"Talán azért, mert ez egy fórum, ahova bárki írhat és vagy meghallgatják/elolvassák vagy nem. De semmiféleképpen nem rendeznek olyan őrjöngő, tudathasadásos ámokfutást mint pl. te."
Az ámokfutást a tudatlan barátod műveli. És ez neked tetszik. Nézd végig a topikot. Nem szól másról, mint a tudatlan barátod "eszmefuttatásairól", amikkel rajtam kívúl másoknak is teli van a fasza. Ha nem tartja elég pörgősnek a fórumot, akkor előhozakodik újra és újra a már megszokott baromságaival. Legutóbbi unaloműzö témája a 100-adszor a hülye Hr-es 3,14-csa.
Én csak akkor szoktam beleszólni, ha szakmai témában baromkodik (ha véletlenül olvasom). Elenyésző az én hozzászólásaim a barom barátodhoz képest.
"A szakmai fórum az pl. a https://villanyszerelo.forum.hu/. Ez egy amatőrök, kóklerek és szakértők, meg még szakértőbb és mindenhez is értők gyűjtőhelye, de nem szakmai fórum."
A villanyszerelés minden erőlködésed ellenére egy szakma. Nem is akármilyen. Akár bele is lehet halni. És ezt zilálja szét tudatlan barátod (meg te is). Miért nem mész át pszichiátriával foglalkozó topikba, ott talán meg tudod ítélni, hogy a hozzászólás mennyire segíti a kérdezőt. Különben honnét ez a széleskörű ismeret a lipótmezei ápoltakról? Családi, vagy saját tapasztalataidat próbálod átültetni a villanyszerelő szakmával foglalkozó topikba?
Miért vagyok ilyen keserű? Hogy neked is tetszen, apám reggeltől estig vert. Azért. Jó így? Fura, hogy nem az idióta, gátlástalan haverodnak mondod azt, ne csinálj magadból hülyét elek. A topik nem áll másból, mint a nagy szaktudással felvértezett barátod beírásainak cáfolatával.Csak egy példa. Nem reagálta le senki.
"Törpefeszültséggel azt csinálsz amit akarsz. Mehet akár csupasz dróton is, csak úgy ledobva a földre."
Idézek egy villanyszereléssel foglalkozó lapból:
25 V érintési feszültség, sós-nedves érintési felület,áramút a két kéz és a hát között, (nagy felület a kezeknél és igen nagy felület a hátnál (bőrellenállás elhanyagolható). Ez az eset akkor fordulhat pl elő amikor az egyén a földön ül és a kezében tartja a hibás törpefeszültségű készüléket. A számítás során 5-re kerekítünk. Zta(K-K) = 1300 Ohm (3. diagramm alapján) Zta(K-H) = Zta(K-K) / 2 = 650 Ohm Két kéz párhuzamosan a háthoz: Zt=Zta(K-H) / 2 = 325 Ohm Érintési áram: It= Ut / Zt = 25V / 325 Ohm = 77 mA Hiába a törpefeszültség alkalmazása 77 mA-es áramütés esetén az elengedési határ felett van az áramütés és egy igen erős izom összehúzódás alakul ki már kb. 40 ms után. Forrás: DIN IEC/TS 60479-1 (VDE V 0140-479-1):2007-05 Gerhard Kiefer: DIN VDE 0100 richtig angewandt
Szóval ettől köztörvényes-idióta a barátod. Ennyit ér a villanyszereléssel foglalkozó topikban egy gátlástalan, tudatlan tanácsa. Képzeld el a két éves gyerekedet, amint képtelen elengedni a csupasz drótot ami csak úgy ledobva a földön hever. Érted filkó? Tök az adutt.
Az elmúlt hetekben gyakran vibráltak a lámpák és pár pillanatra el is ment az áram az egész házban. Tudni kell, hogy pár hónapja az egész házban ki lettek cserélve a vezetékek, szóval elvileg azzal nem lehet baj. 2 napja viszont már nem is jött vissza az áram, miközben a biztosítékot nem csapta le, tehát elvileg volt áram (gondolom). Másnap kihívtuk a szerelőket, valamit babráltak, azt mondták, hogy csak kilazult egy vezeték a villanyórában. Miután elmentek pár perc múlva megint vibrált, majd elment. Visszahívtuk őket, majd megnézték a villanyoszlopról bejövő kábelt, és megállapították, hogy azt le kell cserélni, plusz a villanyórát is le kell cserélni, új villanyóra tárhelyet vájni a falba, a nem ott lakó szomszédtól engedélyt kérni a szereléshez mert az ő házuk előtt van az oszlop. Még nem mondtak árat, de nyilván sokat kérnek majd. Az Elmű kb. 20 éve cserélte le a villanyórát, akkor nem kellett fizetni érte. Szükséges-e a villanyóra csere ennyi idő után, nem elég ha csak a bejövő kábelt cserélik le a villanyóráig? Nekem nem kell, hogy EU kompatibilis legyen, ezek szerint eddig sem volt és nem volt baj emiatt, nem szeretnék nagy összegeket ismét villanyszerelésre kiadni. Ehhez az Elmű-t érdemes hívni vagy Elmű által regisztrált szerelőt? Kit érdemesebb hívni? Illetve mennyi lehet a reális szerelési költség?
Na így már kerekebb a történeted. Imitálni kell az áramszünetet. Villanyóránál kapcsold le, várj egy kicsit, majd kapcsold vissza. Ahol sok számítógép van 1 áramkörön, a kapcsolóüzemű tápok indításkor jó eséllyel lecsapják, mert egyszerre kapcsolódnak vissza amikor visszajön az áram. Ha egyesével kapcsolják vissza akkor nem.
Ha bármikor meg tudod ismételni a lecsapást az óra alatti kismegszakító le-fel kapcsolásával, az már fél siker.
Valódi áramszünet van ilyenkor, mert a fél városban az volt. Az egész hálózat 3 eve volt felújítva a lakasban, azóta 2 áramszünet volt és midig akkor ment le a fi relé is.
Ja és azt még nem írtam, hogy a lakás összes, kiinduláskor ismert nagyobb fogyasztójához (még a mikróhoz is; összesen vagy 10 fogyasztóhoz) külön-külön csillagpontosan megy a saját dedikált 3x2,5-es kábele, tehát a konnektorokba tényleg csak ritka esetben kerül valami említésre méltó fogyasztó.
Kisebb dilemmában vagyok, mert korábban már körbejártam ezt a kérdést, több villanyászt megkérdeztem (sajnos nem itt) és azóta jó pár helyre már le is szabtam a vezetékeket a lakásban, most kezdeném befűzögetni, de előtte még utoljára elgondolkodtam:
A konnektorokhoz szobánként megy 1-1 gerinc 5x2,5 (a konyhához 2 ilyen gerinc is megy). A kisebb helyiségekben csak 2 fázison vannak a konnektorok, oda értelemszerűen 4x2,5 gerinc megy. A leszállókhoz meg 4x1,5 menne, ezek a leszállók 1-1 db konnektort szolgálnak csak ki (egyik+másik fázison). Ahol 3 konnektor van egymás mellett (3 különböző fázison), ott a nullát meg a földet 2,5-el vittem. Azért így találtam ki, hogy akár egymás mellett is lehessen 2-3 nagyobb fogyasztót használni bárhol (nyilván a gerinc 3x16A maximálja a dolgot, de azon belül azért használjuk ki a lehetőségeket). Úgy gondoltam, mivel a fali dugaljaknak 16A a terhelhetősége, így kismegszakítóból is max akkorát (vagy kisebbet?) kellene választani. Felül ugye 100x50 műa. kábelcsatornáim vannak, bergman cső csak a leszállóknál, így a melegedés legfeljebb csak azon az utolsó 2,5 méteren játszik, az is függőleges, alul-felül nyitott cső, talán még valamennyi "huzata" is van, jobban képes hűlni, mint ugyanaz vízszintesben. Namármost, ezen bemenő adatokkal, szerintetek előfordulhat olyan fogyasztó / fogyasztók kombinációja egy lakásban, aminél a nulla szál mondjuk 2 fázisról, 1-1 db konnektorról összesen nagyobb terhelést tudna kapni, mint amit a 1,5 nullvezeték azon a 2,5-3 méteren, 16A-re biztosítva elvisel? Ti mit tennétek a helyemben? Jó így, vagy menjen inkább oda is 2,5-es nulla egészen a dugaljig, ne csak a gerincen, vagy pl. okosabb lenne a csak kétfázisos helyiségek gerincvezetékére 13A-es kismegszakítót tenni, mert úgysem életszerű annyi/akkora fogyasztó működése egyszerre, amihez az ne lenne elég? Ugyebár van az az ideális eset, amikor a 3 fázis együtt dolgozik és a nullán nem is folyik áram, de nyilván erre itt nem számíthatunk. Mely fogyasztók azok, amik a nullát "jobban terhelik"?
1. Itt van évtizedek magyar igáslova. Mondjuk 70-től 95-ig ezek adták a villanyt az országnak, és ki mondaná azt, hogy az országban nem volt egy fázis? És mégis, az adattábláján mi van?
Semmi jelölés.
És itt a modern IEC szabványból származó adattábla, ezen meg mi van?
Az az n betű, az használtatik kivezetett csillagpont jelzésére (ha primer oldalon lenne, akkor nagy N, mondjuk YNyn6).
Jobb híján próbálkozol azzal hogy a lakás elosztóban felkapcsolsz 1-1 kismegszakítót és magad csinálod az áramszünetet hátha megtalálható. Ha nagyon régi a hálózat akkor még van egy olyan nem nagyon jó megoldás hogy a FI relét kicseréled 100 mA-re.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van a lakásban egy fi rele, ami , normál esetben soha sem kapcsol le, kivéve ha áram szünet van. Akkor midig lekapcsol és így lesz nálunk egy 5 perces szünetbol egy egész napos amíg haza nem érünk. Mi okozhatka ezt?
Nem vizsgáztatás miatt írtam mert valsz sokan jobban tudják mint én csak az az idióta vizsgaelnök nem tudta mi az a kis 0 és szembe kellett szálnom vele. Szerinte az ott olyan dolog nincs. Tanárok a fejüket fogták.
Karcag, 1976. május 7. Karcag határában az Országos Villamostávvezeték Vállalat dolgozói felállítják a 750 kV-os távvezeték első, kikötött, portál típusú tartóoszlopát. A 42 magas, 36 m széles, 18 tonna súlyú, helyszínen kompletten összeszerelt oszlopot egybikás állítással emelik föl. MTI Fotó: Mező Sándor
Tényleg nem akarom fikázni de ez nem magas. Eddig 89 méter volt a legnagyobb.
Elek én ilyen cégnél dolgozom, és tudom hogy mi a profiság.
Nem is tartom magam annak de én bent vagyok számtalan területhez értek de nem vagyok profi. A profik nálunk 1-2 területen profik.
OKJ szarokkal akármennyi is van nem fogsz tudni bejutni mert ez nem az a szint. Folyamatosan keresünk dolgozókat de feltétel a főiskola vagy egyetem. Leginkább gyakornokként kezded és ha beválsz akkor papír után kapsz ajánlatot tőlünk.
Macskajancsi papír itt nem ér semmit. Szerintem máshol sem.
"Egyszerűbb informatikai dolgot mindenki meg tud csinálni"
Ami egy profi informatikai cégnél egyszerű feladatnak (segédmunkának) számít, azt lehet, hogy te halálodig nem fogod még megérteni sem, nemhogy megcsinálni :)
Olyan ez, mint egy egyszerű földelési ellenállás mérés egyszerű olcsó kéziműszerrel: csak egy hülye gondolhatja azt, hogy egy hülye is képes helyesen megmérni egy földszondát :)
Megnéztem a boltokban 3m a leghosszabb oszt olyat vennék ... :)
Úgy is szar lesz mert egy igaziinak a vízhatár alá kellene mennie így annyit fog érni mint halottnak a csók.
Mi a bajnak kötné össze valaki is ... Van itthon dupla kismegszakítóm, hogy nem ördögtől való szakítani nem csak a fázist hanem a nullát is de ha összekötöd a rövidre zárod a nulla kismegszakítót és ha nem TWIN a cucc akkor esetleg fennmarad a fázis és szent nyugalmával agyonbasz valakit ....
Kérdezzek valami androidos reléprogramozós dolgot a findertől ? :(
Mondom hétvége van ilyenkor mindenhol uborka szezon van.
Sokat beszélgettünk most már kollégákkal hogy honnan szerzik be azaz milyen fórumon vannak jelen és senki nem ezt preferálta, nem szidta csak nem ismerik mert máshol sokkal több szaki van. Nem ez a fő szakmai csapásirány már ...
Ez pont villanyszerelésről szólt, azaz félig ON :-)
Ez a topic nem szakmai régóta hanem a hullámokban előtörő Elek agymenések és az arra reagáló többiek helyszíne csak sajnos. Nézd meg hány %-ban valóban villanyszerelési kérdés és válasz a hozzászólások tartalma.
Akkor ne hidd el, engedd is el a kérdést, nem is ebbe a topicba való. Látszik hogy fogalmad sincs valójában hogy működik ez, és nem is vagy hajlandó megérteni.
Elek, OKOS vagy, rajtad kívül mindenki HÜLYE.
"Aztán ha bejön egy nagy sürgős meló akkor az utcáról felvesznek mindenféle jött-ment melóst segéderőnek, megmutatják neki kb hogy kell csinálni oszt jó napot. 10 ember közül elég ha van 2-3 aki tud villanyt szerelni"
Ez valóban így működik. De ezt a 2-3 használhatót megpróbálják a cégnél tartani nem? Egy önállóan dolgozni képes betanított (betanult) villanyszerelő segéd aranyat érhet, akár kétszer annyit is érhet, mint egy papírokkal, végzettséggel rendelkező barom.
Miért nem lehet ugyanezt megcsinálni az egyszerűbb informatikai pozícióknál is? Kipróbálni mindenkit, aki azt állítja, hogy érzése szerint bele tudna jönni a dologba? Akkor is, ha az illető egy félszemű, sánta, fogatlan, falusi 60 éves péklegény.
A jelentkezők nagy részét ki lehetne szűrni egy 5 perces telefon beszélgetés során, még be se kell hívni őket, a maradék nagy része valószínűleg megbukna a behívás utáni első órában vagy legkésőbb a próbanap végére. De még a maradék emberanyag is százszor annyi lenne, mint amennyit a jelenlegi hülye módszerrel képesek összeszedni ezek a marhák. Persze ehhez a válogatáshoz intelligens szakember kell (nem elég a szőke HR-es), aki észreveszi, meglátja a nyugdíjas postásban megbúvó potenciális alsegéd-programozót.
De amíg a munkaadók (vagy csak a HR-esek) nem is próbálnak szóba állnivelük az előítéleteik miatt, egy másodpercig sem hiszem el, hogy valóban munkaerő hiány lenne.
Nem jól figyeltél: az előttem lévő és az utánam lévő offtopic bejegyzések egyáltalán nem báncsák a szemit, szóval kizárólag az én személyem fáj neki ;)
Ha nem offoltam volna, akkor most az lenne a baja velem, hogy nincs rajtam füstszűrős sapka :)
3x16A villany betápnál, és 1.5m3/h vízóránál mekkora átmérőjű és falvastagságú horganyzott víznyomócső-földelőszondát ír elő a szabvány?
És ez esetben tehetőek-e a kismegszakítók a nullavezetőbe, és szabad-e az EPH pont után összekötni a PE és (kismegszakítóval védett) N vezetőket?
"A HR-es okosan meg is fogalmaz egy álláshirdetést: Szaakképzett villanyszerelőket keresünk, minimum 5 év építőipari gyakorlattal, középfokú német nyelvvizsgával""
Na ez is úgy baromság ahogy van. Abszolút nem így csinálják.
Részben sajnos, mivel az alábbi módon megy a villanyszerelőknél, klímásoknál, nagyjából mindenhol. Van pár fix ember akinek van papírja, őket igyekeznek megtartani. Aztán ha bejön egy nagy sürgős meló akkor az utcáról felvesznek mindenféle jött-ment melóst segéderőnek, megmutatják neki kb hogy kell csinálni oszt jó napot. 10 ember közül elég ha van 2-3 aki tud villanyt szerelni, a többi csak droidnak van ott. A meló végeztével el is vannak zavarva legtöbbször.
Nyelvtudás, 5 év gyakorlat sehol sem elvárás beugrósnál. Az már a kisfőnök (brigádvezető) kategória.
De nem csak itthon van így.
Volt szerencsém osztrák céggel találkozni kinn, volt egy osztrák kisfőnök, 1-2 régebbi osztrák melós, a többi magyar, román, ukrán bedolgozó, nulla nyelv és szaktudással.
