- vakaki megkérdrezte, hogy milyen elven működik ez a túlfeszültség levezető
- én válaszoltam neki
- erre Mutáló Haver közölte, hogy hülye vagyok, mert az csak egy szikraklöz
- erre beraktam néhány, a ketyere tényleges bonyolultságára utaló hivatkozást
- erre Mutáló haver gyorsan elkezdett mellébeszélni, más témára elterelni (villámok hőmérséklete)
- rámutattam tréfásan, hogy mellébeszél (lovak étkezési szokásai)
- erre felbukkan a másik nagyeszű (a büntető, mindenkit sírva fakasztó rettegett mínuszolások fedettpályás Európa-bajnoka) és önkéntes rendőrt kezd játszani
:))))))))
Az ilyen emberek miatt tart itt ez a fórum ország :)
Szerintem nem kell azért általánosítani, ez egy db frusztrált vénember 2 nicken, a napenergiásokban is tevékenykedik.A folyamatos trollkodása miatt kiközösítették, és most ezzel "büntet".
Óvodás, iskolás korú gyermekeim vannak, ott ugyanez megy :-)
Nem kell vele foglalkozni, szerintem teljesen felesleges a mínusz lehetősége is. A pluszt viszont meghagynám hogy meg lehessen jelölni a hasznos, tartalmas hozzászólásokat.
Hidd el nem izgatom magam rajta hogy mi a véleménye, csak én egy másodpercnyi munkát nem töltenék az életemből ezzel a dologgal. :) Valakinek ez a perverziója ...
Minap foglalkoztunk ezzel, önmagában ezek a szarok semmit nem érnek. Legalább 3 fokozatban illene alkalmazni ahelyett hogy parasztvakításnak beteszik a szerelők az órák mellé.
Legyszerűsítve: képzelj el egy olyan alkatrészt, amit bekötsz a fázisvezető és a földelés közé, folyamatosan figyeli a fázis feszültségét és ha a megengedettnél nagyobb feszültséget érzékel, akkor átmegy rövidzárba (zárlatot csinál). Ez a zárlat nyeli el (alakítja hővé) azt az extra energiamennyiséget (feszültséglökés), ami nélküle továbbjutna a lakásod belseje felé.
"a villanyóra doboz környékén is kell kis pénzt befektetni."
Ha egyfázisú a villanyórád, akkor elég lehet oda 8 ezer forint befektetés (ha a lakás nem egyfázisú, akkor tedd arra a fázisra, amelyik fázison az APC van a lakás túlsó végibe)
És ez a ketyere szerencsés esetben meg fogja védeni az APC-t a számára túl erős rúgásoktól.
Az APC az egyik leg-megbízhatóbb márka ezen a területen (szünetmentes tápegységek, túlfeszültség védők). Nem tudom, hogy hány forintra célzol "plusz pénz" alatt, de én nem tennék oda egy ismeretlen (gagyi?) terméket azért, hogy megtakarítsak pár fillért.
Az APC-vel szemben kártérítési igényről nem tudok. Olyan esetről sem, hogy szükség lett volna rá.
De ne hidd azt, hogy egy APC túlfesz. védő MINDENTŐL megvéd. Ritkán, de előfordulnak annyira rohadtul nagy túlfeszültség lökések is, amelyek simán keresztülgázolnak a kis APC védelmén.
Egy lakás szabályos túlfeszültség védelme a villanyórában/főelosztóban kezdődik, a fali dugaljban is van valami védő ketyere és ezt a szabályos túlfeszültség védelmet nem helyettesíti az APC dugalj, csak kiegészítheti.
Ismétlem: az APC túlfesz védős elosztója nagyon sok mindentől meg tud védeni, de egy szabályos több lépcsős lakás túlfeszültség védelemnek a közelébe sem ér. Olyan ez, mintha felvennél egy kiváló minőségű lovagi páncélt és azt hinnéd, hogy mostantól nyugodtan jöhet akár egy úthenger is :)
Nekem mentek már ki mögötte cuccaim, szóval azok sem 100%osak. Garanciát nem tudom, MGEnél is 20 éve foglalkoztat a kérdés, hogy mi lehet az eljárás módja és valóban térítenek-e, de inkább nem szeretném kipróbálni.
Valakinek van tapasztalata az APC túlfeszültség védő dugaljaival és elosztóival kapcsolatban? Megéri a plusz pénzt?
Illetve az élettartam garancia valós? Mert kissé öngólnak tűnik, hogy ha rendesen működik a dugalj és egy túlfeszültség miatt tönkremenve megvédi a készülékeimet, még a gyártó állja a következő dugaljat is?
"használható máshoz is(trafó led halogén izzó ) de ezekre még nem lehetett 40W nál kevesebbet kötni!
Akkor ugyanis villogott az izzó !"
Nekem is vannak még ma is ilyen kapcsolóim.
Trafós alkalmazásnál érdekes tapasztalataim is voltak, amikor SM 85 b vasalású 220/ 15 V trafókkal 150 W-os halogén izzós szabályozott fényerejű fényforrásokat gyártottam, ugyanis egyes trafóknál a ki/be kapcsoláskor kiverte a készülék lomha biztijét.
( Az egyébként jó minőségű, új vasakat válogatnom kellett, hogy ezt a "hibát" kivédjem.)
Ha a fűtőszálból valahol jelentős árammennyiség távozik "nem hivatalos" útvonalon (pl zárlat van a fűtőszál és a külső harisnya között), az valószínűleg látszik a padló hőképén is (egyenetlen hőeloszlás a körön, forró pont, stb)
Először a hibás körök harisnyáján mérnék áramot: ha ez a nemkívánt áram a fő áramnak csupán elenyésző százaléka, akkor sajnos csekély az esély hőképen is látható mértékű termikus rendellenességre.
A padló 8db körre van osztva --2 teljesen hibás , a többi még a kezdődő fázisban (ne a 230 ra gondolj) Már egyiket se "birja" az áramvédő kapcsoló......
A hőkamerás képet lennél kedves jobban kifejteni.mit, miért , s hogyan ?
köszi.
Ui; A Kontakta szenzoros kapcsoló tényleg nem birta a 3nál több segédkapcsolót .
Sajna saját tapasztalat ........de már rég volt .! Nem gondoltam, hogy még van belőle....
Én csinálnék egy pár hőkamerás képet arról a villanyos padlóról, mert lehet, hogy így 5-10 centi pontossággal behatárolható a hiba helye. De a hőkamerás szigetelt villanyszerelő bakancsban legyen, hogy a hőkép ne legen elmosódott a remegéstől :)
És akkor már csak arról kel meggyőzni a tulajt hogy a helyi javítás miatt szétvert 1 darab grafitszürke járólap helyett ugyanolyan jó az a narancssárga is, amit a helyére hoztál magaddal :)
Számold ki nekik, hogy mennyibe lesz a feltörés, az új fűtésrendszer kiépítése, az új padló stb és lehet, hogy inkább vidáman kifizetik a 3-400e Ft-os leválasztó trafót :)
De ha a padló sok kisebb teljesítményű körre van szétosztva, akkor lehet, hogy elég csak a zárlatos kört trafózni, ebben az esetben sokkal kisebb/olcsóbb trafó is elég lehet.
Persze ha több helyen is ereszt az áram, akkor a leválasztó trafó csak azt oldja meg, hogy ne rázzon a csap meg a fal.... a különböző szivárgási pontok között lépésfeszültség még továbbra is lehet.
"rögtön látod miért tud világitani a fázis ceruza"
Leírtam, hogy miért világít a fázisceruza, erre te leírod ugyanazt, de úgy mintha kijavítanál engem? :)))
"Ez a tipus alkalmas volt váltó kapcsolónak is,+ keresztváltónak is 1 fő+ 3 segédkapcsolóval. "
Ere a típusra korlátlan számú nyomógombot lehetett rákötni, melyek bármelyikével valóban működött keresztváltóként (rövid gombnyomás) és fényerő szabályozóként (hosszú gombnyomás). Tehát ez a kapcsoló tulajdonképpen egy fényerőszabáyozó + impulzusrelé volt, egy helyi érintő felülettel.
Banális kérdés. Olyan volt, hopgy MINDENT kikötöttek a házból csak a fűtést nem? Akkor is rázott? Meg réz harisnya, nem lehet, hogy egész egyszerűen feszültséget indukál, mert valahol valami áramjárta vezető mellett megy végig, párhuzamosan? (netán pont a fűtőszál) és ezért lesz rázós?
Lehet, hogy túlmelegítették, azért 30 év kicsit kevés egy normális szigetelés élettartamának. Vagy a technológia nem volt jó - jött a segédmunkás, egymáshoz közel rúgott két kábelt, vagy rövidebb lett a hurok, vagy ráraktak egy lavór forró vizet/bútort valahová, vagy akármi.
Lehetett tuskó csavarral, de mi volt a papíron? Az MSZ 172 és a KLÉSZ, azelőtt meg az elődje, valami 1/1964. Ezekben meg csak a kád volt előírva bekötésre megnevezetten, a tálca meg a többi kritériumnak sem felelt meg, nagy méret, több szint, stb.
"normális jekenség, hogy a fázisceruza néhány lyukban az érintős felületen jelez?"
A fázisceruza sok esetben félrevezető: olyankor is "fázist" jelezhet, amikor senki sincs veszélyben. Ennél a kapcsolnál is kimegy a felületre egy kis feszültség, tehát ennél a konstrukciónál ez normális is lehet.
"Amúgy csak izzószálas égőhöz használható ez a típus, gu10-es foglalatúakhoz nem?"
Ez nem a foglalaton múlik, pl GU10-es foglalatú 230V-os izzókkal is jól működik. Abból lehet baj, ha nem közvetlenül izzót, hanem hagyományos trafót kötsz rá, vagy 230 voltos, de nem dimmelhető lámpát kötsz rá.
normális jekenség, hogy a fázisceruza néhány lyukban az érintős felületen jelez? A rugó kivezet pár voltot a fázisból? Szereljem vissza, használhatom nyugodtan? Vagy kuka?
Amúgy csak izzószálas égőhöz használható ez a típus, gu10-es foglalatúakhoz nem?
Azzal nekem nincs semmi bajom, ha te ezt így értelmezed, bár akkor alsó indexben mindig oda kéne írni, hogy: Sámli szerint.
Ahogy viszont én mondom, annál az alsó indexbe vagy azt kéne írni, hogy: a magyarázatos szabványkiadás magyarázata szerint, vagy pedig azt, hogy: az érintésvédelmi felülvizsgálók jegyzete szerint
A konkrét szabvány számmal segítettek ki. A szabvány vezetőképes részekről ír, nem fémről.
"a fürdőkádat és/vagy zuhanyt tartalmazó helyiségbe belépő következő idegen vezetőképes részeket a kiegészítő egyenpotenciálú összekötéshez kell csatlakoztatni: � az ivóvízvezeték-hálózatok vagy a szennyvízhálózatok részeit"
Az már évtizedek óta ismert, hogy a szennyvíz csőbe lerakódott iszap vezetőképes. A hozzászólásod második részére csak azt tudom írni, hogy akkor félreértettelek.
Nem tudom, mivel segítettek ki téged azon a másik fórumon, a szabvány arról szól, hogy helyi EPH kell akkor, ha nincs központi EPH, és a helyi EPH-ba az idegen fémszerkezeteket kell bekötni, a lefolyó meg manapság már nem az.
És amire ezt nekem írtad, az meg amúgy is arról szólt, hogy érdekelne, Rátai úr mivel okfejtette, hogy nem hasznos ez a fém közdarabos játék.
Én meg nem voltam lusta hozzászólásom előtt, nem úgy szól, hanem úgy, ahogy én írtam, de itt van pontosan:
543.1.3. Azoknak a védővezetőknek a keresztmetszete, amelyek nem részei a vezetéknek vagy nincsenek közös védőburkolatban a fázisvezetővel, ne legyen kisebb:
- Cu esetén 2,5 mm2... ha mechanikai védelemmel...
Itt a vezeték az kissé rosszul lett fordítva, az köpenyes vezetékről szól.
Rátai ráadásul saját magát is meghekkelte :)
Sokszor nem értettem vele egyet, de aki a hibáit beismeri, az, ha nem is nagy, de nem a legkisebb ember, itt a fórumon mindenesetre kitűnik. Az általam idézett előtt három sorral ezt írja:
Az MSZ HD 60364-5-54:2012 alaposabb tanulmányozása a kiegészítő EPH kivitelezésében is pontosításra késztetett.
Hadd ne keressem vissza, de emlékeim szerint valahogy úgy szól az ominózus rész, hogy védő-összekötő vezető leágaztatható amennyiben a védővezető minimális keresztmetszete 2,5mm2. Rátai ráadásul saját magát is meghekkelte :)
Az idézet a Villanyszerelők lapjának egyik cikkéből származik, amit történetesen Rátai írt.
"Egy kis gyakorlat: 13 A-es kismegszakítón 1,5 mm2 keresztmetszetű fázisvezetős dugaszolóaljzat. Akkor ágazhatok le róla védőösszekötő vezetővel, ha a PE védővezető minimum 2,5 mm2-es."
"Kb 5 éve nem találkoztam uj fa öltőző szekrénnyel."
Vannak ANNYIRA menő sportklubok (golf/vitorlás/stb), ahol szégyen, ha az öltöző szekrény lehetne akár arannyal pácolt mahagóni fából is és mégsem abból van :)
"Ezt találtam ami nagyságban kb. jó lenne, belefér a táp meg a relék is."
A beléje kerülő elektronika valószínűleg hőt fog termelni (kis hő is hő). Ehhez hozzáadódik az a hőmennyiség, amit a rásütő nap melegít a doboz belsején, ha a nap be tud sütni az átlátszó előlapon keresztül, az még több belső hőt jelent. A locsoló vezérlő elektronikád viszont 50-60 fokos környezet felett esetleg feldobja a talpát (habár egy locsolóvezérlő fejlesztője talán gondolt a meleg környezetre).
Tehát ezt a dobozt
- jó lenne árnyékos helyre telepíteni
- vagy árnyékolót csinálni neki (tipp: a dobozra felülről ráhúzható "második burkolat", közöttük jó nagy és jó huzatos légréssel + felül bazinagy meleglevegő-kieresztő nyílással)
- ha mégis rá tud sütni a nap, akkor legalább az "ablaka" északra nézzen
Fájdalmas ilyent leírni, de szerintem ebben még akár igaza is lehet. A passzus arról szól, hogy ha a védővezető nem az üzemi vezetőkkel van egy csőben vagy egy kábelben, akkor még mechanikailag védett lehelyezés esetén is legalább 2,5 mm2 legyen.
De ha egy végponton levő védővezetőhöz EPH bekötés csatlakozik, akkor az a védővezető kettős funkciót lát el, ugyebár.
