A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na a tegnap emlegetett Hausbrandt espresso vegre jol teljesit, csak nem hittem, hogy ennyire oda kell kormolni neki. 104fokon olyan mogyoros csokoladet produkalt, hogy majdnem harapdalni kezdtem. :) Vegul is a 70-30 magyarazhatja.
érdekes dolgot figyeltem meg: nyitott szűrőtartóval kicsivel "több" kávé jön le ugyanazokkal a beállitásokkal (a különbség minimális, igy lehet aki nem figyeli annyira, fel sem tünik). biztos hogy nem a tamperelésen/adagoláson múlik. gondolkoztam, hogy mi lehet, van pár tippem, pl: a crema ahogy folyik végig a fémen, úgy csökken kicsit a térfogata, a nyitottnál meg egyenesen a csészébe megy, igy ott nem esik össze az úton. Vagy, hogy zárt karnál a kar is ellenállást biztosit a kifolyó kávéval szemben, kvázi mintha sűrűbb lyukú szűrő lenne. Nem tud annyi kávé kifolyni a szűk kifolyón, mint amennyi jönne, ezáltal csökken a lefolyás sebessége. (Ez a jelenség szűrőfüggetlen, a dupla gaggia kosárral is ugyanez, sőt a szimplákkal is :) )
Jövő héten lesz LM döngölő tölcsér, javított méretekkel, tehát 41.6 mm furattal. Aki kér belőle, emailezzen. Műanyag 2000, nemesacél 4000.
Akinek az előző szériában probléma van a méretekkel és visszaküldi, ingyen felbővítem és ingyen visszapostázom. Csiszolni nem lehet, csak esztergálni!!
VST tulajok!! Ugyanitt VST tamper (58,35mm) is kapható most többféle nyéllel!!!
Na az elmehet olaszokhoz is, ahol egy templom aljában a kriptában volt kávézó. A mumifikált madár és macska meg ott volt kirakva s nézte az asztalnál ülőket...
"Ma reggel kóstoltam a Casino Mocca kávéját espressonak", erre írtam, hogy: "Mi is CM kávét húztunk". Szerintem egyértelmű, de ha nem lenne, akkor Casino Moccara gondoltam.
Hátha valakinek bejön még az olyan típusú kávézó ami be is van rendezve,( nem csak a fehérre meszelt falak és az olcsó bútorok sokasága sorakozik ), és mellesleg a kávé is vállalható, akkor látogasson el ide : http://www.secessio-cafe.hu/
Hát ez az! Épp ma beszéltünk erről yeahhh-vel, amikor nálam járt egy kis "magért" :)
Komolyan mondom továbbra is megható, hogy egy 15-16 év körüli kiszolgáló ilyen profin készít kávét, áll helyt egy vendéglátó egységben. Tisztelet a kivételnek nálunk az ilyen korú (és csinos mint az a hölgy!) csajok ha pultban vannak akkor csak majomkodnak, pasiznak meg telefont baszogtatják SMS, chat kitudja mi --- de biztosan nem a munka hőse ! :)
Pedog csinálnak, csak a vendégig nem jut el! épp Blaze írta, hogy az olasz kislány úgy kiburította az általa rossznak ítélt kávét, mint a pinty, és már csinálta is a másikat!
Tegnap felhívtam azazatit, hogy mi a helyzet az új La Scalával. Azt mondta, hogy még meg se járatta kávéval, úgyhogy azon nyomban indultam is hozzá. Mi is CM kávét húztunk vele, valami elkefélt jó volt, pedig találomra lett belőve minden. Cukor nélkül ittam felét, a másikat meg nádcukorral. Valóban elég savas és a szilvás ízt is a picike cukor domborította ki.
Egy rövid kérdés (csak mert beszálttam 1 db-ra a Saughassy féle beszerzésbe): a ridgeless nem esik ki a szűrőtartóból? Gondolkodtam melyik legyen, aztán ez volt az egyetlen praktikus érv.
Ma reggel kóstoltam a Casino Mocca kávéját espressonak, és nagyon ízlett. Cukor nélkül nem voltam elég kemény meginni, nagyon savasnak tűnt - még megpróbálom, de a cukor kisimította, és a kellemes gyümölcsöt éreztem benne. (16.5 gramm Faema mikrolyukas, és magas hőmérsékleti tartomány.)
Cukornak a következő fejlesztettem, mert a nádcukor nem bírja ezt a páratartalmat, és állandó jelleggel eldugítja az ikeás szóró csövét: hozzáadok kb fele arányban fehércukrot, és összekeverem. Így nem tapad, frankón működik.
úgy tünik számomra, hogy "write only" módban fórumozol. több ember megosztotta a saját tapasztalatát ezekkel a szűrőkkel. mit akarsz még tesztelni? többek szerint jó a VST, többek szerint jó az LM szimpla. szerinted nem, 8ezerrel többed marad kávéra. mit kell még ezt ragozni?
Hát eléggé nehezen. Kezdetben (a sok óccsósítási hsz-ekből) arra gondoltam, itt a topikon viszonylag sok józan tag van, de be kellett látnom, hogy egy szimpla netmarketing forgószélként söpör végig itt is...
Csak példa volt, én sem szeretném szétoffolni vele a topikot.
Szerintem egyébként az ár dönt, de a határon összemosódnak a dolgok. Egy audiofil tekercsben nem aranyból vannak a vezetékek, de még csak nem is az elérhető legnagyobb tisztaságú rézből. A high-end vége meg már tényleg a misztikus ködbe vész, és színtiszta Neptunusz (álom, képzelet).
Ő inkább affelé tendál, hogy a pörkölést növeli picit, ami segít kiegyensúlyozni a savankás ízt. Szereti a magasabb dózisú őrleményt kevesebb vízzel, ami az "underextraction" felé viszi el a kioldódást.
Ezért írtam viccesen, hogy a 4th wave rajongóknak ez nem fog tetszeni. ;-)
Sokat elmélkedik a szűrő ellenállásán, amit szvsz a legfontosabbnak tart, és a pogácsa ellenállását csak mint "addícionális" ellenállást említi. Végső soron a kezdő kávéfőzők sikertelenségét az alacsony dózisra fogja.
Elég sok drága kütyüre költöttem már életemben, és nem sznobizmusból, hanem pontosan azáért, mert meg voltam győződve róla, hogy jobb, mint az olcsóbb. Ezekből viszonylag keveset bántam meg. (Azért volt pár, pl. ma nem vennék audiofil cuccot. High-end-et vennék, vagy semmilyet).
Addig viszont, amíg nem győződtem meg az ellenkezőjéről, felesleges, agyonmarketingelt és drága cuccnak gondolom ezeket...
Kinek mi epp a "dilije", nem szol ez masrol es igy is van rendjen!:-)
A klasszik olasz finom orlemeny+aligtampereles meg az ultra preciz Andrew topictarsnak sem volt ellenere, noha otthon nem alkalmazta. De mint letezo es jo megoldast elfogadta.
Olaszországban úgy megy: adagolós daráló és abból megy a szimpla, dupla a vendégnek.
Tamperolás van, vagy manuális kézi (sok helyen látható!!!) vagy a darálón a gyári beépített tamper. Ehhez nyomja hozzá a bárista a főzőkart, duplánál lehet erősebben. Rossz kávét én még arrafele nem igen kaptam,és igencsak olcsóbb mint hazánkban!!!!
Igazából tudni kell beállítani úgy a pofozós darálót, hogy kiadja mind a szimpla mind a dupla adagot azonos őrléssel. Persze vendéglátóban érdekes ez csak.
Mondjuk a 6g egy húzás és megvan a 12g illetve 18g. Igy nem nem kell a szimplánál annyit pöcsölni a tömörítéssel.
