A fokhagymakrém fokhagymából, a májkrém májból készül. Akkor miből készül a babakrém meg a fogkrém? Nem beszélve a parasztkolbászról meg a turista-szalámiról?
Fegyverboltban fegyvert, csavarboltban csavarokat lehet kapni. Mit lehet a horgász- és vadászboltban? A bababoltban?
Vízcsapból víz, gázcsapból gáz jön. Mi jön a tűzcsapból?
Gyerekkoromban 60'-as évek vége, még ettem nagyanyámnál varjúlevest. Volt egy fogószerkezet. A közepén volt egy cső. A csőben egy kukorica beledugva. Két oldalt hatalmas karmok. Amikor rászállt a varjú a két karom felcsapódott. és a szegény állat fogságba esett. Még láttam anno. Ma már talán csak egy retró tárgy.
A rádió mára nem csak egy technikai eszköz neve. A hírszolgáltatás, szórakoztatás egyik formája is. Persze lazán értelmezve. Régen volt a TV, a rádió, a papír sajtó meg a faluban a kidobolás.
Újszerű CRT televízió az utolsó gyártmányok közül (2006), Samsung 80 centis lapos képernyős, slim, sztereo 2x10W, 53 kg, 160W Húsz évvel ezelőtt temérdek pénzt kellett volna fizetni érte, most ingyen van és ugyanazt tudja mint húsz évvel ezelőtt - érdemes volt kivárni.
Régiek az emlékeim, de a SECAM fejlettebb/ügyesebb volt a másik kettőnél, csak sosem sikerült legalább olyan minőségűre kidolgozni az eszközöket nyilvánvaló okokból. :-)
Strapabíróbb FM-ben voltak a színinformációk továbbítva és kevesebb kompromisszumot kellett kötni, 625 sor stb. Feleannyi volt a színinformáció, cserében sokkal kisebb problémák adódtak a torzítással és zajjal.
"This means that the vertical color resolution of a field is halved compared to NTSC. However, the color signals of all color TV systems of the time were encoded in a narrower band than their luma signals, so color information had lower horizontal resolution compared to luma in all systems. This matches the human retina, which has higher luminance resolution than color resolution. On SECAM, the loss of vertical color resolution makes the color resolution closer to uniform in both axes and has little visual effect. The idea of reducing the vertical color resolution comes from Henri de France, who observed that color information is approximately identical for two successive lines."
Még sikerült élőben elkapni néhány analóg NTSC adást és videokazettáim is vannak, de meg voltam/vagyok vele elégedve, persze ilyen téren legendásan igénytelen vagyok. Az európai kavarások (szvsz) csak azért történtek hogy nehogymá ugyanaz legyen mint amott, mint ahogy a jobboldali közlekedés is csak a franciák ármánykodása az angolok ellen akárcsak a SECAM és az éticsiga.
Valamikor a 80-as évek elején jártak nálunk rokonok Amerikából, a legsikeresebb látnivaló a fekete-fehér tévé volt, amiről csak olvastak de még sosem láttak olyat. Őrizgetem is a Shiljalis hordozható tévémet, amihez már egy mini adó (modulátor videomagnóból) is kell hogy nézhető legyen. (mit nekem 4K, ha a Columbo eleve nem az ?)
Igyekvőbb konstruktőrök még szoktak rakni utána néhány dolgot amitől 100-500mW kijön (igaz, ennek nem néztem a kapcsolását, csak a frekijét) Itt a jobbszélen egy félvattos végfok ketyeg: