Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12773
Érdekes, de ezért sokan utálni fognak. Az amatőrök nem fogynak, sőt. Csupán a "telefonpótlók" fejezik be pályafutásukat így/úgy. Ennyi!
masi1 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12772
Ha jobban megnézed pont neked tettem fel ezt a kérdést az előzö hozzászólásod alapján.Eggyetlen egyet viszont a leendö  rádió"amatörök"-nek megkellene tanulni:amelyik csatornára nincs engedélyem azon nem is adhat!!
Előzmény: Törölt nick (12769)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12771

Én tényleg csak kérdeztem, és nem is vagyok vizsgázott.

Fura, de a baromkodókat sem pmr-en, sem cb-n nem bírom. (urh-t, meg szolgálatokat zavarni az már a k..vaanyja.) Olyankor inkább kikapcsolom, eleinte még anyáztam, de mára már vagy nyakon tudom vágni ha tudom ki az, vagy nem koptatom a "fet"-et.

Tévedés ne essék, ha valaki ma vizsgára készül, az nem a "galyára" készül, hanem RH-ra a nagyvilágba, dx munkára, iota-zni, qrp "lehetetlenségeket" összehozni, engem legalábbis ez izgat. A többi piszkosul nem.

Klub az zéró, de segítség az van mostmár. Aki segít, annak segítek majd én is antennát állítani idősebb korára. Aki nem... azé leborul magától, ennyi.

Pedig Te annyi készüléket építesz, hogy csípőből vizsgáznál..

Előzmény: Törölt nick (12762)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12770
..jajajaj, csak nem azért, hogy áthágják? Áthajthatok annak a nyakán a 180 lóerős dögömmel, aki komolyan így gondolja? Szívesen hágom át én is, csak mutass rá, kinek a kontójára, de lehetőleg ilyen notórius szabályszegő legyen.
Előzmény: masi1 (12768)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12769

Mik a szabályok: emberek nagy közössége által elfogadott viselkedési, cselekvési normák.

Azért, hogy a focit meg lehessen különböztetni a kézilabdától és a römit a kanasztától.

Előzmény: masi1 (12768)
masi1 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12768
Szerinted miért találták ki a szabályokat?
Előzmény: Törölt nick (12767)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12767

Tisztelt topik látogatók!

Az állandó viták kikerülésére egy új rovatot nyitottam. Mindenkinek, akinek csípi a szemét az amatőrök világa. Akinek csípi a szemét a szabályok kötöttsége. Akit nem érdekel a GDO-k és antennák lelkivilága.

Maradjon ez a rádióamatőrök társalgási helye, mint a topikcímből is kiderül. Persze mindenkié, akik érdeklődik a sport, vagy hobbi ilyen iránya felől. De megkérném a fanyalgó kibiceket, ne offolják szét ezt a topikot.

Az új rovatban minden elfér, ami rádiózás, de nem a szigorú amatőr, PMR vagy CB szabályok szerint müxik. Mondhatnám úgy is, hogy a kalózrádiósok, zugkereskedők topikja.

Íme a link:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9175054

Köszönöm  HA7VW  Tóni

TamiBT Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12766
- haat.. :) o amugy az aposom volt(meg az)...
Előzmény: schlumberger (12752)
ha6pc Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12765

Gyuri

Ez az utolsó mondat (már a hozzászólásodban) nem igazán tetszett,bár ez ízlés dolga.

Te legalább tudod,miből maradsz ki és megéri-e kicsit küzdeni,vagy sem.

Isztván KOKO Kovác is valami hasonlót követett el,igazán professzionális ürge volt,mígnem az első megalázó vereség miatt föladta.

És mi lett belőle? Olyan kereskedelmi vacak TV-kben szerepel amikben

Feketepákó segge is.

Előzmény: Princ of Carpatia (12764)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12764

Hali Olvtársak!

No, mielőtt megen a mindenkit érintő, és mindenki mazohista hajlamait valamilyen fokig kielégítő, sokadszorra megbeszélt "vita", egy "Üsd, vágd! Nem Apád!" jellegű eszmefuttatás lefutna, MEGEMLÍTENÉM (! megint!) az alábbiakat:

Jelen törvényi előírások szerint minden állampolgár amennyiben aláveti magát az NHH (Nemzeti Hírközlési Hatóság) által előírt vizsgakövetelményeknek, akkor sikeres vizsga esetén RÁDIÓ-AMATŐR lehet. (Sikeres vizsga után hívójel igénylése. Lsd. pölö: HA5BRG Topiktárs esete.)