1. mint védővezető, maradt egy csőben a fázisvezetővel
2. mint EPH vezető, hozzá nem tartozik fázisvezető, tehát a passzus rá nem értelmezhető
"a dugaszolóaljzatból vagy testről akkor is leágaztatható kiegészítő védővezető"
Vagy TESTRŐL???? Ez a dugaszolóaljzat teste akar lenni?
Vagy egy EPH-zott fémtárgy teste?
Tehát ha pl egy hosszú öltözőszekrény egyik vége EPH-zva van, akkor a másik végéről továbbvihető az EPH? És mi van, ha a gondnok másnap ezt az öltözőszekrényt kicseréli egy fasza faszerkényre?
Ami ezt az áramkör végéből leágaztatott EPH-vezető témát illeti, elmondanám, hogy az, hogy a 2,5 mm2 minimumnak meg kell lennie a dugaszolóaljzathoz vezető védővezetőnek, az csak egyféle értelmezése az előírásoknak, van másik is:
"A minimális 2,5-4 mm2-es követelmény csak a kiegészítő EPH-ra igaz, nem az összes EPH
vezetőre. Fő EPH vezetők minimális keresztmetszete 6 mm2. Ez a követelmény csak olyan védővezetőkre van előírva(ide tartoznak a kiegészítő EPH vezetők is), amelyek nem részei a vezetékeknek, vagy nincsenek közös védőburkolatban a fázisvezetővel. Mi következik ebből? Az, hogy a dugaszolóaljzatból vagy testről akkor is leágaztatható kiegészítő védővezető, ha a dugaszolóaljzatig csak 1,5mm2-es PE vezető megy. Hiszen a minimum 2,5- 4 mm2-es keresztmetszet csak fázisvezetőtől külön vitt védővezetőre (például kiegészítő EPH vezetőre) vonatkozik. A dugaszolóaljzatig meg ugyebár közös vezetőben vagy védőburkolatban (kábelcsatorna, védőcső stb. megy.) Persze ha a PE vezető is külön van vezetve a fázisvezetőtől, akkor arra is igaz a minimális 2,5-4 mm2-es keresztmetszet."
Az idézet a Mérnöki Kamara lapjában található linken olvasható "VMBSZ tankönyv"-ben van, mely "Rátai Attilának, Budapest Főváros Kormányhivatala műszaki felügyelőjének" műve.
Akkor elmesélem neked, hogy múlt év vége felé írogattam egy kedves topliktárssal EMAIL mert gondijai adódtak és információra volt szüksége. Nagyon szívesen segítettem neki, nem vizsgáltam hogy hányszor anyáztuk le egymást mert ez nem érdekes hisz adni öröm. Azt sem biztos hogy volt ilyen.
Amikor megkaptam a szabványleírásokat felajánlottam hogy akinek kell összetömörítem és elküldöm neki, mert adni jó. Akkor sem vizsgáltam hogy ki mindenkivel akasztottam fasz dolgok össze a bajuszt mert ez teljesen lényegtelen, ha jól érzem magam attól, hogy másokkal jót teszek akkor bárkinek bármit. Még akár neked is. Megjegyzem Elek kérte és elküldtem neki is függetlenül attól, hogy hogy osztjuk egymást ...
Most ezzel a beírassál, nem nekem okoztál gondot hanem magadból csináltál faszt ország-világ előtt ...
Tud valaki nekem szívességből küldeni egy árajánlatot - valami normálisabb formában egy konyha villamos hálózatának az elkészítéséről ? Beadandó céljából ! :)
Nem kell bele semmi személyes adat azt majd én a magam képére formálom ... :D
A legtöbb csövesnek fogalma nincs róla. Arról sem, hogy lehet ilyen közdarabokat kapni. Épp most csinálok egy családi házat, a vizesnek fogalma nem volt róla, hogy kell ilyen. Ritka eset, de értelmes volt, kérdezett majd utána nézett, elismerte, hogy nem volt igaza és berakott közdarabokat a szükséges helyekre. Minősíti a villanyszerelőket is, hogy a sokadik szerelése után tudta meg, hogy kell ilyen :)
Úgy gondolom bőven eltértünk az alap kérdéstől. Egy családi házról és nem ipari üzemről volt szó. Azért a kettőt ilyen szempontból nem szerencsés összehasonlítani. Ipari létesítményekre jóval szigorúbb előírások vannak.
Dehogy tudod. Érintőleges ismereteid vannak, magad sem tudod mit nem tudsz. Kb. olyan mértékű ismereteid vannak villanyszerelésben mint nekem IT témában. A különbség az közöttünk, hogy nekem eszembe se jut IT témában kétségbe vonni hozzáértők hozzászólásait, max. kérdezek.
> Szennyvíz levezetőre a kádak, zuhanytálcák alatt tudsz például csatlakozni
Es a rotyivel mi lesz ? Vagy az is eleg ha raharapok a zoldsargara a bableves utan ? Esetleg femhalos wc papir amivel lehet probalkozni, bar az elkepzelheto hogy picit fáj :)
Fuss neki még egyszer. Légvezetékről nem én írtam. Szennyvíz levezetőre a kádak, zuhanytálcák alatt tudsz például csatlakozni. Valóban, a víz és gáz csőre például a gépészeti helyiségben vagy a kazánnál tudsz csatlakozni.
A szennyvizet hogyan ? 150-es PVC csore hol a banatban kotok ra ?
Manapsag ami szereleseket lattam ott a viz/gaz az utcarol KPE csoben jon be. Hazon belul viz 5 reteguvel van kotve, tipikusan az egyetlen pont ahol a futes femcsoveken megy a gepeszeti helyiseg (ott mondjuk illik EPH-zni)
Az alu legvezeteket hogyan EPH-zod ? Ha lehuzod a foldbe a bejovo fazist annak rendkivul fog orulni a szolgaltato ;)
Hajjaj! Multinál ha öltözőben jársz, figyeld majd meg! Ó igen, a beépített fém terelőkarók, korlátok is beköttendőek. Tízemeletesben minden össze van drótozva zöldsárgával.
Víz, gáz, fűtés csövek. szennyvíz lefolyó csatorna, esetleges kiterjedt fémszerkezetek.
A bekötést kialakíthatja a ház központi EPH csomópontjából, vagy az előttem már leírt csatlakozási pontból (például dugalj) amennyiben annak védővezetője legalább 2,5mm2-es.
"vagy egy külön földelőszondához, esetleg a ház már kialakított földelésére kell csatlakoztatni?"
Az EPH számára nem kell külön földelő szonda, elég neki a ház normál földelési pontja/ szondája, az EPH keretében erre a pontra lesznek rákötve a különböző nagy kiterjedésű fém dolgok a házban.
"Villanyszerelő szerint az EPH-nak elég ha a gázcsöveket, vízvezetékeket (két csövét) összeköti."
A vízóra/gázóra bejövő/kimenő csövének egymással összekötése nem az EPH rendszer része, de valóban megvédheti a gáz/vízszerelőt egy áramütéstől.
A héten hallottam,hogy enyhítettek a szabványon és elég ha egy 2,5-ös erekkell kiépített dugaszoló aljzat zöldsárgájából ágaztatják le az eph-t. nekem ez furcsa de az illető aki mondta ezzel foglalkozik.
"Van egy új erősítőm amiben cicereg/zúg a transzformátor."
Ha egy erősítő tápegységének transzformátorából ilyen zajok jönnek, akkor én hibás trafóra gyanakodnék (megfelelő lakkozás/műgyantázás híján lötyögő vezetékek vagy vasmag-lemezek). Ha a cicergés az erősítő terhelése függvényében erősödik, akkor még valószínűbb ("A" osztályú erősítő esetén ez alig érezhető).
"llítólag attól is lehet ha egyenáram kerül a hálózatra valamitől."
Honnan származik ez az okosság? Hogyan kerülhet ilyen mértékű egyenáram a hálózatra?
"elég lenne egy DC leválasztót beszerezni."
Ez miféle termék? Tudsz mutatni olyan internetes oldalt, ahol ilyen erősítő/tápegység védő DC leválasztót lehet vásárolni?
Sziasztok, egy egyszerű, olcsó multimeter-rel meg lehet mérni mekkora egyenáram (DC) van a 220V váltóáramú hálózaton a házban?
Van egy új erősítőm amiben cicereg/zúg a transzformátor. Állítólag attól is lehet ha egyenáram kerül a hálózatra valamitől. Ha ez lenne a baj akkor elég lenne egy DC leválasztót beszerezni.
Van ezeknek, néha nagy cégek vezérei is ilyenek az meg a másik keménység. Most éppen valaki nem érti, hogy miért 5-X milliós beruházás egy wifi (ami amúgy a hálózatosok dolga, de ezen ugorjunk, infós, infós, nem kell értenie hozzá :-D) ami szerinte 1 nap alatt kész, mert 30 Euró a Médiamárkban és még Ő is be tudta állítani. Az, hogy itt biztonság sem árt és 400 fős cég 3-4 emeleten elszórva más arányok vannak, az már Neki magas, de kurvára tudja és ért hozzá, minket meg fikáz, hogy miért nincs még kész és biztos nem értünk hozzá miért nem vesszük le csak úgy a polcról :-D Amíg fizet és nem basztat, addig kb. okés, csak 3 hetente visszatérni ugyanerre kicsit unalmas.
Na, szombat délutáni kalandok az angolul olvasni tudó informatikussal, aki nem a lényeget mondja, hogy nem létezik a postafiók és szerver neve ez meg ez, hanem próbál mailer démont betűzni. Mennyivel jobban nézhettem ki én péntenek, mikor egy webes felületen startot kellett nyomni egy távtelepítésnek, de nem akarta és majd kijönnek megnézni és izé, meg bigyó, mert "néha távolról nem megy". Írtam a csávónak, hogy nem ma kezdtem, ha értelmes logja nincs, azért itt egy elkapott kimenet ha ezt a csomagot kell direktben megetetni lanon, soroson, USB-n, csiribirin, akkor lehet meg tudom oldani, de még epromot is írok ha kell:
Kicsit olvasgatva ez még érthető is:,,Ugyanarra a táppontra (transzformátorra) kapcsolt hálózaton tilos egyidejűleg nullá- zást és nullázás nélküli védőföldelést létesíteni. Ennek oka, hogy a nullázásba be nem vont, védőföldeléssel ellátott fogyasztó testzárlata esetén ha a védőföldelés ellenállása kellően kicsi a transzformátor üzemi földelése és ezen keresztül az összes nullázott fo- gyasztó meg nem engedett feszültségre emelkedhet." De ez arról szól ha egy adott tápponton (hálózaton) belül vegyesen (fogysztókat nézve szeparáltan) használ különböző földelési módot.
Továbbra is kérdés, én mint lakossági ügyfél, családi házamban, miért szüntette meg nullázást a földszonda kiépítésekor. Feltételezem, hogy a cél egy TN-C-S hálózat lenne (ami nálam meg is valósítható, illetve meg is volt TN-C földszonda/áramvédő nélkül a múltban) ehelyett kaptam egy tisztán szondás földelési módot.
"A régi magyar szabványokban tiltották a TN és a TT egy tápponton alkalmazását (később TN-t engedtek egyedi biztonsági intézkedések mellett (a nullázás belső feltételeinek hívják ezeket), és ezeket az előírásokat általában a szolgáltatók átvették belső előírásokba. Amiről beszélek, az a 2015-ös Regszer jegyzetben így szerepel: Ugyanarra a táppontra (transzformátorra) kapcsolt hálózaton tilos egyidejűleg nullázást és nullázás nélküli védőföldelést létesíteni. A 2019-es jegyzetben meg már nincsen Műszaki alapok című fejezet. Mivel a magyarázat szerint a TT fogyasztó okozhat veszélyt a TN fogyasztókra, tehát: - TT hálózaton TN alkalmazható egyedi biztonsági intézkedések (belső feltételek) mellett - TN hálózaton TT akkor lenne alkalmazható, ha az előző bajusz alatti egyedi biztonsági intézkedéseket minden TN fogyasztónál végrehajtják"
Sziaztok következő kérdésem lenne. Adott egy családi ház tavaly költöztem be. Villanyóra szekrény elég elhanyagolt volt, csak mezei bakony kismegszakítók, áramvédő nélkül, 3 fázis+1 fázis éjszakainak. Földelés volt nullázással földszonda nélkül.Szóltam villanyszerelőnek, hogy jó lenne felújítani. Megcsinálta, arámvédőt is szerelt fel, illetve ütött le földszondát. Ellenben úgy néz ki, hogy a felújítás során megszüntette a nullázást és most a földem földszondán keresztül megy. Lényegében TN hálózatból TT csinált. Mennyire elfogadható így a földelés?
Egy kicsit fölélőttem, így utólag, de ha már a 16 Mhz-s órajelnél tartunk, legyen 40 megás a merevlemez, VGA kártyával, 9 ezer birodami márka, az kb 350 eFt volt - mindez 1990-ben.
"mint az álláshirdetésekben a "kötelező angol nyelvismeret", ahol egy kalap alá veszik az összes tudásszintet?"
Ez a let's switch to english mondatnálel is dől, de már akár az interjú előtt is telefonban. Többi nem számít, megint összevissza beszélsz. Mi lenne ha véletlenül inkább megnéznéd és nem csak elméleteket gyártanál, hogy?
A többi meg relatív és gittrágás, de írd be mindegyikhez a 100%-ot. Vagy ne.
"fogalmad sincs miről beszélsz, mert ezeket ugye listából kattintgatva tudod magadnak összerendezni"
Valóban kb annyira vagyok LinkedIn szakértő, mint amennyire Facebook szakértő :)
És ebben a kattingatós listában is úgy van megfogalmazva minden, mint az álláshirdetésekben a "kötelező angol nyelvismeret", ahol egy kalap alá veszik az összes tudásszintet? Vagy ha valakinek egy rész-területen nem 100 százalékos a tudása, akkor ezt érzékeltetheti a kattintgatásnál? Vagy csak egyetlen fokozat van, tehát aki egy területen nem expert és becsületes ember, az nem fogja bekattintani azt a tételt? Miközben lehet, hogy a konkrét munkahelyen elég lenne a szakterület 10-20%-os ismerete is?
Vagy szerinted aki saját érzése szerint csak 10-20%-osan ért valamihez, az is nyugodtan kattintsa be?
Én nem alkalmaznék olyan embert, aki csalással próbál bekerülni a cégemhez, mert holnap talán a munkaadója kárára fog csalni
(mondjuk aki sorozatban elköveti az "illegális határátlépés" nevű bűncselekményt, én azt az embert sem nevezném "valószínűleg talpig becsületes szerencsétlen menekült"-nek, tehát lehet, hogy bennem van a hiba)
Ismerve az XT lapokat, szerintem mindkettő élhet még.