Mis valójában miert frusztrál az hogy vasárnap senki nem ir ide helyett az emberek elmélkednek az élen nagy dolgain szőrmentén a szakmával is foglalkorzak esetenként?
Nem szeretnék állásközvetítésbe belekeveredni. Ha egynek szerzek állást, akkor másnap jön hozzám három, aztán ők is hozzám irányítják a haverjaikat és én leszek a bunkó, amikor a századik péket már elküldöm a francba. Nehogymá én szerezzek minden vidéki péknek informatikusi munkát :)
Ha véletlenül nekem panaszkodik valamelyik, akkor azt mondom neki, hogy nézegesse szorgalmasan az álláshirdetéseket, ha majd egyszer VALÓBAN munkaerő hiány lesz, akkor tömegesen meg fognak jelenni olyan hirdetések is, amelyekre egy Borsod megyei pék is jelentkezhet, ráadásul nem is kerül automatikusan a kukába az önéletrajzod csak amiatt, mert pl öregebb vagy X évesnél tehát csakis hülye lehetsz, vagy azért mert 30 éves létedre nincs Facebook profilod, tehát biztosan hülye vagy. Jelenleg az effajta álláshirdetések száma közelít a nullához, tehát az informatika területén nincs valódi munkaerőhiány.
Hogy egy kicsit ontopic is legyek, szerencsére a villanyszerelő vállalkozásoknak több eszük van, mint az informatikusoknak: egyre több olyan álláshirdetést látni, ahol csak "villanyszerelés iránt érdeklődő" embereket keresnek és nem szelektálnak előítéletek alapján, úgyis kiderül a jelentkezőről (sok esetben két perc alatt) hogy használhatatlanul hülye-e, vagy lehet benne fantázia és akár értékes betanított villanyszelővé is válhat előbb-utóbb.
van egy rakás olyan munkakör, aminek betöltéséhez nincs szükség komoly speciális szaktudásra vagy vizsgákra, jó fejű ember egy kis gyakorlati tapasztalattal a háta mögött akár néhány hét (vagy néhány óra) alatt bele tud jönni. Vannak ilyen munkakörök szinte minden területen, de azért hozom fel mindig az informatikát, mert azon a területen leghangosabb országosan a nyavalygás, hogy nincs jelentkező az állásokra.
Úgy látom, hogy ennek két fő oka van:
- egyrészt a hülye munkaadók (hülye HR-esek?) úgy fogalmazzák meg az álláshirdetéseket, hogy abban sokkal szigorúbb feltételek vannak, mint ami a kérdéses munkakör betöltéshez ténylegesen elég lenne
- másrészt a hülye munkaadók (hülye HR-esek?) a hirdetésre beérkező jelentkezéseket olyan feltételek alapján szűrik, amely feltételeknek a világon semmi köze nincs a munkakör betöltéséhez
Azt állítom, hogy rengeteg ember van, aki alkalmas lenne ezen munkakörök betöltésére (tehát valószínűleg NINCS magyarországon munkaerőhiány) de a fenti két feltétel miatt ezek az emberek soha nem fognak találkozni a cégeknél azokkal a szakemberekekkel, akik eldönthetnék, hogy alkalmasak-e az állás betöltésére.
Egy példa:
Magyar építőipari cégnél a kisfőnök szól a HR-esnek, hogy a bécsi lakótelep építkezésre a villanyszerelők mellé sürgősen kellene pár segítő ember, aki a kezük alá dolgozna.
A HR-es okosan meg is fogalmaz egy álláshirdetést: Szaakképzett villanyszerelőket keresünk, minimum 5 év építőipari gyakorlattal, középfokú német nyelvvizsgával"
A jelentkezők közül a HR-es automatikusan kidobálja azokat, akik 40 évesnél öregebbek (így tanulta az iskolában), akik nem csatoltak fényképet az önéletrajzukhoz, akiknek nincs naprakészen vezetett Facebook profiljuk és azokat is, akik nem a nyugati országhatár közelében laknak. Nem is marad senki. És amikor a kisfőnök kérdezi, hogy van-e jelentkező, akivel elbeszélgethetne, akkor a HR-es közli, hogy senki, rettenetes ez a munkaerőhiány. Miközben lehet, hogy a túlbuzgó hülyesége nélkül kapásból lett volna tökéletes ember, néhány hét betanítás után akár tíz alkalmas ember is lett volna minden egyes pozícióra.
Na ezt a példát tegyétek át az informatikai területére, ahányszor azt látjátok a médiában, hogy negyven ezer betöltetlen informatikus állás van. Ebből a negyven ezerből lehet, hogy 10-20 ezer állásra alkalmas ember talán évek óta keres egy olyan álláshirdetést, amire végre jelentkezhetne, de az a nagyon kevés hirdetés, amire bátortalanul jelentkezik, onnnan sen jön válasz soha.
Egyik este valami bulit kellett volna fotózni, oda is beesett A Nagyarcú: "mondtam hogy 300 a kaucio plusz 100 a munkadijam mivel vidéken van a buli ehhez meg plusz uti meg szallas szintén 100 ha ragaszkodik hozzam akkor ennyirt nagyon szivesen ha olcsot akar akkor szomszed kisfiu telefonnal 2 gomboc fagyiert biztos megcsinalja" Elég tökös csávó, közben 200 küvecsért kiszállással együtt, kaució nélkül kb. a fél ország összetörné magát, hogy megcsinálja. És lehet vesszőket is tett volna a hozzászólásba :-D De legalább nagy arcú haverunk megmondta.
Mondjuk ezt a valóságban sem egy ember kezezi mifelénk.
Én írom az androidot és mondom mi kell a szerverestől az meg nem érti mert nem ert az androidhoz.
Normálisan professzionálisan nem lehet ennyi mindent egy belépőtől elvárni.
Még talán dolgozótól sem.
Egy CISCO ASR9K ha kell SW upgradelek elindítok, de ne varja senki tőlem hogy mindenhez értsek a running-configban.
Nincs rá időm, sem kapacitásom, hisz másik vonalon a fogyasztói elosztótól a torony tetejéig megest mindenhez értenem kell többed magammal és minden máshoz is.
Van itt a fórumon egy btomi_from_szolnok.hu nick aki EMEA területen tavoli sw felügyelettel foglalkozik egy cégnél dunántulon. Oda sem kell papir, megtanitják mindenre a belépőt, beiratják német tanfolyamra is mert abba az irányba dolgoznak... stb stb ...
Bazzeg, ha elmennek a pékek informatikásnak akkó hogy a rákba lesz kenyér az asztalon minden nap?
Szerintem ne biztassuk Elek pék haverjait munkahelyváltásra mert éhen döglünk.
Kér papírokat? Meg sem említi. Mi az alkupozíció? Attól függ mit tudsz felmutatni. Szerintem teljesen rendben van. Aztán Mekk majd 5 hónap múlva megint előről kezdi a kitalált haverjairól szóló történeteket, erre meg mond valami egetverő baromságot, vagy figyelmen kívül hagyja.
Ha igazán tökös lenne, akkor idetolná valakinek privátban az embere paramétereit, mert kolléga is lassan már abból él, hogy fejpénzt kap az ilyen összecsábított arcok után. Hogyismondjam az arányokat, azért mikor kocsmába a legdrágább köröm kifizette, ott pislogtam. Meg ott is, hogy év végén egyben vette fel a fejenként 2ezer Eurós jutalékot, és azért 40 ember mégis csak 40 ember, meg szép kerek szám. Másik gyárban átlag 200-350ezer körül volt a jutalék, oda kolléga 14ember tölt el 1 év alatt. Már fizetéskiegészítésnek is teljesen jó, szóval közös érdek bír lenni és akkor ugye az ilyen ismerősös valami rögtön olyan, mint az első kör interjú, mert megnézik és behívják. De hát csak a levegőbe beszél.
Itt sem kérnek sok papírt meg egyebet, bár koreai érzék előny:
> A te példáid ott kezdődnek, hogy az állásra jelentkező ott ül a cégnél.
Valoban. De latatlanul nem fogok senkit felvenni.
> Akikről én beszélek, azok viszont olyanok, hogy valószínűleg tökéletesen alkalmasak lennének a munkakörökre, de el sem jutnak semmilyen kapcsolatfelvételig a munkaadókkal, vagy az álláshirdetések szövegezése miatt,vagy a HR-es rutin-kukázása miatt.
Figy, annak eldontesere hogy valaki alkalmas-e kicsit keves informacio az hogy mekkelek aszondta'. Mutasson fel valamit es majd abbol kiderul.
A masik vetulete a kerdesnek hogy lehet hogy *szerinted* alkalmas, mindenki mas szerint meg nem. Tisztan latszik a hozzaszolasaidbol hogy nem ebben a vilagban elsz, azzal sem vagy tisztaban hogy mik az elvarasok es mi a napi munka. De egyebkent egyszeru eldonteni a kerdest, mutasd meg a peknek az elmult par nap termeset itt a forumon, es ha tudja mi az az APIPA, a ping es a tobbi kerdesre a valaszt akkor esetleg erdemes lehet tovabblepni. Ha nem akkor maradjon pek.
Itt a tesztes. De kereshetünk ennek valami kávéházi rovatot is, mert lenne mit megmagyarázni és az a villanyosba már nehezen fér bele:
Sziasztok! Keresünk 1 fő Senior rendszergazdát főként Level 3 Architect supporthoz Budapesti munkavégzésre. Ennél a pozíciónál kiemelten fontos a strukturált gondolkodásmód, rugalmasság és rendszerszemlélet. Nem mondok nagy titkot, ha a szakmai angol készség szintű ismerete szóban és írásban alapfeltétel, mert hacsak nincs letöltve a technet és az összes KB az MS-től az agyadba úgyis meg kell google-znod. Az pedig angolul hitelesebb, mint a google translate. Fontos, hogy csapatjátékos legyél, elfogadd azt, hogy mindig van hová fejlődnöd és ha hibázol meg tudd oldani. Akkor egy kicsit arról, hogy mit is kellene nyomkodni:
- Virtuális szerverek (Hyper-V 2016 és 2012 R2) telepítése, kezelése, karbantartása - Felhő szolgáltatások üzemeltetése, felügyelete, erőforrás kezelés, optimalizálás - Active Directory infrastruktúrák ismerete - Exchange 2013-2019 ismerete - Hardver és szoftvertelepítések, rendszer frissítések elvégzése - Meglévő rendszerek hatékonyságának növelése - Ügyfeleknél új rendszerek, szolgáltatások tervezése, bevezetése, támogatása - Mentési, archiválási eljárások ismerete, magas rendelkezésre állás biztosítása - IBM/Lenovo system x szerverek és storage megoldások managementjében szerzett tapasztalat - Vpn szerver és site2site megoldások ismerete - Mikrotik routerekkel szerzett tapasztalat
Pár szóban kik vagyunk és mit adunk:
Rendszer üzemeltető/karbantartó fejlesztő cég vagyunk saját Cloud megoldásokkal Budapesti telephellyel. Számos KKV-nak és Enterprise cégnek mi vagyunk az IT üzemeltetője. Folyamatosan bővítjük csapatunkat és most is ezt a pontot értük el életünkben. A munkakörülmény családias (nem apu és anyu veszekszik, hanem családiházban kialakított iroda, darts stb...) a munkaidő rugalmas (szintén nem azt jelenti, hogy 0-24, hanem mi is simulékonyak tudunk lenni, ha te is) bejárás támogatjuk, ha tényleg közénk való vagy még autóval is. Fizetés, amit kezdésnek megcéloznánk a netto 450.000 550.000 közé esik, attól függ, hogy mit tudsz felmutatni. Itt nem csak a kompetenciákat értem, hanem ennek a több összetevős egyenletnek a legmagasabb pontszáma fogja meghatározni. (Alaptudás*kompetencia+Jófejségi szintjelző -kivel nem találod meg a hangot)
És akkor, hogy izgalmassá tegyük az egészet!!!! Egy kis games, aminek a megfejtése az a mailcím ahová a CV-t kellene elküldeni:
Windows Server 2016 Hyper-V, FC Storage, FC Switchek, Blade node-ok. A hibajelenség, hogy a VM alatt a storage kerül szüneteltetett állapotba, de csak egy hoston. A többi hoston nem jelentkezik ez a hiba pedig azonos storage-on vannak. Mi okozhatja a jelenséget? 1, Memória hiba 2, Hálózat hiba 3. Storage hiba
Mikrotik router OS-nél, ha site2site VPN-t akarunk összerakni IPsec vagy IPtunel kell használnunk, hogy titkosított kapcsolatot kapjunk alapértelmezetten?
A, Ipsec B, Iptunel
Exchange 2007 -ról szeretnénk a legkevesebb lépésben, Exchange 2019-re upgradelni. Hány upgrade-et kell minimum végrehajtanunk, hogy sikerüljön?
C, 1 D, 4 E, 3
Windows 2016 terminal szerver, Remote App szolgáltatás. Egy felhasználó csatlakozik a ki publikált programhoz, de nem engedi neki elmenteni a jelszavát az RDP file-ba. Mi okozza ezt a problémát?
O, Kliens oldali jogosultság probléma P, AD jogosultsági probléma M, Nem megbízható az RDS szerver tanúsítványa
Várjuk a helyes megfejtéseket! A szám és betűjelek mögé rakj egy @.hu -t és várjuk a CV-det!
Akikről én beszélek, azok viszont olyanok, hogy valószínűleg tökéletesen alkalmasak lennének a munkakörökre, de el sem jutnak semmilyen kapcsolatfelvételig a munkaadókkal, vagy az álláshirdetések szövegezése miatt,vagy a HR-es rutin-kukázása miatt.
Az ilyen emberek mutassanak _valamit_ legalább... valóban, a végzettséget igazoló papírokra a legkönnyebb első körben alapozni, de a legutóbb emlegetett programozó péknek például lehetnek olyan projektjei/demói amiket be tud mutatni (például ezt én készítettem réges-régen: modemlog )
Egy LinkedIn profilban pedig egyéb szakmai demo-k is linkelhetőek... (nekem is van a saját szerveremről, már eleve a szerver alapján is lehet a szakmai tudásomról egyfajta képet szerezni, az ott lévő bemutató scriptek, szakdolgozat, stb. alapján pedig méginkább).
Ha csak csendben kódol éjszaka magában, no arról senki sem fog tudni valóban... Legyen jelen a neten, szakmai fórumokon például ingyen tud szerezni magának egyfajta hírnevet (nem, nem olyat mint amit te építesz éppen), jó megoldásokkal, hasznos programokkal ez is egy módja a továbblépésnek. Ezek alapján már meg-meg keresik az embert a fejvadászok/hr-es szakemberek, ismeretség nélkül is. (természetesen ha van ismeretség egy cégnél az tud előny lenni, ezt szerintem senki se vitatja, de kapaszkodj meg: én például minden munkahelyemre ismeretlenül kerültem (vagy én jelentkeztem, vagy a munkáltató keresett meg).
Ha programozónak jelentkezik valaki egy állásra, de csak pék végzettséggel rendelkezik akkor nem meglepő hogy el sem jut a szakmai interjúig. (mint ahogy én sem jutnék el valószínűleg odáig ha péket keresnének ;))
"apokban olyan kiírás is volt, hogy nincs feltétel, aki teljesíti az már alapban tud valamit. Kiírásban volt egy 8 kérdéses teszt, aminek az eredménye az emailcím ahova küldeni kell a jelentkezést"
Üdítő kivétel lenne egy olyan munkaadó hirdetését látni, aki VALÓBAN keres embereket. Tudnál mondani egy linket, hogy hol nézhetném meg ezt a kivételes álláshirdetést?
Ja és jut eszembe, napokban olyan kiírás is volt, hogy nincs feltétel, aki teljesíti az már alapban tud valamit. Kiírásban volt egy 8 kérdéses teszt, aminek az eredménye az emailcím ahova küldeni kell a jelentkezést. Nem, azt már nem a HRes fogja olvasni :-D De hát csak jössz a megfejthetetlen dolgaiddal és amúgy tökre nem érdekli sem a haverjaid, sem semmit, de ha még lenne is konkrétum akkor is kitalálnál valami egyszerű kibúvót.
Legtöbb helyen a HR-es "rutin kukázás" miatt olyan alap sötét kő hülyék is beesnek, hogy ha haverjaid még ezen szint alatt mozognak, akkor főleg nincs miről beszélni. Ha semmi másból nem áll a linked profilja, csak abból, hogy név, születés, szísárp, bekezdés vége, akkor már behívják.
"nem eleg a 130-as IQ. Szukseges, de nem elegseges feltetel."
Ami plusz még kellhet ezen felül, annak nagy része kiderülhetne egy öt perces telefonos beszélgetés alatt vagy utána egy próba-napon. De azok, akikről én beszélek (vidéki pék), azok az emberek nem juthatnak el az öt perces telefonos beszélgetésig sem, mert vagy már az álláshirdetés szövege kizárja őket, vagy a HR-es szőkep1csa kukázza a jelentkezésüket.
