A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Neked? Termeszetesen a legjobbat, szemenkent gondosan porkolve!;-)
/fogalmam nincs amugy, s innen a győri belga sorozobol a korso buzasorom mogul nem is fogom tudni megmondani! :-D zacsira nincs rairva? Ha csak etiop felirat van, akkor a sidamo, ha suke quto akkor S.Q., ezen kuvul meg Tega & Tula lehet, mas etiopom nincs! :-)))/
Mar csak azert kerdem, mert az izre igy is, ugy is fos kategoria lesz, szoval kb. mindegy mivel erolkodik vele az ember. Nem lesz kellemes ize, a finom savak es gyumolcsok mar a Holdba szalltak el belole gondolom.
Friss kavebol, jo minosegubol tuti jobbat csinal egy Gaggia/Iberital.
Lehet hogy döglött, gyenge minosegu 100% A kavebol a nyitas utan egy honappal a Saeco nyomasfokozos cucc "kremesebb" kavet főz latvanyra mint egy Gaggia.
Na de ennek mi koze a kaveologiahoz?:-)
Olyan helyre érdemes elmenni, ahol árulnak/dolgoznak rozsdamentes lemezekkel... van nagyon sok tipusú perforált... és ilyen helyen van lemezvágó és élhajlító is általában... szép dolgokat lehet velük csinálni, majd egy polírozás, és olyan lesz mint egy gyári cucc!!! :) Felénk van egy ügyes ilyen kis cég, de sajna ez békési részen van ugye, nem Bp és körzete...
Ez igaz... bár azért hőstabil sem volt túlzottan.. :) :) :) Nálam fél évet bírt intenzív használat mellett (napi sok kávé) ... aztán egy donorgépből (4ezer HUF) rendberaktam és eltettem szűkebb napokra a dobozában... ha nem elnne annyira eldugva a sufniba, elővenném egy Isomac SuperGiada vs. LSM 85 vs XP4020 tesztre... :)
A Krups-szal nem a kávé minősége volt a baj, hanem hogy 2 év után kinyuvadt. Ehhez képest én egy 30 éves Babyt nyúzok nap mint nap, és a Solis sem fiatal, a QM sem mai gyerek.
Bár monyesznek címezted, de primitíven csak beleszólok én is, ha nem gond... ha gond, jelezd... ;)
Szerintem ezzel az eredménnyel első körben abszolut nincs gond... vélhetően a Saecot (ami tényleg nem rossz gép, konstrukció - szerintem) régóta használod, ismered minden csínját-bínját... ezzel áll szembe egy másik gép, amit még nem ismersz eléggé ... lehet ez így is marad, és mindig is az ízlésednek megfelelőbb kávét készítesz majd a Saecoval... és ezzel nincs is baj... ellenben ha törekedsz kiismerni a Gaggiát (figyelve pl. a felfűtésekre is), az eddigi tapasztalatok (értsd. sokan többiek) és szakik véleménye alapján azért min. párba állhat a két gép...
Én pl. egy olyan géppel kezdtem, ami erősen nem ajánlott kategória már (Krups XP4020), és a végén már nagyon jót főztem vele... mikor megjött az utódja az Isomac személyében, elsőre csalódás volt, mert nem tudtam vele hasonló módon és ugyanazon alapanyagokból ugyanazt a minőséget kihozni, de idővel (pár hét) beérte, majd elég gyorsan túl is haladta, főleg a PID beszerelését követően... és még voltak egyéb finomítások... azóta áll egy LSM 85 is a konyhában... első pár alkalommal nem tudtam úgy játszani az ízekkel, mint az Isomacon, már lassan fel is adtam volna, de még sok próba (ez is jópár hét volt) után, már el tudom kapni amit akarok, sőt, lassan már tartósan jobbak a csapolások mint az Isomac esetén...
Amit mondani akarok ezzel - lehet így is marad a dolog amit írtál, de ebben sok az emberi tényező is... illetve fontos, hogy az ember ráérezzen a gépre - mondom ezt úgy, hogy nem vagyok nagy Gaggia párti; és a Saeco technikára (a jobbra!) épül az itthoni, napi szinten használt Isomac (Supergiada) is... ;)
Az, hogy azonos darálóbeállítás mellett nem készül olyan kávé, nem hibája a Gaggiának. A nyf küszöböli ki a darálási hiányosságot a saeco esetén. Nekem van nem nyf-s saeco bojleres gépem, azzal nincs akkora eltérés a gaggia darálási igényéhez képest.
Szintén a nyomásfokozó hiánya eredményezi, hogy a két hónapos, kiszellőzött kávé a valódi arcát mutatja.
A csöpögő lefolyás nem feltétlenül követelmény, a lefolyás megindulása mutathat valamit, de ahhoz az OPV-t rendesen be kellene állítani, mert a gyári beállítás olyan 11bar, míg SiD ezt vissza szokta venni 9-10bar közé.
Még az ideális (amit a kávé igényel) hőfokról nem is esett szó, a crema és ízképzést az is befolyásolja.
Regebben egy saeco gran crema gepet hasznaltam, nyomasfokozos karral. Nem olyan reg ujra elokerult, ment be a ceghez, viszont a nyomasfokozo reszt kiszedtem belole es kizarolag az orlemennyel jatszom. Regebben ilyen szep es egyseges cremat sosem tudtam elerni vele. Szvsz a nyomasfokozo addig nagyon nagy segitseg, amig az ember nem tanulja ki a technikat vagy nem akar orlobe beruhazni.
Sztem ha friss kaveval probalod majd a babyt, adi fogja az igazi kremesseget :)
Psszt, elárulom, hogy járni meg beszélni sem tudtam mindig! :) De azután megtanultam, nem próbáltam inkább bebizonyítani, hogy a csúszásmászás meg a gagyogás az igazi, és aki mást állít, annak biztosan érdekeltsége van a cipőmaffiában.
Szerintem se kéne vele vitatkozni. Én pl. készséggel elismerem, hogy _igaza van_!
Pont így vagyok én is a munkahelyemen lévő (kínai) kávéfőzővel. A GC+Ibi párossal szemben az nem érzékeny a darálási (és egyéb elkészítési) hibákra. Nyugodtan mondhatom, hogy bármilyen kávéból, bármikor-bárhogy hozza ugyanazt a minőséget... :)
"Hehany hete egy Gaggia baby" es "hosszas vizsgalodas es kiserletezes utan"...
Ez nekem picit ellentmondasosnak tunik, adj meg egy kis idod magadnak es a Gaggianak es le fogja gyurni a kis Saeco-t!!! ;-)
"Hosszas vizsgálódás és kísérletezgetés után eddig egyértelműen az derült ki, hogy ugyan abból a kávéból a Saeco egyértelműen jobb kávét készít, mint a Gaggia Baby."
Ez így kicsit sommás. Mitől jobb?
A Gaggia kényesebb, nagyobb odafigyelést igényel, ha ezt nem kapja meg, akkor nem feltétlenül lesz jó a kávéja.
"míg a Saeco széles darálási finomsád mellett készít egyenletesen kiváló minőségű kávét"
Max thermo álláson sem sikerült megégetnem, pedig az már ott elég sárkányos!
Egyébként meg szerintem nem ad a közepesnél sötétebb cremát, nem kell erőltetni. Viszont nem szabad sajnálni az adagot, lehet belerakni bőven (tipikusan jobb az eredmény a duplaszűrővel).
Jó rég volt már, az igaz, de amikor még vásároltam párszor a kisdobozost, savanyú sosem lett nekem, hanem alapvetően mandula-marcipános, de nem átütő és nem is elegánsan visszafogott, inkább csak eléggé jellegtelen módon.
Igaz itthon Saeco automatánk van (tudom ez itt szentségtörés, de megfelelően beállítva örlés kv mennyíség stb. elég jó kv-ad) és azzal a hőfokot nem tudom szabályozni, de az Illy-vel kapcsolatban nem ez az egyedüli tapasztalat. Horvát tengerpart Illy -kv nagy vendéglátóipari gépből (nemtudom milyen) savanykás utóíz. MM-ban kostoló POD-os Illy vállalhatatlanúl savanykás már-már citromos utóíz. Itthon Saeco autómata savanykás utóíz.
Bár lehetséges, hogy minden esetben a hőfok volt a ludas, de az itthoni autómatán már sok féle kv-t kipróbáltunk de álltalánosságban még a döglött kv-ból is vállalható íz szokott előkerülni. Jobban a lefolyáson és a Crema hiányán szokott meglátszódni a kv frissesége.
Mondjuk nálunk az igazi mumus kv az itthoni autómatában a Pellini Rosso volt. (sokáig szájban maradó mocsárszerű utóíz).
Jól mondja blaze. Monyesznek teljesen fell kellett tekerni a gaggián a hőfokot. Szóval simán benne van, hogy nem kellően előmelegített géppel, vagy amelyikkel nem lehet felmenni hőfokban ez előfordul, mert lényeges ízbeni különbségek adódnak ezáltal.
Nekem kifejezetten ízlett, bár én egy hx-es géppel toltam, és a gasztró kiszerelést. Akicsiből is elő tudtam hozni ugyanazokat az ízeket, de nem olyan intenzíven voltak jelen. A Nagynak nagyon komoly, szelepes csomagolása van. Ilyet eddig egyetlenegy hordós kiszerelésen sem láttam.
Nekünk az Illy-vel nincsen jó tapasztalat. (Igaz MM-os vásárlás) Egy 250g dobozos közepes pörkölésűt vettük és folyamatosan jelen volt az ízében egy zavaró savanyúság. Nekünk nem ízlett.
jól bemelgített gép kell: kevés az 5-6 perc. itt is érvényes a kb. 20-30 perc, főleg a hőigényes, arabikás podoknál.
érdemes figyelni, hogy mennyire van tömörítve a pod: utólagos manuális tömörítés simán játszik.
sok jó, és sok átlagos pod van. a Molinari podok kimondottan jók szerintem, a Moak podok is nagyon ízlettek, illetve emlékem szerint a Veronesi, Carraro is nagyon korrekt. + Cellini
most, hogy itt van az asztalomon a PODos gép az irodában, bepillantást kapok a POD világba is. Bevásároltam Lucaffe és Moak pod-okból (meg van néhány másféle is). A rutinosabbakat kérdezném, mekkora izbeli különbségek vannak a PODok között? Én egyelőre jóval kisebbet érzek, mint az otthon készitett különféle kávék közti különbség. Gyakorlatilag "koncentrálnom" kell, hogy a "kávé" izen kivül mást is észrevegyek...
A kicsi is nitrogén védőgázos... mindegyik, ami "konzerv"... egy időben céges repi volt nálunk, mert az olasz anyacég adja a technológiához a védőgázt... sajnos azonban csak a dobozok megtartása volt érdemi hatással az itthoni kávézásra... :) :) :)
Hát azért már a hazai Illynek kellene tenni valamit, hogy a partnerek normális kávét adjanak. Általában a hazi kávézósdi nem erről szól (mármint a minőségről), ezért is vagyunk mi itt sajnos...