Ott még setup és óra sincs, tehát az akksi sem folyik ki és marja szét a lapot, ami rengeteg klasszik hardvert kivégzett.
Nagyon régi XTnél már az epromok kezdik felejteni a BIOS-t, vagy néhányon van 1-2 GAL ami szintén hasonló történet,.... a gyárilag garantált adatmegartási időt így is 2-3x lép túl némelyik, és még mindig élnek.
A kérdés jó, a számítógép még abban a formában egyben van, varrógépet cserélte, de nyilván ha a modernizálásokat nézzük akkor én is cseréltem a gépet sokszor, csak meghagytam a régit.
A hasznát cuccoknak volt annyi előnye, hogy azokon többnyire akadt valamiféle oprendszer is, tehát bekapcsolás után nem csak egy üres zöld képernyőt láttál :)
Jonnek majd azok a hirdetesek is, rogton az "idegsebesz-foorvosnak keresunk segedmunkast" illetve az "atomreaktor tervezo munkakorbe segedmunkast" hirdetesekkel egyidoben.
mert te azt hiszed hogy azt a munkat _barki_ el tudja vegezni. pistike a pek vagy jozsika a segedmunkas.
A segédmunkás-keresős villanyszerelő hirdetés kapcsán megjegeztem, hogy valahogy így kellene meghirdetni az egyszerűbb informatikusi pozíciókat is és akkor elhinném, hogy azon a területen is valódi munkaerőhiány van.
Ezzel kapcsolatban szinte semmi reagálás nem történt,
viszont kaptam egy rakás másról-beszéléses (mellébeszéléses) lehülyézést
és kipattant egy három napos informatikai farokméregető flame-war is
Ebbőlis látszik (megint) fogalmad sincs miről beszélsz, mert ezeket ugye listából kattintgatva tudod magadnak összerendezni. Így lesz egységes és kereshető, aztán én meg csóválom a fejem, mikor a jelentkező sem írja le, csak szerver és asztali OS, ami nálam Win lenne, Ő pont Kubuntura gondolt, kár volt ezt az időt is elpazarolni.
Adtál egy ötletet: lehet, hogy azért nincs szinte semmi kapás egyees LinkedIn profilokra, mert a szöveg megfogalmazásánál nem gondoltak a HR-esek átlagos IQ szintjére :) Tehát pl ne azt írja a profiljában, hogy "különböző jellegű internet szerverek telepítése és üzemeltetése számos operációs rendszeren" vagy pl "több száz óra gyakorlat többféle különböző cms rendszer használatában" ezekre a mondatokra soha nem fognak rátalálni az átlag alatti IQ-jú fejvadászok (tehát kb 99 százalékuk :) nekik egy rakás konkrét kulcsszót kell elhelyezni a szövegben, mint pl nameserver vagy wordpress.
Odaírhatod, humbug is, de egy linkedln profil még aprólékosabb bír lenni :-) Igen, néha egy varázsszó is elég, aztán vagy el tudja adni magát specifikusan, vagy sem. Országban vajon hány ember lehet erős Merakiból?
Pedig egészen egyértelmű, nálunk két srác semmi mást nem csinál csak a "TCP" tudását csillogtatja, kicsivel többért, mint ami Elek szerint már elfogadható fizetés.
Nem fikázom én meg véletlenül sem csak egy TCP bejegyzés olyan mintha azt írnánk hogy jó vagyok 3 fázisból. :)
Sokszor én is kishitű vagyok, mert minek emlegetni ezt meg azt, nem érzem nagy dolognak a tudását, meg ugy gondolja az ember hogy ezt mindenki tudja, és pedig nem ...
Szóval soha nem lehet tudni miből lesz a cserebogár ... :)
Tudja fene, 1995ben már nagyobb gépekkel toltuk a hálózatos mindenféléket, így uána kellene néznem rendesen... Van mentésem, tavaly egy sör mellett visszakapcsoltuk az Ubult is :-D Az is valami hasonló kávéházi dumából indult ki. De mondjuk ha Commodore terület akkor Pigmyvel egy szobában húztuk az igát úgy 2008 környékétől visszamenőleg kb. 10évet. Előtte 1987ben csinált magáról egy ilyet és nyomta tovább:
Másik gyagya is aki faszákat rajzolt és csak pislogtunk, meg házi bajnokságon rá szavaztunk az elvileg sokra vitte, szerintem mindenkinek akad 1-2 ismerős részlet ebből meg abból:
De inkább nézzetek Vakondokat vaze, nekem keci hosszú a listám és különben is láttam Pokót józanul :-D Nekem valódi haverjaim vannak, nem olyan képzeltek, mint Mekknek.
Lehet az sablonos vagy csúnya is, név, mailcím, ez és ez vagyok, aztán ilyen fura rövidítéseket akár egy sorba is összeokádhat 5ös Ariallal. Minél több, annál jobb: MCSE, MCP, AWS, DNS, TCP, Hyper-V, ESX....
Egyik cégnél egyszer megfejtettük a civil végzettségeket, volt ott gazdagon villanyszerelő, hogy témánál maradjunk, de akadt tengerbiológus, phd csillagász, rallyversenyző, kasszafúró... Vissza lehet nézni az időben is, most nézegettem, hogy ki azok akikkel már 15 éves korunkban ilyen buziságokat műveltünk, számítógépekhez kapcsolható grafika/zene/animáció/izé. Erre egyik a Sonynak feljeszt 3D motort a pléjsztésönhöz, másik még mindig zenész, harmadik grafikus. Csak én nem értek semmihez :-D Ráadásul 90es évekből vissza is lehet nézni a kezdeti melójukat, volt aki ezekkel kilincselt cégeknél. Másik ismerős is csinált egy pizzarendelő appot meg okosházat otthonra, suli alatt már bőven dolgozott és jó ötlet volt az egészet megoldani diplomamunkának is, ha már adott a téma. Okosotthon tán érintőlegesen ide kapcsolódik.
Valójában nem IT a téma hanem a nyomora az álláskereséssel. Tök mindegy hogy ez az IT vagy egy erősáramú szerelő pozíciókeresést rejt.
Próbálom erőltetni neki hogy nem elég 68-as Jóskának lenni a CW kupacban mert akkor soha nem lesz sikere. Ha szükséges akkor rácba szedi a facebook profilját stb stb ...
B+ nem lehetne ezt itt abbahagyni? Még Elek is elkussolt, ne csalogassátok már elő. Véget nem érő vita ez az IT világáról (én is abban dolgozom), de nem a villanyszerelő topicba való.
Úgy is utánad akarnak nézni és ha elejébe mész hogy van és csak azt látják ami láttatni akarsz akár a facen vagy az instán akkor abból nem jössz ki rosszul.
Most ugye arról beszélgetünk hogy Eleket vagy a komáját be sem hívják és valójában átnéznek rajta. Ha egy sablonos szart ad le önéletrajnak es ir egy fos motivációs levelet akkor ne is csodálkozzon azon hogy nem kelt fel semmiféle érdeklődést.
Nehogy feladja már a leckét egy jomla lapot összedobni.
Komolytalan társaság ilyen szempontból. Nem az életed minden pillanatát kell ilyen helyre publikálnod hanem ki kell emelkednek a mocsárból ezáltal, hogy összemossanak a másik 100 senkiházi jelentkezővel.
Aki már a rendszeren belül van annak ertelemszerűen nem kell mert minek ...
Ez ugye relativ kerdes. Ha azt nezzuk hogy Elek sajat bevallasa szerint 48%-al okosabb mint a Mensa skala szerinti legokosabb ember a foldon akkor nem, mert o elvezi ezt. Ha ugy nezzuk hogy mindenki mas szenved akkor igen ;)
Bele. Meg 8 sort, hogy mihez értek, mit nyomkodtam X év alatt. Mondta is, hogy az anyavállalat dumája a kiírás, de divízión belül a tapasztalat nem egyenértékű, hanem kb jobb is. Bár ha a haverod nézegeti a kiírásokat, akkor többnyire ezt kérnek és nem papírt.
Facebook profil szerintem senkinél semmit nem mond. Weblapja meg a kisebb KKVknak szolgáltatóknak szokott lenni. Egyszer én is nekiláttam a webnek, mert hirtelen nézettséget is kaptam volna, de egybevágott sógor születésnapos viszkijével, így akkor hagytam félbe kb. 13 éve... Kollégáknak domain van a saját szarokhoz, de weblapról nem tudok.
PC installálgatás az nem munka. Jellemzően a gyerekek csináljak elemiben, meg az okostáblát nyomtatót állítgatják be a kicsit kevésbe jártas pedagógusoknak.
:-))))
- Aki nem ért alapvető MS vagy azok alternatívái alkalmazások használatához az analfabéta. Teljesen felesleges beírni.
No, azért megnéznék egy-két embert ahogy függvényeket fűz össze Excelben és Pivot táblákkal dolgozik.
Egy leendő IT szakembernek kell lennie saját weblapnak és profilnak és ezeknek tükröznie kell a jártasságát.
Körbekérdeztem most a srácokat, kettőnek van, a többiek röhögnek. Domain van, de weblap...
Egy leendő IT szakembernek kell lennie saját weblapnak és profilnak és ezeknek tükröznie kell a jártasságát.
Az én önéletrajzomban például van egy link (pdf megjelenítőhöz) és egy QR kód (ha nyomtatva nézik), amiben egyrészt ott a névjegyem, másrészt egy link pár referencia megoldásra (nomeg az is jelzés hogy a link eleve a saját kiszolgálómra mutat).
Valamilyen referencia megléte esetén lényegesen nagyobb eséllyel keresnek meg természetesen (az általam használt megoldás persze csupán egy példa, a lényeg hogy valami legyen).
Nem számon kérni kell a munkaadókon hogy nem feltételeznek hanem az addigi produktumokat bemutatni.
- Stílszerűen szólva hiába vagy te nagy villszer aki 20 évig PEN-t válogatott szét és nagyon jól nyomta az egy olyan gyárban - mint például nálunk - ahol egy FI relé sincs faszt se ér.
- PC installálgatás az nem munka. Jellemzően a gyerekek csináljak elemiben, meg az okostáblát nyomtatót állítgatják be a kicsit kevésbe jártas pedagógusoknak.
- Aki nem ért alapvető MS vagy azok alternatívái alkalmazások használatához az analfabéta. Teljesen felesleges beírni.
- Ha be tudsz mutatni referenciát az sokat nyom a latba, ha papírjaid vannak inkább már diploma az megint.
- A facebook profilod árulkodik rólad hogy te ezekben tényleg jártas vagy akkor az megint. Egy leendő IT szakembernek kell lennie saját weblapnak és profilnak és ezeknek tükröznie kell a jártasságát.
"Én is beadtam oda, ahol végzettséget és mindent kértek"
És őszintén beleírtad, hogy nincsen semmi szakirányú végzettséged? Ha ennek el.enére mgéis behívtak interjúra, akkor
lehet, hogy nálatok van az ország egyetlen HR-ese, akinek az IQ-ja 80 felett van (persze a 100-at az ő IQ-ja sem éri el, hiszen az álláshirdetésben ő is olyan feltételeket adott meg, amelyek valójában nem szükségesek a pozíció betöltéséhez ;)
Tőled is megkérdezem: ha soha az életben nem találkoznak, akkor honnan fogja tudni a munkaadó, hogy az illető egy "mérgező figura", vagy pont ő az az álommelós, aki miatt két éve hirdeti az állást (szar, kirekesztő szöveggel).
Nem , nekik olyan ember kell aki túl azon hogy ért bizonyos dolgokhoz meg könnyen be tud épülni emberileg a jelenlegi munkaerő gárdába.
Nem az a baj veled, hogy előadod ott is a mindenhez értek figurát - még akár megelőlegezem neked hogy tényleg mindenhez - és a munkaadókat ez a fölényesség amit előadsz frusztrálja és nem akarják a jelenlegi csoportjukat megmérgezni egy ilyen figurával ? Egy volt kolléga állapította ezt teljesen őszintén magáról. Azóta nem rosszul menő EV es a saját ötleteit valósitja meg.
Kurvasokat fizetunk az "informatikusoknak". Olyan sokat hogy lehet hogy te meg nem is lattal ekkora osszegeket berpapirra leirva.
> ÉS fiatal
Pont nem erdekel hogy hany eves
> ÉS korlátlanul ingyen túlóráztatható
Nem nagyon van tulora. Ha van, lecsusztathato.
> autodidakta informatikusok az "iskolájukat" a való életben végezté
Egy autodidakta informatikussal beszelsz. Meseld el az eletem legyszi, *te* biztosan jobban tudod mint en.
> Ahhoz, hogy megtudd, hogy alkalmatlan, ahhoz előbb fel kellene venni a kapcsolatot vele
Nem. Ha a CV-bol latszik hogy alkalmatlan akkor nem erdemes idot fecserelni ra. (az a rendszergazda jelolt aki a word/excel/photoshoppal kezdi a CV-t az pl eleve alkalmatlan)
> A szakmai angol nyelvtudásnak legalább tíz különböző fokozata van
Megszamoltad ? Vagy ez ilyen szokasos exhas becsles ?
> Létezik pl olyan munkakör, ahol bőven elég lenne, ha az alkalmazott megbízhatóan értelmezni (kizárólag olvasni)
Aham, csak en ilyet meg nem lattam. Nalunk nemzetkozi kornyezet van, el kell tudnia beszelgetni kulfoldiekkel (tudod, vannak olyanok is) az idojarasrol, a tegnapi meccsrol meg az AWS rejtelmeirol is az embernek akit felveszek. Ha az altalad favorizalt pistike ezt nem tudja akkor sajnos nem eleg jo a poziciora, barmennyire is ugralsz. Az sem artana ha nem lenne teljesen autista, szorult volna bele valamennyi szocialis erzek is, mert emberekkel kell beszelni, felmerni mit akarnak es nem azzal kezdeni hogy rogton lehulyez mindenkit. De te nyilvan *sokkal* jobban tudod mi kell nekem vagy a szakmanak, hiszen egyszer mar hallottal valakirol aki latott 1x64A betapot csaladi hazon.
Hagyjuk, teljesen felesleges (es offtopic) ez az egesz. Ucsorogj tovabb a fotelban es oszd az eszt mindenrol (is), mert ahhoz (is) ertesz.
Létezik pl olyan munkakör, ahol bőven elég lenne, ha az alkalmazott megbízhatóan értelmezni (kizárólag olvasni) tud néhány egyszerű műszaki vagy informatikai leírást
Egy percet nem dolgoztál IT oldalon, ez egészen biztos és így próbálsz osztani...
Ha valójában nem akármilyen informatikus kell, hanem kizárólag alacsony bérigényű ÉS fiatal ÉS korlátlanul ingyen túlóráztatható, stb, akkor nem hülyék, hanem jól csinálják a dolgukat. Mivel az autodidakta informatikusok az "iskolájukat" a való életben végezték, ezért közöttük talán egy sincs, aki a "korlátlanul szívatható balek" népcsoportba tartozik.
