Keresés

Részletes keresés

toria78 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9525

barát gyereke hasonló korba került külföldön bölcsibe, pár hét alatt a gyere tedd le stb szavakat megértette (a gondozó kérte, h magyarul írják neki össze ezeket, eleinte azokat mondta!!!), de frusztrálta, hogy nem érti, a többi gyerek mit beszél hozzá. Ezért ilyen szinten én szeretném felkészíteni. csak még a nyelvet nem döntöttem el, hogy angol vagy finn legyen.

Előzmény: franciacsibe (9523)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9524

ja es egyelore vegyesen beszel magyarul es franciaul (ugyanazt is mondja ket nyelven, pl anya es maman, mindkettot ram), portugalul meg 2-3 szot, igaz az kevesbe van neki jelen a hetkoznapokban.

Előzmény: franciacsibe (9523)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9523

Mindenki az anyanyelven vagy az altala legjobban beszelt nyelven, en magyarul, az apja portugalul vagy franciaul, ahogy kijon, a tesok franciaul es kicsit magyarul.

 

Ilyen kicsit szerintem felesleges (sot karos) tanitani, ha kulfoldre mentek, oviban, stb ugyis megtanul.

 

Nagyon sok erdekes iras van errol (ketnyelvuseg)  Felicitasz blogjan, ott olvasgathatsz, egy Kanadaban majd USAban elo magyar lany es pluszban ugy tudom neki ez a szakterulete. Most nincs a fejemben a cim, de a google-ben tuti megtalaolod vagy majd atkuldom facebookon, ha lesz idom (most epp jatszohazba kesuzlodunk csak idepillantottam)

Előzmény: toria78 (9522)
toria78 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9522

..egy hete megy a hasa, plusz inni is úgy iszik, hogy egyszerre kb 2 decit, úgyhogy jól fogy a pelenka...
fogat pedig még nem látok

 

 

Más.

Csibe, nálatok Lilivel hogy beszéltek? Most lehetséges változások előtt lehet h Natival vagy angolra vagy más "nyelvtanárhoz" járnánk.

Előzmény: toria78 (9521)
toria78 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9521

legalább megvan az ok! Nálunk egy hete megyeget a hasa, napi min 5x kakál, feneke rettenetesen ki van csípve, inni úgy iszik, h egyszerre 2 decit, úgyhogy fogy a pelus.. de fogat még nem látok. 

Előzmény: konczeyb (9520)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9520

A nyavaja, napok óta azt hiszem, hogy beteg a gyerek, mert fosik, nyűgös, meg pöttyös, erre kiderült, hogy sutyiban kinövesztette hátul az 5. fogát szegényke.

Előzmény: konczeyb (9519)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.23 0 0 9519

jó ez a paripa hasonlat :)))

 

nem tudom, Máté max dobálni szokott, vagy csapkodni, de egyéb eszközökhöz eddig nem nyúlt (fej földhöz ütögetése, csípés, rúgás, harapás, stb).

Előzmény: Az Ötödik Elem (9517)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.23 0 0 9518

rossz hirem van: nem mulik el :))))

idoszakosan eltunik, de aztan visszajon, nekem a 9 es fel evesem ugy csapkodja a foldhoz a fuzeteit meg csapkodja az ajtokat hogy csak na :)))

Előzmény: Az Ötödik Elem (9517)
Az Ötödik Elem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 9517

Ábi most hétvégén mondta először, hogy "Szia, ANYA!". :-)))

Vagy legalábbis ezt véltük kihallani. Eddig még soha nem mondta, hogy anya, apa, és azóta sem.

 

Hisztik, földhözvágás (tárgyakat v. saját magát) nálunk is vannak, jó korán kezdte, biztos lesz még jó pár körünk, mire elmúlik....verekedni nem szokott, újabban az a heppje, hogy csipked, ezelőtt meg harapott (szerintem a fogzás miatt).

Mondtam is, hogy olyan mint egy jóféle paripa: elől harap, hátul rúg, /középütt meg csipked/ :-)

Az Ötödik Elem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 9516

Hát akkor majd csak megtanulják a szófogadást is, előbb-utóbb. :-)

Előzmény: konczeyb (9494)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9515

Zseniális ez a fotó, a bölcsiben csinálták róla :)

 

franciacsibe Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9514

alvasugyben kitartast!!!!

