A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Természetesen én sem gondoltam teljesen komolyan, mert ízlésekről minek vitázzunk, nem? Mindenki a saját ízlésének megfelelő KV-t fogyassza, oszt' jól van! :-)
Más:
Ma délután, kicsit hosszú kihagyás után újra Manueléknél voltam, igaz, most KV-t nem vettem, helyette ezt a két csészét újítottam be. Abszolút nincs a csészékre szükségem :-), de ha már KV-t nem vettem, gondoltam, nem jövök el tőlük üres kézzel, hozok két (illetve négy) kis porcelánt. A KV-juk tökéletes, a kiszolgálás baráti, akkor miért ne? Szerintem amúgy ezek dancap csészék, csak "meg vannak márkázva".
"Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD"
Basszus, nem olvastam el az előzményt és el nem tudtam képzelni, miről beszélsz... Tiszta horror.... :D
ha mar ilyen remek vita van őrlő ügyben, felkínálom a kézi megoldások rajongóinak a világ legszebb malmocskáját a Zassenhaus Guatemalát, a fokozatmentesen állítható, fa-rozsdamentes acél szépségemet. Semmi kerámia, rendes fém. 20 év garanciát adtak rá újkorában. A svájciak vevőszolgálata legendás. A kedvencem rajta, hogy a fagolyó belsejében kis mágnes van, így aki nem akarja leveszi, de ha rajta van sem lötyög, vagy esik le.
Ezzel azért vitába szállnék, mert szerintem robuszta tartalmú olaszos blendből és világos(abb) pörkölésű “farmszelektált” kávéból is van finom és kevésbé finom :)
Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszem. Jelen esetben a kávéfőző egy jó darálóval finomabb kávét adna. Nem arra kell gondolni, hogy Geisha lesz a Brazil szénből, de ha figyelsz a különbségre egy vakteszten 3ból 3x érzed a különbséget a Graef és egy pl Robur között (de akár egy Super Jolly is lehet). Két kiskúpos között a különbség még kisebb. A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre. Főleg ha világos pörkölésű újhullámos kávéról van szó. A robusztás sötétebb blendek megbocsátóbbak.
A fokozatok közti szemcseméret-különbség eddig úgy tudtam, hogy nem ugyanaz a 25 fokozatúnál, mint a 40-esnél. Nekem 702-esem van és bizony előfordul, hogy jó lenne két fokozat közé bemenni. Szerencsére a kávék többsége bőven tolerál annyit, hogy ne legyen ez különösebb probléma, de akkor is.
Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD
Egyébként melóhelyen én is egy CM 81-et használok nagy megelégedéssel, viszont mivel kívánja a pofozást, hogy kiadjon mindent amit bele töltök, otthon, reggel 1/2 6-kor nem annyira praktikus😀
Tényleg nem kötekedni akarok, de ha eladni szeretnéd, nemcsak árulni, akkor bizony csökkenteni kell az áron… Ahogy kihozol valamit a boltból az kb. - 30 % egyből az új árához képest.
".... Mylord: Te a klasszik vonalon mozogsz, oda tényleg bőven jó a Graef!... "
Pontosan úgy, mint ahogy te is! :)) Legalábbis az általad rendszeresen bemutatott fényképes KV-gépes hirdetéseidből én mi másra is tudnék következtetni??! :-)
Amúgy tényleg: a Gaggia Classic neve vajon miért nem változott az évtizedek múlásával, miért nem követte Milánó e tekintetben a KV-kultúra fejlődését? Miért nem Gaggia New Wave vagy épp Gaggia 3rd Wave az a Classic?! :))
Eladó egy soha nem használt gyári új állapotú Graef CM702 EU típusú kávédaráló. 2019.12.07-ig garanciális.Összes tartozéka és papírjai a gyári dobozában. Ára: 31000Ft. Érdeklődni telefonon: 0670/7799929
Ezt valóban csak akkor tudod meg, ha megkóstolod, feltéve ha van ennyire kifinomult az (íz)érzékelésed :) Hozzáteszem nekem annyira nincs, de azért én is érzek különbséget pl. egy Graef és egy Mazzer Major között.
Mylord: Te a klasszik vonalon mozogsz, oda tényleg bőven jó a Graef! :) És ezt nem lebecsülés képpen írtam! ;)
Kicsit mellényúltam, a több mint húsz fokozat, az vajójában több mint negyven.
Meg nem teljesen értem, hogy egy nagy(obb)kúpos örlő mitől csinál(na) sokkal jobb (ízre finomabb) őrölt kávét, de ezek már-már vallási kérdéseknek tűnnek, amiket nem szoktam piszkálni.