Én azt mondom, jobb Illyt inni egy megbízható helyen (ahol jól készítik el), otthon felesleges szentségelni vele (mert azért nem olcsó az a kis fémdobozos).
A bolti Illy általában már be van dögölve. Egy nagyon kényes kávé, a frissessége gyorsan elmúlik, és azzal együtt az ízei is. Ráadásul kevés vendéglátós helyen készítik el tisztességesen, és ott sem 9-10g-ból...
Elmeletileg ugyanaz, de a nagy doboz profibb csomagolassal, nitrogen vedogazzal kerul lezarasra. Igy kibontva egy ilyet meg egy olyat is, erezheto esetlegesen kulonbseg a nagy doboz javara.
Nem, kérlek, hiaba mondtad két hete, hogy kérdezzek rá a gyártónal, én nem kérdeztem rá!:-(
/ugyanis nincs ra penzem pillanatnyilag. ha realissa valik a lehetoseg, akkor fogok irni/
Nem fogom, csak vicceltem. :-) tenyleg meglepo, hogy ezzel a kis jatekszer kategoria Gene geppel neha milyen egysegeseket lehet tolni. Meg akkor is, ha osszekeverve porkolok blendet.
De ha kulon kulon csinalom az alkotokat es raadasul vilagosban es nem ejjel, akkor mint a nyulbogyok egyformak.
Aztan meg van amit keptelenseg szepre, kicsit pernyes is marad. Ezek az Etiopok jelenleg. Ettol csunyabbakat nem nagyon tudtam semmibol. Na de ezek meg nagyon finomak!:-)))
Nagyon jo lenne egy 1kg-os Gene gepet szerezni/vagy venni :-)/, rakaptam nagyon erre a forro legbefuvos technikara, tetszik.
Sztem ne.:))
Még nem kóstoltam csak egy nagyon frisset aznap az LP ből, de ígéretes, bár nagyon friss, így pihen szombatig. De a legszebben pörkölt és egységes kv azok közül amikkel dolgom volt. Az illata szinte már nem is kv s.
Náluk még nem ittam, de kb. kétheti-háromheti rendszerességgel veszek a mellettem lévő zőccségesnél 10 dekákat, amik elmennek. Egyszer futottam csak bele egy citromlébe (ez már Neked se ízlett volna), de általában iható. Kétféle kávéjuk van, egy sötétebb, és egy világosabb.
Kialakulatlan a profilja, és érezhetően hétről-hétre különböző eredményeket hoznak. Csak akkor fanyalodom rájuk, ha kifutottam egy Plajoc-ból. ;-)
Ezek szerint amikor azt a valaszt kaptam az email-re, amiben kertem hogy Kenya hianyaban hasonlo arban kuldjon "valamit", hogy oke, ezeket kuldom, majd utana sejtelmesen csak annyi, "tetszeni fog neked", tudta az ember mit beszel.
/csak azt nem tudta, hogy nem nekem fog tetszeni, hanem Nektek :-)))/
Mindenestre ebbol eleg volt, reggel megyek videkre, elotte leporkolok magamnak egy adagot es hetvegen megiszom. :-)))
Ma én is meglékeltem a páljoci Etióp Sidamo csomagot. Eddig is látványos volt, hogy ezekből a világosabb kávékből mennyivel nagyobb tömeget befogad ugyanakkora térfogatban a szűrő, de ezúttal mindent felülmúlt: 22g felett ment a dupla LM-be. Nyilván a kíméletes pörkölés mellett magasabb marad a kávé nedvességtartalma, így a tömege is nagyobb marad.
A csapolás elsőre totál befulladt. Másodikra is kb. ristretto lett a vége.
Az íze: b e s z a r á s ! ! !
Minden eddigi kávét üt, amivel itthon dolgom volt. Nekem egy-az egyben a kedvenc csokoládém ízét idézte, ami egy citromos-fahéjas fehércsokoládé (Fabric). Ebben a kávéban úgy van jelen a citromosság, hogy nem könyököl ki belőle a citromlé, ahogy Parci szokta emlegetni. Úgy van ott, ahogy kell. Jézusmária, és ez még csak az első próbálkozás volt. Mi jön még?
vízhálózatra köthető most, de tartályból is tud szívni
1300W körüli a fűtőszál benne
ipari nyomáskapcsoló van benne
gőzcső és forróvízadagoló is van rajta
beépített gyantás vízlágyító
Funcionálisan mint írtam, teljesen ok, restaurálás kellene neki, hogy szép legyen mint újkorában (vázfestés, tisztogatás), de sajna nekem nincs most időm foglalkozni vele, és a közeljövőben nem is nagyon lesz... :(
Apropo, ha valakit érdekel egy klasszikus barna Faema Compact gép (pont mint a képen), amin kell még kicsit dolgozni, hogy mindene ok legyen (esztétika elsősorban, funkcionálisan tök ok, működik szépen, adja a finom kávét is) - írjon, mert most nincs időm vele foglalkozni és baráti áron vihető...
Ez megintcsak egy nesze semmi, fogd meg jól. Magára a kávé kimérésre más szabályok vonatkoznak. Tehát attól még, hogy lehet helyben fogyasztható kávéitalt árusítani, még az ANTSZ beleköthet magába a kávéfőzésbe. Kell mosogató, tűzoltósági szakvélemény, stb... ;-)
Nem vagyok ügyvéd, de én úgy értelmezem, hogy lehet árusítani, csomagolt kávét (szemes és darált), azonnal oldódó kávékivonatot és helyben is fogyasztható kávéitalt.
De az igazi joker az i.) pont. :-)
"i) jogszabály által meghatározott más termék"
Azt olvastam, hogy ezt a helyi jegyző engedélyezi. :)
a logójuk olyan ismerős... nem "plágiummal" vádolom Őket, de starbucks vagy vmi hasonlónak van ilyesmi logója. Ettől független jó választásnak tűnik, mert komplett marketing arzenáljuk is van.
Igen, ez így OK, de a kávék sem mindig ugyanúgy pörköltek egy kategórián belül sem. Sőt, talán nem is úgy (olyan színre-szintre) kell egyik vagy másik fajtát, még eszpresszón belül sem.
Ott a pont! Nem érdekel, hogy milyenre van pörkölve, ha tudja a pörkölő, hogy ennek a kávénak mi áll jól a kívánt módszerrel való fogyasztásra. Persze vásárlói kérésre el lehet térni ettől.
Hát ez kicsit olyan, mint az S, M, L, XL. Aztán amikor ez nem elég, akkor XS, S, XM, M, L, XL, XXL, XXXL, stb...
Vagy a francia saláta, a French Press, parizer, stb.
Bizonyos helyeken, távoli közelítéssel elfogadható, valamennyire orientálja a felhasználót, de ahogy mások is írják, távolról sem ad útmutatást a dolgok valódi mikéntjére.
ott a pont, én mint laikus, valóban akkor lennék a legboldogabb, ha az általam preferált kávékészítési módhoz legjobban passzoló pörköléssel adják oda kávémat. ennyi, szvsz ennél többet nem is kell tudnom.
lehet nem a legjobb helyen kérdem, de egyik barátomnak kell az előbbi kávéforrás, mert dohányboltot nyit. Valaki tudja esetleg, hogy tejes kávét árulhat-e? A szabályzat csak kávét enged, de nincs, hogy milyen kávé. Tejnek meg gondolom hűtő, mosogató stb feltételei is lehetnek. Ha esetleg van vkinek infója, dobjon egy privát üzenetet.
szerintem a felhasználóktól nem várható el, hogy ismerjék ezt a terminológiát. Pláne jó őket attól a csalódástól megkímélni, hogy ahány hely, annyi féle képp értelmezik ezeket a szinteket. Sokkal célszerűbbnek tartom a kávé felhasználása szerint osztályozni (pl filter/eszpresszo). Én, mint pörkölő sok kísérletezés útján jutok el oda, hogy tudom, milyen pörköltségi szintnél lesz kerek a kávém mondjuk eszpresszónak
Az emberek nem bécsi pörkölésű kávét akarnak inni szerintem, hanem pl filterkávét. Maximum azért kér 'bécsi pörkölést', mert tudja, hogy az ő kávézási szokásaihoz az passzol. De ez egy felesleges lépcső szerintem, jobb a kávézási szokásokat felmérni és az alapján ajánlani alapanyagot.
Szükségem lenne egy jó kávére hosszú távon, heti 1-2 kg. Ami jó lenne, ha az adott brand nem csak kávét, de elvihetős pohár megoldást is tudna szolgáltatni. Ha ilyenre nem tudtok példát, akkor várom ötleteket a best/buy kategóriára. Számlaképes megoldások érdekelnek. 2500FT és 5000Ft körül kategória érdekelne.
Egy érdekes részlet megis volt, amikor a kávé mellé felszolgált vízről azt mondta hogy előtte szokás elfogyasztani, hogy megtisztítsuk az izlelőbimbóinkat, nem utána. Ezt pl nem tudtam.
Ez a "barista akadémia", vagy "barista oktatás" (és akkor nem bántok meg senkit konkrétan) kicsit nekem olyan, mint az a nyelvtanár, aki két leckével tart csak előbbre, mint a diákjai. Így fordulhatott elő, hogy Magyarországon a risztrettó egy hamarabb elzárt eszpresszó...
"Nekem amikor megjelenik egy számomra kellemetlen íz akkor nem foglalkozom a többivel."
Tehát ilyen alapon írtál akkor egy blendről. Na ez az, ami "megengedhetetlen", hogy valaki egy nemszeretem íz miatt a többit már figyelembe se vegye, egyszerűem csak aposztrofálja úgy mint füstös.
Objektíven kellene kezelni az ízeket, és a véleményt szubjektumként. Te kevered a kettőt, és ez baj.
A rugós, nagybojleres változat meg sokkal olcsóbb, ez pl. 402 EUR volt. Figyelgettem, aztán meggyőztem magam, hogy túl nagy ez otthonra napi 1-2-3 kávéra.
Az ár-érték királyok szerintem a Lucaffé Ospite és a PuntoIt Marrone. Az első érdekesen fűszeres csoki alapon, a második nagyon marcipános tud lenni, de azért mindkettőn érezni a robusztaságot, számomra nem kellemetlen módon.
Mindenképpen kipróbáljuk a RIOBA Goldot, (kell valami gazdaságos de fogyasztható kávé).
Esetleg ha van valami egyébb javaslstotok hasonló árfekvésben, azt szívesen veszem. Nekünk ami eddig nagyon ízlett, bár más a kettő az a bolti MM választékból az a Lucafe P&D, és a Chicco d'oro T.
