A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"2 fiú baristát keresünk! Kezdés: 2013 május 6-tól. (hosszútávra) Elvárás: - angol tudás, nem dohányzó. Szeretet és elkötelezettség a "speciality" kávé iránt. Amit adunk: - versenyképes fizetés, professzionális kávégépen való munka (Lamarzocco Gb5, L.M. Vulcano, Super Jolly), csapatmunka, baráti hangulat. - Info, jelentkezés: ...... - Címünk: Madal Cafe Kft 1136 Bp Hollán E. u 3.
Mivel én is ilyen szűrőkosarat használok (Giotto készüléken), ezért kérdezem, ehhez a kávémennyiséghez mekkora volumen a nyerő? Dupla, szimpla, netán ristretto? Vagy ez is függ a kávétól?
Köszönöm mindenkinek a gratulációkat, egyelőre nagyon tetszik, pedig egy Metro-s Golddal próbálkoztam eddig. Igaz crema nem nagyon van ( inkább úgy fogalmazok, hogy nem marad meg hosszan), de íz igen. Arra jöttem rá, hogy csapolás előtt ( ekkor olyan 0,7-0,8 nyomás), engedek ki kb. 1 csészényit, így felmegy rövid időn belül 1-re. Nem tudom megfelelő-e az eljárás, de így a tegnapi még minimális savanykás íz is reggelre eltűnt, csak a vastag, szinte olajos kávé maradt.
A Nespresso-s habkészítő még rendesen lealázz, de gyúrok folyamatosan.:)
Ami még tetszik, hogy elrakhatom a mikrót, ugyanis a gyerekeknek a tejet gőzzel melegítem a müzlihez, a saját teámat pedig a forróvíz vételezésével készítem.
ha megnyitod a vidit, irja a commentben, hogy ez valami nagyon friss pörkölés, és pihentetés után nem szőkülne ennyire, de nem ez a lényeg most!
én is úgy gondolom, hogy 20 sec a legvégső határ, ott tünik el teljesen a crema, és vizet enged már csak. viszont 15-16sectől elkezd szőkülni már.
meg kéne állitani 16secnél, vagy 20ig el lehet engedni? ez a legérdekesebb kérdés. (amúgy 16 másodpernél a videóban 10-11másodpercnél tart a csapolás :) )
Jól tetted, gratulálok hozzá:) Volt szerencsém két Rockethez is, szemle és kóstolás szinten persze, és nagyon nagy vizuális/íz orgazmussal rendelkező kütyü.
lenne egy kérdésem, remélem nem veszed tolakodásnak.
A képen a Te verziódnak vizszintes az alja, amit találtam a neten létező verziókat, azoknak az alsó része követi a szűrő ívét. gondolom, hogy ne tudjon kinyomódni a kettő között kávé. meg lehet oldani a Te verziódon ezt, szerinted van értelme?
Úgy tűnik, igen. Én első blikkre az ujjammal cseppentettem kettőt 9g kávészemre, és a darálás után szinte semmi maradék kávé port nem tudtam kibányászni a garatból. (Ellentétben az eddigiekkel.)
Az ún. Ross Droplet Technique egy közismert dolog? Merthogy most botlottam bele, és fantasztikusan működik. Mondjuk kicsit nagyzolós megnevezés 2-3 csepp víz miatt, de hát oda se neki. A fő, hogy most már én is tudok róla.
Csináltam videót de annyit bénáztam a telefonommal, hogy a végére pont lett egy szőke pötty a crema-n. :D Ha lesz rendes töltök fel de lehet, hogy ma már nem kéne innom, mert eléggé pörgök...
"illik nem illik én bizony kiengedtem darálás után némi vizet"
60/40-es Saicaf nálam csak 10-15mp-es hűtőcsapolás után volt iható, enélkül mindig megégett és jó keserű volt. A "töménytelen crema"-ból gondolom, hogy ez is valami robusztás kávé, amivel próbálkozol. Ha az, sztem simán kell neki a hűtés.
Biztosan keserut akartal mondani? Savanyu szokott lenni a hohianyos kv, bar lehet hogy van olyan fajta amelyik keseredik.
En a fanyar (vagy ahhoz hasonlo izt) inkabb akkor erzem, amikor gyorsabban jon le, mint kellene. Keseru talan akkor, amikor tul lassan, tul sok kavebol keszul. Az égett az égett :)
Most csináltam még egy szimplát mérőpohárba, 30ml főlé engedtem a töménytelen crema miatt, illik nem illik én bizony kiengedtem darálás után némi vizet és hogy az OPV állítás miatt e vagy sem, de határozottan jobb íze van és mintha a szőkülés is csak az utolsó pár ml-nél kezdődne. Egyelőre hagyom így, még tesztelgetem duplával is, ebéd után asszonnyal úgy is az lesz a következő. Gyanítom azzal még jobb lesz az eredmény.
Meg kell hagyni jó sok keserű kv-t meg kell inni ahhoz hogy jó legyen eredményt kapjunk.
Egy 5l-es bojler is eléri az üzemi hőfokot 20 perc alatt, de ez csak egy dolog. Az E61 nem éri el, és a gépben levő víztartályban a víz sem. Pedig ez utóbbi is alapvető feltétel a "hőstabil" állapothoz, hiszen a HX gép kávébojlere is csak kb. 2dl, így ugyanúgy érzékeny a bojlerbe beáramló víz hőmérsékletére. Ennek a vízhőmérsékletnek alapvető a szerepe a hőkarakterisztika és a csapolási átlaghőmérséklet létrejöttében. Pl. nyáron ez is melegebb az E61-gyel egyetemben.
Bár nem volt GC-m, de amennyiben azért szőkül a csapolás, mert pl. több mint 5°C-ot esik a vége felé a hőmérséklet, akkor melegebb víznek kell a tartályba, pl. tovább kell állni hagyni bekapcsolt állapotban a gépet, mert ez a rész melegszik a leglassabban.
Bojlernyomás-beállítástól is függ, nálam elég magasan van.
Nem linkelném be megint azt az intrashot ábrát, amit Eric, a fejhômérô fejlesztôje csinált, azon látszik, mennyire nincs hôingás(1 F-en belül marad) huszonegynéhány perces melegedés utáni csapolásnál.
Mellesleg elnézést kérek a fórum nagy részétől, tudom hogy ők már túl vannak ezen a GC+stabil kv témán és rájöttek hogy a PID a megoldás, Sid is többször említette már, észben is tartom csak vannak új belépők akiik ahogy látom hozzátesznek néhány saját tapaszatalot a témához.
Csak hogy vigasztaljalak, én elég ritkán szőkítek be, és nincs PID-em. Persze néha elqrom, de kiséletezgetek folyamatosan. Jó a GC bár a pid biztos dob rajta, attól még lehet vele sikersztori:)
Igen, egyik kedvenc a kezdetek óta. Ebben még sosem csalódtam. A gép csere azért is izgalmas dolog, mert újra lehet próbálkozni a korábbi cuccokkal. Egyik régi kedvencem a Danesi Oro, na arra is igencsak kiváncsi vagyok.
