Keresés

Részletes keresés

sylvanus67 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80725

Na tökölj a tervezéssel, illetve az elhagyásával.

Ha csak 3-4%-kal fölélőtte az árat már akkor bejött a terv ára, de szerintem fölé mehetett akár 25-30%-kal is.

Előzmény: hantorish (80723)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80724

olcsóbb, de még úgy is százezertől felfele. 

ha ez egy új építés, ahol mondjuk kapun belül a gázcsonk, akkor is kell neked

- gázterv, azt jóváhagyatni a gázosokkal

- kéményterv, azt és a gáztervet jóváhagyatni a kéményseprőkkel

utánna jön a gázszerelő aki remélhetőleg a kéményt is összerakja, utánna a kéményátvétel, gázátvétel, kazán beüzemelés.

szóval az első lépés mindenképp a tervező, tervezni szinte lehet akkor is ha még az alap sincs kiásva. a terv alapján tudsz költségeket becsülni és kivitelezőt keresni. a kivitelezőnek is egyszerűbb árajánlatot adni egy terv alapján mint egy elmondás alapján.

Vajk

Előzmény: hantorish (80723)
hantorish Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80723

Kéménnyel csak a kazán gyárijával kell számolni, nem lesz épített kéményünk. Ha jól tudom ez jelentősen olcsóbb, mintha épített kéményünk lenne. 

A tervezést pedig megfogadom.

Előzmény: Sárgamacska (80722)
Sárgamacska Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80722

Mondjuk tervet a kivitelező is készít, csak azt neked nem mutatja meg.

Mivel nem fizettél érte !  Ez alapján ad ár ajánlatot. És mivel csak a 'fejében' van nagy a szabadsága a változtatásokra.

Tehát mint írták,  tervezővel. Terv  része az anyagkiírás, pluszrendelésre be is árazza és az lesz a Te költségbecslésed.

És mi van a kéménnyel , az magában min. egy 300 e -res  tétel.

Szerintem a vizes dolgokat számoltad egy kissé alul. Tehát arra    + egy 100 -as   + a kémény mint írtam 300 , így már a 2.3  + 0,4  az  2,7 milla. Jó valahol rejtőzik még  500 eft.

Tényleg sok. De ki monnta ,hogy ezzel a vállalkozóval kell elvégeztetni a munkát.

Tehát terveztess és dobd ide fel, majd kiderül hol szaladtak el.

Előzmény: hantorish (80717)
tomi524 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80721

Tegnap voltam fűtésboltban és voltak kiállítva Ariston kazánok....és mellette Immergas is.
Megkérdeztem a boltosokat, hogy nekik mi a véleményük az Immergas-ról.
Azt mondták, hogy felejtsem el és inkább vegyek Aristont (Ariston Genus Premium EVO 24 ~270e), mert utóbbi időben sokkal több fejlesztés volt Aristonnál mint Immergasnál. Meg, hogy Immergasnál drágább az alkatrész, Aristonnál viszont minden van és olcsóbb.

Én alapból már vagy 1 éve Immergast terveztem (Victrix TT 24kw ~250e).
Ki tud tapasztalatból mondani dolgokat, hogy melyik a megbízhatóbb?

Mert már lassan úgy vagyok vele, hogy minden elromlik 1x, és mindegy hogy melyik neves gyártó.

nixon70 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80720

Ez így első ránézésre qrvasok!

Az előzőt akik szerelték már nincsenek meg?

Előzmény: hantorish (80709)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80719

tervet ne a kivitelezővel csináltass. csináltass külön tervet tervezővel. bele kerül max egy százasodba, de ennél sokkal többet spórolsz azon hogy tudod mi merre hány lépés. +-10% -ra lehetetlen megmondani, még tervvel sem, anélkül max +-50%

Előzmény: hantorish (80717)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80718

Ha nincs rádió zavar akkor tök jó, ha van akkor képes órákkal később reagálni a változásokra.

Pl nem szereti a WiFi routereket mert nagyobb az adó teljesítményük és elnyomják a termosztát rádiójelét.

Előzmény: egon1111 (80705)
hantorish Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80717

A 900 forintos 3 évvel ezelőtt történt. 

Terv és költségvetés azért nem készült még, mert egyik mesternek sincs kapacitása ilyet készíteni amíg fixre nem mondjuk, hogy ő csinálja. 

Nekem egy hozzávetőleges értékre volt szükségem (+- 10%), amivel ki tudjuk számolni mennyi lesz a komplett kivitelezés relative pontos becsléssel. 

Megmondom mi mivel kalkuláltunk az alapján, amit a múltban tapasztaltunk, illetve pl. internetről fórumokról és számításokból kimazsoláztunk:

Fűtés nagyon nagy vonalakban:

Padlófűtés rendszer anyagára: 6500 Ft x 110 nm = 715.000 Ft

Kazán: 600.000 Ft

Munkadíj: 2000 Ft x 110 nm = 220.000 Ft + bekötés = 300.000 Ft

Tervek, engedélyek: 150.000 Ft

Tehát fűtési rendszerre körülbelül 1,8 M Ft-ra gondoltunk. 

Víz:

Kiállásonként 20.000 Ft-tal számolva 200.000 Ft és még legyen 2 x 20.000 Ft-os felára a WC-knek. Így összesen bőven számolva 250 a vizes rész.

Gázszerelésre csak a kazánig van szükség, más nem használja (Ez a gázcsonktól 10 méterre lenne, rögtön a garázsban).

Tehát, ha vastagon számolok akkor is 2,2-2,4 M Ft körüli összeget kaptam. De megjegyzem hangsúlyosan, hogy ez csak egy laikus számítása, aki csak mások tapasztalataira hagyatkozik...

Előzmény: Sárgamacska (80715)
Sárgamacska Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80716

Mondjad hol írja  a h .. ,hogy 2,5 milliós a munkadíj  ? A 709 ben  ? Sehol se találom.  Más : azért ekkora munkánál igencsak kapkodni kell a mesternek , hogy  ketten 4 nap alatt megcsinálják az a munkát.

Meg kockáztatom ,hogy lesz az min. a duplája is. Na mindegy.

Megint más .   Azért   " egy tervező megcsinálja szerintem messze 100 alatt "

Egy gáztervet csinál mondjuk 40 ért,    + hozzá, ha egyben rendelik, akkor a fűtés és vizestervvel   egy 100 -as, nade  ha  anyagot kell kiírni  / mennyiségileg és minőségileg / és beárazni, nem sok azért az a 120 -130 eft. De lehet szegény tervezők ennyire meg vannak szorulva !

Előzmény: NeomatiK (80713)
Sárgamacska Creative Commons License 2015.09.15 0 0 80715

Nos  először talán azzal :  az a pár év lehetett 3 , de lehetett akár 9 év is. Amúgy ha vesszük az átlagát, tehát úgy 6 éve, akkor az a 900 eft -os munka elfogadható olcsó áron volt.  Fogalmazhatunk úgy hogy mázlid volt. Ahogy most nincs.

Ez a 3,2 millás ajánlat valami ??. Húzós,  az tény, na de hol van a terv és a költségvetés ehhez a munkához ?

Én készíttetnék egy ilyent. Mint írták gázterv eleve kell. Miért ne készítené el az a tervező mondjuk az 50 helyett 110 eft -ért az egész projekt tervét ? Aztán a terve csak anyag minőség és mennyiség kiírással terv ( ez van benne minden megállapodásban ). Ha be is árazza, az már  plusz munka. Tehát ad egy tervet 110 ért ha még kérsz tőle egy árazott költségvetést is mondjuk 130  - ban megállapodtok, akkor már tiszta képed lesz arról  hogy vajon melyik a kiugró tétel. Amúgy ez az  árazott költségvetés  csak mint egy költségbecslés fogadható el ( senki iparosra nem kötelező ).

De mankónak kitűnő.

" ami sajnos sokkal több, mint amennyivel előre számoltunk. "  Mennyi az a sokkal több ? 25 %   32  % ??

Szóval ne sajnáld azt a  + 80 eft ot.

ja és ha kész az a árazott költségvetés ( ami mint mondtam nem több mint költségbecslés )  az legalább olyan 4 -6 oldal, mondjuk 35 - 50 tételből áll. 

És még valami . Ma már minden mester  elektronikusan ad ajánlatot ( nekem már 5 éve is úgy adott ),  ha feldobod ide csak kiugrik melyik az irreális tétel.

De lehet  hogy reális.

halaloszto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80714

1. nem mindegy hogy milyen anyagok. pl kazán van 200ért és 800ért is.

2. kérj tételes ajánlatot, akkor látod mi mennyibe kerül, tudsz tételenként utánnanézni az áraknak. erős a tippem hogy a 3.2millás árajánlat úgy nézett ki hogy anyag 2milla, meló 1.2 milla, szumma 3.2milla, lapalja. az a minimum hogy legyen felsorolva hogy mi van benne az árban. különben ha betesz neked egy strangszellőzőt az külön 20ezer pluszmunka lesz a megegyezett áron felül.

3. terv van? egy ekkora dologra már nem lenne rossz. egy tervező megcsinálja szerintem messze 100 alatt (régen csináltattam ilyet), tervező meg úgyis kelleni fog a gáz miatt. ha meg van terv, akkor lehet anyag meg munkakiírást csinálni belőle. Ha van anyagkiírás, akkor anyagbeszerezni tudsz magad, kapásból komoly megtakarítás. Ugyanis a szaki vagy szarik bele és messze nem a legolcsóbb helyen vásárol, vagy bejáratott helye van ahol kap kedvezményt, de neked a listaáron számolja el az anyagot. (meg persze ki kell fizetsd neki a fuvart meg az idejét amit utánnament, de azt meg tudod csinálni magad is)

Vajk

NeomatiK Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80713

Apjuk faszát 3,2 millió! Küldd el a véreresbe őket! De feldühít, amikor egy munkán akarnak 2,5 milliós munkadíjat kérni egy 5-7 napos munkáért. (Ezért csinálom én magam.) Ha ketten csinálják, akkor 4 nap alatt megvan. Kiállásonként szoktak 10-20ezer forintot elkérni. Plusz ugye a padlófűtés fektetése, kazán bekötés.

mistermekkmester Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80712

Az igények alapján hasra ütve is nagyon sok, szerintem...

egon1111 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80711

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (80708)
cucu Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80710

Örülök, hogy sikerült! 

Ott sok trutyi összejön, mert ritkán van használatban. Érdemes 1-2 évente ott is légteleníteni, akár a radiátoroknál. (Addig nyomva tartani, míg "tiszta" víz jön belőle. Így lemosódik a szelep és a szelepülés is. Aztán lehet egy keveset rátölteni, 1,2-1,4-re. de csak hideg állapotban szabad ráengedni a töltést, nehogy a kazántest megrepedjen.)

Előzmény: Madar89 (80704)
hantorish Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80709

Sziasztok. Pár napja kérdeztem tőletek, hogy egy 110 nm-es ház víz, fűtésszerelése milyen árban lehet nagyságrendileg. Most kaptam egy ajánlatot 3,2 M Ft-ról, ami sajnos sokkal több, mint amennyivel előre számoltunk. 

Az igények:

- 110 nm-es alapterület padlófűtéssel

- Kombi cirkó kondenzációs gázkazán

- Mivel messzebb vannak a vételezési pontok, ezért olyan rendszer, ami puffereli és áramoltatja a meleg-vizet a rendszerben

Kiállások:

- 6 csaptelep + lefolyó

- 1 mosógép

- 1 mosogatógép

- 2 falba épített WC

Minden csak kiállásig, szaniterek nélkül!

Reális árat kaptam, vagy nézegessek még ajánlatok között? (Ezt nagyon nehezen tudnánk bevállalni, messze nem ennyivel számoltunk sajnos előzetesen, de ha nincs más mód, max nagyobb arányban lesz a banké a házunk... )

(Egy lakásfelújításunk volt pár évvel ezelőtt (nappali + 2 szoba). Ott a komplett konvektoros rendszer lett lecserélve radiátoros rendszerre, illetve konyha áthelyezés, komplett új vezetékrendszer mindenhol (fürdőszoba + Wc). Ezért a mesterek 900.000 Ft-ot kértek anyagostól, de még a legdrágább ajánlat is 1,1 M Ft volt. És ott bontás is volt rendesen, véséssel, fúrással faragással. )

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.14 0 1 80708

kinai de nagyon stabil megbizható

Előzmény: egon1111 (80705)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.14 0 2 80707

abszolút!

leereszted a rendszert hogy ne legyen benne nyomás, utánna felnyomod a tartályt 1.2-re, utánna feltöltöd a rendszer 1.5-re.

ha a tartály szelepén jön a víz ha megnyomod, akkor kilukadt benne a gumi, cserelni kell a tartály.

Vajk

Előzmény: Elementes (80706)
Elementes Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80706

Sziasztok!

Létezhet az hogy a kazán biztossági szelepén azért csöpög intenzíven a víz melegítéskor mert a tágulási tartályból elment a levegő?

Ha igen akkor pumpáljak bele? Mennyit?

egon1111 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80705

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a Q7 programozható rádiós termosztát mennyire megbízható szerkezet?

Madar89 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80704

Szia, szétszedtem kipucoltam , összeraktam. Jelenleg nem tapasztalok csopogest . Ha ujra kezdodik rendelem a cseredarabot. Koszonom a segitseged! 

Előzmény: cucu (80692)
C20NE Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80703

Így már más! Akkor tegyél mindent a szigetelésbe úgy ahogy a legegyszerűbb, legkényelmesebb, de úgy, hogy a felső szigetelés teljesen egybefüggő maradjon. És a betonba csak  a padlófűtés csöveit. A hálózati víz nyomása akkora, hogy könnyen kilevegőzik az a pár vízzsák amit így gyártasz bele.

Előzmény: NeomatiK (80702)
NeomatiK Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80702

Az a helyzet, hogy padlófűtés, vasháló is lenne még ezek fölött. Így ha vésni kéne, akkor már pszichikailag nem nagyon (és máshogy sem) viselne meg, hogy a villanyt kerülgetni vagy átvágni kell. Más szempontok nincsenek a keresztezést tekintve?

Előzmény: C20NE (80699)
C20NE Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80701

Semmiképpen nem tenném visszatérőre a padlót, mert akkor ahhoz, hogy a padló menjen mennie kell annak a fűtőtestnek is aminek a visszatérőjéről lekötötted.

Csinálj egy rendes osztó-gyűjtőt a leendő köröket is beleszámolva, csövezd ki direktben a kazántól és ha egyelőre nem akarsz mást változtatni tegyél rá egy hőcserélőt, szivattyút és egy termosztatikus keverőszelepet.

Ha a jelenlegi nyitott rendszerre akarod rákötni én hőcserélővel oldanám meg, hogy a szutyok nem menjen a padlóba a régi rendszerről. Ha a jövőben a kazán marad és nem kondenzációs akkor is ajánlott a hőcserélő mert nem fogja szeretni az alacsony előremenővel történő fűtést ami kell a padlónak a régi kazánod.

A fentiek miatt gondold át az jelenlegi kazán/alacsony előremenő párosát és vagy vegyél kondenzációs kazánt vagy ne járasd a kazánodat ennyire alacsony hőfokon mint amit írtál.

A padló elég nagy tömeg felesleges oda puffer, ha jól méretezed nem igen fog kapcsolgatni de agyonszigetelt háznál fűteni sem, mert mire a talpadnak kellemes lesz már régen túlfűtöttél.

Előzmény: topikolos (80695)
NeomatiK Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80700

Igen. De úgy vettem ki, hogy topikolos topiktársnak van már egy keringetőszivattyúja.

Amúgy azt nem egészen értem, hogy ha 5-rétegűvel elfér az új útvonalon, akkor a meglévő rendszer csövét nem lehet az új útvonalon vezetni?

Előzmény: botsinkai (80698)
C20NE Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80699

Én a villanyt tenném alulra, mert ha a víz miatt vésni kell akkor nem kell az áramra vigyázni annyira. Cserébe így pici légzárvány maradhat ott ahol átvezeted fölötte.

Előzmény: NeomatiK (80696)
botsinkai Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80698

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy ha a vegyestüzelésű kazán körében nincs keringetőszivattyú, akkor amennyiben pl a 2 collos cső kétrétegűvel helyettesítve, akkor nem érdemes a begyújtást erőltetni.

Előzmény: NeomatiK (80697)
NeomatiK Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80697

A hiányos szakaszt miért ne lehetne összekötni? Válaszd a megfelelő átmérőjű 5-rétegűt. De ezzel nem hiszem, hogy újat mondtam.

Mérd meg a visszatérő víz hőfokát. Ha nem túl magas, akkor vezesd bele a padlófűtésbe. Mondjuk ha koszos a radiátorból jövő víz, akkor egy szűrőt betennék, mielőtt a padlóba megy.

Ha nem jó így a rendszer, utána még lesz lehetőség másik megoldást választani és költekezni. Szerintem.

Előzmény: topikolos (80695)
NeomatiK Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80696

Halihó!

Padlón/padlóban vezetett csövezésnél az 5-rétegű vízvezeték csövet tegyem alulra és azt keresztezve azon púposkodva menjen át a villany védőcsöve? Vagy alul legyen a villany és azon menjen a vízvezetékcső?

topikolos Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80695

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem a fűtésrendszer átépítésével kapcsolatban. A fűtésszerelő eléggé elfoglalt, csak 2 hét múlva ígérte, hogy kijön, addig szeretnék már minél konkrétabb elképzeléssel rendelkezni.
Ami volt: nyitott fűtési rendszer vastag csövekkel, vegyeskazánnal (ezt nem használjuk csak szükség esetén), ehhez bekötve egy FÉG ZC18-as gázkazán.
Közben volt egy kis bővítés, ahol le lett tekerve padlófűtésnek ötrétegű cső. Jövőre szeretném az egész házat becsövezni, így mindenütt egységesen padlófűtés lesz.
Idén viszont csak félkész állapotig jutottam el, kellene valami átmeneti megoldás a két fajta rendszer összehozására a télre. Most még az is gond, hogy a régi vastag csövek útban voltak az átépítés során, így ki lett vágva az egyik visszatérő ág egy darabja. Ez, ha nem muszáj, nem is kerülne vissza, mert útban lenne, át kellene lépegetni. Ha lehet, ezt a részt pl. 5 rétegű csővel hidalnám át, ha van erre jó megoldás (van?). Ha minden kötél szakad, akkor persze visszarakatjuk a vastag csövet.
Ha ezt a részt megoldottnak tekintjük, akkor hogyan kellene a padlófűtést bekötni? Jelenleg 2 kör van, nagyjából 60-70 méter hosszúak, és jövőre lesz még 4 kör. A szerelő elsőre mindjárt azt mondta, hogy majd a régi visszatérőt bekötjük a padlóba, de ez nekem nem hangzik túl bíztatónak, jó lenne arra az ágra jutó vízhőmérsékletet szabályozni valahogy.
A jövendő rendszerben kazánt szeretném megtartani, mert olcsón karbantartható, és van egy másik is alkatrészbázisnak. A padlófűtésnél gondolom zárt rendszert kellene csinálni. Ezzel a kazánnal ez megoldható, vagy le kell választani mindenképpen egy hőcserélővel (esetleg egy kisebb puffer, hogy ne kelljen annyit kapcsolgatni)? Persze akkor kell még egy szivattyú.
Szóval valami olyan megoldás kellene, hogy amit venni kell, azt fel lehessen használni a végső rendszerben is. A ház nagyon jól szigetelt, így valószínűleg az sem lenne probléma, ha mindenhová az a víz menne, ami a padlófűtésbe (30-35C fok). Előző télen kb. 600m3 gáz fogyott, úgy hogy a bővített rész padlója nem volt még szigetelve.
Ez így hosszúra sikerült, remélem van aki elolvassa… :)
Ha kell még infó, akkor írom.

Köszi.

öhöm-böhöm Creative Commons License 2015.09.14 0 0 80694

Üdv Mindenkinek!

Nemrég lett új kazánom (Viessmann Vitopend 100), a kimenet után pedig beraktak egy hidrováltót. Amikor elindul a kazán (és a beépített szivattyú) pillanatok alatt felmegy a víz 60 fokra, mivel a kimenő csövön lévő csőtermosztát még nem indítja be a váltó után lévő fűtésköri szivattyút, majd mikor beindul, lemegy a vízhőfok és indul az egész fűtés. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e ez a plusz csőtermosztát és a külön indítás, nem indulhatnának esetleg egyszerre a szivattyúk a kazán bekapcsolásakor (a fűtőkörit is a kazán kapcsolná), akkor nem lenne ez a felmelegítés az elején.

Köszönöm: Ö-B

Madar89 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80693

Szelepre igen, a kazanon 1 bar koruli ertek van. 

Előzmény: cucu (80692)
cucu Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80692

Azt hittem, azért mentél, hogy meg nézd... 

Milyen cseredarabra gondolsz? Szelepre?

Előzmény: Madar89 (80691)
Madar89 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80691

Ellenorzom illerve megprobalom holnap. Sajnos eddig meg cseredarabot nem talaltam. Pedig kinoztam a google-t .

Addig is koszonom.

Előzmény: cucu (80690)
cucu Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80690

Hát, gondolom fűtésnél is csöpög...

Rendes nyomásra fel van töltve a rendszer? Mert ha nem, akkor nem zár rendesen a szelep és akkor ereszteni szokott. Esetleg félre zárt. Nyomd le egy L alakú valamivel egy pillanatra, hogy a helyére ugorjon. Vagy simán csak ki kéne cserélni, mert nem zár. 

Előzmény: Madar89 (80689)
Madar89 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80689

Sajnos ez altalanos jelenseg melegviznel szepen lassan csopog :( valami otlet?

Előzmény: cucu (80688)
cucu Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80688

Viccnek szántam, de a zuhany cső vékonyabb mint a csaptelep kifolyó csöve... tehát valami különbség csak van.

Előzmény: Madar89 (80687)
Madar89 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80687

Zuhanyozni szoktunk, mosogatasnal nem is figyeltem talan ott nem jelentkezik de letesztelem. Lehet kulonbseg?

Előzmény: cucu (80686)
cucu Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80686

És ha fürdötök?

Előzmény: Madar89 (80685)
Madar89 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80685

Sziasztok szakértők,

Olyan problémával szembesültem ha zuhanyozunk a szivattyu automata legtelenitoje folyat. Saunier duval f23e tipusu kombi.

Talaltam egy videot is :https://m.youtube.com/watch?v=KIk4OJMFEVc

A futessel semmi gond.

A videon joval durvabb a helyzet de a hasonlosag a lenyeg. Koszonom elore is!

halaloszto Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80684

így nyáron mi lett? mennyire tűnt el a víz?

nekem az a tapasztalatom, hogy valahol lukas, nincs mese. ha nyáron nem tűnt el a víz, akkor lehet párolgás, de nagy az esély hogy mostanra tök sok víz hiányzik.

Vajk

Előzmény: Grim13 (80679)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80683

milyen gyorsan?

Előzmény: Grim13 (80682)
Grim13 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80682

Feltöltés után a megfelelő szinten van de mint ahogy írtam elpárolog a víz belőle

Előzmény: nixon70 (80680)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80681

a tágulási nem okozza a problémát. 

vegyszer . tescos hidegzsiroldó

nixon70 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80680

Hali!

Levegő nem szorulhatott a vízszintes csővezetékbe(esetleg nincs légtelenítő?)

A kérdéses radiátorszelepeket próbáltad nyitni-zárni?(ürítés-töltés után előfordulhat, hogy szemét kerül alá)

A tágulási tartály tele van?

Iszapmentesíteni tudsz radiátoronkénti mosatással is.

Grim13 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80679

Sziasztok a központi fűtéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem. A szüleim házánál felmerült a probléma hogy rendszer töltés után egy hónapon belül lassabban kezd el melegedni 2 szoba, gyakorlatilag a fél ház. Miután szétnéztem úgy tűnik megvan a probléma. A kiegyenlítő tartály egy már rozsdás öntöttvas tartály a tetején egy tenyérnyi nyílással. Szerintem ebből simán "elfő" a viz és a kell nyomás sincs igy meg illetve jelentős összeg megy el a padlástér felesleges fűtésére. Szeretném lecserélni a kiegyenlítőt egy nyitott kiegyenlítő tartályra (van gáz és vegyes tüzelésű kazán is a rendszeren). Szerintetek ez megoldaná a problémát? Mennyiért csinálhatja meg ezt egy szaki? Az utolsó kérdés pedig a lerakódott iszappal kapcsolatos. Találtam a neten egy Sentinel X400 nevű vegyszert ami elméletileg ennek a lerakodott iszapnak az eltávolítására alkalmas de kicsit drága.... Létezik valami bevált módszer vagy más vegyszer a lerakodások eltávolítására?

Mille_plateaux Creative Commons License 2015.09.13 0 0 80678

A probléma az hogy a közmű hálózat ilyen. Néhány hónappal ezelőtt elkezdték felújítani a vízrendszert, ami várhatóan még legalább 2 hónapig el fog tartani. A magyar viszonyokat ismerve ez tavszi átadást jelent majd. Amikor üzemszerűen megy a tisztítás a környéken, akkor is rozsdás és kifejezetten kemény a víz, ezért lenne jó legalább a kazánt megvédeni a lerakódott szennyeződésektől a továbbiakban. 

c-stahl Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80677

Mondjuk a rozsdát a linkelt vízszűrő nem fogja meg.

Meg kellene szüntetni a rozsdásság kiváltó okát.

Feltételezem nem közműről jön az ilyen víz, ha nem a belső hálózat okozza (elfogyott a horgany a csövekről.)

De itt egy másik lehetőség: http://webaruhaz.nordland.hu/index.php?id=termekek&product=vastalanito-20-bigblue-szurohazba-rffe&art_id=1856&nyelv=hun

Ezt hova raknád? a Kazán elé? A hidegvíz vezetéken nincs rozsdás víz? Ha mégis a közmű felől jön akkor berakod a mérő után, közös ágba, ha nem, akkor csak a HMV rozsdaszűröd vele.

Előzmény: Mille_plateaux (80673)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80676

Szia!

Mi az az átfolyó ág? Használati melegvízre gondoltál?

A fűtési rendszert kb értem. Oda ajánlom ezt: http://www.argep.hu/trend/FLAM/Flamco-Clean-Smart.html

Vízre ezt: http://www.argep.hu/trend/HONE/Honeywell-vizszueroe.html

Gépkönyv szerint:

Át kell mosni a rendszert, utána meg sótalanított vízzel feltölteni.

Sótalanított vizet lehet vásárolni pl vízkezelős cégektől.

