A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Amíg valaki nem viszi Kínába a gyártást az olaszoktól, nem tudnak jót gyártani. Náluk a fejlesztés bizonyos területeken egyenlő a lopással. Vegyesvállalati formában tudsz csak gyártatni bármit, ráadásul többségi rizses tulajdonnal. Bármilyen know-how, tudás automatikusan a birtokukba kerül. Fejleszteni csak azokon a területeken akarnak és tudnak, ahol komoly kínai tőkeérdekeltségük van, ill. valamilyen okból kifolyólag érzik az embargók hatását.
A gondolkodásuk iszonyatosan racionális, milligrammra kiszámolják a felhasznált anyagokat. Azért van nálunk annyi kínai selejt, mert mi általában azonosítjuk őket a szeméttel (én is...), és az óccót vesszük tőlük. Tudnak ők bármit gyártani, és gyártanak is. A luxury szegmensben nem nagyon fejlesztenek otthon, inkább megvesznek mindent. A kávé (ezen a szinten mindenképp) luxusnak számít, azt importálják, bár hallottam, hogy termesztenek is. A gondolkodásuk állami (népi) szinten még nem képes befogadni az európai ízlést. Első az ár és a haszon, meg a koffein ;-)
Szóval, meg lennék lepve, ha igazán jó (mondjuk ECM, LM, Faema szintű) gépeket konstruálnának...
Az biztos, hogy egyelőre az olaszok messze komolyabb gépeket gyártanak.
Ha az áraik elfogadhatóak maradnak, akkor a kínaiak nem tudják őket megszorongatni csak a tucat kategóriában.A fizetések pár év alatt többszörösére emelkedtek.Már kínába viszik a gyártásokat sok területen.
néha úgy érzem nektek egy k nagy lábbal tekerős, biciklivázas, sok áttétes szobakávéfőző lenne az álommegoldás, amivel mechanikusan, egyedi profillal lehet átküldeni 9 baron a hidegvizet k lassan a kávépogácsán :)
valszeg nem is elképzelhetetlen egy ilyet megépíteni. lehetne a neve pl parcioni ultrapedual.
Ha valóban komolyan gondolod, akkor szerintem kis kapacitású, otthoni használatra szánt pörkölőket lenne érdemes behozni, mert ezekből elég szűkös hazánkban a kínálat és talán kereslet is lenne rá. Természetesen elérhető árú és minőségi termékre gondolok, mint például ez vagy ehhez hasonló: http://www.home-barista.com/home-roasting/exploring-huky-500-coffee-roaster-part-i-t20245.html
nem tudsz dönteni, hogy milyen kurva drága masinát vásárolj. csak próbálok segíteni. ha már ennyire bejönnek a custom megoldások (gondolok itt az üveg oldal lapra), akkor inkább rendelj be egy Speedstert.
mobilon szokott ez lenni, hogy nem küldi el, üres szövegdobozt dob be... de ott működik, hogy visszalépek a böngészőjében és megmarad a szöveg... kijelölöm... mentem... :DDD
bakker... a zIndeksz fórummotor benyelt egy oldalas esszét amit a kínai stregáról és hasonló magasröptű gondolatomról írtam.... francba, nincs kedvem újra fogalmazni... nem is tudnám szerencsétekre :DDD
A topic egy része a 'geek' kategória. Ezzel nincs addig baj, amíg nem feledjük, hogy nem csak mi vagyunk, nem csak a mi igényeink léteznek, hanem egy normál kávéfogyasztóé is, akinek kisebb költségvetésből kell gazdálkodni.
A kérdőjellel van a baj a mondat végén, 3 felkiáltójel a helyes. De ez nem csak erre a témára igaz, Kína borítja a világ elképzelt jövőjét azzal, hogy szabaddá válik.
mivel nem próbáltam GS3at, igy nem tudom. LM gépből ittam kávézóban, arról tudok nyilatkozni.
Sok oldalas diskurzus volt már erről többször és az lett a konklúzió, hogy egy jó kisgéppel tökéletes espressot lehet húzni, max tökölni kell vele. A nagyobb/drágább gépek előnye a sorozatos kávéfőzés lehetősége, a kényelem, és hogy nem kell annyit p.csölni vele. Akkor ez nem igaz? :o
nem lehet, most egy darabig új királya lesz a topiknak :)) , de nem borzolom a kedélyeket, én most egy darabig kilépek a read only fázisból is szerintem.
értem ezt úgy, hogy egyszerüen nincs akkora különbség egy GS3al főzött kávé és egy szilviával főzött kávé között, mint egy "jobb" hifi erősitő meg egy high-end erősitő között.
én örülök, ha vanna újak, nekem egy dolog nem tetszik: ne vigyük el high-end-be a fórumot, pár napja még mindenki ki volt akadva a 8eFT-os VST szűrőn, most meg már GS3akkal dobálózunk. :/
"...Pedig ki, hen ti vagytok ebben jártasok..." - gondolom, ez a "Pedig ki, ha nem ti vagytok ebben jártasok" akart lenni:-)
Igen, jártasak vagyunk, de pl. én még ebben a műfajban (kávégép, daráló) nem hallottam kínai gyártóról. Tán a tavalyi, milánói kávékiállítás után mondta egy ismerős, hogy látott ott kínai gépeket, de az szánalmas koppintás volt mind.
Egyébként meg én természetesen elhiszem, hogy a magad területén khirrály vagy, de ez a "...kiváló kínai kapcsolatokkal rendelkezem...","...Felejtsétek el, hogy csak gagyi létezik kint...", stbstb. - különösen így, az első itteni fórumos napodon nekem kicsit erős belépőnek tűnik...kevesebb több lenne...nem lehetne kicsit szerényebben?
Ehhez neked kellene kutakodnod szerintem, mert Kína akkora, hogy innen rálátni lehetetlen.
Az világos, hogy be fognak járni illetve bejártak már egy utat, ami a bérmunkától indul. Kérdés hol tartanak most.
Mivel az ország gazdagodik (bár nem egységesen), könnyen lehet hogy a kávébiznisz is rohamosan fog fejlődni. A japánok pl sok kávét fogyasztanak, és ez hatással volt az árakra.
Luigi mögött nem véletlen a japán hölgy második helye a cup tasting-ben.
Nálam a szempont, hogy a daráló (a darálmány minősége) egy fokkal legyen előbbre a gép tudásánál. Igy nem lép be egy korlátozó tényező, amivel a főzőből a maximumot ki lehet hozni.
Gyakorlatilag a kávézásnál sok esetben a 'mellékes' dolgok a fontosak. Pl a víz minősége, amit Datee (dzsezve-ibrik világbajnok) kartács hozott igen jól a felszínre. Bármit csinálsz, az mindig limitáló tényező lesz, és megjelenik az ízben!
Sok esetben egy 'mellékes' dolog sokkal jobban befolyásolja a végeredményt, mint maga a főző, érdemes tehát ezekkel foglalkozni.
Aki ismer, az tudja, hogy kiváló kínai kapcsolatokkal rendelkezem.Beszélem is a naylvüket valamennyire, mivel rendszeresn járok ki több, mint 20 éve és van irodánk is Shanghaiban már vagy 15 éve.
Nincs olyan kínai gyártó, akinek jó minőségű termékei vannak?
Azt be tudnánk könnyedén hozni jó áron.
Nem a gagyi tömegtermékre gondolok.
Felejtsétek el, hogy csak gagyi létezik kint.
A jó az nem kerül be ide.2008-ban 2 évig laktunk ki.
Rosszul írtam az előbb. a feleségem reggel tejeskávét főz minden reggel egy filteres főzővel.