(Itt ugye eleve a szimpla és dupla között is van különbség. Mióta duplát iszom, azóta kb 3-4 ricnivel finomabbra kell őrölni Mazzer-en, szóval ez is hordoz magában változást.)
volt olyan kávé amivel nem ért bele, meg volt olyan amivel beleért, a VSTvel semmelyik nem ér bele, igy az megoldotta a problémát nálam. amúgy a fejtömitéstől nem függhet még?
Azert annyit hozzatennek, hogy most LaStrada LMeket sikerult talalni, amik szinten VSTk, 6000korulre jon ki. A legolcsobb kosar is 990 de a java azert 1500. Tehat a diffi 4500 forint, ami sokaknal meg egy kilo kavet sem tesz ki. :)
Megfúrtam 1/4-es menetfúróval, és jó lesz szerintem, vagy 3-4 menet fogja a fittinget bele. Egyszerűbb lett volna, ha veszek egy olyan átalakítót, az biztos.
jaj, ne kezdjük már megint, mert elüldözünk mindenkit, tehát az én tapasztalatom a szűrőkkel
-gaggia szimpla: 12g, nem izlett, sok is kell bele -> kiesett
-LM szimpla: 9g, jó eredmény, de körülményes és érzékeny a hibákra -> macera miatt kiesett
-LM szimpla: 13+g: jó eredmény, nem háklis -> ellenben pazarlás :)
-gaggia dupla: teljesen jó, egyetlen bajom vele, hogy 18-19g kávét ha beleteszek, akkor a felső szűrőhöz hozzáér felhelyezéskor, ami nem ideális, csatornásodást okozhat
-VST dupla: még nem sikerült hibát találnom benne. 18-19grammból számomra hibátlan duplákat húzok vele.
VS? Most eleve azon gondolkodom hogy a "sima" duplam honnan is van. Mintha gyarilag csak nyomasfokozosat adtak volna es SiDtol kaptam a normal szurot. De vajon milyet. :) Fizikailag 19 korul lehet a max, de en 16-18 kozott hasznalom.
En is kuzdok egy Hausbrandt espressoval, az eddigi legjobb huzast is kozepesen jellegtelen csokinak tudnam minositeni. Persze ra volt irva, hogy nem egy savbomba, de ettol meg nem kellene egydimenziosnak lennie. :)
Én sokáig nagyon jó kávékat csináltam a szimpla LM-mel(középre tömörítve, 9-9,5 g-mal), 3 géppel is, ebből a legutolsó egy Classic volt.
Aztán jött a Rocket és nem igazán tudtam mit kezdeni a szimpla LM-mel(nem mondom, hogy teljesen rossz eredmények lettek, de a dupla szűrőhöz képest jóval gyengébb lett az eredmény).
A munkahelyi GB 5-ön sem működik, egészen egyszerűen más ízeket produkál, illetve eltolódik az egyensúly.
Viszont simán bevállalom, hogy én vagyok a béna...
utólag elolvasva nem irtam egyértelmüen, hogy a csőrön át piszkáljuk ezzel, és a kamrában ment körbe :) remélem nem lesz nagy baja. hamarosan kiderül, köszi!
valami furát csinál a GB - először azt láttuk, hogy sokáig nem indul meg a víz, aztán meg hirtelen elég gyorsan lejön a kv. a kar nélkül leengedve némi vizet az derült ki, hogy amikor bekapcsolom, kevés vizet nyom a pumpa, a hangja nem változik meg, és
amikor szétszedtük, kiderült, hogy annyira nem redvás, hogy ez indokolja - kb 1-2 hónapja volt alaposan tisztítva.
Szerintem Neked a Gaggia ipari duplád lehet, az ennyi. Nem hinném, hogy ilyen sz.r duplát vettél volna (ami szimplának nagyszerű).
Le kéne már mérnem ezeket pontosan. Addig mindenki csak vaktában lődözget (én is, bár régebben már megmértem). Amúgy nekem onnan van hogy a Giotto-hoz ezt adták.
"...szerinted be tud menni alulról a két kés közé?..." - asszem, hülyeséget mondtam...max. az "őrleménypofozó" fehér műanyag csillag alá szorulhatott be, és az vitte egy kört:-)
A hőfokkal játszom még egy kcisit, bár nem éreztem karcos, égésre utaló jeleket, de lehet, ha lejjebb megyek, erősödnek a savak...
Az őrlés nekem totál átlagos, reggel Drop Coffee volt benne, ahhoz képest még egy kicsit durvábbra is őröltem, és most még egy kicsit durvábbra vettem, mert emelni akarok egy kicsit a dózison, de a lefolyást megnézem 25 felé, a 30 helyett...
Amúgy a durva hőingadozás simán beleszólhat az őrlő állításba, szóval nem kizárt, hogy holnapra megint változik a világ, ahogy 20 fokkal hidegebb lett a tegnaphoz képest
Pedig ott van az a grapefruit is :) Mondjuk azt tapasztaltam hogy a hőfokra elég kényes, jól el kell találni, könnyen ég, könnyen "higul"
Kérdés: darálásnál neked a szokásoshoz képest nem kellett extreme finomságra menni? Sid nem tapasztalt ilyet, de nekem a varionál szokásos 3G-I helyett 2A-C-re kellett levenni, ami azért nagyon sok. Bár már azon is gondolkoztam, h nem-e ez az extreme 36fokos meleg tett-e be neki. De nem tudom hogy annak van-e ilyen hatása egyáltalán. Az a bajom, hogy nekem mindjárt elfogy a zacskó, SiD meg azt mondta, h keddig jó lenne várni vele :)))
én inkább a tengelyt féltettem amikor mondta, hogy átpörgette rajta :) először úgy gondoltam, hogy kampó az egész, de aztán visszaállt, és most nincs "ütős" hangja. :/
Reklám helye, de ami megérdemli az megérdemli. Most jöttem TP1-ből a héten érkezett Has Bean Ethiopia Yirgacheffe Gedeb Natural. NAGYON JÓÓÓ. A pár hónappal ezelőtti ETHIOPIA YIRGACHEFFE WOTE NATURAL és a ETHIOPIA KEBEL KONGA WASHED óta szerintem a legjobb kávéjuk. Ajánlom mindenkinek. Öööö így visszaolvasva...de tényleg nem azért mert Etióp fan lennék vagy ilyesmi :)))
Nah, megvolt az első shot a Casino Mocca Cajamarca-ból :)
18g, kb. 30 sec lefolyás...nálam a grapefruit jegyek nem bújtak elő, az első kortyról az édesség dominált, a karamellás cukorka még 20 perc után is itt van a számban...
Már így elsőre is nagyon tetszik, de úgy érzem, még egy kicsit tudom szofisztikálni...
Reggel jöhet a második kör...plusz napközben az Embassyben is tesztelem :)
1. nincs ugyan akkora kapacitású "hagyományos" szűrőm - bár kevesebbet tudok tenni a VST-be.
