szia most olvasom ezt a cikket töled és az lenne a kérdésem hogy munkanapokon kb.60 km-t megyek munkahelyre és vissza felicsitámmal :), és télire ha 10w-40w-t rakok az megfelelő szerinted vagy tarcsam be a gyári 15-40-est
Gondolom ez nagy gáz kb mennyi a szervízelése? Bár menetkozbe nem erzek semmi olyan komojat de ez engem aggaszt fék cső plussz kormány rúd valaki tud egy jó szerelőt? Illetve valaki keppel meg tudná mutatni hogy hol lehet betolteni a váltoolajat?
A hőgomba túl alacsony kapcsolási ponttal, és túl kicsi hiszterézissel rendelkezik, ha zavar tegyél be egy másikat, 92-95 fokosat. Az pont ideális, amikor hűtőből kilépő hűtőfolyadék 95-96 fokos, a bejövő kb. 98-100.
Ha tudod milyen termosztátot tettek bele, írd már meg légyszi, én évek óta szívok a mászkálós termosztátokkal.
Pedig ott ázik be. Akkor érdemes nézni, mikor már egy ideje esik. A szélvédő gumi alatt kirohad alul a vízelvezető, az vezeti be a vizet. Általában a boztosíték táblánál folyik be, de a szivacs hamar szárad, ezért csak akkor érezni amikor még esik. Érdemes kivenni a kesztyűtartót, és lámpával benézni. Általában megcsillan ahol befolyik.
Javítani csak peremeléssel lehet, ideiglenesen a gumi kiszilikonozásával.
Legalább azt is megtudtam hogy több fajta kapcsolási hőfokú hőgomba kapható.
Az enyémbe VAG gyártmányú hőgomba került.
Gondolom ha magasabb hőfokú hőgomba került volna bele az azt eredményezné, hogy a ventilátor ritkábban kapcsolna illetve a vízhőfok ingadozna (gondolok itt arra pl.: hogy felkúszna 100-ig majd vissza 90 )
Ha a válaszodból jól következtettem akkor ami az enyémbe van most az a motor szempontjából a jobb. Jobb mintha ingadozna és igy kevésbé sűrűn kapcsolna a ventilátor.
Valószinű az alacsonyabb kapcsolási hőmérsékletű ventillátor kapcsoló van benne. Mivel a motor könnyen melegszik gyantában kapcsol. De így legalább nemfőzi meg. Az rosszabb, ha100 fok körül kapcsol :)
Olyan kérdésem lenne, hogy ki cseréltettem szinte a teljes hűtő rendszert 2001-es Skoda Feliciában ( kiegyenlítő tartály+sapka, hűtő, termosztát, termosztát ház, víz hőfok jeladó , hőgomba ,Hűtőfolyadék ).
És azóta tök szuperen a víz hőfok felmegy 90 fokra és szépen ott is marad.
De ami nem tudom hogy normális-e ,hogy egy kis dugoba állás után egyből be kapcsol a ventilátor, majd ki majd megint be. Ugyan ez lassú menetnél.
A víz hőfok látszólag 90 fokon áll egy nagyon pici mozgás megfigyelhető.
Autó pályán , országúton nem kapcsol be a ventilátor, de ugyan úgy 90 fokon áll a mutató.
A kérdésem az lenne , hogy ez a sűrű ventilátor bekapcsolás normálisnak mondható -e ?
Keresek olyan szakit,aki nemcsak diagnosztikát csinál computerrel,hanem alapbeállítást is tud csinálni. Lehetőleg pest környéki legyen (és megbízható). Köszönöm!
Valakinek valami tippje, hogy hogy lehetne megtudni, melyik hónapban gyártották az autót? Féltengelycsukló csere miatt. Papírokban nincs, VIN dekóder meg vagy szart dob ki vagy fizetős. Az autó 98-as faceliftes, és pont 98ban volt a fogszám váltás, azért kellene a hónap.
Ha fütyül az ötösben, akkor az ötödik végén lévő koronás anyát kell cserélni. Plussz kell egy tönítés a dekli alá. Korábban volt itt róla leírás. A koronás anyából szokott kitötni egy darab. E miatt lelazul és lemozdul a fogaskerék.
Mert sza...rok a termosztátok, én 4 éve kínlódok velük, 5-ből 3 mászkált 70-90 fok között, 1 stabil volt csak 65 fokon, ami most van aránylag elfogadható, "csak" 8-10 fokot mászkál.
én úgy tudom, hogy padlógáznál, nem szabályoz lambdára, ezért nem dadog. szval lehet, hogy a lambda szenzorral van baj. De érdemes sorban ellenőrizni a dolgokat. Gyújtás: gyertya, sortrafó. Üzemanyag: nyomás, szűrő, befecskendező. Levegő: MAP szenzor...
Sziasztok! Olyan problémám lenne, hogy menetközben egy bizonyos pedálállásnál dadog a kis felim. Ha kicsit nyomom a pedált elenyésző a dadogás, ha majdnem a feléig nyomom akkor jobban és ha lepadlózom akkor semmi dadogás nincs és nagyon megindul a szekér. Szeretném a segítségeteket kérni, hogy mitől lehet ez. Előre is köszönöm, Szép napot. :)
egy burtálisan korrekt bácsié volt , aki alig használta adott még tetőcsomagtartót,skoda fagyállót, gyári kerékkört, meg egy halom mindent,csomagtér tálca stb stb
olcsónak nem volt olcsó ,pláne egy 17 éves kocsiért ,de ha bele gondolok hogy a wartburg tourist 1,3 - amit vált a skoda is egy 89 éves bácsié volt 108 000 km volt benne. Én 5 év alatt beletekertem 98 000 km-t probléma mentesen . Akkor a feliciával sem lesz baj.
Ennyi pénzért ,lehet nézegetni "komolyabbat" de siralmas állapotban.Úgy gondolom , egy jól karbantartott régebbi kocsi is tud akkora örömet okozni , ami feledteti a csodakütyük hiányát
Sziaszto! Kérdésem lenne, hogy hőfokmutató szerint olyan 100 fok és 90(középső vonal) között ingázik a víz hőfok, az normális vagy mindig a középsőnél kellene állnia üzem meleg motornál?
A csomagtér kábelátvezetésnél pár vezeték elszakadt és a többinek is megsérült a szigetelése. Eléggé megkeményedett már a szigetelés és szeretném kicserélni ezt a szakaszt új vezetékekre. Tudtok boltot, webshopot, bármit, hogy hol lehet beszerezni ilyen színű szigetelésű vezetékeket? Fekete-piros, fekete-zöld, fekete-sárga. Első körben szeretném igényesen megcsinálni, bár ha beszerezhetetlen, akkor kénytelen vagyok full feketével pótolni ezeket. A barnával, kékkel, zölddel, nem tudom pontosan milyen fut ott még, azokkal nincs gond, az beszerezhető könnyen. Csak az ilyen speciális a kérdéses. Győr, illetve környégén lenne a legjobb. Ja és ne 100m legyen a minimális rendelési mennyiség.
ma sikerült meló után egy kicsit foglalkozni a kocsival: mult héten elkezdtem üregvédőzni
a csomagtérfedél ma került terítékre . Miután leszedtem a hátsó díszléceket ,rendszámot, rendszámvilágítást csupán két rozsdapöttyöt találtam azt is a rendszámvilágítás alatt (a gumi lecsiszolta a festéket)
hihetetlen hogy 17 év alatt csak ennyi rozsdát találni rajta.Nem is nagyon akartam vakargatni , szerintem évente egyszer le lesz kenve ( Dinitrol ML )szinten fogja tartani .Feltöltöttem üregvédővel a lemeztalálkozásokat és csomópontokat
kicsit sajnálom, mert hihetetlen szép állapotban van ,és én járkálósnak vettem ,és egész eddig garázsban állt , most meg a panelrengeteg vendégszereplője jó jó vannak hibái , de nagyon egyben van
jövőhéten szerintem termosztát csere, és akkor le cserélem a fagyállót is
a féltengely gumiharang is csere érett , december elött mindenképp cserélni kell
sajna szét kell szedni az egész váltót ,én az utóbbi megoldást választanám,de igen precizen fel kell polírozni a tengelyt ,szimering rátolás közben nem sérűlhet.... ha úgy jönne ki a lépés lőhetnél egy képet arról a csuda megoldásról üdv
A hétvégen cseréltem minden folyadékot a kocsiban. Nem rég vettem és kötelező karbantartáson esett át. Kicseréltem volna a váltórudazat szimmeringjét is, de az előző tulaj cigány módon hozzáhegesztette a váltóból kijövő tengelyhez a váltórudazatot. Szerintem így akarta megszüntetni a lötyögést. Bár tisztán látszik, hogy az előtte lévő 90 fokkal elforgatott lemezből hajlított alkatrészben lötyög a csavar. Na szóval, a váltóból kijövő tengelyt lehet egyszerűen cserélni, vagy váltószétszedéssel jár? Egyszerűbb lenne flexel óvatosan eltüntetni a hegesztést? Talán 3 helyen heftelte meg.
Megpróbálom, van kábelkötegen, bár attól félek, hogy a hengerenkénti kábele ami megmaradt a régi kocsimból nem biztos hogy jó lesz a központishoz is :(.A hőmérsékleti változások befolyásoltsága alapján valmilyen "levegő" problémára gondolok, de már "mindenre" nyitott vagyok hibafeltárás ügyben:)Gyula
Az üzemi hőfok elvileg a középső csík, az olyan 90 fok lehet. Azt meg, hogy a műszer jól mutat-e az ECU-ba küldött adathoz képest, könnyen leellenőrizhető diagnosztikán. Nekem biztos hogy a termosztátom szar, már a második van benne és más gyártmány is, mégis 75 fokon tartja a vizet. Egyezik a műszeren mutatott adat a Vagcomossal. Wahlert fogok belefaragni majd valamikor.
vegyél hibamentes kocsiból motortér kábelkorbácsot. Nekem bejött. Nem találtam a hibát, de kábelköteg csere után megszűnt a rángatás. Olcsó, egy próbát megér.
3 hete vettem az életem 3 Feliciáját. 90%hogy szétesett a termosztát. Én is cseréltem mind 3-ban. Amit ajánlok az az, hogy ha hőfok jeladót cserélsz(a termosztát házon van) akkor a kék gyűrűs, 1.6-hoz valót vedd. Kicsit korábban veszi vissza a dúsítást, amit télen érezni a fogyasztásban. Minden gumiharangot nézz át, a váltó olajszintet ellenőrizd. A rudazat szimeringnél szokása elcsöpögni.
Nekem még gyári gyertyák voltak benne 130.000-nél. Első gazdás.
96-os 40kw központis Felíciám van.Egy éve próbálom megfejteni, hogy minden kigyorsításkor, vagy kanyarból kijövet mitől rángat, eddig még nem sikerült sajnos rájönnöm :(Gyújtást átnéztem, vezérlés rendben, szivattyú nyomás rendben,benzinszűrőt, kábeleket mindent cseréltem már, hibakódmentes.Amit észrevettem, hogy melegben jobban csinálja mint hideg időben.Így vettem a kocsit, mindent megjavítgattam rajta, de ezzel nem bírok.Előre is köszönöm a segítséget vagy ötletet!Gyula
70 fölé nem menő víz potenciális okai: tönkrement, nyitva maradt termosztát, vagy szar lengyel termosztát, ami annyin tartja a vizet. Wahlert kell venni.
üdv! múlt héten vettem a paripát ,1,3 mpi 1999 07 lenne majd egy halom kérdésem hozzátok.
tipushiba az hogy a víz nem megy 70 fok fölé ?
valamint hogy , fénykürt gyengén kontaktos, ha mégis megy hallani ahogy szaladgálnak az amperek :)ja és elvileg csak 61000 km van a kocsiban , patika gyári minden
Szia írtam emailt nem kaptam választ Elő lett keresve kipróbáltam, ugyanúgy működik a kiszerelés óta!Ha nem érdekel mégse, írj !Akkor elpasszolom másnak!
Szia! Ellenőrizni biztosan lehet de én nem tudom, hogyan de egy műszerész tudja. A rossz működéstől egyenetlen járás, utógyújtás, erőtlen motor, magas fogyasztás tünetei. DE sajnos ezt más is okozhatja. A durrogást: hibás gyertya(lehet új is!), rosszul beállított szelep(nyitva marad), rossz Lambda szonda, stb..........
Magas fogyasztásnak is van millió oka. Sokszor csak egy hibás csatlakozó. Először én azzal kezdeném, hogy letakarítom az összes csatlakozót fémtisztára és meggyőződnék a biztos érintkezésről.
Értem. Köszönöm! És ha ezzel gond van,akkor az hogy derül ki? Kimérhető?És ha már 100% hogy az a hibás,akkor csere ,vagy lehet javítani? Azért kérdezem, mert az enyém is durrog(és sokat is eszik).
Szia! A kopogásérzékelő felel a megfelelő előgyújtás beállításért. Ha túl nagy az előgyújtás az égés a dugattyú felső holtpontja előtt már olyan nagy, hogy szembe is dolgozik a dugattyúval. Ilyenkor kopogó hangot ad a motor. Az kopogásérzékelő ez képes "hallani" és jelzést ad a motorvezérlőnek ami visszavesz az előgyújtásból.
Eneos olajjal hajtom boltban (röhögtek) hogy ilyen drága full szintetikus olajjal hajtom de nem baj. :D
generátort teljesen felújítottam diódahíd,fesz szabályzó,csapágy, fel esztergáltam a csúszógyűrűket igy a szénkefe szépen illeszkedik rá.
jelenleg Bosch 4 polúsú gyertya van benne.
most kis probléma adódott a felső holtponti jeladóval... (hazaért). Egyszerű diagnosztika nálam le húztam mindent róla, kivéve a gyújtó trafót járt tovább az autó a fhp jeladót lehúztam megállt.oké 50-50% hogy az a baj vagy nem, bemelegedett leállt gyorsan kivettem a fhp jeladót odakocogtattam a betonhoz, vissza és beindult hazajutottam. És tényleg az volt a hiba.