Az, hogy erre a vizsgára miként készűlsz fel, miként szerzed meg a szükséges ismeretanyagot, jelen pillanatban a lőtéri kutyát nem érdekli, kivéve néhány elszánt "mérgezett" öreg embert, aki még ma is vallja az intézményes felkészítés szükségszerűségét.

Zsigerből emlegetitek ebben a szerepben a klubbokat, egyedi eseteket. Nem látom viszont egy SZERVEZET, a MRASZ (Magyar Rádióamatőr Szövetség) hatékony (!!!, vezető -?- szerepét.) Talán azért, mert ott akad némi adóforint az állami költségvetésből.

Igaz, ezt csak a "bennfektesek" mondják. -Ahogy nekem is mondják.-

(Hű, de q...va hoszzú, és bonyolúlt voltam! Mint az akiről írok!!! :-)   )

Sajnos az egyéni kezdeményezések, amik a vizsgára való felkészülést segítenék, valahogy megbuknak. Az NHH tehetne ez ügyben a legtöbbet, ha a vizsgakérdések követelményét nyílvánossá tenné. Vagyis: Ugyan létezik egy széles ismeretanyagot felölelő temetika (Kérdés-sorozat) amit "illik" tudni, de ez olyan mint az érettségi tétel. :-) (Pölö az életben nem lészen szükséged a másodfokú egyenletrendszer LEVEZETÉSÉRE, csak a megoldó képletére, de tudnod kell az érettségire a levezetés menetét. Aztán elfeledheted.)

De sajna a vizsgakérdések az NHH részéről nem nyílvánosak. Szerintem ebben a MRASZ tehetne hatékonyan, hogy a követelményrendszert ismerté tegye. (Tudok kishazánknál jóval nagyobb államról, ahol kicsit más a követelményrendszer, a vizsgáig bezárólag. Arról nem beszélve, hogy olcsóbb, és egyszerűbb. Pölö: A vizsga nem költségvetési bevétel, és az a száz kérdés amit cca 60%-os jósággal meg kell válaszolni NYILVÁNOS, és az interneten megtalálható! És a nemzeti rádióamatőr szövetség gondozza. És abból a zsozsóból, amit az ottani állambácsitól kap. Igaz ott állambácsi úgy itéli meg, hogy a rádió-amatőr tavékenység minél szélesebb kiterjedése hasznos, neaggyisten egy katasztrófa esetén, amikor a GSM tornyok "eldűlnek", és összeomlik az internet is. PÖLÖ!)

No, talán, ha kishazánkban is....

No, nem ragozom, mert arról már letettem, hogy a különböző időkben vizsgázóktól úgymond begyűjtöm azt az öt, vagy hatféle variációban lévő vizsgakérdés sorozatot, és felteszem ide mindenki okulására, és hasznára, de már letettem róla, mint az amatőrvizsgáról is.

Öreg Csóka

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12763

Ja, hogy még eszembe jutott: A galyatetői általjátszón is ezt játszák sokan, és főleg az öregebbek.

Egyszer egy héten-hónapban beszól oda valami "idegenlégiós" noórmálisan és a következő válasz: na hagyadeleztafrekvenciáthanincshívójeled.

Ugyanez folyik itt is. NEKEM MINDEGY!

Így nem kel csodálkozni a nagy csökkenésen.

Előzmény: Törölt nick (12762)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12762

Az nem, csak az hogy még egy szóval sem mondta hogy "mire készül" és egyesek egyből letámadják...mint egy bűnözőt.

Jó mondjuk ez most DeTomaso volt, és szerintem csak úgy odamondta (sőt csak kérdezte), de vannak olyanok(A) akik ezt (szerintem parasztos viselkedést) hivatásszerűen csinálják! Hmm?

Előzmény: Qqberci (12761)
Qqberci Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12761
Szerinted az rosszindulatú hozzászólás, ha valakit figyelmeztetnek, hogy amit csinálni készül, az hmm... nem egészen legális?
Előzmény: Törölt nick (12760)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12760

Ha nem hiszed, csináljál nyugodtan statisztikát a rosszindulatú hozzászólásokból mondjuk csak ebből a topicból és meglátod, hogy mindig abból a csoportból kerülnek ki ezek az emberek! És ez a valóságban is így van, főleg itt a közelemben lévők...ehhez már nem kell komment.

Persze, a kivételnek ott a tisztelet.

