Keresés

Részletes keresés

Freedom of mind Creative Commons License 2019.02.15 0 0 178126

Létezik egyáltalán olyan alu thermoblock amiben nincs saválló acél betét? 

Előzmény: Törölt nick (178119)
bzsx Creative Commons License 2019.02.14 0 0 178125
heted7 Creative Commons License 2019.02.14 -2 0 178124

Amúgy szerintem múzeumnak adni, ha lemondasz a fémként hasznosítható értékéről, nemes és szép dolog. Van Óbudán a vendéglátóipari múzeum, ami amúgy egy szuper hely. Nem emlékszem, van-e nekik ilyen, de hátha érdekli őket.

Előzmény: Attila0930 (178123)
Attila0930 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 178123

:-) Köszönöm a válaszokat.Így már tudom mit kezdjek vele.

Mylord3 Creative Commons License 2019.02.14 0 2 178122

Igazságügyi (színes-)fém szakértő szerintem meg tudná becsülni az árát. Itt Ferencvárosban, a Gát utcában több is működik, habár pár hete rendőrautókat láttam a környéken, így lehet, hogy néhányuk talán felfüggesztette a szakértői tevékenységét egy időre. :-)

Előzmény: Attila0930 (178120)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.02.13 0 2 178121

Ebben az állapotban valószínűleg semmilyen értéket nem képvisel. Felújítva lehetne esetleg dekoráció, vagy múzeumi kiállítási tárgy, de nem valószínű, hogy megérné foglalkozni vele.

Előzmény: Attila0930 (178120)
Attila0930 Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178120

Kedves fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.Ismeri valaki ezt a típusú karos kávégépet?

Kergép casino mocca felirat van rajta. Kb milyen értéket képvisel?Köszönöm a segítséget.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.13 0 0 178119

na jó, de a grimac-om mellé is odatehetném-e?:)

igazából nem akarok nagyon vacakot venni az a fő szempont, meg kicsit aggódom az alu thermoblokk miatt, mert kényes a vízkőtisztítóra, sokkal jobban mint a réz blokk.

nem szeretném ilyen házi praktikákkal (úgymint citromsav a patikából és azt bekeverni) tisztítani, mert van rossz tapasztalatom a témában. egyszer egy gaggiámban valami ilyesmitől kicsapódott valami, szét kellett szedni a bojlert, nevermore.

gyári/bolti vízkőoldót szeretnék bele.

(persze lehet hogy van ilyesmi az alublokkhoz is, mert pl az automata gépekben tuti az van ha jobban belegondolok, úgyhogy ezt kellene még körbejárni).

sokkal kevésbé vagyok boldog egy esetlegesen megtakarított 50 e Ft miatt, mint egy esetleges xart kerülgetni utána évekig és mérgelődni hogy nem a drágábbikat vettem meg.

Előzmény: trollcsi (178118)
trollcsi Creative Commons License 2019.02.13 0 0 178118

nekem podosban van egy la piccola bat-om is, es teljesen vallahato a kicsi lollo!

Előzmény: Törölt nick (178111)
decca Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178117

Igen, ez tényleg így volt. Mondjuk azt is megtudtam, hogy a cég április óta egy olasz pörkölő májsztrónak adta

át a szakmai irányítást, így az eredmény érthetőbb. Amúgy a barista srác is azt mondta, hogy a sötétebb pöri már neki

is túl sötét, és ez a világosabb sem az a savakban gazdag , izgalmas kávé, amit egy etióp kávétól elvárhatnánk. De legalább

nincs szénné pörkölve.

Előzmény: Adam.Clayton (178113)
Adam.Clayton Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178116

amúgy ez régi tanulság, hogy sok múlik az emberen, ha hozzáértő kerül oda, akkor még rossz alapanyagból is egész jókat lehet kihozni, ahogy a példád is mutatja

 

én is csalódtam már mindkét irányba is - egyik verziót mikor elsírod örömödben magad mert olyan highend géppark van, szuper pörkölőtől érkezett kv-val, de a staff-ot vagy nem érdekli a dolog, vagy nem lett kiképezve és csinál egy ihatatlan löttyöt - vagy a másik, mikor nem vársz semmit, mert látod hogy lelakott a gép, és csodát kapsz a csészédbe

Előzmény: decca (178112)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178115

Nem veszem kötekedésnek, de hadd magyarázzak. Ha rámjön és értelmes dolgot veszek, akkor szívesen költök több pénzt is. Viszont nagyon rühellek bármennyit is költeni olyasmire, ami nem egyértelműen jó. Én ilyen vagyok, így tanulok, ez a folyamat. 38 vagyok, szóval ebből a vonalból már nem megyek félre. Nekem ez működik. Nem mellesleg van az a szint, ami fölött nem veszek semmi olyat ami hobbi. Ráadául sokkal izgalmasabb magamnak építeni valamit mint készen venni (persze bármit lehet bármeddig javítani, de én kicsiben játszom...). Oszt annyit lehetne még ide mondani, hogy ihaj. Maradjunk annyiban hogy én 55 éves 3011-es Zetor traktort vettem annyi pénzből, amiből kijön egy tisztességes kávéfőző. Azt is éppen javítom :)

Béke!

