Amit ajánlottál annak terméklaírásában már az első mondat sem igaz . "Kötelező a nappali menetfény az autókra!" Csak az újonnan forgalomba helyezett autókra kötelező 2012 július 1-től. A dátumban nem vagyok biztos de ezt tudták az autógyárak mikortól kötelező, akit pontosan érdekel kikeresheti a rendeletből. A termékleírás összehord minden zatyvaságot aminek semmi köze az adott termékhez. Zárásképp megad egy szabálytalan bekötést " narancssárga szál: valamelyik tompított fényszóró pozitív szálába való bekötése " És mivan a távolsági fényszóróval és a ködfényszóróval ? Továbbá nincs sehol leírva értelmezhetően a termék műszaki paraméterei. A képek nem nagyíthatóak és fogalmam sincs mi lehet rajta. Hacsak nem a zagyva leírásból kell kihámozni. Kevered az alapfogalmakat a rendeleteket a lámpákat . Fogalmad sincs hogy működik a fény tükröződése hétköznapi nyelven hogy működik a fénytörése módosítása a foncsorral. Összemosod a gyárifelszerelésű és az utólag felszerelhető fényforrásokat. Egy katagóriába sorolod a nappali menetfényt a tompítottfényszóval stb. Amit leírsz semmit nem tudsz rendelet vagy törvény számával alátámasztani hogy más is utánna nézhessen.
Szerintem ránk ezek vonatkoznak az utólagosan felszerelhető nappali menetfény esetében. Mindenhol ott vannak a hivatkozások hogy bárki utánnanézhessen.
Nappali menetfény DRL jogi előírások:
5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról
2. § (3) Nem minősül átalakításnak a) olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felszerelését a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet8 (a továbbiakban: MR) előírja vagy megengedi;
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről A világító és fényjelző berendezések alkalmazására és működésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek 37. § (1)116 A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged.
A nappali menetjelző lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek 55/A. §126 (1) A gépkocsit fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával. (2) A nappali menetjelző lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki. A nappali menetjelző lámpára vonatkozó további műszaki feltételek 55/B. §128 (1) A gépkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni. (2) A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni: a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet; b) az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető. (3)129 A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják.
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. fejezet A járművek kivilágítása A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása
44. § (8)279 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
ENSZ-EGB 87. számú Eloírás
EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMUVEK NAPPALI MENETJELZO LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA
1.ALKALMAZÁSI TERÜLET Ezt az Eloírást alkalmazzák L, M, N és T kategóriába tartozó jármuvek nappali lámpáihoz. 2.MEGHATÁROZÁSOK A jelen Eloírás céljára: 2.1.Nappali menetjelzo lámpa " olyan menetirányban elore nézo lámpát jelent, amelynek rendeltetése a jármuvet jobban láthatóvá tenni nappali vezetés közben.
5.2.A jóváhagyási jel összetétele A jóváhagyási jel a következo részekbol áll: 5.2.1.a nemzetközi jóváhagyási jel, amely: 5.2.1.1.olyan kör, amely az "E" betut és utána a jóváhagyó ország számát veszi körül; 5.2.1.2.a jóváhagyási szám, 5.2.1.3."RL" kiegészíto jel. 5.2.3.A jóváhagyási szám elso két számjegye, mely a jóváhagyás kiadása idején hatályos módosítások sorozatszámát jelzi, elhelyezheto a fenti kiegészíto jelek közvetlen közelében. 5.3.2.1.ha megállapítást nyert, hogy a csoportos, egyesített vagy egymással kölcsönösen egybeépített lámpák kielégítik több Eloírás követelményeit, akkor egyetlen egy nemzetközi jóváhagyási jel alkalmazható, amelynek részei: egy "E" betut és utána a jóváhagyást kibocsátó ország megkülönbözteto számát körülvevo kör és egy jóváhagyási szám. Ez a jóváhagyási jel bárhol elhelyezheto a csoportos, egyesített vagy egymással egybeépített lámpákon olyan feltétellel, hogy 5.3.2.1.1.az jól látható legyen a lámpák beépítése után is; 5.3.2.1.2.a csoportos, egyesített vagy egybeépített lámpák fényátereszto felületének egyetlen része se legyen eltávolítható anélkül, hogy ugyanakkor el ne távolítanák a jóváhagyási jelet is.
Itt a ENSZ-EGB 87. számú Elõírás, a gyártástól az engedélyeztetésen át a végfelhasználó autósig.