Mi az a túlóra IT üzemeltetésben pl.? Ki számít baleknek?
Ma reggel 7:10-kor fél lábam volt még csak a gatyában, de már VPN beállításokat diktáltam az egyik fejlesztőnek, akinek elszállt a gépe éjszaka. A fórumozás és FB nézegetés közben nekifogok az inmat. javak selejt előkészítésének és közben telepítek egy laptopot, mert holnap reggel 8-kor jönnek érte. Mi az a kötött munkaidő? Miben méred a túlórát?
Nem az az itten a baj hogy segghulye vagy a nyelvhez, no meg lusta is hogy energiát beletegyél, és emiatt is no meg sok minden más miatt átnéznek rajtad ? Most meg meg akarod makkolni hogy a munkáltató a hülye mert olyan hirdetést tesz fel amire fehér ember nem tud megfelelni pedig csak te nem mindenki más biztosan ?
Mást értünk alkalmatlan alatt. Olvastad a Firefoxos példám? Egy programozó írja le mit mire csinált, a jobbak hoznak saját alkalmazást, kint van letölthetőben, hobbiprojektet, bármit. Nálam MS üzemeltetőre mi esett be? Van vagy 30-40 kulcsszó amiből 4re már ráugrunk. Ezek közül egyet sem ír bele. Meg azt sem, hogy Microsoft :-D AD, Exchange, DFS? Semmi. Ezt minek behívni? Látszik róla, hogy nem is erre a bolygóra született. Ha tudja írja bele, ha olyan hülye, hogy nem írja bele akkor hülyékkel nem melózunk. Bár kipróbáltuk, hálózatos szoftveresnek hívtunk be kazán szerelőt :-)
Próbálkozzon. Én is beadtam oda, ahol végzettséget és mindent kértek, aztán megoldottam helyette tudással. De van kolléga aki nem beszél nyelvet és kényelmesebb meloval jobban keres nálam. Ezek meg úgyis kitalált személyek, hogy valamin rágd a gittet.
"Szoval sokezer pistike van aki tul szereny ahhoz hogy palyazzon."
Látom nem vagy képes felfogni, hogy NINCS OLYAN ÁLLÁSHIRDETÉS, AMIRE PÁLYÁZHATNA mert a szarul megfogalmazott álláshirdetések egy vagy több feltétele kizárja őt.
"Tehat minden munkaado hulye ? Sajat magukat szivatjak a rossz hirdetesekkel ?"
Ha valójában nem akármilyen informatikus kell, hanem kizárólag alacsony bérigényű ÉS fiatal ÉS korlátlanul ingyen túlóráztatható, stb, akkor nem hülyék, hanem jól csinálják a dolgukat. Mivel az autodidakta informatikusok az "iskolájukat" a való életben végezték, ezért közöttük talán egy sincs, aki a "korlátlanul szívatható balek" népcsoportba tartozik.
"ki mindenki palyaz meg egy hirdetest... 90%-rol ordit hogy alkalmatlan"
Ahhoz, hogy megtudd, hogy alkalmatlan, ahhoz előbb fel kellene venni a kapcsolatot vele. Akivel soha nem találkozol, arról soha nem fogod megtudni, hogy alkalmatlan, vagy éppen kiválóan alkalmas.
"Oda van irva hogy "Angol vagy nemet nyelv elvaras","
Na ez a szöveg a hirdetésekben pl egy konkrét röhejes állatság a munkeadók/HR-esek részéről. A szakmai angol nyelvtudásnak legalább tíz különböző fokozata van, de minden hirdetésben a fent olvasható általános homályos baromság látható. Létezik pl olyan munkakör, ahol bőven elég lenne, ha az alkalmazott megbízhatóan értelmezni (kizárólag olvasni) tud néhány egyszerű műszaki vagy informatikai leírást, de a "good morning" kifejezést már nem muszáj értenie és sem levelezni, sem angolul megszólalni nem kell neki soha. De a szerencsétlen a hirdetésben a fenti homályos "angol elvárás" szöveget olvasva nem mer jelentkezni az álláshirdetésre, mert mi van, ha az interjún ott fog égni, mert a HR-es könnyed angol nyelvű csevegést kezdeményez pl az időjárásról?
> Ez nem csak egy emeber, hanem valószínűleg sok ezer.
Szoval sokezer pistike van aki tul szereny ahhoz hogy palyazzon. Sok tizezer van aki meg nem.
> folyamatosan nézi a szakmai hirdető portálokat [...] nem kell angolul beszélgetni
Miert nem tanul meg angolul ? Plane ha folyamatosan olvas ? Ja, hogy annyira nem akarja ? Akkor el lehet felejteni a multikat, valoban jol fizeto allasokat.
> Persze ha esetleg egyszer majd valódi hiány lesz informatikusokban
Elgurult a gyogyszered. Beleugatsz ismet (sokadszor) egy olyan temaba amirol legjobb esetben is csak masodkezboli informacioid vannak, de meg azoknak se hiszed el hogy hulyesegeket beszelsz akik ebbol elnek.
> az egész folyamatnak ott kell elkezdődnie, hogy a munkaadó feltételezi
Mindig ezek a GONOSZ munkaadok... Fujj, undorito, miert nem adnak egesz napos tokvakarasert milliokat mindenkinek, merhiszen' te megmondtad. Igazi magyar mentalitas, gratulalok.
Az a szívás ebben a jól fizető muktikultiban, hogy elobb-utóbb valamilyen nyelven beszélni kell. Vagy mondhatjuk, hogy nemakajommmm, akkor kevesebbet ér.
Ez nem csak egy emeber, hanem valószínűleg sok ezer.
Pl van, amelyikről tudom, hogy folyamatosan nézi a szakmai hirdető portálokat, hogy lát-e olyan hirdetést, aminek a feltételeinek ő megfelel, tehát pl
- végzettség nem kell (elég a sok évnyi gyakorlat)
- nem kell angolul beszélgetni (elég, ha tökéletesen olvas szakmai nyelven).
Kérdezted, hogy mire vár. Az olyan hirdetésekre vár, amire jelentkezhet.
Persze ha esetleg egyszer majd valódi hiány lesz informatikusokban és megjelennek az effajta hirdetések is, akkor még mindig lesznek röhejes bért kínáló munkaadók és lesznek annyira távoli munkahelyek (mert ugye a távmunka magyarországon gyakorlatilag ismeretlen), amilyen messzire már nem éri meg ingázni (pl vidékről), stb.
De az egész folyamatnak ott kell elkezdődnie, hogy a munkaadó feltételezi, hogy talán a végzettséggel nem rendelkezők között is lehetnek értelmes emberek (sőt, akár sokkal okosabb is lehet, mint némelyik, kiseggelt diplomáját büszkén lobogtató, amúgy teljesen fogalmatlan hülyegyerek :)
Hozzánk MS rendszerüzemeltetőnek az első 30 közüli legerősebbnél annyi érintőleges pontot találtunk, hogy FireFox és PhotoShop ismeretei voltak felsorolva. Nálam meg az a baj, mikor esetleg egyszerű Sanyika ilyenre vár és Ő is valami helyi jegyzetből olvassa a választ a "hogy működik-e az" kérdésre, amire 6 különböző rendszer 6x3-4 megoldását eldarálom. És néz, hogy ilyenek itt nem is nagyon vannak. Meg ugye a Nortel/Kapsch/Avaya az majdnem ugyanaz, de már ugyanaz :-D
" Iztibizti leszarom hogy van-e diplomaja, csak tudja amit kell. "
És ne feledd, hogy fejpénzt is fizetsz bárkinek aki hozza. Egyik ex-kolléga 12 embert közvetített ki a céghez a múltjából. Másik ismerős vidékre úgy kb. 40et, oszt át is vehette a fejenkénti 3ezer Eurós jutalékot. Az már kerek összeg, érdemes akár csak ilyenben is utazni, ha tele vagy kalandvágyó joker arcokkal, akik mindent is tudnak.
Tehat minden munkaado hulye ? Sajat magukat szivatjak a rossz hirdetesekkel ?
Hany ilyet lattal mar ? Hany helyen dolgoztal (IT terulet) ahol ralatasod volt arra hogy valoban mit csinalnak ezek a sracok ?
Istenem, ha lenne rola fogalmad hogy ki mindenki palyaz meg egy hirdetest... 90%-rol ordit hogy alkalmatlan. Oda van irva hogy "Angol vagy nemet nyelv elvaras", erre jonnek akik egyszer mar hallottak valakit angolul beszelni a szomszed utcaban. Mi a banatot kezdjek vele ha nem tudom kikuldeni kulfoldre az ugyfelhez mert nem beszel semmilyen nyelvet ? Vegyek fel melle 7/24-ben egy tolmacsot ?
Te meg azon sirsz hogy a pek gyerek nem meri megpalyazni. Hagyjal mar...
Azért vannak itt arcok. Elég félelmetesek, de igazából csak a szokásos, nem kell sok mítinggel fárasztani a népeket, jöhesseenk délután kettőre, kapjon valami 16 fok környéki/alatti barlangot, néha egy szelet pizzát messziről be kell dobni és kb. kész is, bármilyen kenyérpirítóra célszoftvert hegeszt. Jahh, meg a napi 8 adag kávé és akkor 12-16 órában működik. Csak pislogtam, mikor pár projektről kérdeztem Őket és beszélhettek is róla. Igaz legtöbbször azt is kérdeztem, hogy "mégis, hogy a picsába kavarodtatok Ti ide?".
- van par ismerosod akik IT-sok (barmit is jelentsen ez, gondolom lattak mar szamitogepet)
- ezek mindannyian NASA informatikus szinten vannak (ismet barmit is jelentsen ez, a nasa nem az informatikarol hires)
- elsirjak neked a bajukat, hogy a bizbasz bt. rendszergizdat keres, lehet jo lenne a pek gyerek mert mar egyszer jatszott world of warcrafttal, de nem jelentkezik az istenadta
Ebbol kovetkeznek a kovetkezo dolgok:
- minden HR-es gonosz es hulye
- facebook lenni rossz, a gazszerelo ugyis okosabb mint a cukorhegy gyerek
- semmilyen munkaerohiany nincs, mert ott a pek gyerek, az bezzeg megold barmilyen problemat, hekkeli a guglit ha kell, ket gemkapocsbol meg 3 billentyuzetbol osszerakja az AWS-t 2 nap alatt, vagy ha kell akkor felprogramozza az ISS-t.
- mindenki hulye
- de leginkabb a HR-esek
- jaaa, mielott elfelejtem, a rack szekreny csak a szomszedok elotti menozesre valo !
Toredelmesen be kell vallanom hogy nincs 200-as IQ-m (bar ez erosen tulmutat a mensa skalajan), de gondolom ez kellene hozza hogy megertsem a logikadat. Aruld mar el, mit csinaljak hogy pillanatok alatt megtalaljam a pek gyereket ? Iztibizti leszarom hogy van-e diplomaja, csak tudja amit kell.
Segítségért fordulok a T. szakértőkhöz, mert az elmúlt hét óta olyat tapasztalok otthon, amire még nem találtam meg a választ (sejtés van). Adott egy családi ház Csepel kertváros övezetében.
Namost feleségem jelezte többször is, hogy napközben bizonyos áramkörökben nincs áram pár órán át. Másokban viszont van. Tehát a konyhán pl. világít a lámpa, de az elektromos főzőlap és a hűtő nem megy (az elektromos sütő viszont igen!). Ha eltelik a pár óra, az áram visszajön.
A biztosítékok nem csaptak le.
Az ELMŰ-nek három fázist fizetünk. Az a sejtésem, hogy valamelyik fázis néha "elmegy" és azok az áramkörök, melyek onnak kapják a kakaót, pihennek ekkor.
Jó a sejtésem? Méregetni még nem álltam neki, de elsőre semmi gyanúsat nem tapasztaltam.
És ha jó a sejtésem, azon nyilván szaladok az ELMŰ-höz, de az jó nekem?
Az általam ismert IT szakemberek meg tele vannak munkával (mert jó szakemberek)
Tehát akkor tulajdonképpen nem ismersz senkit aki jó IT szakember és nem tud elhelyezkedni mert rosszul, rossz helyen hirdetnek a cégek akiknél idióta hr-esek felvételiztetnek és amúgy is aprópénzért akarnak dolgoztatni.
"Nem azt mondtuk, hogy kizárólag ott hirdet, de meg van a létjogosultsága."
Nem mondtam, hogy ott nem érdemes hirdetni, csak azt mondtam, hogy aki CSAK ott hirdet, az nagyon hülye. Márpedig ha egy cég nem kizárólag ott hirdet, akkor ugyebár nem szükséges facebook fiók ahhoz, hogy a hirdetés eljusson Gipsz Jakabhoz.
"túl sok IT-st nem ismerhetsz, mert ezek tele vannak munkával"
A többségüknek azért van szemmel látható szabadideje is, amit (előttem ismeretlen okból) olykor szeretnek a társaságomban eltölteni. Némelyikkel meg munkák kapcsán találkozok.
"Bár Ő tesztelő, azt nem tudom. Az valami informatikus?"
Lehet, hogy 120-as IQ-val egy hét betanulás után bármelyik pékből lehetne kiváló tesztelő, de a tesztelői álláshirdetések is úgy vannak megfogalmazva, hogy azok alapján a NASA senior informatikusainak is csak egy töredéke lehet alkalmas a pozícióra :)
Nem azt mondtuk, hogy kizárólag ott hirdet, de meg van a létjogosultsága. A lenti két ajánla is Facés gyűjtóoldalról van. Aztán ha nem halad valaki a korral, akkor próbálkozhat, vagyunk itt páran akik nem csak júzerek, hanem izé.
Bár előző leírásaid alapján túl sok IT-st nem ismerhetsz, mert ezek tele vannak munkával és eddig meg azt mantráztad, hogy szar minden.
Az általam ismert IT szakemberek meg tele vannak munkával (mert jó szakemberek) és mihelyt van egy icipici szabadidejük, azonnal sportolnak egy kicsit (van, aki minden órában pontosan öt percig :), elmennek szórakozni a barátokkal, kimenek a természetbe, meg ilyenek.
"Állás az kéne, de ahol hirdetik oda nem regisztrál."
Ha egy cég kizárólag a Fészbúkon keres embereket, annál a cégnél súlyos IQ problémák vannak :) pl azt hiszik szegények, hogy a teljes magyar lakosságnak van ott fiókja.
"az általam ismert IT szakembereknek kivétel nélkül van fb"
Az általam ismert IT szakemberek meg tele vannak munkával (mert jó szakemberek) és mihelyt van egy icipici szabadidejük, azonnal sportolnak egy kicsit (van, aki minden órában pontosan öt percig :), elmennek szórakozni a barátokkal, kimenek a természetbe, meg ilyenek.