Előzmény: Mylord3 (178107)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178114

A Meki mellett, az autómosó épülete elején. 

Előzmény: decca (178112)
Adam.Clayton Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178113

azér az kemény ha a világos pöriből rittyentett egy olaszos csokis kávét :)

 

akkor milyen lehet az olaszos pörkölésű cucc?

 

 

 

Előzmény: decca (178112)
decca Creative Commons License 2019.02.13 -1 1 178112

Kaposváriként kérdezem, hol van ez a sokak által jónak mondott hely a városban? Kíváncsi vagyok, ki is próbálnám.

Ha már Kaposvár: sokat szidtam a Frei kávékat, pár évvel ezelőtt kóstoltam valahol, és rettenetes volt. De gondoltam, ha már

a városban nyílt egy, csak kipróbálom egyszer. És kellemesen csalódtam, mert a világosabb pörkölésű kávéjukból egy tisztességes

olaszos-csokis eszpresszót adtak. Beszélgettem kicsit a barista sráccal, látszott, hogy képben van, és odafigyel a lényeges dolgokra.

Határozottan fejlődtek.

Előzmény: marhadoktor (178104)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.13 0 0 178111

köszi, úgyis megyek a lollohoz, majd ott rábeszélnek (valamire):)

Előzmény: trollcsi (178102)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.02.13 0 1 178110

Különben az is igaz, és ezen szoktunk is itt lamentálni, hogy kevés olyan hely van, ahol a hagyományos olaszos eszpresszót készítik el tisztességesen.

Előzmény: Bazs09 (178108)
Mylord3 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 178109

Fogalmazzunk inkább úgy: "rusztikus". :-)

Előzmény: ogrEicsab (178103)
Bazs09 Creative Commons License 2019.02.13 -2 2 178108

Akkor félreérthető voltam, természetesen ott is hatalmas a szórás minőségben, csak már egyáltalán nem fogyasztok sötét pörkölésű kávét, így azzal kapcsolatban tippet sem tudok adni.

 

A mínuszolónak pedig ha a sikerült boldogabbá tennem azáltal a napját, hogy generáltam egy olyan hozzászólást, amire nagy büszkén rábökhet, akkor én is boldog vagyok. :) (Megmondom őszintén, ha nem írod, észre sem veszem, annyira súlytalan ez a +/- dolog.)

Előzmény: Giuseeppe (178106)
Mylord3 Creative Commons License 2019.02.13 0 2 178107

Szerintem nem olyan eget rengetően nagy kérdés ez, és ahogy most olvasom, az előttem szólók nagyjából meg is válaszolták a kérdésedet. Megfelelő nyomás, vízterítés, hőtartó képesség + ehhez megfelelő szemes KV /lehetőleg robusztás tartalommal is :-)/ , megfelelően őrölve, tömörítve.  Kb. nagyjából szerintem is ennyi...., semmi misztikum. Véleményem szerint - és ezt tényleg ne vedd kötekedésnek - de a tőled olvasottak alapján, talán épp a te példád mutatja azt, hogy kezdő KV-sként (még ha vállalkozik is az illető az otthoni gépszerelésre) hogyan ne kezdjünk neki az otthoni eszpresszózásnak. Ha én ilyen szerelő, szerelgető típus lennék (mint ahogyan nem az vagyok), amilyen te, épp a Károly blogján olvasottak alapján nem ezt a Saeco darálós gépet vettem volna meg kezdésnek. Az általad legolcsóbbnak véltből ugyanis hamarabb lesz baromi drága gép, mintsem gondolnád.... szerintem! További jó KV-zást, hajrá! :-)

Előzmény: marhadoktor (178104)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.02.13 0 2 178106

Mínuszolás helyett. A hozzászólásod második fele azt sugallja, hogy a minőségi kávé nem lehet sötét pörkölésű. Ez így félrevezető, különösen egy kezdő számára. Mindenféle kávét ki kell próbálni, aztán eldönteni, hogy melyik ízlik.

Előzmény: Bazs09 (178105)
Bazs09 Creative Commons License 2019.02.13 -7 4 178105

Ha csak az a kérdés, hogy mitől lesz jó egy kávégép, akkor szerintem attól, hogy jó a vízterítése, stabilan tartja a beállított hőt, és megfelelő a vízhozama. Leírva egyszerűnek tűnik, mégis nagyon kevés üti meg a szintet. Az általad említett mercit a kávés világban pedig Gaggiának hívják, abból a Baby az alapfelszereltség, egy tuningolt 2015 előtti GC pedig a Brabus. Viszont a Brabus sem fogja bevenni még az első kanyart sem, ha nincs alatta egy jó futómű (őrlő), nincs meg a tapadás (víz), gyenge az üzemanyag (kávé), a sofőr pedig még bizonytalan. Utóbbi idő és elszántság kérdése, a többi pedig technikai sport.

