A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ugye, te is tudod, mi ez, és mire is jó valójában? Igen..., ez a kerekes kút, és azért frankó, mert oda lehet tolni, ahol RO alapú víz van a mélyben. Én mint abszolút átlagos KV fogyasztó, csak annyit jegyeznék meg, hogy keverjen otthon magának vizet az, akinek vízigótok voltak a felmenői között. A magam részéről továbbra is gyantázok.
Ha az eredeti felvetést nézzük, ami a Norda leváltása, arra bizony nem jó a gyantapatron. A nordának általában alacsonyabb az összásványianyag tartalma, ezért a patronos víz is hasonloan magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, csak más ionokkal. Kivéve ha a bejövő víz alacsony asv.tart. Mindettől független a csapvíz így is random. Napról napra változik. Igazából a vízkeverés pofonegyszerű egyik oldalról nézve, alig kell hozzá valami, viszont a desztvíz beszerzés továbbra is macera(szvsz). Vélemémyem szerint a DM az elég jó, de mindig DMbe kell menni érte. A nagyáruházas ioncsérelt vizek elég rosszízűek. Olyan ízük van, mint amikor kevertágyas ioncseréléssel próbáltam nullásítani a vizet. Ilyen vegyszerízűek. Van egy sejtésem, hogy az Oscarból kijövő vizet is inkább jobb nem megkóstolni magában. Lehet még opció saját RO otthonra és abból keverni a vizet. Igy első hallásra ez is elég macera. Mindenesetre akinek a kávé íze számít annak a saját vízkeverés a legjobb megoldás mert így a vizet hozzá tudja lőni az adott pörkölő kávéjához. Vizes varázslással akár lehet szén ízt vagy fű/zöldség ízt eltüntetni a kávéból, illetve a savakat kordában tartani. Nem nagyobb vudu mint az örléssel vagy a lefolyasi idővel baszakodni, a tigrismintáról meg ne is beszéljünk (ami a legnagyobb vudu ever).
Nem akarok pofátlanul beelőzni a lent érdeklődő fórumtárs előtt, de ha neki mégsem kell, és még aktuális részedről az eladás, akkor én esetleg megvenném ezt a kis QM-t, és dobnék egy privátot is neked.
Most kicsit megnyugodtam! Akkor ezek szerint nálad ez a vízzel "pancsolgatás" a KV-s wudu szertartás része csak! :-)
Már kezdtem azt hinni, hogy a gyantapatron használata a legújabb KV-s, home baristás trend szerint már nem trendi..., a vizes trendet pedig már alapból meg sem merem itt említeni! :))
Elhiszem, hogy jobban izlett a Norda-bol keszitett kave, hiszen fontos tenyezo az izre nezve a viz asvanyi anyag tartalma. En sajnos meg soha nem probaltam, mert itt Nyiregyhazan nem talaltam egyetlen aruhazat sem, ahol kaphato lenne a Norda vagy a Vera.
Egyszer rendeltem a vizszuro kancsomba Mg2-es szurobetetet az interneten (jo sokba kerult szallitassal egyutt) es nem ereztem a kave izeben kulonbseget, pedig allitolag a kavehoz es teahoz ajanljak a magneziumos vizet, az izre gyakorolt kedvezo hatasa miatt.
Én pedig megúntam a Norda ”vadászatot” és magam csinálom a kávévizet az alábbi receptúra szerint:
12,9 g szódabikarbóna és 25 g keserűsó 500 g DM-és deszt. vízhez, ez lesz a koncentrálunk (pufferoldat), ami marha sokáig ( hónapokig ) elég, így ezt hűtőbe kell tartani. Ebből az oldatból 3,5 g 1 l deszt. vízhez, ez lesz a kávéfőző víz.
Próbáltam a kétszer forralt csapvizet és tudom hogy nem tudományos érv, de nekem nem ízlett vele annyira a KV, mint a Nordával, így inkább azt veszem azóta is.
Konkrét árat én így sem tudnék mondani, de megnézheted a jofogas.hu-t, rákereshetsz az egyes márkanevekre (pl La San Marco, Wega, Compak, Quamar, Mazzer, Rancilio, Fiorenzato), vagy a kávédaráló, kávéőrlő szavakra. Itt azért főleg magánszemélyek hirdetnek, de van egy ilyen oldal is, ahol kicsit több a céges hirdetés:
Használt gépről mindig nehéz megmondani, függ az állapotától, az előéletétől, az adott márka általános presztizsétől. Egy Mazzer pl. ismert és elismert, vagyis egy azonos korú és állapotú Super Jollynál valószínűleg olcsóbb.
Ha Wega hirdetéseket nem találsz, akkor keress rá a Compak márkanévre,ugyanilyen kinézettel azon a márkanéven is árulják.
Ha nem tévedek, akkor ez 64 mm-es, síktárcsás, olyanokhoz érdemes hasonlítani. Ha fokozatmentesen állítható (úgy sejtem, igen), az előny, bár nem egyedi jelenség.
És végül kiosztom magamnak az egy hozzászóláson belül legtöbbször leírt "ha" szóért járó különdíjat.
sajnálom. Egyik ismerőm hordta be őket Olaszországból. Most is megy pár hét múlva. Nekem jelenleg is ki van helyezve belőle pár darab airbnb lakásokba Nem csúfolni akartam a gépet, szeretem, egyszerűek, nagyszerűek.
Nem tudom. Valszeg benne marad. De a vizlagyito gyanta is tudtommal csak annyit csinal, hogy a vizben levo kalcium es magnezium ionokat (amik a vizkovesedest eloidezik) natrium ionokra csereli. De vannak itt a temanak nagyobb szakertoi is.
A kerdes nem az volt, hogyan lehet klormentes vizet tenni a kavegepbe, hanem a legolcsobban lagy vizet, ami nem karositja a kavefozot. En erre reflektaltam. Es en ezt a modszert alkalmazom. De nalam nagyon finom a csapviz.
"honnan lehet legegyszerűbben legolcsóbban lágy vizet beszerezni,ami kíméli a kávégépet?"
Csapviz. Felforralod (a vizkovesedesert felelos asvanyok kicsapodnak). Megvarod mig lehul. Leszurod pl. egy tiszta, suru szoveso konyharuhan, es mehet a kavefozo viztartalyaba.
Oscar vízlágyító párna, ha csak a vízkőmentesség a cél. Vagy desztillált vízből (esetleg RO) keverhetsz magadnak kedved szerint. A sima desztvíz nem jó, rossz irányba befolyásolja a kávé ízét.