Oké, nekem az Elmü-nél azt mondták, hogy ha 32A-nél többet szeretnék, azt csak 3 fázison tudják adni, több százezres bekötési költséggel. Bocs, de nem kezdtem el kétségbe vonni az információjukat...
Valóban 32A a főbiztosíték, a Fi reléről pedig azt beszéltük, nagyobbra kellene cserélni. Szóval ezek után nem értettem, miért lenne jó az általad emlegetett 16A-esre kicserélni az egyik (most 25A-es) kismegszakítót hogy elvigye a 7kW-os tűzhelyt...
Köszi a minősítést, nagyon sokat segítettél az ügyben. :(
Arra nem gondoltál, hogy pont azért kérdezősködök itt, mert nem értek hozzá és ezt tudván magamról, nem akarok valami veszélyes állapotot konzerválni??
Amúgy meg azért gondoltam volna meghagyni a jelenlegiből 3 szálat, hogy arra mehessen a 2 kW-os sütő (saját kismegszakítóval) és az újonnan behúzott vastagabbra a tűzhely szintén saját kismegszakítóval. De nyugodtan ugass le, ha ez hülyeség...
A padláson elhelyezett kötődobozok -csak télen- vizesednek. Lehetséges hogy a falban levő csöveken a felfelé áramló meleg levegőben levő a hideg padláson csapódik ki? Ahogyan megfigyeltem, csak ott van ez, ahol cső megy fe-le. Úgy vettem észre hogy a kapcsoló alatt a fal nedvesedett. Mit lehet kezdeni ezzel?
Most nem arról van szó, hogy én mit értek, hanem arról, hogy a jelenlegi álláshirdetések mellett a munkaadó soha nem fog találkozni ezekkel az emberekkel, pedig lehet, hogy az általa évek óta vágyott tökéletes rendszer-üzemeltető szakember éppen az utca túloldalán lévő pékségben dolgozik mint raktáros vagy villanyszerelő, havi 150 nettóért.
te meg olyanokat ismersz akik 50+ éves vidéki kőművesek, és semmi referenciájuk arról hogy a helyi kocsma és/vagy vegyesbolt egy szem pécéjét ők tartották karban évekig.
Még egy off, aztán befejezem: van profilom a LinkedIn-en (viszont Facebook-on nincs), köszönöm, érkeznek a megkeresések folyamatosan (igaz az életkor még alatta van kicsivel).
A kulcsszó nem feltétlenül az életkor, hanem a "rendszerüzemeltetői gyakorlat, de nulla szakirányú végzettség". Egyrészt mit értesz üzemeltetés alatt, másrészt ha az ember nem mélyedt el valamilyen irányban akkor előáll a mindenhezértekdeigazábólsemmihezse "szakember". Az IT-ban (sem) létezik a polihisztor kategória (csak aki önnönmagát jelöli annak).
Mondjuk ebben van valami... az elmúlt fél évben 5 desktop support-os lett felvéve, ebből 2 maradt meg, a többiek rövid pályafutásuk alatt több kárt okoztak mint hasznot...
Horonyvágókkal kapcsolatban kinek mi a tapasztalata ? Nem profi gépet keresek mindennapi használatra, hanem olyan amivel legalább egy családi házat meg lehet csinálni és nem kerül százezrekbe, de nem is adja meg magát fél méter után.
Remélem itt nem a Faszbúkra célzol, mert informatikával főállásban foglalkozó ismerőseim 80-90 százaléka nemhogy nincs fenn a faszbúkon, de még szóba sem áll olyannal, akinek van fiókja ott :)
Háááát erre csak azt tudom mondani, hogy aki hülye az haljon éhen.
Állás az kéne, de ahol hirdetik oda nem regisztrál.
Fészbúkon keresni informatikust, az kb olyan, mint matematikust keresni a Fradi pálya lelátóján a szurkolók között: nem mondom, hogy lehetetlen, de nem lehet túl nagy a közös halmaz :)
Igen azt már tudjuk hogy furák az ismerőseid, az általam ismert IT szakembereknek kivétel nélkül van fb és linedin profiljuk is, és inkább arról panaszkodnak hogy teljesen irreleváns állásokkal bombázzák őket, te meg olyanokat ismersz akik 50+ éves vidéki kőművesek, és semmi referenciájuk arról hogy a helyi kocsma és/vagy vegyesbolt egy szem pécéjét ők tartották karban évekig.
Állítólag vagyunk ott páran, igaz Gömbibá még tiltakozik. Bár Ő tesztelő, azt nem tudom. Az valami informatikus? Tiltakozni lehet, de tt némileg moderált a kiírás és hamar visszajelzést kapnak a gyagyásak.
Remélem itt nem a Faszbúkra célzol, mert informatikával főállásban foglalkozó ismerőseim 80-90 százaléka nemhogy nincs fenn a faszbúkon, de még szóba sem áll olyannal, akinek van fiókja ott :)
Fészbúkon keresni informatikust, az kb olyan, mint matematikust keresni a Fradi pálya lelátóján a szurkolók között: nem mondom, hogy lehetetlen, de nem lehet túl nagy a közös halmaz :)
"Ha viszont csak arra alkalmas hogy uj juzereket krealjon"
A mukkadó honnan fogja megtudni, hogy a jelentkező nem alkalmas (vagy éppen rá vártak évek óta), ha úgy fogalmazza meg a hirdetést, hogy soha az életben nem fognak találkozni?
Nekunk is kellene valaki, mondjuk nem artana ha a linuxtol a cloudig mindenhez (is) ertene. Mondjuk fizetnenk is rendesen, de nincs egyenlore senki. Mekk meg megmondta hogy nincs itt munkaerohiany...
Én most írtam a nagy embernek, hogy 1 éve húzzuk az igát, de lassan antiszoc leszek és úgy válaszolok vissza a júzereknek, ahogy előadják magukat. Főleg ha próbálunk haladni, de felfelé meg saraznak. Az élet kemény.
Azért is nehéz firstline-ra embert találni, mert nem lehet antiszoc, tudni kell folyékonyan beszélni(kiszórtuk a jelentkezők több mint felét) és érteni kell hozzá, mert ha a nagy ember ott áll a hátad mögött, nincs idő guglizni meg telefonálni(ezzel kiesett még 40%).
Rendszergazda keresős csoportokban azért akad minden, de felőlem kezdhetjük előről. Csak mondj konkrétat. Esetleg lenne most itt kettő kb. 20 fős üzemeltetői csapat vezetése is, mert belsős nem nagyon akarja megpályázni. És sok más.
Ha novel netware-el van tele az az uzemeltetoi CV akkor valoban, nem fognak keresni. De ha volt annyi esze az embernek hogy fejlessze magat es cloud / devops iranyba elmozdult akkor dolni fognak az ajanlatok. Ha viszont csak arra alkalmas hogy uj juzereket krealjon illetve papirt csereljen a nyomtatoban akkor lasd elso pont.
Kísérletképpen csinálj egy kamu profilt a LinkedIn-re a következő jellemzőkkel: 20+ év rendszerüzemeltetői gyakorlat, de nulla szakirányú végzettség és 50 év feletti életkor. És várd az állásajánlatok tömegét: évente átlag egy (azaz:1) darab állásajánlat, az is megpróbál hülyének nézni már az első pillanatban.
Igen, legyszives magyarazd el nekem hogy van az, amivel naponta kuzdok.
Az hogy *TE* milyen IT allashirdeteseket latsz es hogy azokbol mit vonsz le az egy dolog, de 200-as IQ-val talan nem belathatatlan problema felfogni hogy esetleg nem latod at az egesz piacot es hogy te is tevedhetsz. Az IT allasok toredeke kerul csupan allashirdetes utjan betoltesre.
Ja, es baromi nehez egy segedmunkast atkepezni mondjuk C++ programozonak.
Ha az informatikai álláshirdetéseknek legalább 10-20 százaléka valami ILYESMI lenne, akkor neked lenne igazad. De amíg a hirdetéseknek csak csak fél ezreléke hasonló jellegű, addig nekem van igazam: Magyarországon nincs valódi informatikus-hiány.
"max olyat ami ketpolusu es egyszerre szakitja a nullat / fazist"
Én olyat javasoltam, ami egyszerre szakítja a nullát és két fázist. Tehát tulképpen egy háromfázisú kismegszakítón átmegy tűzhelyhez menő kék és 2db fekete vezeték.
Ilyet majd irányíts felém párat, kérlek. Jelenleg 2-3-at fel tudnánk venni, de 200-ból nem akad egy jó. Pedig tényleg firstline első körben. Csak ennyire nincs ember itt sem, fentebb meg már nem is mondom.
Igen, ha tudnak rendesen vésni, esetleg csövezni, csatornázni, vezetéket/kábelt elvezetni a tervezés és a szerelvények/kötésekhez kell már csak egy képzettebb szakember. (tanulóként én speciel utáltam vésni ;))
Oké, akkor tőlem mehet helyette is, nem mellé, ha úgy könnyebb. Csak ne nekem kelljen csinálni...
Amúgy pedig egy fázison max. 32A lehet, a három fázis kiépíttetése jelentős kiadás lett volna. És a tűzhely indukciós, de feltételeztem, hogy nem csak három fázison lehet üzemeltetni, hiszen ezt a gyártó sem állítja. A kismegszakító csere mondjuk több, mint ezer Ft, igazából csak nem értem, hogy a meglévő 25-öset miért cserélném kisebbre, ha ez sem elég nagy...
Ez itt erősen off, de informatikus alatt elég sok minden érthető... melyikből van hiány? Az olcsó Desktop-osokból? Aligha. A különböző programozókból? Talán... Üzemeltetőből? Milyen szakirányon? MS, Unix? stb.
(A keresett IT-s amúgy nem vadászik apróhirdetésre, regisztrál mondjuk a LinkedIn-en és kapja az ajánlatokat a fejvadászoktól és a HR toborzóktól)
Nomeg ugye... az olcsón dolgozó szakemberből van a hiány (bármilyen szakmában ;)).
"meglévő 3 db 2,5 mm2-es-re lenne rákötve a sütő, 1 fázis vezeték kikerül és behúznak helyette egy fázis-nulla-földelés kombót akár 4 mm2-est, akár 6-osat,"
Teljes vezetékcsere helyett meglévő vezeték MELLÉ újakat bűvészkedni többe kerül, mint bármi, amit eddig javasoltunk.
"És nem bánnám, ha a kismegszakítókat nem kellene cserélni,"
Tehát egy összesen 32 amperes lakásba vettél egy 30 ampert zabáló (ráadásul nem is indukciós) mondjuk 100.000 forintos tűzhelyet, de ezer forint váratlan kiadás új kismegszakítókra, az már jelentős problémát okoz.
Egyébként szerintem egy értelmes villanyszerelő mellé (építőipari beruházás területen) akár 4-5 nem-villanyszerelőt is lehet tenni, ha legalább kettőnek az IQ-ja eléri a százat ÉS mindenki valóban azt csinálja, amit az okosabb mond neki.
Egy villanyszerelő, két betanított munkás és melléjük két-három segédmunkás meglepően hatékony csapatot képes alkotni, viszonylag elviselhető bérköltség mellett.
Az "így" alatt azt értettem, hogy jelen állapotában, változtatás nélkül ne használjam.
Ha már hozzá kell nyúlni és ehhez szakembert kell hívni, az már egy másik történet.
Amúgy akkor már azt támogatnám, hogy a meglévő 3 db 2,5 mm2-es-re lenne rákötve a sütő, 1 fázis vezeték kikerül és behúznak helyette egy fázis-nulla-földelés kombót akár 4 mm2-est, akár 6-osat, csak nem tudom, ennyi belefér-e a meglévő védőcsőbe, mert új cső kiépítése nem jön szóba. És nem bánnám, ha a kismegszakítókat nem kellene cserélni, csak a Fi relét, de ez már részletkérdés.
Ebből látszik, hogy villanyszerelőből VALÓBAN hiány van
(vagy az látszik, hogy a cég nem szeret fizetni :)
És is láttam már hasonló hirdetéseket.
Az érdekesség kedvvért: a média azt harsogja évek óta, hogy milyen rettentő hiány van informatikusokból, mégsem látsz sehol effajta hirdetést informatikusi munkahelyekre.
Ebből is látható, hogy informatikusokból valójában nincs igazi munkaerő hiány Magyarországon, villanyszerelőkből viszont van.
Ebből is létható, hogy a ritka villanyszerelőket kellene jobban megfizetni és nem a mindenütt hemzsegő informatikusokat :)
Ha az ott a képen egy szabványos kismegszakító, akkor valószínűleg rá lehet pattintani egy szabványos kalapsínre.
"Amennyiben teljesen lepucolom róla a kormot ahol bekötöm a konnektorba, használható-e biztonsággal?"
Senki sem fogja a fórumból vállalni a büntetőjogi felelősséget a te koromlepucoló tehetségedért :) tehát szerintem vágd le a kormos véget és köss a fémtiszta vezetékszakaszra.
"Ha 200 -n dolgoznak nála akkor is elég egy szakképzett villanyszerelő !"
Ha az a szakképzett villanyszerelő
- olyan ügyes, hogy képes mind a 200 ember munkáját felügyelni
- vagy legalábbis tudja és vállalja, hogy bármi elektromos balesetet okoz az a 200 ember, valószínűleg ő megy majd a sittre
akkor nincs ezzel semmi baj.
Azzal sincs bajom, ha nem képzett villanyszerelő villanyt szerel, csak előtte olvasson el és írjon alá egy nyilatkozatot, miszerint tisztában van büntetőjogi felelősségével, miszerint ha a következő 50 évben 100 méteres körzetben bárkit megráz az áram vagy bármi kigyullad, akkor ő megy a sittre. Az ön- és közveszélyes hülyék bátrak mellett igen sok mugli nagyobb felelősségtudattal (és szakéetelemmel) barkácsol villanyt, mint egyes végzett villanyszerelők.
Jól gondolom, hogy ez a megyszakító nem szerelhető soroló sínnel?
Illetve adott egy 5m.es kábel aminek az egyik végénél mindhárom szál csúnyán meg van kormolódva, a másik vége teljesen ép. Amennyiben teljesen lepucolom róla a kormot ahol bekötöm a konnektorba, használható-e biztonsággal?
Falban van, bár csőben, de nem hinném, hogy cserélhető kivésés nélkül.
"Akkor ha jól értem, bebizonyosodott a sejtésem, hogy ezt így elég veszélyes lenne használni,"
Többféle variáció is volt, tehát nem lehet tudni, hogy az "így" alatt most épen melyik verzióra gondolsz.
