Keresés

Részletes keresés

csiriz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81822

Köszönöm a válaszokat, így már világos. Mivel nyitott rendszerű a bojlerem, nyitott csaptelepet kell hozzá szerezni.

Remélem szabványosak ezek, és a csatlakozó méretek nem fognak megviccelni. :)

Úgy látom a bojlerhez csatlakozó vezetékvégnél kb 18mm-es a csavar.

Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81821

:-)

Előzmény: nixon70 (81820)
nixon70 Creative Commons License 2015.11.03 -1 0 81820

Megelőztél. :-)

Előzmény: Kapocska (81818)
nixon70 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81819

Ugyanolyanra kicserélheted, az a lényeg, hogy NYITOTT bojlerhez valót vásárolj!

Előzmény: csiriz (81816)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81818

Nyomásálló vízmelegítők(bojler) meg van táplálva biztonsági szelepen keresztül hideg vízzel

a kijövő meleg vizet el lehet vezetni a felhasználási helyre és használat után a rajta lévő

csapot el lehet zárni,mert a tartály nyomás álló,mert a kombinált biztonsági szelep

védi a berendezést.

Nálad ezek a feltételek nincsenek meg ezért használható csak olyan csaptelep hozzá

ami zárt helyzetben sem zárja bele a nyomást és a táguló víz is eltud távozni.

Tehát vannak csicsás csaptelepek ehhez is ,de a működési elve nem változhat!

nyitott rendszerű vízmelegítő csaptelep

Előzmény: csiriz (81816)
nixon70 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81817

Beépített teljesítmény alapján?

Előzmény: Ordas (81788)
csiriz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81816

Köszi. Az alatt mit értesz, hogy a működése nem változhat?

Mindegyik csaptelep és bojler között úgy áramlik a víz ahogy a képen látható nyilak mutatják?

Akkor a bojlerre milyen okból írták rá, hogy :

"Csak a készülékkel együtt szállított csapteleppel üzemeltethető!”

Előzmény: Kapocska (81815)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81815

Lelehet cserélni normálisra, de a működése nem változhat.

http://www.szaniteraruhaz.hu/bojler-csaptelep/

Előzmény: csiriz (81814)
csiriz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81814

Sziasztok!

Van egy Hajdu Forbach nevű kb 10 literes konyhai elektromos bojler, aminek a csapja nem a szokásos, az egyik tekerőgomb a vízmennyiséget szabályozza, a másik a hőmérsékletet.

Le kellene cserélni a csapot normálisra, ahol az egyik tekerőgombbal a hidegvizet lehet engedni a másikkal a melegvizet. A bojler maradna.

De a bojler tetejére ez van írva:

„FIGYELEM!

Nyíltrendszerű szabadkifolyású forróvíztároló.

Nyomás alá helyezni, a melegvízvezetékbe elzárószerkezetet szerelni tilos!

Csak a készülékkel együtt szállított csapteleppel üzemeltethető!”

Úgy látom, a bojler tetején ugyanúgy egy piros és egy kék csatlakozócső van, mint más bojlereknél.

Szerintetek ki lehet cserélni csak a csapot, vagy nem lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81813

Ez még nem végleges, mert itt megy majd tovább a falban. Csak rá lett rakva tömítőgyűrű nélkül egy könyök, de itt lesz majd a tisztítási lehetőség. Konkrétan arra gondoltam, hogy a felső könyök helyett berakok egy Y-t és az egyenes ágba felül egy tokelzárót, oldalra pedig megy tovább a mosogatóig. De ez még csak ötletelés, mert nem néztem utána, hogy milyen lehetőség van tisztító elemek terén :)..

Előzmény: Kapocska (81811)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81812

Nem, mert a vége fix/adott magasságban van. Igazándiból úgy volt ez régen legalább 40-50 éven át, hogy amíg a városrészben nem volt csatorna, addig a házból kiérve emésztőbe ment a cső. Ott a házon kívül rögtön volt - illetve van is, mert azt meghagytam- egy beton összefolyó tisztító akna.

Már sok éve van csatorna az utcán, de csak pár éve lett rácsatlakoztatva a rendszer hatósági felszólítás miatt  az előző tulaj által  úgy, hogy az említett aknából az emésztő helyett kivezették a csövet az utcai csatorna csonkjához. Azaz egy modern kori, keveset használt újszerű csatornaszakasz volt adott a házon kívül az utcáig.  Ezt nem gondoltam bántani, mert ez a pár centis szintes "probléma" is csak most utólag derült ki.

Előzmény: halaloszto (81810)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81811
Előzmény: Törölt nick (81809)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81810

lefele miért nem tudsz menni a csővel? mármint miért volt gondod a lejtéssel, lefele áshatsz vidáman, nem? ahol kimegy a házból az úgyis mélyen van, odáig lehet lejteni.

Előzmény: Törölt nick (81809)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81809

Igen, ez csak a konyhai mosogató+mosogatógép szennyvíz csöve lesz és valóban csak ötvenes - de a fotón látható kémény melletti régi fürdőajtó be lesz falazva hosszában rakott tömör téglával és a 60 centi vastag kőfal mélysége miatt a túloldalról a megmaradt üregben lesz a rejtett falitartály a WC-hez. Tehát onnan már 110-es a cső.

Nem igazán tudtam a konyhához vastagabb csövet vinni, mert túl magasra jött már így is fel. A mostani régi járolap szintje felett lesz a végső szint, de erre már jön a vízszigetelés és arra majd a hőszigetelés. Az utolsó méteren már így is kipúposodik egy fél centit. Ezért is ott kanyarodik be az előtétfal mögé, mert emiatt újra tudok lejtést adni a szifon szintjéig. Ez a hely amúgy is kb az 50-es rész közepe - innen 4-4méter mindkét irányba az 50 cső vége. Ezért is ideális hely a könyöknél a tisztító nyílás kialakítása. 

A jelenlegi másik házunknál pont ezzel volt gond - pedig profi épületgépész kivitelező cég csinálta 9 éve. legalább 8-10 méteren raktak 50-es csövet a konyhához, de ezek a barmok beleraktak valahol egy derékszögű kanyart a nyomvonalba. Az első pár évben nem volt vele gond, de időközben lerakódott a zsír és egyszerűen azon a ponton nem lehetett túltolni a csőgörényt - pedig utána volt dugulás. 

Az új háznál már gondosan ügyelek rá, hogy kb 4-5 méterenként valamilyen formában lehessen tisztítani. 

Illetve ebben a témában össze is vesztem a vízszerelő öreggel, mert szerinte nem gond a 90 fokos vízszintes kanyar a 110-es csőnél - ők régen simán berakták (illetve inkább 100-as eternit cső volt az - mint kiderült) . Én pedig ragaszkodtam hozzá, hogy berakjak egy nagyobb ívű kanyart, mert szerintem ott dugult volna el mindig a x@rtól.. 

https://picasaweb.google.com/MyKappa2.4/HazProjekt?authkey=Gv1sRgCM25loD9yqHgCw#6211899134032911410
https://picasaweb.google.com/MyKappa2.4/HazProjekt?authkey=Gv1sRgCM25loD9yqHgCw#6211899127379787554

Előzmény: halaloszto (81807)
Topacsenkó Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81808

Köszönöm a segítséged!

Előzmény: Kapocska (81797)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81807

szerintem jó a terv. és tegyél oda egy főelzárót is. 

ez a lefolyócső a konyha lefolyója? 50-es? miért nem 110-es?

Vajk

Előzmény: Törölt nick (81806)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81806

Igen mert nem akartam ennyire belemerülni - ugye eredetileg az idomokról érdeklődtem csak. De ha érdekel, akkor szívesen  megosztom az alaprajzot:

https://picasaweb.google.com/MyKappa2.4/HazProjekt?authkey=Gv1sRgCM25loD9yqHgCw#6074578641128419746

Régi -közel 100 éves- oldalhatáron álló kőböl épült parasztház jellegű hosszúkás ház ugyancsak keskeny és hosszú telken . Nappali ablakai néznek az utca felé 1,5 méteres előkerttel és értelemszerűen a szobák a telek belseje felé. A vízóra akna rögtön az utcafronton van, de saccra legalább 8-10 méter megy a KPE csőből kint és van benne egy nagy ívű derékszögű kanyar a föld alatt+ az alap után a házban feljön. Az amúgy kőből rakott alapon védőcsőben megy át és utána hajlik felfelé a cső, míg a nappali alatt már sekély mélységben fut. 

Látható az alaprajzon, hogy elég nagyok a távolságok a konyhasarok és a fűrdő+WC között. Ha már részletekbe megyünk, akkor valójában a cső a nappalin már túl ér, az étkező kezdete után, a külső faltól fél méterre áll a cső vége. 

A szomszéd - pár éve már nyugdíjba vonult - vízszerelő segítségével múlt hétvégén fektettük le a csatornát, ezzel egy árokban szeretném hátra húzni a víz gerincet a földben a fürdő mögötti (a terven gardrobként jelölt) részbe egyenesen. Oda terveztem berakni a hőszivattyús víztárolós bojlert rögtön a fürdő fala mögé a mosógéppel együtt. És itt terveztem falon kívül elosztani a vízrendszert és ide fut majd be a csapadékvíz gerince is. 

A konyhába egy vékony toldás nélküli  KPE csövön gondoltam a földben visszavezetni a hidegvizet a fő elosztótól hátulról, mert a kőfalban nehéz elvinni, a földben viszont jelenleg még gyerekjáték. Az ottani csaphoz átfolyós elektromos vízmelegítőt rakok a bojlertől való túl nagy távolság miatt és mivel a mosogatógép miatt amúgy is ritkán használunk melegvizet ott. A fürdőbe és a WC kézmosóba viszont előtétfal mögött 5rétegű csővel jönne vissza a hideg- és meleg víz.

Jelenleg azon agyalok, hogy a problémás KPE gerinc végét kihúzom kicsit odébb a falhoz, mert itt a képen is látható konyhába menő  csatorna cső felkanyarodik ugyancsak az előtétfal mögé és oda tervezek beépíteni egy tisztítási lehetőséget a falba épített szervizajtó mögött. Ha ez mellé húznám a KPE csövet, akkor ugyanazzal a szerviz ajtóval el lehetne érni ezt is. Esetleg berakhatnám a nyomáscsökkentőt is ide akkor már egyúttal. 

https://picasaweb.google.com/MyKappa2.4/HazProjekt?authkey=Gv1sRgCM25loD9yqHgCw#6211899133477803474

Előzmény: halaloszto (81801)
MBTibi Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81805
Köszi! Ettől picit olcsóbb a közeli szerelvényboltban. A 23e az úgy jön ki, hogy 14e a motor+9e a szeleptest.
a brh-t én is nagyon hasonlónak làtom, azért kérdeztem.
Előzmény: halaloszto (81803)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81804

Ha már így sikeredett,hogy építmény alá ment a „nagynyomású” cső

akkor két lehetőséget tudok elképzelni:

1. kifordulok az alapon kívülre vele és v. műa. toldóval viszem tovább

v. összehegesztetem a csövet

2. a mosogató alá teszek egy osztót

Gipszkarton alá sem rejteném a kötést.

Előzmény: Törölt nick (81799)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81803

vaterán van honeywell olcsón. én is ott vettem. 

bár ahogy nézem, az is sokba lesz.

http://butor-lakberendezes.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes_futes/szerelveny_alkatresz/vc4013_motor_230v_honeywell_2ev_gar_2148911384.html

15e a motor, és a háromjáratú szeleptest sem olcsó, nagyon nem olcsó. a fenti manusztól vettem én, lehet tőle árajánlatot kérni pakkra. a szeleptestnél figyelj arra, hogy van amit keverőszelepnek hívnak, az bazi drága de ismert hogy melyik állásban milyen arányban van nyitva a két fele, meg alkalmas félig nyitott üzemre. Neked váltószelep kell, az olcsóbb.

ez a brh nagyon-nagyon honeywell koppintásnak tűnik. gyanús hogy a motorcsatlakozása is csereszabatos.

amit még fontolj meg az a végálláskapcsolók. ha van rajta, akkor van egy olyan nagyon elegáns bekötés, hogy a bojler termosztát a motort indítja, a végálláskapcsoló meg a kazánt. így a kazán csak akkor indul ha már át van váltva a szelep teljesen.

ha atom olcsón kell, akkor szerezz kombi kazánból bontott váltószelepet, de azok valamiért nem hosszú életűek.

Vajk

Előzmény: MBTibi (81802)
MBTibi Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81802
Sziasztok!
Vennem kellene egy 3járatú motoros szelepet (hmv-fűtés). Amit néztem, az Honeywell 23e-ért és BRH 14,5e-ért. Érdemes megvenni az olcsóbbat?
Milyen minőségűek ezek?
halaloszto Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81801

marha nehéz úgy együtt gondolkozni hogy kínosan figyelsz rá hogy semmi konkrét számszerű egzakt dolgot ne árulj el. 

ha a nappali és a vízóra között mondjuk 5m van, még akkor is komoly esélyed van hogy a csövet ásás nélkül kicseréld. pláne hogy pl az alapon védőcsőben kell átmenjen.

de ha valahol meg tudod csinálni a kötést padló felett, az korrekt. feltűnő ha ereszt és nem kell szétbombázni mindent a javításhoz.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (81799)
szipig1 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81800

Én a Vaterán vettem 5500-é/db volt neki több is.

Előzmény: Ordas (81788)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81799

A terasz inkább hosszú, mint széles. Frissen van burkolva, a fal frissen hőszigetelve és színezve. A terasz és a vízóra akna között pedig frissen lerakott kockakő habarcs fugával. Akkor már inkább ázzon el a nappalim, minthogy ezt olyanért szétbarmoljam, ami egyelőre meg sem történt - csak lehetőség. Azaz, hogy durva csőtörés legyen a kpe könyöknél.

Azért találtam ki tegnap este azt, hogy felhajtom a nappali végénél az amerikai konyha részen a mosogató alá és a gipszkarton mögött rakom rá a könyököt. Ott könnyebben észrevehető, ha szivárog és nem nagy dolog javítani.

Igazándiból hasonló volt az eredeti terv, de egyfelől rájöttem, hogy nem ártana az egész rendszerre nyomáscsökkentő+szűrő és szeretném előre becsövezni a konyha kivételével mindenhova a később elkészülő kerti csapadékvízgyűjtő csövezését - mégpedig úgy, hogy egyenként tudjam eldönteni, hogy mi melyik rendszerről menjen. Ezért találtam ki, hogy kéne egy nyitott központi vízelosztó központot csinálnom  a bojler környékén és oda bekötni az új gerincet a kertből jövő gerinccel együtt.

Előzmény: halaloszto (81793)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81798

Ha nincs szerelj fel szobatermosztátot és a víz hőfokszabályozót állítsd

max.közelébe.

Előzmény: Keke1988 (81796)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.03 0 0 81797

Amikor szétszeded látod,hogy milyen csatlakozású,ha

kúpos akkor nem kell,ha lapos akkor kell.

Előzmény: Topacsenkó (81795)
Keke1988 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81796

Sziasztok!

Kezdő kazánosként az alábbi kérdésem lenne: Nem rég költöztünk be a mostani lakásba, Quadriga kazán: ha a vízhőfok szabályzón beállított hőfokot eléri, akkor abbahagyja a melegítést, majd 1 perc múlva ismét belobban, majd 1 perc múlva ismét elalszik. Ha lejjebb veszem, akkor egy jó 15-20 percig nem lobban be, majd ismét indul a csiki-csuki. Az összes radiátor (5 db lapradiátor) teljesen ki van nyitva, légtelenítéskor semmi levegő nem jön.

Az asszony az 5. hónapban van, próbálkozom, hogy ne fázzanak:)

Köszönöm a segítséget előre is!

Topacsenkó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81795

Sikerult szereznem jo aron komplett c18 kazant donornak.  A kerdesem hogy a hocserelo cserejenel kell-e a hocserelo es a vizcsovek csatlakozasanal valami tomites?

Előzmény: Kapocska (81733)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81794

vagy vésd ki a falat a nappali külső falán belül, oda fordítsd fel, toldd meg, és vidd vissza le.

Előzmény: halaloszto (81793)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81793

milyen széles a terasz? pár métert simán át lehet mozgatni és kicserélni a csövet.

Előzmény: Törölt nick (81791)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81792

Kapocska, köszi a segítökész hozzáállásod! :) Holnap szólok egy cimbinek, aki járatosabb a mérések gyakorlati végrehajtásában. Aztán, majd meglátjuk mi lesz, hogyan tovább.

Előzmény: Kapocska (81783)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81791

Odakint sajnos már körülményes lenne, mert azóta épült egy terasz a ház elé és le lett térkövezve is felette végig - no meg 110 cm mélyen fut - felette pedig 50-60 centin egy áram gerinc.

A házon belül még semmi sem fix, könnyen át tudom helyezni a "hatósugarán" belül. Közben járt az agyam és eszembe jutott egy megoldás, amivel legalább a falig el tudom hozni ;). Ott úgy is gipszkarton előtétfal lesz - még mindig jobb azt bontani, mint a padlót. 

Előzmény: halaloszto (81790)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81790

mekkora az a nappali? pikk pakk kiásod most a cuccot. semmilyen kötést ne tegyél a nappali közepe alá. semmiképpen sem.

legalább addig cseréld ki, hogy kint legyen a toldás.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (81789)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81789

Pont emiatt érdekel engem is nagyon.. Az a gond, hogy házfelújításkor lefektettem földbe egy éve egy 32es KPE csövet a régi gerinc kiváltására. Most lenne aktuális a régi gerinc leválasztása s az új élesítése. Időközben azonban kiderült, hogy ésszerűbb lenne 10 méterrel odébbra rakni a gerinc végét és sajnos nem hagytam rá ennyit anno.  Egy helyen toldanom kellene és pont a nappalim közepére esik ez a pont a föld alatt.  Nem örülnék, ha a közeljövőben fel kéne bontanom a nappalit a toldás hibája miatt.

Előzmény: halaloszto (81785)
Ordas Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81788

Ahoj! Egy 3 lakásos létesítmény fűtési költségmegosztási problémájával találkoztam.

Közös kazán, kazánházban egy 3 leállásos osztó.

Hőmennyiségmérős leosztás milyen frankó lenne. Nyilván 3 db hőmennyiségmérőt senki se finanszírozna szívesen. De! Van-e olyan hőmennyiségmrő, ahol 1 db agy van, de 3 pár érzékelő szett?

Aztán lehet, hogy marad a légköbméter... :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81787

Értem - köszi az infót! Régi gerincet  szeretnék majd kiváltani a vízórától.

Előzmény: Kapocska (81784)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81786

Én sem terveztem földbe.

A műanyagot földbe ,iszapolva tervezték ,de elég sokat kibír.(felszínen is)

Előzmény: halaloszto (81785)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.02 0 1 81785

rezet el nem asnek semmi penzert. tonb ismerosom is ujra asott par ev mulva

Előzmény: Kapocska (81784)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81784

Ha csak sima nyomás van (lassú változásokkal) akkor szerintem jó a műanyag is.

Ha dinamikus változások vannak (kosütés ,szivattyú) akkor jobb a réz.

A műanyagot földbe ,iszapolva tervezték ,de elég sokat kibír.

Előzmény: Törölt nick (81782)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81783

Hát ezekből a hangokból csak azt érzékelem mintha indítaná a gázt,de valami vagy letiltja

(az említettek) vagy gázszelep hiba miatt nem folytatódik a begyújtási folyamat.

Egy két mérést el kéne végezni a már említett cuccokon és a gázszelepre menő

vezetékcsatlakozókat is  v. KH elleni szerrel befújni,megmozgatni.

Előzmény: Törölt nick (81780)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81782

Sziasztok!

KPE cső szerelvényeknél van esetleg valakinek tapasztalata/véleménye pro és kontra a réz és műanyag idomok megbízhatóságáról és tartósságáról?

Árban ugye elég nagy a különbség. Kérdeztem az épületgépészetes boltban az eladót,  szerinte -ha csak tehetem- réz idomokat vegyek. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81781

De azt hiszem, gázszerelő lesz a dologból. Mert nem merek hozzányúlni egy gázszelephez. 

Előzmény: Törölt nick (81780)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81780

Köszi a segítséget. Én is arra a levegő érzékelőre gyanakodtam, de ha meghallod a hangját a szelepnek, lehet, hogy változik a véleményed. Itt egy link, remélem működik.

Előzmény: Kapocska (81779)
Kapocska Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81779

Tipp:

-2.számú nyomáskapcsoló v. valós levegő hiba

- a 4-es, 6-os közül valamelyik nem kézi visszaállítású termosztát?

Előzmény: Törölt nick (81778)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81778

Javítás!

Üdv mindenkinek! 

Kis segítséget kérnék. Sanier Duval renova star, turbó kazán. Indulásnál, az első szellőztetés után mikor munkárafognám, fűtés helyett, leginkább egy csapágyas motor hangjára emlékeztető hang hallható a gázszelepből. Aztán piros led, és megáll az élet. Ez a szelep hiba lehet, vagy egyéb dolog miatt tiltja le valami a szelep indítását. A szikráztatásig el sem jut. Ha esetleg találkozott már valaki ezzel a problémával megosztaná velem a tapasztalatait?

Előzmény: Törölt nick (81769)
Mrteo Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81777

Köszönöm, akkor a komplett munka kb. 150-200 ezer.

Előzmény: morgen66 (81776)
morgen66 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81776

Helyszínen felmérve pontosan,de így látatlanba a vízszerelés 60-75000 ft, szerelvényezéssel.

Zuhanykabin összeszerelés 10- 15 000 ft.

Előzmény: Mrteo (81775)
Mrteo Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81775

A víz 6 fogyasztót és a fűtéskörre való rákötést jelenti.

A szennyvíz kész, azzal nincs munka.

Előzmény: morgen66 (81774)
morgen66 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81774

Rákötésenként szoktuk számolni, mivel a vízre nem adtad meg hány fogyasztó,arra nem tudok mit mondani.

Fűtéscső is a falba megy?  Lehet hogy még ott majd alakítani kell a hornyokon.

Fűtés szerelés, 6 radiátorkötés, 1  rákötés a kazánra falon kívül (rézzel,saválló flexi csővel stb.) szűrő beépítése?

Fűtés szerelés és kazánkötés 75- 110 000 ft ( helyszínen felmérve pontosan)

Pvc szerelés víznél?

Előzmény: Mrteo (81773)
Mrteo Creative Commons License 2015.11.02 0 0 81773

Sziasztok, szerintetek mennyiért vállalná egy szerelő az alábbi munkát?

Adott egy földszintes családi ház Budapesten, meglévő FÉG gázkazánnal. Ehhez csatlakozna 6 radiátor 5 rétegű műanyag csővel és préselt idomokkal. Minden elem megvan, cső, idomok, radiátor.

Ezen kívül szintén 5 rétegű rendszerrel végig kell vezetni az ivóvizet, itt is minden elem megvan, és ki van vésve a fal.

Gyakorlatilag a feladat a csövek leszabása és az idomok préselése lenne, szerintem egy profinak max 1-2 napos meló lenne. 

Arra lennék kíváncsi,hogy ezt mennyiért vállalná be valaki, mert bár én akartam megcsinálni, nem biztos, hogy lesz időm rá.

köszi:teo

cucu Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81772
Előzmény: Toyota 01 (81768)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81771

Van mikas topik is...surun resztvevo szereloi/beuzemelovel !

Inkabb ott kene kerdezni...

szerintem

Előzmény: Toyota 01 (81768)
ZOMANO Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81770

Üdv mindenkinek!