Szerintem én em csak dumálok hanem ,megadom mindenkinek azt a lehetőséget hogy sajátmaga is utánnatudjon járni és értelmezni tidja a jogi előírásokat.
Bocs de ennyi minden ráfér a lámpára mivel lentebb beraktam az enyémet, ha jól megnézted volna minden jelzés fnetvan mainek kell....Nézd részemről mindenki azt szerel fel és használ amit akar csak a szabálytalanságot nemkéne reklámozni mert olyanok is olvassák a forumot akik vásárlás előtt vannak és tájékodódnak innen onnan.
Mi az utólagos felszerelésű nappali menetfényről beszélünk.
UTÓLAGOS amiért az autós fogja tartani a hátát.
Ennek semmi köze a gyárilag felszerelt tompított fényszóróhoz vagy helyzetjelző lánpákhoz. Ezek engedélyével rendelkezik az autógyár . amikor megkapja a forgalmazási engedélyt ez vonatkozik a rajta lévő lámpákra is gumikra is légzsákra is azaz a teljes autóra . de ha bármi gyárit megváltoztatsz vagy plussz dolgokat teszel fel az autóra annak jogosságát igazolnod kell. Mivel ha lámpatestet cserélsz egy autón senkisem próbál egy mercedesre trabant tompítottat feltenni. És egy gyárit csak gyárira vagy a gyárival teljesen megeggyező tompítootra cserélhetsz. Itt ezért csak az izzó paraméterei vannak feltüntetve. Tehát a gyári lámpákat nem kell semmilyen módon igazolnod.
Viszont az utólagos nappali menetfényt te rakod fell, amire vannak előírások. Ezért kell rajta lenni az RL jelzésnek,mert ez az előírás és az ellenőrzésre jogosult személyek (pl műszaki vizsga)
ez alapján fogja tudni ellenőrizni hogy ez a fényforrás egy nappali menetfény nem pedig ködlámpa vagy bármi.és mindenben megfelel-e a nappali menetfény előírásainak.
Még a gyerekúlésen is vannak jelzések amit ellenőrizhet a hatóság.
Vannak kivételek is gyártanak és forgalmaznak magyarországon olyan utánfutót aminek az egyesített hátsólámpája 56 cm-re van egymástól peig az előírás legalább 60 cm.
De mivel ezt így gyártják , forgalmazzák, és így helyezik forgalomba , neked nincs vele doldod.
DRL erre mondhatom hogy ez a márkaneve , E4 karikában ez a jóváhagyó jel a jóváhagyó ország kódjával. RL00 ez a kiegészítójel és a módosítások száma , 0066 a jóváhagyási szám.
A rendelet egyértelműen kiosztja kire mi vonatkozik. Nem tudhatjuk hogy amikor egy gyártó megkapja a gyártási forgalmazási engedélyt, abban milyen záradékok szigorítások vagy könnyítések szerepelnek. Az engedélyeztetési procedúra bonyolult dolog , sok minden változhat közben , mert az csak egy alapja az eljárásnak.
De szerintem ránk felhasználókra ez vonatkozik, ez most másoltam ki az alant lévó linkről. A jóváhaggyatás nem a mi dolgunk , hanem amit felteszünk az autónkra a következőkkel kel rendelkezni, és itt már nem kellenek a műszaki paraméterek. A szerelő dolga hogy az adott termék szabályosan biztonsággal felszerelhető-e az autóra. Én rám mint végfelhasználó a következők vonatkoznak.