én mivel sportosan hajtom 5500 vagy tiltásig így sűrűbben szerelem illetve imádom mert ha hosszabb útra megyek soha nem hagyott cserben.
Ha valakinek valamilyen kérdése van benzines Felicsitában akkor írjon ide vagy emailra :)
ha közel vagyunk még akár el is mehetek segíteni :)
Szia! Csak egy tanács ha megfogadod. Az összes érintkező fém részt a testen csiszold le fémtisztára!!Nekem pontosan az ilyen felületek miatt kellett tologatni az autót! Először csweréltem gyújtáskapcsoló betétet aztán már minden volt mire egy kis kalapács koppintás után indított csak! Na akkor szétszedtem és felcsiszoltam mindent! A felületi oxid réteg elvitte a villanyt:-) Most haza tudok vele jönni benzin nélkül is:-) (csak képletesen)
Ja oké, értem, az INT a hátsó ablakmosó relé. A haynessben wash/wipe relaynek hívják. Mindjárt lemérem akkor, hogy a kapcsolótáblán megjelenik-e a táp gyújtáskor + hátulra eljut-e.
Szia! Nos amit leírtál az nem teljesen úgy van! A relének elméletileg semmi köze az általad írt "időzítéshez". Amit láttál a keréken az maga a vezérlés! Amikor amikor kap egy impulzust a kormány melletti kartól akkor elkezd forogni a motor és elfordul odáig ahol az állandó táp átveszi az áramellátást. Amikor erről lefut akkor nem a relé szakítja meg az áramellátást! Ennek nagyon egyszerű oka van ezt úgy hívják a fizikában "súrlódás" :-) Magyarul elfogy a villany megáll a forgás!A beállításnak pedig a tengely szorulása/lazasága van szerepe. Mert ha a lendülettől tovább fordul mint kellene akkor "örökmozgó" lesz mert megint ráfut az állandó áramú sínre. A relé pedig az ablakmosó hátsó vezérlésnek szól! Próbáld ki van ablakmosás hátul?
Tehát az kell megvizsgálnod van-e állandó feszültség (kar nyomkodás nélkül)? Ha van akkor a külső pálya ahogy írod eljut-e a motorhoz? vagyis ami kijön a fogaskerékről azzal forog-e a motor? Ha végeztél írd le légyszives. Amúgy már a "hőskorban" is így működtek az ablaktörlő motorok és most is szinte mind ilyen.
Szia, köszönöm, de 2000-ért megpróbálom elhozni ezt a bontott lámpatestet, mert azért ez úgy egyszerűbb, mint ragasztgatni. Aztán ha lekésem, akkor megkereslek :) Köszönöm még egyszer a felajánlást!
Na ez az ablaktörlő problémakör több kellemetlen meglepetést tartogatott sajnos:
Ma vettem észre világosban, hogy a hajlított lemez motortartartó, ami a rendszám mögött lemezhez van ponthegesztve, a ponthegesztéseknél kirohadt és csak úgy bent lifegett a motor, semmi nem tartotta. Kiszedtem, kifúrtam a ponthegesztést, majd visszateszem a tartóelemet csavarral. Akinek rohad hátul a kocsi, az nézzen rá, mert itt bizony lespórólták az alapozófestést, a két lemez között szépen terjedt a rozsda.
MIután minden ismerősöm nagyben megmagyarázta, hogy hjaj én még ablaktörlőmotort sem láttam és így avégállás úgy a végállás, szétszedtem a cuccot és a következő sztori kerekdett:
Hátsó ablaktörlő felépítése:
Vezérpálya:
3 as vezeték: rövid ívszakasz = nyugalmi helyzete az ablaktörlőnek
2 es teljes körív: föld
1 es majdnem teljes körív (3-as negatívja) = ablaktörlő üzem közbeni szakasza
Működés:
megpöccintem a hátsó ablaktörlő kart előre : kapja a +12V-ot, amíg a kar nyomva van a 3-as vezetéken, a 3-as vezetékről a táp az egy az egybe be van kötve a motorba; ha a kart nyomom előre, akkor kapja a tápot a motor
megpöccintem a kart, megkapja a 3-as vezetéken a tápot a motor, elindul, a nagyfogaskeréken a kontaktáló armatúra lefut a rövid ívről
a rövid ívről nem kap már tápot a motor, de ráfut az 1-es vezetékre, a majdnem teljes ívre a kontaktáló, és innentől innen kap tápot a motor. Ezt az 1-es vezetéket egy időzítő relé vezérli, ami a biztosítéktáblán van, az időzített tápot pedig a kar előrepöccintésekor keletkező impulzustól számolja az ütemgeneráló biztosítéktől a biztosítéktáblán belül
az egy törlés üteme (egy oda-vissza lapátmozgás) során a motor az 1-es ívről kapja a tápot, majd amikor vége az 1-es ívnek, a kontaktáló armatúra lefut az 1-es ívről és rámegy a 3-as ívre. A 3-ason most ugye nincs táp, hisz nem nyomom a kart. Mihelyst megpöccintem, indul újra a folyamat:
a 3-as ág kapja a villanyt, a motor megindul, az 1-es ágon pedig jön a relétől az adott hosszúságú táp
Vegyük észre, hogy ha a kart előretoljuk, akkor mindenféle vezérpálya nélkül a motor tápot kap, vagyis forog. Nyilván ezt normál üzemben nem vesszük észre, hisz miután a 3-as ívről lefut az armatúra, az 1-esről kapja a tápot folyamatosan, így nem látjuk, hogy ha a kart megnyomjuk, akkor onnan is tápot kap. Ez egy okos biztonsági megoldás, hisz ha bármi gond van a relével vagy a vezérpályával, az ablakot akkor is le tudom törölni, maximum kényelmetlen.
Ugye nálam pont ez volt a probléma, hogy amíg nyomtam a kart, addig ment az ablaktörlő, ergo a 3-as ágon a motor mindig kapta a tápot ahogy a nagy könyvben meg van írva, viszont hiába futott át az armatúra az 1-es ágra, ott nem kapott tápot.
Miután szétszedtem itt többek javaslatára az ablaktörlőmotort, amit én balga nem tudtam, hogy hogy néz ki, szembesültem azzal, hogy itt aztán az ég világon semmi nem tud elromolni, hisz van 3 kontaktáló rézpálya 3 armatúrával semmiféle végálláskapcsolóról nincs szó. Biztos-ami biztos megemelgettem az armatúra karokat, végigcsipogtattam a kontaktokat, minden hibátlan volt.
Na hol a hiba, hol a hiba, miért nem megy akkor? A kapcsolási rajz visszafejtése után egyértelművé vált a dolog, hogy a relé a szar. Kinyitottam a biztosítéktáblát és várt a kedves meglepetés: a relé hűlt helye . Kb. egy fél éve még működött a hátsó ablaktörlőm, azóta úgy tűnik, valamelyik szervízesnek nagy szüksége volt egy ilyen relére. Ez az "INT" relé.
Szóval ennyi, ablaktörlő probléma megoldva, még vissza kell szerelni + szereznem kell egy relét, esetleg ha valaki tudna írni egy pontos típust/képet lőni a bizti táblán az alsó sor jobbról 2. reléről azt megköszönném, hogy ne járjak úgy, mint a termosztáttal.
Még annyi, hogy összerakásnál figyelni kell, hogy a 3-as rövid indítóív kerüljön az armatúra fedésébe.
/Remélem, mert még nem raktam össze és nem megy :D:D:D/
13000 Ft-ért találtam komplett állítórendszert, de kiszedem megnézem, hátha egy kis pneumatika csővel orvosolható a probléma (nem tudom hol szökött ki a folyadék a rendszerből).
A hátsó lámpabúra 1500 ft, egy komplett lámpatest meg 5000, bár nyilván a ragasztóval sz*pás majd elvesz egy fél délelőttöt, de egy barkácsszombat keretében megpróbálom először csak a búrát cserélni :)
A fényszóróállító szinte az összesben rossz, volt aki átépítette elektromos motorosra, talán az octavia I-é ment bele, más vett új alkatrészt 30000 körül, azt nem tudom, hogy működik-e még. Valahogy így néz ki: https://www.onlinecarparts.co.uk/johns-7515002.html
Lámpabúra csere helyett lehet, hogy simán vennék egy bontottat, nem hiszem, hogy nagyon elütne a benne lévőtől.
Nem, tényleg nem láttam még, Haynessben megtaláltam, hogy kell kivenni, csak ott sem láttam semmilyen végállást és nekem fura volt, hogy nem kívül van, de most már ezt is tudom.
Köszi az infót, majd beszámolok, ha sikerült megoldani.
Még van egy lámpabúra cserém, egy fényszóró állító rendszer javítás (kitalálás, hogy miért nem jó, bár látom, hogy kiszáradt a folyadék belőle), meg egy ajtócsukódás érzékelő. Amúgy ezeket mind a szervízelések során tették tönkre a mesteremberek az elmúlt 320 ezer km alatt...
Szia! Ügye nem láttál még ablaktörlő motort? A végállás kapcsoló a motor csigakerék meghajtójára van ráépítve CSAK KISZERELVE BEÁLLÍTHATÓ! Ez nem olyan mint a kalapos mise itt hiába tapogatsz:-)
A kiszerelés pedig úgy megy, hogy kivűlről leveszed a lapátot karostól a csavarnál. Ezután a műanyag takaró alatt levő anyát is leveszed és befele kivehető a motor csatlakozó levesz és már szerelhető!
Ma gyorsan lebontottam a csomagtér belső burkolatát, tapogattam a motort félig vaktában, de egyelőre semmilyen végálláskapcsoló szerű dolgot nem láttam/tapintottam.
A hátsó ablaktörlőre írtad ezt?
/amúgy a termosztát volt a gond és 3500 ft-ért van házzal egybeszerelt termosztát, ez a kódja: VAG047121122B , ez nem a seegeres "lengyel" megoldás, ezt csak házzal együtt lehet cserélni. (igazság szerint simán ki lehet szedni a termosztát patronját, csak nem találtam bele cserepatront)/
Szerintem nem sok.Bár a munkadíjakkal otthon nem nagyon vagyok tisztában,de abból amit leírtál az egy kellemes félnapos meló, ha minden megvan hozzá.....Azt nemtom mire az egy hét,de biztos tele van melóval....
Látom sok hozzáértő ember van fent az oldalon. Segítséget szeretnék kérni. A kérdés, hogy a 2001-es benzines 68 LE Felicián és többi más motorral szeret ill. kialakítású, évjáratú modellen a belső féltengely csukló egyforma-e? Egy kolléga szt írta, hogy nem kompatibilis amit rendelt, más a fogazása elmondása alapján. Köszönöm a válaszokat! Üdv:!
Én anno olyat vettem, aminél a műanyag házba seegergyűrű rögzít egy "hagyományos" lemeztányéros termosztátot, és ha ez után megint tönkremegy, elég csak a párezer Ft-os betétet kicserélni. Konkrét márkára nem emlékszem, itt is lengyel seegergyűrűsként szokták emlegetni.
Az itt felsoroltak közül nincs tippem, én autóalkatrésznél általában a középső árszegmensből választok.
Gors kérdés. Vízpumpa-vezérlés, vízhűtő, féltengely és kormánymű gumiharangok cseréjére, a két hátsó kerékcsapágycserére, szelep beállításra munkadíjnak, reális, sok, vagy kevés 56.000 forint, és egy hét időben?
Most így hirtelen nincs ötletem, hogy hogy tudnám megmérni a valós hőfokot... Valami hőmérő kéne, de csak lázmérőm van. Vagy a hőgomba ellenállására mérjek rá? Csak az pont nem jó, mert ha a hőgomba a rossz, akkor amiatt mutat 70 fokot a mutató.
sziasztok van egy olyan gondom hogy a műszerfalon hiába kapcsolom a szélvédőre a fúvást ill. minden állásba csak a lábamra fújja a levegőt valakinek esetleg ötlet hogy mit cseréljek ki vagy mit javítsak meg ebben az esetbe?
1.3-as benzines, 1999.07-es kombi feliciáról beszélünk, a Hayness szerelési leírás szerint az 1. van benne, de úgy rémlik, mintha valami régi csereberénél ilyen komplett lemezházasrugós egységet láttam volna...
Tipp? Tudomtudom, szedjem szét és nézzem meg, csak feleslegesen nem szórakoznék most a vízzel.
Esetleg márkát tudsz ajánlani, van 1500-7000ig minden...
Szia! Az első kérdésre: a motor lehajtásnál van egy végállás kapcsoló ami leállítja a forgást de ez állandóan nyitva maradt ezért csak addig megy amíg nyomod. A megoldás: szétszed beállít.
A másodikra nem egyértelmű a megoldás! Lehet egyszerűen a műszer mutat falsot, lehet a termosztát hiba, lehet a hőfok jeladó hibája. Első lépésben én ellenőrizném a valós és a mutatott hőmérsékletet. Aztán lehet tovább gondolni.
1. a hátsó ablaktörlőm eddig ugye úgy működött, hogy megpöccintettem a kart és törölt egyet. Nos a mai esőben vettem észre, hogy már úgy működik, hogy amíg nyomom a kart, csak addig megy az ablaktörlő motor.
Bajuszkapcsoló a rossz?
Vagy van valami kondenzátor vagy ilyesmi?
2. Most kezdtem naponta 2x35 km-t ingázni az M0-án (reggel, este) és azt vettem észre, hogy a hőmérő szerint épphogy 70 fok fölé megy a víz a 35 km alatt, ami azért enyhén szólva gyanús. Hőgomba csere?
Gyuláéhoz már csak annyit: ha felcseréled az 1-4 kábeleket, és beindul 3 hengerrel, akkor cseréld fel a 2-3-at is, mert a gyújtási sorrend független attól, hogy merrefelé áll az elosztó...
