A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Régi Zerowattot újítottam fel anno, s mivel tudtam, hogy kisgyerekes családhoz megy, nem pöcsöltem. Gyárilag egyszerű, műanyag borítású, tömör kábel volt benne amúgy.
ma nálam is sz.póágazat van :( végre sikerült eltalálni az őrleményt az MMel, 25sec/50ml, de olyan mintha kezdene dögleni a kávé, feketén indul, és hamar szőkül, ami lehetetlen, mivel 3 hetes pörkölés, végig hűtőben volt tartva, simitózáras zacsiban + sok réteg folpakkban. ize amúgy nem rossz, de a lefolyás nem túl szép (mondhatni ronda). tanácstalan vagyok :o
nálatok az MM hogy viselkedik a többi Paljoc blendhez képest? mekkora hő kell neki?
hát akkor a kettő között lesz a jó (mármint a 4óra melegités, meg a kvázi hidegviz közt) :)
monyesz ezt irta a Gaggiaval:
"Az elkészítési hőfokot a közepesnél kicsit magasabban találtam ideálisnak, ekkor a crema kicsit sötétebbre állt be a megszokotthoz képest. Alacsonyabb hőfokon, világosabb crema esetén kellemetlenül túlsúlyba került a füstös íz. "
tehát akkor, melegitsd be a gépet rendesen a karral együtt, aztán hadd szóljon! videózd le megint, kiváncsi vagyok ;)
érdekes dolog ez a szőkülés, kávéja válogatja szerintem, a paljoc SI nem szőkült egyáltalán, a ma bontott MM meg igen, 20 secnél le kellett állitanom. finomabb őrlés kell, meg lehet nagyobb hő is neki! ettől függetlenül iható volt, sőt, jó is :)
Most hívott a haverom Skóciából, hogy nézte a Bella Baristanal, a 30 Font értékű alkatrészt 46-ért küldi ide. Hozzá meg 6-ért és pont jön haza szombaton, így ha mákom van és a héten megérkezik hozzá, akkor jövő hét végén újra foroghat a kis gép. Kértem egy új hűtő ventit is, teljes generál lesz! :-)
A bele valo alatt a 230-ast ertettem, a nagyobb alatt meg a 240-est. Ami volt benne, 220-as, az mar nem is rendelheto. A konnektorban elvileg 230 kell hogy legyen.
Kipróbáltam 10 perc melegítés, és nem sokkal az alsó holtpont után indítva finomabb, 12grammos örleménnyel szimpla gaggia szűrővel. Színre, állagra valamivel jobb lett de ízre savas, nem túl édes ahogy a korzó cikkben a fiúk írják.
Nincs 30 ml, valamivel rövidebb mert szőkül.
Így nem egész fél éves GC használat után azt mondom nem csinálok vele jobb kávét mint a pure-ral csináltam 5 éven keresztül, hiába a fém ház meg a réz csővek. Gyakorlatilag az összes kávé amivel azóta etettem kiszőkült a végére, pedig kipróbáltam sok variációt a szörföléstől kezdve az örlemény finomságáig.
Nem akarom elhinni hogy a PID, vagy 100k+os gép a megoldás :(
Az 1000 ciklus szerintem is korrekt, pláne, ha lehet kapni pótalkatrészt, és nem kell az egész gépet kikukázni miatta. 1000 ciklus hajszárítóra lefordítva: ha valaki hetente mos hajat, és 20 év múlva behal a fűtőbetét, nem hiszem, hogy tervezett elevulásra fog gyanakodni. :-)
És mint írod, ebben nem is 230V-os betét volt. Azzal még ennél is tovább megy majd. Teljesítmény csökkenés nem lesz szerintem, csak annyi fog történni, hogy a PID kapcsolgatás közben hosszabb ideig lesz ON, mert a fűtőszál kevésbé izzik, mint a 220V-os betétnél. Ezért kell tovább bírnia.
Pénteken megérkeztek a Kapucziner kávék. Nem akartam azonnal írni megvártam míg az első igazi kávés élményeim egy kicsit leüllepednek. Bevezetőben is írtam, hogy kezdő kávé rajongó vagyok, így lehet, hogy a véleményem elfogult. Két fajta kávét kóstoltam először brazil bourbon Santost. Szabi maximálisan egyetértek Veled. A tőmondatodban
igazad van, ez a Király.
A Hawaii Cona igazi csúcsminőségű kávé, semmi keserűség és eszméletlen hosszú utóíz. Még egyszer köszönöm mindenkinek az ajánlatokat. Jó választás volt a véleményetekre alapozni.
Nem tudom erdemes-e gyartatni vagy mas lehetosegeket keresni futobetet ugyben, szerintem korrekt modon birta, azert ment eleget ez a masina. Ha egyszeruen beszerezheto az egyseg, akkor semmi baj nincs.
Amugy 220-as volt benne, mig letezik 230-as es 240-es kivitel is. Most megprobalom a bele valot kerni, vagy a nagyobbat. Az egy pici teljesitmeny csokkenes mellett lehet hogy tovabb birja majd!?
És vajon nem lenne okosabb egy egyedi fűtőbetétet keresni hozzá, ami nem ég szét 1000 pöri után? SiD linkelt még régebben egy gyártót akik minden féle fűtőbetétet legyártanak. Lehet drágább lenne mint a gyári de tartósabb!?
dobj nekik angolul egy mailt, tuti adnak rá árat, szállítással. (utána meg vám+áfa)
a fűtő element meg intézzük, remélem hétfőn válaszolnak. addig te megpingelheted őket az 1 kilós gép ügyben egy angol érdeklődéssel.... illetve a UK dealernél is rá lehet kérdezni megrendelésre behozza-e. (gyanítom jóval kevesebb lenne a vám+áfa nekik ott)
kb. 1000 pörkölést bírt ki, ennyit is írnak. a fűtőszál egyszerűen elolvadt pár helyen. ha csak simán megszakad egy helyen, akkor megcsinálom, de ez totál szétégett. ilyen:
"While the field of competitors is heavy on the Eastern European countries, global immigration patterns and cultural interest means last years top four came from countries as diverse as Greece, the United Kingdom, Colombia, and Hungary (home to last years World Champ, the fantastically named Zoltan Kis)." - kiemelés nem tőlem :D
Vigyázz, a QM is könnyen perzsel (legalábbis a 0650). Azon felfűtési ciklus végén kell egy olyan hűtőcsapolás, ami gőzként indul, és addig tart, míg víz is jön.
Végül a Four Seasons-t választottuk a pécsi lehetőségek közül. Komoly a géppark, viszont a személyzet igen rohanó volt, ahogy én is, ezért csak egy takeaway cortado volt (nem hallottak ilyesmiről, receptet kellett mondani az elkészítéshez), de sajnos döglött tejjel. Ezen keresztül viszont a kávét nem nagyon tudtam megítélni.
Tegnap úgy csináltam, finom csokoládés íze volt, ma de. bakapcsoltam és úgy is hagytam gondoltam még jobb lesz a végeredmény. Ezek szerint nem szabad. Na reggel folyt. köv most tekerek egyet.
Finomabbra vettem, igen a crema sötét lett jól látod. A hőmérséklethez nem nyúltam, Blaze tanácsa meg a korzó alapján hagytam felmelegedni aztán indítottam.
Mai meglepő szerzeményem egy kb. fél méter magas kávécserje, ami virágzik...ami a meglepő benne, hogy az orchidea kiállításon egy néni árulta 2000 Ft-ért :)
Már több, mint két éve nevelek egy palántát, és kb fele ekkorára tudtam megnöveszteni, kíváncsi leszek mennyire lesz életképes, mindenesetre jópofa :)
Igazából erre (is) jó a PID. Gaggia Babyn amikor 140-150 fok között van, akkor indítom a gőzölést, így folyamatosan fűt és folyamatosan egyenletes erősségű gőzöm van.
Köszönöm! Ezzel én is így vagyok, csak a youtube videókat nézegettem. Eleinte sok gond a megfelelő tejhabbal is, de nagynehezen megtanultam használni a Gaggia Evo-t. Épp a héten futottam bele a abba a gondba, hogy egymás után 3 kapucsínót kellett gyártanom és igazság szerint már 2-höz is kicsi ez a gép. Szóval megvan már az ürügy az új gép vásárlására :D
Szólj ha tudok segíteni. En ezt az egész latte artot videók alapján kezdtem gyakorolni, oktatáson sosem voltam. Mondjuk ezért vszeg sok a rossz beidegződés, de nekem otthonra jó :))
Egyébként én is azt vettem észre hogy amikor azt hinnénk még kell bele levegő akkor kell abbahagyni és megforgatni, meg még a gőzölés utáni körkörös fűlnél fogós kevergetés is számít, mintha az is termelné a tejszínt, vagy legalábbis megtartja ami már keletkezezett.
egy újabb videó. jól látható annak az esete, mikor kevés levegőt viszel be és "vékony" marad a tej. viszont, szvsz, ezzel lehet a legélesebb mintákat önteni, csak nehezebb megalapozni és erősen kell figyelni, h ne ússzon meg.