Ahhoz csak kevesebb kávé kel.Imádom, hogy ehhez is be lehet programozni ezt a darálót.Most 2 és 5 mp-et megy.5 mp-re kell áűllítanom a mostani kávéhoz.Ezt változtatnom kell kávé fajtánként.Az örlemény minőségét is nagyon spécin be lehet ezzel állítani.Az Elektra játékszer volt ehhez képest.
Ez a bennmaradó őrlemény dolog minden ipari daráló kapcsán igaznak mondható, hiszen ott ez nem túl fajsúlyos szempont. De egy darálónál sok más szempont van/lehet, az első mindjárt az őrlemény minősége ugye. Abban azért a Mahlkönig nem mondható rossznak.
"...Kérdésem a következő: Hogyan nyílvánul az meg, hogy sok bennemarad. Hol?..." - a K30 profi, ipari használatra tervezett daráló (nehéz, masszív ház, dögnagy motor, 65mm átmérőjű kések, öblös babtartály, stb). Míg pl. egy otthonra amúgy kiváló Iberital Challenge őrlésteljesítménye alig 1g/sec, a K30 ennek az ötszörösére képes. Ez egyebek között a nagyobb késátmérőnek is köszönhető - de emiatt az őrleménykamra is nagyobb, s ott értelemszerűen több a pangó őrlemény, mint egy kisebb őrleménykamrában. Vedd le egyszer a darálód tetejét, nézz be a "gyomrába" és meglátod a valót...
Erre célzott a tesztelő (Jani), amikor leírta a véleményét.
Bármennyire ütögetem, szinte semennyi sem hullik ki belőle utólag.
Megpróbáltam minimális mennyiséget is belerakni.
Szinte semmi sem maradt benne.
Szívesen kipróbálom, ha leírjátok mit tegyek?
Nincs gramm pontosságú mérőm, tehát azt nem tudom megnézni, hogy ugyanannyi kijött e tömegben, mint ami belement, de majd elhozom a cégtől a levélmérlegünket.
"Minden eddigi dicséretem ellenére el kell keserítenem azokat, akik az eddig olvasottak alapján nyakukba vennék a várost (vagy az internetet ), hogy vásárolnának egyet otthonra. Ne tegyék! Ez a készülék otthoni viszonylatban az ágyúval verébre esete. Azok az előnyök amelyek professzionális megoldássá teszik egy vendéglátóhelyen, otthon hátránnyá alakulnak. A nagy méret, az adagonkénti darálásnál bennmaradó őrleménymennyiség (amely folyamatos működés közben nem érdekes), és amiről még eddig nem esett szó, a viszonylag magas ár miatt, véleményem szerint nem jó választás otthonra."
A VST tesztelés alatt. Az már látszik, hogy nagyon jó. A kérdés az, hogy a saját (Gaggia) duplámhoz hogy viszonyul? Idő kell még, mert duplát ritkábban főzik :-))
Pont a Kavekorzo tulajdonosa tesztelte a K30-at es a kis Variot is es az ő tapasztalata volt amit irtam. De reszemrol mindegy kinek hiszek, mert en meg Mazzer parti vagyok ha kavedaralorol van szo.:-)
Ertem. Erdemben nem tudok hozzaszolni, nem hasznaltam ilyet, csak tobb helyrol is hallottam, hogy otthonra nem praktikus a sok bennmarado orlemeny miatt.
A Vivalditól én is spontán izgalmi állapotba kerülök:-), de ettől függetlenül: Rocket R58, Vibiemme Domobar2B, Ouickmill Vetrano 2B, La Spaziale Vivaldi - ha választani kellene, hát...?
"az a helyzet, hogy ha 4-500 ezer forint körül akarnék dual bojleres gépet venni, a saját tapasztalataim miatt is biztos, hogy inkább a rocket r58-at venném. egyszerűen komolyabbnak tűnik, és nincs lutri. azért egy vetrano 2b-t megnéznék valamikor egy r58 mellett... sőt, akkor már a qm67-tel együtt, mert ha meg mégis hibátlan, akkor az a legolcsóbb db gép."
Egy ilyen tesztre én is kíváncsi lennék.
Mint írtam, én a karos gépbe szerettem bele.
Abban 4 literes bojler van.A fej Bosco gyártmány, mint a többiben.
Megnéztem az összes hasonló gépet.
Egyelőre az ár döntötte el, hogy melyiket vegyem.
Később kiderül, hogy jó választás volt, vagy sem.
Sajnos jelenleg Mo-on nincs túl nagy választék hasonló masinákból.
Elsősorben erre akarnék jobban fókuszálni.
A hyártó megígérte, hogy PID-essé varázsolja a gépem, amit idáig még senkinek sem tettek.
Az Elektrák alapból drágák, és sajnos, a lenyűgöző megjelenéssel próbálják leplezni a kissé foghíjas beltartalmat. Néhány éve használtam egy ideig egy ilyen (a képeden látható) Elektra kávégépet, és nem kis csalódást okozott, hogy nem volt benne OPV...
Faema vs. LaMarzocco.
Otthonra mindenképpen Faemát vennék. A LM professzionálisabb, kávézókba való (szvsz). Az a sok elektronika a kávékészítés élményét csökkenti. Unalmas egy bolondbiztos gép.
Az ideális helyzet az lenne, ami Digoland-ben van: Otthon elszórakozom valahogy, és ha profi(bb) kávéra vágyom, leugrom a sarokra inni egy jót.
Ha valaki leszedné az emblémát, tuti, hogy nem tudná megkülönböztetni őket.
A belső tartalom nagyon fontos.Ott érdemes keresgélni.
Az árak is nagyjából egyformák.
Azt kell megvenni, aminek itthon, vagy nyugaton a legjobb az ára.
Mikor az Elektrát vettem az itthoni ártól totál kiakadtam.Természetesen itthon akartam megvenni, de 35-40%-kal volt magasabb az ár.Próbálkoztam, de nem járt eredménnyel.
Igazából elsősorban csak a fórumosoknak szeretnénk segíteni.
Nem akarjuk olyan komolyan csinálni, mint mások.Raktáron sem lesz semmi.
Ha a cég ezt engedi,akkor csináljuk.A cégünk mérete van akkora, hogy komolyan vegyenek bennünket.A belinkelt kép alapján látható, hogy nem egy pesti garázsboltocska vagyunk.
A kávézás a hobbim, mint a hifizés is.A cégünk nem ebből él Ez a garancia arra, hogy jó árakat fogunk csinálni.
Az alább belinkelt bellabarista.co.uk oldalon (is) akadnak komoly összevetések. Talán épp ott olvastam régebben két "nehézsúlyú", minden földi jóval felszerelt HX-es gép összehasonlítását, melyben pl. csúnyán lefikkantották az egyiket, mondván, hogy annyi pénzért rakhattak volna bele minőségibb OPV-t, meg pressostatot...
Az Általad belinkelt GS3 ára 5000 Euro, a Domobar meg 2000.
Brutál ez a dualbojleres Vetrano is - ezen a szinten (is) nehéz a választás, itt már komolyan latba esnek a szubjektív tényezők (márkaszimpátia, tetszik/nem tetszik, stb). Szvsz a GS3 erősen túlárazott.
Én azt mondom, hogy mindenki olyan gépet vegyen, aminek a Mo-i árai és a cég szolgáltatása megfelelő.Sajnos sok esetben a Mo-i árak jóval magasabbak, mint pl a németeknél, angoloknál.
Találtam üdítő kivételt is.
Az Expolygon árai nagyon jók.Példa értékűnek is mondhatnám.Más hasonlóval nem igazán találkoztam.
Itthon a legolcsóbban 90000 Ft-ért lehet venni a Gaggia Classic gépet, az angolonál meg 222 EUR.
