Érdekelne itt valakit egy 1400l puffer? Alig volt használva.
110 széles, 2m belmagasság mellett felállítható.
Csak pelletet használunk, azt is kisegítő fűtésnek 2 szélső szobára, egyébként légkondi fűt h tarifával, nincs szükség pufferre, csak helyet fogja.
Ugyanitt b-steel 34kw kazánt esélyesen cserélném kisebbre fenti okok miatt, mivel lassan fűti át a pellet (350kg, 150l víz) begyújtáskor... Bár ezen még megy gondolkodás, mert hatásfok ugyanakkor nagyon jó pellet esetén.
Kiegészítők nincsenek hozzá, azok nem eladók.
Szállításban nem tudok segíteni, alagsorból kell kivinni 15 fokos emelkedőn közvetlen utcára.
Üdv mindenkinek! Tanácsot szeretnék kérni. 36kW-os, két táskás tűzterű kazánom van égőautomatikával. Kapcsolódik hozzá egy 700literes puffer ami természetesen kicsi. Van, vagy lesz egy 1000literes is, itt jönne az első kérdés. A kettő összekötése hogyan történjen, mert a meglévő magassága nagyobb. A visszatérő most a tartály(ok) aljába megy, jó ez így? A puffertöltő szivattyú egy áttekercselt, javított masina. Lehet, nem akkora fordulattal jár mint kellene. 6/4 es csatlakozásra tudtok a feladatra ajánlani egy jó márkát tipust? A lakáskörre tettem két kisszivattyút, biztos ami majdnembiztos alapon, de a pufferkörre kellene egy jó megbízható kütyü mert ott kényszercirkuláció nincs... Köszönettel....
Èn aprítèk ègőfejjel tüzelek totya23b kazánba, fűrèszporral, ocsuval, faaprítèkkal, látom a hátrányait (ezzel a kazánnal vettem a házat) nèzegetem ezeket a felültöltős kazánokat, de itthon nem nagyon találok. A kazán lent van a pincèbe, egyik oldalt a fal másik oldalt a lèpcső, be van szerelve a hamuzóajtóba az ègőfej hogy több hőt le tudjon adni. A kazán előtt az ejtőcső mert a tároló tartály egy szinttel fentebb van. Az ejtőcső pont a táskás ajtó ès a kazánajtó előtt van emiatt nehèzkes a takarítás. Ha a kazán alján bukna át a láng mint az opop 420 Eco kazánba fentebb tennèm a pellet ègőfej helyère az ègőfejet emiatt könnyebb lenne hamuzni, ès a takarítás is könnyebb, komfortosabb egy ilyen kialakítású kazánnal. Nekem nem kell faelgáz kazán mert idèn non-stop ègőfej ment, ingyen tüzelővel, ès automata, naponta megtöltöm 4 naponta takarítok kihamuzok, tüzifát vagy 100kg ègettem el idèn. Igazából a Totyával sincs bajom, csak volt foltozva, mert kilyukadt mert mielőtt megvettem a házat 4 èvig állt a kazán a bennehagyott hamuval lent a pincèbe, a vizes hamu megtette a dolgát... Már hajlottam a thermomax 29 kazán felè, nagyobb hőcserèlő de az ègőfej továbbra is a hamuzónál lenne a legjobb helyen ès az ejtőcső mèg mindig az ajtók előtt lenne.
Venni kell valami 3 táskás lemez kazánt kicsit okosítani ahol lehet .. ésszel tüzelni benne és kész . Csodákat úgysem lehet tenni velük. Vagy spórolni 1 faelgáz kazánra.
Az,hogy veszel egy kisebb puffert az nem megoldás. Ha jól van beállítva a puffer töltése akkor nem kötelező az alját is melegvízzel feltölteni. Egy normális 40kw körüli fára készült kazánt vegyél inkább.
Ok,köszi szépen a tippet!Már gondoltam rá,annyi,hogy 1500 l a puffer,a másik tartályban csak a hőcserélő spirál van bevezetve,de gondolom így is kevés. Lehet a legjobb lenne egy faelgázosító,csak az meg horror.... A lemezkazánnak annyival jobb a hatásfoka,mint az öntöttvasnak?