Ismét valószinű hogy neked lesz igazad Gyula:) Én voltam a balfék,régen szereltem már ilyen jellegű gyújtást,biztos az elosztó meghajtása mászott arrébb,baromira nem jelöltem vagy jegyeztem meg hogy hol is állt szétszedéskor,így magam szívattam meg,de alaposan:)) ...de majd holnap ránézek...
Szia! Nem nagyon bonyolult a dolog! Leveszed a szelepfedelet. Forgatod a főtengelyt amikor a 4-es henger "himba" helyzetbe van akkor kell az 1-es hengernél nyújtásnak lenni. DE nem tudom milyen a gyújtása. Így ha leveszed az elosztófedelet a rotornak az 1-es hengernél kell állni.(forgatod az elosztót a megfelelő pozícióba) Azután forgatod a főtengelyt és jön a következő "himba" helyzet most fejből nem tudom pontosan de azt hiszem a 2-es henger vált és a 3-as gyújt. Tehát a rotor fordulását figyelve azt a gyújtókábelt rakod a következő "likba" amelyiknél szelephézagot kellene állítani mert ott van éppen "nagy durranás":-) és ott áll a rotor is éppen. Így mész tovább míg meg nem találod az utolsó kábel helyét.Elég az egyik hengernél befordítani a rotort a helyes pozícióba. Az lehetett a gondod, hogy az elosztó meghajtást elraktad egy-két foggal. Ennek csak annyi a szerepe, hogy a gyújtókábelek állása hogyan fér el a hengerfej mellet ill odaérnek-e a gyertyákhoz. Ha nem jó akkor emeld ki az elosztót és tekerj a fogaskeréken(rotor fordítás) majd rakd vissza.
Jelentem a Felicsita meghengerfejezve,mondhatni nagyon jó lett,egy délelőtt,nem kapkodva megvolt:)
Hanem most meg egy Favorit szívat de nagyon......Tudom el Felicia fórum,de hátha tud nekem valaki segíteni Favo témában is...mert szinte ugyanaz mint a Feli.
A következő:kicseréltem a komplett vezérlést,vízpumpát,összes tömítés stb,ami ilyenkor kell...
Az a k... va gyújtás szívat,valamit nem jól raktam össze,mert csak akkor indul be,ha megcserélem az 1-es henger kábelét a négyessel..
Már a vezérléssel is szívtam,mert kalapáccsal volt ráverve a szíjtárcsa+a vezérmű lánckereke,így jól el is lapult a főtengely vége(idióta aki ilyet csinál)egész délelőtt a főtengely külső peremét csiszolgattam,mire felment az új vezérlés(a régit csapágylehúzóval tudtam leszedni)
Beállítottam mindent jelre,megvolt a 12 patent a két jel között a vezérlésen úgy ahogy kell..gyújtást beállítottam szintén 5fokra,indítok,aztán semmi...utána jöttek a kábelcserék,na akkor beindult 3 hengerrel..
Valaki le tudná pontosan írni hogyan kell a gyújtás meghajtó kerekét beállítani,ami a vezérműfedélben van arra gondolok...mert szerintem az mászott el..... de az is lehet hogy esetleg még egyet kellett volna fogatnom a vezérműtengelyen és úgy beállítani a láncon levő 12 patentet,mert tény és való hogy amíg küszködtem vele elforgott minden... a vezérlés jó,mert kulccsal simán át tudom forgatni,meg az önindító is tekeri szépen...
Remélem nem kell most újra szétszednem totál az egészet.....
Szia! A 8,4D nem jó bele! A 8.5D kell hozzá. Nálam a ledes égőket elszúrta az eladó és 8,4D küldött annak hatszögletű a hátsó műanyag része de nem megy bele!
A linken azt írják, hogy B8.5D mondjuk én úgy oldottam meg, hogy kiszedtem ami benne volt, és bementem az első autósboltba itt a szomszédban, és mutattam mit keresek. Ezek amiket kaptál, miért nem mennek bele? Más az átmérőjük, vagy nem jó helyen vannak a fülek?
B8.4D az egyik akkor amit linkeltél a másiknak mi a típusa nem tudod?Mert én rendeltem a skoda patikából ,de nem jót küldtek!Természetesen ezeket nem tudtam belerakni!
Háttérvilágításnak alapból a 12V 2W volt, visszajelzőknek meg a 12V 1,2W, de ez nekem elég halvány volt nappali fénynél, úgyhogy mindenhova a 2W-ost tettem.
Köszi Gyula!Énis így gondoltam,hengerfejeztem már Opelt,Suzukit,Samarát,énis mindig tettem egy kis grafitos zsírt a tömítésre..és jó volt. De Skodát még nem,ezért gondoltam hogy megkérdezlek benneteket először is..a könyve elvileg nem ír semmit hogy mit tegyünk,mit ne tegyünk a tömítésre.. ez inkább amolyan ház praktika:))
Szia! A felinél még nem cseréltem hengerfejtömítést de a másik skodriknál igen. Ott az volt a biztos ha nagyon vékonyan grafitos zsírral bekentem mert akkor tudott igazodni a meghúzáskor. Ha esetleg meg valamiért meg kellett bontani(nem a tömítés miatt) akkor nem kellett végigvakarni a részben letapadt/leszakadt tömítést.
Tegnap megkapta a kicsaj az új gyújtáskapcsoló betétet, gyárit. Minden megjavult.
Kapott új gyertyákat, agyáriban 130.000 volt, szép 3szögre kopott a közepe. Kapott új hőfok jeladót, termosztátot, a gyári szó szerint szét esett. Kicseréltük az első dekli tömítését is, mert folyt belőle az olaj.
Rámet fél liter olaj a váltó feltöltésére.
Ki sikáltuk a 18 éves mocskot a besejéből. Mint az új :)
Aztán kapott egy motortér mosást este, hogy a szerelő ne szidjon nagyon a jövőhéten.
A bal hátsó csapágy kicsit búg...de majd az is cserélődik.
Szia! A kuplung bovdent nagyon egyszerű kiakasztani és beolajozni. Egy méretes csavarhúzó kell és egy kis ügyesség! Öntesz a belső mellé egy kevés olajat és megjáratod. Na meg a pedál tengelyét is meg kell kenni mert ha szorul akkor attól is nehezebb a pedált benyomni és még ráadásul vinni szokta magával a fékpedált is! Ja és a wd40 felejtős! Az nem kenőanyag oda vagy zsírspray vagy olaj kell, olyan ami filmet képez a felületen és nem lemossa azt!
Szia! Minden csak a pénztárcád kérdése! Meg, hogy mennyire kopott a motor! Én ha nyáron cserélem akkor 15w-40 használok a manol olajból ha télen cserélem akkor 10W-40 ennél "hígabbat" nem rakok bele mert ezt egyáltalán nem eszi viszont az 5W-40 hamar elfogy. Az olajcserével pedig nem spórolok 10ekm és megy a levesbe ill. a kazánba:-)
Szia! A kopogásérzékelő adhat fals információt és azért veszi vissza az elektronika az előgyújtást. Én legalább is ezt nézném meg először. Utána jönne a szelephézag mert a nyitott szelepektől is ilyen hangot ad(el nem égett üzemanyag kerül a kipufogó rendszerbe és a másik hengerből kijövő égéstermék begyújtja). Aztán még a gyertyákon is illene a hézagot leellenőrizni. Ha 0,7mm felett van és kicsit megviselt a trafó akkor nem ad elég energiát ahhoz, hogy megfelelően elégjen az üzemanyag.
Természetesen ezek csak akkor érvényesek ha minden csatlakozó kifogástalanul tiszta!!
1999-es 1.3 MPi 50kW-os Feliciámmal akadt egy kisebb gondom. Néha motofék után, esetleg üresben túráztatva durran egyet, mintha a légszűrő felöl jönne. Padlógázra kicsit fullad és talán erőtlenebb mint korábban, de lehet, hogy az elmúlt 4 év alatt szoktam hozzá.
Igen ez megvan nekem is, ettől találtam drágábban is. Hihetetlen, hogy motor nélkül is, csak a sínekkel 24 Mátyás. 65E meg motorral. Nem találok bontóban sem, ritka.
Sziasztok egy kérdésem lenne van vékony kábel az önondítón meg megy egy a váltó alá megy egy a motorhoz ezeknek mi a pontos szerepe mert megvan szakadva az egyik es hol van töltésem hol nincs plusz hol indul holnem voltmár másnak is ilyen gondja?
én viszont a kuplungal kapcs. kérdeznék, lehet a bowdennal baj ha a motor ideális üzemi hőmérsékleten bekeményedik, illetve a pedál felől nyikorgó hang jön mondjuk hidegen is elég érdekes
a gyujtáskapcsoló betét beszopatot vettem egy újat mert azt mondták a "szakik" hogy az ment el. erre mikor szét szedtem az volt a furcsa hogy nagyon lötyögött, tehát az a két kis szaro.. hernyocsavar kiesett belőle, és nem illeszkedet, így minden indításnál meg kell fognom a betétet hogy illeszkedjen a kapcsolóval. Mindenki azt hiszi hogy kódolt :D
Engedd le a kormányoszlopot, úgy nem akkora szopás, de úgy is az. Legjobb ha leveszed a kormányt. Én legutoljára csak leengedtem, de ha megint ki kéne vennem, tuti levenném a kormányt.
Szia. Valószínűleg az izzó ment ki. Csak az óracsoportot kell kiforgatni a helyéről, visszarakni igazán mókás. De volt a fórumon szó róla régebben, fotókkal együtt.
Egy 1.3 as mpi boldog tulajdonosa vagyok. Pár hete a helyzetjelző visszajelzője a műszerfalon nem világít gondoltam valamelyik izzó kiégett és így jelzi vissza.Átnéztem a világítást és rendben volt minden aztán láttam hogy bal oldalon mégsem világít a helyzetjelző. Cseréltem izzót de a visszajelzőm azóta sem működik.Tehát a kérdésem az lenne hogy szerintetek csak kiment a visszajelző izzója.Azért kérdezem mert ha nem muszáj nem veszem ki a műszerfalat.Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban a válaszát előre is köszönöm!
Sziasztok tegnap elött vettem végre egy feliciát és öszintén megvalva ismeretlen nekem ez a tipus lehet majd számotokra idegesitő alapvető kérdéseket teszek fel ezért légyszi nézzétek el nekem 😊
Szuasztok. Tud valaki komplett gyújtáskapcsolót. Bontott gyári kellene. Nekem nem fordul el a kulcs a II-ig...most gombbal indít, de nincs világításom... ja és az alaktörlő sem megy. Lehet összefüggés?
2000-es 1.3 MPI Feliciában cserélnék váltóolajat. Kérdésem, hogy hány liter kell bele, melyik márkát érdemes belerakni, milyen viszkozitással, és hogy mi a menete a cserének?
Valaki nem tudna segíteni? Bontók és általános Bárdi és társai kilőve, legalábbis én nem találtam, vagy horror áron:2001-es Felicia combi Lxi 1,3-ahoz jobb első elektromos ablakemelő kompletten, (mivel az üveg csak ki van támasztva) sinekkel együtt, motorral.
Sziasztok, szép napot. Pár év kihagyás után, most a feleségem kapott tőlem egy Felit, tanuló autónak. Az első baj vele, hogy a gyújtáskapcsoló szét hullhatott. Mert nem fordul 2 -es állásba, és azóta egy gombot szereltek be, az idítja. Csakhogy azóta nincs tumpított, és reflektor. Fosvágen kulcsos. Elég a betét csere, vagy komplett gyújtáskapcsoló csere kell? Utángyártottat megéri? Az 6800, a gyári 30-40.000. Vagy próbáljak bontottat vadászni?
Sziasztok! Párom 2001-es Felicicájának első lökhárítóját szeretném megújítani. Gondoltam, akármelyik bontóban veszek gyári fehéret, hát óriásit koppantam, világon nincs. A lőkös több helyen repedt-törött, rögzítési pontoknál is, festék foszlik róla. Műanyagos meghegesztgetné pár ezer Ft-ból, aztán csiszolhatnám+fújhatnám. Utángyártott minőségére többen panaszkodtak. Birózzak a töröttel, ami most van?
Jó estét! Antenna problémám van és ebben szeretnék segítséget kérni. Az összes antenna hozzászólást elolvastam, de nem találtam megoldást az enyémre. Svgyula fórumtárs talán tudja a megoldást de mindenki segítségét előre is köszönöm. Kb 3 éve a belvárosban lelopták a gyári antenna szárat. Vettem egy univerzálisat. Budapesten nem volt semmi probléma vele. A Phillips gyári rádióval nem voltak vételi gondok. De kb. 2 éve olyan helyen lakom ahol sok a hegyes-völgyes terület. Vettem egy skoda 40 cm-es antenna szárat. A gyári rádió után már a 3. fejegységgel szeretném használni de nem tudom normálisan. Az antenna kábel az a fajta ami a fő éren küldi fel a 12 voltot a gyárilag erősítős antenna talpba. Amikor az első csere rádiót megvettem abban reménykedve hogy jobb lesz a vétel ( rosszabb lett ) vettem utána egy fantom tápot. A vétel jobb lett ( több csatornát tudtam fogni ) de nagyon sokszor besisterget. Következő fejegység ugyanaz. Megvettem a 3. fejegységet, a probléma maradt. A fórumot rengeteget olvasva úgy döntöttem, hogy veszek egy erősítős szélvédő antennát. Sokkal jobb lett a helyzet de még mindig fenn állt a probléma. Vissza is vittem. A barátaim autójánál NINCS ez a gond. Én úgy gondolom az antenna erősítő a talpban megkapja a 12 voltot mert ha össze érintem a fantomtáp feszültség csatlakozóját az iso 12 voltos csatlakozással (elektromos antenna kimenet ) jobb lesz a vétel és a fantomtápnál mérhető a megfelelő feszültség a rádió ki-be kapcsolásánál. Példák: oda teszem a lábam a gázpedálhoz sistereg, megállok egy másik autó mellett-mögött sistereg, kinyitom a csomagtartó ajtót sistereg, menet közben random módon sistereg, és így tovább. Mivel mind a 3 rádióval csinálja-ta nem hiszem hogy rádió gond lenne. Csak az antenna szerelvényekre tudok gondolni ( fantomtáp, antenna kábel, antenna talp, stb ) hogy ezek szednek össze zajokat és ez miatt működik így. Mi a megoldás? Vegyek egy új erősítős antennát de olyat aminek külön vezeték viszi fel a 12 voltot ( ne keljen fantomtápot beiktatni ). Amiket találtam az 3 méter hosszú kábellel vannak szerelve. Ez meg rövid ( ha jól tudom min. 4,5 m kell ). Meg olvastam, hogy a beszerelése sem egyszerű. Az antenna talpnál hogy derül ki, hogy jó-e a testelés? Bocsánat ha hosszúra sikeredett, de csak így tudtam a problémát bemutatni
Pedig épp ezt csinálja mikor nem kap jelet a kulcsból az immo, normál esetben van egy gyűrű a gyújtáskapcsoló körül, és egy doboz (talán a motortérben) ami össze van párosítva a motorvezérlővel. Ha nem ad neki jelet, akkor mindíg leáll a motor.