Érdekes módon nekem nem szőkül mostanában semmi. Szerintem a kávé frissessége mindennél sokkal többet számít szőkülésben. Mondjuk szerencsére Pécsen nem lehet döglött kávét venni (vagyis nem járok olyan helyre ahol lehet) és ha paljoc küldi az meg ugye még frissebb.
Most a Lucaffé Bar van terítéken (60/40) és ha szimplaszűrőnél kb 10-11g-ből csinálom (nem méregetem mindig) akkor semmi szőkülés sincs, de mással sem. Ha otthon vagyok szüleimnél akkor viszek innen kávét vagy kénytelen vagyok rendelni a neten. Sajna én is ismerem, hogy nem lehet vidéken frisset beszerezni...
Én is sokszor elgondolkodom egy nagyobb gépen de ahogy olvasgatom 40-50 perc kell ahhoz hogy igazán hőstabil legyen, ennyi időm nekem nincs ha meg hamarabb indítom megint csak itt panaszkodnék hogy szar a kv. Ez az egyik, a másik meg a szegényes kv ellátottság itt vidéken, olyan mintha lenne egy '67-es mustangom benzinforrás nélkül. Jó nekem ez a GC de a PID-et úgy néz ki nem úszom meg. Már csak arra lennék kíváncsi hogy anno a gaggiáék amikor megalkották ezt a gépet és kipróbálták, nekik nem szőkült: :))
Hát annyira nem értek hozzá, csak lemértem. Ennél komolyabb hátránya ezeknek a gépeknek a nem túl jó hőstabilitás, amit persze a pid orvosolna, de az Evon hülyén nézne ki. Szóval gondolkodom, mekkora gépet keressek. Tetszik a GC is, de ha már veszek, akkor lehetne egy szebb HX Isomac is, még ha jóval drágább is.
Ha nem is vizesedik de azért szőkül, a nagy könyv szerinti 30ml biztos nem folyik le tökéletesen de talán nem is kell ragaszkodni ezekhez az értékekhez. Íz: most hogy alacsonyabb hőmérsékleten indítom így már iható, nem rossz.
Nekem Evo-m van, nem teljesen ugyanaz mint a GC de SiD rakott bele OPV-t és állította be korábban, az előbb mértem le és 360 ml/perc. A kávé pedig elég jó ha nem rontom el :)
10 barig van kalibralva a nyomásmérőm, érzésre felmentem 10 fölé de nem lett sokkal kevesebb a mennyiség, és a kávén sem érzek változást. 230ml/perc,
Felfedező kedvű GC tulajok is lemerhetnék mennyi jön ki náluk, csak egy vakszuro meg egy stopper kell hozzá.
Nálam kb. 450 ml/ perc, de ha jól tudom paljocnál is 60 ml/10 mp azaz 360 ml/perc, meg a többi E61-nél is magasabb az érték, mint nálad. Ha nincs csatornásodás, felesleges babrálni az OPV-t.
SID-, neked volt egy Olympia Express rugós karos géped régen; a múltkor keresgéltem a fórumban és láttam, hogy eladtad végül. Az milyen volt? A Cremina-t ismered? A HB-n úgy látom az a trend, hogy aki nagyon csúcsgépet akar az vagy vásárol a DB-t vagy a Cremina-t.
Na, ehhez, mint hobby szinten GCB-t (is) fogyasztó :-), - olvasva az előzményeket - lenne 1-2 apróbb észrevételem.
Itt már valaki korábban leírta nagyjából, hogy mi kell 1 átlagos jó eszpresszóhoz, vagy nem? Önmagában a gép, az nem is elég, és tök mindegy, hogy milyen gépről beszélünk, de még csak nem is ez a lényeg szerintem, hanem valami olyasmi lehet mindez mögött, hogy aki KV-t készít, fogyaszt, annak ezt a tevékenységét alapvetően mi is motiválja.
Nos fogtam az ékszermérleget és elraktam pihenni, csak bezavar, inkább a megszokásaimra hagyatkoztam. Addig töltöttem a szimplaszűrőt ameddig ezelőtt 5 évig mindig, éppen az első peremig hogy a tamperrel még meg tudjam tömöríteni és ne az alu érjen össze vele, kb olyan 8-9gr lehetett, direkt nem mértem le.
Lejjebb mentem jócskán a hővel így volt krém, és csíkozódás is de a 30ml előtt le kellett állítani. Íze végre nem volt annyira savas inkább étcsokis, sztem ez a kávé ennyit tud.
Ha úgy csinálom ahogy a korzó kávékóstoló tesztjében a fiúk írják, keserű égett ízt kapok, igaz egyik tesztelő sem használt GC-t és ahogy osztom szorzom a pontszámokat erős hármas fölét kapott tőlük is (vagy négyes alát:)
ma kicseréltem a kartömítést a céges karos Bezzerában, vasárnap pedig kiemeltem a rugós dugattyút: valami gépzsír-szerű büdös ragacsos, sárgás színű kenőccsel volt kenve.
szépen letörölgettem és átkentem szilikonzsírral. sokkal könnyebb lett lehúzni a kart és símábban siklik az egész. rajongom érte! :)
Elnézést, kicsit lemaradtam, de miről van szó? (próbáltam visszakövetni a hsz-okat, de nem derült ki számomra, mi ez. Ráadásul munkahelyen vagyok, úgy hogy a képek meg sem jelennek :D)
GC-ből azért egy jó őrlővel és friss kávéval igen tisztességes kávékat lehet tolni.
GC, GB gépek azért elég jók, persze a hőingadozást ott sem árt kitapasztalni, de ez főként a magas arabikás cuccoknál van, a robisabb keverékek jobban tolerálják. (sikerkávék ahogy SiD szokta mondani)
Minél jobb egy gép, annál rövidebb a használati utasítás, és annál könnyebb vele azonos szintű kávékat reprodukálni.
Ebből a szempontból (is) a GC egy viszonylag jó gép, bár egyeseknél okozhat meglepetéseket (főleg PID nélkül). A HX technológia fejlettebb, mert könnyebb vele azonos kávékat húzni egymás után. A dual bojleres technológia még fejlettebb. :-))
Az a helyzet hogy 10dkg-ént le van fagyasztva, plusz szelepes gyorszáras régi kvzacskóban is benne van. Na akkor újult erővel neki állok, ráérek tökölni asszony úgyis délutános.
én beirtam, hogy szőkült az MM. úgy néz ki sikerült megoldanom, picit több hő, még finomabb őrlés. aztán megnéztem nyitott szűrőtartóval, és teljesen jó a lefolyás. a táncolás azért volt, mert zárt a kifolyó és annyi a crema, hogy nem bir kijönni a járaton :) szóval az MM-et most nyitottal húzom. szvsz ruházz be egy ilyen karra a PID előtt, mert igy gyönyörüen látszik mikor kezd szőkülni. (amikor a kúp elvékonyodik, majd megszünik). sokat lehet vele tanulni.
