A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Illetve kiegészítve magam, arra is oda kell figyleni, hogy idôben kipörögjön és ne maradjon a pörkölôn sokáig fôleg szezonalitáson túl a kávé. Erre azért már több példa is akad a pörkölôk között az országban akik odafigyelnek.
A legmagasabb minôségre törekedô pörkölôk hûtött-klimatizált helységben(hûtôben) tartják a zöld kávét, de még így se garantált a zöldkávé öregedésének megállítása, de legalább lassul.
Tudomásom szerint még csak 1 ilyen pörkölô van Magyarországon. Talán hamarosan lesz több is.
A fagysztott zödkávéra még kevés a szisztematikus study, ráadásul dokumnetálva sincs, így a fagyaszott zöldkávét még nem nagyon (vagy nagyon kevesen alkalmazzák).
Egy kérdésem volna, srácok. Van olyan pörkölő itthon akinél nem csak a pörkölés, de az alapanyag is mindig friss? Úgy értem, hogy beérkezés után ha nagyobb tételt vásárolnak egyszerre, azt mélyhűtőben tartják?
Azért kérdezem, mert már sokadszor tapasztalom, hogy ha veszek egy bizonyos kávét valahol és néhány hét vagy hónap után ugyanazt megveszem ugyanott, akkor már érezhetően gyengébb a minősége. Kisebbre kell őröljek - és az ízéből eltűnnek a kedvenc részek, az adott kávéra jellemző csodák. Hiába figyelem a szüreti időket az adott területre, ha a pörkölők megvesznek mondjuk 3 zsákkal, majd hónapokig abból őrölnek, addig meg kint áll a zsák az üzlet sarkában. :(((( Vagyonokért veszek kávékat és már finoman szólva is kezd tele lenni a tököm.
"erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása"
Ez így nem teljesen igaz. Ha ugyanis a propelleser darálókat és egyes őrlőknél tapasztalható több-kevesebb porolást leszámítjuk, erre amit írtál pont a lejjebb belinkelt ábrák cáfolnak rá. Lásd HG One mint legdurvább példa.
Szeretnék találni valakit, aki rendbe tudna rakni és beállítani egy La Scala Butterfly gépet. Nemrég került hozzám, még sosem volt e61-es gépem, úgyhogy kérdezni is szeretnék az illetőtől.
Helyhiány miatt eladnám a lenti párost. Az ár legyen mondjuk, 29.000 Ft a gép+őrlő párosért. A KV-főzőt Simi korábban frankón átnézte, ahol kellett, javított, tisztított, alkatrészt cserélt. Zuglóban van a géppark. Talán megvannak még fotóim a gép belsejéről is vhol, csak elő kellene keresnem, ha kell vkinek, előkeresem azokat is.
Itt egy videó a KV gépről, ami olasz, elég ritka típus, rajtam kívül talán egy fórumtársunknak van még egy ilyen kisgépe.
Kihasználatlanság miatt eladóvá vált La Scala butterfly espressogépem és Mazzer Mini E örlőm. A gépek első tulajdonosa vagyok. Az örlőhöz adok plusszba egy új, gyári késpárt. Butterfly szűkítővel és fejhőmérővel felszerelt. Végig lágyított vízzel használva. Megtekintés Budapesten. Gép ára: 190eFt, örlő 165eFt. Vihető külön-külön és szettben is. Szett ár: 340eFt. Érdeklődni: castor120401@gmail.com
Csak arra akartam rávilágítani, hogy vannak érdemi különbségek az őrlők között, az már egy külön téma, hogy kinek mennyit ér meg. Szerintem a CM702 egy egészséges szint, illetve még egy felújított, kalibrált SJ racionális vétel, felettük már értelmét veszti az ár-érték arány.
A K30 amúgy tényleg rossz példa volt, nekem is egy HeyCafe 600-ba oltott K30 kés van. SJ-ba is belemegy, de presszóra ott nem igazán használható.
Megpróbálom még egyszer elmagyarázni, kicsit másképp.
Természetesen mindenkinek más ízlik, ezzel nem lehet és nem is akarok vitatkozni. Van aki hat cukorral issza a Bravost, és neki az úgy jó, másnak egy jó olaszos pörkölés jön be, megint más meg azt is kiszagolja, ha Kenyéban tavalyelőtt kicsit többet esett az eső.
Viszont pusztán erre hivatkozva azt mondani, hogy nincs értelme bármit megérni, nagy butaság lenne. Próbálj úgy egy jó arabica presszót főzni, hogy nem méred a hőmérsékletet. Esélyed sincs. Sötétben tapogatóznál. Egyszer jó lesz, sokszor nem, és nem tudod, min múlott.
Ilyesmi van a darálóval is, azzal a különbséggel, hogy ha azt egyszer megvetted, akkor az olyan, amilyen. Mivel túl sok daráló nincs a piacon, megteheted persze, hogy végigkóstolod a velük készült italokat, és megveszed, amelyik neked tetszik. Csodák azonban nincsenek, erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása. Oké, mondom, mivel kevés a daráló, megteheted, hogy íz alapján döntesz, bár azért nem minden darálót lesz alkalmad végigpróbálni. Pláne nem vakteszten. Ha pedig mások (vak)teszt eredményeire hivatkozol, akkor pont ott tartunk, hogy ízlések és pofonok, lehet, hogy neked más lenne a véleményed.