 

Annak külön örülök, hogy itt helyben egyre többen érdeklődünk a minőségi kávé iránt, viszont szerencsére nyílt egy pár hely mostanában (Egy2, Eleven), hogy ne az autómosós olasz legyen az etalon. :) Sötét pörkölést már a vendégeknek sem tartok itthon, így azt leszámítva, ha kérdésed van, keress nyugodtan.

Előzmény: marhadoktor (178104)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178104

A nagy kérdés az, hogy mitől megfelelő a géppark.

Mondok példát: 1992-es W124-es (kombi) kettőfeles dízel Mercedes-t használok. Nem megyek bele, hogy mitől jobb és hogy használom, lényeg hogy ennyi pénzért messze a leghasználhatóbb. Kerestem kávégépek között ezt a kategóriát (régi, jó minőségű a technológia, tűri a gyepálást, ugyanakkor olcsó is), nem találtam. Max. olyat találtam, hogy ugyanaz a belső megvan gagyi kinézettel és gyönyörű formátumban is (utóbbi ötszörös áron). Namost én nem odahajazok, hogy megvegyek egy szép gépet drágán, vagy egy nagyon jót nagyon drágán, hanem egy már használhatót előállítani épp eszű összegből. És a különböző kombinációkat tekintve erre komoly esélyem is van. Most komolyan magasról teszek a gép kinézetére. Majd faragok rá kőrisdeszkát oszt rácsavarom a gagyi műnyagra (haa nagyon esz a penész). Az érdekes az, hogy mitől lesz több szinttel jobb kávém, milyen alkatrészektől. Természetesen a gyakorlaton és a szemeskávén túl.

Ma egy Tonino Lamborghini gépből sajtolt kávét nyeltem Kaposváron (sokak által jónak mondott helyen). Gyönyörű, kétkaros, egyszerű formavilágú gép, cserében aligcremás, elég jó ízű kávé, cefet jól habosodott tej. Ezt a tejhabot most hamar nem fogom saját gépen megcsinálni...

Előzmény: Mylord3 (178096)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.02.12 0 1 178103

uhh, ez kemény ...

Előzmény: SLX-350 (178092)
trollcsi Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178102

ha a mammut kornyeken jarsz valamikor, ugorj fel egy kavera es probald ki :)

Előzmény: Törölt nick (178090)
marhadoktor Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178101

Bontott alkatrész bázisom van már (épp ma találtam meg a kaposvári Saeco szervízt), még mindig inkább az a kérdés, hogy mitől lesz jobb a gép. Biztosan attól lenne jobb, ha vennék egy régi, legalább kétkaros Ranciliot, de nekem könnyebb a már meglévőt javítani. Már csak azért is, mert így sokkal jobban megismerem a folyamatot. Ugyan a végén anyagilag ugyanoda jutok, mintha egy jobb gépet vennék, de közben megtanulok szerelni és jobban megismerem a folyamatot. Egyébiránt köszönöm a hozzám való jóindulatot!

Előzmény: waxos73 (178091)
SLX-350 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178100

Nem kell behalnod, nem a Te gépedről és nem a Te konyhádról van szó.

Előzmény: Mylord3 (178094)
SLX-350 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178099

El kell hogy áruljam teljes tudatlanságomat: mit értesz nyitott karon?

A gyárilag a géphez adott szűrőtartó kart használom a szimplafalú szűrővel.

Előzmény: Törölt nick (178093)
Katoczi Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178098

"Engem most inkább az érdekelne (amellett hogy köszönöm a tanácsokat), hogy mitől presszóképes egy háztartási presszógép" ha nagyon ígyszerűen nézed akkor elég ha nagy nyomáson tolja át a vizet rövid idő alatt a megfelelően előkészített kávépogácsán. De ha igazán jót akarsz akkor szabályozni kell a nyomást (a pumpa többet tol mint az optimális 9-10bar), megfelelő vízterítés, hőstabilitás (esetleg állítható hőfok), kell hozzá egy kellően homogén szemcseméret mellett megfelelő finomságúra őrölni képes őrlő (bár nem kávéfőző, de az espressohoz ugyanolyan fontos).

Előzmény: marhadoktor (178088)
decca Creative Commons License 2019.02.12 0 0 178097

Kaposváron nagy örömömre elindult egy pörkölő cég Roastopus néven. Nagyjából végigkóstoltam már a palettájukat,

nekem és a kollégáimnak nagyon bejön. Webshopként működnek, lehet bátran rendelni, izgalmas minőségi kávéik vannak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!