Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2019.02.03 -1 3 178006

"Igazán köszönöm, de én csak egy jó kávét szeretnék inni, mondjuk 3-4-szer naponta."

Én is így kezdtem :D Nincs is szándékomban erről lebeszélni téged, sőt hát mind így vagyunk vele itt, csak mindenkinek más a jó :)

 

Ugyanakkor a babfőzeléket is lehet jól csinálni és rosszul, a pacallevest is (bár ezt kicsit nehezen tudom elképzelni :D ), a presszókávét is. Mármint a "hagyományos", "olasz" presszót. Márpedig ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni a jó olasz és a jó újhullámos kávé készítésénél, ezért is bátorkodtam leírni, hogy mire érdemes figyelni. A klasszikus olasz kávé ugyanakkor sokkal megbocsátóbb, könnyebb jól csinálni, de azért közel sem magától értetődő: azért képtelenség a legtöbb helyen iható kávét inni. Már persze kinek mi az iható.

 

Ha már itt vagyok, egy megjegyzés: érdekes, de meg meglepő módon azok a kávézók, akik odafigyelnek a jó kávé készítésére, ritkán állnak meg a jó olasz presszónál. Ha egyáltalán lehet azt mondani, hogy az valamiféle minőségi középút, mert felfogható egyszerűen egy másik iránynak is. Akárhogy is, az ilyen helyeken általában csak világos pörkölésű kávét tartanak (van azért kivétel), a nem ilyen helyeken meg rossz olaszt (van azért kivétel), így tulajdonképpen egy jó olasz kávét idehaza majdnem nehezebb inni, mint egy jó újhullámosat. Pedig nem kéne így lennie, a kávé, a géppark rendelkezésre áll a legtöbb helyen egy remek presszókávéhoz, csak a tudás, a tudni akarás nincs meg. (Ezt se vedd magadra, csak elméláztam itt elalvás előtt...)

Előzmény: marhadoktor (178005)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.03 0 3 178005

Igazán köszönöm, de én csak egy jó kávét szeretnék inni, mondjuk 3-4-szer naponta. Semmi szükségem újhullámra, gyümölcsösségre meg cseresznye ízű szirupra. Kifejezetten falra mászok a marketingtől meg a pr-tól. Utálom a Bocuse D'or-t, nem beszélve a Michelin csillagokról. Ugyanakkor eleddig tán 2004-ben elhunyt nagyanyám babfőzelékét, bográcsos csirkéjét élveztem messze a legjobban.

Nem akart beszólás lenni, csak tisztázom a dolgokat.

És köszönöm a rám szánt időt és energiát!

Előzmény: ogrEicsab (178003)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 178004

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, de nem áll szándékomban valami extrém minőségű dolgokat produkálni. Ha kezdetben valamelyest is iható kávét elő tudok állítani, akkor elégedett leszek. Ha kibírtam 20 éven keresztül az egyetemi büfé majdnem ihatatlan kávéjától a szokványos benzikutas kotyvalékokon át a néha majdnem jó kávéházi presszóig mindent meginni s hozzászokni hogy egyelőre elég nekem csak a koffein hatása, akkor még pár évem rámehet arra hogy megtanuljak elfogadható presszót főzni.

Jelenleg izlelőbimbóimat amúgyis a vörösboros, bazsalikomos birkapörkölt meg a pacalleves foglalja le, ráérünk :)

Előzmény: heted7 (178002)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.02.02 -1 1 178003

Na hát micsoda véletlen, hogy Kaposváron pont van egy nem régiben nyílt kézműves pörkölő:

https://roastopus.com/

Előzmény: heted7 (178002)
heted7 Creative Commons License 2019.02.02 -2 1 178002

"Nincs azzal semmi baj hogy friss prökölést nem főzünk, majd várunk. Csupán érdekel az is milyen lesz itthon kávét pörkölni és saját pörkölésűt inni.

 

A presszókészítés elég sok odafigyelést igényes. Sok a paraméter, aminek stimmelnie kell. Pár csak így kapásból:

- őrlési finomság

- tamperelés ereje, egyenletessége

- víz hőmérséklete, annak egyenletessége

Ekkor még nem beszéltem az alapanyagról, a pörkölésről, az azóta eltelt időről, a tárolásról, a vízről, a kávéfőzőről, stb, stb. Pedig, ha visszaolvasol, itt szinte másról sincs szó mint épp ezekről.