ENSZ-EGB 87. számú Elõírás 6. oldal kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a jelen Elõírás 1. Melléklet nyomtatványa szerint. 5.1.5. Minden olyan lámpán, amely megegyezik a jelen Elõírás szerint jóváhagyott lámpatípussal, a fenti 4.4. bekezdésben említett helyen tüntessék fel az alábbi 5.2. és 5.3. bekezdésben leírt jóváhagyási jelet. 5.1.6. Az 5.2. bekezdésben említett jóváhagyási jel és kiegészítõ jelek kitörölhetetlenek és jól olvashatók legyenek még akkor is, amikor a lámpa a jármûre fel van szerelve. 5.2. A jóváhagyási jel összetétele A jóváhagyási jel a következõ részekbõl áll: 5.2.1. a nemzetközi jóváhagyási jel, amely: 5.2.1.1. olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 2/ veszi körül; 5.2.1.2. a jóváhagyási szám, 5.2.1.3. "RL" kiegészítõ jel. 5.2.3. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye, mely a jóváhagyás kiadása idején hatályos módosítások sorozatszámát jelzi, elhelyezhetõ a fenti kiegészítõ jelek közvetlen közelében. 5.3. A jóváhagyási jel elrendezése 5.3.1. Független lámpák A jelen Elõírás 2. Mellékletének 1. ábrája példát mutat be a jóváhagyási jel elrendezésére a fent említett kiegészítõ jelekkel együtt. 5.3.2. Csoportos, egyesített és egymással kölcsönösen egybeépített lámpák
Olyan is van amit te írtál de szerintem azt papíralapu dokumentációban kell csatolni az engedélyeztetési kérelem mellé . Említ rajzot meg sok mást , ennyiminden rásem fér a lámpára , és a gyáriakon sincs ennyi minden feltüntetve.
Olyat amit Magyarországon engedélyeztettek volna nincs is , mert akkor E7-nek kellene karikában lenni. Tovább megyek a magyar suzukikon azt hiszen a lámpa búráin meg sok más autón sincs semmilyen jelzés.
Nem azt eröltetem hogy az enyém mennyire szabályos. Hanem azt hogy egy magyarországon hivatalosan bejegyzett autósboltból vásároltam számlával igazolhatóan. A forgalmazó szavatosságot vállalt ezzel hogy a termék megfelel a rendeltetésszerű használatra . mellékelte mellé a műszaki adtlapot , bekötési vázlatot , játállási jegyet stb. Én is ellenőriztem hogy rajta van-e a búrán amit felém tesz kötelezővé a ENSZ-EGB 87. számú Elõírás.
Itt a teljes rendelet ami 2010-es , egyenlőre ezt találtam , de nem hiszem hogy azóta változott, esetleg igazitottak rajta a nemzetközi gyakorlathoz.
Ez a 0087 jelölés amúgy is egy hülyeség amit sajnos sokan és hibássan az EGB R87-el hoznak összefüggésbe mint a 87 szabály jelölését és így biztos szabályos a lámpa. Olyan jelölés lámpán ami a szabályt jelöli attól NEM lesz legális a lámpa nemlétezik de ez nemhiszem hogy magyarázatra szorulna. Ekkora erővel a tompított lámpákon a tompított lámpákra vonatkozó szabály száma lenne feltüntetve, de nincs. Helyette a lámpába helyezhető fényforrás típusjelzése van feltüntetve amiből következtetni lehet a teljesítményre és a tápfeszültség adatra.
JELÖLÉSEKA jóváhagyásra benyújtott nappali lámpákon fel kell tüntetni a következõket:4.1.a lencsén a kérelmezõ kereskedelmi vagy márkajelét, ez a jel jól olvasható és kitörölhetetlen legyen;4.2.jól olvasható és kitörölhetetlen jelet, amely a használatos izzólámpa vagy izzólámpák kategóriáját, illetve kategóriáit mutatja; ez a követelmény nem vonatkozik a nem cserélhetõ fényforrású lámpákra;4.3.az elektronikus fényforrás-vezérléssel és/vagy nem cserélhetõ fényforrással és/vagy fényforrás modullal ellátott lámpák esetében a névleges feszültséget vagy feszültségtartományt és a névleges watt-teljesítményt tüntessék fel;4.4.megfelelõ nagyságú férõhelyet kell hagyni a jóváhagyási jel és az alábbi 5.2. bekezdésben elõírt kiegészítõ jelek részére, ezt a férõhelyet a fenti 3.2.1. bekezdésben említett rajzokon fel kell tüntetni.4.6.A nem 6 V, 12 V vagy 24 V névleges feszültségen mûködõ lámpákon, amelyek olyan elektronikus fényforrással-vezérléssel rendelkeznek, amik nem részei a lámpáknak, szintén legyen a névleges másodlagos tervezési feszültséget mutató jelölés.4.7.Az olyan elektronikus fényforrás-vezérlésen, ami része a lámpának, de nem tartozik a lámpa testhez legyen rajta a gyártó neve és azonosítási száma.Sajnos valami okból kiányos a bemásolás de a lényeg kihámozható. Amúgy aki érti a jelöléseket az tudja hogy a CR jelzés tompított és távolsági fényforrással egybeépített fényforrást jelöl ami H4 típus és 12v tápfeszültség lehet kizárólagosan.
