Az egy körös rendszer nem szabályozható, festésnél nem egyszerű levenni a radiátort, cserénél a kis radiátoros röhög a nagy radiátoroson, ha fenn elzárta valaki, lenn mindenki fázott.
Tényleg szuper rendszer volt, remélem nálad is ilyen van otthon.
A radiátorproblémát időközben megoldották átkötőcsövek behegesztésével, de a konnektorproblémát valahogy meg kellene oldanom, mert így még vasalni sem lehet biztonságosan. Meg a számítógépet is haza kéne már vinni, de annak is kéne a földelt konnektor.
Első körben cseréld le a mestert egy olyanra aki dolgozni is hajlandó, nem csak letudni és továbbállni. A plafondrótokat is kicserélni 3 eresre, illetve 4 eresre, ha csillárkapcsolósra akarod.
Én sem vagyok a félmegoldások híve, csak az bizonytalanított el, hogy a mester "dicsérte" a 2.5-ös aluvezetéket, bár mondta, hogy terhelhető ugyan, ma már nem szabványos földelés nélkül a szobában sem.
Szerintem, ha már úgyis hozzá lesz nyúlva, akkor érdemesebb lenne most megcsinálni. Akkor földelt dugaljak lesznek mindenhol és most tudsz még variálni, hogy ide, meg oda is teszel egy-két dugaljt, kapcsolót.
Hezitálok, hogy cseréjem e végig rézre mindenhol, de már hajlok rá. Minden dobozba, már amelyik nincs levakolva, meg kellene nézni a kötéseket, hogy jók e. A mennyezeten , ha új rákötések lesznek, könnyen törhet az alu vezeték vége.
Eddig nagy fogyasztó nem volt rákapcsolva, idősek lakták a lakást.
A lakáson belül 3 kismegszakító,: 16, 16 és 6 A.
Ebben az a szép , hogy nyáron lett bővítve az A 10-ről 32-re, tehát a vollanyóránál 10 A -es biztosíték volt , a lakáson belül pedig 16 A.
Akkor, ha baleset lett volna abból, hogy fémházas védővezetős készülék testzárlatos lesz és a készüléket meg a gladiátort egyszerre megérinti valaki, azt mondták volna, hogy hja, kérem, tudhatta volna, hogy amíg nem lesz a dugaszolóaljzat védővezetős, addig ilyent itt a szobában nem szabad bedugni...
Egyébként még az is lehet, hogy az eredeti vevő szerződésében erről szó esett.
"A szaki szerint maradhatna a szobában a régi alumínium vezeték, mivel az 16 A-rel terhelhető."
Na de ha a falban két eres vezetékek futnak, akkor az a szaki hogyan gondolta ott a födelet duglajak kialakítását? Utólag odavezet minden dugaljhoz egy zöld-sárga vezetéket? (ez tudtommal már nem szabványos megoldás, habár állítólag egy időben az volt)
A gazdaság a fejlett országokban nem "magától" üzemel, hanem kívülről/felülről irányítják, terelgetik jogszabályokkal, adókkal, vámokkal, kedvezményekkel, támogatásokkal, stb. És kiderült, hogy valójában mégsem a gazdaág mozgat mindent, hanem a gazdaság irányítói mozgatnak mindent.
Kicsit visszatérve az eredeti gondolathoz: a gazdaság irányítói könnyedén gazdaságilag előnyösé tehetnék azt, hogy a munkahelyek nagyobb része vidéken létesüljön, és akkor csodálatos módon mégiscsak lenének vidéken munkahelyek. Nem azért, mert Kádár elvtárs parancsolta, hanem azért, mert rohadtul megéri a cégalapítóknak. Az ország lakosságának kb harmada NEM nagyvárosokban, illetve vonzáskörzeteikben él, ők szívesen dolgoznának közeli munkahelyeken akár alacsonyabb bérért is, ha cserében nem kellene napjaik felét ingázással tölteni..
A plafonnál már gondod volt ezzel. Most a falat is bontani kell ha cserélsz, mert az MM biztos nincs csőben. Mekkora a kismegszakító? Csak a 32-es van?
Lefordítom: A szaki nem akar genyózni a 40 éve begányolt vezetékezéssel. :)
Pedig a szobákba is, mindenhova be kéne húzni a védőföldet. Ha csövezve van, az sem biztos a könnyű megoldás felé, bőven lehetnek ott érdekességek, bebetonozványok, elglettelvények, letapétázványok.
Mi lenne a spór? 60 méter másfeles réz, meg egy napi napszám?
87 óta új létesítésnél szobában is kötelező volt a védővezető. Előtte meg akkor is, ha volt fémcsöves, fémradiátoros fűtés például (az meg gyakorlatilag minden panelben, sátortetősben, stb volt és van). Ma meg az egyszerű számítógépet bedugod a szobában, és csípni fog a háza...
Persze, ha kanyar helyett térden törték a csövet, satöbbi, akkor cikmányosabb az egész.
Bár ennyi erővel akinek van otthon indukciós főzőlapja az rátesz egy palacsintasütőt, megmelegíti, és lehet is operatívan simogatni a lepedőráncokat, extranagy laponyafelülettel.
Lassú sütés nálam is, már lesem, hogy lassan kisüt a nap és jöhet az oldalas és a dagadó, saját páccal. Mire elkészül arra mást be lehet zabálni és kétszer kijózanodni :-D
es ha nem idosek a szuleim ? es ha egy oranyira lakom toluk ?
> a barátaidat
gyakorlatilag az osszes koltozott budapestre
> szülőföldedet
he ? budapest mar nem szulofold ?
> gyökértelen ember kiszolgáltatottabb
jaja, ez biztos igy van, de a gyökérteleneken kivul vannak még a gyökerek is.
> sokkal jobban megérné vidéken létesíteni munkahelyeket, mint városokban
hogy a viharba ne erne meg, hat most mondod hogy a faluban van egy "haverod" aki mar egyszer latta a kocsmai szamitogepet, uszkve azonnal megyek IT ceget alapitani oda. Fejlesztunk majd a cloudba jol.
Kezdesz nagyon Zuzu Petas lenni, enyhen kellemes ez a beszelgetes, de leginkabb fajdalmas.
"A 6 kamerának ugyanaz a tápja. Nappal ugyanolyan fasza a kép. Amikor átkapcsol esti üzemmódra akkor jön a csikozódás. "
Infrával sokkal nagyobb lesz az áram felvétele este. Akár 3A körül is ehet a 6 kamera.
Ki tudod próbára cserélni a tápot egy akkora pl?
Lehetne mérni tápfeszültséget is hogy mekkorát esik akkor.
Napelemszerelő ismerőseim vidéken is tolják, 30-40ezer/nap alatt idehaza sem mindig dolgoznak, de képlékeny a dolog, vidékre az utazás eleve több 100 ezer forint is lehet, ezt az adott projekt/napi díjazásba bele kell számolni. Ugyanez igaz a szélfarmokra is, bár én ott csak a tervezés/műszaki részébe kérdezgettem bele.
Itt-ott vannak üzemek, csak ki kellene nézni a fejünkből. Delphi, Novomatic, Ten Pao, Tom-Ferr, mittomén. Valami jön, valami múlik. Ha mondanám, hogy Debrecen környékén a BMW most egy időre ellát mindenkit, akkor úgyis csak azt nyomnád, hogy hülye a HRes és pfujj ilyen kizsákmányoló, kapitalista, multi és nem magyar cég az különben is köpnivaló. Lehet.
A rögzitőtől monitorig tartó 20-en egy 20 centi vastag légrésben teszi meg az út nagy részét az UTP (nem S v F). itt vannak mellette vízcsővek (mennyezetfűtés) és 220as kábelek. A falban a HDMI és UTP jön le együtt a monitorig.
Nncs összefonva a, meg egy csőbe betéve az utp és 220 :)
Nem sanszos egy picit sem mert 5-6 céggel állnak kapcsolatban, akik nyomják nekik a munkát. Igy a legjobb nekik mert remekül tudják ütemezni a megrendeléseket. Csak annyian mennek amennyien feltétlenül szükséges, összehangoljáka vállalásokat, még a vállalkozó osztálytarsak közül is mennek ha raérnek es van igény a munkájukra.
"Tisztába vagytok vele, hogy sanszos az adóhatóság vizsgálódása? Könnyen minősíthetik bújtatott foglalkoztatásnak,"
Ha elég okos a munkaadó és a munkavállaló "vállalkozó" is, akkor nem lesz probléma akkor sem, ha megpróbálják rábizonyítani. De csak akkor, ha mindkettő elég okos.
Mert a jogszabály jó magyar szokás szerint igen aljasul van megcsinálva (úgynevezett "ötven százalékos" szabály), peches esetben még egy talpig becsületes KATÁ-s vállalkozót is könnyen megvádolhatnak azzal, hogy ő egy bújtatott alkalmazott.
Persze ezt azt megvesznek maguk is de a költségek nagy részét a cég fizeti.
a kata nevű történet nem arról szól hogy mindent arra veszem majd továbbadod mert akkor tényleg elfogy a kereted áprilisban.
Van velünk egy cégvezető is KFT kb. 10 fős állandó alkalmazotti létszám.
Neki csak azert van KATA adózási papirja hogy versenyképes tudjon maradni a klima szerelőkkel mert az is csinaljak.
A klimások bemennek a majdani tulajjal a bótba megveszik közösen a tulaj nevére a klimát es ha kell akkor katás számlát adnak a megrendelőnek. Egy kft ilyen olcsón nem tudná megoldani igy ő a KFT nevére megveszi a klimát, továbbadja ha igy jó a megrendelőnek, majd a saját katája terhére adja a felszerelési számlát.
"Lehet koltozni / ingazni is, ha valaki tobbre vagyik."
Ez az amerikai stílus: ha van egy jó állás a távolban, akkor szard le idős szüleidet, a barátaidat, szülőföldedet stb és költözz oda a munkahely közelébe. A gyökértelen ember kiszolgáltatottabb, könnyebb manipulálni.
Én meg úgy gondolom, hogy ha sokkal jobban megérné vidéken létesíteni munkahelyeket, mint városokban, akkor minden nagyobb falu mellet lenne pár kis üzem és csak az kényszerülne ingázni a nagyvárosba, aki nagyon válogatós. De még az ingázás se fájna annyira, mert megszűnnének a reggeli és délutáni dugók az utakon.
Amelyiknek állítható az érzékenysége, azok egész jól használhatók. Persze csak akkor, ha a gazdája tudja, hogy mire való az az izé rajta :) mert van olyan "szakember", aki feltekeri, hogy "jó érzékeny legyen", aztán bevágja a sarokba, mert fél méteres körzetben minden szarra jelez neki.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást, a vajat, a baracklekvárt, végül a darabokra tört étcsokoládét.
A tésztát egy 12 darabos, papírkapszlival bélelt muffinformába adagoljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kértem, hogy nézd meg a feltételeket, nem tetted. Szerinted egy napelem szerelő, vagy akár egy villanyszerelő mekkora költséggel dolgozik? A havi egy millából mennyi marad a költségek levonása után? A havi egy milla havi árbevétel után már 40% különadót kell fizetni. Egy programozónak, szakértőnek, tanárnak ad abszurdum fodrásznak ez még reális is lehet, de egy napelem szerelőnek....
Az lehet, hogy nem kell mindenre 27% áfát fizetni de van amire sokkal többet fizetsz, pl üzemanyag, autó átírás, bármilyen ügyintézés, jövedéki termékek, úthasználati díjak, ekáer, csipszadók, úgyhogy kijön símán a 27 áfa. Még nem is ez a legnagyobb baj, hanem az hogy, nem látod ennek a hatalmas elvonásnak az eredményét.
Érdeklődnék, hogy a következő elképzelésem működőképes volna-e:
A mellékelt képen felülnézetből látszik a lakóingatlanom nagyjából. A belső udvarba már nem világít be az utcai lámpa eléggé. A zárt teraszban levő lámpa (piros jelölés) pedig az udvar részt nem tudja megvilágítani. A teraszon kívül levő lámpák kerülnének felszerelésre újként. Szeretném ha a lámpák sötétben távirányítóval kapcsolva egy bizonyos ideig világítsanak, ugyanakkor egy fix kapcsolóval is lehessen működtetni őket.
Lehet koltozni / ingazni is, ha valaki tobbre vagyik. Persze ha csak otthon ul a fotelban es sajnaltatja magat akkor sokkal elobbre nem lesz.
Nemreg vettunk fel egy sracot, nulla tapasztalattal, jo ésszel, aki nagyjabol az alfold kellos kozeperol koltozott fel budapestre a melo miatt. Kozel annyit fizetunk neki mint amennyit sajat bevallasod szerint te keresel, de jovore - ha hozza a hozzafuzott remenyeket - akkor ez jocskan meg fog emelkedni. Ilyen is van, es ezt nem egy "haverom haverjatol" hallottam.
Ezt a stilust vidd el innen mashova. Senki nem kivancsi sem arra hogy mekkora kiraly vagy, sem a politikai nezeteidre. Azert mert sajat bevallasod szerint te fingtad a passzatszelet meg nem biztos hogy mindenki mas alacsonyabbrendu nalad.
Ha jol szamolom ket honapon belul ez mar a masodik/harmadik nick amivel osztod az aldast, lassan erik a kovetkezo...