Másrészt ha például egy gyár új darálót fejleszt, akkor pontosan ezeket kell mérje, ha tudni akarja, mennyire jó a terméke. Te megvagy a mérési eredmények nélkül, de ez egy olyan fórum, ahol szeretnek az emberek a mélyére ásni a dolgoknak, megkeresni a miértekre a választ. Mert miért jobb egy Mazzer mint egy forgókésés őrlő? Ezért.
"egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg" Nyilván, meg egy EK43-mal és a többivel is. No de milyen áron és milyen dimenziók? Az igazi kérdés nem az, hogy egy 30 ezer körüli őrlő és egy K30 között van-e különbség, mert ez elég igazságtalan volna az árkölönbséget nézve, hanem hogy egy olcsóbb kereskedelmi őrlő, mint pl. valami La San Marco., vagy mondjuk egy Fiorenzato F64 és egy K30 között van-e akkora különbség ízben, mint amekkora árban. A K30 "csak" kb a duplájában kerül az F64-nek.
Sziasztok! Van egy Grimac Dada Vapor Double ESE pod-os gépem, amit nagyon szeretek, de ráférne egy alapos átnézés felújítás. Nekem a gyerkőcök mellett ez nem fér bele az időmbe, ezért eladásban, illetve cserében gondolkodom. Az árát 40-50eFt közé saccolom, és a kérdésem az lenne, egyrészt aki foglalkozott már ilyennel, ez az ár reális-e, illetve ebben az árkategóriában milyen karos gépet érdemes néznem (inkább használtban gondolkodom), amivel jó presszót lehet készíteni? Saeco Aroma, Gaggia Baby, esetleg más? Köszönöm.
Én úgy fogalmaznék ízlésekôl nem vitatkozunk, ízekrôl(izlelésrôl) természetesen lehet. Az íz nem vélemény kérdése, az van vagy nincs, vagy max nem érezzük.
Az ízek (+alapízek) a recepetorok által felfogott jelek, amit az íz-illatmemória alapján dekódolunk.
Ez természetesn feljleszthetô. Nyilvány valamilyen mértékben ez is lehet szubjektív, de az objektivitásra törekedve nagyon szépen fejleszthetô.
Viszont az, hogy mi tetszik mi nem az természetesen egyéni döntés kérdése amit nevezzünk ízlésnek.
Csak még nem ismerünk olyan személyt, aki ezt egy görbe alapján meg tudná mondani. :) Ettől függetlenül az az álláspontom, hogy amit mérni lehet, azt kell is.
"A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek! "
Szerintem sosem butaság tudományos igényességgel vizsgálódni. Autóknál is mondhatnád azt, hogy nekem ez jobban tetszik, mint az, de ott sem butaság megmérni a gyorsulást vagy a csomagtartót.
Ha elfogadjuk, hogy az őrlőnek van szerepe az ital minőségében, akkor vagy az van, hogy minden új őrlőnél összehívjuk a szakértői team-et, hogy kóstolgassa és döntsön bölcsen, vagy lemérjük műszerrel, hogy mit tud, és ebből meg tudjuk mondani, hogy mit várhatunk az italtól. Hatékonyabb tud lenni, mint egy vakteszt.
Arra az esetre, ha valaki éppen 2018-as Gaggia Classicot akarna venni, ma belefutottam egy hirdetésbe, mely szerint még a héten egy bizonyos helyen a szokásos 150.000 Ft-os árnál 20%-kal olcsóbban kapható. Árösszehasonlító oldalakon a konkrét helyet is megtalálja, akit érdekel.
Egyetértek. Az ízprofil mindent visz. Minden őrlőnek megvan a maga ízprofilja és vagy elégedett vele valaki, vagy nem. Az alábbi grafikon valami Ditting márkájú őrlőt hoz ki legjobbnak. Nem is ismerem, gondolom valami nem közönséges halandók számára készülő darabról van szó. Utána az EK43. A Major még jó, de a Robur görbéje teljesen más, elnyúlik jobbra, feltételezem, hogy ez a kúpos őrlőkre jellemző. A HG One is szerepel rajta, az már nem is görbe, hanem egy hullámos vonal a végtelenbe és tovább... Pedig állítólag az egyik legjobb őrlő. Ha három ilyen kvalitású és népszerű őrlőnek ennyire eltérőek a görbéi, sok értelmét nem látom az ilyen ábráknak. Mindezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy a kiskúpos őrlők versenyezni tudnának a nagyobb, ipari cuccokkal. https://www.reddit.com/r/Coffee/comments/5uy6wg/someone_please_explain_this_to_me/ (Milyen jó volna egy hely, ahová csak bemegy az ember és a kedvenc kávéját különböző őrlőket használva készítik el.)
Jut eszembe, hallott már valaki összehasonlítást a Niche Zero-val összefüggésben? Természetesen ízlelési tesztre gondolok legfőképpen.