Az autókázás nem hit dolga, vannak szabályok ha jó ha nem ezeket kell betartani.
Ha azért veszem el a kedvét valakinek valamitől , mert rájön hogy szabálytalan amit csinál vagy amit ahogyan alkalmaz ,legalább nem büntetik meg miatta. Tudomásul kell venni hogy ma a hatóságoknak az a dolga hogy büntessenek, minél keményebben és minél többet. Pl nálunk már kiálnak (elbújnak) camerával és azt figyelik kinek nincs bekapcsolva az öve vagy ki telefonál , és két utcácal odébb megy a díjszedés ami 30ezer-től indul. Szerintem bármilyen vonóhorogra való kerékpártartód van biztos kitakar valamennyit a rendszámból, de biztos hogy van olyan rálátási szög hogy nem látni rendesen mert a kerékpártartó kitakarja. Egyszerű a rendszámot ugyan úgy kell látni mindenhonnan kerékpártartóval mint nélküle, és ilyen személyautóval nem igen tudnák példálózni.
Irod vannak szabályok , pontosam ezekre hivatkozok én is.
A te autódon a vonófej alatt van mint írtad. Mellesleg vonófej a 3500 Kg- meghaladó tgk-on szokott lenni álltalában, amihez nincs kerékpártartó. Gondolom vonóhorogra gondoltál.
Nézzük a te autódat ahol a vonóhorog alatt van a rendszám ,és a szabályokat. A rendszám legalsó pontjának a talajtól legalább 30 cm-re kel lennie, ebból adódik hogy a felsőrésze 43-44 cm-re van a talajtól. A vonórorog kapcsolási magassága szintén álltalában 43-44 cm , így az alsórésze 25- 30cm körül van a talajtól. Szerintem nem fér el szabályosan a horog alatt a rendszám , mivel ugyan oda esik , de kilukasztva fel lehet rá akasztani, Az előírás a kapocs magasságra valahogy 42cm +- valamennyi , de benne lessz a 6/1990 (IV.12.) köhem rendeletben . De a horog felszerelést követő műszakin biztos rajta van a járműkisérő lapon.
Szerintem ne bonyolitsd tovább a dolgokat, jóindulattal és hasonlókkal. Vannak szabályok.
Olvasdd vissza a hszt-od 3828hsz ,melyben leirod, hogy kerékpárt nem szállíthatsz rajta.
Én ezt idéztem a leirtakból és erre reagáltam. Ezt is csak azért mert ha valaki esetleg elolvassa és úgy gondolja hihet a leírtakban, ez végett többé nem meri használni,
Én azt írtam le milyen esetben nem szállíthatod. Ha egyáltalán nem takarja a rendszámot akkor persze hogy szállíthatsz. Csak ezt eddig nem írtad . Ha vonóhorgot raksz fel egy autóra még az sem takarhatja a rendszámot. Ha vonóhorog takarja a rendszámot csakis levehető horog kerülhet az autóra ,és ha nincs vontatmány a horgot ki kell venni. Csakis a vizsgabiztos jóindulatán múlik a régebbi felszerelésű horgok esetében hogy szóváteszi-e hogy takarja .
Olvasd el a ENSZ-EGB 87. számú Előírás-t . Ebben pontosan az van leírva amit én mondok. Tehát ezeknek kell rajta lenni pl. E4 Karikában , RL00 , 0087 vagy
E4 karikában , RL , 000087 , a számok változhatnak a de a karakterek nem ,és csak ennyit kerestek a műszakin, nem többet. Ha nem lett volna megfelelő szóltak volna mivel a vizsgán fényképezik az autót és azon a nappali menetfény is jól látszik.
Nincs olyan követelmény az ENSZ-EGB 87. számú Előírás -ban hogy rajta kellene lenni a termék gyártójának pl hella, nem kell rajta lenni a névleges feszültségnek sem pl. 12V vagy 24V , 12-24V , 5-36V ( mert ha stabkockás a nyáklap akkor 5 től 36 volt ig használható, mert már találkoztam ilyennel is) . és nem kell rajta lenni az áramfelvételnek sem pl.3W , 5W , vagy 9X0,55W. az sem előírás hogy ledekből kell hogy áljon, mert van kereskedelmi forgalombab sima izzós is. ( csak annyira a ledek bűvöletében élünk hogy már a fenekünkön is az világít ki) ,a méretnek sem kell rajta Pl átmérő 70mm vagy 25X100mm. Ezek ott leszbek a termékleírásban.
