Keresés

Részletes keresés

sparrowhawk Creative Commons License 2002.06.11 0 0 359
Szijja cimbora,
két hétig betegácsiban dekkoltam, na nem volt nagy dolog, de szimulálás gyanánt pont kapóra jött.
kamcsatkai héjámtól és barátom északi héjájától két fiókánk van, egy tojó és egy hím, melyet én nevelek most. Még nem tudom, melyik marad. eredetileg egy fehér tojót akartam, de a tojó bizti nem lesz fehér. a hímecske nagyon világosnak indul, még holnap után lesz két hetes, így még reménykedem:) Mindamellett akkor is ritkaság, mindkét héjafi:)

Énekeseimről, szóval van három fajtól pasztám, ami már kirepült:) és még három tojó alatt van, abból csak az egyikről tudom, mi lesz, mert azzal párban van. A szabad szerlemeseknél viszont nem. A fehér opál kanárimnak a pasztái nem lettek fehérek sajna, de szépek lesznek és remélem attól a fajtól, melyet úgy szerettem már volna...:)
Nekem sem ment idén a kanárizás. hat tojót raktam el a bronzokból és csak három szaporít rendesen. van egy szép gloszter párom, melynek utódait pasztázásra szántam, de még talán a fészekbe bele sem néztek, mint a másik három bronz. hasonló gyűrűzési rátám van nekem is még sajna. A jobb hír, hogy a fiatalok közül sok a hím, amit ugye magnóról fülemülével befütyűltetek piacradobás előtt:) 80%-a hím lett. Pasztázni 7 tojót tettem el, abból a volieremből kettőt kifogott a macska, egynek meg kitépte a lábát, hogy kerüljön egyszer a csapdámba! A többi viszont szaporít. kaptam tavaly egy csicsörke paszta tojót. Párba is állt csicsörkével, de nem fészkeltek le. Viszont a hím félre kacsintott egy zöld gloszter tojóval:) Két fiókát már legyűrűztem tőle. Hogy most ez a tojó kinek a fedezéséből termékenyített tojglikon ül azt nem tudom, majd csak három hét múlva. Érdekes, hogy kint a szabadba, egy beültetett borókába fészkelt, mint a fehér opál tojó. Három napja esik és nem is lett vizes a kotló madár. Hiába mondják hogy eltenyésztett a kanári, meg a fehér, vagy világos kényes, azért a természet rácáfol, nem? Különben nálam a -20C fokot hogy birták volna ki a szabad volierben. Nálam még a vedlés nem indult be, tudod eleve hidegen tartom őket és későn is indultak be, mint a vad madarak. Pesze ez is volt a cél, a harmónia miatt:)
Sólymaim és kamcsatkai héjám viszont erősen vedlik.
Ja és a fiaim nimfa papagájai is ontják a fiókákat. Van egy hím két tojóval, két odúban. Az érdekesség, hogy mivel a szülők felváltva kotlanak, a hím ide-oda jár ellátni apai tevékenységét. Az egyik odúban tojásokon kotlik, a másikban meg neveli a fiókáit, közben lecsitítja a két marakodó tojót és persze a végén párzik, höhö.
Német barátom mesélte, hogy ez a ragadozó madarak egyes fajaira is jellemző, sőt a leszbikus hajlam is. Pl. a szirti és réti sasok sok esetben állnak párba, már mint két tojó. és a kesejűkre is nagyon jellemző. minden esetre érdekes. Kíváncsíságból két ilyen tojó sast beinszemináltak, lett is két tojás, melyet felváltva kotlottak és a kikelő fiókákat együtt nevelték. Gyanakodott a tenyésztő, hogy talán mégis pár a sas és talán a hím ivaréretlen, vagy steril, ezért nem volt eddig produktum. De az endoszkópos vizsgálat rámutatott, hogy barátom, aki a tenyésztőnek meghatározta a nemét a két tojónak, nem tévedett. klassz!
A telefonszámom megváltozott, mert már az egész ország ismerte és meguntam. Majd mélen elküldöm.
hali spar.

Előzmény: canary1 (358)
canary1 Creative Commons License 2002.06.11 0 0 358
Halihó SHReK !