Előzmény: Mille_plateaux (80673)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80675

Ha kijon egy gazos szakember ki fogom faggatni errol a lehetosegrol is. De ennek a rendszernek csak az idei , legrosszabb esetben +1szezont kell hogy kibirjon. Utan az egesz rendszert at akarom alakitattni.

Előzmény: cucu (80668)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80674

Jogos, de a gazkazanhoz van, annak meg van koze a gazhoz.  

:-)

Előzmény: cucu (80667)
Mille_plateaux Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80673

Sziasztok!

Meghibásodott a kazánunk, ezért gyors váltás mellett döntöttünk, és végül egy Ferroli C24N-t szereztünk be. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e vízszűrőt tenni a rendszerbe, és ha igen, milyet? Annyit tudni kell, hogy masszív a fémtartalma mostanság a csapvízünknek, konkrétan néhány nap alatt rozsdás nyomot hagy a kádon illetve a mosdókagylóban is. Eddig nem volt vízszűrés a kazán előtt, de a vízminőség miatt megforudlt a fejemben, hogy beépítsük ezt is. A probléma ott kezdődik, hogy a kivitelező bruttó 60 ezer forint környéki összeget mondott  szűrőkre, ami a kazán vételárának közel a felét teszi ki. Állítása szerint a fűtésrendszerben lévő ágra 15 ezer forint környéki összeg a szűrő, az átfolyó ágra pedig 45 ezer forint környéki költséggel kell számolnunk. Nekem kicsit lehúzás íze van a dolognak, de nem vagyok otthon a témában, ezért kérném a tanácsotokat. Érdemes szűréssel foglalkozni egyáltalán?

Még annyi adalékinfó, hogy közel 10 éves lehet a fűtésrendszerben a víz, érdemes-e lecserélni, ha már bontunk, ileltve milyen vegyszerrel lehetne kezelni, ami sem a radiátorokat, sem a kazánt nem károsítja majd?

Köszönöm a választ előre is!

sjohn Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80672

...mit jelent az, hogy kívülről és az, hogy belülről?....

Előzmény: cucu (80671)
cucu Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80671

Sziasztok

Az imént beszéltem egy ismerősömmel. Azt mondta, hogy a fég zc18-nál kívülről is lehet állítani a láng magasságát.

Hazajöttem és megnéztem, mert nem hagyott nyugodni a kérdés, és az enyémen nem lehet, csak belülről. Most akkor van olyan széria, ahol mégis lehet?

Azt is mondta, hogy korábban a fégnél dolgozott, ezért gondoltam, hogy igaz lehet.

cucu Creative Commons License 2015.09.12 0 0 80670

Follyon = folyjon

Brrrrr.....

Előzmény: cucu (80660)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80669

Ez inkabb szurke,mint sarga.Kinai.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80666)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80668

Alakíttasd át zárt rendszerűre. 

Nem tart semeddig.

Kell egy zárt kiegyenlítő tartály, példa kedvéért legyen 18 Literes.

Kell egy feszmérő. 

Ki kell alakítani a feltöltési csatlakozást.

Innentől kezdve megváltozik az életed, mert sokkal biztonságosabb lesz a rendszered és mindig látni fogod, hogy mennyi a nyomás benne.

Előzmény: Tomekkk (80663)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80667

Semmi köze a gázhoz!

Előzmény: Tomekkk (80662)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80666

Csináltam pár képet természetes fénynél is, hátha csak a neonfény becsapó.

Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80665

vízkőtelenítésre/tisztításra a Kamco system hush működhet, vagy kamu a dolog?

szipig1 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80664

A fagyállónak más a viszkozitása, ha csúcsra van járatva a szivattyú akkor nem ajánlatos. + a tömszelence sem fogja bírni.

Előzmény: Tomekkk (80663)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80663

Másik dolog. Fagyállót nem szokás önteni a rendszerbe? Nekem a nyitott tágulási tartály fent van a padláson egyelőre szigeteletlenül...

A keringető szivattyúnak is jót tenne, ha lenne egy kis kenése, nem?

Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80662

igen, el lehet zárni szerencsére. Szétnéztem 30ezer körül van az új... Egyelőre marad a tisztítás / inkább tisztíttatás, ha találok valakit aki kijön.

Valószínű hogy meg tudnám magam is csinálni, de a gáztól nagyon fosok.

Előzmény: cucu (80660)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80661

Eleinte nekem is furcsa volt, de így hívják a szakik...:)

Előzmény: Tomekkk (80659)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80660

Ja, előtte le kell engedni a vizet addig, amíg a kazánból kifolyik. Gondolom vannak előtte szervi csapok, azokat el kell zárni, hogy a hálózatból ne follyon ki, vissza.

Előzmény: Tomekkk (80657)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80659

Nem a felfogásom nehéz, csak az én értelmezésemben a kazán az a komplett készüléket jelenti. Kazántest, így értem, köszönöm a kitartó segítséged. :)

Előzmény: cucu (80658)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80658

Mondom, hogy a kazánt! Az maga a kazán test. Vörösrézből van, szóval úgy készülj... Én 15 éve vettem 15 ezerért... Azóta is a polcon van mint tartalék.

De ha valaki kiszereli, akkor utána házilag fel lehet tölteni savval a megfelelő biztonsági előírások ismeretében persze, és annyi. Utána mehet vissza.

Ami lényeges, hogy kellenek hozzá tömítések, 2 db. De ennek hiányában a régivel is vissza lehet rakni, csak körbe kell tekerni teflon szalaggal alaposan.

Az egész ki -és beszerelés nem nagy durranás. Két hollandi az egész meg két tartó csavar.

Előzmény: Tomekkk (80657)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80657

Ok, de akkor mit is  kellene cserélni?

Előzmény: cucu (80656)
cucu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80656

Hát igen. De lehet cserélni is, az gyorsabb, bár többe kerül. Viszont marad egy tartalék kazánod.

Előzmény: Tomekkk (80654)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80655

A szürkès-ezüstös színèről.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80650)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.11 0 0 80654

Ehhez a muvelethez gondolom nem art egy keszulek szerelot hivni. Van valaki szaki itt aki Herceghalmon vallalna a rendszer atvizsgalasat tisztitasat?

Előzmény: cucu (80651)
nyúllabda Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80653

Akkor is ott érdemes valamit keresni. A cseréje elkerülhetetlen, ha belevágsz kérdezz rá a 3 rétegű üvegesre is.

Addig is azt szigeteld ahogy csak tudod. 

Az üveget érdemes kinyomni sziloplaszttal, az is fog még valamit.

Ha cserélsz erkélyfalat, lehet hogy fölöslegessé lesz a radiátorprojekt.

Előzmény: raptortrainer (80645)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80652

Saroklakás jaj , laktam én is ilyenben kifűthetetlen, főleg egy csöves fűtéssel,nálam olyan volt.

Raktam fel olyan hosszú radiátort mint a vonatfütty, változás talán egy fok, pluszba,igaz az ablak maradt a régi. 

Szigeteltem belülről a nagyszobát öt centissel, talán egy fok,de az erkély ajtón úgy húzott be a hideg, hogy majd levitte a zoknit rólam, takaró elé meg minden.

Én nem költenék radiátorcserére. 

Előzmény: raptortrainer (80648)
cucu Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80651

Kazánnak mondjuk. Igen, azt. 

Ebben nincs hőcserélő. A hőcserélő az, ami részt vesz a HMV készítésében, de az már kombi készülék.

Előzmény: Tomekkk (80630)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80650

Miből gondolod, azt elírnád?

Előzmény: nixon70 (80647)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80649

Remek...

Előzmény: nixon70 (80647)
raptortrainer Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80648

előbb írtam egy korábbi kérdésre, amiben Tiédre is válaszolok.

Saroklakás, panelprogram nuku, erkélyfal az eredeti és az is marad, idén legalábbis biztosan.

Így gyakorlatilag a konyhai radiátoron kívül a  többi tényező adott.

Ezekhez mérten áll továbbra is a kérdés, hogy van-e értelme kicserélni, lesz-e érezhető hőmérséklet-emelkedés?

Bár az eddigi morzsákból egy erőteljes nemleges kenyérszelet rajzolódik kifelé.

Előzmény: morgen66 (80631)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80647

Szvsz kínai.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80646)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80646

Hátha látszik valaki:

Előzmény: nixon70 (80644)
raptortrainer Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80645

A radiátoron kivül a többi tényező adott.

Konyha + kisszoba műanyag

Erkélyfal a régi, huzatos fa. A gáz az, hogy 3 kiló köröl fájna a cseréje, és az alapból is sok lenne, nemhogy most helyből.

Előzmény: nyúllabda (80616)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80644

"Miről ismerszik meg tehát a rossz minőségű golyóscsap? A szagáról. A Távol-Keleten gyártott csapokat a gyártás után nem mossák “élelmiszer-tisztára”, jellegzetes olajos szaguk van. Ez persze még nem lenne olyan nagy baj, de beszélni kell arról is, ami csak speciális vizsgálatokkal fedezhető fel. Az Európában gyártott csapok alapanyaga maximum 2% ólmot tartalmaz, a kínai csapok ólomtartalma viszont elérheti a 7-8%-ot is. Ennek gyártói szempontból az az oka, hogy az alapanyag olcsóbb és puhább is, a megmunkálás idő- és szerszámigénye alacsonyabb. Persze így a csap szilárdsága és tartóssága is csökken. A másik trükk, hogy nem eredeti teflont használnak a golyó tömítésére, hanem a lényegesen olcsóbb hulladékból újrahasznosítottat. Kényes pont még a szárat tömítő, remélhetőleg két darab “O” gyűrű, aminek gyenge minősége lényegesen kevesebb zárást és nyitást tesz lehetővé.

Összefoglalva: nem múlhat csaponként néhány tíz forinton a minőség, a termék gondmentes használata, és végső soron a kereskedő becsülete."

http://portal.d-eg.hu/gagyi-a-xxi-szazadban-2/

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80642)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80643

Egy kis segítség, habár ez MSZ, nem dígó vagy csájna.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9z

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80636)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80642

Mivel lehet ötvözve? Mert nem sötét sárga színe van hanem halvány sárga és inkább ezüstös.

Előzmény: nixon70 (80641)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80641

Nem bronz, az tuti.

Sárgaréz.

Az, hogy mennyire ellenálló az alkohollal szemben, azt nem tudom...

Nálam biztos ellenállóbb.......:-)

Tomekkk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80640

Sjohn Cucu

kosz. A fekete tekero is megvan. Eddig sem volt feltekerve. De meg lejjebb vettem

Előzmény: cucu (80628)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80639

Valami ötvözet? Mennyire ellenálló alkohollal szemben?

Előzmény: morgen66 (80638)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80638

Sárgaréz. 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80637)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80637

Bronz nem lehet?

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80636

Milyen réz? Mert kézimaróval megmartam egy helyen, és enyhén sárgás színe van csak, tehát nem teli sárgaréz.

Előzmény: nixon70 (80635)
nixon70 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80635

2 1/2"

Réz a ház,a golyó, a tömítés valamilyen hőálló fehér (esetleg teflonos) műanyag.

Nyomásállósága 16 bár.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80619)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.10 0 1 80634
Előzmény: stevemegane (80613)
nyúllabda Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80633

Mostanában leltárba veszi a kazánokat, egy cetlit is ragasztanak rá.

Ha ugyanaz a típus, ráteszed a régi burkolatot  leltári cetlivel és kész.

Egyébként észreveszik.

Apámnál egy Fég cirkó '87 óta megy, megfelelően visszafogott teljesítménnyel, eredeti rajta minden.

Nálunk egy C40-es 21 éve megy és semmi okom hogy lecseréljem.

Előzmény: Fulika (80625)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80632

Ne a gondnokkal beszélj hanem a szolgáltatóval,Ők biztos jobban tudják.

Előzmény: szipig1 (80612)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80631

Tehetsz fel új radiátort ha nem keringtetnek benne csak 40-50 fokos vizet, nem lesz melegebb.

Ablakokat cserélném elsőnek,nekem bevált 3-4 fokkal lett melegebb a lakásban.

Igaz a fürdőben nincs ablak. :-)

Előzmény: raptortrainer (80607)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80630

Koszonom vizko lesz. Mit nel kisavazni?  A hocserelot?

Előzmény: cucu (80628)
sjohn Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80629

-túl nagy a lángja

-vízköves a kazán

-nincs utókerigtetés

-magas hőfokon üzemel stb.

Előzmény: Tomekkk (80624)
cucu Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80628

Nyilván ebben a típusban nincs utánkeringetés betervezve, így amikor leáll a gáz, akkor a szivattyú is leáll egyből. Ekkor -ha megnézed az előlapon a hőmérséklet mérőt- a hőmérséklet rövid időre még jobban felmegy, mert benne marad a forró víz a kazánban.

A süvítő hang abból adódik, hogy vízköves a kazán és ilyenkor a vízkő elkezd forrni. 

Ki kell sósavval mosni. Addig pedig vedd lejjebb a kazán hőmérsékletét. Egyik kezeddel baloldalon alul felnyúlsz, ott van egy fekete tekerentyű, azzal tudod állítani a kazán hőmérsékletét. Vegyél vissza rajta. 50 C fok most bőven elég. Ha hidegebb lesz, feljebb veheted 60 C-ra. De közben érdemes lenne kisavazni.

Előzmény: Tomekkk (80624)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80627

saunier méretezési útmutatóban van(volt?) olyan elrendezés, ahol a meglevő kéménykürtőbe tesznek egy 80as csövet központosítókkal, az a kipuff, mellette a kürtőből meg a beszívás.  

sokemeletes házban arra kell figyelni, hogy mit enged meg a kazán csőhosszra, nem mindegyiknek a ventije tud átfújni 4-5 emeletet.

Vajk

Előzmény: Fulika (80626)
Fulika Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80626

Ja, és a 3-as verzió miért nem járható? Szerelvényt láttam hozzá, elvi megoldás van rá. Nem engedik nálunk?

Előzmény: Varek1 (80623)
Fulika Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80625

Köszi, igazából az 1. verziót úgy képzeltem el, hogyha a mostani beadja a kulcsot, akkor saját kezűleg feldobom az újat. Vajon ez a kéményseprőket zavarni fogja? Egyáltalán észreveszik?

Előzmény: Varek1 (80623)
Tomekkk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80624

Üdv Urak,

Kérdésem lenne egy FÉG C18-as kazánnal kapcsolatban. Tegnap próbából bekapcsoltam. Működik rendesen, de kikapcsolásnál süvítő hangot ad, kicsit ijesztő volt elsőre, de a működése üzemszerűnek tűnt, így hagytam tovább menni. Szépen befűtött, de minden kikapcsolásnál adta ezt a hangot.

Idén költöztünk ebbe a házba, korábban nem találkoztam fég kazánnal, úgyhogy nem tudom, hogy ez a hang normális ennél a típusnál?

Varek1 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80623

Az a 3. verzió nem fog menni.

Viszont az 1. verzió annyi módosítással, hogy azonnal felszerelteted azt az új kazánt. Nyilván a 12 évesért fájni fog a szíved, mert az már csak ócskavasként értékesíthető  - mondjuk 650  ft-ért.

Az én kazánom 20 évesen lett így cserélve. Mennyit ment volna még ? Ki tudja ?

Előzmény: Fulika (80620)
C20NE Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80622

Igen.

Előzmény: stevemegane (80621)
stevemegane Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80621

Technológiai fóliát a hőtükör fölé raktad?

Előzmény: C20NE (80618)
Fulika Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80620

A szakikat kérdezném újabb agymenésemről.

Jelenleg egy hagyományos nyílt égésterű kéményes kazánom van, mivel gondolom nem lesz örökéletű (most 12éves) én is most, a hagyományos korszak végén gondolkodom a tovbbiakról.

1. verzió: Veszek egy ugyanolyan márkájú hagyományos kazánt, elteszem, és ha ez beadja a kulcsot a felakasztom a helyére az újat, és mindenki happy. Ebben benne állna ~200eft-on ki tudja meddig, de megszabadulnék még 4-500eft költségtől, amikor beüt a krach.

2. verzió: Ha bedöglik, akkor technikát váltok zárt égésterűre, ami nem lesz olcsó, alaphangon ~600eft, ha minden költséget hozzászámolok. Kérdés, hogy meglévő kémény esetén engedik-e a kéményseprők kidugni a falon a turbó csövét, mert ezzel jelentős költség spórolható meg.

3. verzió: Vajon létezik-e olyan megoldás, hogy a zárt égésterű kazán a levegőt egy légbevezetőről szívja, az égésterméket meg a meglévő (furán flex-el, vagyis műgyantával) bélelt kéménybe ereszti? Így ugyancsak megspórolható lenne a kémény becsövezésének több százezres költsége.

Valszeg pénzügyileg az 1. verzió a nyerő, vajon van-e létjogosultsága a 3.-nak?

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80619

Eszembe jutott még 1 kérdés, van egy ilyen csapom, asszem 2 colos de nem biztos. Milyen anyagból készülnek ezek, mi a ház, tömítés , golyó anyaga?

C20NE Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80618

Szerintem a buborékkal fölfelé logikus, mert csak légrésben beszélhetünk hőtükörről. Én raktam rá technológiai fóliát is, a solflex-et toldani kellett nem adta ki a helyiségeket egyben az építési fóliából pedig toldás mentesen meg tudtam csinálni  a fóliázást.

Előzmény: stevemegane (80613)
nothingam Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80617

Sziasztok!

PB üzemű gázzsámolyra szeretnék őrlángot szerelni. Szerintetek megoldható ÉTI kazánhoz való gyújtóégővel és gáz golyós-csappal? 60-100 mbar nyomáson működik jelenleg a gázégő, ebből ágaztatnék le a gyújtóégőhöz.

Köszi

nyúllabda Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80616

Milyen ablakaitok vannak?

Lehet hogy ott kellene keresni valamit

ottar Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80615

És ez a 4 milliós rendszer a  150 nm klimatizálását is megoldja? 

A FC mennyire hangos? Eddigi találkozásaink során nem emlékszem rá, hogy nagyon zajos lett volna. :)

(Laktam vagy 3 hétig egy olyan szobában ahol a fűtés ezzel volt megoldva..) Igaz ez volt vagy 4 éve. 

No, körbejárjuk ezt a témát majd jól. 

Köszönöm. :-)

Előzmény: Wattocsak (80592)
ottar Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80614

Gépészeti terv természetesen lesz, de szeretek úgy beszélgetni a tervezőkkel, hogy végzek némi előtanulmányokat. :-) 

Igen, sokba kerül, de arra vagyok kíváncsi, ha egy puffertartály-kéményépítés-faelgázosító kazán-légkondi-radiátorok rendszerrel összehasonlítom, akkor a beruházási és az üzemeltetési költségek hogy viszonyulnak egymáshoz. 

Az alap, hogy a komplett épületgépészetet cseréljük. 

A meglévő kéményt faelgázosítóhoz bélelni kell. Vagy újat építeni. (de tekintettel arra, hogy szeretnénk kandallót IS, így egy kéményt mindenképp építeni kell, ha kazánban gondolkodunk...

Előzmény: morgen66 (80589)
stevemegane Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80613

Padlófűtéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Padlófűtés alá kinéztem a Solflex PADLÓ alátétfóliát, ami légbuborékos és az egyik fele metalizált.

Az okoz fejtörést nekem, hogy egyik helyen azt írják, hogy a légbuborékos oldalnak kell felül lenni, más oldalak szerint a fémes oldalnak kell felül lenni.

Most akkor hogyan kell elhelyezni???

Ez a típus nem páraáteresztő. Ha ráfektetem a lépésálló hőszigetelésre, akkor utána kell még külön technológiai fólia a padlófűtés alá vagy ez a kettő szerepét együtt ellátja?

Köszönöm.

szipig1 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80612

Nekem a gondnok azt mondta, előírás, hogy 2 év múlva át kell állni egyéni mérősre. Igaz ez? Én ezért nem cseréltem ki. Ha van ilyen akár tervezet szinten, érdemes halasztani a cserét.

murray Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80611

12 év panel után én nem cserélném le a radiátort. nekem is a régi volt és majd megsültünk minden télen mert középső lakás volt, körbefűtöttek.  viszont jártam olyan háztömb szélső panellakásban ahol két tréningben aludtam olyan hideg volt. ez ilyen. 

joevagyok68 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80610

+ 10 fokba hatvan fokos vízzel fűtesz , akkor -10 ben mennyivel fogsz? :-)

Akar futhetne hatvannal IS ...nem ? :-) 

miert is baj, ha mondjuk atmeneti idoben megy orankent/2 orankent 5 percet, -10 ben meg orankent 40 percet 60 fokkal ?

Ugy erzem ez a kulso hofok erzekelo nem kicst tul van msztifikalva..

/amugy nalunk 44 fokkal megy 'ekkor' is ,meg 'akkor' is...../

Előzmény: morgen66 (80601)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.09.10 0 0 80609

Lala!

A kerdesemre valaszoltal,sajnos bennem is az fogalmazodik meg,hogy a mai napon beszerzes lesz.

Hogy mit kapok meg itt Szabolcs-Hajdu korzeteben azt majd meglatom.

Koszonom.

Előzmény: lala1961 (80605)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80608

Hány fokos vizet kergetnek? (lidlis digitális hőmérővel lemérheted, majd ha fűtenek)

A radalt anno tutkófrankó, hogy csirkekopasztóan forró vízre méretezték, ha most is annyit kapna, most is jó lenne, de nem kap.

Ha cserélni akarsz, mindenképpen sokkal nagyobb felületűt, amekkorát csak fel tudsz tenni, (helyileg, pénzileg)  Így az alacsonyabb hőfok hatékonyabban érvényesül.

Próbaképp szigetelj belülről 2cm-es eps-t fullban felragasztva, mögöttes levegőréteg és fűrészporos, vagy bármilyen más tapéta nélkül!. Ennél szarabb már úgysem lehet, a 2cm-es EPS-nek max 200Ft táblája.

raptortrainer Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80607

Üdvözletem!

Radiátorcserével kapcsolatos dilemmában vagyok, és tanácsot szeretnék kérni.

Panellakásról van szó, télen elég hideg. 10 emeletes 7. emelete. A többi lakó is mondja, hogy hűvös van. A 2 szobában ki vannak cserélve (előző tulaj) a radiátorok, de a konyhában és a fürdőben még a régi radal van. Panelprogram bármely része kilátástalan, míg kötelező nem lesz, és a nappali is a régi, hézagos fa "nappali fal" vagy hogy nevezik ezeket.

Az, hogy küllemre nem szépek a radiátorok, egy dolog. Ezt a részét tegyük félre.

Ami fő kérdés, hogy MEGÉRNÉ-E HŐLEADÁS SZEMPONTJÁBÓL KICSERÉLTETNI??? Konyhában és fürdőben!

A lényeg, hogy hideg van, és penészedés-veszély is.

Viszont többen mondták, hogy jók azok a régi radal vagy mifene farkasfogas aluradiátorok, és hallottam olyant is, hogy lecserélték a radiátort a főtáv által meghatározottakra, és nem volt melegebb a lakásban.

Tehát mi igaz, mi nem?

Mert hangsúlyozom, legkevésbé sem az esztétika érdekel, hanem az, hogy ha lecseréltetem, melegebb lesz-e a lakában? Nem kevés költség lenne a csere, és most nagyon szűkös a ktg-vetés ilyenre.

Megéri cserélni, vagy úgysem lesz melegebb?

lala1961 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80606

Ha itt valamelyik hajlana egy kis (1/2 áfa) akkor már nem annyira rossz az ár:http://www.argep.hu/trend/KOMB/Kombi-kazan.html

lala1961 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80605

Tudom nem a kérdésre válaszolok,de Én helyedben körbenéznék nincs-e valamelyik boltba egy akciós Beretta kombi kazán, és azt minden átalakítás nélkül felakasztani az öreg helyére míg lehetséges.Most próbálnak a kereskedők szabadulni a hasonló kazánoktól ,és neked utána meg jó áron lesz a következő 12 évre egy nem annyira rossz kazánod.Én 2 éve cseréltem a Berettámat,csonkok stimmeltek ,kémény szintén ,gáztervben Beretta van stb., és  ugyan pontosan nem emlékszem de kb 80 ezer pénzért van egy új kazánom.

Előzmény: Tízenhármaska (80596)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80604

ez lemaradt:

A Vaillant 2007-es modell

Előzmény: Törölt nick (80603)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80603

Üdvözlet a Szakiknak!

Adott egy VUW-242 cirkókombi és egy szobatermosztát.

Ez a szabályzó két eres bekötésű,és az lenne a kérdés,hogy a cirkó panelján hova kössem?

Most a VRT 40-es gyári van rajta.

Köszönettel!

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80602

Csak azt nem tudom, hogy mekkora hő lehet ott a fúvókáknál, nehogy leolvadjon a forrasztás.

Előzmény: sjohn (80599)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80601

+ 10 fokba hatvan fokos vízzel fűtesz , akkor -10 ben mennyivel fogsz? :-)

Jó bár én a visszatérőn szabályoznám a radiátorokat.

Előzmény: murray (80590)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80600

2 ezer ft volt az égőfej, szóval nem érné meg, arányosítva, nameg tudok dörzsárazni pontosan. Felénk sajnos 200/darabbal is lehet számolni.

Előzmény: sjohn (80599)
sjohn Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80599

http://www.langor.hu/webshop/cikk_doc.php?xtipus=1207

1200 forintért nekiállsz szüttyögni?

A nyomásmérő nincs beépítve, azt beszabályzáskor használja a szerelő.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80593)
cucu Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80598

Vagy inkább össze-lukadt...:)

cucu Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80597

Átváltó szelep a gyanús.

A szelepnek le kellene fújnia.

Ha kilukadt volna a hőcserélő, akkor folyna.

Tízenhármaska Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80596

Nem forog a vizora,illetve ha nem hasznaljuk a melegvizet akkor nem megy fel a nyomas. Viszont a biztonsagi nem fujt le.

Előzmény: cucu (80595)
cucu Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80595

A biztonsági szelepje 3 barnál lefúj...

Lehet, a feltöltő csapja átereszt. Amivel a fűtésrendszert töltöd fel.

Előzmény: Tízenhármaska (80594)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80594

Estet!

Egy 12 eves Beretta 24kW-os fali gazkazanom van,ez biztositja a melegvizunket.

1,2bar-on mukodott eddig,ma azt vettem eszre hogy 3,5 lett a nyomas.

Mi tortent?

Egy ismi szerint kilyukadt a hocserelo.

Mibe fajhat ez nekem?