Amivel nem tudunk kibékülni az a Piros(normál pörkölésű) Illy, nekünk az savanyú volt. (persze ezek nem a gazdaságos árfekvést képviselik)
Láthatóan nem kívánod megérteni, hogy mit próbáltam megértetni veled. Annak örülök, hogy azonosulni tudtál egy barista VÉLEMÉNYÉVEL. Azt viszont sajnálom, hogy az ízekről nem juttatott el hozzád kellő tudást.
Megjegyzem a dobozos DG ízekben meg sem közelíti a zacskóst, meg ne vegye senki.
Szerintem unalmas volt. Mondjuk ha meg jobban bele ment volna akkor kiröhögték volna. Volt már náluk komoly barista, komoly gepparkkal de felesleges tökölésnek titulálták, és állandóan a kotyogót hozták fel mint a legfinomabb kávét Mo-n. Ma is erről faggatták, gondoltam hogy a brikka szót nem fogja kiejteni mert azt is lefikázták volna. Tvben rádióban még nem hallottam értelmes szakmai beszélgetést kávé témában.
mintha egy 20:80as szenesre pörkölt robibombáról beszélnél... "Pontosan." elhiszem, hogy neked nem izlik, de azért még nem kell lesajnálni, aki meg bir inni egy 100%A olasz kávét. meg mintha kicsit magas lóról is jönne a véleményed... persze csak szvsz, meg szerintem. de az én nevem alatt megjelenő hozzászólás mégis ki szerint lenne? :o
Pedig lehet hogy sok kanyart levágnál vele, hamar eljutnál az áhított stabil kávéhoz. Apple-hez nem fűznék semmit én használom és mást már nem nagyon szeretnék.
Egy eletem, egy halalom de bevallom: en meg nem kostoltam ezeket az uj cuccokat, kezd frusztralni a dolog nem kicsit. Reggel benyomok altalaban 3 adagot a teszt kavebol, egy kapu, egy eszpresszo es egy risztretto. Ez kb. eleg is, este 7-8 mire hazaesek, ezeknek az Etiopoknak max. a fustjet elvezem!:-)
Pedig ez eleg jol hangzik amit irtal rola!;-)
Megvan az új P&Y kevenc!!! Etióp Suke Quto nagy király...ilyen édes kávét már baromi rég ittam...masszív érett szőlő dominancia, de nem a szőlő savassága, hanem az édessége üt át...ez megint jól sikerült Paljoc!!!
végigolvastam az összes választ a hozzászólásodra, már jól összefoglalták a többiek a lényeget. De!
Ez olyan mintha azt irnád, "szerintem a banán (csokitorta, stb, bármi amiről köztudott, hogy édes) savanyú". A Danesi Gold minden csak nem füstös! Nem a kedvencem, 10+eFt-ot nekem nem ér kiloja, de objektiven megitélve nem egy rossz kávé. A kávékorzós tesztben részletesen leirták az izvilágát. Próbáld objektiven megitélni az espressokat, ha ez nem megy, inkább ne irj be, mert igy - valótlant állitva (füstös a DG) - félrevezethetsz sok embert.
A hozzászólásom ahogy írtam is nem ellened vagy Zoli ellen irányult, de tényleg többször találkozom ezzel a radikális hozzáállással...és ez tény, hogy mindkét oldalon megvan a radikális szemlélet (a "citromlé" és a "füst" ellenesek :D)
Ok, nem ittál még olyan blendet, ami ízlett volna. De egy blendben vagy egy SO-ban éreztél többféle ízt (ld ízkör) ?
Ha olyan DG-t ittál csak, amiben a füstösséget érezted, akkor rossz DG-t ittál még csak (sajnos). Mert bizony vannak abban más ízek is.
Isten ments, hogy ráderőltessek bármit, sajnos a DG forgalmából sem kapok jutalékot...
Mindaz, hogy a blendek többet tudnak megmutatni az ízkörből, semmit nem jelent bárki ízlését illetően. Legfeljebb elfogadható tényként, vagy éppen nem.
NEKEM a pörkölés karaktere mindent elnyomott belöle amit a kávéból szerettem volna érezni.
Szerintem kár ezen vitázni. Elnézést kérek mindenkitöl akit megbántottam a füstös jelzövel.
Kijavítanám itt hogy az én ízlesemnek ez egy túlpörkölt kávé volt ezért nem szeretnék többet ebböl és az ilyes jellegü kávékból fogyasztani, elkészítési módtól függetlenül.
Zérjuk a témát mert megindult egy újabb parttalan vita az én ízlésvilágomról.
djboriska, azért ha jól megnézed tényleg elég sarkosan fogalmazol;
"Egyszer... nem akarok többet füstöt inni...De ha ti szeretitek tegyétek... "
Ebből az jön le, hogy a DG íze csak füst, és semmi egyéb értékelhető, aki csak a füstöt szereti igya azt... és ez tényleg sarkos... :) Azért lehet érdemes figyelni erre, mert ha valaki rákeres egy adott kávéra (nem pont a DG-ra), és ilyet olvas, lehet meg sem próbálja, pedig lehet a kedvence lenne... :) :) :)
Én személy szerint peppee-vel értek egyet, abszolút így vagyok vele én is... :)
Egyszer egy adag Brazil Yellow Bourbone bent maradt a pörkölőben, mert jött egy fontos telefon... feketére égett (ahogy az amcsi HR videokon látni, nekik ez az alap... :) ...) na az tényleg füstös ízű volt, de felfedeztem benne némi komplexitást is, mert volt benne kozma íz is... :)
2 adag után IGNORE lett a sorsa... :( Sajnáltam, mert jól (számomra!) pörkölve nagyon jó volt utána a köv. adag... :)
Mivel mások lehetnek az ízlések (ez most Balze-nek is szól! :) ), ezért javasoltam az ízkör szerinti elemzést (erre nem reagáltál), persze korrekten elkészített kávéknál, stb-stb.
Látjátok nekem épp eza problémám ezekkel az újhullámos vs "füstös, keserű" olasz blendek vitával, hogy jó esetben leginkább ízlésekről zajlik a vita, mégis sokan mostanság eretnekségnek állítják be az olasz (és itt most nem a robusztás bar keverékekre gondolok) blendeket, holott léteznek nem kis számban nagyon is jó kávék attól, hogy nem a savak és a gyümölcsök dominálnak....
...személy szerint én baromira szeretem az újhullámos kávékat, de sokszor ittam olyat, ami baromira nem ízett, de általánosan is
elmondható, hogy ha néhány hétig "savbombát" iszom, besokallok tőle, és vágyom egy kis testes, "csokis" kávéra, és ugyanez fordítva...
Szóval ebben a vitában azon tudom magam felbosszantani, ha az újhullám képviselői egy az egyben leszarozzák a nem ezt a vonalat követő kávékat...értem én, hogy könnyebb összehasonlítással kommunikálni a különbségeket (sokszor valóban minőségi különbségeket), de ettől erősnek érzem sokszor a kritikákat, pontosabban a lehúzásokat..
Djboriska ez nem kimondottan Neked címeztem, csak nálad láttam, hogy ízlésekről vitázunk, és ehhez kapcsolódva kezdtem neki :)
Ezzel nem akarok(tam) semmi mást, mint reagálni Zoli azon megjegyzésére, amelyben a blendek létjogosultságát is megkérdőjelezi, azaz hogy ki fognak szorulni.
Azért maradjunk a tények talaján! A DG pörkölése nem tartozik a füstös kategóriába. Fogadjuk el, hogy más ízlések is léteznek, amit te elfogadhatónak találsz MAGADNAK, azt nem feltétlenül igényli MÁS.
De a hsz-ban alapvetően az ízekről akartam szólni. Vegyük elő az ízkört, és nézzük meg, mik vannak ott leírva. Kezdjük el a fogyasztott kávéban érzett ízeket ezzel párosítani. Ha lenne olyan fajtakávé ami lefedné az ízkört, akkor szerintem kb ki is dobhatnánk a blendeket, de szerintem ilyen nincs és nem is lesz. De miért is baj az, hogy létezik egyik vagy másik (blend és SO) ? Szerintem nem baj, sőt természetes, és nem is fogja kiszorítani egyik a másikát.
Az MLM-ben eléggé odafigyelnek az elkészítésre és a géppark is jó (sőt, a Strada sokkal savasabbnak hozza a Danesi-t, mint az egyébként megszokott), szóval ti most tényleg ízlésről vitatkoztok. ;)
Hát igen... itt jön be a tagoldódás a kávéfogyasztók (a termelést, kereskedelmet, pörkölést ebbe még csak bele sem vonva) között... hiszen sokan (és azért ez a piac döntő része, ezt azért tudjuk) "tényleg csak egy finom" kávét szeretnének inni, és még variálni se nagyon az ízek között... finom legyen, és pont... ;)
köszi! igen, erre én is gondoltam, így levágtam az eredeti hosszból (kilogó rész) és jobban behúztam a nyílásba. így szinte teljesen rásimul a falra. csekkoltam, nagyon minimális ami odatapad.
akkor csak kell arról is beszélni, hogy rengeteg SO az fajta variánsok keveréke. A single variety, vagy fajtakávé bár jelen van, de ritkább. Ezzel csak arra akarok célozni, hogy sokszor akkor is blendeket iszunk, amikor SO-kat iszunk.
A TW példánál maradva, a jelenlegi filter kávéi fajtakávék, de az eszpresszója - bár származását tekintve egy farmról származik - Caturra és Colombia variánsokból áll. Hasonló igaz a Gikanda eszpresszójára is.
A papírtölcsér sarkainál meg fog állni a kávé. Rengeteget szívtam, mire ezt minimalizáltam. Egyébként ezt egy átlátszó műanyag lapból szoktam kivágni, majd tússzedő szalaggal leragasztani, hogy szürke legyen. Azt összetűzőgépeztem (ezért kellett mert a műanyag összecsúszik, ha nagyon passzentosan rakom a helyére), és felragasztottam a torokba. Az már a sokadik válozat, de működni látszik. Utoljára még a felső csillagot is megtűsszedőztem, mert rezgett a vízszintes lemez, és nem söpört teljesen tisztára.
Példának jó a bor, de szerintem sokkal jobban ideillik a tea. Az "újhullámos" kávék inkább arra hajaznak. Ott is a jobb fajták SO-ként kerülnek forgalomba. Datee talán a mindenféle raktármaradékból összekevert olcsó teák miatt lát több fantáziát az SO-kban.
"Ez egyébként érdekes dolog, érdemes megnézni mikor alakult ki a kávék blendelése és milyen szintű alapanyagok voltak akkoriban. Lassan tényleg ki fog ez kopni úgy érzem."
És érdekes megnézni azt is, hogy miért maradhatott fenn a blendelés mind a mai napig! Az emberek egy jó részének igénye a kávéfogyasztás, amit szeretne bizonyos fokig helytől és időtől függetleníteni. Nagyon jó, hogy változik a világ, de nem hinném, hogy az egyes hullámok kialakulása kihalást jelentene a másikra nézve.