Mi most szeretnénk az Expolygonhoz hasonlóan olcsóbbak lenni a nyugati áraknál.27% Áfa mellett ez nem könnyű, de mi megpróbáljuk.Aki ismeri a cégünket, az tudja, hogy a hangsugárzókkal ugyanezt megtettük.Fél áron adjuk a német árakhoz képest.Nem igazán örültek nekünk, de ez picit sem érdekel.Nem kívánjuk szétverni a kávéfőző piacot, ezt megígérem, de azt is, hogy akinek kell jó áron Quick Mill gép, az bátran keressen privátban.
Mobil eszközön íróktól kérdezném nektek is hektikus a formázás forumba való íráskor? Két rendszeren (iOS, android), és 3 eszközön próbáltam de mindegyiknél előbb utobb megzavarodik. Nem tudom hol lehet az észrevételeket leirni, a Hibabejelento topikban nem reagálnak. Mondjuk ez igaz az egész fórumra.
Melegen konnyebb kiszurni a kakukktojast illtra. A magyar versenyen siman lehetett erezni a lulonbseget illta alapjan. Viszont ha kihult akkor csak az ilyen "fanatikusoknak" megy iz alapjan mint a Lajos. :D
Üdv atctrade! Hozzávetőlegesen elárulod az országon belüli hol/merre létedet? Akár mailben is, címem publikus.
A linkelt adatlapon szerepel egy kép, melyből nyilvánvaló, hogy a Quick Mill karos gépben ott figyel egy procon pumpa is, az mihez kell? Dugattyú feltöltés esetleg?
Van egy kis gondom a Fiorenzato Bricolettámmal. Eleve sokat kell hűtőcsapolni a géppel (minimum két kapus szécse), de mostanában a hűtőcsapolás közepén valahogy lecsökken a vízhozam, és a hűtőcsapolás kellős közepén elkezd emelkedni a hőmérséklet... :( Aztán elkapja a fonalat, és újra csökkenésbe kezd, de van hogy ismét csökken a hozam és 1C-ot is emelkedik, közben láthatóan vékonyabban csurog... Közben 4-5 kapus csészényi vizet elpancsolok (szegény szivattyú). Gondoltam hogy valami dugulás van, tersoneteztem, majd a gyantát is kicseréltem. Az eredmény ugyanaz. Szivattyú lehet a hibás? De nem mindig csinálja, van hogy tökéletesen erősen folyik, és folyamatosan csökken a hőmérséklet. Olyan mint ha levegőt szívna valahol.
Nemtom, miről van szó, de ha kávégépről, akkor élelmiszeripari célra alkalmas szilikont vennék. Ki tudja, 100 fok környékén milyen adalék oldódik ki a sima szilikonzsírból...
Déryné - retró. Krisztina krt.
Café Perté: iható risztrettó. Voltunk párszor, és stabilan jó ételek, kávé.
Franciás bisztróbelső. A pohár nem a 70-es évek szögletes dizájnja, hanem vizespohár alakú üveg. Érdemes kipróbálni.
Hát nem éppen. A pörkölő a Schleifmühlgasse 23 alatt van. Ha megtalálod a Naschmarkt bejáratát onnan pár sarkot sétálva egy gps vagy térkép segítségével könnyen oda találsz. Lehetőleg a piacon keresztül menj mert érdekes, bár szerintem túl van hypolva, a pesti jobb. Ott ülnek a turisták a tűző napon az éttermekben, eszik a halat, kagylót, rákot miközben a piac látogatói ott sétálnak köztük. Tők szűk az egész és rövid. Jo a reklámja, ennyi. Na mindegy.
Praktiker, Obi és tsai, illetve épületgépészeti boltok.
Nyilván illik tisztítani azokat a kenési helyeket, hiszen a kenőanyag a kopó részekbe beviszi a szennyeződést, ami által csak gyorsabban fog elkopni az.
Lehet hogy en rontottam el valamit, de mig Aeropress segitsegevel amolyan seizu mosogatole utanzatot birtam eloallitani, addig eszpresszonak ugyanez szinte felrobbant a grapefruit es szaritott narancshej izektol. Qrvafinom volt. Illata pedig az Etiopok egy reszere jellemzo elteveszthetetlen full parfum illat.
A központi egység (Ph. Intelia) zsírzására alkalmas - gondolom - szilikonzsírt hol lehet/érdemes venni?
Ill. hogy érdemes csinálni? Le kell először teljesen tisztítani (ölég gusztustalan..) a zsírozott részeket, vagy egyszerűen kenek rá ott, ahol már eleve be van kenve?
"altwien pörkölőben vásárolt Rossini blendre annyira ráéreztem..."
Hali, b@sszus, a múlt 7VG-n én is kint voltam, és pont ezt a KV-t néztem ki a honlapon én is, de a hétfőre tervezett KV vásárlást Bécsben elmosta az eső, így nem jutottam az üzletbe. Se egy ernyőt, se egy kabátot nem vittünk ki. /Ugye, ez a cég van valahol a bécsi Kunsthistorisches mögött, legalábbis a térkép szerint?/ Maradt KV helyett Monet és Brueghel az Albertinában + a Rosenberger ebédje..., Na, majd ősszel újra nekifutok.
Tudom hogy itt mostanában a gyümölcs íz trendi a kavekban (citrusfélék stb), de a bécsi altwien pörkölőben vásárolt Rossini blendre annyira ráéreztem, olyan szinten mandulás illata van hogy kortyolás helyett inkább azt szagolgatom. Nagyon kezes kávé, semmi trükköt nem igényel. A nagy robi tartalom miatt (65/35) az első jópár húzást alacsony hőmérsékleten indítottam de nem volt az igazi, aztán csak hagytam a GC-t felmelegedni, na azóta élvezetes az íze.
Az brutalis lett, ugyan en meg tudom inni, de szigoruan doglott Illy-vel osszekeverve!:-) Halistennek epp elfogyott, ha Ronin nem dobta ki, akkor visszahozom jatszani a maradekot, o meg kap helyette egy kicsit ebbol az Etiopbol es egy adag indiai SO-t!
Neha belekacsintok ebbe a spanyol porkoles vonalba, fokepp ha ottfelejtem a gepet mert forumozok epp!:-))) Aztan megtesztelem vele Ronint, de mar nem lelkesedik ezert a "pirtekaert" pedig egy eve meg volt hogy ilyenre kerte!;-)))))??
Lali baratunk tegnapi sikerenek tiszteletere a mai napot gondoltam elinditom egy Aeropress kaveval a szokasos eszpresszo helyett. Homero, merleg tegnap esti porkolesu Etiop kave elokeszitve. 8gramm/125gramm aranyban, 90mp alatt 91 fokos vizzel keszult az ital.
Megkostoltuk, probltam minden eromet osszeszedve lelkesen nezni a felesegemre, hogy na....!!! De....nem sikerult...:-( Ujra es ujra nekifutok, de mindig ugyanaz a vege, ez sajnos nem az en vilagom.
Aztan csurtem a daralon finomabb iranyba, keszult egy kapucsino. Szememet behunyva az elso korty utan a Belvarosban voltam, lattam Varady Tibit, a behorpadt oldalu LM gepet, hatam mogul besutott a reggeli nap, mintha a regi Printaban lettem volna. :-)
Utana jott egy eszpresszo ugyanebbol. Lassuk azt a "vadnarancsot" by GSA!:-) Tenyleg nagyot szolt!!! Pedig meg nagyon friss, de nem biztos hogy a hetfot megeli!
