A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
hogy ne csak keverékekről legyen szó, találtam egy régi leírást (szerintem a zöld könyvvel egyidős) a különböző SO kávékról is:
Közép-amerikai kávék
Küllemi tulajdonságok : Arabika típusú kávék : száraz eljárással kezeltek. A jobb minőségűek egyenletes szemnagyságúak : zöldes színűek. A guatemalai közepes szemű, csavart, a costaricai csónak alakú, a mexikói hajlított vágású, a hondurasi hosszúkás szemű. Többségüknél az osztályozott nagyszemű- ( maragogype ) és a gyöngykávéválaszték is előfordul.
Érzékszervi jellemzők : Guatemalai : enyhén savas, telt, lágy aromájú . Hondurasi : kemény erőteljes aromájú, telt, aromás. Salvadori : telt, aromás. Costaricai : kemény, kissé savas, telt aromájú. Nicaraguai : lágy, aromás. Mexikói : savas, kemény, telt aromájú. Kubai : fűszeres, telt: a mosatlan karcos aromájú.
Dél-amerikai kávék
Küllemi tulajdonságok : Brazil : A Rió kivételével arabika típusúak. A Rió Stenophylla típusú. Zömében mosatlan kávék. Egyenletesen közepes és nagyobb szeműek. A Minas, a Parana, A Rió zöldes árnyalatú, a Santos és a Viktória sárgás színű. A Parana sok fekete és érettlen szemet tartalmaz.
Küllemi tulajdonságok : Ecuadori : Arabika típusú kávék. Mosatlan eljárással kezeltek. Zöldesszürke színűek. Többféle osztályozott szemméretűek, a gyenge minőségűek sok hibás szemet tartalmaznak. Válogatott gyöngykávéként is előfordul.
Küllemi tulajdonságok : Kolumbiai : Arabika típusú, mosott kávék. Világos zöld színűek, alakjuk kissé nyújtott, pörkölés után fehér vágású. Többféle osztályozott szemméretű, gyöngykávéként is előfordul.
Érzékszervi jellemzők : Kolumbiai : finom savas, telt aromájú.
Küllemi tulajdonságok : Perui : Arabika típusú, mosott kávék.Zöldes színű. Hosszúkás és széles szemek egyaránt előfordulnak. A szemek tompa végűek.
Érzékszervi jellemzők : savas, lágy aromájú.
Afrikai kávék
Küllemi tulajdonságok : Az etiópiai, burundi, és a ruandai Arabika típusú, a többi Robusta, közepes szemméretű. A Robusta-fajták zömmel mosatlanok, jellegzetesen gömbölydedek, sok gyöngykávéval. Sárgásbarna színűek. Sok hibás szemet és idegen anyagot tartalmaznak.
Érzékszervi jellemzők : etiópiai : igen jellegzetes, savas, erős aromájú.Ruandai, burundi, : erősen savas, kemény aromájú. Elefántcsontparti, kameruni, ugandai, angolai, madagaszkári, guineai : Robusta fajták, karcos, korpára emlékeztető, vagy poshadt mocsár ízűek. A mosott változatok jobb és tisztább aromájúak.
Küllemi tulajdonságok : Az afrikai Robusta Típusokhoz hasonlóak. Az indiai egyenletesebb, világosabb színű, a többinél sok fekete, száraz, hibás szem található. Az indiai kávék mosott eljárással feldolgozottak is lehetnek.
Indiai kávé
Érzékszervi jellemzők : az afrikainál jobb aromájú a Robusta. Malaysiai, indonéziai, vietnami, laoszi :ezekre a Robustákra a korpára emlékeztető, vagy fanyar, karcos íz a jellemző. Az Indonéziai és vietnami Robustáknál túlerjedésre utaló gyümölcsszerű szag és íz is előfordul.
ha már előkerületek a régi idők megkopott nevű keverékei, akkor íme egy újabb idézet az 1975-ös zöld könyvől:
"Az üzletekben többfajta kávé kapható. A drágább keverékok több I. osztályú kávéfajtát tartalmaznak. Az egyes alkotók arányát úgy választják meg, hogy a készített ital minél teltebb, kellemesebb zamatú legyen. Aki a telt, harmonikus zamatú, kissé fűszeres, enyhén savanykás, fanyarságtól mentes kávéitalt kedveli, az extra kávét vásároljon.
Az I. osztályú kávé jelentős mennyiségben tartalmaz talt zamatú Santost, kissé savanykás, de finom ízű és illatú Columbiát, valamint fűszeres zamatú indiai kávét.
Természetesen a keverék még más kávéfajtákat is tartalmaz. Nagyon kellemes, egyáltalán nem savanykás a II. osztályú Omnia kávékeverék és telt, tartalmas, kissé fanyar, finom zamatú az Amigó."
aki mazzerre vadászik most szerencsésebb lesz mert nem fórumozok (annyit) és nem is keresem őket...
kettő maradt meg... ezek úgy néz ki véglegesek
(na jó,.... a s.j. helyett egy majort még el tudnék képzelni :P)
a szóban forgó példányról csak annyit, hogy az a "négy hónapot használt" állítás elég kamu... be van mattulva rendesen a babtartálya :-)
de az ára így is korrekt...
Szerintem nincs itthon egyértelmű forgalmazója, általában kávés cégek hozzák be saját szálon, közvetlenül a gyártótól. Az olaszokkal itt is durván lehet alkudozni, pl. hallottam már 50%-os kedvezményről is.
Megosztanék egy kis tapasztalatot. Tegnap sokat császkáltam a városban, elhaladtam a körúton is és oylat tettem amit amúgy ritkán, kv-t vettem kávézóban.