Valaszt elore is koszonom.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80593

Azért nincs ledugózva, mert most vettem, egy bontott készülékből, és ott gondolom bevolt építve mint mondod a nyomásmérő. Fúvókáknál arra gondoltam, hogy beforrasztom, és visszadörzsárazom 0,7mm?-re ha minden igaz ekkoa valo bele pb-hez.

Előzmény: sjohn (80591)
Wattocsak Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80592

Természetesen megoldható, de nem minden helyiségbe tennék FC-t. Hangos és nagy darab berendezés.

Most csináltam egy 150 m2 irodát levegős hőszivattyúval, mindenütt mennyezet fűtéssel, melegvíz ellátás nélkül. Ez volt 4.0 millió Ft Csőrendszer prémium kategória, ismert márkájú hőszivattyúval. Tehát nem occó. 

Fogadd meg Morgen66 tanácsát és keress meg egy tervezőt a környéken sokat tud segíteni! 

Előzmény: ottar (80563)
sjohn Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80591

Kell hozzá 12 db. pébés fúvóka.

Hogy hogy nincs ledugózva, hiányzik belőle a bekarikázott nyomásmérő csonk?

Az baj, mert ott dől a gáz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80581)
murray Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80590

no. hazagyüttem, betömtem a légbeejtő likat.:-)

asszony nyűglődik, kapcsoljuk be a fűtést. jó.  most a lentebb írt 60 fokos melegvízhőfok nekem is jó? 

a radiátoroknál mintha azt mondta a mester a nyáron hogy a kazánhoz közelebbik jobban letekerve majd távolodva kitekerve a többi. ez jó? 

Előzmény: morgen66 (80588)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80589

Egy levegős hőszivattyús rendszerrel, és fan coil-okkal megoldható lenne a ház fűtése-hűtése és HMV ellátása szerintetek?

Megoldható.

Mennyibe kerül?   Sokba.

Mennyi pénzed van rá?( Az épületgépészetre.)

PL. http://www.klimakeszulek.z9.hu/?akt=14380

Vagy egy ilyen a szobákba és egy kültéri

http://klima-pest.hu/midea-mkf2-300-fan-coil-padlon-allo-2-csoves.html

http://klima-pest.hu/daikin-ehbx08c3v-erlq008cv3-altherma-hoszivattyu.html

Egy tervezővel azért konzultálnék a helyedben, főleg azért mert jól kikel számolni a lakás hőszükségletét,ne a boltban az eladótól kérj tanácsot,mert rád sóznak olyan készüléket amivel nem tudsz mit kezdeni.

Pesten tervezőben tudok segíteni,de kivitelezőt is tudok.

Előzmény: ottar (80563)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80588

Akkor rosszul tömtél. :-)

Előzmény: murray (80557)
szipig1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80587

Lakásátalakítás előtt vagyok, nem gond némi átalakítás a fűtésrendszeren. Megfelelő vezérléssel őrültség szakaszosan kapcsolni a fogyasztókat, + puffer tartállyal biztosítani az optimális vízhőfokot. Alkatrészeim vannak, vezérlést megoldom. Hőmennyiségmérő gondolom segít a beszabályozásban.

Előzmény: halaloszto (80586)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80586

eddigi vitákból itt általában az jött ki, hogy viszonylag magas előremenőnél, tehát 70 fokon. így a legkisebb az üzemidő, legkevesebb az a veszteség amit a láng leállása után fennmaradó kéményhuzat okoz.

Előzmény: szipig1 (80585)
szipig1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80585

Köszönöm válaszod! Egy alap ki-be kapcsolgatós turbósnál milyen előremenő vagy visszatérő vízhőfoknál jó a hatásfok?

Előzmény: halaloszto (80584)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80584

változó. van ami vagy ég vagy nem, ez az alap. ez a vízhőfokot is csak ki-be kapcsolással szabályozza. van a modulált ventillátor kulcsszó, ez jelenti hogy a levegőt szabályozza. van amin a gázszelep mint egy karburátor, a levegőhöz adagolja a gázt és kész, van ami "injektoros", a kívánt teljesítménynek megfelelően adagolja a gázt.

Előzmény: szipig1 (80583)
szipig1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80583

Az öregebb turbósoknál is szabályozva van a légáram, és az égés intenzitása, vagy csak az újabbakon? 

Előzmény: halaloszto (80582)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80582

ha ez így műkszik, akkor a külső hőmérővel is fog. az időjárásfüggőnek két értelme van

1. mivel minnél alacsonyabb hőfokkal fűt, talán nő a hatásfok. ez azért sajna nem biztos, lásd alább is. Ha nincs ventillátor, nincs szabályozott légáramlás, akkor ha kicsi lánggal ég esélyes hogy feleslegesen sok levegőt tol ki a kéményen. nem csak az számít hogy mekkora a füst hőfoka, a mennyisége is lényeges ugye.

2. a hidegebb előremenő miatt tovább tart egy-egy felfűtési ciklus, ettől kisebb a hőingás, komfortosabb. lehetne hogy 80 fokos vízzel 10 percet fűt, aztán félórát vár, ehelyett 60 fokossal félórát fűt, aztán félórát vár. plusz a radiátor sem éget. viszont a hosszabb fűtési szakasz több üzemidőt jelent, így összesen több kéményen kitolt meleg levegőt.

a turbósnál azért más a helyzet, mert tudja változtatni a légáramot. van esélye rá, hogy 20perc 10kW üzem alatt nem nagyon tol ki több levegőt mint 10perc 20kW alatt.

Előzmény: Fulika (80579)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80581

Előzmény: Szkajvolker Lajos (80580)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80580

Üdv!

Van egy hasonló cirkó égőfejem, pb palackal szeretném használni, kérdésem lenne, hogy a képen pirossal bekarikázott csonk mire szolgál? Az enyém nincs ledugózva. A gáz mellé a levegőt honnan kapja?

Fulika Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80579

Sajnos csak az előremenőt tudom, azt így ősszel olyan 53 fok környékére lövöm be, 0 fok kinti hőmérsékletnél olyan 65 fokra. Már amikor éppen eszembe jut...

Persze kérdés, hogy egyáltalán ezt jól csinálom-e így?

Azért gondolkoztam el a dolgon, mert feltételezem,. hogy talán nem dísznek építették be a lehetőséget a kazánba, mégha sima kéményes is a cucc.

Előzmény: halaloszto (80578)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80578

ha nem kondis, akkor nem tudsz nagyon lemenni a visszatérővel. most mennyivel megy a cucc?

Előzmény: Fulika (80577)
Fulika Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80577

Köszi! Akkor lehet, hogy a kísérlet kedvéért megveszem 8eft-ért a gyárit. Én nem látom eleve elvetélt ötletnek, hogy kevesebb hőt küldök ki a kéményen, hátha még a gázszámlában is látszani fog...

Előzmény: halaloszto (80573)
C20NE Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80576

Én 10% tágulást tartottam biztonságosnak, max 20 liter elég hozzá.

Nekem 250 literre a 25 literes 3bar ->4bar lesz a nyomásnövekedés 20C˙->50C</p>

Előzmény: masterflash (80572)
C20NE Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80575

Én 270ft-ért vettem a viessmann-hoz. Ők nem szaroznak benne van a gépkönyvben a karakterisztika és simán kapható kereskedelmi forgalomban minden elektronikai boltban.

Előzmény: halaloszto (80573)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80574

ideálisan a hidegvíz bemenetére, a tartály és a biztonsági szelep közé egy T-vel.

Vajk

Előzmény: masterflash (80572)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80573

én egyszer utánnajártam az SD kondenzációs kazánjához tartozónak. találtam egy siteot ahol megmérték a gyárit hogy hány fokon hány ohm. az jött ki, hogy ilyen karakterisztikájú ntc nem kapható kereskedelmi forgalomban. esélyes hogy tokon belül van vele parallel meg sorban egy-egy ellenállás, ezzel kicsit linearizálják a karakterisztikát, meg persze létrehoznak egy egyedi alkatrészt.

Vajk

Előzmény: Fulika (80570)
masterflash Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80572

Sziasztok!

Egy szaniter  tágulási tartályt szeretnék felrakni egy 200l-es hajdú bojlerre, max vízhőmérséklete  gyárilag 65C°, 3bar nyomáscsökkentő van a hálózaton.

Mekkorát kell feltennem, hogy ne csöpögjön a biztonsági szelep?

És melyik ágba szereljem be?

Valakitől azt hallottam, hogy a zománc repedezését is késlelteti, ami a nyomásingadozás miatt, és a hirtelen elzárt csapok miatt létrejövő lökések miatt is történik.

Elvileg, ha ez így van, akkor a meleg ágba kellene berakni, nem?

masterflash Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80571

Sziasztok!

Szeretnék egy szaniter tágulási tartályt felrakni egy 200l-es hajdú bojlerre, max vízhőmérséklete  gyárilag 65C°, 3bar nyomáscsökkentő van a hálózaton.

Mekkorát kell feltennem, hogy ne csöpögjön a biztonsági szelep?

És melyik ágba szereljem be?

Valakitől azt hallottam, hogy a zománc repedezését is késlelteti, ami a nyomásingadozás miatt, és a hirtelen elzárt csapok miatt létrejövő lökések miatt is történik.

Elvileg, ha ez így van, akkor a meleg ágba kellene berakni, nem?

Fulika Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80570

Nem lennék meglepve, ha itt is erről lenne szó, összvissz 2 éren csatlakozik a cucc, csak sajnos nem tudom, amíg meg nem veszem. Jó lenne tudni, mi van benne, simán henkelnék vmi hasonlót töredék áron...

Előzmény: szipig1 (80560)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80569

Köszi, megkeresem. Elvileg megvan.

Előzmény: halaloszto (80566)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80568

az nem ők hanem mi. a társasház az egy cég, aminek a lakástulajdonosok a tulajdonosai. aztán a társasház mint cég megbízhat egy házkezelő céget az ügyek intézésével. ha ez a cég elhiteti a lakóval hogy ők egy cég aki szedi a közös költséget, akkor kezdődnek a bajok.

Vajk

Előzmény: murray (80567)
murray Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80567

közös költséget ki szedi a társasházban? kb ők azok. 

Előzmény: halaloszto (80561)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80566

tudom, ezért írtam. a sutő kb 2-3kW, tehát 0,2-0,3 m3/h. kisláng 500W, nagyláng 1000-1500W

amúgy a gázfogyasztása is benne van a tűzhely hasznutmut-ban.

Előzmény: Törölt nick (80565)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80565

Nem úgy értem. Fogalmam sincs mennyi gáz fogy, mennyi idő alatt megy le mondjuk 1m3 a gázsütőn (amihez a 10m3 levegő tartozna) hisz nincs gázórám ahol követni tudnám.

Előzmény: halaloszto (80564)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80564

1kW az kb 0.1m3/h

Előzmény: Törölt nick (80562)
ottar Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80563

Üdvözlet!

Épületgépészeti kérdésem van (az építkezés felújítás topikból irányítottak ide):

Adott egy 1970-84 között két részletben épült ház, jelenleg 86 nm lakótérrel a földszinten. Van egy vegyestüzelésű kazán, egy FÉG parapetes gázkazán (mindkettő a pincében), vastagcsöves gravitációs rendszer, plusz egy villanybojler. 

Namost erre tervezünk egy tetőtér ráépítést, és a földszinten egy 20 nm körüli bővítést (efelett nem lenne tetőtér). 4 fős család, nej otthon dolgozik, a földszinten iroda lesz neki kialakítva. Természetesen a megfelelő hőszigetelés is része a tervezett felújításnak (egyébként b30 falazat, és 5 cm eps van most rajta). A megoldandó probléma: 1. legyen fűtésünk. 2. Legyen hűthető a ház. 3. legyen melegvizünk. :-) 

Ami még kívánalom:

Szeretnénk a nappaliba egy kandallót (Konkrétan egy szép Jotul-t), ami átmeneti időben kicsit rásegíthetne a fűtésre, meg még szép is. ehhez a meglévő kéményt lehetne használni. A gáztól szeretnénk megszabadulni. (A beépítés miatt a telken belüli vezetékelést teljesen át kellene variálni, a parapetes kazánt valószínű nem engedélyeznék.) Padlófűtést a ház egy részében lenne megoldható (a ház régi részében nem akarunk a parkettához nyúlni. )

Napelemet szeretnénk (ideális dőlésű, déli tető).

Eredetileg faelgázosítós kazánban gondolkodtunk, plusz elektromos fűtés rásegítés (hosszabb távollét esetén), de ahogy előjött a hűthetőség igénye, kezdek elbizonytalanodni. Felmerült, hogy légkondizzuk be, és azzal a fűtésre is rá lehet segíteni ha kell. 

De: A kazánhoz mindenképpen új kéményt kellene építeni, plusz azt semmiképp nem ússzuk meg puffertartály nélkül, plusz kell a hely a tűzifának, stb. tehát lehet ha ezeket is figyelembe vesszük, az összberuházás talán veri a hőszivattyús rendszer költségét (kémény alsó hangon építéssel együtt 4-500 ezer, puffertartály szintén százezres nagyságrend, szelepek, hűtőkör, stb, stb...). Nyilván itt a nagyobb napelemes rendszer többletköltsége játszhat ellenérvként.  

Egy levegős hőszivattyús rendszerrel, és fan coil-okkal megoldható lenne a ház fűtése-hűtése és HMV ellátása szerintetek? (Nyilván a WC-be fürdőbe-előszobába, azaz ami nem igényel hűtést, megfelelő előremenő hőmérséklet esetén elegendő lenne sima radiátort tenni.)

Beruházási költségekről, üzemeltetésről van tapasztalatotok? 

A komplett elektromos hálózatot is cseréljük a házban mindenképpen, tehát szabadon alakítható a nagyobb igénybevételre, ha kell...

Köszönettel

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80562

Na egyértelmű, kicsit nézegettem az illetékes disznóság honlapját:

https://www.gdfsuez-energia.hu/lakossagi-ugyfelek/biztonsagi-tanacsok

6. SZELLŐZÉS, LÉGELLÁTÁS

Közismert, hogy az égéshez oxigén szükséges, ezért gondoskodni kell az égéshez szükséges, valamint a szellőzőkön keresztül kiáramló levegő utánpótlásáról és az égéstermék maradéktalan elvezetéséről.

• Az égéstermék elvezetéssel nem rendelkező gázfogyasztó berendezés esetén gondoskodni kell olyan légcseréről, amely az égésterméknek, valamint a használat során keletkező szennyező anyagoknak a helyiségben kialakuló koncentrációját, az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza.
  • A nyílt égésterű gázkészülékhez - az égéshez szükséges levegőt a helyiségből kapják - biztonságos működését az ún. huzatmegszakítón át az égéstermékhez áramló hígító levegő segíti elő. Az ilyen gázkészülékeknél naponta többször tanácsos szellőztetni.
    A készülék meghibásodása esetén az égéstermék a helyiség légterébe juthat. A korszerű gázkészülékeket már gyárilag felszerelik olyan védelemmel, mely letiltja a működést, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik. A hagyományos gázkészülékek utólag is elláthatók ilyen berendezéssel.
  • Napjainkban elterjedt a nyílászárók utólagos szigetelése, valamint a hagyományos nyílászárók fokozott légzárású nyílászárókra történő cserélése, ami megváltoztatja a helyiség légellátását, légáramlási viszonyait. Emiatt a nyílászárók cseréjével egy időben fontos szakemberrel megvizsgáltatni, hogy biztosított-e a gázkészülék megfelelő légellátása.
  • Minden egyes köbméter földgáz elégetéséhez 10 m³ levegőre van szükség. A földgáz megfelelő elégetéséhez szükséges friss levegő kétféle módon biztosítható:
    • nyílászárók résein, illetve (ez az ami elvileg tutira megszűnik ugye ablakcserekor, ha zárva az ablak)
    • az e célra kialakított külső szellőző nyílásokon keresztül. (Ez meg 4 db lyuk formájában ott virít a falon)

Fontos szabály: a gázberendezések szellőző nyílásainak eltakarása veszélyes és tilos! (Ahány szomszédnál jártam, mindnél le volt tapétázva vagy a központi elszívó, vagy a 4 lyuk vagy halvány fogalma se volt arról, hogy a 4 lyuk nála tele van nyomva betonsorjával 40 éve, mint az enyém is az előző tulajnál, amíg ki nem faragtam szép kerekre, átjárhatóra.)

• A lakáson belüli tűzhely, a kéménybe kötött nyílt égésterű fűtőkészülékek és vízmelegítők a lakás légteréből veszik az égéshez szükséges levegőt. Fokozott gonddal kell tehát ügyelnünk a szükséges levegő mennyiség utánpótlására, a megfelelő szellőzés biztosítására! (Hű, hát ennyi az egész? Részemről ez megvan.)
  • Szellőztessünk röviden és intenzíven. Ilyenkor a levegő gyorsan kicserélődik, azonban a falaknak és bútoroknak nincs idejük lehűlni.

Aztán, hogy mennyi földgázt is égetek el arról gőzöm fogalmam sincs, hiszen még gázóra sincs, csak egy gázcsap és az átalánydíj.

Akármit írok a honlapjuk keresőjébe semmi mást nem bök ki a témában, (ablakcsere panelban) csak ezt a biztonsági tanácsosat.

halaloszto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80561

lakószövetkezet, olyan még van?

ahol én éltem az mezei társasház volt, és tett az ilyesmire magasról.

Vajk

Előzmény: murray (80556)
szipig1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80560

Munkahelyemen sok tízmilliós épületfelügyelet vezérli a hűtést-fűtést, stb. A hőmérséklet érzékelők: szép dobozban egy darab ellenállás! 8-10 ezer Ft-é. Nem tudom a háztartási kazánokhoz készültek mit tartalmaznak, de nem lepődnék meg ha hasonlók lennének.

Előzmény: Fulika (80558)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80559

Nincs.

Nem.

Nem hiszem..

Szerintem

(én még kondenzációshoz se vettem - szintén SD - , hisz attól nem igazán lennék boldogabb, ha a jelenlegi fix 44 fokos előre helyett /csak radiátor/, mondjuk átmeneti időben 33-35 fokos előrét kérne, DE a kazán meg bőszen kapcsolgatna közben....)

Jelenleg hány fokos az előremenőd ?

Állítsd be 60 fokra ...oszt annyi...

de ez is csak szerintem

Előzmény: Fulika (80558)
Fulika Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80558

Sziasztok, kisebb dilemmában vagyok. Van egy Saunier Duval C24E kéményes gázkazámon. Annó, amikor beszereltem (12 éve) nem vettem meg hozzá az időjáráskövető külső érzékelőjét, mert akkor még nagyon drága volt. Most viszont nézegettem, és 7-8eft-ért akciózzák (nyilván lassan kifut az egész téma). Kérdeztem a közeli szerelvényboltban (akik foglalkoznak a témabeli gyártóval), ott az eladó azt mondta, szerinte ennek kéményes kazánhoz nem sok értelme van. Szerintem ez hülyeség, nem mindegy, mennyi hő megy ki a kéményen... Mit gondoltok, egy kéményes kazánhoz van értelme megvenni, bekötni? Lesze érzékelhető fogyasztás csökkenés? 1-2 év alatt behozza az árát?

murray Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80557

ma tömöm be a tízcentis átmérőjű cső légbeejtőt. dől be a hideg. a világon semmi értelme olyan cúgos a ház mint a fene.  

enélkül is elvan a gáztűzhely. csak a gáztűzhely elszivója +cső +a légbeejtőm egy ötvenesbe került és minden melót én csináltam.  

Előzmény: morgen66 (80555)
murray Creative Commons License 2015.09.09 0 0 80556

panelnál nálam a lakószövetkezet kiküldött párévente gázos ellenőrőket ők nézték meg a gáztűzhely bekötést és adtak róla papirt.  bár nekem régi ablakaim voltak. 

Előzmény: halaloszto (80554)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80555

Panelba elég a két falba fúrt luk. 

De sokan bedugják,ezért szokták kérni az ablakba a külön légbeejtőt,amit 10-15 körül tesznek utólag az ablakba.

Igaz mi mikor csináltuk a panelba a gázvezeték és a csapok és a flexicső cseréjét, jóval olcsóbban csináltuk meg. :-)

Viszont volt olyan is , hogy betettem a légbeejtőt és másnapra leragasztották.

Előzmény: Törölt nick (80553)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80554

milyen illetékeshez akarsz te elmennni? kéményseprőnek az a panel tabu ha nincs vízmelegítőd, márpedig nincs. gázhoz nem nyúlsz, így gázos sem teszi be oda a lábát pár évtizedig. egyedül a józan ész és te vagy akinek meg kell felelni. 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (80553)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80553

Köszi!

Holnap azért biztos ami biztos, elmegyek az illetékes disznósághoz.

"Röviden a felülvizsgáló csak akkor döntheti el hogy jó-e a légellátás ha meggyőződött van-e az ablakcseréhez megfelelő gázterv."

Panelkonyha, 1db nagyablak, 1 gáztűzhely, még óra sincs... Kb mennyi lenne egy ilyen helyre egy (tök értelmetlen) gázterv? Illetve lehetséges-e hogy az illetékes disznóságon van kész típusengedély a pultosnénik számítógépén oda?

Előzmény: morgen66 (80552)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80552

Nem kell aereco , ha nem torlaszolod vagy dugod be.

De az nem működik hogy csak az alsót hagyod meg.

http://gmbsz.hu/?q=node/135

Esetleg itt próbáld meg.

Előzmény: Törölt nick (80548)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80551

Kellene egy terv a kecóról.

Merre laksz?

Előzmény: hantorish (80546)
Égető1 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80550

Szánjál rá kb. másfél millát.

Előzmény: hantorish (80546)
UazosMisi Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80549

Írtam egy mailt!

Előzmény: morgen66 (80541)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80548

Sziasztok!

Panelkonyhában ablakcsere lenne, műanyagra persze. A falon van 4 db gyári szellőzőlyuk, ami belül 80-as, kívül meg olyan 50-es lehet. 2 Fent, 2 lent, anno egy kamraszekrény volt itt, de el lett bontva.

Ez a 4 lyuk megfelel-e szellőzőnek ablakcsere után, vagy elég ebből mondjuk a 2 alsó is, ha a fölsőket páraelszívóhoz felhasználom?

Vagy mindenképpen kell aereco az ablakra lyukszámtól függetlenül?

UazosMisi Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80547

igen ezzel adós maradtam, a leágazások 15ös csövek lesznek. Egy mosógép, bojler, wc tartály, mosdó, zuhanykabin. Ezek lesznek, emiatt gondoltam a 18as gerincvezetékre, csak a valós értelme akkor lesz meg, amikor a bejövő cső is végig 3/4" os lesz.

köszönöm a válaszod!

Üdv

Tibor

Előzmény: morgen66 (80541)
hantorish Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80546

Sziasztok.

Új építésű ház építését tervezzük, a fűtés szereléssel még adósak a szakik az árajánlattal, nekünk viszont már tervezni kellene. Tudtok-e esetleg segíteni abban, hogy nagyjából belövitek, körülbelül mennyiből jönne ki a következő rendszer.

- 110 nm családi ház

- csak padlófűtés

- Kombi, kondenzációs gázkazán ("Bosch minőség") + saját kémény

Nem szeretnénk semmi cifrázni, egy jó minőségű, de egyszerű rendszert akarunk.

Illetve még egy kérdés. Egy ilyen rendszerhez milyen megoldást javasolnátok, hogy használati melegvizet pufferelhessünk, illetve a rendszerben áromaltathassunk? Milyen elemeket kellene közbeiktatni és milyen többletköltségekkel kellene itt számolni? 

(Kérlek ne essetek nekem, hogy ez így nagyon kevés információ, egyelőre nekem sincs semmi támpontom, a leendő költségekkel valahogy szeretnénk számolni).

Előre is köszönöm.

_kip_ Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80545

Az óra "ellenőröket" nem vagy köteles csak az óráig beengedni. Nem mehetnek be "szétnézni" a lakásba, házba. Az más fajta ellenőrzés amikor a csővezetékekekt átnézik. Csak a mérőig van jogosultságuk!

Előzmény: joevagyok68 (80542)
NAND708 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80544

Ugyanezt a "rettegést" megéltem én is, jó eséllyel nem néznek/ellenőriznek/csinálnak semmit. Nyugi. Legyél ott.

Előzmény: joevagyok68 (80542)
ts33 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 80543

Üdv Mindenkinek!

Van egy Junkers Euroline kombi cirkóm.

Melegvíz vételkor beindul a kazán, de csak kis lángon hajlandó égni a gáz, akárhova tekerem a hőfok gombot. A csapon langyos víz folyik.

Van valakinek valami ötlete, mielőtt kihívom a szerelőt?

Köszönettel,

TS

joevagyok68 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80542

Mahina nincs es nem is volt ! /marmint az oraval, ha a tekergetesre/felezesre gondolsz/

Viszont nem tudom mennyire 'sar' az, hogy 2 eve 'legalizalas' címen, / volt egy nyomvonal modositas /mar mikor koltoztunk, tan akkor se az volt es ott mint 'kellene', es ez azota csak fokozodott/, hivatalosan, beadva, tervvel, rajta tervfelulvizsgalo belyegzovel stb, amely terven szo sincs eph-rol, legbeejtorol konyhaban...viszont az lett feltuntetve rajta ami van most .

Mondjuk ettol nem is tertek el ! :-) 

Tehat sár van ??

Amugy konyhai legbeejtonek elfogadott lehet/volt valamikor az, hogy konyha-speiz kozotti ajton szellozoracs van es a speiz falon/ban meg egy 110-es pvc cso 'ráccsal'  ?

Vagy csak a 'gyari', nem lezarhato - pl. aerecos - legbeejto az elfogadhato ?

Előzmény: _kip_ (80538)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80541

Jó lenne tudni hány fogyasztó van azon a gerincvezetéken , de szerintem érdemes a gerincet kiépíteni 18-as csőből,a leágazások lehetnek 15-ös csőből.

Persze ha csak egy wc és egy kézmosó annak nem kell 18-as cső.

Előzmény: UazosMisi (80537)
C20NE Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80540

Én is otthon voltam,  (volt is rá okom, nálam volt próbálkozás korábban némi pénzbehajtásra ), amikor jöttek mérőhely ellenőrzésre de udvariasak és nagyon korrektek voltak. Hozzám gyakran jönnek, nehezen nyelték le, hogy nem tudtak 740.000 ft-ot behajtani és le kellett írják, hogy tévedtek.

- Én minden leolvasásnál körbefényképezem, így amikor pötyögök a gépbe nem kell fejből írni, plusz minden ellenőrzés előtt is.