Aztán: a kávé egy mezőgazdasági termény, így mennyiségben-minőségben-árban korlátozottan áll rendelkezésre (ráadásul a fogyasztó és a termelő fizikailag-földrajzilag is jórészt elkülönül). Főként igaz ez a legújabb hullám(ok)ra. Persze van egy réteg, akit ki lehet elégíteni, mert árban rugalmas, mennyiségben pedig kicsi réteg, de nem lenne jó, ha a sznobizmus kategóriájába csúszna át a dolog.
Tanulságos volt nézni a Todd Carmichael sorozatot, amely a kávéról nem annyira, a direct trade-ről annál inkább szólt. A kávétermesztő országok erősen védik ezt a - sok esetben egyetlen - mezőgazdasági terményüket, állami monopóliumokkal (helyenként kiadósan megtámogatva korrupcióval), és ezen a falon nehéz lesz komoly lyukat ütni egy fourth wave-vel.
Az új utak keresése amúgy természetes, nincs vele semmi baj!
Ha már blendelés... az itthoni pörkölések alkalmával itt-ott megmaradt babokból (néha váltások alkalmával vagy örlőátállítás stb.) mindig összegyűjtök egy pár adagra valót (egyszerre max. 3-4 espressonyira, sosem öregebb 2-3 hétnél) és bár én is nagyon szeretem a jó SOkat, és ami meg nagyon jó, az külön élvezet, tényleg nem igényel blendelést az élvezeti érték javítása miatt - de visszatérve ezen random blendekre, némelyik olyan finom szokott lenni, hogy csak na... némelyik nem annyira, az megy jéggel, cukorral, sok tejjel nyári hűsítőnek, vagy kapunak :) :) :) ... itt figyeltem meg ugye, hogy az eltérő SO-k számomra legjobb ízjegyei (nem savanykás, nem keserű, nem testetlen stb.) sokszor 1-2C-os tartományon belül a legtisztábbak - de ezen SO-k blendelése során pl. ami az egyik 94C-on még finom, gyümölcsös, a másik ott már keseredik, és ront a blend élvezeti értékén, és ez még a "korától" is függ a baboknak... ámde ha jó a "házasítás", akkor ugye simán pl. most az egyszerűségnél maradva egy kellemesen tiszta, aszaltgyömülcsös SO mellé téve egy másik olyan SO-t, melynek adott hőfokon hihetetlen virágos, nektáros a lecsengése és utóíze, és hasonlóan a gyümölcsös vonalon mozog - még jobb a végső élmény (direkt nem írok termőterületet!)... és ez még csak 2 SO, és természetesen nem a gazdaságosság/ellensúlyozás/elfedés a motiváló erő a keverék készítésénél... tehát szerintem is van létjogosultsága a blendeknek; de jó ha tudja az ember, hogy mi miatt keverednek ott a dolgok... :)
Én néha már kifejezetten éhezem a klasszikus csokis blendeket, vagy 1-2 csésze minőségi robi ízvilágát a sok SO arabika után, de ez az éhség gyorsan szokott csillapodni... :)
egyetértek ezzel. És elképzelhetőnek tartom, hogy kávé blendeket is fognak olyen céllal létrehozni, hogy a termőhely hangsúlyt kapjon benne. Ezekre ugyanakkor elég kevés példa akad. A legtöbb elterjedt blend valamilyen olcsó vivő és egy kis fűszerként valamilyen más kontinensről származó kávé. A coffee collective-nek volt egy olyan 4-komponensű blendje, amiben két lot volt Kieniből és másik kettő pedig Daterra de ugye ez is két különböző kontinens. Ritka az, mikor kávé blenddel termőhelyet akarnak leírni.
Dűlőszelekció itt is akad és sok pörkölő elkezdett a termelésben, szüretben, feldolgozásban részt venni. Egyértelműen ez az irány.
Ez mind szép és jól hangzik. Feltételezed egy környezettudatos, fejlett ízlésvilággal rendelkező, de legalábbis affelé nyitott fogyasztóközönség jelenlétét a felhasználói oldalon is. "A szép új világ nyitott, előre a lenini úton, stb. Már csak méterekre vagyunk a fifth walve-tól..." Hurrá!
Nem is csinálnék viccet az egészből, ha nem tudnám, hopgy a kávé rabszolgtamunkából származó termék, amely megfelelő termelés, feldolgozás mellett elszigetelten nyújthat rendkívüli kulináris, érzékszervi élményt, de a világ túlnyomó többsége ezt nem igényli, sőt nem is érti.
Ott bukik meg a dolog, és számomra ott bújik ki a lólág, amikor TW abbahagyja a blendelést, és több kávélánc is az SO-k felé fordul, mert ez az egyszerűbb, és ez hajt nagyobb hasznot...
Más a célja a kettőnek szerintem. Ha termőhelyet, fajtát, feldolgozást akarsz kihangsúlyozni, akkor borban sem cuveet fogsz inni, hanem fajtabort.
Ha csak egy simán nagyon finom kávét szeretnél inni, akkor összeöntheted az összes TW kávét és valószínűleg lesz egy nagyon finom italod. De nem fogsz megtudni sokat azokról az apró kis különbségekről, amiket különféle változatok, vagy kis eltérésű feldolgozási módok nyújtanak, mivel blendben ezek elfedésre kerülnek. TW ezeket szeretné hangsúlyozni, nem pedig egy szimplán finom kávét eladni, gondolom azért döntött így.
Nagyon tetszik amit írtál, de nem teljesen értek egyet. Vagyis a blendelés nem feltétle a sátán gyermeke, és szerintem nem fog kikopni, ahogy a boroknál sem kopik ki a cuvée (ami gyakorlatilag ugyanez). A megfelelő fajtákból kihozni az egyedinél jobb, komlexebb élményt.
Az a része igaz lehet, hogy az extra magas minőségű so-k adott esetben komoly komplexitással bírnak, és nem igénylik, hogy blendet készítsenek belőle, de lehet, hogy blendbe még ütősebb lenne.
Én is kiállok az újhullám mellett. Azok a műkedvelők, akik tisztában vannak a second, illetve third wave-vel, nem fogják összekeverni, aki pedig nincs tisztában, annak a second sem mond semmit.
A second wave pedig nem specialty coffee. A specialty coffee kifejezés egyedül a babok érzékszervi bírálással megállapított 'jóságára'. Aki 80 pontnál többet kap cuppingon a SCAA 100 pontos skáláján, az specialty. Az, hogy ezt second wave (Starbucks) és third wave pörkölők is felhasználják egy dolog. A second wave jelenség a már földrajzi jelzéssel (jellemzően kontinens, esetleg ország) ellátott, közösségi kávézásról (Starbucks) szól nekem, rengeteg kreatív elemmel, jó esetben specialty grade alapanyaggal.
A third wave ugye tovább megy, kulináris termékként kezelve a kávét. A fókusz a terroir-on, különböző feldolgozási módszereken, az ízeken van, ennek szolgálatába állít mindent. Ismerjük a kávé pontos származását, pörköléskor az alapanyag egyedi ízjellemzőit próbáljuk hangsúlyozni, minél kevesebbet behozni a pörkölt ízjegyekből. Itt már bejön direct trade (még mindig lehet specialty grade), bejön a blendektől való távolodás (nem elzárkózás, csak háttérbe szorítás). Természetesen más jelzőket is fel lehet itt sorolni, mint pl fenntarthatóság, transzparencia, stb.. de szerintem ez itt most kevésbé lényeges
Rólunk (remélem:D ) senki nem hiszi, hogy starbucks-szerű kávét készítünk, így a casmot egyértelműen a third wave-be sorolnám.
Annyiban adok igazat, hogy nálunk ez a modern kávéláncos időszak (starbucks, costa, california,...) nincs jelen régóta, annyiban talán nincsenek a köztudatban, mint külföldön a SB és társai.
A fourth wave vsz az az irány, amit TW csinál. Pörkölőként invesztál a farm infrastruktúrájába, feldolgozási módokkal kísérletezik. A legnagyobb minőségbeli (ízbeli) ugrást ezen a szinten lehet elérni szerinte (ezzel egyetért mindenki). Blendektől való teljes elzárkózás (az ilyen szintű SO-k egy eddig ismeretlen komplexitást jelentenek, nincs szükség blendelésre). Ez egyébként érdekes dolog, érdemes megnézni mikor alakult ki a kávék blendelése és milyen szintű alapanyagok voltak akkoriban. Lassan tényleg ki fog ez kopni úgy érzem.
Egy barátomnak Mukka Expresse van, es ha jol ertem a nyuglodeset, akkor beragadt a szelep a tetejen. Lehet azt hazilag cserelni? Hol kaphatok hozza alkatreszt? Gyanitom amugy, hogy csak nem takaritja rendesen es beragadt. Mennyire tipushiba ez?
Kicsit megtévesztő a fogalmazás: "...Rancilio Epoca E, Macap M4D kávégép..." - a Rancilio tényleg kávégép, míg a Macap M4D az daráló - és nem is szerepel a képeken...
egyébként az "újhullámos kávé" kifejezést mi használtuk először datee-val, nem feltétlenül a 3rd wave jelenségre, hanem a saját kávés víziónkra, aztán szépen beépült a köznyelvbe, mint a 3rd wave magyar megfelelője. ;)
nem így értettem :). amúgy a ricardo nem annyira egyszerű mint az ebay, regisztrálni is bonyolult (svájci lakcím, bankszámlaszám, stb.), általában ki is írják, hogy nem szállítanak külföldre. egyik barátom kint dolgozik, a Silviát is így vettem.
2-3kg-ot veszek átlagosan, de ennek harmadát az egyik barátomnak őrlöm le.
Egyébként nem feltétlenül játszik a főváros előnye, hiszen sok importőr vidéki. Pl. a múlt héten egy hosszabb vidéki körről jöttem hazafelé, s valahol Dombóvár környékén rátelefonáltam a Moak-importőrre (Siófok). Éppen otthon volt, hát beugrottam hozzá 1kg Moak Coffee Break-ért. Van, hogy útba ejtem Szekszárdot (Carraro), Székesfehérvárt (Mokambo), stbstb, vagy egyeztetek a cégek Bp-re járó embereivel...
Szia. Kiindulas egy normal SJ adagolo volt. Levettem a tengelyrol mindent, kiveve az also csillagot, ami a sopor. A kupakkal minimalisra csokkented a feluleteket, amin megul az orlemeny. Egyebkent kavekorzon fent van ez az atalakitas is. Ha ragasztoszalag tuning megvan, akkor szinte semmit nem kell ecsetelni az adagoloban.
AI szeru porkoles mukodik csak, nem tudom az eredeti receptura alapjan, mert van ami epp nincs hozza, oda tudok hasonlot rakni helyette, igy a vegtermeket az eredeti AI-hez hasonlo "valamilyennek" tudom csak nyugodt lelkiismerettel titulalni!:-)))
Igen, sajnos repedt a bakelit markolat, pedig amúgy gyönyörű állapotú gép, ritka az ilyen.
további érdekessége, hogy EMI logó van rajta, nem Faema. Valahol olvastam, hogy amikor a Faema még családi vállalkozás volt, akkor a cégtulaj sógora forgalmazhatta a gépeket EMI név alatt (valami ilyesmi volt a sztori). Nagyon ritkán látni EMI logós gépeket.