Tudom hogy itt korábban a spazio kapott hidget is és meleget is, úgyhogy itt az én tapasztalatom. Kértem kaput, nem voltam különösebben kommunikatív kedvemben, megittam szép lassan és vonultam volna. A csaj, aki első ránézésre inkább beugró csitrinek tűnt mint valódi baristának olyan mintaszerűen dolgozott, hogy már azon fennakadt a szemem. Utána megkérdezte hogy ízlett, és nem a szokásos vendéglátóípari kötelező kör jelleggel, hanem frankón hihető volt, hogy tényleg érdekli. Mondtam amit gondoltam, beavatott egy-két infóba a felhasznált anyagokkal kapcsolatban stb stb. --> egy a lényeg, nagyon high level volt az egész. Szóval RESPECT.
bizony, leszedi a krómot nem csak a kifolyóról, hanem a szűrőtartó szűrő alatti részéről is (és ezt szép lassan megisszuk).
nem rég megjelentek a teflonbevonatos szűrőtartók, illetve többek között a La Marzocco gépek ma már rozsdamentes acél szűrőtartó karokkal vannak szerelve.
múltkor Szomjas Gödénylátogatott meg, Ő aztán bírja...sztem kicsit túl is teljesítettük a múltkorit, mikor voltál, pedig már akkor sem voltam túl jól :)
én azt gondolom, hogy mindig nagyon jó, ha valaki olyan gépet vesz, tesztel, ami még nincs az országban. a bátraknak/vakmerőknek köszönhetően a többieknek már könyebb dolguk lesz, ha egyszer váltásra adják a fejüket. én anno az R-58-at külföldi fórumok, tesztek olvasgatása után vettem, szerencsére nem bántam meg.
más: láttam a másik fórumon, hogy hifis gőzbojler nélküli GS3-at vesz...kiváncsi vagyok, mit mesél majd róla
Pedig a home-barista eleddig több alkalommal bizonyíthatott... :)
(Most nyilallt belém a kérdés, hogy ha a bárpultos olaszmód barista, akkor a borpultos miért franciamód sommelier? Miért nem magyarmód borosta?....... jól van, lehet menni moderáltatni...)
Szeretem ezt az időszakot ('70-es '80-as évek?) az olaszoknál amikor ilyen jatekosak voltak. Csomo ilyen jópofa gépet csináltak a nagyok mellett, pl az előbbi cimbalina.
tervezett gépcsere miatt eladó egy Rocket Giotto Evoluzione. kb. 1 éve Bécsben vásároltam, hibátlan esztétikai és műszaki állapotban, eredeti dobozával és összes tartozékával.
Ok, holnap elkuldom ha bent leszek az irodaban, most sargabarack lekvar fozes megy epp porkolessel parhuzamosan! Ha gep melle ulok, valami tuti odaég!:-)
nincs tippem. az én emlékeimben nem csatornásított.
más: Primo Baby PID-elés még várat magára, mert elvesztek a levélpostai küldeményeim. kb 4db PID és társai egyszerűen nem érekeztek meg, pedig egyesével jöttek. ;(
A Brasilia is csatornásít újabban (vagy inkább most figyeltem fel rá?). Arra van tipped? Napi egy duplával elég lassan haladok a kísérletezgetéssel... Most az adag méretét csökkentgetem folyamatosan, 20g-nál járok a LM duplával, de itt már asszem feldagadva sem éri el a felsőszűrőt az őrlemény. Legalábbis olyan kis természet formálta a felszíne... Más szűrőt egyelőre még nem próbáltam. Következetesen a szűrő hátső fala mentén képződnek a kis csatornácskák. A lefolyásra jól látható hatással van: 15mp körül felhígul és elkezd táncolni a lefolyás. Ötletjavaslat?
Ha gondolod, és akarsz idegeskedve, gyomorgörccsel feküdni, akkor átviszek egy adag kávét. De fokozhatjuk, átjössz érte, nem nyitok kaput, kapsz valami döglöttet, előre ledarálva, etc-etc... :D
Köszi! Viszont tegnap meló közben lerohadt a gáz része az autónak, úgyhogy ma, meg lehet, hogy csütörtökön sem dolgozok. Külön öröm ez, mert minden le volt szervezve. Csütörtök délután kell menni a vámudvarba a végfokomért, és jelenleg nincs mivel feljutnom pestre. Motor kilőve, mivel 40 kilós a jószág.
Kedves vadászcsiga! Kérlek magyarázd el miért baj,ha sok fórumot csak olvasok,és nem szólok hozzá? Olvasás módban is lehet fórumozni,
vagy nincsen igazam? Tilos? Te megtiltod? Kezdem bánni,hogy itt beírtam már,úgy érzem sokszor,hogy te itt valami főnököt alakítasz,
beszólogatsz,osztod a lapot. Mire jó ez? Én most itt egy időre azt hiszem befejeztem,tanácsot akartam adni a Graef kávédarálókkal,kiváló ár-érték,erre te meg mint öreg fórumos azonnal leszólsz,mással egy lapra hozol, satöbbi!
Na igen, a termékskála alapján nagy a hasonlatosság a Kávékalmárral, neten kutatgattam csak ezidáig. Egyébként pont a direkt vásárlás a célom, a frissesség miatt. (Különben a boltban minden címkén, reklámanyagon csak a bolt elérhetőségei szerepelnek.) Majd egyszer tesztelem direktben.