Több lehetőség is van, vagy a chip esett ki a kulcsból, vagy a gyűrűn keresztül nem érzékel, vagy tényleg hiányzik, de a vezérlő keresi, esetleg ha mégis van, akkor tönkrement az immo egység.
Több lehetőség is van a javításra:
Megjavítani ha van benne, vagy venni bele egy bontottat és összetanítani, esetleg kikapcsolni, hogy ne keresse.
Volt akinél a chipet kivették a kulcsból, és ráragasztották a karikára, agy indult az immo nélküli másolt kulccsal is.
Na pl. ilyen esetben ha leesik a chip a karikáról, akkor észre sem veszi a gazdi, csak hogy nem megy.
Sziasztok!van egy skoda feliciánk ami nem akar beindulni!bemérettük immo hibát ír ki,de az nincs benn!beindul egyet röffen és leáll!mindenki tanácstalan!valami ötlet?köszi
Tud valaki olyan megbízható és hozzàértő szerelőt (lehetőleg Pesten),akinek megvan a tudása és a technikai háttere is ahhoz hogy megcsináljon egy ilyen computeres alapbeállítást?
Szia! Igen, minden lehetséges sőt az ellenkezője is! Ha rábízod egy zsivány szerelőre akkor arany áron számolja jel a legolcsóbb alkatrészeket és 10eft/óra szereli be. A normaidő helyett pedig a kávé/reggeli/wc/cigaretta idejét is hozzáírja. A végén pedig megtoldja a dátummal a számla végösszegét................
Vásárold meg saját magad a motorkód alapján a vezérműláncot, a vízpumpát, olajdekli/vezérműfedél tömítés, fagyálló, olaj, olajszűrő. Aztán vidd el a szerelőhöz ha nem bízol benne várd meg. A használt alkatrészt pedig kérd el. Az olajra mond azt, hogy hangyák ellen használod(amúgy arra tökéletes:-) )
Vagy ha az nem segít, lehet, hogy első körben próbálkoznék egy bontott sorral, azt viszonylag kibírható áron lehet találni, aztán ha minden kötél szakad, akkor a kettőből talán még mindíg össze lehet legózni 4 működő injektort.
Na, sikerült gépra tenni, és azthiszem megvan a hiba...
4 injektoros a feliciám, és azt jelzi, hogy az első, és a második injektor nemjó. Nem is egy olcsó dolog, ujjonta megvenni ilyet, szerintetek bontóból érdemesebb lenne bele venni?
Igen, jó a favié. A stift helyén a lyukat ragaszd le míg áttolod a szimeringet. Elvileg megcsinálható, ha biztonságosan felemeled és alá bakolsz, de nem lesz kényelmes.
Gyerekek! Valaki egyszer régen leírta a váltó rudazat szimering cseréjét. Jól emlékszem, hogy a favorité t javasolta? Picit szivárog a váltó olajam a rudazat mellett. Csinált már valaki ilyen cserét? Neki lehet állni akna és emelő nélkül?
Kivettem ezt a hőjeladót, az autó vázán hagytam kicsit lehülni, kb 10 percet. Ezután megmértem a 2 - 2 kontaktját, az első két kontakt között 1300 ohm volt, másik kettő kontakt között 1500 ohm volt.
Lehet hőfokjeladó hiba is akár, ha nem jó jelet ad a vezérlésnek, akkor az benzinen nem dúsít hidegen, így nem is pörög és nem is indul. A gázba azért nem szól bele, mert azt nem a motorvezérlő adagolja úgy tudom. Nézz rá mit jelez indításkor a motorvezérlő, esetleg lehet méregetni az ellenállásokat a gombánál, vagy bele lehet próbálni egy cseregombát, és rögtön kiderül hogy az-e a ludas.
Ezekhez is van felújító k. 2 csap (tengely), 4 gumigyűrű. A csavarboltban hozzá lehet mérni az átmenő csavarokat talán 8-asok.A rugós stiftet megfordított 7-es fúrópálcával szoktam kiütni.........
Szia! A szegecsek alatt csak gumi csillapító van vagyis ha lefúrod a szegecseket és kiütöd onnan akkor simán csavarral is helyettesítheted. Semmi "ördögtől" valóra nem kell gondolni az egész egy gardán kereszt amit az általad jelölt helyen gumi csillapítóval láttak el. Arra kell számolni, ha szétszeded azok a gumi alkatrészek úgy fognak belőle kihullani. Nekem pár hónapja volt egy ilyen műtétem bár az enyém kicsit másképpen néz ki. Én kivettem azt az öreg és puha gumit és tettem bele újat. Na nem úgy vettem hanem itthon kivágtam lemezből! A vastagságot meg úgy értem el, hogy több lemezt összeragasztottam pillanatragasztóval a kivágás után. mivel a Az összerakás után már nem tudnak sehova elmenni. Azóta tökéletes holtjáték mentes a váltó. Ja nekem még menetet is kellet fúrni mert az enyémnél egy nagy kocka alakú doboz ez a kereszt:-( és a szegecseket már nem lehetett sehova visszarakni ezért át kellett fúrni és úgy csavarozni.
Felújítókészlettel felújítottam a váltórudazat váltókar alatti részét, viszont kiderült, hogy ott lötyög igazán, ahol kapcsolódik a váltótengelyhez. Az volna a kérdésem, hogy a képen látható nyílnál levő alkatrész belsejében mi van? Persely? Mert nem nagyon találok sehol olyan alkatrészt ami oda passzolna. Durva holtjátéka van, több mint fél centi. Ha csavarral oldották volna meg, nyilván szétszedem, de addig nincs kedvem lefúrni a szegecseket róla, amíg nem tudok beletenni valamit. Köszi!
Erősen kösd össze olyan dróttal ami nem szakad el mielőtt leveszed. De tényleg legyen szoros kötés, lehető legszorosabban!! Utána lehúzod, valaki lenyomja kicsit az új gátlón, amig elkapja az új gátlón a menetet és gólban vagy.
Több helyen kösd meg, én rézdrótot használtam, amit a falban szoktak húzni villamosvezetékként. Így vissza tudod játszani, de így is szenvedős lesz.
Én a spirált nem szoktam kihúzni, csak a motortérben kiakasztom a másik bovdennel összekötő műanyagból, úgy picit többet enged. Bárhol lehet, de nem hinném, hogy ott a baj oka. Az immo doboza az talán a motortérben van, a gyűrűje meg a gyújtáskapcsoló körül. Központi zár vezérlő nekem nincs, az meg talán a tűzfalon szokott lenni. A gyújtáskapcsoló az tud vacakolni, mondjuk az enyém csak indítani nem akart néha, ezért az előző gazdi beépített egy start gombot. Azóta is azzal a betéttel járok és indít is a gomb meg csak extra. :)
Műszerfal mögött nem sok minden van, a fekete rész viszonylag gyorsan és egyszerűen kioperálható, de ott csak pár kábel és stekker van, meg izzók. Ha ráadod a gyújtást, akkor világítani kell az akku lámpának, amíg el nem indul a töltés, akkor viszont el kell aludnia. Ha menet közben parázslik, akkor esélyes a generátor hiba.
Szétszedéshez meg volt itt korábban leírás, öt csavar, meg a kilométeróra spirál tartja a helyén:
2001-es Feliciához keresek jobb első ködlámpa takaró rácsot. Ellopták :( Érdeklődtem bontókban, sehol nincs. Azt mondta az egyik webáruház tulajdonosa, hogy nem gyártják már. Kérlek segítsetek!
Véleményem szerint teljesen rendben van a töltés, és az akku kör.
Testhiba, testkábel korrodált kötése valamelyik kisáramú részben, pl. motor-kaszni között, a műszerfal, a motortér valamelyik testkábelénél.
Fizikailag nem tudom most megmondani hol vannak ezek a Felicián, szemes sarut és csavaros kötéseket keress, ha jól emlékszem a kormányoszlop környéke, vagy a bal alsó levehető kárpitdarab alatt.
Motortérben meg simán megtalálod ezeket.
Nem mindig maga a csavaros kötés korrodál, hanem a saruból kirohad a kábel, és csak a műanyag kábelkülső marad, jól meg kell rángatni, ha ilyenkor a kábel a kezedbe marad, megvan a bűnös.
Szerintem a cikkíró meg a mekkmester hivatkozás nem rád vonatkozott, hanem arra a cikkíróra akit először linkeltem. :)
A 13,4V és főleg a 8V menet közben nagyon nem oké, vagy az van, hogy az akku vagy valami más annyit vesz fel, hogy másra már nem jut, vagy simán vacakol a generátorod/feszültségszabályzód.
Az állóhelyben 12,3V az kb. 60-70%-os töltöttség, szóval szintén nem jó.
Az meg, hogy 8V-nál minden összevissza működik szinte természetes,
nem annyira vannak kitalálva, így simán kevés nekik a feszültség.
Nem tudom merre laksz, és hogy van-e a közelben generátor javító,
de én ha az én tütüm csinálna ilyeneket, akkor első körben mivel a generátor elég gyanús,
elvinném egy generátoroshoz, hogy nézze át, mérje ki.
(Konkrét esetben simán vettem bele 8000-ért egy felújított generátort, ami 8 éve jól van és működik.)
Ha a generátort kizárnám, jöhetne az akku ellenőrzése, illetve ezekkel párhuzamosan a csatlakozók tisztogatása, meghúzása.
Szia! Nem lemerült műszerrel mértem, hanem a fedélzeti komputerről vagy ,hogy írják!!Azt is leírtam hogy járó motornál mutat a kijelző 13,4 et és,hogy menet közbe leesik a feszültség 8 voltra megajdul minden index műszerfal világítás!Azt is írtam .hogy ugyanezt csinálja indításnál!
Szia! Nem vagy helikopter! A töltés amit mutatnak azért csalóka mert ott egy nem feltöltött akkumulátorral a rendszer feszültségét méri. Az akkumulátor nem képes a feszültséget állandó értéken tartani, ha bekapcsolsz rajta egy fogyasztót pl ventilátor. Abban a pillanatban zuhan a feszültség egészen addig amíg a teljesítményt ki nem elégíti. Az autó fogyasztása üzem közben egy hagyományos disel autónál igen alacsony míg egy benzinesnél a fogyasztók bekapcsolása után jóval magasabb. A generátor is csak a feszültség emelésével képes a teljesítményét növelni mivel nem a paksi reaktor van a motortérben:-) Ezért kell a töltésnek 14,4V lenni, ami amúgy a "gyári" feszültségszabályozón rajta is van ha jól emlékszem. Tehát ha nincs meg a feszültség akkor valami nem jó, egy igen magas fogyasztó üzemel a kocsiban amit nem bír el a rendszer, vagy az akku éppen dupla csövön szív vákuumot a generátorba:-)
A céges régi L200-as mitsuban gyárilag volt amper és feszültség mérő. Ott is mindig megvolt a 14V a rendszerben.
Ezek szerint megint én vagyok a helikopter, de én mindenhol csak olyat látok, hogy a feltöltött akku nyugalmi állapotban, pár órával a töltés után az 12,8V körül van, amit a kocsi 13,7-14,7V töltőfeszültséggel tölt, míg el nem éri a 12,8V-ot.
Azt írod, hogy "A töltési feszültségnek mindig magasabbnak kell lenni mint az adott akkumulátor névleges feltöltött értéke"
Ha abból indulok ki, hogy a feltöltött akku 12,8V akkor annál a 14,4V amit a feszültségszabályzó enged, bőven magasabb, nem?
Ha 14,4V lenne a teljes feltöltés (amit ugye továbbra sem rögtön a töltés befejezése után kell mérni), akkor nagyobb töltőfeszültséget engedhetne rá a feszültségszabályzó, akkor nem ártana neki a 16-17V sem, márpedig volt itt akinek annyitól elfüstölt az akkuja.
Ja és ne higgyél el mindent egy "mekk mesternek" A cikk írója valószínűleg egy lemerült műszerrel mérte a feszültséget:-)
A töltési feszültségnek mindig magasabbnak kell lenni mint az adott akkumulátor névleges feltöltött értéke másképpen az áram (mivel nem hülye) visszafele áramlana vagyis merítené az aksit! Az akkumulátor töltőm üresben 16V feszültséget mérni terhelten pedig 14-15V amikor felmegy a töltöttség az akkuban akkor pedig lekapcsolja.
