Ami még problémás szokott lenni az a kengyelezés és a vas toldási hossza. Meg arra sem szoktak figyelni, hogy az összes toldás ne egy vonalba kerüljön, hanem váltakozva.
10éve építettem a saját házam, a szomszéd az kőműves volt, nem értette, hogy a padlófödémbe minek a vas, ha nincs pince alatta. A terasz alapozását is csak 30cm szélesre akarta csinálni, meg ugyanilyen mélyre 50x80cm helyett. Amikor megértette, hogy a házat én tervezem akkor nagy duzzogva megcsinálta úgy ahogyan jó. Aztán az asszonynak eszébe jutott, hogy építsük be a tetőteret. Símán rá lehetett támasztani a terasz alapozására a tetőterasz oszlopát. Amit pénzben ki lehetett volna spórolni a házból az az összes költség egy százaléka körül volt. Tavaly újrafestettük a házat. A festő szépen megcsinálta, de csodálkozott, mert ez az első ház a faluban amin nincs repedés 9 év után sem. (egy azért van egy válaszfalban lévő ajtó tokja mellett)
Úgy általában: Egy tanult kollégám mondta, hogy lehet építkezni jól, lehet olcsón és lehet gyorsan. Ebből a háromból bármelyik kettő összefér egymással, de a három az soha. Van benne valami.
Én 20 évesen ugymond gyerek fejjel azt mondtam sose építenék, inkábbveszek használtat.
Mifelénk Észak-keleten a várostól 15 km-re veszel egy 50-60 éves házat(10x10) kb 6millióért.
kellett volna tetőt cserélni ami olyan anyag+munkadíj max 2M
hát akkor már kicsréled a nyílászárókat is ne 1 cm legyen benne 900e-1m
hát akkor már le is szigeteled nézzen már ki vhogy, le is vakolod nemessel már akkor ne kopjon össz. 1M
akkor holis tartunk:10 millió hoppá
nézdmár egy fal utba van vegyük ki, de hát abba csövek is futnak héj, ujracsempézel ,mert az asszonynak 5000/m2 csempe tetszik, na meg ujrafestel ,ujraparkettázol,
na meg egy uj kád, konyha nappali butor,
és mire összeszámolod és rádöbbensz hogy mennyibe van már ez az egész ,pofánvág a tudat h. van egy 60 éves házad.!!!
Na ezért építkezünk, mert legyen 2 miskával több, de 0km és olyan amire álmodtuk, és talán a gyerekedre is lesz mit hagyni..
Terv szerint városonhatáron belül. Az "elővárosi" részekről lemondtunk, a plussz költséget ( 2. autó tuti kellene, ennek a havi költségei) inkább a törlesztőbe fordítjuk.
Viszonylag újabb ház (80-as 90-es évek), nem baj ha apránkét szépítgetjük majd, de lakhatót. A 10x10-es házakat inkább nem, ami elképzeléseink vannak, ahoz teljesen át kellene alakítani, ami már több költség és időben is elhúzódhat.
Árban a 15M-ig lealkudhatóakat nézem.
Az a baj hogy a jelenleginél nagyobb lakások nem nagyon vannak (a 2,5 szobások alig jelentenek többet a mostani 55m2-es képest elrendezésileg, helyileg), ami nagyobb és élhetőbb azok részemre nem érnek annyit. Meg a kis kert is kell... (én családi házban nőttem fel)
Én azt kérdeztem, hogy aljzatbetonba -ami a teherhordó vasbeton lemez alá kerül - minek a vas. Egyébként kérdésedre csak annyit mondok ezért nem mindegy, hogy minek hivják. C--os beton nincs, csak C16/20-xx/zz. Az xx helyére egy szám jön ami legnagyobb kavics átmérőjét jelenti, a zz helyére pedig két betű ami abeton konzisztenciáját (viztartalom) jelenti. Már bánom, hogy mondtam, fölösleges volt, úgyis a saját fejed után épited meg, úgy mint a szomszéd. Az övé se dűlt össze, csak kicsit összerepedezett, meg ázik. Úgyhogy, kérem semmisnek tekinteni amit mondtam, bocsánatot kérek a zaklatásért.