Atctrade! A l@tinnegyed-ben (Victor H. u.) vásároltál-e már szemeskávét valaha? Úgy értem, nem webshopról, hanem régi, analóg módszerrel, üzletből, személyesen. Próbálom felkutatni, hogy mely magyar pörköldéből származhat a cucc, mert amit eddig próbáltam, mind2 (Costa Rica, ill. Etióp Sidamo) kinézetre és ízre is nagyon bíztató volt. Az ára nem. 15 dekánál meg is álltam. Franciás pörkölés, egs. szemek, ízre kiegyenlített. Viszont a nagy tárlókban, kitujdamióta ott lévő készletből venni, hm.... Ezért érdekel, hátha több infóval rendelkezik vki róla.
Toobee mester! Amint időm engedi, kipucolom a Caravelt, s mehet a tesztre, ha gondolod! :)
Nem értelek. Van egy olcsó, jó, könnyű daráló. Ha valamelyik paramétere nem tetszik, akkor vehetsz nehéz, olcsót (használt SM) nehéz drágát (K30), meg számtalan rosszat.
Egyébként nem nyiszog, nem csúszik el, teszi a dolgát. Ez a Sega Vending vége (kicsit vékonykának, meg szőkének tűnik, de nehéz a nyomásprofilt fél kézzel fenntartani)
Ez nézőpont kérdése. Van, aki két hét alatt elfüstöli azt a 30-at ;-)
Van, aki inkább 24-26e ft-os kávékat vesz a kényelem miatt (Nepresso). Van, aki inkább kávézókban költi el a pénzét, és vagyunk mi, akik (a szintén nem egetrengetően sok pénzt, ami erre szánunk) igényes kávékra és a hozzávaló hardverre költjük el azt a pénzt.... ;-)
Épp írni akartam,hogy jó kis kávékból is van előre őrölt.
Szerintem nem lusták, inkább csórók.
30-tól induló darálókat nem mindenki engedhet meg magának.
Illetve bevallom őszintén nálam a panelben helye se igen lenne egy darálónak. Tudom akkor rohadjak meg :D ,de tényleg ezek a kis konyhák fullon vannak. Így is ideoda pakolgatok mindent,ha turmixolni akarok.
Namindegy, egy szó mint száz, a daráló drága, de nem megúszható :)
Megfelelően vannak ledarálva. Általában kotyeszbe való, nem igazán igényes kávékat csomagolnak őrölt téglának, bár van prémium kategóriás kávé is ledarálva így, de az is igénytelen főzéshez van.
Nem a kávé nem megfelelő, hanem a vásárlóközönsége nem tudna mit kezdeni a szemessel. Lusták lettek a népek, és szép lassan mindenféle minőségi igényüket feladták... :-(
Mert az igényes felhasználónak úgyis mindenképpen frissen kell darálnia, az igénytelen meg éppen attól az, hogy jó lesz neki az "ahogy esik, úgy puffan" szemcseméret is.
Adagonként darálni pedig azért kell, mert a romlás (oxidáció, avasodás, aromák elillanása) a kávébab felületén megy végbe. A darálás, ugye, a felületet rendkívüli mértékben megnöveli, így a romlás is felgyorsul, 5-6 perccel később szinte már nem is érdemes elkészíteni és meginni. (Eszpresszónak, filteresnek, töröknek -- a kotyogós toleránsabb.)
"Általában túl "liszt állagú", ezt olvasom."
Találtál valahol egy szarvasi izékre specializálódott fórumot, vagy hol? :) Itt biztosan nem, mert az igazság az ellenkezője, a téglákból ált. 1-2 adagot sem tudsz elkészíteni eszpresszónak (amikor a nyitás után még jó lenne), mert túl durva szemcsések.
ha már valaki kávégépbe fektet, akkor azt azért teszi, mert elvárásai vannak a fogyaszott kávéval kapcsolatban. ha bontasz egy bolti téglát, onnantól precről-perce romlik az élmény, amit a kávé ad. a frissen őrölt kávé egy egészen más szint. természetesen hozzátenném, h szerintem :)
Az őrlőket nézegetve eszembe jutott,hogy vajon miért nem darálják megfelelő méretűre alapból az előre őrölt kávékat? Persze tudom,hogy ez gépenként változik,de az őrölt kávékkal kapcsolatban általában teljes az elutasítás, mintha az egyetlen egy kávégépbe se lenne jó. Általában túl "liszt állagú", ezt olvasom.
Árulhatnának mondjuk 1-től 5ig számozású, más-más szemcsenagyságú kávékat és akkor mindenki kitapasztalhatná,hogy az ő gépébe melyik a jó. Az 50-100ezres őrlők meg maradnának az ipari felhasználóknak és az unatkozó zsúrpubiknak.
ki lett cserélve a gép, az új gép úgy tünik jó lesz. ez már nem büdös és a gőz sem az, sőt még gőzölni is lehet vele :) A viztartály mögött sem rohad. ;) A belsejébe nem néztem még bele, de lehet nem is fogok. Egy külső mosás azért ráfért. A kávébojlerből milliméteres vizkődarabkák jöttek, de úgy tünik a citromsav megoldotta. Lekopogom :)
Két eltérő gép ritka esetben ad tökéletes kávét ugyanazon örleményből. Ha nálad a darálód az egyikre be van állítva az nagyon kis esélyel lesz tökéletes a másik géphez is. Pl egy Iberital esetén az átállítás, visszaállítás macerája hamar kizárja egyik gép használatát.
Akkor 2. darálónak megfelel egy ilyen is? A Turmix gyakorlatilag csak díszeleg nálam, mivel nem tudok a Baby őrleményével etetni, de jó lenne azzal is húzni.