Szia! Ez teljesen biztos! A 12V az akkumulátor névleges feszültsége ott már "üres" Ha az alá van merítve akkor már károsodik! Onnan lehet megtudni, hogy döglődik az aksi ha megméred a feszültséget és felrakod töltőre de ott sem megy fel 14V fölé esetleg pár órán belül valamennyit esik a feszültség, akkor már nem sokáig húzza. Ilyenkor elfogynak az ólomlemezek. A darabjaik lepotyognak az aljára és ha nem okoznak cellazárlatot akkor is csökkentik a hatásos felületet. A 14,4-14,8V a teljesen feltöltött akkumulátor feszültsége. A töltésvezérlő mindegyiknél 14,4V-ra van beállítva. Tehát ha járó motornál nem megy fel a feszültség 14V fölé akkor már gubanc van!
Van egy 2001-es 1.3 Felíciám. Érdekes hibát tapasztalok és a segítségeteket szeretném kérni, hátha más is tapasztalt már ilyet és tudja a probléma okát is.
Télen azt vettem észre, hogy a termosztát első nyitásáig a fűtésem türhetőnek mondható, de miután kinyitott a termosztát, gyakorkatilag csak langyos levegőt fújt az, autó még azután is, hogy az addig visszaesett vízhőfok újra elérte a normális 80 fok körüli állapotot. Nem nagyon foglalkoztam vele, mert nem zavart, hogy nincs olyan hatékony fűtésem. Arra gondoltam, hogy levegős a fűtőradiátor és ennyi. Aztán azt vettem észre, hogyha leállítom a motort és pár perc múlva újra beindítom, akkor egy ideig a fordulatszámom ugrál. Pár perc után újra beállt a normálisra. Időközben úgy alakult, hogy sokat pihent az autó, nem jártam vele, csak néha, hogy mozogjon, kb 10 km heti egy nap. Tönkre ment a termosztátom időközben, ennek egyértelmű jelei lettek, nem volt hajlandó kinyitni. Kicseréltem egy újra. És most azt tapasztalom, hogy nyit mikor kellene, ezzel semmi gond, de a fűtés ugyan úgy nem az igazi és ha sokat állok piros lámpánál felmegy a vízhőfok (a hűtőventilátor bekapcsol rendesen) és a fordulatszámom is felmegy 3000-re, majd ugrál. Hiába állítom fűtésre a rendszert, csak langyos levegőt fúj. Inkább le is állítottam, nehogy felforrjon a vízem. Fogalmam nincs mi okozhatja. Van valakinek hasonló tapasztalata?
Előre is köszönöm a válaszokat. Azt sem bánom, ha valakinek ötlete van, privátba írna, mert ritkán van időm benézni ide...
Szia! Az állóhelyzeti kontakt ellenőrzés nem pontos! Az aku saru csatlakozása is lehet ludas! A 13,4V az kevés! A feltöltött aku 14,4V! A töltésnek is kb ott kellene lenni. Valahol elveszik a feszültség egy rossz érintkezés miatt! Az aku saru mellett a vezeték rögzítést is le kell tisztítani! Mert a saru az csak az egyik része, de a bekötött vezeték alatt a szorító csavarok alatt is oxidálódhat és ráadásul a testelés vezeték ha nincs beforrasztva csak préselve akkor ott is veszíthet feszültséget! Én a préselt vezetékeket mindig még le is forrasztom. Arra figyelj, hogy ha le van egy vezeték csavarozva valahova az nem jelent jó érintkezést!!!! Csavar leszed, felület megcsiszol esetleg csavarlazítóval befúj, letöröl és újra visszahúz!
A fűtésmotor "elméletileg" állandóan megy(nálam is) alapálláson kapja meg a legnagyobb ellenálláson keresztül a feszültséget és a fokozat növelésével csökken az ellenállás értéke ill. az utolsónál direktbe kapja a 12V-ot!
Ha nem boldogulok vele autóvillamossági szerelő lesz a vége bár nem tudom milyen árba dolgoznak plusz még egy csomó mindent kell cseréjek müszaki stb :s
1995-ös Skoda Felicia, Ausztriából hozott , vezetett szervízkönyvvel, itthon is rendszeresen karbantartott, másodautónak használt, megbízható autó eladó. Odakint egy nő vezette, itthon meg a lányom, egyik sem versenyzett vele. .280 ezer Ft. Belseje is kifogástalan. 119000 km.
Egy 1.3-as, 98-99 -es évjáratú benzin/gázos feliciáról lenne szó.
Az a problémám vele, hogy nagyon nehezen gyúl ha hidegen inditom kb ötödszörre. Ha már nehezen beinditottam, akkor a fordulatszám általába 300-0 közt ingadozik, majd bedöglik. Többszöri próbálgatás és gázolgatás után beáll a normális fordulatba, 700 körül, de ha lepadlózom, elkezd valami pukkadozni, majd bedöglik. Ezt csinálja ha benzinnel üzemel... Gázzal semmi probléma nincs, gázon normálisan megy.
Szia! Első lépésben testelési hibát keresnék! Második körben az aku cellazárlatát nézetném meg. A test hibát először a motor és az alváz között kezd el vizsgálni. Mivel a töltéshez és az egész működéshez a generátortól ott kapja a negatív pólust! Nézd meg az önindító testelését is vagyis a felfekvési ponton! Az semmit nem jelent, hogy 2db csavar fogja a blokkhoz! Amikor az indítóáram több száz amper minden kis érintkezési hiba halmozottan jelentkezik! Leveszed az önindítót és drótkefével vagy egyéb eszközzel fémtisztára pucolod a felfekvési felületeket! Ez akkor is sokat dob az indítási intenzitáson ha minden egyéb rész tökéletes!
A lakatos ha nem rokon v. esetleg haver , akkor gyorsan rákérdezni a munkadíjra. Az enyémnél 2 éve megegyeztünk 70e be és lett duplája ,benne volt 1 első sárvédő,2hátsó javító ív, 2küszöb. Úgy volt,hogy nem kel hozzá semmi csak egy ki s javítgatás ,de megbontás után derült ki:nagy munka lesz....... A többi dolgot/ felemelve/ a kasznisnál átnézegeted-így messziről csak találgatni lehet.....Amúgy gratula a géphez ,esetleg egy -két képet,ha megoldható.......
Üdv mindenkinek! Ebben a hónapban vettem egy 99-es LX Feliciát 1.3 mas benzin (vágyam volt rég ) potom 120 ezerért . most a kasztnisnál lábadozik , szeretném megmenteni szegényt. A következő dolgokkal kapcsolatban kérném segítségeteket
, tippjeiteket :
-alalvető dolgok ( motorolaj, szükséges dolgok amiket a tipus megkíván)
-hibái a szépségnek :
-iszonyat nagy ívben fordul , mondjul egy 99 es suzuki swifthez képest. Nem tudom , hogy Ők alapból ilyen nagyléptűek, vagy problémás a dolog .
- visszefele a kettest nem veszi , csak alacsonyabb fordulatszámon , ez kuplungcserével megoldható, vagy szimkrongyűrű gyanús a dolog ?
- középső box hiányzik , sehol sem találtam , valakinek javaslata ?
- egy telefondokkoló bevan kötve a sebváltókar elé, ezt honnam tudnám.kiszedni kábelezés szempontjából ?
- kotyogó hang kisebb bukkanóknál kis sebességnél is ( valószínűsíthetően felfüggesztés felől )
Valakinek van valami tippje, hogy merre keresem a hibát? Amikor elveszem a lábam a gázról és a kuplungot is kinyomom a az alapjárati fordulat annyira visszaesik hogy sokszor lefullad az auto. Ezt csak meleg motornál csinálja. Nem mindig de egyre sürübben. Van amikor csak felvillan a töltésjelzö és az oláj nyomás lámpa. Ezt szinte mindik csinálja amikor a ventilátor nem alapon megy hanem gyorsabban. A motor 1.3as MPI.
A kérdésem az lenne hogy hol találhatò a központi zár vezérlö egysége hogy amit megvettem hozzá távírányítót mellé kössem. Aki tud bekötési rajzot képet videót azt megköszönöm
600 km-en 1 liter olaj az sok. De mivel csak 270 ezer van a talicskában én elöszőr a szelepszár szimeringet javasolnám kicserél(tet)ni. Egy szívó dízel motornak nem illik 270 ezer után meghalni,ha megkapta azt ami jár neki.Ha az megvan,akkor viszonylag egyszerűen lehet ellenőrizni,hogy kopott-e a motor anélkül,hogy megbontsátok.Alapjáraton hagyod felmelegedni üzemi hőre,majd járó motornál kihúzod a nívó pálcát s ha ott láthatóan füstöl,akkor min. gyűrüzni kell a dögöt.
Nagyon hasonló motor van a 3-as VW Golf korai példányaiban,a VW Poló sdi-ben,a púpos VW Caddyben valamint a Seat inca-ban stb.De láttam már ilyen motort '92-es VW Passat-ban is. Ám ezekkel az a baj,hogy a motor tartó bakjai nem ott vannak ahol a skodrié,plusz a skoda váltó sem megy fel rájuk nagyvalószínűséggel a kuplung harang csavar furatjai miatt. Én ezt az opciót kilőném a helyedben.
Ha minden áron motort cserélnél vagy csak nem maradt más lehetőség,akkor nagyjából 50-70 ezerért lehet kapni bontott mocit. Ám azt tudni kell,hogy azok futás teljesítménye kb,mint a Tiéd jó esetben.Ha gondolod ebben tudok segíteni.
Ha nagyobb teljesítményű motort szeretnél,az is megoldható,de ahhoz nagy a bürokrácia mire hivatalossá teszed és nem kevés pénz.
A váltót mégis beépítettük, beindítás előtt vette a sebességeket, majd' 1.-be elindultam, utána hátra tolattam. Ennyi volt a történet! megszorult a váltóban a rudazat csonkja... az eladó szerint a beépítéssel elrontottuk! Szerintem pedig nem.
Haát pont ezért írtam , hogy kell kipróbálni. Rémhírek szerint : megkopott difinél, szállításnál elcsuszhat a belső rész, nyíregyházi bontóban láttam (úgy rémlik), rövidre vágott parfisnyél volt bedugva mindkét oldalába , azt mondták az elmozdulás miatt.
Sziasztok, kaptam egy váltót, de nem volt benne egyik fėltengelycsonk sem. Írtátok rėgebben, hogy így valami problėma lehet vele! Meg tudná mondani valaki mi történhet vele? Köszönöm előre is.
Az azért érdekes! Te cserélted vagy szerviz? Mennyire megbízható az aki cserélte? Mert ha nem láttad a cserét akkor lehet, hogy csak láncot cserélt az meg hamar igazodik a kopott kerekekhez........
Az enyém akkor sem csörgött amikor ki lett cserélve meg azóta sem. A másik amitől hangja lehet a túl híg olaj, főleg nyáron.
Van egy 1.3-as Skoda Feliciám. Hibajelenség: leállítás után 1-2 órával nem indult. AC pumpa jó, benzin van. Szívótorokba ha beöntöm a benzint, addig megy, amíg el nem fogyott. Gyújtás van.
Valami letiltja az AC-t és a motor nem kap benzint. Tud valaki valamit? Ötletek? Valakinek volt ilyen hibajelensége?
Szia! Azért nem értem ezt a "láncfeszítős" dolgot mert ha megnézel egy gyári szettet az asztalon akkor látni lehet, hogy az ujjad nem férne el. A lánc lazulása meg csak egy kevés "zörgő" hangot ad mert ilyen kis méretben nem tud akkorát nyúlni, hogy a vezérlést elvigye valamerre. Ha valaki mégis csinált ilyen láncfeszítős fedelet az biztosan valami versenyző pára aki legyalulta hozzá a hengerfejet és belepiszkált a vezérlésbe is olyan mértékben, hogy egy kevés lánc holtjátéknál is utoléri a szelepet a dugattyú:-) Normál használatnál (hacsak az zasszony nem egy tuning őrült versenyző?) abszolut felesleges kínlódás arról nem beszélek, hogy ha az ott elszabadul akkor lehet blokkot cserélni......
Persze ettől még igaz, hogy hasraütés alapján valszeg nincs összesen 10db ilyen sem az országban, tehát a mezei Jóska bácsi az nem feszítős fedelet fog keresni, hanem csak láncot cserélni, ahogy az gyárilag, szériában is volt... (de lehet, hogy hallott róla, hogy van ilyen, és azért keresi)
Pedig létező dolog, igaz (szerintem) nem gyári lehet a cucc (vagy ha az, valami kis széria, opcionális, stb...), valószínűleg kisipari cseh gyártmány, de van ilyen, Favoriton láttam is már.
Remélem segítek nekem is ez volt a gondom, de egyik pillanatról a másikra másod tulaja vagyok kocsit le is élték most próbálom rendbe hozni. Én nekem konkrétan mondták a map szenzort kéne cserélni bontóban vettem több érzékelőt is mert forum-on több mindent írtak. De kicseréltem a MAP szernzort (bontott) és a kettesben lévő kanyaroknál nem rángat nem veszt hirtelen erőt pedig tövig a gáz folyamatos haladásnál is rángatott ez mind megszűnt egyenlőre úgynézki. Én is kitakarítottam egyébként mindent bár gyertyát nem cseréltem de úton van mert közben rendeltem azt is ez miatt.
Tengermély tiszteletem mindenkinek!Nem találtam fabia topicot,ezért itt próbálok érdeklődni.Bátyámnak van egy 1.4-es Fabia classic autója.Gyárilag a fényszórók felső részén van valamilyen vízterelő,vagy nemtom mi.Ez gumiból van,A jelenlegi cucc eléggé hiányos és cserélni szeretné.Mi a pontos neve annak a valaminek és amúgy mi lenne a dóga?
Szia! Én még nem hallottam az 1,3-as felicia láncfeszítőjéről! Ha zörög ki kell cserélni. Az 1,6-os VW motorosnál van mert az felülvezérelt de nem láncos az 1,9 diesel-ről meg nem tudok nyilatkozni de szerintem az is szíjas.
