A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Használt gépről mindig nehéz megmondani, függ az állapotától, az előéletétől, az adott márka általános presztizsétől. Egy Mazzer pl. ismert és elismert, vagyis egy azonos korú és állapotú Super Jollynál valószínűleg olcsóbb.
Ha Wega hirdetéseket nem találsz, akkor keress rá a Compak márkanévre,ugyanilyen kinézettel azon a márkanéven is árulják.
Ha nem tévedek, akkor ez 64 mm-es, síktárcsás, olyanokhoz érdemes hasonlítani. Ha fokozatmentesen állítható (úgy sejtem, igen), az előny, bár nem egyedi jelenség.
És végül kiosztom magamnak az egy hozzászóláson belül legtöbbször leírt "ha" szóért járó különdíjat.
sajnálom. Egyik ismerőm hordta be őket Olaszországból. Most is megy pár hét múlva. Nekem jelenleg is ki van helyezve belőle pár darab airbnb lakásokba Nem csúfolni akartam a gépet, szeretem, egyszerűek, nagyszerűek.
Nem tudom. Valszeg benne marad. De a vizlagyito gyanta is tudtommal csak annyit csinal, hogy a vizben levo kalcium es magnezium ionokat (amik a vizkovesedest eloidezik) natrium ionokra csereli. De vannak itt a temanak nagyobb szakertoi is.
A kerdes nem az volt, hogyan lehet klormentes vizet tenni a kavegepbe, hanem a legolcsobban lagy vizet, ami nem karositja a kavefozot. En erre reflektaltam. Es en ezt a modszert alkalmazom. De nalam nagyon finom a csapviz.
"honnan lehet legegyszerűbben legolcsóbban lágy vizet beszerezni,ami kíméli a kávégépet?"
Csapviz. Felforralod (a vizkovesedesert felelos asvanyok kicsapodnak). Megvarod mig lehul. Leszurod pl. egy tiszta, suru szoveso konyharuhan, es mehet a kavefozo viztartalyaba.
Oscar vízlágyító párna, ha csak a vízkőmentesség a cél. Vagy desztillált vízből (esetleg RO) keverhetsz magadnak kedved szerint. A sima desztvíz nem jó, rossz irányba befolyásolja a kávé ízét.
Már egy ideje olvasgatom a topicot, de még nem nagyon szóltam hozzá. Igazából ,csak információ szerzés volt a célom, mivel én nem vagyok kávé fogyasztó, csak néha kortyolgatok el egy capuccinót.
Kávéfőző vásárlás miatt látogattam ide és nem mondom, hogy sokkal egyszerűbb lett a választás, de legalább tájékozottabb lettem a kávézás témakörében. Mindenek előtt egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan lehet legegyszerűbben legolcsóbban lágy vizet beszerezni,ami kíméli a kávégépet?
Emellett pedig:
Eladó egy soha nem használt gyári új állapotú Graef CM702 EU típusú kávédaráló. 2019.12.07-ig garanciális.Összes tartozéka és papírjai a gyári dobozában. Ára: 31000Ft. Érdeklődni csak telefonon:06hetven/7799929
Sok tapasztalatom még nincs. Négy hónapos a gépem. Amit gondolok és amit fórumon olvastam, hogy a pid értéke ha nem pontos akkor is egy viszony szám amihez képest állítom. A kifolyó víz kis bojler esetében biztos nem olyan hőstabil, hogy dupla kávé végén is marad a hőfok
Sziasztok. Van itt a fórumon olyan ember aki látott már közelebbről, belülről Catler(sage, breville) gépet? Esetleg szervizel, vagy alkatrész beszerzésen. Van egy catler 8012 kevegepem, probléma az hogy mikor bekapcsolom, a pumpa elkezd nyomni, acsepptalcaban meg jön a víz. A szelepek elméletileg működnokepesek.arra gondolom hogy az alaplap kipurcant, furán mindenhol van áram.