Nem mindenkinek vannak olyan ács ismerősei, akik tartoznak :)
Én is verhetem a mellemet, hogy a 70 m2 bővités, meg a 60 m2 teljes felújitás, 40 m2 garázs, és galéria kijött 10 millából, csak éppen egy teljes évem ráment az épitkezésre, és mindent magam csináltam.
Szóval ez nem összehasonlitható adat, max abban segit, hogy az anyagárat az ember be tudja lőni...
Az biztos, hogy ha valaki csak a segédmunkát tudja az épitkezéshez adni, illetve a festést/burkolást, az spórol ugyan számszerűen nem is keveset, viszont a bekerülési m2 árat nem fogja levinni 25-30%-al, mint sokan hiszik.
Pláne nem egy kis épületnél, ahol a gépészet fajlagos költsége magasabb.
Hát nekem oly mid1 minek hívják,felőlem lehet leszállópálya is:)
Nálam 1 valami biztos nem lesz olyan beton amibe nincs vas!C20/16 van a papíron
Sőt nem tudom hogy mit írjak betonra hogy nevezzem,legyen aljzatbeton ,abban is 6/15/15ös vas lesz
Nem vagyok statikus,nekem írhatod mi mennyit tart,de mint 1xű parasztgyerek azt tudom hogy vas nélkül nem sokat,és ha jól emlékszem te kérdezted minek bele vas
Csak azért kérdezek ilyeneket hogy tudjam kit mikor kell "agyonrúgni":)
Szakikkal "elvileg" nem lesz gond,10-en éve dolgoztam 2havernál mikor építkeztek,köművesükkel nézeteltérés támadt mondta neki hogy ilyen szarral nem dolgozik ő ehez nem adja nevét
Akkor eldöntöttem ha oda jutok 1x ő lesz a kelemen,nagynehezem +győztem,már 1 éve várok rá
Víz,fűtés +van műszaki vezetővel 1ütt
Villany én leszek haver a műszakis
Ácsommal + ott tartok hogy annyival lóg ha ő fizetne se szólhatna semmit,miközben nálam dolgozik:)
5 évre tervezzük az építkezést van hol lakni nem hajt a tatár
Gondoltam rá ,h. majd mindig írok néhány sort hogy állunk mit csináltunk aznap, egy képpel tűzve, számítok majd a segítségetekre ,mire érdemes ügyelni, remélem segít másoknak is majd
Te/ti csak egyedi eseteket néztek, értelemszerűen a sajátot, és ezt próbáljátok kivetiteni mindenkire. Aki ebből él (tervező/kivitelező) kicsit nagyob rálátása van az összképre.
Értelemszerű, hogy aki olcsóságra törekszik, nem fog monolit födémet épiteni. Viszont a példámmal azt próbálom (sokadszorra) megmutatni, hogy ami kirivóan olcsó, az minden esetben rakás szar.
Csak magyar sajátosság, hogy mindenki csodát vár, és inkább elhiszi, hogy megkaparintotta a szuper olcsó és jól dolgozó szakembert. (Meg persze van akit nem zavar, hogy szarrá repedezik minden évben a vakolat, fő hogy olcsó volt...)
Meg kell találni a középutat. Ott már jó esély van becsületes munkára, és kevés plusz költség várható.
Viszont megnézném, hogy egy monolit födém vasalásának nekiállsz a statikai vasalási terv szerint, amikor a konkrét ebből élő szakik is folyamatosan hivogatnak rajzértelmezés miatt :)
Egyik iylen csapatnál a födém vasszerelését 6x bontattam vissza, majd utána hivtunk egy olyan csapatot akik megcsinálták rendesen a terv szerint.