Volt mar tema sokszor a forumon hogy teljesen megbizhatatlanok, osszevissza jelez mindent. Nekem egy fluke-om van, az elegge jo, tenyleg csak akkor jelez ha rarakom a vezetekre, illetve szekrenyben is hasznalhato megbizhatoan ahol sok vezetek fut egymas mellett. Kicsit szkeptikus vagyok ezekkel a 3 szem mogyoroba kerulo kinai csodakkal.
1M bruttonak 665.000 a nettoja, ha ebbol arra vagy kivancsi hogy 27% AFA-val mennyit kolthetsz akkor a nettot kell leosztani az afa ertekevel, ami 665/1,27=523.622. Ez baratok kozott is 52% a bruttora vetitve, 43% a berkoltseghez kepest. Erosen tudja arnyekolni a kepet hogy ebben semmifele kedvezmeny nincs, illetve nem kell mindenre 27% AFA-t fizetni. Atlagos esetben siman 50% fole csuszik meg a berkoltseghez kepest is a tortenet.
Svedeknel amennyire tudom nagyobb az adoelvonas merteke, ergo megszarabb a helyzet brutto/netto aranyt tekintve. Nemeteknel nagyjabol ugyanaz van mint nalunk.
Pár napja halt meg egy gyerek a Nyugati aluljáróban, mert az 50 méterre lévő Markó utcából nem ment ki a mentő.
Az ingyenes orvoslásról az beszél, aki nem járt még orvosnál, a nyugdíjat meg nyilván tréfaként említetted.
Hogy a közoktatás ingyenes, az hagy ne legyen már világra szóló eredmény, aztán ha a levetett, összefirkált ingyenes könyvek helyett használhatót akarsz venni, már mindjárt nem ingyenes mégsem, hogy a többi, cseppet sem bújtatott költségről ne is beszéljek.
"Alkalmazottként is röpködnek a 300-400 ezres ajánlatok manapság."
Tegyük hozzá: kizárólag a néhány nagyvárosokban és közvetlen környékükön (ahonnan könnyen be lehet járni dolgozni a nagyvárosba). Akinek a lakóhelye távolabb van a legközelebbi nagyvárostól, az a fenti összegből levonhat kilométerenként kb 3-4000 forintot, plusz vidéken az építőiparon kívül szinte minden egyéb munkakört el lehet felejteni, mert azt a keveset haveri alapon töltik be.
- ez nem változtatja a frekvenciáját a feszültség függvényében
- mivel térerőt mér a levegőben és nem tényleges érintkezéssel dolgozik, ezért bizonyos esetekben rendkívül megbízhatatlan lehet
- sokféle szakadásvizsgálatra lehet szükség, nem csak olyanra, amikor egyetlen élő fázis megszakadását kell követni, márpedig ez csak ere az egyféle trükkre képes.
Szépen felmondod a kormánypropagandát, csak aki a való életben él az tudja hogy ez mese.
Nem fogsz nyerni fófast sem ha nem vagy fideszes potentát, valamint ha kicsit is jobban kezd menni az üzlet, megjelennek a "vásárlók" akik hallják hogy eladó a vállalkozásod... b+
Nyilván én is személyeskedhetnék, de én inkább maradok a tények mentén.
A legalapvetőbb tévedésed amikor a bruttótól számolod a százalékokat. Én 100%-nak azt a pénzt tekintem amit a munkaadó költ a béremre.... Valamint nem azzal van a gond, hogy közösségi nyugdíj és egészségügyi szolgáltatások vannak, hanem az elvonás mértékével van bajom, és az érte kapott ellentételezéssel, ha érted hogy mire gondolok.. És aki manapság tényleg elhiszi, hogy az adókból a mi javunkat szolgálják, az más aljasságra is képes, például elhiszi, hogy a képviselők is érte dolgoznak a parlamentben. Édes istenem hova kerültem... És az még a jobbik eset lenne ha tényleg ilyen hülye lennél, mert az rosszabb lenne ha fidesz aktivista vagy, mert akkor hamarosan kiderülne hogy ráadásul sorosbérenc vagyok...
Az elmélet jó, de csak akkor, ha kétsarkú (két pólusú, nem a két billentyűs csillár) kapcsolót használsz, ami mind a két vezetőt megszakítja mert így nem érintkezik sem a fázis sem a nulla vezető alu a rézzel. Ha egysarkú kapcsoló van (ami valószínű), ami csak az egyik vezetőt (általában a fázist illene neki) szakítja meg, a másikat (nullát) akkor is wagoval és pasztával kell összehozni. A lényeg, hogy a réz és az alu ne érintkezzen egymással, mert a réz "megeszi" (oxidálja) az alut, így a kötés lazul és melegedhet.
Csíkozódás analóg videojel esetén szokik lenni, IP kamerákra nem jellemző.
pl amikor az analóg kamera jelet szimmetrizáló balunnal ráteszik az utp sodort érpárjára, majd a túlsó végén visszaalakítják.
A sodort érpár eléggé zavar-érrzéketlen, a csíkozódás inkább a végén (a kameránál) szokik előfordulni, vagy az energiaellátásnál. Persze olyat is láttam, amikor a szimmetrikus video jel két vezetéke nem egy összetartozó érpár volt, hanem az UTP 8 eréből találomra kiválasztott kettőt és azokat kötötte be a balunba :) na így már könnyű magán a kábelen is csíkokat összeszedni.
Teljesen fehér színem van, és különösebb politikai irányultságom sincs, nagyívben leszarom ezt a kabarét ami itt megy politika néven (és ment mindig is mióta az eszemet tudom).
Apám egyszerű szakmunkás, akit világ életében kézről kézre adtak a kuncsaftok mert precíz és pontos munkát végzett, ráadásul nem is olcsón. Hónapokra, sokszor évekre előre be volt táblázva mindig.
Tőle tanultam hogy becsületesen kell dolgozni, és mindig lesz fizetőképes kereslet a minőségi munkára. A szarra is van, amíg van lószar addig légy is lesz.
Szóval elmentén élem az életemet és egyelőre bolgodulok, remélem így is lesz még sokáig. Sopánkodni, állambácsira várni nem szoktam, ellenben a környezetemben segíteni, közösséget építeni igen.
Példa:
A múltkor a gyerekekkel kimentünk szemetet szedni az utca végébe mert irritált a sok szemét. Az állambácsi a geci aki nem szedte fel mert az a dolga, vagy a nyomorult környékbeliek akik ott dobták el zacskóstól a saját környezetükben a szemetet? Szerintem az utóbbi.
Na de itt ez OFF.
Ennyi információ alapján kb százféle hibalehetőség lehet :)
Az elromlás előtt mennyi ideig ment hibátlanul a rendszer? Percekig vagy hónapokig?
Milyen elektromos (vagy bármilyen) esemény/változás történ a házban az elromlás pillanatában?
Az elromlott képű három kamera miben különbözik a még most is tökéletes képű három kamerától? Közös a tápegységük? A képük közös kábelen fut? Vagy külön kábelen, de azonos nyomvonalon? A szintén ugyanakkor "elromlott" USB extender kábele szintén arrafelé megy, amerre az elromlott képű kameráké? Nem jelent meg arrafelé egy új elektromos kábel/fogyasztó/akármi?
Az USB extender passzív vagy saját tápellátást is igényel? A táplálása nem ugyanonnan jön, ahonnan a hibás kamerák tápja?
A vezetékezés elmegy villamos kábelezés mellett? Én mindig STP kábelt szoktam javasolni amit szépen leföldelek. Ami furcsa hogy csak esete amikor az infra is bekapcsol. Próbáld meg levenni a kamerát és közvetlenül a rögzítőre kötni és estét szimulálni ha becsíkozódik a kamerában valami nem kóserül működik már az infra körül. Ha nincs akkor sajna nincs jobb ötlet mint betenni a leválasztót.
Adott egy fél éves utp kamerarendszer. Rögzitő 6 kamerával + 15m HDMI a monitorhoz + egy 20m utp kábel a monitor melletti egérhez (UTP-USB extenderrel)
Egyszercsak 3 kamerán megjelent csikozódás mikor sötétedéskor rákapcsol az infra (?) illetve az egér akadozni kezdett. Az amúgy is többször akkor mükődött, ha ki - be dugtam az extenderbe.
szakértő megállapítása - földhurok illetve nem jó az extender.
Extender vissza a boltba - jó.
Ma földhurok leválasztó az egyik kamera csatlakozójára, az jó is lett. A másik kettő továbbra is csíkos este.
Igazából nem tudom mihez kötni a csíkozódást, mert semmi új gép,akármi nem lett beüzemelve emlékeim alapján.
Szóval ltezik, hogy egyszercsak az a gonosz fölhurok megtámadja a kameráim és 3db leválasztót be kell tenni 3x4500 ft-ért?
Pontosan a politizálás amit nem szabad ide keverni. Aki jó szakember az minden kormány alatt talált munkát, aki svindlizős, sumákolós munkakerülő azt jobban befolyásolja a jogi környezet. Sajnos utóbbiból van több, bár nagy részük épp nyugaton van szerencsét próbálni.
OFF Nem akarok senkit sem megbántani de annyi köze van ennek a fórumnak a címéhez lassan mint az egérnek az elefánthoz. Oldalakon keresztül csak szurka piszka. ON
Abban kérném a segítségeteket, hogy be lehet-e kötni egy kültéri reflektorhoz 2 db mozgásérzékelőt, és ha igen akkor hogyan? Van-e esetleg valakinek ilyenhez kapcsolási rajza? Előre is köszönöm!
Elek vagy a legkitartobb, legkonzekvensebb troll, akit valaha lattam, vagy meggyozodeses. Nem egyszeru eldonteni, de altalaban ugy erzem hogy ez utobbi, bar arnyalja a kepet hogy semmit nem hajlando elarulni magarol, ami inkabb az elobbiek ismerve :)
Pl, mindjart az elso linkbe bekalapalva Elek masodpercenkent 1Ft-os keresetet (legyunk nagylelkuek es kerekitsuk 500k bruttora) az jon ki hogy a munkaadonak 605.000Ft-ba kerul Elek havonta, amibol 332.500Ft-ot vihet haza. Ha nincs semmi kedvezmenye, gyereke, akarmi. Ez baratok kozt is 54% a munkaado koltsege es az elkoltheto netto kozott, 66% a brutto-netto arany. Ha ebbol meg levonod a 27% AFA-t, akkor sem annyira rossz a helyzet mint ahogy beallitottad.
nyilvan mas bersavokban mas lesz az arany is, de az egyetlen ismert fizetes a forumon Elek fizuja (es az IQ-ja :)
Milyen millios tanfolyamokrol beszelsz ? Iskolaban szokas tanulni, utana max lehet tanfolyamra menni, de nem kotelezo.
Egyebkent a Jozsikat odaengedned a FAM vizsgara a 400V melle, ha megigeri, de tenyleg, kisdobos becsszora, hogy egyszer mar elolvasta a tankonyvet ? Vagy vallalnad a felelosseget ha neadjisten' megcsapja egy picit az aram es alig eszrevehetoen belehal ?
Allitsd le magad, ennyire meg te sem lehetsz hulye okos!
Asszem feladom. Azt az egyet nem fogom sose megérteni hogy hogy a fenébe van az hogy lassan 30 évvel a rendszerváltás után még mindig az államnak kell egyesek szerint mindent megoldani?
Önállóak akartunk lenni, erre mindenki valami olyan szocialistakapitalizmust akar ahol az állam nem szól bele semmibe, nem von le adót, de megneveli a gyermekünket, a tanár megtanítja helyettünk köszönni, az állam kitalálja helyette mi akar lenni, munkahelyet teremt neki, az házat ingyen, felneveli az ő gyerekét is és még nyugdíjat is ad.
A polgár dóga meg hogy ne túl ittasan megjelenjen dolgozgatni.
Nem értem ezt a siránkozást, dolgozni kell tisztességesen, tanulni folyamatosan és meg lehet élni. Aki alkalmas rá vállalkozóként, aki nem az a kockáztatós fajta az alkalmazottként.
És nem a HR-est kell hülyézni a fotelből a kalviatúra mögül.
Elekbazmeg, minek rágod megint hülyeségen a gittet, mikor úgysem jársz utána senkinek és ingyenes elektronikus törvénytár előbb volt, mint értelmes interneted? Ha másképp nem, akkor meg úgyis terjedt a barátom barátjától a CDs térképek, MATÁV tudakozó és a többi mellett.
Az a baj, hogy egy bazinagy papírhalomban nincs hova beírni egy keresőszót és megnyomni az Emter-t. A napokig tartó papír-böngészés pedig ezerszer nagyobb pénzpazarlás, mint a könyvtár éves díja.
"A legszűkebb keresztmetszet a fénymásolás volt, mert nehogy az ellenforradalmárok másoljanak kiáltványt."
Nem ötven évvel ezelőttről van szó :) talán még 2006 környékén is fizetni kellett a törvények elektronikus formájáért (ügyvédek, könyvelők talán pontosabb dátumot is tudnak mondni), ami szerintem rettentő szégyen a kormányok számára.
"Azok normakönyv nélkül is/se boldogulnak ha akarnak."
Van olyan ember is, de szerintem ezen ne múljon a dolog,
- ha szinte semmibe sem kerül az államnak,
- ÉS nagyon sokan örülnének neki,
akkor vajon miért nem ingyenes?