2 hónapja én is sikitófrászt kaptam, hogy tönkrement valami, aztán megvilágosodtam(hála a fórumnak), hogy mi volt a baj: a kávé! azóta csak friss kávét használok (<1 hónapos pörkölés). ha megjavul Paljoc gépe, rendelj tőle pár adagot, és ha az is szőkül, akkor kezdj gondolkodni, hogy a GC a hibás. Még amit észrevettem, hogy a kinyitott zacskóban a kávé igen gyorsan döglik, akár 4-5 nap alatt meghal. Ezt ellensúlyozandó 10 dekánként szétosztom a kávét, igy tuti nem fog megdögleni. szóval hiába 2 hónapos az a molinari, ha nyitva van 1 hete a zacskó, simán lehet, hogy meghalt (az hogy visszazárod a simitózáras zacsit nem jelent semmit, napi 1-2szer megszellőzteted, az elég is).
örökös off téma, de olyan ez mint a vakuval fotózás, nagy király az 580EX, de hobbi célre a 430 is bőven sok. csak nehéz beismerni, hogy nem tudunk vakuval fotózni :) persze ettől még sokan mondják majd, hogy "kevés a 430, kib.szom, veszek egy 580at"
Hogy gyűljenek a GC-s vélemények: ha mindent eltalálok, a szimpla nem szőkül.
Gaggia ipari szimpla szűrőt használok, 11-12 grammot teszek bele és két lépcsőben tömörítek. Ha csak a végén, akkor se a lefolyás, se a mennyiség nem stimm. Ugyanez történik kevesebb őrleménnyel. A daráló a befulladás felől 1-2 fordulattal visszaállítva. Használat előtt fél órát melegszik a gép, ilyenkor már fortyog, így szoktam egy rövidet hűtőcsapolni az őrlés előtt. Vagy őrlés után, ezzel még játszadozom a kávétól függően.
Expolis szimpla szűrővel próbálkozom. Lehet hogy igazatok van a több orlemenyben, jómúltkor bedobtam a hétvégi nagy csendben hogy csak nekem sikerül szimpla szűrővel jo kávét csinálnom? Akkor is a szimplával rossz kv téma volt, aztán megmértem es majdnem 15 gr volt benne 20-25 ml-nél megállítva, mondjuk ugy könnyű.
Érdekes kérdés, jelen pillanatban ezzel az új QM késsel ami a faemaban van nem tudom lefullasztani a gépet, az utolsó álláson van amikor még nem ér össze, ha még egyet tekerek rajta nem indul el a motor csak kattan egyet. Legutoljára pár hete a Turmix darálóval sikerült lefullasztani, meg az eredeti kopott faema késével.
Hogyan is kell ezt a vizhozamot lemérni, hány perc alatt hány liter vagy mi?
Ha a kifolyó mennyiség jó, akkor nem tud hová menni a víz, ergo nem megy át a pogácsán tőbb víz, mint kéne. Az OPV már a bojler előtt leszabályoz, szóval ott visszafordul a víz. Nincs igazam?
Az a helyzet, ha valaki elkezdi pedzegetni, hogy egy GC szintű gépnél létezik jobb, akkor heves reagálásba ütközik bizonyos körökből ;-)
Mivel nem tudom, hogy készíted a kávét, csak rémlik, hogy Te is LM szűrővel próbálkozol, első lépésként megpróbálnék normális mennyiségű kávéból szimplát készíteni. Én 12-13g-ból készítem, és általában nem szőkül, vagy ha igen, akkor már 30ml környékén járok, tehát már le kellett volna állítanom a csapolást. Minden gépnek megvan az ideális rutinja, és az, hogy mit szeret. A Gaggiánál egyszerűen túl kevés a 8-9g. (ha többel csinálod, szorri!).
Lehet ezekkel is jó espresso-t készíteni, sőt: jó duplákat is, bár ott csak 2X25ml lesz meg. Ez van. Ha ez nem elég jó, sajna fejlettebb technikára kell váltani, de mégegyszer mondom: szerintem lehet jó kávékat húzni a GC-vel is akár PID nélkül is.
Lali.hu: azon kívül, hogy a szállítást meg a fizetséget nem tudom, hogyan oldom meg, nekem kéne egy ilyen... (LM szimplához segédeszköz) (megkérdem Toobee mestert, jár-e arra.) Azt a 20 EUR körüli összegre vhogy nem tudtam magam rászánni, h kiadjam a Prorista cuccra.
Nem voltam erre a napokban, Paljoc szomorú híre remélem mostanra már lassanként hepiend-be hajlik, vagy egy nagyobb pörkölő irányába... :) És grat. az újdonsült R58 tulaj(ok)nak, ha gyűlik-gyűlik a tapasztalat, az csak segíthet a potenciális jövőbeli vásárlóknak is.
Az utóbbi 1-2 napban nem volt befűtött gép itthon, és meglepve tapasztaltam, h akár az én korábbi véleményeimmel ellentétben is, lehet Szegeden jó eszpresszót inni. Pl. a Hajnóczy, Kárász, Oskola utcákon határozottan van remény. Mellesleg új pékség is nyílt, az Anna-kútnál nagy Astoria ipari-val, K30-cal, piros P*sco-val. Szomorú viszont, hogy Újszeged ismét csalódást okozott, egy hírnevesebb szállodán kívül semmit nem ajánlhatnék. Közben zárnak is be helyek, némelyikért kifejezetten kár. De azt cáfolom, hogy nincs fejlődés e téren, csak nagyon lassú.
Közben fölbomlott egy kilós San Giusto arany 80/20, (ígéretemmel ellentétben nem a Black Selection) küzdünk, küzdünk.... Nagyon szeretem az ízét, ha elkapom. Két kavicsot is fogtam ebben a zacsiban, sajnos az egyiket már csak a garatban, a hangja alapján..... Nem tudok nem odafigyelni arra a momentumra, hogy ez után 5 fokozatot kellett durvítsak az RR45-ön, hogy jó legyen a lefolyás... Hát, ezek vannak. A mérlegem meg sehol.
Köszönöm a segítséget, a mennyiség és a lefolyas tulajdonképpen olyan szinten össze van lőve hogy előbb kell leállítani.
A lokális problémáról azt gondolom hogy a többiek egyszeruen nem merik beírni mert sokan azt gondoljak ha megvesznek egy GC-t minden gondjuk megoldódott csak be kell kapcsolni a gombot. En is ezt hittem de most már inkább ugy gondolom rossz konstrukció ezzel a pici bojlerrel. A pidet még megjátszom ha azzal sem lesz olyan amit szeretnék, mennie kell a háztól
Telerakott szűrővel próbáltad? Nekem a Faema szimplába 13.5-14 gramm belemegy, a Grimac-on, és még fel tudom rakni a kart. Szerintem, ha kicsi az adag, akkor is lehet ilyen a vége, illetve ha már sok víz átfolyt a pogácsán, és minden kioldódott - utóbbi itt nem játszik.
Többiek nem panaszkodnak ilyenre a Classiccal, szóval lokális gond lehet : ) Lődd úgy be, hogy megkeresed az ital mennyisége, és adag közötti összhangot. Ha kell, szerintem állítsd le a csapolást előbb. Esetleg próbáld meg szalámi csapolással megnézni, hogy milyen a vége a lefolyásnak, mert ha jó, akkor csak a szemedet bántja.