Ha fincsi gyümis eszpresszót szeretnél, akkor a Fourseasons a nyerő, választhatsz is miből kéred. Ha Veronesi-t innál akkor a Kanta Bár a te helyed, ami egy kocsma az Irgalmasok Útján, mégis itt a legjobb. Nyílt egy úgy hely a Széchenyi téren a mekivel szemben most tavasszal, de ott még nem voltam. Sajnos a Király utca nagyrésze felejtős eszpresszó tekintetében, talán ha szerencséd is van...:)
Never mind, csak "kínrímet" kíséreltem meg faragni egy 2-3-mal korábbi hozzászólásomhoz. A suicidek állítólag kotyognak. Én csak néha vagyok suicid, de akkor nagyon élvezem. Ha nem érted -és szeretnéd - , akkor nem úszod meg, hogy visszagördíts.
Lali.hu
Lehetséges az hogy az általad ajánlott faema kés alacsonyabb mint az eredeti volt? Sokkal közelebb kell őket állítani egymáshoz mint előtte, ott már nincs is szám.
"Urak, Pécsen hol kávézik az ember, ha jót akar?"http://www.fourseasonscafe.hu/LM Linea-n tolják (izé húzzák). Ha jól emlékszem, az életuntakkal ott sem törődnek :-). A presszó kávéban viszont nem tévednek.
Nekem, basszus, vhol nagyon mélyen, a tudat alatt azért 1 retro primo modelló csak izgatja a fantáziámat a mostani, pidelt..., akarom mondani: "SID-elt" GB helyett. :))
örülök, hogy segített!! :) majd még teszek fel videót, ha meg tudom fűzni az itthoniakat, h filmezzenek (mégsem hívhatom át minden alkalommal Pajloc kollegát :)))
tudod, nem minden a gép, de a technikán nem változtatva is klasszisokkal jobb tejhabot csinálok az R-58-on, mint előtte a Wegán - pedig a 2 literes HX is ott volt a szeren :)
Szerintem ne piszkáld az oxidréteget. Nyomasd meg jó erős citromsavval forrón! Nem kell sűrűn citromsavazni, elég szerintem fél évente, nem nagyon tapad meg rajta a vízkő. Inkább forrón tersonetet küldj át rajta kb. havonta. A kartömítést kell sűrűbben cserélni, szilikont használj, ne vitont!
Igazad van, én kérek elnézést. Különösen, ha belegondolok, hogy a kávé a benne lévő káros anyagok miatt mennyire veszélyes. He ez így megy tovább, én ki is dobom az összes kotyogómat.
Te érthettél félre. Nem azt akarom, hogy terroristának nézzenek! Ekkora fegyverarzenállal mégse vonulhatok be Kecskemétre. Gáz is meg kotyogó is? Nooormális?
Ne értsd félre, nem a vesztedet akarom, de ha amúgy is unod az életed, akkor stílszerű volna magaddal vinni egy kotyogót meg egy kis turisztikai rendeltetésű főzőeszközt...
Lecopyztam a tejes technológiádat, főleg az időre koncentrálva. Na ííígy már szinte tökéletes "t.habot" gyártottam.
Hétvégén kapuzunk, de eddig az első fázist túl sokáig csináltam, így "megfőztem" a tejet. Nem bírtam megvárni a holnap reggelt, így kapcsinó lett a menű, első fogásként, aztán mégegy....
Ebből is látszik, hogy nem minden az über gép:-) kell a személyzet is.
A kávék esetében viszont tényleg nagyszerű dolog, hogy a hőmérséklettel lehet játszani, és ezáltal változik a végeredmény.
Azért már nem kell előre köszönnöm, ha bemegyek a konyhába:-).
Nincs harag :) Látom figylemmel kíséred a pályafutásomat. Csak olyat veszek meg amit tovább is tudok adni, legtöbb esetben haszon nélkül. Bellman Fishinél van, Turmix daráló QM0650-nél...asszem ennyi, mást nem vettem. Ja de a GC-t, de azt egyelőre nem adom el ;)
Má mé' ne venne? Különben odajut, mint az egyszeri haromszoros baristabajnok, aki máig azt hiszi, hogy a kotyogó a rák és a stroke után kvetlenül a harmadik az elhalálozási faktorok közt :-). Ezen máig nagyon jókat tudok röhögni....
Más kevésbé polarizáló téma: nem tud vki Kecskeméten remek kávézót? Versenyre viszem a nagylányt, és vhol el kéne töltsek kellemes körülmények köz vagy fél napot.
Én lennék az egyetlen itt akit nem értesz? :) Ha nem eredeti, akkor beszoptam 1000 ft-ot, annyi baj legyen, egyébként nem használt. Miről ismerszik meg az eredeti egyébként?
...hát, bevallom, nem igazán értem a logikát, ésszerűséget abban, hogy vettél egy ilyen kotyogót addig, "amíg nem lesz brikkád". Oké, hogy olcsó, mert használtat vettél, ha legalábbis jól emléxem erre /én azért kotyeszből eleve nem vennék használt cuccot/, és szerintem ez sem eredeti dígó.
...de egyáltalán fogod használni? Szal, nem egészen értem a "KV-s cselekedeteidet", de ez legyen az én bajom. Tényleg szükséged van erre a használt fémdarabra?? :-)
Ma megjött az egyes Bialetti, nem brikka hanem moka express, de mégis eredeti digó. Amíg nem lesz Brikka addig jó lesz kacatnak a fiókba, meg bele lehet magyarázni a kávéba hogy ez jobb mintha egy ugyanilyen, hagyományos alu kotyogóval készült volna ;)
azon gondolkoztam, hogy a primo baby mennyivel jobban tolerálja a duplák húzását, mint egy classic?
nekem a lelki nyugalmat a VST LM strada szűrő hozta meg, és nem tünik úgy, hogy szőkülne a csapolások vége (mondjuk túl hosszúra nem engedem általában 40-50ml közé célzok). "csak" 18-18,5 grammból olyan testes duplákat húzok, ami szimplával sosem sikerült.
egész Olaszország nem dübörög már, egy ideje... nem emiatt. ott sokszor van, hogy 1-1 emberke esik be, még ha többen is, de simán megy a szimplázás, és hibátlan szimplák jönnek.
ahová járok nyáron (kis falu, halászfalu) ott volt olyan, hogy reggel éppen kifogyott a kávé és új zacsit bontottak : szólt várjak kicsit. lenyomott 2-3 kávét, és addig nem adta oda, amíg etalon lefolyás nem lett. a gyengusz kávékat pedig elrakta termoszba, a kávés granita alapnak hibátlan lett, mint megtudtam később.
Felfedeztem azonban olyan trendeket is, amelyek ott is újdonságnak számítanak.
Ilyen például az alap espresso készítése. Itthon 7-8 gramm kávéból készítünk 25-30 másodperc alatt egy 3-3,5 cl-es presszó kávét, ott ezzel szemben a top kávézókban 19-22 gramm kávét használnak fel egyetlen espressóhoz, amit ugyanannyi idő alatt főznek le, majdnem ugyanolyan hosszúságúra.
Az, hogy szinte háromszoros mennyiségű kávén nyomja át a vizet a kávéfőző, azt eredményezi, hogy az elkészült ital sokkal vastagabb, sűrűbb lesz; elég nehéz ez leírni, olyan akár egy ízbomba."
taljánok simán adnak szimplát, szicíliában nagyon sok helyen alig-alig megy a dupla, betoppan valaki és "un caffe" és már megy is az 1 adagos "risztrettó"
Tény, hogy még szoknom kell a tej - cukor mentes kávé világát, ezért most első körön a fő szempont, hogy mikor elviselhetőbb. Az ihatatlanon már azért túl vagyok, de azt nem mondanám, hogy elkaptam az igazit. Ezért próbálkozom. A sok őrleményből kevés kávé mellbevágó a töménységével, de mégis van benne valami okés. A háttérben megbúvó örök kesernyésség itt mintha kellemesebb lenne. Csak ennyi. De bőven lehet, hiába a látszólag hibátlan csapolás, valami általam nem ismert dolog miatt még mindig nem bontakozik ki a valódi kávé íz.
Némi divergenciát vélek felfedezni a LM szűrő sovánka 7-9 g-os térfogata, és a 18 g-os szimpla között.
Vajon nem lehetne ésszerűsíteni ezt...? :-))
A dígók gyakran csinálják 18-20 g-ból a kávét, de duplát húznak, és a fele megy a csepptálcába. Ha szimplát csinálunk, túl finomra kell darálni ahhoz, hogy csak 30ml jöjjön le. Ez már-már tolerálhatatlan egyes kávék számára. Van amelyik túlhűl, és savanyú lesz, mert szinte be kell fullasztani a gépet. Van persze olyan is, amelyik elviseli.
Mi a gond a szimpla szűrővel?
Vannak itt a fórumon vélemények, miszerint nehezebb azzal kávét főzni, de ezt nem támesztja alá semmi, ezek csak magánvélemények.
Zűrös ez a 18g-ból szimpla vagy ristretto? Momentán én éppen ezzel próbálkozom, és nem tűnik lehetetlennek. Egy kávékorzós baristás riportban olvastam (nem sikerült visszakeresni), hogy angliában terjed ez a dolog. Akkor valami csak van benne. Kérdés, milyen kávéval működik ez hatékonyan?
mindig kacérkodom vele, hogy előfizetek/vagy a casino mocca előfizet, de egyszerűen olyan reklámdömping van benne cikkeken belül, olyan szinten szét vannak tördelve az írások, hogy nagyjából olvashatatlan.