Időben és térben (oldalszámban) is messze kerültünk az esettől, meg talán az egész nem is fontos, de miután reggel megígértem, íme az NSZK-s hozzászólás értelmezése.
Úgy sejtem, hogy ezeken az oldalakon olyan emberek fórumoznak, akik gyerekkorukban ismerték meg az NSZK/ NDK fogalmát. Ha egy ilyen korú ember ma, a jelen Németországára alkalmazza az NSZK megnevezést, az szerintem:
A, átaludta az elmúlt 23 évet
B, tudja, hogy a mai állam hivatalos megnevezése ugyanaz, mint a hajdani Nyugat-Németországé volt, és erre utal humorosan.
Én nem tartom elképzelhetőnek, hogy valaki ne tudja, mi történt a XX. század második felében, különösen, hogy a jó részét átélte.
Ezért értelmeztem úgy, hogy tréfáról van szó, a nyelvi leleményekért pedig odavagyok.
"...Azt hittem vetted valahol..." - hosszú évek óta csak importőrtől vásárolok. Az ok: szvsz kisker forgalomban nem lehet elfogadható minőségű szemes kávét kapni (kivétel talán a Saturn/MM, de ott meg a szav. idővel lehetnek gondok).
Kifejezetten pozitívak a tapasztalataim, az importőrök szinte kivétel nélkül készségesek, segítőkészek, pedig már az elején leszögezem, hogy nem vendéglátós, csupán egy súlyos kávébolond vagyok:-), így nem generálok havi többszázezres forgalmat.
megerkezett hozzam a pepita (podos gep). irodai hasznalatra vettem, nincsenek nagy elvarasok fele: ihato espresso szeru kavet adjon, lehetoleg jobbat es olcsobban mint a kajaldaban az a higfos 2.3euroert. :)
jelentem ezeknek az elvarasoknak megfelel. molinari oro podbol huztam egyet rajta 5 perc melegites utan. a ml/sec arany megvan, crema is van, izre is jo. ha nem lenne otthon a primo baby lehet fel sem tunne, hogy van ennel jobb. a babyhez kepest kicsit hohianyos es vekony az ital, de ugye nem is ahhoz kell merni. lehet tobb melegites is kell neki mint 5 perc :)
tovabba oromteli, hogy eleg halk a gep nyitott irodaban lesz, szoval kell is :)
Olvashattad régebben(korábban),hogy a szentendrei Kávékalmár is cserél,új kávét ad ha probléma,kifogás van. Szóval ez nem lehet futurisztikus, meglepő becses személyednek!!!!!! :-()
Meg mostmár ahogy írta van neki FEEDBACK is az oldalán,meg minden. Ez a futurisztikus szerintem!
Mi ebben a futurisztikus? Az importőrtől vettem a kávét, neki is vittem vissza, nem ordítottam le a fejét, hanem normális hangnemben elmondtam a problémámat - ő is normálisan állt hozzá.
Nagy csalódás látni ezt a csókát, úgy képzeltem, valami vén hippi ő is... ;)
Mit szóltok ahhoz, amit a rugós gép előnyéről mond, vagyis, ahogy a végéhez közeledik az extrakció, úgy csökken a rugóerő és a hőmérséklet, ezzel nem romlik az eredmény minősége.
Kicsit meguntam a tömörítőm kinézetét, szóval másik nyelet szeretnék neki.
Tudja valaki esetleg, hogy a Concept art tömörítők nyelének alsó része mekkora átmérőjű és milyen menetű csavar van benne? Luigi féle tömörítő talpához lenne.
csaba, SiD a topik népszerű és elismert szerelője mondá vala, hogy a Szilvikénél jobban is járhatsz egy Classic (Gaggia) + PID kombóval. Abban egyáltalán nem gondolkodsz? Jóval olcsóbban kijönne, és az eredmény is jobb lehet.
Ezidáig egy Saeco Odea Go "boldog" tulajdonosa voltam (ma reggel tönkrement),úgyhogy egy Rancilio Silvia beszerzésén gondolkodom.A magyar árakat már láttam,az lenne a kérdésem honnét lehetne beszerezni olcsobban?Akár egy ausztriai lelőhely is jó lenne a kiutazás nem gond.
Ízre nem tudtam belőle fergetegeset kihozni, de lehetett azért is mert megszellőztettem a mintát, vagy nem működik úgy a nyelvem és szám mint kéne. Szóval ebbe nem mennék bele.
Nekem tegnapelott hozott haza az asszony egy lejaratkozeli Pellinit, 2 honappal van a lejarat vege elott. Konkretan hasznalhatatlan, avas szag es iz, nulla crema. Nem is ertem, hova tette a szemet, lehet hogy akkor en is megprobalom az importort.Mit veszithetek :) Ez ihatatlan, nem pedig oregedo. :/
A tesztre küldött minta pörköléséről a Facebook-on közzétett kép a Kávékalmár oldalán:
A lényeg az SC /second crack/ jelölés 12:40-nél és az EOR /end of roast/ 13:40-nél.
Számomra ebből egyértelműen az következik, hogy a Kávékalmár NEM RONTOTTA EL A PÖRKÖLÉST!!!!
Minden további vita és vádaskodás okafogyott, egyszerűen arról van szó, hogy a pörkölő olyanra szerette volna pörkölni, amilyen volt, viszont a tesztelőknek nem ízlett a második reccsbe majd egy percre belevitt GAP kávé.
Az egész "vita" tehát félreértésen alapult, mert mi meg azt hittük, hiba csúszott a pörkölésbe, de ezek szerint nem, ez ilyennek készült!!! /azt mondjuk továbbra sem értem, hogy miért lett "tarkabarka" a pörkölés, mert a kép alaján az egésznek sötétnek kellett volna lennie szerintem/
elnézést kért az okozott bosszúságért, s megkérdezte, hogy két csomag (egy olyan blend, amit vettem, a másikat válasszam ki) kávéval kisimíthatja-e a homlokomon redőző ráncokat?:-)
"...Nálad nagyobb cégek is követtek el hibát, rossz, bedöglött mintával..." - saját példa: kb. másfél hónappal ezelőtt vettem egy 250g-os (szemes, persze!) Mocambót, dátum szerint mindek OK, valami 2014-es lejárat. Felbontottam, kicsit tompa fényűek voltak a kávészemek...sebaj, első próbálkozás - testetlen, jellegtelen végeredmény. Darálóállítás, PID-állítás - semmi sem használt, egyszerűen döglött volt a kávé. Visszavittem az importőrnek a maradékot, elmondtam a tapasztalataimat, a hölgy kiöntött egy marék kávét, nézegette - aztán elnézést kért az okozott bosszúságért, s megkérdezte, hogy két csomag (egy olyan blend, amit vettem, a másikat válasszam ki) kávéval kisimíthatja-e a homlokomon redőző ráncokat?:-)
Látom kedves homo barista a.k.a. Kavékalmár szépen célba vettél. Nagyon röviden, csak pár szóban reagálnék, mert több időt, energiát ha nem baj nem ölnék a dologba, mert a vádaskodás, elméletek kreálása megy, csak éppen magadba nem szálltál, úgy érzem minden tudás nálad van feeling kerített hatalmába...
1. annó amikor a korzón bannolva lettél azért telt be a pohár mert sértegetőztél, túlzottan humor harold akartál lenni, miközben már nagyon fárasztó voltál - ezt bevállalom, és ezért törölgettem hozzászólásaid, majd az admin is megunta ezt, és kaptál kitiltást. DE utána telefonáltál , beszéltetek és vissza lettél engedve : azóta nincs is baj veled, nem viselkedsz olyan otromba módon.
2. a kávéd mintája át lett adva TSzabi fórumtársnak, aki dokumentálta a babokat, és írt is róla. Ezt nem láttad, vagy miért írtad, hogy nem készült el ez? Ő maga posztolta mindkét fórumon. Hidd el, Ő (SEM!) csaló, nem rakott be más pöriből megégett babokat - azt fotózta ami a csomagban volt.
3. a hitelességről ne vitázzunk, Luigi és SiD pontosan azért lépett ki a tesztelő kőrből SAJÁT MEGFONTOLÁSBÓL mert nem találták hitelesnek, hovatovább etikusnak ha egy pörkölő tulajdonosaként majd továbbra is tesztelnének, mert úgy gondolták nem tudtak volna nem részrehajlóan tesztelgetni. szóval kérem vegyél vissza ebből, mert már sértő a vádaskodásod.
Továbbra is azt gondolom, hogy Te hibáztál, egy hibás pörkölést elküldtél úgy, hogy szemügyre sem vetted mit küldesz, sőt le sem kóstoltad. Nálad nagyobb cégek is követtek el hibát, rossz, bedöglött mintával - volt aki ezt tudomásul vette, elismerte, volt aki duzzogott kicsit.
Tégy belátásod szerint, de azért kérlek ne próbálj meg ennyire ferdíteni, mint ahogy tetted és ne vádaskodj.
További jó, sikeres pörköléseket kívánok tiszta szívemből, és sikeres üzletmenetet Neked !
pedig Te magad fogalmaztad meg: üldözési mániás vagy, és még vádaskodsz is. Többet nem szólnék hozzá, de igen tanulságos a beírásod, én sajnálni tudlak CSAK.
Most látom, még mindig megy ez a rosszul sikerült teszt dolog...
Teljesen kívülállóként javaslom, ismételjétek meg újra. Ha ez nem fér bele (nem kötelező, hogy beleférjen, mert komoly helyken általában egyszer lehet hibázni, és aztán vége. nem kérdezik, ki volt a hibás?), akkor el kell fogadni a teszt eredményét. Ez van, ilyen a kávé.
Annyira azért nem volt sértő a postod hogy elhatárolódj. En pl nem is értem. Nincs élő ember ma Mo-n aki nemet szövetségi köztársaságnak hivná Németországot, berlini fal ide vagy oda. Ezért volt furcsa az NSZK szó.
Mifelénk meg azt mondják a sértődést óvodában kell hagyni, főleg egy kis országban.
Persze nem tisztem pálcát törni, de sztem ez a legrosszabb hozzáállás vmihez.
Nekem is a ferditesekkel van es volt is bajom. Tobben meg is kerdeztek a forumrol, hogy miert nem reagalok ilyen latvanyosan az engem celba vett mondatokra. Regota forumozom, atlatom mikor van ertelme vitatkozni es mikor nem. Aki olvasta az elozmenyeket annak ugyis minden vilagos, akit meg nem erdekel, azt minek untassam.