A tegnapi nap legokosabb cselekedete volt, hogy az utolso 20 dkg ketfele maradek Etiopjat magamnak poriztem meg!:-)))
Csatlakozom, hatalmas teljesítmény volt! Én büszke vagyok arra, hogy magyar világbajnok van a cup tastingben. Aki mást mond, arra nem kell figyelni, mert csak akkor lenne joga ócsárolni, ha már végigcsinálta volna ugyanezt.
Pár napja fogyott el a Moak Coffee Break - jó cucc!:-) A la Messicana a múltkor még nem volt elérhető, de kíváncsi vagyok rá, írd meg majd a tapasztalataidat.
Ezen a szinten mar rendkivul nehez megallni, hogy ne boffentsen oda neki az ember valami ordasat. A legjobb ehelyett belegondolni, hogy az elete es szemelyisege az igazi buntetes szamara, annal nagyobbat odab___ni nem lehet...
Ezert hat orvendjunk csak azon hogy megtaltosodott a zindex forum, es mar mobil eszkozon is fullextrasan formazhato a komment.
Míg Luigi világbajnok lett, gratula hozzá, itt pedig folyik flamm áradat egy említésre sem méltó trollkodás miatt, Siófokon jártam a Moak importőrnél. Egy csomag Coffee Break-el és egy másik csomag újdonsággal tértem haza.
Az újdonság la Messicana Extra Bar. A karakteresen dél olasz Moakot kívánják egy szelidebb pörkölésű vonulattal kiegészíteni.
Siófok nekem több-kevesebb rendszerességgel útba esik, ha van érdeklődő szívesen segítek a beszerzésben.
multkor belinkeltem neked, hogy kik indulhatnak, de láthatóan annyira nem érdekel a dolog, hogy ezzel foglalkozz (szerintem én jobb előadást tudnék prezentálni nálad bármilyen nemzetközi tudományos konferencián).
Gratulalok! Ezt a marketing lehetoseget azonnal meg kene ragadni, a CM mehet a vilagpiacra! ;) Talan egy uj szezonalis logo elkelne: kis fazon kiskanallal a kezeben egy hadsereg csesze mogott...
De komolyan, gondolom a polo miatt most a vilagban sok kavebuzi nezegeti a weboldalt...gyorsan tolni kene nemi angol infot, nemzetkozi szallitas lehetoseget.
En Zabadakkot is lattam, a hatso sorban bujt meg es egy brutal hosszu objektiv mogul lotte a fotokat, de en siman kiszurtam!!!:-))) Mikor nagyon izgalmas volt a verseny, akkor fellepett a mellé keszitett emelvenykent funkcionalo Saeco Magic gepre hogy jobban lasson.
Tőlem is kaptál volna sms-t, de nem találtam az új telómban a számod (basszus!).
Kedves feleségeddel örüljetek, élvezzétek ki! Gondolom a fiúk csatlakoznak majd a hozzátok, vegyétek úgy, hogy még sokan ott vagyunk veletek (a többiek meg nem számítanak)! ;)
bármennyire is hülyeségnek tűnik, nem egyszerű megkülönböztetni azokat, amiket ott a versenyen eléd raknak. amúgy meg ha adsz Lajosnak egy kávét, hogy mondja meg honnan származik, megmondaná. elhiheted, én már leteszteltem.
Most néztük végig a gyerekekkel a döntőt, s még így, hogy ismertem előre az eredményt is izgi volt! Lajos nagyon laza volt, bár alig mutatták, végig röhögtük, hogy majd szétcsúszik az asztal mögött. :D
Majd elmeséli milyen volt, de elnézve a többiek eredményét, nem gondolom, hogy egyszerű menetben volt részük!
Elvileg ha szerencséje van, elsőre különbözik a kettő (50% erre az esély), így azt a rutinosak könnyebben kiszúrják, de amikor kénytelen mind a hármat többszört is végigszürcsölni, eléggé kaotikus lehet már a nyelve :-)))
Nem issza meg, csak egy kanállal belekóstol, és utána kiköpi egy pohárba. :) Érdemes megnézni a videót! ;)
Három csésze kávéból két csészében ugyanaz van, egyik különbözik. Kóstolgatja őket, majd a szerinte különbözőt kiteszi előre az asztal szélére. 8 ilyen háromcsészés csoport van.
Érdekességképp megjegyezném, hogy a látszat ellenére a háromcsészés kóstolás sokkal nehezebb, mint a kétcsészés. Pl. állítólag a kétpoharas kóstolással az emberek nagy százaléka meg tudja mondani, hogy melyik pohárban van Coca és melyikben Pepsi, míg a hárompoharas teszten már igen nagy számban elvéreznek az emberek. :)
Semmilyen roncsolassal nem jar, par ora alatt megvan. Csak az a rohadt also szukito, azt nem birom mind a mai napig megszerezni, ugyhogy egy muanyag borzalom van odaacsolva. :)
Na es ha ugy alakitanad, ahogy a tobbseg: azaz megmarad a muanyag tartaly amire a dozer volt szerelve, es alulra egy szukito kerul? Ugy tovabbra is hozzafersz a garathoz es lehet karba orolni, ha ez a hepped. Nekem igy mukodik es bevalt. Igaz mericskelek, de az ettol fuggetlen.
Öööö... Természetesen a gyár adagolót használom, mindössze az utánőrlő lett kiiktatva. Semmi pangó őrlemény nem marad a rendszerben, a műanyag keverőkanál + ecset kombóval tökéletesen tisztára söpröm a garatot. Majd az pohárba pofozom, onnan töltöm a kosarat. Agyaltam régebben az LSM90-es dózermentesítésén és iberital-os jellegű csőrös megoldásra való alakításában. De így jobban hozzáférni a garathoz, könnyebb tisztítan, ráadásul a rögöket sem kell kutyulni mert az adagoló szétveri.
Szoval azt akartam írni az előbb, hogy az LSM szanaszét fosta az őrleményt a dózerbe, a Quamar pedig szépen potyogtat, ezért jobban tudom mikor elég a mennyiség.
Na de ha nem a gyari adagolot hasznalod, akkor miert nem szeded le rola? Konnyebben hozzafernel a garathoz is, raadasul nem lenne annyi pango orlemeny a rendszerben. Vagy felreertettem vmit?:)
Macerásnak találom előre méricskélni a mennyiségeket, inkább 2-3 duplányi babot tartok a beöntőben, erre naponta rázúdítok egy keveset. Nem is az adagolásnál szórja az LSM a kávét, akkor szórja (szinte kifújja) amikor darálok, és így nem látom pontosan a kipotyogó mennyiséget. Kávéja válogatja, de érzésre nehéz pont a duplányi darálmánynál megállítani. Ha bőven hagyom őrölni, akkor egy csomó őrlemény veszendőbe megy. Ha megpróbálom szűkre szabni a mennyiséget, akkor kosár megtöltésekor derül ki hogy hiányzik 1 gramm (pohárba pofozok, onnan töltöm a kosarat) - és újra lehet ráindítani és tisztogatni. Ebben határozottan jobb a Quamar.
8/8-as eredmény, pont a legvégén!!! Ha meggondoljuk, az összes kávés bajnokság közül, ez (cup tasting) a legkevésbé "technikai sport"...... Itt amit elér az ember, azt igazán magának, az adottságainak és a felkészültségének köszönheti!
Grat.!!! Mostmár irány a 'Spirits on WBC' 2013!!! ;)
Hű, Luiginak iszonyat nagy elismerés és gratula!!!
---
Csak hogy mindenki öröme meglegyen, a világbajnok tiszteletére sikerült egy hibátlant húznom a Cajamarcából! A kezdetihez képest egészen durvára őröltem, maradt a magasabb hőmérséklet, megjött a sűrű sziruposság. Köszi Casino Mocca! :)
Ha emlékezetem nem csal,hazánk ilyen jó eredményt "Latte Art" kategóriában még SOHASEM ért el,szóval NAGY gratuláció Juhász Edit kisasszonynak !!!!!!!!!!!!!!