(nalunk ujdonsag hogy Lili onkent es dalolva a sajat agyaban alsizk, mar lassan hetek ota, szopi utan atmaszik es annyi kell csak neki, hogy a kezem atnyujtom mig elalszik... lezarult egy korszak ezzel, kicsit sajnalom is (az apja is panaskzodik, hogy mar nem jon kozenk), de jo is hogy ujra van helyem :)) a kovetkezo lepes a tesokkal alvas lesz, meglatjuk mikor all ra keszen :)

 

duhrohamrol kb leirtam az elobb, opszinten szolva nekem baromi nehez ilyenkor megorizni a hidegveremet, eleg indulatos termeszet vagyok, mindig azt mantrazom magamban, hogy a kemiai vegyuletek jol elontottek az agyat es nem tudja egyedul abbahagyni vagy kontrollalni magat... es ettol inkabb kedvem tamad neki segiteni hogy elviselje a sajat duhet, en meg lenyugszom)

Előzmény: MissEarnshaw (9502)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9513

minel jobban/tobbet alsizk napkozben, annal jobban alsizk ejjel, ugyhogy ez a tanacs nem igazan jo :-/

lehet a kesobbi fektetessel jobban elkapjatok a ritmusat.

 

azert hogy masokat ut, nem kell ketsegbeesni, nem tudja meg hogy ok nem targyak, az empatiat is lassan tanulja meg, le kell allitani persze es magyarazni, elvinni onnan, de majd elmulik (normalis szulo tudja ezt es nem is haborodik fel rajta, akkor sem ha az o gyereke az aldozat)

 

az is normalis hogy nem foglalja le magat,ez tipikus felnott elvaras. majd lassankent.

 

nincs valaki baratnod/masik gyeses anyuka hasonlo koru gyerekkel, akikkel osszejarhatnatok? az is lehetne plusz program.

 

akaratossag nalunk detto, neha hisztispicsanak hivom :)) de csak ugy kedvesen.

nagy pukkancs a kisasszony, a tesoit is csepeli es visit kozben ha valami nem ugy van ahogy o akarja. En ilyenkor a karomba probalom venni, megnyugtatni (neha szopi ha nagyon ketsegbeesett), aztan pedig kinalok neki valami mas tevekenyseget.

ha meg olyan a dolog, engedek (pl tegnap a hotaposo csizmajat akarta mindenkepp felvenni, barmi mas cipovel probalkoztam, a fejemhez vagta, szo szerint :-DDD, szoval a vegen hagytam, hadd vegye fel azt, baja nem lesz tole, csak jol megizzad a laba :)))

A tesokkal meg hagyom, meccseljek le egymas kozott (persze a masikat nem szabad bantani kozben, szoval inkabb targyalasok mennek, probalkoznak ok is mast kinalni, stb)

De jo is ez, vegre tudja mit szeretne es ezt kepes kifejezesre juttatni, oke, nekem nem mindig egyszeru, de neki jo ha jo erdekervenyesito lesz kesobb, ezt is tanulni kell :)

a betartando szabalyokbol pedig nem engedek, viszont "meghallgatom" a ketsegbeeseset es a duhet, probalok ott lenni vele kozben.

 

Előzmény: revela (9505)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9512

Az hogy tobben vannak, az tenyleg nagy segitseg, nalunk sokat jatszanak a nagyok Lilivel, meg lovagoltatjak is a hatukon :))))

furdetni sem furdetek mar fel eve, egyik vagy masik tesoval megy a kadba, jatszanak, megmossak, hozzak nekem a torolkozoben :)

 

igy napkozben meg azt "jatsszuk" sokszor hogy segit, nagy lelkesen sepreget, porszivozik, foz (na jo, kavarja :), pakol...

marad kb napi felora-egy ora amit konkretan en jatszom vele, hogy leulunk epitgetni vagy babazni vagy kirakozni. Plusz konyvnezegetes.

 

De most is megyunk jatszohazba amint felebredt, mondjuk ott is jatszom vele (sot, ott tobbet, mert csak ezt kell csinalnom), de a tobbi gyerekkel is jol elvan. Be is iratom bolcsibe heti egy delelottre, december elejen van talalkozonk a bolcsi igazgatonojevel (az adminisztrativ beiratast ma inteztuk), a besozktatas szerintem januarban, ha latom hogy sir, nem megy, akkor persze nem eroltetjuk, de ha jol erzi magat jo lenne (foleg nekem, lenne idom dolgozni) ha heti egy delelottot (3 orat) menne.

 

Előzmény: revela (9510)
toria78 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9511

ne ijedj meg, tipikus, életkori sajátosság. Meg akar szerezni mindent, de a konfliktust nem tudja még kezelni. A legjobb, amit tehetsz, hogy megmutatod, hogyan oldja meg a dolgot: szépen, nyugodtan, csendben magyarázol. Majd pár hónap múlva leesik neki :-)

Nálunk is ez van

és nálunk még tesó is van, akitől el lehet venni dolgokat...

