Arvisura - Összefoglaló
1998-ban látott napvilágot Paál Zoltán: Arvisura - Igazszólás című kétkötetes gyűjteménye, a Püski Kiadó jóvoltából. A mű a hun-magyar törzsek több mint 6000 évre visszatekintő írott, igaz történelmét foglalja magában és a Bibliához hasonlóan többszörösen kódolt szöveggel bír, azaz túl az elsődleges mondanivalóin, a sorok mögött is fontos információk bújnak meg a teremtéstanra, és az univerzum működésére vonatkozóan.
Irodalmi művek (nem csak Homérosz) pl Szophoklész művei, de említheném akár az egész római irodalmat, amely a görög mitológiát vette át - ezek sztem azért sok mindent bizonyítanak.
Ennek ellenére nem akarok leszólni semmit, csak tény, hogy az Arvisura akármicsoda legyen is, nem bizonyítható. Ennyi.
Szégyenkezni azoknak kellene, akik mondjuk a KALEVALÁT , ezt a 19. századi , Elias Lönnrot által létrehozott FINN MŰ-ALKOTÁST ( ami ráadásul a KARÉLIAIAKtól lenyúlt NÉPI mondákat tartalmazza) akarják úgy beállítani, mint a FINN nép őstörténeti eposzát, és ehhez a magyarságnak az őt megilletőnél jóval fényesebben és a kelleténél nagyobb hévvel kellett az elmúlt időszakban ASSZISZTÁLNIA..
Troját alig több mint száz éve ismerik..egy több ezer éves eposz nyomán indult el valaki..biztos ismered a sztorit..és ugyan ki tudja 100%osan bizonyitani hogy maga az eposz valoban annyi idös e amennyi és ki tudja létezett e Homeros,stb..
ha ma elindulna valaki-mint a példa bizonyitja-kinevetik..de lehet hogy 50 év mulva a leszármazottaid már tényként fogadnak el olyan dolgokat amikröl ma még nem is sejtünk esetleg semmit..legyen az Arvisura vagy bármi más..
Ugy függ össze,hogy ha olvastad az Arvisurákat és ismered Éva anyagait,müveit láthatod,hogy egy ember aki soha nem járt ott ahol a kutatonö,mégis pontosan ugy irja le és olyan dolgokat ir le,amit a néprajztudos dokumentál a helyszinen..
A szkeptikusokkal nincs bajom,azt nem kedvelem mikor valaki lenézöen,cinikusan probálja bizonygatni,hogy az nem lehet igaz amit ö nem hisz el..
Többször lett itt hangsulyozva,ez egy mitosz aminek a felszine alatt van a lényegi mondanivalo és ha egy szava sem lenne igaz,akkor is csodálatos dolog és ha már hiszek akkor errefelé tendál a hitem mint más felé...
Ennek a münek valoban örülni kéne..
Hogy a xx.században irták és ezáltal hiteltelen?
Amikor Thuroczy megirta a magyarok kronikáját a kortársai vajon azért kiálltották volna rá hogy baromságokat ir mert ök sem látták azokat a forrásokat amire T. hivatkozik?
Mellesleg az Arvisura már a kiadása elött ismert volt mert levelezéseken keresztül terjedt..könyv alá rendezve jelent csak meg a kilencvenes évek végén..
A tárgyi bizonyitékokrol..a második kiadás pont ezzel kezdödik..a campagnai feltárások során talált fokosfej és a rajta levö rovás pontosan ugy van leirva ahogy P.Z.halála után évekkel késöbb megtalálták..és nem is értem milyen bizonyiték kell még,minthogy a néprajzi dolgok jo része ahogy több ezer éve ugy manapság is megegyezik azzal amit az Arvisura leir..például a kaukázusi lovas népek lovasversenyei..ez is bizonyiték nem csak az ha valamilyen épület elött állsz vagy egy tárgyat a kezedbe fogsz..
Amugy ha annyira érdekel a téma hogy mindenáron bizonyitva legyena cáfolat,szerintem elöbb érdemes lenne elolvasni Dioszegi hires könyvét a sámánokrol,azután elolvasni az Arvisura teremtéstörténetét..