Viszont elég sok ingyenes cikk kint van a sitejukon pdf-ben az Education menü alatt.
Nincs mese, el kell menni a Casino Mocca új főhadiszállására, ahol vár minket egy Ranci S24, meg a Brazilia, viszi még pár ember a gépet, és lehet kóstolni, tesztelni : ) Persze a kávét, villanyszámlát kifizetnénk!
Profiltisztítás miatt:-) távoznia kell a konyhából "Piroskának": Rancilio Nancy (másfél éve járt SID-nél - szinterezés, tömítések cseréje, pipacső-tuning, PID), gyári karral, 1, ill. 2 személyes szűrővel eladó.
Irányár: 70 000 Ft.
Megvan még a múltkor hirdetett testvére is, a két gép együttes megvásárlása esetén
Még mindig eladó az Aristarco EMA75-ös őrlőm. 64mm-es sík tárcsás kivitel, új késekkel szerelve, kitisztítva. Fényezése néhol karcos. Az állíthatósága fokozatonkénti, de ezt leszámítval Mazzer minőségű gépezet (nem lötyög, nem kotyog, adagoló szépen jár).
Megválnék a belső tartályos, rezgőszivattyús Brasilia Portofino gépemtől:
Kompakt méretű, ipari használatra tervezett gép, jó minőségű komponensekből felépítve.
Iszonyat nehéz a kis dög.
A fej nem termoszifonos, hanem közvetlen hőkapcsolatban van a bojlerrel, ezért nem melegszik túl, több órás bekapcsolt állapot után is elég egy rövidke fejöblítés.
A gép ára 120ezerFt.
Egy szépséghibája van: a programozható volumetrikus adagolás nem működik rajta, gombbal kell megállítani a csapolást.
Egy fenét vagy az, abba ne hagyd! Piszkosul kell a józanság egy kávés fórumra, és ebből a szempontból csodával határos módon eddig nem is lehetett ok a panaszra, nagyon remélem, hogy ezután is így marad.
Nem mondom, hogy olvass vissza, mert elég körülményes az, de azt találnád, hogy megoszlanak a vélemények a Vario ár-érték aránya és tartóssága tekintetében, míg egy mazzerrel szemben a legkomolyabb kritika az szokott lenni, hogy nagy (mini-re nem igaz), vagy a garat tisztítás macerás (dózereseken nem), vagy utálatos a dózer intézménye (van tölcséres is). Én Ibit cseréltem minire (G. Baby/R. Audrey/QM mellé), és imádom.
szvsz ilyet senki nem mondott. azt hiszem, ez a fórum nem "p*csmérgetésről" szól. ha az lenne, akkor nem tennék be képeket, meg bejegyzést a ki saecoról. ez egy kávé, amit többen próbáltunk. mivel ugyan azt ittuk, az előkészítésben nem hiszem, hogy bárkinél is hiba lenne, így csak a csapolás hozza a különbséget. én is találkoztam a kenyával a savanyú ízzel, tehát tudom, h olyan arca is van, viszont azt is, h sokkal több van benne. ennyi.
Tényleg Parci, a régi Rocky darálós sztori, régi alatt azt értem, hogy már elég rég volt, örülök, hogy annyira azért nem húztalak fel. Azóta már nincs meg ugye, találtál neki gazdát?
Helyette lett nekem a hangos de jó Iberital, de azért nézegetek más daráló lehetőségeket. Amúgy próbálnám esetleg a darálók fele terelni a fórum témát, már rég lettek vesézve darálók, illetve rég volt szó róla. Egy GC mellé így a jövőben elképzelni upgradenek mondjuk egy Mazzert akkor eléggé értelmetlen párosítás nem?
Lenne ez a Baratza brand, ami az amcsi Mahlkönig, azon belül ezt néztem :
Nem értem pl. Mahlkönignél akkor miért csak a Vario van az Európai piacon. A Preciso-ról amúgy jókat olvastam, nem lenne vele ennyi pangó őrleményem, halkabb is lenne, szerintem ezt választottam volna az Iberital helyett anno, ha hozzá lehetne jutni...Ezt a darálót említettem legutóbb Paljoc-nak is csak röviden. Espresso és filter váltáshoz is jó, teljesen kompakt. Ilyennel gondolom senki sem találkozott, találkozhatott itt, szerintem kár hogy nekünk nem gondolta érdemesnek ezeket a modelleket a Mahlkönig.
Az Exolygonnál polcon lévő fűtőbetétek egyike sem passzol bele, így inkább megrendeltem a Nuova Ricambi katalógusból a kimondottan Faema Family-hez gyártott fűtőbetétet.
Nos, konkrétan be se megy a helyére. Nagyobb átmérőjű a két menetes szár, mint a bojleren a furat. Most valószínűleg fel kell maratnom nagyobbra a bojler furatait.
Egyszer Sid írt egy frappáns összehasonlítást a Gaggiak, HX-ek és Tibi Lineaja között, be akartam linkelni, de nem találtam.
Én a saját tapasztalatom írtam csak a Gaggiaval.
Egyébként simán lehetnek ízlésbeli eltérésekből is ezek a különbségek, nem feltétlen a gépek miatt. Lehet, hogy én jobban szeretem a citromlevet. :O (not)
Koszi a visszajelzest, semmi gond, ha nem izlik, nem jon be Neked. Kiprobaltad, megfeszegetted a geped hatarait. :-) Orulok hogy a tobbi izlik azert. Esetleg javaslom hogy vegyel egy kisebb adag, mondjuk 100 gramm Kenyat Janostol is es nezd meg az milyen a gepeden. Kivancsi lennek!
Értem, hát akkor nem maradt más hátra mint elmenni a budapesti helyeken körbenézni és kóstolni, hát majd egyszer. Ilyenkor kár hogy győri vagyok.
Amit tehetek vele még arra gondoltam, hogy szimplát húzok, hátha úgy szelídebbet ad, így tudnám esetleg kilőni a hőmérsékleti defektet, ami GC-nél dupla esetén már korlát.
Billentyűkombinációval belemégy a kalib. menübe, típusonként más gombot kell hozzá nyomnod, ekkor:
- vagy már eleve kijelzi a bekért súlyt,
- vagy még választanod kell / lehet, hogy épp milyen súly áll a rendelkezésedre, amivel kalibrálnál.
Lényeg, hogy olyan súlyt mutasson a kijelző, amilyet utána rá fogsz tenni a tálcára. Óvatosan ráhelyezed, vársz pár másodpercet, és a mérleg "PASS" felirat kíséretében befejezi a procedúrát. (Vagy ha többpontos kalib. mérleged van, még ilyenkor kéri a további súlyokat.) Ha ezek után is bizonyíthatóan csal a mérleg, akkor lehet hardver jellegű hibára gondolni, de még párszor érdemes ilyenkor újra próbálkozni a hitelesítéssel.
abszolút egyetértek, kávézókban nagy gépeken tök jó "csupagyümi" kávét készitenek. ugyanaz a kávé itthon fanyar citromlé. mondjuk nem kisérleteztem vele sokat, meg amúgy is a klasszikus vonalat szeretem, de valahogy egy LM gép sokkal lágyabban adja elő azokat az izeket.
Gondolom nem fog tetszeni, amit írok, de bizony vannak ekkora eltérések a gépek között. Sajnos el kell fogadni, hogy egy GC-vel egy kényes, világosabb pörkölésű arabika nem hozza azt, amit egy nagyobb gép.
Nekem is volt GC-m, no offense! ;) És ezért (is) váltottam.
A Molinari Cinque Stelle fém dobozost próbáltam ezek közül. Jó volt, de semmi különös. A Molinari Oro nekem jobban ízlik. A kilós kávékat sajnos nem tudom kipróbálni, mert nálam egy hónapban alig fogy fél kilónál több, fagyasztani pedig nem szeretnék.
Tegnap főztem vele 3 espressot, mennyiség és idő stimmelt, megvolt, 19 grammnyi őrleménnyel, a hőmérséklet szintén, a szokásos rutinnal 30 percig volt járatva a csapolások előtt. Egyiknél volt hűtőcsapolás, ez volt a különbség.
Crema nem sok jött, úgy fél centi, egy picit vastagabb csak talán.
A domináló íz sajnos maradt mindig, mind a három alkalommal. Valóban gyümölcs, ami hát fene tudja nálam inkább erdei gyümölcs szerű, engem arra emlékeztetett, dehát egyszerűen nehéz megfogni, mert annyira idegen, de az íz nagyon fanyar, savanyú olyan megfázás/torokgyulladás elleni forró vízzel felöntött por érzetem van vele, mintha olyant innék, azok, amelyeknél a készítőt nagyon nem érdekli, hogy grimaszosan és fintorogva történik a gyógyulás a készítménnyel, mert máshogy nem lehet meginni.
Nekem azt tényleg tök nehéz elhinni, hogy komoly gép ide vagy oda szemben egy GC-vel, ízre nem lehetnek ennyire komoly és számottevő eltérések azért, ..... csak nem. Ez az új vonal tehát nálam is érdekes, de egyben egy hatalmas kérdőjel is így az ismerkedés és a tapasztalatok után. Nem tudom hova tenni sajnos...