Érdekes, hogy a mérő bemenő csonkja alól szivárgó gáz és a nyilvánvaló gázszag nem zavarja őket, hiába kértem nem cseréltek tömítést. ;-)

Előzmény: _kip_ (80538)
lala1961 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80539

Nem vagy Te olyan félős emberke Szerintem .-))))Lehet ,hogy a megkerülő vezetéket keresik!!!DDDDDD Lehet arra gondolnak ,hogyha egy csövön jönne akkor az már"Méréskorszerűsítési"feladat. DDDDDD Na jó félre a tréfát Én is úgy gondolom ha nincs sarad akkor nincs mitől tartanod,és tényleg készülj fel kamera ügyileg.

Előzmény: joevagyok68 (80531)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80538

Baj megelőzése céljából:

-jól fényképezd körbe az órát,nyomáscsökkentőt, plombáka stb.

-ne hagy magikra a szerelőket, esetleg legyetek ketten otthon.

Utoljára mosolyogva kérdezték a szerelők, ahogy ott állltam a fejük fölött, hogy "Maga is olvasta az interneten a tigázos sztorikat?"

Igazából sok az alvállalkozó és bizonyára nekik érdekük a nem tiszta munkavégzés, de valószínűleg nem 100%- sz@rházi az ellenőrök közül.

Ha meg nem mahináltál, tiszta lelkiismerettel nem kell aggódni, és főleg nem aláírni jegyzőkönyveket :-)

UazosMisi Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80537

Üdv Mindenkinek!

vízszerelés előtt állunk egy családi házban. A bejövő vízcső egy 3/4" horganyzott cső ami később le van szűkítve fél collra. Ezt a szakaszt ideiglenesen szeretném meghagyni, majd jövőre tervezem a cserét 3/4"os kpe csőre. A félcollos cső vége jelenleg ott van ahol megy fel a pincéből a lakrészbe a víz.

a kérdésem a következő lenne. A gerincvezetéket 18as csőből érdemes megcsinálni? Jelenlegi állapotában nem sok értelmét látom, de ha kicserélem az előtte levő szakaszt végig 3/4"osra akkor lenne értelme. Egyébként vörösréz csővel lesz szerelve a hálózat.

üdv

Tibor

tomi524 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80536

ment levél

Előzmény: halaloszto (80535)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80535

merre vagy az országban? írjál már egy privátot, pihen nálam évek óta egy tekercs rézcső.

Vajk

Előzmény: tomi524 (80534)
tomi524 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80534

szeretném előkészíteni a házat jövőbeni napkollektoros dologra.....
2,5m rézcsövet raknék be a falba most, hogy ne kelljen majd pár év múlva újra vésni stb...
18x1mm-es csövet néztem ki
a félkemény és lágy rézcső között csak annyi a különbség, hogy a lágyat lehet hajlítani ugye???
mert ha igen akkor inkább lágyat veszek és meghajlítom 45fokban és nem kell forrasztgatni...presselni 45 fokot hozzá
persze rakok rá csőhéjat is

így nekem egyszerűbb lenne a lágy rézcső..
vélemény?

halaloszto Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80533

vagy csak simán a nyomásszabályzócserélők ellenőrzői jönnek...

Vajk

Előzmény: SIMTDIToledo (80532)
SIMTDIToledo Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80532

Hello!

Én nagyon pesszimista vagyok, és sok rosszat olvastam, de gondolom láttak valamit, amiért megpróbálnak beszedni tőled párszázezer forintocskát.

De remélem csak én olvastam sok rémtörténetet...

SIM

joevagyok68 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80531

Segítsetek légyszives !

Tigáz cserélt nyomásszabályzót aug 24.-én, majd 26.-án kelt levélben írt, hogy jönnének  "munkavégzés célja : Méréskorszerűsítési csere , gázmérőhely ellenőrzés " -re.

Úgy, hogy a mérő 2007-es , tehát elvileg 2017-ben kéne cserélni...

Ez az "ellenőrzés" mit takarhat  ?

Volt valakinél már ilyen ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80530

Amíg nincs fűtés, nem működik, ergo ki lehet cserélni, meg lehet javítani. Viszont nagyon kell az oda, mert így el lehet zárni csak 1 kört, ha gebasz van valahol.

Előzmény: tom-y (80528)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80529

Korszerű hőközpont,és a fűtési strangokat meg nem lehet szabályozni.

Na ez szép.

Elég sok hőközpontot, panelprogramot csináltam, de azért hidd el ezeknek a szelepeknek komoly szerepük van a beszabályzásban,

Tudom a szolgáltatónak, itt Budapesten a Főtávnak, semmi köze a strangelzáró szelepekhez,nekik a határ amíg kilép a hőközpontból a csővezeték, onnantól oldja meg a problémát a társasház.

Előzmény: tom-y (80528)
tom-y Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80528

18 lakásos panel társasház földszinti,visszatérő ágaiban van jó sok ilyen szabályzó.Némelyik már megfáradt 26 év alatt.Mivel egy működő fűtési rendszer részei,egyelőre maradnak a helyükön.Ami folyatott,abba beletettem egy nem használt ágban lévő csap belső részét.(most le van eresztve) A házban már korszerű hőközpont van,így ezeknek komoly szerepük már nincs.A szolgáltató sem foglalkozik ezekkel.

Előzmény: morgen66 (80525)
C20NE Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80527

Finoman lehet vele egy ágat beszabályozni, a kialakítása olyan, hogy nyomásmérőt és/vagy differenciál-nyomásmérőt lehet rá csatlakoztatni a pontos beszabályzáshoz. a ferdeség pedig segít megakadályozni  az áramlási zajokat, kisebb az ellenállása is, mint  a hagyományos kialakításúaknak.

Én ennyit tudok róla.

Előzmény: cucu (80522)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80526

Szöggel inkább ne , el fog törni a csempe.

Pontosan hova kell a rózsa, egy kép esetleg.( csak azért mert a mosdó alatt senki nem fogja nézni)

Csak egy megjegyzés,a rózsát nem szoktuk a csempébe bevésni,de ha te így akarod.

Előzmény: MZ/Y (80523)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80525

Ahogy írták, ilyet már nem kapsz csak , tehát nem lehet benne a belsőrészt cserélni.

Újat tudsz venni ha kell.

Nekem  van eladó,ha úgy gondolod hogy kicseréled. 

Különben a fűtési strangok beszabályozására szolgál,régebben még használtuk vízvezetékek elzárására is,de mióta bejöttek a golyós csapok inkább azokat érdemes betenni vízvezetékekbe.

Előzmény: tom-y (80520)
cucu Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80524

A csempét ne bántsd, inkább várjál, és előbb-utóbb fogsz hozzá találni megfelelő "rózsát". Létezik mindenféle. És egyik sem vasból van.

Előzmény: MZ/Y (80523)
MZ/Y Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80523

Köszönöm mindenkinek!

Gondoltam, hogy nem egyszerű. :) Még rágom kicsit, sose csináltam ilyet, lehet, nem itt kellene kezdenem.

Azon gondolkodtam, ha egy vékony szeggel körbe kocogtatom az ívet, hogy a mázat megtörjem, jó ötlet-e? Vagy ha marad a rózsa faragása, az miből van? Ha krómozott vas, akkor előbb-utóbb rozsdásodni fog.

cucu Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80522

És ez mit tud?

Előzmény: C20NE (80521)
C20NE Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80521

Ferdeszelep, strang szabályzó.

Előzmény: tom-y (80520)
tom-y Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80520

Üdvözlök mindenkit!

A képen látható elzárócsapnak mi a hivatalos neve?Lehet még kapni?Javítható a régi,vagy mindenképp újat kell venni?Köszönöm!

C20NE Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80519

Lehet kapni csapos követ ami jó ezekbe a kis gépekbe, én is azzal finomítottam burkolásnál a falikorongoknak vágott lyukat ha szűk lett.

Előzmény: morgen66 (80518)
morgen66 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80518

http://www.turbomaro.hu/

Fúrógépbe is betudod fogni.

Nekem fémmaróm van, igaz csempére még nem próbáltam,de lehet azt is vinné.

morgen66 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80517
Előzmény: MZ/Y (80510)
teherelosztószív Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80516

Kicsavarod a sarokszelepet a falikorongból --vagy bevakolt idomból--, ettől máris falsíkra (csempesík alá) kerülsz, tolhatod a koronafúrót.

Mondjuk központosítani csak olyan koronát lehetne, aminek van megvezető fúrószár a közepén, és ahhoz is barkácsolni kell egy kicsit.

Pl kifúrni egy záródugót központosan, egy csapot tenni a fúrószár helyére, hogy a csőbe(falikorongba) nehogy belefúrj, majd ez a csap a csődugóban forogva megvezeti a koronát, neked csak finoman előtolni kell

Mondjuk a csempét ettől még eltörheted, jó eséllyel el is fogod, mert a falon nincsen normálisan kitámasztva, burkolók nagyrésze ragasztó plecsniket taknyol csak alá, márpedig a csempe, ha nem egyenletesen támasztod megmunkálás közben, szinte biztos, hogy összetörik

Variációk száma végtelen, én leflexeltem a rózsákat ami nem fért be, majd manuálisan egyenként lecsiszoltam deszkára szegezett finompapírral, olyan gyárias, hogy csak én tudom, hogy mennyit csaltam.

Ilyen  miniplexxel ami 9-15 ezret forog, (ma már a gagyik ilyen 3-4 ezer ft-os barkácsgépek) apró finom kővel bárminek neki lehet esni, a csempének is, evvel a leglassabb és legmacerásabb, de a legkevesebb eséllyel reped

Ezek annyira meredekek, hogy még az edzett üveget is viszik... kérdés így milyen sablonnal vagy hogyan tudsz szép és nagyon pontos  kört, kézzel megveztve tuti borzalmas lesz, ha szobrászművész vagy egyébként civilben, akkor is

Egy biztos: csak szemüvegben!!  akármelyiket is választod, egy lepattant csempedarabtól  kitűnően meg lehet vakulni

DkGrinder Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80515

A 7,8,9- es kapocsból kössél ki mindent, a 3,4 -ből vedd ki a rövidzárat, és bekötheted a Q7-es NO/COM pontjait

Előzmény: Törölt nick (80509)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80514

Kicsit meredek. A takrólapot lehet, hogy egyszerűbb-szebb alakra csihorálni egy befogott fúrógépbe tett csapos koronggal.

Peter atyuska Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80513

Sima relé kontaktus azt kell megnézni mikor zárt és mikor nyitott és a kazánnak milyen kell.

Előzmény: Törölt nick (80509)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80512

minek ezt?

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80511

mosd ki! marad 1 höcserélö és egy szivattyú ára ! komoly vacsora szobával akár nem az asszonnyal!

Előzmény: DkGrinder (80508)
MZ/Y Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80510

Egy csak lazán ide tartozó kérdésem lenne: egy nem sík felületű csempébe mivel lenne a legegyszerűbb a takaró rózsának egy kört bemarni? Akár csak a kör szélét, akár az egész kört. Gondoltam koronafúróra, de a csempe már a falon, sarokszelep a közepén, maradt a rózsa körberajzolása és a valamivel kimarás, kicsiszolás.

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80509

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni termosztát (szabályzó) üggyel kapcsolatban.

Adott egy VUW 242 3 masina (Vaillant) amire most a VRT 40 analóg szabályzó  van kötve.

Szeretném digitális szabályzóra lecserélni de nem tudom,hogy milyet érdemes vásárolni.

A Computerm Q7-el kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Ezzel az a bibi,hogy csak kétvezetékes a bekötése,és az sem mindegy,hogy mit hova kell kötni.

Nem nagyon merem bekötni,mert állítólag simán haza lehet vágni így az alaplapot.

Az meg nem olcsó.

Gondolkozom még egy 350-es calormatic is.

Esetleg ha tudnátok tapasztalatokat írni,akkor megköszönném!

Üdv!

DkGrinder Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80508

A lemezes hőcserélőt azért raknám be, mert lemez radiátorok vannak és ne menjen bele az "iszap" a padlóba

Előzmény: Törölt nick (80506)
Wattocsak Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80507

Az út járható, de minden kell végigmenni rajta:-) A keverő szelep jó elgondolás oszt annyi. A többi alkatrészre semmi szükség. Inkább vidd el az asszonyt vacsorázni. Annak van haszna ennek semmi:-)

Előzmény: DkGrinder (80504)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80506

lemezes höcserélö minek? felesleg !

Előzmény: DkGrinder (80505)
DkGrinder Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80505

Nagy vonalakban:

(Pazar lett :-D)

DkGrinder Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80504

Sziasztok Gépész guruk :-D

Anno amikor építkeztünk,én berheltem össze kútfejből az alábbi szörnyűséget ami eddig tökéletesen működött is de most szeretnék egy kis változtatást véghezvinni rajta ebben kérnék egy kis infót.

A ház három részből állt.(mindenhol radiátor)

• egy kb 35m2-es kis lakásból 
  • egy kb 57m2-es nagy lakásból
  • egy kb. 22m2-es részből amit nem használtunk

A három résznek volt 1-1 termosztátja ami kapcsolgatta a szivattyúkat, kazánt.... Hidrováltót nem építettem főként azért mert 15 éve még nem nagyon volt diva,t de mivel a kazánnak nincs szivattyúja nem is nagyon szükséges, de kijavíttok majd ha tévedek.

Most a 22mm2-es helyiséget szeretném padlófűtésesre alakítani, aminek a ketyeréit szeretném a kazánházba kiépíteni.

Az elképzelés az volna hogy a baloldali szivattyú körét leválasztanám a rendszerről a szivattyú után beépítek egy hőcserélőt.

A szekunder kőrbe beépítenék egy szivattyút és egy háromutas keverőszelepet így állítanám elő a padlófűtés vízét, ide kerülne még egy tágulási tartály.

Ez járható út eddig?

stevemegane Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80503

Sziasztok!

Víz és fűtésszerelés előtt állunk és tanácsra lenne szükségem.

Az ötrétegű csövekhez használt Wavin press idomokból kétfélét láttam. Az egyiknek műanyag a belső része, a másik teljesen fém.

Korábban ismerőstől kaptam néhány műanyag belsejű idomot. Ezeket szabad aljzatbetonba elburkolva elhelyezni?

Gyengébb minőségnek számítanak, mint a teljes fém kivitelű?

Mekkora nyomásra vannak ezek tervezve?

Köszönöm a tanácsokat.

almirena Creative Commons License 2015.09.05 0 0 80502

nem értem, de ne haragudj.

Előzmény: horex (80153)
gábor 321 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 80501

Sziasztok!

A kazánomat amit a 80150, 80152-es hozzászólások alatt írtam és tippet adtatok kitakarítottam és a szikrát adó piezzó gyújtót is megcsiszoltam, valamint a szőnyegégőt is kifújtam kiszerelés után. A kazánom gyönyörűen működik és remélem egy darabig hibátlanul is fog. KÖSZÖNÖM a tanácsokat.

Gábor.

morgen66 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 80500
szajcsanjanos Creative Commons License 2015.09.03 0 0 80499

Sziasztok!

A problémám a következő: Van egy 5 éves BAXI LUNA 3 HT SYSTEM gázkazánom, ami E 133-as hibakóddal (gázhiány) leállt egyik nap. Begyújt, 4-5 másodpercig ég, majd elalszik. Ha áramtalanítom és 3-4 óra múlva bekapcsolom akkor felfűti a használati meleg vizet minden probléma nélkül. Kérdezném,hogy valaki tudna-e valami hibaleírást vagy ötletet adni erre a problémára? Köszönöm előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.03 0 0 80498

Be tudnád idézni? Én a "mérő" szóra sem találok, csak a végén valami elpárologtatós izét, ami semmi ilyesmit nem mond. A 29.oldala a pdf-nek meg valami csőanyagokat részletező fejezet vége, egy féloldal.

Előzmény: _kip_ (80487)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80497

Pl a kérdező olyan hátrányba került, hogy kettővel kevesebb gyümölcsfája van. vagy azok akiknek van egy szép vonal alakú hőhídja a szigeteletlen cső miatt, ami még ronda is. 

Vajk

Előzmény: c-stahl (80492)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80496

Szóval a minden rendben van, de adni kell kétezret rosszabb, mint a csínyes szerelés, de adok inkább kétezret? :-)

Ha megbukik a mutatvány akkor meg szólsz a kétezres ipsének, hogy van egy kis gond?: -)

Nem vitatom, hogy a meosok kiskirályok. Szerencse, hogy nem kell havonta kezet fognod velük (ha csak nem vagy kivitelező) ;-) Illetve az is szerencse, hogy már csak a gáziparban jelenlévő korrupció ellen kell harcolni.

Előzmény: _kip_ (80495)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80495

Úgy váltunk el, hogy a szerelő odasúgta, hogy "aggyá mán kétezret" majd mosolyogva "kezetfogott" az ellenőrrel és az mindenre mosolyogva bólogatott, hogy a többi jó úgy ahogy van.

Ennyit a legyen minden rendben elvekről :-)

Napi 5 ilyen ellenőrzés....

Előzmény: c-stahl (80489)
fittt Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80494

uhhh, köszönöm a gázos bibliát

nagy segítség, kötelező olvasmány lesz számomra,

annyi kiderült, hogy legalább az emberem képben volt :)

Előzmény: c-stahl (80493)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80493

"azt mondta, h a fogyasztótól 1m távnak kell lennie

mondta... nincs írás, határozat, jogszabály róla"

Főgáz, FG-B31 Technológiai utasítás: 3.2.7.1.1 b pont: A gázmérő és a legközelebbi gázfogyasztó berendezés közötti vízszintes vetületben mért távolság legalább 1 m legyen. Ez a távolság beépített szigetelőfal esetén 0,5 m-ig csökkenthető.

Előzmény: fittt (80491)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80492

Milyen hátrányba kerülsz, ha vmi szabályosan van kivitelezve? Ne is válaszolj :-)

Speciel én a gázszerelésről írok és nem az élet más területeiről, mint pl a jogosítvány megszerzése.

Persze aláírom, nagy trauma lehet ha vki úgy bukik meg, hogy mindent hibátlanul tud és teljesít. Én sajna szoktam hibázni :-(.

Előzmény: halaloszto (80490)
fittt Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80491

tegnap volt kint a gáztervező mérnök

nálam sincs jó helyen a gázóra

azt mondta, h a fogyasztótól 1m távnak kell lennie

mondta... nincs írás, határozat, jogszabály róla

hihetetlen milyen őskáosz uralkodik ebben a szakmában - és ez mind a lehúzást szolgálja

még véletlenül se tudj érdemben érvelni - ők a mindenttudó mindenhatók ;-(((

Előzmény: Törölt nick (80473)
halaloszto Creative Commons License 2015.09.02 0 1 80490

"miért gond, ha előírásoknak megfelelő munkát akar neked elkészíttetni."

azért gond, mert jelentős hátrányba kerülök miatta a többiekkel szemben. valamint azért is, mert nemritkán tisztán zsarolásból és statisztikacsinálásból teszi. mint a jogsi vizsga, ahol ha nem fizetsz megbuksz mindenképp, hiszen valakinek muszáj megbukni, aki fizet annak meg nem lehet.

Vajk

Előzmény: c-stahl (80489)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80489

Igen, építőiparban is vannak egyenlőbbek.

Valahol ez életfelfogás kérdése is. Követed a szabályokat, vagy ügyeskedsz.

Egyébként jobban örültél a subickos banda megoldásának?

A fák kivágását sem értem, engedélyes terven ábrázolni kellett volna a fákat is, ha a megengedett védőtávolságon belül van, szóval nem biztos, hogy a műszaki ellenőr a hunyó. Illetve miért gond, ha előírásoknak megfelelő munkát akar neked elkészíttetni.

Védőtávolság fák törzsétől 2 illetve védelem mellett 1 méter.

Előzmény: _kip_ (80488)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80488

Nálunk az udvarban fektetett kpe gázcsőnél sz@rakodott a műszaki ell, mert technologiai utasításban leírtak szerint...

-kivágatott 2db gyümölcsfát, mert a gyökere talán körbenövi egyszer a fektetett csövet,

-nem megfelelő magasságbanvan a jelölőszalag a cső fölött (homokágy, cső, homokágy, föld, szalag föld stb)

Jött a TIGÁZ alvállalkozó subickos banda és homokágy meg jelölőszalag nélkül a fa gyökerétől 20 centira behozták a közterületről a csövet a telekhatáronbelülre. Nekik lehetett amit nekünk nem..

Előzmény: c-stahl (80486)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80487

Valami miatt eltünt a hozzászólásom, a 29. oldalon van a mérő biztonsági távolság stb..

Sajnos ha kikötnek a szolgáltatásból, vissza csak az új aktuális szabályok szerint kerülhetsz és nincs kivétel!

De minden le van írva, csak sokszor az értelmezés még a szerelőknek/tervezőknek sem megy egyszerűen.

Előzmény: Törölt nick (80480)
c-stahl Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80486

A tolja át alatt az ügyintézést kell érteni? Persze ezt is csak akkor, ha vállalkozott rá.

Mondjuk számomra az sem világos, hogy miért a műszaki ellenőr ötletel, és nem az engedélyezett kiviteli terv alapján ellenőrzi a kivitelezést.

Előzmény: murray (80484)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80485

Kösz, erre lesz egy elem pluszba beépítve, ha kell.

Előzmény: C20NE (80482)
murray Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80484

meg kellett volna előzni hogy levegyék a gázórát.  itt az összes szívatás ki lesz maxolva a gázművek részéről.  durva. ennyire nem szoktak ilyenek lenni. 

független "szakértő" dolga 3 kilóért hogy tolja át a gázműveken az engedélyezést ! 

Dunit Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80483

A társasház hány lakásos, ahol ez a borzadály történt ?? ?

C20NE Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80482

Vigyazz a 600-as 22k kotestavja csak 550!

Előzmény: Peter atyuska (80481)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80481

Vízest keresek radiátor cseréhez a XIV kerbe, a jövő hétre. Egy kérdés csúsztatott zsalus lakás rohadt régi fűtőtestek 600 asok kérdés mekkora lenne elég két kis szobába meg egy nagyba a két kicsi 2,5 x 4m a nagy 5x4m amit a neten található programokkal 22K 600x600 és 600x1000 méret szerintetek? Az nem baj ha melegebbet csinál lesz rajta szabályzás :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80480

Én ezt nagyon jól tudom.

Story újra, olvassa csak a sok gázos okos, meg mindenki akit érdekel:

Leverték a vakolatot, egyéb munka miatt. Bent az udvarban. Minimális meló, nem a fél házat bontják, semmi komoly. Vakolat, nem is falazat.

Kilátszott a gázcső talajszint feletti falban elvakolt szakasza. 3cm két felszállónál levelesen rozsdás, repedezett, ocsmány. MI magunk voltunk a jóhiszeműek, mégis gáz, ne vakoltassuk be vissza  ezt a gyakorló életveszélyt.

Meglehet az kellett volna.

Sebaj, menetesen van szerelve, csere, kis dolog.

Közösképviselő ki, gázos kihív. Többet is.

Fejek ingatva, semmiféle csere, ez komplett alapvezeték felújítás, mivel már nem mehet talajban, nem mehet így, nem mehet úgy, nem lehet kötés csak hegesztés, mindehol ereszt, (persze, hisz kócos), 5millió. Plusz egyebek. Inkább 6 vagy 7. Itt tartunk most.

Gáz elzárva, bejövő cső ledugózva, szolgáltatás megszüntetve "szivárgás" miatt.

Közgyűlés. Sietve elfogad első méregdrága ajánlat, ingünk gatyánk, biztosíték kezünk, lábunk, mindenünk, kamat horror, hitel, mindegy, minden mindegy, 3hét és hűvős 6-8 hét és JÉGhideg van. Kell a gáz.  Cégnevet nem írok. Hitelezőre, kivitelezőre, senkire. Midnegy is, maffia mind.

De a főmaffiózó az un. műszaki ellenőr. Tipikusan az a rosszindulatú kommunista szandálzoknis, szúrós pillantású negédes beszédű balf@sz akit mindeki el tud képzelni,. Láttam már ilyet sokat.

Maga a JÓISTEN.

Aki természetesen a "mi érdekeinket képviseli". Opersze. Cirka 300ezerért. Plusz áfa.

Lakásokba be, minden kifogásol- ami csak létezik.

Kicsi a helyiség, ide nem adják a gázt, már ekkora helyiségben nyilt láng nem, lehet. Légbeeresztő kell, túl tömített az ajtó. 15éves faajtó uram.

Nembaj, kell a légbeeresztő. Itt egy telfonszám, az övéjüket fogadják csak el.  (Wtf?!?)

Nincs ajtó a szoba felé, ez nem ajtó, ez semmi uram. Ez nem jó, nem elég.  Nem adják a gázt.

Fürdőszoba igy nem lehet, szabálytalan, nem adják vissza az órát.

Menetes szerelés nem lehet, nem adják vissza.

Réz nem lehet, csak ha a tulaj(!!!) előveszi a fiókból(?!???) a kb 12-15éves terveket és lepecsételt papirokat, különben újraszereltet az egész lakás(!).

Tervvel, engedélyekkel, mindennel. Félmillió..de inkább több.

Nálam személyszerint csak annyi volt, hogy nem lehet az óra mellett-előtt semmi. De elektromos készülék egy méteren belül "tuti nem". A villanyóra sem jó helyen van(!?!), de azt "talán elnézik"...omg!

Namost ott a mosógép, hűtő, ilyen a beépített bútor. Még az órát is takarja(a bútor), mert kicsi a hely és az óra ronda.

Lehet másikat csináltatni, le lehet bontani, konyhát hónapokig nem hasznéálni, nem mosni...mindent "lehet". Még jól jártam, ez csak 1-2 százezer. Egyelőre.

Elkezdett érdekelni, mégis mire fel, miért nem lehet egy készülék az órától 30 centire, cső miért nem mehet "át" egy lukas, szinte semmi bútorlap szekrényen?

Sehol semmi, ilyen szabályozás vagy jogszabály nincs. De majd a gázmeó nem adja vissza gázt emiatt. Mondta a nagy ellenőr-szakértő. 300ezerért. A "mi érdekünkben".

Válaszokat senki nem tud, semmire, de terror alatt vagyunk, csak "kekeckedjünk" és "sosem" lesz gáz.

Közben kiderült más is, az egész gázbeállás "szabálytalan", nincs a háznak önálló bekötése. Mások ingatlanjáról kapjuk a gázt, ami nem lehetne, de kádár-rákosi rednszerben igy alakult, "ígymaradt".