Az angolai csicsörke táplálása, ha szabad így fogalmaznom, semmiben sem tér el mozambiki rokonáétól (nem tom, kellett ide az "é" betű...?), a kereskedelemben kapható egzóta magkeveréken kívül nagyon szereti a fürtös kölest (csumiz), mind a sárga, mind a vörös változatban, ám el kell mondanom, hogy nálam a Serinus mozambicusok nincsenek elkényeztetve, ami annyit jelent, hogy ugyanazt a kanárik számára előállított magkeveréket fogyasztják, mint énekükről elhíresült madárkáim. Kéthetente egyszer főtt tojással kedveskedek nekik, picinyke mákkal megszórva, kertünkből a felmagzott sóska félérett terméskötegét is kapják (bár a kanárik sokkal jobban eszik, mint a csicsörkék), de élvezettel fogyasztják a salátát, a paprikacsumát is.
Ami a Serinus atrogularis énekét illeti, nos, legalább olyan hangerővel és intenzitással szólnak, mint a mozambik csicsörkék, vagyis erős, felhangokban gazdag, és némely példány esetében igen változatos módon, de ahogy a jákópapagájok között is akadnak beszédkészségükről elismert szószátyár zsenik és hallgatag egyedek is, úgy az afrikai csicsörkék esetében is találkozhatunk csodálatos repertoárral megáldott mesterdalnokokkal, éppúgy, mint csupán egy-két sort eléneklő, dalfukar hímecskékkel.

Kedves Ammandina!

Ha kanárit szeretnél tartani, mely ráadásul énekével gyönyörködtetne, legjobb módszer, ha külön kalitot állítasz üzembe. Több hímet amúgy sem célszerű közös kalitban elhelyezni agresszív természetük miatt. Valószínűleg ugyanez a helyzet az idegen madárfajokkal is, bár erre vonatkozólag nincsenek személyes tapasztalataim, mivel kanárimadaraimat más fajokkal nem tartom közös kalitkában. Több tojót lehet együtt tartani, de a hímek "igénylik" a magányt, sőt ha nem látják, csak hallják egymást, énekük intenzitása jelentősen fokozható (plusz hetente néhány szem négermag).

Üdvözlettel:

canary1

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.10 0 0 357
Sziasztok!
A kanári kedvelőkhöz és tartókhoz lenne egy kérdésem. A kanárik mennyire barátságosak más, náluk kisebb madarakkal?
Nekünk van 4 japán sirálykánk egy nagy kalitkában (már-már röpdében) amiben bőven lenne hely más madarak számára is. Szeretem a kanárikat, örülnék, ha énekükkel és vidám sárga színükkel vidámabbá tennék a lakásunkat. Több kelitkát viszont nem szeretnék, úgyhogy csak akkor jöhet szóba a kanára, ha békésen megfér a "kicsikkel"
Előre is kösz a válaszokat.
SHReK Creative Commons License 2002.06.06 0 0 356
Szia Canary1

köszi:)

akkor ezek jól átverik a jónépet, ugyanis mozambik csicsörke van kiírva :(

Az angolai csicsörkékőrél mit kell tudni? Etetés? Éneklés?

SHReK

Előzmény: canary1 (330)
zeg4 Creative Commons License 2002.06.06 0 0 355
Az illető állatorvos ért a madarakhoz. Sajnos nagyon kevés ilyen ember van, merthogy ha a madár megdöglik, hát akkor majd vesznek másikat..., meg olyan ki izé az egész, nem is lehet látni rendesen, meg egyáltalán.
Ettől függetlenül lehet, hogy nincs ilyen, hogy asztma. Nemtudom. Ha azt mondja, hogy tyúkszeme van a madárnak, én azt is elhiszem. Tény, hogy szegény Arthur nagyon leromlott állapotban volt, és már felkészültam a legrosszabbra is, de használt a kúra. Girhes volt, a tollai is elkezdtek kihullani, szóval rettenetesen nézett ki. Most pedig nagyon szép, "normális testalkatú" és ha van hozzá kedve, énekel is. Persze csak halkan, hogy ne zavarjon senkit... :)
Legjobban azt szeretik, ha kitolom a kalitkát az erkélyajtóba és szabad levegőn vannak. Olyan mintha elemet cserélnék bennük. Melegebb nyári éjszakákon még kint is hagyom őket.
Canary1, szerintem nyugodtan belevéghatnál egy kanáris könyvbe, tisztán a saját tapasztalataidat felhasználva. Én biztos megvenném!!! Ja és egyáltalán nem vagy nagyképű.
Üdvözletem minden madárbarátnak!
Előzmény: canary1 (354)
canary1 Creative Commons License 2002.06.05 0 0 354
Sziasztok "kanárisok" !