Monoblokkos WC-n cserélném a műanyag öblítő szerkezetet. a két csavart ami az alsó részt és a tartályt összefogja sikerült kiszednem, de a tartályt nem tudom levenni a csészéről.   Ötlet? Feszíteni nem akarom, nehogy eltörjön.

Köszi a segítséget előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81769

Üdv mindenkinek!

Kis segítséget kérnék. Adótörvény renova star, tartós kazán. Indulásnál, az első szellőztetés után mikor munkárafognám, fűtés helyett, leginkább egy csapágyas motor hangjára emlékeztető hang hallható a gázszelepből. Aztán piros led, és megáll az élet. Ez a szelep hiba lehet, vagy egyéb dolog miatt tiltja le valami a szelep indítását. A szikráztatásig el sem jut. Ha esetleg találkozott már valaki ezzel a problémával megosztaná velem a tapasztalatait?

Toyota 01 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81768

Üdv!

Később vásárolandó Mika 6ev minikazánhoz szerelném a falba a csatlakozásokat.Tudna valaki segíteni,a váltószelep alsó vagy felső bekötése megy a tárolóhoz?A gyári oldalról letölthető rajzok,használhatatlan elvi vázlatok.Köszönettel.

joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81767

1részt randán nézne 

Álló kazanrol van szo....csak nem a furdoben/nappaliban van.... :-) 

Előzmény: RontóPál (81766)
RontóPál Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81766

Erre gondoltam én is, csak 1részt randán nézne ki a Vaillantos izé, másrészt abban nem vagyok biztos, h a SD-ben lévő érzékelő helyére betehető-e a régi, vagy az SD-s beköthető-e a V-os panelre. De kösz, ezt értem én, csak azt gondoltam, h a kazánon is lehet vmit kötni. :-)

Még egyszer kösz!

Előzmény: joevagyok68 (81765)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81765

Lehet en nem ertem , hogy te mitnem ertesz...

De szerintem.....

vezerlo 'panel' leszed regi indirektrol, erzekelo/termosztatot kiszed regi indirektbol, vezerlest valahogy bedobozol, erzekelo/termosztatot berak uj indirektbe, majd 'vizesen' bekot....

majd orul....ha mukodik.  :-) 

Mert a regi indirektbol csak az erzelore/termsztatra lenne szukseg, ami a tarolo hofokat meri es kapcsol/inditja a kazant ha hideg a viz benne...

Előzmény: RontóPál (81764)
RontóPál Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81764

Nálam nincs váltószelep. Van 4 fűtéskör és egy HMV kör. A kazánt azt hiszem a VIH-ez illesztett, szintén Vaillant vezérlőpanel igazgatta, és persze azt is, hogy melyik - HMV vagy fűtéses - szivattyú menjen. Nekiállok egy kapcsolási rajzot összeütni a szivattyú körök külső kapcsolódobozaiban található elektromos kapcsolásokról. Van ott relé is.

Előzmény: joevagyok68 (81760)
G.b.Reload Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81763
Előzmény: joevagyok68 (81762)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81762

Akkor a mondas se igaz...mert lehet van olyan perverz, aki kivancsi a Pápa.....:-) 

A szelloztetorol irtal valahol.

Ha nem most fogsz ? :-)  Milyen mekkora venti, milyen legbeejto, hany helyen ?

Előzmény: G.b.Reload (81761)
G.b.Reload Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81761

Nalunk majd 2 hettel hamarabb kezdodott a futesi szezon - okt 4 vagy 5 - mint 2014 ben !

Nalatok ?

Nálunk is hamarabb kezdődött, hidegebb van mint 4 éve.... :)

Ket nappal ezelott neztem pont, akkor 77 m3 volt, most lehetunk ott mint ti.

Volt olyan ev, hogy 35-40 m3- el megvolt az oktober.  

Például tavaly előtt...

Jaaaa es mint nemreg megtudtam, ezekre az adatokra " annyi szukseg van, mint a Pápa pöcsére".....

Nana, ezek nagyon fontos adatok, a zemberek kíváncsiak... :)

Nálunk annyi változás történt tavalyhoz képest, hogy bekerült egy nem hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami 24/7-ben szívja a kinti levegőt, óránként 97m3-t dob ki.  A páratartalom lecsökkent 41%-ra, és mindig friss a levegő.

Előzmény: joevagyok68 (81759)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81760

Gepkonyvet talaltal/nezted ?

Mivel allo kazak, lehet abban a reszben van a váltószelep es azert sok a 'madzag'....?

Előzmény: RontóPál (81758)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 81759

Nalunk majd 2 hettel hamarabb kezdodott a futesi szezon - okt 4 vagy 5 - mint 2014 ben !

Nalatok ?

Ket nappal ezelott neztem pont, akkor 77 m3 volt, most lehetunk ott mint ti.

Volt olyan ev, hogy 35-40 m3- el megvolt az oktober.

Jaaaa es mint nemreg megtudtam, ezekre az adatokra " annyi szukseg van, mint a Pápa pöcsére".....

Előzmény: G.b.Reload (81756)
RontóPál Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81758

Vizesen könnyű, csak kicsit kell forrasztgatni, de elektromosan egy vastag kábelköteg ment  a kazánból a VIH-ba, aminek most nem találom a helyét. :-) (Tudom, vegyek egy másik VIH-t.)

Előzmény: joevagyok68 (81750)
G.b.Reload Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81757

közelmény= közlemény :)

Előzmény: G.b.Reload (81756)
G.b.Reload Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81756

Szolgálati közelmény. 

Idén októberben 85m3 gázfogyott csak fűtésre. hmmmm..... :-) 

Előzmény: G.b.Reload (78812)
nixon70 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81755

Jelezd a szolgáltatód felé, kicserélik.

Előzmény: wizardry8 (81749)
ciw Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81754

Üdvözlök mindenkit!

Termotéka gázkazánnal kapcsolatban lenne kérdésem.

Tavaly költöztünk egy kétszintes családi házba össz 100nm. A fűtés egy termotéka gázkazán és egy vegyestüzelésű kazánnal van megoldva.

A gázkazánt rendberaktam most a nyáron, kitisztítottam, vettem bele hőfokszabályozót és hőmérőt mert az eredetiek nem voltak jók.

Visszaszabályoztam, mert úgy égett az őrláng is mint a disznóperzselő, a főégő, meg mint egy mig29 olyan hangal ment.

Mostmár szép kék lángja van és csendesebb is.

Sajnos termosztát nincs a házban, gondolom az előző tulaj 30 évig úgy fűtött, hogy a gázkazánon állította a hőfokot, a szivattyú meg 7/24 ben ment.

A kérdésem az, hogy mi az üzemi vízhőfoka a gázkazánnak?

Én szeretnék egy termosztátot felszerelni, hátha megtakarítanék egy kis energiát. (ha más nem a szivattyú nem menne folyamatosan, az is 75W)

Az jó megoldás -e hogy a termosztáttal nem a kazánt kapcsolgatom ki-be, hanem csak a szivattyút.

Az a gondolatmenetem, hogy a kazán hőfokszabályozót beállítom 50°C-ra és a szivattyút csak akkor indítom( a termosztát), ha a háznak van hőigénye.

Ebben az esetben ugye a kazán folyamatosan 50°C tartaná a benne lévő vizet, ha beindul a szivattyú, akkor mivel a beáramló hidegebb visszatérő víz visszahűtené a kazánt az begyújt és igyekezne a vizet ismét 50 °C-ra melegíteni. 

-Itt nincs -e olyan veszély hogy a kazán túlhevül, ha a termosztát leállítja a szivattyút, megáll a keringés, és a kazántest felforralja az éppen benne megállt vizet? (gondolom nincs)

A másik az eredeti megoldás, hogy a termosztát indítja a kazánt és a szivattyút is, de ez esetben ugye a kazán ki is hűlhet, és úgy tudom egy kazán nem szereti, ha hirtelen hidegről elindítják. ( bár a hőmegfutás itt is fennállna akkor, ha a szivattyú megáll) ezért gondolom ettől nem kell tartani egyik esetben sem.

Melyik a jobb megoldás?

Nyilván ha a vegyes tüzelésűt begyújtom, akkor a szivattyú folyamatosan megy teszek fel egy füstgáz hőérzékelőt, vagy egy csőtermosztátot a kazánhoz, hogy indítsa be a szivattyút ha a vegyes tüzelésűben van meleg víz. 

Persze ha odáig jutok teszek be egy 1000l-es puffert, mert elfér a kazánházban, de az még várat magára.

Válaszokat előre is köszönöm.

Petra Németh Attila Maden Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81753

Szivattyúk mennek

De új rendszer 

És sztem valami el van kötve a Höcserelön

Minimumon megy a szivattyú

Ha kihúzom a szivattyút kicsi idö re és vissza bedugom

Akkor meleg az elöremenö de visszahül 

joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81752

Tegnap mennyi vót ? Jó vót ?

Ennyi info birtokaban esetleg Gyurcsok 'doktort' kene híni ....

Vagy esetleg megnezni, hogy a 'futtes' szivattyu mukodik-e/me nem mukodik . Besut/ött a nap es nem ker/t futest a lakass, /nem-e tapadt-e le/ stb.

Előzmény: Petra Németh Attila Maden (81751)
Petra Németh Attila Maden Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81751

Kérdésem az lenne hogy

A napkollektorom

Höcserelön a bal felsö elöremenö 70-80fok

Bal also Visszatérö 30 fok

A füttesen

Jobb alsó 30fok visszatért

Jobb felső 30fok elöremenö

Valami el lehet kötve?

Egész nap nem emelkedik semmit

joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81750

Szerintem bonyolultabb osszekotni 'vizesen' mint 'elektromosan' ! :-) 

Nezd meg milyen erzekelo/termosztat volt a regi taroloban/hoz .

Ha kapillarisd, akkor tedd at azt az uj indirektbe/hez.

Az erzekelot meg kb. ugyan abba a magassagba..

szerintem

Előzmény: RontóPál (81746)
wizardry8 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81749

Sziasztok,

2 hete cserélték az aknában a vízórát, de már olyan párás belül a plexi mögött hogy nem lehet látni az óraállást,

mit lehetne tenni?

méray Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81748

Sziasztok!

Nem tudjátok véletlen, hogy Westen 240 i típusú cirkóhoz hol lehet kapni hőcserélőt?.

Csak 1 helyen találtam, de ott elfogyott.

Válaszotokat előreis köszönöm!

Üdv méray!

forme Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81747

Uraim!

Újabb elmélkedésem újabb kérdést fetett fel. Adott a rendszeremben lévő 1000 literes puffer 2x 4 darab csatlakozással. Jelen bekötés:

-kazánból fufferbe legfelső csatl.

-pufferből kazánba legalsó csatl.

-pufferből rendszerbe legfelső csatl.

-rendszerből pufferbe legalsó csatl.

Gondolom ez a hagyományos bekötés...

A pufferből fix előremenőm jelenlegi beállított értéke 58 fok

A gondom az, ha csak a HMV tartályba indul a víz, a visszatérőm cirka 53 fok, ha radiátorba cirka 40, ha a padlóba 23 körüli.

Ha a visszatérőt úgy kötném be a pufiba, hogy az alsót, a felette lévőt és az az felett lévőt összekötném egy függőleges csővel, megtalálná a visszatérő víz a helyes belépésének helyét, vagy ehhez keverőszelepek kellenek?

RontóPál Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81746

Szevasztok!

Van nekem egy Vaillant VK 23-1/XE állókazánom, az utolsó ellenőrzés során kiváló állapotúnak találták. Sajnos a mellette lévő VIH indirekt fűtésű tárooló kidőlt a sorból, kilyukadt. Most nagyon kedvezően tudnék hozzájutni egy Saunier-Duval cucchoz. Bonyolult a kettőt elektromosan illeszteni, illetve hogyan kell?

Üdv: RP

Yager001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81745

Igen, ezt avaltot adta ajanlatba szaki. De 59ert... hogy lehet e olcsobb valto es mas szivattyu azt nem tudom.Azt viszont nem értem, hogy a linkelt váltó mi a francért kerül csak 14eFt-ba. Gondolom az elV a lényeg. Mivel tud a 80eFt-os többet?! Szivattyúból is nekem megfelelne olcsóbb is.kicsit úgy érzem, hogy egy luxus autóra kaptam ajánlatot, holott nekem elég lenne egy új Passat is. Mit tudsz ajánlani?

Előzmény: morgen66 (81744)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 81744
morgen66 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 81743

Hidraulikus váltót megcsinálom neked olcsóbban. :-)

Grundfos helyett nem jó más szivattyú?

http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/index.php/hidraulikus-valto-80-50-1-bm-may.html

Előzmény: Yager001 (81742)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 81742

Grundfos alpha 2 25-40 és giacomini hidraulikus váltó helyett van valami olcsóbb és jónak mondható alternatíva? Leültem mikor megláttam az árukat :(

nixon70 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 81741

Nyugi!

Ahogy a kollega mondta, ha fűtenek így is a radiátorok rendesen(nem fordul meg a gàzkazánon), semmi károsodásod nem lesz.

Előzmény: tom30 (81737)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 81740

Sziasztok!

Esetleg ha valakinek kell.

http://xn--pletgpszet-96afb3x.com/futesi-szivattyuk

tom30 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81739

Igen ebbe igazad van. Köszi a válaszokat, akkor egyenlőre marad így ahogy van.

Előzmény: Kapocska (81738)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.29 0 1 81738

„A szabályozó-gomb lehetővé teszi a fűtővíz hőmérsékletének kiválasztását (38 és 87°C között).”

Ilyen csúccsal valószínű,hogy nem fűtöl a fásban.

Ha nincs a fásnál kazánvédő szelep akkor még előnyös is a tűztér

hőmérséklet emelés szempontjából.

Előzmény: tom30 (81737)
tom30 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81737

De nem lesz baja tőle?

Előzmény: Törölt nick (81736)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 0 1 81736

radiátorok ha fütenek akkor ne foglalkozz vele. jobb melegvíz komfortja lesz

Előzmény: tom30 (81734)
smith Creative Commons License 2015.10.29 0 1 81735

Tegyél be egy visszacsapót az előremenőjébe.

Előzmény: tom30 (81734)
tom30 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81734

Hello!

Renova star kombi kazánom van, fás kazán is van bekötve, szerintetek baj ha a fás kazán melegíti a gázkazánt, vagyis ha megfordul benne is a fűtővíz?

Van alatta elzáró, de gondolom elzárni nem lehet mert ha melegvizet engedünk mikor elzárjuk van hogy beindul a fűtési szivattyúja egy pár másodpercre.

Valami ötlet?

Köszi!

Tamás

Kapocska Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81733

Ok!

Sok sikert(és olcsót).:-)

Előzmény: Topacsenkó (81732)
Topacsenkó Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81732

azt talán nem, de  vizuálisan beazonosítom. :)

volt már ismerős aki téglát kapott a dobozban

Előzmény: Kapocska (81731)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81731

MPL ?

Vagy ,  ha pesten van lenyomáspróbázod az eladónál?:-)

Előzmény: Topacsenkó (81730)
Topacsenkó Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81730

Az első meg BAZ megye, de köszönöm. :)

Előzmény: Kapocska (81727)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81729

Akkor bocs,storno!:-)

Előzmény: sjohn (81728)
sjohn Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81728

A harmadik az C12-es!

Előzmény: Kapocska (81727)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81727
Előzmény: Topacsenkó (81725)
Irvine811 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81726

Sziasztok!

Egy új radiátoros rendszert szeretnék kimosni a használat előtt.

Van valami alkalmas szer a gyári elég drága mosó folyadékon kívül ami biztonsággal használható és később sem tesz kárt a rendszerben?

Üdv: Irvine

Topacsenkó Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81725

Köszi a http://gázkazánbontó.hu -t nem ismertem, de bíztatónak tűnik, bár nem a legolcsóbb, max10körül szánnék használtra..  a többit már korábban néztem/hívtam eredménytelenül

Előzmény: Kapocska (81720)
forme Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81724

Akkor bocsánat!!!

nem tartottam logikusnak kifutott modellt hamisítani!

Ebben az esetben felajánlom 2 db. Grundfos UPS szivattyúmat (használt, de kifogástalan és nem hamisítvány) megvételre. Az egyik 25-60 180-as, a másik 25-50 180-as. ;)

Előzmény: c-stahl (81723)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.29 0 0 81723

Hamisítják a Grundfos szivattyúkat http://www.e-gepesz.hu/nyomtat.php?id=9352

forme Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81722

Szerintem nem hamisítvány. 40 pénzért alpha2 típust vettem (ráadásul nem az L!!!) 7 év garanciával!!!

Előzmény: morgen66 (81716)
forme Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81721

Én ilyet használtam, most cseréltem le alpha2-re. Semmi gondom nem volt vele! Azért vettem új szivattyút, mert kevesebbet fogyaszt. Szerintem nem kamu a hirdetés, hiszen az UPS 100-as szivattyúkat már nem forgalmazzák. Nyilván vannak cégek, ahol megmaradt pár darab...

Amit itt valaki írt, hogy az eredeti 40000.-, az téves információ! Az alpha2 L 30000.- körül, az alpha2 mozog 40000.- körül! Amit Te láttál UPS sorozat teljesen reális ennyiért!

Előzmény: lala1961 (81718)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81720
Előzmény: Topacsenkó (81719)
Topacsenkó Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81719

Abbol indultam ki h nekem is sok lim-lom akad amiket nem hirdetek, es hatha itt lesz valakinek a fészer egy eldugott sarkaban.... 30-40zer sok penz az ujert, jofogas vatera semmi.. azert koszi

Előzmény: Kapocska (81706)
lala1961 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81718

Csak azért kértem ezt a linket:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137234931&t=9054448,hogy van-e olyan olvtársunk ,aki esetleg használ ebből a fajtából és véleményezné ! 9eft-ért nem várnák eredeti Grundfost,de ha valakik véleményeznék ,akkor egyet a polcra tartaléknak lehet vennék. Kössz a többi linket !:-)))

Előzmény: morgen66 (81717)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81717
Előzmény: lala1961 (81712)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81716

Ezek a szivattyúk hamisított termékek, gyengébb anyagminőséggel mint az eredetiek.

Biztosan elmennek valameddig,de ne várd tőlük ,hogy addig menjenek mint az eredetiek.

Legyen egy tizes működjön egy évig,garanciát nem biztos hogy tudod érvényesíteni.

Az eredeti negyven körül lehet,elmegy 20 évet,van rá 2 év garancia.

A döntés a tied.

Előzmény: Törölt nick (81713)
sjohn Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81715
Előzmény: DJ Szegecs (81714)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81714

Szervusztok! Látványkonvektorral kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:
Régi FÉG parapetes konvektor helyére néztem ki egy FÉG Exclusive márkanevű látványkonvektort. 
Ezt nem Ócsán gyártják, mint a Zeuszt. Budapesten a Fáy utcában van a képviselet. 
Így néz ki:

Ismeri ezt közületek valaki? Milyen a megbízhatósága? Hol gyártják? Amikor erre rákérdeztem, érezhetően megfagyott a levegő, de annyit ki tudtam húzni a hölgyből, hogy nem idehaza készül. (!)
Bemutatópéldányuk nem volt, így azt sem tudták megmondani, hogy rámegy-e a csillag alakú parapetre, vagy sem. A neten nem találtam róla olyan képet, amin látszik a hátulja. 
Bármilyen infót szívesen fogadok! Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81713
Előzmény: sjohn (81710)
lala1961 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81712

Küldenél egy linket a szivattyúkról !

Előzmény: Törölt nick (81711)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81711

passz, azért ott a név meg az ár kötelez nem??? vagy már nem lényeg a szar is drága vagy inkább a drága is szar??  :)

Előzmény: sjohn (81710)
sjohn Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81710

Ez előfordulhat akkor is ha 50 ezerért veszed meg, nem?

Előzmény: Törölt nick (81709)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81709

Magyarul vegyek bátran??

Nem hárítani akarok én de ha nincs drágábra pénzem akkor nincs ez van!!

Sajnos.

A lényeg meg szabad-e venni vagy sem?? arra gondolok hogy nem kell arra gondolni hogy küldenek (mert ugye ráadásul futárral küldi.

De garancia van rá 1 év.) egy méret hibás mittudom én szarul össze rakott le égett stb.. darabot???

Előzmény: sjohn (81708)
sjohn Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81708

"gondlom kínai hamisított."

Rosszul gondolod.

Ukrán vagy szerb utángyártott szivattyúk.

De ha mondjuk most nincs pénzem 50-60 ezres márkás darabra lehet róla szó hogy vész megoldásnak csak az ár miatt ilyet venni???

Úgy érzem hárítani akarod a felelősséget a döntésed miatt.

Egyébként kutya bajuk.

Előzmény: Törölt nick (81707)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81707

Jó estét nem tudom jó helyre írok e?

Lenne egy gyors kérdésem: A neten lehet találni hirdetésekben nagyon gyanúsan olcsó keringető szivattyút újan árulják gondlom kínai hamisított.

Meg szabad venni használatra ezeket a termékeket??

Persze tudom ész szerűen válasz : NEM

De ha mondjuk most nincs pénzem 50-60 ezres márkás darabra lehet róla szó hogy vész megoldásnak csak az ár miatt ilyet venni???

És ha igen mire kell figyelni???

Kösz a válaszokat.

Kapocska Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81706

Akkor már inkább itt( egy tízessel olcsóbb).

http://www.feg-junkers-alkatresz.com/FeG-C-18-19

De,hogy az a hőmérő  milyen jó áron van szédületes.:-)

(jófogás ?)

Előzmény: Topacsenkó (81702)
sjohn Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81705
Előzmény: Topacsenkó (81702)
forme Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81704

Én megemésztettem pár termosztátot és bátran ki merem jelenteni, hogy honeywell! Abból melyiket nézted ki?

Előzmény: Jonny Sniper (81703)
Jonny Sniper Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81703

Szervusztok,

Ariston Genus Premium EVO 24kazánhoz kellene választanom termosztátot. Külső hőmérsékletet jelet nem fog tudni érzékelni jelenleg.

60nm, csak radiátor, két 12nm szoba kétoldalt, középen 16nm nappali, kisebb átjárón egyben a kb szintén 16nm konyha plussz előszobával, fürdő külön.

Olyat szeretnék, ami programozható,napszakra lebontva. Weben keresztül nem akarom irányítani. A termosztát a nappaliban lenne elhelyezve. Teljesen új rendszer.

Nézegettem a Honeywell és az Ariston saját terméketi, de nem tudok dönteni. A szaki a Honeywell-t javasolta.

Mi a véleményetek?

Szép napot,

JS

Topacsenkó Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81702

Üdv,

Nincs valakinek elfekvőben Fég C18 kazán hőcserélő, ami jó állapotú/vízkőmentes? Budapesten ill Bp közelében érdekelne.

Kapocska Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81701

Köszönöm, de hogyan tudom majd úgy kiengedni rajta, hogy 0,3-0,5 bar maradjon benne?

Óvatosan!

Ha elkezdem tekerni a bizti szelepet, hogy vannak azon a fordulatok? ezt nem teljesen értem. Tekerek rajta mondjuk 2 fordulatot, akkor hány bar -ig fogja leengedni? Vagy addig tekerjem, míg be nem áll 0,5-bar ra? Utána hogy tudok belőle ismét 3bar-t csinálni, ha csak 1 irányba tekerhető?

Rugóerő ellenében tudod elfordítani és a nyomást ellenőrzöd a nyomásmérőn.