2. finomabbra kell őrölni VST-hez - nem tudom hajszál pontosan ugyanazt a lefolyási időt produkálni, pláne nem egymás után. ehhez kéne egy két fejes masina és két ugyanolyan őrlő (egyezzen meg a lefolyási idő, legyen azonos a víz hőmérséklete a két fejen, mi van még???).
kisebb baleset történt az ibi-vel. kicsit komikus a történet :) lehet előbb lesz Mazzerem mint gondoltam :(
az asszony reggel egyedül főzött kávét. a hústűt amivel kapirgálni szoktuk túl korán dugta be a csőrbe, és elkapta a még pörgő motor. Ekkor bepánikolt, és ráinditotta a motort még egyszer. Ezáltal a hústű körbement a kamrán, majd kijött. most omega alakja van :)
szétszedtem, hogy megnézzem mekkora a kár, de nem tört el semmi a kamrában, úgyhogy összeraktam. A hangja olyan volt mint egy traktornak, és az alsó szűrő felülről nézve ütött :( Lesz ami lesz ledaráltam egy adag kávét. Mire kijött az összes kávé elmúlt a fals hang, most olyan a hangja mint előtte üresen is. A kávé is normálisan jött le. Néztem a kart a szűrő alatt húzás után, de nem volt ott zac és a kávéban sem, igy elvileg púdert nem őröl.a végén még megúszom? mi a véleményetek?
@ "Higher doses – 18g+ came about somewhat by accident. They were a product of grinding to order and using a basket to measure a dose of ground coffee by volume. The increase in dose meant additional resistance. The basket resistance, plus the higher dose resistance meant we had to grind coarser. This coarser grind made the coffee a lot harder to extract. We found we liked the texture and strength of a higher dose of coffee, and this trend went further with people pulling shorter and shorter shots. This meant we had less and less water to use in our extraction. End result = underextraction. A byproduct of this was darker roasting to help balance out the sourness of the underextracted cup."
Ezzel pl. maximálisan egyet tudok érteni. Bár gondolom, a 4th wave rajongók lassan kiköpnék ;-) Nekik ezek szerint nem való a VST. :-))))))
Higgyétek el, nem szabad kevés őrleményt (ezzel együtt LM szimplát középen) használni.
Konkrétan a VST-vel nem az a bajom, hogy nem jó (bocs, csak emlékeztetőül), hanem az, hogy ezt nagyjából tudja egy hasonló térfogatú bármelik dupla szűrő is (itt a dupla az alakot jelenti, tehát hogy nagyjából henger alakú).
Kösz, el fogom olvasni. Most csak átfutottam, és kiemeli, hogy pl. finomabbra lehet őrölni a kávét (gondolom azért, mert gyorsabban jön le), így több lesz a kivonat (azt nem említi, de nyílvánvaló, hogy más lesz az íz is). Felhínám a figyelmet arra, hogy példának egy 21g-os adagot vesz.
Istenkém, ha mindenki így állna hozzá, nem lennének kávé-problémák ;-)
Ronin, én azt tudom, hogy egyszer voltam TP2-ben és ittam egy olyan kávét, amit korábban TP1-ben már ittam. Nem hiszem hogy sok különbség lenne a két gép között. De vakon éreztem, h ez sokkal jobban ízlik mint múltkor a TP1-ben, pedig annak se volt rossz a lefolyása/színe mit tudom én milye. A beszélgetés végén derült csak ki, amikor krisz spontán közölte, hogy nagyon állat a kávé most, mióta aznap megérkezett a VST szűrő. Korábban is szemeztem VST-vel, de akkor döntöttem el, hogy nekem ilyen kell, 8-10e-t megér a próba.
Nekem most ez a második generációs LP az új kedvencem. Hétvégén a sima, nem LM :) szűrőmmel olyan szimplákat húztam a giccses csészéimbe, hogy ihaj. Próbáltam elrontani, de bármit csináltam a géppel, mindig ínycsiklandó végeredményt kaptam. És gaggia ide vagy oda, nem akart szőkülni a bestia, még 30-35mp után se.
Paljoc mester: ezzel az LP-vel nagyon eltaláltad az ízlésemet, pont ilyet kérek majd a következő adagban is! :)
Ellenben a Suke Quto-t még nem sikerült eltalálni. Már mindenhogyan próbáltam, sztem ez nem az én kávém.
A technikai sportot űző emberek nagy része hajlamos arra fogni a sikertelenségét hogy nincs meg egy bizonyos összetevő. Régen ez többek közt az LM szűrő volt, most a VST. Nőnek az igények. Regebben GC, most Rocket. A kv ízét illető fokozásokrol nem is beszélek.
Jó. Tegyük félre, látom nem akad vevő a józan észre. ;-)
Csak azt nem értem, vannak itt olyanok, akiknél már egy 6e ft-os kávé is kiveri a biztosítékot, olyan is van, aki február eleje óta gondolkodik egy 20ezres gépen (jó, lehet, hogy troll), és többen spórolási okból 9,5g-ban határozzák meg a szimplát. Erre egy ki...ott 8-10 ezres szűrő (plusz a LM-hez való tamper) komoly népszerűséget élvez.....
jelentem a Lady Paljoccal sikert arattam a vendégeknél, pedig kicsit féltem, hogy keveselni fogják a espressonyi mennyiséget, de tetszett nekik. Örültek, hogy tök jó krémes a teteje :)
Ahogy érzékelem, kezd kisiklani a dolog. Valami megfoghatatlanul elsiklunk a lényeg mellett. Senki nem akarja megérteni, mi a probléma? Nem a többi szűrő gyártási pontatlansága. Nehogy már 8e ftért tudjanak legyártani egy filléres sz.rt!
Bocsánat, ronin de ez rendkívüli módon badarság amit írsz. Minek mártod bele magad ilyenekbe, ilyen kijelentéseket, stb. stb.... csak Időtöltés ez ? unatkozol ? :=()
@"minőségi anyagből, precizen megmunkált szűrők előre meghatározott FIX paraméterek alapján. (vs utángyártott, ahol az AS szabványt követik a szűrők, ha egymáshoz hasonlitjuk őket)."
Mindegyik minőségi. Az LM is meg a Gaggia is, meg a többi is. Vagy akkor itt arról lenne szó, hogy a VST pusztán a lyukméretek kis szórása miatt lenne jó? Én a formájára utaltam. Szerintem elsősorban abban különböznek.
Nem lennék meglepve, ha mindegyik Kínában készülne. A gyártástechnológis mindegyik esetben ugyanaz. Egy tűszerszám megfelelő nyomással megnyomja a formára préselt acéllemezt, ami egy ponton túl megfolyik, így jön létre a lyuk. A lukak alakja és mérete a szerszámon múlik.
Vagy akkor szeretnék látni egy tesztet, ami nem csak marketing szöveg...
Azert a gyartasi szoras tenyleg marha nagy tud lenni, pl az 1-es LM-nal. Az enyem olyan botranyosan felre van lyuggatva, hogy egyik oldalt 2 mm, a masikon fel centire van a szuro peremetol. Ezek utan konnyen elhiszem hogy a lyukak atmeroivel, es igy az atfolyasi keresztmetszettel is lehetnek problemak. Az pedig vitan felul szamit.
Kerdes az, hogy mennyibol lehet garantaltan jo gyartasi minosegu szurot venni, es ki garantalja szemmel verésen kívül. :) A mumbo-jumbo ez utan kezdodik meg csak (geometria), abban nem kell hinni. Sot hinni egyaltalan nem kell. A-B vakteszt kell. :)
"Csak erősen kétlem, hogy valaki ezt a kicsi különbséget a két henger (a szabályos, és a kicsit szűkülő) között észreveszi."
ez kb olyan, mint a hifiben, az emberek 99%a hülyének néz, amikor azt mondod, hallod két kábel között a különbséget. azt mondják, az ára miatt beképzeled. hát hogyne...
na, kezd alakulni. a "szimpla LM" egy szűrőforma (T alakú a te szavaiddal). a VST meg egy gyártó/gyártási technológiára utal: minőségi anyagből, precizen megmunkált szűrők előre meghatározott FIX paraméterek alapján. (vs utángyártott, ahol az AS szabványt követik a szűrők, ha egymáshoz hasonlitjuk őket).