Mindamellett en adtam talan a legjobb ertekelest otunk kozul, annak ellenere, hogy felesegem, aki minden teszt mintat megkostol, megpedig ugy, hogy eloszor nem tudja mi az, mikor odaadtam neki az ominozus kavet azt mondta, "nem baj ha ezt nem iszom meg?"
Hozzateszem, azt hogy mikent hasznalom a Gene gepet, mit talaltam ki hogy szerintem a legjobbat hozhassam ki belole, SENKI nem tudja. Kavekalmar sem. Ennek ellenere tudni veli, hogy nem helyesen, a kulfoldi tanacsokat meg nem fogadva, mereven a kezelesi utasitas szerint jarok el. Illetve abbol, hogy beirtam, a forum visszajelzesei slapjan az AI blend a harmadik heteben van a csucson, szamba adta, hogy en mindentudo modon megmondom, mikor igyák a kávet es nem hagyom, hogy tetszes szerint kiserletezzen mindenki, neki mikor izlik a legjobban. Szamomra itt fejezodott be, erdemi diskurzus lehetosegenek hianyaban, a reagalas az ominozus forumozo, akar nekem cimzett hozzaszolasaira. Es ez igy is marad a jovoben is, mert nem akarom feleslegesen felbosszantani magamat!:-)))
"A kávé minta nem tudom hogy került a korzó tesztelőjihez,feltetelezem Homo barista tudomasaval. Ha így volt akkor benne van a pakliban egy negatív vélemény is."
Persze, meg becsúszhat egy kishibás pörkölés is s sok között. Csak ezt nehéz beismerni, sokkal könnyebb helyette minden tesztelő ellen kitalálni valamit, hogy annak éppen miért állt érdekében rosszat írni. :(
Én csak sajnálni tudlak, viszont az elég durva, hogy mennyi mindent elferdítesz, és mennyi valótlan dolgot írsz. Nem elemezném ki pontról pontra, mert felesleges.
Legyen úgy ahogy te gondolod, és pörkölj úgy ahogy eddig. Elfogadom a véleményed, hogy mindenki hülye, és csak te értesz mindenhez, ahogy eddig be is bizonyosodott.
Szerencsére csináltunk neked egy kis forgalmat a tesztel (lehet, hogy ez volt a célod) :D
Másrészről meg aki nem bírja a kritikát az menjen, senki nem tartoztatja. Minek ez a hisztizés itt állandóan valaki részéről? Ez egy nyilvános fórum, aki jól bánik a szavakkal könnyen lehet a fórum szószólója, és meghatározó személyisége ami nem azt jelenti hogy ért is ahhoz amiről beszél. Az internet kiváló terep erre, aki ezt nem ismeri fel könnyen megsertodhet.
A kávé minta nem tudom hogy került a korzó tesztelőjihez,feltetelezem Homo barista tudomasaval. Ha így volt akkor benne van a pakliban egy negatív vélemény is. Aki nem bírja a f_szt ne álljon ki a sarokra.
...én meg egészen pontosan arra céloztam, hogy az NSZK kifejezésnek számunkra addig volt értelme, amíg létezett az NDK. Ellenben az országot ma is úgy hívják, hogy Bundesrepublik Deutschland, azaz Német(országi )SZövetségi Köztársaság.
A tesztelős vitához nem tudok hozzászólni, csak olvasóként követtem. Azt azonban személy szerint sajnálom, hogy egy olyan egyén távozik a fórumról, aki ennyire színesen tud fogalmazni. (A "hármaska" kifejezéshez például külön gratulálok, az NSZK pedig szerintem a mai napig nem esett le senkinek:)
Nézd, nekem semmi közöm - mármint bármiféle függőségi, anyagi - a weboldalhoz , sem a pörkölést végző társakhoz, mégis hasonló véleményen voltam, megtaláltam az eltérő pörkölésű szemeket - és itt most ezt lécci fogadd el. Elhiszem, hogy nem jöttél rá mi történt, viszont kérlek ne gyárts összeesküvés elméletet. Téged nem ismerlek, pörkölést sem kóstoltam tőled, velem a Korzón tudtommal nem volt konfliktusod.
Megértem, hogy nagyon kellemetlen volt a tesztet olvasni.
Lentebbi szösszeneted ezért tartalmaz is jópár olyan következtetést, véleményt, ami nem állja meg a helyét, de megértem...
Én szívesen venném ennek a kávénak egy hibátlan pörkölésű változatát (mert hiszem hogy létezik), akár elküldhetet csak nekem, ha másban nem bízol meg.
Előrebocsátom, nem amiatt írom a következőket, mert savanyú a szőlő/keserű a kávé.
Szájkarate, ahogy a Kávékorzó tesztcsapatának oszlopos tagja roppant szellemesen nevezi a nézeteltéréseket/nézeteltérésünket. Csak gondoltam jelzem, mi minden történt az említett (szájjal)széjjelkaratézett teszt után nálunk. Voltaképp az első sokkot és az emocionális (ezt az egyet sajnálom) vitát követően csupa örvendetes. Egyrészt egy halom rendkívül szórakoztató levelet kaptam régi és új vásárlóktól, ugyanis a tesztet altruista módon minden vendéglátós és nagyobb/visszatérő ügyféllel valamint a Facebook-on is rögtön megosztottam. Kíváncsi voltam ugyanis azok véleményére is, akik fizetnek a kávéért. Azt gondolom ugyanis - talán nem kizárható -, hogy épp ezért (mert fizetnek) talán még kritikusabbak is. Persze azt is megtudtuk a vita során elhangzott reakciókból, hogy mekkora anyagi (áram, víz, amortizáció) teher egy kávé tesztelése egy tesztelőnek :-). Azt még meg sem említettem, hogy ha érdemit akar róla írni, akkor meg is kell inni. Bele se mer/tud gondolni a földön két lábbal járó ember . Másrészt gyorsan kiegészítettem az oldalt egy feedback plugin-nal (és még néhány aprósággal), hogy táncra kérjem ténylegi az ügyfélkört/látogatókat/az oldalra tévedőket. Ugyanakkor nem teljesen kizárva, hogy valami tényleges gebasz lehet, előrehoztam a pörkölőgép kiskarbantartását és szétbombáztam a szellőzőjáratokat, ahhoz ugyanis, hogy a leírt minőség elérhető legyen, minimálisan a levegőkeringetésnek kellett volna elzáródnia/leállnia. Nem volt. Egyszer fordult elő, hogy a szelepet zárva felejtettem a felfűtés után is. Fájt is a szívem az utána kukában landolt Java Old Brown miatt. Cest la vie. Elviselhető mellékhatás volt, hogy a következő pörköléseknél az asszony árgus tekintete is a hűtőtálcára/tepsire szegeződött a pörkölt kávé homogenitását vizslatva. Túl lehet élni . Visszahívási akcióm nem járt sikerrel, mert a historikusan is egyik legalacsonyabb pontszámokkal értékelt tesztanyag (8-10 csúful megégett szombathelyen veszteglő szem kivételével) az utolsó grammig elfogyott. Banyek! Az egyik teszter által sokat emlegetett objektív külső vélemény sem íródott meg. Hogy azért, mert tényleg atomszar volt a cucc, vagy mert nem értett egyet az ötök véleményével, az rejtély. Egy vicces vádat azért még idetennék: valaki azt találta állítani, hogy semmi meglepő nincs abban, hogy az első kettő húzás egyikőjüknek nagyon ízletesre sikerült, merthogy nyilván a csomag tetejére kerültek az egészséges szemek. Valaki sok krimit nézhetett két százdollárossal burkolt újságpapírköteg szereplésével. A fentiek különösebben nem leptek meg. Volt amire viszont ábszolúte nem számítottam: ugrásszerűen megnőtt a Guatemala Antigua Pastores rendelések volumene. Nyilván kíváncsiak lettek a zemberek. Objektivitás (nem a tesztről beszélek!!!). Csak arról, hogyan viszonyul/viszonyult hozzám a tesztelők egy része. Nincs üldözési mániám. Tavaly februárban, amikor először tévedtem korzó fórumára és köntörfalazás nélkül (nem diplomata módon) elkezdtem feszegetni, hogy miért ilyen egycsatornás a fórum (letiltott témaindítás, kereshetetlen, áttekinthetetlen zűrzavar, talán anarchiának neveztem), akkor tisztelet a kivételnek a torkomnak ugrott a tagság. Ez aztán olyan parázs, esetenként kölcsönösen személyeskedő vitába torkollott, hogy kizárásra kerültem. For ever. Később kiderült, hogy a legtöbbet hozzászóló más túlmozgásosnak nevezné moderátort találtam sokkal melegebb vidékre elküldeni . Újra regisztráltam, nem titkoltam ki vagyok, konszolidálódni tűnt a dolog, cikket írtam a Londoni Caffé Culture-ről nekik, amit a megkérdezésem nélkül továbbpasszoltak a Caffé and Bar magazinnak. Fura, de hát egye fenyő, láttunk már nagyobb csínytevést is. Akkoriban egy kávébuzi voltam én is, ergo semmilyen üzleti érdek nem hajtott. Nem sokkal később túlléptem ezen (a csak kávébuziságon). Rögtön megtaláltak. Köszöntem szépen a felajánlott céges hirdetési csomagot, nem kértem belőle. A két fórumon (itt és ott) az öt teszterből néggyel volt kisebb nagyobb konfliktusom. Hol abba kötöttek bele, hogy én azt mondom a vásárlóimnak, hogy ha kedvük/lehetőségük van, fogyasszák a kávét akár már frissen is, mert úgy gondolom, így találják meg a maguk ízlése szerinti optimumot pihentetés szempontjából (azaz nem akarok okosabb lenni náluk), hol azon, hogy vajon van-e értelme/létjogosultsága a tömörítés adott feltételek melletti elhagyásának (a vitapartner, tegyük hozzá, nincs/nem volt tisztában a tömörítés és elosztás különbségével, feltehetően azóta dereng neki), vagy olyan banális témán, hogy mi minden kihozható egy Gene-ből, ha az ember le meri tenni a használati útmutatót és olvasgat külföldi fórumokon (ezesetben konkrétan azzal lettem megvádolva, hogy ilyen agyafúrt módon akarom meggyilkolni az érintett tag gépét. Crazy). FYl: nincs elő ember a kinti rutinos Gene tulajok közt, aki a géppel végezteti el a mag hűtését. Nem vagyok az a típus, aki azt mondja, hogy itthon minden szar (ellenkezőleg), de fórum szinten egy ideje emigráltam. A korzó fóruma bár egy modern fórum funkcióinak teljes arzenálja a kezükben van/lehetne mára tecchalottá vált. Nyilvánvaló win-win szitu volt (az emigráció). Egyrészt nem csapkodom a biztosítékot a rám érzékeny itthoniaknál, másrészt megkapom az engem érdeklő infót egy valamivel nagyobb és kereshető merítésből. Így egy ideje lubickolok az előítéletmentes, tematikus germán/ánglius fórumokon, amit nem tekint 8-10 ember a saját homokozójának, és nem dobnak macskaszart az új kisgyerek szemébe (meglehet persze, hogy nem is találnának benne), csak azért mert mást/máshogy talált mondani. Persze nem általános itthon sem a dögöljön meg a szomszéd lova is hozzáállás. Így egy hamarosan induló itt is kedvelt pörkölővel, kölcsönösen segítjük/segítettük egymást. Akikkel néhányan tudatosan szembe próbáltak állítani. Számos esetben kerestek az elmúlt másfél évben telefonon/személyesen. Amikor a Probat hozzámkerült, akkor nekem volt kérdésem feléjük. Ez így is tud működni. Máshol ez norma. Függetlenül a teszteredménytől azt gondolom, hogy a Korzónak is lenne házi feladata, ha az objektivitás legalább formai követelményeinek meg szeretne felelni. Ez pedig annak következetes végiggondolása, amiért a teszterek közül kivált a közelmúltban néhány a piacra kilépő tag. Hogy ez a magukkal szembeni igényesség miatt tették, vagy azért mert a tulajdonos megkérte őket, az tök mindegy. Úgy gondolom, ebből a szempontból az is scheissegal, hogy ez a piaci jelenlét hatósági (ÁNTSZ, Állategészségügy) engedélyekkel igazolt, adózó vagy teljesen illegális tevékenységet takar. Nem ez utóbbival van alapvetően kifogásom, mindenki nagyfiú/lány, azt csinál, amit tetszik. De ami összeférhetetlen, ott előbb-utóbb ilyen teszteredmények nélkül is felmerülhetnek hitelességi kifogások. De a lényeg: rengeteget tanultam az elmúlt 3 hétben, az egyik legfontosabb az alább következik. Nekem, mint mégoly piciny piaci résztvevőnek semmi, de semmi keresnivalóm nincs egy érintett piacon működő fórumon, mivel még akkor is értékesítési szándékot fognak feltételezni részemről a fórumtagok, ha éppenséggel vásárolni szeretnék valamit vagy tanácsot adok valakinek. Abszurd dolog, de teljesen emberi.