Örömmel konstatálom, hogy megindult az érdeklődés kedvenc madárkáim irányába, remélem, ez a lendület nem egyhamar fog alábbhagyni...
Szóval, száz szónak is egy a vége, gyakorlati és ami a legfőbb, személyes tapasztalataim alapján állíthatom, hogy -bár egyetlen madár sem kedveli a huzatot, a hirtelen hőingadozásokat, no és persze a poros, csíraképtelen magvakat- a kanárimadár nem gyógyítható ki a léguti megbetegedésekből ! Asztmás kanáriról én még nem hallottam, no nem szándékom bántani az állatorvosokat, de ami tény az tény, ők a kutya és macskaorvoslás csínját-bínját ismerik többé-kevésbé. Kisebb élőlények kezelését és gyógyítását majdnem minden esetben nekünk madarászoknak kell elvégeznünk. Ha egy madár kézbe véve furcsa nyikorgó hangokat hallat, különösen miután össze-vissza hajkurásztuk a kalitkában, az nagy valószínűséggel nem beteg, sokkal inkább dundi. Szétfújva a tollakat a begynél, vagy a lágyéknál ilyen esetekben sárga elszíneződést, zsírlerakódást tapasztalhatunk. Viszont ha csőrét nyitva tartva szuszog, esetleg nyöszörög, zihál, tuti, hogy megfázással, vagy valamilyen levegőben is terjedő léguti nyavalyával van dolgunk. Az ilyen tüneteket produkáló tollas egyáltalán nem kövér, sőt kifejezetten sovány is lehet. Orvosolni nekem végérvényesen az ilyen betegeket eddig még sohasem sikerült, kúrákat tartva ideig-óráig sikereket érhetünk el, de meggyógyulni szegény madárka ebből a betegségéből sohasem fog. Próbálkoztam antibiotikumokkal (Jolovit, Neo-Te- Sol stb.) illetve gyógykészítményekkel (Doxyvit 100, Tylan, különféle Tetran porok), ám csak tüneti kezelés képzelhető el ilyenformán. Legalábbis én így figyeltem meg, ám ha valakinek birtokában van ilyen esetekre egy fix recept, nyugodtan hozzám vághatja.
Szakirodalom. Magyar vonatkozásban siralmas, tekintve, hogy 1985 óta nincs komoly kanárikkal foglalkozó leírás. Aki tudja, próbálja meg felkutatni Fodor Pál 1927-es könyvét (A kanári), bár jobbára az akkortájt nagy divatnak örvendő énekes kanárikkal foglalkozik, de tartási és tenyésztési trükkök tömkelege található meg benne, ami más típusú kanárikra (lásd szín, alak stb.) is vonatkoztatható, nem beszélve, hogy egy másik szerző tollából hihetetlenül komoly forrásmunkát olvashatunk a madárkák egészségvédelméről ugyanebben a műben. Mondanom sem kell, hogy én már megszereztem.
David Alderton: Én és a madaraim. Nagyon szép képek, nagyon gyenge szakmai információ. Érdemes Naphegyi Károly leírásait, könyveit olvasgatni, hasznos ám már sok esetben elavultnak tekinthető infókkal.
Az egyesületben, ahol tevékenykedem, sokan szekálnak, hogy írjak én kanárikkal foglalkozó könyvet, amire ugyan lenne is affinitásom, s talán gyakorlati tapasztalat is van már birtokomban ezzel kapcsolatban egy könyvhöz való (különösen ha a napjainkban megjelentetett színes oldalakkal teletűzdelt, ám szakmailag szinte semmit sem mondó), de 32 évesen még nem érzem elég "felkészültnek" magam, meg aztán tudom, hogy sokan megkiabálnának, mondván, hogy koppintottam msá könyvekből. S bár madaraim minden életmegnyilvánulásairól naplót vezetek (kezdve a tojások méretvételétől a vedlési naptáron keresztül egészen a költési szokásokig), ez még, hogy úgy mondjam, édeskevés. De 10 év múlva minden bizonnyal belevágok. Addig azonban bármilyen kanáris, vagy nem kanáris kérdés merül fel, bátran dobjátok be ide a közösbe, s ha én nem tudok rá válaszolni, hát majd felel rá más.
Remélem tudtam segíteni a nagyképűség legkisebb jele nélkül.

