A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egyetértek. Az ízprofil mindent visz. Minden őrlőnek megvan a maga ízprofilja és vagy elégedett vele valaki, vagy nem. Az alábbi grafikon valami Ditting márkájú őrlőt hoz ki legjobbnak. Nem is ismerem, gondolom valami nem közönséges halandók számára készülő darabról van szó. Utána az EK43. A Major még jó, de a Robur görbéje teljesen más, elnyúlik jobbra, feltételezem, hogy ez a kúpos őrlőkre jellemző. A HG One is szerepel rajta, az már nem is görbe, hanem egy hullámos vonal a végtelenbe és tovább... Pedig állítólag az egyik legjobb őrlő. Ha három ilyen kvalitású és népszerű őrlőnek ennyire eltérőek a görbéi, sok értelmét nem látom az ilyen ábráknak. Mindezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy a kiskúpos őrlők versenyezni tudnának a nagyobb, ipari cuccokkal. https://www.reddit.com/r/Coffee/comments/5uy6wg/someone_please_explain_this_to_me/ (Milyen jó volna egy hely, ahová csak bemegy az ember és a kedvenc kávéját különböző őrlőket használva készítik el.)
Jut eszembe, hallott már valaki összehasonlítást a Niche Zero-val összefüggésben? Természetesen ízlelési tesztre gondolok legfőképpen.
Remek, használja örömmel és teljes megelégedéssel! Az üvegvázára érdemes különösen vigyáznia, mert azt itthon pótolni lehetetlenség. Számomra ez az egyik varázsuk ezeknek a régi kis QM-eknek.
Lesd meg Instán a SocraticCoffee-t, ők rendszeresen végeznek ilyen méréseket. Ez persze legfeljebb kiindulásnak jó, az egyedüli ami számít, az az ízprofil, attól pedig szándékosan tartózkodnak, mert egy görbéből nem lehet megállapítani. Az EK-nak pl. kimondottan rossznak kellene lennie, annyi a fine, aztán láss csodát...
Kezdésnek perfekt a kis Graef, de aztán - hogy ne egyből a csúcsot említsem - egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg. Ár-érték arányban pl. verhetetlen a CM702, de szerintem kevesen ragadnak le az ár-érték optimumnál (szerencsés, aki igen).
Szükség van az apró szemcsére is, szitálással többen próbálkoztak az egyes frakciók szétválasztásával, az eredmény sosem volt jó. Az arányokon van a lényeg, ha túl lapos a görbe az biztosan rossz. Pl ha megnézed a legjobb kézi darálók egyikének tartott HG-1-et az nagyon rossz kéne legyen. Új darálót teszteltek, így ezt a gyakorlatban is láttam működni. 15kg kávé után sokat javult az íz, a tesztet sajnos sehol sem ismételték meg bejáratott késekkel.
A kis kúpos, műanyag őrlőházas darálók között jelentős ízbéli eltérés nincs, a Catlert nézd, vsz az hasonló eloszlást ad mint a Graef.
Ami a felháborító, hogy a mai napig Gold standardnak tartott ek43 gyárilag sokáig nem volt jól beállítva, a vadi új darálót vihetted Ballószögre felszabályozni. Azután meg elvert minden darálót, de 700k-ért nem ezt várná az ember. Még szerencse, hogy az átlagembert nem érintette.
Nem akartam nagyon beleszólni, mert nem túl barátias a légkör, de nem bírom megállni :)
A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek!
Kvázi ha ízlik a graefen minden akkor , öröm és boldogság , nem került zsák pénzbe. Ha meg kiérzed a javulást más örlön akkor el lehet dönteni megéri-e. Ha nincs alkalmad vaktesztre, szar ügy...
Fura módon egy egymillió forintos őrlőnél is több mint 10 % azoknak a részecskéknek az aránya, amik tizedakkorák mint a legnagyobb sokaságát képező részecskék mérete.
A daráló gyártója által kiadott mérés szerint.
Akkor ez most baj, vagy nem?
Ez nagy szórásnak számít?
A Graef-hez nem találtam görbét. Leméri valaki?
Csak én vélek némi szarkazmust kiérezni a hangodból? Kétlem. De ez most nem jött be, ugyanis van egy ausztrál csapat, akik mindent megmérnek amit lehet, az őrlők haranggörbéi meg időről időre megjelennek, ahogy jön 1-1 nagyobb dobás. De nem kell messze menni a magyarázatért, hiszen a szemcseméret hatását a kávé ízére nem kell magyarázni senkinek. Ha pedig a két kés nem teljesen koncentrikus, vagy párhuzamos, esetleg a tengely ferde, vagy a csapágyazás nem megfelelő, az bizony kiérződik a végeredményen is. Az, hogy vakteszten 5-ből 5x jobbnak érzed pl egy Mazzerel darált kávéból készült italt mint a Catlerel készültet, az többet mond minden haranggörbénél. Az, hogy a haranggörbe alapján látod, hogy túl sok az egyiknél a púderszerű szemcse (és épp annak a kávénak van egy keserű utóíze) csak bizonyítja, hogy nem az érzékszerveid játszanak veled.