"Mert nem johet a multihoz dolgozni ha nem beszel folyekonyan angolul vagy nemetul."
Egyrészt nem csak multiknál hiányzanak informatikusok, másrészt multiknál is ezer helyen követel a HR-es szőkep1csa nyelvvizsgát és aktív nyelvtudást olyan munkakörökbe, ahol a munkához valójában bőven elég, ha a dolgozó megérti a szakirodalmat és meg tud írni egy két soros szakmai üzenetet egy távoli kollégának.
"A diploma pedig tobbnyire nem fetetel, de az ahhoz kozelito (akar autodidakta) tudas az elvaras."
Ha a munkaadó egy másodpercig sem foglakozik a jelentkezővel (még telefonon sem), akkor ezt sem fogja megtudni soha:)
"Na, ezek utan ha ez mind klappol ÉS még gondolkodni is tud az ember akkor azonnal felvesszuk. "
A te példáid ott kezdődnek, hogy az állásra jelentkező ott ül a cégnél.
Akikről én beszélek, azok viszont olyanok, hogy valószínűleg tökéletesen alkalmasak lennének a munkakörökre, de el sem jutnak semmilyen kapcsolatfelvételig a munkaadókkal, vagy az álláshirdetések szövegezése miatt,vagy a HR-es rutin-kukázása miatt.
"Ha 1 wago221-be 6 vezetéket kellene bekötni akkor mi a megoldás?"
2 db WAGO-t összekötsz egy kis darab vezetékkel és 2 db 5-ös WGO-ból csináltál 1 db 8-as WAGO-t :)
Ha csak 6 db vezetéket kell összekötni egymással és nagy áramok is előfordulhatnak, akkor én 2 db vezetékkel szokom összekötni őket (a szélső pontokat kötöm össze egymással) eben a kombinációban 2 db 5-ös WAGO = 6-os WAGO
Akkora felet az IT vagy informatika hogy mindenkinek vannak területek amihez teljesen zöld és az igy természetes. Hidd el hiába azt meg mondjuk a 4.4.4.4 et vagy a 8.8.8.8 az DNS-nek nem biztos hogy azt látod ... :)
Többek között ebből is van diplomám :-) 2000-ben volt olyan szak, ami arról szólt volna, hogy a fejlesztő/üzemeltető és a megrendelő/user között lettünk volna összekötők. FM-ként lefordítottuk volna az igényt a megvalósítóknak.
Valoszinuleg azert mert nem eleg a 130-as IQ. Szukseges, de nem elegseges feltetel.
Mert nem johet a multihoz dolgozni ha nem beszel folyekonyan angolul vagy nemetul. Azert mert ez a ceg nyelve, azon kell tudni megszolalni. Halkan megjegyzem hogy ez nem nyelvvizsga kerdese, soha senki nem kerte tolem (nincs is), en sem kertem senkitol. Egeszen egyszeruen elkezdenek veled idegennyelven beszelgetni.
Elkepzelheto hogy egy ceg energiat fektet abba hogy megtanitson egy nyelvet az embernek (lattam mar ilyet), de ahhoz sokkal-sokkal magasabb szakmai szint kell hogy ezt egyatalan megfontoljak. Gizi neni windozának a karbantartasa 20 evig nem eleg.
A diploma pedig tobbnyire nem fetetel, de az ahhoz kozelito (akar autodidakta) tudas az elvaras. Nem akarom senkinek elmagyarazni a C vagy Java alapokat, azt sem hogy mi az a verziokontrol, a "kláud", a unix, satobbi. Elvaras hogy ezeket ismerje az ember. (az a komuves aki meg nem latott betonkeverot az nem valo a szakmaba)
Az uzemeltetoi oldalon nem tudom milyen elvarasok vannak, lehet ott tobbet szamit a papir (de nem hiszem).
Na, ezek utan ha ez mind klappol ÉS még gondolkodni is tud az ember akkor azonnal felvesszuk.
Informatikus """"hiány"""" legalább felerészben azért van, mert a sok majom még ott tart, "jöjjön a hipőerszuper mindenttudó általános informatikus (lol) és oldja meg..a mindent IS..tegnapra".
Fogalma nincs kire-mire van szüksége, vagy az adott feladat mekkora és milyen öszetett is lehet -alkalmasint-.
Aztán szokott lenni a másik (inverz) vicces, amikor fél óra alatt megcsinálom a havernak, valami mellékesben, apróért, és ő azt mondja, de erre nincs ember-megoldás félévek óta, azt mondták neki, ezt nem lehet így, ilyen nincs, stb.
Mert ő (durva hasonlattal) kért pl egy képest a falra, amit mindenki úgy értett, hogy kell akkor Michelangelo és fel kell a freskót mázolni 5-10 év alatt, .....az nem "jutott eszükbe", ő csak egy 20mp alatt beütött szeggel szeretne egy 150ft-os kész képeretet felakasztani, és az neki pont olyan jó. Ő meg nem tudta elmondani, mert fogalma nincs, ő az eredményt várta, nem a megoldás mikéntje érdekelte.
Akiknek jó helyen helyezkedik a kapcsolati hálójuk, azoknak természetesen nincsenek munkahely problémáik.
De vannak, akiknek
- vagy az összes régi kapcsolata mára besokallt a magyar valóságtól és szétszóródott külföldre
- vagy a teljes kapcsolati hálója más területeken erős (egyik kedvenc példám a vidéki pék, aki 20 éve kódol négerként másoknak éhbérért, őt hiába ismeri jófejnek az összes menő pék egész Békés megyében, egyik pék sem fogja őt bevinni egy pesti szoftvercéghez, marad pék haláláig és közben ezer forintos óradíjért kódolhat éjszakánként).
Hát, ahhoz hogy mondjuk esztergályos végzettséggel szóba álljon vele valaki fel kell tudnia mutatni valamit... Ha van papír, akkor az a "valami" az első lépés, ha nincs akkor "valami" mást azért kell (mármint "Az én értek ám hozzá!" hangoztatásán kívül természetesen).
1: a kisfőnök szakmailag képes-e megállapítani, hogy: X feladat elvégzése kb Y órát fog tartani?
2: a cég vezetése képes-e eldönteni, hogy X munkára megéri kifizetünk Y forintot akkor is, ha a távmunkás 5 perc alatt csinálja meg?
Fenti esetekeben nyugodtan dollgozhat távmunkában akár mindenki a cégnél.
Ha viszont a két esetből egyik sem teljesül, az nem a távmunkás hibája, hanem a főnökség az, aki szakmailag sötét erőssen.
Persze vannak olyan munka-feladatok, amelyeket szakmailag lehetetlen előre kiszámolni, ott vagy bizalom kell az alkalmazott felé, vagy alkalmazni egy zsenit aki megoldja a megoldhatatlan problémákat (én sajnos már be vagyok táblázva kábé két évre).
Legtöbb cégnél még ismerős is betolna, ha valóban érdekelne és nem csak feltételes módbans szidnád a világot, mert úgyis tudja, hogy tudod, jó arc vagy Ő meg fejpénzt kap utánad... Ebből gondolom valami hiányozhat és nem a fejpénz lesz az.
Gyakorlatilag másfél évtizede folyamatosan hirdetünk informatikus (geo, képfeldolgozó, C# kódoló) munkakörbe állásokat, soha nem kitétel a szakirányú végzettség, egy egyszerű vizsgafeladattal leteszteljük tudja-e amit kell.
A felvettek felének ha papírja volt róla, de még csak mérnök se volt mind. Fizikus, elektroműszerész, stb)
Többen leírták már hogy így megy, te mégis teljesen másról beszélsz, mert teljesen vakon vagy a témában. Kár égetni magad tovább ezzel.
- ha olyat is felvesznek, aki nem felel meg az álláshirdetésben megadott feltételeknek, azzal a becsületes emberek felé azt az üzenetet közvetítik, hogy "legyetek ti is becstelenek"
- távmunkában is simán végezhető feladatokhoz is megkövetelik a napi bejárást, ezzel kb huszadára csökkentik az állásra jelentkezők potenciális számát, aztán meg sírnak, hogy nincs jelentkező.
Nem mindig azt írja oda. De ezt múltkor sem értetted :-D Esetleg odaírják, hogy vagy ezzel egyenértékű tapasztalat, de ezek is mind inkább az üzemeltetés részénél vannak, programozó teljesen más kaszt és abból hiányzik olyan nagyon sok. Bemutatsz pár alkalmazást, vagy írsz tesztet és jöhetsz is. Kinél miképpen működik, mert van 100 féle módszer, Te meg magyarázol egy rosszat, amit ráhúzol az egész világra.
Az IT-n belül azért elég hamar meghatározható pár kérdéssel hogy a jelentkezővel érdemes-e próbálkozni...
Hálózatos jelöltek felvételi beszélgetésein például már többször elsütöttem a következőket:
- No és milyen portot használ a ping parancs?
- Milyen kapcsolat épül fel UDP protokollon?
Na most ha a "vérprofi" hálózatos jelölt ezekre a kérdésekre (általában elég egy is) üveges tekintettel reagál, vagy megpróbál valamit hadoválni akkor már be is lett lőve a tudásszintje,
a "papírtól" függetlenül.
Minden szakterületnek vannak ilyen kérdései, valóban nem a papír teszi az embert. De ha van akkor feltételezhető hogy legalább egy alapszint adott (ami vagy igaz vagy nem, ennek kiderítésére
való a felvételi interjú és ha azt követően sikeres a megegyezés akkor a próbaidő).
Ezzel van legjobban tele a média évek óta, hogy jajistenem negyven ezer informatikus hiányzik rettentően. Ha majd negyven ezer hiányzó műlovarnőről szólnak a cikkek, akkor azokat fogom emlegetni.
"Ezek nem orvosok, hanem programozok. Vagy ert hozza vagy nem. Vagy kepes gondolkodni vagy nem. A tobbi nem szamit."
Teljesen egyetértek.
Nem is ezzel van a baj, hanem (többek között) azzal hogy ha egy munkaadónak elég mindössze annyi, ha a jelentkezpő rendelkezik mondjuk 130-as körüli iQ-val, akkor az álláshirdetésekbe mis a francé írja mindig azt, hogy csakis az jelentkezzen, akinek három szakirányú diplomája és négy felsőfokú nyelvvizsgája van? Azért, hogy senki se jelentkezzen a hirdetésre, vagy hogy kizárólag gerinctelen csalók jelentkezzenek?
És vannak egyéb hasonlóan súlyos állatságok is....
Ebből látszik mennyi esze van, olyan, hogy "informatikus" nincs is.
Van egy nagyon széles és nagyon amorf alapismeret halmaz, amiben még mindig nagyobb szerepe van a tapasztalatnak és egyéni képességnek, szüntelen tanulásnak, naprakészségnek, mint bárhány, bármilyen hangzatos képzésnek, aztán még erre jönnek rá a komoly specializációk.
Amíg pl. orvos alapképzés azért eléggé masszív és homogén tudásanyaggal létezik, hisz a gyógyítás és az emberi test ismerete ilyen 100éves távlatban változik lassan, olyan hogy "áltlalános informatikus" nincsen.
Ott 5év nagy idő, 10év "kidobhatsz" kb. mindent, szűk 20év és olyasmiről beszélsz, hogy csak csodálkozik mindenki, ez a bácsi honnan került ide és mit akar a gőzgépeivel?
Mivel topiktrollunk egésznap a fórumon okoskodik, hétszámra, nem tudni, valójában mihez ért...vagy mihez nem...
...nagy illúzióim nincsenek.
Egy biztos: hogy régebben (10+ éve) ilyen "háztartási szinten" IT kérdésekben volt a leghasználhatóbb a net-es keresési képesség és tudásbázis, hisz miről legyen szó egy kockák által uralt térben, ha nem ITről. Ezért erről volt a legkönnyebb úgy okoskodni, hogy nagyon harmatos, szinte nulla tapasztalattal és alapismerettel is kurvára profinak tűnhettél.
No ennek mára vége.
22találatból egy problémára 19-20 vérpistikék hülyesége, 1-2-3 valamit mond, aztán a kb. talán valamennyire "hozzáértő" vagy eltalálta, vagy nem, vagy érdekelte a tényleges probléma, vagy tévúton volt, stb, de a 10% értelmesebb beszélgetést 90% zajból-agybajból kiszűrni már eleve komoly kompetenciát és adott témában sok órás elmélyülést kíván(hat).
Nem elég bedobni az első, (de gyakran a 10. 15.) talátatot sem fogalmatlanul, mert bődületes fasság lesz.
Ezért mindig, mikor kicsit is IT-ről van szó, a topiktroll szénnéég, és nem győz pávatáncolni, azt nem is ugy értette, az általánosságban, végülis, majdnem, stb.
Csak picit szerettem volna jelezni hogy amibe bele-bele szólok az nem az életem egyetlen értelme. Csinálok sok minden mást is ami párhuzamosan futtatok. most egy kicsit sok de holnap leadom a villanyszerelősdit és akkor egy időre fellélegzem.
Értem bánatodat hogy valami oknál fogva neked ez nem adatik meg és ahogy tapasztaljuk rajtunk akarod begyűjteni azt a sikerélményt amit nem itt hanem az IRL világban kellene.
Gondolkozz el ezen hogy miert van ez igy ...
Ha nem akarsz suliba jarni akkor csinalj meg 2-3-4 CISCO CCNP modult, az pesten egy 700-1000K állást jelent.
Lehet ezen a papírkérdésen lovagolni de nem baj hogy ha van. Ha másért nem akkor az emberi kapcsolatok miatt is. Ha van akkor már le tettél valamit azaz közkincsé tetted hogy tudsz tanulni es ha sokat nem változtál akkor jelenleg is tudsz.
Egy kis fika KFT ezzel nem foglakozik hacsaknem a törvényi kötelezettségei miatt hisz mondjuk FAM vizsgád nem lehet ha nem vagy villanyszerelő. Orvos sem lehtsz ha nincs diplomád belőle ... stb stb
Gonolom valahol előadta a szokásosat, hogy mindenhez is ért, ottszembesítették, hogy igazából semmihez. Lehet meg is csapkodták, aztán most itt dühöng, mert mindenki hülye.
"Karrierem alatt parszaz informatikust vettem fel, vagy voltam javaslati / dontesi pozicioban a felvetelik alatt. Soha, egyetlen esetben sem erdekelt hogy ki milyen papirt lobogtat"
- Ha benne volt az álláshirdetésben, hogy papír felmutatása nem kötelező, akkor nem lehetsz büszke semmire.
- Az álláshirdetésben ott volt, hogy végzettség kötelező, de felvettél a céghez csalókat is? Nem túl bölcs dolog becstelen embereket alkalmazni egy cégnél, ilyen alkalmazott egyszer talán sokmilliós kárt fog okozni a cégnek.
Az összes Microsoft vizsga így működik és még számos hálózatos, és ITIL vizsga is, nem feltétlenül kell a tanfolyamot is kifizetni és akkor csak üzemeltetői oldalon maradtam. Dehát ennek aztán magyarázhatod, biztos a falusi haverjai nem akarnak lépni a gaz kaitalisták miatt, bomlasztják a rendszert.
- villamosmérnökként ha volt szakirányú elméleti órád, gyakorlatod akkor nem biztos, hogy kell vizsgáznod, de legalább is számos elméleti óráról felmentenek automatikusan
- nem csak a HR-en múlik, gyakorlat igazoláshoz hármas szerződés megléte kell hivatalosan, a kamara, az iskola és a befogadó gyakorlati hely között. Ez így ijesztően hangzik, de simán megugorható.
Egy kolléga keresgetett oktatást mert unta magát otthon és van olyan dolog hogy szakképzési centrumok indítanak rendes esti sulit akinek csak 1 OKJ papírja van. hegesztő, villanyszerelő, autószerelő, autóvillamossági szerelő .... stb stb
Én is kerestem és a facebook feldobta hogy mifelénk is indul ilyen én meg bementem hogy elég plusszos korosztály is jelentkezhet-e.
Mondták, igen de még nincs elég ember. Én meg vittem meg oda 3 dbvelem együtt 4-en voltunk de összesen vagy 14.
Könyvet kaptunk de megtarthatjuk, vilszerbakancsot, munkaruhát, diákigazolványt, ...
Normális esti iskola volt. No de az is igaz hogy az előirt hiányzáson tul is hiányozhattunk elnézték nekünk.
Az irásbeli mindenkinek 5 let és egy hármas, azaz nagyon rendes tarsaság jött össze.
Elméletileg igen. Tőlük kellene ezt a felállást megkérdezni. Van egy hosszabb levelem, de nem akarom ide betenni, hogy szétcsesszem a fórumot. Szívesen átküldeném, de nem látható az ímélcímed.