De ha a mai világban az számit ténynek amit a média állit..erre is van egy érdekes dolog.pár hete az egyik bulvárnapilap egy teljesen más témábol kiindulva pár napon keresztül a cimlapján tartotta azt hogy egy magyar fiu is dolgozik a világ legkomolyabb ürfigyelö állomásán,és ö ott a legnagyobb kopony meg stb..a kérdésre hogy miért ott van ez az állomás ahol,a fiu azt felelte mert egészen egyszerüen az egész világon innen a legjobb a rálátás a világegyetemre..amugy ez a fiu meg a központ Hawai szigetén van..ott ahova az Arvisurában a legenda szerint Ataiszt teszik..
nyilván ezek sem bizonyitanak semmit de kétségtelen érdekes elgondolkodtato dolgok szerintem..és szvsz ez lehet az Arvisura egyik lényege..konkrét dolgok nélkül,rádöbbenteni a természet logikájára,felnyitni a szemeket az összefüggések keresésére legyen az bármely témája,dolga a földnek..
és a végére egy személyes gondolat..nekem soha nem jutott még eszembe feltolakodni egy izraelita forumra és csaholva bizonyitékokat várni tölük hogy ugyan hol van a frigyláda meg hogy nyilt szét a vörös tenger..és milyen nyelven beszélt Mozes az Úrral..stb..és mielött valaki trendi modra leantiszemitázna,megjegyzem,még a Kalevalához sem várok bizonyitékokat..egyszerüen elfogadom,hogy ki miben hisz:)
Állítólag...? Hidd el, nekem teljesen mindegy, hogy te ezt elhiszed, vagy sem. Kicsit olyanokat kérdezel, ami sehol nem publikus Paál Zoltánról, én meg nem érzem azt, hogy nekem kéne publikussá tenni. Azt viszont érzem, hogy mintha nem olvastál volna mélyebben bele a Műbe. A nyelvi kérdésre van válasz az Arvisurában, a többi kérdésedre nincs jogosultságom válaszolni, több oknál fogva is/sem. Ne vedd ezt kötekedésnek, a jelenlegi helyzet ez.
"érthetövé válik Paál Zoli bácsi "tudása" is..szerintem..
mikor S.É.-rol beszélünk egy komoly tudásu kutatorol beszélünk..nem holmi vajákosasszonyrol..."
Ki állította, hogy egy képzett néprajztudós, aki egész életét a nyelvrokonok kutatásának szentelte, vajákosasszony lenne? Mindez miképp is függ össze Paál Zoltán állítólagos "tudásával"?
VonBrauntól - aki ráadásul állítólag ismerte is Paál Zoltánt - továbbra is várom a választ: milyen nyelven értekezett egymással a Szovjetunióból érkezett katona és a magyar kohász? Milyen meghurcoltatásokat kellett elszenvednie - és mikor - Paál Zoltánnak?
Én megnéztem mindegyiket és amikor a hagyaték elosztása van,elhangzik egy olyan mondat,hogy a tanitványai nem értik miért egy olyan asszonyt jelölt meg a végrendelet azon személyének aki dönt a lezárt hagyaték felöl aki mindig ellene tevékenykedett,akkor szerintem egy zseniális huzása van Évának..a kimondottan egyik legföbb ottani "ellenségére" bizza,hogy kiadja e a dolgait,aki "persze" ugy dönt,hogy nem ,el kell égetni..és igy Éva végakarata teljesül,mert nem kerül illetéktelen kezekbe..tudta hogy a gyarlo emberi jellemvonások(irigység)lesz végülis a kulcs ami az életében ugyan sok nehézséget okozott,de a halál után megoldásként kinálja magát..szerintem ez elég jo huzás volt...föleg ugy hogy helyiek és magyar kollégái is elmondják,hogy a lezárt hagyatékrol Éva azt irja,semmilyen körülmények közt nem szabad belenézni...érdemes figyelni az arcokat mikor erröl beszélnek az emlékezök,föleg a kollégái..
állitolag ö volt az egyetlen aki IGAZI hanti medvetoron készithetett felvételeket és elmondása szerint is olyan erökkel került kapcsolatba és olyan dolgokat rögzitett amit élö ember nem láthat!!
aki tudja nézze meg...és érthetövé válik Paál Zoli bácsi "tudása" is..szerintem..