Bocs tehát Paljoc, ennek a Kenyának én legalábbis nem lettem a fan-ja, de a többi blended TOP.
Hogy őszinte legyek, ez alatt a pár hét alatt itt, vidéken, nem jött szembe semelyik boltban sem ékszermérleg, pedig külön figyelgettem (volna) őket. Viszont postaládai szórólapokon találtam 1-2t, egyeurós boltok és használtruha kereskedések ajánlatai között. Pl. az "ötgombos mobil" dizájra kifejezetten emlékszem, asszem 2000 Ft alatt volt kb. Magyar webshopokra kerestem még rá, igaz nagyon keveset, ott talán a "klasszikus" formatervű szerepel gyakran.
Bemutatódarab volt, a portafiltere még nem látott vizet. Csilivili: minden újszerű rajta. A gebasz csak annyi, hogy a tartály hátul repedt. Természetesen ragasztva lesz.
Ennek az írásnak a célja, hogy néhány szempontot és támpontot adjon az olcsó tized- és századgrammos ékszermérlegek vásárlása esetén, jellemzően Ebay-ről...
Miért csak a tized- és századgrammosakról szólunk?
Mert a célhoz árban és minőségben / pontosságban ezek passzolnak leginkább. A mikrogrammos mérlegek - bár léteznek olcsóak ebből is - kicsi méréshatáruk miatt (20 vagy 50g) kiesnek. A grammosak pedig - sokszor leíratott már - nem elég finom fölbontásúak a kávé adagok méréséhez.
Itt meg kell jegyezzem nyomban, hogy tized- és századgrammosak között hardver szempontjából egyre kevesebb a különbség, olyannyira, hogy van amelyiknél menüből állítható, hogy milyen fölbontással működjön. (Igen, ez azt is jelenti, hogy ha külső ránézésre ugyanazt a mérleget árulják tizedgrammosban OLCSÓBBAN, és századgrammosban DRÁGÁBBAN, akkor az a beltartalmát tekintve igen nagy hasonlóságot fog mutatni....)
A lényeg: a kalibráció
Minden kis mérleg célú kütyü leírásában szerepel a kalibráció, mint lehetőség. Én ezt inkább tenném kötelezően elvégzendővé, legalább egyszer, a vásárlás (és szállítás) után, a felhasználás helyszínén. A gyárban - jobb esetben - elvégzik ezt, de ezen kis eszközök szíve, a "load cell" mágneses elven működik, több gyártó a honlapján is leírja, hogy sajnos külső befolyásoló tényező a földmágnesség eltérő erőssége a világ különböző pontjain. Mi, aki főleg kínai árukat használunk, elég messzire esünk a gyártól földrajzi értelemben ahhoz, hogy indokolt legyen az utólagos beállítás. Ezt erre a célra szolgáló súlyokkal tehetjük meg, ennek is külön piaca van az ebay-en, több száz eladó kínálja ezeket különböző súlyban és pontosságban. Mindig a mérleg leírásában találjuk meg, hogy hány darab és mekkora kalibrációs súlyra lesz szükségünk a folyamathoz. Minél több ponton kalibráljuk a mérlegünket, annál pontosabb lesz, a teljes átfogását tekintve.
A profi gyártók kereskedelmi mérlegeit akár 4-5-6 ponton is lehet hitelesíteni, de a filléres kínai kütyükből is lehet több mérési pontút találni. A konkrét típusok kivesézésénél erre előszeretettel ki fogok térni.
Érdemes-e picit több pénzt (mint kb. 2000Ft) rászánni erre az egészre?
Ha a cél az, hogy NE kínai gyártmány legyen a mérlegünk, kb. 100 dollár alatt ne is próbálkozzunk a keresgéléssel. A nagyobb márkák (ugyanúgy Kínában gyártott) típusainak esetleg lehet értelme (jobb a support, gondosabb formaterv, precízebb gyári kalibráció, garanciális szempontok, stb.) Amely márkák számomra előtérbe kerültek: My Weigh, ProScale, Jscale, Horizon, Amput. Bár nem a zsebmérlegeikről híresek elsősorban, említsük meg a nagyágyúkat is, mint: Ohaus, Mettler-Toledo, Kern, stb. No és ha ezek után visszatértünk a földre, azt mondom: aki kicsit több pénzt akar rászánni a mérlegre, költse a pluszt megfelelő minőségű kalibrációs súlyokra. Pár havonta amúgy is ajánlott megismételni a folyamatot.
Méréshatárok?
A tárgyalt mérlegek tipikusan 100, 200, 300, és 500g max. méréshatárral rendelkeznek. És mi a helyzet azokkal, akik szűrőtartóval együtt akarnak mérni, tizedgrammos alapon? Van nekik is megoldás, de elég kevés. Az a kb. fél és 1 kg közti tartomány már nem az ékszermérleg kategória, hanem a grammos konyhai mérlegeké, ha pedig mégis ragaszkodunk a tizedgrammhoz, akkor mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Ez alól talán egyetlen kivétel, a "klasszikus" névvel illetett modell, mert annak van 1000g sőt 2000g méréshatárú verziója is.
Konkrét típusok (formatervek) ..............elvégre ezért vagyunk itt, nem?
A teljesség igénye nélkül azokat a modelleket fogom megemlíteni, amelyekbe mindenki belebotlik az ebayen, az alsó árkategóriában. Azért szoktam inkább a formaterv szót használni ezekre, mert ugyanazon dizájn simán jöhet több különböző gyárból, különböző beltartalommal. Maradjunk annyiban, hogy némelyek csak ránézésre tűnnek hasonlatosnak, a többiről a vásárlásig fogalmunk sincs. A linkek mindig az adott forma legolcsóbb elérhetőségét tartalmazzák, de többféle méréshatár, fölbontás, szín, stb. közül mindenkinek magának kell megtalálnia az igazit.
Ez az A modell, amelynek a legtöbb megjelenése van az ebay-en, műszakilag erős közepes szintet képvisel, és ez az, amelynek menüből állítható a legtöbb paramétere (méréshatár, felbontás, de még a automatikus kikapcs. előtti time-out is). Ja, és számomra nem giccses, mint némelyik társa. Egypontos kalibrációra képes.
Mind tized- mind századgrammos variánsa megnyerte a legolcsóbban megkapható ékszermérleg címét. Nem csúnya ez sem, közepes technikai szintet mindenképp elvárhatunk tőle. Egypontos a kalibráció.
Az inverz kijelzőjén kívül ez a típus azért került be a tesztbe, hogy szó essen az áramellátás témaköréről is. Ez a típus CR2032 gombelemmel táplálkozik. A többiek AAA elemekkel. Ki-ki döntse el, melyik praktikusabb, szimpatikusabb. (1pontos kalibráció)
Na ez az igazi kaméleon formaterv. Annyiféle verziója van, színben, dizájnban, feliratban, amennyit el nem tudunk képzelni. Az eredetije az a bizonyos MX-50 volt, ami még nem Kínában készült..... (de ma már term. nem gyártják sehol másutt) Sajnos csak 1pontos kalibrációval. Még az Ohaus-nak is van ilyen formájú zsebmérlege.
Ezt pedig nem tudtam kihagyni, hisz ugyanezt a küllemű típust a nagy gyártók súlyos összegekért képesek árulni, persze a beltartalma vagy ugyanaz, vagy nem. Mindenesetre látszatra bejövős :))) Sajnos egyéb pontos infóm nincs róla.
Ugyanaz az eset, mint az előbbi. Ha egyszer valaki bevállalja, ossza meg velünk a tapasztalatait, nekem nagyon tetszik. Giga léért vesztegetik az ugyanilyen jellegű mérlegeket a nagy cégek. További infók, lásd fentebb, nincsenek róla.
Minőségileg abszolút kirí a többi közül, nincs is belőle tizedgrammos. Szemre is igényes, és kétpontos kalibrációt tud. Az eddig rendelkezésre álló infók alapján ezt javasolnám az átlagos kávés felhasználásra. 200g / 0.01g verzióban is létezik, nem sokkal 1900 Ft fölötti árral.
És akinek mindettől a sok hókuszpókusztól inkább horgászni támadna kedve, egy kiváló hal-mérleg:
Ezzel magam is így vagyok...... De addig is, ha ló nincs, szamár is...... alapon jöjjön egy kis ékszermérleg ámokfutás....... Nagyon igyekeztem, h ne legyen 10 oldal, lehet, h mégis annyi lett, mindjárt kiderül...... :)
Senki ne tekintse tudományos kutatómunkának részemről, pusztán pár hét ebay és egyéb netes, elméleti síkú adathalászatnak.... várjunk, ez a kifejezés rosszul cseng..... akkor maradjunk a kíváncsiság fogalmánál :))
Hm.... ez a kenya őrület engem hidegen hagy. Espresso-nak semmiképp, most már biztos vagyok benne. Túl sok nekem a citrom. Majd esetleg öregebben. Aeropress-nek finom, filternek kiváló. Semmi bonyolultság, mindössze egy rácsodálkozás az SO-ra. Alapnak tekintem.
Valóban az a legjobb, ha a pohártartó plató is ki lenne fúrva. Ez nálam sajnos pont a (műanyag) keret alá esne, ezért túl nagy barmolás lenne ide lukat varázsolni. Úgyhogy marad a pakolgatás, de legalább csavarozgatni nem kell.