(egy lehetséges megfejtés: mert az országban egyeseknek az az anyagi érdeke, hogy ez a dolog NE legyen ingyenes)
"Annak a vállalkozónak akinek szüksége lenne rá de nincs pénze"
Eszembe jutott egy másik példa:
- egy soksok éve ipar, irodaház, szálloda területeken világbajnok problémamegoldóként dolgozó villanyszerelőnek soha nincs szüksége brutális faláttörő fúrógépre, ezért hülye lenne százezreket költeni ilyesmire
- egyszer előfordul, hogy mégis át kell fúrni egy falat, ezért ezt a kis kézi fúrójával csinálja
Ezt látva egy nagyképű fikavitéz megállapítja, hogy ez a villanyszerelő biztosan egy kókler, egész biztosan hülye a szakmához, mert láthatóan nincs pénze egy normális fúrógépre.
Mi a véleményed az effajta vélemény-alkotásról?
"Mi szüksége lenne egy egyszemélyes ég/halál szélén álló vidéki villanyszerelőnek normakönyvre?"
"Igaz vagyunk páran akik itt Pesten belül is elkolbászolunk 3 órát."
Van olyan munkahely, ahol annyira sok pénzt fizetnek, amivel gyakorlatilag ki van fizetve a napi 3 óra közlekedésre elcsezett idő is. Itt is láthatjuk, hogy az idő relatív:)
Hol látható az interneten bármelyik hiányszakma teljes tananyaga és vizsgaanyaga?
"a zöm nem képes önállóan tanuni"
És ez neked elég indok arra, hogy MINDENKI számára KÖTELEZŐ legyen (sok esetben milliós összegű) tanfolyamra befizetni és (sok esetben több ezer órás és soksok kilométerre lévő) járni ahhoz, hogy vizsgára mehessen az is, akinek nincs szüksége mindezekre?
Igen, a csövezés miatt kérdeztem. A szobák fala, mennyezete rendbe lett téve, el akartam kerülni a vésést.
Az előszoba, konyha wc , fürdőszoba újra lesz burkolva, ott a felszedésre kerülő mozaik lap alatt lesz hely a vezetéket csőben elvezetni, majd onnan függőlegesen kiállni.
Célszerű lenne, de gondolom nincs csövezve, ezért kérdezed. Ha nem akarod cserélni, akkor az egyedüli megoldás a rézzel összekötésre csak wago és alu-paszta.
Persze, vagy csináld meg tisztességesen, vagy ne csináld. De ne gányold. Azzal a pár méterrel ne smucigoskodj már, és húzd be a csillárhoz is a zöldsárgát.
2013-tól le is mondta az összes könyvtár az előfizetéseket, igen.
Arról volt szó, hogy hozzá lehetett-e férni, igen pl. a könyvtárakban. 1983-ban az összes nagyobb cégnek volt saját könyvtára, ha nem, akkor is előfizetője volt a Közlönynek, amihez te is hozzáfértél ingyen.
- minden cég járatta a közlönyöket, hiszen mindegy volt, mennyi pénzt dobnak ki az ablakon, nagyvállalatnál dolgozó családtagja vagy haverja meg mindenkinek volt
A legszűkebb keresztmetszet a fénymásolás volt, mert nehogy az ellenforradalmárok másoljanak kiáltványt.
Ha focimeccset akarok nézni, akkor a stadiont összedobják nekem adóforintokból, (mert a stadion sem a belépőjegyekből épül, vagy van fenntartva) aki viszont szabványokat meg ilyesmiket akar olvasgatni, az fizesse meg saját maga a hülye hobbiját.
A puskas stadion meg csak kb 1000Ft emberenkent, sajnalod toluk ?
Vegulis ha egy nagy szamot egy tetszolegesen nagy masik szammal elosztunk akkor egeszen kis ertekek tudnak kijonni, azzal pedig már lehet hőbörögni meg uszitani.
Persze nem kell 200-as IQ ahhoz, hogy belassuk hogy a dolgok mogott azert tobb van mint elsore latszik (sajat bevallasod szerint tudsz a "sorok kozott olvasni", mondvan hogy csak a kormany propagandaja a szakemberhiany, szoval hajra, olvass a sorok kozott)
Mondanam hogy szamolni kell(ene) tudni, de az adoszamitas nem ilyen egyszeru. Minden adonem valamihez kepesti szazalek, van amit ossze kell adni, van ami szazalekos szazalek. Ennek ellenere a berkoltseg (szuperbrutto) tobb mint fele a netto, csaladi/egyeb adokedvezmenyekkel 60% fole csuszik. Ha van ra turelmed beszelgess egy konyvelovel, majd elmagyarazza. (bar "komoly" matek lesz ott, szoval keszulj fel lelkiekben)
> teljes (minden szakmára kiterjedőő) normagyűjtemény
Kepzeljuk csak el a tartalmat:
- 1 tepsi linzer: 3 ora - 1000Ft (vegezheti: OKJ-s cukrasz vagy nagymama)
- 1 szivmutet: 5 ora - 10000000Ft (vegezheti: orvos vagy OKJ-s agysebesz)
- 1 konnektor: 5 perc - 1000Ft (vegezheti: barki, aki mekkelek tanacsait megfogadja az index forumon)
Valahogy igy kepzelted ? Biztos tuti franko lenne, en meg egy normarendorseget is felallitanek, aki ellenorzi es also hangon eletfogytig ha valaki nem tartja be. Ha pedig Pistikenek csak 3 perc egy konnektor akkor azonnal sztahanov erdemrend.
> árajánlat készítő szoftver viszont csak kb 100 forintba kerülne szakemberenként
Ennel azert kicsit dragabb az ekszel.
> kormány szervezett parasztvakítása,
Az hagyjan, kepzeld el ezek osszebeszeltek a tobbi kormannyal is, a nemeteknel, angoloknal, franciaknal (stb) is pont ugyanez a "parasztvakitas" megy. Hogy mik vannak...
> 1: ha az állítólagos hiányszakmák összes tankönyve, teljes tananyaga és részletes vizsgaanyaga bárki számára INGYEN elérhetően fenn lesz az interneten
Elerheto. Ha mar ugyis a gugli elott ulsz egesz nap legalabb tanuld meg hasznalni.
> 2: ezekből a szakmákból bármikor (az év bármelyik hetében/hónapjában) lehetne vizsgázni, mégpedig kötelező tanfolyamra járás NÉLKÜL
Tok jo lenne, kiturnad magadnak a konyveket, hetvegen elmennel a SOTE-re agysebeszetbol vizsgazni, hetfon mar műtenél. Szukseg is lenne ra, mert a wannabe FAM-os villanyszereloket akik a szomszedban vizsgaztak valakinek csak ossze kellene rakni az elso probalkozas utan.
> 3: a vizsgadíj legyen bárki számára megfizethető (sőt, első alkalomal legyen ingyenes)
Nem nagyon fizettem meg vizsgadijat, talan csak a legendas rigo utcai nyelvvizsgaert.
Tehat osszefoglalva: van egy "haverod" aki keptelen elhelyezkedni, pedig mar a sarki kocsma kompjuteret is egyszer ujrainditotta, mindenki hulyenek nezi, nyilvan az allapotanak mindenki _mas_ az oka es nem szarozol, telesirod vele a 'zinternetet. Mashol pedig az egyszeru gazszerelo (aki okosabb mint Zuckerberg, vagyis biztosan adott a 200-as IQ) keres kicsit tobbet mint 1Ft-ot masodpercenkent. Hogy is van ez ? :)
"Nekem személy szerint nagyon hiányzik egy jó véres forradalom."
Nem akarlak bántani de mielőtt a forradalmi hévben felgyújtjátok az iskolákat ülj be a padba egy matek órára mert a számításod nem helyes... A százalékosat nem összeadjuk!
A te számításod alapján ha lenne 10 almád, megennéd a felét majd a maradéknak is a felét ismét akkor nulla lenne. Holott a negyede maradna meg.
A mai világban az nem dolgozik aki nem akar, vagy egészségügyileg alkalmatlan rá. Gyümölcsszedésre nem találsz 1000Ft-os órabérért embert, nemhogy a szakmunkásnak ne lenne munkája...
"Vidéken több tízezer kényszervállalkozó tengődik ma is egyik hónapról a másikra"
Azok normakönyv nélkül is/se boldogulnak ha akarnak. Marinéninél meggányolják a villanyt, kérnek óra díjat oszt jónapot. Azért írtam (értő olvasás ugye) "Annak a vállalkozónak akinek szüksége lenne rá de nincs pénze "
Mi szüksége lenne egy egyszemélyes ég/halál szélén álló vidéki villanyszerelőnek normakönyvre?
Megjegyzem: vidéken élek, van rálátásom hogy dőzsölnek munkában legtöbbször feketén a fogatlan/agyatlan alkesz hugyosjóskák, normakönyv nélkül, két ócska szerszámmal. És nem azért mert nem lenne pénze szerszámra, igénye nincs rá. Tisztelet a kivételnek.
Ez megint milyen haver? Bár fent lakni sem occsó, haver most lőtt 120+resziért albérletet nem éppen jóféle környéken. Viszont egyedül ki tudja termelni. Érdekesek ezek a helyek és vergődések is, sok helyen tényleg sem közért, sem bolt, aztán időnként nem értem. De melyik az a kisváros és mihez ért a haversrác? Igaz vagyunk páran akik itt Pesten belül is elkolbászolunk 3 órát.
Ja, amit itt haverja nevében is már előadott az informatikai álláskeresésről, HResekről, meg arról, hogy szerinte miképpen működik minden cég, ennek függvényében had ne tekintsük már bárminek is, amit írt. Pedig én aztán tudok csoda cégek környékén dolgozni, az egyszer biztos.
Dokumentáltan, most is hátrányos helyzetű faluból származom. A mellettünk lévő 10e-s városkában Tesco, Penny, Coop és számtalan kisbolt van, rengeteg egyéb szolgáltatóval együtt, a környéken hetekre lehet szakembert találni, de kőműves, villanyász csak hónapokra.
Mi a francról hazudozol, de tényleg?
Vannak az országban leszakadó területek? Igen
Ezeken a területeken bármilyen szakmunkás képesítéssel meg lehet élni? Igen
A kocsmában rendszergazdáskodó, közmunka elől menekülő emberek nem boldogulnak vállalkozóként? Igen.
A szabványok és normák ingyenessége mellett vagyok.
Amúgy meg csak úszításként a forradalom ünnepén. Azt tudjátok, hogy az alkalmazott a megkeresett pénzből hány százalékot tud élvezni a végén? Amit a munkaadótól vonnak: 19,5+1,5=21% Amit a munkavállalótól vonnak: 15+10+8,5=33,5%
És ott van még az ÁFA, ami általában: 27% Az összesen 81,5%... Ez azt jelenti, hogy egy millió forint helyett 195 ezer forintnyi értéket tudsz venni. Jó mi? Nekem személy szerint nagyon hiányzik egy jó véres forradalom...
Egy haver vidéki kisvárosában (10e lakos) idén január elsejével újabb két "egyszemélyes" kisbolt szárt be, összesen 8 db az utóbbi pár év alatt. És új nagybolt sem nyílt 15 éve. Biztosan azért, mert annyira pörög a gazdaság arrafelé és rohadtul megnőtt az emberek fizetése, vásárlóereje ;)
Valószínűleg újabb két kényszervállalkozó adta fel a harcot végleg és mostantól inkább utazik naponta három órát, hogy egy multinak dolgozhasson. Persze csak akkor, ha a multi nem hoz inkább olcsó ukránokat.
"Annak a vállalkozónak akinek szüksége lenne rá de nincs pénze megvenni egy"
Vidéken több tízezer kényszervállalkozó tengődik ma is egyik hónapról a másikra. Nem csak nagyvárosokból és agglomerációjukból áll ez az ország. Vannak vidékek, ahol ha nincs papírod valami menő szakmáról, akkor vagy elmész rabszolgának kevés pénzért, vagy valamilyen vállalkozásba kezdesz és szerencsés hónapokban egy kicsivel többet tudsz összeszedni, vagy mehetsz közmunkásnak. És amikor egy ilyen kényszervállalkozó egy nulla forintos hónap után (mert ilyen is van, pl amikor egyszerűen nem fizetik ki 1-2 hónapnyi munkádat) befizeti a 80.000 Ft-onyi minimális adóját (ennyit akkor is be kell fizetnie havonta, ha egy fillért sem keresett abban a hónapban!), megveszi a gyereknek az új kabátot mert a régit kinőtte és kifizeti a gáz+víz+villanyszámlát, meg az autószerelő megy a svájcifrank hitel.... na akkor állj oda elé a fenti okoskodó mondatoddal és az a tiéd lesz amit kapsz tőle.
"Miert pont a villanyszereloknek es miert pont ezt ?"
Sehol nem írtam, hogy CSAK a villanyszerelőknek.
"Miert ne mindjart kezdo szerszamkeszletet meg Hilti furot ?"
A kezdő felszerelés több száz ezer forintba kerülne szakemberenként, a teljes (minden szakmára kiterjedőő) normagyűjtemény és árajánlat készítő szoftver viszont csak kb 100 forintba kerülne szakemberenként, szóval ezt a két dolgot kissé nevetséges erőltetett egybemosni :)
"Szerinted nekem ki vette meg az elso Pascal meg C programozoi konyvet ?"