Ha meg már 14 gr akkor inkább dupla szűrő bár annál sem sokkal jobb a helyzet. 2x30 ml ott is szőkűl a végére lehet akar egy egész napot bekapcsolva is.
Á inkább nem égetném le a konyhát :) Mondom sógor pikk pakk megcsinálja kapcsolási rajz alapján, a néhai Messier adott egy jót, ott csücsűl dropboxban.
én az ibivel most azt csinálom, hogy kis pohárba őrlök, lemérem a kellő mennyiséget, majd a maradék beragadt őrleményt kiporszívózom. igy nem kell kotorászni, de sajna kárba veszik 1-2g kávé, szóval egy 18g-s duplához 20g-t töltök bele. viszont végre szereztem egy darab gumit a propeller tuninghoz, ha lesz időm megcsinálni, akkor már csak <1g fog beragadni remélhetőleg.
Amikor vettem, akkor nézegettem a Variot is, mert ott nincs ilyen gond, de nekem az nagyon műanyagnak tünt, míg a másik nagy előnyét (könnyű állíthatóság) nem használnám ki, mert csak az espresso megy.
régebben az E61-es fej nekem is hagyott 1-2 kis "csíkot" a karomon amikor nem figyeltem, és óvatlanul toltam be a helyére a Vario-t, kezem meg érintette az E61 fej "peremét"
arra jó, hogy a csőnél fogva tudom állítani a gőzkart gőzölés után is. forrónak forró, de nem éget meg. viszont pár másodpercnél tovább fogni, vagy rámarkolni nem olyan kellemes :)) mondjuk nekem tökmindegy, a véggel és az e-61-es fejjel folyamatosan szarrá égetem a kezem. múltkor, talán Paljoc volt ott, megégetett a vég, erre ijedtemben a tejjel teli gőzölő edény lelöktem a pultról.
A cikkel kapcsolatban megakadt valamin a szemem: a hideg tapintású gőz és vízkar... ez mit jelent, duplacsövesek, ezért nem égetnek? Vagy egyéb trükk van? (nekem az LSM mindig megégette, vettem rá műanyag fogóckodót, de nem 100%-os megoldás, nem áll túlzottan kézre)... :)
Ha a Turmix TX10-et el szeretném tenni több hónapra, mi a teendőm? Le kell eresztenem belőle vizet valahogy, vagy csak simán csomagoljam el, és amikor újra előveszem, vízkőtlenítsem?
Én szeretek egyszer vásárolni és 8-10 évig használni, kötődöm a dolgaimhoz, még az olyan műszaki cikkekhez is, mint egy szimpla TV. Motorból is 11 éves van:)
Nincs valakinek egészen véletlen egy feleleges Aeropress filtertartója? :) Sajnos elképzelésem szerint az egyémet véletlen figyelmetlenségből filterestől kidobhatam, mert seholsem találom! :(
Igazából pillanatnyilag a kedven kívül másom nincs meg hozzá, jogsim sincs motorra meg pénzem sem, úgyhogy egy jó darabig iszom még szuper a kávékat a Stellából. :-) Meg pörkölöm őket! ;-) /fűtőbetétet holnap kéri meg a haver, remélem hétvégén nálam lesz/
6-7 éve nem tudtam volna elképzelni, hogy örlőért kiadjak több mint 30ezret (IBI), mikor a Saecot megvettem akciósan. Pár hónap után beadtam a derekamat, most meg......
Nekem a kedvenc számtanpéldám:
1 doboz cigi= 700Ft (kb.?)
Napi 1 dobozzal számolva: 30X700= 21e Ft/hó.
Ez évente ~250ezer Ft/fő és minden évben ennyi!!!!
Ezt a szettet azért tuti nem kell "ápgrédelni" egy darabig, szerintem az elkövetkezendő fél évben ne is foglalkozz kávégép vásárlás gondolatával. Esetleg majd Karácsonykor...
Ma az utolsó adag 93,2-93,7 fok között jött le, ami ez eddigi legalacsonyabb, amin csapoltam, és így is nagyon fincsi volt (bár azért kicsit savasabb volt a vége).
engem az 58-as is megőrít a QM-(ek)nél!
az egyiknél kicsit lóg a másiknál sokat... (pedig mindkét duplaszűrőm eredeti qm)
milyen kell ezekhez? 59-es? :p
Mutatta a Rocket tampert is, de nem volt már nálam több zsé. Így most a hozzá csomagolt alut használom, de tény, hogy nem az igazi. Bár jobb, mint a korábban használt rózsafanyelű, ami sajna 57-es. Már a QM-nél is zavart picit, de nem cseréltem le.
banyek, én erről teljesen lemaradtam!!!!! nagy gratula hozzá!!!!
akkor Te nyőltad le előlem az egyik nyitott kart!! :))) Szilágyi Úr írt, hogy megjött. igaz, kicsit késve sikerült eljutnom, mondja elvitték. nem tudtam elképzelni ki volt az az elvetemült :))
én dupla adagot kértem múltkor Paljoctól, de már így is nagyon rezeg a léc :(( elkezdtem kicsit játszani vele, 108-ról (95,3) indulva lementem 104-ig (91,7). nekem még mindig a magason jön be igazán :)))
Ma leteszteltem a "naked" karral (olyat muszály volt beszereznem hozzá:-).
Az első csapolásnál szépen indult, de még nem állt össze egybe. A másodiknál már igen, de akkor többet őröltem a szűrőbe (~20g), de még a Mazzer-en kicsit állítanom kell. A csészében viszont crema orgia volt:-).
Ezzel a látvánnyal nem bírok betelni, eddig csak neten volt szerencsém hozzá. Nekem ez olyan erotikus, vagy ez túlzás???!!!:-).
Mai újabb próbálkozás: gondoltam egyet és kicseréltem a felső vízterítőt arra amit anno Andrew7 ajánlott, hátha nem egyenletesen teríti szét a vizet a pogácsán, próba locsolás után 7 perccel kapcsoltam a gombot. Küllemre szép lett, szőkülés természetesen jelen van ezért hamarabb állítottam meg de ízre gyenge. Egy emailben jött tanácsra a pogácsát is megnéztem de semmi csatornásodást nem látok. Szomorú hogy ennyit kell bűvészkedni egy csésze kávé miatt egy ilyan gépen :(
Nagyon köszönöm a kimerítő választ. Igazából nem ismerek más márkákat, ezt is csak a fórumról. A cél az, hogy lehetőleg itthonról legyen és ne kelljen 2-3 év múlva újból feljebb lépni.
Még nézegettem a Bezzera 07-st is, de átfutom az ajánlásod.
A türelemmel nincs gond, csak általában akkor vagyok nyugodt az ilyen vásárlásoknál, ha kapok egy visszaigazoló emailt/sms-t. A legtöbb helyen munkaszünetkor történt rendeléskor csak automata levelet kapunk, a "valódi" visszaigazolást az első munkanapokban. Ezt hiányolom csak. ;)
De ha így rendben van, akkor megnyugodtam. Köszi az infót!