Jól értelmezem, hogy 229000+80000 forintba kerül, és ha szerencsém van a munkahelyemen, ahol villamosmérnökként dolgozok és ügyfélkapu szerint "Energetiakai mérnök"-ként vagyok alkalmazva, a HR rábólint, hogy leigazolják nekem a gyakorlatot?
A 672 óra gyakorlatot egyéni szervezésben kell a 10 hónap alatt letölteni. Ezt bármelyik városban végezheti. A gyakorlati helyen együttműködési megállapodással tud elhelyezkedni. Ezt, illetve a gyakorlati munkanaplót mi biztosítjuk. A gyakorlati helynek nem kell bejelenteni Önt. Egyéni vállalkozó, illetve cég is leigazolhatja a gyakorlatot.
A gyakorlati helyen egy gyakorlati oktatót kell megnevezni, aki rendelkezik szakirányú végzettséggel + 5 éves szakmai tapasztalattal vagy felsőfokú szakirányú végzettséggel.
A gyakorlatot a munkahelyén is töltheti, amennyiben ilyen területen dolgozik, illetve teljesülnek a fent leírt feltételek! A gyakorlatot a képzés megkezdése után lehet csak elkezdeni.
Ezen kívül 6 szombati konzultáció, illetve 3-4 vizsganap lesz Budapesten megtartva. (4 elmélet+2 gyakorlat.) Az elméleti konzultáció a Keleti Pályaudvar közelében, egy iskolában van megtartva, a gyakorlat pedig Újpesten (M0-ás lehajtóhoz közel, illetve tömegközlekedéssel is jól megközelíthető) a saját tanműhelyünkben. 9-16 óráig tartanak ezek a foglalkozások.
(Megnyitó Budapesten lesz!)
Az elméletet pedig otthon, önállóan végezheti a kiadott tananyagból. (Kidolgozott szóbeli tételsor, írásbeli mintafeladatok, korábbi írásbeli dolgozatok, szabványok, képletgyűjtemény és rengeteg más tananyag lesz elérhető az internetes felületen. Ezen kívül tankönyveket is biztosítunk, amiket már tartalmaz a tanfolyam díja.) Szakmai kérdés esetén pedig szaktanárunkat lehet keresni a tanfolyam során.
Ezerszer leragott csont, de csak nem vagy kepes felfogni.
Karrierem alatt parszaz informatikust vettem fel, vagy voltam javaslati / dontesi pozicioban a felvetelik alatt. Soha, egyetlen esetben sem erdekelt hogy ki milyen papirt lobogtat. Vettem fel embert aki az ELTE BTK kinai szakot hagyta ott, de olyat is akinek BME info PhD-ja volt. Sokkal tobbet viszont kivagtunk interjun, ha BME-rol jott, ha az ELTE-rol, soha nem erdekelt.
De te tudod, ezt is, mint az invertereket es mindent mast *is*.
Es ki mondja hogy barmelyik megoldas "jol mukodo" ? (marmint rajtad kivul)
"A PWM szunetben"
Agyam eldobom, latszik hogy lattal mar legalabb egy szinuszhullamot papiron, de hogy eletedben nem lattal meg szkopon valos halozatot az teljesen biztos, mert nem beszelnel ekkora marhasagokat. De csak hogy segitsek, mi tortenik ha epp a meres pillanataban bekapcsolnak egy porszivot ? Vagy egy kapcsolouzemu tapot ? Vagy mondjuk epp becsap a villam a szomszed faluba ?
"Ez logikailag kizárt a saját tápjára táplálás miatt!"
Kivéve, ha nem ugyanakkor (nem ugyanabban az időben) történik a visszatáplálás, mint a tápfeszültség kivétele.
Az "eltérő időpont" az elektromosságban nem csak azt jelentheti, hogy május vagy október :), hanem jelenthet akár ezred másodperceket is. Például: 50 Hz esetén minden szinusz-félhullám tíz ezredmásodpercig tart, csinálhatunk olyan tápegységet, ami ebből mondjuk 1 ezered másodpercig energiával látja el a berendezésünket a hálózatról és meghagy 9 ezred másodpercet arra a célra, hogy a berendezés azidő alatt energiát toljon ki a hálózat felé.
"Tegnap meg az volt az mondas hogy eleve a halozat adja az aramot az inverternek"
Valóban lehet a védelmet úgy is csinálni, hogy az áramkör a tápfeszültséget a táplált hálózatról veszi.
"Akkor mi a banatnak kellene mérni barmit a PWM szuneteben ? "
Ha a tápfeszültség miatt úgyis leáll, akkor a leálláshoz nincs szükség plusz feszültség mérésre. De a PWM szünetekben történő feszültségméréssel is lehet csinálni.
A két teljesen különböző (jól működő) lehetőséget te ravaszul összegyúrtad egy hülyeséggé, és most boldogan mutogatsz rá, hogy né milyen hülye ez a mekkelek :)
"Tudnátok ajánlani gyors és olcsó villanyszerelő gyorstalpalót, ha valakinek "csak a papír kell"?"
Pár haver pont ilyet keres évek óta, csak éppen informatikai szakterületen: soksok év tapasztalat van, papírjuk viszont nincs róla. De ebben az országban kenőpénz nélkül nem működik semmi.
Talán ha egyszer az informatikus szakma VALÓBAN hiányszakma lesz, akkor majd lesznek olyan helyek, ahová el lehet menni CSAK vizsgázni, csak vizsgadíjért.
Neked is csak azt tudom mondani, hogy fizess be sok száz ezer forintot egy olyan tanfolyamra, ahová nem muszáj bejárni, várj 10 hónapot és menj el vizsgázni. Így működik Korruptisztán.
"nem lehetne simítás nélkül ráengedni a hálózatra ilyen zavaros fost."
Ez igaz. Akkor a picike PWM szünetek kiesnek, maradnak a nagyobb szünetek, pl minden X-edik komplett félperiódusban nincs energiaszolgáltatás, olyankor mérés van.
De ez már túlbonyolítja a dolgot, akkor már inkább a feszültségosztós trükk.
"egy kicsivel nagyobb ferekivel tálplálnak vissza, és a hálózat fogja meg a frekit."
Ez forgó gernerátorok szinkronizálásánál működhet, de itt nagyon-nagyon gyors életvédelmi lekapcsolásról van szó feszültségkiesés esetén. A hálózatra tápláló inverternek hasonlóan gyorsan kell reagálnia, int egy FI relének.
Vagy ezzel, jobb a CRI-je azaz JÓ a színvisszadása, de nem annyira védett (csak beltéri) ezért nem árt védeni egy LED profillal vagy takaró léccel/stb-vel.
Egyelőre én használom, egyedül leszek ott.
A fénycsövet rühellem, de ha meleg fehér, akkor nincs vele bajom. Nekem a hideg fehér a "rühellményem".
Szabályozós fényerejűt nem tudok tenni sztem, egy csillárkapcsoló van a konyhában, akkor az fel kéne váltani egy dimmeres és egy sima kapcsolóra vagy valami okosizzót beelrakni, aminek állítható a fényereje.
Konyhapult megvilágítására milyen fényforrást ajánlotok?
Valami egyszerű felépítésű, 3000K színhőmérsékletű fényforrás kellene, 160cm hosszú a konyhapult.
Felül lesz egy szekrény, annak az aljára lehetne rögzíteni, de bele nem fúrhatok, mert a szekrénybe nyílván pakolva lesz. Valami sík lámpa kellene, de a ledszalaghoz meg tápegységet is kell valahova rögzíteni.
Fénycső van most fent, azt tudnék csak utána is feltenni? Más jó megoldás nincs?
Ha fénycső, akkor valami Ledest szeretnék venni, milyen hosszú kellene erre a 160cm-re szerintetek?
Fénycső tokot, esetleg led fénycsövet tudtok ajánlani?
Ha valakinek van erről véleménye, tapasztalata, akkor azt szívesen fogadom.
Előre is köszönöm a segítséget!
Csak mert rajta van a C meg az E betű, még nem lesz CE certifikált. Mellesleg nem is stimmelnek a logó méretei sem. Ahogy már többször elhangzott: ez az importőr, behozó felelőssége. Az egyszeri paraszt meg vagy tudja, mit vesz és mennyiért, vagy pofára esik, amikor szembesül azzal, miért is baszta a fillért és örült sz óccsóságnak.
> És emellett van még jópár biztonsági megoldás párhuzamosan.
Pedig ugye tudjuk hogy:
"Laikusok mindenféle védelmi szuper-áramköröket képzelnek maguk elé, amely ha esetleg elromlik, akkor kész az életveszély. A valóságban azonban ahol életveszélyről van szó, ott a "hülyebiztos" áramköri tervezés az elsődleges."
Mivelhogy:
"a hálózatra tápláló inverter áramkörét pl lehet úgy kialakítani, hogy az elektronika a működéséhez szükséges tápfeszültséget az éppen táplált hálózatról vegye, tehát ha a külső hálózaton áramszünet van, abban a pillanatban az inverter egyszerűen működésképtelenné válik"
Mit nem lehet ezen erteni ? Elek megaszonta', vilagosan, 80-as IQ-val is ertheto modon. Szoval te is hulye vagy meg en is, meg igazabol mindenki, lenyeg hogy az inverter hulyebiztos, mert nincs aram akkor nem megy. Ne akadj mar fenn minden reszleten hogy _honnan_ nincs aram ;)
De nem ertem. Tegnap meg az volt az mondas hogy eleve a halozat adja az aramot az inverternek, ha az elmegy akkor kikapcsol. Akkor mi a banatnak kellene mérni barmit a PWM szuneteben ?
Ha valamelyikkel probléma van, azt valamelyik vásárló, végfelhasználó jelzi, akkor vizsgálják meg, persze az "importőr" általában már nem elérhető ekkor.
BÁRMIT behozhatsz, ami nem illegális, NEM vizsgálja senki automatikusan, ez lehetetlen is lenne. Szabadpiac, ugye.
Mégegyszer: a felelősség a behozóé. Ha azonosítható. Ha nem, akkor de kár, ezért kéne bótban vásárolni számlával, igaz, tripla áron.
"Ezek a ketyerék a hálózati szinuszra nem egy "erősebb" tiszta szinuszhullámot ültetnek rá, hanem pl nagyteljesítményű PWM négyszögből gyártanak ál-szinuszt.
Márpedig a PWM jel szüneteiben van idő az aktuális paksi feszültség méregetésére"
Nagyon tévedsz, nem lehetne simítás nélkül ráengedni a hálózatra ilyen zavaros fost. Nagyon komoly szabályai vannak hogy milyen torzítás megengedett.
Teljesen másképp vizsgálják a hálózat meglétét, sőt egyszerre többféleképpen is. Az egyik hogy egy kicsivel nagyobb ferekivel tálplálnak vissza, és a hálózat fogja meg a frekit. Ha elmegy a hálózat azonnal észreveszi a freki emelkedéséből. És emellett van még jópár biztonsági megoldás párhuzamosan.
2 napja vettem egy Elnett ENSH 120 bojlert, tegnap felszereltem sk. Éjjeli áramon van és nem lakom ott így nem láttam működni, de ma megint ott jártam és a víz majdnem hideg , olyan 25-30 fok körül lehetett. Hurrá.
Vittem neki fázist hogy lássam mi van. Az a helyzet, hogy ha az alsó műanyag fedelet a helyére csavarozom, akkor az teljesen feltolja az ellenőrző lámpácskát , ami így kialszik és ilyenkor nem is fűt (bár szerintem nem kéne összefüggenie). Ha kis lámpa drótját nem nyomom teljesen a helyére akkor működik és fűt.
Viszont a fedél ugye rányomja, tehát nem tudom úgy hagyni. Most kivettem az kis lámpát és visszatettem a fedelet, de nem tudom mi legyen. Nyilván a szabályozónak van valami belső baja.
Gari az sk felszerelés miatt gondolom nem él, vissza meg nem viszem mert egy szívás volt oda feljátszani ahol van, én le nem veszem megint...
A kérdés : Ismeri vki belsőleg ezt a szabályozót? Így kis pilács nélkül vajh üzembiztosan fog működni vagy jobb ha veszek mindjárt egy másikat és kicserélem...?
Hidd el, hogy a bevizsgálásoknál "véletlenül" kiemelt elsőbbsége van azoknak a szaroknak, amelyek konkurens termékei lehetnek egyes magyarországon tőkeerős cégeknek ;) Figyeld meg, hogy a fogyasztóvédelem egyes területeken (egyes termékcsoportokra) hússzor jobban odafigyel, mint más területeken. Ez teljesen véletlen, nehogy rosszindulatúan arra gondolj, hogy itt netán kenőpénzek csúsznak vagy csúszópénzek kenődnek.
Kb annyira pártatlanok, mint a Greenpeace a környezetvédelemben: ezer atomerőmű-ellenes óriás-tüntetés, majd egyetlen bágyadt szégyenlős tiltakozás valamilyen gáz/szén/olaj erőmű ellen, majd újabb ezer atomerőmű-kerítéshez odaláncolódás... finoman szólva látszik, hogy kik adják a lóvét és kik ellen ;)
"És honnan látja hogy Paks vagy ő maga tartja fenn ezen a ponton a feszültséget?"
Meg lehetne kérdezni az áramszolgáltatóktól is, hogy az általuk ajánlott visszatápláló inverterek hogyan csinálják ezt a trükköt :)
Pl a feszültséget olyan idő-pillanatban méri, amikor ő maga éppen nem pumpál energiát. Ezek a ketyerék a hálózati szinuszra nem egy "erősebb" tiszta szinuszhullámot ültetnek rá, hanem pl nagyteljesítményű PWM négyszögből gyártanak ál-szinuszt. Márpedig a PWM jel szüneteiben van idő az aktuális paksi feszültség méregetésére.
De lehetnek ennél kifinomultabb módszerek is, pl olyan feszültségosztó, amellyel még pumpálás közben is ki lehet számolni, hogy mennyi lenne a paksi feszültség, ha éppen nem pumpálnánk az energiát.
Ismet megmutattad mekkora kiraly fotel- es google szakerto vagy. Eletedben nem lattal még - messzirol sem - power electronics fejlesztest, fingod nincs mirol beszelsz, de azert megmondod a tutifrankot.
A szabvanyokat pedig vagy leszarod vagy azokkal takarozol, eppen annak megfeleloen ahogy a mondandod kivanja.
Ebben most tévedsz. A bevizsgálás a forgalmazó, importőr dolga, senki mást nem érdekel. Bármit megrendelhetsz, behozhatsz, hacsak nem kifejezetten tiltott cucc, pl. atombomba, senki nem vizsgálja semmilyen szempontból. Az felel ezért, aki behozta.
Az elektronikai tervezésben is megvannak azok a trükkök, amit az átlag villanyszerelő "biztonsági reteszelésnek" nevez. Tehát egy elektronikus áramkört is lehetséges úgy kialakítani, hogy MINDENKÉPPEN megtesz, (vagy nem tesz meg) valamit, ha bizonyos feltételek teljesülnek (vagy nem teljesülnek).
Laikusok mindenféle védelmi szuper-áramköröket képzelnek maguk elé, amely ha esetleg elromlik, akkor kész az életveszély. A valóságban azonban ahol életveszélyről van szó, ott a "hülyebiztos" áramköri tervezés az elsődleges.
Egy példa: a hálózatra tápláló inverter áramkörét pl lehet úgy kialakítani, hogy az elektronika a működéséhez szükséges tápfeszültséget az éppen táplált hálózatról vegye, tehát ha a külső hálózaton áramszünet van, abban a pillanatban az inverter egyszerűen működésképtelenné válik. Egy ilyenre tervezett visszatápláló inverter egyszerűen nem tud úgy meghibásodni, hogy akkor is küldi a feszültséget, amikor áramszünet van.
"Akkor a középső sort kihagyta volna, mert az az elektromágneses összeférhetőségről szól..."
Az ere szánt 10 másodpercembe a szabványok tételes elemzése már nem fért be :) Az a lényeg, hogy ott vannak a felsorolásban azok a szabványok is, amelyeket kereshet az az olvasó, aki nem csak kötözködni van itt, hanem az IQ-ja meghaladja a 80-at, tehát az illető fejlődőképes :)
Ha legközelebb a tankönyvedből véletlenszerű mondatokat másolsz ide a fórumba, úgy csináld, hogy az eredmény úgy tűnjön, mintha értenéd amit írsz :) A villanyóra kapcsán most nem sikerült.
"Kinai azt ir rá amit akar."
Az EU meg beméri laborban és tiltólistára teszi a terméket, ha a gyártó esetleg hazudik a CE matricával, vagy egy hivatalos jogi nyilatkozatában.
Az ilyen potenciálisan életveszélyes cuccokat mindig bemérik (sőt, áttanulmányozzák még a kapcsolási rajzát is), ráadásul nem is egy eu országban (ezt például lehet, hogy szinte minden eu ország klöm-külön bemérte). Mégpedig több okból: nemcsak életvédelem, hanem nagyfrekvenciás zavar szempontjából is (plusz az áramszolgáltatók is boldogan találnának fogást rajta, hogy a csókos gyártók termékei fogyjanak ;). Ha egy icipicit is hibásan működne, már lebukott volna az első hónapban, márpedig évek óta forgalmazható a EU területén.
A baj ott lesz hogy a mérők ugy vannak konfigurálva hogy a visszatáplálást igy a fogyasztói regiszterbe teszi ha nem tudod elfogyasztani helyben. Ezt ugye valami oknál fogva nem akarják konfiguráltatni az iparági legényekkel a helyszínen, hanem egy köszponti' konfiguráltra cserélik jellemzően.
"Nem fekes gépnél leállításkor ha túl rövid idő alatt áll le a gép csapágy hibára lehet gyanakodni."
Nagyon ritkán találkozom féktelen fűnyíróval.
A fékesnél sajnos csak teljes bontás után lehet a pontos diagnózist felállítani. De általában a csapágy csere a megoldás. A harmatos,vizes fű nyírása hamar beállítja a csapágyat, legyen az fém vagy műanyag porvédős....
Legjobb tudomasom szerint egesz konkretan tiltja a halozatra visszataplalast. Ez a cucc meg barmit is irnak a webshopba bizony vissza fog taplalni a halozatra.
Egyebkent ezeket a copy-pastelt szabvanyokat mind el is olvastad es pontosan tisztaban vagy a tartalmukkal, vagy csak villantani akartal egy nagyot ? Neadjisten' ezekert is penzt kernek, de akkor nem olvasod ergo nem is leteznek ?
> Én TUDOM, hogy nem életveszélyes
Es aztan HONNAN tudod ? Mert hallottal mar a legnyilvanvalobb vedelemrol (ami 1db a rengetegsok egyeb vedelem mellett), aminek a valoban korrekt implementaciojat el is hiszed, mert egy fos webshop es egy kinai site azt allitja ? Na ne viccelodjunk... Egy rendes grid-tie inverter tesztelese nem annyi hogy rakapcsoljak a napelemet es multimeterrel megmerik hogy van-e delej...
"Szerintem a szolgáltatói szerződésem nem tiltja, hogy a lakásomban egy EU szabványos berendezést úgy használjak, ahogyan az a használati utasításában le van írva."
Egyértelműen tiltja, tilthatja, hiszen ha visszatáplálsz az Ő hálózatukat használod!
"Nem a szabvany tiltja, hanem az aramszolgaltatoi szerzodesed."
Szerintem a szolgáltatói szerződésem nem tiltja, hogy a lakásomban egy EU szabványos berendezést úgy használjak, ahogyan az a használati utasításában le van írva.
"Valoszinuleg a biztonsagi kovetelmenyeket nem birja betartani ez a kinai "csodaszer"."
Ez a csodaszer a következő szabványoknak felel meg:
Safety standard: EN 62109, AS 4777,IEC61727 Compliance: EN 61000-6-1, EN 61000-6-3, EN 61000-6-2, EN 61000-6-4, EN61000-3-2, EN61000-3-3 Grid Standard: VDE-AR-N-4105, VDE 0126-1-1, IEC 61727, AS4777,EN50438, EN62109,IEC 60068 61683
"Ha egy kicsit elgondolkodnal rajta akkor belathatnad hogy miert eletveszelyes ez a cucc. Annyit segitek hogy nem ejszaka veszelyes."
Én TUDOM, hogy nem életveszélyes. De a jelek szerint te nem tudod. Sőt talán azt sem tudod, hogy az áramszolgáltatók által elfogadott "hivatalos" inverterek miért nem életveszélyesek (még nappal sem): a normálisan megcsinált grid tie inverterek folyamatosan figyelik a hálózati feszültséget , tehát azét a hálózatét, amire éppen rátáplálnak. És ha a táplált hálózaton áramszünet van, azonnal ők is abbahagyják az energiaszolgáltatást. Teljesen mindegy neki, hogy véletlen áramszünet van, vagy az áramszolgáltató/villanyszerelő kapcsolta le a villanyt mert dolgozik a hálózaton, ezekből a grid tie inverterekből egy gramm energia nem fog kijönni egészen addig, amíg tart a "külső" áramszünet. Tehát pl a "falba visszatápláló" villásdugóját is mihelyt elkezded kihúzni a falból, abban az ezredmásodpercben megszűnik rajta a feszültség.
Persze a világon létezhetnek valóban életveszélyes visszatápláló inverterek is, de konkrétan ez a termék (Seeyes EVT300) nem közéjük tartozik.
Nem a forgalmazasa, nem a hasznalata, hanem a grid-re kotott hasznalata illegalis. Az viszont vastagon. Nem a szabvany tiltja, hanem az aramszolgaltatoi szerzodesed.
> 1: A berendezésre az áramszolgáltatók nem hajlandók visszatáplálási szerződést kötni.
Igy van, teljes joggal. Valoszinuleg a biztonsagi kovetelmenyeket nem birja betartani ez a kinai "csodaszer".
> 2: A berendezés nem szabványos, életveszélyes.
Ha egy kicsit elgondolkodnal rajta akkor belathatnad hogy miert eletveszelyes ez a cucc. Annyit segitek hogy nem ejszaka veszelyes.
Ez a dolog sokkal-sokkal bonyolultabb a valóságban, ez eg ordas nagy kamusite, kamuszöveggel, inenntől pedig akár tűz-élet és stb veszélyes is lehet az egész.
Jelenleg ma agyarországon annyi működik:
1. inverterre teszel _valamiket_ és akkor azok nem fogyasztanak tehát spórolsz, esetleg kapcsolgatsz, most a hálózatról megy, most a sajátról.
2. csilliócsilliárdért beruházol olyan rendszerre amivel szerződni tudsz visszatáplására(ahol egyáltalán lehet), és akkor a termelt energiád jórésze (minusz meglepően sok veszteség!) valamiképpen csökkenti a számládat.
Vagy úgy, hogy a Te fogyasztóid "eszik meg" és az óra annál kevesebbet "forog", vagy úgy, hogy "visszamegy a hálózatba", és más használja, de neked az óra mintegy visszáramként elszámolja.
A valóságban ez a két dolog (és itt a buktató) nem vagy-vagy hanem mindig egyszere történik, a számszéd lakás 10méterrel odább rákötött bojlerét semmi nem különbözteti meg a te bojleredtől, max kb. tizedohm, ami vezeték veszteség.... (de ennyi lehet nálad is házon belül, ha nagy házad van, és sok minden van egy fázison, rengeteg kötéssel, stb)
Nem lehet az áramnak megtiltani, hogy te nem mehetsz át az órán visszafelé, nem áll ott egy határőr aki elkéri az elektronok útlevelét.
"Ki tudna felhomályositani az áramszolgáltatói digitális fogyasztásmérők "lelki világáról" ?"
Attól még, hogy egy villanyórának digitális a kijelzője, attól még nem biztos, hogy két irányban is mér. Tessék olyan villanyórát kérni az áramszolgáltatótól, ami két irányban mér.
"egy ilyen , csak növelni tudja az áramszámlát?--pedig csökkentést igérgettek..."
Nagyon egyszerű: a házban lévő elektromos fogyasztók amennyi energiát a napelemről fogyasztanak, annyival kevesebbet fogyasztanak a villanyórán keresztül. Így lesz alacsonyabb a villanyszámla.
Ha a házadban éppen semmi sem fogyaszt energiát, deviszont hétágra süt a nap, akkor ez a csodaszerkezet az energiát kitolja az utcára, ahol efogyasztja a szomszéd, az áramszolgáltató pedig kiszámlázza a szomszédnak, mintha ő hozta volna a szomszédnak egyenesen Paksról.
Alapbeállításban, amíg nincs felprogramozva az óra kétirányú mérésre addig így mér. Hivatalos HMKE szerződés esetén programozzák csak fel kétirányúra.
A linkelt inverter használata teljesen illegális, rendesen seggberúgnak érte ha elkapnak. Legalizálni se lehet mert nincs benne az engedélyezett inverterek között, azaz ha még nem késő küldd vissza.
Sajnos átverés ez a cucc.
"Akkor nekem mázlim szokott lenni,az esetek többségében a kasza felőli csapágy a ludas. Persze mindkettőt cserélni illik akkor.
Volt hogy a beállt csapágyban forgott a tengely,kicsit színes volt meg hangos"
Ezt már nálam is megcsinálta a több, mint 30 éves Rotim, IMI motoros fűnyíróm.
Hamar kideríthető az ilyen csapágy hiba, ha kézzel megforgatjuk a tengelyt, mert annak normál esetben könnyen kell futni, és pár kört tovább kell szaladni. Nem fekes gépnél leállításkor ha túl rövid idő alatt áll le a gép csapágy hibára lehet gyanakodni.
Atis57: meglátom, hogy hogyan lesz, mivel betonfalba kellene fúrni, abba pedig nem legális, ha jól tudom. Illetve csak konnektorok vannak, amik külsők, ezek mind a padlóhoz közel, nem zavaró helyen.
És mit írnak a sorolhatóságról egy másik oldalon? És egy harmadikon?
A gyártó hivatalos termék-tájékoztató oldalát nehogy megnézd, mert akkor túl hamar kiderülhet, hogy a Pityipalkó KFT honlapján esetleg hülyeség van írva.
Megnéztem az egyik oldalon, és a sorolhatóságra csak egyes keretet ír, akkor hogy van ez?
https://kapcs.hu/hu/products/30/6980/asfora-egyes-kiemelokeret-feher-eph6100121
Ez ugyanaz a kódszámú, mint amit ön linkelt.
Jelenleg zajlik a lakásom felújítása. A konnektorok és a kapcsolók is egységesítve lesznek. Schneider Asfora termékcsaládot ajánlották, ez nekem is tetszik. A panellakásban pár helyen van külső konnektor is, ide kiemelő keretet teszünk fel.
A probléma ott lenne, hogy pár helyen nem egyes, hanem 3-4db konnektor kellene egymás mellé. A kiemelő keret esetében nem sorolható, csak egymás mellé rakható. Ezeket össze lehet kötni valahogy? Utólag kell kifúrni a kiemelő keret oldalait és úgy lehet áthúzni a vezetéket csak? Egyesével csúnya lenne, ha mindegyik alatt látszik a vezeték, akkor inkább elosztózok majd. Nagy fogyasztók nem lennének rákötve, max. párszár W.
A kérdés az lenne, hogy érdemes 4-es és 3-as blokkot létrehozni, és kifúrással átvinni egyik keretből a másikba áthúzni a vezetéket? Esetleg erre valami jobb megoldást tudtok?
Azt tudom, hogy gyárilag nem sorolható sajnos, ezért nem lesz a legszebb, ezek alapból szekrény és íróasztal mögött lesznek.
Elnézést, ha kicsit összeszedetlen voltam, igyekeztem érhetően azért.
Előre is köszönöm a segítséget!
Nem mondom hogy minden, de az MTD-ben van egy örvényáramú fék ami annyit tesz hogy ha kikapcsolod akkor igen rövid idő alatt megáll a kés. Ezért kell egy kis idő hogy felpörögjön. Ha elkoszolódik a motor teteje akkor képes el nem indulni is.
A sajátomból mer rég kiszedtem ezt, és kaptam egy ugyanolyan fűnyírót hogy ingyen az enyém mert nem indul. Nem volt semmi baja csak a kosz miatt szorult a stop rendszere. Azt is kibeleztem igy most van kettő darab.
Akkor nekem mázlim szokott lenni,az esetek többségében a kasza felőli csapágy a ludas. Persze mindkettőt cserélni illik akkor.
Volt hogy a beállt csapágyban forgott a tengely,kicsit színes volt meg hangos.
Kefés (gyári) fűnyíróval is találkoztam. Gyakorlatilag csak az képes csapágyat cserélni aki le tudja szedni a tengelyre feltolt szíjtárcsát.(Hasonlót mint az automata mosógépen van. Nagyon szorosan.)
Ez sokkal prózaibb mint amit elek okoskodik itt össze. Nekem van 2 db 1600W-os MTD es mind a kettőnek ugyanaz a baja volt. Kiszedtem belőle a féket és azóta kutya baja.
Hát én eddig beszívtam a fűnyírókkal, amelyik kehes lett, az mind menetzárlat vagy ilyesmi miatt. Egyszer volt mákom, akkor csak a kondiról engedett el az egyik vezeték.
Mielőtt írtam volna, néztem meg a könyveket, ha lett volna olyan, beírtam volna. Ez a három volt, itt alább, csak a mechanikai igénybevétel gyengéden csőbe helyezett vezetékeknél nm játszik.
Olyat is lehet csinálni, hogy a lámpában lévő pici tápegységet (trafót) biztonságos helyre tesszük (pl zárt dobozba vagy be a házba) és csak belőle a 12V megy oda a lámpához. Amit eddig láttam, annak a kimenete mindegyik földfüggetlen volt és a 12V nem életveszélyes, ha esetleg víz jutna a lámpába. Persze ezek a pici "trafók" hivatalosan nem biztonsági transzformátorok, tehát ez nem szabványos megoldás, de ezerszer biztonságosabb, mint odavinni mind a a 230 voltot egy nem vízálló lámpatestbe.
Elhiszem neked. Lehet olyan hely/beépítés ahol jó. Nem mondtam én, hogy rossz kintre, csak hogy én nem használnám kint. Ettől függetlenül, ha mindig védett helyen van és biztosan soha nem lesz vizes, jó lehet.
Sziasztok! Tudnátok ajánlani 5 cm szigetelésbe besüllyeszthető kültéri "szpotlámpát"? Egy kilógó betonkonzolos részbe kellene berakni őket, eső biztosan nem éri. Létezik ilyen?
"Egeszen pontosan hogyan is adnak meg a watt veszteseget a kabelen egy tablazatban a fogyaszto ismerete nelkul ?"
Az aktuális fogyasztás ismerete nélkül nem lehet sem watt-veszteséget sem feszültségesést számolni.
A feszültségesés s a watt-veszteség a pillanatnyi teljesítménytől függ, amikor a kábel végén nulla a terhelés, olyankor nulla a feszültségesés és nulla a watt-veszteség is.
Ledvance reflektorról beszélünk, az ilyen jellegű konstrukciós hiba kizárt. Arról nem is beszélve, hogy más konnektorra kötve nincs halvány fény. Mindenképpen valamilyen hálózati hiba van.
Lehet, hogy egyszerű konstrukciós hiba. Pl a gyártó a lámpát halogén izzókhoz fejlesztette ki, most átálltak a ledes izzókra és nem vették figyelembe, hogy a mozgáskapcsoló kikapcsolt állapotban is átenged mondjuk 3 milliamper áramot, ami a villanyszámlát csak kb 1 forinttal növeli havonta, viszont nagyon halványan világít a lámpa kikapcsolt állapotban is.
Mérd meg műszerrel a fogyasztását kikapcsolt állapotban és ha valóban jelentéktelen, akkor ne foglalkozz azzal a halvány fénnyel, hadd csinálja.
"Látod, erről beszélek, fingod sincs az egészről."
50 évvel ezelőtt az energiatakarékosságot szinte csak nagyüzemi méretekben vették számításba, viszont a háztartásokban lévő elektromos berendezések túlnyomó része már egy csekély feszültségeséstől is pánikba esett. Ekkor írták azokat a tankönyveket, amelyekben a vezetékek méretezésénél kizárólag a feszültségesés volt megemlítve. Sok szakembernek abból áll az élete, hogy az iskolában megtanulja a könyvet (és ezzel egy életre vége a fejlődésének :), a könyv íróit tévedhetetlen isteneknek tartja és önmagát is, hiszen mindig mindent a szent Könyv szerint csinál.
Az idők azonban változnak, pl az energia árak időközben az egekbe szöktek, ma már minden elvesztegetett wattra/fillérre oda kell figyelni a régi könyvben ilyesmiről nem volt szó. Más dolog is megváltozott: ma már az elektromos készülékek egyre nagyobb hányada képes nagyon széles feszültségtartományban dolgozni, talán ma már egy eyész lakást ki lehetne úgy alakítani, hogy kb 100 és 250V között teljesen mindegy, hogy milyen feszültségű betápot kap :)
Tehát az évek során a feszültségesés fontossága kezd jelentéktelenné válni, viszont az energiaveszteség egyre nagyobb fontosságú lett.
Tehát ha legközelebb valaki egy hosszú vezetéken/kábelen watt-veszteséget (évente elúszó forintokat) kezd számolni, azt ne hülyézd le kapásból :)
ok, de miért kellene nekem cáfolni bármit is? Nekem csak a szájából kiömlő szennyel van bajom. Azt meg minek cáfoljam? Az tény... A szakmai hozzászólásait nem minősítem, mert elhomályosulnak a faszságok mögöt.