Ha engeded v. segíted  visszaáll a gyári értékre(pl. 3bar)

A fűtési kör nyomásmentesítését hogyan tudom megtenni?

A fenti módon.

Az autós szelepen pl egy ilyennel kéne ellenőrizni a tartályban lévő nyomást?

Igen.

A 0,8 bar-ra töltést a tartályba pumpával kéne megtenni?

Igen.

Előzmény: fisher22 (81700)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81700

Köszönöm, de hogyan tudom majd úgy kiengedni rajta, hogy 0,3-0,5 bar maradjon benne?

Ha elkezdem tekerni a bizti szelepet, hogy vannak azon a fordulatok? ezt nem teljesen értem. Tekerek rajta mondjuk 2 fordulatot, akkor hány bar -ig fogja leengedni? Vagy addig tekerjem, míg be nem áll 0,5-bar ra? Utána hogy tudok belőle ismét 3bar-t csinálni, ha csak 1 irányba tekerhető?

A fűtési kör nyomásmentesítését hogyan tudom megtenni?

Az autós szelepen pl egy ilyennel kéne ellenőrizni a tartályban lévő nyomást?

A 0,8 bar-ra töltést a tartályba pumpával kéne megtenni?

Előzmény: Kapocska (81698)
Mrteo Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81699

Köszönöm

Előzmény: morgen66 (81691)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81698

Azon a biztonsági szelepen engedd el a nyomást és közben töltsél is a

rendszerbe(átöblíti). Hagyj benne 0.3-5bar nyomást.

A kazán oldalán ,hátán keresd meg  a tágulási tartályt és az „autós” szelepen

ellenőrizd a benne lévő levegő nyomását(a szelepet benyomva víz nem jöhet),ha nincs benne akkor töltsd fel, de

előtte nyomásmentesítsd a fűtési kört.

Ha nincs adatod ,hogy mennyi kell akkor töltsd 0.8 bar értékre( fűtési kör nyomása ne emelkedjen

arányosan a levegő nyomásával mert akkor lyukas a membrán).

A víz nyomását  állítsd be 1bar-ra.Figyeld meg ,hogy fűtéskor mennyire megy fel.

Legyen a biztiszelep nyitási értéke alatt legalább 0.5bar-ral.

Előzmény: fisher22 (81697)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 81697

Már csak azt szeretném kideríteni, hogy valóban hibás-e a tágulási tartály, mielőtt kifizettetik velem a javítást, amire lehet nincs is szükség, és lehet, hogy csak egy bizt. szelep csere kéne.

Ezt én tudom ellenőrizni? Muszáj megtennem, mert úgy érzem, sikerült a legnagyobb kóklert kifognom...

Így néz ki a kazán alja:

balról jobbra:

- fűtés e/v ezen van elzáró

- hmv

- gáz

- hhv + ugye itt tudom feltölteni a rendszert

- fűtés e/v

- biztonsági szelep

Valaki le tudja írni lépésről lépésre, hogy melyik elzárón keresztül engedjem le a vizet, mennyit engedjek le, és abból honnan fogom látni, hogy hibás-e a tágulási tartály?

köszönöm

Előzmény: Kapocska (81696)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81696

Szerintem illene elvégezni a következőket:

égősor tisztítás +  belső tér(panel stb.)

csatlakozások ellenőrzése szemrevételezéssel(vill. víz,égéstermék)

szűrők tisztítása

tágulási tartály előnyomás ellenőrzés

+ amit kihagytam:-)

„A karbantartás az egy átfogó műveleteket jelent, amikor is az a cél, hogy megelőzzük az üzemzavart.”

Hogy idézzek az elmúlt napokból.

Előzmény: fisher22 (81695)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81695

Felhívtam egyébként többet, ez a 12 ezer ft-os karbantartási ár kb reális budapesten.

Volt egy csöpögő biztonsági szelepem, kihívtam egy szerelőt mekkmestert, mert úgyis itt volt az ideje az éves karbantartásnak is. Kompresszorral kifújta az égőteret, ennyit csinált, meg kitakarította a bizt. szelepet, és elment, de a szelep még mindig csöpög.

Felhívtam, hogy még mindig szar, akkor mondja, hogy lehet, tágulási tartály hiba, azt nem kellett volna már akkor eleve megnéznie?

javítás 10 ezer, csere 40 ezer, bizt. szelep csere 9 ezer

A héten visszahívom, és érdekelne, hogy milyen lépéseket hagyott még ki, amit illene megcsinálni egy karbantartásnál.

Egy tágulási tartály hogy lehet javítani?

Abban van egy membrán, ami vagy kilyukad, vagy nem, mi tud benne tönkre menni?

Előzmény: sjohn (81694)
sjohn Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81694

Az milyen az a 12 ezer forintos szerelő?

Úgy érzem ez a kérdés már azután lett feltéve, hogy a 12 ezer forintos szerelő nem nézte meg a tágulási tartályt.

Ugye?

Egyébként szerelője válogatja, hogy mit csinál 12 ezer forintért.

Előzmény: fisher22 (81692)
pajaci Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81693

Mofém zuhanytartó falra fogatási oldala látszik a képen, már amennyire látszik. Hogy lehet azt a műanyaggyűrűt kivarázsolni belőle. Túl erősen nem mertem feszegetni.

fisher22 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81692

Sziasztok!

Egy 12 ezer ft-os szerelő által végzett fali kombi gázkazán éves karbantartásába szerintetek mi az aminek benne kell, vagy illik benne lennie?

Milyen lépések?

Pl. tágulási tartály ellenőrzés, hogy jól működik-e, mennyi benne a nyomás, esetleg annak a beállítása?

morgen66 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81691

Rálépsz a végére és letekered egy egyenes felületen,pl ajzatbetonon.

Előzmény: Mrteo (81687)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81690

Ha víz tisztasági probléma miatt van baj az elmúlhat.:-)

Nem gondolom,hogy olyan nagyon meghúzták azt az anyát.

Gumilemezből ,ha vágsz a kerületének megfelelőt és egy kúpos poharat

ráteszel,vagy egy kombi fogónak a nyele közé veszed lehet,hogy sikerül kilazítani.

Előzmény: szicsu1007 (81688)
bananatree Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81689

ilyet látott már valaki működés közben?

http://www.hajdurt.hu/products/219-hoszivattyus.html

mennyire hangos élőben?

szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81688

Még nem estem neki a WC-tartálynak csőfogóval. A fogót a telekről még be kell hoznom, és most két napja 10-ből csak egyszer nem áll el a vízfolyás - odafigyelünk. Persze előbb-utóbb a végére kell járnom, nem szoktak ezek maguktól megjavulni:-((.

Előzmény: Kapocska (81642)
Mrteo Creative Commons License 2015.10.27 0 0 81687

Sziasztok, egy gyakorlati kérdésem lenne.

5 rétegű csővel szerelem a fűtési rendszeremet és van olyan szakasz ahol a falon kívül, látszó helyen vezetem.

Az a kérdés, hogy feltekert és emiatt meghajlott csövet hogy lehet legegyszerűbben kiegyenesíteni szépen? Tudom vehettem volna egyenes csődarabokat is, de így gazdaságosabb volt.

morgen66 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81686

Én Hajdú kondenzációs kazánt javasolnék.(Baxi szervizes szerint a legjobb konstrukció,neki is Hajdú van)

http://netkazan.hu/termek/1389/hajdu-hgk-24-22-kw-os-fali-kondenzacios-kombi-gazkazan

Bár én egy indirekt tárolót betennék a használati meleg víznek,sokkal komfortosabb mint a kombi cirkó.

Pár oldallal lentebb fel lett sorolva mi mennyibe kerül.

Gáztervezőt és kivitelezőt Budapesten tudok ha kell,pontos árakat úgy is Ők mondani

http://www.hajdurt.hu/products/11-kondenzacios-gazkazanok.html

http://www.argep.hu/trend/HAJD/Hajdu-HGK-24-kondenzacios-gazkazan.html

Előzmény: csorba23 (81679)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81685

Szívesen,ha ez segítség volt.:-)

Előzmény: forme (81684)
forme Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81684

Az alpha CP1-en van, az előremenő hőmérsékletével játszik egy kütyü a helyiség hőmérséklete alapján. A padló körönként szinte ugyanaz a hőmérséklet 0,3 fok eltérés van az egyik körön (felülethőmérővel mértek szerint). Ezt a különbséget szerettem volna átfolyásmérővel szabályozni, de könnyen lebeszélhető vagyok! ;)

Köszönöm az ismételt segítséget!!!!

Előzmény: Kapocska (81683)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81683

Ha ilyen egyszerű a helyzet akkor én inkább azon lennék,hogy a

padló hőmérsékletek a helyiségben mennyire egyformák.

Figyelnék a két szabályozó egymásra hatására(3 utu,Alpha).

Egy paramétert két szabályozóval állandó értéken tartani elég nehéz.

Én a szivattyút v. állandó nyom.különbségre állítanám v. állandó fordulatra.

Természetesen ettől a véleménytől eltérően nyugodtan tehetsz áramlásmérőt.

Előzmény: forme (81682)
forme Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81682

Értem és köszönöm, de...

Gyakorlatilag egy darab 6 körös helyiségről van szó, ebből az egyik kör megy a fsz-i fürdőn keresztül. A mostani beszabályozást az alpha2 szivattyúm segítségével végeztem. Ennek eredményeképp a visszatérőkből 4 kör 25%, 2 kör 45% kb. Így van minden körömön 0,5m3/h.

Ezt szerettem volna szelepenkénti átfolyásmérővel pontosan beszabályozni.

Előzmény: Kapocska (81681)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81681

Szerintem ,ha meg van az a helyiség aminek a hőmérsékletét akarod szabályozni

akkor a termosztátot nyilván oda teszed.

Ahhoz ,hogy legyen mozgástered a hidegági meglévő szelepeket állítsd be úgy,hogy

75%-ig legyenek nyitva.

Lehetőleg minden padlóval fűtött helyiségbe tegyél hőmérőt és a rendszer tehetetlenségi

idejét leszámítva állítsd be a kör szelepével a kívánt hőmérsékletet(+,-).

Az áramlás mérők szerelést beruházást igényelnek és a vége úgy is az,hogy hőmérséklet szerint

lesz beállítva.

Nyilván nem egyforma hőm. kell a fürdőbe nappaliba,tárolóba.

Ez a játék eltart egy darabig de utána jó.

Előzmény: forme (81680)
forme Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81680

A helyiség hőmérsékletszabályozása megvan (termosztát), az előremenő hőmérsékletszabályozása megvan (3 járatú szelep motoros vezérlővel). Ahogy olvasgatom a fórumot és a netet, már csak a rendszer beszabályozása hiányzik, ami talán a legfontosabb és eleglső lépésnek kellene lennie egy jó padlófűtésnek. Ezért gondoltam, hogy az osztón kicserélném a szelepeket áramlásmérőre.

Előzmény: Kapocska (81678)
csorba23 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81679

Sziasztok!

Le szeretném cserélni nyílt égésterű kombi kazánunkat zárt égésterűre.

Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen márkát/típust válasszak. 

Nem vagyok szakértő, így nem tudom, milyen adatok kellhetnek, de amiről úgy vélem, hogy fontos, azt leírom:

- 86m2 családi ház, 2,65m belmagasság, 1 szint

- tégla falazat 6cm hőszigeteléssel

- födém szigetelt, aljzat nem szigetelt, műanyag ablakok

- radiátoros fűtés (6 helység, 7db radiátor van)

- használati meleg víz is a kazánból jön, tároló nincs és (egyelőre) nem is szeretnék

- elmúlt 1 év gázfogyasztása: 1506 m3 (52.217 MJ)

Érdemes kondenzációst választanom vagy nem?

Továbbá szeretnék tájékozódni, kb. milyen egyéb járulékos költségekkel számolhatok (gázterv, engedélyek, kémény átalakítása, stb.)

Egyúttal szerelőt is keresnék aki mindezt kivitelezné :)

Köszönettel: csorba

Kapocska Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81678

Szerintem míg várakozol olvasd el ezt az oldalt és eldöntheted,hogy milyen

szintű szabályozást szeretnél.

http://vgfszaklap.hu/lapszamok/2007/oktober/padl%C3%B3f%C5%B1t%C3%A9si-rendszerek-kialak%C3%ADt%C3%A1sa-%C3%A9s-korszer%C5%B1-szab%C3%A1lyoz%C3%A1sa

Előzmény: forme (81677)
forme Creative Commons License 2015.10.26 0 0 81677

Köszönöm mindenki eddigi segítségét!!!

Talán maximalizmus, talán idiotizmus, de szeretném tökéletesíteni a padlófűtésemet és amihez már "csak" a beszabályozás hiányzik. Bár már korábban leírtam, hogy csináltam, nem aratott osztatlan sikert, így talán a legbiztosabb módszer -ha jól gondolom- az áramlásszabályozók beépítése.

Ez az osztó-gyűjtőm! Milyen áramlásszabályozók valók ehhez a cucchoz?

Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81676

Szívesen!

Ok.

Sajnálom,hogy nem jött össze,pedig biztosan lett volna rajtam kívül is aki segít.

Előzmény: siposj74 (81675)
siposj74 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81675

Nem nálam van a masina, hanem apámnál, így ezeket nem tudom, holnap elvileg ránéz valami szaki. De köszönöm a segítséget.

Előzmény: Kapocska (81670)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81674

Szívesen! Ok.

Üdv!

Előzmény: mésziferi (81673)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81673

OK. és köszönöm.

További szép napot Neked!

Előzmény: Kapocska (81672)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81672

Akkor most a várakozás és az ellenőrzés időszaka jön:-)

Mérd meg a jelen állapotban a levegő nyomását a későbbi ellenőrzés alapjául.

Ha van "átjárás" a HMV és a fűtő víz között akkor pár nap múlva a nyomásokon

látható lesz (azonos hőmérsékletek).

Előzmény: mésziferi (81671)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81671

Üdv. Elvégeztem amit el kellett,egyenlőre úgy néz ki,hogy minden OK.A tágulási tartályban egyébként alig volt levegő.

Előzmény: Kapocska (81666)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81670

Gyújtás+gáz van? az ionikus elektróda tiszta oxidmentes?

Középen van a gyújtó-ionikus elektróda.

Az elektródának kettős szerepe van: 5-7 mp-ig egy 4-7 kV feszültségű gyújtást ad ki, majd a nagyfeszültséget levéve ionikus elektródaként funkcionál tovább - mint lángőr.

Ne lett mostanában a betáp megfordítva?

Előzmény: siposj74 (81669)
siposj74 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81669

Igen, ezt megtaláltam én is, és igen van gáz is. 

Előzmény: Kapocska (81668)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81668

01 hiba kód:

Leblokkolás gyújtás hiányában.

A környezet

fűtésének vagy az egészségügyi meleg víz szol-

gáltatás kérésekor a kazán mindig automatikusan

bekapcsol. Ha 10 másodperc alatt az égető nem

gyúl be, a kazán működése 30 másodpercig

fel van függesztve, újra kell próbálkozni, és

másodszori próbálkozásra sem gyúl be, a kazán

“leblokkol gyújtás hiányában” (01 kód). A „Le-

blokkolás gyújtás hiányában” megszüntetése

érdekében a Reset (1) gombot kell benyomni.

Az első begyújtáskor vagy a berendezés hosszabb

ideig való leállása után szügséges lehet a „Leblok-

kolás gyújtás hiányában” kizárását elvégezni. Ha

a jelenség gyakran előfordul, hívjon szakképzett

technikust (pl. Immergas Technikai asszisztencia

szolgáltatója)

Ez meg van? gáz van?:-)

http://www.immergas.hu/sites/www.immergas.hu/files/IB_3.019480.02_ung.pdf

Előzmény: siposj74 (81667)
siposj74 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81667

Üdv!

Szeretnék segítséget kérni, hogy valaki tudna-e megoldást erre a a problémára, hogy van egy immergas eolo star kombi készülék, és 01-es hibakóddal megállt.

Köszi

Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81666

Ok.

Előzmény: mésziferi (81665)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81665

Köszönöm,hogy foglalkoztál a problémámmal.Ha nem terhellek vele,majd megírom mire jutottam.

Üdv.

Előzmény: Kapocska (81664)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81664

Azzal a feltöltő csappal nem kell leüríteni csak nyomásmenteíteni.

Előzmény: mésziferi (81663)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81663

Hoppá! Egy kissé félreértettelek,ugyanis én a csak a rendszer nyomást figyelgetem.A tágulási tartály nyomását még nem mértem.

A héten telefonon beszéltem egy szerelővel (vezérlőpanelt cserélt januárban ezen az elcseszett készüléken) aki a következő instrukciókat adta (bár az említett hibára rácsodálkozott): bemenő víz elzár,áramtalanít,feltöltő csap és melegvíz csap kinyit,rendszer leürít.Tágulási tartálynál nyomás mérés,ha szükséges utánapumpál.Csapok elzár,bemenő kinyit,feltöltővel a megfelelő nyomás beállít.

Ma kerül rá sor,mert eddig kellett győzködnöm magam,hogy egyedül is megtudom csinálni.

Előzmény: Kapocska (81662)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81662

Pontosabban, a fűtési rendszer nyomásmentes állapotában  tág.tart. levegő nyomására gondoltam.

Előzmény: Kapocska (81661)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81661

Én a tágulási tartály nyomására gondoltam elsősorban.Te is?

Előzmény: mésziferi (81660)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 81660

Üdv!

Köszönöm a gyors választ.A történet röviden.Nagyobb mennyiségű melegvíz használatakor, mint említettem,drasztikusan csökken a nyomás.

Feltöltő szelep kinyit,nyomás beállítva újra 1 barra.Másnap estig ( napközben mosogatás,kézmosás stb.) nincs semmi gond, a nyomást megtartja.Amikor fűtésre kapcsol akkor sincs probléma.Egy kád melegvíz kiengedése után viszont,minden kezdődik előlről.

Kérdésedre válaszolva: Igen naponta töltöm.A nyomást ma reggel ellenőriztem és tartja a tegnap este beállított értéket.

Előzmény: Kapocska (81655)
cat5409 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81659

vegyél valamelyik hirdetési oldalról egy ugyanolyan, használt, de jó készüléket, és abból felújítod, vagy  felújíttatod....úgy a legolcsóbb.....(én a cirkómhoz vettem egy "donort", aprópénzért...)

Előzmény: Mr. Teddy (81657)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81658

A szellőzési követelményeknek,ha eddig megfelelt az a helyiség akkor szerintem

egy bojlernek is megfelelne (kb. 2kW)

„A jellegzetes „A” típusú gázkészülékek:

– tűzhely,

– kéménybe nem kötött kis gázvízmelegítő,

– tárolós gázvízmelegítő.”

Én egy user vagyok és felelősen nem tudok nyilatkozni a konkrét esetben

ezért az illetékes nyilatkozatát kellene beszerezni a további bonyodalmak elkerülése érdekében

(kéményes,gázos).

Az odáig rendben van,hogy valaki önzetlenül megpróbál segíteni,de mi van akkor ,ha az engedélyező

másképpen lát dolgokat.

Előzmény: Mr. Teddy (81657)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81657

A kémény nélküli gázbojlereket nem ismerem. Azokról mit kell tudni? Picit utána keresve olyasmit olvastam, hogy mindenféle szellőzési dolognak meg kell felelnie a helyiségnek, de még pontos leírást nem találtam, mik a követelmények.

Előzmény: Kapocska (81651)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81656

38-as a feltöltő

Előzmény: Kapocska (81655)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81655

Üdv!

Egy kis elméleti faxverés. -:)

Ha a hőcserélő tömörtelen „melegen” akkor előfordulhat,hogy csökken a nyomás

kád töltéskor mert nincs olyan torló nyomás ami visszatartsa a fűtő vizet.

Mosogatáskor van.

A feltöltő szelep van még kapcsolatban a kettővel amire szintén a fenti

elmélet vonatkozna úgy,hogy a torló nyomás( v. a hálózati nyom) rásegít

a szelep zárására(ha olyan kiképzésű,hogy rátud) de kád töltéskor nincs meg ez a nyomás és átereszt.

Zárd el a hideg víz bemenőt és nyisd ki a meleg víz csapot és tegyél alá valami edényt.

Azt,hogy a nyomás csökken a hőmérséklet (4-5perc) változás nem indokolja.

Ha nincs előtöltési nyomásod akkor pár csepp víz elfolyás is okoz nyomáscsökkenést.

Naponta töltöd?

Mikor ellenőrizted utoljára az említett nyomást?

Előzmény: mésziferi (81649)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81654
Előzmény: Kapocska (81653)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81653

Legyen úgy!:-)

Számláján ellenőrizheti mennyit szokott fizetni és túllépi e az 1200 köbmétert és mennyivel.

Előzmény: sjohn (81652)
sjohn Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81652

1 köbméter gáz 104.5 Ft.

Előzmény: Kapocska (81651)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81651

1m³ gáz 90%-os hatásfokkal  8.5 kW –nak felel meg.

1m³ gáz kb. 130-140Ft körül van.A villany éjszakai 23-24Ft/kW

Villany kb. 195Ft/ 8.5  kW 100%

1m³ gáz kb. 135Ft/  8.5     kW  90%

Nem néztem utána de ,ha esetleg beleférne a nagy bürokráciába egy kémény nélküli

gázbojler akkor esetleg a vásárlás helyén becserélnék.

Előzmény: Mr. Teddy (81646)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81650

Gratula!

Néha egy minimális öntevékenység is hozhat nagy sikereket!:-)

Előzmény: sankaferi (81647)
mésziferi Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81649

Üdv mindenkinek!

Adott egy Junkers  Euroline ZW 18 kombi gázkazán,aminél egy kádnyi melegvíz kiengedése után a nyomás lecsökken majdnem nullára.

Kevesebb mennyiségű víz használatakor ( pl.mosogatás) viszont a nyomás ( 1 bar) állandó marad.

Mi lehet a a hirtelen nyomásesés oka? Tágulási tartály hiba?

A válaszokat előre is köszönöm.

forme Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81648

Ezt találtam a neten:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__1129922-hany-m3-foldgaz-elegetesevel-lehet-1kw-energiat-termelni

Gondolom ez ennyire nem egyszerű, de kiindulási alapnak mindenképp jó lehet!

Előzmény: Mr. Teddy (81646)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81647

siker! :) eddig legalább is... kazán szétborít, összerak, mert minden jó.... változás semmi... váltószelep motor csatlakozó megmozgatás után jó, majd fél óra múlva már megint nem.... csatlakozót levéve tetemes oxid réteg eltávolítás... és láss csodát....

köszönöm a help-eket....

Előzmény: Kapocska (81640)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.24 0 0 81646

Azért nem javíttatom, mert kb gazdasági totálkár. A gázszabályzója sem százas már, hamar bekormozódik a hőcserélő. Most kihívok egy szerelőt, kb elkérne egy 20-ast, holott egy újat kapni 40-ért, ami tiptop. Kihívom a kéményseprőket, hogy nézzék meg a dolgot, ha a végén kihozzák, hogy béleltetni kell, meg hogy eleve fel sem szerelhetem mert már tilos (azért ez picit abszurd lenne), akkor lehet veszek inkább egy elektromos melegítőt. Tudom, hogy drágább azzal vizet melegíteni, de kb nem látok más alternatívát. Amúgy sajna a készüléket már megvettem, ez sajna butaság volt, előbb le kellett volna papírozni a dolgot, hogy mehet a csere, csak aztán megvenni a készüléket.