De van egy rész amikor azt írod hogy nem sikerült espresso finomságút daralnod mert valami nem stimmelt azon gepen amit teszteltel az mi? Nem olvastam el újra mert nem volt kedvem megkeresni a linket de valami ilyesmire emlékszem.
vadászcsiga: hozzászólok, nem nekem írtad hanem kahresto fórumtásnak, de mert a Korzó bemutatót én csináltam. Semmi baj nincsen sztem a Graef őrlőkkel, és forgalmazója van ergo minden alkatrész is van. mondjuk nem hiszem nagyon kés kellene bele, otthoni használat esetén.
de döntsön az illető, hogy Graef vagy Ascaso.... nekem mind1.
Igen,ezért is jó választás lehet. + Szerintem igen megéri br. 26 ezet alatti árával, 2 év garanciával !
Bizonyára jó a topikon ajánlott Ascaso is,sőt....... de felhasználó minél olcsóbban keres eszpresszó darálót: akkor pedig a GRAEF tökéletes választás. Szerintem.
Azt mondják rólunk, magyarokról világjárt emberek, hogy 2-2 ellen még lenyomunk bárkit agyban, de efelett már nem vagyunk olyan jók. (A kommunikáció, és együttműködés még nem elég fejlett.)
"de mindezt vissza tudod olvasni, ha akarod, az is látszani fog, hogy ha nem szólsz hozzá az egészhez, már rég nem is lenne miről beszélni."
bbuffy hsz-ra reagáltál (nem kért rá senki) és magad is beismered, hogy tévedtél. Én meg kijavítottalak.
Tényleg nincs miről beszélni...
Nem fogok privátban, emailben 'fülbe súgni', miért is kéne? Nem tudom miért gondolod, hogy problémám lenne veled. Egyre megkérnélek, ne oktass ki, hogy fórumozzak itt, majd a PH-n esetleg.
Nézd meg az Ascasot, amit mondtam. Tényleg nagyon apró, bárhova el lehet rejteni. Nem is fontos a pulton tartani. Felfúrsz neki egy polcot és ott tárolod. 33e Ft. Ha most veszel egy kézit, akkor annak a buktáját is nyugodtan hozzáadhatod az ascaso árához, mivel nem lehet megúszni normális daráló nélkül. Van még a kávából? Holnaptól megint fent leszek. Döglõdik már, vagy még iható?
Nyilvánosan is nagy köszönet Toobee-nak, darált nekem egy adag kávét, plusz elmesélet egy csomó dolgot. Kezdenek nyílni a csipáim :) Most már én is látom, hogy, egy saját daráló elkerülhetetlen. Ugyanakkor a 30-nál kezdődő ár is ijesztő így elsőre, de főleg a helyigénye az eddig látott típusoknak. Napi össz 2-3 presszóról lenne szó, ehhez talán egy kisebb darab is megtenné, és eléggé limitált a hely a konyhában. Van ötletetek, amik már nyugodt szívvel ajánlhatóak? Vackot nem akarok venni :) Ez esetleg? http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/daralogep/zassenhaus_lima_kavedaralo_kavemalom_1772518115.html Mondjuk az a poszt, amire most válaszolok, nem bíztat ezügyben, ha jól értem. Köszi
"nem volt igazam abban, hogy én még nem láttam nem fekete olajosra pörköltet?"
Abban tévedtél nagyot, hogy a szénné pörkölést azonosítottad az olajossal. Mondhatni ez óriási hiba - csak simán be kéne látni.
"nem volt igazam abban, hogy én fekete olajosra pörköltre gondoltam eredetileg?"
Ja, ebben sem volt. Valami 'italian espresso'-ról szólt bbuffy, amire te a 15. szintet hoztad be, és aminek semmi köze ahhoz. A dél-olasz pörkölés sem olyan, pedig az általában sötétebb az északinál.
Nem lovagolok semmin, viszont neked egyből a szénné pörköléssel sikerült azonosítani az olajos vagy olajos és sötét pörkölést. Erre írtam, hogy ne essünk át a ló túlfelére, mert sok kávé van ami olajos, de közel nincs szénné égetve, adott esetben a sötétet is csak alulról érinti.
Van egyébként sötét pörkölés olajkiválás nélkül is, most épp egy ilyen Barberát iszogatok.
Asszem megvolt hozzá a gyári, csak az orphanos oldal alapján rendeltük SiD-del.
A grammokat nem tudom, csak lazán tele kell tölteni, lehúzni szintbe és tömöríteni - de nem olyan erősen mint pumpás gépekhez. Azon ne csodálkozz, hogy adott esetben ízre más kávét kapsz, mint pumpás géppel!
Újabb dolog a pumpás világban, amit nagyon meg tudnék szokni: a háromjáratú szelep kényelme. Nem szeretem főzés után meghúzva fennhagyni a kart, ne nyomja szét a tömítést. A pavcsinál mindig bűvészkedni kell, hogy ne fröcsögje össze a fél konyhát, itt meg... :o)
Én ezt használom két éve és tökéletesen kiszolgál: http://www.tvproducts.hu/digitalis-zsebmerleg.html ( az 500 g-os kivitelt ajánlom, ha esetleg a örleményen kívűl a kapott shot-ot is mérni szeretnéd! Egy nehezebb csésze esetén a 200g-os kicsi lehet!)
a gyári Caravel szűrőhöz elég durva őrlemény kell.
erre legjobb viszonyítási alap a kézi Zassenhaus Mokka őrlőm, ami nem tud elég finomra őrölni a szivattyús gépekhez, viszont a Caravel-t lehet vele etetni.
