A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Amúgy szerintem múzeumnak adni, ha lemondasz a fémként hasznosítható értékéről, nemes és szép dolog. Van Óbudán a vendéglátóipari múzeum, ami amúgy egy szuper hely. Nem emlékszem, van-e nekik ilyen, de hátha érdekli őket.
Igazságügyi (színes-)fém szakértő szerintem meg tudná becsülni az árát. Itt Ferencvárosban, a Gát utcában több is működik, habár pár hete rendőrautókat láttam a környéken, így lehet, hogy néhányuk talán felfüggesztette a szakértői tevékenységét egy időre. :-)
Ebben az állapotban valószínűleg semmilyen értéket nem képvisel. Felújítva lehetne esetleg dekoráció, vagy múzeumi kiállítási tárgy, de nem valószínű, hogy megérné foglalkozni vele.
igazából nem akarok nagyon vacakot venni az a fő szempont, meg kicsit aggódom az alu thermoblokk miatt, mert kényes a vízkőtisztítóra, sokkal jobban mint a réz blokk.
nem szeretném ilyen házi praktikákkal (úgymint citromsav a patikából és azt bekeverni) tisztítani, mert van rossz tapasztalatom a témában. egyszer egy gaggiámban valami ilyesmitől kicsapódott valami, szét kellett szedni a bojlert, nevermore.
gyári/bolti vízkőoldót szeretnék bele.
(persze lehet hogy van ilyesmi az alublokkhoz is, mert pl az automata gépekben tuti az van ha jobban belegondolok, úgyhogy ezt kellene még körbejárni).
sokkal kevésbé vagyok boldog egy esetlegesen megtakarított 50 e Ft miatt, mint egy esetleges xart kerülgetni utána évekig és mérgelődni hogy nem a drágábbikat vettem meg.
amúgy ez régi tanulság, hogy sok múlik az emberen, ha hozzáértő kerül oda, akkor még rossz alapanyagból is egész jókat lehet kihozni, ahogy a példád is mutatja
én is csalódtam már mindkét irányba is - egyik verziót mikor elsírod örömödben magad mert olyan highend géppark van, szuper pörkölőtől érkezett kv-val, de a staff-ot vagy nem érdekli a dolog, vagy nem lett kiképezve és csinál egy ihatatlan löttyöt - vagy a másik, mikor nem vársz semmit, mert látod hogy lelakott a gép, és csodát kapsz a csészédbe
Nem veszem kötekedésnek, de hadd magyarázzak. Ha rámjön és értelmes dolgot veszek, akkor szívesen költök több pénzt is. Viszont nagyon rühellek bármennyit is költeni olyasmire, ami nem egyértelműen jó. Én ilyen vagyok, így tanulok, ez a folyamat. 38 vagyok, szóval ebből a vonalból már nem megyek félre. Nekem ez működik. Nem mellesleg van az a szint, ami fölött nem veszek semmi olyat ami hobbi. Ráadául sokkal izgalmasabb magamnak építeni valamit mint készen venni (persze bármit lehet bármeddig javítani, de én kicsiben játszom...). Oszt annyit lehetne még ide mondani, hogy ihaj. Maradjunk annyiban hogy én 55 éves 3011-es Zetor traktort vettem annyi pénzből, amiből kijön egy tisztességes kávéfőző. Azt is éppen javítom :)
Akkor félreérthető voltam, természetesen ott is hatalmas a szórás minőségben, csak már egyáltalán nem fogyasztok sötét pörkölésű kávét, így azzal kapcsolatban tippet sem tudok adni.
A mínuszolónak pedig ha a sikerült boldogabbá tennem azáltal a napját, hogy generáltam egy olyan hozzászólást, amire nagy büszkén rábökhet, akkor én is boldog vagyok. :) (Megmondom őszintén, ha nem írod, észre sem veszem, annyira súlytalan ez a +/- dolog.)
Szerintem nem olyan eget rengetően nagy kérdés ez, és ahogy most olvasom, az előttem szólók nagyjából meg is válaszolták a kérdésedet. Megfelelő nyomás, vízterítés, hőtartó képesség + ehhez megfelelő szemes KV /lehetőleg robusztás tartalommal is :-)/ , megfelelően őrölve, tömörítve. Kb. nagyjából szerintem is ennyi...., semmi misztikum. Véleményem szerint - és ezt tényleg ne vedd kötekedésnek - de a tőled olvasottak alapján, talán épp a te példád mutatja azt, hogy kezdő KV-sként (még ha vállalkozik is az illető az otthoni gépszerelésre) hogyan ne kezdjünk neki az otthoni eszpresszózásnak. Ha én ilyen szerelő, szerelgető típus lennék (mint ahogyan nem az vagyok), amilyen te, épp a Károly blogján olvasottak alapján nem ezt a Saeco darálós gépet vettem volna meg kezdésnek. Az általad legolcsóbbnak véltből ugyanis hamarabb lesz baromi drága gép, mintsem gondolnád.... szerintem! További jó KV-zást, hajrá! :-)
Mínuszolás helyett. A hozzászólásod második fele azt sugallja, hogy a minőségi kávé nem lehet sötét pörkölésű. Ez így félrevezető, különösen egy kezdő számára. Mindenféle kávét ki kell próbálni, aztán eldönteni, hogy melyik ízlik.