Nem rossz kávék a Riobák, persze a Cellinihez nincs közük. Általában az a gond, főleg a drágább arabikás kávékkal, hogy mire a vásárlóhoz kerülnek, már több hónaposak, így nem sokat nyújtanak tudásukból. A robis jobb ebből a szempontból.
En próbáltam, sztem az utóbbi, marminthogy gyenge minőség. Sztem kár vesztegetni rá pénzt. Én nagyon sokat elkoltottem már jónak látszó olcsó kavekra sajnos.
Sikerült találnom őrlőt, köszönöm a lehetőséget és bocs a többszöri felrakásért, de volt vmi gixer.
Tudna valaki segíteni, hogy kb mennyivel kell elálítanom a Mazzer SJ-t az eszpresszó állásból, ha french press-t szeretnék készíteni? Előre is köszi a segítséget. Z.
Nem vagyok én akkora gourman, örülök ha a napi 1-2 kv-m jól sikerül.
Ráadásként még konzervatív is vagyok, ne haragudjon meg senki de ezek a csöpögtetős filteres megoldások távol állnak tőlem, még bottal sem nyúlnék hozzájuk :)
Hangsúlyozom ez az én véleményem, aki szereti természetesen használja.
A Brikkát és a Hariót egyből hoztam is ki magammal Angliába, a retró Rowentát sajnos futárral kell kihozatnom valahog utánam. A ködös albionban egyébként egy rettenet, mit képesek kávénak nevezni, és ezzel itt aligha mondtam újat, de megtapasztalni akkor is sokkoló. Amúgy is gyanítom, hogy magyar szempontból ízetlenül szerethetnek itt étkezni, mert Shakespeare szülővárosában ettünk olyan helyen, ahol Gordon Ramsey által dedikált séfmellény volt bekeretezve a falon... és hát íze az nem volt sok a csirkének. Az esti hátsó kerti grillpartin sebtiben összedobtunk szintén csirkét alig pácolva, de ennek ellenére ég és föld.
én is gondoltam erre, de még nem volt időm elmenni a bankfiókba. Nem is annyira sürgős, mert ezt a kártyát még nem aktiváltam, a mostani meg hónap végéig működik. De most, hogy tudom, h van ilyen lehetőség, már úgy fogok rákérdezni. Köszi!
van köztetek olyan, aki már vásárolt RFID blokkoló pénztárcát/bankkártyatartó alkalmatosságot? Lehet, hogy paranoiás vagyok, de az újonnan kapott kártyámon már van paypass funkció. Mert a bank szerint az nekem jó.
...azért az nem szép, hogy szegény Blaze-t is 20 grammos adagokkal itatjátok. Mi lesz így vele Olaszországban, ha véletlenül olyan helyre megy, ahol a standard 7 grammból készítik a szimplát?
Tegnap sikerült az eddig lehetetlennek tűnő dolog.
Ittam egy jó Brazil KVt. Mi több, nem jó, pazar..
Ha létezik tökéletes pörkölés akkor ez nagyon a közelében van.
Igazi "clean cup", nagyon harmonikus.
A szemerkről rakok fel majd képeket, sikerült kicsit megvámolni a zacsit.
Az azért túlzás, de tényleg nem nagyon érdemes 20 gramm alatti spórolós szimplákat inni, mert úgy nem fogy megfelelően a bab. Pörkölni kell valakinek?? :-)))))))))))))))
Remélem csak poénkodtok és Ti sem gondoljátok komolyan, hogy van még itt valaki a Kávéológián, aki a bal oldali két őskori kosár /normál és LM dupla/ valamelyikét használja, s ezzel kockáztatná hogy nem használja ki a kávéban és a gépben rejlő lehetőségek maximumát...?!?!
Én biztos vagyok benne, hogy nincs köztünk olyan és mindenki a +20 gramm befogadó képességűvel tolja a reggeli "szimpláit"!!!
igen, ma a Faema E64-en toltunk párat a VST-vel, vadi új most avattuk fel: a tesztelt kávé sokkal testesebb, "sűrűbb" lett vele, és IGEN: jóval finomabb őrlést kívánt mint a szimpla LM. azt is hozzá kell tenni, hogy kb. 21-22 gramm ment bele, de az eredmény igen meggyőző volt, de lehet egy másik szűrő is "tudja" ezt 21-22 grammból, mondjuk egy triple basket.... fene tudja, de jó volt vele a kávé :)
A Tchibo Siciliát Brikkával készítve ugyan meg lehet inni, ha nincs más a boltban, de számos bolti tégla ad sokkal ízletesebb eredményt. Az összes keverék Lavazza (a tiszta arabicák savanyúak!), minden Kimbo és Mokarabia.
Jó ideje pörkölök egy topic társnak, aki Brikkázik. Én is megpróbáltam egyszer Guatemala és Costa Rica SO-t küldeni, és szintén az a visszajelzés jött, hogy ugyan iható volt, de kéri vissza a "csokis blendeket".:-)
Azóta LP, CC, CM amit pörkölök bele nem túl sötétre és ízlik neki.
Az SO-kat ő is savanykának találta Brikkában elkészítve.
Ma vettem egy Tchibo szemes Sicilia Stylet. Eddig rendszerint a Kapuczinerben vásároltam kávét a világ különböző pontjairől. Meguntam, hogy a Brikkával csak savanyú vízet tudtam főzni. Vettem a minap Zimbabveit, és Guatemalait de egyszerűen nem tudom meginni. Nem esik jól. Szerintem ezekhez a kávékhoz egy jobb minőségű kávéfőző való, ami magas nyomáson tud kávét lefőzni. Egyenlőre elvagyok ezzel a hagyományos feketével és maradok is ennél. Van egy Aeropressem is de ezzel is olyan mintha savanyú vízet innék. Vagy én nem vagyok ínyenc, vagy nem tudok kávét főzni, de egyszer szívesen megkóstolnék egy tiszta arabica kávét egy profi gépen egy profi barristától.
Volt azért ott :-))) jel a végén amit írtam, szóvan no problem, örülök hogy visszajeleztél! De ettől a tény még tény marad, a pörkölésem nem mindig egyforma, ami alapból nem lenne baj, csak akkor ha kifejezetten tökugyanolyat szeretnék csinálni egymás utánban. Ezzel a kis 250 grammos géppel ez nem biztos hogy megy.
Illetve ahogy látom az új, 240V-os fűtőszál világosabb pöriket szeret készíteni ugyanannyi idő alatt, mint a 220-as, szoknom kell még.
Ismét postolok egy latte art képet. Újítás a 3.5%-os teljes tej volt - Aldi/Milfina. Ezentúl csak ilyen fajta tejjel fogok önteni, mert annyira jobb, krémesebb és ráadásul a gőzölésem se volt épp a legjobb mégis helyreállt teljesen az állaga a kocogtatástól és a forgatástól. Kávé alul Kapucziner Specialitás. Ízre valószínűleg a tej jóvoltából is még jobb lett.
Ha megvan egy pörkölési profil, akkor amellett lehet a következő adagot pörkölni. Értsd, a számítógép képernyőjén látod a görbét, ami el van tárolva és ezzel paralel látni az épp folyó pörkölés profilját is, ami ráadásul egy kicsit előre dolgozik, mutatván hogy kb. mi fog következni az épp beállított lánggal. Ezt figyelve "hozzá lehet húzni" /gondolom megfelelő gyakorlattal/ az pörkölő gép beállításait, mégpedig úgy, hogy a két görbe nagyjából fedje egymást végig. Ekkor nagyjából hasonló eredményt kéne kapni egymás utáni pörköléseknél.
Tehát nem teljes automatizálásról van szó, bár ha a gépet is vezérli a computer, akkor lehet hogy ember se kell hozzá.
Ha jól értettem amit SID magyarázott múltkor erről.
Ezt ne írd be mégegyszer, mert úgy kell lefognom magamat, hogy 80-ért ne adjam oda a makulátlan, karcmentes, hiánytalan fekete Super Jollymat! :-))) /Luigi, nem tudsz egy másik ugyanilyet 50-ért, mert akkor ezt eladom :-)))))))))/
Szenvedésről nyilván szó nincs, egyszerűen próbálom a számomra maximumot kihozni az adott kávéból. Megkérdeztél, és próbáltam válaszolni.
Egyébként pl. legutóbb az egyik Carraro blend sötétebre, bőven olajkiválásosra volt pörkölve, ott is változtatnom kellett a lefőzési paramétereken, némileg más volt az íz. Ennyi. Ugyanúgy kedvelem ezután is, csakúgy mint a P&Y kávékat.
Ami viszont tényleg szenvedés: a főnököm kedvence, az automatával készített 100% A sparos Bravos. Forró, krémes faforgács ital...