ENSZ-EGB 87. számú Eloírás
EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMUVEK NAPPALI MENETJELZO LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA
1.ALKALMAZÁSI TERÜLET Ezt az Eloírást alkalmazzák L, M, N és T kategóriába tartozó jármuvek nappali lámpáihoz. 2.MEGHATÁROZÁSOK A jelen Eloírás céljára: 2.1.Nappali menetjelzo lámpa " olyan menetirányban elore nézo lámpát jelent, amelynek rendeltetése a jármuvet jobban láthatóvá tenni nappali vezetés közben.
5.2.A jóváhagyási jel összetétele A jóváhagyási jel a következo részekbol áll: 5.2.1.a nemzetközi jóváhagyási jel, amely: 5.2.1.1.olyan kör, amely az "E" betut és utána a jóváhagyó ország számát veszi körül; 5.2.1.2.a jóváhagyási szám, 5.2.1.3."RL" kiegészíto jel. 5.2.3.A jóváhagyási szám elso két számjegye, mely a jóváhagyás kiadása idején hatályos módosítások sorozatszámát jelzi, elhelyezheto a fenti kiegészíto jelek közvetlen közelében. 5.3.2.1.ha megállapítást nyert, hogy a csoportos, egyesített vagy egymással kölcsönösen egybeépített lámpák kielégítik több Eloírás követelményeit, akkor egyetlen egy nemzetközi jóváhagyási jel alkalmazható, amelynek részei: egy "E" betut és utána a jóváhagyást kibocsátó ország megkülönbözteto számát körülvevo kör és egy jóváhagyási szám. Ez a jóváhagyási jel bárhol elhelyezheto a csoportos, egyesített vagy egymással egybeépített lámpákon olyan feltétellel, hogy 5.3.2.1.1.az jól látható legyen a lámpák beépítése után is; 5.3.2.1.2.a csoportos, egyesített vagy egybeépített lámpák fényátereszto felületének egyetlen része se legyen eltávolítható anélkül, hogy ugyanakkor el ne távolítanák a jóváhagyási jelet is.
Ne keverj ide minden lámpát . Mi a nappali menetfényről beszélünk " RL ", te pedig már beraktál ide olyan képet is amin "A" betű van ami a helyzetjelzőlámpa nemzetközi jelzése . Nem vagy tisztába az elektromosság alapfogalmaival. Ha autóvillamossági szerelő vagy bármilyen villamossági szerlő vagy tudhatnád hogy a
3W , 5W stb. nem azt jelenti mennyire világít, hanem azt hogy mennyi az áramfelvétele , hétköznapi nyelven mennyi a fogyasztása. A nagyobb fogyasztás nem áll egyenesarányban a nagyobb teljesítménnyel. A régi 55W fényszóróizzó kb feleannyira világít mint az őt követő 55W halogén fényszóróizzó és folytathatnánk a szenon és led izzókkal. A méretére és a fényerejére nincs előírás ,legalábbis nem a végfelhasználó felé , neki az a dolga hogy olyat rakjon fel ami rendelkezik a megfelelő jogszabályokban előírt jelzésekkel.. A fonycsor méretének sincs jelentősége , a fontos a végeredmény , milyen vetületi képet vetít a tükör. Keress othon egy olyan elemlámpár aminek tudod változtatni a fókuszpontját, és rájössz miről beszélek. Az sem előírás hogy az " RL " -nek ledekből kell álnia , a lengyelek gyártanak hagyományos wolframszálas izzót is ,használják és forgalmazzák nálunk is.
Írod hogy ez azért nem jó mert ..... az azért nem jó mert ....
Ezek szubjektív vélemények.
Másold be ide a jogszabályokat amik alátámasszák az igazadat, mert most én abban a tévhitben lehetnék hogy egyik sem jó csak amit te ajánlasz.
Azt is leírtam hogy miért. Hatósági jelzést nem takarhatsz el , nem veheted le az eredeti helyéről , és nem csinálhatsz magadnak harmadikat. Pl. németországban a rendszámot átrakhatod a kerékpártartóra, angliában pedig adnak ki 3 rendszámot.
Pláne hogy változtattak vagy fognak a szabályon és lehet szállítani kerékpárt olyan vonofejre szerelhető szálítő eszközön amin megtalálhatóak azok az eszközök amik szükségesek a szabályossághoz. (rendszám világítás, rendszám megfelelő rögzítése és rendes világító berendezések amiknek funkcióban az autón található lámpák funkcióit kell teljesíteniük.
