nem rozsdás, nem lötyög, nem akar szétesni (ami általában nem így van, de találkoztam már ilyennel is), akkor nem kell újrafűzni, mert csak ronthatsz a helyzeten.

Szóval józan paraszti ésszel megvizsgálja az ember és ha azt látod, hogy beteg, akkor meggyógyítod, ha meg csak csinosítani kell, akkor csak azt csinálod. :)

Előzmény: p.pista (13467)
p.pista Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13467

Szia

Köszi a választ. Asszem mindenre válaszoltál amire kiváncsi voltam.

A lényeg, ha jól értem, hogy a legjobb megoldás mindig az újrafűzés...

Köszi:PI

Előzmény: karrier (13462)
rferi Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13466

Mer annyira bonyolítod a dolgokat!

Minek arra a vonalzóra 5mm-es osztás!

Elég lenne simán csak a centis, nem? ;-)

Előzmény: karrier (13463)
fááni Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13465

Gondolom könyvkötésből írtad a szakdolgozatot. :)

Előzmény: karrier (13463)
rferi Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13464

Nem péntek volt a PÓThatáridő? :)))))))))))

karrier Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13463

Suszter és cipője! :P

Na kinek lett csúnya a diplomakötése? Na kinek?

HÁT NEKEM!!! :(

hajnalban már nem láttam jól és azt hiszem egy 5 mm-t elnéztem a vonalzón, így az 1,4 helyett szabtam  1,9 mm széles gerinclemezt. :) :P

Kicsit hasas, kicst nagy és széles és csúnya mint az állat... :D ... de az enyém és simán leadtam, szakmai bukta ide vagy oda. :)

Félévente egyszer biztos előfordul, hogy benézek egy 5 mm-es osztást. :) Hát most is ez lett.

hihihi úgy kell nekem, nem kellett volna az utolsó pillnatra hagyni az egészet.

karrier Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13462

Helló!

Most van időm reagálni. 

Nem nagyon értem mi a gondod. 

Ha szétesik egy könyv és nagyon gyatra, gyalázatos az állapota, akkor szedd szét, fűzd újra. Ha tűzőkapcsos, akkor én az estek 90%ban újrafűzöm, ha fűzött de laza széthullós akkor is.

Ha jó a könyvtest és az előzék szakadt szét, akkor csak új előzéket rá s és vissz abele a borítóba.

Ha a boritó is el van szakadva, akkor meg úgy is javítod, de akkoris szoktam új előzéket rakni mert ami régi az már általában úgysem bírná az újra ragasztózást.

A befűrészelés az még a fűzés előtt szokott történni, de akkor fűzőállványon spárgára fűzöl. 

Ha csak megerősítés végett, akkor meg vigyázz, mert ha befűrészeled akkor elvágod a még épp cérnát, ha meg nem vágnál odáig akkor meg minek fűrészeld?

Asszem ennyi hirtelen.

ÉS MOST! 

MEGYEK ÉS LEADOM A DIPLOMAMUNKÁM!!! :P :) hurráhurráhurrá

Előzmény: p.pista (13460)
karrier Creative Commons License 2012.05.11 0 0 13461

Na az előző válasz az csal próbálkozásban maradt. :P

Szóval GÉPGÉPGÉP!!!

HOHNER Boston Tiegel A/5 méretű.

Sajnos.

A/4nek hirdették, annak is vettem, kétszer rákérdeztem, és mikor ott állok, hogy átvegyem akkor kiderül hogy fele akkora. :(

Azt hittem felrobbanok. 

De mert Frankfutig mentem érte ezért aztán elhoztam, bár A/5ért el sem indultam volna. :(

De azért szuperság.

Az 1950-es 60-as években még gyártották ezeket. Még könyvkötők is használták, akik aprónyomtatványokat is csináltak (vény, névjegy, kártyanaptár, ...).

És már be is fogtam a termelésbe.

A jövő héten ha a diplomám is úgy akarja, akkor lesz időm arannyal is nyomni. Már nagyon kiváncsi vagyok.

És azt is kitaláltam, hogy hogyan fogok vele XIX. sz. végi feketével nyomtatott vászon kiadói könyvborítókat csinálni reprint kiadáshoz. :)

A nyáron szerintem el is készül az első.

A gép alapfelszereltségű. 2 festékező henger, 1 festékező tárcsa, A/5 szedőhajó, ürespapír tálca, dönthető nyomat tálca (nekem hiányzik).

Ami extra lehetne rajta: számláló - a karra építve; festékezőmű a tárcsa fölé szerelve, és ahhoz egy plusz 3. festékezőhenger.

És a képek:

Előzmény: rferi (13459)
p.pista Creative Commons License 2012.05.11 0 0 13460

Üdv!

Még lenne egy kérdésem, aki tud válaszoljon nekem legyen szíves!

Adott egy régi könyv, aminek lejár a borítója és fűzött (vagy esetleg tűzőkapcsos), tehát nem ragasztott.

Valahol olvastam és képen is láttam, hogy ezeket a könyveket (csak nem tudom hogy a ragasztottakat vagy a fűzötteket) be kell fűrészelni, aztán spárgát bele majd rá a szövetet,stb...

1. Azaz, ahol új borító kell és fűzött a könyv azt hogy érdemes/kell felújítani?

2. Ahol a régi borítót (a komplettet, mert csak lejár) akarom felhasználni és fűzött, ott mi a teendő.

3.Ha esetleg van egy jó leírás képekkel, azt is megköszönöm.

Sajnos nagyon kezdő vagyok a témában (és nem is akarok üzletelni ezzel később sem, csak a saját könyveimről van szó), de az alapanyagokat már bevásároltam nemrég.

A válaszokat előre is köszönöm.

PI

Ui.: olvasgattam a fórumot is, de kevés kép híján nem tudtam a fentiekre választ találni....

rferi Creative Commons License 2012.05.09 0 0 13459

Ez tetszik nekem is! :)

(csak jelzem,hogy még mindig van ólombetű, kis méretben könyvszedésre alkalmas mennyiségben, ha esetleg érdekel. Régi öntés, de nem volt használva, nem kopottak, ellenben a régi öntés miatt kellő mennyiségű antimonnal ötvözve, szal jó kemény.

Mostanában sok könyvkötőtől hallottam, hogy újra öntenek ólombetűket, mert kereslet lett rá, de ócskák, mert puhák, nincs bennük megfelelő ötvözőanyag)

Azért arról a nyomógépről hozhatnál pár közelebbi, és nagyobb képet is, nagyon bírom az ilyen masinákat!!

Előzmény: karrier (13457)
fááni Creative Commons License 2012.05.09 0 0 13458

Már várom mikor jelented be a könyvkiadódat! :)

Kétszínű magasnyomás, kézzel, precízen, tiszteletreméltó. Milyen klisét használsz? Látom betűszekrény is van, nagyon tetszik a nyomdád, és ha ilyen nagyszerű feladatokon dolgozhasz, csuppa öröm az életed.

Előzmény: karrier (13457)
karrier Creative Commons License 2012.05.04 0 0 13457

ÚJ HOBBIM VAN! :)

Magasnyomok. 

És indítottam egy blogot itt: kissthebook.blog.hu

könyvkötés, restaurálás, nyomtatás, és sok minden

... majd nézzetek rá néha, ha van kedvetek.

Még minden design nélküli, csupán szárnypróbálgatás.

És akkor a nyomda:

Nádi Boglárka csodálatos bélyegterveit nyomtuk 2 színben.

Nagyon tehetséges kislányról van szó, érdemes megjegyezni a nevét.

p.pista Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13456

Köszi, megnézem majd őket!

Előzmény: karrier (13455)
karrier Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13455

helló!

4. ker. Kovácsúrék nádorutcában: www.konyvkotobolt.hu

16. ker Coverlux azt hiszem cziráki u.: www.coverlux.hu

Azt hiszem kb ennyi.

Talán a Pantonban Rumbach S. u. a Madách tér mögött.

Előzmény: p.pista (13454)
p.pista Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13454

Hello mindenkinek!

Lehet, hogy már felvetődött, de hol lehet mostanság Pesten beszerezni könyvkötési kellékekeket: műbőr, karton, ragasztó,stb?

Köszönöm előre is.

rferi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 13453

Évek óta használom a patex fát papírra, legutóbb tegnap is.

Itt a melóhelyen nem veszek kétfélét, de fára való meg kell, szal inkább azt vettem, és a papír kompromisszumot kell kössön.  :)

Előzmény: Spidersoft (13452)
Spidersoft Creative Commons License 2012.04.17 0 0 13452

Tényleg van keményre kikötő PVAc ragasztó... bár gondolom nem fához használják. Ezen felül van mindenféle adalékokkal megbolondított is (ha más anyagokhoz kell tapadjon, vagy gumiszerűen nyúlós végeredményt szeretnének). Van, ami kikötve víztiszta lesz, van, ami opálos. Gondolom van színes is, manapság mindenből van színes... Viszont ha a Pattexes jó, akkor jó, menet közben reméljük nem rontják el nagyon, mondván fának mindegy az, illetve szólnak róla, hogymittomén "most mégerősebb!!!" :)

Előzmény: rferi (13451)
rferi Creative Commons License 2012.04.12 0 0 13451

Egyrészt senki sem beszélt Duvilax faragasztóról, Henkel faragasztóról beszéltünk.

Aztán meg fura lenne, ha a faragasztó a papírról peregne.

Hidd el, nem pereg. Ez tapasztalat.

Előzmény: fvcc (13450)
fvcc Creative Commons License 2012.04.12 0 0 13450

Duvilaxban a papír ragasztó a BD-20-as, (gumis), a Duvilax 50-es meg fára van (papíron pereg és lepattogzik)

Előzmény: rferi (13449)
rferi Creative Commons License 2012.04.12 0 0 13449

Mitől peregne, mikor ugyanaz a fajta, mint amit említesz te is.

PVAC ragasztó, nem keményedik meg jobban, mint a duvilax.

Kipróbált megoldás.

Előzmény: fvcc (13448)
fvcc Creative Commons License 2012.04.11 0 0 13448

A faragasztó peregni/törni fog, ha megszárad. Duvilaxból a BD-20-as a jó, kis csomagolásban papírüzletek, kilósban festékes üzletekben + tapétát áruló boltokban, sőt építő-anyagot áruló cégeknél is találhatsz (betonba, habarcsba is használják adalék-anyagnak).