Köszi, sikerült is. A darálót kellett állítani durvábbra, meg a mennyiség is kevés volt. Valamiért mindenáron a dupla szűrővel akartam szimplát készíteni. De ahogy elmondtad, tökéletes lett. Nem volt víz a tetején, egyben jött ki a pogácsa a szűrőből.
A következő az lesz, hogy a szimpla szűrővel kéne megtanulnom, mert csak egyedül iszom kávét a családban.
Lehet tartályról működtetni, én már voltan szemtanúja ilyesminek. Abban az értelemben nem is lehet rossz, hogy nem ingadozik a szivattyú előtt a nyomás. A vízlágyítást gondolom problémásabbnak, de majd a tudorok mondanak erre is valamit.
Sikerült ma hozzá jutnom fél kiló februári pörkölésű Molinari Cinque Stelle Platinohoz, korzón elolvastam a fiúk értékelését. Sid ezt írja: "közepesen magas vízhőmérsékletet kíván, a kis Gaggia kategóriájú gépeknek ez már a felső hőmérséklet tartományát feszegeti"? Jól értem hogy ez annyit jelent hagyjam felmelegedni a gépet es ennyi?
Egyébként rögtön kitisztitottam az örlőt, az elozo kave beállításán huztunk is egy espressot a feleségemmel aki azonnal megszólalt hogy "itthon" van, megérkezett. Tényleg fantasztikusan finom csokoládés íze van, ha lehet még jobb mint a m.espresso volt. Ha időben hazaerek egy csésze még benéz ma.
A WMF-nek vannak szép kanalai. Itthon ugyan elég szegényes a választék, de pl. Bécsben egy helyen láttam 12 félét. Számít még a csésze stílusa is. Ezekhez a Moak-os csészékhez tökéletesen passzolnak a Tchibo-s kiskanalak. Vettem 3 garnitúrát :-))
Szerintem a legfontosabb a jó eszpresszóhoz a kávé, utána jön a daráló, utána kávégép, a végén a készítő (ezt azért hagytam utolsónak, mert egy jól beállított gépen és darálóval, jó kávéból kis útmutatás után könnyű jó eszpresszót készíteni). Persze ha már minden nagyon jó, akkor azért a kis javulásért (amit én talán nem is észlelek) sokat ki lehet fizetni a gépre.
Reagálni akartam erre, csak kimaradt: az enyémen elég lenne a lyukat belefúrni, akkor már a fedél leszerelése nélkül is hozzá lehetne férni az állító csavarhoz. Elég butácska megoldás gyárilag, hogy pont az állító csavar fölé nem terveztek lyukat, és szétszerelve nem lehet állítani, mert ha lehúzom a földelést, kikapcsol a kazán. Érezhetően kiforratlan megoldás ez. Nincs is két egyforma Giotto.. :-))
Szvsz nem nagyon van itt vita. Ahogy látom, nagyjából mindenki elfogad bizonyos axiómákat, pl. a drágább gép valszeg jobb, olcsóbb géppel is lehet jó kávét készíteni, stb... Meg nem is akarlak húzni az otthoni gépeiddel (elég jók azok), de egy próbát tényleg megér az a fránya R58-as, hidd el! Utána mondhatod, hogy nem kell Neked. :-)
Hát sajnálom es kisegíteni sem tudlak mert egyetlen kotyogo szűrő sem jo bele, legközelebb mint írtam a tengerentúlról rendelhető hozzá bármi is, illetve Angliából a bellabarista oldaláról de arany áron.
Mikor megjött valószínűleg megvolt, de elraktam valahová, mondván, hogy ez mostanában nem fog kelleni (mert összekevertem a szűkítő szűrőt a simával). Olyan jól sikerült elrakni, hogy azóta sincs meg... :'(
Ne má! Még mindig nincs meg? Ott sem volt ahol írtam a szűrő aljába beszoritva? Nem találtunk semmit mert azalatt a rövid idő alatt amíg itt volt végig egyben volt, használat után mindig kiszárítottam, majd összeszereltem mert asszony ferde szemmel nézett szegényre, ha külön lett volna valamelyik alkatrésze biztos elém tolta volna, de kidobni nem mer semmit :)
"nem vitatom egyébként, hogy a komolyabb gép komolyabb kávét adhat, egyszer majd pontot teszünk az ilyen viták végére."
Ezt most én sem igazán értettem, semmiképp nem vitatkozni szerettem volna e téren. Annyit írtam, hogy az én QM Sprint gépemmel nem tudok a közelébe sem jutni annak az eredménynek, ami a Stellából kifolyik.
Az pláne nem :P, de a habosítás sem ment vele kapásból... Talán most már megtaláltam a helyes módszert, de azért "cseppet" macerásabb pont jó gőzt csinálni, mint egy HX-szel... ((( A szűrővel azóta sem találkoztatok, gondolom. :( Hogy hová a fenébe sikerült elraknom? :SSS )))
Molinariból szemes, fekete zacskós csak a Cinque Stelle oro es platino van ugye? Melyik jobb? Rákeresve Gregg71 kérdezett ra az arányaira, probaltad is valamelyiket esetleg?
Na, ezt nem gondoltam volna, hogy igazából tuningoltam rajta... :D
Akkor próbálok vele megbarátkozni, de annó úgy éreztem, hogy jobb a fülénél fogva lóbálni, mint a testet fogva rázni. Ezek szerint az az általános tapasztalat, hogy a rázás vezet jobb eredményre?
Őőő, úgy érzem feszültség levezetési probléma van kialakulóban nálam. Egy csöppet frusztrált vagyok mostanában tejhab ügyben, és ez egy tejhabosító földhözcsapásban csúcsosodott ki az előbb, aminek fületlenség lett az eredménye... :/ Még az a szerencse, hogy családon belül megoldható a javítás. :)
Egyetértek, nem a technika a lényeg, hanem az elkészült kép.
Viszont nem volna túl etikus egy igen félénk madár "arcába rakni" egy fényképezőt, jobb minél távolabbról, a megzavarásuk nélkül fotózni őket, ehhez kell a nagy objektív(meg még néhány dologra, de erről itt nem írkálnék esszéket).
nyilván mindennél van jobb, de nem is ugyanaz a kategória a kettő.
a 70-200 a saját kategóriájában nagyon jó, láthatóan jobb, mint egy "gagyibb" tele, kompathoz ne is hasonlitsuk. lehet hogy valakinek nem éri meg az árát, meg cipelni is körülményes, de attól még jobb, sokkal.
Nekem a más paljoc blendekhez képest "jelentősen" (nem mérem ugyan, szóval nem tudom, mennyi az annyi) alacsonyabb hőfok hozta meg az áttörést, a vállalható eredményt.
Megmondom őszintén /lehet hogy én vagyok a béna/, de sosem tudtam a kis QM géppel olyan kávékat húzni, mint a Stellával. /halkan mondom, hogy még csak hasonlókat sem/
"- Dupla szűrővel: kb 25mp alatt lejön 30ml, de a főzés után lötyög a víz a tetején. Állítsam a darálót? De merre?
- A szimplával bénáztam a tömörítéssel, valahogy pont a szűrő kúpos részére jut az őrlemény szintje és a kávé épphogy csak csepegett, alig jött ki valami. Keveset, vagy sokat tettem bele? Nem is tudtam úgy tömöríteni, hogy a kávé a szűrőben maradjon."
Nem feltétlenül kell azonosan beállítani az őrlőt az egy és kétszemélyes szűrőhöz. Az egyszemélyes 9-10g fér a szűk részbe. Ha nem is méred ki, ezt próbáld megtölteni, és a műanyag tamper kisebb fejével tömöríteni (nem lesz egyszerű).
A kétszemélyesbe 18-18.5 g kávé kell, ezzel könnyebben boldogulsz, ezzel kezdjél próbálkozni. Dupla szűrőnél elvileg nem szabad víznek maradni a pogácsa tetjén, mert a háromjáratú szelepen át távozik a nyomás. Én arra gyanakszom, hogy túl finomra kell őrölni a használt kávét.
A gaggiak kényesek a kávéra is, akármilyen (öreg/döglött) kávéból nem fogsz jót főzni!
A Gaggia OPV-je nem tudom normálisan be van-e állítva (ha új a gép, akkor biztos hogy nincs az eddigi tapasztalatok alapján).
All the baskets were designed by VST. All the baskets are manufactured using similar technology. Every VST and Strada basket is scanned for quality control (size and uniformity of holes, combined hole area, circularity, quality of hole size distribution, centeredness of perforated area, etc). Advanced Precision baskets are not scanned, so their quality can vary. In fact, there is no way to tell if the basket meets any specification w/o imaging it. * VST baskets have different hole patterns compared to LM. VST baskets have revised side taper profiles and radii compared to LM (to allow pucks to knock out more easily). I am told by VST that VST baskets must pass imaging tests with a higher quality score (tighter tolerances) compared to Strada baskets. I am told by VST that VST baskets hold tighter inside diameter tolerances compared to LM (for more consistent fit to a fixed tamper size). VST baskets are warranted for one year against all defects (I don't know what the LM warranties are). VST offers a 20g size, which is the official basket for the WBC, USBC regionals, UKBC, etc. VST offers both ridged and ridge-less styles of all sizes.
