A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok, Nemox CZ-205B confort zona pod-os masina egy pár napja nem fűti a habosító bojlerét. Tudtok esetleg ajánlani valakit, aki meg tudná szerelni Budapesten?
Sziasztok. LA SCALA elkezdett rendetlenkedni, 2x elofordult hogy a nyomás szelep engedte ki a nyomast a kazánbol. Jól gondolom hogy a szelep ami vezérli nem kapcsolja ki a fűtést? Egyébként meg mindig nem jött meg hozzá a tömítés szett. Sajna a rancilio L7 fűtőszálja sem jött még meg.
kis aranyos, meg van itt topictárs aki használja, van jó tesztje, az egyetlen dolog ami nem szimpatikus hogy ez tényleg a legolcsóbb ilyen gép. a 60-ezres alapár az vicc, annyiért nem sok kelne el, de az olasz piacon (olasz ebay) is ez a legolcsóbb az összes közül. a tuti (sok éve gyártott, általánosan jónak tartott gépek) itt minimum 90e-ért kaphatóak /pl: la piccola sara- a danettinél/.
és 90>30:)
a jó teszt, meg a topictárs pozitív véleménye nyilván nyom a latban.
ahogy hallottam, a la lollina kipróbálására is van lehetőség.
de jól néz ki. a kar mi az oldalán ? az asszony nem akar bíbelődni a GC-vel meg Mazzerral, ez meg tök egyszerű lenne neki. ha valóban olyan jó kávét ad a pod, mint írják sokan, beújítok egyet.
na a dg-t azt megértem hogy hajigálják mondjuk, nem annyira finom, na.
ezeknél a kapszulásoknál szerintem keresztbefinanszírozás van, a kapszula árából csökkentik a gép árát.
vagy a nagyobb volumen miatt lehet olcsóbb esetleg.
a pod-os gépek is idehaza drágábbak mint másutt, nem is kevéssel. persze kis mennyiségben kelnek el, a garancia miatt esetleg vissza kell küldeni a gyártóhoz nagynéha, meg a magyar áfa és közterhek is magasak.
valahogy be kell szerezni, az a jó hír hogy ezek egyrészt masszív gépek, sokáig elmennek, másrészt meg standard jó kávét adnak kényelmesen. reggel én pl nem szeretek hagyományos géppel főzni félálomban kávét.
szóval szuper eszköz. összesenben pedig olcsóbb mint a kapszulás, mert agép drágább, de az alapanyag jellemzően olcsóbb és hosszú távon az fog dominálni.
persze egy automata etetése olcsóbb, de ott a kávé minősége gyengébb, a karos főző szintén drága eszközöket igényel, a kávé bele olcsóbb mint a pod, de jobban szór a minőség és van a gyorsaság és a kényelem dolog, amiben jobb a pod.
úgyhogy kell karos is meg podos is, ilyen egyszerű:)
De azért én mindenkit csak biztatnék, aki második gépnek szeretne valamit, hogy próbálja ki a POD-osokat. Munkahelyre vettünk egy La Sara-t, és nagyon vállalható kávét lehet vele főzni. A POD-ot pedig netről be lehet szerezni. Nem veszi fel a versenyt egy frissen pörkölt kávéval, de eddig nekem ez közelíti meg legjobban, beleértve a kotyogóst is. NP és DG kapszulákban mindig érezni azt az állott keserűséget.
Lehet köze a gépárnak és a POD-ok csodás elérhetőségének is hozzá. Manapság Nes és DG kapszulát bárhol lehet kapni, ESE POD-ot meg nagyon nem. Nes és DG gépeket szotyipénzért hajigálják, normálisabb POD-osokat nagyon nem...
A pontos okát valószínűleg nem fogjuk tudni megmondani. Elképzelhető, hogy podos gépekre kisebb a kereslet, ezért nem foglalkoznak vele tesztmagazinok. Ha pl bemész egy műszaki boltba, ott találsz karos gépeket, automatákat, kapszulásokat, de kifejezetten podos gépet nem.
Ha teszteket akarsz olvasni, akkor szerintem próbálkozz német, vagy olasz nyelvű oldalakkal: az előbbiek szerintem olyan tesztelősek, az utóbbiak meg számos ilyen gépet gyártanak. A google fordító ilen esetben hasznos lehet, ha magyarra nem is, anngolra lehet, hogy értehtően fordít.
A gépek minősége mellett szerintem még vedd figyelembe azt is, hogy kik fogják használni, hol, hányan, akarnak-e majd tejes italokat, hajlandóak leszenk-e elolvasni a használati utasítást, stb.
Egy korábbi munkahelyemen elkezdtünk közösen kávézni egy sima gőznyomásos delonghival, aztán kiderült, hogy praktikusabb lenne olyan gép, amivel 1-1 adagot is lehet készíteni. Egy automata lett, összesen ha 3 gomb volt rajta, de nem mindenki találta el a jót, és a zaccfiókot sem nagyon akarták üríteni. Mentségükre szóljon, hogy tanárok voltak, miért is olvastak volna el bármit:)
az ese podos rendszerek sokkal jobban összevethetőek lennének egymással, mert az alapanyag dolgai nem kavarnak be. ha ugyan az a pod menne bele,a különbség a főzőből jön.
mégsem látok ilyen teszteket, mi lehet ennek az oka?
ugyanaz a kérdés máshogy feltéve: létezik minőségi sorrend a podos gépek között? ha a minőségre szeretne valaki optimalizálni, akkor melyiket vegye?
nyilván a standard jók nem okoznak meglepetést, egy la piccola sara vagy egy grimac terry vagy a podstar biztos jó és bevált dolog, de ez-e a legjobb kávét adó vagy sem?