Megint elfelejted, hogy a nyomásfokozó esetén nem ideális őrleményfinomságot használsz, te ezért turbózol!
Az itteni spéci szűrők űrméretben, és gyártási pontosságban emelkednek ki a normál használtak közül, ez már a fanatikusok világa ténylegesen. Hobbista szinten ezek mehetnek, de pl a teszteknél sem használunk/használok ilyet, és egy átlag barista sem.
A nej kerlek szepen nalunk megkerdezi, hogy hany grammbol csinaljon kavet, es kicsit, vagy nagyon tomoritse. Ennyi. Es megcsinalja. Egy tisztesseges eszpresszohoz nem is kell tobb. Nyilvan a tisztesseges es a "hubazdmeg" kozotti tavolsag megtetele mar komolyabb odafigyelest igenyel, de az meg vegkepp nem a nyomasfokozos kar kategoriaja. Tenyleg el kellene vonatkoztatnod ettol a hatalmas kuzdelemtol, mert itt rajtad kivul meg ember nem szenvedett vele ennyit, az biztos. :) A kavekeszites orom, nem kuzdelem. Az ar kerdeset is tuldimenzionalod, egy jo minosegu lsm90 daralo 25-30k, egy GC 40-50. Ez 70-80k. Nem mondom hogy keves, de egy olcso szamitogep, teve, vagy kozepkategorias telefon ara.
Amugy pedig most (is) ugyesen terelsz, ahogy monyesz irta, mert a kerdezonek daraloja es megfelelo kavegepe is van. Innen indultunk.
Egyébként átlagos embernek nem okoz gondot a nem nyomásfokozós kar, semmi görcsölés nem kell hozzá!
Én max öt csapolásból eddig be tudtam állítani a lefolyást, és nem tartom magamat zseninek. Azt se felejtsd el, hogy a legtöbb esetben az elrontott kávék is jobbak, mint egy 300-400ft-os vendéglátós eszpresszó.
A delikvensnek eszpresszóképes darálója van, tehát nem kell neki nyomásfokozós kar, mégis belekezdtél, hogy milyen jó az - és ezzel mondtál magadnak ellen!
Ma reggel agrssziv telefoncsorges ebresztett almombol. A vonal tulso felen megszolalo hang biztositott rola, hogy igen, sikerult olyan olajos feketere porkolnom a kavet, ami kimeritette a fogyaszthatatlansag fogalmát!:-) Igen, Ronin sem birta meginni!:-)))
/en vigan megiszom amugy, igaz felesbe mixeltem Illy-vel/
""Akkor ugye belátod, hogy itt nincs értelme reklámoznod?"
Eszembe sem hutott reklámozni. Mindig olyankor szólaltam meg, amikor egy kezdő és láthatóan nem kávéfanatikus és érezhetően kevés pénzt költeni szándékozó embert próbáltak lebeszélni az éppen neki való készülékről."
Nana, meg megbuksz mint Rottenbiller! Azért egy napra tudjál visszaemlékezni! Igy indult a flame:
Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy a crema perfetta edition mit takarhat? Ez egy nyomásfokozó lehet?( Egy imat Lux daráló mellé venném a gépet.) Ha hátrány mennyire bonyolult ezt kiiktatni?
Köszönöm előre is a válaszotokat!
Üdv. Brillante"
Brillante rendelkezik eszpresszóképes darálóval, írva vagyon a szövegben! De neked erre az volt a válaszod, hogy:
"Brillante, ugye érted?! Azért fejlesztette ki a nagynevű gyártó az egyik legjobb termékéhez ezt az eszközt, hogy aztán azt - az internetes folklórnak engedelmeskedve - az új tulajdonos kiszerelje és nagyívű mozdulattal a szemetesbe dobja!
Ha meg akarod spórolni a fórumon olvasható folyamatosan bővülő eszköztárú bűvészkedést, próbálkozást és kávé lefolyóba öntögetést, akkor ne változtass semmit a gyári kiépítésen. Próbáld meg kihozni belőle a legjobbat és közben bízz abban, hogy a gyártó mérnökei jobban értenek a kávéfőzéshez, mint az internet okoskodói.
Ha pedig nem a varázslás a célod, hanem a stabil minőségű eszpresszó készítés, akkor vegyél olyan középkategóriás (40-60eFt) gépet, amelynek nyomásszabályozós karja van. Sok bosszúságtól megkímél."
Ugye hogy azt írod, hogy a nyomásfokozó jobb eredményt ad, mint amit itt javasolnak, azaz hogy használjon nem nyomásfokozós szűrőt?
"Az a krém, amit az én nyomásszabályozós karom produkál, kicsit keményebb, habosabb, mint ami a normál karokból kijön. Viszont ha megkavarom, akkor pontosan olyan állagúvá válik, mint a normál karos krémhab."
Semmi szükség a crema turbózására, az úgy jó, ahogy kijön!
"Talán kicsivel tartósabb, jobban tapad a csésze falára, ami a jobb kioldódást jelzi."
Talán, vagy mégsem! Mitől lenne jobb a kioldódás? Attól hogy a durvább darálást eteted vele, semmiféle jobb kioldódásra nem lehet számítani! Az elméleted nem áll össze.
jóvan, már kezdtem hülyének érezni magam. eddig nekem sem sikerült előcsalni a valódi tudását (valamit tudnia kell, ha ezt választották a CM-fiúk). ma reggel véletlen durvábbra őröltem, így két perc alatt lefolyt a V60, azonban eltűnt a papír íz :) eszpresszóként az eszpresszó pörkölés egyelőre jobban tetszik.
Nagyon nehezen boldogulok a CM Cajamarcával. Tudom, érzem, hogy nagyon kiváló kávé, nem is rossz, ami kijön belőle, de valahogy nincs az a lepisilem a bokámat érzés. Játszok (szenvedek?) a hőfokkal, az őrleményfinomsággal, mindig változik picit az eredmény, mindig jó, de még nem tuti. :-(
Ezek azok a pillanatok, mikor picit megremeg a lábam, s azt hiszem, egy pumpás-pides géppel könnyebb lenne a dolgom, aztán valahogy beletalálok a tutiba és/vagy elfogy az anyag. Most a bé verzió a valószínűbb.
De nem baj, mert utána pont itt lesz a filteres verzió! ;-)
"Egyetértünk! Profiknak, csúcsratörőknek nem való, nekik nincs is rá szükségük. Ennyi!"
Akkor ugye belátod, hogy itt nincs értelme reklámoznod? Merthogy itt a hozzászólók 95, 6%-a csúcsratörő. Használd, ha szereted, de ne győzködj itt senkit, mert csak basztatásnak veszik.
2 éven keresztül használtam egy Saeco Gran Crema gépet, nyomásfokozós karral. Tény, hogy az ezzel készített kávé is jóval magasabb szinten van, mint a magyar "átlagkávézó" készít. Viszont meg sem közelíti az ugyan azon gépen rendes karral készített produktumot. Ez nem városi legenda, hanem saját tapasznyalat :)
A nyomásfokozó azért nem ad akkora ellenállást, mint a (megfelelő) kávépogácsa, a két ellenállás pedig nem biztos, hogy összeadódik.
A duplafalú szűrő nem más, mint egy keresztmetszet szűkítés a kimenetnél, szerintem ez kevésbé csökkenti a lefolyást egy tömör kávépogácsa esetében. A rugós szelepes megoldás már lehet, hogy inkább bekavarna.