(FYI, the rejection rate on VST scanned baskets is proprietary, but it is definitely NOT zero. No manufacturing process is free of obvious and/or non-obvious defects, hence the need for quality control/imaging of all baskets).
Segítséget szeretnék kérni. Van egy saeco odea gépem. A napokban az a hiba jött elő rajta, hogy a daráló csak 2-3 másodpercig darál, majd csak a motor zúgása hallatszik. Szétszedtem, de a fogaskerék és a csiga is éppnek látszik. Semmi sérülés nincs rajtuk. Lehet az a hiba, hogy a csiga elforog a motor tengelyén? Előre is köszönöm a hozzáértők tanácsait...
Először is köszönöm Mindenkinek a segítséget és a véleményt. A mai nap beszéltem telefonon Németh Úrral, aki nagyon részletesen tájékoztatott a lehetőségekről.
Elmondta mivel rákérdeztem a Santos kávéra, hogy ők egy farmtól bourbon Santos kávét kapnak.
A véleményeteket is figyelembe véve 4 féle kávét rendeltem természetesen Hawaii Conát, Etióp Sidamót Brazil bourbon Santost és Németh Úr javaslatára egy Ruandai
Nekem az elôzô széria kb. 2 hét után volt a legkomplexebb. Érdekes, amikor elôször próbáltam AI-t(tavaly, valamikor ôsz táján), a kétnapos pöribôl olyanokat húztam, hogy meg kellett bizonyosodnom, nem La Marzocco felirat van-e a gépemen. ;)
A mostaniak pihi után hozzák a jobb formájukat.
Parci, a PID-et 114°C-ról 214°C-ra állítom gőzöléskor. Kb 3 gombnyomás: SET, majd a helyiérték gombbal egyet balra, majd egy gombnyomás és már 214-en vagyok. Ennyi.
(Egy régi kép: "Anyukám" kislányként)
Gianni Frasi hivatásos megszállott. A világ legjobb termőterületein szerzi be a dűlőszeklektált kávészemeket, otthon nyílt lángos pörkölőt használ (ilyet amúgy múzeumban látni), és egész évben annyit pörköl, mint híres[...] Bővebben!Tovább »
van vagy fél kiló az egész :)) mondjuk kellemes meglepetés volt, mikor hoztam. az utóbbi időben megszoktam, ha gépet kell mozgatni, az minimum 25 kg :)
nekem is ez volt ez első manuális gépem, előtte saeco automata. nemrég került vissza hozzám, így jött be a céghez.
Segítséget szeretnék kérni tőletek, mert eldöntöttem végre, hogy lecserélem az eddig SID által generálozott Saeco Magic kávéfőzőmet egy jobbra. Azonban pár év fórum olvasás után sem tudtam dönteni, így kikérem a véleményeteket. A kávéfőzőn kívül egy IBI darálom van, jó pár éve kiválóan teljesít.
Mire gondoltam? 3 éve a Silviát választottam volna, azóta is az egyik befutónak számít, de olvasgattam külföldi fórumokat is, ahol a Bezzera 09-et is felhozzák potenciális jelöltként, igaz 200 EUR-val többért. Ezeken kívül is nézelődtem, de 700 fölé nem szívesen mennék.
Elsősorban csak eszpresszót iszunk, ritkán cappuccinot, de azt is Nespresso habosítóval készítjük, mert a Saeconak nem volt igazán jó a gőze. ( vagy csak béna vagyok:))
Ti melyiket választanátok, illetve van még olyan javaslatotok, ami elkerülte a figyelmemet?
Nem akarom lépten nyomon fárasztani a társulatot az apró - cseprő átalakításaimmal, de ha már szóba került a hőfok szabályozás, a Rocket Giotto tulajoknak lehet kis segítség, ha még nem operáltak a gépbe pidet. (Lehet, hogy ezek után nem is fognak.)
Egy apró ötlet, ami vagy beugrik, vagy nem.
Szóval, ahogy a Kávékorzó tesztből is kiderül, a nyomásszabályzó állító csavarjához úgy férünk, hogy 4 apró csavar eltávolításával le kell csavarozni a csészemelegítő platót, és két újabb csavar meglazításával eltávolítani egy hőterelő lemezt. Ez nem komoly művelet, de azért macera, főleg ha a pici csavart beleejtjük a gépbe. Tehát egyszerűsége ellenére egy nemszeretem dolog.
Az ötlet csak annyi, hogy ha ezt a 4 csavart alulról csavarozzuk be a menetébe, akkor pont annyit áll ki a csavarszárból felfelé, hogy csapként teljesen kielégítően egybenöveszti a platót a víztartály tájoló dobozzal (ez tartalmazza a meneteket). Ha még ezuitán egy átmérő 10-es lukat is fúrunk a hőterelő lemezbe az állító csavar fölé, ezt sem kell cseszegetnünk. Az egész hőfokszabályozás elérhetővé tétele leredukálódik a plató leemelésére.
Eddig csak olvasója voltam a fórumnak, ám a napokban bevásároltam és boldog tulajdonosa lettem egy Gaggia Classic - Iberital Challange párosnak.
A problémám az, hogy még nem sikerült igazán jó kávét készíteni, ebben szeretnék tanácsot kérni.
A géphez van 4 szűrőm: szimpla, dupla nyomásfokozós és normál. A készülékhez kapott műanyag tampert használom.
Kb 10g kávét használtam. Nincs komoly mérlegem, 1g pontossággal tudok mérni.
- Dupla szűrővel: kb 25mp alatt lejön 30ml, de a főzés után lötyög a víz a tetején. Állítsam a darálót? De merre?
- A szimplával bénáztam a tömörítéssel, valahogy pont a szűrő kúpos részére jut az őrlemény szintje és a kávé épphogy csak csepegett, alig jött ki valami. Keveset, vagy sokat tettem bele? Nem is tudtam úgy tömöríteni, hogy a kávé a szűrőben maradjon.
Mit rontok el? Melyik szűrőt használjam egy adag főzéséhez? Érdemes-e a nyomásfokozós szűrőkkel is kísérletezni?
Ma voltam az Expoligonban, Gaggiához kellett volna gőzgomb meg két személyes szűrő. Utóbbi volt, se a gőzgombot nem találtuk. A kisöreg nagyon szolgálatkész volt feltúrta a dobozokat, de nincs. Help! Nem akadna valakinek felesleges?
@Parci: Köszönöm, így már értem. A gépen nagyon filózom, az őrlő nem érdekes mert abból Mazzer vagy MahlKönig-en gondolkodom, olyat már találtam (vagy lehet találni)...
Túlrendelés okán eladóvá vált 6db alábbi típusú tömítés, fűtőbetétekhez. Anyaga carbo, gyártó: LF Ricambi, méretei 53 x 42 x 3. Csak a kép kedvéért lett (ma) megbontva a 10es csomag, ebből nekem 4re van szükségem. Ára 340 / darab.
Kérem, hogy akit érdekel, e-mailben is jelezze, nem garantált, hogy minden nap fölnézek ide.
ha elkészülnél egy hőmérővel, SiD-nél lehetne tesztelni az Ő gépén is, illetve azt beszéltük, hogy az enyémben már adott, szóval ha én eljutok hozzá hétvégén, lehet be tudunk számolni elég sokmindenről majd :)
bízom benne, hogy beérkezik péntekig amit SiD vár, és akkor szombaton felkeresem a laborban :)
Meglátjuk. Azt beszéltem meg SID-del, hogy csinálok neki egy fejhőmérőt ő meg cserébe PID-et tesz a Stellába, de megvárnám a hőmérős próbákat előbb.
Sajnos a Conrad-tól megint az utolsó hőmérőt hoztam el, két hét múlva lesz újra ez a fajta.
Viszont jó hogy tegnap az EE-ben csak egy parádés eszpresszót ittam és nem vettem az amúgy mutatós kis kávé hordozó bögréből, mert a Conrad-ban volt ilyen, ami ráadásul fém és még thermo is, feleannyiért:
Tudom, a Santos egy gyakori keverékalap. Az is igaz, hogy a legutóbbi rendelések már nem hozták a régi megszokott és számomra nagyon kellemes ízvilágot(édes cseresznyés/meggyes gyümölcsösség, csoki, karamell).
így is van. a víz hőmérsékletét vezérli, mivel ez így mindig azonos szintre lesz felfűtve így változóként marad az e-61-es fej hűtési képessége, amiről gsa már annyit írt. én ezért használom mindig azonos rutinnal az r-58-at, így a hőmérséklet váltás hatása pontosan követhető
Vettem egy Fagor, szabályozható hömérséktetü vízmelegítöt.
Hiba volt... mint kiderült 5 fokonként állítható és iszonyat instabil... pl. ha 95 fokra állítom akkor 92-97 es tartományban igen széles skálájú végerdményt kaptam, kételen stabil hömérsékletet produkálni.
Most ott tartok megint, hogy a régi vízmelegítöt használom és mérem a höfokot kézzel.
Még szerencse hogy netes vásárlás és van elállási jogom.
Mindenesetre kicsit felhúztam magam, hogy alig lehet egy rendes höfokszbályzós vízmelegítöt kapni errefelé.
Vagy veszek az USA-ból PIDes Bonavitát vagy PIDelek egy vízmelegítöt magamnak itthon. (azthiszem mindkettö meglesz...)