 

Ez sok, nagyon sok szempont, és ha rossz a kávéital, ebből bármi lehet rossz. Ezért azt javaslom, a pörkölést hagyd későbbre, kezdd egy bizonyosan jó alapanyaggal, és így eggyel kevesebb a gond. Van, aki otthon pörköl, de a kávéimádók többsége készen veszi a pörkölt kávét.

 

Mondtad, hogy nem jársz mindennap Kaposváron. Attól tartok, bár ott ezer éve nem voltam, hogy az, ha oda jutsz, sem biztos, hogy megoldás lesz. Nem a várossal van a baj, alapból pl. Budapesten sem magától értetődő, hogy hol kapsz jó kávét (szemes kávét), ha csak úgy beesel az utcáról. Nincs sok ilyen hely. Ha Kaposváron Te vagy valaki más tud ilyet, az jó, de ne a Tescoban/Sparban keresgélj. Sokan Budapesten is postán rendelnek a pörkölőktől. Neked is ezt javaslom. Majd írnak mások is jó pörkölőket, akiktől érdemes, egyelőre ezt meghagyom nekik, bár mint mindenkinek, nekem is megvan a kedvenc helyem :) A lényeg a türelem, a sok gyakorlás.

Előzmény: marhadoktor (177997)
bzsx Creative Commons License 2019.02.02 0 0 178001

egyszerűbb lenne telefonban elmondanom az esetleges kiváltását. harminc6288859

Előzmény: marhadoktor (178000)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 178000

A golyó nincs és már nem is lesz. Vanennek valami mérete?

És köszönöm!

:)

 

Előzmény: bzsx (177999)
bzsx Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177999

- bontáskor kíváncsian szétcsavartam a bojler utáni ágat, ami vélhetőleg a fölös vizet vezetné vissza a tartályba a tejgőzölő előtt. Ugrott is akkorát a rugó mint a nyavalya, 7 éves nagyobbik fiam találta meg valahol a konyhában. Nem kellene lennie itt a rugó mellett valami golyónak is?

 

De, igen!-fiadat még meg kell kérned a golyó megkeresésére is. :)

Előzmény: marhadoktor (177984)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177998

Tanyán lakunk, kb. jövő hét vége fele jutunk be Kaposvárra, akkor tudok babkávét beszerezni. Esz amúgy a fene, cudar régen nem ittam egy tisztességes olasz presszót, sőt semmilyen tisztességes presszót. Mintha mostanában senki sem vágyna Kelet-Európában tisztességes kávéra. Ott vannak a legalább középszerű gépek a benzinkutakon, egyes kávézókban, de se normális babkávé (amit még elhiszek), se rendesen beállított gépek. Ami meg szimplán csak léhaság. 

Még mindig nincs ötletem, hogy mit csesztem el a kar rendes felrakásánál feszülést okozó mechanizmusban, lazán lötyög mint bíró seggében a ....

Előzmény: heted7 (177995)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177997

Nincs azzal semmi baj hogy friss prökölést nem főzünk, majd várunk. Csupán érdekel az is milyen lesz itthon kávét pörkölni és saját pörkölésűt inni.

Megjegyzem sikerült bő fél nap alatt összepakolnom a tegnap szétszedett masinát.

Több eredmény is lett:

- újból rájöttem, hogy mennyire színvak vagyok, szerencsére fényképeztem tegnap orrba-szájba, 7 éves fiam meg jól látja a színeket :) A csatlakozók leszedéskor úgy néztek ki mint valami szerencsétlen karácsonyfa.

- a darálónál a kávéleeresztő mechanizmus már működik, eddig nem működött, ez jó. Éppen volt is itthon még 2 dagnyi babkávé, csodálatos illata lesz darálás után (elhiszem már a frissen darált kávéról szóló szöveget).