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

zeg4 Creative Commons License 2002.06.04 0 0 353
Munkahelyemhez van közel egy antikvárium, ott sikerült egyszer egy magyar(!)félig kanáris könyvet vennem. Kordován Mihály-Rovó Ferenc: "Kanári-Hullámos papagáj, Kalitkába zárt ékszer" címmel. 1985-ös kiadás... Egész jó könyv, de nagyon sokat ír a tenyésztésről. Van egy másik könyvem is, "Én és a madaraim" című, nagyon szép könyv. Érdekessége, hogy a hátuljára az van írva, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható. Nekem azért eladták. 8 féle kanárit mutatnak be benne, de sajnos eléggé általánosságban beszélnek róluk. A gyakorlati dolgok fejezetnél pedig inkább a papagájokra mennek rá.
Ami az érzékenységet illeti, hát nem tudom mi az igazság. Szerintem egyik madár sem szereti a huzatot, vagy a hirtelen hőmérséklet változást, az egyoldalu táplákozást, stb. Nem hiszem, hogy a kanáriknak különlegesebb bánásmódra volna szüksége, mint a többi díszmadárnak. Az egyik kanárim asztmás. Ezt egy állatorvos állapította meg, amikor elvittük hozzá, mert iszonyatos hangokat hallatott szegény. Adott valami cseppet a csőrébe a biztonság kedvéért, de azt mondta, hogy inhaláltassam... egy ideig csodálkoztam, de aztán inhaláltattam. Vettem egy kis, gyógykalitkát. Beraktam a madarat, a forróvizes edény mellé raktam és letakartam. Nem voltam meggyőződve róla, hogy nem pusztul el, de reménykedtem. A vége az lett, hogy abbahagyta a zihálást és sokkal jobban lett. Azóta csak egyszer kellett megismételni a kezelést. Lehet, hogy nem mert többet zihálni? :)
Üdv. mindenkinek!
Előzmény: Flora (352)
Flora Creative Commons License 2002.06.04 0 0 352
Nem untatsz, legalábbis engem nem, hiszen én kifejezetten ezért nézek be ide... A panaszom ugyanez, én is mindent angolul tanultam meg a kanári-tartásról, 99 %-ban a www.robirda.com-ról, magyarul semmit sem találtam. Lehet, hogy azért van ez, mert manapság nem nagyon veszik a kanárikat Magyarországon - de erről canary1 biztos megbízhatóbban tudna nyilatkozni. Azzal egyetértek, amit régebben írt ide valaki, hogy kanárit tartani - úgy, hogy évekig egészségesen és jókedvűen éljen - viszonylag nehéz, mert elég érzékenynek és igényesnek látom.
Előzmény: zeg4 (351)
zeg4 Creative Commons License 2002.06.03 0 0 351
Úgy látszik a kanári nem jár egyedül... nekem is van két törpepapim (gondolom Vakeger ezt érti szerelem-madár alatt), de egy kicsit már megbántam, hogy megvettem őket. Nagyon "édes-pofák", de a hangjuk sajnos az enyhén szólva idegesítő. Külön szobában kell őket tartani, mert "összegerjednek" a kanárikkal. Szóval nem is nagyon tudok foglalkozni velük. Már gondoltam arra, hogy elajándékozom őket, de nem visz rá a lélek.
Mindig szerettem volna papagájt, de rájöttem, hogy a kanárik valóak nekem. Nem síkítanak a fülembe, nem szedik szét a bútort, nem ütnek lukat az ujjamba de nagyon kedvesek és igencsak meghálálják a gondoskodást. Nyugodtan ki lehet őket engedni és amikor megvolt az egészségügyi repülés, már mennek is vissza. Volt idő, amikor minden szombaton "medence-partit" tartottak. Kiraktam a radiátorra egy vízzel teli tálat és indult a vad fürdőzés. Télen amikor a radiátor meleg volt, azon száritkoztak. Egyszer sikerült az eseményt lefényképeznem.
Remélem nem untatok senkit a kanáriaimmal, de nagyon kevés hely van, ahol erről beszélni/írni lehetne. Nem tudom, hány ember tart kanárit, de úgy vettem észre, hogy igencsak el van hanyagolva a "téma", nincs egy értelmes kanáris könyv (speciel amerikából hoztak egyet nekem, ott legalább háromféle kanáris kiadvány is volt), ha beírom a keresőbe, hogy kanári, akkor 99%-ban a Kanári szgt jön be. Nagyon remélem, hogy csak én látom roszzul... Sziasztok!
Előzmény: Vakeger (348)
legocska Creative Commons License 2002.06.03 0 0 350
Köszi kedves Canary1!