Majd az lesz még érdekes, ha végre lesz időm hozzá összerakni a fejhőmérőt, hogy ennyire visszavett bojler nyomásnál hogy viselkedik a gép. Nem tudom hogy az E61 fej fűtésére milyen hatással van ez a "visszavett üzem". Majd kiderül remélem hétvégén.
A PID létjogosultsága amúgy megkérdőjelezhetetlen a szétszedés nélküli bojlernyomás állíthatóságát illetően, szerintem az én Stellámban arra lesz használva. De majd meglátjuk.
olvasgatom a hozzászólásaitokat és gondoltam, megkérdezem a véleményeteket: szeretnék vásárolni nem vízhálózatos kialakítású karos gépet (+őrlőt). Nagyon tetszik, hogy belinkelitek az új ajánlatokat (vatera, apród, stb.) így én is találtam néhány változatot. Az a helyzet, hogy a mai napig nem sikerült eldöntenem, hogy beleugorjak egy ilyen használtba:
de lövésem sincs, hogy az eladó terméke mennyire megbízható és egyáltalán mennyire éri meg egy-egy ilyen gépbe beugrani... tehát nincs referencia eladóm, akire azt lehetne mondani, hogy "igen, XY nem fog átvágni, neki mindig jó kis kincsei vannak".
Tudom, hogy ez most egy kicsit "megfoghatatlan" így elsőre de lehet, hogy már kerültetek hasonló helyzetbe. Szívesen veszem az ötleteiteket, tanácsaitokat.
Nem. Azt értem ezalatt, hogy a PID beállítás minden esetben lineáris összefüggésben van a csapolási hőmérséklettel. Sőt: ha beállítasz egy értéket, mindig ugyanazt kapod.
Egészítsük ki Djboriska felvetésével: több egymás utáni shot esetén is.
Ha megoldható, egy olyan mérést szeretnék látni, ahol a PID beállítás korrelációban van a csapolt vízzel. Ha ez igazolható, akkor (bár lelassítva a működést, és egy bonyolult rutint alaklmazva a tejes italokhoz) csak kávét főzve, van értelme a PID-delésnek.
szvsz ha vki a hőstabilitás és reprodukálhatóság miatt vesz HX gépet és nem nagyon iszik tejes italt, annak ez nem rossz megoldás. elveszíted a szimultán gőz/csapolás lehetőségét, de nyersz vele kontrollt a kávé oldal hőmérsékletén. egyébként gsanak is, ha jól emlékszem, PID-es HX gépe van, sztem van bőven tapasztalata ilyen téren.
Lehet, hogy túl bonyolultan fogalmazok. Olyan ez az egész, mintha gázadás közben valaki állandóan nyomná a féket is. Így is lehet menni az autóval (sőt, idióta rally versenyeken ez a rutin), de logikusan végiggondolva, felesleges...
@ "...másrészt háromszor leesik a kétoldalú ragasztóról a dobozkája :)" - Én is rühellem ezt. :-DD
----------------------------------
@ "amúgy nem lehet megoldani a gőzhöz fűtést valahogy úgy, mint a kisbojleres gépeknél? külön gomb, ha benyomod, a pid nem játszik és fűt a termosztát (nyomáskapcsoló) limitjéig. "
Ez ellen dolgozik a HX rendszer. Egy lassú kiegyenlítődést produkál, ami elvi (és gyakorlati) ellentétben van a PID gyors felfűtésével. Mindeközben egy viszonylag nagy tehetetlenséget képvisel, ami megintcsak a PID ellen dolgozik.
Egy pici bojlernél működik csak a PID-delés. Az R58-nak is relatíve kicsi a kávébojlere.
Bocs, SiD, de ez így leírva már vetekszik egy Pavoni használati rutinjával.;-) Nehéz lenne kimondani, hogy ebben az esetben hülyeség volt a PID...? :-))
Na, ma reggel végre sikerült elkapni Lady Paljocot. Nem adta könnyen magát, éreztem a potenciált, de több próbálkozáson át csak kínszenvedés volt. Egészen más világ, mint a többi P&Y blend, de tetszetős.
én közben nyüstölöm itthon a PID-es Magister Stellát (1.3 literes HX-es).
a gyári beállítása 1.1 bar-on van, de ilyenkor masszív hűtőcsapolás kell a kávéhőfok belövéséhez. PID-del leszabályozva 0.4 bar-ra simán lehet fejöblítés nélkül vagy minimális fejöblítéssel használni.
mivel benne hagytam az eredeti nyomáskapcsolót is sorba kötve az PID-es vezérléssel, ezért ha tejes italt szeretnék készíteni, akkor így néz ki a folyamat:
az őrlés, adagolás, tömörítés munkafázis előtt beállítom a PID-et mondjuk 200°C-ra: ez elég magas érték ahhoz, hogy padlógázon elkezdjen fűteni, amit aztán a gyári nyomáskapcsoló lekapcsol az 1.1 bar-os értéknél. közben én őrlök, adagolok, tömörítek, amikor ez készen van, akkor a gép éppen félúton jár az 1.1 bar felé, ekkor indítom a csapolást. mivel a HX kör csak közvetetten melegszik, ezért ott még nincs jelentős hőfok emelkedés, simán lehet fejöblítés nélkül csapolni a tejes italhoz szükséges espresso alapot.
a 25-30mp-es csapolás végére kb fent is van a gép 1.1 bar-on, ahol már rendelkezésre áll az erős gőz, lehet is tejet habosítani.
szóval simán együtt lehet élni a PID-elt HX-es géppel, max egy picit várni kell a gőzre.
(nem vállalok felelősséget, hogy minden 100% frankón van leirva benne, de a lényeg átjön, azaz, hogy hogy müködik egy HX gép)
nekem ugyan csak gaggiám van, és HXes gépet is csak kávézóban láttam, de azért belekontárkodok. :)
elvileg a HXes gépeknél ugye a bojler folyamatosan nagyobb nyomáson/hőfokon van, ha PID-del espresso hőfokra szabályozzuk ezt, akkor az egész HX koncepció lényege (egyszerre gőzölés és espresso készités) dől meg, mivel a gőz legyengül. cserébe nem kell (annyit) hűtőcsapolni espresso készitéskor. ezért mondják többen, hogy otthonra inkább DB konstrukció az ideális, pl.: R58 vagy silvano :)
eredeti esetben HXes gépen a kivánt hőfokot fejhőmérővel és hűtőcsapolással érik el.
amiben többet nyújt egy PID-elt vagy éppen csak fejhőmérővel felszerelt E61-es gép a Gaggia/Rancilio kategóriájú kis gépekhez képest, az a csapolások gyorsabb reprodukálhatósága, valamint a nagyobb fémtömegnek köszönhetően magasabb hőstabilitást kapsz, ami pl. előnyös lehet, ha valaki csak duplákat készít.
egy Gaggia esetében elég jól elboldogul a kis bojler a 25ml/30s-os átfolyással, a kifolyó vízhőmérséklet 1-2°C-os esik csak a csapolás alatt, de egy duplánál már rohamosan csökken a kifolyó víz hőmérséklete, ahogy keveredik, cserélődik a víz a kis bojlerben.
Nézegetem ezeket a vaterás csillivilli gépeket, pl ezt az e61-es fiorenzato bricolettát.
Csorgatom a nyálam de közben olvasom amikor írjátok hogy e61-et nem érdemes pidelni.
Nem látom át az ilyen e61 meg hx-es gépek lelkivilágát, de azt biztosan tudom a gaggia classic és rancilio nancy gépeimmel -miután pidelve lettek- sokkal stabilabban és egyenletes minőségben tudok csapolni, mint előtte. Egy adott blend egy bizonyos hőfokon a legjobb, és ennek a hőfoknak a folyamatos biztosításához kell a pid. Az oké hogy egy e61-es géppel finomabb ízeket lehet előcsalni, de félek hogy pid nélkül nem tudnám az optimális hőfokot eltalálni, vagyis a célt - hogy minél jobb kávékat főzzek - nem érném el pl a pidelt nancy-mhez képest. Mi a véleményetek erről? Egyáltalán pontosan miért is nem érdemes egy ilyen géphez pid? Paraszti logikával azt gondolom, hogy a kávéfőzőgép technikai kivitelezésétől függetlenül csak előnye van annak, ha a hőfokot pontosan szabályozni tudjuk.. vagy nem így van? Remélem nem lett túl zadabakkos a hozzászólásom. :-)
95 fok nemhogy közelít a magas hőmérséklethez, hanem egyenesen maga a felső hőtartomány(ha a felső szűrőből kilépő víz hőjét értjük alatta). Innen 1-2 fok felfelé, és már főleg csak kesernyés és hamus ízek jönnek a legtöbb kávénál.
Nekem itt, valóban magasan jön be. Nálam dupla 19 gramm. Ne add fel, sokat ki lehet hozni belőle. Lehet, h en mar elfogult vagyok, de talán Yeahhh, Paljoc es Ronin meg tud erősíteni...vagy cáfolni!! :)
hmmm... közben írtam, de akkor érdekes, mert az a 95 már közelít a magas hőmérséklethez. PID nélkül a hőmérséklettel nagyon nem tudok sokat pontosan variálni, de akkor rákérdeznék, mi volt a mennyiség, dupla/szimpla, vagy ez legyen mellékes és inkább a hőre figyeljek?