Nagyon jó példát hoztál fel: majd akkor fogom elhinni, hogy az állítólagos szörnyű munkaerőhiány nem a kormány szervezett parasztvakítása,
1: ha az állítólagos hiányszakmák összes tankönyve, teljes tananyaga és részletes vizsgaanyaga bárki számára INGYEN elérhetően fenn lesz az interneten
2: ezekből a szakmákból bármikor (az év bármelyik hetében/hónapjában) lehetne vizsgázni, mégpedig kötelező tanfolyamra járás NÉLKÜL
3: a vizsgadíj legyen bárki számára megfizethető (sőt, első alkalomal legyen ingyenes)
Na ha ezt látnám, akkor elhinném,hogy bizonyos szakmákban VALÓBAN munkaerőhiány van, mert a jelenlegi "munkaerőhiányos" állapot egész mást sugall annak, aki tud a sorok között olvasni.
Ebben speciel én nagylelkűbb volnék, bárki kikerülhet a nagy semmibe, és tiszteletreméltóbb, ha munkával kívánna pénzt keresni a nyaralók feltörése helyett. A 90-esek elejét, ha átélted, amikor emberek tömegei kerültek az utcára az Antall kormány nagyipar-tökönszúró tevékenysége miatt, akkor aztán volt egy csomó kényszervállalkozó.
Mikor kellett a törvényekért fizetni :-O Adót sok másért fizeted, ezt tekintsd egy piaci alapú vállalkozásnak. Vagy légy tökös király, dolgozd ki és terjeszd ingyen.
Miert pont a villanyszereloknek es miert pont ezt ? Miert ne mindjart kezdo szerszamkeszletet meg Hilti furot ? Miert nem az orvosnak a sztetoszkopot vagy a programozonak a szamitogepet ?
Esetleg ha valaki CNC programozassal akar foglalkozni, akkor adjon mar neki az allam ingye' egy CNC esztergat, hogy tudjon gyakorolni.
Nem igy kellene, Elek ?
Szerinted nekem ki vette meg az elso Pascal meg C programozoi konyvet ?
"A szabványok után a normatáblát is ingyen kell adni? "
Úgy bizony, a szabványok MELLETT a normatáblát is ingyen kell adni (ugyanúgy mint pl a törvények szövegét, amelyekért nemrég még sznitén pénzért lehetett hozzájutni). Az ilyesmik miatt fizetjük a qrvasok adót állambácsinak, hogy könnyebbé tegye az életünket.
Mégpedig nem papír formában legyen ingyenes, hanem elektronikus formában, hogy bárki egy mozdulattal pl Excel táblába másolhassa a kívánt tételeket, akár vállalkozó, akár egy építtető szeretné ellenőrizni, hogy éppen átveri-e egy vállalkozó.
Sőt, ha én lennék a király, akkor bárki által az interneten ingyenesen használható költségvetés készítő (és ellenőrző) szoftvert biztosítanék a népnek és ami nem abban a formátumban készül vagy megtekinthető, azt senki sem lenne köteles elfogadni.
Köszi a hozzászólásokat.Nem az lett volna a kérdés ,hogy mennyit akarok keresni egy hónap alatt vagy mi fedezi a vállalkozásom költségeit azzal tisztában vagyok meg avval is,hogy mennyi idő alatt tudom megcsinálni.Az lett volna a kérdés,hogy manapság ki mennyiért vállalna el egy ilyen munkát nem szeretném alul árazni,mint mondtam és a 660 000ft.- szerintem kevés egy ekkora melóra ha mondjuk 20 napig csinálnám, amikor egy 50négyzetméters lakást csináltam 290 000ft-ért.Ti ,hogy számolnátok 240 négyzetméter 90 kiállás meg 8 klíma.Köszi
Mindenkinek van egy "első" munka... lehet valakinek húsz éves profi rutinja ipar/szálloda/irodaház területeken úgy, hogy még soha életében nem süllyesztett téglafalba egy csövet vagy egy dugaljat.
Amikor szigeteltettem fiatalokkal a hazamat akkor emlegettek iskolában megismert épitőipari normatábla nevű kiadványt hogy mit mennyi idő alatt kell/illik megcsinalni egynap.
Ahogy írták, bontsd fel méterre, munkanapra, órára a teljes folyamatot és onnan te is be tudod árazni.
100 métert fogsz horonyt marni vagy csak 50-et? Te csinálod a marást vagy fogadsz ott egy sameszt, aki 1500 forintos órabérért meg napi egy csavaros kifliért és két sörért megcsinálja?
Sok vállalkozónak nem az óradíjjal van gondja, hanem azt nem tudja megsaccolni előre, hogy kb hány óra lesz az a munka, amit még nem csinált sokszor.
Vannak még egyáltalán normatáblázatok? Ha igen, akkor még mindig csak pénzért lehet hozzáférni, vagy ma már az építtetők is megtudhatják, hogy mi hány percig tart egy építkezésen ?
- ~100 eFt/hó a KATA-ra, kamarára, IPA-ra, bankra, könyvelőre, stb.-re - 160 eFt a saját működési rezsire (telefon, autó, munkavédelem, szerszám, stb.)
Összesen kell tehát: legalább 660 eFt árrés havonta.
HA ez CSAK a munkadíjadból jön össze (azaz az anyagon nem keresel).
Akkor havi átlag 20 munkanappal >> 660/20=33 eFt/munkanap munkadíj kell.
avagy Napi 6 hasznos (azaz leszámlázható munkaórával) 660/20/6=5500 Ft/óra
... és már tudod is a saját napi illetve óradíjad :-)
-----
Azonban a SAJÁT esetedre nyilván a TE számaiddal neked kell kiszámolnod a saját válallási díjaid.
Ezt senki nem tudja helyetted megtenni... hisz nem ismeri
- sem a jövedelem igényed
- sem az adózásod módját
- sem a költségeidet
- sem a körülményeidet
- sem az egyéb elvárásaid
Akkor meg hogyan adhatna más értelmes tanácsot neked a te vállalási áradra?!!!
--------------------
Vállalkozóként illene TISZTÁBAN lenned a saját vállalkozásod működésével és ár/költség/haszon számaival!!!!
És akkor tudnál árazni is.
Ha eddig nem tetted még meg, akkor ugorj neki és csináld meg a saját számaiddal a saját üzleti terved!
Mert vakon repülve vállalkozni marhaság és a csőd egyik igen biztos útja.
De mimimum a meglévő vagyonod felélése az évek során és a panaszkodás szokott lenni belőle.
Ilyneket mondanak a vakon repülő butus vállalkozók, hogy: nem tudok új autót venni, nem jut új szerszámra, nem keresek eleget, nem tudok nyaralni menni...
Pedig csak az üzleti terv hiányában szarul árazottan működő vállakozás az alapvető baj.
--------------------
Annyit talán mégis lehet súgni, hogy a fenntartható, normális működéshez, normálsi munkamennyiséggel és a havi 4-500 eFt jövedelemhez (ami azért minimum illik egy önálló szakihoz).
Manapság legalább a fenti árakkal kell áraznod.
Azaz
- napi 30 000 Ft (+áfa ha áfázol)
- óránként 4500-5000 Ft (+áfa ha áfázol)
Aztán persze lehet önszopatást/önkizsákmányolást is csinálni a gatyaletolós-alákínálós árakkal és az extrém sok melóval.
Mert havi 27 nappal és napi 10 órával már akár 2500 Ft/óra alapon is meglehet az a 400 nettó havonata.
Csak ez így önszopatás-önkizsákmányolás, azaz >> hülyeség igazából.
Ha a mobiltelefonod kb ugyanannyi decibelt mér, mint ami a mosógép papírjára van írva, akkor igen nagy szerencséd van azzal a telefonal és szoftverrel. Mert a profi akusztikai labor körülmények, hitelesített mikrofonok és számítások nem is hasonlítanak a fürdőszoba sarkára, a filléres telefon mikrofon jelleggörbéjére és az ingyenes szoftver számításaira.
"Az elektronikai cuccoknál az energiaragacsra írt dB érték az 1kHZ-re vonatkoztatott méréssel értendő?"
Akkor egyes kókler gyártók a készülékek gyártásánál csak ara ügyelnének, hogy 1 kHz-en ne zajongjon, mélyebb és magasabb hangon üvölthet mint a sakál :)
Úgy emlékszem, hogy a valóságban (az emberi hallás érzékenységéhez illesztett) decibel-görbesor (phon-görbék) a viszonyítási alap. Tehát megmérik a készülék teljes zaj-spektrumát és a legerősebb hangerő-csúcs amelyik phon görbét érinti, az a hivatalos decibel érték. Tulajdonképen "ráteszik" a zajspektrumot a phon görbesorra és a legmagasabb zajcsús amelyik görbét már nem keresztezi, az a decibel érték.
Igazad van. Tehát a háztartási cuccokra vonatkoztatva, úgymint hűtő, mosógép, mosogatógép, szárítógép, porszívó, kávédaráló, stb. Bár azt hiszem, ezeken hangnyomásszint-érték szerepel, SPL.
Kötelező darab, de van ennek egy olcsóbbik változata LCD nélkül, az is teljesen okés a célnak. Viszont úgy van beállítva, hogy jobboldalra kötött fázisnál áll íráshelyesen a kütyü. Ezt nem ismerem ebből a szempontból milyen, de kétségtelen, hogy a feszültségkijelzés is jól jöhet.
Ha bal oldalra kötöd a fázist akkor esélyes, hogy fejjel lefelé kell fordítanod. :) Ez így arra is jó, hogy a bekötéseket ellenőrizni tudd, mindenhol baloldalra, vagy jobbra lettek-e kötve. Az Fi-t egyszerűen, teljesen üzemszerűen, konnektorba-dugással tudod tisztességesen végigpróbálni, az egész hálózaton, nem csak az egység működését teszteli.
Sziasztok tudom,hogy nem ez a topic témája ,de a munkadíjas fórum nem nagyon pörög és itt remélem van jópár szaki aki segíthet.Sziasztok!Érdeklődnék munkadíjak felől.Adott egy Siófoki családi ház a 80-sa években épült két szintes szintenként 120 négyzetméter.Egy cég vette meg irodák lesznek kialakítva ügyféltér 2 fürdő2 wc irodák 1 háló én kb 15 áramkört számoltam össze,de ezen kívül lesz még 8 klíma ami még 8 plusz áramkör.50db dugallj lesz 20 lámpa 20 kapcsoló internetről nem beszéltünk.Ti mennyiért vállalnátok el ezt a melót kb 80km-re lakom siófoktól tehát az üzemanyag költség sem kicsi.Elsősorban vállakozóktól várnám a segítséget nem akarok lemaradni a melóról sem ,de nem is akarom bagóért megcsinálni.Normál szerelés lenne horonymarással véséssel csövezéssel az emelet felett van padlás ott el lehetne húzni a helységek betápját alul mindent be kell vésni.kb ennyi Köszi ha válaszoltok.
Rémlék valami olyasféle U/f áramkör, ahol az 555-ösnek a tápfeszültsége volt a feszültség bemenet és annak függvényében változott a kimenő frekvencia :)
ebben a "hangjelzés" szó jelentheti azt is, hogy csipogással jelzi, hogy a érés (érintkezés) megtörtént.
Nekem viszont az kell, hogy más feszültség esetén más hangot adjon ki.
Az itt látható a videónál pl 2:00 percnél éppen a sípolást mutatják egy három fázisú dugaljban. Ha az egyik vezetéket a fázisról áttenné a nullára egy pillanatra és én hallhatnám, hogy 230V-nál más a hangja mint 400V-nál, akkor azt mondanám, hogy a teszter tudja amit szeretnék. De a filmben csak egyféle gangot hallok, aztán kirántja, tehát feltételezem, hogy másféle hangot nem képes kiadni (máskülönben nem lennének annyira hülyék, hogy ne mutassák meg ezt a képességét is, hiszen csak egy mozdulat lenne a filmben)
A pdf -t nem tudom idemásolni ;Ezeket meg igy keveri
Rendelésszám 9918870000 9918850000 9918920000 1279330000 9918860000 9918880000 Rend.szám 2 mm-es változat 9201580000 9201590000 9201570000 1279550000 9204230000 9201260000 Névleges fesz. tartomány 0.3 - 690 V AC/DC 0.3 - 690 V AC/DC 5 - 500 V AC/DC 6 - 690 V AC/DC 6 - 690 V AC/DC 6 - 400 V AC/DC Kijelző digitális LCD digitális LCD digitális LCD LED LED LED < 6 V x x x 6 V x x x x x x 12 V x x x x x x 24 V x x x x x x 50 V x x x x x x 120 V x x x x x x 230 V x x x x x x 400 V x x x x x x 690 V x x x x Hangjelzés x x x x Polaritás+/) x x x x x x Optikai szakadásvizsgálat x x x x x x Akusztikus hangjelzés x x x x Egypólusú fázis ellenőrzés x x x x x Egykezes ellenőrzés x x x x x x Mérőtüske-megvilágítás x x x x Tartás (HOLD) funkció x x x Frekvencia mérés x x Fázissorrend ellenőrzés x x x Bekapcsolható terhelés x x 30 mA RCD terhelés x x Elem 2 x 1.5 V AAA 2 x 1.5 V AAA 2 x 1.5 V AAA 2 x 1.5 V AAA 2 x 1.5 V AAA 2 x 1.5 V AAA
"Ennél tapasztaltam, hogy 3 fázisú - eldro - motorok tekercseire "mérve" észlelhetően megváltozott a hangja a menetzárlat mértékében."