Mostmár mindeki pánikban, egy lakás sem megfelelő, és a kp. gázbekötés sem, fejünk felett 5.-6-7 millió kölcsön, plusz két lakásnak-családnak (akiknek a lakáson hitelük van) emiatt már kvázi biztos a kilakoltatás, meg az is, gáz már addig (tavaszig) náluk 101% nem lesz.

Előzmény: _kip_ (80479)
_kip_ Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80479

Ez térszint alatti, neked ez nem jó. Ez utcán, udvaron föld alatt futó gázvezetékekre érvényes csak.

Előzmény: Törölt nick (80476)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80478

Szervusztok!

Szeretnék gázkészülékkel kapcsolatos hibákban jártasabb ember véleményét kikérni a következőben:

Tegnap történt egy olyan esetem, hogy az egyszerű, pici Junkers w125v2p típusú, mosogatáshoz használt vízmelegítőmet, miután használtam, és elzártam a csapot, a gázégősor nem kapcsolt le rendesen. Nagyon pici lánggal, több égősoron kékes/zöldes láng égett még és nem csak az őrláng, ahogy az szokott lenni. Ezt nem egyből vettem észre, hanem arra lettem figyelmes, hogy a konyhából elég büdös égett szag érkezik az emeletre, plusz éreztem, hogy ott melegebb is van. Konkrétan elkezdte az álló vizet forralni a kígyóban. Miután elzártam a gázcsapot, a kígyóban levő vizet amikor kiengedtem, azon kívül, hogy nagyon gőzölt is, sötét sárgás-feketés volt a víz, aztán tovább engedve kitisztult.

Nos, ami tény a készülékkel kapcsolatban, hogy valóban jó ideje nem volt kitisztítva, ez valóban hanyagság volt részemről, az utóbbi hónapokban gondoltam, hogy ha lesz időm kitisztítom a hőcserélőt.

Szóval a kérdésem az volna, hogy aki ilyet már tapasztalt, ott mi volt a konkrét hiba? A gázszelep ragad be úgy, hogy nem záródik el rendesen a víz átfolyásának megszűnésével? Illetve a réz hőcserélő ettől a magas hőtől, aminek a következménye az volt, hogy megfeketedett a víz is, keletkezhet valami tartósabb baja? Vagy az egészet nem érdemes kitisztítanom, a rossz gázcsap és a kissé beégett hőcserélő miatt érdemes egy hasonló készüléket vásárolnom?

Köszönök minden segítséget/tanácsot!

morgen66 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 80477

Konkrétan mit és hova akarsz?

Gáztervezővel szerintem érdemes konzultálni.

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.30 0 0 80476

Napok óta GMBSZ-t olvasok...és más jogszabályokat.....

ld:

3.2.1.2. Véd!távolság

A csatlakozó vezetéket és a fogyasztó vezeték térszint alatti szakaszát, az alábbi (3.2. sz. táblázat)

véd!távolság betartásával kell vezetni, kivétel az épület fala, ha azt mer!legesen közelíti meg.

3.2.1.2. Véd!távolság

A csatlakozó vezetéket és a fogyasztó vezeték térszint alatti szakaszát, az alábbi (3.2. sz. táblázat)

véd!távolság betartásával kell vezetni, kivétel az épület fala, ha azt mer!legesen közelíti meg.

Ez ugye lakásra, pláne mért szakaszra nem igazán, mert semmiféle térszint alatti...egyáltalán a védőtávolság definíciója kizárja ezt az értelmezést, hogy előírható ezáltal lakáson belül bármi.

Valaki a konkrét, lakáson belüli témákra is vonatkoztatható "balhés" részt be tudná idézni legalább?

Köszönet!

Előzmény: C20NE (80474)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 80475
C20NE Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80474

Van egy gaz muszaki biztonsagi szabalyzat vagy, hogy hivjak, abban van szabalyozva a vedotavolsagok kerdese.

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80473

Újbb totális gázelzárásos segítséget szeretnék kérni.

Hol található arról bármi, hogy mennyi lehet a gázfogyasztásmérű (gázcső is?) és az elektromos fogyasztók, vezetékek, berendezések, stb MINIMÁLIS távolsága??

(Tehát NEM fordítva, hogy a villanyóra mellett mennyivel lehet cső vagy akármi, az a villanyosok baja, hanem hogy a gázórától-csőtől lehet-nem lehet egy készülék vagy vezeték 10 centire, 40centire, stb)

Egyáltalán van ilyen?

Köszönöm, előre is!

Zöldár Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80472

A tulaj mondja most ,hogy 9 éves a kazán. Annál jobb.

Előzmény: Zöldár (80471)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80471

Csak azért mert a műveletet egy 8 éves kazánon végezték  - első alkalommal.

Természetesen egy készüléket tényleg gondozni kell.

És főleg figyelni rá.

pl. volt korábban egy fég  C10 -esem.

Úgy  2 - vagy  3 éves korában egy szerelő kivette a hőcserélőt, megtisztította, kimosta a csapnál, majd kályha ezüsttel lefestette. És természetesen vissza szerelte.

A kazán 22 évet működött. Volt némi javítás is - általában alkatrészcsere. / szivattyú, hőelem, hőcserélő /

Na és a gáztűzhely ? Elvileg azt is kell karbantartani, de inkább javítani. Már ha elromlik azon valami. Kivétel a lángőr / ha jól mondom /. Legyen égésbiztosító.

Sütőnél lehet, égőknél nem. Mert úgy össze van sülve, hogy nem éri meg.

Na maradjunk annyiban aki fél, nézesse évenként.

Más. a jó öreg autómon csak olajat és kereket tudok cserélni.

3/4  - 3 /4 óra. Sk. A többit a szerelők.

Előzmény: lala1961 (80469)
cucu Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80470

Igen, van rá protokoll. Legalább is minden magára valamit is adó szerviz pontokba foglalva tájékoztatja az ügyfeleit a karbantartás lépéseiről.

Kb. 8-10 pontban lehetne összefoglalni ezt a tevékenységet.

Porszívót nem kell vinnie a szerelőnek magával és a tulajnak sem kell biztosítania. A karbantartás a készülékre vonatkozik, és nem lakás takarítására. Persze, ha tud adni porszívót a tulajdonos, az neki jó, mert kevesebbet kell takarítania a karbantartás elvégzése után.

Előzmény: Zöldár (80468)
lala1961 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80469

" Ja és ha nincs a háztartásban porszívó, akkor mi történik"Szerintem kiment volna az autójához és behozta volna a sajátját.-))))) Hogy a témához is szóljak:jó pár évvel ezelőtt nálam is kb ugyanez a nagyfene karbantartás megtörtént (persze jó pénzért,pláne órabérre vetítve),azóta ezt a szolgáltatást nálam már nem fogja többé elsütni az biztos.Hülyén nézni lehet,de hülyének tán nem kéne.De lehet nekem volt nagy elvárásom az 1-2 éves karbantartástól.

Előzmény: Zöldár (80468)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.29 0 0 80468

Üdv !

Az un. rendszeres gázkészülék karbantartás mit takar ? van e protokoll  (művelet előírás ) a készülékek karbantartására, 

Kérdezem ezt azért mivel a napokban volt egy túrbós  kombi gázkazán' karbantartása '.

Miből állt ? Hát a szerelő levette a  tűztér előlapját - a készülék burkolatát korábban már én levettem. Tehát levette és kért egy porszívót, amivel kiporszívózta. Egy ecsettel alulról kitisztította a hőcserélőt  és tovább porszívózott. Majd visszatette a visszateendőket , fizettem és elment.

Közben a lelkemre kötötte, hogy évente végeztessem el. Ok. majd elvégzem. Megjegyzem gázkötés megbontás nem történt.

Tehát van e protokoll a készülékekre, hogy végül mit is kell csinálni ?

Ja és ha nincs a háztartásban porszívó, akkor mi történik ?

ANONYMOUS Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80467

ha ugyan igy nyilt égésterü kombi,nem nagyobb teljesitményü(márkának tán nem kell azonosnak lenni) és még a kéményed is ki van bélelve akkor ha a szakinak meg van minden papirja( akkor elvileg mehet,a végén ö aláirja a papirt és ezzel vállal minden felelöséget.

egyszerüsitett vagy könnyitet gázkészülék csere vagy mi a neve.

Előzmény: plusssuni (80459)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80466

olyat ne, csak ami folytonos, azaz az 5 rétegű. Ha csak lehet, semmilen kötés, toldás-foldás ne legyen a falban, és jól nézd meg hol futnak majd a vezetékek, hogy pár év múlva pont a közepébe tudjál fúrni :)

Előzmény: Ulrich13 (80460)
cucu Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80465

Az.

Néha nem is értem, miért akarok mindenkinek segíteni. Főleg olyannak, aki maga is tudja a helyes választ...

Előzmény: stevemegane (80463)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80464

Esztétikailag igaz nem szép falon kívül a fűtéscső,de csak ezért én nem cserélném a csövet. Persze ha van pénz. Árat látatlanba nehéz adni,legalbb egy rajz kellene a kecóról,meg hogy mi az eredeti állapot.

stevemegane Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80463

Ez már csak utólagos magyarázkodás....

:))))

Előzmény: cucu (80458)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80462

Le,de be kell jelenteni a szolgáltatónak,érdemes a hivatalos utat betartani,hogy később ne legyen buntetés.

Előzmény: plusssuni (80459)
digium Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80461

Amennyiben bevéseted falba, akkor már miért nem ötrétegűvel szereltetsz? Csak puffer nélküli fatüzelésnél nem megfelelő.

Ulrich13 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80460

Adott egy 40 éves ház, acél fűtéscsövekkel (falon kívül futnak), régi bordás radiátorokkal. Cserélnétek a régi fűtéscsöveket  falban futó rézcsövekre? Mennyibe kerülne kb egy 3 szobás 90nm-es ház esetén? Csináltatott már valaki hasonló szerelést?

plusssuni Creative Commons License 2015.08.28 0 0 80459

Van a pincémben egy fali, kombi, nyílt égésterű gázkazán. Jó régi már, de megy. Hale szeretném cseréltetni szakemberrel még mielőtt csak kondenzációsra lehet, akkor megtehetem-e mindnféle extra papírozás, új kémény meg egybek nélkül egy újra?

cucu Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80458

Persze, hogy forognia kell, de arról nem írtál, mi meg nem kérdeztük, hogy mennyire nyitottad meg a vízcsapot. Ha csak éppen hogy, azt nehéz meglátni, mert csak vánszorog és nem tudhatjuk, mennyire jó a szemed. Ha fullra kinyitod, akkor a Te szóhasználatodnál maradva, pörögnie kéne. 

Mondtam volna, hogy húzd le a wc-t, majd gyorsan menj le az aknába megnézni, hogy forog-e, de nem akartam ennyire belemenni, és mi van, ha nyomós öblítőd van...

Előzmény: DeTomaso Silva (80457)
DeTomaso Silva Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80457

Köszönöm a választ mindenkinek!

Bejelentettem, ma délután ki is cserélték. Valóban szar volt, a szerelő szerint minimális szivárgást is jelez, tehát már akkor is forognia kellene a kis keréknek, nemhogy nyitott csapnál. A legkisebb mérési egység ezen a típuson deciliter.

Úgyhogy vicces volt, elvittek egy nullás órát, és betettek egy nullás órát. Remélem a számlázásnál nem érnek majd meglepetések. Pedig azóta sem tudom, miért néztem meg az órát, soha nem nézegettem még eddig. De volt egy olyan érzésem, hogy most meg kell nézzem.

Normál esetben a franc se foglalkozna ezzel, hiszen kicserélték, tehát biztos jó. Ha nem nézem meg, legközelebb a leolvasó eszmélt volna rá, kb. 2 hónap múlva. Na az szívás lett volna. Gondolom.

Úgyhogy javaslom, mindenki figyeljen!

cucu Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80456

A fekete fogaskeréknek nem kell pörögnie, csak akkor, ha fullra ki van nyitva valamelyik vízcsap. Ha csak kicsit van nyitva, akkor alig látszik, hogy forog.

Érdemes jobban megfigyelned mielőtt bejelented.

A buborék meg buborék, az ki fog menni.

Előzmény: DeTomaso Silva (80447)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80455

ja..igaz.....meg reggel volt.  :-) 

Előzmény: nixon70 (80452)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80454

Jelezd a szerelőnek és a szolgáltatónak,minél hamarabb.

nixon70 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80453

Szólj a szolgátatódnak.

nixon70 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80452

"2. Az óra nem mér, a kis fekete kerék nem pörög".

Ez megdöglött már beszereléskor sem lehetett jó.

Előzmény: joevagyok68 (80448)
cucu Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80451

A vízóra vízben van belülről, így van kitalálva. Amit látsz, az levegő buborék, majd ki fog menni belőle. 

Kell annak mérnie, rosszat nem szerelnek be. 

Palási Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80450

A vízmérő egy nagyon érzékeny műszer. A modernek akár a litereket is mérik.

Természetesen ha valami rendellenességet észlelsz azt nem árt jelenteni !!

murray Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80449

hát én ezt kapásból SOS bejelenteném. rádverik az egész utca lopását is. 

joevagyok68 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80448

"Vízmérőt cseréltek nálam a napokban,"

Mi is a probléma ??

Tehát már volt korábban IS...és pár napja cserélték..

Nem "hasraütésre" határozzák meg a fogyasztást, mert már van "adat" korábbról..

Amúgy meg

- mennyi az a napokban és mennyi víz fogyott/fogyhatott azóta ??

- mekkora a legkisebb "mérési egysége" a mérőnek (amit a kijelzőn mutat) ??

Nem ismerem az órákat, de nem lehet, hogy 1m3 és még nem érted el azt ?...ha tényleg napokban volt a csere...

DeTomaso Silva Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80447

Üdv,

Vízmérőt cseréltek nálam a napokban, és arra lettem figyelmes, hogy:

1. Az óra üveglapja alatt félig víz van (MOM típusú óra, ennyit tudok róla)

2. Az óra nem mér, a kis fekete kerék nem pörög. Víz van, nem folyik, más gond nincs, de szerintem az új óra döglött, teljesen nullán állnak a lapok. Nyított vízcsapnál sem mozog semmi az órában.

Ez ugye nem teljesen normális? Jelentsem be? Nem fognak rámverni valamit? Plombák épek, én nem nyúltam semmihez, viszont tartok tőle, hogy a párnapos fogyasztást majd ők meghatározzák hasraütésre, miután mérés az nem történik...

Pl. mi a gyakorlat, ha nem jönnek ki csak hetek múlva?

gss Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80446

thx

igen,marad vizszintes beépités

...közben szétszedtem a kazánt,a burkolat alatt az elmenőben van egy rövid vizszintes szakasz oda simán befér 

Előzmény: morgen66 (80445)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80445

lengőnyelves visszacsapót csak vízszintesen lehet beépíteni.

Nézz át ide is,ha jól emlékszem volt róla szó multkoriban

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173884

Előzmény: gss (80441)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80444

Az nem jó, mert szétnyomja a gégecsövet a víznyomás. Inkább a KMT csapot kéne gyárilag eleve értelmes 3 állásúra megcsinálni, olyanra amit használat közben evidensen vizes kézzel is lehet váltogatni. Kád-zárt-zuhany állásokal. (de hát ez is egy olly lehetetlen extra dolog lehet mint sok egyéb más...)

Előzmény: halaloszto (80443)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80443

a tuti megoldás persze amikor a zuhanyfejen van külön elzáró

Előzmény: halaloszto (80442)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80442

a hogyant nem tudom, de tapasztaltam hogy át tud menni.

Vajk

Előzmény: c-stahl (80438)
gss Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80441

Gravitációsan működő éti kazánra akarok tenni 2"os lengőnyelves visszacsapószelepet,vízszintesen akartam betenni a visszatérőbe,de nem férek hozzá rendesen.

Az elmenőhöz hozzáférek,csak az meg függőleges,tehát ha ide teszem be akkor a nyitáshoz jóval nagyobb erő kell mivel a nyelv vízszintesen áll,teljes súlyával záródik.

Merjem így beépíteni vagy csak a visszatérőbe jó vízszintesen?

...egyébként én is úgy futottam neki a felújításnak hogy kazán,radiátor,cső csere,de utánanézve rájöttem hogy hülyeség mert a beleölt pénzt-energiát soha nem hozza vissza.Kapnak a golyós csapok ,légtelenítődugók uj tömítéseket,beépítek 1-2 thermofejet,1 légtelenítőszelepet,1 vagy 2 visszacsapószelepet(vegyes kazán meg a gázkazán ne dolgozzon össze)kicserélem a vizet (kis fagyálló meg sima csapvíz)

remélem nagy hülyeséget nem csinálok

sylvanus67 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80440

Kösz a választ.

Nem láttam még a működését, ezért rákerestem a neten:

ha jól látom a robbantott rajzból, semmi sem akadályozza meg, hogy egyik ágból a másikba átmenjen a víz, mert csak egy záróelemet látok, mégpedig a kevert oldalon.

Lehet, hogy tévedek.

Előzmény: halaloszto (80437)
C20NE Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80439

A kifolyás felé kisebb az ellenállás mint a másik ágba, még ha sokkal kisebb is a nyomás. Szerintem akkor sem tud keveredni.

c-stahl Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80438

Hogyan tud átmenni?

halaloszto Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80437

1. ha el van zárva, akkor nincs átjárás

2. normál keverőcsaptelepnél ha nagy a nyomáskülönbség, akkor használat közben átmehet.

Előzmény: sylvanus67 (80436)
sylvanus67 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80436

Régi téma, de most én is belefutottam ebbe a dologba (termosztátos keverőcsaptelep).

Az létezik, hogy akkor is összekeveredik a két ág vize, ha nem használom a csaptelepet?

Bónusz kérdés: a normál keverőcsaptelepeknél a két oldal nyomáskülönbsége nem okoz ilyen gondot?

Előzmény: kivi (78178)
murray Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80435

társasház?  nagyjából igaz amit mondanak.   engedély két helyről kell a kéményseprő művektől és a gázművektől.  

a kéményseprőknek az engedélyhez kell ezt beadni. 

http://kemenysepro.hu/wp-content/uploads/KOM.honlap.ugyfelkapcsolat.nyomtatvanyok.megrendeles.kivitelezoi.nyilatkozat.2015..pdf

csak  papiros kivitelező töltheti ki! 

a gázműveknek gázterv kell, EPH elektromos bekötési igazolás, és a papiros gázos nyilatkozata. 

Előzmény: ruphora (80433)
murray Creative Commons License 2015.08.26 0 0 80434

a saját fűtéskorszerűsítésemből kiindulva /konvektor-kondikazán csere/ én azt mondom hogy akinek nincs min 1M ft-ja az neki se kezdjen.  családi ház . társasház tökmindegy. 

ruphora Creative Commons License 2015.08.25 0 0 80433

Sziasztok,

valaki tudna segíteni ? Fűtést kellene korszerűsíteni. de mindenki mást mond. Valaki szerint csak kondenzációs kazánt lehet felszerelni.  

Van aki szerint turbósat is lehet, ami olcsóbb. Egy rakás szabályt a fejemhez vágtak még azt is hogy vagy 10 helyről kell engedély. Kéménybélelés, plusz egy cső amin levegőzik a rendszer, persze jó drágán

a gáztűzhely fölé szintén szellőző rendszer. Állítólag kazánt sem fogadnak el akármilyen típust ?

Ez nevetséges. A sok szegény embernek ez kell uniós szabványú milliós fűtés, de ehhez uniós fizetések és nyugdíjak is kellenének. Hogy fogják ezt behajtani a szegény embereken. 

Szomszédom nyugdíjas, 360 ezerért bélelték a kéményét, kérdezte honnan vegyen ennyi pénz, azt felelték vegyen fel kölcsönt. vagy kikapcsolják a gázt és a visszakapcsolás is egy rakás pénz

Hát ez a színvonal. Tehát vaslaki tudja a törvényt ? Most akkor mit lehet mit nem, mi kötelező mi nem ? 

fittt Creative Commons License 2015.08.25 0 1 80432

csak prognosztizálta a fejlődési tendenciát...

ahol lehet vissza fognak térni a hagyományos kazánokhoz

a kondenzációs kötelezése nem életszerű Mo-on

ráadásul tavasszal még 2 év kifutási időt adtak a meglévő nem kondenzációs készülék készletek kifuttatására

csatlakozom az előttem szólóhoz - QA-jukat

Előzmény: Égető1 (80430)
Égető1 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 80431

mint ahogy ez is hülyeség :

"Az indoklás szerint a szabályozás során figyelemmel kellett lenni arra, hogy Magyarországon közel 2,5 millió gázkészülék és 4,5 millió konvektor van beszerelve."

mivel a gázkészülék az egy gyűjtő név. Így a gáztűzhely, a gázkazánok, a malacperzselők, a gázkonvektorok, vízmelegítők  meg még sok minden bele tartozhat. Vajon tudja mi a busen égő vagy az injektoros égő ?

a gázfűtésű hamvasztó kemence vajon gázkészülék e.

Előzmény: Égető1 (80430)
Égető1 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 80430

Na de az index miért egy hagyományos  szilárd -tüzelésű kazánnak illusztrál ?

Talán ennyire nem értenek a témához ?

Előzmény: NeomatiK (80428)
C20NE Creative Commons License 2015.08.25 0 0 80429

Nincs ezzel semmi baj, ha komoly szakmai szervezetek által kiválasztott típusokat életkörülményektől függő tetemes támogatással lehetne venni és beszerelni, kekeckedő kéményseprők nélkül.

Előzmény: NeomatiK (80428)
NeomatiK Creative Commons License 2015.08.25 0 0 80428

R.I.P. Régi Kazán, üdv kondenzációs kazán

Januártól már csak új fajta kazánt lehet üzembe helyezni. Alsó hangon 400 ezer lesz a csere. Tovább »

forrás: Index.hu

K. anyjukat!

nixon70 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 80427

Szívesen.

Előzmény: ja nyugi (80426)
ja nyugi Creative Commons License 2015.08.23 0 0 80426

Köszönöm kedves Nixon 70!

Megint, sokat segítettél.

Üdv:

Józsi

Előzmény: nixon70 (80425)
nixon70 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 80425
Előzmény: ja nyugi (80424)
ja nyugi Creative Commons License 2015.08.23 0 0 80424

Hali!

Valaki megtudná mondani, melyik évben forgalmaztak elöször MZV 18 S tipusú átfolyós vízmelegitőt?

Előre is köszönöm. Üdv:

Józsi

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.21 0 0 80423

sziasztok. 

van egy sanuier duval f30h mod kazanom. ket honapja kihivtam a szerelot. mert gyenge volt a meleg uz hozam. kicserekte a hocserelot mert tele volt dzsuvaval. majd 2 - 3 nap alatt leesett a nyomas. nagynehezen kijott meghuzott vmit. 

most pedig ha be van kapcsolva a melegviz keszutes bedolgozik a futesbe. meleg a radiator. lementem megneztem az elore meno is meleg. mitol lehet ez? rosszul rakta vissza a valtoszelepet?  vagy ez olyan hi a ami fuggeltlen attol hogy o hozzanyúlt. ?

eekeili Creative Commons License 2015.08.21 0 0 80422

Hát nem is veszek mindent komolyan. Remélhetőleg erre e a cserére úgy 5 év múlva kerül sor. Akkor meg eleve más kéményrendszer kell.

Habár miért ne elenne jó egy korracél egy lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű kondikazán füstgázainak az elszállítására ?

Ha gáztömör a rendszer.

Előzmény: cucu (80419)
fittt Creative Commons License 2015.08.21 0 0 80421

Szükségem lenne egy gázkivitelezőre, aki szerepel a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján (www.mkeh.gov.hu) és egy a Magyar Mérnöki Kamara tervezői névsorában (www.mmk.hu) szereplő, az adott szakterületen jogosultsággal rendelkező tervező mérnökre - vagy 2in1 :)

Feladat: gázterv készítése egy 2 lakásos családi házban, ahol eddig 1 db gázfogyasztás mérő mérte a 2 lakás fogyasztását, ahol 1-1 kazán működik. Ezt most 2 külön mérővel szeretnénk mérni. A fogyasztás mennyiségében és a kialakított rendszeren nem szeretnénk változtatni. A gázmérő felszerelése a meglévő egyik kazán közelében lenne, ezt kell engedélyeztetni, beüzemelni, stb.

Ha már készül gázterv, akkor a régi parapetes fég kazán egyszerűsített gázcseréjét is tudja megoldani nem kéményes megoldással kombi kazánra.

Mindezt Zuglóban.

Konstruktív, rugalmas, precíz, korrekt, a törvényekben jártas és naprakész kivitelezőt keresek.

Köszönöm

Wattocsak Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80420

Ha a kéményed jó akkor nem kell bélelni, de még olyan kéményt nem találtak ami jó lett volna. Tehát bélelni kell.

A baj az, hogy a régi bűnökért most kell fizetni. Minden szart átvettek, ha volt elég pénz hozzá. Most meg nem lehet pénzzel megváltani a szar munkát, megoldást.

Előzmény: eekeili (80417)
cucu Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80419

Nem szabad mindent komolya venni!

5 évvel ezelőtt a 10 éves turbós berettámat le akarták cserélni, mert kilukadt a kazántest ki-és bevezető szakasza.

Szereztem 30-ért a szervizben új kazánt és azóta is szuperül műxik. A komplett csere 200 lett volna + munkadíj.

Azt javaslom, hogy legyen karbantartott a készüléked, és akkor nem lesz vele sok gondod. A lakásba pedig nem vagy köteles beengedni olyanokat, akik nehezítik a helyzetedet. Érted?

Előzmény: eekeili (80417)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80418

Minden előfordulhat. :-)

Annyira túl van szabályozva minden,hogy csak pislog az ember.

Előzmény: Törölt nick (80410)
eekeili Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80417

Megoldottuk !

Igaz már addigra nem volt működésképtelen a készülék, viszont egy  szokásos karbantartás belefért a tarifába. 15 volt !

De volt aki a dupláját is kérte volna, de nem kapta meg.

Amúgy köszönöm a reakciókat !

Amit viszont sohasem

tudok már meg, hogy mi okozta a hibát.

Tehát radiánt túrbós nem ment. Az egyik szakértő szerint bogár ment valahova, a másik szerint  a tegnapelőtti áram kimaradás miatt volt az állás.

A javítás le az előlap, ki a konnektor és a venti megmozgat. Majd vissza a konnektor és működik a készülék.

Ez a nyomorult fázis érzékeny  és állítólag a hosszabb áramszünetnél produkál ilyent . Az instrukciókat telefonon kaptam 35 km -re lévő ismerőstől.