Igen ahogy egyre jobban belemásztam a témába el is bizonytalanodtam hogy kell e nekem FP. Az AeroPresst használtam egy két hónapig igaz nem magamnak csináltam vele a kávét. Lehet hogy ő lesz a befutó :) köszi a cikket!
Debreceniek: rendelni szeretnék az AWX-ről Oscar 90 vízlágyító párnát. A szállítási költség majd annyi mint a párna ... ha valaki akar még rendelni valamit szóljon, értékarányosan
Kb. egy éve folytam bele jobban a kávék világába (van fogalmam arról mi az a micro lot, a crema, a cold brew vagy épp a hario csepegtetés :) ) és most tervezek beszerezni egy French Presst, az itthoni automata (Saeco Talea Giro Plus) mellé. Alapvetően ugyan presszó párti vagyok/voltam, de újabban inkább flat white/ cappuccino vonalon mozgok ezzel együtt a tejes italokat világos(abb) pörkölésű kávéból szeretem, főként afrikai blendeket kóstoltam.
A kérdésem az lenne, hogy milyen/melyik French Press az ideális? Valószínűleg a család marad az automatánál, saját szórakozásra vásárolnék így nem kell hatalmas űrtartalom. Mit érdemes nézni egy FP-n? Üveg vagy duplafalú fém? Van-e konkrét típus ami kifejezetten ajánlott?
Emellett valamivel tejet is kellene gőzölni, valahol láttam olyan FP-t ami azt hirdette magáról, hogy tejhabosításra is alkalmas, igaz lehet? Leginkább persze egy rendes fokozatosan állítható gőzkarnak örülnék, a Talea-é annyira nem fogott meg. Erre van tippetek?
Konkrét összeget nem tudok mondani, az ár/érték arány a fontos, persze azért ha nem muszáj nem költenék rá 50-60 ezreket.
Sorry a hosszú posztért és előre is köszi a segítséget!
Nekem most jó időre nyugvópontra jutott a gépparkom. PID-es Lelit Anna, először Graef CM 702-vel (ez már régebben is megvolt), majd az őrlőt cseréltem egy jó hónapja Sage BCG 820-ra . A Lelithez vettem naked kart (AVX-en van eredeti), nekem nem volt gond vele, elsőre is jól tudtam használni. (Mondjuk én azért nem most kezdtem a presszókávézást.)
A PID hasznos , sok lehetőséget jelent, hogy minden kávéból ki tudd hozni a neked legjobban tetsző ízeket.
Én ragaszkodtam mindig az új készülékhez, nekem ez a szett bőven "elég", tényleg nagyon jó kávét lehet vele összehozni, ha már "összebarátkoztatok", illetve amin múlik MINDEN, az a lehető legfrissebb pörkölésű kávé. (a hazai pörkölőműhelyeket preferálom elsősorban, pláne, ha még közel is van... :-) )
A darálós gépekről már leírták előttem a lényeget.
A PID-es Anna és egy graef cm702 páros nagyon jó lesz kezdésnek. A cégnél mi is ilyen párost használunk nagy megelégedéssel. A fred, iberital, imat darálók szvsz annyival nem adnak többet, mint amennyivel drágábbak. Én fredet és 702-t is használok/tam, egykutya, igaz a 702 nem fokozatmentes, de az 57-es szűrőnél nálam nem okozott fennakadást. Szerethető. Persze ha ha nagyon elkap a gépszíj, az már más kérdés.
én meg telefonálni nem szeretek, az meg hogy utánanézek azt nem hiszem hogy meg kell magyarázni, az általad felsoroltak közül csak a podstarrol hallottam eddig, a másik kettőről még egy hangot se. naná hogy utána kell néznem.
a podstar meg (írtam régebben) azért nem tetszik, mert használt ÉS ismeretlen előéletű alublokkos.
anno nagyon régen még SID-től vettem gaggia-t. nagyon szuper volt pár évig, aztán odaáig fajult hogy szét is szedtem és totál kráteres/elfogyott lett a blokk, meg valami szutyok is volt benne rendesen. azóta úgy döntöttem hogy alublokkost nem szeretnék, max ha vadiúj és akkor majd vigyázok erre az aluevés_dologra.
Előre is elnézésed kérem, de annyira nem szeretek írni. Most megeröltetem magam:)- egy SGL PODSTAR-om van eladó. Munkahelyen Ascaso Basic pod-ot használok, otthon második (vagy sokadik) gépként használok egy Nemox-ot. Jó googlizást! Ja egyébként szívesen eldiskuráltam volna veled erről a témáról, de annyira meglepett a reakciód, hogy meglepetésemben mindent elfelejtettem ezekről a dolgokról. Úgyhogy már feleslegesen hívnál. Sajnálom!
A Leliten kívül ebben az árkategóriában jó lehet még a Sage (korábban Catler, más régiókban Breville vagy Gastroback), illetve a Gaggia Classic is, de az elég bonyolult jelenség. Kapásból van belőle kétféle: a 2015 és 2018 között gyártott modell, meg a legújabb, 2018-as. Az újról még nincs sok tapasztalat, az előbbi pedig elég megosztóra sikeredett.
Akkor a kulon orlo es kulon gep iranyaba kezdek el nezelodni hogy esetleg a Leliten kivul milyen kombokat tudok esetleg osszeallitani.
Termeszetesen tisztaban vagyok vele, hogy kave fajat, minoseg, orles, csapolasi ido, vizminoseg, hofok stb stb mind mind gyakorlast igenyel es ezekkel lesz szivas az elejen, de meg szeretnem talalni azt a balanszot ami meg nem a buzeriaba csap at mert arra nincs penzem :-)