"Az élet nem a cáfolatokról szól, hanem az értelmes vitákon."
Megcáfolni csak az tud, aki képes valami konkrétumot állítani egy másik állítás ellen. Amely szöveg a témával kapcsolatban nem tartalmaz se érvelést, sem bizonyítékot, az nem cáfolat. Aki csak annyit képes kinyögni, hogy "ez nem igaz", az nem cáfol valamit, csak tagad.
Egy cáfolathoz ész kell, az egyszerű tagadáshoz nem kell semmi ész.
Gondolod, hogy érdemes elmenni Bostonba a GE székházba, ott elkezdeni pofozni a portást, hogy azonnal kerítsék elő azt az embert, aki 1980-ban tervezte a te FI relédet és utasítsák egy műszaki leírás villámgyors elkészítésére?
A szakmai fórum az pl. a https://villanyszerelo.forum.hu/. Ez egy amatőrök, kóklerek és szakértők, meg még szakértőbb és mindenhez is értők gyűjtőhelye, de nem szakmai fórum. Sőt vannak akik csak olvassák, de nem szólnak hozzá, de nekik sem feltétlenül kell a fröcsögéseidet olvasni.
Miért írtam volna? Nem osztom az észt olyanban, amit nem művelek olyan szinten, hogy megtehessem. De attól érdekelhet. Csakhogy a hozzád hasonló lipótmezei lakosok teljesen tönkrevágják ezt az élményt, tudod?
Mit cáfoljak? Az élet nem a cáfolatokról szól, hanem az értelmes vitákon. De azt te nem tudod milyen. Kiskorodban bántott apád? Miért vagy ilyen keserű? Nem hiszem. AZt hiszem, hogy súlyos problémákkal küzdesz, amiket kezeltetned kellene. Keserűtök. A konkrétumokkal gyere elő duma pedig már szánalmas. Konkrétan fárasztó vagy.
Különben te még nem írtál itt semmi olyant, ami többletet adott volna másnak. Tehát felesleges belepofáznod.
Hol látod ezt az örjöngést? Ott, hogy cáfolom egy ámokfutó baromságait?
Feltűnt neked, hogy nem azt cáfolod, amit írtam, hanem azt írod, amit gondolsz rólam. Konkrétumokkal gyere elő édestök! Milyen szakmai megállapításommal nem értesz egyet?
Ugye nem hiszed azt, hogy egy gyengeképességű, súlyos szakmai hiányosságokkal küzdő figurával szemben kisebbségi érzéseim vannak?
Talán azért, mert ez egy fórum, ahova bárki írhat és vagy meghallgatják/elolvassák vagy nem. De semmiféleképpen nem rendeznek olyan őrjöngő, tudathasadásos ámokfutást mint pl. te.
Kissé fárasztó a folyamatos kissebségi komplexussal tűzdelt köpködésed, ami helyett inkáb látnánk blődségeket, de nem a savanyú hónaljszagodat. Fejezd be és keress egyéb platformot az alpári viselkedésednek, nem egy ilyen fórumba való.Totálisan széjjelkúrod a morált itt.
Még ezt is mondta (írta) barma. Nagyon "komoly" számításokat végeztél.
Más lenne a helyzet, ha ez nem 10 óra lenne, mert az óránként 22 forint veszteség évente soksok óra esetén igen hamar rábeszél téged a minimálisan szükségesnél vastagabb kábel megvásárolására ;)
Szóval barma, itt erről a 6kW-os fogyasztóról volt szó.
A kérdés is arról szólt, nem a paksi erőmű terheléséről.
Szóval, ha valaki hülye valamihez, minek szól hozzá a témához?
Tehát ha a 6000 wattból a kábel például elvesz 600 wattot (tehát a kábeled végére már csak 5400 watt energia jut el), az persze kissé kellemetlen, de ha ez évente mindössze 10 órában fordul elő, az anyagilag nem vág földhöz (600 watt x 10 óra = mindössze 222 forint kidobott pénz évente).
Mennyit vesz el? 600W-t? Mondd, ennyire hülye vagy? (itt nem hívlak köztörvényesnek, mert ebbe a válaszodba nem hal bele senki)
Megpróbálok segíteni.
Ha 4-es vezeték helyett 10-est fektetsz le 35m hosszan, akkor a vezeték vesztesége 17W helyett 1,2W lesz. A megtakarítás 15W lesz.
Igen, kapcsolós volt az elosztó, de próbáltam simával is, akkor is volt parázslás, sőt, a végén már egy sima mezei 10 méteres hosszabbítóval próbálgattam a konnektorokat. A 3 említettnél volt parázslás, a negyediknél nem, szóval a kapcsolós elosztó nem okozhatja, hiába egypólusú.
köszi a részletes választ. Én is valami szivárgó áramra gondolok, a ledes cuccok érzékenyebbek az ilyesmire.
Az a helyze, hogy a refik gyárilag 1 méter vezetékkel jöttek, bekötésre készen. Onnan nem volt nehéz dolgom, barna a barnával, kék a kékkel, zöld/sárga a zöld/sárgával lett összekötve, a csere tehát kizárt.
Ha pedig mégis valami lenne, akkor arra mi a magyarázat, hogy egy másik, benti konnektornál nincs "parázslás"?
A konnektorokra holnap ránézek azért, ma nem volt időm.
előre jelzem, nem vagyok villanyszerelő szaki, de nem futok el egy kis villanyszerelési munkától. Most találkoztam egy számomra furcsa jelenséggel, ebben kérnék segítséget.
A hétvégén a teraszon felszereltem 2 mozgásérzékelős LED reflektort. A teraszon található fali aljzatba csatlakozik egy kapcsolható kültéri elosztó, majd az elosztóból sima dugvillás csatlakozással elhúztam a vezetéket a szükséges helyekre, ahol kötődobozban, csokikkal bekötöttem a reflektorokat. Minden működik, "ölöm, bódottáA". Aztán sötétedéskor tűnt fel, hogy a refiken a ledeknek van egy halvány fénye, épp csak annyi, hogy átlátszanak az opálüvegen. Az elosztót lekapcsolva a fény természetesen megszűnt, tehát nem a szemem káprázott. Ma beszéltem a boltban a szakival, aki jelezte, hogy nem normális a jelenség, valamitől gerjedhet a refi trafója, emiatt adnak ki egy kis fényt a ledek. Itthon kipróbáltam másik elosztóval, ugyanaz a szitu. Hosszabbítóval egy másik, de azonos ágon lévő konnektorral ugyanaz a hiba. Végül a házon belül egy újabb konnektort kipróbálva eltűnt a fény. Gondolom ez a konnektor másik ágon van. Azért nem tudom ezt pontosan, mert pár hónapja élünk a házban. Annyi infó kiegészítésnek, hogy a második kültéri dugaljhoz az elsőből húzták a vezetéket a járólapok alatt, illetve a ház belső falán az első konnektornak van egy benti párja, tehát ez a 3 dugalj biztos, hogy egy körön van és mindháromnál fennáll a hiba.
Tudnátok tanácsot adni, hogy milyen hiba lehet ez, merre induljak el, mit nézzek meg azon túl, hogy hívjak egy villanyszerelőt?
Ennyire kevés óraszám esetén még 10% vezeték-veszteség miatt sem érdemes aggódni. Tehát ha a 6000 wattból a kábel például elvesz 600 wattot (tehát a kábeled végére már csak 5400 watt energia jut el), az persze kissé kellemetlen, de ha ez évente mindössze 10 órában fordul elő, az anyagilag nem vág földhöz (600 watt x 10 óra = mindössze 222 forint kidobott pénz évente).
Más lenne a helyzet, ha ez nem 10 óra lenne, mert az óránként 22 forint veszteség évente soksok óra esetén igen hamar rábeszél téged a minimálisan szükségesnél vastagabb kábel megvásárolására ;)
(figyelem: a fent említett 10 százalékot és az óránkén 22 forintot nem pontosa kiszámoltam, csak szemléltető példának mondtam)
"Szeretném kérdezni, hogy 6 kW fűtőpatront (ohmikus terhelés) részére 3x4 kábellel 35 méter hosszban elegendő lehet?"
6 kW terhelés kb 26 amperes áramot fog okozni, ennyi amperhez 3x6 mm2-es vastagság éppen elegendő, ha csak a leégés-veszélyt veszed figyelembe. De 35 méter hosszon elég sok lesz az energiaveszteség (a hosszú kábel ellopja az energia egy részét a fűtőpatron elől), tehát ha sokat fog menni (éves óraszám), akkor bölcs dolog lehet 1-2 mérettel vastagabb kábelt alkalmazni.
A kondenzátoron ugrásszerűen nem változhat meg a feszűltség átkapcsoláskor, ezért az áram fog megváltozni, így 100W-os motor esetén több 100A fog az érintkezőn átfolyni.
Azért ezen egy picit pontosítok, mert itt vannak olyanok is, akik nem a te szellemi szinteden vegetálnak.
Pontosabban:
t=0 pillanatban a feszültség nem változhat meg ugrásszerűen, ezért az áram változik meg.
Ez a W=0,5U2C képletből következik (mondjuk, nem neked).
"Coskappa, csoszéta és cosi(di)óta viszont egyetlen szavát sem képes alátámasztani szakmai, fizika érvekkel, tehát olyan mintha nem is írna ide semmit :) Tehát nem veszítek semmit a világon, ha a kisember ikon segítségével láthatatlanná teszem a hozzászólásait a topicban."
Baromi nehéz szakmai, fizikai érvekkel olyannak magyarázni, aki az alapokkal sincs tisztában.
Ilyen a szakmai érved: "Amikor a szemben lévő váltó érintkezőn nincs másik fázis, olyankor nyitáskor a relé mozgó része mondjuk az útjának negyedénél megszakítja az ívet, egy millióból egy milliószor. Mitől más eset az, amikor a szemben lévő érintkezőn egy másik fázis van?"
Mitől, te szerencsétlen?
Szakmainak tűnik a beírásod, de ez nem akármilyen kijelentés: "relé mozgó része mondjuk az útjának negyedénél megszakítja az ívet, egy millióból egy milliószor."
Mondhatunk akármit, jegyen 1/42-ed része az útnak. Ez a szakmaiság (nálad). Szabadalmaztasd ezt a relédet! Így látatlanban felosztani az ív útját, nem akármilyen tudatlanságra vall, de te bátran felosztod.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni a relék érintkezőinek összeégését, hogy láss valami szakmaiságot is. Ez nagyon nehéz a te esetedben, mert az alapokkal nem vagy tisztában. A vektorokról annyit tudsz, hogy ilyen formát faragtak vadászathoz az előemberek. Emlékeim szerint egyszer azt írtad: egyszerűen megoldható a vektorok kérdése, kell egy karika és 3 madzag. Ilyen szakmaisággal bírsz.
Szóval a relé érintkezőjének átkapcsolásakor (terhelés alatt) más fázishelzetű (irányú) és nagyságú feszültség kerül a fogyasztóra. A fogyasztó lehet induktív vagy kapacitív jellegű. Mondjuk egy hűtő folyamatos üzemének bíztosítása a cél. Nem tudom, hány wattos egy hűtő kompresszorának motorja, de 100 wattos biztos van. Egyfázisú a motor, tehát kondenzátor van a bemenetén, ami átpolarizálódik. A kondenzátoron ugrásszerűen nem változhat meg a feszűltség átkapcsoláskor, ezért az áram fog megváltozni, így 100W-os motor esetén több 100A fog az érintkezőn átfolyni.
Nehéz ezt neked érthetőbben elmagyarázni, mert halvány fogalmad sincs a tranziens jelenségekről. Tudod, ráadásul a kialakuló áram nagysága pontosan számítható (mondjuk nem neked). Érted, amit írtam? Igen egyszerű voltam. Nem okoskodva, tudatlanul, önkényesen 10-ed ms-okra felosztva az érintkező útját hadovázol a semmiről oldalakon keresztül. Ha életedben választottál volna pl. egy mágneskapcsolót valaminek a működtetéséhez, akkor legalább ott olvastál volna a különböző jellegű és alkalmazás módokhoz szükséges adatokról. Mit akarsz a jó minőségű reléddel ekkora áramoknál?
Nem vagyok biztos benne, hogy az a program tudja, mit csinál. Beállítva egy csomó paramétert, 30 fok celsiusnál 5 kW-nál 4 mm2 elég, 6 kW-nál meg 10 mm2 kell. :) 40 foknál jól pörget. 20 foknál meg 6-8 kW-nál marad a 6 mm2, majd 9 kW-nál ugrik 16 mm2-re.
A hőmérsékleti korrekciós tényező 25 C-nál 1, miközben a szabvány meg levegőben elhelyezésre 30 C-nál ad 1-et, földeltekre meg 20 C-nél.
Hajdú HRN indirekt tároló leírása azt kéri, hogy "A vízmelegítőt a földelő csavaron keresztül kötelező földelni." Jól gondolom, hogy itt a szerző EPH-ba bekötésre gondolt? A tároló nem rendelkezik elektromos bekötési lehetőséggel.
Nem akármilyen kultúrkörbe járhatsz, ahol a "Panchen-törvényt" is meg lehet beszélni.
Milyen keresztkérdéseket teszel fel, amire nem tudnak válaszolni?
Egyértelműen le van írva a törvény magyarázata is, ha nem a szokott módon süketelnél itt, akkor, nem tudatlanul handabandáznál itt, nem tartanál előadást az oktatási rendszerben elegendő lexikális tudásról.
"Tehát egyelőre nem számolok ezzel a "minimális feszültség" dologgal."
és mivel számolsz szerencsétlenje? Olyan röhejes vagy, hogy az már szörnyű.
Ha jol ertelek - mivel meg nem talalkoztal senkivel aki ertette volna, ezert figyelmen kivul hagyod. De ha valaki azt mondja - gyakorlati tapasztalatbol - hogy osszesul a rele, akkor azt szinten figyelmen kivul hagyod, mert te olyat meg nem lattal.
"Tanult baratom, de elmeselned megegyszer hogy lehet birkavesevel foldrengest megelozni ?" :)
Hallottam már a Panchen törvényről, de még nem találkoztam olyannal, aki VALÓBAN értette volna, tehát pl keresztkérdésekre is tudott volna válaszolni. Mindenki felmondja szó szerint a lexikont (a magyar oktatásban ennyi elegendő) és amikor kérdezek tőle, akor zavarba jön, vagy lehülyéz, miközben láthatóan ő sem érti a dolgot.
Tehát egyelőre nem számolok ezzel a "minimális feszültség" dologgal.
"mert igazából a 300 V csúcsból van visszaszámolva"
A 327V-os adat szintén a Panchen törvénnyel kapcsolatos adat, amit vele együtt nem eszek figyelembe.
levegő átütési szilárdsága TIZED milliméterenként 210V
Bocs, ez azért nem egészen így van.
Legelején kezdve, hadd mondjam, hogy az a 210 V az effektív érték lenne, mert igazából a 300 V csúcsból van visszaszámolva. Persze, amíg szinuszos körökben maradunk, számolhatunk a 210-el, csak ne járjunk úgy, mint az a szakértő, aki a sokkolónál ezt az értéket vette alapul.
Viszont kis távolságoknál az nem 210.
Amíg 1 cm elektródatávolságnál az átütési szilárdság alapértéke 30 kV csúcs, addig 1 mm-nél már 45 kV körül jár, egy tized milliméternél meg 100 kV körül (ellenkező irányba 10 cm-nél meg 25 kV körül).
Vásároltam egy PAN VOLTTESTER 400FI feszültségmérőt amivel tesztelni lehet a FI-reléket a két gomb egyszerre történő meg nyomásával.Én próbáltam több típusú FI-relével de egyik sem oldott le fázis-null fázis-földelés között mérve sem. Van valakinek ilyen esetleg tudná mi lehet a gond?
A vezeték-korbács erei között gyakorlatilag álló levegő hővezetése 0,024 W/mK, az MT kábel tömör PVC-je viszont 0,15 W/mK, tehát a PVC 6-szor jobban vezeti a hőt az álló levegőhöz képest.
Mindössze 2 db melegedő ér esetén persze szinte nincs különbség az MT kábel és a vezetékkorbács között, de több melegedő ér esetén már növekszik a tömör kábel előnye a hatékonyabb hő-elvezetés miatt.
Persze az még jobb, ha meg lehet oldani, hogy mozgó levegő legyen az erek között.
Az ilyesmi pl akkor érdekes, amikor látsz egy gyönyörűszépen, jó szoros korbácsban vezetékezett elosztószekrényt, ami (nagy áramok esetén) emiatt sokkal tűzveszélyesebb, mint a "csúnyán" (ezért jól szellőzően) vezetékezett szekrény. ;)
Komolyabb cuccokban előfordul olyan feszítő rugó, aminek semmi más feladata nincs, csak annyi, hogy egy picit se mozoghasson / kotyoghasson a termék a símen.