Ha csak az a kérdés, hogy mitől lesz jó egy kávégép, akkor szerintem attól, hogy jó a vízterítése, stabilan tartja a beállított hőt, és megfelelő a vízhozama. Leírva egyszerűnek tűnik, mégis nagyon kevés üti meg a szintet. Az általad említett mercit a kávés világban pedig Gaggiának hívják, abból a Baby az alapfelszereltség, egy tuningolt 2015 előtti GC pedig a Brabus. Viszont a Brabus sem fogja bevenni még az első kanyart sem, ha nincs alatta egy jó futómű (őrlő), nincs meg a tapadás (víz), gyenge az üzemanyag (kávé), a sofőr pedig még bizonytalan. Utóbbi idő és elszántság kérdése, a többi pedig technikai sport.
Annak külön örülök, hogy itt helyben egyre többen érdeklődünk a minőségi kávé iránt, viszont szerencsére nyílt egy pár hely mostanában (Egy2, Eleven), hogy ne az autómosós olasz legyen az etalon. :) Sötét pörkölést már a vendégeknek sem tartok itthon, így azt leszámítva, ha kérdésed van, keress nyugodtan.
Mondok példát: 1992-es W124-es (kombi) kettőfeles dízel Mercedes-t használok. Nem megyek bele, hogy mitől jobb és hogy használom, lényeg hogy ennyi pénzért messze a leghasználhatóbb. Kerestem kávégépek között ezt a kategóriát (régi, jó minőségű a technológia, tűri a gyepálást, ugyanakkor olcsó is), nem találtam. Max. olyat találtam, hogy ugyanaz a belső megvan gagyi kinézettel és gyönyörű formátumban is (utóbbi ötszörös áron). Namost én nem odahajazok, hogy megvegyek egy szép gépet drágán, vagy egy nagyon jót nagyon drágán, hanem egy már használhatót előállítani épp eszű összegből. És a különböző kombinációkat tekintve erre komoly esélyem is van. Most komolyan magasról teszek a gép kinézetére. Majd faragok rá kőrisdeszkát oszt rácsavarom a gagyi műnyagra (haa nagyon esz a penész). Az érdekes az, hogy mitől lesz több szinttel jobb kávém, milyen alkatrészektől. Természetesen a gyakorlaton és a szemeskávén túl.
Ma egy Tonino Lamborghini gépből sajtolt kávét nyeltem Kaposváron (sokak által jónak mondott helyen). Gyönyörű, kétkaros, egyszerű formavilágú gép, cserében aligcremás, elég jó ízű kávé, cefet jól habosodott tej. Ezt a tejhabot most hamar nem fogom saját gépen megcsinálni...
Bontott alkatrész bázisom van már (épp ma találtam meg a kaposvári Saeco szervízt), még mindig inkább az a kérdés, hogy mitől lesz jobb a gép. Biztosan attól lenne jobb, ha vennék egy régi, legalább kétkaros Ranciliot, de nekem könnyebb a már meglévőt javítani. Már csak azért is, mert így sokkal jobban megismerem a folyamatot. Ugyan a végén anyagilag ugyanoda jutok, mintha egy jobb gépet vennék, de közben megtanulok szerelni és jobban megismerem a folyamatot. Egyébiránt köszönöm a hozzám való jóindulatot!
"Engem most inkább az érdekelne (amellett hogy köszönöm a tanácsokat), hogy mitől presszóképes egy háztartási presszógép" ha nagyon ígyszerűen nézed akkor elég ha nagy nyomáson tolja át a vizet rövid idő alatt a megfelelően előkészített kávépogácsán. De ha igazán jót akarsz akkor szabályozni kell a nyomást (a pumpa többet tol mint az optimális 9-10bar), megfelelő vízterítés, hőstabilitás (esetleg állítható hőfok), kell hozzá egy kellően homogén szemcseméret mellett megfelelő finomságúra őrölni képes őrlő (bár nem kávéfőző, de az espressohoz ugyanolyan fontos).