Nem tévedsz. valóban nincs ilyenem. Csak erősen kétlem, hogy valaki ezt a kicsi különbséget a két henger (a szabályos, és a kicsit szűkülő) között észreveszi.
Főleg úgy, hogy isteníti a T alakot....
Ez számomra agyatlanságnak tűnik. Bocs, de egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt besz....játok.
Ebben az esetben a középre adagolt 9,5g-ról beszélek. Amennyiben a teljes kb. 15g-ot használja valaki, akkor egyszerűen lelövöm a VST saját érvelésével: A VST marketingnek pont az a lényege, hogy a zacc nem T betű alakú, hanem jégkorog alakú szabályos henger.
Hogy vagytok képesek beszopni ezt a LM hype-ot...?
Lefordítom a gyengébbek kedvéért:
Egyszer jó a szabályos VST henger (jobb, mint a kicsit szabályos dupla)? Másszor meg a T alak (LM) a jó??? Kapjatok már a fejetekhez! ;-)
én nem értem ezeket a véleményeket. alapvetés, hogy a szimplánál jobb a dupla (én legalábbis így edukálódtam eszpresszó ügyben, talán ha két szimplát készítettem az évek alatt).
a VST szűrővel tett kijelentéseid finoman fogalmazva is hiteltelenek, hisz nincs is ilyen a birtokodban. de ha tévedek, akkor részletezd kicsit a teszt folyamatát.
- A LM szimpla szűrő nem jobb, inkább rosszabb eredményt ad egy sima szimpla szűrővel készült kávénál, és
- Biztosan rosszabbat ad egy vendéglátós-spórolós duplával vagy 15g-os VST szimplával húzott szimplánál, ill. bármelyik duplánál.
- A 15g-os VST szűrő nagyjából hasonló eredményt ad, mint egy vendéglátós-spórolós dupla a maga szintén 14-15g-jával.
Nagyjából ennyi. Meg az, hogy most húztam egy szimplát a vendéglátós-spórolós (VS) szimplával és egy duplát a Gaggia duplával, és ugyanolyan daráló beállítást és tampereklést igényelt mindkettő...
Úgy általánosságban írtam, a te posztodra válaszul, hogy amit én most vettem az nem pattan ki a röfis karból.
(Bár ma megtréfált, mert csapolás után a kávépogácsa feltapadt a felsőszűröre, én meg csak pislogtam, mikor levettem a kart, hogy oké, de hová tűnt a kávé? ez nem tudom jelent-e valami hibát részemről)
Hát hanyszor írod hogy jártál ebben es ebben a kávézóban de legszívesebben vissza adtad volna a kv-t mert olyan rossz volt. Az elején elkezdtem összeadni mennyi pénzt koltottel már el de abba hagytam
Én múlt héten vettem Expolygonban LM szimpla szűrőt, és nekem nem ugrik ki a Gaggia röfi karból esztergált nyitott karból, ha valaki most keres ilyet (cikkszám: 300048).
Saját hibát tényleg azonnal, sűrű elnézések közepette, de ha nincsenek meggyőződve, hogy Neked van igazad, elmennek akár a bíróságig is. Fafejű egy népség, de működnek, nem úgy, mint a magyarok, akik meg lavírozó cigányok...
Két párhuzamos flame-et indítottam és nem a trollkodás igényével pont azért, hogy tisztázzunk bizonyos dolgokat. Semmi bajom amúgy a VST szűrőkkel sem, csak arra próbáltam rávilágítani9, hogy egy sima dupla szűrő is tudhatja ugyanazt, mint azok, csak össze kellene hasonlítgatni, mielőtt valaki nagyobb költségbe veri magát.
A LM szűrőket meg senki sem használja igényes kávézókban, mert nem jók. Akkor már inkább tényleg egy dupla szűrő-szerű szimpla, vagy egy drága VST...
Akik bevásároltak egy ilyenből, kénytelenek folyamatosan győzködni magukat, hogy "jó ez a kávé, jó ez a kávé..." mert nehogy má' hülyeségre kőccsem a pénzem. ;-)
Erről van szó, 8000 Ft kiadása után senki nem fogja azt mondani szar, főleg úgy hogy Sid is rendelt egyet. Az LM szurot ne ekezzetek mert nekem mar 2 is van belole majdnem 3 ruppót költöttem rajuk úgyhogy mindenképpen azt mondom jó :))
Az igazság ellenben az hogy tenyleg jobb az eredmény mint a gc sajatjával de ez kizárólag a kv jobb eloszthatóságának köszönhető. Amúgy a danettis is kiugrik a karból ha felforrósodik :(
Szerintem is fontos, hogy ezt leírd. ahogy paljoc is sugallta. mert ugyebár nekünk lett rontva (korzó affils) , hogy mi mekkora rondák, bénék, mittoménmégmik vagyunk, hogy le mertük írni nem volt jó a cucc.
És lám-lám: másnál sem jó, sem filternek, sem eszpresszónak.
Akkor azért csak ott van az objektivítás, meg szakmai tudás nem, Kalmár uram? homo barista whatever.... nem tudom olvasod-e még itt a folyamot.
sztem ne írd le előre. meglátjuk, hogy mennyire válik be. egyébként, ha nem lennék béna és tudnék ugyan olyan jól tömöríteni az LM közepébe mint az 58-assal, akkor hozná azt a szintet amit a gyári a nagyobb mennyiséggel, így tudnék spórolni egy kicsit a sok finom kávéból :)
Szerintem (óh minek is teszem ezt mindig hozzá, mert az lenne a truváj, ha tudnék nem szerintem is írni) a mennyiség mindenképpen rulez. Ez a megszellőztetett 7g-os VST meg egyenesen bukta lesz, bár ha elég nagy hájpot kerítenek köré, biztos lesz pár szerencsétlen, aki megveszi... És utána nagy mellénnyel fogják védeni, mert: "Ahol a kincsed, ott a szíved"...
a múlt heti beszélgetések elolvasása után kicsit visszatettem a rocket gyári szimpláját az LM helyett. jobb eredményt adott. mondjuk a 9,5 grammhoz képest itt 11-12-vel dolgozom. sztem én vagyok béna, mivel nincs segédeszközöm az LM-hez így a tömörítés az 58-as tamperrel sokkal könyebben megy és szebb is az eredmény.
Folytatom a kérdéseimet. Megmértem a vendéglátós-spórolós szűrő átmárőjét, és 5mm-t szűkül lefelé. A feneke ugye végig nyitott. A kérdés így arra szűkül, hogy melyik a jobb, az 5mm-t szűkülő, vagy (a leírásból ki nem derülő szűküléssel bíró VST)?
Egyébként nem a szimpla-dupla váltásnál nem kell a leírás szerint állítani az őrlőn, hanem a ristretto-espresso-lungo-nál. Nagy különbség... Ráadásul nem úgy írják, hogy egyáltalán nem kell, hanem úgy hogy minimálisat, vagy semennyit.
Szóval továbbra is parasztvakításnak találom ezt a VST szűrőt, de NEM A SIMA SZIMPLÁKHOZ KÉPESZ (HALLOD PARCI??), hanem egy bármilyen duplához képest.
Uhhh, sorry, ezt nem tudtam, csak azert kerdeztem itt ra, mert te is itt public jelezted, hogy kostolni fogod. :-(
Most viszont mar tenyleg az az erdekes, hogy a kesere akkor lehet hogy nem is 100%-ban attol a jonehany egett szemtol volt, hanem amugy is van benne ez az iz a pori miatt es azok csak "rasegitettek"?