Nem próbáltam, de gondolom az íze ugyanolyan lesz, a crema viszont csúnyább. Előnye nem lenne az biztos, viszont nehezítené az őrlemény belövését a megfelelő finomságra. Én nem vagyok maximalista, engem nem zavar, ha nem mindig tökéletes az eredmény, a lényeg, hogy azért jólessen az a kávé. De tisztelem azt, aki állandóan a tökéletesre törekszik, és őket inkább gátolná a megfelelő eredmény elérésében, mint segítené, pont a hibák elfedésével, ami ugye nem egyenlő a hibák megszűntetésével.
Ha az őrlemény nem elég finom, a kioldódás nem lesz megfelelő. Ennek két oka van: 1. a szemcseméret túl nagy, így kisebb felületen érintkezik a vízzel. 2.Túl gyorsan átrobog a víz a csekély ellenállás miatt, nincs elég idő a kioldódásra.
A nyomásfokozó szűrő csak az utóbbi problémán segít, és az általa elért eredmény valóban jobb, mint amit nélküle egy durva őrleményből kapsz, de nem olyan jó, mint amit egy megfelelően finomra darált kávéból elérnél. Ennél viszont nincs értelme használni, mert a lefolyás a ny.f. szűrő nélkül is megfelelő, a crema állagát viszont elb...a.
Azt mondom, van az ilyen szűrőnek létjogosultsága azoknál, akik nem akarnak komolyabb energiát belefektetni a kávékészítésbe, és megelégszenek szerényebb eredménnyel. A gépgyártók is rájuk gondoltak, amikor ilyen szűrővel forgalmazzák a kávéfőzőiket, mert ők jelentős vásárlóerőt képeznek, ezek az emberek valószínű többen vannak, mint azok, akik az ideírókhoz hasonlóan maximalizmusra törekednek.
Az nem baj, hogy lelkesedsz ezért a szűrőfajtáért, a baj az, hogy ezt itt teszed. A biciklis példánál maradva: mintha kerékpárversenyzőket győzködnél a mankókerék előnyeiről.
Még mindig nem láttad be, hogy te az őrleményfinomság nem kellő voltát ellensúlyozod a nyomásfokozóval. Márpedig más darálás más ízeket is jelent. Lehet hogy te nem érzed. Rendben, akkor igyad úgy, csak mást ne akarj megtéríteni!
Szerintem a Magic karja nincs 45dekás, annyi talán a gaggiaké sincs, ami kicsivel nagyobb és azonos anyagú.
Nem fogja fel,nem érti meg,nem ismeri be,hogy képtelen jó kávét főzni az egyébként biztosan szuper jó Gaggia Baby gépével. A kávé ilyen fokú "művészete" nem neki való,ezért is szenved a géppel,pedig egy Iberital daráló teljesen jó párja. Neki az internetes okoskodás,trollkodás való -> abban otthon van,kávéban csak a mű nyomásfokozóssal teljesít valamit.
"(pohárba pofozok, és a La San Marco-val sokszor nem találtam el a mennyiséget. Ha kidobó nyílás puceva után (műanyag keverőkanál+ecset) derül ki hogy kevesebb a mennyiség, akkor újra minden. Ha bőven hagyom menni, akkor egy csomó kávét kidobok. A Quamar nem fújja, szépen potyog a kidobón, pontosan tudom hogy mikor jó a mennyiség)"
Ezt nem teljesen értem. Az LSM-ben némi piszkálás (én kiskanál nyelével teszem) és egyszeri újraindítás után gyakorlatilag semmi sem marad. Pofozóban szintén 0 (ha ecsettel lesöpröd a középső műanyagra szóródó örleményt). Ha kiméred a szükséges kávét (ez lehet bármilyen adagolópohár is), akkor pontosan tudsz dolgozni.
Nekem nem szórja a kávét adagolásnál, közvetlenül szűrőbe pofozok.
Én úgy képzelem el a tudást, mint egy gömböt. A megszerzett tudás a gömbön belül van, azon kívül pedig az ismeretlen. Minél több tudásra tesz szert az ember, annál nagyobb lesz a gömb, emiatt egyre nagyobb lesz a felülete is, és mivel ezen a növekvő felületen érintkezik az ismeretlennel, egyre többet látunk meg (érzékelünk) azokból a területekből, amikről fogalmunk sincs. Következésképp: minél több tudásra teszünk szert, annál inkább látjuk, hogy mennyi mindent nem tudunk még. Akinek kicsi a gömbje, az okosnak hiszi magát.
De hogy ez most saját gondolat, vagy összeszedtem valahol, már nem tudom, Nobel-díjat nem kaptam érte, az biztos. :-)
Nem beszelve arrol a ket plusz ismerosomrol, akik a nalam tapasztaltak hatasa miatt vettek ket ujabb GC-t, ebbol egyikuknek korabban nem volt semmilyen, a masiknak pedig egy olcso krups. Mindketto elegedett, a kezdetektol. Na de mind1 is, nyilvan kenyelmesebb a sajat sikertelensegunket valami vilagmeretu osszeeskuvesnek betudni. :)
Ez netto hulyeseg, mar ne haragudj. Ha visszakeresed a hsz-eimet, latni fogod, hogy eletem elso karos gepe egy GC volt, kb 2? eve. Valami rejtelyes oknal fogva nekem semmilyen problemat nem okozott a legalabb szemre elfogadhato eszpresszo elkeszitese, mar a kezdetekkor sem. Az elso par alkalom nyugogledese SEM lett volna, ha hallgatok erre a sznob topicra es nem veszek doglott csibo milano style t ill egy szenne porkolt Freit. Igaz, egybol vettem hozza egy Mini Millt.
Persze fejlodni mindig van hova sot nekem spec. fizikai fajdalmat okoz a kovetkezo nap kivarasa, hogy ismet valami ujat es mast kostolhassak. Mert igen, soha nem tokeletesen ugyanaz a kave es fejlodni is van hova. Hala az egnek.
azért megnyugtattál! :D
örülök ha tetszik! nem tudom mennyi lehet egy ilyen újan de biztos nem ennyi :P
jó kávékat vele!
(majdnem ideírtam, hogy "már csak egy jó nyomásfokozó kellene mellé...")
:DDD
Az első benyomások a Quamar M80-as darálóról (kösz azazati a lehetőséget és kösz Toebee a szállítást). Szoval. Két súlyos egyéniséget, két LSM90-et vettem le a pultról amikor kiszedtem a Quamart a dobozból. Original, nulla perces, azazati kiiktatta nekem az utánőrlőt. :) Összességében határozottan pozitív a véleményem a darálóról, nem adom el.
Pozitívumok és negatívumok, egy LSM90-essel szemben. + sokkal kisebb, alig foglal helyet a pulton.
+ halkabb! Őrlés közben is, de a főleg a pofozó
+ nem szórja, fújja az őrleményt, ellentétben az LSM-el (pohárba pofozok, és a La San Marco-val sokszor nem találtam el a mennyiséget. Ha kidobó nyílás puceva után (műanyag keverőkanál+ecset) derül ki hogy kevesebb a mennyiség, akkor újra minden. Ha bőven hagyom menni, akkor egy csomó kávét kidobok. A Quamar nem fújja, szépen potyog a kidobón, pontosan tudom hogy mikor jó a mennyiség)
+ természetesen babtartály nélkül használom, nagyon jó öblös az a rész, 2-3 duplányi mennyiség belefér tartály nélkül is + jól tisztható a kidobó, műanyag keverő + másfél centis ecsettel 5 másodperc
+ az őrlemény minőség kiváló, a fokozatok kicsik - ebben is jobb mint az LSM.