Jól láthatóan ennél a típusnál szépen megadták a teljesítmény adatot ami lámpánként 3w, mondhatjuk nem rossz DE kevés a miértre a választ a ledek beépítése és foncsora adja meg a választ ugyanis túl kicsi, ennélfogva egy eleve nem túl nagy telejsítményű leddel nemtud megfelelő fényerőt produkálni. Az hogy 3w elég menetfénynek vagy sem mindenki maga döntse el, ami tény hogy bár persze nem kizárólagosan a teljesítmény számít hanem a kibocsátott fényerő (candela) viszont tény hogy gyenge leddel gyenge foncsorral nehéz produkálni az előírt értéket.
A másik példa rá ez a lámpa amit már jópáran kérdeztek itt mint megfelelőt, vele a gond majd ugyanaz 9db kb 0.5w/led van ami bár leírva 4.5w de a foncsor kis mérete miatt a fényerő sem lehet elégséges.
Bocs de összekeversz valakivel és kissé elmaradott a szövegértésed. Én nem azt írtam hogy én miket szeretnék látni a te menetfényeden hanem hogy milyen jelzésnek kellene fentlennie ahoz hogy az ténylegesen is megfeleljen az EGB-ENSZ R87-nek. Persze találkozhattál olyan hatósági személlyel is aki nem követelte meg a komplex jelzéseket mert vagy lusta volt utánanézni vagy annyira nem érdekelte a dolog.
Csak a tisztánlátás miatt jelzésben, persze lehet vitázni....
De ha a jelzéseket említed parancsolj. A lámpán már persze aki értelmezni tudja a jelzéseket kiolvassa hogy milyen funkciókat tud és azt a funkciót milyen fényforrással teljesíti milyen működési feszültségről. Persze kevesen vannak akik némi időt szánva a képekre tudják is a jelzések jelentését és pontosan ezért nem mindegy az adott lámpa jelzés rendszere mert ha hiányos nem ismerhető meg a rendeltetés szerű használata és mivel akár olyan lámpáról lehet szó vagy van ami közúti forgalomban lesz használva különösen fontos hogy pontos ismeretünk legyen. De ha már krumplival jöttél elő nemhiszem hogy örülnél ha vetőkrumplit címkéznének étkezési krumplinak, pedig simán lehet. Tudod fel lehet szerelni olyan lámpát is amit megfelelőnek hirdetnek de mégsem az és ez a ledesekre még inkább igaz. Egy izzósnál nincs túl nagy tévedés.
Igaz én nem kérdezősködtem , hanem üsszeszedtem a témában az összes érvényben lévő jogszabályt és előírást, és azok alapján jártam el. Pontosabban az a legigazabb hogy én is kérdezősködtem, de ahány válasz annyiféle, és eztán támadtam a google-vel.
Az álltalam ajánlott cégtől már nagyon sok autóvillamossági terméket vásároltam, és mivel jártas vagyok némileg a kereskedelemben , nem találtam még a kifogást az üzletpolitikájukban sem a termékekben sem a tájékoztatásban. A garanciáról nincs ismeretem mert még nem volt ilyen jellegű problémám. Az árak szarintem elfogadhatóak, és álltalában másnapra megérkezika rendelés.
Az én véleményemet a szabályok ismerete formálja, mert ha ha bajvan a hatóságok is azok ajapján fognak eljárni.
Persze olyan szintan lehet kötözködni mint ő . Sok ellentmondás van ha okoskodni akarunk.
Mondok egyet okulás képpen.
Magyarországon egy átlagos személyautó vonóhorgot függőlegesen 50 kg-al terhelheted. Ebből adódóan használhatsz vonóhorogra szerelhető kerékpártartót.
Viszont már kerékpárt nem szállíthatsz rajta. Magyar jogszabály a rakomány nem takarhatja el a hatósági jelzést, a hatósági jelzést eredeti helyéről nem távolíthatod el, nem használhatsz házilag készített papírból vagy matricából készített 3-ik rendszámot.
És még millió1 ilyen példa van.
Valamikor felraktam ide a nappali menetfényre vonatkozó összes előírást.
Amit ajánlottál nem volt kedvem végigolvasni a leírását , mert túl hosszú hogy értelmes legyen.