Vasárnap rendeltem háromféle kávét a Kapucziner Online-kávéshopból. Kaptam egy rendelési számot, amit leokéztam, de nem kaptam visszaigazoló emailt. Regisztrálva vagyok. Nincs más dolgom, mint várni a postást? Mi a tapasztalat, mennyi idő múlva érkezik meg a kávé (budapesti vagyok)?
Őszintén szólva nem tudom, de nyílván összefügg a légköri nyomás átrendeződésével. Ezek nem atomstabil mérők, és a gépek sem mentesek a külső hatásoktól.
Másképp egyébként hogy történhetne mindez? A benti hőmérsékletem viszonyleg stabil (22 fok körüli).
- 8-10 évig a legtöbb kávégép képes jól működni, természetesen a megfelelő karbantartás mellett, tehát ez igazából NEM szempont a Rocket mellett
- üzemeltetési költség: én 2,5 éve használom, az egyetlen dolog, amit költöttem a gépre a fejtömítés volt, ezt igénybevételtől függetlenül azért évente nem árt cserélni (~ 150 Ft/db.). A rezgőszivattyű, mint minden gépben, valószínűleg előbb-utóbb tönkremegy (nyilván ez is függ az igénybevételtől, de 5 évig szvsz. bírnia kell), ez kb. 4-5000 Ft
A mai árán már igencsak komoly masinákat lehet venni úgy, hogy marad még 100-150e Ft a zsebedben, és az a furcsa, hogy nálunk a legolcsóbb a masina.
Amikor én vettem, nem igazán volt még más HX-alternatíva, illetve olyanok voltak, amik többnyire ismeretlenek voltak.
Viszont mostanra szépen bővült a piac, jöttek ugyanilyen kategóriájú gépek olcsóbban(Magister, Grimac), ugyanazt nyújtva, mint a Rocket.
Ergo én ma már meggondolnám, hogy kiadok-e érte 373e Ft-ot (jóval olcsóbban vettem).
Heti 80-100 kávé nem kevés, otthoni mércével. Emiatt AJÁNLANÁM a gépet, megfelelő kazánnyomás mellett (1,25 bar) 1,5-2 percenként lehet húzni a duplákat egymás után, minimális fejöblítéssel. A gőze nagyon erős, a közepes tejkiöntő (6 dl-es, tehát ~ 3 dl-t gőzölsz) abszolút nem akadály neki, a legnagyobbal még nem próbáltam, de nem hiszem, hogy problémás.
egyelőre azon kívül, hogy picit szelidíteni tudom vele a gépet (hosszabb bekapcsolás esetén sem megy 94°C fölé a fejhőmérséklet), azon kívül nem sok értelmét látom a PID-nek a Stellában.
ha annyira levesszük a hőfokot, hogy ne kelljen fejöblítést csinálni, akkor meg egy kávé lehúzása után 90°C alá visszaesik a fejhőmérséklet és hosszasan ott marad, hosszabb lesz a recovery time, mint egy szimpla bojleres gép esetében.
szóval jó játékszer, de közel nem annyira hasznos tuning, mint egy Gaggia vagy Rancilio esetében.
Így van, nem a gőz része az érdekesebb dolog, hanem hogy a fejet hogy tudja fűteni a a 0,4 barra visszaszabályzott rendszer, ha egymás után csapolgatunk. De ennek az aggodalmamnak már a próba előtt is hangot adtam. Gőzölni egy hideg állapotból bekapcsolt E61 géppel is lehet pár perc után! ;-)
/lényeg hogy SID majd játszik vele így, hogy van rajta hőmérő és akkor minden kiderül/
Múlt héten már érdeklődtem, hogy milyen kávéfőzőt ajánlotok 500-700 EUR között, a Bezzera 09 és a Silvia között vaccilláltam, de nem jött javaslat, csak használtra, amit én nem szeretnék.
Ezzel szemben a hétvégémet olvasással töltöttem és arra jutottam, hogyha nem szól közbe az élet, akkor beszereznék inkább egy Rocket Giotto plus v2-öt. ( Most akciós is az expol-nál) A tesztek, vélemények eléggé szórnak, de összességében pozitív.
Akinek van, rendelkezik tapasztalattal kérem segítsen az alábbi kérdésekben:
- 8-10 évig várható, hogy elfogadható minőséget tud produkálni?
- Milyen üzemeltetési költségekkel kell számolni, kb. heti 100 db lefőzősével számolva?( kávét, áramot, vizet ( teljesen lágy, szűrve) nem értem ide)
- Ár-érték arány? Tudom ez szubjektív, de érdekel a tulajok, illetve a tapasztalt fórumozó társak véleménye.
- Bármi más komment, ami nem jutott eszembe:)
Tudom ez nagy ugrás a Saeco Magichez képest, de nem szeretnék újból ugrani, mikor megéreztem a saját csapolás élményét:)
talán eddig kétszer, ha volt ilyen. Párom mindig iszik kaput, így ez annyira nem opció.
mivel teljesen külön körön van a gőz és a kávékazán, így nincs rá hatással. a fejet is a kisebb kazánból cirkuláló víz fűti. A hőstabilitást itt a 0,58-as kazán, az 1400 wattos fűtőszál és a már kellően bemelegedett E-61-es fej adja. mivel a fejnek amúgy is kell kb 30-40 perc, így az határozza meg az időt.
Jobb ötletem van: Veszek mégegyet, és két Giotto-val nyomom. Az egyiknek felnyomom a gőzét, a másikba beépíttetek SiD-del egy PID-et, és kész a quartal bojleres csoda ufó :-DDD
Ma reggel elég jó cappuccino-kat ittunk a CC-ból. Nem a kedvencem (van más elég jó Paljoc kávé helyette), de a Giotto nagyon jól főzi.
Viszont otthon a GC továbbra sem tud mit kezdeni a kenyaival. Citromlé minden mennyiségben. Érthetetlen. Van még két adag limonádénak való belőle... :-)))
a tegnapi kóstolásokból maradt anyagból ma itthon reggel+ebéd után is toltam, és jóval kevésbé volt karcos, mint ott.
szóval ihatóbb. nekem sem a nr.1 favorit, de simán elviselem ha van itthon a fagyóban, valamikor egy barna dobozos Cinque-t kéne vennem, ha Luigi felé járok... az régen nagyon ízlett!