Remélem sikerül a dolog, de azért elég szivatás ami itt folyik. Értem, hogy az ember biztonsága függ a dolgotól, csak ez az ügyintézés macera.

Amúgy jelenleg villannyal mennyivel drágább a vizet melegíteni, mint gázzal?

Előzmény: C20NE (81599)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81645

ok, vetem .. köszi... remélem bejön

Előzmény: Kapocska (81644)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81644
Előzmény: sankaferi (81643)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81643

sajna elég kevés valamit kaptam hozzá, így nincs 122 oldal se :(

Előzmény: Kapocska (81640)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81642

Sikerült?

(mert az érdem nem az enyém)

Előzmény: szicsu1007 (81639)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81641

köszönöm, majd kiokoskodjuk... 

Előzmény: cucu (81638)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81640

29. A SZŰRŐK TISZTÍTÁSA

pulsar D

122. oldal ha ilyen van

Előzmény: sankaferi (81637)
szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81639

Köszönöm:-)

Előzmény: Kapocska (81625)
cucu Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81638

Nem hinném, hogy ezt bárki is észre venné, hacsak nagy galibát nem okoz vele az, aki kiszereli. Ha utána jó lesz, akkor meg úgysem nézi senki. Később meg már nem lesz feltűnő.

De ha garis, akkor nem érdemes vele vacakolni.

A karbantartás az egy átfogó műveleteket jelent, amikor is az a cél, hogy megelőzzük az üzemzavart.

Előzmény: sankaferi (81637)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81637

a karbantartás alatt mit értesz? nem lesz baj, ha ki lesz szerelve karbantartás végett? ilyenkor nem ugrik a gari? 

Előzmény: cucu (81636)
cucu Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81636

Ha jól értelek, akkor sima ügy. Az átváltó szelep letapadt, és melegíti a radiátorokat is. 

Ha vadi új, akkor szerintem kezd el használni. Amikor fűtésen van, akkor többször egymás után nyisd ki, zárd el a melegvíz csapot, hogy bejáródjon a váltószelep. Ha nem használ, akkor karbantartás, ill. garanciális javítás.

Előzmény: sankaferi (81635)
sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81635

Vadi új Westen Pulsar, minden jól bekötve, jól fűt, de a meleg vizes csap megnyitásakor a fűtési kimenőben melegszik a víz :(

cucu Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81634

Tedd fel bátran a kérdésedet, aztán majd kiderül  :)

sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81633

Westen Pulsar-hoz ért valaki?

cucu Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81632

:)

sankaferi Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81631

Sziasztok!

Van itt gázkazán szerelő?

Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81630

Ha megjön Yager001 erre az előtöltési nyomásra azért hívd fel  figyelmét.

Két szivattyú van és nem tudni,hogy hány radiátoros  és padló kör volt bent.

Előzmény: c-stahl (81629)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81629

Egy háztáji szivattyú max 1, bart emel és már az is combos.

Szerintem levegős a rendszere, +rossz a tartály beállítása, ennyi alapján.

Előzmény: Kapocska (81628)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81628

A magas hőmérséklet és a szivattyú hatónyomása az érzékelési ponton

biztosan emel de,hogy pontosan mennyit azt nem tudom(meg az egyidejűséget sem).

Ezek is tippek,még ,ha külön nem is hangsúlyoztam.:-)

És a tiéd mi lenne ennyi infóból?

Előzmény: c-stahl (81627)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81627

Szóval volt egy rendszere, amit tmax=40°c-ra méreteztek, de ő 90°C-szal üzemeltet most, erre gondolsz?

És hogy emeli meg a rendszernyomást a szivattyú 1,5ről 3,0barra?

Én másra gondolok ezen jelenség okaként, de ennyi infó alapján csak tippelgetés.

Előzmény: Kapocska (81626)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81626

Igazad van,hogy csökken a térfogat,de a hőmérsékleteket nem tudjuk.

Még az is lehet mivel két szivattyú van ,hogy kizárások esetén a szivattyú

a rendszernyomást emeli.

Előzmény: c-stahl (81624)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81625

Igen az a gumilapos megoldás jónak tűnik.

Előzmény: szicsu1007 (81623)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81624

Ha kizár köröket, akkor kvázi nem csökken a rendszertérfogat?

Ha nem megy az előremenő hőmérséklet a tág.tartály méretezési hőmérséklete fölé akkor mitől lesz magasabb a tágulási együttható?

Előzmény: Kapocska (81616)
szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81623

Akkor talán próbáljam meg a rozettát elforgatni?

Előzmény: Kapocska (81621)
murray Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81622

köszi a csatornaforrasztós infót. 

Előzmény: halaloszto (81612)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81621

A képen a rozetta menetes a nyomógomb az egy átmenő pattintós csatlakozás.

Előzmény: szicsu1007 (81620)
szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81620

A nyomógombot tudom forgatni jobbra-balra, de valszeg nem menetes, mert függőlegesen nem mozdul el, akármennyit fordítok. Akkor talán az a külső gyűrű (rozetta?) lenne menetes és kicsavarható? Nem tudom kézzel (még nem is bátorodtam fel:-) ), de ha ott van a megoldás, akkor

egy csőfogóval (persze gumilap közbe) megpróbálnám.

Persze azt is el tudom képzelni, hogy ez a nehéz fajansz fedél a saját súlyánál fogva "ül" a tartályon, csak talán bátrabban kellene felfelé cibálni(?).

És persze köszönöm a doksit morgen66-nak!

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/0/0/6/IMG_0013278006.jpg

Előzmény: Kapocska (81619)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81619

Igen morgen66 ügyes volt!

Én nem találtam az alföldi lapon.

Ha kinagyítod (és írja is) egyértelműen látszik a menet.

Előzmény: szicsu1007 (81618)
szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81618

Köszönöm a képeket (talán a nyomógomb körüli "karika" lehet egy menetes leszorító - mint morgen66 írta).

Előzmény: Kapocska (81603)
szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81617

Most még csak a fedelét venném le, hátha tisztítható belül a WC-tartály.

(Most csendben van, nem folyik - de ezek már az elhalálozás előjelei:-( )

Előzmény: C20NE (81602)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81616

Igen!

Mert,ha nincs ami hűtse a vizet akkor nagyobb a tágulás .

És lehet,hogy a padló szabályozó köre is zár a magas hőfok miatt.

Kazán hőfokot is vedd visszább.

Előzmény: Yager001 (81614)
mackalac Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81615

Sziasztok!

Honeywell CM907 termosztát feleslegessé vált. Már az új kijelző van benne,vki?

Köszönet

mackalac

Yager001 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81614

Befolyásolja szerintetek a kazán nyomás értékét az hogy egyes körök kizárásával működtetem a rendszert ? próbálok rájönni hogy melyik csaphoz melyik kör tartozik és ezt csak úgy tudom letesztelni ha egyes köröket kizárok egyeseket pedig nyitva hagyok és nézem hogy hol melegszik a padló . 

Így viszont azt vettem észre hogy a kazán nyomásmérő kritikus értéket mutat és felugrott a normális 1.5 bar-ról 3 bar felé

Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81613

Lánggal is lehet csak kell hozzá egy nagyobb darab réz.:-)

Előzmény: halaloszto (81612)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81612

kell fortasztoviz. langgal nem lehet. villanyos is jo, de kell min 300watt

Előzmény: murray (81609)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81611

Amire még szükség van az a folyasztószer, sósavban feloldott ón lemezkékkel csinálták.

A korrózió veszélye megmarad a sav miatt,nem lehet sziloplaszttal és zárt popszegeccsel.

ottakring Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81610

oda az az ón kell? olyanom is van.  elektromos páka nem jó?

Ez a helyes megoldás. De előtte le kell savazni a forrasztási területet.

murray Creative Commons License 2015.10.23 0 0 81609

köv kérdésem van: a rézcső forrasztásához használt gázpalackos forrasztó + cin használható horganyzott ereszcsatorna forrasztására? vagy oda az az ón kell? olyanom is van.  elektromos páka nem jó? 

köszi

morgen66 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81608

A nyomógombot vagy azt a nagy" alátétet" kitekered ,most ennél melyiket pont nem látom,az szorítja le a porcelán tetőt.

http://alfoldi.hu/docs/szereles/91.pdf

Előzmény: szicsu1007 (81601)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81607

Nem lesz tökéletes,ha előrébb olvasol pont erről írtak.

Inkább egy ilyet tegyél be a fürdőbe.

http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/pdf/Oventrop%20Unibox-RTL.pdf

Előzmény: fittt (81579)
forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81606

OK, köszönöm!

Előzmény: Kapocska (81604)
Irvine811 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81605

Egy új radiátoros rendszert szeretnék kimosni a használat előtt.

Van valami alkalmas szer a gyári elég drága mosó folyadékon kívül ami biztonsággal használható és később sem tesz kárt a rendszerben?

Üdv: Irvine

Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81604

„áramlási zaj lép fel a gombbal alacsonyabb szabályozási egyenest állítunk be.”

Vagy válassz a 3 fordulat közül.

A padló szereti az állandóságot.

Figyeld a rendszert pár napig ,hogy a szabályozó miket állít be.

Előzmény: forme (81600)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81603

Nézd a képeket, különösebb rögzítés a tartály tetején nem látszik.

http://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Monoblokkos_WC_feher_porcelan_37032324.htm?first=1

C20NE Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81602

Ez egy monoblokk WC. Van 2 csavar ami átmegy a fajanszon arról szedd le az anyát és fölfelé emeld le a tartályt.

szicsu1007 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81601

Eddig bármit megoldottam, amire válaszoltatok:-)

Hogy ne kelljen több napig a budira járnunk, segítséget kérek.

Alföldi 6004 10 mélyöblítésű, hátsó kifolyású Wc, de valójában a tartály a probléma.

Ez egy porcelán, egybe építve a WC-vel.

Kérdés:

Nem merem feszegetni a tartály fedelét, félek, hogy eltöröm. Persze ha sikerülne levenni, akkor eldönthetném, hogy CSAK tisztítom, vagy cserélem a tartályt. Hogy kell levenni a porcelán tetőt?

forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81600

Autoadaptban kb. egy hetet ment, de nem változott semmi. Fixen beállt 1,6 m3/h-ra. A 2 fok deltaT-t akkor mértem, amikor csak picit melegített a rendszer (27 előre 25 vissza ha jól emlékszem). Kiváncsiságból feljebb vettem ma a nappali termosztátját, így 40-25 volt elég sokáig ez 15 deltaT, majd inkább levettem a termosztátot a szokásos 22-re, nehogy túlmelegítsem a házat.

Előzmény: Kapocska (81597)
C20NE Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81599

Stimmel, figyelmetlenül olvastam!

Amit én nem értettem, miért nem javíttatja a régit. Mondjuk ha a kémény állapota és a készülék együtt nem teszi lehetővé a CO mentes működést akkor hiába javíttatja...

Előzmény: Kapocska (81598)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81598

4.2.4.1. A Szabályzat hatálybalépését követően új felhasználói berendezés létesítése esetén, huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben és az azokkal légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben

„B” típusú fűtő- és vízmelegítő gázfogyasztó készülék nem helyezhető el.

Megengedő rész:-)

Már üzemelő, a helyiség légterétől nem független üzemű „B” típusú gázfogyasztó készülék helyére lakó épületek, lakások és kommunális épületek huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiségeiben és az azokkal légtér-összeköttetésben lévő mellékhelyiségeiben „B” típusú gázfogyasztó készülék kizárólag az  5.3. pont szerinti egyszerűsített készülékcserével építhető be.

Szerintem a kémény lesz a bibi.

Előzmény: C20NE (81596)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81597

Autoadapt üzemmódot,ha használni akarod akkor az öntanulás idejére pl. 2nap

hagyd magára a rendszert és figyeld meg,hogy mi változik.

„Alkalmazkodó

A kapcsolódobozon lévő gombbal az AUTOADAPT üzemmód, 6 szabályozási egyenes és 3 állandó fordulatszám állítható be. Ha áramlási zaj lép fel a gombbal alacsonyabb szabályozási egyenest állítunk be.”

A képlet azt mutatja meg,hogy milyen összefüggés van a paraméterek között.

Honeywell –en „víz minimum és maximum értéke” állítható ahhoz a 2 fokos delta T-hez

nagy vízáram tartozik ,inkább vedd magasabbra.

Előzmény: forme (81594)
C20NE Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81596

Az az érzésem, hogy folyamatosan félreérted a post-okat. Az egyszerűsített készülékcseréhez is kell a kéményseprő szakvéleménye. Ráadásul szerintem az egyszerűsített csere a Te esetedre nem alkalmazható, mert nyílt égésterű készüléket lakótérben már nem lehet elhelyezni így borul az azonos működési mód hiszen a mostanid nyílt égésterű.

Amúgy simán megjavíttatnám a jelenlegi készüléket, hiszen nem ördöglakat az, majd kérném a javítás után a visszakapcsolást, ez az egyetlen mód szerintem amikor nem kell semmi máshoz nyúlnod.

Attól, hogy találsz valakit aki kicseréli még a gázművek nem helyezi újra üzembe a rendszeredet.

Ha kiderül, mi a helyzet kérlek írd meg.

- őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam! -

Előzmény: Mr. Teddy (81593)
fittt Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81595

Thermopartner Kft

1027 Budapest

Bem József u. 6.

20/9376222

thermogazpartner@gmail.com

LHB Kft.

1025 Budapest

Zöldlomb u. 11.

30/944-7626

szerviz@lhbkft.hu

ők ferroli szerződöttek, hogy még kivel mással, azt nem tudom

Előzmény: Mr. Teddy (81593)
forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81594

A képletedet nem tudom, hogy tudnám alkalmazni, mivel az előremenőm hőmérséklete folyamatosan szabályozva van egy kütyüvel (Honeywell HM80- Evohome kombó). Az evohome veszi a nappali hőmérsékletét (itt be van állítva a víz minimum és maximum értéke), küldi az infot a HM80-nak, ami egy háromjáratú szelep segítségével keveri a pufferből és a padló visszatérőjéből az előremenő hőmérsékletét. Sajnos a visszatérő és az előremenő hőmérsékletkülönbségét nem tudja fixálni (nincs rá opció), így lehet olyan is, hogy az előremenőm 40 fok, de a visszatérőm még csak 25. A padló felületén nem érzékelek ezzel gondot, mindenütt egységes a hőmérséklete.

Előzmény: forme (81592)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81593

II. kreületi kellene. Viszont egy kis bosch melegítőt is fel kéne dobni, annak az esélye kicsi, hogy az illetőnek van Bosch-ra is jogosítványa? Így egy kiszállás mellett a kettőt meg tudná hivatalosan garisan csinálni.

Előzmény: fittt (81590)
forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81592

A beszabályozást nem csinálta meg a szerelő, én meg laikusként anno nem tudtam, hogy ez szükséges! :(

A rendszer úgy néz ki, hogy a nappali-konyha-étkező egy légtér (kb.75 nm). Ide megy 6 kör a folyosón végig (kb. 10 méter x 1,5 méter). A másik két kör a tárolót és a mosókonyhát melegíti.

A rendszerem nyitott, 0,6 Bar nyomással.

Most a szivattyú CP 1-en megy 0,9 m3/h-val, így nem búg.

Autoadaptban fixen 1,6 m3/h-val tolja a vizet, de engem zavar a búgás.

Kevés lesz télen a 0,9?

Jó lehet így a beszabályozást, vagy esélyes, hogy túlfojtom a rendszert?

Kipróbáltam azt is, hogy kitekertem az összes szelepet, 1,6 m3/h úgy is autoadaptban és akkor is búg. 

Esetleg lehet kicsi a szivattyú?

Előzmény: Kapocska (81591)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81591

Az is egyfajta beszabályozás de, hogy ez miért így történt azt nem mondod.

Q = m * c * (te – ti)

Q = hőmennyiség [kJ]

c = 4,19 kJ/kgK Víz folyadék fázisban

m = tömeg (mennyiség) [kg]

c = fajhő [kJ/kgK]

te = érkezési hőfok, melegítés végén [K]

ti = indulási hőfok, melegítés kezdetén [K]

Két dolog miatt szokták beszabályozni:

-ha a hurkok nem egyforma hosszúságúak

-ha a számítással ellentétben a hőmérséklet (az adott helyiségben)

nem megfelelő v. változott az igény

Előzmény: forme (81589)
fittt Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81590

ha bp-i kell, van egy teljes ferroli szakszervíz listám, írd meg hányadik kerületben lenne

Előzmény: Mr. Teddy (81587)
forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81589

A beszabályozást én csináltam az alábbiak szerint:

-Alpha2 3-as fokozatra állítottam

-összes kör előremenőt tökig kinyitottam, visszatérőt tökig elzártam

-körönként kinyitottam egy-egy visszatérőt, így láttam, hogy adott kör mennyi m3/h-val bír.

-6 köröm 0,6m3/h, 2 kör 0,5m3/h

-megnéztem, hogy hány szelepfordulatnál adja a 0,6-os kör a 0,5-ös értéket (2 szelepfurdulat), azokat beállítottam úgy, hogy 2 teljesér tekertem ki a visszatérő szelepekből, a 0,5-ösköröknél 4-et. (Összesen 9 fordulategy-egy szelep útja)

Jól csináltam?

Előzmény: Kapocska (81586)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81588

Meglévõ gázfogyasztó készülék cseréje egyszerûsített eljárással az alábbi feltételek egyidejû fennállása esetén

végezhetõ:

a)  az új készülék legfeljebb 36 kW hõterhelésû,

b)  az új készülék hõterhelése nem nagyobb a meglévõ készülék hõterhelésénél,

c)  a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,

d)  az új készülék besorolása:

da)  megegyezik a meglévõ készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes mûszaki

biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új

gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezetõ berendezésbe csatlakozik, ami

megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által elõírt követelményeknek; a kéményseprõ-ipari

közszolgáltató megfelelõ minõsítésû nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezetõ

rendszerrõl, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy

db)  ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezetõ és égési levegõ

hozzávezetõ rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegõtõl

független üzemmódban helyezik üzembe.

http://www.egaz-degaz-foldgazeloszto.hu/media/download/GMBSZ_11-2013_ngm_rendelet.pdf

Előzmény: Mr. Teddy (81587)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81587

Rendben, köszi az infot. Én is így gondoltam. Csak az zavart össze, hogy felhívtunk egy gázszerelőt, és az kezdett olyanba, hogy "a kéményt mindenképp bélelni kell mert 2010 óta rendelet mondja ki, hogy bélelés nélkül nem lehet, tralalala..." Gondolom mivel anyámmal beszélt, ezért bejátszotta, hogy "naív nő nem ért hozzá, jól lehúzzuk".

Másik kérdésem, ha engedély megvan, felszereli a szerelő rendesen, utána kell még valami engedélyeztetési ellenőrzést is kikérni?

Illetve, ha van itt olyan aki tud ajánlani szerelőt, aki korrekt és Ferroli készüléket hivatalosan tud felszerelni (hogy a garancia le legyen pecsételve), azt szívesen fogadom.

Előzmény: morgen66 (81557)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81586

Ha már a körök bevoltak szabályozva akkor ne bántsd őket.

Nézd meg a visszatérő hűlését az új mennyiséggel és ha „túl nagy”

a dT akkor emeld az előremenőt, hogy ne legyen „mozaikos” a padló.

Előzmény: forme (81581)
fittt Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81585

köszi az infót, akkor a visszatérőt újratervezem vele

amit írtál sajnos nem tudom mi az (szőke ;-) ), utánanézek, kérdezek, h a mi rendszerünkbe beilleszthető-e.

nálunk is lesz törölközőszárító

Előzmény: digium (81583)
fittt Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81584

az aljzat most készül, teljesen új lesz

a csőmennyiség különbsége nem számottevő

újraszámoltatom a radiátorokat, de elméletileg tudja, h kondenz kazán lesz, amit kondenz üzemben szeretnénk használni

Előzmény: Kapocska (81582)
digium Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81583

Padlófűtésbe nem kötünk visszatérőt, főleg nem az egész rendszerét egy fürdőszobába! Lehet erre célra kapni szabályozót, például oventrop unibox rtl.

Nekem van egy felesleges vadi új (giga törölközőszárító lett helyette), krómozott színben dobozában.

Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81582

Az,hogy a kazán vizét osztóra v. egy gerincre fűzött radiátorok veszik le

majdnem mindegy. A különbség a beszabályozásban van mert a két v. több radiátor közötti

csőszakasz(körön kivüli)  hidraulikai ellenállását is be kell kalkulálni. Az osztón ez a távolság

nyilván kisebb. Azt,hogy melyiket válasszátok, nagyban függ az aljzat készültségi

állapotától és a rászánt cső mennyiségtől,esztétikától.

Az alacsony hőmérsékletnek megfelelően van méretezve a radiátor?

forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81581

Akkor csavarjam beljebb a visszatérők szelepeit? Vagy esetleg kiljebb?

Előzmény: Kapocska (81580)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81580

Nem.

Előzmény: forme (81574)
fittt Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81579

sziasztok

köszönöm az eddigi segítségeket.

most már eldőlt a kazánkérdés - pro-kontra alapon - kombi kondenz, radiátorokkal, a fürdőszobai kazánhoz visszatérő cső a padlóban megtekergetve a fszobai komfort miatt

tegnap kint volt a gázos és azt mondta, hogy elég egy előremenő és abból ágaztatja le T-vel a radiátorokat.

Ez így jó megoldás?

Nem terheli jobban a kazán szivattyúját?

Nem csökken túlságosan az egyébként sem túl meleg előremenő víz hőfoka az utolsó radiátornál?

amit idáig láttam, mindenhol külön-külön körön voltak rákötve a radiátorok a kazánra

bananatree Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81578

lehet, hogy megköveznek érte, mert félreértettem valamit, de nekem úgy tűnik, hogy ez "nagyjából" ugyanarra jó, mint 1 hőcserélő, vagyis van a két oldalán 1/akármennyi szivattyú, a kazán oldali forog, ha fűteni kell, a többi meg akkor dolgozik, ha az adott körön szükség van melegre.

Eddig ugyanaz az én koca szememben... Persze az lényeges különbség, hogy nincs elválasztva fizikailag a 2 oldal, tehát "ugyanaz" a víz kering mindenhol.

A truváj az, hogy nem kell olyan ügyesen méretezni, és tök mindegy hogy a 2. oldalon hány szivattyú mennyi hőt vesz el, a kazán dolgozhat a neki tetsző (avagy beállított) munkaponton, a külön termosztatikus szelepek+szivattyúk megoldják, hogy mindenhova annyi hő kerüljön, amennyi kell.

Egyszerű de nagyszerű.

Az én szememben.

Persze, aki most jött csöveket átmosni, aszerint nem annyira jó, mert 1 rendszer, és a kazán megkap "mindent" ami üledék-kosz-rozsda ott lehet.

De 12 éve megkapja, és még jó, tehát lehet, hogy az mégse annyira nagy baj.

Előzmény: Yager001 (81576)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81577

Most konkrétan azzal szívok, hogy a 9 db padlókör terv alapján történő kizárásával próbálom csökkenteni a feleslegesen fűtött körök számát. Hát persze, hogy nem úgy vannak a körök fizikailag az osztó gyűjtőre kötve ahogy a terven !!! :( 

MOst kizárom az egész vackot, várok amíg visszahűl majd este ha hazaérek elkezdem egyesével kinyitni és tapogatni, hogy vajon melyik helyiség melegszik! Jó buli lesz! 

Előzmény: Yager001 (81576)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81576

Ez a hidrováltó nem azt csinálja, hogy lehetőséget biztosít egy újabb szivattyú beépítésére amit nem köthetünk sorosan a kazán beépített szivattyújához? 

