Pénzverdei, Pv vasútról minden jöhet, történelmi leírás, adok-veszek, képek, stb...
Más kereskedelmi portálok felhasználóinak itteni keresése, itteni beazonosítása (Vatera, olx stb.) TILOS és kizárással jár.
Nagy jóindulattal rá lehet fogni, hogy a Vörös szikra mozdony ihletője az akkor modernnek számító V55-is lehetett, de azért nagyon kevés a hasonlóság a két gép között. Az egyetlen ami erre utal az a háromszög alakú ezüstszínű orrdísz a mozdonyon, ez tényleg utalhat a V55-ös orrdíszére, de a V55-nek nem voltak oldalt ablakai (leszámítva a prototípust, de annak is kerek ablaka volt oldalt) és a mozdony orra is lekerekítettebb volt. Igazándiból kevés a hasonlóság. Ettől függetlenül nagyon bájos kis gép, én nagyon szeretem a szokatlan 3 tengelyes megoldásával. A kaszni alsó "szoknyás" kialakítása pedig egyáltalán nem hasonlít a V55 alsó részére. Konkrétan nem tudom melyik dobozon lévő mozdonyra gondolsz ami nagyon hasonlít a Vörös Szikrára, mert ott a képeknél én csak egy Vörös Szikra doboz tetőt látok amin ez a kis játékvonat van rajta egy szerelvénnyel.
Elég erősen hasonlít főleg a dobozon lévő a korai német villany mozdonyokra,de a V55 is szoba kerülhet,ha múzsáról beszélünk,mert a sínen lévő piros mozdony erősen hasonlít arra is.
Nem is értem miért szeretem a villany mozdonyokat amikor elektronikai analfabéta vagyok,a mechanikai dolgok sokkal jobban mennek,de gyerekkorom óta a villany mozdonyok a kedvencek,persze nem a maiak azok nem tetszenek.
Előbb eltűntek a képek a Vörös Szikráról, ha megint nem megy át akkor ha vissza keresitek, az előző oldalon megtaláljátok. Tehát én erre a gépre mondtam, hogy semmi köze a Kandókhoz...
Félreértések elkerülése végett, ha figyelmesen elolvasod amit írtam, abból kiderül, hogy a Tibi által felrakott zöld mozdonyról én is azt írtam, hogy meglepően hasonlít a Kandó-ra, tehát pont egyet értünk. Én a Vörös Szikrával kapcsolatban írtam -ami egy 3tengelyes játékvonat, és korábban, ha jól emlékszem Gondos Árpád felhasználó írta róla, hogy a Kandó V40/V60 asokról mintázták- hogy semmi köze hozzá, csak nem írtam két külön írásban.
Elnézést ha félreérthető voltam.
Üdv: R.
Vörös Szikra mozdony (szerintem nem volt hasonló gép a Máv állományában, de ha talál vki hozzá hasonló magyar mozdonyt amiről mintázhatták és felrakja én is örülnék neki)
Aranyos darab, nehéz lenne megmondani ki csinálta, így a fénykép alapján egy picit a motor és a kefetartó híd -már amennyi látszik belőle- valóban emlékezetet a Tóth féle mozdonyokéra, viszont főleg az alváz nem olyan szépen kidolgozott, és amennyire előttem van a Tóth nem "fülezte" a mozdony kasznikat, hanem forrasztotta, ráadásul az ütközője is egészen más mint a Tóth dolgoké. Mondjuk érdekes, hogy a kaszni engem nagyon emlékezetet a Kandó V40-esére, de léteztek azért külföldön is hasonló gépek amik mintául szolgálhattak. Volt két osztrák gyártó, akiknek a dolgai szintén kicsit hasonlítanak, az sem kizárt hogy valamelyik a kettő közül -az egyik a Ditmar a másik a Gnadler. De ez inkább tipp. Még az sem kizárt, hogy valamilyen magyar kisiparos terméke, de a fentiek figyelembevételével nem gondolnám, hogy Tóth.
Ami a vörös szikra mozdonyt illeti, semmi köze a Kandó mozdonyokhoz, bár tény, hogy akkoriban úgy forgalmazták, hogy "Kandó típusú" mozdony, de akkoriban minden villanymozdonyra rá mondták, hogy "Kandó" így ismerték a gyerekek. Valójában ha kerestek képeket a Kandó mozdonyokról még véletlenül sem hasonlít sem a V40-es sem a V60-as Kandóra de még a prototípus változatokra sem. Egyszerűen egy nagyon szép fantázia mozdony. Legalábbis én nem tudok olyan magyar mozdonyról ami így nézett volna ki.
Kandó V40/V60 az eredetije. És erről mintázták a Vörös Szikra mozdonyait is (bordó villany, zöld villany, mindkettő 3 tengelyes eredetileg, nemrég volt róla szó és pár kép).
A MEJA járműveket, alkatrészeket, romokat szeretném-szeretnénk megvenni nyilvános gyűjteménybe (Füsti modellezőklub - Magyar Vasúttörténeti Park állandó modellkiállítás részére).
- Märklin 880-as vagy 890-es óraműves gőzös a hozzávaló szerkocsival.
- 2 Szerkocsi külön.
- Märklin buheratúra elektromos gőzös.
- 1 Kraus kis óraműves gőzös.
- Märklin és Kraus, Bub alap és kicsit jobb 2 tengelyes vagonok (kb. 20 db).
Mindez barkács, játszani való állapotban.
- Egy Shell és egy marhavagon. Mindkettő fékezőházas. Azt hiszem Paya-féle. Jó állapot, kicsit hiányos.
00-ás:
- Cseh Jabloneci keki műanyag mozdony és készlet.
- Meja nyitott, csukott tehervagonok.
0-ás házak:
Van egy csodaszép fa, részletes kidolgozású Német, háború előtti formát idéző emeletes családi házam ami tökéletesen passzol a 0-ás vasúti világhoz.
Továbbá egy hatalmas, papírból, fából készített parlament-szerű, ódon egyetemi vagy valami Magyar híres középület. Amikor vettem még megmondták, hogy az minek a modellje de annak már több mint 15 éve... Nagyon részletes, egyedi készítés és tökéletesen illik egy 0-ás terepasztalra, vasúti, akár vasút nélküli környezetbe. Csere-bere lehetséges de csak gyűjtői jellegű darabokra.
Üdvözöllek! Vannak hasonló vagonjaim mivel gyűjtöm őket! Szívesen megvásárolnám ezt a példányt, ha eladod! Az alatta Magyar modellsín, házi készítés vagy Csehszlovák Merkur vagy valami más? Megadom az elérhetőségem és várom szíves válaszod: Tibor