Régi Zerowattot újítottam fel anno, s mivel tudtam, hogy kisgyerekes családhoz megy, nem pöcsöltem. Gyárilag egyszerű, műanyag borítású, tömör kábel volt benne amúgy.
ma nálam is sz.póágazat van :( végre sikerült eltalálni az őrleményt az MMel, 25sec/50ml, de olyan mintha kezdene dögleni a kávé, feketén indul, és hamar szőkül, ami lehetetlen, mivel 3 hetes pörkölés, végig hűtőben volt tartva, simitózáras zacsiban + sok réteg folpakkban. ize amúgy nem rossz, de a lefolyás nem túl szép (mondhatni ronda). tanácstalan vagyok :o
nálatok az MM hogy viselkedik a többi Paljoc blendhez képest? mekkora hő kell neki?
hát akkor a kettő között lesz a jó (mármint a 4óra melegités, meg a kvázi hidegviz közt) :)
monyesz ezt irta a Gaggiaval:
"Az elkészítési hőfokot a közepesnél kicsit magasabban találtam ideálisnak, ekkor a crema kicsit sötétebbre állt be a megszokotthoz képest. Alacsonyabb hőfokon, világosabb crema esetén kellemetlenül túlsúlyba került a füstös íz. "
tehát akkor, melegitsd be a gépet rendesen a karral együtt, aztán hadd szóljon! videózd le megint, kiváncsi vagyok ;)
érdekes dolog ez a szőkülés, kávéja válogatja szerintem, a paljoc SI nem szőkült egyáltalán, a ma bontott MM meg igen, 20 secnél le kellett állitanom. finomabb őrlés kell, meg lehet nagyobb hő is neki! ettől függetlenül iható volt, sőt, jó is :)
Most hívott a haverom Skóciából, hogy nézte a Bella Baristanal, a 30 Font értékű alkatrészt 46-ért küldi ide. Hozzá meg 6-ért és pont jön haza szombaton, így ha mákom van és a héten megérkezik hozzá, akkor jövő hét végén újra foroghat a kis gép. Kértem egy új hűtő ventit is, teljes generál lesz! :-)
A bele valo alatt a 230-ast ertettem, a nagyobb alatt meg a 240-est. Ami volt benne, 220-as, az mar nem is rendelheto. A konnektorban elvileg 230 kell hogy legyen.
Kipróbáltam 10 perc melegítés, és nem sokkal az alsó holtpont után indítva finomabb, 12grammos örleménnyel szimpla gaggia szűrővel. Színre, állagra valamivel jobb lett de ízre savas, nem túl édes ahogy a korzó cikkben a fiúk írják.
Nincs 30 ml, valamivel rövidebb mert szőkül.
Így nem egész fél éves GC használat után azt mondom nem csinálok vele jobb kávét mint a pure-ral csináltam 5 éven keresztül, hiába a fém ház meg a réz csővek. Gyakorlatilag az összes kávé amivel azóta etettem kiszőkült a végére, pedig kipróbáltam sok variációt a szörföléstől kezdve az örlemény finomságáig.
Nem akarom elhinni hogy a PID, vagy 100k+os gép a megoldás :(
Az 1000 ciklus szerintem is korrekt, pláne, ha lehet kapni pótalkatrészt, és nem kell az egész gépet kikukázni miatta. 1000 ciklus hajszárítóra lefordítva: ha valaki hetente mos hajat, és 20 év múlva behal a fűtőbetét, nem hiszem, hogy tervezett elevulásra fog gyanakodni. :-)
És mint írod, ebben nem is 230V-os betét volt. Azzal még ennél is tovább megy majd. Teljesítmény csökkenés nem lesz szerintem, csak annyi fog történni, hogy a PID kapcsolgatás közben hosszabb ideig lesz ON, mert a fűtőszál kevésbé izzik, mint a 220V-os betétnél. Ezért kell tovább bírnia.
Pénteken megérkeztek a Kapucziner kávék. Nem akartam azonnal írni megvártam míg az első igazi kávés élményeim egy kicsit leüllepednek. Bevezetőben is írtam, hogy kezdő kávé rajongó vagyok, így lehet, hogy a véleményem elfogult. Két fajta kávét kóstoltam először brazil bourbon Santost. Szabi maximálisan egyetértek Veled. A tőmondatodban
igazad van, ez a Király.
A Hawaii Cona igazi csúcsminőségű kávé, semmi keserűség és eszméletlen hosszú utóíz. Még egyszer köszönöm mindenkinek az ajánlatokat. Jó választás volt a véleményetekre alapozni.
Nem tudom erdemes-e gyartatni vagy mas lehetosegeket keresni futobetet ugyben, szerintem korrekt modon birta, azert ment eleget ez a masina. Ha egyszeruen beszerezheto az egyseg, akkor semmi baj nincs.
Amugy 220-as volt benne, mig letezik 230-as es 240-es kivitel is. Most megprobalom a bele valot kerni, vagy a nagyobbat. Az egy pici teljesitmeny csokkenes mellett lehet hogy tovabb birja majd!?
És vajon nem lenne okosabb egy egyedi fűtőbetétet keresni hozzá, ami nem ég szét 1000 pöri után? SiD linkelt még régebben egy gyártót akik minden féle fűtőbetétet legyártanak. Lehet drágább lenne mint a gyári de tartósabb!?
dobj nekik angolul egy mailt, tuti adnak rá árat, szállítással. (utána meg vám+áfa)
a fűtő element meg intézzük, remélem hétfőn válaszolnak. addig te megpingelheted őket az 1 kilós gép ügyben egy angol érdeklődéssel.... illetve a UK dealernél is rá lehet kérdezni megrendelésre behozza-e. (gyanítom jóval kevesebb lenne a vám+áfa nekik ott)
kb. 1000 pörkölést bírt ki, ennyit is írnak. a fűtőszál egyszerűen elolvadt pár helyen. ha csak simán megszakad egy helyen, akkor megcsinálom, de ez totál szétégett. ilyen:
"While the field of competitors is heavy on the Eastern European countries, global immigration patterns and cultural interest means last years top four came from countries as diverse as Greece, the United Kingdom, Colombia, and Hungary (home to last years World Champ, the fantastically named Zoltan Kis)." - kiemelés nem tőlem :D
Vigyázz, a QM is könnyen perzsel (legalábbis a 0650). Azon felfűtési ciklus végén kell egy olyan hűtőcsapolás, ami gőzként indul, és addig tart, míg víz is jön.
Végül a Four Seasons-t választottuk a pécsi lehetőségek közül. Komoly a géppark, viszont a személyzet igen rohanó volt, ahogy én is, ezért csak egy takeaway cortado volt (nem hallottak ilyesmiről, receptet kellett mondani az elkészítéshez), de sajnos döglött tejjel. Ezen keresztül viszont a kávét nem nagyon tudtam megítélni.
Tegnap úgy csináltam, finom csokoládés íze volt, ma de. bakapcsoltam és úgy is hagytam gondoltam még jobb lesz a végeredmény. Ezek szerint nem szabad. Na reggel folyt. köv most tekerek egyet.
Finomabbra vettem, igen a crema sötét lett jól látod. A hőmérséklethez nem nyúltam, Blaze tanácsa meg a korzó alapján hagytam felmelegedni aztán indítottam.
Mai meglepő szerzeményem egy kb. fél méter magas kávécserje, ami virágzik...ami a meglepő benne, hogy az orchidea kiállításon egy néni árulta 2000 Ft-ért :)
Már több, mint két éve nevelek egy palántát, és kb fele ekkorára tudtam megnöveszteni, kíváncsi leszek mennyire lesz életképes, mindenesetre jópofa :)
Igazából erre (is) jó a PID. Gaggia Babyn amikor 140-150 fok között van, akkor indítom a gőzölést, így folyamatosan fűt és folyamatosan egyenletes erősségű gőzöm van.