Vagy a bogár.

Ja más. A szerelő azzal riogatta a tulajt, hogy egy készülék cserénél ( ugyan olyanra ) új füstcső és kémény bélelés is kell.

Vajon igaz ez ??

Előzmény: Wattocsak (80416)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80416

A minimális tarifája annyi amennyiben megállapodtok, elfogadod! Gondolom van másik szerelő is széles kis hazánkban?

Előzmény: eekeili (80413)
C20NE Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80415

Keress olyat akinél max egy kiszállási díjat kell kifizetni.

Zozzantoz Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80414

Akkor inkább add nekem, én sem tudom megjavítani:)

eekeili Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80413

Üdv !

Mi a véleményetek arról hogy egy gázszerelőnek a minimális tarifája 20 eft.

Ez akkor is jár neki, ha a készüléket nem tudja megjavítani. Ennél jobb üzlet nincs is.

Mindenütt alkatrészhiányra hivatkozva mimelt munkát végez és tarja a markát a húszasért !

Ja milyen igazolványt lehet kérni az illetőtől előre ?

fittt Creative Commons License 2015.08.19 0 0 80412

át tudnád küldeni a szabályozást, ahol ezek meg vannak adva??

kéményseprők -nem; helyi építéshatóság - nem;  - marad a Gázművek, de velük lehetetlen telefonon beszélni...

Előzmény: Wattocsak (80411)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80411

Városias beépítésnél a 10 méter a nagy buktató. Kéményes szaki nem kellett hozzá.

Előzmény: morgen66 (80408)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80410

Tyűha, a nemlétező kéménynek nemlétező kéményseprőtől véleményezése lesz? :)

Előzmény: morgen66 (80409)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80409

Akkor most mi a feltétele az oldalfali kivezetésnek?

Kell hozzá kéményseprői szakvélemény?

Előzmény: Wattocsak (80406)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80408

Pontosan nem tudom,de 10 méterre semmi nem lehet az oldalsó kivezetéstől.

De legyen szerencséd és találj olyat aki megcsinálja.

Előzmény: fittt (80403)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80407

Van aki nem foglakozik vele,de biztos megtudná javítani.

Az ismerős a Fég-nél van hivatalosan,ha még van ilyen, de okosba biztos olcsóbb. :-)

Előzmény: sjohn (80402)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80406

Nem tudom!

Én tavasszal csináltam három gáztervet oldalfali kivezetéssel, ebből egy Budapesten kettő Tigáz területen volt. Kétségtelen, hogy nehéz, de nem lehetetlen!

Előzmény: Zöldár (80398)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.18 -1 0 80405

Mi az istennyiláért zavar? Fesd be falszínűre.

Előzmény: Tamsal (80404)
Tamsal Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80404

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az előszobában húzódó gázcsövet el lehet-e takarni gipszkartonnal, ha az nem teljesen zárja el a csövet. Tehát szivárgás esetén szellőzni tudna. Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv

Tamás

fittt Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80403

szeretném kicserélni egy modernebb kazánra a mostani helyén, kémény nélkül

olyan vkit keresek, aki ezt megoldaná

a fég-es tuning a végső megoldás, de köszi a szerelőt

Előzmény: morgen66 (80401)
sjohn Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80402

Van olyan "szervizes", aki nem ért a FÉG cirkókhoz?

Előzmény: morgen66 (80401)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80401

Féget felhívod és kérsz a készülék felújításra egy árajánlatot.

De ismerek egy féges szervizest Ő-is megcsinálja ,  olcsóbban mint a hivatalos szervíz.

Előzmény: fittt (80397)
fittt Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80400

akkor azt, aki kitalálta ezeket az elmeháborodott korlátokat... 👊

A kontroll nélküli elme játéka...

Előzmény: Zöldár (80399)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80399

"és a kéményseprőket meg tschokoltatom ;-)" nincs is sok közük hozzá.

Előzmény: fittt (80397)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80398

",ezért az oldalfalon kivezetésre olyan szabályokat hoztak,hogy azokat szinte lehetetlen teljesíteni. "

annyira lehetetlen, hogy új projekteknél nincs is ilyen.

Így viszont nagy pénzeket kaszálnak a kéménybélelők és eddig a seprők is.

A seprőknek az elmúlt évben letörték a szarvukat ( maximálták az áraikat ) lett is ebből nagy sirás -rívás.  Pedig nagy reményeket tápláltak úgy tíz éve. Ők akartak lenni a fő fő ellenőrök.

Odáig fajult a fantáziájuk, hogy un.  készülék kisérőnaplóról ábrándoztak, ami a készüléket végig kiséri az élete folyamán. Ebbe csak kiválasztottak jegyezhettek volna bele,  ők lettek volna ennek az ellenőrei.

Nem jött bé. Valami hasonló, mint most az autómobil nyilvántartás.

De hát az autó mozog, gazdát cserél manipulálhatják, mig egy kazán ott marad a helyén az élete végéig.

Természetesen a tulajnak nem árt ha feljegyzi, hogy  mikor volt tisztítva, ellenőrizve a kazánja, egyéb fütő aparátja.

Na de ezt elrendelni, hát elég bürokratikus gondolkodásra utal.

Előzmény: morgen66 (80396)
fittt Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80397

mindenkitől boccs, de nőből vagyok ráadásul szőke

a jelenlegi kazán fég zc18.1

ennek a mai kistestvérét jelenleg is árulják fég zc18 hs néven

mindkettő parapetes - nem turbós

lehet túl leegyszerűsítettem, amikor azt írtam, h csak a falon kilökték - elnézést ez női szemmel tűnt úgy - de most már tudom, h van ott egy parapet is, tehát nem egy gányolt tákolmány

több gyártó forgalmaz parapetes gázkazánt jelenleg is (nemcsak a konvektoros verziót), bár ahogy nézem a felszerelhetőségét eléggé bekorlátozták a kéményseprők...

Jelenleg azt kell kiderítenem, h milyen kéményseprői előírások vannak érvényben Bp-en a parapetes kazánokra.

Ha minden kötél szakad, akkor a kapható alkatrészekkel felújíttatom a régi fég-est (ahhoz semmilyen engedély nem kell...) és a kéményseprőket meg tschokoltatom ;-)

Bár szerettem volna egy korszerűbb készülékre cserélni a meglévőt, de a kéménybélelést most nem terveztem...

Ha esetleg lenne erre a helyzetre megoldási javaslatotok,kérlek írjátok meg

köszönöm

Előzmény: morgen66 (80396)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80396

Itt a lényeg,hogy 20 éve lett beszerelve,azóta nagyon sokszor változtak a rendeletek.

A régen beszerelt készülékekkel nem tudnak mit kezdeni,mert az akkori előirások szerint lettek beszerelve.

Mostani előirások sokkal szigorúbbak,ezért az oldalfalon kivezetésre olyan szabályokat hoztak,hogy azokat szinte lehetetlen teljesíteni.

Persze ez minden hivatalosan,de remélem senki nem a feketén elvégzett gányolást részesíti előnyben.

Próbáld meg megérdeklődni a helyi gázszolgáltatótól,hogy mit szólnak a cseréhez és mit írnak elő,egy telefont megér.

Itt a kazán füstelvezetéséről a műszaki adatlap.

http://www.viessmann.hu/content/dam/Internet_hu/pdf_documents/tervezesi_segedletek0/vitopend_100-w_111-wegestermekelvezetesek5826363hu052010.pdf

Azért ha van valami fejlemény írd meg,had tudjunk másnak is segíteni.

Előzmény: fittt (80395)
fittt Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80395

ennek ellenére évente ellenőrizte és karbantartotta gázos, az épületet szintén rendszeresen ellenőrzik a kéményseprők, egyiküknek se volt semmi aggálya

tudomásom szerint engedéllyel lett beüzemelve kb. 20 éve

Előzmény: Zöldár (80394)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80394

" ami csak a falra volt felszerelve, kémény nélkül átlökve a falon a kivezetése?"

Ez tényleg egyszerű eset, de  azért ezt gyakorlatilag sehol sem engedik meg.

Előzmény: fittt (80393)
fittt Creative Commons License 2015.08.18 0 0 80393

én ilyet találtam:

http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/index.php/viessmann-vitopend-100-w-9-24-kw-fali-kombi-gazkazan-parapetes.html

ha ez a kazán jó, akkor egyszerűsített gázszereléssel erre pl. kicserélhető a régi fég - ami csak a falra volt felszerelve, kémény nélkül átlökve a falon a kivezetése?

Előzmény: morgen66 (80387)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80392

Ha az osztón lehet fojtani akkor mindent megtehetsz, bármilyen csöveket építhetsz be. Ha zóna szabályozásod lesz akkor még fojtani sem szükséges.

Előzmény: stevemegane (80391)
stevemegane Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80391

Ebben az esetben a padlót és a mennyezetfűtést ugyanolyan vastagságú csővel szerelted, vagy fojtással vannak a körök beállítva?

Előzmény: Wattocsak (80389)
stevemegane Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80390

A szintkülönbségből adódóan ( lesz kb. 2-2,5 m) sem lesz gond a keringtetésben ezek szerint?

Úgy akarom megcsinálni, hogy egy osztóról menne az alsó szint teljes padlófűtése és még a felső szint két kör padlófűtése.

Egy másik osztóról pedig a felső szint fal és mennyezet fűtése?

Közben még ötleteltem és az is eszembe jutott, hogy ugyanez a falfűtésnél a 10-es csővel sem lesz gond. Pl. a felső szint falfűtés osztójára rákötöm az alsó szint 2-3 kör falfűtését.

Ez is rendben lenne?

Elég sok pénzt lehetne így spórolni a szivattyún stb...

Előzmény: Wattocsak (80389)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80389

Minden további nélkül megcsinálhatod, Légtelenítéssel sem lesz gondod. Sok házam úgy üzemel, hogy egy osztó van a padlóra és a mennyezetre. Ergó 60 cm magasan van az osztó ami a padlófűtést szolgálja ki, és ugyan ez az osztó látja el a mennyezet fűtést is ami felette van 2 méterrel. Te ugyan ezt akarod megcsinálni.

Előzmény: stevemegane (80386)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80388

Én még ilyet nem láttam. 

Probléma az lesz, pl. légtelenítés.

Próbáld meg itt

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214410&la=135883325

Előzmény: stevemegane (80386)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80387

Parapetes kazánt már nem fogsz találni.

Parapetes csak olyan van amit egy konvektor helyére lehet feltenni

Ilyen: http://www.gazkazan-kazan.hu/mika-6-e-parapetes-mini-kazan-valtoszelep-nelkul.22217.phtml

Hivatalosan minden engedélyköteles.

Esetedben  kéményes vagy turbós kazánra tudod cserélni a kazánodat.

Előzmény: fittt (80381)
stevemegane Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80386

Sziasztok!

Fűtésszereléssel kapcsolatban lenne egy felvetődő kérdésem.

Kétszintes házban, ha az alsó szinten mindenhol padlófűtés kerül kialakításra (~8 kör), és a felső szinten pedig csak egy helyiségben tervezem a padlófűtést (~2kör), akkor szabad a rendszert úgy szerelni, hogy a földszintre teszek egy 10-es osztó gyűjtőt és innen viszem a fenti szintre is a két kört?

A fenti két körért nem feltétlen szeretnék újabb osztó gyűjtőt és keringtető szivattyút beépíteni.

A légtelenítéssel és egyéb dolgokkal nem lesz probléma?

Köszönöm.

Kisfiatal Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80385

10ért rakná át ? :O Mondjuk lehet h van gázos ismi aki megcsinálná. De a szállítgatás miatt egyszerűbb ha megvesszük ami ott van.

Előzmény: joevagyok68 (80383)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80384

Igen, egyszerűbb megvenni :) csak most az van h minden ezres számít :) Hát akkor próbálok alkudni :)

Előzmény: joevagyok68 (80383)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80383

"Én 10et mondtam rá(csak a tűzhelyre), de 18e lenne egy üres palackkal és reduktorral együtt. Ránézésre közepes állapotú tűzhely egyébként. MEgéri ? :) PErsze megpróbálnám lealkudni 15-16ra. Amúgy palackot 3-4 ezerért már kapni, reduktor is van 1-2 ezerért, sütő 5-10e."

Akkor most mi és miért is a kérdés ?  :-)

Az a 2-4 ezer ft "nyereség" ?

Mert ha mondjuk külön-külön veszed őket, autózol mindháromért 20-30 km-t oda vissza,  és még esetleg szerelővel átrakatod az 5000 ft értékű fúvóka készletet is 10000 ft ért  ? 

Előzmény: Kisfiatal (80382)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80382

Üdv !

Házvételben vagyunk, a tulajt megkérdeztük mennyiért hagyná ott a gáztűzhelyt(mert amúgy vinni akarta), PB palackos. Én 10et mondtam rá(csak a tűzhelyre), de 18e lenne egy üres palackkal és reduktorral együtt. Ránézésre közepes állapotú tűzhely egyébként. MEgéri ? :) PErsze megpróbálnám lealkudni 15-16ra. Amúgy palackot 3-4 ezerért már kapni, reduktor is van 1-2 ezerért, sütő 5-10e. Egy gázszerelő mennyiért állítana át PBre egy tűzhelyt ? 

fittt Creative Commons License 2015.08.17 0 0 80381

HELP!

régi, FÉG (C18, K18 v. 24?) parapetes fűtő falikazánt

• milyen típusú szintén parapetes kazánra cserélnétek?
  • ha eddig csak a fűtésre volt használva, az új kazánnal megoldható a meglévő csövek bolygatása nélkül az új melegvíz ellátás kialakítása is?
  • ha azonos a kW, akkor kell engedélyeztetni a cserét (Bp)?
mrbarbrady Creative Commons License 2015.08.16 0 0 80380

Üdv!

Siemens REV100 termosztátot ismeri valaki? Esetleg tapasztalat vele kapcsolatban?

Köszönöm

tamas1000 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80379

rehau padlófűtés cső van, most hgy az milyen nemtom...

piros :)))

Előzmény: C20NE (80378)
C20NE Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80378

Sokan 5-rétegű csövet használnak ami lágyabb és könnyebben belapul. Azt hittem Te is ilyet vettél.

Előzmény: tamas1000 (80377)
tamas1000 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80377

már hogy érted ezt: ?

"Én ezért használtam padlófűtés csövet az merevebb nehezebben rogyik be"

nekünk is padlófűtés cső van, mi egyéb lehetne?

Előzmény: C20NE (80376)
C20NE Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80376

Én ezért használtam padlófűtés csövet az merevebb nehezebben rogyik be és végig 6bar nyomáson tartottam az is segít, hogy rálépésnél ne lapuljon.

Én kisméretű téglát tettem a palló alá, de gyakorlatilag bármi jó. Ha talicskáztok mindenképp pallózz mert ha áttolod a csövön tönkre is megy. A hálót úgyis megemeled a talajról és akkor még rosszabb ha rálépsz / talicskázol.

Előzmény: tamas1000 (80375)
tamas1000 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80375

igen, a 8-as jobb lehet, nem nyomja úgy meg.

most lett kész, még nem volt rajta különösebben mászkálva, de majd a betonozáskor..

azért ahol forgalmasabb helyen bizony a csövet megemelve, lehet alul érezni, hogy megnyomta a vasháló, nem nagyon, de érezni..

most van nyomáspróba alatt 4 baron.

van egy halom hőszigetelő maradék, abból vágok/vágatok darabokat amit a csövek közé teszek, és arra a padlót, azon lehet mászkálni és kész. :)

sajnos ez utólag tudatosult bennem, ha lett volna időm foglalkozni vele, lehet rendszerlemezt, vagy műanyag rögzítő biszbasz lett volna, ami nem engedi érintkezni a hálót meg a csövet.

Előzmény: C20NE (80374)
C20NE Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80374

Én 8-as hálót használtam az nem vág úgy bele. Kábelkötegelővel rögzítettem és emberesen meghúztam és jó sűrűn raktam, nem tud mozogni. Pallót tettem és azon járkáltam. Miután a beton megköt nem mozog az külön egy millimétert sem.

Előzmény: tamas1000 (80373)
tamas1000 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80373

hali!

eddig ezen nem filóztam, illetve nem mintha lehetne változtatni.

padlófűtés csövek gyors-kötözővel vannak a rögzítve az 5-ös vashálóhoz.

Van vagy 700 méter, rehau.

már készen van, ez van. de nem teccik, ha lesz legközelebb tuti nem így csináltatom.

olyan érzésem van, hogy a cső meg a vasháló találkozása nem éppen ideális...

az azon való mászkálás is benyomja a cső alját, meg eleve olyan mint egy reszelő, de talán nem mozog ez úgy hogy ki tudja dörzsölni.

legtöbb helyen egyébként így látom hogy készítik....

vélemények?

üdv

t

Sera26 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80372

Értem, köszönöm.

Előzmény: C20NE (80371)
C20NE Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80371

A hossztól és a kanyarok számától is függ. Kisebb távra 25-öst szoktak tenni, nagyobb 40-50m -es bekötő vezetéknek 32-est.

Előzmény: Sera26 (80369)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80370

Nálam be volt félig tömődve az öntéskori "betonsorjával" belül. Szépen kikerekítettem, de a külső takarantyúkkal még nem tudtam mit kezdeni. Talán valami kerek reszelővel tudnám belülről kipuceválni a hőszigetelésre felkent glanc rákötött-szűkítő maradványait. Hogy miért nem áldoznak erre 1 alkalommal 1 fúrógépes manuszt aki végigfúrná a konyhákat 80-ra, (a betont nem is kéne fúrni, csak a hungarocellt, ívülről meg egy hintán leereszkedő másik manusz meg a szellőzők fedelét tenné fel, nem tudom. Ki lehetne vezetni a konyhagőzt szépen. Erre fel mit látok? Ugyanolyan házban ahol most szigeteltek a 4 lyukból 3-at betömtek, a legfölsőt meg ugyanakkorának hagyták. Igaz megszüntették a gázt is az egész házban, de akkor is. Megint nem gondolkodtak előre... Ja és műanyagablakot nyomtak be mindenhová.

Előzmény: morgen66 (80368)
Sera26 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80369

Sziasztok!

Családi ház vízrendszeréhez, a vízórától indulva hányas KPE csövet szoktak rakni?

Mi az ajánlott?

morgen66 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 80368

Ablakba való szellőzőre gondoltam.  Sajnos sok helyen,a panelba a szellőzőt eltakarják így nincs meg a megfelelő szellőzés.  Igaz volt olyan ablak szellőző ami le volt ragasztva. Most arra mit lehet mondani.

Előzmény: Törölt nick (80364)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80367

Magyarul az a 4 db 80-as lyuk a panelfalon ami kívül lecsökken valójában 50-re, és még egy kereszt alakú izé is lefogja a felét (2 fent, 2 lent) ami anno abba a hülye spájzszekrényben volt (vagyis fordítva) az tudományos néven légbeejtő? Így a bentről 80 nak kinéző furat jó ha van 40-es, de inkább 35-ös. Nagyra kifúrni, hogy legalább az egyiken tisztességesen mehessen ki a páraelszívó, nem lehet.

Előzmény: cucu (80365)
cucu Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80366

Ja, meg a nyílt égésterű kazánoknál is szükséges a helység levegő pótlása.

Előzmény: cucu (80365)
cucu Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80365

Ne viccelj, ezerszer volt már róla szó.

A ventilátor elszívja a levegőt a helységből, a légbeejtő pedig pótolja, beengedi. Mert a pótlásról is gondoskodni kell, nem elég elszívni.

Előzmény: Törölt nick (80364)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80364

Mi az a légbeejtő?

Előzmény: morgen66 (80362)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80363

Azt lehagytam,ha kell egy telefonszám írj mailem publikus.

Előzmény: Törölt nick (80353)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80362

Hivatalosan senki nem fog kicserélni pár centis csövet gázvezetéken,főleg nem méretlen vezetéken.

Gáz elzáráshoz,ha nincs az épületen belül főelzáró, egyből kell a Főgáz , hogy kizárja az épületet a gázszolgáltatásból,előfordulhat hogy az utcai elzárót Ők sem tudják elzárni,de egy kis ásás után nagy duzzogva kicserélik a kinti elzárót.

Most csináltunk egy társasházban teljes gázmeót,pincében a régi menetes kötéseket kikellet cserélni hegesztetre , és felszálló strangonként menetpárokat behegeszteni. 

Lakásokban minden gázcsapot a tűzhely előtt lecseréltünk,minden tűzhelyet külön nyomáspróbáztunk, majd a gázvezeték nyomáspróbája után új sárga flexicsővel bekötöttük a tűzhelyeket.

Mondhatom hogy nem volt egyszerű a lakókkal megértetni hogy saját érdekükben csinálunk mindent.

És még volt olyan lakás ahol nem volt az ablakokban légbeejtő,azokba a lakásokba vissza se lehetett adni a gázt , amíg a tulaj meg nem csináltatta.

És mivel kezdődött ez a "kis meló"? A pincében gázszagot éreztek a menetes kötéseknél, kiment a Főgáz , kizárták egyből a lépcsőházat. Nyolc LH. épület, igaz ez "csak" panel, és a csóróbb pesti oldalon. 

murray Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80361

mondjuk konvektornál ez nem játszik. 

Előzmény: murray (80360)
murray Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80360

ha már villanyt is szerelünk, szemlesütve jegyzem meg hogy egy gázvezeték átadásához EPH érintésvédelmi villanyt is kell szerelni. gázóránál érintésvédelem, gázkazánnál Fi relé mögé rakni a kazánt. ez nekem szereléssel, EPH papirral ismerős villanyossal 20 rugóba volt. 

és a főgáz átvételkor ráíratta a Fi relé típusát is az EPH papirra. ekkor már én is anyáztam. 

Elvitte az eredeti kéményigazolást, az eredeti gáztervet, és az EPH-t.  

csak ami papirt benyelt az volt 60-70e ft. csak a papir. 

_kip_ Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80359

2.  IGEN, mert a rendszerben ő végzett utoljára szerelést és kutyaköteles azt átnézni mielőtt újra feszültség alá helyezi. A gyakorlatban ez nem működik, mertnincs annyira szabályozva mint a gázosaké. Illetve akkor egy konnektor csere 50eFt lenne :-( De a bíróságon ezt magyarázhatod...

Autószerelő: Nem,mert almát körtével nem lehet.... kivéve, ha látható nyoma volt (pl repedés stb) De ha hibás fékkel engedi ki, akkor már is simán lecsukják.

Ne keress logikát Mo.-n

Igazad van, mert a villanyászok nincsenek annyira szabályozva mint a gázosak, a festő is nekiáll villanyt szerelni mert akkor a megrendelőnek olcsóbb...

NAND708 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80358

Köszönöm a válaszokat.

Egy-két kérdés, ha lehet.  A kazán kondis, gondolom. Hogy lett tervezve a radiátor méret, milyen vízhőmérsékletek mellett illeszkedik a lakás -15 fokos hőigényéhez? Mennyi a lakás -15 fokos hőigénye?

Köszönöm!

Előzmény: Wattocsak (80357)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80357

A lakás szinte pont ugyan olyan mint amit leírtál volt 3 konvektor, vízmelegítő, két falai fűtő, tűzhely.

Mostani ár:

90 m2 lakás 3 szoba, konyha radiátorok, fsz törölköző szárítós csőradiátor Radiátorok termetesek mivel a lakás nem szigetelt 22-es mind 2db 1400mm, 1 db 1600, 1 db 900x400.

kazán Ariston,

kémény 11 méter+levegő bevezetés,

vízes átalakítás a kombi kazánhoz,

gázterv gázmeó

falon kívüli szénacél csővezeték termosztatikus radiátor szelepekkel,

beüzemelve, kulcsrakészen átadva

1,1 milla.

Ebben nincs munkadíj. De szerintem 300 alatt szóda sem állnék senkivel.

Kb ez lehet a te költséged is.

Előzmény: NAND708 (80348)
C20NE Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80356

Idealista és optimista vagyok, így is maradok :-)

Előzmény: cucu (80355)
cucu Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80355

Kellett ez neked?:)

Előzmény: C20NE (80354)
C20NE Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80354

További szép napot!

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.13 -3 0 80353

1. Miféle "mért szakasz"?!?!  Ez méretlen ALAPVEZETÉK. Olvasni, értelmezni, utánna hosszászólni.

2. Ha kicserél a villanyszerelő egy konnektort, másnap kigyullad a lakáselosztó és mindeki bent ég, akkor ő lesz a felelős, mert neki látnia kellett volna ,hogy milyen az állapot mindenütt?

Vagy egy autószerelő vezérszíjat cserél, másnap eltörik a kerékécsapágy, a féktárcsa, a lengőkar, és tömegbalesetet okoz az autó, ő lesz a felelős?

Miféle elmebeteg logika ez?

A gáz veszélyesebb? Ezerszer annyian halnak meg áramütéstől, hátmég közlekedési balesetben, mint gázömlés vagy gázrobbanás következtében.

Akkor a statisztika itt nem működik, mert miért is?

3. Nem nekem, hanem a társasháznak, én személyszerint lexarom, ha nincs gáz majd megoldom máshogy, éppen másokon akarok segiteni, és mit kapok mindenütt, flegma nagypofát, okoskodást, rinyálást.

Előzmény: C20NE (80352)
C20NE Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80352

Ha bárki hozzányúl és baj történik, mindegy, hogy azon a szakaszon amit javított vagy máshol Ő lesz a felelős az egész mért szakaszért. Szerinted ezt ki fogja Neked elvállalni ?

Előzmény: Törölt nick (80349)
murray Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80351

pár adalék: friss BP árak. 

120nm , 8 radiátor, 1 kondenzációs kazán, kb 200-230 méter cső. 

gázterv: 30e

kémény? van-e vagy újat kell építeni (béletetni)   egy min.  kémény kivitelezéssel legalább 100e , a főketüsz átvétel díja 16e

kazán hivatalos beüzemelés (ariston) 30e 

kivitelező: ez képlékeny. ha komplettten, konvektorok kivésése, kidobás, új gázcsővel elindulni a gázórától, majd becsővezni a lakást én olyan 3-500e körüli összegre tippelek. 

kazán: 250 E

radiátorok: 150e kb

csővek, fittingek: kb 200-300e 

Előzmény: NAND708 (80348)
murray Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80350

nekem mindegy. sok sikert. 

Előzmény: Törölt nick (80349)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80349

Miféle "kéményes"?!?!?! Konvektorok vannak!

Ha valakinek szabálytalan a cirkója lakáson belül, szívjon, úgy kell neki.