De a végén leírja hogy kell szabálytalanul bekötni. Idézem
" narancssárga szál: valamelyik tompított fényszóró pozitív szálába való bekötése"
Jogszabályi előírás hogy amikor bekapcsoljuk valamelyik fényszórót (kivéve a fénykürt) a nappali menetfénynek automatikusam kikell kapcsolódni. A következő fényszórók vannak egy autón.
Ezért vesszük a vezérjelet a hejzetjelzöről. Egyszerű bekötés.
És ha világítást kapcsolunk automatikusan kikapcsolódik a nappali menetfény
Ez sem túl bonyolult bekötés.
Vehetünk vezérjelet mindhárom fényszórótól is eggyüttesen Tompítottfényszóró , Távolságifényszóró , Ködfényszóró, de ebben az setben félvezetó diódákkal elkell választanunk egymástól őket a visszáram megakadályozása miatt.
Nincs kedvem vissza keresni de valaki 2 párat azaz 4 db-ot is tett az autójára.
A jogszabály 1 párat azaz 2 db-ot ír elő és engedélyez.
Én mielőtt felraktam az autómra utánnajártam a jogszabályoknak előírásoknak és azoknak megfelelően raktam fel őket.
Azóta már ellenőrizte rendőr , volt műszakin az autó, és belefutottam az M7-en egy teljes forgalom kitereléses NKH ellenőrzésbe
Az enyémen ezek vannak E4 RL00 0087 semmi más . Gyujtást kapcsoltattak utánna tompítottat és távolságit. Ezem kívül nem kerestek semmi más feliratot. Végül is ha vezsek a madaras áruházba 1 kiló krumlit azon sincs semmi felirat. Jó hazudtam volt már olyan hogy matricás krumpli magyar termél felirattal.
Azért nem teljesen úgy van, ahogy írtad. Mickey elég sokat foglalkozott a témával és jártas benne és tényleg szükséges még egy-két plusz infó. De ha nem hiszed el neki amit ír, akkor kérj több infót az NKH-tól.
A nappali menetfényen nem annak kell rajta lenni amit te szeretnél hanem amit a nemzetközi egyezmény ---- ENSZ-EGB 87. számú előírás tartalmaz ---, az pedig hiánytalanul rajta van. Ha veszel egy méter vezetéket azon sem biztos hogy lessz az álltalad igényelt felirat. Tovább megyek ha veszel egy liter deszt vizet vagy egy liter fagyállót vagy motorolajat stp. azon sem lessz semmi felirat esetleg a csomagolásán.
Bocs de azt állítod hogy mindent tartalmaz a lámpád jelézésben, nos nem látom a kereskedelmi (márkajelet-márkanév) jelet, a táp ellátás adatokat (12v 12-24v), a lámpa névleges teljesítményét (elvben 5w) és a típusszámot. Ezek hiányában nemnagyon jelenteném ki hogy mindent tartalmaz ami szükséges.
Nekem a 7990 Ft van az autómon és gong nélkül működik. A fenti oldalon rendelés előtt láthatod hogy melyik felel meg az előírásoknak. Az enyémen minden rajta van amit az ENSZ-EGB 87. számú előírás tartalmaz, vagyis ami képen látható.
Helyzetjelzőként nem használhatod , mert ahhoz már átalakítási engedély kell KPM vagyis NKH -tól és ezt záradékként bejegyzik a forgalmiba. Az autón két helyzetjelző lehet elöl ami ugye ott van gyárilag , és mivel biztonsági beremdezések közé tartozik a jelző világító berendezés is , ezért csak engedéllyel alakítható át. Az előírások betartása mellett csak ködlámpa és nappali menetfény szerelhető fel utólag engedély nélkül. A nappali menetfénynél is jól láthatónak kell maradni beszerelés után is a búrán a karikában lévő nagy E és a jóváhagyó ország kódjának , és még RL00 jelzésnek és még egy számnak.
Ez az OSRAM jó lenne, csak kúrva drága. Ha lehetne ilyet kapni 20-30 ezerért akkor vennék ... Seat LEON vagy Toledo-ra kellene és nekem kerek kellene. De csak ezek a csík formájúak vannak...
Szia. Vedd az A.T.U-t, nekem van feltéve 2 pár, magas fényerő, E-jelzés, hibátlan! Nem rég másik tipust vettem, az is jó, csak E-jel nincs benne. De csak azért mert A.T.U-t nem találtam...