Pl amelyik változatban a kék vezetéken is van 20A kismegszakító (és a három kismegszakító kallantyúja össze van kötve egymással), az teljesen biztonságos, csak éppen kényelmetlen, mert soha nem használhatod ki a teljes 30 ampernyi tűzhely-kapacitást.
Ami a hálózatot illeti, a 2x110 V-os egyenáramú hálózat földelt volt. A váltakozóáramú egyfázisú hálózat a házankénti transzformátor mögött (tehát tulajdonképpen nem volt hálózat, a házbeli vezetékről beszélünk) valóban szigeteletlen volt. A háromfázisú hálózat közvetlenül földelt volt, már a 110/190-es is.
A második villamos biztonsági szabályzatot 1929-ben adták ki.
Eszerint:
Ami a földelést illeti, mint a XX. század nagy részében, a nedves, párás, stb helyiségekben, illetve ahol egyszerre megérinthetett földelt vasakat, akkor kellett vezetékes érintésvédelem.
Kapcsolóknak minden pólust meg kellett szakítani, kiéve kisebb világítási áramköröket, de: rendszerint földelt vezetéket vagy egyáltalán ne legyenek kikapcsolhatóak, vagy "kényszermozgásban".
Túláramvédelem: földelt vezetékeket általában nem szabad biztosítani. Többfázisú rendszerek nullavezetőjét sem.
Látványosan sittre kell vágni néhány balesetet okozó "önjelölt villanyszerelőt" és akkor egyesek meg fogják gondolni, mielőtt pár forint megspórolása céljából életekkel játszanak. Mert amíg csak őt b@ssza meg a birkózógép, addig lehet azt mondani rá, hogy "a darwin nem alszik", de mi van akkor, ha a hülyesége miatt valaki mást ér baleset?
Szerintem ezt a nullába rakott kismegszakítót nem kellene ennyit hangoztatni mert beugrik majd egy-két amatőrnek hogy mintha hallott volna ilyet többször egy fórumon, úgyhogy biztos így szokás. Aztán továbbfejleszti és rak a védőföldbe is....
Lehet, hogy a képen kábel vagy vzeték mechanikus védőcsöveinek szerelése látható.
Pl köztudott, hogy az EPH vezető vastagsága legalább 4 mm2 kell lennie azokon a szakaszokon, ahol nem biztosítható számára a mechanikus védelem. A képen látható villanyszerelőnek azonban csak 2,5 mm2-es ződsárga színű vezetéke volt, ezért találta ki számára a képen látható védőcsövezést.
Értelmes lakatos kitalálhat valami egyszerű helyettesítőt és egy-két nap alatt legyártja. Persze ennyire gyors munkánál ne számíts kis darabokra szétszedhető, könnyen szállítható dolgokra.
Ha a 6 dob mindig egymás mellett lesz, akkor még egyszerűbb a dolga, mert akkor csak egy nagy (6 személyes) állványnt kell barkácsolnia.
"Ha rákötöm a tűzhely két fázisát erre a két fázisra, plusz a nullát és a földet is, akkor az működhet?"
Akkor az egy szem kék vezetékeden fog folyni mindkét fekete vezetéked árama.
Ha a tűzhelyeden mindent bekapcsolsz akkor 30 ampert eszik. Tehát ahogy kapcsolod be sorra a tűzhelyen a dolgokat, a kék vezeték kb 20 amperig jól fog viselkedni, ez felett a kék vezetéked elkezd egyre jobban forrósodni és vagy túléli a 30 ampert, vagy elolvad, vagy megpróbálja felgyújtani a házadat.
Persze ha a kék vezetékbe is beraknál egy 20 amperes kismegszakítót, az lecsapódna (és ha ez össze van kötve a két fekete vezeték kismegszakítójával, akkor azokat is lerántaná magával), ha túl sok dolgot kapcsolsz be a tűzhelyen, de ez egyrészt korlátozna téged a tűzhely gondtalan/teljes használatában, másrészt ez nem hivatalos megoldása a problémádnak :)
"A sütőt meg bedugom egy másik körön levő konnektorba"
Amíg nem tudod megmondani, hogy a két vezetékem hogyan oszlanak el a wattok/amperek, addig ebbe az irányban nem lehet haladni. Ha mindkettőn kb egyenlő arányban 16 amper a maximum, akkor működhet a dolog. De ahová bedugod a sütőt, azon az áramkörön sütés közben egy kávédarálót e kapcsolhatsz be, mert lecsapódik a kismegszakító :) tehát ez is csak varázsolás a helyet szakszerű és megnyugtató megoldása (= vezetékcsere 3x6-ra, vagy még egy kék vezeték behúzása) helyett.
Ha rákötöm a tűzhely két fázisát erre a két fázisra, plusz a nullát és a földet is, akkor az működhet? Mert akkor nem kellene semmit beavatkozni... Vagy a tűzhely 2 fázisvezetéke nem erre van kitalálva?
A sütőt meg bedugom egy másik körön levő konnektorba és remélem elmegy az egyebek mellett.
Az biztos, hogy én max. annyit tudok szerelni, hogy összekötöm a vezetékeket, ha be kell húzni a csőbe pluszban (vagy helyette) az már mindenképp szakemberes feladat.
Sajnos távolról túl optimista voltam, mert ha jól megnézem, magának a vezetéknek az átmérője lehet, hogy inkább 2 mm alatt van, szóval lehet, hogy 4 mm2 sincs meg...
Mit értesz az alatt, hogy 4+4 vezetéket kössek össze? A tűzhely 4 vezetékét a kiálló 4-gyel? Végül is meg lehet csinálni... de akkor kérdés, hogy ha még 4 mm2 sincs, akkor ráköthető-e vagy cserélni kell nagyobbra?
Plusz ugye ott van a sütő, ami ugyan csak 2 kW körül van és villásdugóban végződik, azt hova kössem? Van ugye még egy kör a konyhában az egyéb dolgoknak (hűtő, kávéfőző, mikró, robotgép, stb.) rendes konnektorokkal 16A-es kismegszakító mögött, ide rakjam rá pluszban? Lehet, hogy sok lesz, nem tudom.
Egyébként a lakás 32A lenne, csak valamiért 25A-es Fi relé van beépítve és az szűk keresztmetszet, de ez cserélhető szerintem, ha szükséges.
Ha a falból kijövő vezeték ÁTMÉRŐje kb 2,24 mm lenne, akkor ez egy pontosan 4 mm2-es vezeték lenne.
Ha a falból kijövő vezeték átmérője kb 2,75 mm lenne, akkor ez egy 6 mm2-es vezeték lenne.
Feltételezve, hogy pontosan mértél, a falból valószínűleg kínai spórolós stílusban alulméretezett 6 mm2-es vezetékek jönnek ki, ez 35 amperig terhelhető (ha a vezetéked 4 mm2-es, akkor 27 amperig).
A 7000 wattos tűzhelyed 30 ampert zabál, persze csak olyankor, ha MINDENT bekapcsolsz rajta.
Ha ez a négy vezeték 6-osnak tekinthető, akkor én összekötném egymással a 4+4 vezetéket, az odamenő két fázisvezetőt biztosítanám 16-16 amperre és igyekezném úgy tekergetni a tűzhelyen a gombokat, hogy akkor se ne lépje túl a lakás 25 amperjét, ha semmi más elektromos fogyasztó nem üzemel a lakásban.
A tűzhelyből kijövő vezeték
- egyrészt flexibilis (egy helyett soksok szálból áll), azért vastagabb,
- másrészt lehet, hogy nem kínai, hanem európai számítások szerint 6 mm2-es :)
ÁTMÉRŐ, a keresztmetszetet nehéz közvetlenül mérni.
A tűzhely fel van készítve 3 és 1 fázisra is. Kapásból 4 vezeték jön ki belőle , kb. 4mm ÁTMÉRŐjű, de az az utasítás, hogy ha 1 fázissal használod, akkor belül össze kell kötni két pontot és így bekötni a maradék fázist. Villásdugó nincsen.
Lenne egy (két) amatőr kérdésem, remélem valaki kisegít. :)
Felújításkor kértem a Mekkmester villanyszerelőt, hogy húzzon be saját dedikált vezetéket a leendő indukciós tűzhelyhez, plusz a sütőnek. Sajnos kissé viharos gyorsasággal váltak el útjaink az elégedetlenségemből kifolyólag, szóval itt hagyott nekem egy állapotot, amivel valamit kezdenem kellene:
A falból kijön két fázisvezeték, egy nulla és egy föld. (Sima egyfázisú, 230V-os rendszerről van szó.) Erre rá lehet kötni a tűzhelyet és a sütőt egyszerre? Úgy értem, mindkettőnek lenne egy saját fázisvezetéke, de a nulla és a föld közös lenne. Nem tudom, miért nem húzott ki rendesen 2x3 kábelt, ezzel most mit kezdjek? Ja és elvileg 2 db 25A-es kismegszakító van a túlvégen, de így passz, hogyan van bekötve.
Ráadásul az is aggaszt, hogy magából a tűzhelyből nagyobb átmérőjű kábel jön ki, mint amekkora a fali kábel...
Szóval oké, hogy technikailag rá bírom kötni, a kérdés, hogy szabad-e?
Gondolom ezt hívják sok szövet-szigeteléses vagy selyem szigeteléses vezetéknek, miközben valójában gumi szigeteléses és a szövet a gumit védi a mechanikai sérülésektől.
Egy családi házon van egy Hensel HBT Mi-72861 villanyóra szekrény a falba süllyesztve. A szekrény két nagy ablakában van egy "A" meg egy "B" tarifás villanyóra, a középső kis ablak mögött nincs semmi. Szeretnének egy harmadik, H tarifás villanyórát is (amiről a fűtő klíma menne).
Kérdés: mehet-e ugyanebbe a szekrénybe a harmadik villanyóra is, vagy lehet vésni a falat egy plusz doboz számára?
Hehe. A történelem. :) A szaki géegyesnek hívta, de a hivatalos neve változott, először volt G I (akkor volt G II is), aztán volt G 750 V, majd lett G 1 kV.
Ez így van, elméletben. Azonban azt felejtik el sokan, ha nem mond ellent, a behajtás feladata "a tiéd", az összes járulékos költséggel együtt. 100e ft körül, alatta meg pláne, csak bogarasok és ilyeneket százával futtató megélhetési pereskedők részére van bármi értelme jogi eljárásnak.
Tévedés...
Az esetek zömében (~90% !!!) a jogos követelést simán kifizetik a "Fizetési mehahagyás"-ra.
Mert tudják-rájönnek, hogy: ha nem, akkor jön per/végrhajtás és ezzel a PLUSZ költségek, díjak, kamatok.
Amik csak tovább növelik a fizetni valót... és előbb-utóbb úgyis fizetni kell.
Pláne, hogy immár ez EU tagállamokba "szökés", lelépés sem segít, mert van az EU terültére érvényes lehetőség is.
Igen, előlegezni kell a költségeket.
DE!!! a tartozók zömének VAN végrehajtható jövedelme-vagyona, vagy lesz :-)
Így előbb vagy utóbb fizet végül, mert a legtöbben nem szeretnek tartósan a végrehajtó elől menekülve élni.
-----------
Az apró betűs rész meg lényegtelen és részben hülyeség is...
Ki a fene akarna saját kezűleg, törvénytelenül pénzt behajtani?!
Amikor ott az állam vasökle a >> BÍRÓSÁGI VÉGREHAJTÓ!
Aki valóban nem ingyen melózik, de végül nem te fizeted, csak előlegezed a díjakat-költségeket.
Persze így nyilvánvalóan TARTÓSAN jövedelem-vagyon nélküli adós ellen nem ésszerű fellépni.
De az adósok zöme azonban jövedelemmel, vagyonnal bíró személy, azaz sikeresen végrehajtható.
A végrehajtást pedig akár élete végiéig életben lehet tartani ellene!
Csak a halál és az EU elhagyása ad kiutat...
(bár egyre több EU-n kívüli országgal is van-születik behajtási egyezmény)
----------------------------
Szóval, jó dolog a "Fizetési meghagyás", 3%-ot megér.... gyors, olcsó nagy a siker arány.
Például 200 eFt tartozást (6 eFt közjegyzői díjat előlegezve) azaz 200+6=206 eFt-t követelve simán megéri begyűjteni.
Pláne, hogy: közel 100% az esélye a jogos követelés megfizetésének 15 napon belül.
Nem kell félni a jogi úttól, hanem használni kell a vita és várakozás helyett :-)
Nem állom meg, hogy ne írjak egy kis okosítót ennek kapcsán...sajnos ma magyarországon ez villanyszerelési témában (sem) OFF, de vegyük úgy az...:
A "Fizetési meghagyás" a pénz követelések rövid úton való behajtását segítő gyors-olcsó jogi eszköz.
Ez így van, elméletben. Azonban azt felejtik el sokan, ha nem mond ellent, a behajtás feladata "a tiéd", az összes járulékos költséggel együtt. 100e ft körül, alatta meg pláne, csak bogarasok és ilyeneket százával futtató megélhetési pereskedők részére van bármi értelme jogi eljárásnak.
Te magad semmit nem csinálhatsz, akármilyen papírod is van, és az bármilyen jogerős.
Mert azonnal önbíráskodás, garázdaság bűntette, súlyos vagy könnyű testi sértés kisérlete, stb,stb,.-..személyes szabadság korlátozása már az is, ha elállod valakinek az útját.
Ezek pedig nem 1-2 év felfüggő ejnyebejnyével fenyegetettek, mint egy (pár) 100ezres lopás vagy sikkasztás, hanem súlyos évekkel, esetenként fegyházzal.
És persze az egészet nem tudod megindítani egy elmosódott bélyegzős nemislétezik bété, meg a "hát józsiként mutatkozott be" akárki ellen.
Ilyen esetkben marad a endőrségi feljelentés, amit akár, miután megírtad kis is törölheted vele és lehúzhatod,..
( meglehet ez utóbbi esetben hasznosabb)
De ha még tényleg létező cég is, ha még tényleg tudsz is mindent, ha még tényleg sikerül is egy párszázeres ügyben jogilag nyerned, olyan 4mp egy céget ma magyaroroszágon fantomizálni, (ez nem véletlenül van így) a költségei pedig egy többszázezres netén milliós vitás követeléssel szmben elenyészőek.
Már ha erre tényleg szükség van, mert pl egy vagyontalan entitással, legyen az egyéni válalkozó magánszemély vagy okosba gründolt kft, alapból tehetetlen vagy bármiféle hiperjogerős bírósági papirokkal a kezedben.
És még annyi, hogyha nem teljsen xarja le és ellentmond, annyit csak hogy "bábáucibá, nem is tartozom", egy sajtfenci sarkán, kézzel írva, 2mondatban, ákombákom betűkkel, pont ott vagy, mintha nem létezne semmiféle meghagyás.