Ez amit Katoczi írt, ez abban az esetben igaz, ha valaki komolyabbán űzi ezt a sportot. Teszemazt ha valaki egy nyomásfokozós Delonghival főzi a Tchibo Family-t, az valóban tök mindegy mivel darál. De aki E61-es gépet tart otthon, valószínűleg már eljutott egy bizonyos szintre kávézás terén. Azt mondják a “nagyok”, hogy az őrlő sokkal fontosabb egy szettben, mint a kávéfőző. A “belépő kategória” pedig azt jelenti, hogy ez a legalapabb gép ami már ugyan tudja az eszpresszó finomságot és valóban nem rossz őrlő, de az emberek többsége azért innen előbb, vagy utóbb tovább lép egy síktárcsás, vagy nagykúpos irányába.
És én is azt a véleményt osztom, hogy kiskúposok között a Graef ugyan a legolcsóbb, feljebb lépni egy másik kiskúposra ( mint pl. Catler, vagy Sage ) tök felesleges pénzkidobás, Graef és Mazzer között kb. nincs élet...
Mylord3: Senki sem várja tőle szerintem hogy képes legyen több kg kávé őrlésére naponta. Csak elmondtam hogy picit korlátos, de ennek ellenére én is kezdő szettnek otthonra azt ajánlom az ismerősöknek. Különbözünk, mások az igények, másfajta kávét fogyasztunk, nem kötelező mindenkinek egy Roburt tartani a konyhában :)
Guiseppe: a catler szerintem nem éri meg a felárat de ez csak az én véleményem.
Debrecenben vagy a környékén nincs valakinek esztergályos ismerőse, aki le tudna szedni egy La Spaziale karból, hogy jó legyen egy Saeco-alapú géphez? Csak a karból kellene levenni, a kartartó maradna az eredeti állapotában. Valami ilyesmi kellene: katt az előzményre lent. Ismerős ajánlott egy szakit, akinek odaadtam a kart és a gépet, de azt mondta nem tudja befogatni az esztergába, így elmaradt a farigcsálás. Másoknak mindenesetre ügyesebb volt az esztergályosa, mert jó néhányan meg tudták csináltatni.
Az etióp-kenya blend nem a Műterem volt. De nem szeretek helyeket említeni negatív élmények esetén. Maradjunk annyiban, hogy jelenleg népszerű helyekről van szó, de ha más is így jár, nem sokáig fogják húzni. Csak azért hoztam fel őket, hátha esetleg valaki ráismer a leírásból.
A Graef (is) elsősorban és kizárólagosan otthoni, háztartási üzemeltetésre készített őrlő, annak megfelelő technikai tudással és műszaki tartalommal, nem pedig olyan gép, amely képes lenne napi több kilónyi szemeskávé ledarálására, folyamatos üzemmód mellett. A két fokozat közötti különbséget pedig alátételezéssel tompítani, finomítani. Nekem is Graef van, kettő is otthon (épp azon gondolkodom, hogy az egyiktől talán megválnék helyhiány miatt), és a mai napig nem érzek ingert arra, hogy ipari darálót vegyek a hűtőgép tetejére a QM, vagy épp a Gaggia mellé.
Valóban nem nagy a választék, de azért az Iberital Challenge még mindig kapható, az legalább fokozatmentes. Meg esetleg az Ascaso i-mini itt-ott feltűnik webshopokban, és a Sage / Catler őrlőket is dícsérni szokták.
Jó kis örlő a graef, főleg az árához képest, nekem is volt. De azért a helyén kezelendő. Kicsit korlátos mert sokszor pont a 2 fokozat között lenne ideális. És azért ízben összekóstolva komolyabb örlőkkel bőven érezhető a különbség. Az a baj az szerintem hogy a graef és a komolyabb örlők(100e<)között kb nincs semmi alternatíva.
Mit fog vissza micsoda? Mi az a "belépő kategória".?
A Graef egy acél kúpkerekes őrlő, több mint húsz fokozatban állítható, hogy milyen finomra őröljön, közvetlenül a főzőkarba tud őrölni, teljesen homogén az őrlemény, merthogy a bevált, tökéletes megoldást alkalmazza az őrléshez.
Az a baj vele, hogy nem elég drága?
A honlapjukon találsz egy bp-i viszonteladó boltot, én ott pénteken vettem 3 hetes La piazza-t. A többi blendjük (pin-up, ház kávéja) viszont több hónaposak voltak. Talán telefonon is elmondják a polcra kirakott kávék pörkölési idejét.