és hangsulyosan:mikor S.É.-rol beszélünk egy komoly tudásu kutatorol beszélünk..nem holmi vajákosasszonyrol...
Ezzel a címmel láthatják a magyar dokumentumfilm első részét április 19-én, szerdán az m2 nézői 21 órakor, majd Hagyaték címmel április 20-án, csütörtökön és 21-én pénteken szintén 21 órakor a másik két részt.
Ki volt Schmidt Éva?
Az Uralon túli népek családjának több csoportjával is rokoni viszonyban van nyelvünk - ennek bizonyítékait filológusok, nyelvészek már több évszázada kimunkálták.
Feltételezhető egy korábbi időszakban a közös szálláshely, népeink kultúrájának egymásra hatása. Érzelmileg sem közömbös számunkra, vajon mi történik rokonainkkal, hogyan élnek ma, emlékezetükben tartják-e kultúrájuk révén az idők homályába vesző közös múltunkat.
A rendszerváltozást követően tudósok és érdeklődők több csoportja is útra kelt a távoli területekre a kapcsolatfelvétel okán, akik közül Schmidt Éva kultúrantropológus járta be a legkülönösebb szakmai utat a hantik között. A dokumentumfilm sajnos már csak emlékének tiszteleghet.
Írta és rendezte: Xantus János. Fényképezte: Christoph Bollmann, Xantus János.
A hagyaték – Schmidt Éva-portré I.
2002-ben a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban elhunyt Schmidt Éva néprajzkutató. A szomorú hír hallatán háromtagú delegáció indul útnak, hogy leltárba vegye és hazahozza a tudós asszony hagyatékát.
Legnagyobb meglepetésükre Belojarszkijban egy sámánasszony várta őket, hogy együtt tárják fel a folklór-archívum lepecsételt szekrényeinek, bezárt szobáinak titkát. A munka során lassan világossá válik a kutatónő rendkívüli gyűjtőmunkája és a hanti kultúra iránti elkötelezettsége mellett tragikus halálának körülményei is.
II. Érdektelenség és áldozat, tudományos diplomácia és hanti sámánasszonyok, politikai érdekek és az istenasszony átka – mindez a szibériai Belojarszkijban, a lezárt lakásban. A Schmidt Éva néprajzkutató hagyatékát feltáró magyar küldöttség tagjai számára lassan összemosódik a racionalitás és a szellemvilág, és egyre érthetőbbé válik az a körülmény-együttes, amely a magyar kutató öngyilkosságához vezetett.
Az expedíció mérlege: az orosz hatóságok nem engedik elvinni a másolatokat, a sámánnő felülbírálja a halott kéréseit, újabb körülményként pedig előkerül a kutatónő hanti nyelvű végrendelete és az ígéret, amely szerint Éva medve képében tér majd vissza, hogy őrizze a folklórgyűjtemény sorsát és a hantik mindennapjait.
Két napon keresztül több részben és vagy három különbözö filmben foglalkoztak vele..Az egyiknek az volt a cime:A hagyaték..
A másik kettöt nem tudom,de nem volt olyan régen,utána lehet nézni...talán a m2 adta..(?)
Nagyon komoly,néha futkosott a hátamon a hideg...
Elmondják benne a hanti asszonyok,hogy S.M. tanitotta meg öket mindenre ami a néprajzot illetve annak megértését,feldogozását illeti.Elmondják,hogy Éva beszélt egy Világfelügyelö Férfirol( az Arvisura elején,a teremtésnél olvashato-nincs elöttem most ezért csak fejböl-egy bizonyos Világfigyelö Aranyemberröl-vagy valami hasonlo,holnapra megnézem..)meg,hogy Éva szerint van egy nagy lyuk a világon amit ha nem töm be valaki a hanti emberek elvesznek,és hogy ö a testével fogja betömni ezt a lyukat áldozatként a hantikért...Döbbenetes mikor Éva utolso napjairol beszélnek,hogy miket mondott,csinált,hogy várta a halált,stb...hihetetlen..
