A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Oké, természetesen igazad van, de akkor ezek szerint csak a zacskónak lehetett mégis vmilyen számomra furcsa, KV-idegen szaga. Nem is tervezek egyelőre Győrből új adagokat rendelni, és ez tényleg csak az én saját tapasztalatom volt. Találtam egy másik pörkölő céget, amit esetleg kipróbálnék, csak előbb én is tájékozódni akarok alaposabban a választékukról és az áraikról.
Nemethferii, a várakozást nem a rendszer felemelegedésére értettem, hanem hogy az előáztatási képességre amikor csak picit emeled meg a kart, amikor még nem megy a szivattyú. Hogy képződik-e annyi nyomás folyamatosan, hogy minden egymás utáni húzásnál lehetőség legyen előáztatásra, vagy várni kell egy picit.
Itthoni szervizt még nem találtam Quick Mill gépekhez, de majd rákérdezek a gyártónál.
decca, a kötelező és vízpazarló csapolás amennyire tudom csak a hőcserélős gépek esetében szükséges. Én csak egybojlereseket nézegettem, utóbbiaknál a fej túlmelegedése sem fordulhat elő. A gőzt nem használnám ki, ezért nem is volna értelme, hogy HX-est, vagy kétbojlerest vegyek. Az őrlőkről még nem sokat tudok, de hogy Graef őrlő E61-es gép mellett, azon azért elcsodálkoztam. Konkrétan melyik Graef?
Na, ha már itt tartunk, akkor megjegyzem, hogy én a Kapucziner KV-s zacskóiból (zacskóinak) éreztem vmilyen, számomra szokatlan "nem oda illő" illatát/szagát. Vagy esetleg én is nitrogént éreztem volna? Nem hinném. De tényleg furcsa volt számomra, pedig nem vagyok egy háklis típus.
Olyan kérdéseim lennének, hogy vajon mi az ideális hőmérséklete a kávéőrlő/daráló késeknek? Mennyi időt érdemes várni több adag darálása között, hogy visszahűljenek a kések? Érdemes lenne oda is egy hőmérsékletmérő eszközt barkácsolni?
Fenébe. Pedig azt is ki akartam próbálni, de ezek után már nem biztos. Arra utalsz esetleg, hogy valószínűsíthetően több volt az mint másfél hónapos? Mert én egy budapesti pörkölővel jártam így nem is régen. Vettem tőle negyed kiló Sidamo-t. Finom volt. Kb egy hét múlva jártam arra megint, kérdeztem, hogy mikori a pörkölés. 3 naposnak mondták. Vettem egy kilót, de mikor főzni kezdtem azt tapasztaltam, hogy már kezd fakulni az íze. Elég rövidlátó hozzáállás ez, mert elveszített egy vevőt. És sajnos ez nem egyedi eset. Egy másik helyen például azt tapasztaltam, hogy ki van téve a már nem tudom milyen etióp kávé meg egy kenyai. 2 héttel később az már nincs, de van helyette etióp-kenya blend. Na, mondom ilyet még nem is hallottam, próba és csalódás. Szerintem a megmaradt készlet lett összeöntve. Szomorú dolog ez.
Köszi, tegnap végül sikerült telefonon elérni őket, azt kérték, hogy írjam meg melyik kávéről van szó és válaszolnak. Egyelőre nem semmi. Viszont telón elmondták, hogy nitrogénnal zárják a zacskókat közvetlenül pörkölés után így nem gond, ha akár egy hónapos is a pörkölés, akkor is olyan lesz mintha akkor pörkölték volna. Mindez nagyon szépen hangzik, de nekem nincsen pozitív tapasztalatom a nitrogénes kávéval. Lehet, hogy csak egyedi eset volt az enyém, de végül arra jutottam, hogy a kávéban az oxidáción kívül vélhetően más folyamatok is zajlanak pörkölés után aminek a nitrogén nem, csak a fagyasztás képes gátat szabni. Co2 eltávozása miatt alig volt cremája, ami önmagában is jelezte, hogy nem friss a pörkölés, de az igazán furcsa az volt, hogy a kibontás után sokkal gyorsabban öregedett, hamar utolérte saját valódi korát.
Régóta nem használtam az "antik" narancs Gaggiámat, gondoltam, befűtöm, és mindjárt a naked karral próbálom ki. :-)
Kicsit gyors volt a lefolyás, maga a KV sem sikerült teljesen jóra (vmilyen régi maradék Kapucziner blend volt), de hál' isten, a naked kar nem fröcskölte tele a frissen festett konyhát! :))
/Egyelőre persze a Gaggia helyett maradok továbbra a kis Quick Mill rendszeres használata mellett./
Egy tranzisztor nem tud "gyenge" lenni. Vagy működik, vagy nem. Lehet szakadt, zárlatos, esetleg szivárog, de ez mind azt eredményezné, hogy egyáltalán nem működik a készülék. Az általad leírt hibát szerintem is a takarítás, vízkőtelenítés, zsírzás fogja megoldani.