Igazából a páromat szeretném meglepni egy kismadárral, és neki a Fischer tetszett nagyon.De ezek szerint kilőve.
Tulajdonképp egy kedves, ragaszkodó, egyedül is tartható kisebb méretű madárkát szeretnék neki, aki őt választja párjául. Ez fontos. Milyen fajták jöhetnek szóba?

Előzmény: canary1 (346)
canary1 Creative Commons License 2002.06.03 0 0 349
Csaó Mindenkinek!

Örülök, hogy ismét kezdünk a kanárik felé orientálódni (nem véletlen a nicknevem), bár megvallom őszintén, én minden tollas láttán nagyon tudok repesni. Terepre is viszonylag sokat járok, ott pedig aztán nincsenek kanárimadarak.
Kedves Vakeger! Szeretném a bocsánatodat kérni, amiért nem válaszoltam e-mailedre, hidd el, nem szándékosan tettem, hogy az igazat megmondjam, egy kissé kezdő vagyok az elektronikus levelezésben. De gyorsan tanulok...
Díszmadárkiállításokkal kapcsolatos legjobb info a www.diszmadarmagazin.hu címen érhető el.

Üdv:

canary1

Vakeger Creative Commons License 2002.06.02 0 0 348
Kedves madarárkedvelők! Eddig sohasem sikerült hozzászólnom, mert valaki mindig megírta a kérdéseimet, így feleslegessé váltak. Új vagyok itt, de már régen olvaslak benneteket. Egyszer a Canary 1-nek írtam emilt, de nem válaszolt. Akkor akartam kanárit venni, azóta eltelt 3 hónap és úgy vagyok, mint zeg4, már 3 van, és nagyon sajnálom, hogy elszalasztottam egy fantasztikus negyediket! Azóta róla álmodom és boldogtalan vagyok. mindenhol keresem.Ezért kérlek benneteket, kik jólinformáltak vagytok, közöljétek a kiállítások idejét, helyét, biztos nem csak engem érdekelne. Zeg4-nek üzenem, ne tartsa vissza magát, mert esetleg nem találja meg többé azt, amelyik annyira tetszett. Hol lehet szép kanárikat venni? Nekem a három nagyon okos, kinn szálldosnak de maguktól bemennek, amikor lejárt az idejük. Ezt nem mondhatom el a szerelem-madaraimról, akik nem túl okosak, az tény, de gyönyörűek. Csak a hangjukat tudnám feledni!!!! Aki tud esetleg a tüzesfarkú astrildomnak vőlegényt, kérlek szóljatok.Köszönöm,üdv mindenkinek.
zeg4 Creative Commons License 2002.06.02 0 0 347
Sziasztok madárbarátok!

Kedves canary1! Csatlakoznék Flora hozzászólásához. Első kanárim, megboldogult Popicsek, nagyon közvetlen kis állat volt. Mindig ki kellett engednem, állandóan a fejünkön ugrált, és még a nevére is hallgatott... Nagyon el lett kényeztetve, szinte családtag volt.
Sajnos nagyon hamar elpusztult. Ennek már öt éve.
Jelenleg négy kanárit kényeztetek, és mind a négy külön egyéniség. Sajnos ők már nem olyan szelidek mint Popicsek volt, de azért nagyon szeretem őket és így is elég szórakoztatóak. Félek, hogy nem állok meg a négy kanárinál... mert négy kanári, nem kanári...:) Szerencsére elég nagy kalitkában laknak, bár mint tudjuk nincs elég nagy kalitka. Mind különböző színű, és ha meglátok valahol egy különleges színt, hát igencsak vissza kell fognom magam, hogy ne vegyem meg.
Mi a véleményed/véleményetek a madaraknak készült süteményekről? Szoktam venni, mert nagyon szeretik, de nem tudom, hogy jót tesz-e nekik.

Előzmény: Flora (323)
canary1 Creative Commons License 2002.05.31 0 0 346
Halihó Legocska!