De ha látta valaki husvét napjaiban az m1 csatornáján Schmidt Mária hagyatékárol és kutatásairol szolo dokumentum filmeket,azt hiszem elkerekedne a szeme azoktol az átfedésektöl amik az Arvisurák és Mária tevékenysége közt van...
Nem tudom, honnét veszed az értesüléseidet. Szerintem te ne azzal foglalkozz, hogy ballib vagy-e, hanem hogy képes vagy-e megérteni az Arvisurát. A hunok ősi töreténetét.
Manapság százan és ezren sikoltanak fel az Arvisura cím hallatán: bizonyítékot, bizonyítékot!!!
Erre kérdem én: mire? Az Arvisura hun mítosz. Illik egy mítoszt "vizsgáztatni?" Illik egy görögtől megkérdezni, hogy élt-e Zeusz? Illik egy rómaitól megkérdezni, ki volt Diána istennő?
Erre gondolj. Meg a saját mítoszod védelmére. Hogy benyomhass a kétkedőknek akkorát, ha a görög-rómait megkérdőjelezed, amikor az övéket nevetségessé tennéd.
Avar háborúk az Arvisurák és a jelenlegi történelem szerint:
558-ban: avar győzelmek a Kaukázustól északra.
559-569-ben: minden barbár törzset meghódítanak a Dunától északra. Elbánál győznek a frankok felett.
567-ben: győztek a gepidák ellen.
574-től: Bizánc hadisarcot fizet.
595-ben: győzelem a bajorok ellen.
562-63-ban: megtámadták a frankokat.
567-82: Baján fővezér a perzsák bíztatására bevonult Pannonföldre és ott teljesen magához ragadta a hatalmat.
582-97: Sirmium ostroma.
599: Viminacium ostroma.
600: betörés Isztriára.
618: Kudarc Thessaloniki ostrománál.
626: Bizánc és Cividale ostroma.
633: Ismételt támadás Cividale ellen.
635-ben Kuvrát bolgár fejedelem fellázadt az avarok ellen, felveszi a bizánci hitet, és önálló államot alapít.
658-ban: az avarok egy újonnan alapult szláv államot megsemmisítettek.
713: Lorch elleni támadás.
741-42: a kárpáti szlávok elleni támadás.
776-ban: a frankok elfoglalják Isztriát. A baszkok hátba támadták Nagy Károly utóhadait, és lemészárolták.
782-ben: Károly az avarokkal kénytelen volt megegyezni.
787-ben: pápai támogatással elfoglalja a beneventumi hercegséget, és Bajorország ellen fordul, Bős tudun szövetségre lépett Tassilóval. Sajnos a bajor sereget legyőzték.
787-ben: megtámadta Encs őrséget, Jenő vezér az Encs és Ibos folyók között megsemmisítette seregét.
787. június 29-én: Vid őrségnél megsemmisíttették a keveváriak a longobárd királyság seregét.
787. szeptember 10-én: az avarok a Pannonhalma-Veszprém-Kanizsa vonalán minden élőlényt elpusztítottak és mindent felperzseltek.
788-ban isztriai karatánokat felkoncoltatta Kis Pippin.
788-ban Kalágénál Barancs és Mácsó vitézei tönkreverték a frank-longobárd sereget. A bécsi őrség Pippint keresztül üldözte a Kék-hegyen.
788: támadás Friaul ellen.
791. szeptember 16-án a II. hadsereg megtámadta a Kampós őrséget.
16-26-ig tartó csatában minden avar határvédő elesett. Boroszló és Igló a Magyar Várhegy felé szorította a bajor-frank sereget, ott aztán a 3. székely tyumen felmorzsolta őket. A levert sereg maradványát beleszorították az avarok a megáradt vízbe.