 

Előzmény: MissEarnshaw (9502)
revela Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9510

A babajátékokat már elraktam, most a legó a nagy szám, de azt is építeni kell vele. Persze napközben csinálom a dolgomat, mosás, teregetés, takarítás, főzés, mindig ott van, de a kezemet akarja  fogni, húz a szőnyeg felé.  Egy idősebb testvér kéne neki, aki időnként helyre rakja, de erről már lekéstünk:)

Előzmény: konczeyb (9507)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9509

ja, meg nálunk volt egy játék generáció csere, azaz azokat a játékokat, amiket már kinőtt, és nagyon nem játszik vele elpakoltam, és előkerültek új játékok (részben örökölt, részben vásárolt) - kisvonat, konyhafelszerelés, gyurma, kisautók, ilyesmik, ezekkel most elég hosszan képes eljátszani.

Előzmény: konczeyb (9507)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9508

Foga lehet, de 16 kint van már 16 hónapos kora óta, a maradék négy még ráérne...

Előzmény: konczeyb (9506)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9507

Én most Máténál azt látom (ő a nagyon elfoglalhatatlan kategória volt 1 hónapos korától), hogy az utóbbi 1-2 hónapban kezdett ez javulni. Néha most már egész jól eljátszik magában, néha viszont ott kell ülni vele. Ez az önnálósodás valamikor 20 hónapos kora körül kezdődött, de szerintem nagyon lendített rajta a bölcsi, ahol azért nem egy gyerekre jut egy nevelő, hanem 8 gyerekre 2, szóval vannak is vele, de azért sokszor magában játszik.

Előzmény: revela (9505)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9506

Hát ezen azért nem élnék mélyebb lelki életet, ez nálunk is előfordul. Nagyon vicces tud lenni amikor mérges, és ellöki a motorját valami hihetetlen komoly fejjel és csücsörít hozzá :)) De azért nem állandóan csinálja. Nálunk most valami baja van, pici hasmenés, de semmi más, csak folyamatosan sirdogál, és dühös mikor felébred, nem lehet kivenni az ágyból. Hát szegény, majd elmúlik. Viszont 3 hétig átaludta az éjszakákat. A tegnapi volt az első olyan, amikor felébredt. Kb 1-2 hete álltunk le a szopival (elég sima volt az átmenet, néha napokig nem is kért. Most hetek óta nem volt éjszakai ébredés, úgyhogy pont tegnap éjjel, a legnyűgösebb periódusában kellett azt mondani neki, hogy elfogyott a szopi (így közel a 2 évhez nem kezdem már újra a dolgot, mert tudom, hogy képes teljesen ráállni újra, így is 21 hónapos koráig kapott szopit :))))).

Előzmény: MissEarnshaw (9502)
revela Creative Commons License 2011.11.22 0 0 9505

Változóak az éjszakák. Valaki azt javasolta, hogy fektessük később, így ez kitolódott 9-re, eddig 8-kor volt az altatás. Ezzel a módszerrel valamit javult a helyzet, valamikor csak felsír és visszaalszik, de volt, hogy így is virrasztani kellett vele. Napközben kb. 2 órát alszik, ennyi kell egy ekkora gyereknek. Olyan tanácsot is kaptam, hogy ne hagyjam naplközben sokat aludni, de ezt nem akarom, mert tudom, hogy milyen nyűgös, ha nem aludhat eleget. Szerintem az a baj, hogy nincs annyira lefárasztva, mint nyáron, a játékait unja, sétálni pedig ebben a hidegben nem lehet sokat vele, így is kint vagyunk kétszer 1-1,5 órát.  Elvittem zenecsoportba is, hogy minél több új élménye legyen, de ott elkezdett más gyerekeket ütni, nagyon megdöbbentem.

A másik probléma, hogy nem hajlandó egyedül ellenni 5 percet sem, mindig vele kell lenni, ülni vele a szőnyegen.  Ez normális egy ekkora gyereknél? Idősebb korában tudja csak lefoglalni magát?

Az akaratosság nála is megvan, csapkodja a játékokat, sőt, a fejét a földbe veri, ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja.

Előzmény: MissEarnshaw (9501)
KicsiManci Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9504

Huh! Nem lehet könnyű! Nem irigyellek!! talán valaki tud valami okosat mondani erre..

Előzmény: MissEarnshaw (9501)
KicsiManci Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9503

Miss! Nálunk ezek szinte mindennaposak. na jó, ezzel kicsit sokat mondtam, de mostanában egyre gyakrabban máson áll bosszút, ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja. Ha valamire nemet mondunk, képes megütni minket. Ha valami nem sikerül azonnal, azt földhöz vágja, sikít, toporzékol, csak lesünk... Oké, mi sem vagyunk mindig "hót nyugodtak", és néha ( talán ha 2-3szor látta max.) becsapom az ajtót, ha már nem bírom cérnával,és néha sajna mi is káromkodunk, de azt, hogy üt, vagy földhöz csap, azt nem tudom, kitől vette. Nálunk már tart egy ideje ez a korszak, hát, tényleg nagyon korán kezdi!