Lustaság nagy úr ám! Három fillérért ajtóig hozza a postás. De valóban egy hónap, míg megjön, nekem meg sürgős, hisz nélküle lehetetlen a pavcsival, tehát marad az általatok javallt két mód.
"egyszerűen alsó állásból a felsőbe húztam a kart, vártam 3-4 másodpercet (hogy a dugattyútérbe áramoljon a víz), és elkezdtem lefelé húzni a kart - DE mint kiderült, így valamiért baromi kevés víz áramlott be,"
Erre azért emlékezhettél volna a zerowattos múltadból (még akkor is, ha ott az alsó a fölső :)
...ja, és beállítottam a Caravel termosztátját (nem volt egyszerű, mert hiányzik a tekerőgombja, így csak a tengelyt tudom két ujjam közé csippentve tekergetni), most olyan 90°C körül kapcsol ki.
Szerintem nem kell azt piszkálni, direkt tekertem "végtelenbe". Így is a fejmelegítő csapolások száma határozza meg a hőmérsékletet.
Talán csak annyit, hogy nálam a Caravelhez viszonylag finom őrlemény kell. Tudom, "vitatkoztunk" erről SiD-del, viszont asszem egyedül nekem van orphanespressós utángyártott szűrőm, ami valszeg megmagyarázza az eltérést.
Nem volt bukta, jó volt a menet, elégedett vagyok. Vagy akár azt is mondhatnánk, boldog! ;)
DM középtáv, 5 óra alatt volt az elvárás, 4:30 a vágy. 4:29:26-ot mentem. Kategória első harmad (utolsó helye). :)
ON
Viszont nem ittam napközben kávét, így csak holnap reggel folytatom a mesét. Ma reggel már elkezdtem megfogalmazni a tapasztalatokat (kevesebb, mint tíz eresztéssel, amiből jó, ha három volt iható.)
Szóval azt hiszem nem kell lecserélnem a pavonit, nagyon jó kávét készít az úgy ahogy van. Viszont a PID akkora lehetőséget ad az ember kezébe, annyira sokféle árnyalata, vagy inkább különböző színe, arca előjön egy kávénak pár fok eltérésnek köszönhetően, amit korábban nem is gondoltam.
Tehát már megérte kipróbálni a nancyt, mert rájöttem, mennyire nem kísérletezek a pavcsival.
Meg tudnátok adni az ebayes mérleg linkjét, hogy ugyanazt tudjam rendelni ami már bevált?
Vettem egy jelöletlen duplaszűrőt, ami nem Gaggia de belemegy (kicsit szorul a pereme) a karba, a duplák is jók, de fogalmam sincs hány g-ból csinálom őket...:)
Rájöttem, eddig hol hibáztam: egyszerűen alsó állásból a felsőbe húztam a kart, vártam 3-4 másodpercet (hogy a dugattyútérbe áramoljon a víz), és elkezdtem lefelé húzni a kart - DE mint kiderült, így valamiért baromi kevés víz áramlott be, ezért, ahogy írtam is
- 3-4 húzásból jött össze egy eszpresszó
- alig volt ellenállása a karnak a lefelé húzás során
Most felhúzoma a kart, s párszor le-fel pumpálom (lefelé NEM érem el az alsó ütközőpontot), aztán következik a felső holtponttól alsóig mozgatás. Így már egészen elfogadható az eredmény: amikor az első IGAZI lefelé húzásnál elkezd kigyöngyözni az első kávécsepp, megállok, ismét "előpumpálok", aztán jön a következő lehúzás, melynek során le is csordogál egy eszpresszónyi mennyiség. Crema még alig-alig van, szóval még játszani kell az őrlésfinomsággal.
...ja, és beállítottam a Caravel termosztátját (nem volt egyszerű, mert hiányzik a tekerőgombja, így csak a tengelyt tudom két ujjam közé csippentve tekergetni), most olyan 90°C körül kapcsol ki.
Nekem ez a kapus csészébe a dupla mindig is idegen volt, pedig én is így tanultam anno.
Szerintem idétlenül néz ki. Madalban a régi jó presszókávés pohárba csapoljuk. :O
Írtam róla korábban is, hogy rendben van az a hely.
A dupla ristretto-t kapus pohárban adják (ahogy kell), és beállítástól függően 30-50 ml szokott lenni. Tegnap kettőt is ittam 4 óra különbséggel, és az eső és front ellenére a tökéletes 40-45 ml jött.
A tulaj most akar gépet váltani. A hausbrandtos Elektrát javasol neki (gondolom, azon tud nagyot szakítani), én elveimmel ellentétben egy LM-t ajánlottam, mint szopásmentes alternatívát. Meglátjuk... :-))
A Mypressi? Szerintem is. Amikor a feleségemet meg akartam lepni Karácsonyra, ilyet nem kaptam itthon, úgyhogy vettem Handpresso-t, podosat. Utazásokhoz kellett, reggeli első kávénak, nescafe kiváltására. Arra persze jó, de azért nem egy komoly kávé, amit készít.
Vicces, amikor a szállodaszobában reggel pumpálom, van egy ilyen kis biciklipumpa hangja. Mondom a zasszonynak: szomszédban biztos azt hiszik, éjjel leeresztett a guminő. :-)
Elég körülményesnek tűnik a Handpresso-hoz képest, és úgy gondolom, hogy ugyanaz a baja megvan ennek is, vagyis a vízhőfok rendesen leesik, mire a csapolásig érsz. Sőt, ebben több a fém, úgyhogy ennél még jobban, hiába melegítgeted elő. Az ára meg horror.