Én mindig duplát csinálok 18.5 grammból.
Holnap Kenya teszt....remélem megérkezik a shotos poharam is végre
Igen, minden bizonnyal ez történt, sajnos van ez a rossz beidegződésem, hogy eleve a hőstabilitás miatt 30 percig is menetem a Gaggiát, aztán nem is csinálok hűtőcsapolást, és ugye ki tudja mondjuk ilyenkor már milyen hőmérsékletet produkál a gép, ez olyan kezdő hülyeség lehet, mert szép sötét cremára vágyok mindig. Bár eddig még így sem égettem el szerintem őket. Aztán a gond csak ott jön, hogy máskor ha valami mulasztás miatt nem tudtam így befűtenii, aztán sietni kellett, stb.. ilyenkor meg több, bővebb krém jön Szóval nehéz az egyensúlyozás.
A következtetés persze egyértelmű, hogy egy ilyen egyszerű gépnek kell a PID a kontrollhoz, nélküle néha jönnek ilyen frusztrációk... de azt hiszem ezzel én is csak elismételtem a sokszor levont Gaggia+PID szükségessége alaptételt.
:)))
95,3 környékén találtam meg kenyanal a nekem bejövős beállítást. Itt, ahogy írtam is, nincs bántó sav viszont még nem veszti el a jelleget. Próbáltam magasabban is, ott mar semmi sav, viszont bejön egy kesernyés íz. Tejben ezt nem érzed, de eszpresszoban zavaró.
En az első naptól kezdve iszom, nem nagyon várok vele :)))
a friss arabica kávékra (legyen az újhullámos vagy hagyományos, sötétebb pörkölés) jellemző, hogy nem kérnek magas vízhőmérsékletet, egy PID nélküli Gaggiával pl. simán megégeted őket. 93-94°C-os beállításokkal szépen muzsikálnak, aztán ahogy öregszik, döglik le a kávé, úgy kell egyre feljebb menned a vízhőfokkal, hogy valamit még elő lehessen csalni belőle.
Igazából egyszer tettem csak próbát vele, tehát nem volt semmiféle játék a beállításokkal, szerintem abszolút el is rontottam, mert cremában sem bővelkedett egyáltalán, csakhát elsőre úgy megijesztett :D, hogy váltottam másra. Bőven van még viszont a csomagból, ami pont most ideális kb 2-3 hetes. Nekem az a tippem, hogy nem kell neki sok hő, lehet hogy nálam elsőre az csapta kicsit szét. Holnap előveszem újból és nekifutok.
Amúgy alapvetően az új irányzatos kávé úgy általánosságban mennyire érzékeny a hőre, vagy inkább úgy kérdem merre fele kell keresni az igazságot velük?
Nekem alapvetően jó tapasztalataim vannak a Kapucziner-kávékkal, elég sokat próbáltam már.
Egyetlen okozott csalódást, az a Mexico Maragogype volt: szénné volt égetve, és tocsogott az olajtól. Sajnos az égett gumin kívül más ízjegyet nem lehet találni az ilyen pörkölésben (max. 5 cukkerral+tejjel+tejszínnel+mézzel+komplettával+kardamommal+izé...)
erre csak azt tudom mondani, h gyere el, kóstold meg. egyébként meg nem elsősorban az R-58 érdeme, Wegán is sikerült elkapnom, csak nem úgy állandóra, ahogy most.
nem értem. nálam eszpresszónak is nagyon finom. semmi citrolmlé és társai (ami már többször elhangzott), csak gyümölcs. fahájas aszalt gyümölcsre emlékeztet igazán. sav sem vészes, kicsit a végén jön, de semmi bántó. persze eltérhet az ízlésünk, de szvsz felüdülés ez a kávé az olasz vonal mellett.
ha már itt vagyok a képen szereplő kínálatból ajánlott és ami megfordult nálam : Columbia cup excellence, Peru, Nepál, Boliviai Titicaca és akkor a Costa Rica. Németh úrtól eddig a Hawaii Konája volt a non plus ultra nálam, sajnos nem tudtam eleget szerezni.. mi lehet ez a St. Heléna?
Viszonylag kezdő kávé kedvelő vagyok, néhány hete olvasgatom a fórumot, elsősorban eszpresszót készítek. Nick nevemből kiderül eddigi kedvenceim az Etióp kávék.
Ma délutáni latte öntés Kapucziner Costa Ricából. Nagyon bejött tejjel ízre és sikerült valami épkézláb öntés is végre (elnézést a nem túl igényes képért) :
Paljoc : Kenya kávéd valami egészen más világ, már értem miért új hullám ez, mert valami homlokegyenest más kategória. Becsukott szemmel nem is társítanám a kávéhoz kóstolás után, az a helyzet, hogy filter technológiával (FP) barátságosabb volt, de pressonak kicsapta a biztosítékot nálam. Respect annak akinek megy. Esélyt adtam neki, de szerintem maradok a többi blendednél a hagyományos vonalon. Azt hiszem Lady P. emelkedett a ranglistám elejére eddig.
Látod, ez számomra olyan kategória és olyan távoli csoda, hogy még a nevével sem vagyok tisztában. Amúgy amíg Lagoon kollega nem vett ilyent, azt sem tudtam hogy létezik ez a gép.
Ezt a sztorit nem én meséltem Neked?! :-). Szóról szóra ugyanez esett meg velem. Én se jutottam szóhoz. Tegyük hozzá, hogy a 3. generációs Kindle-nél igen sok gyermekbetegséget kellett kiirtani már forgalmazás alatt. Velem még végigjátszották telefononon a gombnyomással elvégezhető "gyógyító" opciókat. Aztán mondta a csajszi, hogy holnapután megkapom a gépet. Ha nem okoz problémát juttassam vissza hozzájuk 30 napon belül a másikat (matrica stb u.a.).
Sajnos (vagy inkább szerencsére) kevés tapasztalatom van garancia terén. Nem igazán tudom, h hogyan lehet kikerülni a forgalmazót. Hét második felére ígértek választ, meglátjuk addig mit tudtak intézni.
Kindle e-book kijelzője tönkre ment. Telefonáltam amerikába, elmondtam, hogy nem működik a kijelző, mondta, hogy küldi az újat, milyen szinben kérem. A régit majd adjam át a futárnak. Emailben küldte a dobozra ragasztandó címkét (ők fizették a viszfuvart is). Megkérdezte, hogy milyen egyéb költségem merült fel a garancia érvényesítése során. 3 nap múlva itt volt az új e-book. Csak néztem, hogy így is lehet.
egyelőre még nem szeretnék emlegetni, megvárom, h milyen eredmény lesz. természetesen ha minden kötél szakad, akkor lépni fogok.
másik: én általában nem szeretem túlmelegíteni a tejet, amikor már nagyon melegnek érzed a kiöntőt, túlhúztad. a videón látszik, hogy alapból úgy viszem be a levegőt, hogy elkezdődjön a forgás, így ezzel térfogatot is növelek és pörgetem is. viszont nagyon lassan csinálom a bevitelt, pont a nagy bubik elkerülése végett, így jobban melegszik ebben a fázisban, mintha pikk-pakk feéhúznám és utána pörgetném.
parci: erő az megvan benne, ha nem jó szögben tartod a kintőt, kicsapja a tejet. már jártam így vele :) Paljoc is habosított egyet, sajnos arról nem csináltunk videót, pedig teljesen más technikával tette és öntött utána egy szépet. Legközelebb ezt pótoljuk :)
jól teszed, hogy nem hagyod annyiban! tulajdonképpen a Te szempontodból mindegy is, hogy ki javitja meg, akár a forgalmazó is cserélhetné. Felemlegetheted például a kávékorzót, hogy ki fog kerülni oda, ha nem javul meg, hátha akarnak még eladni ilyet... sajnos garancia többnyire csak addig van amig beépitik a termék árába :( utána -főleg m.o.-n- megpróbálnak elhajtani, keményen kell eljárni!
nekem idáig egyetlen pozitiv garis élményenyem volt, az is itt finnben. fél év után meghalt az SSDm, a helyi nagy elektro áruházban vettem. már vizionáltam egy nagy szivást, de felhivtam őket. Elmondtam, hogy sekép sehang, a gép be se indul, ha be van kötve, mondja "vigyem be, adnak egy újat". Bementem, egy másik alkalmazottnak mondtam a gari osztályon, hogy kampó, meg már telefonon beszélem egy kollégájával. Szó nélkül állitotta ki a termék áráról az utalványt (kifutott a tipus már, igy csere nem lehetett), odaadtam a dobozt, bele se nézett, üres is lehetett volna, nem ellenőrizte le, hogy van-e baja egyáltalán.
ezt csak azért irom, hogy ilyen is van, én is meglepődtem eléggé :)
Ezután hangozzék el az is, hogy a Magister Stellával is pont ugyanolyan jól lehet, a tejet még intenzívebben pörgeti, mint itt a videón látható volt! :-)
Na, azt már nem!! :)) Egyszer aprítottam pörkölthöz csilipaprikát, "élesben", amikor hirtelen viszketni kezdett a szemem...., ettől pedig azonmód 3,14sálnom kellett..., hát, majdnem összesz.rtam magamat. :d :d