Amennyire én tudom, a Fischer-törpepapagáj (Agapornis fischeri) , bár papagáj, valóban nem tartozik azon madárfajok közé, melyeket az értelmi szintje végett érdemes lenne egymagában tartani. Arra ott vannak az amazonok, jákók, kakaduk stb. A törpepapagájok a fiókakort leszámítva párban élnek (egy életre választanak maguknak társat), nem véletlenül kapták az angol illetve a német nevüket. Az angol Lovebirds-nek vagyis szerelmes madaraknak hívja őket, míg németül Unzerttrennlich a nevük, ami ha jól vagyok informálva, elválszthatatlant jelent, tehát ha ilyen madárkát szeretnél tartani, minimum két példányról kell gondoskodnod. De talán a legjobb megoldás, ha egy nagyobb röpdében akár huszat-harmincat helyezel el, s majd ők alakítják ki a kapcsolataikat, mely aztán egész életükön át "elkíséri" őket. Ha valóban komolyan érdekelnek eme csodálatos, ám annál kellemetlenebb hangú papagájok, akkor küldj egy e-mailt, és én "adok" neked néhány ezzel a fajjal foglalkozó tenyésztő címét és telefonszámát.

Remélem, tudtam segíteni.

Üdv:

canary1

Zolcsi67 Creative Commons License 2002.05.31 0 0 345
Sziasztok!
Rég jártam erre, némi nettelenség miatt...
A lényeg: új munkahely, lakásból átalakított iroda Kelenföldön, egy bérház 3. emeletén, vörös vércsékkel! Valahol a padlástérben fészkelhetnek, mert állandóan az ablak előtt röpködnek, néha le is száll egy gyönyörű hím példány az ablakpárkányra. Egyszer leülök egy fényképezőgéppel, megvárom, és lefotózom! :-)
legocska Creative Commons License 2002.05.30 0 0 344
Bocs, a FISCHER papagájra gondoltam, természetesen
Előzmény: legocska (343)
legocska Creative Commons License 2002.05.30 0 0 343
Szasztok!

Szeretnék némi infot begyűjteni a Ficher papagájról, mint fajtáról. Mennyire intelligens, barátságos, igaz-e, hogy csak párban szabad tartani?

puszpáng Creative Commons License 2002.05.29 0 0 342
Csak most tudtam jönni, gondolom az állatorvost közben már megoldottátok, remélem jól van a madárka.
Az ígért recept:
>20dkg darált nyers marha hús, vagy birka, esetleg ló. Sertést és szárnyas óne a fertőzés veszélyek miatt.
Ebbe egy vagy két nyerstojás sárgáját belegyúrmázod, a fehérjét megfőzöd és hozzá reszeled. Kekszporral keményíted, hogy hurkák formázhatóak legyenek a masszádból. veszel takarmány meszet, vagy a patikában calciumfoszforikumot, és ebből egy jó másfél evőkanállal beleteszel. A tojás héja fiatal madaraknak emészthetetlen ezért kár adni. Ugyancsak a takarmány boltban lehet kapni a Bábolna Rt által forgalmazott vitaminkombinált port, nekem bevált, asszem Vitakombi a neve. A vitaminok mellett nyomelemeket is tartalmaz. Én jól erősen megszórom ezt a masszát. Tyúkhúrt, pongyolapitypang, fehérhere, stb levelét is darabolhatsz bele, mintha petrezselymet aprítanál, kb. az egész masszád 1/8 része mennyiséget.
Sok szerencsét!
Előzmény: Zoltan51 (338)
Dulifuli Creative Commons License 2002.05.28 0 0 341
Szerintem ide is lehet nyomatni infót a ragadozókról, feltéve persze, hogy nem egész könyvről van szó. Biztos nem csak engem érdekelne.
Előzmény: canary1 (340)
canary1 Creative Commons License 2002.05.28 0 0 340
Üdv Spar !
Rég hallottam felőled.