Nem kell feltétlenül használt gondoltam hátha akad valakinek itt is akkor nem kell drágán venni újat amivel még szórakozni is kell mivel a szín nem ugyan olyan...Ha nem lesz senkinek se pár napon belül akkor kénytelen leszek úgy is vagy újjat vagy vaterán jofogáson nézni, venni egyet...
Sziasztok!olyan problemam van h osszetort a jobb hatulja az automnak skoda felicia 1.3 mpi es nem indul a motor!gyujtast ráadom szepen dolgozik az ac aztan inditaskor csak kattan egyet!mi lehet a gond?
Sziasztok! Van 4 db fehér utastér ajtóm, első szélvédőm, motorvezérlőm meg pár bontásból megmaradt alaktrészem 1998-as 40kw-os feliciához! Olcsón eladóak, ár megegyezés szerint!
Lenne egy kis problémám az 1.3-as, 50KW-os benzin/gázos feliciámmal.
Az lenne a gond, hogy mindegy eggyes hideg inditásnál kb hatodszorra indúl be benzinnel és a fordulat se normális mindig, az elején 300-0 körül ugrál, aztán bedöglik. Majd néha alapjáraton megy, de ha meggázolom elkezd pukkadozni valami és aztán be is döglik. Benzinnel nem is lehet járni vele, ha nem doglik be, akkor alig bir menni.
Ezt csak benzinnel csinálja, gázzal meg tökéletesen működik, semmi ingadozás, minden ahogy kell.
A simos manager után vagcommal meg lett csinálva az alapbeállítás? Írja is a program amikor lefut. A simos manager a régi értékeket törli, alapbeállítást nem végez tudtommal. Tehát utána vagcomon a basic settings részben a 098as csoportnál go-t kell nyomni, ahogy a program is írja.
Először is fojtószelepet tisztítottam ki ,utána minden indításkor felpörög 2000 /ford, mikor rálépek a gázpedálra felpörgetem 3000/ford-ig utána visszaál 1000-re
Javaslatra csináltam egy hibakód törlést utána meg simos-al végig vittem kivettem a rózsaszín biztit hagytam egy kicsit gyujtás le ujra inditottam az autt és szépen beállt 800/ford!
Na de ez 1-2 napig volt jó most megint elkezdte a marhaságját!
Ja ha rálépek a fékre akkor is visza esik a fordulat!
Szia!Előre ittam a medve bőrére,most megint elkezdte ugyanúgy felpörög 2000 res fordulatra de most még rosszabb!Ötlett ?Lehet valamit nem jól csináltam?
Megtörtént a benzin nyomás és a kompresszió mérése. Az eredmény: a kompresszió jó, a benzin nyomás 1 és 1,2 bar között. Szerintem úgy mérte a szerelő, ahogy lentebb írtad.de biztos ami biztos elküldöm neki amit írtál, és majd nyilatkozik.. Akkor ott voltam, mikor a pumpát rákötöttük direktben az akksira, és a szerelő szerint elég gyengén pörgött (nekem meg fogalmam sincs hogy kellett volna pörögnie).
Ha újonnan 10 e az unixnál,akkor az nem rossz.. Nem bánnám azért ha Te is mondanál egy árat : )
Valószinű,hogy ugyanaz,fémházas felül 90'-os kifolyócsonk alul direktbe sziv a másik tipusú szivattyú alul felül csatlakozó csonkos,ez a két verzió van több gyártótól egyébként az unixnál csak 10000 ft De mielőtt cserélnéd nyomásmérés kell,ha alacsony ellenőrizd a szelepet az injektor sor végén,egyszerűen lekell húzni a szelepről a tank felé menő csövet,direkt fesz a szivattyúnak ugy is lehet ,hogy lepattintod a relé házát és kézzel nyomod,ha nem jelenik meg benzin a csövön akkor biztosan alacsony a nyomás,ekkor tankból kiszed a szivattyú szerelvény nagyon egyszerű a hátsó ülések alatt van neki nyilás,a benzincsővet ellenőrizd ami nálam rossz volt szerintem minden 20 felé közelitő autóban esélyes és ha az is jó jöhet a szivattyú csere,ha kell az enyém akkor megegyezünk majd.
Eseted nagyon jól rávilágít, hány féle hiba tud lenni ugyanazon hibajelenség mögött! És akkor a Felicia még egy viszonylag egyszerű konstrukció - a mai hasonló kaliberű autókhoz képest. Én azóta küzdök ezzel a hibával, hogy hozzám került ez az autó. Az ötletelés kezdődött az ezermester bácsival a házban, utána az autószerelők és a bontósok.. Ezután találtam rá erre az oldalra. Itt azzal szembesültem, mintha ez az egyik leggyakoribb hiba lenne a Felicán, de rá kellett jönnöm, hogy a különböző esetekben szinte mindig más hiba állt az erőtlen, rángatózó,gázadásra fulladó motor mögött. Így történt, hogy cseréltem olajat, olajszűrőt, légszűrőt ( mivel az aktuális volt). Ezután gyertya csere vízhőfok- jeladó csere, map- szenzor tisztítás, pillangó szelep tisztítás, computeres- beállítás, és még ki tudja mi a bánat történt (nem is tudom már számon tartani).
Most pedig pontosan ezért nem akarok (és nem is tudok) 25ezer forintot kiadni egy benzinpumpára.
Én nem tudom ki találta meg neked ezt,hogy a benzin cső a hibás, de le a kalappal! nem értek az autókhoz,de úgy gondolom, vagy úgy találod meg a hibát,hogy itt valamelyik valóban sokat tapasztalt fórum-társ segít, vagy a sors kegyelme által találkozol egy ilyen szerelővel,aki megtalálta hogy a benzin-cső a hibás, vagy nem vagy olyan mázlista mint az előzőekben említettek, és a létező osszes alkatrészt kicseréled mire megtalálod a hiba forrást. Köszönöm, ezzel a variációval még tényleg nem találkoztam.
Csak tanulságként leirom,hogy az elmúlt 2 hétben a98-as MPI felimmel először nehezen indulással,majd már menetközbeni megtorpanással találkoztam
benzinszürő csere után nyomásmérés 1,2 bar igy szivattyú csere Bárdinál 17000 de elsőnek rosszat adtak nem jó a rendszerük a motorkod alapján,miután kiszedtem a enyémet kép alapján meglett a megfelelő elvileg 3 bart nyom, üzemi nyomás 2-2,5 felette nyit a nyomás szabályzó szelep az injektor sor végén.
Szivattyú csere után még mindig nem jó a nyomás még mindig kevés,végül meglett, röhej de a tankban lévő benzincső volt a hibás,elöregedett megpuhult nem tudta tartani a nyomást,ennyi 500ft és félóra munka ennyi lett volna,sehol nem olvastam ilyen esetről szerelők sem dobták fel ötlet szintjén sem,szóval legyen tanulság más számára az esetem.
A fékmester oldala tényleg profin meg van komponálva!.. Fél perc alatt megtaláltam. 3 típus van hozzá, csak sajnos az árak abban az intervallumban vannak,amit én most nem engedhetek meg magamnak.. Marad a bontott.. (vagy a Vika,arra kaptam egy tizenvalahányezres ajánlatot)! Vagy a bgombas által küldött linken található ajánlat..amennyiben az az egész szivattyura vonatkozik!
Bocsánat, előbb olvastam el amit írtál, és csak utána kattintottam a bolt linkjére! Ez ennyiért ajándék (főleg ha nem is utángyártott)! Nekem 25 ezer forint körüli árat mondtak. Ezt megveszem. Már csak az a kérdés, hogy ez csak a motor vagy az egész (házzal együtt) kerül ennyibe?
Akkor biztosan a jót kapod. Itt pedig https://skodapatika.hu/Skoda-Felicia-Fabia-Octavia-uzemanyag-szivattyu-mo több típushoz is ugyanaz van. De dobsz nekik egy email-t és biztosan válaszolnak. Nekem csak jók a tapasztalataim velük. Ha nem az az alkatrészük van akkor (nekem) küldtek egy emailt, hogy mikor tudják vagy nem tudják teljesíteni a rendelést.
De mi a helyzet ha nekem most csak bontottra van pénzem? Ott is 100%-os biztonsággal fogja tudni az eladó hogy az én 2000-es évjáratú 1.3-as MPi feliciámba melyik benzin pumpa kell?
Szia! Még két kérdés; honnan tudom hogy egész pontosan milyen AC kell? Nehogy az legyen hogy veszek egy újat, és ugyanúgy nem hozzá való és nem megy vele. A másik, hol van az AC- n olyan ismertető jegy, vagy jelölés, amiről kétséget kizáróan meg tudom állapítani hogy ez az amire nekem szükségem van? Köszönöm!
Akkor az a biztos ha veszek egy komplett AC pumpát, házastól, mindenestől. Ezen ne múljon a siker! Hosszú idő nyűglődése után, még soha nem látszott ennyire közelinek a megoldás! Hálás vagyok a sok segítségért, mindenképp beszámolok amint bekövetkezik a diadal! : )
Lehet, hogy csak nem jó a port száma amit kapott, én most az enyémet átállítottam com 2-re,
és a setup részben egyből látszik. Az eszközkezelőben a portok között lehet megtalálni a kábelt,
nálam usb serial port néven látszik, és a port beállítás alatt át lehet állítani, ha jól tudom com 1-4 között kezelik le a programok. Választani kell egyet ami szabad, és mennie kéne.
Ha rádugom a kocsira, akkor nálam kéken világít a ledje, és ráadott gyújtásnál tud kommunikálni a vezérlővel is.
Szia! Van a házon egy szűrő de nem hiszem, hogy az el lenne tömődve hacsak nem tankoltál valami orbitálisan rossz üzemanyagot. Az viszont úgy jelentkezne, hogy egyik pillanatról a másikra döglik az autó.....
Köszi Gyula, megnézzük! Ma azt mondta nekem valaki,hogy magában az AC házban is van egy kisebb szűrő, és ha az annyira eltömődik hiába jó a szivattyú-motor, nem megy át a nyomás. Ez valóban így van? És ha igen, ki lehet cserélni csak azt a kis szűrőt,hogy ne kelljen megvenni az egész szivattyút- házzal együtt?
Ha mechanikusan minden luk, felfogócsavar, seggéddióda kivezetés, állórész 3 fázis csatlakozások, a pozitív kivezetés jó helyen van (amit kizártnak tartok..) akkor beépíthető, seggéddiódás pozitív gerjesztésű mindkét generátor.
Csak a réginél ki van vezetve a segéddióda és a gerjesztés pozitív kefe egy külső mechanikus fesz.szabályzóra. Ami mostanság már elérett, megöregedett, elérte a nyugdíjazási kort.
A komplett generátor nem megy fel a régi helyére? Egyszerűbb lehet esetleg mint a diódahíd cseréje. Ha igen, az átkötésébe nagyon szívesen segítek így távolról, pofonegyszerű.
Szia! Természetesen akkor csak a bejövő vezetékre kell egy nyomásmérő órát szerelni és ráadni a nyújtást(lehet kell indítózni is) Aztán kiderül mit képes az AC nyomni.
Köszönöm a választ. Azt tudtam hogy 3-4 bar az elvárható teljesítmény. Ha jól értem, akkor most leszűkült a hiba lehetőség kettő dologra: vagy a szelep,vagy az AC.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy lehet csak az AC teljesítményét megmérni?
Szia! Az MPI-nél 3-4bar között kell lenni a benzin nyomásnak. Ha a szivattyú(?) csak ennyit tud és nem az van, hogy 1,2bar nyomásnál kinyit az injektor sor végén a visszavezető szelep, akkor cserélni kell a szivattyút! Ha a szerelő azt is megmérte, hogy mennyit tud/képes a szivattyú akkor jó. Ha csak a rendszerbe mért bele akkor kétesélyes még mindig a megoldás. De a tény az tény alacsony az üzemanyag nyomás! Így nem kap megfelelő mennyiséget a motor, ezért erőtlen, nehezen indul sűrűen leáll stb. DE nagyon takarékos:-)
Megtörtént a benzin nyomás és a kompresszió mérése. Én minden instrukciót amit leírtál ,mellékeltem a szerelőnek. Remélem figyelembe vette. Az eredmény: a kompresszió jó, a benzin nyomás 1 és 1,2 bar között. Mi a véleményed? Azok alapján amiről korábban beszéltünk, ez akkor szinte biztos hogy nem a hozzá való benzinszivattyú (AC) van benne.vagy az van benne ,de beszart. Jól gondolom, nem?
Urak! Egy kis segítséget kérnék, faros Skoda 55A-os (külső fesszabos) generátorába beépíthető a Felicia vagy a Favorit diódahídja? Segítő válaszokat előre i köszönöm.
A lambdaszonda hibája esetén a vezérlés egy un. vészüzemmódra áll át (állandóan egy meghatározott levegő-benzin arányú keveréket kap a motor), gyakorlatilag nem veszel észre semmit a motor működésében, a megnövekedett üzemanyagfogyasztás (kb.1-2 literrel több lesz) lesz a következmény (persze a kipufogógáz nem lesz környezetbarát). Üzemmeleg motornál, ha lehúzod a lamdaszonda csatlakozóját, akkor a motor alapjáratának kicsit meg kell emelkednie, füllel is lehet hallani, hogy a motor járása megváltozik (dúsabb lesz a keverék). Próbáld ki nyugodtan.
Ha lehúzom a lambda szondát, az mennyire árt a gépnek? Olyanokat olvastam, hogy olyankor nem volt alapjárat valakinél, meg eleve szarul ment az autó, másnak meg tökéletesen. Azért próbálnám ki, hogy akkor is rángat-e ez a szar, ha le van húzva a lambda.
Helló!A hőjeladót kicseréltem sajnos nem nyert.A nullpont jeladó nem tudom mi,de nekem a forró nyári napon sem indul,ha nem meleg a motor,vagy a víz,lenne
még valakinek valamilyen,gyakorlatból szerzett tapasztalata?