- a bojlernél a szűröskar most már nem feszül be a helyére és harmadszori szétszedés után sem jöttem rá hogy miért nem, ez nem annyira jó. Vajon a felső szűrőhöz kapcsolódó csavaros menettel állítható lenne a bojlerhez kapcsolódó nagy gumi, amin valszeg feszülne a kar?

- szétszedtem a szivattyút is, csak a buli kedvéért. Korrektül tiszta állapotban van, bár gyanakszom hogy a 48 watt kevés lehet. Mondjuk csak azért gyanakszom, mert valahol 70 wattosról is olvastam. Csodálatos dolog a 20 évvel ezelőtti cucc, szétszedhető, tisztítható :)

No, mindenesetre eddig tetszik a barista életmód :) Vicceltem, távol áll tőlem minden, nem mezőgazdasági termelő jellegű elnevezés.

Előzmény: Katoczi (177996)
Katoczi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 177996

Pörkölés után még túl friss, kell neki 1-2 hét pihenés, hogy optimális legyen.

Előzmény: marhadoktor (177993)
heted7 Creative Commons License 2019.02.02 -3 2 177995

"A lefolyást még nem tudom, ez volt eddig az első sajátfőzésű presszóm. Ma arra koncentrálok, hogy összerakjam a cuccot, oszt majd kiderül. "

 

Elsőre a lefolyást kell jól belőnöd. Ha a kávé adott, akkor ez az őrlés finomságától és a tampereléstől függ. Ez utóbbi még nehéz lesz, mivel nincs jó tampered. Mindenesetre úgy célszerű, hogy a tamperelés erősségét próbálod állandó értéken tartani: asszem 16 kilót szoktak javasolni (azaz 16 kg tömeg súlyerejét, kb 160 N), ezt mérlegen ki lehet mérni. Ehhez kell úgy állítgatni a darálót hogy kb 25-30 ml folyjon le kb 25 mp alatt. Pepecs munka, de ez az első lépés. Rossz kávéból így sem lesz jó, de ezt meg kell tanulni mindenképp.

Előzmény: marhadoktor (177987)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177994

Jut eszembe, épp a darálót pucolom széjjelfele, csodálatos egy masina. Rendes anyag van benne, sok réz a motorban is, illetve réz a belseje is (már a daráló fogak kivételével). 

Még mindig aszondom hogy jó cuccot fogtam ki, Saeco ide, Saeco oda.

Előzmény: Mylord3 (177990)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 0 177993

A szöveg jó és az én tulok fejemnek is egyértelmű. 

Köszönöm!

Első körben valszeg veszek friss pörkölésű kávét, de már nézelődöm pörköletlen kávé után :) Mert annál frissebb nemigen lehet a kereskedelemben sem.

Van ötletetek honnan lehet ilyesmit Magyarisztánban szerezni?

Előzmény: Katoczi (177991)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177992

Egyrészt azért nem racionális mert az újak már nem olaszok és egyre gagyibb anyaghasználattal gyártódnak, másrészt meg a régiek igen jól morzsálódó alumínium bojleresek. Erre nem csak Makk Károly irománya alapján jöttem rá, jó ideje figyelem az alumínium körül kialakult polémiákat.

Ami a jó árat illeti: 17 ezer frocsekért vettem egyszerre darálót és presszógépet, aminél amúgy is számítottam felújításra. Ez vonatkozik bármi másra is amit veszek, én lassan 20-30 évesnél fiatalabb műszaki cikket nem veszek (92-es kiadású a Mercim, 63-as kiadású a Zetor traktorom) mert ezeket a régieket még lehet javítani, felújítani. Vételnél számítok arra hogy javítás lesz, így igyekszem használhatót, vagy könnyen javítandót venni olcsón.

Szóval jó áron vettem amit vettem, max. rusnya, de ez esetben nekem a belbecs többet ér, egy dizájnosabb valamire nem adok ki többet csak dizájn kedvéért.

Előzmény: Mylord3 (177990)
Katoczi Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177991

"ez a "csak frissen darált kávét presszózunk" mizéria tényleg mizéria vagy komoly oka van?" - Hifis50 nagyon jól leírta egyszer, azóta csak bemásolom, jobbat úgysem tudok írni: "Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog.
A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket.
Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé."