Van, ahol ez csak arra való, hogy a cucc ne zörögjön hangosan a sínen, ha valami rázza a szekrényt. de egy passzív FI relében annyira finom mechanika is van, ami ilyen rezgés/ütés hatására akár a relé ok nélküli lecsapódását is okozhatja.
Abból nem lesz baj, ha a kapasínt leföldeled akkor is, ha ezt nem követeli meg semmi.
Egyébként egy FI relének a működéshez nincs szüksége földelésre.
A General Electric meg menjen a francba, ha ennyire leszarja az ügyfeleit, hogy a termékéről nincs egy műszaki leírás az interneten. Akkor is, ha 30 éves termékről van szó.
A vezetéken folyó kicsi áram egy icipicit melegíti azt. Nagyobb áram áram jobban melegíti. Ha szorosan egymáshoz vannak kötve, akkor ezt a hőt a vezeték csak egy másik vezetéknek tudja átadni, ami peches esetben szintén éppen hőt termel. Ha viszont a vezetékek nem szorosan vannak, akkor (hűtő) levegő tud járni közöttük.
Tehát nem túl bölcs dolog a vezetékek szoros korbácsba kötése ott, ahol amúgy nyugodtan mehetnének egymástól távolabb is.
"ezek a lelazult cellux-gyűrűk nem akarnak kijönni, összetorlódnak a vezeték körül és esetleg egyáltalán nem tudom majd kihúzni?"
Ez bizony előfordulhat.
Hasonló eset az, amikor az ősrégi Bergmann cső málló papír bélése feszül be annyira, hogy inkább elszakad a vezeték, de nem hajlandó megmozdulni.
Szerintem ne telepíts potenciális dugókat a csövekbe.
Az én olvasatomban az átkapcsolás "speciális" esete az, amikor az 1 fázisú terhelésnél nagyobb energiára van szükség és így a generátor terhelhetősége, 60%-ra növelhető.
Igazából most még bármelyik könnyen kihúzható (a leszállókba talán 3 vagy 4 van még csak behúzva), arra a szakaszra tehető lenne zsugorcső (a kábelcsatornába meg ugye nem kell). De egyrészt 1-2 helyen szerintem még a zsugorcső is túl vastag lenne, árban is húzós azért több100 (ha nem 1000) métert venni, meg a rámelegítgetés is jó sok időt meg hőenergiát elvinne + nem is lenne ilyen szép szabályos, mivel ahol melegítem, pont ott nem tudom "pozícióba" fogni, csavarodás lesz benne, átlátszó mipoláncső volna igazán jó stb...
Esetleg azt még meg tudom tenni (az eddigiekkel is, meg a későbbiekkkel is), hogy bevezetek a csőbe annyit, amennyi lent úgyis kijön és utána lecsipkedem a már felrakott celluxokat behúzás közben (mindig annyit, amennyi már anélkül is "bevezetődik", nem tekeredik meg), így a csőben, a nem hozzáférhető szakaszon nem lesz cellux. Meg nyilván az újabb (most készülő) szálaknál akkor megpróbálom behúzni cellux nélkül, vagy csak az elején összekötve...
Nekem ugye a plafon alatt (kazettás álmennyezet fölött) 100x50 műanyag csatornák futnak végig mindenhol a lakásban. Ezekben úgy viszem el a vezetékeket a leszállókig, hogy szépen összefogom a 3 vagy 5 különböző színű szálat és kb. 20 centinként 2 kör celluxszal összekötöm. Így kábelként viselkedik, csak épp feleannyi helyet foglal (nekem az elején, az elosztó után egy darabig csak így fér el), nem keverednek a különböző helyekre menő szálak - és mivel végig nyílegyenes, nem tekeredik, bitang jól is néz ki, mint egy profi szerverszoba. Viszont - és itt jön a kérdés: ez a celluxos összekötés vajon okozhat problémát később a leszálló bergman-csövekben, ahol már kevesebb a hely? Mert most nagyon szépen behúzható (szinte magától, minden kenőanyag nélkül besiklik az 5x2,5 MCU a 11-es belsejű gégecsőbe). Viszont a cellux kiszáradás kíséretében öregszik, szinte lehullik mint a falevél (legalábbis ha napfény vagy fagy éri). De vajon bent a fali csőben kell-e tartani ugyanettől és hogy emiatt ha később ki akarom húzni a csőből a vezetékköteget, akkor ezek a lelazult cellux-gyűrűk nem akarnak kijönni, összetorlódnak a vezeték körül és esetleg egyáltalán nem tudom majd kihúzni?
Én amikor a műhely részre vettem a fémszekrényt a sín rögzítéséhez kapott elem az egyik oldalon fémesen az EPH-zott fémházhoz köti a sínt, gyári megoldásként.
Köszi mindenkinek, minden úgy van, ahogy C20NE írta.
Sem a belső résszel nincs galvanikus kapcsolata, sem a mechanikus reteszelésben nem vesz részt. A kalapsínnel viszont kontaktban van. Mindent összevetve nem látom akadályát annak, hogy a sínt a PE-re kössem.
Kismegszakítók/szerelvények hátulján a fémes/rugós kontakt igényli a földelt kalapsínt? Mert nálam nincs alapból összekötve a PE-vel, bár a helye (furat) rajta van.
"És nyáron mi van, ha a födém alatt a légkondi miatt hűvősebb van, mint a padlástérben?"
A légkondi nem csinál annyira hideget benn a lakásban, mint amilyen hideget a tél tud csinálni odakinn. Tehát a klímázott lakásban nem fog előfordulni párakicsapódás a villanyos csövekben.
Nyáron a lakásban ezen a két helyen van annyira hideg felület, hogy tuti a párakicsapódás:
- a klímaberendezés belsejében a hőcserélő (ezért van alatta a vízgyűjtő csepptálca)
- a hűtőből kivett hideg sör oldalfalán (ezért van alatta a nedvszívó poháralátét :)
Itt van egy párakicsapódási hőmérséklet (=harmatpont) táblázat:
"Azt várta hogy "de, veszelyes" vagy hogy "nem, nem veszelyes". regenyt te szoktal irni."
Én szép kerek egyértelmű mondatokban írtam neki.
Elvárok cserében tőle szép kerek egyértelmű monatban megfogalmazott kérdést. Mondjuk tegyen fel egy egy ilyen kérdést: "tessék mondani, veszélyes-e az, ha a padlásra fel menő elektromos csőből víz folyik a 230 voltos konnektorba?"
Ha feltesz egy ilyen kérdést, akkor én is másképpen fogok válaszolni fogok neki.
A megfogalmazásom halál pontos volt. Én a levegő VÍZtartalmáról írtam, aminek a mértékegysége gramm per köbméter (a gramm a levegőben lévő víz mennyisége).
A levegő víztartalmát szokták nevezni abszolút páratartalomnak is, de nem szeretem ezt kifejezést, mert laikusok az esetek 99 százalékában elsiklanak az "abszolút" szó felet és a szokásos relatív pártartalomra gondolnak, tévesen. A "levegő víztartalma" kifejezés viszont pontosan és egyértelműen azt fejezi ki, amit jelent.
"Kicsapódni a levegőből nem a víz, hanem a vízpára tud."
A vízpára a levegőben lévő víz egyik formája. Kicsapódni valóban csak a pára tud, mert a víz többi formája (pl gőz, köd, aeroszol, vízcepp) már ki van csapódva :)
Télen a kinti levegő relatív páratartalma magas. Ha ezt melegítjük, valóban csökken a relatív páratartalom, de az adott térfogatban ugyan annyi lesz a víztartalom.
Kicsapódni a levegőből nem a víz, hanem a vízpára tud.
Tán nincs hőszigetelés a födémen? Lehet, hogy itt az ideje - ahogy Elek mondaná - rádobni pár bála olcsó üveggyapotot, aztán a csövek sem párásodnak többé.
Vagy előbb készült el a födémhőszigetelés és utána fektették rá a csöveket? Az szívás.
Télen a külvilági hideg levegő víztartalma nagyon alacsony (sokszor alacsonyabb a szaharai sivatagi levegőnél is). Az a levegő akárhova mehet a csőben, abból a levegőből nem lesz vízkicsapódás.
Tehát a külső porszáraz levegő kívülről nyugodtan elmehet a tömítési pontig, tehát kívülről felesleges tömíteni.
Azokon a pontokon kell tömíteni, ahol a cső elindul kifelé a lakásból a hideg felé. A tömítés akkor légmentes, ha trutymó befolyt a vezetékek közé is, nem csak mellé nyomkodsz egy kicsit ahol látod. A párás levegő megtalál minden kicsi lyukat.
"Lehet ezeket utólag pára ellen szigetelni, vagy esélytelen?"
A folyamat:
- a lakás meleg párás levegője bekerül a csőbe
- eljut a cső hideg szakaszára, ott a levegő lehűl, a benne lévő pára folyékony vízzé csapódik ki
- ez a íz visszacsorog a csövön a lakásba
Megoldás: légmentesen tömíteni minden olyan csövet, ami átmegy a lakás hőszigetelő burkán, hogy a párás lakáslevegő ne tudjon eljutni a cső hideg szakaszára.
Ha a villanyos csöveid felmennek a padlásra is (és a kimenő csövek nincsenek letömítve), ott hideg időben a levegő párája kicsapódhat a cső belsejében és ez a víz szépen csoroghat befelé a csőben a lakásba.
Ez a víz is okozhat olyan picike áramvezetést, amitől halványan világít a led lámpád kikapcsolt állapotban is.
És ezt a picike fényt még számos más dolog is okozhatja (pl már az is elég lehet, ha két vezeték nagyon hosszan szorosan egymás mellett fut), most hosszú lenne mindet felsorolni és elmagyarázni.
Ha nem báncsa a szemedet pl alvás közben, akkor ne törődj ezzel a picike fénnyel, a villanyszámlában többnyire nem jelent 1-2 forintnál több plusz kiadást havonta.
"alatt tényleg olyan volt, mint ha valaki 50%-ig feltekert volna egy potmétert"
Figyeld meg, hogy a fényerő változik-e az időjárással. tehát ha tartós meleg időben megszűnik, vagy jelentősen csökken akkor lehet kicsapódó párára gyanakodni. Ha nem változik a fény, akkor valami más okozhatja.
Szóval a lámpa le van kapcsolva - pl ma reggel, utoljára este volt felkapcsolva.
Egyszer csak látom, hogy mind a négy izzó a csillárban kb. 3-5 másodperc alatt eléri a fényereje kb. 50-60%-át, folyamatosan emelkedve, majd ugyanígy 3-5 másodperc alatt vissza nullára.
Nincs villódzás, tényleg olyan, mint ha valaki egy fényerőszabályozót tekerne fel.
Azóta semmi. Rendben felkapcsol, rendben lekapcsol, mindkét kapcsoló úgy működik, ahogy kell.
Pára nem hiszem hogy okozhatja. Azt mondod ha egyik féle képpen van lekapcsolva akkor villódzik, ha másik féleképpen akkor meg nem? Még az lehet hogy csak annyi a gond hogy túl hosszan futnak egymás mellett közös csőben a vezetékek.
Váltó kapcsolóban valóban nem szokott élfény lenni. Nem is erre gondoltam.
Hetente kétszer kérdeznek rá a LED-es villódzásra, meg kikapcsolt állapotú pislákolásra. Konkrétan a te esetedet még nem tárgyaltuk ki, de ahol LED van, ott bármi előfordulhat. Lévén, hogy pár 10 milliamperrel működnek.
Szerintem a nedvesség közre játszhat benne, mivel a váltókapcsolókhoz egy csőben futnak a vezetékek. A pára meg ott van.
Mármint ami éjszaka is egy kis fényt ad, hogy lássam hol a kapcsoló?
Nem, ilyen nincs benne. Sima mezei legrand kapcsolók.
Tud ilyet produkálni ha pl a védőcső, amiben futnak a kábelek a falban beázik fentről, vagy akár csak kicsapódik benne a pára?
Tavaly télen volt olyan, hogy a termosztát (ami az egyik kapcsoló felett van, így gondolom közös a védőcső) alatt pár csepp víz jelent meg - szerintem a padlástér vs szobában lévő hőmérsékletkülönbség miatt kicsapódó pára lehetett, ami lefolyt a csövön.
Csak az a fura, hogy nem pislákol, nincs zárlat "hangja" (bocs nem tudom erre van-e szakkifejezés), rendesen kapcsol fel-le, oda-vissza, és a "jelenség" :D alatt tényleg olyan volt, mint ha valaki 50%-ig feltekert volna egy potmétert.
Az a kérdésem lenne, hogy szeretnék egy 16W os ledámpát szerelni a menyezetemre de a lámpának magának csak két aluminium vezeték van hagyva, amik elég vékonyak ahogy láttam. Miként csatlakoztathatom a 2.5 ös rézkábellel össze úgy hogy ne legen baj? Wago-val elég vagy ilyen csatlakozópasztát is rakjak hozzá? Az összesodrom leszigetetlőszallagozom megoldás nem hiszem hogy jó lenne neki.
kiegészítésként annyi, hogy egyébként lekapcsolt állapotban egyáltalán nem világítanak, még halványan sem, felkapcsolt állásban pedig nincs pislákolás vagy hasonló
Két éve épült házban a padláson futnak a vezetékek.
Adott egy váltókapcsolós villany, 2 kapcsolóval.
(Ugye váltókapcsoló ennek a neve, bármelyikkel felkapcsolhatom és bármelyikkel lekapcsolhatom)
Nem hittem el, de ma én is láttam: az első esetben a 4db led égő kivilágosodott, mintha egy potmétert tekertem volna fel és addig így is maradt, míg a feleségem fel-le nem kapcsolta (ezt akkor csak Ő látta, én nem).
Ma pedig én is láttam: az égők felvillantak, szépen lassan, tényleg mintha egy potmétert tekernék, nem érték el a teljes fényességet, majd visszahalványodtak.
Mitől lehet ez? Zárlat, beázás, ilyesmi? Fí relé van, ha ez számít ebben az esetben.
Köszönöm az ötleteket, ha nem triviális természetesen szakembert fogok hívni.
20 centi távolság? Biztos, hogy te 230/400 voltos kapcsolót láttál?
"Az ivoltas arrol szol hogy ha mar van egy iv, akkor az kialszik vagy sem. AC halozatnal a nullatmenet adja ezt a kepesseget,"
Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor 50Hz esetén nem létezhetne olyan ív, ami 10 ms-nál hosszabb életű.
A valóság sajnos ennél bonyolultabb, a létrejött ív egy darabig sajnos újra meg újra "felépül" hol ebben az irányban, hol abban az irányban, egészen addig, amíg az ív körül létrejött (jó vezetőképességű) ionizált levegő-alagút el nem éri a kritikus hosszúságot.
Talán nem volt kedvük plomba-jegyzőkönyvet kitölteni, kismegszakító csere-papírt kitölteni, vagy nem volt náluk pont olyan kismegszakító, amilyet ki kellene cserélni egy olyanra, ami MIDIG átengedi az áramot :)
Léteznek kalapsínre 1 kismegszakító méretű váltó kapcsolók is, ilyenből kettőt kell alkalmazni és a két kapcsoló különböző kombinációjával a dugaljadat bármelyik fázisra rákapcsolhatod a három közül. Ezek a kapcsolók valamivel olcsóbbak, de ebből viszont kettő kell.
"kezd egyre jobban tetszeni az 500 Forintos Kontavill kalapsínes konnektor"
3 db dugalj már annyira sok helyet foglal, hogy az meg az elosztó dobozod méretét (=árát) emeli meg.
Hat, szerintem ennel azert picit komplexebb a kerdes.
Meg nem nevezett gyar IT epuleteben a kettos betapot atkapcsolo mechanika sutotte oda magat kozepre egy aramszunet kozben, pedig ott volt vagy 20cm az erintkezok kozott. Biztos a kapcsolo nem olvasta a 'zindex forumot, azert nem tudta hogy ezt nem szabad neki :)
Nem csak a 'zindex fórumot nem olvasta, de még Lenz törvényét sem ismerte.-:)
Amúgy én is dolgoztam olyan területen, ahol kettős betáp volt két különböző szolgáltatótól, és ott 2 - 2 db DIL - 822-es kapcsolgatott át 2 / 4 sec. idő késleltetéssel, I. / II. betápok közt, ill. ha valamelyik betáp kimaradt.
> Nem az idő oltja ki az ívet, hanem a két távolodó érintkező között egyre növekvő TÁVOLSÁG.
Ezt segíti még az ívoltó berendezés.
Az ivoltas arrol szol hogy ha mar van egy iv, akkor az kialszik vagy sem. AC halozatnal a nullatmenet adja ezt a kepesseget, DC halozatoknal ilyen nincs. De batran javitsatok ki ha tevedek.