Nekem is csinált hasonlót csak hidegebb időben. Nulla foknál még indult minusz 5nél már nehezen minusz 10nél egyéltalán nem. És csak naponta az elsö indíásnál csinálta. Nálam a nullponi jeladó volt a ludas. Azt kicserélték és azóta jó. Na de mire erre rájöttünk...
Jut eszembe, nem kell valakinek egy Hella első lámpa ráncfelvarrás előtti Feliciához? Nekem már nagyon foglalja e helyet a garázsban, de kidobni sajnálom. Bp belvárosában egy köszönömért cserébe odaadom.
Én tavaly októberben adtam el a Feliciámat. 127ekm-t futott, első gazdás 40kW-os autó volt, korához képest gyönyörű állapotban, vonóhoroggal, külön felnire szerelt nyári és téli kerekekkel. Vizsgája akkor még egy évig volt érvényes, de bármikor átment volna egy műszakin mindenféle felkészítés nélkül.
Mindezt ebben az állapotban 280-ért hirdettem és 260-ért vitték el kb. egy hét alatt.
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 2001-es Feliciánk, 40KW-os, 1,3 motorral.
Nagypapától örököltük, aki újonnan vásárolta és vidéken használta, nálunk 5 éve van, szinte csak városi használattal és 98.000,00 km van benne. Az elmúlt időszakban kicseréltük a kipufogót, termosztátot, hőgombát, generátort, hónap végén megy majd vizsgára. Vettünk légkondis autót, mert a városban nagyon hiányzott a légkondi. A hátsó sárvédő ív korrodál, illetve a fényezésén vannak rozsda foltok.
Szerintetek friss műszakival reális egy 150.000,00 forintos árral elkezdeni hirdetni?
Köszi! Lehet, nem fog sikerülni rossz váltót találnom, de azt keresek, hiszen csak a dekni kellene, hogy rögzíthessem a váltóm. Szóval ha esetleg van valakinek elfekvőben egy rossz váltója, igazán az érdekelne.
Sziasztok! Volt egy kisebb történés az 1999-es évjáratú LXI 1.3-as Felíciámmal, aminek következtében többek között leszakadt a váltó. Most váltófedélre, vagy rossz váltóra vadászok, hogy ne kelljen egy még működő komplett váltót vennem ahhoz hogy újból rögzíteni lehessen. Esetleg tud valaki valamilyen megoldást?
Szia! Ha legközelebb csinálod legyen közelben gázlámpa. Ha megmelegíted a lengőkart és a szilentet berakod a fagyasztóba nem kell méteres kulcs. Az az érdekes, hogy szinte egy műhelyben sem ismerik a technikát pedig már a lovaskocsi kerekét is így rakták össze:-))
Fiam FiatStilo hátsó híd, két nagy szilent, már kiszedni se volt kis mutatvány, kibeleztük a még megmaradt gumit és fűrészlappal megvágtuk a perselyt. A bepréselésnél a satum csődöt mondott, elvittük a hidat 3 helyre, sehol nem tudták betenni se hidrulikus, se golyósprés alá, annyira hosszú, idomtalan, és ferdén kell alátámasztani ráadásul.
Végül az utolsó helyen az emberke talált 18-as finommenetű hosszú csavart, anyákkal, és 1 méteres csővel megtámogatott kulccsal sikerült benyomni, de megszenvedtünk vele.
Ha valahol találtam volna valakit aki 5ezerért bepréseli, kb. ugyanott lettem volna mint a fél nap szaladgálás ,üzemanyag meg a szívás.
A hátsót azt meg sem próbálom. Szeptemberben megy műszakira,előtte muszáj el vinni lakatoshoz,mert a bal hátsó küszöb kissé korrodált.Megbeszéltem vele,hogy cserélje ki azt is,mert nekem nincs hozzá szerszámom és azért,hogy 4-5 évente használom nem veszek.Most sem sokkal olcsóbb,ha olcsóbb egyáltalán,viszont a vele való szopó roller prés nélkül feledteti az árát. Persze mindenki maga érzi,tudja mennyi pénze van rá...
Pár éve, nyaralás előtt 2nappal öcsém kicserélte a hátsót is, szentségelt is néhány órát! Ráadásul WIKA szilent volt, persze vastagabb, mint a helye, de beletette. Szerencsére volt neki másik trapéztengely, anyák és talán (csőpersely?) is. Anélkül bukás lett volna. Komplett trapéz 15EFt fölött volt akkor meggondolandó a cseréje
Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz lengőkar ügyben. A4-es oldalnyi káromkodásokat és rengeteg időt tudsz megspórolni vele,ha az egészet kicseréled,ha nincs otthon prés.Egyszerűbb is gyorsabb is...
Én is neki fogtam itthon - prés nélkül -,de egy délutáni kínlódás után beláttam,hogy új a lelke....
Gyári bajusz kapcsolót lehet kapni. Drágább,mint az utángyártott,de én a gyárit ajánlom.Az utángyártott nálam két hetet bírt....Szerintem nincs különbség a kettő között,max a gyártó.
Inkább a lengőkart cserélj, kb. 3 óra alatt megvan a két lengőkar cseréje. Az első szilentek cseréje még viszonylag könnyű (mentes szár a behúzáshoz) de a hátsók préselve vannak. A régit le kell vágni a lengőkarról és az újakat fel kell préselni.
Mielőtt belefognál nézd át a kasznit, a hátsó szilentek felfogató csavarjainak rögzítése (karosszérián belül, anyacsavar) szeret korrodálni, nem biztos, hogy ki tudod tekerni a csavarokat. Próbáld meg a csavarokat megmozgatni.
az első lengőkarok szilentjét mennyire para cserélni? Azt tudom, hogy a gömbfejeket le kell fúrni, de a szilentek érdekelnének főleg, legfőképp a lengőkar "hátsó" szilentje.
Ebbe a lengőkart bele kell préselni, vagy viszonylag könnyen ki/be lehet mozgatni a lengőkar szárát? Mi a vélemény? Gondolom azért össze lesznek gyógyulva, de ez az egyetlen szilent, amit kicsit blockernek érzek a dologban. A másikat kivágom és beteszek egyet, de ez a szilent kicsit elszontyolított.
Tudom, hogy nagyon occó a lengőkar hozzá, de délutáni hobbiszerelést megérne, ha nem kell semmi különleges szerszám hozzá. (Pl.: olajprés)
Szia! Elméletileg 60eKm ajánlott. Bár az enyémből inkább elcsöpögött a váltórúd mellett amíg meg nem csináltam:-) Az utántöltés meg mindig "friss" volt.
Csak tök általános észrevételek, illetve találgatás:
A benzinnyomásra, szivattyú működésre nyilván nem dob hibakódot.
Talán elméletben lehet olyan, hogy a szivattyú ki-kihagy, és akkor leesik a rendszernyomás és bedadog. Nade látott már valaki így behalni szivattyút?
A hibakódnál az "intermittent" (meg az alsó- és felső limit közti ugrálás) érintkezési problémára enged következtetni...szerintem a rángatás oka inkább errefelé keresendő.
Alapjáraton - Autó faszán működik, egyszer csak elkezd ingadozni az alapjárat. A kaszni is kicsit remeg ilyenkor. Kb fél perc, és újra jó a gép,vagy ha megjáratom nagyobb fordulaton, akkor általában utána jó.
Menet közben - megyek részterhelésen, egyszer csak érzem, hogy elerőtlenedik az autó, rángat. Itt is ugyan az, mint alapjáraton: kb 10 - 20 mp, és megjavul magától, vagy nyomok neki egy padlót, 1-2 mp és ugrik és húz mint a bika.
Ami új: lambda szonda (jól is működik), fojtószelep (kibírtam röhögés nélkül amikor kifizettem), benzinnyomás szabályzó, aktívszéntartály szelepe. Fojószelep factory reset megcsinálva, alapbeállítás szintén.
Kérdésem: lehet-e ez benzinpumpa? Tönkre mehet-e úgy a benzinpumpa, hogy csak néha szar? Nem nagyon tudok már másra gondolni. Ha az injektorok lennének koszosak, akkor nem csak néha lenne rossz, hanem állandóan, nem? Továbbá szerintem szintén a benzinpumpára ad okot az, hogy mikor ráadom a gyújtást, és felnyomja a rendszert a pumpa, akkor hallani egy ilyen tompa nyikorgást addig az 1-2 másodpercig, aztán hallom a relét, hogy lekapcsol.
Vélemények? Köszi!
Ui: az autó egyébként a gyengébbik MPI, valós 178 000 km-rel.
Dobok be pár képet a kódokról amit be szokott dobni:
Valamint a 00537 Lower limit-et szotka bedobni magában.
Pedig csak néhány ezrest kellett volna kérnie! Nekem az első szerelő takarítással együtt 5EFt-ot kért, nem lett jó, elvittem másik szerelőhöz egy péntek délután 16 óra után és 1000 Forintért azonnal megcsinálta az alapbeállítást!
Sziasztok Tagok.Köszönöm a tanácsokat.,a folytószelepalapbeállítással kapcsolatosan.Ma sikerült bevinnem az autót és megoldódott a probléma.Bár egy kicsit csalódott vagyok mert egy szenzort is cserére kellett,egy hűtőfojadék hőmérsékletjeladót.,ami 2000ft dolog.és az alapbeáklításért elkértek tőlem 20ezer ft ot Egy kicsik Soknak tünik az összeg.
Az irányjelző bajuszkapcsolóm letette a lantot. Elvileg két félét gyártottak. Tudja valaki, hogy mi a különbség a kettő között? Az új helyére nem tudom betenni a régit (abból van gyári új)? Képeken nem látok különbséget.
Szia! Amikor jár a motor vagy amikor nem? A "sapka" szelepe vákuumra kinyit vagyis ha meleg a motor és tágul a hűtőfolyadék lezár így nyomás keletkezik a rendszerben amitől a folyadék forráspontja így a hőelvezető képessége megnő! Amikor lehűl a rendszer akkor a szelep egy pont után beengedi a levegőt. Pontos értéket nem lehet meghatározni mert az nagyban függ a hűtőfolyadék hőmérsékletétől de 1-2bar lehet max.
Szia! Pont azt két részt szedted le amihez nem kellett volna hozzányúlni. A "fekete kúp" au injektor fedél. A tömítések rossz sorrendje, a nem megfelelő meghúzási nyomaték és máris folyik orrán száján!
A "réz színű valaminek":-)) amit ha nem veszel le nem tudod eltávolítani a "fekete kúpot" na az a nyomástartó szelep! a fedél alatt van egy rugó a fedél egy gumírozott membránt szorít le. Ennek kell tartani az injektornál az üzemi nyomást. Vagyis a fedél meghúzási nyomatéka is igen kritikus. Ha gyenge elfolyik mellette a torokba a benzin. Ha túl erős elvágja a membránt és ugyanott vagy folyik a benzin a torokba! Ha nem egyforma(féloldalas) a meghúzás megint nem jó! Ott az AC 2bar körüli nyomást csinál és a benzin ott is kijön ahol a víz még csak nem is szivárog.A 2. értelemszerűen az amiről beszélek. A 3. 4. 5. is nagyon fontos mert azok zárják le a rendszert, hogy csak az injektoron keresztül menjen ill vissza a tankba a benzin.
Ja és a levegő mozgás érzékelő is a "fekete kúppal" együtt jön le és ugyanazon a csatlakozón van mint az injektor. Vagyis ha ennek az ellenállása változik a beszívott levegő hűtése által az injektor több feszültséget kap és több benzint adagol. Tehát bárhol sérül ez a rendszer az gáz!
Nem szedtem szét csak a légszűrőházat vettem le és fújtam bele egy kis féktisztítót aztán megtörőlgettem. Utána még levettem azta fekete kúpot meg a réz színű valaminek a lefogatását de vissza is raktam, szintem jól. Az alapjárati motor nem nyomja meg gyújtáson a pillangó szelepet azt figyeltem, talán most meleg volt annyira. De valami nem kóser idáig kicsit köhögött hidegen alapjáraton de most pörgeti nagyon.
Szia! Mit takarítottál ott? Kivetted az injektort? A egy elég kényes művelet mert kismillió lap alátét van aminek a helyes sorrendjét be kell tartani. Amúgy azt nem szokták tisztítani elég a benzinbe rakni adalékot és normális kúton tankolni.Vedd le a légszűrőházat és nézd meg nem folyik-e valahol? Ennél ha az injektor utáni nyomástartó szelep membránja tönkre megy vagy rosszul van rögzítve, az összes anyagot a torokba nyomja. Hiba lehet még ha valahogy kiugrik az az összekötő rúd ami az alapjárati motornál határolja a pillangószelepet. Ha leállítod és hideg a motor ráteszed a lábad a gázpedálra és ráadod a gyújtást érezni kell, hogy egy picit bemegy a pedál.
Nem biztattam. Csak megjegyeztem hogy van élet a rosszul működő hűtősapka után is.
93-94 fok között kapcsol a ventillátorom, autópályán meg 100-nál ha felforrna, ott már nagy a bibi.
Kb. 5 éve úgy szállt el a vízpumpám otthontól 360 kilométerre, hogy ha nyomás alatt volt a rendszer, elfolyt, kinyomta a vizet, miután kivettem a sapkából a rugós szelepet, simán hazajöttem pár liter víz pótlással. Vízpumpa cserélve lett, a sapka azóta is úgy van.
Nem emlékszem (több itt olvasott 'építő ' jellegű hozzászólással ellentétben) hogy valaha is itt a fórumon marhaságot tanácsoltam volna.