"cirkók szivattyúja általában kis teljesítményű, így csak körülbelül öt radiátor számára képesek tömegáramot biztosítani. Ha viszont még egy szivattyút építünk a rendszerbe, az automatikusan változtatja a tömegáramot, így a távolabbi radiátorok is felfűthetők. Viszont ezt a plusz szivattyút sorban nem köthetjük rá a kazán vezetékére, ezért szükséges a hidrováltó alkalmazása, amely leválasztja a kazánt a hőleadó felülettől"

Előzmény: bananatree (81575)
bananatree Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81575

nálunk hasonló volt a helyzet.

3 szint, összesen 19 padlófűtés kör (4-6-9 elosztásban), és csak padlófűtés van.

Minderre volt 1db szivattyú, függőleges tengellyel, és 0 termosztát. A kazán időprogramban, a visszatérő hőmérséklete alapján kapcsolgatott.

Most van szintenként 1 szivattyú, 3 rádiós termosztát, és nem hőcserélő, hanem hidrováltó (és őelőtte +1 szivattyú).

Ahogy utánaolvastam, ez azért előnyös, mert nagyjából bármilyet berakhatsz, nem annyira kritikus mint a hőcserélő méretezése.

Ez "tetszés szerint" minden "tömeg"-igényt ki tud elégíteni.

És egyelőre jónak látszik.

Ja, a szivattyúk előtt termosztatikus szelepek állítják be az előremenőt.

Előzmény: Yager001 (81569)
forme Creative Commons License 2015.10.22 0 0 81574

Ha kisebb mennyiséget keringet, a deltaT is csökkenni fog, nem? 

Előzmény: Kapocska (81556)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81573

jaja, az a korrekt. keverőszelep a kazántól jövő friss melegből meg a visszatérőből kever langyi előremenőt a padlónak.

Előzmény: Yager001 (81572)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81572

Én úgy értettem, hogy a padlóba nem csak a radiátor visszatérő megy. Természetesen a kazán előre menő is...A radiátor visszatérő csak besegít...

Előzmény: halaloszto (81571)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81571

nemnem. az a szokásos gányolás megoldás, hogy a padlóba hidegebb víz kell, akkor jó lesz oda a radiátorból kijövő. aztán megy a pofáraesés hogy így ugye a radiátort ha lezárod akkor a padlóba sem megy víz, ha meg a padlóba sok kell akkor a radiátor túlfűt. reméljük a tied nem ilyen.

ha a fsz. túl hideg a gyerekszoba meg pont jó, akkor egyszerűen túl keveset megy a kazánod. hiszen ugye szumma túl hideg vana házban. muszáj a kazánnak többet mennie. viszont ha többet megy, akkor túl meleg lesz fent, ezért kell ott csökkents.

Vajk

Előzmény: Yager001 (81568)
takacstamas Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81570

Nálunk a radiátor visszatérője megy a padlóba, sok beállítással próbálkoztunk, (átengedtük a fenti radiátorokon, így melegebb víz ment le, és tovább ment a kazán) egy kicsit jobb lett, de sosem lett tökéletes. Mi is a fenti gyerekszobát temperáljuk egyébként.

Költség szempontból a radiátor beépítés volt a legjobb, és bátran mondhatom, egyelőre a hőérzet szempontból is...  :-)

Előzmény: Yager001 (81569)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81569

takacstamas...én is készülök variálni. De még nem tudom pontosan mit. Kaptam itt nagyon jó tanácsokat, várom a szakit aki rámondja az áment és megcsinálja. De a terv két szivattyú talán egy hőcserélő és két önálló termosztát.. 

Előzmény: takacstamas (81566)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81568

Meglátjuk. Lehet kicsit elzárok a radiátor körén ahogy javasoltad. Egyébként nem vágom,hogy a radiátor visszatérő merre megy. Szerintem nem megy vissza a padlóba. Sajnos. Pedig ha jól gondolom egyszerűbb lenne a padlónak és nem kéne annyit dolgoznia. 

Előzmény: halaloszto (81567)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81567

akkor fojtasz a gyerekszobai radiátoron. így tovább fog tartani neki azt a szobát visszafűteni, így tovább megy és melegebb lesz lent.

ugye nem olyan a rendszered hogy a fenti radiátorok visszatérője megy a padlóba?

Előzmény: Yager001 (81562)
takacstamas Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81566

Évek óta pontosan ugyanezzel a problémával küzdünk, mindenféle ötletek voltak már, de egyik sem tűnt kielégítőnek.

(dupla szivattyú, külön körrel, termosztátos szelepek stb..)

Idén beépítettünk a nappaliba egy 120-as radiátort, egyelőre úgy néz ki, nagyon jó lesz (koppkoppkopp)

Előzmény: Yager001 (81562)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81565

Szerintem igen.

De lényegében attól függ, hogy mennyi a ház hőigénye és Te

mennyi időt szeretnél áthidalni.

Előzmény: banjani (81563)
Kriszton2 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81564

A fenti rajz szerint alakítanám át a a jelenlegi fűtési rendszerem (HMV nélkül, illetve hagyományos vegyes kazán)

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:

-1. Ladomat vagy ESBE+visszacsapó szelep (lengőnyelves) kombináció a jobb, vagy megbízhatóbb?

(Ladomatról azt hallottam sok a meghibásodás) Legfontosabb az lenne, hogy a gravitációs keringés megmaradjon bármi is történik. (Ladomat esetében az ilyenkor kinyíló szelep talán szűkebb mint egy pl egy nyelves visszacsapó átfolyó nyílásának keresztmetszete -tehát röviden: elég-e a gravitációhoz a Ladomat és minden esetben működik-e rajta az átfolyás?)

-2. A pufferemen lévő csonkok 6/4 collosak, de  2 collos csövek kellenének, a gravitációs keringéshez nem? (vagy a cső legyen 2 collos és szűkítő a puffernél?)

-3. Kazán-közép puffer-közép távolság 60 cm elegendő pl egy áramszünet esetén ahhoz, hogy minimális áramlás legyen? (és ne robbanás)

Kiegészítve egy, az előremenőre ültetett biztonsági hőcserélő (csőkígyós) beszerelésével.

-4. Itt a fórumon sokat vitatott puffer visszahülés kérdése. Ha a visszatérőn lévő lengőnyelves visszacsapó nem engedi a kazán felől a "hideg" vizet a puffer felé akkor elvileg nem hűl vissza a puffer ha nem ég a tűz. Jól gondolom?

-5. Fenti rajzon megkerülő ágként a gravitációs van feltüntetve, de nem jobb ha az egyenes, és a szivattyús ág kerüli meg?

-6. A kazán-puffer szivattyút füstgáz termosztáttal tervezem be- és kikapcsolni, hogy ha nincs tűz biztosan megálljon a szivattyú és ne hűtse a puffert. Néhányan azt mondják a füstgáz termosztátos kapcsoló nem megbízható. (?)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

banjani Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81563

Akkor ezek szerint az 1000-es puffer mondhatni kevés?? 

Előzmény: Kapocska (81560)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81562

szóval túl hideg volt a földszinten? -Igen :(

Előzmény: halaloszto (81561)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81561

a nyomáshoz nem tudok hozzászólni.

az egy termosztáttal viszont simán működhet. oda kell tenni, ahol gyors a változás, tehát a gyerekszobába. ha odatetted akkor mi volt a gond? mi az hogy a padlóval nem tud mit kezdeni? nem melegszik át a padló mire a gyerekszobában már ki is kapcsol  a termosztát? nem a padlónak kell melegnek lennie, hanem a szobáknak. szóval túl hideg volt a földszinten? 

Előzmény: Yager001 (81559)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81560

Azt mondják,hogy a gyakorlatban már bevált az 50 l puffer/kW

kazánteljesítmény.

A 200l-es tároló tovább csökkenti a pufi fűtésre fordítható részét.

Előzmény: banjani (81558)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 1 81559

Az a legnagyobb gondom, hogy egyelőre 1 termosztát van a két szintes házban (alul csak padló_fent radiátor) A legfontosabb, hogy az emeleti gyerek szoba rendben legyen, a többi nem izgat. Ezért ha oda berakom a termosztátot akkor tartja is a beállított 21.5C-t. De a13m2-es szoba miatt ha bekapcsol a kazán akkor a padlóval nem tud mit kezdeni addig amíg működik. A padló kör jóval nehezebben melegszik fel mint egy kis szoba. Így a földszint le fog hűlni! Ha a földszinti nappaliba rakom a termosztátot akkor magas hőfokot kell beállítani, hogy kapcsoljon a kazán (most tökéletes 21.4C) és csak akkor kezdi el tolni a gyerek szobát is fent! Kicsit ördögi körnek tűnik így nekem és nem látom, hogy lehet rendesen beállítani. 

A másik érdekesség, hogy a nyomás eddig rendesen megmaradt. De okos fejjel úgy gondoltam, hogy pár padló és radiátoros kört kilövök, mert felesleges padlózni pl abban a helyiségben ahol a kazán van. De most meg azt vettem észre, hogy csökken a nyomás a rendszerben! Kezdem visszasírni a jó kis központi fűtést :) 

Előzmény: halaloszto (81547)
banjani Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81558

Sziasztok!

Fűtésrendszer kialakításához várok javaslatokat, hozzászólásokat, észrevételeket stb...

Szóval, a közel jövőben egy olyan fűtésrendszer lesz megvalósítva, mely a következő fő elemekből áll:

• Celsius PV 40 NA vegyes tüzelésű kazán
  • Reflex 1000L puffertartály
  • 200L HM tároló 2 csőkígyóval

Kérdésem az lenne, hogy kinek mi a véleménye ezekről? Esetleg tudtok ajánlani jobbat, vagy olcsóbbat ami ugyanezt tudja, vagy ez egy jó választás? A 200L HM tároló márkáját nem tudom de arra is várok tippeket.

Köszi,

Jani

morgen66 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81557

"kémény jól szelel, azzal nincs gond"

Akkor nem értem, megnézte a kéményes minden rendben talált,csak a készüléket kell lecserélni.

Vagy elő írták a kémény bélelését?

Kell egy  kéményseprői szakvélemény, hogy rálehet kötni az új vízmelegítőt a jelenlegi kéményre.

Előzmény: Mr. Teddy (81545)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81556

Nekem nincs Alpha2 szivattyúm,de én inkább emelnék a deltaT  értékén,

hogy kisebb mennyiséget keringtessen a szivattyú.

Nem tudom a rendszer szintbeli felépítését de ezeknek a keringetőknek

is szükségük van megfelelő szívóági nyomásra ami nem biztos,hogy meg van.

Előzmény: forme (81555)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81555

Nem zörög, búg! Aztán az is lehet, hogy csak én gondolom hangosnak...

Előzmény: bananatree (81554)
bananatree Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81554

dugulás, vízkő vagy valami szemét miatt, amitől nagy a szivattyú terhelése, hogy hozza azt a mennyiséget.

de nem tudom, hogy ettől zöröghet-e... csak tipp

:(

Előzmény: forme (81553)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81553

Mire gondolsz?

Előzmény: bananatree (81552)
bananatree Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81552

jaja, nálam is így van

nincs valami fizikai akadály abban a körben?

Előzmény: forme (81551)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81551

Szerintem jól raktam be.

Előzmény: bananatree (81550)
bananatree Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81550

nálam is Alpha2-k vannak, az egyik fullon megy 3 hete de szinte némának mondanám.

Addig voltak némileg hangosak, amíg volt a rednszerben levegő (induláskor). De az is inkább ütemes zaj volt, nem állandó.

nem lehet függőleges a tengely!

https://hu.grundfos.com/content/dam/GHU/Brochures/Epuletgepesz_katalogus_2010-11.pdf 40.o

ha vízszintes csőszakaszra raktad, akkor el kell fordítani, hogy oldalra nézzen a "feje", és vízszintesen legyen a tengely.

Előzmény: forme (81539)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81549

Eddig a visszatérőt nem mértem.

Jó az irány, igen. Elsőre én is azt hittem, de jól raktam be.

Ma kipróbáltam, hogy átraktam a radiátoros kör szivattyúját (alpha2 25-40) és kb. ugyan olyan hangosan zúg (megmértem bár csak telefonnal, 57 dB)  az is nagy teljesítménynél a padlónál.

Előzmény: halaloszto (81546)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81548

Én azt tapasztalom, ha visszább veszek a hőmérsékletből (kipróbáltam 22-ről éjjel 20,5-re) több a fogyasztásom. Hozzá kell tennem, hogy a padlófűtéses helyiségekben nincs radiátor és van egy kb. 75 nm-es szoba is! Így állandó 22-t próbálok tartani, bár a mostani állítgatásaim eredménye, hogy gyakran túllendül a hőmérséklet, de ha majd nem piszkálgatom, megtanulja a termosztát a "görbéket" és újra fix lesz a 22 fok... remélem! :)

Előzmény: Yager001 (81544)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81547

próbáld ki hogy éjszakára kikapcsolod, és megnézed reggelre mennyire esik le a hőmérséklet.

utánna azt hogy mennyi idő innen visszafűteni.

nekem az a tapasztalatom hogy ha egész éjjel nem fűtök, reggelre esik egy fokot. és utánna órákba telik visszafűteni. úgyhogy nem szórakozok ilyen programozással.

Előzmény: Yager001 (81544)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81546

hát ha eddig is hasonló volt a vízhőfok, akkor a tömegáram is hasonló kellett legyen. szivattyú beépítési helyzete ok?

Előzmény: forme (81543)
Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81545

Igen volt az idén már ellenőrzés. A kéményseprő azt hozta ki, hogy a kémény jól szelel, azzal nincs gond, viszont a vízmelegítő felől túl sok CO-t érzékelt, így rányomott egy piros matricát, hogy tilos használni a készüléket. Bejelentette a katasztrófavédelemnek, vagy a gázműveknek, aztán gázművek kijött és elzárták azt a gázcsapot. Tehát hivatalosan azt a készüléket nem használhatjuk. Nos e helyett vettünk egy másikat, ugyanolyan nyílt égésterűt, kb azonos teljesítményűt, szóval kvázi csere lenne. Jelenleg itt tartunk.

Most szeretném kicseréltetni a készüléket, és elvileg ahhoz kellene egy kéményseprői nyilatkozat, ami után a szerelő kicserélheti a készüléket. Utána még nem tudom mik a következő lépések, hogy újra hivatalosan kinyissák a gázcsapot, illetve használhassuk az új melegítőt.

Előzmény: morgen66 (81513)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81544

Padlófűtés esetén mit lehet optimális hőmérséklet beállításnak tekinteni? Most 30 fokos vizet keringetek ami biztosítja a kellemes érzetet a házban. Hőmérő szerint 20 fok van. Ha éjszakára nem szeretném tartani akkor meddig engedhetem le? 17-18 fok? Reggel persze indulna a kazán és melegítene 20 fokig... Mi tekinthető még gazdaságosnak? 

forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81543

Gondolom a deltaT nőni fog, ahogy emelkedik az előremenő hőmérséklet. Megtaláltam a gépészeti tervet, 9kW-ot számolt a muki. Miért búghat nagyobb teljesítménykor a szivattyú?

Előzmény: halaloszto (81542)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81542

2 fok deltaT-vel az 1.6m3/h az 4kW teljesítmény. 120m2-re nem túl sok. ha még kisebbre veszed a szivattyút, lehet nem lesz elég a fűtés.

Előzmény: forme (81541)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81541

Jelenleg 29 az előremenőm, 27 a visszatérőm. A kW-ról fogalmam sincs! :( Az 1,6m3-mal az is a bajom, hogy akkor nagyon zúg a szivattyú. Korábban UPS25-60 volt 1-es fokozaton, az nem zúgott ennyire.

Előzmény: halaloszto (81540)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81540

1.6 m3/h 5 fok deltatT-vel kn 10kW. Te tudod mennyi a deltaT-d és hogy a 10kW reális-e.

Előzmény: forme (81539)
forme Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81539

Na, megérkeztek az elmúlt héten az alpha2 szivattyúk. Be is szereltem. A radiátoros körbe a 25-40 ment, a padlóhoz 25-50. Kb. 120-130 négyzetméter a padlófűtéses rész (nincs radiátor!). Autoadapt-ban 1,6 m3 vizet keringet óránként. Nem sok ez egy kicsit? Ha jól számolom, cirka 160 liter víz lehet a padlóban, gyakorlatilag tízszer átforgatja a szivattyú így a vizet. Kipróbáltam CP1-en, úgy 0,9m3-t forgat. Nem bőven elég ennyi? (állandóra van kötve a szivattyú 25-45 fok között szabályozva az előremenőt a szoba hőmérséklete alapján)

bgaby Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81538

köszönöm az eddigi segítségeket :)

újabb kérdés:

kondenzációs kazánok között vannak olyanok, amelyek nem ErP szabványnak megfelelőek?

ezeket még árusíthatják a kisker üzletekben?

laikus mi alapján tudja eldönteni, h valóban Erp-s készüléket kapott?

tanúsítványt kell adnia a forgalmazónak?

köszönöm

Mrteo Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81537

70 fokos a víz, nem 0.

Előzmény: Mrteo (81536)
Mrteo Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81536

Köszönöm az ötletet, megnéztem a specifikációt az alábbi radiátorokra, és kb. 26 liter összesen.

Silver 22k 600x1000 mm
Silver 22k 600x1000 mm
Silver 22k 600x800 mm
Silver 22k 600x800 mm
Silver 22k 600x400 mm
Silver törölköző szárító

A csővek (max 50m) és a kazán víztartalmát nem tudom, de feltételezem 50-60 liter környéke lehet összesen. 1 méteres magasságkülönbséggel és 0 fokos vízzel 1,2 bár nyomást és 13 literes tartályt hoz a kalkulátor. Ha veszek egy 16 literest és egy 2,5 báros biztonsági szelepet az jó?

Ha a kazán légtelenítője van a legmagasabb ponton, akkor is kell külön légtelenítő?

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: Vernichter (81530)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81535

Szerintem az csak egy fiktív példa volt a rad.méretezés fontosságára.

Előzmény: smith (81534)
smith Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81534

Korlátozza le a max. fűtőteljesítményt a kazánjában.

Előzmény: Vernichter (81531)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81533

"Jól gondolom?"

Igen!

Előzmény: _Zsolesz_ (81532)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81532

OK, úgy gondolom, hogy megértettem. :)

Még egy apróság: ez úgy működik, ugye, hogy amikor aztán visszahűl a víz 90 C alá - feltételezve, hogy valami miatt elérte ezt a hőfokot - akkor aztán megint zár a bimetal magától, azaz nincs szükség semmilyen különleges mutatványra, hogy kazánon az égfej újra tudjon indulni (a szobatermosztát jelére)? És az adatlapja szerint ezt 2000x meg tudja csinálni. Jól gondolom?

_Zsolesz_

Előzmény: Kapocska (81511)
Vernichter Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81531

Egy 55 m2 -es lakás tulajdonosa panaszkodik, hogy gyakran, igen sűrűn kapcsolgat a kazánja. Talán 2 percenként. Mit tud tenni az a szegény kazán ha alul méretezettek a hozzá csatlakozó  radiátorok ? Lekapcsolja magát, mert így védekezik a túl magas vízhőmérséklet ellen.

Előzmény: Vernichter (81530)
Vernichter Creative Commons License 2015.10.21 0 0 81530

Pl. a radiátor méreteket !

Előzmény: Mrteo (81526)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81529

Én tennék be egy szűrőt is.

Újkorában max.4bar lehetett a nyomás ,más kazánoknál is elég a 3bar-os biztiszelep.

Radiátor adataiban szerepelni kell a víztartalomnak is .

Kapocska Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81528

Én úgy csinálnám,hogy az osztón kizárnám az összes radiátort majd a bennmaradó

eggyel üzemeltetném,légteleníteném a radiátort a szivattyút és a kazán légtelenítőt

ellenőrizném,hogy az aut működést nem akadályozza e valami.

Ha a kör rendben,kazán leállítás, radiátor kizárás és egy másik kör üzembe vételével

ismételném a légtelenítést(1----6). Ha szükséges akkor töltés.

A körök különböző hidraulikai ellenállása miatt a végén a helyiségek hőmérséklet

szerinti beszabályozását is elvégezném .

Előzmény: Cpt_Zetor (81523)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81527

A légtelenítéshez szükséges dolgokat(a megoldástól függőek)se hagyd ki!! ;-)

A szükséges nyomás,a rendszer magasságától függ.(A nyomásmérő és a legmagasabb pont közti távtól)A biztonsági szelep is ettől függ.

A tágulási-létkérdés!Nagyobb lehet,de kisebb nem!Abból,később,csak bajok származhatnak!

Mrteo Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81526

Sziasztok, egy ZC18.1-es Fég kazánhoz alakítom ki a fűtési rendszeremet, ami 6 radiátort fog kiszolgálni műanyag csövekkel építve.

Úgy néztem, hogy a radiátorokon kívül kell még egy töltőcsap, egy tágulási tartály, egy nyomásmérő és egy biztonsági szelep.

A kérdéseim:

• Kihagytam valami szükségeset?
  • Mekkora nyomásra kell terveznem? Milyen nyomású biztonsági szelepet vegyek?
  • A tágulási tartály mérete mennyire kardinális kérdés? Láttam a kalkulátort, de nem tudom mennyi víz kerül bele. Ha nagyobbat veszek az probléma?

Köszi

Teo

cucu Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81525

Fől kell melegíteni amennyire csak lehet, majd leállítani a fűtést és légtelenítésbe fogni. 

Van valahol egy légdugó, az lehet a baj. De a forró nyomás kinyomja, aztán működni fog.

nedolaci Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81524

Nem valószínű,hogy a "T" lenne a hunyó.

Én első körben,a torlók és a légtelenítések táján néznék szét!

Cpt_Zetor Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81523

Sziasztok,

Szeretnék segítséget kérni egy fűtési problémában..

adott egy fali gázkazán (fég c21..) egy 7 körös radiátoros rendszer.

radiátorok újak, csövek újak csak a kazán használt.

probléma hogy a 1-2 radiátor felfűt, de a többség alig vagy szinte semennyire nem!

a kazánból az előremenő és a visszatérő 3/4-edes csővel csatlakozik a 1"-os belő átmérőjű osztóhoz amin 6 darab csatlakozás van.

az osztó és a kazán közötti (előre és visszatérő részen) egy T idommal 20-es csővel egy radiátor van lecsatlakoztatva. (szinte teljesen el van zárva)

a többi 6 db radiátor 20-as csővel csatlakozik az osztóhoz.

lehetséges hogy az előremenőbe lévő T-idom kavar be? és emiatt nem jut elég víz az osztóig? Én erre gyanakszom..

a3/4-es kazán előremenő (és visszatérő) az osztóig, elég vízmennyiséget tud szállítani az radiátoroknak?

próbából el lett zárva 1-2  radiátor visszatérők...nem lett jobb...a kazán mindig leállt túlfűtés miatt..

mistermekkmester Creative Commons License 2015.10.20 0 0 81522

Igen az, akkor fordítsd meg a szivattyút...

Előzmény: kalendula123 (81519)
kalendula123 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81521

köszönöm a segítséget!

Előzmény: mistermekkmester (81517)
kalendula123 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81520

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Kapocska (81518)
kalendula123 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81519

A hőcserélő az a szürke henger a piros tágulási tartály mögött? a nyíl nem abba az irányba mutat egyébként.