Petyaművek
Előzmény: Törölt nick (12758)
schlumberger Creative Commons License 2008.02.22 0 0 12759
Egy találat van a 73 megából

Értettem!
Előzmény: szl77 (12756)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12758
Csak menjen el a kedve nyugodtan - visszaolvastam a hozzászólásait. Mind a tizenötöt ezen a nicken. Azért valamit sejthet, nem, hogy ennyire óvatos? Még akkor is, ha közben haladt az idő, és a birtoklás már valóban nem tilos. Amúgy milyen meglepetés, megint a rádióamatőrök a hibásak... :-) Csak mert könnyu emlegetni, mint csoport, mint csúnya, rossz, türelmetlen embereket, mert nekik biztosan több idejük van, mint az igen-igen elfoglalt hobbista úrnak, aki sajnos nem ér rá. Hányszor olvastam már ugyanezt a szart különféle változatokban azoktól, akik eleve rosszul állnak hozzá a dolgokhoz, és ma már megtehetik, mert a társadalom nagy része pont ilyen elsatnyult, kisszeru ügyeskedő, akit még az életben nem érdekelt más saját magán kívül. Persze az, hogy ennek előzményei is vannak, az megint más kérdés.
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12757

Ne menjen el a kedved az egésztől. Ha tényleg érdekel a rádiózás, arra bizony időt kell áldozni. Mint minden hobbira. A kártyának is vannak szabályai. Ha játszani akarsz a többiekkel, el kell fogadni azokat és betartani. És tanulni.

Rádióklubbok most is vannak. Kevés az utánpótlás, szívesen látnak mindenkit. De ez nem 3 óra alatt elsajátítható sport, hobbi.

Ha egyből a törvénytelenséggel lépsz be egy társaságba, tényleg kaphatsz letolást. Mintha egy kártyázó társaságba még az első osztás elött az újonc a csalás lehetőségei felől érdeklődne.

Ha csak a társalgás érdekel a rádiózásból, ott a PMR. Vagy a CB. Ott most kezd jó terjedés lenni. Teljesen LEGÁLIS módon lehet ESETENKÉNT több ezer kilométert csinálni. Türelemmel, kitartással.

Sok sikert.

Előzmény: szl77 (12754)
szl77 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12756
Egy találat van a 73 megából.
Előzmény: schlumberger (12751)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12755

A "békebeli" időkben aki érdeklődött a rádiózás misztériuma után, az legkönnyebben egy rádióklubban tudott ilyen levegőt szívni. Itt mint zöldfülű először csak nézett, hallgatott. Később már kérdezett. Sokat. Mikor először billentyű, vagy mike volt rábízva, az "öreg" amatőr ott ült mellette. Ha volt benne affinitás, operátor lehetett a klubállomáson. Kollektív hívójellel. Ha volt benne kitartás és akarat, beszállhatott egy versenyben csapattagnak. Vagy ha az érdeklődése arra vitte, bütykölhetett, javította, fejlesztette a klub technikáját. Vagy együtt a forgalmazással.

Mielött egyéni hívójelet kapott, lehetett megfigyelőszámmal SWL. Az egyéni engedély megszerzésekor már sok év munkája és tapasztalata volt az ujjaiban. Meg is becsülte a másik munkáját és a saját befektetett idejét. Jobban, semmint hogy valami unlis baromkodás miatt letiltsák.

Mára a pénz sokkal több embernek lehetővé teszi az éterbe kijutást.

Előbb van brutális teljesítményű vasa, mint esze hozzá.

Kicsit hasonlatos a dolog a horgászathoz.

A romantikája annak nem mond semmit, aki halradarral, elektromos hálóval és sokkolóval dolgozik.

szl77 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12754
Egy pár éve,amikor kapcsolatba kerültem egy amatőrrel kértem tőle segítséget a vizsgához.Ami ki is merült abban,hogy email-en elküldte nekem a vizsga anyagot,több kérdés után gyakorlatilag elzavart,nincs neki kedve,és ideje velem "kezdővel" foglalkozni,menjek rádio klubokhoz,stb stb.Sajnos időm nem nagyon volt,ugy hogy akkor el is ment a kedvem az egésztől.Rádiót is akkoriban vettem,hallgatózni,hogy ismerkedjek az amatőrök munkájával.Nem zavartam senkit,nem szokásom mást bosszantani.Rádióamatőr találkozón is "elhajtottak" van engedély?- jelszóval.Most látom nagy vihart kavartam a kérdésemmel,és megint elgondolkodom,hogy szeretnék-e amatőr lenni.Beleestünk egy teljesen érthetetlen általánosításba miszerint, a rádió birtokos egy illegális szemét,a becsületes amatőrt  munkájában zavaró,analfabéta,aki nem köpi a BTK.-t még olvasni sem tud,vagy ha tud, nem tud szöveget értelmezni,adót csal,az állam és az adót fizető zsebéből pénzt ki csaló senkiházi dologtalan vki.
Előzmény: Mr.MULDER (12741)
ha6pc Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12753

"Enyhítő körülmény",hogy az 1990...95 körül amatőr-szakmailag felnövőknek nem is nagyon volt már lehetősége megtanulni...