Amugy nalam volt mar olyan eset, hogy frissen az egett gumicsizmahoz hasonlitottak egy kavem izet es egy het utanra tornacsukava szelidult!:-) Ugyanezt mas meg csettingetve szurcsolgette!:-))) /nem egyszeru dolog ez a porkoles meg izlesek talalkozasanak elkapasa, de sok kiserletezessel lehet porkolesi hiba mentesen mukodni es onnan mar csak az izles faktor "jatszik" csak foleg/
Rakostoltatok vegul a filterekre, amikbol betaraztal /131998-as hozzaszolas/ es mondtad hogy hetvegen proba!? Kivancsi lennek melyikkel mire jutottal?!
Mindenkit kérek, hogy fogadja el a másik véleményét!
Nekem tetszik és szívesen iszok belőle, más véleményétől függetlenül!
Nyilván nem az alapján fogok csészét választani, hogy másnak mi a véleménye, így a tiedet nem tekintem magamra nézve mérvadónak. Magadnak nem akarsz nyilván, de az engem nem is zavar. Utánad, szabadon: az emberek sokszor ésszel megmagyarázhatatlan érzelmekkel taszítanak el maguktól tárgyakat.
"...ezt is ki tudja szolgálni egy Iberital?..." - miért ne? Ha a viszonylag szerény őrlési teljesítmény (kb. 1g/sec) nem gond - márpedig otthoni használatra nem az -, akkor semmi baj az Iberitallal.
Nem váltanék. Csak kéne egy E61-es. TX-10, meg PID-es Baby van jelenleg, egy RR45-tel, illetve augusztusban folytatom a gyakorlatot és a Turmix mellé kéne még egy Ascaso, amolyan utazgatós szettnek.
Nekem tetszenek a kicsit modernebb külsejű gépek, most néztem egy Vibiemme Domobart ami külsőleg nagyjából ugyanekkora, szép és letisztult formája van, de ez menőbb :D Van sárgában is és az sem néz ki rosszul!
Tobbet itt nem offolnek, varom a leveleket. Csak 4esevel eri meg rendelni oket, SID kért egyet, én szintén egyre benevezek, szoval 2 darab keresi gazdajat.
Persze lehet meg szervezni 4-es pakkokat, de amint megjon a sajatom, en gyorsan el fogom vesziteni a motivaciom. :)
Én is ugyanígy jártam, amikor megvettem a gépet: f*sz módon bankkártyával próbáltam meg eltávolítani a ragasztó maradványait a fejről, így gyakorlatilag a zsír új gép az első napjától kezdve "foltos fejű".
Jó bele a horony nélküli ipari méretű szűrő, csak a kartömítő o-gyűrű alá kell tekerni pár menet teflonszalagot. Így ha mélységre belefér a VST a QM karba, akár nagyon jó is lehet. Pont nincs itthon QM karom, így nem tudom bele próbálni a VST-t.
Mivel a VST az ipari 58-as szabványnak felel meg, ezért aligha. A QM talán egy fél-egy mm-rel keskenyebb szűrőket használ. De a gyári dupla jó, nekem a szimpla nem tetszett sosem.
Szamomra a dupla lehet erdekes, megpedig azert, mert a LM duplaban van egy "horony", amiben elakad az 58-as tamper, igy legalabb eddig a szintig kell lennie a tomoritett kavenak, ami azt jelenti, hogy 20g alatt nem nagyon tudok dolgozni. Avagy csak nekem van ilyen szerencsetlen dupla LM-em? Lehet, hogy ez is az ominozus gyartasi szoras eredmenye..?
Szóval akkor eddig 2 fő van a VST rendelos listan. Még kettő kellene az optimalis csomagkoltseg miatt, de nem szennyeznem ezzel naponta a topicot. Meg a vegen amugy is kiderul, hogy haszontalan. :)
Szerezz egy másikat es ragaszd vissza. Lagoonnak talán meg van még. En ha veszek újonnan valamit, minden ami felesleges vissza rakom a dobozaba még egy kábelszorito drótot is.
hihetetlen, hogy senki nem akarja megválaszolni :D
Features
VST's precision filters deliver consistent extraction performance over a wide range of concentration with reduced sediment
Designed to extract properly as a ristretto, normale or lungo with minimal or no change in grind setting at a fixed dose
Filters are matched for total square area to +/- 5% to ensure identical performance (typical variances of standard filters range from 50-200% of nominal open square area)
All VST Filters are WARRANTED for ONE-YEAR and for ZERO DEFECTS
Holes are fabricated using a new micro-machine and finishing process
100% of holes are measured on every filter for min/max range limits on area and diameter to a precision of +/- 20 ľm (individual QC report provided with every filter)
All holes are measured for circularity, placement, square area and blocked holes
Hole pattern is centered to +/- 1.0 mm and placement is oriented for uniform extraction throughout the entire puck
Wide outlet angle to prevent filters from clogging, anti-wear design ensures uniform performance for life of product
Improved structural integrity, will withstand deflection from pump cycling without premature fatigue failures (see VST Warranty)
a precíz lyukméretről mellékelnek a dobozban egy tanúsítványt, ami a példány lyukainak méretbeli szórását mutatja egy diagram formájában.
erre még rájön az, hogy nekem az LM forgalmazó 2 fajta "szimpla LM"et tudott adni, ha emlékeztek még rá, itt pörögtam rajta a topicban, hogy kisebb az alsó bugyor az egyik fajtában. van rá esély szerintem, hogy a VST 7g-t is a "kis bugyrú" szűrő precizen gyártott változata.
Miután tegnap Ádámnál (lagoon79 topiktárs) megállapítottuk az r58-on, hogy ez bizony már rendben van, a néhány napos perkelés ellenére is, gondoltam, otthon is próba.
A korty eleje egy nagyon finom földimogyorós ízjegyet mutat, aztán jön a gyümi ténylegesen grapefruitos formában, enyhe citrusossággal, mérsékelt savakkal. Érdekes módon a karamellás jellege csak az utóízében volt meg, ott viszont, ahogy teltek a percek, úgy édesedett a "csőrömben". SO-hoz képest igen komplex kávé. Persze, nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy próbából, lényeg, hogy már most is BRUTÁL JÓ CUCC! Thx. CASINO MOCCA!
Ádámnál komplexebb volt (90,5 fokon volt a PID, a dózis kb. ennyi volt), egy picivel viszont savasabb. A Nála készült cappa' olyan volt ebből a kávéból, mint a folyékony vajkaramella.
A következő csapolásnál kissé lefelé fogok mozdulni a hővel és egy kis dózist még ráteszek.
"...a vst szimpla pedig olyan, mint a lm szimpla..." - így van, de valami pici különbség lehet (a középső rész mélysége, és/vagy átmérője), mert az LM szimplába nekem (is) 9,5g őrlemény a tuti, azzal van színig a mélyedés.
Össze kellene hozni egy VST vs LM csapolós párbajt:-)
Tessék már betenni egy naked portás csapolást VST és/vagy más szűrőkkel, és látszani fognak azok a bizonyos áramlások, csapolási tulajdonságok, ... az ízeket ill. tömörítési hibalehetőségeket meg úgyis az érzi, aki használja... :) :) :)
Kifejtve: az elobb a GSA kollega altal anno szilva aromaval jellemzett LP blendbol olyan embertelen marcipanos szilvapalinka izu eszpresszot huztam szimla LM szuro hasznalataval 97 fokon, hogy alig hittem a nyelvemnek!:-))) Szoval jo az a szuro, igaz nem csak a kozepebe tomoritettem a kofit, hanem tele toltottem es 58-as tamperrel megnyomtam.
Nem nagyon szoktam dicserni amit porkolok, de ez valami brutalisan finom volt.