Már mikor perré alakítod, a vélt (nyilván jogos!!) követelésed felháborító módon X százalékát _azonnal_ kéri az állam, örökre, előre, a sohavissza nem adásra! És még akkor hol a éyleges per, az ügyvédi költségeid, a talán két éven belülre ki is írt első tárgyalás, a stb....stb!
Majd a végén a jogerős ítélettel pont annyira mentél, mint a jogerőre emelkedett meghagyásoddal.
Nem baj. Csupán átlagos használatról beszéltem, az, hogy te szeretsz "extra" ételeket készíteni nem jelenti azt, hogy mások is ezt teszik. A többség örül, hogy végre hazaér vagy lehetősége van pihenésre. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet néhány alkalommal "nagyüzem" a konyhában, ilyenkor lehet esetleg gond. Egyébként milyen 20 amperről beszélsz? Az esetleges szükséges max. áramerősség 32 amper, nyilván erre kekk méretezni.
Nem tudsz főzni, nem baj, de ha nem értesz hozzá, ne okoskodj.
pl főzök egy jó húslevest, az egy kört alsó hangon lefoglal 3 órára, közben a második lasagna, amihez kb egyszerre kell kész legyen a paradicsomos hús ragu, a besamel mártás sajtszósszal, és máris 3 lap foglalt, de ha előforralom a lasagna lapokat akkor a negyedik is hirtelen kell. Persze nem 100%-on mennek, de mennek.
Mellesleg 4mm2 elég bőven a 20A-re. majd 10-es, persze...
Majd a villanyszerelője megoldja. A nőket ne becsüld le. Multitaszkban verhetetlenek. Megy a mosógép, mosogató, villanybojler, sül a hús, fő a leves, addig gyorsan kiporszívóz.
De a 4 korong plusz a sütő nálam is szokott egyszerre menni. Ha nem szokták egyszerre használni akkor minek vették meg?
Az miért jó? A nullának akkor is 6-osnak kell lennie, ráadásul kábellel nem is lehet megoldani. A max. áramfelvétel van megadva, a lapok ki-be kapcsolnak, az egyidejűség is játszik. Egyébként pedig ritkán szokták az összes lapot használni.
Célszerű lenne a 2x16A-t megoldani, illetve a biztosítéktáblát átvariáltatni és a sütés közbeni teljesítményfelvételekkel tisztában lenni. Ha bekapcsol a villanybojler, mikrosütő, fúrógép, hajszárító, porszívó, mosógép-fűtés, akkor már sok lehet.
Az elosztó táblától a tűzhelyig szükség lesz egy min. 3x6-os kábelre, vagy amennyiben csövezve van, 3db 6-os vezetékre (fakete, kék, zöld-sárga). Az igazi a 10-es lenne, de azt ember nem köti be ezekbe a tűzhelyekbe. Ezekbe az Ikeás csodákba mék a 6-ost is necces sokszor bekötni.
Sziasztok! Most vásároltunk ikeás kerámialapos tűzhelyet, és sütőt. Azt írták hozzá, hogy a gép üzemeltetéséhez szükséges a 2x16 vagy 1x32 A. A házat nemrég vettük, és az alábbi fotókon látható bekötés van. A B32 a villanyórán látható, a másik képen a ház egyik helységében található kapcsolókon. Ezek szerint beköttethetjük a két gépet, vagy nem? Válaszotokat előre is köszönöm
"Fizetési meghagyás" amit a MOKK valamelyik közjegyzője küld ki...
Nem kel vele sehová rohangálni!!! Ha ilyen régi ügy miatt kapta.
Azaz 2 évnél régebbi tartozásról ...és nem volt közben tértivevényes felszólító.
A teendő vele egyszerű: ELLENTMONDÁS-sal kell élni, AZONNAL gondolkodás nélkül!
Ez fontos, mert ha elkésik vele, akkor >> a követelés jogerős és végrehajtható lesz és a jóisten sem menti meg a fizetéstől.
Akkor se, ha egyébként alaptalan-jogtalan követelés! (pont erre játszanak a követelők)
Szóval, kurvára nem jó ötlet elkésni az ellentmondással, azaz >> NEEEEEM szaladgálni, nem nyomozni, nem bizonygatni.
HANEM!!!! azonnal... bármi más cselekvés nélkül.
A fizetési meghagyást KIBOCSÁTÓ közjegyzőnél kell ellentmondani.
- 15 napon belül !!!!!!!!!!!! (naptári nap!!! nem munkanap)
- ÍRÁSBAN!!!! (azaz személyesen vagy tértivevényes levélben)
csak annyit, hogy
- "A(z) .... iktató számú fizetési meghagyásban közölt követelést NEM ismerem el, annak ELLENTMONDOK."
Ennyi.
Aztán várni kell,mert ezzel az ügy MEGÁLL :-)
Innentől a másik fél feladata a következő lépés!
Ami két eset lehet.
1.
Belenyugszik az ellentmondásba és békén hagy.
Az ügy lezárult, öröm és boldogság.
Ez történik, ha a követelő tudja, hogy nem képes bíróság képesen bizonyítani a követelése jogosságát.
Csak próbálkozott egyet... hátha benézed és a 15 napot elkúrod az időt mindenféle nyomozással.
...és ha kicsúsztál a a 15 napos határidőből, akkor végrehajtja.
2.
A követelő perré alakítja az ügyet, mert
- vagy abban bízik, hogy tud per képesen bizonyítani (2 év után ennek gyakorlatilag nulla az esélye ezekben a régi ügyekben).
- vagy csak azért is, hátha beijedsz és alkudozni kezdesz... de fizetsz valamennyit
HA MÉGIS per lesz belőle, akkor az első tárgyaláson annyit mondasz, hogy: "Nem ismerem el a követelést, de ha mégis létezik akkor is MÁR ELÉVÜLT." Innentől megint a másik fél feladata per képes bizonyítás (2 év után ennek gyakorlatilag nulla az esélye ezekben a régi ügyekben).
----------------
Szóval,
- nem rohangálni, nem aggódni
- csak időben ellentmondani
aztán várni...
HA per lesz belőle netán, akkor a perben az elévülésre hivatkozni.
Aztán kiderül az igazság.
Azonban ezeknek az ügyeknek a 98%-a nem jut el a perig sem vagy ha eljut a követelő elveszti pert.
Mert már valóban elévült az ügy.
Más kérdés, HA MÉG NEM a MOKK közjegyzője küld "Fizetés meghagyást".
HANEM CSAK valami követeléskezelő/behajtó társaság levelezget magát "hivatalosnak" mutató kivitelű levélben.
(jól megnézni, nem összekeverni egy valóban közjegyzős levéllel)
Akkor azzal csak egy teendő van: mosolyogva a kukába dobni.
Esetleg írni egy válaszlevelet, hogy....
Levelét köszönöm, az abban foglalt követelést nem ismerem el.
Amennyiben "Fizetési meghagyás"-t küldnek róla annak ellent fogok mondani.
Ha utána perre viszik a követelést, akkor pedig a perben az elévülésre fogok hivatkozni.
Amennyiben úgy gondolják, hogy perképesen tudják bizonyítani a követelés jogosságát, akkor
küldjék meg a bizonyító erejű iratokat és ez esetben tárgyalhatunk egy esetleges peren kívüli egyezségről.
Aztán, ha netán jön iratanyag, akkor lehet gondolkozni... hogy mi legyen?!
De szinte biztosan nem jön semmi, mert nincs perképes iratanyaguk.
Felejtős motorok.Általában alumíniumhuzallal vannak tekercselve.Amikkel találkoztam azok rész terhelés hatására is nagyon melegedtek, így tartós terhelésre nem igazán alkalmasak.
Az F hőosztályú motor tekercselési hőfoka 155ºC lehet tartósan. A szigetelési rendszer élettartamának 155ºC esetén minimum 20 000 üzemórának kell lennie. Alacsonyabb hőfok esetén az élettartam jelentősen nő. Amennyiben a tekercselés hőfoka kevesebb, a szigetelési rendszer élettartama -10ºC-ként duplázódik, ezt látjuk a következő táblázatban: Hőfok ºC Üzemóra Év 155- 20 000 ;145 -40 000 ;135- 80 000; 125 -160 000; 115 -320 000 ;105- 640 000 ≥ 70 év
Amennyiben a csapágyazás megfelelő, a forgórész dinamikus kiegyensúlyozása rendben van, a motor várható élettartama magas lesz. A táblázat szerint néhány csapágycserével 70 évig lehet működőképes!
Az alábbi dologban kérném ki a segítségeteket: 220/380 V / 230/400V villanymotorról lenne szó. Egy fázisról üzemeltetve itt is jelentős a teljesítmény csökkenés, illetve a terhelhetőség?
Illetve gyárilag egyfázisúra tekercselt villanymotorok mekkora teljesítményűek voltak maximálisan? Nagyon sok új "kínai" villanymotort látok, amik 2.2 kW-tól 3.5 kW-ig bezárólag léteznek, egy fázisról. Ezek mennyire életképes, tartós szerkezetek? Valaki találkozott már ilyen motorral?
Én 5 évről tudtam --ez a 2 év milyen jogszabályban van leirva.?
A másik ;ilyen cégügylet esetén egy tartozást hány ilyen behajtó hiénának adhatnak el?
S azok hányszor vegzálhatnak valakit? A földhivatal mi mindent terhelhet az ingatlanra a tulaj tudta nélkül? Sőt az üknagyapám tartozása , miért lessz az enyém?
- éccakai és nappali villanyóra egymás mellett, közel azonos kiinduló óraállással, havonta telefonon bediktálva
- a telefonos diktálás következetesen a leolvasás sorrendjében történt :) először mindg a bal oldali óra lett bediktálva és utána a jobb oldali. De a telefonos rendszer először a jobb oldalit kérdezte, tehát minden diktálásnál felcserélték a két villanyórát.
- ezért az év végére az egyik tarifán lett kb 16.000 Ft túlfizetésük, a másik tarifán meg kb ugyanannyi hátralékuk.
Ezek után az éves szolgáltatói leolvasás után az éves elszámolás keretében az Elmű küldött nekik két darab 16e Ft-os BEFIZETENDŐ szálát (nulla forintos kiegyenlítő számla helyett) kérdeztem a telefonban, hogy milyen óraállások/kilowattórák vannak írva ezekre a számlákra, azt mondta, hogy mindkét számlán az van odaírva, hogy "becsült érték" :)))) miközben hajszál pontosan lehet tudni, hogy melyik óra mikor mit mutatott.
"a személyes adat a levél (nem a csekkről beszéltem) 1-2%-a csupán"
Személyes adatok védelméből egyes.
Tájékoztatásul: minden információ személyes, amiből egy konkrét szeméyre lehet következtetni. A csekken a befizetőazonosító, az ügyfélkód, a QR kód, a postai kódok, stb mind személyes adat, de legtöbbször csak a befizetett összegből és a dátumból is ki lehet deríteni a konkrét személyt.
Olyan ez, mint egy autó rendszáma egy nyilvánosan megjelenő fotóm: attól még hogy te nem tudod megállapítani, hogy ki az autó gazdája attól még nagyon sokan meg tudják állapítani.
"nem a csekkről beszéltem"
Csak egy csekk volt a borítékban, tehát csak a csekkről beszélhettél.
Mivel elég lehetetlen/hihetetlen a sztori (nem szokásuk indoklás nélkül pénzt kérni a szolgáltatóknak) kíváncsi voltam hogy félreértés vagy kamu van a dologban. Gondolom ez utóbbi mert ha nem így lenne akkor nem magyaráznál mellé :-) a személyes adat a levél (nem a csekkről beszéltem) 1-2%-a csupán.
Mostani történet, hogy az anyuka vett az iker fiainak a 16. születésnapjukra lakást. A számlákat azonban ő fizette, a saját nevén.
Most, mikor nagykorúak lettek a srácok, kaptak egy fizetési felszólítást a MOKK-tól, hogy fizessenek 6 Millió tartozást be, vagy ráterhelik a lakásukra... Az anyuka rohangál fűhöz-fához, hogy bizonyítsa igazát, de eddig nem sok sikerrel.
Úgyhogy nem csak a devizásokat vegzálják, hanem mindenkibe belekötnek akibe csak lehet.
Ezt nem gondoltad át egészen:) Személyes adatokat nem teszünk ki az internetre ugyebár és ha csekken a személyes és személyhez bármilyen módon hozzáköthető adatokat kitakarom, akkor egy majdnem teljesen üres sárga csekk marad, rajta az Elmű nevével és számlaszámával. Mit érnél egy szinte üres csekk látványával?
"Biztonsági szigetelőtranszformátor - kifejezés fenntartva a SELV vagy PELV előállító gépekre: a kettő között kettős vagy megerősített szigetelés"
Nem emlékszem hol olvastam,de mintha az is lenne a követelmény hogy meghibásodás esetén sem szabad villamos áthatásnak történnie a primer és a szekunder között.
Ennél a trafónál is látszik hogy a szekunder rommá égett, a csévetest is valamelyest,de a primer oldallal nem lépett fémes kapcsolatba.
"Vannak ilyen agyatlan emberek... aztán, ha szívnak, akkor meg háborognak."
És mit szólnál, ha kiderülne, hogy jogszabály tiltja, hogy az áramszolgáltató bármiféle melléklet vagy tájékoztatás nélkül csak úgy kitöltött csekkeket küldözgessen borítékban?
Te gondolkodás nélkül befizetsz bármilyen kitöltött csekket, ha a borítékra valami állami hatóság vagy szolgáltató neve van szépen rányomtatva? Nem is érdekel hogy miért fizetsz? Írd már meg a címedet, mert van itt nyomtató meg sok boríték, egy köteg nyomtatható sárgacsekkért meg elugrok a postára, ne lepődj meg, ha a következő napokban kapsz majd befizetendő csekkeket az összes állami hatóságról és szolgáltatótól, ne is tűnjön fel, ha nincs mellettük semmi indoklás vagy kísérő levél, te csak gondolkodás nélkül szaladj velük a postára befizetni mindet :)
És igen, tehát az MSZ EN 61558-1:2006 szabvány, amelyik a teljesítménytranszformátorokról szól, definiálja azt, amit az idejárók leválasztó transzformátornak hívnak (csak persze el, nem le a neve).
"A villanyszerelő nem jogászkodik mert akkor ötös lett volna elemiben es gimiben is es akkor jogi egyemet végzett volna."
Az úton minden autós és gyalogos folyamatosan "jogászkodik" (szabályokat követ), még az is, aki nem érti, hogy melyik szabály mire való, mert tudja hogy máskülönben meghalhat, vagy börtönbe kerülhet.
Na pont ugyanez vonatkozik a villanyszerelőre, amelyik villanyszerelő csak a fizikai törvényeket tanulja meg és emellett nem "jogászkodik" (pl leszarja a szabványokat), az meghalhat, vagy börtönbe kerülhet. Amelyik villanyszerelő ezzel nincs tisztában, az ne szereljen villanyt, mivel ön- és közveszélyes.