Opop h420 Eco bele is szerelmesedtem, köszi a tippet, simán illeszhető hozzá az aprítèk ègőfej is. Mennyi ennek az ára? szerintem fával is nagyon jó hatásfokú lehet. Az biztos hogy jó huzat kell hozzá, üzem közben simán hamuzhatnám tisztíthatnám ègőfejjel, szerintem fatüzelèsnèl tuti hogy füstmèrgezèst kapsz míg berakod a fát, de ègőfejhet nagyon tuti szerkezet.
Szerintetek mi lehet a baj? A házban csak a középső szintet,(ami kb.75 m2, 3m belmagasság, 7 kisebb,nagyobb radiátorral, 5 cm szigetelt 30-as téglafallal) fűtjük egy kz3 30 kw-os öntöttvas kazánnal,ami egy 1500 l puffert tölt,ill egy 270 l-es 2 hőcserélős tartàlyt a használati mrlegvízhez. Az 1500-as puffert viszont lehetetlenség 80-90 fokra felfűteni,a ház fűtése mellett! Nem is kell akkora területet kifűteni.
Arra gondoltam,hogy egy kb. 40 kw-os külső hőcserélőt beépítek a puffer bemenő csonkja elé,vagy a legjobb lenne lecserélni a puffert egy 1000 l-re,hogy könnyebben lehessen felfűteni??
Nekem nincs pufferem nekem totya23b van ezzel vettem a házat, ehhez kèszítettem az aprítèkègetőt. A Totya se lehet règi. Csak mielőtt megvettem a házat èvekig állt a kazán benne a hamuval, ès ki is lyukadt, be lett foltozva, de mivel ez a főfűtèsem fel kèszülök a cserère. Nekem a javítás óta 2 ève megy a Totya csak mindig izgulok hogy kilyukadhat, mert ha valahol gyengült az anyag a nedves hamu alatt, máshol is gyengülhetett. Nehèz ezt eldönteni mert ha menne 10 èvig a Totya akkor sajnálnám kidobni, de ezt belőni èn emiatt tanácstalankodok, egyszer azt gondolom jövőre másik kazánnal kène kezdeni, valamikor azt èrzem hogy még kène várnom a következő lyukadást. Aki csinálta azt mondta hogy várjak...
Nekem a csöves kazán szimpatikusabb. Tettèl fel kèpet a tiéd belsejèről? (Tudom hogy nagyobb mint a 30as)
2 apró ötlet amivel kicsit lehet javítani a hatásfokon.
Építs be a füstcsonkba 1 pillangó szelepet.Ezzel lehet lassítani a füsthő kiáramlását. De ne zárj túl sokat mert az már fojtott égés és inkább csökken a hatásfok mintsem nőne.
Építs be 1 terelő lemezt a csövek fölé 2-3 centire.Hosszabb utat jár be a füst a tűztérben és több
idő marad a hőcserére. A Hajdu HVK kazánban talpára állított U vasból csinálták a terelő
Köszönöm a válaszokat! Elgondolkodom egy nem falegázos gyári kazán vásárlásán. Melyik márkát/tipust ajánlanátok ami a meglévő 1000 liter pufferhez megfelelő?
Ez csak 37,8% hatásfok, szerintem mèg ezzel is hozod az átlagot. Valószínű 300+ fokon van a kilèpő füsthőfokod, ez a fő problèma. (Persze nem tudjuk hogy csöveken pufferben mennyi a vesztesèg)
Nekem 150nm 7-15-25 cm szigetelèssel, igaz aprítèkègetővel 28kg faaprítèk ment el tegnap, ez tüzifával jóval több lett volna nekem is.
A te esetedben bármilyen beruházás rossz befektetès, mert ingyen van a tüzifád. Így a faelgáz kazánt azonnal el is vetnèm. De egy nagyobb hőcserèlővel rendelkező kazán viszont már megfontolandó, neked kell eldöntened hogy egy jobb kazán 400e huf beruházás megèr 10kg tüzifa hasogatási munkát, ès 1 kazánmegpakolás munka spórolást naponta. A 45 kg tüzifát egy új kazánnal jó esetben 60% hatásfokkal 28,5kg szoríthatod le,a mostani 2-3 kazánpakolás lemehetne 1 pakolásra, de így a pufferrel a tüzelès rövidelèsèvel csökken az áthidalási idő, a tüzelès idejèvel. (60% mèg vegyestüzi kazánoknál is feltornászható 70-75%-ra, szabályzott ègetèssel, autómata zsalumozgató ami füsthőfokra szabályoz, ilyesmi).