"A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre."
Feltételezem, hogy ez nem valami marketing BS, vagy egy drága őrlőt vásárló kávéfogyasztó ön-igazolása, hogy igenis megérte csilliárdért daráló venni, hanem többszöri mérés során kialakult megalapozott eredmény, ahol az őrlemény részecskéi le lettek mérve, az eltérések rögzítésre kerültek, és a darbszámok meg lettek határozva.
Ezek alapján - gondolom - egy normál-eloszlási haranggörbével lett ábrázolva az adatsor, és ezen alapszik a kijelentés, hogy túl nagy a szórás.
Bónusz: a részecskék alakját és felületét megvizsgálva kiderülne, hogy a víz mekkora felületen éri az őrlemény szemcséit, ami nyilván befolyásolja a főzet ízét.
Remélem hogy ilyen alapokon nyugszik a kijelentés....
Nem tudom, hogy van-e jövője a thermoblokknak, illetve azt sem tudom, hogy milyen a jelene, a mostani megítélése a "nagy" bojleres gépekhez képest, de én ugyanolyan minőségű KV-t tudok vele készíteni, mint az eddigi Gaggiáimmal. Valóban gyorsan menetkész, a 3 perces időt azért én kicsit kevésnek tartom, és nálam az 5-10 perc felfűtési idő ennél a gépnél is megvan, előcsapolással együtt. Ugyanakkor nagyon praktikus, jól mozgatható kis gép ez, a mellette lévő ős Gaggiát, mire feltettem a hűtő tetejére, a "golyóim is szétgurultak" :-)), annyira nehéz ez a Gaggia!!
Itt pár hete hirdettek egy másik kis QM-t 15 ezerért, nem tudom, hogy azt aztán megvették-e már? Jó lett volna nekem is tartalék vagy épp (donor) gépnek. Amúgy pedig újonnan irreálisan magas az áruk ezeknek a gépeknek, szerintem.
Az újak thermoblokkja állítólag vicc a régihez képest. Munkahelyen tökéletesen elvagyok egy thermoblokkos csodával, de csak robusztás sötét pöriket szereti. Már a közepes pöriből is citromlé készül.
Érdekes, hogy mennyi rajongója van ezeknek a régi Miostar - Quick Mill gépeknek. Nem tudtam, hogy te is közéjük tartozol. Egy kollégám is vett egy ilyet, csak újat, ami tökre így néz ki néhány eltéréssel, pl. nincs poti a bal oldalán. Ami igaz az igaz, én otthon még a gép bemelegedésére várnék amikor ő már főzött két kávét, megitta és rég elmosogatott. Most egy PID-es változatra (3230) hajt. Mégis volna jövője a thermoblocknak?
Természetesen én sem gondoltam teljesen komolyan, mert ízlésekről minek vitázzunk, nem? Mindenki a saját ízlésének megfelelő KV-t fogyassza, oszt' jól van! :-)
Más:
Ma délután, kicsit hosszú kihagyás után újra Manueléknél voltam, igaz, most KV-t nem vettem, helyette ezt a két csészét újítottam be. Abszolút nincs a csészékre szükségem :-), de ha már KV-t nem vettem, gondoltam, nem jövök el tőlük üres kézzel, hozok két (illetve négy) kis porcelánt. A KV-juk tökéletes, a kiszolgálás baráti, akkor miért ne? Szerintem amúgy ezek dancap csészék, csak "meg vannak márkázva".
"Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD"
Basszus, nem olvastam el az előzményt és el nem tudtam képzelni, miről beszélsz... Tiszta horror.... :D
ha mar ilyen remek vita van őrlő ügyben, felkínálom a kézi megoldások rajongóinak a világ legszebb malmocskáját a Zassenhaus Guatemalát, a fokozatmentesen állítható, fa-rozsdamentes acél szépségemet. Semmi kerámia, rendes fém. 20 év garanciát adtak rá újkorában. A svájciak vevőszolgálata legendás. A kedvencem rajta, hogy a fagolyó belsejében kis mágnes van, így aki nem akarja leveszi, de ha rajta van sem lötyög, vagy esik le.
Ezzel azért vitába szállnék, mert szerintem robuszta tartalmú olaszos blendből és világos(abb) pörkölésű “farmszelektált” kávéból is van finom és kevésbé finom :)