Előzmény: mistermekkmester (81517)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81518

Az esetek 99.9%-ban ilyen elrendezés mellett az alsó osztó a hideg ág.

Tehát a szivattyúnak innen kellene szívni,hogy a meleg ágba jöjjön a meleg víz(ellenáramú hőcsere).

Előzmény: kalendula123 (81516)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81517

A nyílnak elméletileg a hőcserélő felé kellene mutatnia...

Előzmény: kalendula123 (81516)
kalendula123 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81516

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, remélem tudtok segíteni. A házban, ahol lakunk, van padlófűtés és radiátoros fűtés is. A padlófűtés szivattyúját ki kellett cserélni és nem vagyok benne biztos, hogy jó irányba forgatja a vizet. Nekem úgy rémlik, hogy az előző szivattyún a nyíl a másik irányba mutatott. Csatolom a képet a rendszerről. Szerintetek merre kellene áramolnia a víznek? A kazánból a melegvíz azt hiszem a jobb felső sarokban lévő csövön jön be, azon van a csőtermosztát is. Előre is köszönöm a segítségeteket!

morgen66 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81515

Gázműveket szerintem hívd fel, vagy ha kell tudok tervezőt aki tud neked segíteni, Pesten.

Előzmény: Mr. Teddy (81512)
C20NE Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81514

Én úgy tudom, hogy nem engednek felszerelni nyílt égésterű vízmelegítőt így bukik az egyszerűsített készülékcsere. Az egyszerűsített cserénél előírhatják a bélelést és elő is írják mert itt már bukod a szerzett jogodat a régi szabályoknak való megfelelésről.

morgen66 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81513

Volt ellenőrizve a kémény ebben az évben?Engedték hogy üzemeljen a mostani vízmelegítő?

Az mindegy hogy időszakosan vagy állandóan használjátok,lényeg ne legyen életveszélyes.

Mr. Teddy Creative Commons License 2015.10.19 0 0 81512

Üdv!

Egy meglévő átfolyós gázüzemű vízmelegítőt szeretnénk kicserélni egy hasonló teljesítményű készülékre. Azt olvastam ez egyszerűsített cserével megoldható, összesen csak a kéményseprői nyilatkozhat kell a cseréhez. Létezhet az, hogy ilyen kéményseprői engedélyt csak akkor fogunk kapni, ha a kéményt kibéleltük? Jelenleg nincs kibélelve, de csak időszakosan (zuhanyzáshoz) használjuk a vízmelegítőt, nem egy kombi cirkó készülék.

Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81511

A kivezetéseit zsugorcsővel szigetelve (külön- külön)és ha belemegy a hőmérőzsákba(védőcsőbe)

akkor oda,ha nem akkor a kilépőcsonkra,hőálló szigetelővel betakarva.

Nem a vezérlő körbe kéne (ami indítja a szivattyút)  hanem a védelmi körbe a 115 fokossal

sorba kapcsolva ami leállítja a gázt.

Előzmény: _Zsolesz_ (81510)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81510

Teljesen jogos, amit írsz: ennyit nem sajnálhat rá az ember.

És ezt hova kellene felhelyezni? Bele a jelenlegi kapillárisokat fogadó védőcsőbe (ami belenyúlik a kazántestbe)? Vagy rászikszalagozom/drótozom magára a már meglévő kapilláris-érzékelőre?

Ill. miként kell ezt bekötni: simán sorba a normál termosztát vezetékkel (ami most a kazánon van és állítható, hogy milyen vízhőfok mellett kapcsoljon le)?

Előre is köszönöm: _Zsolesz_

Előzmény: Kapocska (81509)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81509

Én egy ilyen 600Ft-os alkatrészbe azért beruháznék, mert az emberi tényező

az ami kiszámíthatatlan(vegyes kazán kizárás v. javítás miatt pl.)

AB03-100 NC 6,3 A 100

http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=58319&name=tomic-ab03-90

Előzmény: _Zsolesz_ (81503)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81508

„termosztát (görög), Hő-szabályozó (rendszer). egy zárt tér hőmérsékletét önműködően a kívánt hőfokon tartó berendezés.”

A termosztát különböző lehet aszerint,hogy milyen fizikai jelenséget alakítanak villamos jellé.

A linken nem is biztos hogy ikerfém az érzékelő.

És ne tegyél fel keresztkérdést!:-)

Előzmény: Kapocska (81507)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81507

Igen,ilyenből nem sokat találsz a többiből meg több százat.

Előzmény: pajaci (81506)
pajaci Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81506
Előzmény: Kapocska (81505)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81505

Ahhoz,hogy az ikerfém állítható legyen ilyen kis hüvelyben elég finom

mechanika kellene.Biztosan van ilyen is,de a legtöbb előre beállított

fix értékű,ami lehet azonos v.különböző.

Előzmény: pajaci (81502)
ZP Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81504

Köszi, valahogy nekem is ez jött le a gmbsz-ből...

Előzmény: digium (81473)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81503

Köszönöm szépen a gyors választ!

Az első link alatt látható "tokozott iker-termosztát" lehet a nyerő. Csak az a kérdés, hogy az érzékelő-csonk a menetes csatlakozással passzol-e a kazántestbe nyúló védőcsőhöz. Vagy ezt olyan csonkba kellene építeni, ami biztosítja, hogy a termosztát érzékelője közvetlenül a víztérbe lógjon bele?

Ezek szerint jól okoskodtam a +0,7 bar kapcsán. Akkor máris nem érzem annyira rosszul magam (cirka 12 év eltelt ezzel a termosztáttal a beköltözésünk óta).

Egyébként tovább gondolva még egy kicsit a dolgokat: a vegyes-tüzelésű kazánba begyújtva (ugyanarra a hálózatra dolgozik, mint a gázkazán) egyszer kipróbáltam, és úgy emlékszem, hogy 60-70 C előremenőnél szépen megindul a keringés gravitációsan is úgy, hogy a visszatérő ágban bent van a keringető szivattyú is (természetesen a próba ideje alatt nem indítottam el). Ebből kiindulva gyakorlatilag nem tud 100 fokos lenni a víz, mert kikering a kazánból, és jön a helyére a hidegebb.

Az az igazság, hogy 1-2 éven belül tervben van a gázkazán cseréje, ezért ebbe a termosztát-cserébe 10E+ Ftért nem szívesen vágnék bele, pláne a fenti és korábbi megfontolásokat is figyelembe véve. Azért még alszok rá egyet!

Még egyszer köszönöm a visszajelzéseket!

Üdv': _Zsolesz_

Előzmény: Kapocska (81499)
pajaci Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81502

Egyáltalán nem ismerem a működését, nem a nyelvészeti részét kritizáltam :-)

Egy merülőhüvelyre két kapcsoló van kötve, amiből az egyik állítható hőfokra, a másik meg fix?

Előzmény: Kapocska (81501)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81501

Gondolom valaki frappáns,rövid elnevezést akart találni.

De van amikor az iker nem „azonos „kettőt jelent(legalábbis beállításilag).:-)

Előzmény: pajaci (81500)
pajaci Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81500

Az iker termosztát mitől iker?

Előzmény: Kapocska (81499)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81499

A szerelőnek igaza van!

De kicsit sokat kér a bontottért.

„+0,7 bar nyomás, hány fokkal emeli meg a forráspontot”      14fokkal

ideális esetben(magas légköri nyomás,gázok nem válnak ki a vízből).

Itt egy hasonló új:

http://www.alkatreszuzlet.hu/hofokszabalyzo/tokozott-hofokszabalyzo-es-hokorlatozo/tokozott-termosztat-0-90-c-528201000-631-detail

Ha a zsák mérete engedi lehet ilyen is:

http://www.alkatreszuzlet.hu/hofokszabalyzo/kapillarcsoeves-hofokszabalyzo/i-fazisu-hofokszabalyzo

és innen is válaszható(kis barkácsolással):

http://www.hestore.hu/cat_429.html

Előzmény: _Zsolesz_ (81488)
roland556 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81498

Az áramlási iránnyal nem volt gond.

A régi keringetőt visszaszereltük és azzal működik. Úgyhogy annak semmi baja annak ellenére ,hogy a szerelő ezt állította.

A 3. állásban a régi 84 W-s

Köszönöm a segítségeteket.

Előzmény: morgen66 (81497)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81497

A régi is 60 w volt hármas fokozatban?

Szerintem szólj a szerelőnek ,hogy át lett mosva a rendszer és így se mükxik.

Hőcserélőt kitisztította a kazánba?

Előzmény: roland556 (81492)
nixon70 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81496

Bugyuta kérdés: a szivattyú áramlási iránynak megfelelően lett beépítve?

Előzmény: roland556 (81492)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81495

Majd megmondjuk fisher22 –nek is ,ha erre jár.:-)

Előzmény: morgen66 (81494)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81494

Ha nem tudod megcsinálni akkor szerelő, akkor lehet hogy beleugrasz vagy 30 000 ft-os szerelői díjba.

De ha nem zavar hogy csöpög a szelep ,akkor töltögetheted naponta a rendszert.

Előzmény: Kapocska (81493)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81493

Hááát,nem tudom vállalkozna e rá.:-)

Előzmény: morgen66 (81490)
roland556 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81492

Eddig a szelepekkel működött, a gázszeröl megnézte azt mondta,hogy a szivattyúval van a gond a régi keringetővel begyulladt az égősor csak kis lángon éget. Az ujjal meg nem akkor, a szerelő meg állandóan azt hajtogatja,hogy a szelepek vannak eldugulva ,de azt ma délelőtt az összes radiátornál leszereltem és komprasszorral kifújtam, úgyhogy nincs már semmilyen szennyeződés a szelepeknél.

Az új szivattyú kicsit eltérő paraméterei vannak mint a réginek.

Az új szivattyú:

http://keringeto-szivattyu.arukereso.hu/grundfos/ups-25-60-180-p43167916/#termek-leiras

A régi keringető szivattyú:

http://www.szivattyubolt.hu/wilo-star-rs-25-6

Előzmény: morgen66 (81491)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81491

Eddig működött,ezekkel a szelepekkel?

Ugyan olyan teljesítményű szivattyú lett beépítve?

Előzmény: roland556 (81489)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81490

Szét is lehet szedni a szelepet,a felsőrész kivehető . :-)

Előzmény: Kapocska (81487)
roland556 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81489

A kazán is szét lett szedve mindene kitisztítva bezsírozva amit kell, egyedül a régi keringető szivattyút kellet cserélni.

De én már csak arra tudok gondolni,hogy az új keringető szivattyú nem tudja a megfelelő nyomát a rendszerhez.

Egy másik szivattyút teszek be a rendszerbe,ha az sem segít akkor alsó felső bekötésre csinálom meg a radiátort.

Jelenleg ilyen a rendszer:

Előzmény: morgen66 (81484)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81488

Sziasztok!

Véleményeteket szeretném kérni az alábbi témában.

Van egy ú.n. gázégőfejes Optima30-as, álló gázkazánunk (régen olaj-égőfej folt rajta). Az idei karbantartás, szezonra való felkészítés után a szakember jelezte, hogy a kazán tetején lévő biztonsági ikertermosztát, nem megfelelő, mert 115 C-os (5283-0-103-1; TA: 20-115 C;TW: 115 C). Így nem is szabad(na) a kazánt tovább üzemeltetni, mivel kettős hiba esetén -pl. elromlik a tekerős termosztát, ami arra szolgál, hogy adott kazánvíz-hőmérséklet esetén leállítsa az égőfejet, és ezzel egyidőben a kikeringető szivattyú sem indul (elromlik a csőtermosztát, ami vezérli, vagy maga a szivattyú adja meg magát) - akkor a reteszelő termosztát hagyni fogja a kazán vizét 115 C-ra is felmenni, azaz csak hagyná ugye, de valójában a kazán elfőzné a vizet, mivel a az 100 C-on felforr.

Ezen elgondolkodtam, mert a kazán eredetileg ezzel az iker-termosztáttal volt szerelve, amikor a házat vásároltuk, sőt megkockáztatom, hogy amikor még olaj-égőfej volt a kazánon már akkor is ez volt ráillesztve - valaki tényleg ekkorát hibázott volna? Ez persze nem jelent semmi, mert a hiba az 15 évvel ezelőtt is hiba! Viszont felmerült bennem, hogy a kazánban a víz biztosan elkezdene forrni már 100 C-on? Ugyanis felette van még kb. 7m magas vízoszlop-nyomás (nyitott, vastag-csöves rendszer, padláson kiegyenlítő-tartállyal). Ez viszont azt jelenti, hogy a kazánban lévő víz kb. 1,7 bar nyomáson van, akkor pedig 100 + x C-on fog forrni kezdeni, ha jól okoskodom. Persze egyáltalán nem biztos, hogy így van, meg nem is tudom, hogy a +0,7 bar nyomás, hány fokkal emeli meg a forráspontot.

Szóval mi a véleményetek? Mostantól kezdve ne aludjak nyugodtan? Sürgős termosztát csere? 15E Ft-ért egy bontott 95 C-ra bekalibrált termosztát beszerelését ajánlotta a szakember, amit a régi ikertermosztát reteszelő ágának (fix 115 C-os leoldás) helyére kötne be. Esetleg más megoldási javaslat?

Előre is köszönöm: _Zsolesz_

Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81487

Egyrészt leürül,másrészt egy rugós biztiszelepet légköri nyomáson nem egyszerű átmosni.:-)

Előzmény: morgen66 (81485)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81486

Milyen kazán ez?

A nyomásmérőn látszik elmozdulás,ha indul a szivattyú?

Hogyan próbáltátok le a kazánt(a kazán jól működik)?

Előzmény: roland556 (81482)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81485

Ha már leengeded a nyomást , akkor már érdemes a szelepet is kivenni és átmosni,lehet hogy csak egy kis kosz került a szeleptányér alá,viszont ha továbbra is csöpög akkor csere,7-8000 ft körül van a biztonsági szelep,ebbe speciális csatlakozós kell.

Előzmény: fisher22 (81481)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81484

Nem vagyok készülék szerelő,de ha minden ki lett tisztítva a vízoldalon,akkor már csak a kazánnal lehet valami gond.

Előzmény: roland556 (81482)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81483

Ahhoz ,hogy nyomás mentesedjen, azt a 8-10l vizet kiengedheted vödörbe

a fűtési rendszer leürítőn,v. ha a hálózatnak azt a részét amiről feltöltöd a kazánt

nyomás mentesíted  és kinyitol  egy csapot azon a körön  akkor a kazán feltöltő nyitásával

nyom .mentesedik.

Esetleg az említett szelepen át.

Utána ellenőrizheted a kiegyenlítő tartály levegő nyomását(töltés).

(a kazán biztonsági elemét a nem biztonság irányában működtetni v.nem lehet v. nem szabad)

Előzmény: fisher22 (81481)
roland556 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81482

Nincs beépítve, de a rendszert többször átöblítettük. Ennek ellenére sem hajlandó az égősor begyulladni.

Plusz szét lettek szedve a szelepek is kompresszorral ki lett takarítva stb..

Előzmény: morgen66 (81469)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81481

Hu, ezt nem biztos, hogy meg tudom csinálni, hogy is kéne, hogy ne áztassam el a fürdőszobát?

Előzmény: Kapocska (81479)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81480

de!!!!!!!!!

Előzmény: fisher22 (81476)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81479

Egy mérés nem mérés!:-)

Vízoldali nyomásmentesítés (nem ürítés) után kéne megmérni a tágulási

tartályok levegő oldali nyomását.

Előzmény: fisher22 (81478)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81478

Most 1,8 bar, nemrég töltöttem rá, reggel kb 1 bar volt. De ugyan úgy csöpög.

Most megy a fűtés, melegvíz is van, tehát működik a kazán.

Vaillant kombi kazán, radátorokkal.

Előzmény: joevagyok68 (81477)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81477

Igen !

Mekkora a nyomas a rendszerben ?

Előzmény: fisher22 (81476)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81476

De az normális, hogy csak egyik irányba lehet tekerni? 

Előzmény: C20NE (81475)
C20NE Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81475

Ez a túlnyomás szelep vagy más néven biztonsági szelep. Ha a nyomás a beállított határérték fölé nő kinyit és leengedi. Ha eddig nem csöpögött akkor lehet:

- Szelep hiba

- Tágulási tartály hiba

- Ha kombi a kazán akkor hőcserélő lukadás.

-szerintem!-

Előzmény: fisher22 (81474)
fisher22 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 81474

Sziasztok!

Vaillant kazánon elkezdett csöpögni ez:

Jól gondolom, hogy ez egy túláram szelep? Van rajta a tekerő, amivel elvileg azt lehetne beállítani, hogy hány bar-nál engedje el a plusz nyomást, ezt viszont csak az egyik irányba tudom tekerni, kifelé, és olyankor folyik belőle a víz, hogyan tudom ezt befelé tekerni és megszünteti a folyamatos csepegést?

digium Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81473

Tudtommal nincs rá szabályozás, csak nyílászáróra és szellőzőre. A klíma kültérik és beltérik között nincs levegő mozgás (kivéve a daikin ururu sarara-t), így nem is okozhat gondot. Logikusan ne a kivezetés felett legyen azért a kültéri, hanem attól oldalra és inkább lejjebb.

Előzmény: ZP (81471)
cat5409 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81472
ZP Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81471

Sziasztok,

meg tudja esetleg valaki mondani, hogy homlokzati égéstermék elvezetés és egy klíma kültéri egység között milyen irányban mekkora távolságot kell tartani?

Köszi előre is!

Üdv,

ZP

Kapocska Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81470

"Tágulási tartály előnyomása   0.5 bar 

Biztonsági szelep nyitónyomása   3bar"

„Nyissa meg a kazán alatt lévő feltöltő csapot addig, amíg a nyomás kijelző 2 bar-t mutat.

Győződjünk meg, hogy a nyomásmérő a rendszer légtelenítésére beállított 1 és 2 bar közötti

értéken maradt-e.”

Akkor ezek szerint a biztiszelep és a mérés nem fut együtt.

Nem tudom a rendszered adatait, de az a 0.5bar kevésnek tűnik .

http://vizfarago.hu/zart-tagulasi-tartalyok-meretezese/

Előzmény: somi1955 (81468)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81469

Szelepek ritkán koszolódnak el,inkább a radiátorokban szokott a kosz leülepedni.

A kazán előtt van a visszatérőben szűrő?

https://www.youtube.com/watch?v=UD8bf74qJSI

Előzmény: roland556 (81467)
somi1955 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81468

Köszönöm a válaszokat.

Nekem ez az aktuális: http://www.saunierduval.hu/downloads/missing-downloads/isotwin24-28kezhu2005-206037.pdf

Remélem, megoldódott a nyomásingadozás probléma,a piroskában elfogyott a nyomás, fel lett töltve.

Nálam a 0.8-as nyomás nem igazán elég, mivel 0.6-nál már hibajelzést ad a masina.

A biztonsági pedig már 2 felett nyit, így nem túl nagy a mozgástér. De nem panaszkodhatom, már hét évet dolgozott a rendszer,két kisebb javítással.

Előzmény: somi1955 (81463)
roland556 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81467

Sziasztok !

Érdeklődnék,hogy a radiátorok alsó csőhálózat csatlakozó szelepegység egycsöves rendszernél, hol koszolódhat el ami miatt a kazán égőszorra nem tud begyulladni, a kazán át lett nézve semmi hibája nincs.

Hol vannak azok a pontok amik ilyen téren kritikusak lehetnek?

Kapocska Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81466

Alaphelyzet hideg fűtő víz nyomás:

„Ellenőrizze,hogy  a nyomáskijelző 0,8bar értéket mutat. Ha nem,töltse fel a készüléket.”

Fűtési  tágulási ezért  0.6 bar (bizti szelep 3barnál lefúj)

A használati meleg víz (hálózat + tágulás) tágulásinak jó a 3.5bar

Ez meg van?

http://www.saunierduval.hu/downloads/termekek/isotwin-condens/isotwin-condens2010kezhu-68391.pdf

joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81465

piktogramm alapjan igen...

De azert ez nagyban fugg/het/ a rendszer indulo es elvart vegnyomasatol is.../a pirosnal mindenfele keppen/

szerintem

pajaci Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81464

Annyit nyomtak bele gyárilag. A rendszered alapján ki kell számolni mennyi lesz a neked megfelelő.

somi1955 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 81463

Isotwin F24 kis tartályában 3,5-re, a nagyban 0,6-ra kell pumpálni a nyomást?

halaloszto Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81462

ha ketten is maradtok, akkor megfelelhet a kombi is. ha lesztek többen, akkor azért kényelmetlen.

Előzmény: fittt (81460)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81461

pl.: http://www.ariston.com/hu/GENUS_PREMIUM_EVO

Át kell mosni a radiátorokat felszerelés előtt, csőhálózat anyagától függően a rendszert (kazán kizárásával), feltöltöd sótalanított vízzel, raksz egy mágneses iszapfogót, akkor mindent megtettél, hogy tartós rendszered legyen.

Előzmény: fittt (81458)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81460

ketten

nem mosogatunk addig, amíg a másik zuhanyozik ;-)

Előzmény: halaloszto (81459)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81459

hányan lesztek? lesz mosogatás zuhanyzás közben?

továbbá ha nem kombi, akkor vehetsz kisebb teljesítményű kazánt.

Vajk

Előzmény: fittt (81454)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81458

ok,

pls javasolj egy optimális teljesítményű készüléket, ami aránylag megbízható működésű is

Előzmény: c-stahl (81457)
c-stahl Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81457

Egyiket sem.

Magas a minimum teljesítményük fűtésnél.

Szerintem sincs gond az átfolyós vízmelegítéssel, ha nincs nagy távolság a kazán és a csapolók között.

Előzmény: fittt (81450)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81456

még semmi nincs megvéve

városi ház, 8 fm kéményes megoldással oldható csak meg

Előzmény: Kapocska (81455)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81455

Szerintem meggondolandó, hogy kondenzációs v. nem.

Azt a szigeteletlen házat nem fogja kifűteni a várt hatásfokkal(radiátor meg van?)

Előzmény: fittt (81452)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81454

közel vannak egymáshoz a kazán és a vízvételi helyek

nem szeretnék v.boylert

Előzmény: halaloszto (81453)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81453

ekkora házban már csak van hely egy 100l tartálynak. ne vegyél kombi kazánt. 

Előzmény: fittt (81452)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81452

új gáz bevezetés, nincs viszonyítási alap az eddigi fűtésre, ktg-re

régóta üresen állt

cs.ház, alapterülete: kb. 70 nm; 1930-as években épült, aljzat leásva, 10 éve teljeskörűen szigetelve; D tájolású, É falrész másik épülethez hozzáépítve; falak nem lesznek szigetelve most; ablakcsere tervben;

melegvíz - kombi kazán; 5 radiátor; 3 vízvételi hely;

köszönöm

Előzmény: digium (81451)
digium Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81451

Aki ennyi infó alapján ajánlana neked kazánt, az baromira nem ért hozzá...

Eddig mennyi gáz fogyott egy teljes évben?

Hőszigetelés hol mennyi van, vagy lesz a felújítás után, miből vannak a falak?

Melegvíz honnan lesz?

Stb...

Előzmény: fittt (81450)
fittt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81450

átlagos kádár-kocka családi ház radiátoros fűtéséhez melyiket választanátok, miért?

(árban hasonlóak)

köszi

http://www.viessmann.hu/hu/lakoepulet/gaztuzeles/kondenzacios-kazan/vitodens-100w.html - 26 kw

http://www.vaillant.hu/fogyasztok/termekek/ecotec-pro-vu-vuw-5-kondenzacios-fali-gazkazan-3584.hu_hu.html - 236/5-3

kaposznyak Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81449

Köszi.