Előzmény: Leechkiller (13429)
fvcc Creative Commons License 2012.04.11 0 0 13447

Goldpress 4+ aranyozóhoz eladó réz betük 5,5 mm

- számok, jelek, szóközök - 1 doboz  (27e. Ft)

- ékezet nélküli betük - 2 doboz  (23e. FT/db)

- 5,5mm-es 3 soros betűtartó keret (12e. Ft)

Új, bontatlan csomagolások. Érdeklődés: fvccrs@nextra.sk (itt ritkán járok)

fááni Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13446

Szerintem célszerű elöször néhány új könyvet kötni, és csak utána javítani. Laza kézzel, vékonyabb könyvet, acél vonalzó mellett, szépen lehet vágni. Vigyázni kell a penge szögére, és csak pár lapot szabad egyszerre vágni.

Régi könyvekt ritkán vágok körbe, szerintem nem ront rajta a kicsit egyenetlen szél, ha az eredeti tábla kerül vissza, problémás a kissebb könyvtest.

A MEK oldalán van kötös könyv.

Előzmény: kisniky (13445)
kisniky Creative Commons License 2012.03.12 0 0 13445

Sziasztok! Új vagyok itt, szeretném feleleveníteni a könyvkötészeti "tudásom", mert azért igazinak mégsem nevezném, nyomdaipari suliba jártam, és csinálgattunk ezt azt.

Van egy régebbi könyv, ami szagatott, pedig gyönyörű borítója van :( Szeretném megcsinálni, de félek, hogy elrontok valamit.

Egyedül ami komolyabb gondot okozna, az a könyvtest vágása, azt nem tudom, hogy oldom meg...itt régebben olvasgattam, hogy valaki már kitalált erre valamilyen "házi" megoldást?

Amúgy nem tudtok valamilyen könyvet, ami erről szólna (könyvkötészet, tehcnikák, ilyesmi)

pixi-maxi Creative Commons License 2012.03.09 0 0 13444

18 ezer lenne az ára az Ideal vágónak.

Előzmény: sunyár (13443)
sunyár Creative Commons License 2012.03.09 0 0 13443

Szia!

Engem érdekel, írnál egy árat?

Köszönöm.

Előzmény: pixi-maxi (13440)
rferi Creative Commons License 2012.03.09 0 0 13442

Egy éve írtam ezt, gondolod, hogy még megvan?

Természetesen ez volt az első, ami elkelt.

Előzmény: ÖJ (13439)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.03.08 0 0 13440

Van egy A3-as Ideal vágóm amit nem használok, ezért el is adnám.

ÖJ Creative Commons License 2012.03.08 0 0 13439

Ördögh János vagyok. Érdeklődnék, hogy meg ven-e a kötészeti lemezolló?

Előzmény: rferi (13182)
fááni Creative Commons License 2012.02.29 0 0 13438

Mindíg tanulok valamit!

Előzmény: karrier (13437)
karrier Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13437

Én az enyvet mikrózom. :)

Annál egyszerübb nincs. Amig egy gerincet megkenek addig meleg, utána meg szépen kihül. Ha kell  megint bedobom, fél kör és megmelegszik. :)

Nem kétlem, hogy aki nem használja annak sokkal egyszerűbb a pvac ragasztó.

Előzmény: fááni (13436)
fááni Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13436

Szerintem a dekopázs ragasztó is ennek a csládnak a tagja, én a planát használom dekopázsra is. Az enyvet egy fejreállított hőfokszabályzós vasalón melegítem, nem kell duplafalú edény, egy konzervdoboz megteszi.

Előzmény: Leechkiller (13434)
rferi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13435

Vastag bőrrel kínlódás a _klasszikus_ könyvkötés. Ettől még lehet használni, mindenféle trükkös kötésekhez  - ebben itt Pihe a nagy spíler! :)

A klasszikusan kötött könyv vékony bőrrel könnyű és szépen kifekvő. És persze mindig a legdrágább a legjobb a melóhoz, bárány, kecske, majd marhabőr.

A disznóbőrrel nagyon meg lehet szívni, zsíros, alig fogja a ragasztó.

Előzmény: Leechkiller (13434)
Leechkiller Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13434

Nos csontgyöngyenyv, vagy egyszerű keményítő, lehet a leg kézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás, ha az ember ismeri. De én lelkes amatőrként nagy hirtelen álltam neki egy album elkészítésének amit ajándékba adok majd. És olvastam én a fórumon rengeteg hozzá szólást de nem találtam megoldást a problémámra. Ezért tettem fel a kérdést, és jött is válasz faragasztó formájában.

Most ha ez az album kész lesz, ugyan úgy nyomon követem a fórumot, eléggé érdekel a könyvkötés, a technikák, és pont ezek az apró információk amiket te is adtál, amikből az ember össze szedhet egy minimális tudást a következő könyv elkészítéséhez.

Engem még érdekelne a bőr megmunkálás is, mert van egy csomó barna és fekete bőröm itthon, vékony és elég vastag is.
Jó ez a fórum, elég aktív, rengeteg hozzászólással.
Üdv

Előzmény: karrier (13432)
rferi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13433

Tapétaragasztó itt figyel kezdetektől fogva.

Az enyv kicsit nyavajás, mert melegítgetni kell, nem lehet vele azonnal ragasztani, de ettől még ez is itt figyel.

De elmondanám, hogy SOKKKKKKAL könnyebben kapsz bárhol faragasztót PVA-ban, mint klasszikus csontenyvet!

Ez mára már nagyon kiment a divatból.

Emiatt is ajánlottam henkeléket neki

Előzmény: karrier (13432)
karrier Creative Commons License 2012.02.27 0 0 13432

Azt már csak félve merem megkérdezni, hogy miért nem gondolkoztok a természetes alapú ragasztókban?

Csontgyöngyenyv - 500 Ft egy félkilós

Keményítő - 200 Ft egy flakon (DM)

Ennyi mennyiség szárazon évtizedekig eláll, ha meg bekeveri az ember akkor legalább annyira jó mint a műanyag ragasztók. :)

Hobbistáknak nagyfelület ragsztására én inkább a keményítőt ajánlom, nem szárad olyan hamar, könnyen igazíthatóak maradnak a táblák. 

Gerincre meg jó a híg enyv.

És akkor nem kell postáztatni és nem is penészedik meg a fel nem használt anyag. :)

Csinált préshez:

Mi készítettünk hidraulikusat autóemelőből, fém vállakkal. Nagyot nyomott. Tök jó volt.

De a legegyszerűbb a barkácsboltban kapható pillanatszorító. 2 db + 2 tábla és kész is. :)

Előzmény: Leechkiller (13431)
Leechkiller Creative Commons License 2012.02.26 0 0 13431

Hát itt minden hobbi boltot, papír boltot, nagykert bejártam, telefonálgattam, pestre és pécsre is. El tudom képzelni hogy van valahol egy üzlet ahol tartanak vagy egyszer beszereztek de szerintem  így is több időt fordítottam csak az üzletek bejárására és keresgélésre mint amit egy darab fotó album megkíván. A ragasztón kívül mindent megtaláltam, azt meg megoldom mással most.
Mivel párszor megfordulok Pesten , sőt reményeim szerint hamarosan sikerül valami melót találnom ott és felköltözöm páromhoz, így legközelebb ha könyvet vagy albumot csinálnék már nem lesz gond az alapanyagok beszerzése. Na a lényeg, köszi a segítséget mindenkinek, jelenleg a lapok méretre vágva. A mai napon kész leszek a varrásal is és a gerinc ragasztásával is.
Üdv.

Előzmény: Spidersoft (13430)
Spidersoft Creative Commons License 2012.02.25 0 0 13430

Ha Salgótarjánban találtam (igaz, hosszas kutatás eredményeképp), akkor szerintem Baján is kell legyen olyan hely, ahol tudnál vásárolni... érdemes felkeresni a nyomdákat, városi könyvtárat (nagyobb könyvtáraknak van saját javítóműhelye) és könyvkötőket, hátha valaki tud segíteni. Ha nem is a ragasztó miatt, de mindenféle egyéb segédanyagok és nyersanyagok (borítóanyag, szürkelemez, satöbbi) érdekében érdemes lehet szerezni egy olyan kapcsolatot, aki saját célra szerez be ilyeneket és hajlandó is belőle eladni -- ha már effélékkel (is) foglalkozó üzlet nincs a városban.

Megint más kérdés, hogy a polivinil-acetát ragasztók között a te szempontodból inkább csak a végeredmény keménységében van különbség -- mindegyik hasonlóképp jól ragad sajátmagához (mert nem a papírhoz ragad, hanem a papír beissza, és emiatt sajátmagához...), de vannak, amik keményebbre kötnek (de az se lesz csontkemény), vannak, amik rugalmasabbra... Könyvgerinchez a keményre kötő nyilván nem annyira jó, mint a rugalmasabb, de a táblához szerintem mindegy.

Én annak idején beszereztem egy literes planát, és még azóta is van belőle kicsi (igaz valami sok könyvet nem is készítek :))

Előzmény: Leechkiller (13429)
Leechkiller Creative Commons License 2012.02.25 0 0 13429

Köszi a Választ. Felhívtam őket, és beszéltem egy másik céggel is, 1700 ft a kiszállítási díj ami egy 750 ft-os ragasztónál kicsit sok. A másiknál van plantanol de ők nem is küldik le. Egy szóval marad a faragasztó. 1 db albumot akarok csinálni, legalábbis ez a terv, kipróbálom hogy megy. Ha jól sikerül akkor beszerzem a rendes ragasztót is a többinek :d  Köszi még egyszer.

üdv

Előzmény: rferi (13427)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.24 0 0 13428

A PVA az polyvinyl alcohol,ragasztónak és dikromáttal nyomóforma fényérzékenyitésére használták. Amit te javasolsz ragasztót az PVAc :) polyvinyl acetat.