Emellett még az sem árt, ha a kávé frissen is van pörkölve, és nem vacak alapanyagból. A frissességet boltban nem kapod meg még 10000ft/kg kávéknál sem, ezért inkább néhány hazai pörkölőtől érdemes venni a kávét. Pallyotz, AVX, Kapucziner kínálatának az aljáról érdemes ezzel a géppel válogatnod. A kínálat alja ne tántorítson el, egyrészt így sem olcsók, másrészt korrekt módon elkészítve pl egy Pallyotz Locavore, Choco Madness vagy Spicy Italy odaver a drágább bolti kávéknak is. Érdemes próbálgatni.

Előzmény: marhadoktor (177984)
Mylord3 Creative Commons License 2019.02.02 -2 0 177990

??

"Az olvasottak alapján nem akartam alumínium bojleres Gaggiát venni feltétlenül. Majdnem elcsábultam, aztán rájöttem, hogy nem racionális. ..."

Egészen pontosan mit olvastál, hogy miért is nem racionális? A mai bolti kommersz Saeco-Gaggiákat pedig ne keverjük "a Gaggiákkal"! :-)

 

Ha Károly blogját (olaszpresszo) olvastad, akkor biztos észrevetted (olvashattad), hogy a Saeco Aromákból (illetve ezek klónjaiból) is több típus készült az elmúlt 20 valahány évvel ezelőtt, aztán ezek a Saeco gép+daráló összeépítések sem biztos, hogy a legjobb megoldások, legalábbis a darálót illetően. Ha jól olvaslak, akkor most vettél vmit viszonylag "jó áron", de már azt nézed, hogy mit lehet, érdemes benne kicserélni? Biztos, hogy jóáron vetted akkor? Tényleg nem kötözködni akarok, csak ha Károly blogját olvasva esett a választásod erre az általad említett gépre, akkor talán nem elég figyelmesen olvastad az ő írásait.

 

Itt, valamint a péhá értéken (prohardver KV fórumon) rendre feltűnnek eladó gépek, darálók, és az esetek legnagyobb részében megbízható, ismert fórumtársaktól, KV-gép szakiktól, tőlük érdemes venni, érdeklődni.

 

Előzmény: marhadoktor (177988)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.02.02 0 1 177989

Egyáltalán nem baj, ha ilyen géppel kezdesz. Ezeknek szerintem azért alacsonyabb a presztizse itt, mert kifejezetten háztartási gépek, míg egy Gaggia Baby, Classic, Rancilio Silvia tartalmaz olyan alkatrészeket, amilyeneket az adott gyártó vendéglátóipari gépei is (háromjáratú szelep, a nagy gépek szűrőtartó karja, főzőfeje). Egy alapgépen is megfigyelhetsz majd olyan jelenségeket, mint az őrlemény finomsága, a lefolyási idő, az, hogy egy adott kávéhoz elég-e a gép hője, ilyesmik.

 

Ha majd ezt a gépet jól kiismerted, és tovább akarsz lépni, akkor jöhetnek a fent említettek, esetleg azok tuningolása, stb.

Előzmény: marhadoktor (177988)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 -1 1 177988

Az olvasottak alapján nem akartam alumínium bojleres Gaggiát venni feltétlenül. Majdnem elcsábultam, aztán rájöttem, hogy nem racionális. Néztem pár öregebb, nagyobb gépet (Rancilio), de rájöttem, hogy jelenlegi pénzügyi prioritásaim ezt nem engedik meg (tavaszig inkább a traktort javítom meg annyi pénzből). Találtam pár régi QuickMillt az ebayen, de azokat nem volt hajlandó postázni a fószer Olaszországon kívül. 

Mi a baj a Saecoval? Felbukkant egy Aroma is, de abban ugyanaz a belső, minusz a daráló. Illetve a beszerzett infók alapján jobbnak mondott főzők (Jura, Miostar, a Gaggiák egy része) is Saeco belsővel rendelkeznek (olaszpresszo.hu). 

Természetesen bárminemű tanács jól jön, épülök belőle.

Jut eszembe: felbontott gépemben egy 48 wattos Ulka szivattyú van. Érdemes jobbat, erősebbet beszerezni? Ezt ki lehet pucolni rendesen? Mitől szoktak ezek elromolni, milyen tünete van?