Köszönöm! Ezzel én is így vagyok, csak a youtube videókat nézegettem. Eleinte sok gond a megfelelő tejhabbal is, de nagynehezen megtanultam használni a Gaggia Evo-t. Épp a héten futottam bele a abba a gondba, hogy egymás után 3 kapucsínót kellett gyártanom és igazság szerint már 2-höz is kicsi ez a gép. Szóval megvan már az ürügy az új gép vásárlására :D
Szólj ha tudok segíteni. En ezt az egész latte artot videók alapján kezdtem gyakorolni, oktatáson sosem voltam. Mondjuk ezért vszeg sok a rossz beidegződés, de nekem otthonra jó :))
Egyébként én is azt vettem észre hogy amikor azt hinnénk még kell bele levegő akkor kell abbahagyni és megforgatni, meg még a gőzölés utáni körkörös fűlnél fogós kevergetés is számít, mintha az is termelné a tejszínt, vagy legalábbis megtartja ami már keletkezezett.
egy újabb videó. jól látható annak az esete, mikor kevés levegőt viszel be és "vékony" marad a tej. viszont, szvsz, ezzel lehet a legélesebb mintákat önteni, csak nehezebb megalapozni és erősen kell figyelni, h ne ússzon meg.
Ha fincsi gyümis eszpresszót szeretnél, akkor a Fourseasons a nyerő, választhatsz is miből kéred. Ha Veronesi-t innál akkor a Kanta Bár a te helyed, ami egy kocsma az Irgalmasok Útján, mégis itt a legjobb. Nyílt egy úgy hely a Széchenyi téren a mekivel szemben most tavasszal, de ott még nem voltam. Sajnos a Király utca nagyrésze felejtős eszpresszó tekintetében, talán ha szerencséd is van...:)
Never mind, csak "kínrímet" kíséreltem meg faragni egy 2-3-mal korábbi hozzászólásomhoz. A suicidek állítólag kotyognak. Én csak néha vagyok suicid, de akkor nagyon élvezem. Ha nem érted -és szeretnéd - , akkor nem úszod meg, hogy visszagördíts.
Lali.hu
Lehetséges az hogy az általad ajánlott faema kés alacsonyabb mint az eredeti volt? Sokkal közelebb kell őket állítani egymáshoz mint előtte, ott már nincs is szám.
"Urak, Pécsen hol kávézik az ember, ha jót akar?"http://www.fourseasonscafe.hu/LM Linea-n tolják (izé húzzák). Ha jól emlékszem, az életuntakkal ott sem törődnek :-). A presszó kávéban viszont nem tévednek.
Nekem, basszus, vhol nagyon mélyen, a tudat alatt azért 1 retro primo modelló csak izgatja a fantáziámat a mostani, pidelt..., akarom mondani: "SID-elt" GB helyett. :))
örülök, hogy segített!! :) majd még teszek fel videót, ha meg tudom fűzni az itthoniakat, h filmezzenek (mégsem hívhatom át minden alkalommal Pajloc kollegát :)))
tudod, nem minden a gép, de a technikán nem változtatva is klasszisokkal jobb tejhabot csinálok az R-58-on, mint előtte a Wegán - pedig a 2 literes HX is ott volt a szeren :)
Szerintem ne piszkáld az oxidréteget. Nyomasd meg jó erős citromsavval forrón! Nem kell sűrűn citromsavazni, elég szerintem fél évente, nem nagyon tapad meg rajta a vízkő. Inkább forrón tersonetet küldj át rajta kb. havonta. A kartömítést kell sűrűbben cserélni, szilikont használj, ne vitont!
Igazad van, én kérek elnézést. Különösen, ha belegondolok, hogy a kávé a benne lévő káros anyagok miatt mennyire veszélyes. He ez így megy tovább, én ki is dobom az összes kotyogómat.
Te érthettél félre. Nem azt akarom, hogy terroristának nézzenek! Ekkora fegyverarzenállal mégse vonulhatok be Kecskemétre. Gáz is meg kotyogó is? Nooormális?
Ne értsd félre, nem a vesztedet akarom, de ha amúgy is unod az életed, akkor stílszerű volna magaddal vinni egy kotyogót meg egy kis turisztikai rendeltetésű főzőeszközt...
Lecopyztam a tejes technológiádat, főleg az időre koncentrálva. Na ííígy már szinte tökéletes "t.habot" gyártottam.
Hétvégén kapuzunk, de eddig az első fázist túl sokáig csináltam, így "megfőztem" a tejet. Nem bírtam megvárni a holnap reggelt, így kapcsinó lett a menű, első fogásként, aztán mégegy....
Ebből is látszik, hogy nem minden az über gép:-) kell a személyzet is.
A kávék esetében viszont tényleg nagyszerű dolog, hogy a hőmérséklettel lehet játszani, és ezáltal változik a végeredmény.
Azért már nem kell előre köszönnöm, ha bemegyek a konyhába:-).
Nincs harag :) Látom figylemmel kíséred a pályafutásomat. Csak olyat veszek meg amit tovább is tudok adni, legtöbb esetben haszon nélkül. Bellman Fishinél van, Turmix daráló QM0650-nél...asszem ennyi, mást nem vettem. Ja de a GC-t, de azt egyelőre nem adom el ;)
Má mé' ne venne? Különben odajut, mint az egyszeri haromszoros baristabajnok, aki máig azt hiszi, hogy a kotyogó a rák és a stroke után kvetlenül a harmadik az elhalálozási faktorok közt :-). Ezen máig nagyon jókat tudok röhögni....
Más kevésbé polarizáló téma: nem tud vki Kecskeméten remek kávézót? Versenyre viszem a nagylányt, és vhol el kéne töltsek kellemes körülmények köz vagy fél napot.
Én lennék az egyetlen itt akit nem értesz? :) Ha nem eredeti, akkor beszoptam 1000 ft-ot, annyi baj legyen, egyébként nem használt. Miről ismerszik meg az eredeti egyébként?
...hát, bevallom, nem igazán értem a logikát, ésszerűséget abban, hogy vettél egy ilyen kotyogót addig, "amíg nem lesz brikkád". Oké, hogy olcsó, mert használtat vettél, ha legalábbis jól emléxem erre /én azért kotyeszből eleve nem vennék használt cuccot/, és szerintem ez sem eredeti dígó.