Ez az egesz kulonbozo gepvasarlasi meg probalgatasi betegseg az esetek nagy szazalekaban egy E61 gep vasarlasa utan megszunik, meggyogyul. ;-) Aztan van nehany menthetetlen egyed, de a kivetel erositi a szabalyt! :-D
Nem fogsz csalódni:-). Első körben a Nancyhoz beállított őrlésfinomsághoz képest 7 egész fordulatot durvítottam az Ascasón, az eredmény: crema nélküli, fekete lé...brrr:-( Pár lépésben visszamentem az eredeti őrlésfinomságra, de még így sics érdemleges ellenállása a kvpogácsának, egy ujjal le tudom húzni a kart. Valami habos crema-szerűség van a kb. 25 ml izé tetején - és ezt a mennyiséget 3-4 teljes fel-le karmozgatással sikerült kicsavarni...:-((
És így is kérted, hogy dupla ristretto, és tudták is, h. mi az?
Azt a kávézót akkor meg kell néznem, ha legközelebb Keszthelyen leszek.
A legtöbb helyen jön a visszakérdés, hogy dupla kávéra gondolok-e. Ekkor általában megjelenik előttem egy 1,5 deci híg lötty rémképe és inkább a szimplánál maradok. :-)
Aki vásárol majd ilyet, kérem, számoljon be az elkészített kávéról! Nagyon profinak és igényesnek tűnik, ennek megfelelő az ára is sajnos. Kéne (bármelyik, mindegyik)! :)
Én meg ma kétszer a keszthelyi Pelsoban Hausbrandt dupla ristretto. Ebben a melegben is hibátlan. Mintha nem is a Balatonnál lennénk, hanem valahol Itáliában..
Nyomásprofilt tudó gépből ez az egyetlen elérhető árú eszköz. Ha ez nem, akkor Marzocco, Slayer, Kees van der Westen, Synesso. Ezekhez képest ingyen van. :-)
Nekem pozitív idegenbenkávézós élményem volt a napokban. Vártam valakire a Lurdyban, épp SiDdel telefonáltam, nyilván megkérdeztem, mégis hova, ha már...
Luigi mester régi helye, a mozi kávézója volt a tanács, olyan hibátlan ristrettót kaptam, hogy egyből kettőt. ;)
Dramai!:-( Akkor valamit elkeffintettek miota ott jartam. A gepuk nagyon sarkanyos, ugyhogy mondtam nekik, hogy jo hosszu huto csapolast toljanak, de ezek szerint nem ertettek meg, vagy mas van a pultban, nem tudom, mert az iden nem jartam arra. Amugy a kave az az ezust zacsis 20/80-as, amibol amoretto izu kspucsinot ittal nalam es izlett!;-)
mas: ma delutan Revfulop, hullam hostel. tobben dicsertek, gondoltam iszom egy jo kavet. Ilyen szart regen sikerult kostolni. Eszpresszo szetegett, kb masfelszerese egy normal mennyisegnek. Keseru mint allat, kapuban a tej sem
tudta elnyomi. sajnalom, mert nagyon vartam, h kiprobaljam.
Nemtom, remelem a jovo het vege fele itt van, ma rendeltem meg. Aztan hogy mikor tudja osszerakni a pakkot nem tudom, de onnan 3-4 nap. Kertem Etiopot is, meg 5 kg meglepit!:-)
mivel tolem is kernek igy nehanyan, hogy amit gondolok, tovabbvittem a dolgot, mert tetszik!:-)
Szánalmas voltam ma. :-| Reggel eltoltam az adagolást (is), hogy javítsak egyszerre csökkentettem a mennyiséget, és durvítottam nagyon sokat az őrleményen. Nagyon lassan találtam vissza a reggelinél (és a pavcsinhoz valónál) jóval finomabb őrleményhez. Most ott tartok, hogy már lenne értelme a hőfokkal is játszani, de nem merek több kávét inni... :D
Bocs, egy kicsit megvágtam. Mintha nem is ez a fórum lenne:
Érdekes dolgot tapasztalok a Nancyvel.
Nem volt még értékelhető húzásom ... nem voltam vele boldog... húzok, bármikor, éjjel-nappal ..., ezzel meg ... még pislogni se tudok, nemhogy bealudni.
Nem volt még értékelhető húzásom (a hajnaliba épp csak belekóstoltam, a reggelit ugyan megittam, de nem voltam vele boldog), de azt érzem, hogy hatásra sokkal jobban "üt" a kávé. Nem tudom, van-e annak valami alapja, hogy a pumpás géppel intenzívebben oldódik ki a koffein? A Pavcsival bő 11g-os szimplákat húzok, bármikor, éjjel-nappal tudok inni belőle számtalant, ezzel meg 9 gramm körüli adagtól még pislogni se tudok, nemhogy bealudni.
Várjámá'! A kocsi mellett állva még abban maradtunk, hogy csak ideiglenes a csere! Rosszul emlékszem, vagy részegen vezettem oda-haza 70 kilométert? :-DDD
"...és azon a ponton meg is fog fogalmazódni benned, hogy a pid-es dark knight mellé milyen jó is volna egy ilyen karos cylon toaster :))..." - már régen megfogalmazódott:-), ezért (is) csak nagyritkán mertem ránézni az ebay-re, mert rendre meseszép darabokba botlottam...mondjuk, van áruk rendesen:-((
Egy ideig ellenálltam a csábításnak, de végül...szabadságra ment a pszichológusom, és ez lett belőle:-D
Érdekes, hogy az újnak milyen a belső felülete, alig látszanak a lyukak. Alulról pedig majdnem egyforma nagyságúak. Az első képen azt hittem, vakszűrő van.
az a NAD valószinüleg leveri a ma kereskedelemben kapható erősitők 95%át(kezdve az összes házimozierősitővel), szóval nem olyan nagy a kontraszt szerintem ;)
valami olyan érzés a Gaggia Baby-hez párosítva ez a Strada szűrő, mintha vettem volna a kis NAD erősítőmhoz egy 150000Ft-os tápkábelt (valahogy muszáj lesz meghallanom azt a drámaian részletező színpadképet) :D
az első fotón látszik a legjobban, hogy az utángyártott kosár megmunkálása milyen primitív, az acéllemezben préselési húzás nyomok, a pereme sorjás stb.