Előzmény: rferi (13427)
rferi Creative Commons License 2012.02.24 0 0 13427

Irány a barkácsbolt, és vegyél faragasztót. Fehér színű, tejfölszerű anyag, PVA alapút (PVA=polivinil-acetát).

A prosztó Henkel faragasztók ilyenek.

Az is jó lesz, csak kicsit hígtsd meg, de ne az egészet, csak kisebb adagot, emrt bepenészedhet.

Nem kell D3-D4 vízállóságú fajta, jó neked a D2 legolcsóbb is.

Például ez:

Vagy hívd fel a Coverluxot www.coverlux.hu és kérdezd meg őket nem postáznának-e előrefizetéssel vagy utánvéttel (ez drágább) egy doboz Duvilaxot neked. Rendesek, lehet, hogy megteszik.

Előzmény: Leechkiller (13426)
Leechkiller Creative Commons License 2012.02.24 0 0 13426

Sziasztok!

Régóta olvasom a fórumot, sokat segített már. Fotó albumot szeretnék készíteni, megvettem a kartont, fedlap is van már, egy csomó vékony és vastag bőröm van otthon.Csak egy kérdésem lenne, hogy palmatex-el esetleg hobbiragasztóval is megoldható a könyv ragasztása? Baján sehol nem találtam diszperziós ragasztót, planatolt sem, a kiszállítást meg nem vállalják pestről. KB csak ez az akadája hogy elkezdjem. Előre is köszi.

üdv

fááni Creative Commons License 2012.02.22 0 0 13425

Összekevertem, ez a nagyobbik présem.

Előzmény: fááni (13424)
fááni Creative Commons License 2012.02.22 0 0 13424

Nem összevethető az öntöttvas présekkel, de egy M 12-es menetes szárból és némi pozdorja lapból egyszerűen készíthető prés. Én ezt ill. egy kisebb A/4-es prést használok. ( ennek egy autó emelő az orsója, a kissebbnél az is menetes szár).

Előzmény: mera1 (13422)
karrier Creative Commons License 2012.02.22 0 0 13423

A régi öntöttvas prések 25x35 cm préslappal:

- általában 25 cm oldalukon tudod betolni a könyvet, tehát A/4 fér bele

- 30000 (nagy mák) és 60000 Ft között van az áruk

- a nádorutcában, IV. ker., Kovácsúréknál mindig szokott egy-egy darab lenni 40-50 között

Szerintem ezek elég jók, elromlani nem nagyon tudnak, hobbinak is meg dolgozni is lehet velük. 

Ha válogathatsz, akkor a nyílásmagasságra érdemes figyelni, hogy milyen magasra lehet emelni a préslapot, mert annál több könyvet tudsz bele tenni. Nem szabad elfelejteni hogy présdeszkával együtt rakod a könyvet, tehát mondjuk az "ördögfejes" présnek a 7 cm-es nyílása bár jól hangzik, valójában nem annyira nagy, mert össz-vissz 2 átlagos vastagságú könyv fér bele. Szóval jó ha nagyobb, bár az ritka, de akár 0,5 cm magasság is előny.

Az új az meg gyártatható, akkorába amekkorába kéred. Olyan nyílásmagassággal ami neked tetszik.

Ha privátban írsz nekem, akkor átirányítalak egy sráchoz, aki nekem csinálta anno a préseimet, nem tudom még foglalkozik e ilyennel.

Vagy vársz egy kicsit, hogy mire jutok a gépekkel és lesz e prés belőle. Sajna most még sokra tartják őket, úgyhogy nem biztos, hogy lesz biznisz. :(

Előzmény: mera1 (13422)
mera1 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 13422

Mivel még most tanulgatom a  technikákat, nem tudom milyen prés méretek vannak, valószínüleg arra gondolok amit írtál, ha abba több db a/4-es vagy akár a/3-as könyv is belefér. milyen ár fekvésbe kell hogy gondolkodjak, ha nem modernet akarok? kerestem én az interneten, de valahogy nem igazán találtam .

Előzmény: karrier (13421)
karrier Creative Commons License 2012.02.20 0 0 13421

Szia! 

Milyenre gondoltál? Mekkorára?

Régi öntöttvas (25x35 cm préslap), vagy modernebb kivitel?

Lehetséges, hogy lesz présem eladó, ha veszek másfajta gépeket is, akkor azzal együtt vennék prést is (nagytételben olcsóbb alapon). :)

Előzmény: mera1 (13420)
mera1 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 13420

Üdvözlök mindenkit.

olvasgatom már egy ideje a könyvkötő fórumot, sajnos még nem értem az eleje-végére, de az első kötésemet fááni véletlenül megtalált utmutatása alapján készítettem el, melyet utólag is köszönök.

szeretném megkérdezni, hogy nem tud valamelyikőtök egy eladó prést valahol?

Spidersoft Creative Commons License 2012.02.16 0 0 13419
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13418

Nagyon köszönöm a segitőkészségedet, igazad van,  egy részletes leirás nekem elegendő.:)

Előzmény: fááni (13417)
fááni Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13417

Nem tartok bemutatót, a Feri által idézett honlapon találsz részletes technológiát, és Ők meg is mutatják a lépéseket.

Előzmény: pixi-maxi (13416)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13416

Alkalom adtán meg kellene néznem a gyakorlatban. Ha valamit nem értek, akko kellene kérdeznem.

10-15 éve nem foglalkozom már a nyomdaiparral, illetve csak néhány kötészeti dologgal, ami kapcsolódik a mostani munkámhoz.

Szivesen megnézném a Te munkamódszeredet is, ha adsz rá lehetőséget.:)

Előzmény: fááni (13415)
fááni Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13415

Igen negatív.

Ez egy egyszerűbb technológia, az UV érzékenyítés kiváltja a sötétkamrát.

Kérdezz, és próbálok válaszolni.

Előzmény: pixi-maxi (13414)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13414

Már változtak elnevezések, de az alapfogalmak nem változnak. Valamikor mázsaszámra fotóztam a nyomtattáramkörök filmjeit reprokamerával, Agfa O81-re és sötétkamrában hivtam elő. Ma már levilágitó studiók készitik a filmeket, computer-levilágitóval és integrált filmelőhivógéppel, vegyszerekben előhivják.

A leirtak szerint, a bélyegzőnek használt polymer negativ érzékenységü ? A fényt kapott részek cserződnek, amik nem mosódnak ki. 

fááni ! Szivesen venném ha formakészitő ismereteimet bővithetném a bélyegzőkészités gyakorlati technológiájával. :)

Előzmény: fááni (13413)
fááni Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13413

A kérdésben feltett film kidolgozási technológiáját másoltam be, a felhasznált anyagoknak csak a jellege adot, hívó, fixáló stb.

A béyegző készítéshez jellemzően negatív filmet használnak, a kérdés is erre vonatkozott.

A fotopolimert fénnyel fixálják.

Ha érdekelnek a gyártás részletei, szívesen segitek.

Előzmény: pixi-maxi (13411)
rferi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13412

Nem erről beszélgettünk, csupán az Uv film elkészítéséről.

A hagyományosnak mondható uv filmet lehet már csak kapni, amit hívóban hívni, fixírben fixálni kell.

Az teljesen irreleváns, hogy a folyadékokban mi van, mert készen kapod, bekeverve, még hígítani sem kell.

A fotopolimert nem kell fixálni, hívása pedig folyóvízzel és kefével történik, de ez itt nem volt kérdés, mert nem pecsétkészítésről beszélgettünk.

Nekem a film nyákgyártáshoz kell.

fááninál láttam használatban régen olyan filmet - ezt kerestem most, neve Daylight AQ -, amit nem kell fixálni, hívása is egy nagyon laza történet, mivel egy bekevert, vízalapú löttyből spriccelsz rá párat, elteríted a felületén, vársz megadott időt, majd vízzel lemosod, és kész.

Ennél nincs egyszerűbb, de már ez sincs, mert abbahagyták a gyártását. Ha jól kutakodtam, a Trodat gyártotta.

Előzmény: pixi-maxi (13411)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13411

Egy-két anyag megnevezése nem eléggé tünik számomra szakszerünek.

Ismereteim szerint, a bélyegző készitéshez egy pozitiv film szükséges. A bélyegző anyaga pedig egy fényérzékenyitett fotopolymer.

A filmet másoljuk a fotopolymerre. A másoló fénynek aktinikusnak kell lennie, pl. UV. A müvelet végén a fixir szó, valószinü nem 

Natriumtioszulfát ami a hagyományos fényképészeti rögzitő, hanem inkább egy fotopolymer fixáló vegyszer.

Előzmény: fááni (13408)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13410

Köszi az ingyen reklámot !

Valóban sok mindenre jó egy középső ujj...:)

Előzmény: fááni (13406)
rferi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13409

Köszönöm!

Több éve nem forgalmazzák, és még mindig benne van a webshopban???

Az nem semmi!

A  honlapon nem találtam meg ezeket, valahogy nagyon eldugták.

Köszi.

Előzmény: fááni (13408)
fááni Creative Commons License 2012.02.15 0 0 13408

"• Bélyegzőkészítő gép típusától függően a vákuum asztalra helyezzük a filmet a fényérzékeny emulzióval felfelé, majd ráhelyezzük a tükörfordítottan pozitív kinyomtatott fóliát. Azután a szórófóliát rátekerjük és elindítjuk a vákuum leszívást.
A vákuum leszívással nem rendelkező gépek esetében a következőképpen járjunk kiszorítva a levegőt a két anyag közül.
• Elindítjuk a levilágítást; levilágítási idő: kb. 5-6 sec., készülék típustól függően.

2. Film előhívás:

• A filmet beletesszük a hívófolyadékba és kb. 30 sec. eltelte után kivesszük, majd tiszta vízzel leöblítjük.
• Majd  kb. 30 sec.-re fixír folyadékba helyezzük és utána vízzel leöblítjük."

Már több éve nem forgalmazzák. Én még azt használom, nincs helyem még két lötyre. A vegyszereket 20 literes, a filmet 100 db-os kiszerelésből mérik szét, ezeken részletes leírás van. A honlap szakmai ismeretek menüpontjából idéztem. Szívesen megmutatják az egész technológiát, kb. 1/2 óra.