Előzmény: Mariusi (81448)
Mariusi Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81448

Azt a pénzt amit majd hőenergiára költöd villamosan, inkább költsd hőszigetelésre.

Nos nekem meg van egy  hasonló paraméterekkel rendelkező melléképületem, amiből lakás lett. Télen amikor nem lakják és nincs fűtés lemegy úgy  2-3 fokra , de ott megáll a hőmérséklet sülyedése.

Kezd a födém hőszigetelésével !

készüléket nem ajánlok, de bármely 500 w -os megfelelhet.

Még annyit megjegyeznék, hogy nálam a jelenség oka   : az épület a talaj felől van temperálva.  Nincs megemelve. Természetesen extra nagy  és hosszú hidegben azért figyelni kell, hogy a fagyást elkerüljük.

Épületfizika.

Előzmény: kaposznyak (81442)
takacstamas Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81447

Köszönöm, a fórumban találtam régi képet, nos nálunk is olyan a radiátorbekötés (munkahelyen vagyok, nem tudok fényképezni) 

A kazánból felmegy egy előremenő az emeleti radiátorokba, majd a visszatérő egy osztón keresztül lemegy a padlófűtésbe, és onnan vissza a kazánba.

Előzmény: PetiCsokvaomány (81437)
kaposznyak Creative Commons License 2015.10.16 0 0 81446

Kösz a linket.

Előzmény: Kapocska (81445)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.15 -1 0 81445

Nézd meg ezt                              (elérhetőség   http://www.telectronic.hu/contact.htm)

Elektronikus termosztát WH7016C 1 C fokos      5.000Ft

Hõmérséklet tartomány :-9.9 - 99.9 C fok

http://telectronic.hu/elektro/elektronikus-termosztat-wh7016c.htm

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81444

kb 10

Előzmény: morgen66 (81441)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81443

Esetleg ez. 750 w talán elég kevés.

https://www.mall.hu/konvektorok/sencor-scf-2003?v=432691

kaposznyak Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81442

Sziasztok.

Van egy kerti tároló helyiségem (kb. netto 23nm, 2,20 m belmagasság, 30-as Porotherm tégla, deszka mennyezet, jó ajtó -ablak), amit szeretnék télen kicsit fűteni, arra a szintre, hogy ne fagyjon meg bent semmi, (alma, növények, stb.)tehát +1-2 fokra.

Egy termosztátot raknék be valami villanyos fűtőtesttel, de nem nagyon találok olyat, ami ilyen alacsony hőmérsékleten kapcsolna és olcsó. Tudnátok ilyet ajánlani?

morgen66 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81441

Szakik!

Megtudnátok mondani kb. hány éves lehet ez a Junkers Kazán?Eladom de minden vevő azt kérdezi hány éves,nem nekem volt felszerelve csak segítek az eladásban,sajnos a régi tulaj se tudja.

morgen66 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81440

Képek a fűtési rendszerről,radiátor kötésekről, radiátor szelepről.

Előzmény: takacstamas (81430)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81439

Vannak 50%-os radiátorszelepek amik az áramlás felét rögtön továbbengedik a visszatérőn a következő radiátor felé, annak ugye ez a vezeték az előremenője, egycsövesnél persze. Ha elzárod, akkor az a radiátor nem fog fűteni, de a szeleptest meleg marad, mert van rajta áramlás. Ha hideg a szeleptest, akkor nincs rajta áramlás, tehát kétcsöves a rendszer.

morgen66 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81438

Igen szakszerviz,vagy szerviz központ, minden kazánnak van szakszervize, de úgy látszik nem akarták kicserélni garanciális idő alatt.

Ha jól emlékszem Baxi volt, Ők se tudtak segíteni.

http://www.baxi-szerviz.hu/

Előzmény: Mr. Cool (81428)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81437

Talán már a radiátorszelepből is, milyenek vannak fent?

Kapocska Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81436

Köszi!:-)

Előzmény: nedolaci (81435)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81435

Ja!Az más ;-D

Azt hittem,baj van.Már épp' súgni akartam. ;-)

Előzmény: Kapocska (81434)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81434

Minden rendben.:-)

A hsz halaloszto-nak szólt.

Előzmény: nedolaci (81433)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81433

Biztos,hogy megy a szivattyú?(nem csak zúg?)

A begyújtó gomb (szemből bal oldali)Kiugrott a helyére?

Előzmény: Kapocska (81431)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81432

ez meg lemaradt

Előzmény: Kapocska (81431)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81431

"FÉG ZC 18, őrláng van, szivattyú megy, mégsem lobban be."

Vagy mégse annak?

Előzmény: halaloszto (81429)
takacstamas Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81430

Üdv! Honnan tudható, hogy a fűtési rendszer egycsöves, vagy kettő? Sajnos nincs dokumentácio, és a csövek a padlóban futnak....

halaloszto Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81429

akkor tiszta. a lángőrnek nem mindegy hogy hogyan van bedugva.

Előzmény: topikolos (81427)
Mr. Cool Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81428

Szakszerviz? A beépítő cég a hivatalos szerviz... Nem gondolom, hogy a külső érzékelővel lenne gond, az csak egy ntc, szerintem valami szoftver gondja lehet.

Előzmény: morgen66 (81420)
topikolos Creative Commons License 2015.10.15 0 0 81427

Megnéztem úgy, hogy megint fordítva dugtam vissza. A szivattyú jó irányba forog, de a kazán mégsem lobban be. 

Előzmény: halaloszto (81372)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81426

Huh, kapisgálom, de ennél kicsit bonyolultabb. 3 szintes családi ház sok radiátorral, de a radiátorok párhuzamosan vannak kötve (vagy legalábbis olyan nincs, hogy az egyik kijövője a másik bemenője lenne). Végül is olyan, mint a rajzon.

Előzmény: morgen66 (81424)
wizardry8 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81425

Köszi a választ!

Előzmény: morgen66 (81417)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81424

Előzmény: furcsagomba (81422)
cucu Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81423

Átlóba, úgy érthetőbb.

Előzmény: morgen66 (81419)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81422

Köszi, akkor alul fogom. A keresztbe kötést elmagyaráznád? Dángom sincs az milyen, és miért jó vagy rossz. 

Előzmény: morgen66 (81419)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81421

a két osztó között most van egy valamilyen motoros szelep. az milyen?

én asszem honeywell 4613 szelepmozgatóval csináltam, de le kellene ellenőrizni. ez 220 voltos, van rajta végálláskapcsoló és szimplán egy kapcsolóval (ami a termosztát) működtethető. kell hozzá persze szeleptest is.

Vajk

Előzmény: Yager001 (81413)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81420

Szakszervizzel nem próbálkoztál?

Nem biztos hogy a külső hőmérséklet szabályzóval van a gond,bár már láttam olyat hogy az volt hibás.

Előzmény: Mr. Cool (81411)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81419

A többi radiátoron a visszatérőt , vagyis alul kellene szabályozni.

Keresztbe van legalább kötve?

Előzmény: furcsagomba (81415)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81418

Szerintem nem normális.

Ez kellene inkább bele.

http://www.spiroterm.hu/sentinel-x500-fagyallo-adalek

Előzmény: sasave (81412)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81417

Tiéd a vízóra után.

Előzmény: wizardry8 (81414)
forme Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81416

Bár nem szakmám, de az információim azok, hogy a visszatérőn kell.

Előzmény: furcsagomba (81415)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81415

Hahoj! Szabályoznom kellene a radiátorokon, hogy a hálószobai is teljesen meleg legyen (180 hosszú, elég nagy az ellenállása). Ha kizárom a többit a körön, akkor jó, de nyilván nem kizárni, csak valami kompromisszumot szeretnék. Ahol van elosztó szelepem, ott azzal csinálnám (bár csak a visszafolyón van szelep), ahol azonban nincs, ott a radiátoron bemenőn, a kifolyón, vagy mindkettőn szabályozzak? Függ-e ettől, hogy esetleg iszaposodna, vagy más gondot okozna? Ha mindkettőn zárjak (alul-fölül), akkor azonos állásban? THX,   

wizardry8 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81414

Sziasztok,

kertes családi ház vízóra után (ház felé) pár centire levő elzárócsap cseréje kire tartozik? Nekem kell cseréltetnem és állni a költségeket vagy a Vízműveknek? Azt tudom hogy a vízóra hozzájuk tartozik, de erről nem találtam infót.

Yager001 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81413

Uraim, nagy kérés lenne egy rajz a linkelt kép alapján? Már így is sokat segítettetek de egy rajz brutál király lenne :) ;)

Előzmény: halaloszto (81408)
sasave Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81412

Üdv, a fűtési rendszerben autós fagyálló van+víz,most néztem meg a vizet, átlátszó és tiszta, DE 5 perc múlva kis tálkában film réteg alakul ki rajta és sűrűbb lesz, mint a must.Látott már ilyet valaki?Ez gondolom normális. 

Mr. Cool Creative Commons License 2015.10.14 0 0 81411

Sziasztok,

Egy Baxi Luna Duo Tec Compact 24-es kazánnal kapcsolatban kérdezek. Időjáráskövető szabályozása van, ami nem igazán áll a helyzet magaslatán, ha a külső hőmérséklet kb 10fok felett van, akkor előfordul, hogy elveszti a lángot, és a 128-as hibakóddal megáll. Ha hidegebb van, működik prímán. Most lett két éves és járt le a garanciája, eddig sikertelenül próbálkoztak vele a beépítő cég "szakemberei". Dúsabbra állították a keveréket, ionáram érzékelőhöz külön testelést vezettek, stb. Kérdeztem firmware frissítést is, de fogalmuk nem volt róla, hogy van-e ilyen, meg, hogy lehet csinálni. Már a jelleggörbét is "feljebb csavartam", hogy magasabb előremenő hőmérséklettel fűtsön a külső hőmérséklet függvényében, de így is kikapcsolgatja a lángot és keringeti csak a vizet, csak rövid időkre gyújt be. Új korától ilyen. Már azon gondolkodom, hogy a külső hőmérséklet érzékelő vezetékét egy sima tekerős, 10 fokra állított, az érzékelő mellett elhelyezett termosztáttal megszakítom és akkor tudok egy előre beállított előremenővel fűteni ezekben az esetekben. Persze ha az működik így és van értelme.

köszi előre is a válaszokat!

Kapocska Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81410

Bocs !

hsz storno!

Előzmény: halaloszto (81408)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81409

És ha nem akarunk egy radiátort sem bent hagyni akkor

annak (rad. körök)a mágnesszelepnek is kell egy késleltetve ejtő relé.

Előzmény: Kapocska (81407)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.13 0 1 81408

ugyanezt írtam. ha van a szelepnek végálláskapcsolója, akkor nem kellenek a relék. és érdemes egy kört kihagyni a szelepezésből, hogy legyen hova menjen a kazán utókeringtetése.

Vajk

Előzmény: Kapocska (81407)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.13 0 1 81407

Ha a képnél maradunk, akkor  a  c)  variáció :-)

A hidraulikus rész:

-a kazánból kijövő hideg ágat „T” idommal ketté kell osztani a radiátor osztóra és a padló osztóra

-a kazánból kijövő meleg ágat is ketté kell osztani és a két ágra 1-1 mágnesszelepet szerelni

majd az egyik a radiátor osztóba a másik a padló szivattyújához vezeti a vizet

Villamos vezérlés:

-a termosztátokat (érintkezőit) 230V-al meg kell táplálni majd mindkét termosztátra

kötni kell 1-1 másoló relét amiknek legalább 2-2 db záró érintkezője van.

-radiátornál az egyik érintkező párt szintén230V-al táplálni ami kapcsolná a hozzátartozó

mágneszelepet míg a másik érintkező pár (potenciálmentes) indítaná a kazánt

-a padlónál az egyik érintkező pár kapcsolná a szivattyút és egy ejtve késleltetett

relét(után keringtetés) ami kapcsolná a hozzá tartozó mágnesszelepet

a másik érintkező (potenciálmentes) kapcsolná a kazánt

-a kazánnál a két relé érintkezőjétől jövő vezetékek közösítve („vagy” kapcsolat)

Tehát hidraulikusan és vezérlési szinten is ketté van választva,de ha akarnak együtt és

külön is működhetnek.

Előzmény: Yager001 (81405)
takacstamas Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81406

Üdv az Uraknak! Egy kazáncserével, illetve egy plusz radiátor beépítésével "megvariáltuk" a fűtési kört. (Egyébként nagyon hasonló Yager001 rendszeréhez, azzal a különbséggel, hogy nincs külön szivattyú a padlóhoz, ide betettünk egy radiátort a hőérzet javítására.)

Eddig a belsőszelepes, H csatlakozós radiátorok torlói "nyitva" voltak, így lassabban melegedtek át, melegebb víz jutott a padlóba. Most az a helyzet állt elő, hogy túl meleg lett a padlófűtés, és hűvösebb -az egyébként termosztáttal szabályzott- felső szint.

Aki annó beszabályozta így, már nem elérhető, az lenne a kérdésem, milyen állásba tekerjem ezeket, hogy ne csak a radiátor egyik fele legyen meleg, illetve mi lehetett az alapbeállítás?

Yager001 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81405

A (b megoldás tetszik. Próbálom laikusként felfogni és kitalálni, hoc mit hová...stb.

Előzmény: halaloszto (81404)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81404

a) a fenti radiátoros szobák gyorsabban hűlnek mint a lenti padlósak. tehát mindenütt 22 fokról indulva fent egy óra alatt 21-re esik, de 20perc alatt visszafűti. közben lent a nagy tehetetlenség miatt szinte semmi nem történik. tehát a termosztát jó helyen van fent, a padlót nem kell olyan sűrűn tolni mint a radiátort, ha ugyanolyan sűrűn van, az teljesen ok.

ha eközben lent túl hideg van, akkor fojtani kell a radiátoros részen. ha van olyan szelep amivel az egész radiátoros részen egybe tudsz, akkor azzal. kipróbálni a golyóscsappal is lehet, de ha évekre féligzárt állásban hagyon kikopik és nem lehet elzárni teljesen. ha nincs ilyen, akkor az osztón minden körön egy kicsit zárni kell egyformán.

b) ha teljes független vezérlést akarsz, akkor két szelep kell, nem egy. nem elég ha a padlófűtés kizárja a radiátort, a radiátor is ki kell zárja a padlót. a szelepeket a termosztátok nyitják, a kazánt a szelepek nyitott állású végálláskapcsolói parallel kötve indítják. ideális esetben a fürdőszobát egyik szelep sem zárja, annak nem árt ja mindkét termosztátra fűtve van, és a kazánnak is van hova utánkeringtetnie. ebben az esetben a padló szivatttúdnak sem kell éjjelnappal mennie. 20W az havi 600Ft.

Vajk

Előzmény: Yager001 (81403)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81403

Maradok a 81230 hozzászólásban lévő képnél és azt mondom, hogy sikerült bekötni a kazánba a termosztátot. Így már a rádiós kütyü segítségével kapcsolni tudom a kazánt. Jelenleg teszt időszak alatt az emeleti radiátoros szobák egyikébe raktam. Az ottani hőmérséklet függvényében kapcsolja a kazánt. 

Ekkor elkészül a 60-70 fokos előre menő amit tol a radiátorokba amik a teljesen nyitott radiátor szelepeken keresztül fűtik az emeleti helyiségeket. DE a földszint padló fűtést semmi nem vezérli. A kazán ki-be kapcsol a fenti termosztát vezérlésének köszönhetően. A padlóba annyi meleg víz megy amit a folyamatosan működő szivattyú bedolgoz a rendszerbe. 

Magyarul a kazán fűt a termosztát miatt a szivattyú meg keringeti be a vizet a padlóba. De ha jól gondolom a kazán leáll ha megvan fent a kívánt hőfok és ekkor a padlóba ki tudja mennyi meleg jutott! Jól gondolom? 

Ha vennék egy másik termosztátot amit a padlós nappaliba raknék és a padló keringetőt vezérelném vele illetve a szelepet ami a padló és a radiátoros kör között van akkor elérném azt, hogy a hőfok ha leesik a beállított alá akkor indítaná a termosztát a szivattyút ami a hűvös vizet kezdené forgatni és nyitná a szelepet ami a radiátoros visszatérő ágban van! DE a kazánt nem kapcsolná! 

Elindulna késleltetve a kazán szerintetek mert a padló fűtés elkezdte "lopni" meleg vizet a rendszerből és a fenti radiátorok ezért gyorsabban lehűlnek, azaz a fenti kazánt kapcsol termoszát indítaná a rendszert..? 

Ha igen akkor mennyivel később érzékelné, hogy csökken a fenti hőmérséklet mert lent elindult a szivattyú és mozgatja a vizet? 

Előzmény: Yager001 (81230)
cat5409 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81402

sorry, de már betettem a képet többször is - (meg is szóltak érte, pedig még most is úgy működik, jövőre lesz felújítás, akkor bekerül egy vályúba a "föld alá", persze rendesen meghegesztve...)

Előzmény: topikolos (81385)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81401

Nincs rajta feltöltő csap,a negyedik oldalon írja, valahol lennie kell egy töltőcsapnak a visszatérőn.

Itt a leírás róla,ha ilyen.

http://www.vaillant.hu/downloads/00-otherdownloads/archive/whbnc/vcw-18-24-int-kez-415283.pdf

Előzmény: jeepy (81382)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81400

Az autós fagyálló nem igazán tökéletes,szerintem ezt tegyél bele.

http://www.spiroterm.hu/sentinel-x500-fagyallo-adalek

Előtte mosd át a rendszert rendesen.

Előzmény: sasave (81399)
sasave Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81399

Sziasztok, van egy egy éves mika akazánom, autós fagyálló+vízzel lett feltötlve, nyáron felment a nyomás , 'habzott a víz amikor leengedtem belőle egy keveset', most légtelenítettem, zavaros a vize, barnás, nem átlátszó.a fagyállónak a színe barnás volt.Mivel már egyszere eldugult  a kazán, szerintetek vízcsere?

forme Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81398

Ott a pont! :)

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: joevagyok68 (81397)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81397

"Gombnál" én is leragadtam - tán hatodik fejezet - , mert nincs rá szükségem.

Mondjuk te meg a 9. fejezetig nem jutottál el !  :-)

http://www.vizpumpaszerviz.hu/kez.ut.%20Alpha%202.pdf

Előzmény: forme (81396)
forme Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81396

Bár én még csak leírását láttam ennek a szivattyúnak (csütörtökön érkezik), de "holdacskás" gomb az, amivel lehet aktiválni! :)

Előzmény: joevagyok68 (81395)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81395

"Rosszul értelmezem?"

Lehet jól..

Mondjuk én abból indultam  ki, hogy a mienken van egy "Holdacskás" nyomógomb...

Azt hittem az az...

Mondjuk a mienk van már vagy 4 éves...

Keresek használatit...

Előzmény: forme (81393)
Brikk stone Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81394

Sziasztok !

A kérdésem a következő lenne :

Van egy f850 -es fég gyártmányú par. gázkonvektor. Kb.  8-10 éves . Évek óta az őszi begyújtás  a következőképpen történik : a jobb oldali máriaüveges kémlelőnél ki a máriaüveg, hosszú gyufával begyújt az őrláng, majd amikor már megtartja a hőelem a lángot, rá a főégő és vissza a kémlelőn lévő csillám. Most jelezte a használó, hogy gázszivárgás van.

És tényleg az volt, ill. van most is. 

Itt két lemezcsavarral fel van szerelve egy ovális lapocska  - tőmítéssel - azon 3 bemenet - kettő vékony csövecske, ezen megy az egyiken az őrlánghoz a gáz  - a másikon nem tudom mi és a 3. bemenet a lángőr elektródájához menő vezeték. Na ezen a kettő csövecskén, azok csavaros bemenetén van a szivárgás. 

Van egy érzésem hogy megpiszkálták itt a vezetékeket.

Lehetséges ez ??

Hogyan tudnék erre rájönni ?

forme Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81393

Akkor nem értelmezem jól az éjszakai mód opciót?

Azt olvastam -úgy értettem-, ha a keringetett víz hőmérséklete leesik 10-15 fokot és az éjszakai mód aktiválva van, a szivattyú lecsökkenti a teljesítményét.

Ezt olvastam:

"A normál és az automatikus éjszakai üzemmód közötti átváltás az
előremenő hőmérséklettől függően történik.
A szivattyú automatikusan átkapcsol automatikus éjszakai üzemmódba, ha a szivattyú az előremenő hőmérséklet 10-15 °C-os értéknél nagyobb esését érzékeli, mintegy két órán belül. A hőmérsékletcsökkenés sebessége legalább 0,1 °C/min legyen. A szivattyú időkésleltetés nélkül visszavált normál üzemre, ha az előremenő hőmérséklet mintegy 10 °C-kal emelkedik."

Rosszul értelmezem?

A fürdő állandó fűtése jó ötlet lehet, ki fogom próbálni, bár szerintem pazarlás... 

Előzmény: joevagyok68 (81392)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81392

"Erre a körre -véleményem szerint- tökéletes megoldás lesz az alpha2 (aktiválva az éjszakai móddal),"

Ezt hogyan gondolod ? Minden este kimész és kézzel átváltod/átállítod a szivattyúz iccakai módra ?

"Ha azt is "auto adapt"-ra állítom, tök mindegy, hogy egy radiátor nyit, vagy nyolc. Ugye?"

Igen.

"Ha termosztátra kötöm, nem zavarodik össze a gyakori ki-be kapcsolástól az alpha2 elektronikája?"

Nem..nálunk is úgy van .

"Van esetleg macimalizálva az óránkénti be-ki kapcsolása?"

Szerintem nincs.

A leégésről...

Nálunk napkolis körben van alpha2..és volt , hogy ismeretlen ideig dolgozott fagydugóra, mert elfagyott a DB ből menő cső.

Nem lett semmi baja..

De amúgy miért kell elzárni az összes radiátort ? Nem lehet legalább egy állandóan nyitva ? Momdjuk a fürdőben...ott úgy is jo(bb) ha melegebb van...

Előzmény: forme (81391)
forme Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81391

Nem voltam elég részletes, bocsánat!

Megpróbálom röviden leírni a rendszerem.

Automata pellet kazán 1000 literes pufferrel. A pufferre 3 szivattyú van kötve:

-HMV

-radiátor

-padló

A pufferből előremenő víz 58 fokos (esbe cra111)

A fűtés vezérlését Honeywell evohome rendszerrel oldottam meg.

Minden helyiségben külön, egymástól függetlenül szabályozható a hőmérséklet (radiátorokon Honeywell hr92). Az evohome központ kapcsolja a radiátoros kört, ha valamelyik radiátor  szelepe nyit és meleget kér.

A nappaliban csak padlófűtés van. Ha ott kell a rendszernek fűteni, indítja a padlófűtés szivattyúját és szabályozza a benne lévő víz hőmérsékletét (ara600) 24 és 45 fok között. 

A padló körét fixen, állandóan keringetem, így ha nem kér hőt, 25 fokos víz kereng.

Erre a körre -véleményem szerint- tökéletes megoldás lesz az alpha2 (aktiválva az éjszakai móddal), mert ha nem kell fűteni, a szivattyú lelassul, mert a keringetett víz hőmérséklete leesik 24 fokra. Minimális áramfogyasztás lesz, de mégsem hűl le a csövekben a víz és nem lesz jég hideg sem a padlóm.

Vagy rossz a logikám?

A radiátoros körbe telepítendő alpha2-t nem látom át!