Ettől a géptől ne várj csodát. Sztem kb. annyit tud amit tapasztalsz. 3000ért sincs jó kv. Arab Ilona végképp. Pont. Metro teli van riobával, az tökéletes.
na itt van a drágaszág (LM Strada 7g-os szűrőkosár), tnx to Sau!
az első három közös kávénk alapján egyelőre semmi különbséget nem érzek az utángyártott LM szűrőhöz képes (pl. nem kell neki finomabb őrlemény és nem csatornásodik jobban a kávé).
a hétvégén még nyüstölöm és beszámolok az esetleges különbségekről.
Tehát a Bravos 100% Arabica egy jó kávé, csak a Saeco Vienna nem tudja elkészíteni? Hmm.
Amúgy az eredeti kérdésben leírtam a felállást: a gép adott, ezt nem fogom lecserélni (mostanában biztos). A Prodomónál szeretnék mondjuk jobb, de nem (sokkal) drágább kávét.
Azt elhiszem, hogy jobb géppel és 6-8-10+ ezer forintos kávékkal jobbat lehet produkálni, de ez nem túl nagy kunszt. Én mindössze egy kis minőségnövekedéssel megelégszem (a nagyot sem bánom persze), de nem túl nagy árnövekedéssel a Prodomo mondjuk 10 Eurojával szemben. Na ez itt a nagy kérdés.
En hoztam egyszer ebbol a fekete zacsis kavebol az osztrak Hofer-bol. Az E61 geppel sem tudtam neki a mai szememmel ertekelheto lefolyast adni, de izre ha jol remlik siman megutotte a fogyaszhato szintet akkor nekem. De nem volt egy nagy elmeny. Megittam.
Ott még csak egyszer vásároltam valami afrikai csodát, amit végül kidobtam, mert ihatatlan volt. Szerintem használt téligumikból őrölték.
Árulnak ott olasz kv-t is?
Most is van ez a márka a Müllerben, de viszonylag drága asszem. Semmi köze a Müllerhez egyébként, nem saját márkás kávé ez. Ittam belőle jót-elfogadhatót régebben.
Mondjuk annyit nem árt hozzátenni, hogy az utolsó kanyar Punto, amit vettem, igen igen rossz volt a régebbi eresztésekhez képest. Nem csak ízre, de állagra is sokkal rosszabb. Ha kiválogatom belőle a rossz szemeket és a törmeléket, még akkor se éri el az 1 évvel ezelőtt, válogatlan szintet.
Ez a Hoferes kávé eszméletlenül szar, mindkettőt kiprobaltam de olyan szinten takarmánykávé ize van (nem tudom van e ilyen?:) hogy ment is a kukába, legalábbis nem espressonak való. Osztrak otthonokba való automatákba.
Erről a Saquella-ról jut eszembe. Ezt a markát a Müller drogéria arusitotta, volt egy vegyes AR arányú valtozata a Sinfonia azt vettem néha mert finom csokoládés íze volt de 2-3 alkalom után eltűnt, azóta sincs. neked is ajánlottam anno, ki is probaltad ha jól emlékszem.
Valószínűleg a Saeco kávéfőződ igen alacsony hőmérsékleten dolgozik, mint az automaták úgy általában. Én valami robusztásabb keveréket néznék bele, aminek nem kell túl magas hőmérséklet. Ma járt nálam egy fórumtárs, hozta a Saeco karos gépét, meg fél kiló Pellini Espresso Superiore kávét. Sajnos döglött is volt, meg savanya lé is jött le belőle, így inkább daráltam neki a fagyasztóban lévő Puntóból, még az is jobb volt nála. Amivel én próbálkoznék a helyedben, azok a Meseta kávék. Automatás koromban csak azt ittam, de még manapság is nagy örömmel fogyasztom. Itt tudod megvenni, de arra figyelj, hogy friss legyen. Múltkor sikerült megvennem egy 1 éves pörkölést, még szerencse, hogy azazati itta meg :D Az összeset végigpróbáltam, kivéve a koffeinmentest, meg a 100A-t. Ha nagyon árérzékeny vagy, akkor a Gusto Forte is megteszi, de ha igazán finomat akarsz inni, akkor a Crema d'Oro-t vedd. Ezek tuti jók automatába.
Kávékorzón a legolcsóbb 4.600 Ft. - középár talán 6.000 (?) + postaköltség. Mint írtam ennél olcsóbbat szertnék ha lehet. Amúgy meg fogom próbálni ezt a Makombót, mert azt látom, hogy itt ezt valami belépőszintnek tekintik a minőségi kávézásban. Lehet, hogy a Saeco gépemben nem is lesz lényeges különbség (?).
A Tchibo Espesso Milano style-n is az áll, hogy 100% Arabica, a Lidl-ben meg minden 2. kávén is. Sőt valami rettenetes számomra ihatatlan Bravos kávén is az állt, aztán az egészet odaadtuk egy ismerősnek, akinek az is jó. A papír mindent elbír.