...de egyáltalán fogod használni? Szal, nem egészen értem a "KV-s cselekedeteidet", de ez legyen az én bajom. Tényleg szükséged van erre a használt fémdarabra?? :-)
Ma megjött az egyes Bialetti, nem brikka hanem moka express, de mégis eredeti digó. Amíg nem lesz Brikka addig jó lesz kacatnak a fiókba, meg bele lehet magyarázni a kávéba hogy ez jobb mintha egy ugyanilyen, hagyományos alu kotyogóval készült volna ;)
azon gondolkoztam, hogy a primo baby mennyivel jobban tolerálja a duplák húzását, mint egy classic?
nekem a lelki nyugalmat a VST LM strada szűrő hozta meg, és nem tünik úgy, hogy szőkülne a csapolások vége (mondjuk túl hosszúra nem engedem általában 40-50ml közé célzok). "csak" 18-18,5 grammból olyan testes duplákat húzok, ami szimplával sosem sikerült.
egész Olaszország nem dübörög már, egy ideje... nem emiatt. ott sokszor van, hogy 1-1 emberke esik be, még ha többen is, de simán megy a szimplázás, és hibátlan szimplák jönnek.
ahová járok nyáron (kis falu, halászfalu) ott volt olyan, hogy reggel éppen kifogyott a kávé és új zacsit bontottak : szólt várjak kicsit. lenyomott 2-3 kávét, és addig nem adta oda, amíg etalon lefolyás nem lett. a gyengusz kávékat pedig elrakta termoszba, a kávés granita alapnak hibátlan lett, mint megtudtam később.
Felfedeztem azonban olyan trendeket is, amelyek ott is újdonságnak számítanak.
Ilyen például az alap espresso készítése. Itthon 7-8 gramm kávéból készítünk 25-30 másodperc alatt egy 3-3,5 cl-es presszó kávét, ott ezzel szemben a top kávézókban 19-22 gramm kávét használnak fel egyetlen espressóhoz, amit ugyanannyi idő alatt főznek le, majdnem ugyanolyan hosszúságúra.
Az, hogy szinte háromszoros mennyiségű kávén nyomja át a vizet a kávéfőző, azt eredményezi, hogy az elkészült ital sokkal vastagabb, sűrűbb lesz; elég nehéz ez leírni, olyan akár egy ízbomba."
taljánok simán adnak szimplát, szicíliában nagyon sok helyen alig-alig megy a dupla, betoppan valaki és "un caffe" és már megy is az 1 adagos "risztrettó"
Tény, hogy még szoknom kell a tej - cukor mentes kávé világát, ezért most első körön a fő szempont, hogy mikor elviselhetőbb. Az ihatatlanon már azért túl vagyok, de azt nem mondanám, hogy elkaptam az igazit. Ezért próbálkozom. A sok őrleményből kevés kávé mellbevágó a töménységével, de mégis van benne valami okés. A háttérben megbúvó örök kesernyésség itt mintha kellemesebb lenne. Csak ennyi. De bőven lehet, hiába a látszólag hibátlan csapolás, valami általam nem ismert dolog miatt még mindig nem bontakozik ki a valódi kávé íz.
Némi divergenciát vélek felfedezni a LM szűrő sovánka 7-9 g-os térfogata, és a 18 g-os szimpla között.
Vajon nem lehetne ésszerűsíteni ezt...? :-))
A dígók gyakran csinálják 18-20 g-ból a kávét, de duplát húznak, és a fele megy a csepptálcába. Ha szimplát csinálunk, túl finomra kell darálni ahhoz, hogy csak 30ml jöjjön le. Ez már-már tolerálhatatlan egyes kávék számára. Van amelyik túlhűl, és savanyú lesz, mert szinte be kell fullasztani a gépet. Van persze olyan is, amelyik elviseli.
Mi a gond a szimpla szűrővel?
Vannak itt a fórumon vélemények, miszerint nehezebb azzal kávét főzni, de ezt nem támesztja alá semmi, ezek csak magánvélemények.
Zűrös ez a 18g-ból szimpla vagy ristretto? Momentán én éppen ezzel próbálkozom, és nem tűnik lehetetlennek. Egy kávékorzós baristás riportban olvastam (nem sikerült visszakeresni), hogy angliában terjed ez a dolog. Akkor valami csak van benne. Kérdés, milyen kávéval működik ez hatékonyan?
mindig kacérkodom vele, hogy előfizetek/vagy a casino mocca előfizet, de egyszerűen olyan reklámdömping van benne cikkeken belül, olyan szinten szét vannak tördelve az írások, hogy nagyjából olvashatatlan.
Viszont elég sok ingyenes cikk kint van a sitejukon pdf-ben az Education menü alatt.
Nincs mese, el kell menni a Casino Mocca új főhadiszállására, ahol vár minket egy Ranci S24, meg a Brazilia, viszi még pár ember a gépet, és lehet kóstolni, tesztelni : ) Persze a kávét, villanyszámlát kifizetnénk!
Profiltisztítás miatt:-) távoznia kell a konyhából "Piroskának": Rancilio Nancy (másfél éve járt SID-nél - szinterezés, tömítések cseréje, pipacső-tuning, PID), gyári karral, 1, ill. 2 személyes szűrővel eladó.
Irányár: 70 000 Ft.
Megvan még a múltkor hirdetett testvére is, a két gép együttes megvásárlása esetén
Még mindig eladó az Aristarco EMA75-ös őrlőm. 64mm-es sík tárcsás kivitel, új késekkel szerelve, kitisztítva. Fényezése néhol karcos. Az állíthatósága fokozatonkénti, de ezt leszámítval Mazzer minőségű gépezet (nem lötyög, nem kotyog, adagoló szépen jár).
Megválnék a belső tartályos, rezgőszivattyús Brasilia Portofino gépemtől:
Kompakt méretű, ipari használatra tervezett gép, jó minőségű komponensekből felépítve.
Iszonyat nehéz a kis dög.
A fej nem termoszifonos, hanem közvetlen hőkapcsolatban van a bojlerrel, ezért nem melegszik túl, több órás bekapcsolt állapot után is elég egy rövidke fejöblítés.
A gép ára 120ezerFt.
Egy szépséghibája van: a programozható volumetrikus adagolás nem működik rajta, gombbal kell megállítani a csapolást.
Egy fenét vagy az, abba ne hagyd! Piszkosul kell a józanság egy kávés fórumra, és ebből a szempontból csodával határos módon eddig nem is lehetett ok a panaszra, nagyon remélem, hogy ezután is így marad.
Nem mondom, hogy olvass vissza, mert elég körülményes az, de azt találnád, hogy megoszlanak a vélemények a Vario ár-érték aránya és tartóssága tekintetében, míg egy mazzerrel szemben a legkomolyabb kritika az szokott lenni, hogy nagy (mini-re nem igaz), vagy a garat tisztítás macerás (dózereseken nem), vagy utálatos a dózer intézménye (van tölcséres is). Én Ibit cseréltem minire (G. Baby/R. Audrey/QM mellé), és imádom.
szvsz ilyet senki nem mondott. azt hiszem, ez a fórum nem "p*csmérgetésről" szól. ha az lenne, akkor nem tennék be képeket, meg bejegyzést a ki saecoról. ez egy kávé, amit többen próbáltunk. mivel ugyan azt ittuk, az előkészítésben nem hiszem, hogy bárkinél is hiba lenne, így csak a csapolás hozza a különbséget. én is találkoztam a kenyával a savanyú ízzel, tehát tudom, h olyan arca is van, viszont azt is, h sokkal több van benne. ennyi.