Saeco Vienna gépről van szó. Az lenne a kérdésem hogy attól lehet e vizes a kávézacc, hogy kicsit gyengébb már a tip33c tranzisztor mint kellene? Lassabban mozog a központi egység, és arra gondoltam hogy esetleg nem is nyomja úgy össze a kávédarát ezért vizes lesz a zacc. Ez lehetséges, vagy semmi köze hozzá?
Beletanulni, Sok automata utan egy pavoni puccino val kezdtem, majd váltottam a La scala ra . Szerintem adja magát , nem kell megijedni tőle.
Nem kell várnom semmit, 3liter a tartály, és a bojler is elég nagy.
Megbízhatóságban szerintem elég jó, elvégre gyártják pár éve.
Szervizelni otthon is lehet pár kulccsal. Én most fogok csarelni pár alkatrészt, csepeg. Szerviz ezekhez szerintem van.
Bemelegedes kB 30+ perc, nem szoktam turelmetlenkedni, ha nincs időm nem kavezom.
Nem zavar, nem égettem meg még magam, ne tamaszkodj rá
Fejhomerot hiányolom, beszerzés alatt
Őrlo maradt egy isomac prof, és most váltottam egy compak k5 re. Megvan még az isomac is. Előtte, közben sok automata, la pavoni puccino. Pici eltérés van.
Megfordult a fejemben másik gép, electra mert tetszik.
Mostani őrlo egy wega(compak k5)elégedett vagyok, túl nagy.
Nem tudja valaki, hogy a Pacificaffe-nál honnan lehet megtudni, a pörkölési időt? Kiírva nincs. A telefonjukat mikor fölveszik azonnal megszakad a vonal, kapcsolati űrlapot meg elvből nem töltögetek ki. :-(
Nagyszerű, köszi a lehetőséget! Bátor leszek. ;-) Nem kevés kérdésem van.
: Mennyire volt könnyű beletanulni? Nekem ez volna az első saját gépem és amennyire vonzónak tűnik, egyben annyira ijesztő is, bevallom töredelmesen.
: Az előáztatási funkcióhoz mindig van elég bojler nyomás, hogy egymás után sorozatban is készíthess kávét, vagy várni kell valamennyit? Ha a te géped vezetékre van kötve, akkor nyilván tárgytalan ez a kérdés.
: Mennyire szervizigényesek az E61-es gépek? Pl. mennyi időnként igényel a fej bontásos karbantartást? Házilag ez megoldható, vagy szervizbe kell cipelni? Létezik az ilyen gépeknek megbízható szervize itthon amúgy?
: Mennyi a fej valós bemelegedési ideje ha magától hagyod és mennyivel lehet ezt gyorsítani hűtőcsapolással? Tudom, ez nagyban függ a bojler méretétől és a fűtőteljesítménytől, ha meg HX-es a géped, amúgy is szükség van a hűtőcsapolásra, de mi a saját tapasztalatod ezzel kapcsolatban? És csak úgy mellesleg, érdemes a fejbe hőmérőt tenni? Nem nagyon láttam, hogy elterjedt volna, pedig a helye megvan a fejen.
: Nem zavaró, főleg nyáron, hogy a fej ontja magából a hőt? Nem égetted még meg magad vele csapolás közben?
: Van olyasmi amit nem szeretsz a gépeden, esetleg hiányolsz róla, vagy változtatnál, esetleg már változtattál rajta?
: Amikor megvetted ezt a gépet, őrlőt is váltottál? Ha nem, akkor milyen géped volt előtte és ha csak a kávé ízére korlátozod a választ, volt e számottevő különbség a régi összeállításod és az új között?
: A gépedhez, vagy az E61-es fejhez kapcsolódó tapasztalataid okán megfordult esetleg a fejedben, hogy egy másik gépet vegyél? Ha igen, melyiket és miért?
: Nem a gépre vonatkozó kérdés, de szabad kérdezni, hogy milyen őrlőt használsz most és elégedett vagy-e vele?
Most így hirtelen ennyi. Elnézést a túlzott "bátorságért", remélem győzni fogod megválaszolni. :)
Pedig nem kell félni tőle. Itthon sok a józan észnek gyökeresen ellentmondó tévhit van a köztudatban a "nullás" vízzel kapcsolatosan és még időbe telik míg helyükre kerülnek a dolgok. Én és a családom már több mint egy évtizede nem iszunk mást, és köszönjük szépen jól vagyunk.