Ha kollégának 99-100 fok felett kapcsol a hőpatron, az a városba szopó a túlnyomás nélküli hűtőrendszerrel, de még azt sem tudjuk a sapka ment tönkre, avagy a kezdődő hengerfejtömítés hiba miatt fújják ki a buborékok a rendszerből a folyadékot. Csak annyit tudunk hogy a műszere szerint 90-nél nem megy feljebb, akkor az általad említett
"egy dugóban egy teherautó mögött kifújja a hűtőjéből a felforrt vizet" nem játszik egyáltalán.
És nem is azt mondta hogy rotyogó 120 fokos motorral ácsorog az út szélén, hanem valamiért kinyomja a hűtőfolyadékot.
Szia! Miért kell hülyeségre biztatni a kollégákat? Ezt az autót mint mint a többit is zárt hűtőrendszerre készítették ezen nem érdemes vitázni! A sufnituning itt nem játszik! Ha majd egy dugóban egy teherautó mögött kifújja a hűtőjéből a felforrt vizet akkor is adsz neki tanácsot? Akkor azt, hogyan tolja le az útról emelt fővel a megbuherált hűtős autóját, miközben az összes felmenő és lemenő rokonát elszidja a többi autós? Arra adj tanácsot hogyan lehet gyári állapotra visszaállítani ne arra, hogy lehet kibelezni..........
5 éve járok kiherélt hűtősapkával, évi 7-8 deci víz fogy így, nálad más gond lesz. Bele kéne lógatni a tartályba egy hőmérőt, pl. kazán vagy cirkohőmérőt és le kéne csekkolni, nem hazudik-e a műszered.
Hogyan jön ki a hűtőfolyadék, bugyogva, buborékosan, ekkor megfontolandó egy hengerfejtömítés csere, ha ugyanekkor tényleg 90-95 fok csak a hőmérséklete. Miközbe kinyomja, nem hallod forrni a motorba, ez jellegzetes hang.
Nem lehet hogy túltöltöd csak? Ilyenkor buborékmentesen simán kinyomja a felesleget.
A hűtőrendszerben mindig nyomásnak kell lenni másképp felforr a fagyálló is! Ha akkor is kinyomja akkor rossz a műszered és forr a vized! Ha tudsz szerezni infra hőmérőt akkor mérd meg a meleg motort és nézd meg mit mutat a "műszer":-). Nálam ilyenkor városban lassú közlekedésnél szinte mindig 100-110c° körül mozog ha tudok folyamatosan haladni akkor simán visszaáll 90c°-ra.
kérdésem lenne a hűtővízzel kapcsolatban a kiegyenlítő tartályom zárósapkáján állandóan kijön hűtővíz pedig a nem melegszik túl a műszerem mindig a megfelelő hőfokot mutatja
van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban ? ha tudtok segítsetek elfogadok minden tanácsot
Szia van reléje és "biz tije is". Nézd meg. üdv. (Gyanús ez) ,mert be tud ázni a biz ti doboz, ha tetőablakos .Érdemes a csatlakozókat is megmozgatni a biz ti táblán ...stb.
ennél olcsóbban nem kapsz. A használt a bontól pedig lehet kidobott pénz is ha megbukik újra a vizsgán. Meg esetleg már az odaúton összeomlik és nem jutsz el odáig sem.
Üdvözlök mindenkit.Ujtag vagyok,és olyan gondal küzdök,katalizátor kellene a Feliciámba most költöttem rá 250ezer forintot,mindent felujitottam rajta csak a katalizátort nem cseréltem.Peh ezen bukot a müszaki ha valaki tud eladot,vagy van olyan amit lehet használni megköszönném.
Mindenki a törlés utáni alapbeállítást javasolja, én lekötöttem az akksi sarukat, aztán az összes csatlakozót a fojtószelepházról és átfújtam az előbb említett spray-vel, nekem nem volt ezután semmilyen problémám az alapjárattal.
Üdv. Legközelebb használj inkább kimondottan erre a célra készült fojtószelepház tisztító sprayt, azután nem kell törölgetni, tökéletesen leoldja a durvább szennyeződést is amit a féktisztító és a WD40 nem fog.
teljesen tisztának látszik a dolog.szerinem nem maradhatott semmi maradvány nagyon ügyeltem a dologra.az alapjárat egy kicsit megemelkedett,de nem zavaróan.az nem is lennne gond .hanem az hogx mikor üresbe van az autó,és lassan növelem a fordulatot akkor ottmarad 2000 ezer környékén.majd csak hirtelen gázfröccs után áll vissza ,vagy ha nem adok fröccsöt neki akkor magától egy jó idő mulva vagy akkor sem.ez az egész jelenség a takarítás után keletkezett.próbáltam aksi levételt mindent.
Szia! Az a WD 40 meg a "vatta" érdekes csapat:-)) A vatta után biztosan nem maradt elemi szál a pillangószelepen? Inkább egy 1/2"-os ecset és féktisztító vagy csavarlazító ami igazán feloldja a lerakódott olaj+por trutyit. A WD 40-et mindenki isteníti de eddig nekem a legrosszabb tapasztalatom van vele. Tegyél egy kicsit erőteljesebb próbát a tisztításra:-)) Nem úgy mint a szűzlányokkal hanem inkább férfiasan beáztat-vár ledörgöl-lemos. Semmi gond nem lesz abból ha belefolyik a torokba a féktisztító mert azt az első pár fordulat során "kipöki" magából a motor. A torokban nincs érzékelő az a pillangószelep végén a "doboz" alatt van. A pillangószelep alsó és hátsó felére koncentrálj. Ha fent dörgölöd és lefolyik (ill szétkened) a pillangószele aljára és akkor lezárja a levegő útját. Arra gondolj a cél az, hogy teljesen tiszta és főleg száraz legyen! Ha marad rajta bármilyen maradvány olaj petróleum akkor az indítás után a mikró porszemcsék azonnal elkezdenek lerakodni a felületen. Az is igaz, hogy az öreg/kopott autóknál az erős kartergáz is hamar visszaállítja a régi koszos állapotot.
Megfelelő számítógépes programmal házilag is kivitelezhető. Ne csak szakszervizre gondolj! Autószerelők, villamosságszerelők is meg tudják csinálni. Törölni kell a CPU-t, majd újratelepíteni.
Kedves tagok. 4hete kB megtisztítottam a fojtószelepet,igaz nem vettem le de megtisztítottam. Wd 40 és egy kis vatta.Azóta mikor lassan gyorsítok majd sebességet kapcsolnák akkor a gázpedált elengedve az autó fordulata nem lesik, hanem felmegy akár 2000 fordulatra is.Majd csak gázfröccsöt adva tér vissza alapjáratra.Az autó egy Skoda felicia 1.3 mpi.Nagyon zavaró így közlekedni vele,és nagyon tanácstalan vagyok. kérem aki tapasztalt ien jelenséget, kérném segítségét.Üdv Robi.
Nagy problémával küzdök. egy Skoda felicia pickupról van szó. Egy elég gyakori betegségük ezeknek a pickupoknak hogy a hátsó torony lemez kirohad és majdhogy nem leül az autó.
Sajnos ezzel szembesülök most én is. Van esetleg ötletetek, hogy hogyan oldhatnám meg ezt. Csere lemezt nem lehet kapni sehol, mivel az összes bontásra váró gépnek ez a baja.
Szia! Én a helyedben nem szórakoznék a rugó csere-berével. Ha túl erőset raksz bele akkor elgörbíti a nyomórudat rosszabb esetben valamit a himbatengelyen. Kimész a bontóba és nézel 120-as hengerfejet abban is 2db rugó van hengerenként. A rugóerő eléggé sarkalatos pontja a vezérlésnek. A dupla rugó nem azért van, hogy rezgést csillapítson hanem az összenyomás után fokozatos erejű zárás miatt. Amikor összenyomod a két rugónak összeadódik az erő amivel összenyomtad. Viszont amikor jön vissza akkor a belső rugó csak az út elején segít gyorsítani. A végén már csal magát rúgja ki, hiszen azt kézzel is össze lehet nyomni. Ezzel segít a szelepzárás sebességén de nem veri be szelepfészekbe a szelepet. A nyomórudas motoroknál ez fontos, hogy a rudazat mindig kövesse a vezérlést. A felülvezérelt motoroknál nem számít annyira mert ott nem tud kiakadni ha nagy a szelephézag..........
Köszi "claaspatrol" de nem tuningolni akarom:)) a Felicsitát,hanem van egy törött külső szeleprugóm,de mivel sajna ugyanolyanom nincs mint ami eltört,ezért gondoltam a szimpla rugó megoldásra,vész megoldásként,és mivel ez a rugó alapból egyrugós szelepnél volt,így elég erősnek tűnik ez is,szinte olyan,ha nem erősebb mint a Felicsita gyári duplarugója....
Közben kiderült hogy nem Skodáé volt,hanem 1,3-as Fiat Unoé,azoknál meg alapból egy rugóval működnek a szelepek..
Hmm.. ez jó ! :-)) ...Azért a dupla pl. magasabb fordulaton jobban csillapítja a rezgést. Gondolj csak futómű szintre, ott is van ilyen megoldás . Ez egy egyéni vélemény volt csupán. üdv. és jó bütykölést.
Az nagy gond lenne,ha a Feliciába(1,3MPI)a dupla szeleprugó helyett betennék egy szimpla rugót????
A szimpla is Skoda rugó elvileg,de én nem is tudtam hogy szerelték őket duplával is meg szimplával is..
Érzésre a szimpla is simán van olyan erős mit a másik duplán...a szimplának kicsit másabb a formája,a teteje felé szűkül,de simán belemegy a rugótányér belső(kisebb átmérőjű)pereme,tehát szépen a helyén tartaná ezt a rugót is...
Csak egy rugó cseréjéről van szó...nem garnitúrába cserélném őket...
Szia. Meg van kopva a csapod a tüsi !!... csere ... :-))
A beragadás úgy általában a féknyereg munkahengere okozza , ha és amennyiben nem levegős a rendszered. Ezt ugy képzeld el, hogy a dugattyú szinrozsdás lehet és egyszerüen megszorul, ha pl. sokat állt az autó.
Óvatosan ki lehet a dugattyút nyomni sűrített levegővel (de óvatosan ,mert kókuszon nyomhat ám ! xDD :-)) és csiszoló vászonnal ilyenkor kipucolod és lehet hozzá kapni méret után új gumikat (felújító készlet )... csak tudni kell persze a dugattyú átmérőt.
Amúgy a dugattyún szögletes gumi gyűrű van. Légtelenítés után...simán jó a féked ezen része .( hátul nem szokott gond lenni max. 20 év után pl. elfossa a munkahenger karmantyúja magát satufékné. (2-3 évente).. érdemes azt is csere berélni, nem játék ma már meg állni tudni ! xDD :-)) üdv. Patrol-papa
Az alapjárati fordulatszámnál lehet nem lesz jó ha az ékszíjtárcsát nem cseréled.
180A már vízhűtéses szokott lenni, ha ez is ilyen, akkor azt is be kell kötnöd a rendszerbe.
Elektromosan kompatibilisnek kell lennie, azaz pozitív előgerjesztés, töltéslámpán keresztül, ha nem ilyen, ez egyszerűen megoldható.
Ha esetleg CAN bus is van, azt természetesen üresen kell hagyni, alap paraméterekkel fog működni.
Svgyula, az hogy mennyire fogja meg a motort, a pillanatnyi terhelés fűggvénye.
Ugyanannyira fogja egy 260 amperos generátor, mint egy 40 amperos, ha egyenlő a terhelése.
A eredeti autóba kb. 1,5kW motor-előfűtés, ülésfűtés, ablakfűtés van, amennyiben ezek a kollégának nincsenek, a 180A generátor 10-20ampert ad le. Nem annyit ad le éjjel-nappal állandóan amennyi rá van írva, hanem amennyit kér a rendszer. Ez egy mezei régi autóba 10A sincs amikor világítás nélkül gurulsz.
Nem állt szándékomban beszerelni,amíg nem kértem ki hozzáértő véleményét.Ezt a generátort kaptam,még azt sem tudom,hogy működik-e.A lényeg nem adtam érte pénzt.Állítólag egy Sharanban volt.Pót alkatrésznek szántam,de akkor nyílván tovább adom))))
Szia! A fojtószelep tisztítás csak véletlen egybeesés lehetett. Nálam is csinált ilyet egy időben amikor esős nedves volt a környezet. Ha a jeladó lenne a ludas akkor biztosan nem mennél vele már sehova. A műszer egység paneljeinél ill. a csatlakozásuknál keresd a hibát. Elég öreg mindegyik feli ahhoz, hogy megrágja az zokszigén sok csatlakozó nem forrasztott hanem préselt. Ez mind egy idő után különböző hőtágulási, korróziós okból kifolyólag hibás érintkezéshez vezet. A "kontakt pray" nem segít ezeken! A csatlakozások teljes fémtisztára vakarása majd inkább a csavarlazítóval befújása jobb eredményt hoz. Amennyiben a próba megfelelő működést eredményez egy vékony zsírspray-val befújt érintkezők évekig megfelelő érintkezést biztosítanak mivel a zsír elzárja a felületet az zokszigén-től.
Szia! Mire kell a 180A? Hegeszteni is akarsz vele? A dieselnél van ha(?) jól tudom 90A-os mert ott nagy az indítóáram és az aksi is. Működni a bekötés teljes azonossága esetén fog csak mekkora teljesítményt vesz le a motortól az kérdés, mert azért észreveszi ha elkezd"gerjedni". De te tudod.....
Biztosat erre max a Gyula tudna a jósgömbjéből, lehet rossz a műszerfalban az óra vagy annak valamelyik csatlakozója is, ha a számítógépen nem ingadozik, akkor szerintem nem jeladó hiba, inkább valami érintkezési gond lehet.
1,3 benzin Felicia, tegnap óta savszag. Ma nézem akksi oldalát: folyásnyom (forró is), mérem a feszültséget: alapjáraton 13,5V fordulaton 17+! Gondolom kuka feszszabályzó. Kérdés: a feszszabályzót tudom cserélni a helyén lévő generátoron?