A DC ív viszont direkt jól jött az ívlámpák céljára, pl. filmvetítő gépekben.
"1. A szerelők bejöttek a ingatlanra lekapcsoltak majd fel es le kapcsoltak a megszakított 2. Megállapították hogy le és felkapcsolás után is égve maradt a fáziskimaradást jelző lámpa. Tehát felkapcsolt megszakítóval se jött be áram az ingatlan területére
3. Kimentek az utcára, valamit csináltak a felnyitott trafóházban
4. Bejöttek és kapcsolgattak a megszakított ami az ha jol tudom az önök tulajdona, de nem említették hogy ez hibás lenne. Ezután kialudt a fáziskimaradást jelző lámpa és helyreállt az áramszolgáltatás.
Mit gondoltok?"
Én pl. azt gondolom, ha lelkiismeretesen jártak volna el, akkor levágják a plombájukat a mérő alatti kérdéses kismegszakítóról és a burkolatát levéve kimérik, hogy felkapcsolt állapotában van- e fesz. a bejövő, ill. elmenő oldalon, magyarul átad -e a kismegszakító.
Ha nem ad át akkor kuka, csere, amúgy ha már idáig eljutottak azt is láthatják, hogy nincs- e a bekötéseknél lazulás, szétégés, vagy netán nincs- e szétrohadva a kötés.
( Szóval, szerintem nem csak a trafóházat, meg az ottani NKI biztiket kellett volna nézegetni.)
Köszönöm. Igen ezt írtam én is. Delta 230 csillag 400. azt írja a leírás hogy csak speciális esetben alkalmazható. Mi az a spec eset? Valamint a kolléga azt írta, h nem ilyen egyszerű ezt szeretnem ha kifejtené valaki, aki tudja.
Szia Barcomp. Csináltam az aggregátor vezérlő részéről egy képet. mint írtad, nem olyan egyszerű a dolog, hogy a delta 230-nal, a csillag pedig 400-nal használatos. A kép birtokában ki tudod fejteni bovebben? Vagy valaki aki ért hozza, hogy mikor mit és miért kell használni ( kapcsolni)?
Te nagyeszű, akkor honnan tudod mit csinált, ha nincs munkalap? Ha meg nincs munkalap, akkor nem is voltak ott. Ha meg ezek ellenére mégis 7eFt kopasztást akarnak véghezvinni, akkor mit foglalkozol a részletekkel? Fizess, vagy tőből lépj ellent.
Nem volt munkalap, mikor a utcai buheralasbol visszajott azt mondta ott nincs gond. En meg visszakerdeztem hoyg az hoyg lehet hoyg fel van kapcsolva amegszakito es nincs aram a hazban es eg a fazishiany jelzo lampa. Amire hummogot.
Aztan elso kapcsolasra nem jott vissza az aram sokadikra meg igen. szoval az egesz eljaras utan nekem ne mondjak hoyg nalam van a hiba hiszen minden ami tortent arra mutat hogy nem.
Köszi Mester, hát erre nem gondoltam volna, hogy "fokozatkapcsoló" néven keressem (akkor a belső kapcsolása ezek szerint olyan, hogy alkalmas erre a fázisok közti váltogatásra). Árban viszont jó húzós, kezd egyre jobban tetszeni az 500 Forintos Kontavill kalapsínes konnektor :) És tulajdonképpen nem is vesztek, csak 1x2 modulnyi helyet a konn+kapcs helyetti 3 konnektorral. Még1x köszi a zinfókat :)
"Szerintem nem el vagy átkozva, hanem valószínűleg nem megfelelő alkatrészeket használsz."
nem vagyok elátkozva, mivel nem a saját készülékeim azok amiket javítok. Nekem tulajdonképpen jó ha egy termék gyárilag szar, mert sok munkát hoz nekem :-)
"Tehát az egyik érintkező számára TÖK MINDEGY, hogy a másikon éppen nulla vagy akár 4000 voltos feszültség van."
Ekkora baromságot is ritkán hallani, megnevettettél, ez jobb mint az 50ms-os kioldási idejű relé...
Szerintem itt kettőnk közül neked lenne min gondolkodnod, de ahelyett úgyis az utolsó szó jogára fogsz pályázni.
Ezennel meg is adom neked a lehetőséget, tiéd lehet az utolsó szó a témában mert én befejeztem. A témára megoldás született amit rajtad kívül mindenki ért.
Meg a multkor emlitett esetre most jott valasz az EON-tol amiben nem fogadjak el a kiszallasi dij reklamaciomat
Ok az alapján szamlaztak hogy a szerelok megallapitottak hoyg EON reszeol nem volt hiba
En meg ezt irtam nekik ami alapjan ugy érzem az en reszemrol biztos nem volt:
1. A szerelők bejöttek a ingatlanra lekapcsoltak majd fel es le kapcsoltak a megszakított 2. Megállapították hogy le és felkapcsolás után is égve maradt a fáziskimaradást jelző lámpa. Tehát felkapcsolt megszakítóval se jött be áram az ingatlan területére
3. Kimentek az utcára, valamit csináltak a felnyitott trafóházban
4. Bejöttek és kapcsolgattak a megszakított ami az ha jol tudom az önök tulajdona, de nem említették hogy ez hibás lenne. Ezután kialudt a fáziskimaradást jelző lámpa és helyreállt az áramszolgáltatás.
Hat, szerintem ennel azert picit komplexebb a kerdes.
Meg nem nevezett gyar IT epuleteben a kettos betapot atkapcsolo mechanika sutotte oda magat kozepre egy aramszunet kozben, pedig ott volt vagy 20cm az erintkezok kozott. Biztos a kapcsolo nem olvasta a 'zindex forumot, azert nem tudta hogy ezt nem szabad neki :)
> Nem az idő oltja ki az ívet, hanem a két távolodó érintkező között egyre növekvő TÁVOLSÁG.
Az ivoltas arrol szol hogy ha mar van egy iv, akkor az kialszik vagy sem. AC halozatnal a nullatmenet adja ezt a kepesseget, DC halozatoknal ilyen nincs. De batran javitsatok ki ha tevedek.
"Cosalf, cosbeta, cosfi és cosomega megint jókat ír"
Coskappa, csoszéta és cosi(di)óta viszont egyetlen szavát sem képes alátámasztani szakmai, fizika érvekkel, tehát olyan mintha nem is írna ide semmit :) Tehát nem veszítek semmit a világon, ha a kisember ikon segítségével láthatatlanná teszem a hozzászólásait a topicban.
"meg miért nem úgy működnek a gyári cuccok mint a te kapcsolásod."
Nem azt állítotam, hogy nem igaz amit írsz, elhiszem, hogy sorra szétégnek a reléid
azt viszont állítom, hogy ha elgondolkodnál a jelenség okán, akkor legközelebb már olyan relét tennél be oda, ami már nem megy tönkre olyan villámgyorsan, mint az eddigiek.
Szerintem nem el vagy átkozva, hanem valószínűleg nem megfelelő alkatrészeket használsz.
"Tehat a 20ms-os periodusideju halozati valtoaram mar a negyed utjan kioltja az ivet az 5-10-15-20ms alatt kapcsolo relenek"
Nem az idő oltja ki az ívet, hanem a két távolodó érintkező között egyre növekvő TÁVOLSÁG.
A száraz levegő átütési szilárdsága TIZED milliméterenként 210V (a párás levegőé még magasabb), persze a nyitáskor éppen húzott ív lehet hosszabb is, de a relék tervezői az érintkezők közötti távolságot az ív várható maximális hosszához is méretezik (pontosabban jócskán túlméretezik), tehát a tervezett nyitási távolságnál nemcsak a feszültség számít, hanem a megszakítandó áram is. Tehát pl egy 300V 1 amperes relé érintkezői éppen csak eltávolodnak egymástól (mondjuk fél milliméterre), de egy 300V 100 amperes relénél akár egy centis nyitás is szükséges lehet ahhoz, hogy az ív minden estben biztonságosan megszakadjon. Miközben ugye a kapcsolt feszültség nem változott.
Egyébként ilyenkor csak fél periódussal számolj (10 ms) mert ennyi időnként csökken nullára a feszültség és az áram.
"Talan mert 1-2mm tavolsagban 400V potencialkulonbseg van a ket polus kozott ?"
Az az 1-2 mm az 2100-4200V feszültségkülönbséget enged meg. Tehát az egyik érintkező számára TÖK MINDEGY, hogy a másikon éppen nulla vagy akár 4000 voltos feszültség van.
De ha az átmenet tényleg közel nulla idő alatt történne meg (csináltam már félvezetős átkapcsolót is, hogy átkapcsoláskor ne legyen a relé tized másodperces "áramszünete" sem), akkor sem történne semmi. Gondolj bele: pl a fázishasítós szabályozók másodpercenként százszor cseszik el a fázissszöget, ez meg csak naponta egyszer :)
Mit csináltál?
Mekkora ív keletkezett a félvezetős átkapcsolódon?
Gondolj bele: pl a fázishasítós szabályozók másodpercenként százszor cseszik el a fázissszöget,
Mivel valósítottad meg ezt a százszoros elcseszést?
Megtudja az ív a TV híradóból, hogy a túlsó érintkezőre egy másik fázis lett kötve, ezért másképpen fog viselkedni és csakazértse hajlandó megszakadni?
Megtudja, és be is mondja. te ócska köztörvényese..
Ne haragudj, de ilyen barom alakot nem láttam még, mint a harcostársad, ez a böszme elek.
Amikor a szemben lévő váltó érintkezőn nincs másik fázis, olyankor nyitáskor a relé mozgó része mondjuk az útjának negyedénél megszakítja az ívet, egy millióból egy milliószor.
"Mitől más eset az, amikor a szemben lévő érintkezőn egy másik fázis van? Megtudja az ív a TV híradóból, hogy a túlsó érintkezőre egy másik fázis lett kötve, ezért másképpen fog viselkedni és csakazértse hajlandó megszakadni? Megváltozik a fizika és az az ív"
Ki járatja le a topicot? Te meg a barátod és valamiféle édestök?
Kár, hogy nem fogsz olvasni, hiszen nem látod hsz-omat.
> Amikor a szemben lévő váltó érintkezőn nincs másik fázis, olyankor nyitáskor a relé mozgó része mondjuk az útjának negyedénél megszakítja az ívet, egy millióból egy milliószor.
Tehat a 20ms-os periodusideju halozati valtoaram mar a negyed utjan kioltja az ivet az 5-10-15-20ms alatt kapcsolo relenek (a negyed út ugye baratok kozott is 1,25/2,5/3,75/5 ms). Ize, ehhez pedig nem is kellene 200-as IQ, szerintem egy atlag 100 is eleg lenne hogy belassa az ember hogy baromsag.
> Mitől más eset az, amikor a szemben lévő érintkezőn egy másik fázis van
Talan mert 1-2mm tavolsagban 400V potencialkulonbseg van a ket polus kozott ? Amit NEM olt ki negyeduton milliobol millioszor a nullatmenet ?
> Megtudja az ív a TV híradóból, hogy a túlsó érintkezőre egy másik fázis lett kötve
Biztos vagyok benne hogy a falusi kocsmaban nagyokat rohogtok ezen a kivaloan kepzett komuves/informatikus baratokkal, de itt a szakmai forumon ez egy picit keves lesz.
De persze en csak laikus vagyok, ha hulyesegeket beszelek es kijavitotok en nem fogok megsertodni ;)
Jele esetben a "szabványos" kifejezés értelmezése: "a munkát ily módon elvégző villanyszerelő utólag nem vonható felelősségre emiatt" .
Tehát pl lehet-e a szabványra hivatkozni a bíróságon, ha NEM műanyag, hanem acél lapáttal szenved valaki balesetet a mindössze 10 centi mélyre fektetett, viszont gégecsőbe húzott földkábel által.
Amikor a szemben lévő váltó érintkezőn nincs másik fázis, olyankor nyitáskor a relé mozgó része mondjuk az útjának negyedénél megszakítja az ívet, egy millióból egy milliószor.
Mitől más eset az, amikor a szemben lévő érintkezőn egy másik fázis van? Megtudja az ív a TV híradóból, hogy a túlsó érintkezőre egy másik fázis lett kötve, ezért másképpen fog viselkedni és csakazértse hajlandó megszakadni? Megváltozik a fizika és az az ív, aminek megszakítására eddig elég volt negyed távolság, az az ív hirtelenjében a többszörösére akar növekedni?
Ez teljesen korrektnek néz ki, írja is hogy 0.5-0.8 sec alatt vált át, nem 0.1 alatt mint Elek kapcsolása.
Ezekben van elektronika, késleltetés, minden ami kell.
Minimum úgy szokták megoldani amúgy hogy fázisonként 1-1 relé, 2 segédérintkezővel. Amíg teljesen ki nem ejt az egyik addig a másik el sem kezd behúzni. Ha a váltó érintkező két szélére rakod a 2 fázist akkor átváltáskor át tud húzni az ív, szépen villámlik majd összeég pár 10 ilyen kapcsolás után.
Ennyi pénzért ez amit linkeltél teljesen jó választás lehet.
Tehát ha a villanyszerelő a kertben futó földkábelre ráhúz pl egy műanyag gégecsövet és mondjuk mindössze 10 centi mélyen vezeti, akkor az is szabványos megoldás?
Te hoztad fel a DIL szériát nem én. A sok periódusnyi késleltetést vitattam, erre hoztad fel példaként hogy 50ms a DIL. Ami nem igaz, mint ahogyan a sok periódusnyi késleltetés sem.
A rajzodon vázolt eset pedig hidd el szarrá fog égni pár kapcsolás után, tapasztalat. Jópár átkapcsolót építettem, javítottam már.
De nekem mindegy, te ehhez iIS jobban értesz mint bárki más, az utolsó szó pedig úgyis a tiéd lesz, az oviban is bevált.
"Egy DIL K7 nyitási ideje 11 ... 20 ms, a zárási 5 ... 20 ms."
Az meg nem a kis mozgó tömeg miatt gyors, hanem a q.erős mágnestekercse miatt.
Csakhogy egy erős elektromágnes sajnos elég sok wattóra-forintot eszik, ha egész éven át behúzva kell lennie. Ezért keresgélnék elsősorban a picike (alacsony energiafogyasztású) relék között, ha automatikus fázis-átváltót barkácsolnék.
Szabványos csak akkor lesz, ha a kábel egész hosszában végig lekerül a fagyhatár alá (hivatalosan 80 centi mélyre), de ehhez szét kellene verni a fél udvart.
Viszont nem hivatalosan megkérhetsz egy villanyszerelőt egy javításra:
- ásol egy rendes kábelárkot legalább arra a szakaszra, ahol még lehet (nem ütközöl betonba :)
- a sérülésnél vágja el a kábelt és a föld alatt toldja meg egy másik, a levágott kábelnél hosszabb ugyanolyan típusú kábellel (azért kell hosszabb, mert a mélyebbre kerülő kábel matt a teljes kábelhossz legalább 160 centivel több lesz)
- az összes olyan kábelszakaszra, amelyek nem 80 centi mélyen vannak, azokra ráhúznék valami plusz mechanikai védelmet (legalább egy fekete műanyag gégecsövet).
Nekem nincs papírom, mert én a kész házat vettem meg. Nem ez az egy ház volt amit csinált és a fővállalkozó is ugyanaz, de máshol nem jött elő ez a probléma. A kábel megsérült, mikor a terepet rendeztem. Mi a helyes módja a kijavításnak? Csak egy kb 4 méteres részen van kint a kábel a többi helyen kocsibeálló van tér kövezve, meg a bejárat lépcsővel.
Egy DIL K7 nyitási ideje 11 ... 20 ms, a zárási 5 ... 20 ms.
És egy szokol 32A-es batárról beszélünk, aligha kellene háztartásba ilyen :-)
Szóval az a sok-sok periódus barokkos túlzás, főleg mert ma épeszű áron bótba kapható relék ennél kisebbek, gyorsabbak. Nem sok ember olyan gazdag hogy DIL mágneskapcsolót épít be bárhova.
A kioldási idő (release time) az, amennyi idő alatt a relé megszakítja az aktuális áramot. Ekkor a váltó érintkező még nincs zárva a másik irányba, az több időbe tellik.
A picike (nagyon könnyű mozgórészű) relék között persze nem ritka, hogy a zárási idő (response time) is 10 ms alatt van.
Most viszont dugalj áramkörről beszélünk, tehát 16 amperről. Komolyabb áramot a gyors relék közül csak a drágák bírnak el, egy bármelyik bótban kapható olcsó 16 amperes váltó relénél én 30-50 ms teljes átkapcsolási idővel számolnék (jónehéz mozgórészű DIL mágneskapcsolónál meg még többel :)