Némi negatívum: - ha egyszerre sokat finomítanánk az őrleményen, a motor nem indul el. A megoldás: minden egyes finomító álítás után rá kell indítani, és onnan finomítani tovább, ismételt motor indításokkal... - az őrlemény állító műanyag lenyomós megoldása nem tetszik, legalábbis az LSM fém beállítójához képest (az nem löttyen, nem mozdul) - a filigrán kialakítás miatt picit löttyen, mozdul a pulton ha pofozom. Az LSM betontömbként állt a helyén.
Végső soron egy cseppet sem bánom hogy megvettem, azt hiszem elég jóbótvót 59-ért.
Nalam 90,5 es 91,5 korul keszult (pogit ero vizho). Nalam az allando iz a karamell es a grapefruit. Ezt meg rocketeer kollegaval allapitottuk meg kb egy hete, azota csak jobb lett. Kicsit elsimultak a savak, egyseges, selymes lett. Pont ma irtam, h a filter poribol is huztam egyet az r-58-on, az is nagyon ott van.
"De tényleg, szerinted hogyan lehet azt eldönteni, hogy két ilyen önmagában nagyon szép ábra közül melyik a szebb? Ez nem a tudásról és a képességekről szól, hanem valakik jó nagy pénzeket kaszálnak reklám és szponzori bevételekből. Ezért mondom, hogy lehet ezt világbajnokságnak is nevezni, de senki nem garantálja, hogy pl. a fórum olvasói közül ne lehetne ott bárki akár versenyzőként is, ha lenne pénze befizetni magát a versenybe."
"Amit készítenek az nagyon szép és irigylem is, hogy valaki ilyen ábrákat tud varázsolni a kávék tetejére. Szerintem kár megalázni őket azzal, hogy itt erőltetett,nyálas bíztatásokat lihegtek a nyakukba."
A mint szépsége majdnem mellékes, de ha többször ugyanazt egy ismeretlen főzőn, darálón kell megcsinálni ugyanúgy, az már valami! Ennek szól a 'nyálas bíztatás'!
Neked hónapok óta nem sikerült dűlőre jutnod egy Gaggiával.
Mi, tesztelők, negyedkiló kávéból dolgozunk a teszteknél.
Hol itt a hiba? Hát benned! Nem szégyen bevallani, hogy ügyetlen vagy!
És odafigyelés, ugyanúgy nélkülözhetetlen előfeltétel, mint a daráló! Valamint némi ízlés az alapanyag kiválasztásában, mert olyan bánatos német komposztszökevényekből, mint a Melitta, semmilyen gép/szűrő kombinációval nem lesz jó eszpresszó.
Szerintem 100 ezer alatt is meg felett is ugyanolyan maceras nyomasfokozos kar nelkul jo kavet kesziteni, mivel kell hozza egy jol beallitott daralo. Ha az nincs, akkor tokmindegy hogy Gaggia Classic vagy E61 gep van, nem tortenik csoda.
Youtube keresojebe usd be hogy paljoc! A csapolasok 99%-a 100%Arabica kavebol ment!;-)
Sikerült nekem is itthon lefőznöm végre a Casino Mocca esspresso pörköltjèt. Nyomásfokozó nélkül természetesen.:))
13 g 100 fok, nagyon jó kis citrus, kis keserű és egy új íz amit egyenlőre nem tudok hova tenni. Nyilván e téri rutintalanságom az oka de sebaj. Nagyon tetszik, bár kissé expenziv a mutatvány.
A DunningKruger hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél.
90°C-on, dupla eszpresszo, 20g-ból , fehér cukorrral. Brutál narancs, keserűcsoki és más nem is nagyon.
Itt bevetettem a VST 20g-os szűrőt is. Ebbe 23,5 g simán beleszaladt, így sikerült elérni, hogy azonos őrleményfinomság mellett azonos legyen a lefolyás ideje. Az íz; citrom, vadállatnarancs és keserűcsoki. Érekes módon itt, valamiért "tisztábbnak" éreztem az ízeket.
Kipróbáltam még 92 és 95°C-on is, de alapvető változás nem történt, csak az összetevők erősségének az aránya lett másabb, a savasabb rész csökkent, a csokis rész erősödött.
Nekem úgy tűnik az egyetlen dolog amihez valóban értesz az a hullámok gerjesztése. A valóságot úgy csavarod ahogy jónak látod. (Az itteni teljesítményed alapján semmit sem változtál az elmúlt években.)
Azta, egy hónap után is kinszenvedés a karos gépeddel kávét készíteni? Nem csodálom, hogy nem vagy jó véleménnyel róla.
Amit azért a hitelesség érdekében (is) tisztázhatnál, hogy - a különféle varázslatos nick-jeidről - miért szidod már évek óta (és ajnározod a nyomásszabályozós kart) azt a készítési módot amit csak hírből hallottál (ha feltételezzük, hogy legalább utánalovasol a dolgoknak mielőtt véleményezed. Amit a mai kommentjeid alapján aligha hiszek.).
tizenezres Gaggia Evolution-al is lehet tökéletes kávét készíteni! (saját tapasztalat)
itt messze nem a százezres gépekről szól a dolog hanem az idétlen nyomásfokozóról és azokról akik nem tudják hozzálőni az őrleményfinomságot és kicsit odafigyelni arra, hogy mikor optimális csapolni...
(szerintem)
nahh nekik tényleg nem marad más mint a nyomásfokozóbakapaszkodás....
megértem és őszintén sajnálom őket!
lehet, hogy a bányászlámpa búra is elrepedt kávépörkölés közben anno és ezért nem folytattad az ipart? ;D
Miért, te felkészületlenül szoktál egy konferenciára menni és ott úgy érvelsz?
Ha te leszólsz a kinntlevők közül bárkit, akkor neked kéne tudni, hogy mit szólsz le!
De segítek neked. Tanulj meg tökéletes tejhabot készíteni, ami a mintaöntéshez kell. Rajzolj le egy mintát papírra. Próbáld azt pontosan kiönteni. Ha ez megy, akkor próbáld meg ezt két egymás utáni öntésnél is megcsinálni. Ha idáig eljutottál, akkor jelentkezz.
Gaggiákhoz sem adnának, ha nem vásárolta volna fel őket pont a Saeco, akiknek legjövedelmezőbb ötletük volt a nyomásfokozó -- így érthetően büszkék rá, és sajnálatosan nem tudják a helyi értékén kezelni...
Emberek, fogadjuk el. Neki is van egy véleménye, nekünk is. Nem egyezik. Majd a kérdező topiklakó eldönti, hogy kire hallgat. Majd gyakorlatban is kipróbálja, amikor is kialakul a saját véleménye.
Szücsi, ugye érted? Ilyen eszközzel vajon miért nem közlekednek a felnőttek?
Mert megtanultak kerékpárt használni, és már nincs szükségük a mankóra.
A nyomásfokozó mankó.
Nem azért teszik be a mindenható mérnökök, mert csak így lehet kávét készíteni, hanem hogy az is tudjon értelmes kávét készíteni, aki még gyerkcipőben jár a kávékészítés terén.
Az a bökkenő, hogy a mankóval nem tudsz futni. Ha már megtanultál járni, muszáj eldobnod a mankót, ha értelmes sebességgel szeretnél közlekedni.
Tóth Sándortól Nizzából : "Juhász Edit és Járfás Miklós nem jutott a döntőbe. Holnap reggel tudjuk megtekinteni a pontozólapokat és addig nem kezdek elemzésbe."
Kérek szépen mindenkit,hogy vegyük komolyan es tényleg ignoráljuk az ilyen trollokat...tudom,hogy nem könnyű szó nélkül hagyni,sőt egy darabig szórakoztató is,de amíg reagálunk a hülyeségeire mindig vissza fog térni :)
Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy a crema perfetta edition mit takarhat? Ez egy nyomásfokozó lehet?( Egy imat Lux daráló mellé venném a gépet.) Ha hátrány mennyire bonyolult ezt kiiktatni?