Előzmény: rferi (13407)
rferi Creative Commons License 2012.02.14 0 0 13407

Fááni!

Ma akartam venni ilyet:

http://www.colopshop.hu/hu/products/customstamps/folypol/id.1445015/product.php

És azt mondták, hogy megszűnt a gyártása!

(mondjuk az érdekes, hogy akkor mért van még a webshopjukban, az meg már csak hab a tortán, hogy még a címük se stimmel, másik utcában vannak, alig találtam meg őket.)

Helyette adtak sima UV filmet, meg hívót és fixírt.

Te használtál már ilyen hagyományosas uv filmet?

Tudnál mondani valami kiinduló okosságot, mert a boltban nincs róla semmi használatijuk, a palackra nincs felírva semmi infó, gyakorlatilag abszolute a levegőben lebeg az egész.

(nem is értem, legalább az S és R mondatoknak meg kéne lenniük a palackon, hogy biztonsági adatlapról meg már ne is beszéljek. Használati meg ugye mindenhez kötelező kéne legyen.....)

Előzmény: fááni (13406)
fááni Creative Commons License 2012.02.13 0 0 13406

Én is sajnálom doboz készítésnél összekoszolni az ecsetet, ezért a középső ujjamat dugom a ragasztóba és azzal kenek vékony csíkot. Persze nem száriában gyártom a dobozokat.

Előzmény: pixi-maxi (13400)
rferi Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13405

Nagy ötlet!

Előzmény: pixi-maxi (13402)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13404

Akkor neked egy kisdoboz faragasztó is jó :)

Előzmény: GPF (13403)
GPF Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13403

Kösz.

Ez nem az én kategóriám :) Azt hittem, akkora az egész, mint egy töltőtoll.

Előzmény: pixi-maxi (13402)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13402

A lemaradt ábra:

Előzmény: GPF (13401)
GPF Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13401

Tudnál erről egy fotót vagy linket betenni?

Előzmény: pixi-maxi (13400)
pixi-maxi Creative Commons License 2012.02.10 0 0 13400

Ragasztó ceruza, pl. Planatol ragasztásnák, ivek , kartonok összeragasztásánál, nagyon praktikus  szerszám.

Egy fémceruzába egyenletesen jön a ragasztó, amig a papirra nyomjuk. Nem kell ecsettel maszatolni,

mindig egyenletesen és azonos szélességben tudunk kenni.

Több száz kartont vagy papirt tudunk óránként összeragasztani, annélkül, hogy a kezünkre egy csepp ragasztó rákerülne. 

Nekem kettő van, ezért az egyiket eladnám,  a hasonló szerszám, külföldi gyári árának feléért .

Tel: harminc- hét- három-ötvenöt-148

karrier Creative Commons License 2012.02.01 0 0 13399

Mint már említettem, végre sikerült belbecset is találnom a már régóta áhítozott kötésemhez.

A kötés: Cambridge Panel stílus

XVII-XVIII századi kötéstipus. Olcsó (nincs aranyozás, metszésaranyozás), pusztán festékkel (savval) és vaknyomással díszített könyvtábla a jellemző az ilyen kötetekre.

Eredetileg borjúbőrből készült, én azonban magamnak nem csináltam ilyen drága mulatságot, ezért disznajból lett. De azért így is szép.

Egyszer megcsinálom majd borjúból is, savval fröcskölve, hogymilyen, most azonban csak fekete és barna festékkel fröcsköltam.

Az előzék kék márványos, ezért az oromszegőt is világoskék és fehér színnel varrtam, és kékkel fröcsköltem a metszést. Sajna nem túl jó az árnyalat, de sebaj. Színesztétikában van még mit fejlődnöm. :)

A belbecs pedig: J. W. Clark: The Care Of Books - Cambridge, University Press, 1901. 

Ez egy szuper, antik könyvtárakról, könyvtári berendezésekről szóló könyvecske, sajna inkább az angolszász vidékkel foglalkozik, de ne legyünk telhetetlenek. :)

Ennyi bevezető után pedig tessék:

fááni Creative Commons License 2012.01.31 0 0 13398

Nálam bejön az egységesen kötött könyvtár.

Szép elett a cimkéd!

Előzmény: karrier (13397)
karrier Creative Commons License 2012.01.31 0 0 13397

Nem az enyémek! Egy barátnőmnek kellett bekötni, mert puhafedeles volt és konkrétan már a fele hiányzott a kötésnek, úgy el volt rongyolódva a sok használattól.

Azért kapott kemény táblákat, hogy így talán jobban bírja majd.

De magamank is ott sorakoznak már a régről beigért darabok.

És a héten be is fejezek belőlük kettőt. Nagyon beindultam.

Kb 2-2,5 éve vágyok már egy kötésre, amihez most már könyvet is sikerült találnom. :) 

Előzmény: fááni (13396)
fááni Creative Commons License 2012.01.31 0 0 13396

Tehát ebből lesz 32 m könyv a könyvtárszobádban?

A mesterjegyed nagyon kicsi nem látni belőle sokat!

Megalkottad a saját könyvtári kötésedet, a műbőr gerinc, sarkalás, felhős papír szabvány kötés helyett? Nekem tetszik!

Gratulálok a műhelyhez!

Előzmény: karrier (13395)
karrier Creative Commons License 2012.01.31 0 0 13395

És sikerült!!!

Semmi extra, egészvászon kötés, nyomtatott cimke, jelzőszalag.

Előzmény: karrier (13394)
karrier Creative Commons License 2012.01.31 0 0 13394

Szép napot mindenkinek!

Kötöttem.

És jól esett.

És az évek óta tervezett új arculat elemeként bekerült végre a végébe a mesterjegyem. :)

Úgyhogy már csak párat kell aludni és elindul megint a "gyár", honlappal, bloggal, meg mindennel amivel már évek óta adós vagyok magamnak.

És a hétvégén a műhelyben felszereltem az ajtókat és fiókelőket is, amiket kb. 3 éve kellett volna.

Legyen lelkes mindenki!!! És kössön sokat!

És most egy kicsit lohadt a lelkesedés... nem tudok feltölteni képet. :(

De nem adom fel! Ma még megpróbálom többször!

karera Creative Commons License 2012.01.27 0 0 13393

Szia rferi !   Köszönöm válaszod.

Előzmény: rferi (13392)
rferi Creative Commons License 2012.01.27 0 0 13392

Pesten:

Coverlux kft  1163 Budapest, Cziráki u. 26-32.
+36-1-455-0770
+36-1-215-6820
+36-309-606-229

Full papír kft   379-5946

Grafika Zrt

Előzmény: karera (13391)
karera Creative Commons License 2012.01.27 0 0 13391

Keresek papírhordozós műbőrt feketében, vagy nagyon sötét barnában Budapesten, Ajkán, vagy Veszprémben. Tud ebben nekem valaki segíteni, hol, és kitől tudok venni? Köszi.

(mail-em publikus)

fááni Creative Commons License 2012.01.27 0 0 13390

Írtam levelet, és a címemet is módosítottam a fórumon.

Előzmény: karrier (13389)
karrier Creative Commons License 2012.01.26 0 0 13389

Szia Fááni!

Küldenél egy mailt nekem? Nem jó a címed amit tudok, és privátban kérdeznék tőled valamit.

Köszönöm

Dávid

És már olyan régen volt kép, úgyhogy fogadjátok szeretettel nagy kedvencemet az "ördögfejes" prést:

Előzmény: fááni (13388)
fááni Creative Commons License 2012.01.19 0 0 13388

Az 5 mikronos fólia: "RECO systems Thinflex Pouch" egyoldalas lamináló fólia, A/4-es méretű, nekem van néhány ívem, lamináló gép kell hozzá.

Előzmény: Molnartib2 (13386)
vetjan Creative Commons License 2012.01.18 0 0 13387

Szia!

Keress a környékeden nyomdaipari fóliázással foglakozó kisvállalkozást, ott némi felárral, de 1-2 db-t is lefóliáznak.

Felénk ez így működik. Mi kisnyomda csinálunk nagyon kis példányszámú könyvet is, 5-10 darabokat, szinte hetente hordunk fóliáztatni. Bár ilyen kis példányszámnál nagy a hibaszázalék 10 jó, 1 rontott, de vigyáznak, hogy ne rontsanak.

A másik verzió, lehet kapni víztiszta vinil öntapadót jobb papírboltokban akár B/1 méretben is, ezt elég macerás vékony ívre felkasírozni, gyakorlat kérdése. Ez a felület nem annyira fényes, jobban látszik rajta az esetleges sérülés, karcolódás.

Sok sikert. Üdv.: Vetjan

Előzmény: Molnartib2 (13386)
Molnartib2 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 13386

Sziasztok!

Pontosan milyen fóliával kell bevonni a könyv borítóját, hogy ilyen szép fényes legyen?

Vettem a fáradtságot és visszaolvastam a korábbi hozzászólásokat, amelyekben említettek egy bizonyos

5 mikronos védőfóliát, csak azt nem láttam sehol, hogy pontosan mi a neve és a legfontosabbat, hogy hol lehet 

megvenni, szerezni?? A google keresője egyetlen egy hasznos találatot nem hoz be, 5 mikronos fóliára, olyan mintha nem is létezni. 

Volt olyan aki a négyzethálós hátlapú, öntapadós iskolai fóliát ajánlotta, az sajnos közel sem olyan 

jó minőségű, nem olyan szép átlátszó és fényes mint amilyen a képen látható könyvön látható, kipróbáltam, láttam, szerintem szörnyű!

Volt aki komolyabb laminálási technikákról írt, de megint csak nem láttam, hogy pontosan melyik típusú fólia és hol lehet venni.

A lamináló fóliákat áruló cégek szinte 99%-a nem tart 80 mikronnál vékonyabb fóliákat. A 80 mikron és annál vastagabb fóliák pedig alkalmatlanok erre a célra, mert túl vastagok.

Tudom, hogy főleg nyomdában, több millió forintos gépekkel gyártják könyveket, de mivel könyvet is lehet csinálni házilag, házi eszközökkel, ezért úgy gondolom, hogy ezt a fóliás megoldást is lehet helyettesíteni a normál, halandó emberek által beszerezhető segédeszközökkel amelyekre nem kell egy autó árát elkölteni. 