Én motorokkal ritkán találkozom, viszont az a szakadásvizsgáló amit én barkácsoltam, az meg feszültségmérésre volt alkalmas, mert amikor olyan vezetéken próbáltam vele szakadást mérni, amin feszültség volt, akkor szép sípolás helyett "halálsikolyt" hallatott és egy idő után meg tudtam különböztetni egymástól a 220 voltos és a 380 voltos halálsikolyt és attól kezdve feszültségmérésre is használtam :)
persze az általam kitalált kb két forintos túlfeszültség védelem (1 db ptc termisztor) csak kb egy másodpercig tudta tartani a frontot és egyszer túl sokáig hagytam rajta a túlfeszültséget, amitől jobblétre szenderült szegény ketyere.
Nem jó, mert éppen a villámgyors informálódás az egyik előny. Mire Imre bácsi a maga komótos stílusában végigmondana egyetlen feszültséget, annyi idő alatt mezei sípolással akár akár 10 kismegszakítón is végig lehet ellenőrizni a feszültséget.
"kétszázharminckét volt."
Ennyi idő alatt le is lehet olvasni a kijelzőről :)
Az első házas évek után épen ellenkező lesz a hatás: a női hang olyan lesz, mint a feltámadó szél, vagy a madárcsicsergés: az ember tudatalattija tudomásul veszi, de mivel hasznos információt szinte soha nem tartalmaz, ezért az agy nem pazarol energiát az odafigyelésre. Maximum beindul a biztonsági üzemmód: bólogatsz és hümmögsz, amíg a zajforrás abba nem marad.
Ha a lakóknak van érvényes végrendelete, akkor tetszik ez a megoldás. A földelés a dugaljaknál meg gondolom egy-egy virágcserépben van megoldva és akkor működik a FI relé is.
"Egy Pálházai régi parasztházban láttam"
Azon a környéken bármi előfordulhat (szomszéd faluban a kastélynál lakik egy haverom, asse normális :)
Pedig ott van nálad. Kicsi áram, kicsit ráz, kicsit ordítasz, hallod. Nincs áram, nem ordítasz, nem hallod. Nagy áram, nagyot ordítasz, jól hallod. Agyonver, akkó meg már mindegy neked mi van evilágon, hallgatsz mint a sír.
Elkepesztoen hamar lemerul benne az elem, szakadasvizsgalatra nem a legjobb, mert halal idegesito hogy 30mp-kent kikapcsol, ha pedig nem akarsz egy gombot folyamatosan nyomni vizsgalat kozben akkor meg varazsolni kell mire "folyamatos" szakadasvizsgalat uzemmodba atall (majd kikapcsol 30mp mulva...)
A Weidmüllerből a legelső, amit próbáltak elterjeszteni idehaza, az még terhelő ellenállás nélküli volt, az inkább csak kétpólusú fázisceruza volt."
Nálam vagy húsz éve került használatba, a fázisceruzánál annyiban mindenképpen jobb volt, hogy "mérni tudott" egyenfeszt is, kijelezte a polaritást is.
A fázisceruza szerintem felejtős, inkább egy próbalámpában bízok. ( volt eset, hogy egy kolléga az egyen/váltó világítási hálózaton fázisceruzával kereste a feszültséget. )
(A mai teszterek már tényleg szuperek, némelyik fázis sorrendet is kijelez.)
Annyit tennék hozzá, hogy a 75 wattos pillanatforrasztó pákák bizonyos munkákhoz enyhén komolytalanok, legalább 100-125 wattosat vennék (nekem is 100 wattos cseh pákám van, tökéletes).
"Megnéztem a My 68-at. Ez jobbnak számít, mint a Maxwell?"
A MY68 jóval komolyabb műszer annál, mint amit én javasoltam. Ha nem fáj anyagilag a kétszeres ár (az első műszerét mindenki vagy leejti két méter magasból, vagy elveszíti, vagy ellopják :), akkor megveheted azt is.
Vagy csak folyamatosan fejleszt majd. Meg azért a Knipexet se hagyjuk ki a srból, de kaptam Hager csavarhúzó készletet, az is jó. Túllihegni lehet, régi jó kis Felo már nem is nagyon létezik, én teljesen jól elviselem a KSTools vonalat. Bit/kis szerszámbólvan egy csomó Makitám, műszerből olcsótól a Metermanon át a mindenig is. Cseh páka kötelező darab a Wellerek mellé :-D Bár most volt nagy szelektálásom, szomszédok csöppet jól jártak.
Tanyára meg vettem egy ilyet, 12ezer volt házhozszállítva és ezzel bármit merek tákolni. Most pár szerszám 5+ év alatt lekonyult belőle, így vettem egy másik komplett szettet 3ezresért, mert csomagolás sérült:
Sokszor cipeltem a ládám, de már unalmas volt, viszont mindig lötyög valami. Akkor webboltban nekiálltam összerakni egy minimál készletet, de hát nálam a minimál sem olcsó. Ez meg pont arra való.
van egy Elpumps házi vízmű letéve az aknába.Tavaly gond nélkül üzemelt, a csőrendszerből leengedtem télre a vizet, a szivattyú részben benne maradt. +5 foknál hidegebb nem volt lent (bő 2 m mélyen van). Ma be akartam indítani, de a motor (230V) csak búg, de nem indul. A tengely nem szorul, csavarhúzóval átforgatható.Annyi ,hogy az aknában nagyon nagy volt a pára, csöpögött mindenhol a víz, esetleg ez tehetett be neki? A nyomáskapcsolóban volt pára, a motor tetején lévő dobozban viszont nem jellemző. Esetleg tudna valaki segíteni?
Abban az időben ha egyszer elszállt (általában a szimering) akkor bizony évente vinni kellett. Csak Hiltit használtunk, hisz nálunk volt a márkaszervíz :)
A Hilti az egy csoda, azt lehet mondani, hogy ott állok, és tak-tak, a fúró eltűnik a betonban, 50 másodperc múlva méteres hosszban, a többinél meg az az érzés, hogy a gép egy helyben áll, én meg a végén rezgek, mint a Tom és Jerryben...
Bár a 80-asokban jártam párszor a Szentendrei úton a Hilti szervizben, ott mindig állt előttem valaki.
A hilti draga (relativ) de elegge jol osszerakott cuccokat csinal. Ha betonnal kell sokat dolgozni akkor elegge megeri (szerintem)
Mivel csak mukedvelo vagyok, nekem tokeletesen eleg a makita, eszem agaban nincs lecserelni (foleg mert már egy eleg komoly osszeget aldoztam rá eddig :) Voltak nalam rendes villanyszerelok, tetotol-talpig makitaban es meg voltak vele elegedve, leginkabb ezert esett erre a valasztasom.
Ezt egesz jol osszefoglaltad, bar en nem mondanam az extol-ra hogy kozepkategoria, inkabb az alja/hobbi szint, a stanley pedig max kozepkategoria.
Wiha / Beta / Bahco / Weidmuller ami eleg profi minoseg keziszerszamban (nyilvan van meg csomo masik is, de en ezeket ismerem)
Nem muszaj (nem erdemes?) egy markabol megvenni mindent, pl. blankoloban a weidmuller stripax verhetetlen, a beta csavarkulcsok elkepesztoen jok, Bahco csavarhuzonal jobbat meg sosem fogtam kezben, Wiha pedig precizios fogo/csavarhuzo kategoriaban nagyon jo. De pl krovakeszletbol Wurth Zebrat vettem, az is rendben van. Szoval erdemes valogatni, kiprobalni. Ritkabban hasznalt cuccokra eleg a szarabb minoseg is, elofordul nalam is par stanley / extol szerszam, de semmi olyan amit gyakran hasznalnek (es en amator vagyok :)
Gepekbol reszemrol Makita az ami bejott, bar ha komolyabban foglalkoznek vele akkor lehet inkabb beruhaznek a Hilti-be. Kek bosch se rossz allitolag, bar azt nem nagyon probaltam, de nyilvan itt is van meg par marka ami jo lehet.
A lenyeg (szerintem) hogy a szerszam egy beruhazas, ennek megfeleloen kell kezelni. Ja, es nem art ha az ember vigyaz a szerszamra :)
Ez a szép hajó 1985 ben -a szükséges üzemanyag feltöltése közben---
Végleg roncs lett!
Az orosz karbantartók a fűtőelem rudak cseréjekor kaptak 5db nagyobbat is --2,5mm -l vastagabb volt!---Ez az ujabb OK900 reaktorhoz való !
S ahogy az oroszoktól várható --belekalapálták az OK 90 reaktorba !
reaktorbaleset után az erősen radioaktív reaktormag javíthatatlannak bizonyult és hogy-hogy nem, jó oroszos megoldással a Novaja Zemljától nem messze levő Csivolkij-öböl mélyén kötött ki, ki tudja milyen károkat okozva a környezetben azóta is.
Megnézem az ajánlott Maxwell mérőműszert, illetve szétnézek a kezdetnek nem túl drága szerszámkategóriában hogy melyik fogó áll jobban kézre, és a későbbiekben úgyis tervezem hogy folyamatosan bővítem a szerszámkészletemet.
- vegytiszta munkaruhában, amelyen természetesen ugyanazon szerszámgyártó logója létható
- és egy egyszerű feszültségméréshez elővenne egy több száz ezer forintos márkás csúcsműszert az ütésálló műszertáskájából
... akkor én
- NEM ara gondolnék, hogy ez egy profi szakember, aki most korrekt áron szolgáltat nekem
- hanem arra, hogy ez itt most egy parasztvakító színjáték (és díszletei), amivel egy szakmailag nem túl profi ember próbál engem éppen pofátlanul lehúzni anyagilag.
Valóban nagy tudású és valóban korrekt árakon dolgozó szakember esetén SOHA nem láthatunk ilyeneket, egy ilyen parasztvakító-művésznél valószínűleg még a diszperzites vödörrel dolgozni járó öreg VillanyosJóuzsi bácsi is jobb választás :)
"kb. 50-60 éves ... Van valami amire esetleg fokozottan figyelni kellene egy ilyen régi hálózat megbolygatásánál? (Az összes vezeték alu..."
Egy ilyen régi rendszernél NINCS olyan, amire nem kell fokozottan figyelni.
Lelkiekben készülj fel arra, hogy ha hozzányúlsz, akkor bármely pillanatban történhet valami, ami után az egész ház teljes újra-villanyszerelése a legészszerűbb megoldás, minden más csak gányolás meg maszatolás.
Persze lehet óriási szerencséd is és talán sikerül csak azt megcsinálni, amit tervezel.
Azokból a szerszámokból, amelyeket szinte naponta használsz, azokból NAGYON megéri a legjobb minőséget vásárolni (ami nem mindig a legdrágább ;). De amelyekre csak évente háromszor van szükséged, azokból elég a közepes minőség is.
DE: az azonos célra gyártott szerszámok között is vannak kisebb különbségek: ha jobban megnézed, akkor észre fogd venni, hogy többféle csípőfogó, kombinált fogó, százféle blankoló, ezerféle mérőműszer stb létezik és van aki az egyik fajtával szeret dolgozni, van, aki a másik fajtával. És csak a való életben/munkában, hónapok alatt fogod megtudni, hogy a napi munkában imádod vagy utálod pl azt a Stanley csípőfogót, amire most 5000 Ft-ot kiadnál. Ezért szerintem kezdőként csak közepes szintű szerszámokkal szerelkezz fel (mondjuk Extol, vagy hasonló kategória) és az első években megfigyeled, hogy melyik az a pár szerszám, amit érdemes sokkal drágábbra (és esetleg kisit másmilyenre) lecserélned.
"És például milyen mérőműszert ajánlanátok?"
Kezdőnek tűrhető minőségű kategóriából egy olcsó multimétert javasolnék (az elsőt úgyis leejted/elveszted/tönkreteszed), pl a Maxwell 25109 elég sokat tud, elektromosan eléggé hülyebiztos (azért tartalékba vegyél hozzá 10 és 2 amperes biztosítékokat ;) és anyagilag sem fáj nagyon amikor tönkremegy.
"Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Most tanulom a villanyszerelést és szeretnék venni szerszámokat."
A tanuláshoz nem árt jó szakkönyveket is venni, nemrég került a kezembe pl. egy 2016-os kiadású Dési Albert Épületvillamosság c. szakkönyv, ezt szerintem érdemes megvenni, ha ezen a területen is szeretnél tevékenykedni.
Mekk Elek ezermester, RangerJoe, toxymor (remélem nem hagytam ki senkit): Köszönöm mindannyiótoknak a segítséget, tippeket. Sokat tanultam a hozzászólásaitokból. Beleásva magam kicsit jobban a témába, valamint hogy sem földszondának, sem EPH-nak nem lelem nyomát, arra jutottam, hogy első körben egy érintésvédelmi felülvizsgálatot csináltatok, s rendbe rakom/rendbe rakatom az alap dolgokat első körben. A nyolc évvel ezelőtti felújítás általam talált hibáit már kijavítottam az elmúlt két hónapban (forrasztott és "összecsavart" (réz és alu) kötések, bent hagyott alu vezetékek, körök nullái összekötve, eltérő fázis és nulla vezeték méretek, AC-s fi relé szárítóhoz, 16A-s kismegszakító 1mm2-es kábelen, stb.), de úgy néz ki van itt még min javítani bőven.:)
Más téma: Nagyszüleimnél még a kb. 50-60 éves olvadóbiztosítékok vannak a mérőszekrényben a mérő után, s ha már megmaradt az AC-s fi relé illetve a régi elosztódoboz, arra gondoltam, hogy kicserélném nálunk az elosztódobozt, hogy be tudjam építeni a fi relét, ami nincs nálunk jelenleg. (Olyan fogyasztójuk, amihez az AC típusú ÁVK-t nem felelne meg nincs). Három kismegszakító van, ezek egy guman táblán ülnek. Van valami amire esetleg fokozottan figyelni kellene egy ilyen régi hálózat megbolygatásánál? (Az összes vezeték alu és talán még az áramszolgáltató biztosítékai is olvadóbiztosítékok, de lehet hogy rosszul rémlik.)