792. szeptember 18-25-ig: Encs határőrsége tartotta magát. Béla ifjúsági vezér, Bélavár és Kőrösvár ura 26-án halt hősi halált. 23-án viszont még kettéhasította Sindbert regensburgi püspököt. Visszavonultak Kunhegyesig, 29-én Keve, Kevevár és Bogárfehérvár ura halt hősi halált, de előtte 23-án végzett Angilbramm magas rangú pappal. Kadocsa, Kadocsa és Kulpavár ura Kunhegyes és Ulum vonalába rendelte vissza csapatát, három hétig kitartott. Wiomodus trieri érseket halálosan megsebesítette, miközben mag is megsebesült, ellovagolt Károlyvárosig és Kulpaváron meghalt. Az éhes frank-bajor fősereg Győrig ért el, de az északi seregnek csak a halottait találták meg a folyóban, az Edemen-féle juguros sereg semmisítette meg őket.
Károly dél felé vette útját a lóbérci és felsőőri őrségek, már „csipkedték” seregét. Előhadai Tóbel erdőségben találkoztak Türje tárkány seregével, ezek Károlyt visszatérésre kényszeríttették. Sopron felé vette útját, de ott a kabar őrség megfutamította.
Károly seregének 9/10 elpusztult, többé nem is próbálkozott hadjárat útján megszerezni Avariát.
792-ben: a damaszkuszi emberirtás.
Régi hun töredékek (Iszfaháni és Krétai kódex, valamint egyéb források) megdöbbentő hasonlóságot mutatnak az Arvisurákkal.
Nagy Hun szövetség története ( 100%-ig a 24 hun törzsre gondolnak, sajnos csak töredék):
Elképesztő időszámítással találkozunk, Luvephej Madü (Agaba) nevéhez fűződik a hun időszámítás (Kr.e. 5500-5000). Mely lehet hogy elírása a Kr.e. 4040-es esztendőnek. Luvephej Madü öccse, a Megállíthatatlan Lovasfejedelem (lehet ő Sangi), akinek hun neve hiányzik. Valamely módon kombinált a szöveg írója.
Műve (Luvephej Madü-jé) a Madü Chun Bir (Nagy Hun Szövetség).
Volt egy tanácsuk, a hunoknak, amit Madü Hurálid Jüncsild-nek (Nagy Szövetségi Tanács), amelynek rövidebb neve a Madü Jüncsild (Nagy Tanács), nagy esély van rá, hogy az Öregek Tanácsát értik alatta. Végül itt egy idézet: " Az uralkodó létrehozhatja a Vezérek Tanácsát." Ez meg már mindennek a teteje, valóban létezett egy Vezérek Tanácsa a hun törzsszövetségben.
Babba Máriaként ismert nagyasszonyunk Csíksomlyón -Székelyföldön, erről meg is jelent egy könyv Csíksomlyó titka címmel! A könyvben nagyon messze vissza lehet lépni a történelemben. Kíváncsi lennék mi a véleményed a Babba kifejezésről. Egyébként boldogot-szépet jelent ezért, boldogságos szép Szűz Máriaként is tisztelik.
Idézem a könyv rövid leírását:
"Daczó Árpád Ferenc-rendi szerzetes pap (páter Lukács) elõször 1980-ban a Népismereti dolgozatokban közölt feltûnõen érdekes írást a gyimesi-kosteleki-Babba Máriáról, aki a néphitben azonos a csíksomyói Szûz Máriával. Több évtizedes kutatómunka eredményeként a szerzõ könyvében felméri mindazt, amit a székely, valamint csángó néphit erre vonzatkozóan megõrzött az õsmagyarság istenvilágából, hiedelmeibõl, rítusaiból, illetve beolvasztott a keresztény világképbe. Választ keres arra a kapcsolatra, amely a régi magyar mitológia Boldogasszonya, õsvallásunk Hold-istenasszonya, a keresztény Boldogságos Szûz Mária, valamint az ókori vallások változatos kulturális hatásai, õsrrégi helynevek, mágikus szertartások között létezhetnek, és amelyek mind a mai napig meghatározzák vallásos világnézetünket." (Kozma Mária)
Ezek szerint az arvisurának is jó a magyar értelme azaz igazszólás, felbugyogó igazság. Ezt egy kohász nem tudta volna kitalálni, na és még sok mindent!
Például a Góbé vezért, amely a székelyek emlékeikben él. Az arvisurában a Gobi sivatag innen kapta a nevét, amit egy mongol vagy egy kínai biztosan meg tudná erősíteni.