Én az alubojleres saeconal jobbnak tartom a DL 190-et. Meglepő, de azzal is lehet jó kávét főzni, ha valaki nem a legkényesebb kávékat fogyasztja. Én a nyaralóba egy kézi daráló kiséretében a DL-t szoktam levinni.
Parci, olvasd el légyszí mégegyszer a kérdésem paramétereit...
Egy VST szűrő kb. Ugyanolyan, mint egy dupla. A vendéglátós-spórolós dupla kb. Megegyezik egy VST szimplával...
Egyébként abban egyetértünk, hogy a szűrő mérete és alakja a legfontosabb.
A probléma pont ez...
már akartam kérdezni, hogy mikor nyitod ki. ki fogom próbálni, ha egyszer kifogyok paljocból, és vészhelyzet lesz :) a leirásod alapján a Kaffa(szintén finn) 80/20as espresso blend is hasonló csoki+sav volt.
egyenes a fala, a gaggia meg befele szűkül, ennyi elég is. az előbbinél egyenletes az áramlás, ami egyenletes kioldáshoz vezet, a másiknál nem. több fél bele úgy, hogy ne érjen hozzá a felső szűrőhöz, ami nagyon jó. továbbá a VST szűrőket lehet cserélgetni és ugyanolyan lefolyást ad a szabvány lyukméret miatt. ez egy kávézóban fontos, ahol sok kar van használatban.
Engem sem:-), csak a rend kedvéért szúrtam be a linket. Szvsz ha valaki új, méltányos árú őrlőt keres, az Ascaso Mini i-2, vagy az Iberital Challenge különböző változataival szemezgessen (Caffe Lux is OK, de az már majd' 50 000 Ft).
VST flame:
Tudja valaki, mi a különbség egy vst szűrő, és egy sima dupla szűrő között (ha a mennyiségeket nem nézzük)? Úgy értem, a lézergravíron és az áron kívül...?
Folytatom a LM flame-t:
Állítom, hogy a szimpla LM nem jó. Se a mennyiség nem elég ott középen, se a kioldódás/áramlás nem kielégítő. Egész egyszerűen egy túlhájpolt márka kiegészítő baromságáról van szó....
Vagy: igen, jó. De akkor a normál szűrőkkel hozzá képest csodakávé készül. Igényszint kérdése.
A vizekkel kapcsolatban kiegészítő infóként már régen meg akartam írni, hogy a Norda magában bűn keserű, mint az átlag digo hegyivizek. Espresso-nál nem gond, de filterhez szvsz nem jó.
Tudom, Te nagyon igényes vagy a vízre is, de másoknak fontos lehet ez...
Elolvastam, nem győzött meg. A CM70-ről néhány amatör videón kívűl nincs túl sok info a neten. CG-n semmi, még sunbeam-ként sem. Szerintem ez a Graef/Sunbeam márka felejtős.
A La Spaziale szűrő nem fér bele nekem a Solis gyári karba, ezért kellett a moddolt La Spaziale kar is, amit egyedileg még reszelni kellett, mert amit Norbi csinált a Giada alapján, az nekem nem volt jó.
En is kiprobaltam aeroban, kb 90,5-91 fokos vizzel es nagyon jo lett. Kesernye semmi nem volt. Az orlo Vario volt, igy eleg egyenletes volt az orlemeny.
Valami probléma megis van vele, különben ez lenne a jollyjoker daralo. Olcsó, es viszonylag mutatós is. Kések talán? Nehéz a beszerzése? Egyébként melyik az a nyomogomb?
filterként (v60/aero is) alacsonyabb hőmérsékletű vízzel adta az édesebb arcát.
A mini mill sajnos nagyon széles spektrumon őröl, emiatt ha durvábbra állítod, bőven ad ki magából púder finomságú őrleményt is, ami hosszabb kioldásnál kesernyét okozhat.
Milyen vizet használsz? A túl kemény (200 mg felett) víz is okozhat keserűséget.
Próbáld durva őrleménnyel (ha ennyire szór az őrlőm, ki szoktam szitálni belőle a púdert és kidobom) és alacsonyabb hőfokkal.
lecuppingoltuk pörkölés után és már akkor érezni lehetett rajta, hogy hozni fogja a formát, aztán csütörtök este datee készített belőle Melittával és Aeropress-szel is kávét, az is fincsi volt. elég kényes kávé egyébként. remélem datee receptjével sikerül kihoznod belőle mindent! a mini Hario sajnos elég gyenge láncszem, viszont egyelőre nem tudunk mit javasolni helyette a kézi őrlő kategóriában. tavaly próbáltunk egy zsír új Zassenhaus-t, de közelébe nem ért a 30-40 éves elődeinek.
a képen az etalon Zassi, amit pár éve a vaterán lőttem.
Ha ez egy rézbojéleres Saeco (valaki majd megmondja, hogy biztosan az vagy sem) akkor van hozzá szimpla szűrő is, expolygonban kell a LaSpaziale szűrőt megrendelni, talán 1000 Ft körül. Egy asztali köszörűn meg kell igazítani a peremét, hogy jó legyen a karba és kész is, kb 10 perc. Durkonorbi fórumtárs emlékeim szerint csinált is egy nagyon menő kart az Isomac Giada-ra ami szintén 53mm-es és belül rézbojleres Saeco.
Szóval szerintem ennyi pénzt megérhet, eszpresszózni meg tudsz tanulni ezen is és ha később eladod úgysem Evo-t veszel majd, hanem valami komolyabbat.
az az igazság, én bénázok valószinüleg. sikerült kurva jót csinálnom középre 9g-ből, de mosogatólét is. A duplával meg 99%osban ugyanazt hozom, izlik is, meg is birom inni, igy nem tököl az LM szimplával. a tömöritő segéd sokat segit, de már rászoktam a duplára :)
Sado-mazo aka SM90 ?:) Azokat is meg lehet csipni es eleg sok van beloluk. Ronda es finom. De nem, nem is ronda, csak a sajat kornyezetebe kell helyezni, par hete lattam egy korabeli LSM kavegep mellett, nagyon meggyozo volt, plane ha a helyiseg butorozasa is idomult volna hozza.
"...szerintem 20-23 ezer forintnál többet nem szeretne költeni rá..." - az kevés lesz, tekintve, hogy ez a legolcsóbb (szinte egy az egyben Iberital Challenge, vagy éppen Ascaso Mini i-2, csak a "karosszéria" más). Ha nem sürgős neki, és nem ragaszkodik az újhoz, böngéssze a Kávékorzó apróhirdetéseit, ott a múltkor is volt szint gyári állapotú Iberital, bő 20 000 Ft-ért.
tapasztalt kávésok véleményére lennék kíváncsi. egy kollégám darálót szeretne vásárolni. expolygon kínálatából melyiket ajánljam neki? szerintem 20-23 ezer forintnál többet nem szeretne költeni rá. én csak Mazzerben tudok gondolkodni, kézit meg lusta tekerni, úgyhogy meg vagyok lőve...
Ennek olyan saeco kinézetű, méretű karja van. Tudni kell, hogy az egyszemélyes szűrő nem működik a saeconál, szemben a Gaggia az LM-mel használható. Ha ez alubojleres, akkor nem venném meg egy Evoval szemben. Egy rézbojleres saeco jöhetne esetleg szóba.
Az LM szimplát használom több, mint egy éve GC-hoz. Szinte csak szimplát iszom. Annak idején Luigi megmutatta, hogyan és mivel tömörítsek. Nekem a világon semmi problémám nincs vele. Ettől függetlenül érdekelne, ha van ennél jobb megoldás 9-9.5g-os kávé mennyiségre (nem dupla, nem 15g-os szimpla)?