Be kell vallanom férfiasan, az idei költési szezon nem nekem kedvezett. Mozambik csicsörkéim mindössze a tojásrakásig jutottak el, hogy mi okból, nem tudom, de a tojók nem voltak hajlandóak megkotlani, s így minden gyűrüm megmaradt. Kanáritojóim közül (erdetileg huszan voltak, egyet karácsonyra a másvilágra küldtem) csupán öten mutattak ingerenciát a fészkelésre, bár ők sem remekeltek, eddig 21 fiókát gyűrűztem le, a többiek -mármint a tojók- bevedlettek, amit persze egy kicsit korainak vélek, szemben a megszokott július végi-augusztus eleji tollhullatás időpontjához képest. Még januárban keltek csicsörkehybridek, egy afrikai fajtól, melynek magyar neve felől eddig még nincs tudomásom. Latinul Serinus flaviventris-nek hívják. Három fióka volt, de a tojó sajna rosszul nevelt, ezért elhervadtak alatta a picinyek. Ugyanettől az apától , de másik tojóval, van egy csodaszép pasztám, tavaly április 19-én kelt, ugyanúgy nézen ki, mint faterja, mármint ami a rajzolatot illeti, csakhogy ami az apján sárga, az ennél a hímnél fehér (és hallanád, hogy milyen szépen énekel), a hát és a dolmány a vadszínű zöld helyett ezüstös kék. Viszem az idei Országos Bajnokságra.
Természetesen idén is lesz énekeskanári verseny, valszeg karácsony és szilveszter között valamikor, tavaly voltam december 30-án, nagyon szuper volt. SMS-ben elküldöm a szervező telefonszámát (Maróti Béla), nála minden fontosabb információ felől érdeklődhetsz.
Viszont egyszer említetted, hogy van valami anyagod a törpesólyomról, nos aztat mail-ben elküldhetnéd, melyet előre is köszönök, ja és persze érdekel a karvalyról készült könyved is!
Még annyit, hogy most hétvégén megyek parlagi sas és fekete gólya fészket keresni, illetve a meglévőt kontrollálni, kívánj(atok) szerencsét !

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

sparrowhawk Creative Commons License 2002.05.27 0 0 339
Szia Canary1 barátom,
Idén elő rukkolok egy két érdekes dologgal a kiállításon, ha minden jól megy. Eddig három fészkelésből gyűrűztem pasztákat le. Mivel nálam többségében szabad szerelem van, majd vedlés után derül ki, hogy ki volt az apa:) Egy fészkelésnél tudom, mert az külön párban voltak és az olyan a hibridjére vonatkozólag, mint annó a te szépséges ezüstpasztáid:) Bár ez zöld gloszterre lett ráhozva, de így is szép. Ettől a formációtól minden évben van füttyösöm. Van két kétéves hímem, azok csúcsok füttyileg, igen széles a repertoárjuk:)
Egy ezüst tojótól most repült ki három fiatalom, de nem tudom még bahatározni a fedezőmén:) kilétét, vegyesen vannak a röpdében... Bár a fiatalkori tollruha a egyértelműen ricés:)
Tegnap kellt egy fehéropál tojótól is ki fiókám, remélem piros arcú volt az apa, mert akkor lesz mivel kiállítanom, még ha tojó is lészen a madárból.
nem tudod idén is lesz fütty verseny? Most be tudnék nevezni egy 12-es kollekciót, melyeket két éve fülemülével tanítottam, nonstop magnóról. Most három utca hoszban hallható csattogásuk, igaz nem éjjel:)
Epiferitől jön most két sárga tojó, egyszínben, bár ezek már csak jövőre jöhetnek szóba mint pasztadonor:)
neked mi lett idén?
október végére tervezi klubunka a kiállítást, vagy november elejére. nemtom Anti hogy tudta a termet ledegradálni. Majd felhívom, mert a héten megint nem tudok menni gyűlésre, várnak a görbecsőrű fiókáim...:)
Ha van érdekességed mélezzél
szí spar
Előzmény: canary1 (333)
Zoltan51 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 338
>A dolmányos varjú fiókát szerintem húsos keverékkel kéne etetni én is most kaptam egy jó receptet, ha érdekel elküldöm vagy a madarat is szívesen bevállalom!

Köszi a segítséget, a receptet megköszönném. Eddig száraz kutyaeledelt és dióbelet kapott, szerencsére jó étvággyal eszik. Érthető módon sok vizet is iszik.
Közben kiderült (szülők ott voltak mellette többször), hogy nem varjú, hanem szarka az istenadta fióka.
Holnap keresek egy madárgyógyászt, aki a sérült lábát ellátja. Ilyet tudsz-e esetleg?
Ha már meggyógyult, élni fogok a bevállalási ajánlatoddal, hacsak nagyon szívünkhöz nem nő a madár ...