De  miféle "korszerűsítés"?

El van rohadva az alapvezeték egy nagyon kis szakasza, semmi munka, elzár, cső kiteker, másik cső, beteker, mehetne mindenki haza. Nem folyik semmi, nem ömlik semmi, nem szivárog semmi.

Ezért nem lehet vakolatban az új szabályok szerint a cső, de MINDEN régi házban így van, északbudától délpestig, millió db házról beszélünk.

Mit kell tudomásul venni, hogyha valaki nem új építésűben lakik, akkor rögtön egy szobakonyhára a közösköltségen és a rezsin kívül évi 100-200 ezret kell tudnia félretenni?! mert kb most annyi jutna, és ez csak a gáz, és csak a közös szakasz.

Nem vagy Te eltévedve egy kicsit?

Nem robban semmi nem történt semmi. Igen a kócos menet van, ami nem jó így, de 20éve földgáz van, mégcsak gázszag sem volt soha, árnyalatnyi sem. De az összes kócos szart ki lehetne cserélni az alapvezetékben raffiára szépen fokozatosan, pont olyan jó.

De nem, most az van, levág az egészet, vasba kiszór a jó cső is, összes menet, összes csap, főcsap is, minden. Mintha sosem lett volna ott semmi. És újra tervezteteni, engedélyeztetni, elfogadtatni, építési hatóság, gázmű, minden isten faxa, mérnök, műszaki ellenőr, stb, stb, és ujra vagy műanyag, vagy hegesztett alapvezeték, mert ez a 21-századi szabvány.

Eddig még nagynehezen el is fogadom, meg papiron persze, össze kell dobni, mert az ugy megy, többségében minimálbéres közalkalmazottaknak, 1   fizetésből élő családoknak, kisnyugdíjasoknak, akik ilyen házakban, ilyen körülmények közt laknak.

De ami már túlmegy az emberi tűréshatáron, az az összes gázóra le, összes lakás próba, és persze semmi nem fog megfelelni, maga az órafej sem, ami a gázmű szent és összevisszaplombált tulajdona, mert ez is kb 30db ideoda alakított kócos menet mindehol, hol hogyan tudták megoldani és mikor készült.

A nem lakott vagy kétséges státuszú lakások külön érdekes lesz, mikor a gázmá nem jut be leszerelni, tehát el sem indul a folyamat, elzár és telik az idő, hetek, hónapok. A lakás tulajdonosa külföldön, nem él már, vitatott a jogi-tulajdoni helyzet, ki fogja felnyittatni és milyen jogalapon?

MEgitn az lesz mitn a 20cm csővel, én ezt nem nyitom fel, én ezt nem csinálom, évekig nem lesz gáz.

Mindez némi rozsda miatt, ami még át sem ért a fémen, mert akkor el lehetne ájulni a gázszagtól nyilván, azért az alapvezetéknek van kapacitása, ha ott minimális luk van, jön a jószag rendesen.

Előzmény: murray (80328)
NAND708 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80348

Sziasztok, 

egy nagyon hozzávetőleges összeget tudtok arra mondani, hogy egy konvektorról központi, radiátoros gázfűtésre való átállás kiépítéssel engedélyeztetéssel, mindennel együtt mennyibe kerülhet? 

- 80nm-es lakás, 3 szoba

- gázóra a lakáson belül van.

1-1,5-2 milla?

nixon70 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 80347

Az angol inch-t használjuk a szakmában, ami 25,4 mm.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (80345)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80346

Természetesen nem 1,87 hanem 1,18... sorry...

Előzmény: Tamas(Ottawa) (80345)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80345

A kiváncsiság rovatba...

A csővezetékek méretei, mint pl. 1/2", 3/4", 1", úgy gondolom zoll-ban vannak megadva. Ez mennyiben különbözhet a nálunk - még mindig - használt inch-től? Mert, ha tegyem föl ugyanaz, akkor milyen akadályokba ütköznék innen hozott szerelvényekkel?

Tehát, ha 1 német zoll 1,03 in és 1 svájci zoll 1,87 in... akkor 1 magyar zoll mennyi in lehet?

C20NE Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80344

Van másnak is olyan zsinórja mint az 55 de én is inkább megvettem a loctite-ot, amúgy tényleg nagyon jó anyag.

Előzmény: kormi07 (80343)
kormi07 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80343

Köszi a törődést, kicsit mintha túl lenne lihegve hivatalból ez a dolog.

Jelenleg 30 éves, vízhez való mofém csapok, illetve kenderkóc menettömítés van, jelentem nem szelel sehol, a hihetetlen 0,025 bar nyomástól:-DD

Fűtésátalakításban vagyok, a gázrendszert is korszerűsíteném, de akkor veszek egy loctite 55-öt, nem rizikózok.(szerintem a ptfe több, mint elég lenne ide, de valószínű a loctite lobbija erősebb volt, esetleg ott van sógor/koma).

Megnéztem a tavaly decemberben átvett gáztömítést anyámnál, valami kócszerű anyag van a menetre csavarva, + még ilyen gumiámszerű paszta, de nincs megkötve, ragad.

Előzmény: C20NE (80342)
C20NE Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80342

A Főgáz megengedi:

Oldható kötésekhez kizárólag az MSZ EN 751szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás előírásaitkielégítő tömítések használhatók. Karimás kötések tömítő anyagai a legnagyobb üzemi nyomásnak (MOP) megfelelőek és pentánállóak legyenek. Növényi eredetű tömítőanyagot alkal-mazni nem szabad!

A szabvány fel van tüntetve a szalagodon.....na ezen érdekes eligazodni :-))))

Előzmény: C20NE (80341)
C20NE Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80341

Utánanéztem és a szalag már nem jó gázra pl az EON-nál, de gyanítom, hogy a többinél sem, bocs, hogy félre tájékoztattalak:

3.2.4.2. Oldható kötéseknél alkalmazható tömítések
Oldható kötésekhez kizárólag az MSZ EN 751 Az 1., 2., családba sorolt gázokkal és forró vízzel érintkező menetes fémkötések tömítőanyagaira vonatkozó szabvány előírásait kielégítő tömítések használhatók.
Növényi eredetű (pl. kenderszál), illetve teflonszalag tömítőanyagot alkalmazni nem szabad!
Tömítőanyagok
Menetes és karimás kötésekhez tömítőanyagot kell használni. Tömítőanyagot a gyártó használati utasításának megfelelően kell alkalmazni.
Menetes, karimás kötések tömítésére csakis pentánálló tömítőanyag alkalmazható. Anyaga a várható mechanikai, vegyi és hőhatásnak ellenálljon.
Tömítőanyag azbesztet nem tartalmazhat
Menetes kötések tömítése:
Csővezeték menetes kötései hengeres (C), vagy kúpos (R) menettel készíthetőek.
Gázmérő előtti csővezeték 1/2", 3/4", 1", 5/4" méretű menetes kötéseinek tömítéséhez az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. által jóváhagyott (pl.:Loctite Lt 55 tömítőzsinór), ezzel egyenértékű gyártmányt kell alkalmazni.
A tömítőzsinór feszített felcsévélése előtt a menetélet érdesíteni kell.
6/4"-os és 2"-os kötések tömítésénél az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. által jóváhagyott tömítőanyagot kell alkalmazni.

Előzmény: C20NE (80340)
C20NE Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80340

Ez elvileg jó csak szar vele dolgozni. Pödörd zsinórrá és úgy tekerd fel szorosan és semmiképpen ne fordítsd visszafelé az idomot, mindig csak előre.

Előzmény: kormi07 (80339)
kormi07 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80339

Ilyen a teflonszalagom(van még rajta egy made in italy felirat).

Előzmény: kormi07 (80337)
kormi07 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80338

...mégvalami, ezt a fajta gázcsapot elfogadják még egy felülvizsgálatnál, vagy csak az egybeöntött bonthatatlan csavaros tesóját?

Előzmény: kormi07 (80337)
kormi07 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80337

Üdv urak.

Gázmenet tömítésére mi a hivatalos megoldás mostanában?Jó a sárga teflonszalag, vagy loctite zsinór kell?

Köszi.

Mrteo Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80336

Korábban egyeztettem veletek a családi házam fűtéstervét.

Abban elvileg terveztem egy 3 körös osztó gyűjtő beépítését, de elgondolkoztam rajta, hogy igazából szükséges-e?

A rendszer egy FÉG cirkóból indul ami összesen 6 db radiátort szolgál ki, amikhez 20-as Henco rendszerrel megyek.

Az esetleges szerelési könnyebbségen kívül van más értelme az osztó gyűjtő beépítésének?

halaloszto Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80335

Te vele szerződsz. Veheted úgy hogy ő a fővállalkozó. És neki van bejáratott tervezője aki nem rajzol olyat amit nem fogadnak el vagy amit nem lehet megépíteni, mert akkor nem lenne a bejáratott tervezője.

Vajk

Előzmény: Zöldár (80334)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80334

Na ja a gáz- és fűtésszerelő kiemelkedő szerepet játszik az ilyen projektek megvalósításban.

Sok hasznos segítséget adhat, meg az emberei felé tereli (terelheti ) az ügyfelet.

De a közreműködőkkel azért nem ő áll jogi /megrendelői kapcsolatban.

Előzmény: halaloszto (80332)
murray Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80333

lehetséges, én is úgy tudom a tigáz sokkal lazább mint a főgáz. mivel kb a 20-30% nem fizet vidéken. ez van. 

Előzmény: _kip_ (80331)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80332

ez a fővállalkozó pedig nem a tulaj, nem egy okos vállalkozó, hanem a környéken járatos öreg gázszerelő szaki/vállalkozó. mivel nem az első neki, ismeri az embereket a gázműveknél személyesen, tudja a megfelelő mobiltelefonszámokat. tudja hogy mi az ehavi szokása a kéményseprőknek. ha kell, akkor azt is tudja hogy kinek mi a tarifája, neked nem is kell tudni róla. 

Vajk

Előzmény: Zöldár (80324)
_kip_ Creative Commons License 2015.08.12 0 1 80331

Egy ismerősnél TIGÁZ területen elviték az órát tartozás miatt.

Tartozást kifizette + 4000Ft óra szerelés.

Nem volt nyomáspróba, nem volt terv-engedély- valóság összevetés, pedig a házban (igaz gáz szerelő) de arébb rakta a csöveket + egy két új leállás kazánnak, tűzhelynek stb.

Kell a "fizető vendég" a Tigáznak is, jobban mint a kikapcsolt fogyasztó.

Előzmény: murray (80329)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80330

Ha a szolgáltató hiénáit akarjátok megbízni akkor tényleg sok sok milla, de ha keresel a piacon akkor könnyen találsz olyan szerelőt aki normális áron megcsinálja.

Előzmény: Törölt nick (80326)
murray Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80329

nem beszélve ha már elvitték a gázórát ott olyan nyomáspróba lesz hogy ihaj. eleve mikor visszahozzák ott kell lennie a papiros kivitelezőnek+főgáz! 

murray Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80328

ezt senki nem fogja elvállalni főleg egy társasházban.  büntetőjogi felelősség, ha felrobban , mindenki a kéményes is, megy kóterba. 

a lakóknak össze kell dobni a sok millát , nem a galambokat várni. tudomásul kell venni hogy ma egy fűtéskorszerűsítés  1Mft/lakás

nekem is annyi volt. 

murray Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80327

mire gondolsz ? a kondenzációs kazánra? az igen a hivatalos márkaszerviz által. egy pecsét =30 rugó. 

Előzmény: Égető1 (80321)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80326

Keresünk belvárosi társasházba diszkrét "bátor" maszek gázszerelőt.

Alapvezeték probléma miatt minimum 10++ millió ft kiadás és minimum féléves gázelzárás van jelenleg "napirenden" mint megoldás kizárólag.

A többit privátban, hátha található értelmesebb megoldás is, ami mindenkinek megfelelő.

cirkonium {kukac} gmail.hu

cucu Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80325

Mi a bajod a FÉG-el? Miért akarod lecserélni? Kár lenne érte.

De Te tudod.

Előzmény: ivk (80317)
Zöldár Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80324

Akkor átvenném Bs -től a szót. Tehát a kérdés  :

" gaztervezo, gaz es futesszerelo es a kemenyes altalaban kulon emberek vagy van olyan is aki egy csapatban megoldja az egeszet es ha valami problema van akkor nem egymasra mutogatnak?"

bizony bizony azok egymástól teljesen független emberek.

Így kell valaki aki összefogja a munkát. Ez lehet egy fővállalkozó vagy akár atulaj is ( ha ért hozzá ). A fővállalkozónak külön díja van min. egy 100 -as.

Van ám más  szaki is aki ilyen munkán serénykedik. Pl. a villanyszerelő, a beüzemelő stb stb. vagy pl. a javító kőmíves, a festő és a sitt elszállító.

szóval egy modern fűtésre min egy millát rászánhatsz.

Ja a fűtési vizes  rendszer megvan , így ha igyekszel, talán 600 ból kijöhetsz.

Előzmény: ivk (80323)
ivk Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80323

Nagyon szabatos fogalmazast ne varjatok tolem, egyelore nem ertek a temahoz, siman ossze fogok keverni dolgokat. A problema az hogy minden evben tobb tizezer forintot koltunk el hogy a futes mukodni kezdjen es ezt szeretnenk megszuntetni. Eddig minden evben ugy valtunk el a szerelotol hogy most mar tobbe nem lehet baj es ez meg sosem mukodott. 

A jelenlegi kazant akarjuk lecserelni egy uj (cirkos) kazanra. A lakas 40 nm2, elso emeleti, meg 3 emelet van felettunk, a kemeny jelenleg nincs kibelelve. 3 radiator van (kisszoba, nagyszoba, konyha). A mereteket nem tudom fejbol, de most nem is vagyunk Bp-en, majd megmerem ha ott vagyok. 

A gaztervezo, gaz es futesszerelo es a kemenyes altalaban kulon emberek vagy van olyan is aki egy csapatban megoldja az egeszet es ha valami problema van akkor nem egymasra mutogatnak?

Előzmény: Brikk stone (80318)
reg1000 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80322

Van egy Saunier duval renova star c24e kombi cirkóm. Egy légtérben van a konyhai elszívóval. Szeretnék csinálni egy reteszelést, ami egy relén keresztül bontja az elszívó áramkörét akkor, amikor a cirkó üzemel. Hallottam, hogy van ezeken a cirkókon gyárilag retesz pont, de nem találom a használati utasításában. Valaki meg tudná mondani, hogy hol van rajta a retesz pont?
Ez a könyve. http://www.saunierduval.hu/downloads/missing-downloads/renovastar24kezhu-206045.pdf
Vagy jobb lenne ilyennel megoldani? http://www.langor.hu/webshop/cikk_doc.php?xtipus=05608
Ha lenne rajta retesz pont, az jobban tetszene.

Égető1 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80321

A beüzemelés is megtörtént ?

Előzmény: murray (80320)
murray Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80320

lezárult a fűtéskorszerűsítésem a gázművek végre átvette. nem volt könnyű...

konvektor-kondenzációs kazán csere volt a projekt, családi házban. 

a gáztervnek hibátlannak kell lennie minden csővastagság stb stimmeljen mert nézik!  semmi eltérés ne legyen a szerelésnél -mert "jó lesz az úgy" a mester szerint. nem!  a falon is úgy menjen a cső ahogy rajzolva van. 

komolyan veszik a kéményesek is -kicsit begitteltem mikor pakolta le a műszereket a kocsiról-  meg a gázosok is a nyomáspróbát! 

kicsi jóindulat van bennük de nagy fejcsóválások is voltak. nagyon nézzétek meg a kivitelezőket (kémény és gáz)  mert nekik ott kell lenniük az átvételkor mert az apróságokat helyben javíttatják. 

kéményművek (főketüsznél ) nagy a sor bele se gondolok mi lehet fűtésszezon elején..

köszönöm a topicnak a helpet. 

morgen66 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80319

Mailed nem publikus. :-(

Dobj egy mailt és küldök egy telefonszámot.

Brikk stone Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80318

És mi a probléma  ?

A fég kazán az vagy megy vagy nem.

"ugy dontottunk hogy elso lepesben lecsereljuk a FEG kazant cirkora,"

A cirkó is kazán.

Külön kell választanod a hőtermelőt és a hőleadót.

" Vagy hogy hol erdemes elkezdenem keresni? (Bp, V. keruletben van a lakas.) " bármely kerületeben

Az út  gáztervező , gáz és fűtésszerelő, kéményes megoldás. 

De lehet nagyon egyszerű a problémátok csak nem derül ki mi az.

ha viszont a lakásról többetírnál arról hogy  az  5. kerben van, talán akd itt is vakai aki tud segíteni.

tehát : lakás nagyság, em, kémény, radiátorok mérete száma.

Nem elég pl. annyi, hogy vékonyak a csövek. Mérd meg ilyen eccerű.

Sok sikert !!

ivk Creative Commons License 2015.08.11 0 0 80317

Sziasztok, szeretnem a segitsegeteket kerni. 

5 eve vettunk egy lakast, amit felujitottunk, de a futesszerelo tanacsara meghagytuk a regi FEG kazant. A futesszezon indulasa minden evben egy remalom volt, a kazan soha nem indult el, tobbszor szezon kozben is leallt. Idokozben gyakorlatilag mar mindent kicsereltek benne, csoveket, radiatort atmostak, tobb szerelo is latta, de egyszeruen senkinek sincs lovese hogy mi a baj, meg azt sem tudtak megmondani hogy a kazannal vagy a radiatorrokkal / csovekkel van-e a gond. ezek utan ugy dontottunk hogy elso lepesben lecsereljuk a FEG kazant cirkora, remelve hogy ez a problema forrasa es elobb-utobb egyebkent is lecsereltuk volna. 

Tud valaki olyan megbizhato szakembert ajanlani aki fel tudja merni hogy milyen keszulekre van szuksegunk es be is tudja szerelni? Vagy hogy hol erdemes elkezdenem keresni? (Bp, V. keruletben van a lakas.) Jo lenne ha olyan lenne, aki nem csak a kazanokhoz, hanem a futesrendszerekhez is ert, mert lehet hogy ott van a kutya elasva (minden szerelo megjegyezte pl hogy a eleg vekonyak a radiatorhoz vezeto rezcsovek, de senki nem mondta hogy ez barmilyen problemat okozna). Elore is koszonom a segitseget! 

mai_hal Creative Commons License 2015.08.09 0 0 80316

Sokszor próbáltam, semmi változás.

Aztán hagytam békén fél órát, első próbálkozásra beindult. Remélem nem sokszor jön elő a gond.

Köszönöm szépen!

Előzmény: nixon70 (80315)
nixon70 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 80315

Ilyened van?

http://hu.scribd.com/doc/21248981/Westen-Quasar-Manual-Hungarian#scribd

A hibakód huzathiány, azaz a ventillátor nem indul be.

Próbáld áramtalanítani, vagy resetelni.

Előzmény: mai_hal (80314)
mai_hal Creative Commons License 2015.08.09 0 0 80314

Üdv Mindenkinek!

Nem vagyok szakértő, pár évvel ezelőtt ezen a fórumon kaptam segítséget, amikor nem volt meleg víz, remélem most is tudtok segíteni rendbe hozni a kazánt.

Tudom, elég gyenge típus: Westen Quasar 24 F

A probléma mindig akkor van, ha elutazunk, pár napig nem használjuk, ilyenkor rendszeresen csökkent a nyomás. Ezt mát tudom orvosolni, a nyomást növelem és megjön a meleg víz.

Most 5 napig nem voltunk itthon, hazaérve megfelelő a nyomás (azért kicsit növeltem), de nem melegszik a víz. Megnyitva a csapot pár másodperc gondolkodás után az 50˚ melletti led pirosan villog.

Tudna valaki segíteni? Épp betegek a gyerekek, jól jönne a meleg víz.

Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tudna segíteni!

nixon70 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 80313

1/2" BM a falba, abba az excenter, rá a csap 3/4" hollandija.

Előzmény: tomi524 (80305)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80312

két elterjedt módszer van.

optimista feltételezi hogy a világ jó. bemegy a boltba, kér egy szerelt falikorongot zuhanycsaptelephez. felrakja ottjon. vesz egy zhanycsaptelepet. a dobozban van két Z idom, ami nem hagyható ki. szépen összerakja és kész. esetleg nem jön ki a szint, visszamegy a boltba, kap két csaptoldót, összerakja és kész.

pesszimista elolvas mindent, konzultál. megtudja hogy a Z idom azért van, mert 

- ezzel állítod vízszintbe a csapot

- ez oldja meg a problémát hogy esetleg 1-2mm-el mégse passzol a korong meg a csap kötéstávolsága

- ez hozza ki a csatlakozást a falsíkból, hogy rá tudd tekerni a hollandit.

- és igen, ez csinál a félcolos falikorongból háromnegyedet.

a falikorong mindig félcol, a csap meg mindig héromnegyed, ez teszi lehetővé hogy lecseréld a csapot ha megunod vagy beszarik. 

a baj akkor van ha a pesszimistanak nem sikerul teljesen jol utannanéznie, és kiokoskodik valamit ami nemjó. és igazolva látja hogy a világ szar, hiszen mennyire utánnanézett, mennyit tájékozódott, aztán még így is megszívta.

Vajk

Előzmény: tomi524 (80308)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80311

BM = belső menetes
KM = külső menetes

falikorongok belső menetesek
Z idom külső mentes
csaptelepek belső mentesek

Előzmény: Törölt nick (80310)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80310

Én még nem jutottam el idáig :) mi az a BM és KM?

Előzmény: tomi524 (80309)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80309

idom mindenképp kell utána mert a fali korong az BM-es és a csaptelep is
szóval...vagy Z idom vagy simán egy BM-KM toldás

Előzmény: Törölt nick (80307)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80308

olyat veszek link

de ha nem kell Z idom szerelt fali koronghoz, akkor viszont a másikat 16-os 1/2-eset kellene vennem...

akkor előre szerelt falikorong szetthez nem kell Z idom?

Előzmény: Törölt nick (80307)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80307

Vegyél egy olyan faliizét amin eleve össze van heggesztve pontos távolságra a hideg és a meleg víz helye egy vaslapon. Ehhez nem kell semmilyen toldófoldó.

Előzmény: tomi524 (80300)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80306

Azert nem irja mert minden a szokasos es kesz. Ha nem allsz neki agyalni hamem veszel zuhanyhoz valo falikorongot, mar reg kesz is lenne. 

Vajk

Előzmény: tomi524 (80305)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80305

szóval 20-as cső 3/4-es fali korong ----- 3/4-1/2 Z idom ----- 1/2 csaptelep
ha jól értem :D

egyébként a mostani kád/zuhanycsaptelepek zöme az 1/2 csatlakozású vagy 3/4 ???
mert én ahogy néztem régebben 3/4-eseket láttam....ez meg 1/2-es...szóval ezért volt nekem furcsa, hogy elírás...vagy mi...
de az a szomorú, hogy a Mofém oldalán sem írja le pontosan, hogy milyen a bekötőcsonk, csak rajzon amit alig lehet látni

Előzmény: nixon70 (80302)
NGabeesz Creative Commons License 2015.08.08 0 0 80304

Köszi Mindenkinek, még átgondolom a dolgot ha sikerül press fogót kerítenem akkor azzal csinálom, a gyors csatlakozós rendszerektől tartok nekem nem tűnnek megbízhatónak az összetolom és készen van rendszerek. Végső megoldás lehet a réz cső lesz.

nixon70 Creative Commons License 2015.08.07 0 0 80302

Az excenter(Z) idom 1/2"-3/4" van csak, úgyhogy a kérdés eldőlt. :-)

Előzmény: tomi524 (80300)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.07 0 0 80301

hát nem tudom, de én a kazán melletti részre fogom most a konnektort szerelni
persze feljebb mint a lenti csatlakozásai (víz-gáz)
remélem nem gond....miért lenne gond, csak nem adnak a kazánhoz 3m-es csatlakozót :D

Előzmény: salieri81 (80292)
tomi524 Creative Commons License 2015.08.07 0 0 80300

hát lehet hogy lesz egy hülye kérdésem.... :D de hát ezért van a Fórum

van ez a szett:
Mofém Junior Evo Zuhanyrendszer 153-0048-00
elvileg a csaptelep G 1/2 csatlakozású BM....google...képek alapján

na most vennék hozzá a fal mögé egy szerelt fali korong szettet
milyet vegyek???
16-os csöves 1/2 csatlakozósat BM
vagy
20-as csöves 3/4 csatlakozósat BM

azt néztem hogy ugye kell a 2 közé még 2db S csatlakozó külső mentes
ez az s csatlakozó létezik 1/2-1/2, 1/2-3/4 és 3/4-3/4 ben is ????
mert ha igen akkor rakhatom a 20-as 3/4-es feli korong szettet is....

??????

nixon70 Creative Commons License 2015.08.07 0 0 80299

Az jó, kisebb az ellenállása, mint a rugósnak.

Előzmény: itya (80298)
itya Creative Commons License 2015.08.06 0 0 80298
Előzmény: nixon70 (80295)
morgen66 Creative Commons License 2015.08.06 0 0 80297

Ötrétegű csőhöz lehet kapni olyan idomokat amit nem kell préselni.Csak rádugod a csőre az idomot és kész a kötés. Igaz ezek az idomok drágábbak. Én személy szerint jobban szeretem a presszes rendszert. Miskolcon talán van Mart üzlet náluk lehet hogy vannak ilyen idomok is. A neve Kekelit,de van a wavin-nak is. Gugliz rá.

Előzmény: NGabeesz (80293)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.06 0 1 80296

Gyakorlat nélkül a sütős rendszerbe ne fogj bele! Vagy kölcsönözz valahonnan prés gépet, vagy rézvezeték. Azt könnyű forrasztani, és ha valami nem sikerült javítható, még a sütős idomokat kidobhatod.

Szerintem:-)

nixon70 Creative Commons License 2015.08.06 0 0 80295

A gázkazánhoz visszacsapót tegyél inkább, a többi ok.

Előzmény: itya (80291)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.06 0 0 80294

kérdezz meg pár szerelvényboltot személyesen, ne telefonon. sok helyen ahol árulnak csövet meg fittinget adnak is gépet kölcsön

NGabeesz Creative Commons License 2015.08.06 0 0 80293

Sziasztok!