Ha azt is "auto adapt"-ra állítom, tök mindegy, hogy egy radiátor nyit, vagy nyolc. Ugye?

Viszont éjszakaira nem tudom állítani, mert ezen a körön állandó a víz hőmérséklete.

Bypass köröm (azt hiszem így hívják) nincs, így ha fixre kötném a szivattyút leégne, ha az összes radiátorom zárt állapotban van? Ha termosztátra kötöm, nem zavarodik össze a gyakori ki-be kapcsolástól az alpha2 elektronikája? Van esetleg macimalizálva az óránkénti be-ki kapcsolása? Erről sem találtam adatot.

Hát röviden ennyi lenne. Tudtok segíteni?

Előzmény: joevagyok68 (81389)
topikolos Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81390

Ok, köszi.

Előzmény: Kapocska (81388)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81389

""elzárnak a termofejek"

Ugye a termosztátos helyiségben NINCS termo fej ?

Ha nincs, akkor nem tud elzárni MIND ! Ugye? :-)

Amúgy meg elvileg a kazánban is van bypss szelep....tehát nem "éghet le"  (bár lehet te pufferból fütesz...)

Előzmény: forme (81383)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81388
Előzmény: topikolos (81386)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81387

Amivel én találkoztam azok mind külső feltöltéssel mentek.

Ha szükséges akkor szerintem csatlakozz a fűtés hideg v. meleg ágán

arra a légtelenítőre ami innen olyan levegő gyors csatlakozónak látszik(biztonsági szeleppel egy vonalban).

https://www.youtube.com/watch?v=bBu4CrJ3nMQ

http://www.centropszerviz.hu/utmutatok/VCW.pdf

Előzmény: jeepy (81382)
topikolos Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81386

Eddig jól működik a szalag. Alig volt némi könnyezés. Köszi a tippet.

Előzmény: halaloszto (81372)
topikolos Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81385

Szólhattál volna egy nappal korábban... :))

Előzmény: cat5409 (81371)
Dunit Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81384

Hali ! 

Ha nem zavarlak ez a  3M két komponesű ragasztót hol lehet kapni ?

Nálam is hasonló lehet a probléma. tegnap óta mintha lukas lenne a kazán hőcserélője.

Nagy zubogással megy a kazán mintha víz menne a lángok közés , legalább is abból ítélve, hogy a kékes láng helyett olyan sárgás.  Plusz a korábbi 65 fok helyett most csak 55 fokon meg gondolom a hőelvonás miatt.

Ez egy  Fég nyílt égésterű kazán , digitális kijelzővel, úgy 10 éves lehet 3 évig állt amikor megvettük a lakást.

Nagyon régen  egy másik helyen szintén volt egy hőcserélő lukadás. Akkor azzal még 3 hétig ment kazán, majd új hőcserélő lett beépítve.

Üdv  D.

Előzmény: Törölt nick (81364)
forme Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81383

Sziasztok!

Napok óta keresgélek a neten, de nem találok infót, így tőletek kell segítséget kérnem!

Úgy döntöttem, hogy lecserélem az UPS szivattyúimat alpha2-re. Az egyik a padlófűtést hajtja, ha fűteni kell 45 fokon, ha nem 24-fokon, így jól gondolom itt be tudom kapcsolni az éjszakai módot a szivattyún?

A másik szivattyú a radiátoros kört keringeti. Jó az, ha termosztát kapcsolja a szivattyút? Ha állandóra van kötve és elzárnak a termofejek, leégne a szivattyú?

jeepy Creative Commons License 2015.10.13 0 0 81382

VCW 18 ha minden igaz

Előzmény: morgen66 (81380)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81381

1. a computhermnek van

2. kellene oda még valami szelep is, különben mindig fog fűteni mind a két szint. ha meg van két szelep is, akkor nem kell spéci termosztát, csak a szelepek végálláskapcsolóit kell ügyesen összekötni.

Vajk

Előzmény: Yager001 (81373)
morgen66 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81380

A cirkó tipusa ?

Előzmény: jeepy (81379)
jeepy Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81379

az sajnos csak a használati meleg vízhez van, a jobb oldal meg a túlnyomásé

Előzmény: Törölt nick (81378)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81378

Hát ebből a képből sokat nem veszek ki, de szerintem a kisebb fehér tekerő lesz az.

Kövesd végig logikusan a víz útját a használati hideg oldala körül és ahol át tudod engedni a fűtéskörre, na az lesz az.

Előzmény: jeepy (81377)
jeepy Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81377

Vaillant

jeepy Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81376

Sziasztok!

Tud valaki segíteni?

Waillant cirkón a fűtés kört szeretném vízzel után tölteni!

Hol tudom ezt megtenni?

Nagyon köszönöm

Wattocsak Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81375

Annyi amennyiért megrendeled. :-)

Szerintem egyszerűbb lenne a helybéli mestereket megkérdezni.

Előzmény: Rojka (81374)
Rojka Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81374

Tisztelt Urak!

Tud valaki segíteni?

Előzmény: Rojka (81349)
Yager001 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81373

Létezik olyan vezérlő ami két termosztátot tud kezelni? Az egyik menne az emeletre a radiátorokhoz és kapcsolja a kazánt ha kell,a másik menne a földszintre a padlóhoz és szintén kapcsolja a kazánt ha kell.

halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81372

ha tényleg fordítva indult el, akkor még kicsit esélyes a kondija a szivattyúnak...

Előzmény: topikolos (81368)
cat5409 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81371

lustaságból már vagy 5 éve így üzemel....

Előzmény: topikolos (81357)
Kapocska Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81370

Ha nincs meg véletlenül.

http://fegkazan.hu/r_termekek/c_gazkeszulek_kezelesi_utmutato.pdf

Majd egyszer elmondod a tutit .   :-)

Előzmény: topikolos (81369)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81369

Lehet, hogy tényleg nem, akkor valami más kavart be. Van még ott egy computherm rádiós termosztát vevő is, azzal kapcsolgatom manuálisan.

Előzmény: halaloszto (81367)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81368

Akkor nem tudom, de ettől most jó lett. Van egy T elágazó egy golyóscsappal az elmenő ág felő részén, amikor azt kinyitottam, a tenyeremmel éreztem, hogy ott szívja be a levegőt, ez adta az ötletet. De nem néztem meg, hogy merre forog, most biztos jó. Majd holnap kipróbálom.

Előzmény: Lacivill (81366)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81367

ez durva. 220V szivattyúnak a forgásiránya elvileg nem függ a dugótól. 

Előzmény: topikolos (81365)
Lacivill Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81366

Attól még nem forog fordítva! csak nem gyújt be a piezó.

Előzmény: topikolos (81365)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81365

Vicces, úgy se találjátok ki. :)

Fordítva dugtam be a villásdugót (tudom, fixre kellene kötni), így fordítva forgott a szivattyú. Remélem most már lelégtelenedik idővel, mert eléggé zuborog még, de legalább jön a meleg.

Előzmény: topikolos (81363)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81364

Én a cirkóm hőcserélőjét javítottam 3M kétkomponensűvel. A gyárilag hulladék forrasztások korrodáltak el 3 szezon alatt. Illetve a 3.ban már folyta a kazán. A hőcserélőtest két végén a kis visszaforduló csövecskék vannak beforrasztva. Na ezek közül szinte az összes nedvedzett. A lemezek között volt kb fél cm hely ott kellett dolgoznom. Csíkokra vágott csiszolóvászonnal dolgoztam a kétkomponensűt pedig fogpiszkálóval kenegettem be a helyére.

Azóta is ezzel üzemel a cirkó, az új hőcserélő (vagy 50ezerFt) a dobozban várja a sorát már 4. szezon óta. Tehát úgy néz ki jobban dolgoztam mint a beretta gyár, mert az én munkám többet bírt.

Előzmény: Wattocsak (81358)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81363

Legyen... :) Ha nem sikerül, begyógyulnia, valamelyik nap levágjuk és megcsináljuk rendesen.

Forog, leszedtem a szivattyú tengelyének végénél lévő csavart, látszik. Mondjuk nem tudom mennyivel kellene forognia. A szennyeződéstől én is tartok. Ha fokozatokat váltok, érezni a különbséget.

A kazán légtelenítőjénél nem kellene víznek kifolynia?

Előzmény: halaloszto (81362)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81362

legyen mázlid! ha bemegy a szalag alá és szétoszlik nagy felületen, nagy lesz a feszítőereje. az lett volna a lényeg hogy a ragadós szalag midnen apró lukat a helyén elzárjon.

tuti forog a szivattyú? a melóval mehetett szemét a csőbe, ami ha eljut a szivattyúig megakasztja. vagy ha van szűrő, akkor azt eltömíti.

Előzmény: topikolos (81361)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81361

A varratot kentem végig szilóval, hogy a mélyedéseket kitöltse.

Most van próbaüzem. :)

A cső eddig is vékony volt, csak fém. Termofejek nincsenek, sőt semmi elzárható nincs a rendszerben, csak a kazánnál két golyóscsap.

Előzmény: halaloszto (81360)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81360

1. ugye nem alá tetted a szilót? annak az lenne a lényege hogy hozzágyógyul a fémhez. a szilóhoz nem hiszem....

2. az átalakítás után volt próbaüzem? előfordulhat hogy nagy lett a rendszer ellenállása és nem elég a tömegáram ahhoz hogy elinduljon a kazán. termofejek ki vannak nyitva?

Előzmény: topikolos (81359)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81359

Köszi. Most a Halaloszto által ajánlott vulkanizálódó szalagot próbálom, eddig jónak tűnik, előtte bekentem szilóval is, biztos ami biztos... :)

Viszont most meg nem indul a kazán...

Illetve: feltöltöttem a rendszert, amit változtattam tavalyhoz képet, hogy a kazántól műanyag cső megy egy darabon.

FÉG ZC 18, őrláng van, szivattyú megy, mégsem lobban be. Illetve először begyulladt pár másodpercre, azóta nem. Néztem a  kazán légtelenítő szelepét, nem jön rajta semmi ki, akkor sem, ha megy a szivattyú. A szivattyú 3-as fokozaton.

Létezik, hogy a nyomáskapcsol vagy mi, egy belobbanás után áll be? Vagy levegős még a kazán? De akkor meg miért nem tudom légteleníteni. Mire nem gondoltam?

Köszi.

Előzmény: Wattocsak (81358)
Wattocsak Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81358

Anno amikor még csak messziről ugattam a hegesztést én is jártam így. Egy napot elqrtunk vele és még mindig csepegett. Megelégeltem és elmentem egy kemikáliás boltba és vettem diamant javító gittet. Ez a két komponenst összekeverve felkentem a tisztára csiszolt, reszelt, zsírtalanított csőre. Ez kb 30 éve volt. Most nyáron a véletlen úgy hozta, hogy azt a fűtési rendszert most kidobják és újra cserélik. Megnéztem a ragasztást és még semmi baja nem csöpög nem könnyezik. Az öv radiátorokat is ezzel javítottam annak idején és sosem volt vele gond, de a felületet meg kell alaposan tisztítani. Még egy babszem nagyságú lyukat is betapasztottam radiátoron. Nem volt olcsó. :-)

Előzmény: topikolos (81357)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81357

Nem lehet hozzáférni. Van ott 4-5 centi hely a cső alatt. Meg nem találok olyan embert, aki kijön ennyi munkáért. Meg egyáltalán, nem találok embert, aki kijön. Akit ismerek, annyira el vannak havazva, hogy a telefont nincs ideje felvenni. Persze ígéretet kaptam, de azért nem ártana lassan fűteni.

Az időzített bomba mi szerinted? Ha kívülről sikerül eltömítenem valahogy a nyomás nélküli rendszert, akkor legfeljebb újra csepegni fog, nem?

Ha minden kötél szakad, visszajön a rokonom, de azt mondta, akkor ki kel vágnunk azt a részt és toldani, Ő másképp nem tudja megoldani.

Előzmény: C20NE (81354)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81356

Köszi, elnézek arra.

Nem a beletöltős részre gondoltam én sem, hanem a külső tömítésre.

Előzmény: halaloszto (81353)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81355

tulképp ha tényleg csak ideiglenesre kell, akkor egy kis bármilyen ragasztó, egy gumi karika, pár nagy alátét meg egy awab bilincs és kész.

Vajk

Előzmény: topikolos (81352)
C20NE Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81354

CO -val víztelenítés után húzz egy varratot oda ahol csöpörészik. Minden más csak taknyolás, időzített bomba.

Előzmény: topikolos (81351)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81353

a kanyaron van a hegesztés? az tényleg szívás.

butilszalagot pl antennaszerelős boltban tuti kapsz, azzal vízhatlanítják a kábeltoldást kültéren.

én bele nem töltenék semmit, nem biztos hogy segít, de tele lesz mindenféle dzsuvával a rendszer, ki tudja hol ülepszik le, mit csinál a szelepekkel, kazánnal.

Vajk

Előzmény: topikolos (81351)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81352

Vastag zsugorcsövem van otthon, az jó lehet? Persze ráhúzni nem tudom, de körbetekerem vagy kétszer és rögzítem valahogy aztán megmelegítem. Az a műgyantás anyag a belsejében csak tömít valamennyit.

Előzmény: halaloszto (81350)
topikolos Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81351

Köszi.

Sajnos nem hozzáférhető helyen van. Ott kanyarodik le az aljzatbetonba, és én okos, ott vágtam el annak idején...

A fele belülről lett hegesztve, az a része csepeg.

A fúrás így kilőve. A biciklibelső költséghatékony lenne, de szerintem nem zárna jól. Azért lehet, kipróbálom.

Ez a butilszalag jól hangzik, de még netes sem nagyon találtam rá árlistában, nem hogy itt helyben valami boltban. Milyen jellegű helyen keressem szerinted?

A bilincs biztos jó, de megint közbeszól a kanyar...

Ilyet találtam, de ma reggel 3 fűtéstechnikai üzletben érdeklődtem, még csak nem is hallottak róla...

A bringabelső előtt ha bekenném valamivel, ami bírja a melegebb környezetet, talán jó lenne. Valami szilikon esetleg jó lehet?

Előzmény: halaloszto (81350)
halaloszto Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81350

mennyire nem lehet hozzáférni?

- kifúrod, tekersz bele egy csavart teflonnal.

- tekersz rá bicajbelsőt meg teszel egy awab bilincset

- önvulkanizáló butilszalag (ebben nem vagyok biztos)

- lehet venni ilyen gumibetétes bilincset direkt lukadás javításra. gebo javítóbilincs

Előzmény: topikolos (81346)
Rojka Creative Commons License 2015.10.12 0 0 81349

Sziasztok.

Azt szeretném megkérdezni, hogy vegyestüzekésű kazán cseréjének mennyi lehet a munkadíja, ami tartalmazza a szereléshez szükséges anyagokat (pl. hegesztés), de nem tartalmazza a szerelvényeket, csöveket, elzárókat stb.

mannamanna Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81348

Ejnye, de gonoszak vagytok, tényleg átjött a szomszéd, (hozta a feleségét is, mielőtt félreértenétek:)), fogalmam sincs, mit csinált, de valami vizet kiengedett a cirkóból. Most már van meleg víz és fűtés, a hiba F5 lett, azzal már együtt lehet élni. (Vagy azért keressek szerelőt a közeljövőben?)

Köszönöm a segítséget, jó, hogy van ilyen topik. :)

Előzmény: Törölt nick (81334)
halipapa Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81347

Vegyes tüzelésű kazán, radiátoros, nem forró vizes, padló fűtés nincs, pár cső a gázkazánhoz tartozik a képről :)

Majd csinálok holnap egy vázlatot...csak gondoltam addig is hátha valami szembe ötlik.

Előzmény: nedolaci (81345)
topikolos Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81346

Sziasztok!

Ma visszahegesztettük a régi vastagcsöves fűtési rendszer levágott csöveit, de az egyik helyen, ahol nem nagyon lehetett hozzáférni sajnos csepeg a  varratnál, olyan 2 csepp per másodperc sebességgel. Ez már gondolom nem az a kategória, ami magától "begyógyul". Visszahívni nem akarom a rokonom, aki csinálta, örülök, hogy eljött miattam vidékről. Ívvel javítanám, de azzal sem lehet hozzáférni.

Kerestem és találtam is szivárgás tömítőket, külső/belső fajtát is, de sosem használtam még ilyet. Melyiket javasoljátok? Egy helyen kell javítani, nyomás nem nagyon van (nyitott rendszer, max. 2,5 méter magasság), egy telet kell kibírnia.

Köszi.

nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81345

Töredelmesen bevallom Neked,nem igazán látom át,mi is van itt?Milyen fűtés ez egyáltalán?Radiátoros?Padló?Vegyes(a háromjáratúból,meg a két szivattyúbóltán arra tippelnék)

Ez csak puffer,vagy forróvíz tároló?A leptopomon,még a csöveket sem igazán látom,nem hogy a rendszert átlássam.

Előzmény: halipapa (81344)
halipapa Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81344

skicc helyett

Előzmény: nedolaci (81323)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81343

De már akár a csaptelep "habosítójánál" is.;-)

Előzmény: nixon70 (81341)
Házas Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81342

Hm, ezekre nem is gondoltam...

Ha valóban a csöveknél van a gond, hogyan lehet őket kitisztítani? Fizikai művelettel vagy vegyszerrel? (Nem flexi, csak réz- meg vascsövek vannak...)

Köszönöm a tippet!

Előzmény: nixon70 (81341)
nixon70 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81341

A vízmelegítőtől induló melegvizes(flexi?) csövet nézted már?

Az is el lehet dugulva.

A hidegvizes elzáró illetve a melegítőig menő bekötés is lehet vízköves.

A helyedben ezekkel kezdeném.

Előzmény: Házas (81340)
Házas Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81340

Sziasztok!

HydroTherm/Stieber Eltron Aquatemp GSX-117 R gázüzemű bojlerem van, ilyen: http://www.innotherm.net/technik/dok/speicher_d/gsx_r.pdf

A sok vízkőtől már alig van kifele nyomás...

Mennyire macerás (azaz: milyen könnyen találok rá embert, mennyibe fog fájni és mennyi ideig tart) egy ilyet vízkőtleníteni?

Bármi tippet, javaslat köszönettel fogadok!

joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81339

Esetleg BAXI ?

Előzmény: baxy72 (81330)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81338

Köszi, megpróbálgatom. 

Előzmény: nixon70 (81336)
Zozzantoz Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81337

Amikor szuszog akkor meleg lesz:)

Előzmény: mannamanna (81333)
nixon70 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81336

Igen, zárj a többin.

Sőt, azt is kipróbálhatod, hogy az összes szelepet elzárod, kivéve azt, ami félig fűt.

Azután kicsit nyitsz rajtuk annyit, hogy az összes radiátorod kb együtt melegedjen.

Előzmény: furcsagomba (81335)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81335

Hahoj! Igen, nyitva van felül teljesen. A többin mit szabályozzak? Most teljesen nyitva vannak. Zárjak rajtuk valamennyit? Amit beillesztettem képet nem az enyém, ahogy írtam is, de nálam is ugyanennyire van benn az az imbuszos réz betét. 

Előzmény: nixon70 (81332)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81334

"A szomszéd csaj átküldi a férjét, szerintem ő sem ért hozzá, de legalább férfi..."

Hűha, mi lesz itt!

Zárd el a fűtést, nyisd ki a csapokat mindenhol, de főleg a rendszer tetején, igen, ott ahol említetted. Szuszognia kell egy jónagyot, csak hogy tudd mire kell figyelned :P

Előzmény: mannamanna (81333)
mannamanna Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81333

Inkább az a baj, hogy ha kinyitom sem történik semmi. (Korábban ezzel a módszerrel működött.)

A fürdőben van egy törölközőszárító, annak a tetején lehetett talán kiengedni a levegőt, talán azt kéne most is csinálni? Korábban nem én foglalkoztam ezzel. 

A szomszéd csaj átküldi a férjét, szerintem ő sem ért hozzá, de legalább férfi, megnézi. 

Előzmény: nedolaci (81329)
nixon70 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81332

Hali!

Radiátorszelep gondolom teljesen nyitva van.

Ezen a torlón már ne nyiss!!!!!!!!!(kilőheti)

A többi radiátoron próbálj szabályozni, ennek be kell fűtenie.

Előzmény: furcsagomba (81331)
furcsagomba Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81331

Sziasztok! Van egy radiátorom, amiben csak a felső részén (kb félig) van melegvíz, az alsó felében, mintha vonalzóval húzták volna az egyenest, tök hideg. Próbáltam légteleníteni a radiátor végén lévő szelepnél, de nem jön levegő, csak víz. Az alsó szelepem olyan, mint a "picidio" tagtárs által az 59440 hozzászólásban felrakott fotó. Ide megpróbálom bemásolni a képet. Idén költöztünk csak, így korábbi tapasztalatom nincs a rendszerrel, a többi radiátor jól működik, kettőt lehetett légteleníteni, de ezt nem. Elképzelhető, hogy ez a kifolyó a rossz, vagy el van zárva? Egyáltalán, ezt réz belső részt imbusszal megpróbálhatom megmozgatni? A többinél, ami levegős volt, legalább a radiátor elején lement a melegvíz, de ennek az elején sem megy le.  

baxy72 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81330

Sziasztok!

Tanácsot, tanácsokat szeretnék tőletek kérni. Van egy Hőterm fuso 24-es  típusú 17 éves gázkazánom. Mint tudjátok 2016 július 1.-ig lehet csak hagyományos kazánt üzembe helyezni. Amíg lehet le szeretném cserélni egy újra . Milyen típusokat ajánlotok. Én a Westen Pulsar turbós változatát, és az Immergas eolo star kazánokat nézegettem, amik az igényeimnek megfelelnének.

Szívesen fogadnék hozzászólásokat.

nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81329

De most komolyan!Ha ahogy kinyitod a "kék csapot"Hamar felszalad a nyomás,akkor(ahogy a collega is írta)gyanús,hogy nincs a tágulási tartályban levegőnyomás.

Előzmény: mannamanna (81327)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81328

Asserosszám! Egy jó kis vigyorgás! ;-DD

Előzmény: mannamanna (81327)
mannamanna Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81327

Szuper, pedig már elképzeltem,hogy holnap szivattyút kell cseréltetni egy autó áráért. :)

De legalább vidám perceket szerzünk egymásnak. :)

Előzmény: nedolaci (81326)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81326

Te kis égből hulló étek!

A kövezés elmarad!(vagy,legalább is későbbre halasztódik)Az a szivattyúval kapcsolatos kérdés,amire igen-igen megfeleltél,NEM NEKED szólt. ;-))

Előzmény: mannamanna (81325)
mannamanna Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81325

Szivattyú?? Én azt gondoltam, hogy kinyitom a csapot és belemegy a víz. :) Lehet kövezni. 

Előzmény: nedolaci (81319)
mannamanna Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81324

Nos, kezdjük azzal, hogy nőnemű vagyok, szóval azt sem értem, mit kérdeztek. :)

Én 8 éve lakom itt, eddig nem volt gond vele (már azon kívül, hogy néha csökkent a víznyomás, de azt meg tudtam oldani), még tegnap este is fűtött, melegített, mára lett ez a helyzet. 

Előzmény: nedolaci (81321)
nedolaci Creative Commons License 2015.10.11 0 0 81323

No!Alakul ez!Nem csak csodák vannak abban a rendszerben,hanem hibára hajlamos alkatrészek,esetleg tervezési hibák is!

Azért,egy skicc sokat segítene ám a diagnózis felállításában! ;-)

Előzmény: halipapa (81322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!