Kösz a válaszokat, akkor megpróbálom levakarászni előbb a nagyját. Azt hittem létezik valami ügyes trükk, amivel hipp-hopp lejön. Hál' Isten, hogy nálunk megszűntették!
Egyébként én vízzel ragasztom fel a matricát, így könnyen lejön, és nem hagy foltot. Ha nincs víz néhányszor végigtapperolom a ragacsos felét a kárpiton, pulóveren, meg amit érek. Úgyanaz az eredmény
Feledtette a matrica sebhelyét, a dupla ristretto és az eddigi legjobb tejhabom amit ráhúztam:)) Bár az öntés nem az én műfajom, de a végeredmény pazar.
Csa k félve merem leírni hogy Giotto forever...:)))
már egy ideje használom az LM strada dupla szűrőt (18grammos), biztosan állithatom, hogy jobb mint a gaggia dupla szűrő. az, hogy megéri-e az árát, jó kérdés, valszeg nem annyival jobb, mint amennyivel drágább, de mi az?
az LM szimpa szűrővel én sem vagyok kibékülve, a középre 9grammos verzió nagyon érzékeny a hibákra, a 14grammos verzió helyett meg inkább duplát iszok 18ból
Azért ez így nem igaz. Adnak hozzá két duplafalú szűrőt, meg két normál szűrőt. A kar nem nyomásfokozós. Ilyen alapon a GC is egy nyomásfokozós masina, tudtommal azt is duplafalú szűrővel szállítják újabban.
"Olyan hogy Catler, gyakorlatilag nem létezik, ez egy rebrand márka. A Solis gyártja Európában ezt a készüléket."
Ez sem igaz teljesen. Az eredeti a Breville, és gyártják Gastroback, Solis, Catler néven is. Egyébként szerintem mind Kínában készül ugyanabban a gyárban, csak más nevet préselnek az előlapi lemezbe. :-)
Nekem van a Catlerrel tapasztalatom, pontosabban ennek a Gastroback név alatt futó változatával. Az eredeti gyártó egyébként az ausztrál Breville.
Rancilio Silviám nem volt soha, de az itt olvasottak alapján igen valószínű, hogy az jobb kávéfőző, azaz jobb eszpresszót tudsz vele készíteni, (főleg, ha építesz rá, vagy bele egy PID-et). Viszont előbb mindenképpen be kell ruházni még egy min. 40e Ft-os darálóra, hogy elérd azt az eredményt.
A Catler előnyei: 1. kurva jól néz ki a konyhapulton,:-) s bár ez ízlés kérdése, ebben szerintem veri a legtöbb favorizált gépet, főleg, ha azokra kívülről rá van biggyesztve egy PID, és melléjük van állítva egy stílusban nem biztos, hogy passzoló daráló. A helyigényről nem is beszélve.
2. Gyorsan bemelegszik, 10 perc általában elég neki. 3. Kényelmi szempontból nagyon átgondolt, minden a helyén van, az apró részletekre nagyon odafigyeltek. Amiket olvasok itt a többi gépnél bosszantó tulajdonságokat (csöpög, köpköd, nehezen eltávolítható csepptálca, meg ilyenek), ennél nincs. 4. nem hajlamos vízkövesedésre. A tisztító funkció (fél)automatikus.
Hátrányai: 1. a darálója épp hogy csak eléri az "eszpresszóképes" kategóriát. Bár lehet tuningolni, de így is van olyan kávé, ami túl gyors lefolyású lesz, még a legfinomabb beállításnál is*. 2. Nem kazános, hanem thermoblokkos, ami ugyan előnyös a gyors bemelegedés szempontjából, viszont emiatt nem lehet olyan precízen belőni a hőmérsékletet. Nem eléggé hőstabil, a kilépő víz hőmérséklete függ az átfolyás sebességétől, amit viszont a kávépogácsa tömörsége határoz meg.** 3. A szűrőtartó nem ipari szabvány, így leginkább csak a saját szűrőit használhatod, ami azért nem akkora nagy tragédia, mivel adnak hozzá négyet.
*,**: Láttam a neten, hogy kijött egy újabb változata, amiben javítottak a darálón, nagyobb teljesítményű thermocoilt raktak bele, és +/- 2°C-ot lehet állítani a beépített PID-del a hőmérsékleten.
Amúgy hátrányai ellenére azért jobb kávét készít szerintem, mint amit a magyarok 90%-a iszik, ami persze még nem a csúcsok csúcsa. Jobbat, mint egy automatával, vagy kapszulással készíthetsz. Vendéglátó helyeken is szoktunk rosszabbakat inni, sőt, múlt héten Olaszországban is ittunk rosszabbat, persze ez nem ezt a gépet mínősíti, hanem azokat a helyeket. :-/
Összegzés: én, mivel már rendesen belebonyolódtam ebbe a kávékészítősdibe,:-) valószínű megtartanám a Silviát, mert profibb, és ezt tanácsolom neked is, főleg, hogy már megvetted. Ha viszont a Catler lenne meg, akkor meg azt mondanám, nyugodtan használd, nem rossz gép az, és olcsóbb, mint a Silvia + egy daráló.
Az egy olyan elektronikus felszerelés, amivel állítható hőfokú lesz a gép és ráadásul a hőfokot stabilizálja is. Igy könnyebb lesz a különféle kávékat ideális hőfokon elkészíteni. Ehhez a típushoz gyártanak speciálisan programozott típust (annyira elterjedt a Silvia esetén a használata): http://www.seattlecoffeegear.com/pid-retrofit-kit-for-rancilio-silvia-with-pre-infusion
megnyugtattál kicsit.... valami nagyon jót szeretnék venni mivel ajándék lesz a férjemnek és megérdemli a legjobb minőséget....kicsit lehet már tulpánikolom a dolgot mert ő ért a kv-hoz én nem....és meglepi lesz
Az egyik egy nyomásfokozós kezdő masina, a másik egy neves ipari gépgyártó otthoni használatra szánt készüléke.
Olyan hogy Catler, gyakorlatilag nem létezik, ez egy rebrand márka. A Solis gyártja Európában ezt a készüléket. A dizájn persze nem rossz, de messze nem azonos kategória a két gép!
Nincs senkinek sem tapasztalata a catler es 8012-ről...mert én most találtam rá miután sikerült külföldről megrendelnem egy rancilio silvia-t...a képek alapján már bánom mert a catler ES 8012 JOBBAN TETSZIK...ÍGY AZT HISZEM AMINT MEGÉRKEZIK A RANCILIO SILVA BONTATLAN CSOMAGOLÁSBAN TOVÁBB IS ÁRULOM 140EZER FT-ért......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Megnezem hogy alakul a postakoltseg a mennyiseg novelesevel es optimalizaljuk a jelentkezoket.
Na meg is neztem: 4 szuroig erdemes elmenni, az flat rate ip mail, ami 25 dollar azaz 6 dollar es egy quarter per kopf a posta. Plusz a szurok ara, termeszetesen, ami merettol fuggetlenul 29 dollar.
Visszatértem! Olyan kevés munka van ezen a nyüves gyakorlaton, hogy ráérek fórumozni. 20 évet visszaolvastam, előre hátra, de nem akar telni az idő. Egyébként merő véletlenségből véletlen kásásra fagyasztottam múltkor a tejet, mielőtt habosítani akartam. Vártam egy picit, hogy kiolvadjon és marha jó íze lett. Teljesen más, mint szokott...szinte már tejszín íze volt. Esetleg próbálja ki, akit érdekel.
A leírások alapján ez egy most nyíló kis lokál, vetkőző táncoslányokkal, a hátsó szeparékban ennél kicsit durvábban nyomják a lányok futtatását (lehet hogy végül is kupleráj ?). Amúgy az egész hely egy kis 4wave kávézó (talán pörkölő is) fedezésével legalizálja magát.