Ez így van, viszont a rutint is meg kell tanulni. Ebbe tartozik bele, hogy mivel megy felmérni, miből mennyi van nála mindig készleten, (szerszámból, anyagból) milyen közegben mozog. Más eszközök kellenek egy panelházhoz és mások a vályoghoz. Ezek mind kialakulnak, lesznek zsákutcák benne.
A vélhetően jó munkát végző szaki már ránézésre is kiszúrható tipikusan
- a felszereltsége-szerszámozottsága
- a cuccai és saját kinézete, tisztasága
- a cuccai tárolása/kezelése/rendezettsége
alapján, hisz a trehány-igénytelen ember nem ad ezekre a dolgokra >> és így aztán a munkája is trehány-igénytelen szinte biztosan.
Szerszámból-eszközből a jó ár/érték arányú, munkára laklmas de még nem extrém árú cucc az optimális. Sajnos az ár nem mindig tükrözi helyesen a minőséget-használhatóságot.
Azonban az biztos, hogy: vacak, nem rendszeres munkára való (azaz barkács/háztáji) szerszámmal-felszereléssel üzletszerűen/rendszeresen melózni szívás és veszteség.
Ez attól függ hogy a szakma melyik ágát akarod művelni. Csavarhuzók, fogok, csupaszoló eszközök biztosan kellenek. Feszültség kémlelő is beletartozik az alapkészletbe. Kalapács, véső, fandli, spakli is beletartozik az alapkészletbe. De ezeken kivül még nagyon sokféle eszközre szükséged lehet. Kéziműszer (analóg, digitális, szigetelésmérő, de ugy sem tudom felsorolni hogy még hány félére lehet szükséged. majd a gyakorlat eldönti.
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Most tanulom a villanyszerelést és szeretnék venni szerszámokat. Kezdetnek nem gondoltam a legdrágább dolgokra, de nem tudom például, hogy megéri-e mondjuk Stanley fogókat vásárolni vagy csak a 10 ezres kategóriából érdemes. És például milyen mérőműszert ajánlanátok?
"pedig abban reménykedtem, hogy elhúzom egy ideig a dolgot, mialatt pár buta+gonosz kismalac ismét jól leégeti magát szakmailag :"
Ezen írásodból tisztán látszik miért jársz ide. Trollkodni. Nem jelentkeztél egész sokáig a napokban, sokkal kevesebb post volt, és szerintem a kutyának nem hiányoztál.
Kár hogy visszavett a fene...
"Főelosztó lehet a mérőhely tokozottja alatt/felett elhelyezett tokozott is."
Most lelőtted a poént,
pedig abban reménykedtem, hogy elhúzom egy ideig a dolgot, mialatt pár buta+gonosz kismalac ismét jól leégeti magát szakmailag :)
De még te is megkaphatod az okosságot tőlük, hogy hülye vagy, mert ahol csak a JÖVŐBEN lesz tényleges elosztás (egyelőre egyetlen továbbmenő kábel van), azt a dobozt addig tilos elosztónak tekinteni ;)
Ismét pontatlanul fogalmaztam. Többen elvállalták, de sosem jeleztek vissza, vagy halogatták a melót, mert durván be vannak táblázva és nem izgatja őket (itt vidéken ez van), továbbá van elég nem papírozós munkájuk, senki nem szeret ilyen teljesítménybővítéses, légkábel-földkábel cserés témákkal foglalkozni. Három napig dolgoztak egyébként eddig ketten és még lesz vele munka.
> Gondolom lehet azt mondani, hogy az első a fő, nem?
Nem. Marmint nem "lehet azt mondani" hanem fixen az elso a foeloszto. Attol foeloszto hogy az elso.
> Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, nem leágazás van, inkább befordulás :)
Ize, nem biztos hogy ertelek. A leagazasnal egy kabelbol kettot csinalsz (ergo van egy kotes), a befordulas pedig szimplan annyit jelent (?) hogy tekeredik a kabel. Ez utobbi senkit nem erdekel, elobbi azert necces.
Ez max 2 embernap meló lehet, inkább kevesebb, ha valóban csak ennyi a meló.
Manapság egy villanyszerelő embernap 30-40 eFt tipikusan.
Kell némi anyag is, ami lehet olcsó és drága is.... így az anyagban akár 3-5X árkülönbség is lehetséges.
Az alsó árszint valahol 200-250 eFt körül (anyag+meló) lehet, de valószínűbb a 300-350 eFt manapság. A 400 eFt és pláne a még több már erősen indokolandó az eddigiek, hogy miért is?!
Persze lehetnek spéci helyi körülmányek amik szívatósak. Azonban az eddigi leírásod nem sejtett ilyesmit.
---
Más kérdés, hogy: ha senki nem vállalja... akkor annyi, amennyiért vállalják.
Bár meg lehet azért találni a"normális árú" szakit is általában, kitartással.
Viszont az mindig gyanús, ha nem akarja elvállani senki a melót.
Vajon miért nem?!
- miattad (nem vagy szimpi, nyűgösnek-hülyének-megbízhatatlannak tűnsz)
és/vagy
- a feladat szívatós valamiért (amiről hallgatsz) és ahhotz képest túl olcsón akarod megoldani
Nyilván hétköznapi értelemben gondoltam a nagyságrendet, nem a matematikai fogalmat akartam helyesen használni :)
A főelosztótáblát ki mondja meg, hogy melyik? Úgy lett megcsinálva, hogy bejön az összes vezeték, befordul a garázsba, következik az említett elosztótábla kismegszakítókkal és megy tovább egy újabb elosztótáblához, szintén kismegszakítókkal. Gondolom lehet azt mondani, hogy az első a fő, nem?
Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, nem leágazás van, inkább befordulás :)
Azt szeretném kérdezni, hogy nagyságrendileg (tényleg csak nagyságrendileg, hogy el tudjam helyezni a 100 ezer és az 1M között valahol) mennyibe kerülhetnek az alábbiak kompletten anyaggal, munkadíjjal? Nem értek hozzá, sok villanyszerelő járt itt, mire egy hajlandó volt megcsinálni, de kicsit túlzónak érzem az árat, ezért érdeklődöm.
Légkábelről átálltunk földkábelre, új, dupla, a saját lábain álló villanyóra szekrény a telekhatáron két mérővel, utána földben 4 méter a házig. Ott külső csőben fel a régi légkábeles csatlakozáshoz, onnan kb. 20 méter a házban, a régi csőben a régi villanyóráig, ahol lett új doboz és kismegszakítók (12 db). Végig dupla kábelezés a két óra miatt. Útközben készült egy leágazás a garázsba, szintén egy fali dobozzal és 3 kismegszakítóval.
A leírásokban a túlfeszültség védő elé zárlatvédelem (előtét-biztosító) is szerepel. Ez olvadó-biztosító. Nálunk a cégnél ilyen van beépítve minden túlfeszültség védő mellett:
"A bedobozolt switch, router és hasonló kábeltv-s vackokhoz célszerű kivezetni valami villanykapcsolót, ha meghülyülne valami valahol, akkor könnyen lehessen resetelni."
Régen a szoszédok tőlem kapták az internetet (meg sok egyebet is). Amikor nem voltam otthon, akkor az informatikai rendszerük reset-gombja egy kismegszakító volt a villanyórám alatt :)
A WC mennyeztén lévő dugaljnak is lehet egy kapcsolója valami elérhetőbb helyen (pl rá lehet kötni a wc lehúzó karjára: pisi = system quick reboot, kaki = system full firmware update)
- a helyiségbe minden be-ki menő lyuk, kábel, falra felfúrt és polcon heverő izé 220 centinél magasabban legyen
- 220 centi magasságban JÓL ÁTSZELLŐZŐ álmennyezet készítése a budiban (ha nem jár a levegő, akkor a fenti (zárt) üreg túlmelegedhet és az elektromos ketyerék sorra tönkremennek.
Egy lehetséges olcsó megoldás: polisztirol szegélyléc körben a budiban, rá pl 25x100x5 centis polisztirol csíkok, közöttük 2-2 centis szellőző résekkel.
Másik megoldás: fa perforált lemez pontosan budi-méretre szabva (fenntartás: falra szerelt mágnesekkel felülről, vagy előre befúrt kis lyukakba/dübelekbe a felemelés után utólag bedugott rozsdás görbe szögekkel)
A bedobozolt switch, router és hasonló kábeltv-s vackokhoz célszerű kivezetni valami villanykapcsolót, ha meghülyülne valami valahol, akkor könnyen lehessen resetelni.
"szültek is újabb kérdéseket, rengeteg dolog elkezdett tisztulni.:)"
Igyexek jó homájosan fogalmazni, hogy gondolkodásra késztesselek :)
"Ha van is földszonda, akkor az sajnos az óratáblák mögött lesz valahol kötve."
Ebben az esetben a földszondád (ha van), a villanyórában, vagy egy külön leplombált dobozban van összekötve az áramszolgáltatótól bejövő föld (+nulla) vezetékkel. Tehát a földszonda vezeték vége olyan helyen van, ahol te nem férhetsz hozzá.
Namármostan a működés megértése szempontjából képzeljünk el egy különösen peches szituációt: téteezzük fel, hogy az utcáról bejövő valamennyi vezetéken elindul hozzád befelé egy-egy jósok ezer voltos feszültséghullám. A bejövő PEN (föd+nulla) vezetéken befelé jövő túlfesz. hullámot simán elnyeli a földelő szondád (a villanyóra mögött össze vannak kötve), tehát ezen a ponton a PEN vezeték feszültségmemtesnek tekinthető. DE a három fázisvezetőn vágtat tovább befelé a feszültség és a villanyóra óta már mellette fut a földvezető is, tehát közvetlenül egymás mellet fut (akár sok méteren át) az éppen feszültséglökést szállító 3db fázisvezető és egy olyan zöld sárga vezető amely méterekkel ezelőtt volt leföldelve, ezen méterek alatt újra valamennyi túlfeszültséget szedhetett össze a szomszédos fázisvezetőkből. Tehát van egy olyan zöld-sárga vezetéked, amin esetleg éppen vágtat befelé a feszültség ökés legyengített "árnyéka", ami ugyan nem sok ezer volt, lehet, hogy a földelő szonda óta eltelt pár méteren a sok ezerből pl csak 500 V került át a zoldsárgára.
Namost jön a lényeg: a túlfeszültség levezető csak a rendelkezésre álló föld-pontenciálig képes lerántani a túlfeszültég-lökéseket és amikor a belé kötött földelő vezeték éppen 500 voltos, abban a pillanatban a túlfeszültség levezető azt hiszi, hogy 500V = 0V és nyugodtan alszik :)
Remélem érthető voltam.
Éppen ezért a túlfeszültség levezető földvezetékét olyan útvonalon vezetném, hogy útközben ő maga ne tudjon túlfeszültséget összeszedni.
Lehetőségeid:
1 - leversz egy külön földelő szondát és odavezeted az elosztó dobozodba (NEM a bejövő tápvezeték nyomvonalán!)
2 - megkeresed a mostani földelőszondádat (vagy vezetékét a villanyóra előtt) és leágazol róla az elosztó dobozba (remélhetőleg nem ütközik a szabvánnyal)
3 - regisztrált szerelőt hívsz, aki átvezetékezi a villanyórát: megszünteti a nulla-föld szétválasztást és a PEN vezetőt kiviszi az elosztódba, a földszonda vezetéke pedig külön nyomvonalon menjen az elosztódba (én ezt csináltam)
4 - bekötöd a legegyszerűbb módon és reménykedsz, hogy az általam leírt eshetőség soha nem fog bekövetkezni
Passzív switch nem nagyon akad. Ha nem teljes Ráckeve, akkor vannak falikonzolok, de ahhoz rack méretű switch kell, az otthonra minek? Riasztó femdobozban les felrakva a falra, többit mellé akasztós vagy polc és kész. Én nem bonyolítanám.
kicsit off, csak kis otletet vagy tippet szeretnek kerni.
Szoval egy kis wcbe erkezik be minden kabel, upc utp, es oda ondoltam meg a riasztonak a kozpontjat. Switchbol egy passziv switchre gondoltam. Szoval most jon a kerdes. Ezeket gondoltam betolom egy dobozba...es erdeklodni szeretnek, hogy van-e valami otlet, hogy ne 20-30 ezres rackes szekrenyt vegyek...
gondoltam olyanra hogy egy falon kivuli eloszto doboznak a hatat kivagom, es azt rogzitem. vagy van valami egyeb tipp?
A túlfesz védelmet a már TN-S szakaszra rakd, ott már van külön N (kék) és PE zöld/sárga) vezető >> 4 polúsú B+C védelem kell a 3 fázis esetén. Így az L1 L2 L3 N vezetékről is a PE vezetékre süti rá a túlfeszt a védelem, ami aztán elviszi a földbe (ha bírja).
Ehhez mimima 6 mm2 PE vezeték (zöld-sárga) illik a túlfesz patrontól a földelőig és minél rövidebb !
A túlfesz patron hivatalból/szabványosan 10 méteres szakaszt véd. Ha van ettől hosszabb vezetéked a házban, akkor 10 méter (najó 15-20 méter után már muszáj lesz) után ismételni kell a túlfesz patront. És persze elvinni az ismétlésig is a minima 6 mm2 PE (zöldsárga) vezetéket, ha nem olyan van.