Nem ismerem, én csak könnyebben hozzáférhetőkkel próbálkoztam eddig, de a kedvem kezd elmenni a kísérletezéstől, mert csak rosszabbakat találtam a Prodomónál eddig. Azért kérdezlek benneteket, mert nincs sok kedvem még több gyenge kávét venni drágán.
Tegnap ,aki írt nekem levelet azoktól elnézést kérek. Sajnos megadta magát a freemailem és nem tudtam elolvasni,és válaszolni sem a levelekre.
Most átállítottam egy másik email-re,ami jó!
Tehát,aki el szeretne adni /elérhető áron/ egy jó állapotba levő Quick Mill 650-est,vagy ennél jobb Quick Mill kávéfőzőt,ami gőzkarral rendelkezik,kérem küldjön egy levelet képpel és árral.
Ahhoz képest, hogy a népek mit isznak kávé gyanánt, a Prodomó fenomenális. Túlságosan meg nem akarok rászokni a 6000+ forintos kávékra, mert utána tényleg ihatatlannak tűnik a gyengébb és nem vagyok egy krőzus.
Köszönöm a javaslatokat, azt a győri kávét meg fogom próbálni, mivel az könnyen beszerezhető számomra.
Egyébként a "Bar Italia 100% Arabika" kávéról mi a véleményetek? kb. 4.000 Ft.ért kínálják.
Talán nem jó helyen keresed az ún. "középkategóriát"...
Az Magyarországon (!) a kapszulások, azok közül is a Nespresso képviseli. A valóság az, hogy vagy kritikán aluli, rendkívül gyenge "presszónak" csúfolt fost kapsz, vagy igényes, ha tetszik csúcskatagóriás art cafét, amiért küzdeni kell, és azok, akik ezt értik, azoknak a nagy része be-belátogat ide is.
A Prodomo nem jó eszpresszónak, ezért a leszólás. A Vienne nem készít eszpresszót, legfeljebb presszót.
A Mediamarkt kínálatát érdemes megnézni. De manapság a 3000ft/kg-os kávéár elég alacsony (ne számíts nagy választékra), mert pár év óta a kávé ára emelkedik a világpiacon.
Olcsokave viszonylatban a szinten megoszto, de szerintem kifejezetten jo ar teljesitmenyu Pellini Rossot erdemes megkostolni, beszerezni is konnyu: a legtobb MediaMarktban megtalalod. 3-4000 per kilo korul mozog az ara, helytol fuggoen. De még EZ is 4khuf es mar sokkal nehezebb kritizalni.
Látom, hogy ez a fórum maximastáknak szól, de sajnos nem igazán találok középkategóriás fórumot.
Mi egy Saeco Vienna automata gépet használunk általában elégedetten, a legnagyobb problémát a megfelelő minőségű kávé beszerzése okozza. Jónéhány kávét kipróbáltunk, de a legjobban a Dallmayer Prodomo és Jacobs Monarch vált be. Ezeket Ausztriából hoztuk, akciós áruk 10 Euro/ kg. volt. Sajnos nem járunk gyakran oda, így ha elfogy vagy fogyóban van: próbálom kiváltani más legalább ilyen minőségűre, de nem (sokkal) drágábbra. Vidéken nincs túl nagy lehetőség szemes illetve jó minőségű kávéra, kipróbáltuk az Omniát és a Tchibo Espresso Milano style-t: ezek egyike sem érte el az előzőket, a refereniciaként beállított Omnia kifejezetten rossznak tűnik (erős, és gyenge zamatú). Régebben próbáltuk a Jacobs Krönungot, az hasonló volt a Jacobs Monarch-hoz, így elvileg még az lesz a legjobb választás. Olvastam, hogy itt nagyon leszólják a Prodomót, úgyhogy nagyon örülnék ha ebben az árfekvésben tudna valaki ajánlani jobbat.
A következő furcsaságot tapasztalom a Gaggia Classicommal:
Bekapcsolom, hogy melegedjen. Rögtön a bekapcsolás után légtelenítem (indítok egy csapolást és kinyitom a gözcsapot.) 20-30 perc múlva, még a kávé készítés előtt újra ráindítom a csapolást, de ekkor eltelik egy 2-5mp, míg elkezd jönni a víz a felsőszűrőből. Tudni kell hozzá, hogy csöpög a gőzcső.
Elképzelhető, hogy ez alatt a fél óra alatt annyi víz/gőz megy el a gőzcsapon, hogy így lelevegősödik?
Következő főzésnél megnézem mennyi víz csöpög ki a gőzcsőből, meg megfigyelem, hogy ha légtelenítés után kapcsolom ki (mondjuk este) akkor másnap bekapcsolás után levegős-e, vagy csak akkor levegősödik le, ha melegít.
Az az Elektra, amit vettem a hét elején, az jobban tetszik.
Arra azonnal lecsaptam, mert az egy egyedi darab.Az a porcelán borítás nagyon különlegessé teszi.Az már más kérdés, hogy szebb e, mint amin nincs ilyen borítás.Nekem is az új jobban tetszik, de ez meg egy régi egyedi darab.
lassan két éve lesz, hogy játszottam a Vénusszal, a hozzá kapott két különböző szűrővel. Írtam is akkor, hogy szerintem sokkal nagyobb szerepe van a szűrőnek a végeredmény szempontjából, mint elsőre gondolná az ember.
Szöveghű nem leszek, de tartalmilag helyes. Annyit ír a saját fórumán, hogy elkezdte gyűjtani a régi kávéfőzőket és megtetszett neki ez a gép, egyébként semmire sem fogja használni.