Előzmény: puszpáng (337)
puszpáng Creative Commons License 2002.05.26 0 0 337
Sziasztok!
Zoltan51!
A dolmányos varjú fiókát szerintem húsos keverékkel kéne etetni én is most kaptam egy jó receptet, ha érdekel elküldöm vagy a madarat is szívesen bevállalom!

Sehonnai Bitang Ember!
Lehet, hogy gyurgyalag szerintem az hasonlít legjobban a jégmadárra és homok- vagy agyagfalakban költ, ami elképzelhető sziklás helyek környékén. Bár ha a feje csak szürke/kék volt, nem színes lehetett akár szalakóta is ő sziklanyílásokban is fészkel.

Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2002.05.26 0 0 336
Esetleg a mátyásmadár?
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (335)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2002.05.26 0 0 335
Macskával! Ha úgyis sok van... :-) Bocs!

Nekem is segíthettek: jégmadárnál nagyobb, hasonló felépításű, aránylag hosszú csőrű madár szürke/kék fejjel és zöld sávval a szárnyain? Sziklás helyen matatott Pomáz környéki Kőhegyen. Mi lehet?

Előzmény: Zoltan51 (334)
Zoltan51 Creative Commons License 2002.05.25 0 0 334
Sziasztok!
Segítenétek? Találtunk a kertben egy repülni még nem tudó, törött lábú madarat. Mintha dolmányos varjú fióka lenne. Úgy néz ki, már repülni tanult, és közben sérülhetett meg.
Mivel rengeteg a macska a környéken, keresünk valakit, esetleg madárvédőket, aki ért hozzá és befogadná.
Addig is, mivel etessük?
canary1 Creative Commons License 2002.05.24 0 0 333
Helóka !

Remélem, nem döglődik a topic, netán mindenki elkezdte a nyári szabadságolásokat?
Egy hete kikeltek a balkáni fakopáncsaim fiókái, az április végén lelt hollófészekből már kipattantak a fiókák, mindenfelé frissen kirepült feketerigófiókákat látni, a városok nagy épületei között pedig hangosan sivítozva nyilallnak a hónap elején megérkezett sereghajtó sarlósfecskék, egyszóval befejeződött a tavaszi madárvonulás és amerre csak a szem ellát, minden madárpár fiókaneveléssel van elfoglalva. Azért a fülemülék még javában dalolnak, különösen az esti és éjszakai koncertjeik szívbe markolóak számomra. Hát röviden ennyi...

Majd még leszek.

csaó!

canary1

canary1 Creative Commons License 2002.05.10 0 0 332
Szióka !

Hát feketerigó az, amelyik nem eszi meg a gilisztát ? Na de ilyet...

Az érdeklődők (vannak ilyenek?) kedvéért megemlíteném, vasárnap, 2002. május 12-én Monoron kisállatbörze lesz! Én ott leszek.

Üdvözlettel:

canary1

Dulifuli Creative Commons License 2002.05.07 0 0 331
Szia, Móni!

Biztos, hogy a Te madarad feketerigó? Mert az, hogy ennyire szereti az almát, még lehet egy kisebb jellemhiba, de ha nem eszi meg a gilisztát, az már súlyos!
Én díszmadaraknak való magkeveréket szórtam ki télen, és a boltban kapható gabona-pehelymixet, azt ették.

Előzmény: mónimini (329)
canary1 Creative Commons License 2002.05.06 0 0 330
Halihó SHReK !

Röviden a csicsörkékről. A mozambikok színezetben már fiókakorban és már fészekben is szüleikre hasonlítanak, hátuk zöldes, hasuk sárgás, ám sokkal halványabbak. A sárga farkcsíkjuk igen fakó ekkortájt. Az üzletben általad megfigyelt madarak nagy valószínűséggel nem mozambik csicsörkék, mert bár farkcsíkjuk sárga, az egész madár alapjában véve szürke benyomást kelt. Rokon faj, magyarul úgy hiszem, angolai csicsörkéknek hívják őket (Serinus atrogularis), méretük is a mozambikokéval megközelítőleg azonos. Van egy másik faj, Serinus albogularis (magyar neve előttem még ismeretlen), színezetben az előzővel majd azonos, de a farkcsíkja nem élénk sárga, hanem zöldes árnyalattal futtatott sárga, és 15 cm-es testnagyságú, tehát jóval nagyobb a mozambiknál, vagyis kanáriméretű.
Röviden ennyit, majd még jelentkezem.

Üdv:

canary1

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!