Ez a szép hajó 1985 ben -a szükséges üzemanyag feltöltése közben---
Végleg roncs lett!
Az orosz karbantartók a fűtőelem rudak cseréjekor kaptak 5db nagyobbat is --2,5mm -l vastagabb volt!---Ez az ujabb OK900 reaktorhoz való !
S ahogy az oroszoktól várható --belekalapálták az OK 90 reaktorba !
reaktorbaleset után az erősen radioaktív reaktormag javíthatatlannak bizonyult és hogy-hogy nem, jó oroszos megoldással a Novaja Zemljától nem messze levő Csivolkij-öböl mélyén kötött ki, ki tudja milyen károkat okozva a környezetben azóta is.
Megnézem az ajánlott Maxwell mérőműszert, illetve szétnézek a kezdetnek nem túl drága szerszámkategóriában hogy melyik fogó áll jobban kézre, és a későbbiekben úgyis tervezem hogy folyamatosan bővítem a szerszámkészletemet.
- vegytiszta munkaruhában, amelyen természetesen ugyanazon szerszámgyártó logója létható
- és egy egyszerű feszültségméréshez elővenne egy több száz ezer forintos márkás csúcsműszert az ütésálló műszertáskájából
... akkor én
- NEM ara gondolnék, hogy ez egy profi szakember, aki most korrekt áron szolgáltat nekem
- hanem arra, hogy ez itt most egy parasztvakító színjáték (és díszletei), amivel egy szakmailag nem túl profi ember próbál engem éppen pofátlanul lehúzni anyagilag.
Valóban nagy tudású és valóban korrekt árakon dolgozó szakember esetén SOHA nem láthatunk ilyeneket, egy ilyen parasztvakító-művésznél valószínűleg még a diszperzites vödörrel dolgozni járó öreg VillanyosJóuzsi bácsi is jobb választás :)
"kb. 50-60 éves ... Van valami amire esetleg fokozottan figyelni kellene egy ilyen régi hálózat megbolygatásánál? (Az összes vezeték alu..."
Egy ilyen régi rendszernél NINCS olyan, amire nem kell fokozottan figyelni.
Lelkiekben készülj fel arra, hogy ha hozzányúlsz, akkor bármely pillanatban történhet valami, ami után az egész ház teljes újra-villanyszerelése a legészszerűbb megoldás, minden más csak gányolás meg maszatolás.
Persze lehet óriási szerencséd is és talán sikerül csak azt megcsinálni, amit tervezel.
Azokból a szerszámokból, amelyeket szinte naponta használsz, azokból NAGYON megéri a legjobb minőséget vásárolni (ami nem mindig a legdrágább ;). De amelyekre csak évente háromszor van szükséged, azokból elég a közepes minőség is.
DE: az azonos célra gyártott szerszámok között is vannak kisebb különbségek: ha jobban megnézed, akkor észre fogd venni, hogy többféle csípőfogó, kombinált fogó, százféle blankoló, ezerféle mérőműszer stb létezik és van aki az egyik fajtával szeret dolgozni, van, aki a másik fajtával. És csak a való életben/munkában, hónapok alatt fogod megtudni, hogy a napi munkában imádod vagy utálod pl azt a Stanley csípőfogót, amire most 5000 Ft-ot kiadnál. Ezért szerintem kezdőként csak közepes szintű szerszámokkal szerelkezz fel (mondjuk Extol, vagy hasonló kategória) és az első években megfigyeled, hogy melyik az a pár szerszám, amit érdemes sokkal drágábbra (és esetleg kisit másmilyenre) lecserélned.
"És például milyen mérőműszert ajánlanátok?"
Kezdőnek tűrhető minőségű kategóriából egy olcsó multimétert javasolnék (az elsőt úgyis leejted/elveszted/tönkreteszed), pl a Maxwell 25109 elég sokat tud, elektromosan eléggé hülyebiztos (azért tartalékba vegyél hozzá 10 és 2 amperes biztosítékokat ;) és anyagilag sem fáj nagyon amikor tönkremegy.
"Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Most tanulom a villanyszerelést és szeretnék venni szerszámokat."
A tanuláshoz nem árt jó szakkönyveket is venni, nemrég került a kezembe pl. egy 2016-os kiadású Dési Albert Épületvillamosság c. szakkönyv, ezt szerintem érdemes megvenni, ha ezen a területen is szeretnél tevékenykedni.
Mekk Elek ezermester, RangerJoe, toxymor (remélem nem hagytam ki senkit): Köszönöm mindannyiótoknak a segítséget, tippeket. Sokat tanultam a hozzászólásaitokból. Beleásva magam kicsit jobban a témába, valamint hogy sem földszondának, sem EPH-nak nem lelem nyomát, arra jutottam, hogy első körben egy érintésvédelmi felülvizsgálatot csináltatok, s rendbe rakom/rendbe rakatom az alap dolgokat első körben. A nyolc évvel ezelőtti felújítás általam talált hibáit már kijavítottam az elmúlt két hónapban (forrasztott és "összecsavart" (réz és alu) kötések, bent hagyott alu vezetékek, körök nullái összekötve, eltérő fázis és nulla vezeték méretek, AC-s fi relé szárítóhoz, 16A-s kismegszakító 1mm2-es kábelen, stb.), de úgy néz ki van itt még min javítani bőven.:)
Más téma: Nagyszüleimnél még a kb. 50-60 éves olvadóbiztosítékok vannak a mérőszekrényben a mérő után, s ha már megmaradt az AC-s fi relé illetve a régi elosztódoboz, arra gondoltam, hogy kicserélném nálunk az elosztódobozt, hogy be tudjam építeni a fi relét, ami nincs nálunk jelenleg. (Olyan fogyasztójuk, amihez az AC típusú ÁVK-t nem felelne meg nincs). Három kismegszakító van, ezek egy guman táblán ülnek. Van valami amire esetleg fokozottan figyelni kellene egy ilyen régi hálózat megbolygatásánál? (Az összes vezeték alu és talán még az áramszolgáltató biztosítékai is olvadóbiztosítékok, de lehet hogy rosszul rémlik.)
Ez így van, viszont a rutint is meg kell tanulni. Ebbe tartozik bele, hogy mivel megy felmérni, miből mennyi van nála mindig készleten, (szerszámból, anyagból) milyen közegben mozog. Más eszközök kellenek egy panelházhoz és mások a vályoghoz. Ezek mind kialakulnak, lesznek zsákutcák benne.
A vélhetően jó munkát végző szaki már ránézésre is kiszúrható tipikusan
- a felszereltsége-szerszámozottsága
- a cuccai és saját kinézete, tisztasága
- a cuccai tárolása/kezelése/rendezettsége
alapján, hisz a trehány-igénytelen ember nem ad ezekre a dolgokra >> és így aztán a munkája is trehány-igénytelen szinte biztosan.
Szerszámból-eszközből a jó ár/érték arányú, munkára laklmas de még nem extrém árú cucc az optimális. Sajnos az ár nem mindig tükrözi helyesen a minőséget-használhatóságot.
Azonban az biztos, hogy: vacak, nem rendszeres munkára való (azaz barkács/háztáji) szerszámmal-felszereléssel üzletszerűen/rendszeresen melózni szívás és veszteség.
Ez attól függ hogy a szakma melyik ágát akarod művelni. Csavarhuzók, fogok, csupaszoló eszközök biztosan kellenek. Feszültség kémlelő is beletartozik az alapkészletbe. Kalapács, véső, fandli, spakli is beletartozik az alapkészletbe. De ezeken kivül még nagyon sokféle eszközre szükséged lehet. Kéziműszer (analóg, digitális, szigetelésmérő, de ugy sem tudom felsorolni hogy még hány félére lehet szükséged. majd a gyakorlat eldönti.