Egy ismerősöm havonta diktálja a villanyóra állását és amelyik számlán stimmelnek az óraállások, azokat a számlákat be is fizeti.
Tavaly az év utolsó napjaiban kapott az ELMŰ-től egy borítékot, amiben csak egy kb 9000 forintos csekk volt, mellette semmi kísérő papír vagy számla, csak egy magányos csekk egy borítékban. Mondtam, hogy ezt vagy egy csaló küldte, vagy valami tévedés lesz, ne fizesse be. Most ezzel kapcsolatban kapott egy fizetési felszólítást az ELMŰ-től, de ezen sincs se óraállás se semmi indoklása az összegnek, csak egy január elejei dátum, meg az, hogy "havi számla" (a szokásos havi számlái amúgy 15-20e ft felettiek és állítólag mind be van fizetve).
Lehet, hogy az ELMŰ ügyfeleinek a villanyszámla befizetésén felül mostantól be kell szállni a karácsonyi bónuszba is?
A villanyszerelő nem jogászkodik mert akkor ötös lett volna elemiben es gimiben is es akkor jogi egyemet végzett volna. Maradjon mindenki a kaprtafánál.
Szerintem nem képes felfogni, hogy JOGILAG milyen óriási különbség van aközött, amikor két áramkör VÉLETLENÜL nincs összeköttetésben egymással és amikor (életvédelmi szempontból) TILOS bármiféle összekötésnek lennie. Olyan ez,mint pl az egyszer már szétválasztott PEN vezető házilagos újraegyesítése: összekeverik a fizikát és a jogot, pedig egy villanyszerelőnek rohadtul tudni kellene, hogy a jogszabály (szabvány) mikor/hol szigorúbb a fizikánál.
Valószínűleg hiányzik a villanyszerelő tananyagból az, ami pl a KRESZ oktatásban megtanítanak az embereknek: az egyes szabályok okát csak az okosak képesek megérteni, de a butáknak is be kell tartani mindet :)
Szellemileg alultáplált villanyszerelő tanulók számára ki kellene adni a szabványokat verses formában is, hogy kívülről megtanulhassák, ha másképp nem megy :)
Legfeljebb kettőt max, az autó és egy állítható toroid semmi mas. Aki rutinos az akkor meg előszedi a régi csőves tvkben a nagyfeszültségű tekercset is.
Szerintem maradjunk a klasszikus kialakitásnál , bár mez ez is kihalóban van lesz a kapcsolóüzemű tápegységek miatt.
Eddig soha senkit nem érdekelt hogy milyen a belső kialakítása, max. annyi hogy mennyi feszültség, áram vehető le a szekunder oldalon. Miután megpiszkáltam hogy fogalom zavar van a nagyra becsült szakinál elkezdik megmagyarázni, hogy nem ugy van az mert a weller pákatrafó az nem is elvalasztó trafó.
Tévedsz. Tekintsünk el az autótrafóktól és csak a külön primer és szekunder tekerccsel rendelkezőkkel foglalkozzunk. Biztonságtechnikai szempontból két nagy csoportba sorolhatjuk őket. Hagyományos, vagy nevezzük üzemi transzformátoroknak és a biztonsági transzformátorok. Az elválasztó transzformátorok a második csoportba tartoznak. A biztonsági transzformátoroknak szigorúbb feltételeknek kell megfelelni (primer szekunder közötti szigetelés, külön csévetest, stb.).
Igen, két napja írtad hogy: "Mutasson valaki olyan trafót, ami nem leválasztó".
Azóta mutattunk többen is, magyarázzuk neked a dolgot, erre Te tegnap este is beírod hogy: "Minden trafó leválasztó."
Ez így kicsit valóban döglött dolognak tűnik.
Mégegyszer leírom: nem minden trafó leválasztó (vagy elválasztó. ha úgy tetszik) és ez nem az áttátelén, elnevezésén. vagy szabványokon múlik, hanem a tekercselés fizikai kialakításán.
Egy ilyen takarékkapcsolású trafónál, ha az egyik oldal egyik kapcsára rákötsz egy fázist, az a fázis megjelenik a másik oldalon, akkor is, ha a primer oldal másik kapcsa be sincs kötve. A szokványos trafóknál ez csak akkor jelenik meg, ha átütött a szigetelés.
"Minden transzformátor leválasztó, azaz jól nézünk hogy a hálózati feszültség directe bármiféle módon megjelenne a a szekunder oldalon."
Egy rakás olyan transzformátoros megoldás létezik, ahol a szekunder áramkör egy pontja olyan összeköttetésben van a primer áramkör egy pontjával, ahol hiba esetén akár életveszélyes feszültség is átjuthat a szekunder oldali áramkörbe.
Sőt olyan trafó is létezik, amelyben csak egyetlen tekercs van (nincs külön primer és szekunder) és ezen egyetlen tekercs különböző leágazási pontjaira csatlakozva van megoldva a fel- vagy letranszformálás. Ezeket hívják autotrafónak (már más is írta). Ezen az elven működik a legtöbb változtatható feszültségű toroid trafó is.
A középső függőleges pöcshely miatt az amerikai 220V-os cuccok is belementek. ilyennel, vagy ilyesmivel találkozott-e valaki a békeidőben?
Újonnan siemenset láttam valaho, az 31eFt-ba kerül. De leginkább sehol sincs ilyesmi. Gyanítom ahol komolyan gondolják ott nem az aljzatban van a trafó, hanem a falidobozban. De nem hinném, hogy valaki használ ilyesmire borotvát. Bezzeg a csajok nyomják orrba szájba a 2kW-os hajszárítójukat.
(folyt) Természetesen a meggyökeresedett (ámde nem egészen helyes) kifejezésekről minden szakember tudja, hogy mit takarnak. A leválasztó trafó olyan, mint a konyhakés, vagy a porrongy, az alapfőnév jelzője a felhasználásra utal: sem nem feszültség emelésre, sem nem csökkentésre nem használjuk, hanem a két áramkör galvanikus elválasztására.
Csak azért bonyolódtam bele a szakkifejezések tárgyalásába, mert előtt Mekk Elek Ezermester megkísérelte hivatalossá tenni a leválasztó transzformátor kifejezést a 96459-ben.
Az meg, hogy 120 éve a közcélú kisfeszültségű hálózatoknál a földelt hálózat mellett döntöttek világszerte, hát az ugye logikus lépés volt a földeletlen hálózatok k* nagy problémái miatt.
Minden transzformátor leválasztó, azaz jól nézünk hogy a hálózati feszültség directe bármiféle módon megjelenne a a szekunder oldalon. Mondanám azt hogy 0.4kv trafó is az, az egy másik dolog hogy idióta módon a rendszer betelesz egy Rü-nek nevezett földelést hogy agyonbasszon a fázis ha megfogod. :)
Te dobtad fel a témát a személykocsiról. Sajnos nem értesz hozzá, bennragadtál, nem volt célom,
Tudod, azért van több kivezetés, mert
- van a fűtési fővezeték,
- van az UIC (tudod, pl. az ajtókat vezérelni kell, hangosbemondót működtetni kell, alagútban a vészféket át kell hidalni, vészféket mműködtetni, világítást bekapcsolni stb)
Azok a kocsik, amelyek nemzetközi forgalomban vesznek részt, azoknak működnie kell ezekről a feszültségekről.
Akkor is működnie kell, ha Ausztriából Csehországba megy át. Automatikusan át kell kapcsolnia megállás nélkül az adott országban alkalmazott feszültségszintre és áramnemre.
Nem fűtűnk se 50, se 25 %-al. Még 1950-ben működöt így.
Kandó földhöz baszta volna magát a sírjában.
Milyen szerencse, hogy születnek néha Kandó Kálmánok. Baromi szerencsénk van.
Igen, a seregben voltak csodák: az R-105D-s URH adóvevőben (nyúlrádió) igenis volt elektromechanikus feszültségátalakító, amely az akkufeszből (2*2,4 V NiCd) állította elő a csövekhez szükséges anódfeszültséget. Ezt a '70-es években már kiváltotta egy ugyanolyan "patronméretű" és csatlakozású tranzisztoros inverter: a hengeres egység
Nem mozdonyokról volt szó, hanem személykocsikról.
A mozdonyoknak és a személykocsiknak illik a nemzetközi forgalomban résztvenni.
Fűtési fővezetékről volt szó, amelyek a személykocsik energiaellátását biztosítja.
A villanymozdonynak is működnie kell a különböző feszültségű felsővezetékről, ezért van rajt átkapcsoló (16-25kV).
A személykocsik fűtése, világítása, töltése stb adott. Lehet 3000V egyen, 1500V AC/DC és 1500V 16 2/3 Hz. Azok a kocsik, amelyek nemzetközi forgalomban vesznek részt, azoknak működnie kell ezekről a feszültségekről.
A fűtés 100%-n 1500V 50%-n 1000V van még 25% is .A régebbi mozdonyokon .....
Ugye nem gondolod komolyan, hogy az országból kimenő kocsin 25%-os fűtés van?
Szerintem én láttam, de soha nem hallottam ezt a transzduktoros szabályozás elnevezést, mert töltészabályzónak hívták. Szerintem még a '90-es évek végén is voltak ilyen régi vagonok.
Bár tudom, hogy hülye vagyok, (szerinted) de ezt azért ide linkelem, mivel már pár évtizede is volt dolgom "borotva-dugaljjal". Igaz, nem itthon.
Sajnos magyarul nem találtam...a lényeg mégis az, hogy "elválasztó-trafók" (nem inverterek) vannak bennük és elférnek, mert max. 50 VA a terhelhetőségük.
Hogyan lehet, hogy van valami amit Te sem tudsz pontosan???
Egészen pontosan a leválasztást azt a szakma hivatalos része fenntartja a feszültségmentesítéssel kapcsolatos fogalomnak.
A szóban forgó transzformátorral az elválasztó transzformátor néven lehet találkozni szabványokban, meg azokat ismerő könyvekben.
Ez viszont olyan szempontból már elavult fogalom, hogy a régi magyar szabványok idejében a védőelválasztás nevű érintésvédelmi módhoz (hát meg még a korai IEC szabvány átvételben a villamos elválasztás néven futóhoz) ez egy biztonsági transzformátort jelentett - viszont 2007 óta ehhez a - még szintén villamoselválasztásnak hívott - módhoz nem kell különleges transzformátor.
A régi biztonsági transzformátor elnevezést időközben felváltotta a biztonsági szigetelőtranszformátor elnevezés, ami törpicsekfeszkónál még mindig kötelező.
"Ki szoktatta a népet a levalasztó frafó kifejezésre ?"
A leválasztó transzformátoroknál
- egyrészt BIZTOSAN nincs semmiféle összeköttetés a primer és a szekunder tekercs között (számos trafó-típusnál van)
- plusz úgy tudom, hogy a "leválasztó transzformátor" egy hivatalos életvédelmi szakkifejezés, tehát a primer és szekunder között elválasztó, vagy a szekunder tekercset körülvevő szigetelés jósága sem lehet akármilyen (valószínűleg külön szabvány-előírás van erre is).
Tehát ha valamit leválasztó transzformátornak hívunk, az egy szigorított, szűkített feltételeknek megfelelő (speciális, életvédelmi) transzformátor fajta.
Nem baszod, most jársz suliba.
Pl. Ventilátor fordulatszám szabályozás (fan-coilokhoz), állítható toroid (nagy része nem leválasztott), 380/220 konvertálásra ahol nincs nulla, és sorolhatnám...
Transzformátort akkor használsz ha transzformálni akarsz, pl. 230V-ot 12V-ra a led lámpához, vagy 16A-t 120A-re hegesztéshez. Ha a borotvám ugyanúgy 230V-os mint a hálózat, akkor felmerül a kérdés hogy minek nekem trafó?
Na ezért kell megkülönböztetni hogy ez nem traszformál, csak leválaszt.
Az utánkeringetés akkor hasznos, ha a leállása pillanatában egy rakás forró víz marad a hőszigetelt burkon kívül: a kazánban, a kívül (pincében, garázsban, stb) futó fűtéscsövekben, a hőcserélőben/hidrováltóban, stb, plusz a víz mellett ott a sok meleg vas is. Az utókeringetés célja ebből a hőből minél többet "megmenteni", bevinni a hőszigetelt lakóburkon belülre.
De okos ember MINDEN melegedő dolgot a hőszigetelt burkon belül helyez el, ezért a leállás után a kazán, a fűtéscső rendszer, a hőtároló puffertertály, stb. (sőt a villanybojler ;) hőveszteségei tulajdonképpen nem igazi veszteség, mivel ez a hő nem elszáll a külvilágba, hanem a leállás után is a lakást fűti :)
Ha a kazánodban van utókeringetés, akkor van egy rossz és egy jó hírem:
Rossz hír:
Az utókeringetést legtöbbször nem időzítő vezéri, hanem egy hőérzékelő a kazánban, ami nálad a leállás után igen sokáig érez túl meleg vizet, tehát a leállás után jó hosszú ideig keringeti a vizet az egy szem árva hidrováltódban :)
Jó hír:
Használd a kazán utókeringetését az itt javasolt időzítő helyett (tehát a kazán hőérzékelőjét az általam javasolt hidrováltó-termosztát helyett): köss rá egy relét (230 V, 3 váltó érintkező) a kazán keringető szivattyújára és ez a relé működtesse tovább a leállás után a három keringető szivattyúdat is, pontosabban mindig csak azt az egyet, amelyik elindította a kazánt ;)
Igen, a borotva feliratú. De ennek akkor van értelme, ha az a borotvaaljzat csak 4mm-es pöccsel rendelkező dugóval használható, hogy a fúrógépet már ne tudja beledugni, miközben az is csak 2 vezetékes volt.
Leválasztótrafót nem tudom hol és hgogyan oldották meg magyarországon anno, illetve hogyan nézett ki ténylegesen. (Azt tudjuk Elek jóvoltából, hogy angliába és ámerikában hogyan van megoldva.)
7.2. Dugókat ne lehessen csatlakoztatni eltérő névleges értékű vagy eltérő pólusszámú vagy más típusú aljzathoz ás fordítva.
Kivételt képeznek a következők:
- ...
- a 10/16 A, 250 V kétpólusú védőérintkezős dugót be lehessen helyezni a védőérintkezős vagy védőérintkező nélküli 10/16 A-es 250 V-os kétpólusú aljzatba.
Egyébként a házgyári lakások fürdőszobáiba voltak földeletlen borotválkozó dugaljak.
És a többi állami építkezésen, én is olyan téglaépületbe költöztem 1968-as átadás után
Feltétel volt (szabvány szerint is) a borotva felirat használata.
Mint ahogy azt a szabványt elmeséltem a 96430-ban.