Abban kérném tehát a szíves segítségeteket, hogy pontosan mit kell ahhoz venni/szerezni, hogy ilyen eredményt, vagy 

leginkább hasonló eredményt érjek el, ha ilyen fényes, csillogó felületű könyvet szeretnék alkotni.

A Segítséget előre köszönöm!

rferi Creative Commons License 2011.12.23 0 0 13385

Én is csatlakozom a gratulálók csapatához, sok örömetek legyen  a kislányban!

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Előzmény: karrier (13382)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 13384

Gratulálok!

Boldog, Békés Karácsonyt!

fááni Creative Commons License 2011.12.23 0 0 13383

Gratulálok a márványozáshoz, Lujza lányhoz!

Sikeres új évet kívánok! Kalandbannem lesz hiány!

karrier Creative Commons License 2011.12.22 0 0 13382

Szia!

Kicsit lemaradtam.

A márványos papírt azt festem. Nagy ívben (65x48 cm).

A lézer borító papírnak nem jó mert kopik és élben törik.

A tintasugaras meg vízoldható, hacsak nem olyant veszel ami nem az. :)

Próbálni kell.

Nemsokára összeszedem magam és végigolvasom a lemaradást.

Jelentem kislányom LUJZA 1 hónapos!!!

Most kezdek magahoz térni. :) Majd behozom magam.

Karrier

Előzmény: alto (13374)
vagabondina Creative Commons License 2011.12.21 0 0 13381

Sziasztok!

Van esetleg ötletetek, hogy hol tudnék üres betűszekrényt venni (betűk nélkül) nem horror áron?

Köszönöm!

alto Creative Commons License 2011.12.13 0 0 13380

Hát igen, ez a baj, hogy sokat kellene visszakeresni. Egy darabig keres, keres az ember, aztán inkább megkérdezi. Tizenezer hozzászólásban megtalálni a tűt... szénakazal.

De végül is elmondtad a lényeget, mostmár tudok guglizni a témán. Köszi.

Előzmény: rferi (13379)
rferi Creative Commons License 2011.12.13 0 0 13379

Linket nem tudok, de itt régebben kiveséztük rendesen (szinte mindent kiveséztünk itt az évek alatt, vissza kéne keresned sokat).

Egyszerű pamutpólóra való vasalós cimkealapanyagról van szó.

Kinyomtatod amit akarsz, és rávasalod vasalóval a póló helyett a könyvkötővászonra.

A vászon már legyen rajta a könyvtáblán, szóval nem előre, hanem utólag kell csinálni.

Előzmény: alto (13375)
alto Creative Commons License 2011.12.12 0 0 13378

Köszi, megnézem.

Előzmény: Szpidi99 (13377)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 13377

Papírboltok csomagoló papírjai közt találhatsz csodákat. Meg a Bomo-Art is kint van a Vörömarty téren. Legalábbis az előző években kint volt. Ott aztán találsz csemegézni valót.

Előzmény: alto (13374)
4Hópihe Creative Commons License 2011.12.12 0 0 13376

arany szin nyomtatásához én elmentettem anno ezt a bejegyzést:

arany betü nyomtatása wördben
Wördben a következő beállítás:

betüszín, további színek, egyedi

R(vörös) 192

G(zöld)   162

B(kék)    100

Előzmény: alto (13375)
alto Creative Commons License 2011.12.12 0 0 13375

"...Harmadik megoldás, ha vasalós pólócimkét nyomtatsz szgépes nyomtatóval, és felvasalod a vászonra - ez csak vászonra megy, és ugye aranyon meg ezüstön kívül minden színt tudsz csinálni! :)..."

Ezt a technikát nem ismerem. Tudsz esetleg egy linket, ahol megérthetem/megtanulhatom?

Előzmény: rferi (13347)
alto Creative Commons License 2011.12.12 0 0 13374

Én is belefogtam könyvkötni :)

Hol lehet ilyen szép borítópapírokat kapni? Jártam a Pantennél a Vihar utcában napokban, de ott csak karácsonyi csomagolópapír-hegyeket találtam.

Nekem meg épp nem olyan kéne, hiába van Karácsony...

A címke előttem is megoldandó feladatként magasodik, mert rombadőlt könyveim akarnám újrakötni. Ha jól értem, sima csomagolópapírra nyomtattad őket? Lézernyomtató jó ehhez, vagy inkább tintasugaras? És kivágtál egy A4-es méretet a csomagolópapírból, azt etetted meg a nyomtatóval?

Előre is köszi a segítséget. 

Előzmény: karrier (13323)
4Hópihe Creative Commons License 2011.12.06 0 0 13373

nagyon örült neki a meglepett- össze-vissza ölelgetett érte))))

Előzmény: karrier (13372)
karrier Creative Commons License 2011.11.27 0 0 13372

Szuper, érdekes darab.

És én is elgondolkodtam életem korábbi részén, hogy hogyan élhettem túl... :)

Előzmény: 4Hópihe (13371)
4Hópihe Creative Commons License 2011.11.25 0 0 13371

ma már én sem tudom,hogyan hogyan éltem túl......

azért kicsit gunyorosvoltál)

ajándékkísérőkártyavágókézikészülék

Előzmény: GPF (13370)
GPF Creative Commons License 2011.11.23 0 0 13370

Nagyon ötletes.

Nem is tudom, én hogy lehettem eddig meg ajándékkísérőkártyavágókézikészülék nélkül :)

Előzmény: 4Hópihe (13369)
4Hópihe Creative Commons License 2011.11.23 0 0 13369

ajándékkisérökártyavágóm van. azzal vagdostam ki egy könyvre valót...többszinü lapokból. a belül 80gros a hátsó boritó kb260. elöl egy fólia és egy 120gr-os.

néhány papirra rá van nyomtatva azt kellett belöni kb,hogy beleférjen a mintába a szöveg..

Előzmény: GPF (13368)
GPF Creative Commons License 2011.11.23 0 0 13368

Nagyon klasszak! Miből készültek?

Előzmény: 4Hópihe (13367)
4Hópihe Creative Commons License 2011.11.22 0 0 13367

rendhagyó könyvecskét készitettem....

GPF Creative Commons License 2011.11.02 0 0 13366

Nekem van. Több verzióban is.

Le lehet tölteni a http://halado.fotokonyv.hu oldalról vagy közvetlenül ide kattintva.

És a galériában meg lehet nézni, hogy mik készültek belőle:

http://halado.fotokonyv.hu/photopost/showgallery.php/cat/667

Sokkal szebbek, mint amit én eredetileg el tudtam képzelni.

Előzmény: karrier (13365)
karrier Creative Commons License 2011.11.02 0 0 13365

Itt az idő!

Nemrég (kb. tavaly ilyenkor, meg tavalyelőtt ilyenkor) volt mindig adakozó szellem, aki már megírta a 2012-es naptár valami formátumban.

Van már valakinek? És közre adná?

Előre is köszönöm, nagyon hálás lennék.

karrier Creative Commons License 2011.10.16 0 0 13364

Halló!

Nem egészen könyvkötős, de itt azért rokonszakmás kollégák is megfordulnak:

Egy barátom eladná B3-as félautomata szitagépét, vákuumos asztallal.

A gépet egy pár éve vette, egy munkára, amit nem nyert meg, összesen a mintadarabokat nyomta le vele és utána semmit, tehát "nullkilométreres".

Ha valaki belevágna a szitázásba is, akkor írjon. :)

Én már nem merek még egy dologba belefogni, bár piszkálja a fantáziámat. :)

foveon Creative Commons License 2011.10.07 0 0 13363

sajnos ilyesmit nem talaltam, viszont azon gondolkodom hogy vennek ebayon ilyen martha-s cuccot. csak tipikusan az a kategoria aminel tobbe van a fuvar mint maga a cucc. nem tom erdekel e meg valakit? mert akkor lehetne valamelyest osztozkodni a fuvarkoltsegen. meg nem biztos hogy veszek de ha valakit erdekel irjon (persze nem nagy sporolas ugy sem, de ha erdekel valakit akkor megsi lejon valamennyi).

kozben elzarandokoltam a fullpapirba es vettem csontkestet is. kicsit alakitottam az elen smirglivel mert eleg durvan volt megreszelve.

Előzmény: Szpidi99 (13345)
nistv4n Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13362

Köszi szépen a választ mindenkinek!

Megfogadtam a tanácsot, és az utolsó bejegyzés szerint készítem(tettem) el a dokumentumot. Így biztosan jó lesz, és igen, A5 méretű könyv kellett végeredménynek.

Annyi félreértést tisztáznék, hogy a könyvkötő sem azt mondta, hogy a összehajtogatott lapokra kell nyomtatni, hanem hogy egy lapot összehajtok, tollal írok rá számokat ahogy mondtam, kinyitom, és tudom, hogy a 16 oldalnak az íven hogy kell elhelyezkedni. De gondolom azt hitte, hogy nyomdában csináltatom a lapokat (erre nincs szükség mert kis méret).

És megint tanultam valamit, az ívekről, legalább ezzel is tisztában vagyok már :)

Előzmény: rferi (13361)
rferi Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13361

Ne foglalkozz semmivel, A4-re úgy nyomd ki, ahogy mondtam, a könyvkötő azt a technikát adta neked elő, mintha EGYETLEN papírra nyomnál ki 16 oldalt.

De azt te úgysem tudnád, mert A5 méretű könyvhöz A2 méretű lapra kéne kétoldalasan kilőni az oldalakat, így erről szó se lehet.

Nem kell fejjel lefelé legyen semelyik oldal sem, négy laponként a kötő fűzni fogja neked, és úgy köti majd.

A négy lap összesen 16 oldalt fog tartalmazni ez lesz egy ív.

Ekkor a könyved végső mérete A5 lesz.

Ha ezt akartad eredetileg is, akkor így kell csinálnod.

A fejtetős dolog úgy jön ki, ha nyomdában készül a könyv.

Ott egy papír - egy ív, azért is ez a neve - ív, ugye logikusan.