A még TN-C résszel pedig ne foglalkozz, az a szolgáltató hatásköre...
--------------
TN-C (common=közös))
MÉG közös (egy) vezeték az N (kék) és a PE (zöld/sárga) és EZEN érkezik hozzád a trafó földje!
TN-S (separated=elkülönített) MÁR külön (két) vezeték az N (kék) és a PE (zöld/sárga)
és
a PE (zöld/sárga) NÁLAD meg van "támasztva" egy saját helyi földelő szondával !!! ami rögzíti a helyi földpotenciált.
Logikusan: nem muszáj előbenyászni a földleő szonda bekötési pontját a túlfesz patron bekötéséhez. Elég az elosztóban a PE vezetékre/sínre vinni a patron PE (zöld/sárga) vezetékét.
Szia! Köszönöm a válaszokat, szültek is újabb kérdéseket, rengeteg dolog elkezdett tisztulni.:)
"A földszonda vezetéke is ebbe a dobozba jön be?"
Sajnos földszondának jelét nem látom az elosztódobozokban, sem abban az mérőóraszekrényben, ahol a dobozok, illetve az órák vannak. Ha van is földszonda, akkor az sajnos az óratáblák mögött lesz valahol kötve.
Szonda egyébként kötelező túlfeszültség levezetőhöz? Esetleg kezdhetem tárcsázni az ÉMÁSZ-t, hogy nézzünk szét a mérőórák mögött, hátha meglesz a földszonda, vagy ha nem akkor telepítsek egyet? Anélkül egyébként szabályos egy rendszer (vagy volt az valaha)?
"Valószínűleg összekevered a földszonda vezetékét a villanyórából jövő földvezetővel. Hol láttad ezt az "ajánlott" bekötést?"
Könnyen lehet, hogy rosszul értelmezem a rajzokat, de nem látom ott sem különválasztva, hogy TN-S esetén a transzformátort veszi-e földnek, vagy egy helyi földszondát. (Sajnos ezt sem a Schneider, sem a Legrand doksijaiban nem találtam.) Ellenben konzekvensen mindkét helyen a dobozok tetején hozza be a fázist/nullát és alul a földet. Schneider pl.:
"Mivel a villanyóra felől egy csőben (egy kábelben) jönnek (a fázis, nulla és a föld - én írtam bele), ezért nem is jöhetnek másképp, csakis egymás mellett :)"
Jogos.:) Viszont akkor a fenti csak egy stilizált rajz és a rajzon lévő föld TN-S esetén lehet a mérő előtt szétválasztott PE vezető is, mindegy, hogy az éppen a fázisok mellett jön be a dobozba?
"Az viszont fontos, hogy a túlfeszültség védő előtti és utáni vezetékek egymástól minél távolabb legyenek (ne tudjon sehol átjutni/átugrani túlfeszültség a védtelen vezetékszakaszokról a védett szakaszokra), ezért esetleg az is előfordulhat, hogy nem ott lesz legjobb helyen a túlfesz. védő ketyere, ahol annak idején üresen maradt egy darab sín az elosztó dobozban."
Teljesen jogos, köszönöm, hogy szólsz. Az elosztószekrény kivágása mögött egy négyzetes kötődoboz van, ennek a bal oldalán jönnek be a mérőtől a vezetékek az dobozba. A védett rész a másik három oldalon jön be a kötődobozban, majd az elosztószekrénybe. Szerencsére így a betáp vezetékek az üres rész alá esnek, s a védett rész kábeleit is el lehet majd rendezgetni, hogy ne legyenek ennyire egymáson mint most. (Bár elég pici ez a szekrény sajnos.)
"Ha a Resi9 megfelelő, akkor jól gondolom, hogy a bekötése a csatolt képen úgy nézne ki (ha jól értelmeztem mindent, amit eddig a témában elolvastam), hogy a bejövő három fázis és nulla vezetéke kapna egy-egy iker érvéghüvelyt, ez menne a Resi9 megfelelő csatlakozóiba, a leágaztatott kábelek pedig az AVK-ba a mostani bejövő kábelek helyére? (A bejövő föld pedig kap egy külön sínt, ebbe megy a Resi9-től a föld vezető, illetve a mostani földsín is ide lesz átkötve.)"
Teljesen korrekt, ha van lehetőséged esetleg abba a sínbe bekötsz még egy frissen levert földelőszondát, jó vastag (10mm2 legalább) vezetékkel, legyen ami levezesse a túlfeszt.
"egy-egy elosztódoboz van kiépítve, melyekbe a mérőktől jönnek a vezetékék: (3) fázis, nulla és föld."
A földszonda vezetéke is ebbe a dobozba jön be?
"azonban az ajánlott bekötési, miszerint az osztódoboz tetején bejön a fázis/fázisok a nullával és a dobozban lentről van kötve a földelés, jelenleg nem teljesül, mivel a földelés vezetéke is a fázis és a nulla mellett jön be a dobozok tetején a mérőktől."
Valószínűleg összekevered a földszonda vezetékét a villanyórából jövő födvezetővel.
Hol láttad ezt az "ajánlott" bekötést?
"Egymás mellett jönnek be az vezetékek (fázis, föld, nulla) az elosztódobozba, így is beköthető a túlfeszültség védő?"
Mivel a villanyóra felől egy csőben (egy kábelben) jönnek, ezért nem is jöhetnek másképp, csakis egymás mellett :)
Az viszont fontos, hogy a túlfeszültség védő előtti és utáni vezetékek egymástól minél távolabb legyenek (ne tudjon sehol átjutni/átugrani túlfeszültség a védtelen vezetékszakaszokról a védett szakaszokra), ezért esetleg az is előfordulhat, hogy nem ott lesz legjobb helyen a túlfesz. védő ketyere, ahol annak idején üresen maradt egy darab sín az elosztó dobozban.
Túlfeszültség levezető beépítése kapcsán szeretnék tanácsot kérni.
A 80-as években épült lakásunkba három fázis és vezérelt áram is be van bekötve, ezeknek egy-egy elosztódoboz van kiépítve, melyekbe a mérőktől jönnek a vezetékék: (3) fázis, nulla és föld. A földelés TN-S rendszer, ha jól gondolom, de javítsatok ki nyugodtan ennek és bármi kapcsán, ha tévednék.:)
Az elosztó dobozokban a kismegszakítók előtt egy-egy 30mA-s ÁVK található. A lakás kábelezése kb. 8 éve lett felújítva, a vezetékek cserélve. Mind a vezérelt, mind a három fázisú hálózatot szeretném védeni túlfeszültség levezetővel, azonban az ajánlott bekötési, miszerint az osztódoboz tetején bejön a fázis/fázisok a nullával és a dobozban lentről van kötve a földelés, jelenleg nem teljesül, mivel a földelés vezetéke is a fázis és a nulla mellett jön be a dobozok tetején a mérőktől.
Ami még érdekes lehet a túlfeszültség levezető kiépítése kapcsán: völgyben lakunk, sűrűn lakott és viharoktól (térkép alapján is) mentes környék, villámhárító nincs sem a mi, sem a közeli házon (legközelebbi kb. 100m-re van légvonalban egy középületen). Jelenleg néhány kiemelt fogyasztót (TV, számítógép, stb.) véd egy-egy túlfeszültség levezetővel felszerelt elosztó (D, ha jól gondolom).
A bekötés kapcsán három konkrét(abb) kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Egymás mellett jönnek be az vezetékek (fázis, föld, nulla) az elosztódobozba, így is beköthető a túlfeszültség védő? Esetleg át kellene a helyi áramszolgatót kollégáival köttetnem a mérőórák felől bejövő vezetékeket, hogy a föld vezetéke az elosztódoboz alján csatlakozzon, ahogy az általam megnézett lakóépületek védelmére szánt Legrand vagy Schneider túlfeszültség levezetők leírása javasolja?
Schneider Resi9 ('C'-s) túlfeszültség levezetők megfelelnének a feladatra? Egy kerülne az egy fázishoz való a vezérelt áram elosztódobozába, még egy másik a három fázishoz tartozó a másik elosztódobozba. A három fázist kezelő túlfeszültség levezetőt egy alapból kis belméretű XBS 24 modulos dobozba kellene belerakni, mivel a mérők átrakása nélkül nem fér fel nagyobb doboz. Emiatt a Resi9 az egyetlen három fázishoz való C-s túlfeszültségvédő ami túláramvédelmével együtt befér a még meglévő öt modulnyi helyre. Csatoltam egy képet, hogyan néz ki az elosztódoboz doboz.
Ha a Resi9 megfelelő, akkor jól gondolom, hogy a bekötése a csatolt képen úgy nézne ki (ha jól értelmeztem mindent, amit eddig a témában elolvastam), hogy a bejövő három fázis és nulla vezetéke kapna egy-egy iker érvéghüvelyt, ez menne a Resi9 megfelelő csatlakozóiba, a leágaztatott kábelek pedig az AVK-ba a mostani bejövő kábelek helyére? (A bejövő föld pedig kap egy külön sínt, ebbe megy a Resi9-től a föld vezető, illetve a mostani földsín is ide lesz átkötve.)
Igen, ez szokott lenni az érv, hogy: de hát működik...
Aki javítással foglalkozik, annak ezt el kell tudni nyelnie, de nem véletlenül nem lehet javításra embert találni. :)
Életemben egyszer találkoztam egy normális kuncsafttal, aki, amikor felvilágosítottam, hogy itt bizony sehol nincs védővezető, leült, annyira elvette a kedvét az, hogy eddig az ő családja életveszélyben volt. Míg mások jellemző dumája az ó, fiatalember, oda úgyis olyan ritkán dugunk bármit...
A 70-es évek építési bummjában is ugyanaz volt mint most. Sok házat kellett építeni, szakember és pénzhiány volt, boldog-boldogtalan szerelt villanyt.
Az alternatív csillárkapcsolásnak is van vagy 3-4 verziója a szakik körében ami működik, de csak egy van ami szabványos és nem ráz. A szakik igénytelensége hogy nem is gondolják át mit csinálnak rosszul. Mindenki okosabb mint a szabvány. Mivel a felelősségre vonás lehetetlen így visszatartó erő sincs.
Hát. amibe bele lehetett látni (régi magyar kis négyszögletes billenővel), abban egy karon mozgott egy kétoldalú pogácsa, az biztosan nem- tudta összezárni a két lemezt egyszerre.
Mit nem akarsz érteni? Nem működhet úgy lámpafoglalat, hogy mindkét érintkezőjén fázis legyen. Felkapcsolt állapotban csak a belső érintkezőn lehet fázis, a meneten soha, lekapcsolva meg sehol. Manapság remélhetően nem gányolnak ilyet, de régen előszeretettel taknyolták így össze.
Mert mezei ellenállás jellegű fogyasztót tekintve ma is minden (tehát nem csak váltó) kapcsolóban ott van a feszültség és a nulla potenciálja (előbbi a kapcsolóba jövő fázison, utóbbi a lámpaszálon) - kikapcsolt állapotban.
Nem a kapcsolóban, az edison foglalat mindkét sarka van fázison, így nem lévén potenciálkülönbség, a lámpa kihuny. Egyik kapcsolót átváltod, nulla lesz és felvilágul.
Volt egy hivatalosan takarék váltókapcsolásnak nevezett kapcsolás, abban is valamivel kevesebb volt a vezeték, de az csak a fázist kergette oda-vissza.
Az Edison menet Edison menet marad. Nincs se mai, se régi, se korszerű, se korszerűtlen. Ha "lekapcsolják" a lámpát és mindkét sarun fázis van, a lámpa az egyenpotenciál miatt ugyan nem világít, de ha belenyúlnak, tuti meg.assza.
Értem én hogy ott marad a fázis esetenként, lehet hogy meg hozzá is lehetne érni de a mai foglalatok tökéletesen alkalmasak lennének ehhez a kapcsolathoz.
Kezdesz olyan lenni mint Elek, mondanak neked valamit te meg teljesen masrol beszelsz.
Szerinted mi a kulonbseg egy nullaba rakott kismegszakito es a nullaba rakott kapcsolo kozott ? Szerinted melyik _nem_ tudja ellatni az elsodleges feladatat ha a nullaba kotod ?
> Nem hirdetem "tanaimat" sehol sem, de lássuk be nem azok az emberek viszik előre a világot akik elvannak azzal amit 20 éves korukig magukra szedtek, és szükségük nem volt továbbmenni
Ismet megcsillogtattad a szerenyseged, nyilvan ugy gondolod hogy rajtad kivul mindenki mas ilyen. Sajnos el kell hogy keseritselek
- mert nem
- mert az epuletvillamossag biztonsagi eloirasai nem eppen az a terulet ahol elkepeszto kreativitasra van szukseg. Be kell tartani a szabalyokat es kesz. Aki azt hiszi hogy okosabb mindenki masnal es leszarja a szabalyokat, az altalaban a hiradoban szokott kikotni.
Es bocs, de ha valaki megkerdezi a forumot hogy hogyan kosson be egy lampat akkor nem elfogadhato valasz hogy a nullat kell megszakitani, meg akkor sem ha az anyosnal ugy van '63 ota. Fel nem fogom hogy ezen mit akarsz tovabb kreativkodni.
Ezt a bővítést az anno szemben élt vasutas csinálta aki kocsikerekeket kopogtatott fő műsoridőben.