Valamivel biztosan pontatlanabb lesz csapolás közben mint az utólag, jó helyre beszerelt hőérzékelővel rendelkező PID. De sokkal, de sokkal jobb úgy is, mintha csak termosztátja lenne. Meg még az is elképzelhető, hogy ezek a gyári pid-ek tudják, hogy csapolnak és "rákészülnek". Várok még pár alkatrészt és én is elkezdem tesztelni az új pidemet, amelyet úgy lövök be, hogy a kiömlő víz hőmérséklet változása legyen minimalizálva (tudom mindenki ezzel próbálkozik).
Ehhez figyelembe veszem a gépem adottságait is, a rézcsőkígyóból utántöltődő víz hőmérsékletét, mennyiségét és magát a csapolási folyamatot is, ami 20-25-30-35-40-45-50 mp-ben fixálok. Meglátjuk, hátha sikerül tartani a +-0.1 fokos eltérést pogácsára zúduló vízhőfoknál. A legnagyobb gondom még a kizúduló víz pontos mérése minél kevesebb fúrás/faragással . De ötlet van.
Ahogy ígértem, itt a kép a Silvia csepptálcájáról napi 4 kávé, majd a nap végi 3x visszaöblítés után. A kávékészítések utáni fejtisztítást - öblítést egy jégkrémes dobozba végzem, tehát ami a csepptálcába kerül az csak a háromjáratún keresztül jut oda.
Tehát akkor harmadszor is: Egy nálam lényegesen nagyobb tapasztalattal bíró szakember leírására hagyatkoztam. Linkelni nem fogom, nem járult hozzá. De keress rá: caffe35, aztán a blog részben Lelit Gilda alatt megtalálod.
Eladó lett Poccino Espresso, azaz QuickMill 0820 thermoblokkos kávégépem:
Eredeti egyszemélyes, utólag beszerzett kétszemélyes szűrő. A kétszemélyes kicsit ereszt, ha ezt használod, akkor a tartalék tömítést érdemes feltenni.
"a kazán tetjére csavarozták a hőelemet, [...] Ott pedig nem túl gyorsan tudja követni a változást a PID."
Gondolkozom ezen, hangosan. Mit jelent ez pontosan? Segíts kérlek! Hol fűt, hol méred, stb. Esetleg be tudnád linkelni az eredeti leírást?
Csak mert a PID-nek épp az a lényege, hogy úgy szabályoz, hogy a mérő és a beavatkozó szerv között nagy a tehetetlenség. Elkezdesz fűteni valamit, de mire a hőmérő érzékeli azt, hogy melegszik a bigyó, addigra az túlmelegedett. Na, pont erre az esetre való a PID. Megoldja, ez a dolga, erre találták ki. Ha a beavatkozást gyorsan követné a változás és azt gyorsan mérni is tudnád, akkor nem kéne PID, csak egy pontos hőmérő. Ha igaz lenne, hogy nem tudja gyorsan követni a változást, az látszana a hőmérőn.
Lehet, hogy tévedek, de nekem így tűnik most logikusnak.
Mert pontatlan, mint álatalában a gyárilag pides gépek... sokkal jobb, ha vesz az ember egy pid nélküli gépet ( pl. Gaggia Classic, vagy Rancilio Silvia ) és utólag tuningol(tat)ja.
Viszont a tárgytól kicsit eltértünk. Valószínűleg tényleg nem tudunk sokat segíteni, mert nem sokan lehetnek, akik mind a három (vagy 4) gépet ismerik. A Quick Millekből inkább a kisebb, régebbi modellek kerülnek elő itt a fórumon. Ezekben thermoblock van (ahogy, gondolom, a Pippában is), ami gyorsan felmelegszik, de sokat variálni vele nem lehet. Gyakorlatilag olyan, mint egy egybojleres gép, csak hamarabb lehet vele csapolni. Valaki egyszer vmi olyasit fogalmazott meg, hogy olaszos, sötétebb pörkölésű keverékekhez kiváló, de máshoz nem feltétlenül elég a hője. Én olyanokat iszom, úgyhogy nekem jó, de már eltöprengtem vmi kis rézbojleresen is, emellé. Az ECM, meg a nagyobbik Quick Mill ritkábban kerül elő, talán még Rocket Giottója is több embernek van. Még a Lelitekről lehet a legtöbb tapasztalat, de úgy néz ki, mindenki elutazott SZÉP szállás zsebet csappantani.