Egy A2 lapot kétoldalasan nyomtatnak, az egyes oldalak úgynevezett szedéstükrei szépen el vannak rajta helyezve, a fele fejjel lefelé, a másik fele talpán. Ha ezt a lapot először félbe, majd megint félbe, de az előző hajtásra merőlegesen, majd megint félbe, de megint merőlegesen hajtod, akkor az utolsó hajtásvonalon kell megtűzni az ívet, majd az összes ív fűzése után körbevágni, és lehet kötni. A körbevágással nyílnak fel a lapok, anélkül lapozni sem lehet a könyvet.

Az első világháború előtti könyveknél rendesen szokás volt, hogy a könyvet nem vágták körbe, hanem a vevő otthon késsel vágta fel, ezzel garantálták neki, hogy a könyv új és olvasatlan.

Előzmény: nistv4n (13357)
GPF Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13360

Egy A4-es lap fektetve és azon 4 oldal, akkor hol van a 3* félbehajtás? Létezik olyan is, amikor sokkal nagyobb papírra nyomtatnak 16 oldalt. Tehát 1 lapra a 16 oldalt. A nyomdák ilyet (is) szoktak, gondolom ezért mondja a könyvkötő.

Jó lesz, ahogy rferi mondja! Csináltasd meg a Word-del, ne bonyolítsd túl.

Előzmény: nistv4n (13357)
rferi Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13359

Össze fogod keverni a srácot

Előzmény: GPF (13356)
Spidersoft Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13358

A wörd tényleg csak egy hajtást enged (magyarban füzetnyomtatás asszem a neve). Viszont óvatosan a 2010-essel, mert úgy vettem észre, hogy bugos! Olyat sikerült neki, hogy egy 12 oldalas ívnél 1-6-ig jó volt a számozás, aztán jött a hattal szemben a 8, lapozás után a 7 és 10, majd a 9 és 12, végül az ív végén a 11... nemigen értettem, hogy miképp kalkulálta ki ezt a sorrendet, beállítás ilyenre minek lenne, úgyhogy csak bugra tudok gyanakodni... ami még érdekes, hogy többször képes volt ezt produkálni :) Ejh, jó lenne megtanulni a LaTeXet, de türelmetlen vagyok már az ilyen scriptezős szerkesztőkhöz, ellustított a wördös wysiwyg fícsör... :-/

nistv4n Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13357

Azt beszéltem meg vele, hogy sima A4-es lap fektetve lesz majd az alapja, melynek ugye mindkét oldalára kerül majd szöveg.

Fejtetőn nyomtatást főleg nem értem, milyen lefűzési technikával lehet úgy fűzni, hirtelen nem is jut eszembe semmi. Arra gondoltam, egymásra teszi a kb 30 darab fektetett A4-es lapot, valahogy összeragasztja, és borító és kész. De lassan végleg elvesztem a fonalat. Kivágtam amúgy az általa javasolt sorrenddel készített oldal 'layout'-ot, de nem igazán találtam értelmesnek...

GPF Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13356

Az elmondásod alapján nem ez kell a könyvkötőnek.

Pl. némelyik oldal neki fejtetőn kellene. Szerintem ez nem fog menni Word-del.

Egyáltalán mekkora egy oldal?

Előzmény: nistv4n (13355)
nistv4n Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13355

Köszi szépen!

Megpróbálom így, remélem ez kell a könyvkötőnek, ha nem, akkor is beköti így :)

Köszi mégegyszer!

Előzmény: rferi (13354)
rferi Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13354

Túlkavartad magadat.

A számozás 16 oldal esetén a teáltalad okosan kigondolt, de ezzel a hajtogatással csak megzavartad magadat.

az oldalak sorrendje

16-1--2-15

14-3--4-13

12-5--6-11

10-7--8- 9

Egy sor egy lapon levő oldalakat adja.

De a wördöt tényleg be lehet állítani arra, hogy ezt így ebben a sorrendben tegye fel a papírra, csak a wörd verziójától függ, hogy mit hova kell állítani.

Ami a lényeg, hogy a papírméretnél az A4-et kell beállítani, és ha van olyan a Page setupban hogy Multiple Pages, akkor ott kell belőni vagy BOOK FOLD, vagy BOOKLET, vagy valami hasonlóra. Verziófüggő, hogy ezt éppen minek hívja.

Ahogy leokézod, abban a pillanatban átugrik a papírméret a MONITORON A5-re, de attól még nyomtatni A4-re a fenti sorrendben akarja majd!!

Persze kétoldalas nyomtatásra lesz szükség, és érdemes a nyomtatásnál majd felváltva az EVEN, majd a papírt megfordítva az ODD pages nyomtatással megoldani a kétoldalasságot

Egy lehetséges beállítás, a 2007-es verzióban

Előzmény: nistv4n (13353)
nistv4n Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13353

Nézegettem a word-ot, az alapján meg lehetne csinálni, sima logikával is, vagy hogy egy fekvő lapra nyomtassak egymás mellé két oldalt.

De ő nem így kérte. A lapok nyomtatását nekem kell megcsinálni, azonban a további dolgokat a kötő csinálja, azt mondta. Ezért vagy meglőve most.

A háromszor összehajtás azt jelenti, hogy félbehajtod hosszában egyszer, elfordítod és megint félbehajtod, majd fordít és újra. Így lesz egy 8 rétegű pakli, ezt magad felé fordítod, és minden egyes réteg mindkét oldalára írod a számokat. És itt akadtam meg, hogy akkor 1-től kezdve, és sorban, majd ami számok itt kijönnek azok lesznek később a nyomtatási sorrendek? Mert azt úgy megcsinálni, kinyomtatni, szép kis munka lesz. Igaz nem sok oldalról van szó, de akkor is érdekes lesz. És ezt nem értem, miért kell, illetve egyáltalán jól akarom-e csinálni a számozást. Mert ha kell, és jó, akkor megformázom én ez alapján.

Előzmény: GPF (13352)
GPF Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13352

Illetve lehet, hogy bonyolultabb a dolog.

Mi az, hogy háromszor összehajtva egy A4-es odalt? Merre? Hogyan?

(Egyébként szerintem ez nem a könyvkötő dolga. Ki nyomtat és ki vágja fel a nyomtatott lapokat?)

Előzmény: nistv4n (13350)
GPF Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13351

Az egész kérdést megoldja maga a Word.

A PageSetup-nál (Oldalbeállítás) van olyan, hogy Multiple pages (több oldal, vagy valami ilyesmi.) Ott be tudod állítani, hogy könyv formátum legyen és azt is, hogy hány lap legyen egy kötegben.

Előzmény: nistv4n (13350)
nistv4n Creative Commons License 2011.09.29 0 0 13350

Üdv!

Belefutottam egy kis könyvkötési problémába :)

Semmi tapasztalatom nincs a témában, de megkaptam feladatnak, hogy készítsek fel egy dokumentumot kötése.

Fekvő A4-es lap fog tartalmazni két oldalt a dokumentumból, és elvileg a dokumentum fűzve lesz. A könyvkötő azt mondta, hogy 16 oldalból fog állni egy ív. Az oldalszámozást pedig úgy csináljam, hogy háromszor összehajtok egy A4-es lapot, felirogatom rá sorban a lapszámokat, és utána eszerint formázom meg Wordben.

És itt akadtam el kicsit. Mert ezt megcsinálva (ha jól csináltam), az első lapra az alábbi oldalak kerülnek:

1 8 2 7

Viszont ha logikusan belegondolok, akkor így kellene lennie:

1 16 2 15

Hisz így, egymásra terítve a fekvő A4-es lapokat összehajtva, majd fűzve középen kialakul a rendes sorszámozás. Mint az újságok esetében. Vagy ez más technológiát igényel?

Aki tud segítsen legyen szíves, hogy milyen oldasorrendet alkalmazzak. Esetleg a javasolt technika alapján?

Javasolt technika esetén a 4 db A4-es lap oldalszámozásai:

alul: 1 8  felül: 2 7

alul: 3 6 felül: 5 4

alul: 9 16 felül: 10 15

alul: 12 13 felül: 11 14

Köszönöm!

hokedli3 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 13349

Köszönöm a válaszokat, megpróbálom.

fááni Creative Commons License 2011.09.21 0 0 13348

Néhány hozzászólással lejebb szép cimkézett könyvek láthatók. Az aranyozás nem könnyű kenyér, betüsablon 2,5 mm-től kapható (rotring). A póló nyomtatás transzfer technikájával is lehet szép gerincet csinálni.

Nyomtatni is lehet a gerincet:

Előzmény: hokedli3 (13346)
rferi Creative Commons License 2011.09.21 0 0 13347

Egy címfelirat bizony aranyozva lesz szép egy régi könyvön.

Ahhoz meg aparát kell, leginkább betűk, amikből kiszedheted a feliratot.

Egy fokkal vacakabb megoldás, ha DYMO vagy CASIO cimkenyomtatóval fekete alapon arany betűvel nyomtató szalagra nyomtatod ki a feliratot, és azt ragasztod fel.Ilyen létezik, de nem néz ki túl szépen.

Harmadik megoldás, ha vasalós pólócimkét nyomtatsz szgépes nyomtatóval, és felvasalod a vászonra - ez csak vászonra megy, és ugye aranyon meg ezüstön kívül minden színt tudsz csinálni! :)

Ez egy spéci alapanyagra megy, amit lehet kapni asszem kreatív boltokban, és meglepően strapabíró feliratot ad. Ha a fehér pólóra valót veszed, az még átlátszó is ott, ahol nem nyomtattál rá, de a fehér cimkealapanyaggal is lehet szép feliratokat csinálni, csak annál érdemes egy szines hátteret és esetleg egy keretet is nyomtatni a szöveg köré, hogy ne lógjon ki a lóláb.

Előzmény: hokedli3 (13346)
hokedli3 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 13346

Sziasztok!

Bocsi, ha már kérdezték, de nem nagyon találok választ. A kérdésem az volna, hogy egy újrakötött könyvnél hogy lehet megcsinálni a címfeliratot szépen? A nyomtatás egy igényesen bekötött könyvön valahogy putrinak tűnik, alfasetben meg nem találtam, csak feketét. Néhány régi könyvhöz pedig jobban illene az arany, vagy hasonló. Tudnátok segíteni abban, hogy lehet-e valami satírozható betűt, vagy hasonlót kapni? Vagy pici betűsablont?