Mazzer SJ-t, esetleg Mini-t keresek max 80.000 Ft-ig. Csak kifogástalan műszaki és esztétikai állapotú érdekel. Nem fontos: a babtartály, számláló, időkapcsoló, tamper, stb. Ami előny: jó ár, új kések, házhoz szállítás, szerető gazdi, ha az ár tartalmazza a profi csomagolás és szállítás költségét.
Mazzer SJ-t, esetleg Mini-t keresek max 80.000 Ft-ig. Csak kifogástalan műszaki és esztétikai állapotú érdekel. Nem fontos: a babtartály, számláló, időkapcsoló, tamper, stb. Ami előny: jó ár, új kések, házhoz szállítás, szerető gazdi, ha az ár tartalmazza a profi csomagolás és szállítás költségét.
Miért gondolod, hogy a számítógép vezérelt pörkölőgépnél nem ingadozhat a pörkölési szint? Te sokkal jobban tudod, hogy milyenek a külső körülmények, hőmérséklet, páratartalom jobban tudsz korrigálni a pörkölés közben is.
kipróbáltam a lali.hu féle tömöritő segédet a szimpla LMhez. nagyon jó! igy néz ki a pogi tömörités után és csapolás után. hibátlan! a henger belül valóban kicsit szük, de ha előtte odakocogtatom az asztalra a kart, akkor az 90%ig megoldja a problémát, mivel letömörödik az őrlemény az alja felé. további öröm, hogy igy egy csepp kávé sem veszik kárba.
Sajnos a kávéról nem készült kép - lady paljoc 9g - nem érte meg mire elindult a telefonon a kamera :D. ez igy most tömény szilva orgia, ahogy Gsa1 irta. érdekes, hogy a duplával is ott van a szilva, de ott a csokival együtt, itt viszont a szilva átvette az irányitást, a csokis iz csak mutatóba van jelen :)
Sztem egy kis különbség van. A legelső egy picivel talán sötétebb pörkölés lehetett. Az, 90°C-on volt nálam a legjobb, most ennél a hőmérsékletnél enyhe fanyar íz érződik, valamint egyértelműen savasabbnak tűnik. Följebb kellett mennem 2°C-kal, hogy ( számomra ) jobban egyensúlyba kerüljenek az ízek.
Nekem eddig úgy tűnt, hogy a sötétebb pörkölés erősíti az édességet, előhozhat vaníliás, karamelles jegyeket. Ezekből, a legelső adaghoz képest most alig van jelen valamennyi. Ott ezekből - persze a savasság mérsékeletebb megléte mellett - több volt. Nekem az harmonikusabbnak tűnt, de ez a mostani is hordozza azokat az ízjegyeket, csak nem hajszálra ugyanúgy. ( Megfelelni persze megfelel :) )
Ezek már látnoki képességek, pont ma reggel gondoltam, hogy megkérdezem mailben, mik a tapasztalatok a régi verziós LP-vel, erre pont beírtad. :-) Akkor ez így most megfelelt? Vagy azért nem tök ugyanolyan. /összetevők tekintetében ez most ugyanaz, csak ugye a pöri épp hogy sikerül.../
Egyenlőre még csak néhány próbálkozás történt, de úgy tűnik nem rosszabb, mint a gyári ( kisebb ) szűrő, sőt... Szabályos A-B tesztet nem tudok készíteni, mivel a VST finomabb őrleményt kíván, így eleve másabb lesz a kv. Úgy gondolom, a sok, akár több mint 20g őrleményből készíteni érdemes, tipikusan nem sötét pörkölésű arabikák esetében érdemes bevetni. Itt egy 22g-ból készült P&Y LP-ból csapolt dupla készítésének lépései. ( A csapolási hőm. 92°C a kvpogácsa tetején ) Az íze az én érzékelésemben: éppen megérett, roppanós szilva, és csokilikőr elegye. Nem extrém testes, de már egyértelműen likőrös jelleg.
Korábban a követtem sok Silviat ebay-en és használtan is baromi drágák. Gondolom kellene PID mindkét gépre, hogy össze lehessen hasonlítani ugyanazzal a kávéval őket, majd a többiek megmondját mekkora különbség lehet :)
Persze ettől még nagyon szép a Silvia, külsőre nem is kéne jobb vagy nagyobb gép otthonra.
Mindkettővel lehet ugyanolyan jó és rossz kávét is kotyvasztani. Nemrég ittam silviából kvt, ugyanazt hozta mint én itthon a GC-vel. Aztán lehet hogy készül jobb belőle:))
Mazzer SJ-t, esetleg Mini-t keresek max 80.000 Ft-ig. Csak kifogástalan műszaki és esztétikai állapotú érdekel. Nem fontos: a babtartály, számláló, időkapcsoló, tamper, stb. Ami előny: jó ár, új kések, házhoz szállítás, szerető gazdi, ha az ár tartalmazza a profi csomagolás és szállítás költségét.
Még arra lennék kíváncsi, hogy tud-e annyival jobb kávét a rancilio silvia mint a gaggia classic amennyivel többe kerül,megéri-e azt választani.....Ill. milyen darálót vásároljak a gaggia mellé ha azt választom....???? :)
szombaton a pécsi Jakováli Hasszán dzsámiban készítek new-wave török kávét lombikban Várady Tibi versenykávéjából (Drop coffee / Burundi Nemba). Ha valaki épp arra jár innen, ugorjon be!
Az autotune nem tudom mennyire lenne hatasos, mivel elvileg ott normal futes/visszahules ciklusokat kellene csinalni, nalunk meg ugye kozben van egy csapolas nevu merenylet. :)
Nem szoktam ilyet csinálni, de ezt most nem tudom megállni. Ha valaki hozzám hasonlóan nagy rajongója a Veronesi kávéknak, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az importőrrel, a Farfalla Caffe-val (http://www.farfallacaffe.hu/)! Tegnap rendeltem tőlük kávét, és ma már meg is érkezett.
A gyorsaságon túl a termékek frissessége is igencsak figyelemre méltó: a "legöregebb" is csak két hónapos pörkölés!!!
Ha a hozzád hasonló nickek elharapóznának itt, rövid idő alatt egy hírdetési portállá válna a fórum. Nekem ez nem tetszik. Legyen az bármilyen jó áru is, ez nem a fizetett reklám helye...
Igen, köszönöm neked és blaze-nek a hathatós segítséget ;). A GC-hez még egy Gaggia Classic domború logóra vadászok, ha lesz, újra tudom polírozni az egész házát.
Eldaráltam jópár adag kávét míg sikerült egyáltalán lefolyást produkálnom, olyan finomra volt állítva.
Ma jött meg a Kapucziner rendelés, úgyhogy este lehet már kísérletezni. Meg meg kell néznem, jó-e az egyszemélyes szűrőm, hogy ne kelljen kétadagokat lefőzni a próbálgatáshoz, Expolygonba még nem jutottam el.
Meg kellene néznem a Pavoni fejet, mert nem jó hangja van néha, ha lenyomom a kart. Gondoltam, akkor már cserélek fejtömítést is. Hol lehet ilyenhez hozzájutni? Van valami extra figyelnivaló?
Ma visszatértem a duplaszűrőre. 16 grammból toltam egy duplát (több kellett volna bele, mert kicsit saras maradt a teteje). Finom lett, és jól nézett ki. További előnye, hogy alig kell takarítani a felsőszűrőt, és környékét. A sima tisztító flush lehozott mindent, a körkefével szinte alig jött le valami, és a backflushnél is csak pár szem őrlemény volt a vakszűrőben.
A 12 gramm szerintem megtévesztő, mert a másikat is 14-nek írják, mégis belemegy a 18. Rá kellett még jönnöm, hogy ebbe belejátszik a kartömítés magassága. Ha alacsony a kartömítés, akkor a felsőszűrő jobban belelóg szűrőkosárba.
A kávé Sandalj Fresco (50/50) volt, most fogyott el. Alacsony hőnél kikönyököl a robi, magason meg jellegtelenedik. Egyébként kellemes, de ennyiért szerintem kapni jobb kávét is. Kicsit alacsonyabb hő kellett neki, mint a megszokott, de 2 dl víz kilötykölésével megoldottam, mert a bojlernyomás most 1.1 bar - nem volt kedvem állítgatni.
Köszönöm, de én ezzel már nem foglalkozom. A gépet szeretném lecserélni a nyáron komolyabbra amit lehet pidelni vagy már valaki a fórumról megcsinálta rá. Nem vagyok az a villamosmérnök típus! :D
Nekem megvannak, emailben kikeresed nekem. Azóta sem valósítottam meg. Ha kiváncsi vagyok a hőfokra leszerelem a tetőt es raállítom a bojlerre a beszúró hegyét.
Hát csak egy sima tapadókorongos digitális hőmérőm van aminek egy baromi hosszú vezeték végén van az érzékelő tűje. Ezt rögzítettem a gép belsejében annyira alulra, közel a fejhez amennyire csak lehetett. Visznyítási pontnak jó mert nem lehet megégetni a kv-t, ha meg több hő kell a komolyabb arabikákhoz, akkor az is látszik szépen.
Komoly hátrány viszont, hogy kívül van, így késik 5-6 másodpercet. Szóval amikor fűt és mondjuk 90 fokot mutat, megnyomom a gombot akkor az inkább 92-93 fok. Komolyabb megbontás nélkül ez volt a legegyszerűbb, előbb-utóbb le szeretném cserélni :)
Mi lenne, ha egyszer elismernéd, hogy nem volt igazad. Ebben a kérdésben Monyesszal értek egyet. Ha hozzá hasonló gondolkodású emberek többen lennének itt a fórumon, akkor sokkal aktívabb és nem belterjes néhány tucat ember fóruma lehetne. Én is Te miattad fejeztem be a fórumozást.
Múlthéten felfedeztem egy nagyon éredekes ízt a Lucaffé Classico-ban de amíg nem voltam biztos benne addig nem mertem megírni. Készítettem egy eszpresszótés kiskanállal vmiért megkóstoltam csak a crema-t és teljesen kinder bueno töltelék íze volt, karamellás mogyorós és édes! Rég ettem ilyen csokit, vettem is utána és téééényleg :D
Azóta persze ezt az ízt hajkurászom, kétszer jött össze, valószínűleg véletlenül. 10g-ból lassú, 35 másodperces lefolyással jött elő mindkétszer, csak a hőfokot nehéz eltalálni. Csak sima hőmérőm van, tehát csak látom (5 másodperc késéssel) a hőfokot de pontosan nem tudom állítani, meg az sem mindegy mióta van bekapcsolva a gép. Szóval a következő gépem tuti PID-es lesz...
Gyönyörű állapotban van az a Classic, és ez még a "kancsó" logos Gaggia, nagyon szép !! Hány éves ? Csillog-villog, mint mellette az Iberital. Patent!!!! Nagyon szép szett, a Classic-kal igazán szép !!!! Gratulálok hozzá, mióta van a géped meg ? Szépen van tartva, látszik vigyáznak rá.... Nem kopott, karcos....