Köszönetem! 

 

Előzmény: H_G (177986)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.02 0 0 177987

Teljes korrekt beállítás van a darálóján, mondom, faszányos egy cucc ez az árához képest. Ugyan nem sok mai drága darálót láttam, de ismerve a mai ipari, gazdasági degeneratív tendenciát, erősen feltételezem hogy ma bőven megfelelne egy igényesebb darálónak.

A lefolyást még nem tudom, ez volt eddig az első sajátfőzésű presszóm. Ma arra koncentrálok, hogy összerakjam a cuccot, oszt majd kiderül. 

Előzmény: heted7 (177985)
H_G Creative Commons License 2019.02.02 0 0 177986

"Szóval másfél hete neten lógok és olvasok mindent amit találok a háztartási manuális presszógépekről. Így szereztem be mára egy 99-es kiadású Saeco Magic Cappuccino Combi elnevezésű készüléket."

 

Ennyi olvasás után Saecót?! Hát akkor ez még mindig nem volt elég, vagy nem a jó helyeken olvastál. Jó, azért az sem használhatatlan...

 

Valami konstruktívabbat: a frissen daráltság tényleg nagyon fontos. A csészemelegítő ennél a méretnél még úgysem hatékony, de a nagy kereskedelmi gépek mellett is gyakran láthatod, hogy inkább forró vízzel melegítik a csészéket, szóval azt kikötheted nyugodtan.

 

Előzmény: marhadoktor (177984)
heted7 Creative Commons License 2019.02.01 -3 1 177985

Jó sok kérdés. Egy kevés válasz:

A portafilter magyarul "szűrőtartó kar", vagy csak "kar".

Omniából jó nem lesz, de azért vannak fokozatok. Mennyi idő alatt jött le? Tudod ezen az őrlés finomságát állítani?

"Tampert fogok gyártani, ugye? Venni nem veszek, itt a tanyán igyekszek mindent magamnak megcsinálni amikor nem vagyok túl lusta." Ahogy elnézlek, fogsz :) Nem lehet egy ördöngösség, ha megvan az embernek a tudása és a szerszámja. Nekem mondjuk egyik sincs.

"- ez a "csak frissen darált kávét presszózunk" mizéria tényleg mizéria vagy komoly oka van?" Jobb úgy, de ne higgy senkinek, próbáld ki magad :) Ráadásul ha rossz volt a lefolyása (túl gyors, túl lassú), akkor korrigálni kell a darálón, és ha előre sokat ledarálsz, akkor ezt nem tudod megtenni. De ez is attól függ. Brikkához le szoktam darálni pár adagot és félreteszem egy kis befőttes üvegbe. Egy-két nap alatt nem érzek különbséget nem nagyon high end kávénál.

Előzmény: marhadoktor (177984)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.01 0 0 177984

Üdvözletem!

20 év kotyogózást és olasz presszó utáni vágyat követve fedeztem fel pár hete, hogy a szarvasi kávéfőző nem etalon és létezik élet a fél millás La Cimballi-n túl. Már hogy házilag is lehet presszót főzni viszonlag csökkent költségvetésből. Szóval másfél hete neten lógok és olvasok mindent amit találok a háztartási manuális presszógépekről. Így szereztem be mára egy 99-es kiadású Saeco Magic Cappuccino Combi elnevezésű készüléket. Versenyben volt egy Saeco Aromával, de miután felfedeztem, hogy a kávédaráló kivételével az Aroma csak külcsinben különbözik utána könnyebb volt a döntés. Kibírom a műanyagot egy ideig.

Az izgalmas az, hogy kb. azonnal főztem rajta egy kávét (őrölt Omniám van épp itthon), pocsék is lett. Amire számítottam is. Utána pedig fogtam magam és szétbontottam cafatokra. Nem izgulok különösebben, raktam össze már pár tucat mechanikus karórát életemben, illetve öreg járműveimet is magam szerelem (állatorvos lennék, de valahol félresiklottam). Valaki nemrég tisztította, a bojler teljesen tiszta. Szétszedtem a daráló részt is, csodálatosan drabális egy szerkezet, jól választottam.