Előre is köszi.

Szpidi99 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13345

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=69734251&t=9110543

Még szegény Lafnonak fotóztam be valamikor.

rferi Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13344
Előzmény: rferi (13343)
rferi Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13343

Bígelőgép recept ócón:

elmégy obiba

veszel egy megfelelő hosszú kerekes csempevágót

otthon kicseréled a kerekét, vagy leköszörülöd körbe életlenre, legömbölyítettre

a laptartójára teszel egy hornyolt lapot, mondjuk aluból, vagy bakelitből

használod.

Előzmény: foveon (13342)
foveon Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13342

kozben megtalaltam ezt a tablat. nalunk nem kapni: martha stewart - scoring board, nem tudom milyen neven lehet meg, gondolom mas is gyart ilyet...

Előzmény: foveon (13341)
foveon Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13341

hu nem gondoltam volna hogy ennek ilyen tudomanya van, neten most latom amiket irnak rola. bar meg egyszeru kezi bigelot (mint a videon) nem talaltam.

muanyag gyerekkesem nekem is akad, de talan csak jobb a csont. de majd kiprobalom a gyereket is.

Előzmény: Szpidi99 (13340)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13340

Nekem van egyszerű bígelőm egy sinen megy rajta egy kis tű ami benyomja a vonalat. A képeslapok hajtásánál nagy hasznát veszem Officeben volt anno ajándék a fotópapírhoz. Csont helyett meg a műanyag agyagozós olcsó gyerek szett egyik kését használom.

Előzmény: foveon (13337)
rferi Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13339

Hát nem dél Buda, hanem észak Pest, de a Full papírnál kapsz csontot.

379-5946

fááni Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13338

Nem láttam még hasonló táblát sem, de ... :)

Két kartonlapból, néhány perc alatt megépíthető, szerintem elég egy vájat.

Én mostanában a görgős vágógép, görgő vezetője mellett egy merkelő tűvel készítem a bígelést, a vágógépnek csak az ütközője a lényeg, sorozat munkánál.

foveon Creative Commons License 2011.09.09 0 0 13337

hat nalunk mostansag nincs husleves... ennek ellenere jo volna nekem valami ilyesmi. hol lehetne ilyen csontot venni? lenne meg kerdesem, lattam kulfoldi videokon olyan tablat amiben vekony vajatok voltak, egymastol meghatarozott tavolsagra. ez egy segedeszkoz hajtogatashoz. a lapra tett papirt ilyen csontival vegig lehet nyomni ezekben a vajatokban. remelem ertheto, (megprobalok majd linket is betenni), szoval ilyet hol lehetne venni? (sosem kerestem azt sem tudom mi a neve, egyaltalan itthon ez letezo dolog? bp-en, del-budan lenne jo valami bolt).

http://www.youtube.com/watch?v=q2jCZPyLT9s&feature=related

(1:30-tol lathato)

Előzmény: karrier (13328)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 13336

Nincs mit:) Csak kell ismernem ha már én nyitottam.

Előzmény: karrier (13335)
karrier Creative Commons License 2011.09.05 0 0 13335

Köszönöm szépen!

Kore reggel óta ezen agyalok, hogy mi lehetett a neve, de nem ugrott be.

Előzmény: Szpidi99 (13334)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 13334
Előzmény: karrier (13333)
karrier Creative Commons License 2011.09.05 0 0 13333

Hahó!

Valaki meg tudja mondani, hogy mi volt a PAUSZKARCOLÁSnak az ő hivatalos neve, és hol van itt a fóruma?

Köszi

rferi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 13332

Hát..őszintén sajnálom, hogy nem nyertél tapasztalaton és talán barátokon kívül mást....

Előzmény: GPF (13331)
GPF Creative Commons License 2011.08.26 0 0 13331

Bizony, eszembe is jutottál párszor!

Ez több, mint 200 könyvecske. És belsejük is van, az sem egészen hétköznapi.

A versenyen díjat nem nyertem, de azt hiszem, nagyon tetszett az embereknek a könyv formátum. Talán maga a játék, amivel neveztem egy kicsit túl volt bonyolítva. (Van újabb cikk is a blogon, ott nagyjából írom az első élményeket.)

Előzmény: rferi (13330)
rferi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 13330

Jézus Ereje!

Ez még annál is durvább,mint amit az osztálytali kapcsán én lakottam a harmincakárhány mappával!

Le a kalappal, remélem nyersz valamiben!

Előzmény: GPF (13329)
GPF Creative Commons License 2011.08.26 0 0 13329

Ejha! Ez igen! Több napos főzés után?

Én sem tétlenkedtem az elmúlt időben, sőt! Itteni tapasztalatokat és segítségeket is felhasználva elkészültek a "nagy művek" :) Volt velük meló elég :)

Nézzetek rá a blogomon! Majd lesz részletesebb leírás is...

http://ordoglakat.blog.hu/2011/07/30/nemzetkozi_ordoglakat_talalkozo_elozmenyek#more3111170

Előzmény: karrier (13328)
karrier Creative Commons License 2011.08.26 0 0 13328

A vasárnapi húsleves maradéka:

Kaptam egy jóbarátomtól egy nagy velőscsontot. Úgyhogy régi álmom vált valóra - csináltam csontot enkezemmel. :)

A felső egy balkezes, azért hajlik furán.

Tök jó dolog, csak büdös fűrészelni, meg reszelni, meg csiszolni. :P

karrier Creative Commons License 2011.08.24 0 0 13327

Köszi. :)

Van új barátom:

-"mockosz kisz hobbitka", tényleg olyan félszerzet tipusú, mert elég barkács, meg piszkos is rendesen. 40x40 cm kb a hasznos présméret, kb. 35 cm magasságig nyitható.

Előzmény: 4Hópihe (13326)
4Hópihe Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13326

gratulálok.

gyönyörüek!!!!

karrier Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13325

Igen! A cimke barna csomipapír nyomtatva és sellakkal fixálva.

Könyvtári használat mellett jobb lenne a gerincaranyozás, de arra már nem futotta az erőmből.

Előzmény: fááni (13324)
fááni Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13324

Magad uram, ha nem köt veled más. :)

Nagyon jók a márványos papírok, minden könyvben van némi csavar!

A gerinc cimke nyomtatott papír ragasztva?

karrier Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13323

Elkészültek a kötetek Vanyarcra:

rferi Creative Commons License 2011.08.05 0 0 13322

Ezt nézzed csak megfele!

http://www.paperfox.hu/biegelo-_vago-_perforalo_leniak_stancszerszamkes.html

Megcsinálhatod akár magad is a stancot, és nem is túl drága a hozzávaló

Kell még 15-18-as rétegelt lemez, és mehet is a móka!

Előzmény: karrier (13321)
karrier Creative Commons License 2011.07.27 0 0 13321

Sajnálom!

A linket meg köszönöm.

Átnézem.

Előzmény: rferi (13320)
rferi Creative Commons License 2011.07.27 0 0 13320

Először:

Asszem az eheti szombati bulit elfelejthetjük, egyedül nem utaznék ötszáz kilométert ....

Másodszor:

lézerrel ez drága lenne, ekkora mennyiségre simán kell csináltatni stancot, az sztem olcsóbb lesz, mert centinként 15-20 forint között volt legutóbb, mikor kérdeztem - ha jól emlékszem.

De máshol is beszéltünk erről, és onnan idézem:

"Csepelen a Papírgyár bejáratánál egy cég ezeket cnc szerkezettel hajlogatja a kívánt formába és ez kerűl besajtolva a lézervágott fa alapba ("fakés")."

amúgymeg:

http://tinyurl.com/3u7et99

Előzmény: karrier (13319)
karrier Creative Commons License 2011.07.27 0 0 13319

Kis segítség kellene!

Stanc formát honnan? Könnyen? Olcsón? 100 példányos kiadványhoz, 12 féle forma. 

Vannak benne részletgazdag cuccok is (pl falevelek) meg egyszerű vonalas formák is.

Próbáltam már plotterral, késsel vágatni, de az szétszaggata - erre lett volna rálátásom a készítéskor.

A lézer meg nagyon drága volt- és soxor elbaltázták, nem láttam mit csinálnak.

Vagy tudtok megbízható és olcsó lézeres vágót, Pesten vagy máshol? Sopronban ez megoldhatatlannak látszik.

Nagyon köszi!

szucsiga Creative Commons License 2011.07.21 0 0 13318

Hali!

Én nagyon kötnék-ragasztanék, de a nyár az most nagyon zűrös, nekem nem megy a 30-a seholsem...  :(

Előzmény: karrier (13317)
karrier Creative Commons License 2011.07.20 0 0 13317

HAHÓ! 

AKKOR JÚLIUS 30., SOPRON AZ JÓ???

JÓ LENNE HA JÓ LENNE!

LÁNYOK?

FIÚK?

karrier Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13316

én 2 mmesen vágok és ha nem férek az egész táblával akkor a padlóra teszem, eddig még csak kétszer vágtam át a sniccerrel a 2. lemezt is. Ez sajnos meg is látszik a parkettán. :)

Előzmény: GPF (13314)
rferi Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13315

Szürkelemz is jó, meg a laminált padló alja oldala. Ez utóbbi ugyan jobban koptatja a sniccert, de legfeljebb gyakrabban kell törni.

Előzmény: GPF (13312)
GPF Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13314

Hm. Nem rossz ötlet. És az nem is drága!

És nem vágod el a szürkelemezt? És sniccerrel vágsz, vagy késsel?

Előzmény: karrier (13313)
karrier Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13313

Szürkelemez!

Én a leeső maradékokon vágok, mióta olyan karcos az asztalom, hogy nem lehet rajta semmit se csinálni. :(

Előzmény: GPF (13312)
GPF Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13312

Mit használtok vágóalátétnek? Van egy A3-as "öngyógyuló" táblám, de elég sokszor kell egész ívet vágnom mostanában. 1m-es "vonalzóm már van, de mit rakjak alája?

karrier Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13311

Ha nekivágtok Sopronban is lehet csinálni!

Nekem az a legkényelmesebb.

És itt van akkor minden. Hajnali vonattal, esti menettel. 6:10kor jön IC Keletiből-8:40re van itt, és este 17:00 megy vissza, vagy van egy későbbi is, de az már csak 10re ér fel Pestre.