Csillárt cseréltem nála és ugye ha öreg idegen hálózatot basztat az ember akkor alapból ellenőrzi hogy mit szakit a kapcsoló. Akkor jöttem rá hogy a nullát. Ez alap ezt nem tanítják a suliban hanem mindenkinek elemi érdeke.
Nem kell megmagyarázni hogy hogy miért nem jó ezt én is értem, csak jelzem hogy vannak aknák a rendszerekben mindenhol. :)
Ugye ezt kommentálják egyesek mint főbenjáró és világháborút is kirobbantó bűnt, miközben gyerekkorunkban 240 ohmos antenna szalagkábelen is vezettük a villanyt esetenként.
"Anyósomnak 70 éve a konyhában a kéket szakítja a kapcsoló. Tök szabálytalan de elvan vele."
Engem tinikoromban baszott így meg áram, szidtam is a kurvaanyját annak aki kötötte.
De nézzük egy képzeletbeli anyós sztoriját:
Aztán kiég az égő, ő meg gondolja kicseréli magától. Lekapcsolja a kapcsolót, mert ugye akkor nincs ott áram. Tekeri ki de a kurva tesco-s égőnek leválik a feje ahogy szokott, ekkor véletlenül odanyúl a menet külsejéhez (mert ugye oda is mehet a fázis, miért ne ha már szabad szabálytalankodni), megrázza. Nem halálosan, csak megcsípi, amitől megijed, leesik a létráról és eltörik a lába. Másnap feltűnik a szomszédnak hogy nem látta Mari nénit, ő talál rá a konyhakövön...
Kérdem én: az anyánkért nem lehet szabályosan megcsinálni ha ugyanannyi anyag, energia és idő kell hozzá ??????????
Anyósomnak 70 éve a konyhában a kéket szakítja a kapcsoló. Tök szabálytalan de elvan vele.
Simán elfogadom, hogy nullába nem teszünk kismegszakítót, de ott nem tölti majd be a feladatát?
A kevésbé rugalmas emberek viselkednek igy hogy ahol a rugalmasság megengedett lehetne ott sem alkalmazzák, mert nem szoktam, azt nem lehet, nem igy tanultuk 20 éve, fél tőle mert agyi kapacitás hiánya miatt nem tudja felfogni, meg egyébként is ...
Nem hirdetem "tanaimat" sehol sem, de lássuk be nem azok az emberek viszik előre a világot akik elvannak azzal amit 20 éves korukig magukra szedtek, és szükségük nem volt továbbmenni ...
Tehat mivel minden szar eleve, ezert csinaljuk szarul, sot, javasoljuk masoknak hogy szarul csinaljak. Nagyjabol ez jott le abbol amit irtal.
A ket konkret pelda (nullaba rakott kismegszakito es vizcsovon foldeles) pedig egeszen konkretan veszelyes. Ha szerinted csak azert lettek ezek az otletek leugatva mert minden szakmunkas eleve hulye es kulonben is csak szakmai feltekenyseg (esatobbi) akkor sokkal-sokkal nagykepubb / hulyebb vagy mint aminek eddig mutattad magad. Ezen az se valtoztat hogy mar lattal telefonkozpontot.
Én meg úgy érzem sokakban dolgozik egyfajta féltékenység.
Fő életművük hogy elvégeztek egy szakmunkásképző sulit, végigkeccsöltek egy fél életet, es azzal kénytelenek szembesülni hogy "lecsúszott képzettebbek" vagy "egyéb más okból papírt szerzők" fenyegetik a piacukat.
Ha meg nem is fenyegetik de frusztrálja őket hogy ezek mind félválról vesznek mindent - már csak bosszantás miatt - vagy azert mert bizonyos dolgoknak nem tulajdonitanak akkora jelentőséget.
Értem azt hogy vannak szabályok meg logika, de valami oknál fogva piszkosul ragaszkodtok megszokott dolgokhoz holott a magyar házak majd 100% -ban valami szabálytalan rokkantás és így élik le az emberek az életüket.
Nos, addig amíg van aki válaszol mekk baromságaira, valamint nem jelentik sokan a moderátoroknak, hogy szétcseszi a topikot addig sajnos ő lesz itt az úr.
Én már jelentettem, de kevés sikerrel... Talán egy összefogás, esetleg egy nap ha tizen jelentik, az már elgondolkoztatná a moderátorokat. Csak az a baj hogy van már bekészítve legalább két neve, szóval nehéz a fórumélet...
Az a baj hogy kiixelve sokszor értelmét veszti a fórum. Idejön valaki kérdezni és nem látod hogy szegényre rábeszélnek egy nullába rakott kismegszakítót, kombinált földelővízcsövet, egyebet.
Grid szempontbol erdekesebb ez a standby fogyasztas egyebkent. Van is talan valami EU direktiva hogy mennyi lehet a standby fogyasztas, de nem emlekszem a pontos ertekekre.
De.
Rugozol itt a wattokon amikor a fel orszag eppen valamilyen villamos futesre igyekszik atallni, az uj epitesu lakasok/hazak eseten is egyre gyakoribb hogy valami infrapanel / villanykazan lesz az elsodleges futesi eszkoz. Kerdem en, hogy egy 100nm-es lakas kifutesehez hasznalt villamos futes hany csaladi haz es az azokban talalhato akarmennyi standby fogyasztoval ekvivalens ?
En meg termelem az aramot, amit lehet hogy eppen te fogyasztasz el, es akkor mi van ?
Harmadszor is leírom ugyanazt: 10 darabot saját szememmel láttam egy lakásban.
Nem állítottam hogy nincs ilyen, azt viszont továbbra is állítom, hogy az illető egy idióta.
Szerinted teljesen normális hogy az ember vesz egy tucat töltőt, bedug minden szobába hármat és soha ki nem húzza, mert mit lehet tudni: hátha épp ott esik össze egy lemerült telefonnal inzulinsokkban és nem tud mentőt hívni?
de az én példámban szereplő családok (az ország lakosságának 99 százaléka)
Ez a szám már megint honnan jött?
Megkérdeztél 10 ezer embert?
Reprezentatív volt a minta?
Vagy csak a hülye hr-esek által butaságból/gonoszságból elutasított, informatikus munkára vágyó angolul nem tudó, de a helyi faluban 20 éve rendszelgazdálkodó 50 éves kőműveseket?
Csak mert az általam ismert emberek a laptoptöltőt nem a konnektorba dugva tárolják.
Azt írtad, hogy egy háztartásban nem lehet 20 db ilyen "rejtett" fogyasztó, aztán most soroltál fel magadnál is legalább húszat, aminek egy részét te folyamatoson kikapcsolod meg kihúzod, de az én példámban szereplő családok (az ország lakosságának 99 százaléka) nem dugdosnak/kapcsolgatnak szorgalmasan, csak egyszerűen bedugnak és használnak mindent.
Ők vernék át csúnyán magukat akkor, ha "négy watt nem számít" típusú műszerrel próbálnák leellenőrizni a villanyszámlát (csak hogy utaljak az eredeti kérdésre).
"Az hogy valaki egyszerre 12 telefontöltőt tart bedugva akkor is ha nem tölt semmit, az nem minifogyasztólappangás, hanem hülyeség."
Harmadszor is leírom ugyanazt: 10 darabot saját szememmel láttam egy lakásban. Majdnem minden családtagnak majdnem mindenütt volt egy saját töltője, ahol huzamosabb ideig tartózkodni szokott. Ha az előző mondatokból kivesszük a majdnem-eket, akkor 12 db töltő lett volna náluk. Ha belegondolsz, akkor nem hülyeség, hogy bárki tudja tölteni a közelben a ketyeréjét akár alvás, akár étkezés, akár tv-zés közben. Én is csak annyit mondtam nekik, hogy 1 db 4 kimenetes töltő kevesebb készenléti energiát fogyazt, mint 3 db különálló, de ez a befektetés csak évek múlva hozna nyereséget, tehát nem biztos, hogy túl jó üzlet utólag erre is költeni.
Volt aki javasolt konkrét típust, ő 1-2 postból letudta a dolgot, de nem látszik már a sok semmitmondó írásodtól, oldalakat kell visszalapozni. Neked fingod sincs a megoldásról de 10 felett postoltál már a semmiről. Ha mindenki írna 10 elméleti HA és AKKOR akár TALÁN postot arról amihez nem tud hozzászólni akkor tényleg értelmét vesztené a fórum. Mi lenne ha akkor szólalnál meg te is amikor konkrétan az adott kérdésre tudod a választ? Sokkal élhetőbb lenne a topic.
Egész éven át standbyban is fogyasztó eszköz 6 db van, az messze nem 20.
2 tv, 2 médiabox, 1 pc, két mikró, de az egyik mechanikus az szerintem nem számít.
Még mielőtt heurékát kiáltasz hogy kihagytam a monitort: az egyik tv az.
Van még egy további tv médiabox páros, de ezek kapcsolós elosztóval le vannak kapcsolva mikor nem nézem, a másik kettőt azért nem kapcsolgatják, mert az új upc box 3 perc alatt indul el ami vállalhatatlan.
Van még három laptop, de a töltőik csak addig vannak bedugva míg töltődnek, van printer, a pc mellett, de az mechanikus kapcsolós.
Routereket, rádiós csengőt, kamerákat, digitális órákat, hűtőket, fagyasztóládát, kazán vezérlését nem lehet kikapcsolni (utóbbit nyárra igen), mosógépek mechanikus kapcsolósok.
Klímákat áramtalanítom ha hetekig nem használom. Konditeremben a futópad, meg a hangfal is kapcsolós elosztón van, hordozható bt hangfal töltője is addig van bedugva míg kell.
Telefontöltőből itt is akad féltucat, ha feltúrom a fiókokat talán tucatnyi is, de csak addig vannak bedugva míg töltődnek a telefonok.
Azt hiszem kb. ez a válasz az első kérdésedre, ha kiszúrsz valami ellentmondást világíts rá nyugodtan, lehet elszámoltam magam.
És hogy a második kérésed is teljesítsem: Elek te hülye vagy.
Az hogy valaki egyszerre 12 telefontöltőt tart bedugva akkor is ha nem tölt semmit, az nem minifogyasztólappangás, hanem hülyeség.
Tegyük fel a móka kedvéért hogy igazad van, akad háztartás ahol van 20 eszköz ami napi 0-24, évi 365 nap fogyaszt, és pont azt az 5w-ot amit nem mér az olcsó műszer.
Tekintsünk el attól, hogy, a tv meg a számítógép, csak ideje kétharmadát vagy kevesebbet tölti standbyban, szóval az általad számolt fogyasztás is harmadával csökken.
Ha valaki tudatos fogyasztó, akkor amit lehet kihúz mérés nélkül is, amit nem lehet azt nem húzza ki, mert elmegy a mikróról az óra, lassan indul a tévé, stb.
Persze már a kapcsolós elosztók/dugaljak beszerzése elviszi előre 1-2-3 év spórolását, sőt vonjuk le a bennük lévő izzó fogyasztását is.
Szóval csak azért kellene 15 ezerrel többe kerülő fogyasztásmérőt vennie, hogy megtudja: a készüléke amit amúgy sem áramtalaníthat fogyaszt évi 1300 (900) Ft-ot?
Amilyen változtatható kitöltési tényező kapcsolásot ismerek 555-höz, abba akárhová képzelek egy fényérzékeny ellenállást (mondjuk 1 és 10 kohm között változó értékkel), a kitöltés százalékos változása szerintem nem lesz több 20-40 százaléknál, márpedig itt sokkal szélesebb tartományban kellene változtatni a fényerőt.
Egyébként ma már szinte fillérekért vannak annyira gyors mérő chip-ek, amelyekkel nem lenne probléma a másodpercenként több milliós mintavétel és feldolgozás. Csak hát a háztartási mérő készülékek gyártói nem évente, hanem csak évtizedenként kezdenek új fejlesztésbe :)
Tételezzük fel hogy a szokásos olcsó led szalagod van, ahol pár centinként ki van alakítva egy (elenállással) 12 voltra beállított szakasz.
Kész fényérzékeny led vezérlést nem tudok, de a tápegység és a szalag közé lehetne csimálni egy fényerő érzékeny feszültségszabályozó áramkör: én kivennék a fiókból egy dralington tranzisztort vagy egy lm317-es feszültség szabályozót, egy fotoellenállást meg két trimmer potmétert és összevissza forrasztgatnám őket (persze ez nem lesz menő PWM, de fiókból megvan pár perc alatt ;).
Persze mást is meg lehet próbálni: venni egy vezérlő bemenetes és szabályozható kimeneti feszültségű kapcsolóüzemű tápegységet, aminek pl egy fényérzékelő modul mondja meg, hogy éppen mekkora feszültséget adjon ki.
Egyébként nem okos dolog egy képet a felületétől egy centi távolságból megvilágítani. Egyrészt durván egyenetlen a fényeloszlás, másrészt "súroló" a fény. Ilyesfajta fény csak a "végtelen tükör" optikai trükkél jó, minden más esetben kerülendő szerintem.
Még nem jelentkeztél azon számmal, hogy a lakásodban hány készülék fogyaszt 0,5-5 wattot kikapcsolt/készenléti állapotban, folyamatosan egész éven át. A mérésekből ne feljts ki semmit, aminek kapcsolóüzemű tápegysége van.
És UTÁNA fikázz engem, amikor azt írom, hogy egy nagyobb családnál/házban akár 20 db ilyen mini-fogyasztó is lappanghat.