Ilyenkor próbálom lenyugtatni, de legtöbbször az csak olaj a tűzre, még jobban rákezd, nem engedi megfogni a kezét sem, nemhogy átöleljem, vagy hasonlók....

Előzmény: MissEarnshaw (9502)
MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9502

ja meg képzeljétek, elkezdte gyűrni az egyik könyvét, rászóltam, hogy szépen lapozza, különben elveszem, erre megint csak összegyűrte az egyik lapot, én elvettem tőle - erre odarohant a kismotorjához, felkapta és a földhöz cseszte, hogy leszállt a duda. köpni nyelni nem tudtunk, anyuék is látták (épp itt vannak vasárnapig). sosem csinált még ilyet, pedig pukkancs, eddig a földhöz vetette magát, de "mást" nem bántott. az a durva, hogy egyikünk sem így vezeti le a feszkót, hogy tányérokat dobálunk, már írtam, ilyenkor én káromkodom, de nem török-zúzok meg nem csapkodom az ajtót pl... szóval ez saját találmány. valakinél volt már ilyen? korán kezdi... 

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9501

hahó

 

revela, éjszakáitok milyenek mostanság? nálunk volt 1,5 hét nyugi kb, mikor csak 2-3x kelt olyan fél órákra, erre egy hete kb újra kezdte a hajnali 2-3 órán át fenn van hülyeséget. ilyenkor fekszik az ágyban, ha simogatom, oké, ha nem nyúlok hozzá vagy kimegyek, sír. ha magunk közé vesszük vagy lefekszem mellé, csak hülyéskedik, rám mászik. ha a hasamra teszem és ott simogatom fekve, akkor egy ideig "tűr", majd egyszer csak ficeregni kezd és sír, ha próbálom ott tartani... és annyira idegesítő, hogy mindig fél 3kor kel és tudom, hogy na, fél 5-5-ig akkor megint nem alszunk... már hulladékok vagyunk, nem jön foga, nem tud semmi újat, nem anyásabb, semmi... 1,5 éves múlt basszus.    

muzsa Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9500

Arra jöttem rá, hogy talán ez egy egyel nagyobb gyereknek jó, nem a "mi korosztályunknak" :)

Aki legózik, annak tök nagy segítség szerintem, hogy nem egy dobozban kell kaparászni, vagy kiönteni az egészet, hanem ki van terítve a "választék". Szóval ez így játszássegítőként funkcionálhat. Strapabíró szövetből nem hiszem, hogy kilyukad.

De asszem be is fejezem a téma körüljárását:)

Előzmény: franciacsibe (9499)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.21 0 0 9499

Nalunk szerintem eleg gyorsan kilyukadna/elszakadna, en emiatt nem vennek, amugy praktikus lenne a sok kicsi playmobilhoz, de ugysem tennek vissza a helyere ahogy kell, es foleg satorlapnak hasznalnak, vagy jelmeznek (a gyerek fantaziaja kimerithetetlen, a muanyag ladak is sozlgalnak hajokent, buszkent, stb, abban tologatjak a hugukat, belepreselik magukat, stb), szoval nekem nem tunik eleg strapabironak ehhez.

Zsuzsa89 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 9498

Nagyon ötletes... elképzelem nagyobb méretben, ami mondjuk az egész gyerekszobát lefedi... egész délelőttös /napos játék után csak összehúzom a madzagot, és máris a rendes tiszta szobában lehetne nyugovóra térni :)))

Komolyra fordítva a szót, szerintem sem túl praktikus - a dobozok sokkal jobban rendben tarthatók, belepakolni is gyorsabb/egyszerűbb, főleg a gyerekeknek... én nem vennék.

muzsa Creative Commons License 2011.11.20 0 0 9497

mármint úgy értem, nem itt szeretnék én valamit eladni, csak jó, hogy van pár gyakorló anya, akit megkérdezhetek :)

Előzmény: muzsa (9496)
muzsa Creative Commons License 2011.11.20 0 0 9496

nem 45 dollár lenne az ára, ez evidens. nálunk a falra akasztás mint alternatívája az újabb polcok, szekrények beszerzésének abszolúte szóba jön, mert a ládák konkrétan elfoglalták már a föld szintjét, szóval felfele kell terjeszkednünk. és ha megyünk valahova (nagypapáék, ilyesmi), akkor se a játékszoba dobozait szállítjuk magunkkal, hanem én zacskóba szoktam dobálni egy tonna játékot, mert náluk nincs, ennél a megoldásná egy fokkal jobb azért...

de abszolút csak tapogatózom...

Előzmény: Az Ötödik Elem (9490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!