Véleményeteket kérném vízszereléshez szeretnék fogni amit szeretnék magam megcsinálni. A projekt egy kis fürdő kialakítása hideg meleg víz kiállások, falon belülre! sokféle rendszert ajánlottak 5 rétegű, rehau, pp-r stb amik mind speciális szerszámokat igényelnek press fogó stb amik ára elég borsos egy egy-két napos munkára( kölcsönzőkben nem tartanak felénk, miskolc :( ). Talán a pp-r sütős szerelés ami árban a legkorrektebb 15-20e egy cső hegesztő az idomok is egész olcsók kérdés mennyire megbízható ez a rendszer és melyik márka a jó minőségű? Nem sok véleményt találni róla egy pár gyártó oldalát olvastam de ügye mindenki azt ír amit akar, ezért fordultam ide biztosan vannak itt szakemberek akik foglalkoznak vele.

Válaszokat előre köszönöm!

salieri81 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 80292

Sziasztok! Az mennyire szabálytalan,hogy a kazán alá helyezték a konnektort kb. 10 centire?

itya Creative Commons License 2015.08.04 0 0 80291

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni:

központi fűtésemét szeretném kicsit feljavitani,itt-ott nem tudom mit-hogy használjak

30éves gravitációs rendszer,eredetileg vegyes kazánnal a pincében,nyitott rendszer a padláson tágulásival(9m),hajdusági lapradiátorokkal,majd kapott egy éti f25ös gázkazánt,de maradt gravitációs

Tökéletesen müködik,csak a golyóscsapok kezdenek ereszteni("O" gyürüket cserélem,a teljes felujitókészlet vsz  felesleges lenne) meg a parkettás helyeken alulra is teszek golyóscsapot

A vegyes kazán előtt van golyóscsap(2",ha a gázkazán megy,akkor  ez  zárva van)

a gázkazánon viszont nincs csap,ide tehetek visszacsapószelet(esetleg legyengitett rugóval) vagy inkább golyóscsapot (ha a vegyeskazán megy ne fütse a gázkazánt)?

Erős szivattyuval keringetés után engedem majd le a 30 éves vizet (iszonyu büdös) ezt is cserélni akarom némi fagyállóval füszerezett vizlágyitós csapvizre (ha jól tudom ph-t érdemes mérni, min10 legyen ami már bőven lugos)

szerintetek mi a véleményetek? :-)

halaloszto Creative Commons License 2015.08.04 0 1 80290

abban a szobában ahol a szobatermosztát van, ott nincs semmi a radiátoron, csak a beszabályozáshoz. a többi helyiségben kézi tekerő vagy termofej.

Vajk

Előzmény: Mrteo (80289)
Mrteo Creative Commons License 2015.08.04 0 0 80289

Köszönöm a válaszokat, a azt hiszem megveszem a drágább beépített szelepes modellt és mehet alul a cső.

Jól gondolom, ha szoba termosztát van, ami a kazánt vezérli, akkor nem is kell szabályzó szelep a radiátorra?

Osztó/gyűjtő lesz, ott el lehet zárni a nyomást ha szükséges.

Előzmény: halaloszto (80275)
nixon70 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 80288

Ha gravitációs, akkor nem fog fűteni, ha szivattyús, van esély.

Előzmény: Yoshee77 (80285)
topikolos Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80287

Én is így gondoltam, majd kiderül. Amit elhoztam holnap kicseréltetem, mert ferdén áll rajta a tekerője, ami persze műanyag, nem tudom meddig bírja.

Előzmény: halaloszto (80286)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80286

én nem gondolkoznék. egy márkás zuhanycsaptelep is drágább, egy termosztátos meg sokszorosa. ha csak három évet bír, akkor is szinte megérte.

Vajk

Előzmény: topikolos (80283)
Yoshee77 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80285
Összesen két radiátort cserélnék, a másik a változatosság kedvéért 3/4-ed colos. Ugye azt is le kell szűkíteni a radiátor félcolos méretére. Mi gond adódhat abból, ha kisebb a szelepet tetetem be?
Előzmény: Wattocsak (80284)
Wattocsak Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80284

Akár meg is lehet tenni, de látatlanba nem mernék igent mondani rá. Maradj a középútnál és tegyél be 3/4 colost, ezt látatlanba is be lehet tenni. :-)

Ha feles radiátorszelepben találsz olyat aminek a kvs értéke 2 körül van, az is jó lehet.

Gondolom a rendszer többi radiátor szelepe colos.

Előzmény: Yoshee77 (80282)
topikolos Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80283

Sziasztok!

Aldiban lehet kapni most Easyhome márkájú zuhanytermosztátot. 5 év jótállással, nem tudom mire vonatkozik...

A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata a márkával? Javasolt-ellenjavalt...?

Köszi.

Yoshee77 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 80282

Köszönöm mindenkinek az előző válaszokat.

Volna még egy kérdésem, de kicsit laikus:

Colos fűtéscsőhöz szeretnék illeszteni fél colos radiátort. Mekkora méretű szelepet vegyek? A colos elég drága, vehetek fél colosat? Tehát leszűkíthetem-e a szelep előtt az átmérőt?

Lehet hogy kicsit buta a kérdés, de forintban jelentős a különbség.

2 db colos HERZ szelep 30.000, két félcolos HERZ szelep 4.000 forint.

nixon70 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80281

10-es vagy 12-es.

Előzmény: Mokus95 (80252)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80280

Csinálhatnának belül felfutó csövekkel is, alul elhelyezett thermoszeleppel, csak olyan kellene aminek az érzékelője fel van vezetve külön egy kapillárissal.

Előzmény: halaloszto (80279)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80279

szép. és utánna meg sem adja hogy mennyi a csökkenés. egy szép hosszú radiátorra, mint a silver-es már nem lehet kevés. 

szebb, mert nincs a felmenő cső, cserébe azonos teljesítményhez nagyobb radiátor kell ami több helyet foglal és még drágább is. nem kizárt hogy a nagyobb radiátor drágább annyival mintha alsó bekötésűt vennél.

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (80278)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80278

"a négycsonkosnál nincs olyan hogy "A csöveket az alsó csatlakozókba szeretném bekötni"."

DE van...  :-)

http://www.radiator.hu/termek.php

csak > "alsó csatlakozás : FIGYELEM teljesítmény csökkenés !"

Előzmény: halaloszto (80271)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80277

C20NE: Kössz a tanácsod, az alsó utca ami még nincs közművesítve állítólag 1 éven belül közművesítve lesz, tehát csak 1 évig kell a felső aknához menő csőrendszernek kitartania. Utána már csak a szokásos 10-15 méter hosszúak lesznek a vezetékek.

Előzmény: C20NE (80262)
c-stahl Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80276

Itt vannak ennek a márkának a beépített szelepes radiátorai:

http://www.ventil-team.hu/beepitett-szelepes-radiatorok/12207.1.chtml

Előzmény: Mrteo (80268)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.31 0 1 80275

két lehetőséget látok:

1. ez a silver csinál valami atom spéci radiátort, amiben belül keresztbe van csövezve a csonk, meg hozzá spéci termofejet ami a padlószint hőmérséklete alapján, ráadásul függőleges helyzetben szerelve (amit a termofej gyártók mindig tiltanak) is jól szabályoz. 

2. ez itt a képen rendesen el van b@szv@

Vajk

Előzmény: Mrteo (80273)
ddsteel Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80274
Ez a gazszerelo a kozelbol jott, ok ezzel foglalkoznak, az erdekel, ez a kazan milyen minosegu lehet.
Előzmény: pajaci (80270)
Mrteo Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80273

Előzmény: Mrteo (80272)
Mrteo Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80272

Így gondoltam, szerintem ez sem beépített szelepes:

Előzmény: halaloszto (80271)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80271

a négycsonkosnál nincs olyan hogy "A csöveket az alsó csatlakozókba szeretném bekötni". vagy egyik oldalon az alsó-felsőbe, vagy átlósan egyik alul másik felül. 

a beépített szelepes alső bekötésűben van olyan hogy az alján van külön csonk ahova rejtetten mennek a csövek. van amin balról, van amin jobbról, van amin középen. arra nem emlékszem hogy meghatározza a szelep helyét is vagy az szabadon választható.

Vajk

Előzmény: Mrteo (80268)
pajaci Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80270

Először is olyan márkát válassz, amelyiknek van kijáró szervize a közeledben.

Előzmény: ddsteel (80269)
ddsteel Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80269

Sziasztok, készülékcsere előtt állok, kihivtam egy gázost, nézzen rá a rendszeremre, ő ezt a kondenzációs kazánt ajánlotta:

http://www.arukereso.hu/kazan-kalyha-c4026/fondital/antea-condensing-kc24-p202172557/

Viszont nem nagyon találok véleményt róla sehol, nem egy elterjedt tipus. Van valakinek jó/rossz tapasztalata ezzel a tipussal? Vagy maradjak a jól megszokott SD/Vaillant vonalon? Kösz a választ előre is.

Mrteo Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80268

Igen, pont ezért linkeltem be a kiválasztott radiátort.

Ezek szerint ennél fel kell vinnem, vagy választok másik típust ami beépített szelepes.

Előzmény: c-stahl (80267)
c-stahl Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80267

Az általad megvásárolni kívánt radiátor (az négycsonkos, tehát nem beépített szelepes) nem egyezik meg  a linkelt fotón lévő radiátorral, csak szólok.

Előzmény: Mrteo (80264)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80266

nem érted hogyan működik.

a rövid válasz, hogy simán működik.

a hosszú válasz, hogy a radiátoron belül el van csövezve, és a szelep maga a radiátor tartozéka megkapod/megveszed a radiátorral együtt. (ezért is van balos meg jobbos radiátor, hogy merről van a szelep) a szelep egy pöcökben végződik, annak benyomása zárja. utánna olyan tekerőt, termofejet, vagy spéci elektronikus fejet veszel, amit akarsz, mindegyik csak a pöcköt nyomogatja. azért majd annak nézz utánna, van vagy három szokásos kialakítás a szelep csatlakozójára a tekerő fele. a legtöbb termofej univerzális és bármelyikre jó, de nehogy pont ne passzoljon.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80265

Ott is ugyanúgy van cső, csak a radiátor burkolatán belül fut fel, hogy ne látszódjon.

Mrteo Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80264

Sziasztok, a lenti radiátort tervezem megvenni.

http://www.ventil-team.hu/silver-22k-600x800-mm-radiator.20512.phtml

A csöveket az alsó csatlakozókba szeretném bekötni, de termosztátos szabályzót tennék rá.

Ha jól gondolom akkor alulra nem igazán jó ezt tenni.

Mi lehet a megoldás, hogy ne kelljen felvinni a csövet a felső bekötési ponthoz, de szabályozhassam a működését?

Találtam egy ilyen fejet, ez működik cső nélkül, vagy csak fotó?

horex Creative Commons License 2015.07.31 0 0 80263

Nem turbós, valami régebbi Héviz csak melegvizet ad, szoval rosszúl irtam,  nem is cirkó

Csak kezelem azt a lakást, ki van adva bérbe, a bérlő mondta, hogy a kéményseprő mondta a külső alu füstcsőre

Én nem telefonálgatok utána, max majd irok egy emilt a valamely k.seprő cégnek

Előzmény: Varek1 (80200)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 1 80262

100m csőben a víz elkezd áramlani adott sebességgel majd elzárod a csapot, vagy a mosógép befejezi a töltést az a mozgásban lévő víztömeg hirtelen fog megállni, a nyomáscsökkentő ezen nem segít mert ennek a hosszú szakasznak az elején van. Esetleg a KPE cső rugalmassága elvisz majd valamennyit belőle.

Kívánom, őszintén, hogy ne legyen igazam!

Előzmény: Mokus95 (80261)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80261

Milyen vízütésre gondolsz? Állítólag a nyomáscsökkentő szelep egyenletes nyomást biztosít a rendszernek, arra gondolsz amikor a háznál egy vízcsapot  elzárok vagy amikor a mosógép szelep feltöltés után lezár?

Érdekes, hogy idágig nem hallotunk semmit a házban pedig hoszzú évek óta magas volt a víznyomás, most hogy 9-10-ről le fog esni 3-4-re most kezdjek el aggódni vízütés miatt?

Én nem mondom, hogy nincs igazad, de azt hiszem egyenlőre a nyomáscsökkentés és a téli víz leereszthetősége fontos most nekem.

Előzmény: C20NE (80258)
Gázkészülék Vízszerel Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80260

Ha megtbízható víz gáz szerelőt keres BUDAPESTEN //// http://vizgazdr.hu

olvasson véleményt róllunk

http://joszaki.hu/vizgaz-szereles-budapest-heleux-kft-gazkeszulek-javitas-vizszerelo-1

Csabeszka87 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80259

Helló

Tud valaki balaton környékéről jó víz gáz fűtéssszerelőt?Teljes fűrdőszoba és gázfűttés szerelésre keresek egy jó szakembert.

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv

C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80258

Ilyen hosszon olyat fog csattanni a cső, hogy összerándulsz!

Ha csak az órához raksz akkor lentre tegyél egy ivóvizes tágulási tartályt, olyan nagyobb fajtát, hogy csillapítsa valamennyire.

A statikus túlnyomás sokkal ritkábban csinál bajt mint a vízütés.

-szerintem!-

Előzmény: Mokus95 (80257)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80257

Az egész történet ott kezdődött, hogy mivel senki sem lakik a felső részen, senki nem tudja észrevenni ha csőtörés történt az aknában. 3 éve 300000 ftot fizettünk ki mert annyi víz folyt el, 2 éve "csak" 30 ezer Ft-ot.

Muszály a vízóra elé tenni a nyomáscsökkentőt ezen oknál fogva, mert a vízórát is és a 130 m hosszú csövet is védeni akarom a 9-11 bar túlnyomástól.

Vízütéstől már annyira nem félek amikor az 3-4 bar nyomáson fog történni, az kárt nem tud okozni szerintem.

Előzmény: C20NE (80256)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80256

nyomásmérő=nyomáscsökkentő

elírtam!

Előzmény: C20NE (80255)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80255

Ha az aknától még 10m-t esik 130m cső a házig én inkább a házban tenném fel a nyomásmérőt, mert a nyomáscsökkentő utáni hosszú szakaszon a vízütés újra fel fog majd lépni és joggal azt gondolod majd, hogy rossz tanácsot kaptál!

-szerintem!-

Előzmény: Mokus95 (80254)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80254

Valószínűleg olcsóbban jönnék ki ha fagycsap helyett egy könyököt vennék meg egy sima csapot csak azért haljok mégis a fagycsap felé, mert már az is elég baj, hogy az óra után nem egyenesen hanem egy ívvel megtörve 90 fokban hajlik a csovezet, érzésem szerint egy T-csatlakozó méginkább kiélezné az áramlási helyzetet szélsőséges körülmények között. Igaz, téglákkal kifogom támasztani a kereszbe fekvő csőrészt de inkább meghagynám a lágyabb ívű csőidomot.

Viszont ha lehetne kapni ugyanilyen lágyab ívű idomot leeresztő dugóval vagy  csap csatlakozással az lenne a legideálisabb megoldás ha nem szűrős nyomáscsökentő kerül be a rendszerbe.

Előzmény: C20NE (80250)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80253

Magam sem értem, hogy miért nem folyt le tavaly a víz a csőrendszerből miután a fenti aknában elzártam a csapot és alul kinyitottam minden csapot a házban a kertben és még a ház melletti aknában ahol nincs hitelesített mérőóra.

Mivel a fenti akna és a ház között kb. 130 méter van, és kb. 10 méter szintkülönbség, szerintem is kikellett volna folyni legalább 50 liter víznek 1 colos cső esetén (nem tudom, hogy milyen a belső átmérője a KPE csőnek ami a házhoz megy)

Csak arra tudok gondolni, hogy mivel fent az aknában nem tudott sehol sem a víz helyébe levegő menni, a vákum miatt nem indult el a víz. De ez pusztán feltételezés, ezen a télen meglátom, hogy mi fog történni, mert most már lesz ot valamilyen leeresztő csap.

Előzmény: ottakring (80246)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80252

Igen, utánanéztem a neten, hogy hogyan eszik vagy isszák ezt a fagycsapot és valóban pont erre van szükségem, fagy előtt ezt elzárom (illetve kinyitom egyúttal a leeresztő nyílást rajta), utána visszamegyek a házhoz és hagyom, hogy kifoljon az összes víz a csövekből.

Úgylátom, hogy ennek a csapnak a tengelyén nincs semmilyen fogantyú, nem tudod véletlenül, hogy milyen méretű négyzet a tengely mérete? Talán 1/2 inch-es, amilyen a 1/2 inch-es Cro-Va dugókulcs hosszabbító szár mérete?

Ha nem, akkor lehet rá venni valami hasonló (kék színű) fogantyút amilyen általában nem fagy hanem sima csapokon van?

Előzmény: nixon70 (80244)
johannes. Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80251

sziasztok

A darálós wc nevű forumba írtam az előbb, lehet, hogy ide kellett volna ;-)...nézzetek át, szerintetek mi a gond ?

köszi

C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80250

Igazad van, tényleg ív.

Akkor egy KB-s könyök és egy T-vel össze lehet hozni és csaptoldó sem kell...  Ez mindig olyan LEGO érzés, én nem vagyok profi csak a saját dolgaimat javítom, lemérem a helyet, megnézem mi van otthon és addig variálom amíg kiadja a méretet :-)))

Előzmény: nixon70 (80249)
nixon70 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80249

Ív van, nem könyök, de csaptoldóval megoldható.

Előzmény: C20NE (80248)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80248

Beraksz a 90 fokos idom helyett egy T-t és a szabad végébe betekersz egy MOFÉM csapot vagy egy vakdugót.

Előzmény: Mokus95 (80243)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80247
Előzmény: ottakring (80246)
ottakring Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80246

Ha a ház lejjebb van mint az akna, akkor minek leeresztő az aknában?

Téliesítés: vízóra előtt elzárni a vizet, a házban kinyitni 2-3 csapolót, leürítés után elzárni őket. Ha az aknafedél jól zár, a téli minuszok sem okozhatnak gondot.

Milyen a szűrővel ellátott nyomáscsökkentő? Lemaradtam valamiről?

Előzmény: Mokus95 (80243)
nixon70 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80245

Bocs, Mókusnak ment. :-)

Előzmény: nixon70 (80244)
nixon70 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80244

A belső csap helyett egy MOFÉM fagycsap?(nem kínai, nem olasz!!!!!!!)

Azzal simán tudod üríteni a hálózatot.

Előzmény: C20NE (80242)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80243

Kössz az infót!

Az jutott eszembe, hogy talán egy szűrővel ellátott nyomáscsökkentő meg is oldaná a másik dilemmámat, hogy hová szereljek egy leeresztő csavart ebben a szűk aknában ahol a csőrendszer levegőt tudna kapni akkor amikor a 130 méterrel odébb és lejjebb fekvő háznál kinyitom a csapokat téliesítés céljából.

(Feltételezve, hogy a nyomáscsökkentő alaphelyzetben nincs zárva és levegőt átenged a nyitott szűrőházon keresztül.)

Előzmény: C20NE (80242)
C20NE Creative Commons License 2015.07.30 0 1 80242

A szűrő alján van egy csap amivel át lehet öblíteni.

Előzmény: Mokus95 (80240)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80241

Ma voltak kint a Vízművesek, azt mondták, hogy akkor beraknak egy nyomáscsökkentőt az óra és a belső elzárócsap közé ha megcserélem a belső csapot a kb. 10 cm. hosszú közbetét elemmel és utána a 10 cm-es elem helyére beszerelik a nyomáscsökkentőt. Ami rendben is van.

Vvalóban felhívták a figyelmem arra a nem szabványos elhelyezésre hogy a csőrendszer meghajlik 90 fokban az aknán belük, azt javasolták, hogy amikor már minden kész akkor támasszam ki csőrendszert (a képen is látható) bal oldalon. Majd teszek a fal és a cső közé annyi téglát élire állítva, hogy ne tudjon a cső mozogni előre/hátra a vízóra hosszanti tengelye mentén.

Viszont van egy dilemmám, azon filózom, hogy hová tudnék még egy leeresztő csapot vagy ha arra végképp nincs hely egy leeresztő dugót (menetes sapkát) ide beszerelni, (mivel a képen is látható, hogy elég szűk a hely) amivel téliesíteni tudnám a rendszert a fagy beállta előtt. (mivel most nincs leeresztő csap vagy csavar, ha elzárom a csapot és a háznál kinyitom a csapokat semmi sem folyik ki mert vákum van a rendszerben annak elléne hogy az akna és a ház között 10 m szintkülönbség van.)

Azért lennék nyugodtabb ha letudnám engedni a vizet a rendszerből télire mert nem lakunk itt állandóan, sokszor 1-2 hétig sem jövünk ide ki és ha komoly fagy jön akkor nem biztos hogy a hungarocell táblák az aknában elég védelmet nyújtanának.

Szóval pl. lehet olyan hajlított könyökcsövet kapni amin van egy leeresztő csavar vagy egy menetes sapka? Ha nincs, milyen megoldást tudnátok javasolni nekem?

Előzmény: nixon70 (80219)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80240

milyen csapot?

Előzmény: C20NE (80238)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 80239

Kössz a linkeket!

Előzmény: tomi524 (80236)
C20NE Creative Commons License 2015.07.29 0 0 80238

Csak megnyitod a csapot ala raksz egy vodrot es amikor kijon a dzsuva elzarod.

Előzmény: Mokus95 (80234)
kormi07 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 80237

Az lehet a max. nyomása, de gondolom hosszabb az élettartama, ha csak 4-et kell nyitni-zárni.

A 17 bart meg veszélyesnek is tartom, házon belül..

Előzmény: halaloszto (80229)
tomi524 Creative Commons License 2015.07.29 0 1 80236
Előzmény: Mokus95 (80233)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80235

Köszönöm, sokat segített. Lett mesterember is, minden megoldódott.

Jó topik ez.

Előzmény: morgen66 (80205)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80234

Az öbltéshez szét kell szedni valamit az előszűrőn, vagy elég valami csapot vagy menetes dugót kicsavarni és akkor a nyomás kiviszi a felgyűlt mocskot valahogy?

Előzmény: C20NE (80232)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80233

Miért pont D04FM típusút fogsz venni? Megnézted, hogy az D05 vagy D06 mennyivel tud többet? Azt látom, hogy példul a D05 és 6-os kétszer annyiba kerül mint a D04-es de vajon miért?

Előzmény: tomi524 (80230)
C20NE Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80232

Én úgy oldottam meg, hogy egy 100mikronos szűrővel egybeépített honeywell nyomáscsökkentő előszűrőnek és utána egy az általad linkelt szűrő egy 20 mikronos finomszűrővel. Látványosan sok szemetet fog meg mindkettő. A honeywell öblíthető a másik cserés ha telítődik.

Előzmény: tomi524 (80230)
C20NE Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80231

Szerintem a weboldal értelemzavaró, a csőben lehet ennyi, de szerintem ilyen esetben van nyomáscsökkentő az óra előtt. Nekem is a max. 6bar tűnik ésszerűnek amit a kormányrendelet említ.

Előzmény: kormi07 (80228)
tomi524 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 80230

Én most fogok venni Honeywell nyomáscsökkentőt és mögé rakok egy vízszűrőt is és úgy megy be a házba  a víz KPE-n.
nyomáscsökkentő: D04FM
vízszűrő: Aquafilter

halaloszto Creative Commons License 2015.07.27 0 0 80229

az összes háztartási szerelvény 10baros...

Előzmény: kormi07 (80228)
kormi07 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 80228

...ez a 17 bar már horror kategória, ha véletlen csőtörés van, és pont mellette állsz, akkor kettévág a vízsugár, vagy mi?nyilván nem, de ekkora nyomást kezelni, nyitni-zárni már elég macerás, szaniterek se tudom, hogy mennyire szeretik.

Ez a max 6 bar, ez inkább hihető.

Előzmény: C20NE (80225)
Mokus95 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 80227

Hát igen,

ez a két mondat...

1. "Ez 1,5 bártól 17 bárig, nyomás zónánként változik." (Vízművek)

2. "legalább 1, 5 és legfeljebb 6 bar hálózati nyomással a szolgáltatási ponton köteles teljesíteni." (2013-as Kormány rendelet)

valóban ellentmond egymásnak.

Ezen a Vízművek oldalon:

http://vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/tarsasagi-informaciok/vizellatas/vizellatas/vizcsohalozat

ezt írják:

" Vízvezetéktípusok egykor és ma

A korábban, a kezdeti időszakban használt anyagok köre a technika fejlődésével kibővült, így egyre több csőtípust tudunk beépíteni a hálózatunkba. Az öntöttvas a legkorábban "nyomott hálózatban" használt csőtípus, de ma már gömbgrafitos öntöttvasat alkalmazunk helyette. Hibajavításkor - indokolt esetekben - még a korábban használttal azonos minőségű normál öntöttvas csöveket is beépítünk. A vezetékek élettartalma a védőbevonatoknak köszönhetően nőtt.

A csövek terhelhetőségét (10, 16 bár vagy akár ennél nagyobb nyomás) a gyártáskor határozzák meg, a vízművállalatok pedig, így társaságunk is a különböző igényeknek megfelelőt választhatja ki.

A Fővárosi Vízművek jelenleg GÖV (gömbgrafitos öntöttvas) és KPE (kemény polietilén) csöveket fektet le a rekonstrukciós, vagy hálózatbővítési munkálatokban."

Ami szép és jó, de közben a nem új hanem már meglévő régi fogyasztók ingatlanjain maradt a régi technológia és a vízóra utáni csövek itt-ott néha eldurrannak ami természetesen mindig az ingatlan tulajdonos hibája hiszen a csőtörés 10-ből 9 esetben a vízóra mögött történik.

"

C20NE Creative Commons License 2015.07.26 0 1 80226

Ennek ellentmond egy kormányrendelet ha még hatályos:

"A 38/95 kormányrendelet 10.§ (2) értelmében: A szolgáltató az ivóvíz szolgáltatását, legalább 1, 5 és legfeljebb 6 bar hálózati nyomással a szolgáltatási ponton köteles teljesíteni. Az ettől eltérő ellátást a szolgáltatótól lehet kérni. "

C20NE Creative Commons License 2015.07.26 0 1 80225

A Fővárosi vízművek oldalán érdekes adat van:

A csővezetékekben uralkodó víznyomás A budapesti hálózat nyomászónákra tagolódik. Ennek oka a szintkülönbségekben keresendő: mivel az igényelt szolgáltatást - lehetőségek szerint - minden pontra eljuttatjuk, a magasabban fekvő területekre nagyobb nyomással kell felnyomni a vizet. Ez 1,5 bártól 17 bárig, nyomás zónánként változik.

Előzmény: C20NE (80224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!