A két 18 éves brazil táncoslány, akiket a "megnyitón" a P&Y számára biztosítottatok, tényleg nagyon szép gesztus volt, meg is hatódtam, bár igyekeztem úrrá lenni érzéseimen.
Mondjuk kicsit zavaró volt, hogy datee-t folyamatosan el kellett a közelükből lökdösni, mert nem értette meg, vagy csak nem akarta megérteni, hogy azt most nem lehet, nem alkalmas épp....!!! :-)))
volt ott minden tegnap!! aki korán érkezett - túl korán - annak volt része nem vetkőző vetkőző lányokban, csomagküldő tárgyalásban, bicikli-borulásban és persze ami a lényeg nagyon finom kávékban és jó hangulatban. köszi Srácok, remek élmény volt!
Sikerült meglátogatni a Casino Mokka első telephelyét. Remek hangulatú hely, jó cuccok!
Monjuk kár volt megkérdezni, honnan szerezték a gyönyörű Probatot. A választ hallva megrémültem, mi van akkor, ha a kinézett műhelyben mondjuk korábban bugyikat varrtak volna... :-DDD
A kóstolónak kapott kávék remekek voltak, köszönöm!
ha utánanézel, ezért (is) találták ki a VST/LM strada szűrőket. ott minden szűrőnek egy bizonyos tartományon belül kell lennie, minden szűrőről mérési jegyzőkönyv készül. Ha kicserélsz egy VST szűrőt egy másikra, nem kell a darálón állitani, és ugyanolyan lefolyást ad.
Ne vegyél. Ahhoz drága, hogy kipróbáld, mert utána rájössz, hogy nem kellett volna megvenned. Ami jó, az a split klima. ( tudom, hogy nem egy árkategória, de az se véletlen, hogy a "nevesebb" klima üzletekben se kapsz mobilt )
Mi most akarunk raktani rendeset. Attól is függ hová kell. Egy 4nm-es helyet jól lehűt, de 20-30 nm-t kétlem. Ha érdekel egy, egyik munkatársam pont rám akart sózni egyet a minap.
Nálam most az megy. Egy sima ventillátornál azért sokkal jobb, de meg kell oldani a meleglevegő kivezetését, és bitang hangos. Plusz időnként kiönteni a kondenzvizet.
A vízvezetéket ónnal forrasztják. Az ipari ezüst olvadáspontja 800˘C felett van, azt legkevésbé lehet sima égős forrasztóval megolvasztani, én ritkán szoktam ezüsttel forrasztani butángáz+oxigénnel. De a réz bojlerhez lehet ónt is használni.
Minek fúrkálod az OPV-t?? Oda csak egy 300Ft-os közcsavar kell.
Én óvatosabb lennék az ezüst forrasszal. Az ilyen egyszerűsítés megbosszulhatja magát. Simán lukacsosra lehet égetni a rezet. Mondjuk nem ezüst, pláne nem arany, de akkor is el lehet b...ni. Az ékszerész biztos elkér forrasztásonként pár százast... Szerintem érdemesebb szakemberre bízni.
Győri vagyok így könnyen beugrok a Kapuczinerbe, ezt az üzletet teljesen magaménak érzem. Feleségem csak mosolyog amikor mondom, hogy megyek a pörkölőmbe.
Igaz, de eszembe jutott, hogy munkatársam mondta, mikor ő csinálta a vizet otthon, akkor ő forrasztotta össze a rézcsöveket. Sima égős forrasztóval hamar megolvadt az ezüst. Egyelőre jegelem, ha bejön az egyszerűbb módszer, akkor nem játszom vele.
Tegnap úgyis szenvedtem eleget egy OPV 1/4"-os fúrásával, és még be sem fejeztem. Nem igaz, hogy nem lehet mindenhol azonos szabványú menetet használni...
Azon agyaltam, hogy a Faema E61-es megoldás (tekerhető) hogyan lehetne behákolni a mostani gépekbe nagy munka nélkül - múltkor erről már volt itt szó. Ahogy nézem, csak ez a nem állítható megoldás van, ami egyszerű - és ezek szerint nagyszerű. Ha lenne tudásom rezet forrasztani, akkor simán elvágnám a fejet a cső előtt, és beépítenék egy olyan csapot. Néztem hogy kapható-e olyasmi külön, mint a Feamában de nem láttam. Mondjuk egy golyóscsap is simán megtenné, de ahhoz is kell réz forrasztás.
Megnézem mekkora a hőcserélő csöve, és lehet fúrok bele menetet, és egy Faema fűvókát felfúrok 2 mm-esre, elvékonyítom a tetejét. Jobban belegondolva ez már be sem férne, szóval maradok én is a te megoldásodnál, de méricskélek még, hátha.
Sajnos a konyhaban kicsi a hely, ott nem mutatott jol, de itt nekem is tetszik.
Ha a sziv meglesz megint, utana mar jon a tobbi is. En a rozettat hanyagoltam el, most kezdtem ujra gyakorolni.
múlt héten kértem Németh Úrtól (Kapucziner) dekorációs célre pár darab üres kávés zsákot. mai napon jöt meg a csomag, amiben nemhogy a zsákok, de 5 féle kávét is küldött, hogy kóstoljam meg. Mindig meglep, ha ilyen hozzáállással, kedvességgel találkozom.
Ha a 'túlfolyó' csövön jön, akkor túl finomra van darálva/tömörítve/sok a kávé a szűrőben. Az normális, hogy a kávé nem indul meg azonnal, csak kb 10mp-cel a szivattyú bekapcsolása után.
A szivattyú (vibrációs pumpa) adhat zörgő hangot. Elvileg egy gumibak fogja és csillapítja a rezgését. Én még nem láttam elszabadult szivattyút, de bármi lehet.
A másik, hogy kilazultaka csavarok, a mostani GC-k egyik gyári hibája ez, rossz az összeszerelés.
bodum-ot sztem nem kapsz, de bormioli kaphato pl itt: http://www.bareszkozok.hu/termekek/129
Ugy hallottam, hogy ezek a duplafalu cseszek: tul konnyuek, torekenyek, ill. tulsagosan forro marad a belecsapolt kave.
jó régen írtam már a topikba, de azért rendszeresen olvasom.
Van egy problémámm a GAGGIA Classic gépemmel, induláskor sokáig "csörörgő-zörgő" hangot ad és a túlfolyó csövön jön a víz,majd elindul a kávé kifolyása de nem az igazi. Sőt nagyon nem.
ranezesre tul sokaig huztad a tejet es/vagy tul magasan volt a gozcso es/vagy tul magasra ment a homerseklet.
en mondjuk orulnek az eros goznek. sztem ne huzd tul sokaig a tejet, inkabb kevesebb ideig levegoztesd, h. maradjon ido az osszeforgatasra, ill. max. 55-60 fok legyen a vege.
Sziasztok! Kb. egy hete panaszkodtam, hogy nem megy a gőzölés erős gőzzel. Sajnos még mindig gyengén megy, de azért feltöltök egy képet, hátha tudtok valamit tanácsolni. A gőzölésről még nem tudtam videót készíteni.
Az iránt a régebbi gép iránt nincs bizodalmam. Rendben,hogy 7ért rendbehoznák,de akkor 17 körül már van Evo is, maradok annál.
(21-ért volt nemrég)
NAgyon szeretem a különböző üveg csészéket, ha valaki tudja ilyet hol tudok beszerezni az legyen kedves írja meg! Ez nagyon tetszik. (ja, nicket váltottam,mert ez a Mániusz hlye egy név.. :)