Csak közben kellett rendelni kb 20%-nyi betonvas pótlást, mert az előzőek szétdarabolták.
1824 kg vas ment bele a födémbe. Ennek az anyagára kb 440e, a pótlás tehát 110e Ft.
A munkadij egyiknél 54ezer forint, a másiknál 180ezer.
Normál esetben a műszaki ellenőr (vagy tervező) egyszer megy ki leellenőrizni a vasalást a beöntés előtt. Ha ennél többször kell, akkor az plusz pénz. Én nagyon olcsón vállalok tervezői művezetést, a plusz 5 alkalom 50e Ft.
Tehát olcsó csapat:
- 54e forint munkadij (természetesen nem került kifizetésre)
És milyen jó dolog is ez, amikor az engedélyezés elhúzodása miatt is feszített program felborul, mert vissza kell bontani a Mekkmesterekmesterremekét...
"miközben saját magam látom a körülöttem folyó minimálpénzes kompromisszumos építkezéseket"
Október 1 előtt megkezdett épitkezéseknél még nem kellett e-épitési napló, tehát az hogy hány ember és mit dolgozik a házon, a legritkábban nézik. Ha a kőműves irt egy 500e Ft-os számlát az egész épitkezésre (kőműves munkák), miközben elvitt 4 millát, nem tudtak belekötni. Bár mindenki tudta, hogy mi a helyzet.
Ha nagyon nagy gáz volt, maximum újrairták az egész naplót.
Ezzel szemben most naponta lejelenti, hogy mi volt az adott munka, hány ember vett részt benne. Innentől egy lépés a NAVnál megnézni, hogy az e-napló adatai megegyeznek-e a bejelentett munkavállallók számával.
Mindenképpen jelentősen drágulni fog ezáltal az egész épitkezés, mert ki kell valamennyire fehérednie ennek a szakmának ezáltal. (ez is volt szerintem a céljuk)
Én 2009-ben épitkeztem, és mivel mindent sajátkezüleg csináltam, és mindent irtunk, igy tudom, hogy AKKOR 80e Ft/bruttó m2-re jött ki az anyagár. Kétrétegű ablakokkal, 8 cm hősziggel, gagyi belső ajtókkal. (levettem belőle a luxust, a falfűtés felárát, a konyhabútort, a konyhagépeket, és a 7200 Ft/m2 árú nappaliburkolatot)
És ebben nincsen benne a tereprendezés, és egyéb befejező munkák, plusz semmi adminisztrációs és tervezői költség, mert értelemszerűen magam megoldottam.
Ne mesélje már nekem senki, hogy a mai szabályok és (azóta feljebb menő) árak mellett ki tudja hozni 140e Ft/br m2 alatt, mert egyszerűen lehetetlen.
Tavaly 9 házam épült fel (illetve épül jelenleg is), idén várhatóan 12-15 lesz, és mindegyiknél látom a kapott árajánlatokat, amik a kiviteli terv alapján készitett költségvetést árazták be.
Igen, találkoztam olyan csapattal, akik 30e Ft/tonna áron készitik a vasszerelést, amit ha visszaosztasz akkor kijön kb 200 Ft-os órabér. Rábiznád a vasszerelést egy ilyen bandára? Amikor gyakorlatilag ez tartja a házat?
Amig az e-épitési naplónál ki nem derülnek a kiskapuk, vagy nem enyhitenek rajta legalább családi ház szinten, addig a kalákázás ki van nyírva.
Pont erről beszéltünk az építkezés-felújítás csevegőben az elején :D ha számlát ad, egyszerűen túl sok adót kéne fizetnie ahhoz, hogy épszerű árat tudjon mondani... És még a 4 ember 150 ezer / 3 nap árért is lehetne húzni a szánk, sajnos nagyon el kell szállniuk az árakkal...
A csevegőben leírhatnád ami a fejedben van, hasznos lehet másnak is, és el is lehet beszélgetni róla :D