Kedvet kaptam a kerdesedtol, csak en forditva toltam. Filter pori eszpresszonak. Azt kell, h mondjam, nagggyon jo. Kicsit meg jobban is izlett mint az eszpresszo pori :)))
Kicsit változott a program. Covim akit érdekel, jelezze legkésőbb kedd délig, kedd délután leadom a rendelést, szerdán érkezik. És onnét augusztuis 1ig nem lesz Covim szállítás.
Nem tisztem védeni,de ha valaki valakit leéget az már jó rég saját magad vagy.
Kiállítottad a szegénységi bizonyítványod már rég. Tényleg hagyd már békén itt az embereket,találj valami olyan elfoglaltságot ahol nem a sivár,silány kis életed frusztrációit tombolod ki virtuálisan több fórumban trollkodva.
Fiadnak uzenem, hogy ne haragudjon ram, amiert nem valaszoltam a leveleire, melyekben a P&Y kavek iranti erdeklodesenek, illetve azokkal kapcsolatos beszerzesi szandekanak adott hangot, csak haaat....tenyleg sorry...majd talan SID-ek....
Lesz péntekem egy utam Szekszárdra. Benéznék a Kávé Házába mert még nem voltam. Lehet vásárolni szemes kávét is? Esetleg tud valaki linkelni egy árlistát ami látom, hogy milyen kávét tartanak?
Örülök, hogy ízlett! Utána azért sikerült egy borzasztót is készíteni. Nem volt ihatatlan, csak durván alulextraháltam, fogalmam sincs hogy jött le az egész 2:20 alatt...
33 embernek nem kéne Nizzában helyet bérelni, ha szórakozni akarna, valamiért mégis teszi!
Ez a rendezvény felér egy tudományos konferenciával (www.worldofcoffee-nice.com), persze arra is mondható, hogy hóbortos bolondok járnak oda szórakoztatni egymást, mert máshol nem értik meg őket.
belőlem az vált ki csodálatot, hogy ha valakit nem érdekel valami akkor mi a francért fecsérel rá időt
1, megnézni/belenézni
2, csúfot beleverni...
időmilliomos vagy?
esetleg mégis érdekel? :-)
Ja, ez mar csak ilyen...vannak dolgok, esemenyek, rendezvenyek amik egyes embereket erdekelnek, masokat meg nem. Tenyleg dobbenetes, mar-mar erthetetlen kategoria nekem is, pedig en eleselmeju ember vagyok, barki megmondhatja!;-)))
Na a tegnap emlegetett Hausbrandt espresso vegre jol teljesit, csak nem hittem, hogy ennyire oda kell kormolni neki. 104fokon olyan mogyoros csokoladet produkalt, hogy majdnem harapdalni kezdtem. :) Vegul is a 70-30 magyarazhatja.
érdekes dolgot figyeltem meg: nyitott szűrőtartóval kicsivel "több" kávé jön le ugyanazokkal a beállitásokkal (a különbség minimális, igy lehet aki nem figyeli annyira, fel sem tünik). biztos hogy nem a tamperelésen/adagoláson múlik. gondolkoztam, hogy mi lehet, van pár tippem, pl: a crema ahogy folyik végig a fémen, úgy csökken kicsit a térfogata, a nyitottnál meg egyenesen a csészébe megy, igy ott nem esik össze az úton. Vagy, hogy zárt karnál a kar is ellenállást biztosit a kifolyó kávéval szemben, kvázi mintha sűrűbb lyukú szűrő lenne. Nem tud annyi kávé kifolyni a szűk kifolyón, mint amennyi jönne, ezáltal csökken a lefolyás sebessége. (Ez a jelenség szűrőfüggetlen, a dupla gaggia kosárral is ugyanez, sőt a szimplákkal is :) )
Jövő héten lesz LM döngölő tölcsér, javított méretekkel, tehát 41.6 mm furattal. Aki kér belőle, emailezzen. Műanyag 2000, nemesacél 4000.
Akinek az előző szériában probléma van a méretekkel és visszaküldi, ingyen felbővítem és ingyen visszapostázom. Csiszolni nem lehet, csak esztergálni!!
VST tulajok!! Ugyanitt VST tamper (58,35mm) is kapható most többféle nyéllel!!!
Na az elmehet olaszokhoz is, ahol egy templom aljában a kriptában volt kávézó. A mumifikált madár és macska meg ott volt kirakva s nézte az asztalnál ülőket...
"Ma reggel kóstoltam a Casino Mocca kávéját espressonak", erre írtam, hogy: "Mi is CM kávét húztunk". Szerintem egyértelmű, de ha nem lenne, akkor Casino Moccara gondoltam.
Hátha valakinek bejön még az olyan típusú kávézó ami be is van rendezve,( nem csak a fehérre meszelt falak és az olcsó bútorok sokasága sorakozik ), és mellesleg a kávé is vállalható, akkor látogasson el ide : http://www.secessio-cafe.hu/
Hát ez az! Épp ma beszéltünk erről yeahhh-vel, amikor nálam járt egy kis "magért" :)
Komolyan mondom továbbra is megható, hogy egy 15-16 év körüli kiszolgáló ilyen profin készít kávét, áll helyt egy vendéglátó egységben. Tisztelet a kivételnek nálunk az ilyen korú (és csinos mint az a hölgy!) csajok ha pultban vannak akkor csak majomkodnak, pasiznak meg telefont baszogtatják SMS, chat kitudja mi --- de biztosan nem a munka hőse ! :)
Pedog csinálnak, csak a vendégig nem jut el! épp Blaze írta, hogy az olasz kislány úgy kiburította az általa rossznak ítélt kávét, mint a pinty, és már csinálta is a másikat!
Tegnap felhívtam azazatit, hogy mi a helyzet az új La Scalával. Azt mondta, hogy még meg se járatta kávéval, úgyhogy azon nyomban indultam is hozzá. Mi is CM kávét húztunk vele, valami elkefélt jó volt, pedig találomra lett belőve minden. Cukor nélkül ittam felét, a másikat meg nádcukorral. Valóban elég savas és a szilvás ízt is a picike cukor domborította ki.
Egy rövid kérdés (csak mert beszálttam 1 db-ra a Saughassy féle beszerzésbe): a ridgeless nem esik ki a szűrőtartóból? Gondolkodtam melyik legyen, aztán ez volt az egyetlen praktikus érv.
Ma reggel kóstoltam a Casino Mocca kávéját espressonak, és nagyon ízlett. Cukor nélkül nem voltam elég kemény meginni, nagyon savasnak tűnt - még megpróbálom, de a cukor kisimította, és a kellemes gyümölcsöt éreztem benne. (16.5 gramm Faema mikrolyukas, és magas hőmérsékleti tartomány.)
Cukornak a következő fejlesztettem, mert a nádcukor nem bírja ezt a páratartalmat, és állandó jelleggel eldugítja az ikeás szóró csövét: hozzáadok kb fele arányban fehércukrot, és összekeverem. Így nem tapad, frankón működik.
úgy tünik számomra, hogy "write only" módban fórumozol. több ember megosztotta a saját tapasztalatát ezekkel a szűrőkkel. mit akarsz még tesztelni? többek szerint jó a VST, többek szerint jó az LM szimpla. szerinted nem, 8ezerrel többed marad kávéra. mit kell még ezt ragozni?
Hát eléggé nehezen. Kezdetben (a sok óccsósítási hsz-ekből) arra gondoltam, itt a topikon viszonylag sok józan tag van, de be kellett látnom, hogy egy szimpla netmarketing forgószélként söpör végig itt is...