Ha jöttök, akkor a 30. hétvége lenne a jó, mert utána megyek Bánkra, és akkor el tudnám vinni Vanyarcra a könyveket.

30 szombat? Ki hogy áll egy soproni kiránduláshoz? Reggelit meg ebédet kaptok!

Ez nagyon szuper ötlet lenne!

Előzmény: rferi (13307)
karrier Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13310

És az sem utolsó, hogy abba születik bele. Már kisgyermekként azt látja, akarva akrartlan is beszívja a tudást, a szerszámfogást...

... és nem tizenévesen kezd el azon gondolkodni, hogy mit is kezdjek magammal, merre/minek tanuljak tovább. :)

Ez hiányzik manapság. (mondom ezt én, aki soha sem ült le az ötvöspadba, pedig mindkét szülőm az volt. :) :) :) )

Előzmény: rferi (13309)
rferi Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13309

Harmadik generációs könyvkötőcsalád.

1927 óta ott vannak, könyvkötnek! :)

Egy ilyen családban van aztán csak igazán sok tudás, hiszen a fiúnak, lánynak nyilván mindent átad a szülő, amit csak tud.

Előzmény: fááni (13308)
fááni Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13308

Ezeket a megoldásokat, nem lehet tanulni könyvből. Nagyon praktikus.

Előzmény: rferi (13306)
rferi Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13307

Én meg szívesen lemennék Sopronba, csak nem tudom, hogy ezt egy nap alatt hogyan kehet lezongorázni vonatos utazással.

Előzmény: karrier (13304)
rferi Creative Commons License 2011.07.19 0 0 13306

Tegnap tanultam egy érdekeset egy könyvkötőnél:

úgy aranyoz a réz vékonykliséivel, hogy közönséges enyvvel felragasztja egy 2mm-es kartonlapra a klisét, majd pofával lefelé rárakja a platnira, és megmelegíti.

Eztán a kartonnál fogva teszi be a könyvvágógép présgerendája alá, rá a borítóra, és úgy nyomja meg vele a borítót.

És sokszori használatot kibír a csontenyv!!

Nem olvad le, de ahogy néztem, jó vastagon van felkenve ragasztáskor.

fááni Creative Commons License 2011.07.13 0 0 13305

Néhány ember elfér nálam, de október előtt nincs szabad hétvégém.

Előzmény: karrier (13304)
karrier Creative Commons License 2011.07.12 0 0 13304

Július vége körül mit szólnátok a könyvkötő összeröffenéshez?

A javítandó könyveket (kb 30 db) és a hozzávaló alapanyagot vinném, csak a lelkesedés kell megcsinálni őket.

Sajna megint jórészt ragasztókötés, de valamin el lehet kezdeni tanulni, ha valaki szeretné.

Probléma 1.:

Hol legyen?

Nekem Sopronban van helyem, de gondolom inkább Pesten szeretnétek.

Valamennyi szerszámot tudok vinni (préseket, meg klocprést, esetleg kisebb lemezollót), így nagyjából csak hely kellene - ha olyan van, ahol körbe is tudunk vágni, az lenne a legjobb.

Fááni? Esetleg nálad? Vagy most nem jön össze?

A héten táboroztatok, lehet, hogy nem reagálok azonall minden re, de igyekszem online maradni.

Karrier

rferi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 13303

Ezt csak most látom....

Értem akkor!

De tudod miért nem kevés a három betű?

Mert csak ezeknek lehet ilyen lelógó száruk.

Az összes többi betűnek lehetetlen így lekanyarítani a szárát.

Amúgy voltak érdekes betűfajták!

Van olyan betűm, aminél kétféle nagy F van, attól függően használandó egyik-vagy másik, hogy milyen betű jön utána.

Előzmény: Szpidi99 (13299)
rferi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 13302

Ja, és a kor:

Otthon először kifújtam az udvaron nagynyomású levegővel, kifújópisztollyal belőle a koszt.

Anyám kijött, mert a szobája ablaka előtt csináltam,és akkora porfelhő lett, hogy bent elsötétedett a szoba! :)

Aztán az egészet átpakoltam a saját gyártmányú kis fiókocskámba, és a régiben, a betűk közül és alól kihulló maradék mocsok még egy komplett duplamaroknyi szutyok volt!!!!

Szóval ezen volt hatvan évnyi dzsuva!

A betűket nem lehetett látni a lefújásig, annyira eltakarta a kosz!

Előzmény: fááni (13300)
rferi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 13301

A betűk nagysága változó, de főleg nagyok.

Van egy betűcsalád, az kábé az Arialnak felel meg, abból van három méret plusz egy szélesített verzió, amiben az o tipusok teljes körök, de mindegyik méret betűhiányos.

Emlékeim szerint kb, 5-8-11mm magasak.

Ez az említett érdekes betűket tartalmazó, ez kb 10mm magas.

Ugyanez a méret egy másik betű, az szintén nagyon öregnek tűnik, igazán klassz tipus, egészen slankított keskeny betűk.

Aztán van egy szintén kb 10 milis keskenyített, de bold, viszont az csak nagybetűből áll

És van egy szintén kb 10mm méretű olyan saccra Roman tipus, de abban nincs "K".

Valahonnan szerezni kell hozzá, ami sztem nem lesz nagy feladat, mert ez olyan tök közönséges betű, sokfelé láttam.

Aztán van egy rettenet kövér tipus, de abból csak számsorok vannak, két sorozat, 12mm  magas lehet, de egy nyolcas is legalább 8mm széles.

Szóval összesen két teljes készlet, a többi hiányos, de a legszebbek a teljesek, így ennek is nagyon örülök.

Előzmény: fááni (13300)
fááni Creative Commons License 2011.07.04 0 0 13300

Nem tudom a választ, de rengeteg röviditést használtak.

Meglepő a készlet becsült kora. Én is később szoktam szétszedni a szövegeket, igaz nem ennyi idő után.

Mekkorák a betűk?

Előzmény: rferi (13296)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 13299

"olyan h, n, m betűk is vannak a kisbetűk között, amiknek más a szára, mint a sima h-n-m-nek."

ezekre mondtam.

Sokféle figura van azon a topikon, és olyan dolgokra is találtak választ amire másutt nem. Egy próbát megér. Sziesen foglalkoznak bármilyen megejtendő feladattal.

Előzmény: rferi (13298)
rferi Creative Commons License 2011.07.04 0 0 13298

"nekem is eszembe jutott a szóvégi használat, de ahhoz kevés ez a 3."

Ezt nem értem, milyen harmadik kevés?

Nem ennyi betű van belőe, csak nem fotóztam le mind a nemtommennyit, merthogy minek?

A mi ez a szerkezetbe minek tegyek be betűket?

Tudom, hogy betű, csak azt nem tudom, mire vonatkozik

Előzmény: Szpidi99 (13297)
Szpidi99 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 13297

Klassz:)

nekem is eszembe jutott a szóvégi használat, de ahhoz kevés ez a 3.

Kérdezd meg a többiről a fiúkat itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102866

Nekik való falat.

Előzmény: rferi (13296)
rferi Creative Commons License 2011.07.04 0 0 13296

Sziasztok!

Pénteken nagy öröm ért, ajándékba kaptam egy pár betűkészletet.

Elég régiek lehettek, iszonyat retek alatt lakoztak, iszonyat régi fiókban. Az egyik tipusban találtam olyan szószedetet, hogy: "kir. állatorvos úrnak"

Ha azóta nem nyúltak hozzá, akkor legalább hatvanhat éves a cucc! :)))

Na az érdekesség, hogy olyan h, n, m betűk is vannak a kisbetűk között, amiknek más a szára, mint a sima h-n-m-nek.

Vajon a hosszú, lelógó szárú betűket a szó végére gondolták tenni?

És ezek a formák is ott voltak még:

Talán Co és Ch??

A Co-t még érteni vélem, mint Company, de mi a Ch??

Látott már ilyet valaki?

Béna Ben Creative Commons License 2011.06.14 0 0 13295

...köszke ....remélem azért lesz érdeklődő ha nem akkor megy a hulladékba..

Előzmény: rferi (13294)
rferi Creative Commons License 2011.06.14 0 0 13294

Hát, sok sikert az eladáshoz! :(

Előzmény: Béna Ben (13293)
Béna Ben Creative Commons License 2011.06.14 0 0 13293

Könyvkötészet eladó!

Minden tartozékkal. és kötészeti anyagokkal együtt! A megrendelői körömet is adom hozzá.

Érdeklődni a 06 30 9 740-750-es telefonszámon. Az ára megegyezés kérdése, de nem lesz magas.

A műhely Bp. IV. kerület. Ha valaki innen a lapról küld vevőt jutalékot kap!

http://5mp.eu/web.php?a=csakistvan&o=UeAv8stxY8

karrier Creative Commons License 2011.06.10 0 0 13292

És arra van valami antsz előírás, hogy nem lehet ebédjegyet helyes "tokban" tarani, csak valami mikulászacsiban??? :D

Inkább ebben mint abban.

Lesz jobb kép a kötésről, csak időm egy szál se. :)

Előzmény: 4Hópihe (13291)
4Hópihe Creative Commons License 2011.06.10 0 0 13291

gratula a lánykádnak)

---------------------------

nem hagyományos könyvet készitettem irni olvasni sem lehet...

a melóhelyen 31 kis papirzacskó az egy mikulászacsiban hevertek az ebédjegyeink...

ehelyett készitettem könyv alaku tartót 31 számozott rekesszel.

valamelyest fertötlenithetö,mert kivülröl is lekentem két rétegben ragasztóval.de remélhetöleg az antsz nem innen akar majd tenyészetet leoltani.

Előzmény: karrier (13285)
fááni Creative Commons License 2011.06.10 0 0 13290

Ezért nem tűnt fel.

A belbecs többszöri olvasást igényel.

Előzmény: karrier (13288)
karrier Creative Commons License 2011.06.09 0 0 13289

A belbecset itt lehet megtekinteni:

http://issuu.com/smahoszandra/docs/neilgaiman_utasitasok

Előzmény: karrier (13288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!