Kérésem az lenne, hogy ha van itt valaki, aki alaposabban ismeri mondott készüléket, nagy örömet okozna ha írna nekem pár sort ennek használatáról.  

Még pár valami, ami érdekes lehet:

- a tejgőzölő veszettül pisál (nem melegítettem fel eléggé?)

- a csészemelegítőt fölösnek érzem, illetve szarrágó énem nem igényli. Vajon ha kikötöm, nem okozok bajt? Mondjuk eléggé egyszerűnek tűnik a szerkezet. 

- bontáskor kíváncsian szétcsavartam a bojler utáni ágat, ami vélhetőleg a fölös vizet vezetné vissza a tartályba a tejgőzölő előtt. Ugrott is akkorát a rugó mint a nyavalya, 7 éves nagyobbik fiam találta meg valahol a konyhában. Nem kellene lennie itt a rugó mellett valami golyónak is?

- a portafilter (olaszpresszo.hu oldalt végigolvastam már, de nem jut eszembe a rendes neve) már nem nyomásfokozós. Tampert fogok gyártani, ugye? Venni nem veszek, itt a tanyán igyekszek mindent magamnak megcsinálni amikor nem vagyok túl lusta.

- ez a "csak frissen darált kávét presszózunk" mizéria tényleg mizéria vagy komoly oka van?

Előre is köszönök minden építő jellegű kritikát, tanácsot!

Mylord3 Creative Commons License 2019.02.01 0 2 177983

Nézd meg azokat a nyílászárókat! Szerintem ezek még az eredeti 60 éves beépítésűek, ja nem..., ott az emeleti sarkon egy irodáét (tán csak nem a főnökség irodájáét?) azért időközben kicserélték. :-)

Előzmény: H_G (177981)
heted7 Creative Commons License 2019.02.01 -2 1 177982

Amúgy ez a kiugró a bejárat felett kifejezetten tetszik. Emlékeztet némileg a szarvarsa a logóban.
Közel 20 éve vettünk egy csomó lámpát az Andrássy úton lévő boltjukban. Már akkor rettentő retró volt az egész. Valamit rettentő olcsó. Minimális forgalommal. Nem is értettem, hogy húzták ki eddig. Amúgy a cuccaik egy jó része (pl. vasalók) Kínában készültek már.

Előzmény: Mylord3 (177980)
H_G Creative Commons License 2019.02.01 -1 0 177981

Mit akarsz, ez egy gyár és a gyárak rondák. A festést kicsit sokáig halogatták (mint annyi minden mást is), de alapvetően pl. ez se szebb. Pedighát...

 

Előzmény: Mylord3 (177980)
Mylord3 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 177980

Basszus! Nem igaz, hogy az elmúlt 30 évben legalább a homlokzat rendbetételére ne lett volna pénz??! Hogy néz ki ez a főbejárat, hogy néznek ki a falak, az utcafront??! :((

https://index.hu/gazdasag/2019/01/31/szarvasi_gyar_riport/

Giuseeppe Creative Commons License 2019.01.30 -5 0 177979

Melyiknél kicsivel több pénzért, és hol írtam azt, hogy félni kell a használt gépektől?

Előzmény: öccse (177978)
öccse Creative Commons License 2019.01.30 0 1 177978

Kicsivel több pénzért én már PID-elt Silviát vettem, sok hasznos kiegészítővel. Szerintem nem kell félni a használt gépektől.

Előzmény: Giuseeppe (177948)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.01.30 0 0 177977

A helyzet annyival bonyolultabb, hogy az enyém egy Rancilio MD50-es. Ezen az adagoló nem csak a plexiből és a tulajdonképpeni adagolóból áll, hanem a tetején van egy kb 5 cm magas rész, ami a gépházhoz van nőve. Ennek az átmérője közelebb van a 12, mint a 13 centihez, és ez meghatározza a leendő tölcsér méretét is. Továbbá, ha az a bizonyos cukrásztölcsér 19 cm magas, akkor már nem biztos, hogy befér ez alá a rész alá. Mindegy, keresgélek más irányban is, csak gondoltam, rákérdezek erre.

Előzmény: ogrEicsab (177976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!