Persze ez csak részben igaz,hiszen megfigyelni mások forgalmát,abból sokat lehet tanulni. Csakhogy: akiket megfigyelnek,már azok is fittyet hánynak sokan a szabályokra.

Csak hallgasd meg mostanában a 80m-es magyar fónia köröket.

Bányász vidéki vagyok(itt nem különösen pirulósak az emberek) ,azonban az ott elhangzó laza trágár,közönséges dumákat elképedve hallgatom.

Ajánlom figyelmedbe egyébként közismert OE?BAB gyakori hívójelet,ami már a végbélszáj kategória.

Szóval fel vagyunk hígulva,az ifjabbság meg követ minket,sőt! továbbfejleszti amit "megtanult"-mint alkalmazott tapasztalati tényeket.

Előzmény: Qqberci (12750)
schlumberger Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12752
igaz 9PT (silent key) azert tanitgatott erre arra

mik ki nem derülnek, kolléga úr...
Előzmény: TamiBT (12749)
schlumberger Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12751
"Mi a banat mukodott 73megan?"
Sokminden.

vízmű, munkásőrség, tsz-ek regionális rádióhálója, ELMÜ, hirtelen több nem jut eszembe.
Itt van még a sufnimban egy ebben a sávban hangolható, emberes méretű rezonátor, ha jól emlékszem, olajozókanna volt valamikor a fedőneve. Egy kabát is járt vele, ősszel abban szoktam kertet ásni.
Előzmény: Motorola. (12735)
Qqberci Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12750
Nem az a baj, hogy te megvetted, hanem az, hogy sokan úgy kezdik, hogy vesznek egyet, és még mielõtt a szabályos használatot és forgalmazást megtanulnák, máris a mûszaki (és ezzel együtt a szabályozási) korlátokat kezdik szétrugdosni.

Anno mi is csináltunk "URH rádiótelefont" klisztronnak kötött EF80-nal, de akkorra már nagyjából tudtuk, hogy mi az, amit meg lehet csinálni anélkül, hogy az másnak gondot okozna. Mikor a seregbõl az R-118-cal "hazaszóltam" a klubállomásomra, azért bizony három hét "helybenjárás" járt, és még olcsón megúsztam...
Előzmény: TamiBT (12749)
TamiBT Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12749
- bevallom oszinten en megvettem a sajatomat..
- igaz 9PT (silent key) azert tanitgatott erre arra.., meg lathattam nalla milyen egy hazilag keszitett 80m-es trx stb..
- en valahogy megmaradtam a hobby-nk tobbi szepsegeinel..
Előzmény: Qqberci (12748)
Qqberci Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12748
Azt hiszem, aprobléma gyökere az el-üzletiesedésben van. Harminc-negyven éve, ha valaki amatõrködni akart (és nem KDI vagy KDQ volt a hívójelének a vége), akkor elõször meg kellett építenie a berendezését. Ehhez türelem, tanulás, szakértelem kellett. Aki nem oda való volt, az már itt kibukott.

Most be lehet menni a boltba, megvenni az "amatõr" felszerelést, otthon bedugni a konnektorba, aztán lehet szórni az áldást... Mivel egyébként is az az álláspont, hogy "akinek pénze van, annak mindent szabad", ez automatikusan kiterjesztõdni látszik a rádióamatõr mozgalomra is.
Előzmény: HG4I (12743)
Qqberci Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12747
Az "átkosban" a Bartók Béla úti ojjektumból azért vadásztak az ilyen lelkes "majdnem-amatõrökre"...
Előzmény: HG4I (12745)
modellfiu.hu Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12746
Adjatok am egymasnak az ivet kemenyen :))
Előzmény: Törölt nick (12744)
HG4I Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12745
Látom, több helyen is próbálkoztál ugyanevvel a témával (pl. Lánglovagok fórumán is), de ott is ugyanezt kaptad válaszul.....
Látod, az ott előfordulók is ugyanolyan "csúnya bácsik", mint az itteniek... :)))

Te vagy tényleg analfabéta vagy, vagy pedig provokátor!

Békesség honoljon benned!
Előzmény: szl77 (12720)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 12744

x... mindenre...

És vannak akik üzleti érdekből ezt elősegítik <- Ez sem különb.

Előzmény: HG4I (12743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!