Aki funkcionális analfabéta az már nem is ember? Hogy jössz te ahhoz, hogy megítélj olyan embereket, akiknek mondjuk az általános iskola után el kell menniük dolgozni és ezért funkcionális analfabéták? Mindről tudod, hogy kizárólag a saját hibája miatt lett tanulatlan? Attól még azért emberek b+! Rohadt egy előítéleteid vannak.
Csak azt tudjuk, hogy az ExxonMobil szerint a termék eleget tesz a követelménynek: Mobil Super 3000 X1 is recommended by ExxonMobil for usein applications requiring: Opel GM-LL-B-025.
Az különbözteti meg az embert a funkcionális analfabétától, hogy nem csak elolvasni tudja a szöveget, hanem azt is megérti, hogy a miről szól.
Gondolom azért vetette el a 0W40 ESP-t mert az meg C-s olaj.
Egyébként én is hiszek a 0W-ben, és ugyanígy vadásztam a nem C-s termékeket aztán jóideje mást nem kapott a 2006-os Opelem, csak Total Quartz Energy 9000 0W30-at (A3/B4, GM-LL-A025, GM-LL-B025 )
A súrlódási tesztben a BMW TwinPower Turbo LongLife-04 5W30 olaja lett a legjobb 0,01 mm kopással 1kg súllyal terhelve a kis teszt fémdarabot, 5 percig járatva a motort.
A Mobil 1 New Life 0w-40 "csak" a negyedik lett a tesztben 0,02 mm-el. Mi a véleményetek?
Hogy valami értelmes beszélgetést is folytassunk a dexos2-ről, amíg ti a kis kerek (-) gombokkal leértékelitek, vagy a figurás ikonnal végleg elrejtitek mantec hozzászólásait, vagy a Megkérdeztük a közlekedésmoderátort topikban megkéritek a fórummoderátorokat, hogy a karcos stílusáért, a valótlan tényközléseiért és/vagy a rendszeres és kéretlen doxxolásaiért baszcsizzák már ki a topikból, addig én megmondom, mit találtam nagyon gyors kereséssel a dexos licencekről autentikus forrásból, nem ilyen névtelen-arctalan megmondóemberektől tájékozódva.
Nos, a dexos liszenszek egészen pontosan azok, aminek nevezik őket. Liszensz, tehát pénzért megvehető "bélyegző", kétféle módon lehet hozzájutni:
- Licenced Blender lehet bárki, aki megveszi az Afton Chemical a Chevron Oronite, az Infineum vagy a Lubrizol minősített adalékcsomagját.
- Licenced Rebrander lehet bárki, aki egy Licenced Blendertől megvásárolja a dexos2 olaját, és saját márkanév alatt újracsomagolja.
A dexos liszenszek engedélyezéséhez ugyan be kell nyújtani egy mintát, amelyet megvizsgálnak, de a gyártásban lévő olajakat senki, semmilyen módon nem vizsgálja, megelégednek azzal, ha a liszenszelő megfelelő ütemezésben átutalja a liszenszdíjakat.
A dexos2 liszensz birtoklása tehát egyáltalán nem bír több információval arról, hogy egy adott olaj mennyire felel meg a dexos2 követelményeinek, mint ha mondjuk anyukám körömollóval rákarcolja.
Az Opel már bevallottan is liszensznek hívja a dexos2 esetén azt, amit addig (az LL-A és LL-B esetében még) jóváhagyásnak nevezett.
Bár nem ismerem a liszensz kiadásának pontos menetét, okulva a lentebbi Fordos történetből azt gondolom, a GM és az Opel már nem vizsgálja azt, hogy egy adott termék megfelel-e a dexos2-nek, hanem a gyártók önbevallására és az átutalás beérkezésére hagyatkozik.
A dexos2 felirat vagy logo megléte vagy meg nem léte eszerint önmagában nem tartalmaz plusz információt az olaj megfelelőségéről, továbbra is csak az olaj gyártójának szavahihetőségére hagyatkozhatsz.
" .... miért van az hogy számos márka olajválasztója az 5W-30 mellett ajánl 10w-40-et, 5w-40-et viszont nem... "
Szvsz a kenőanyaggyártók csak az autógyártók követelményeit követik. Valóban jó kérdés hogy az autógyártók miért ugornak át időnként egy-egy SAE osztályt.
Én valamit nem értek. Ha az autómat elviszem olajcserére márkaszervízbe (mert most muszály odamennem a garancia miatt) én bizony ott vagyok mellette. Rászánom azt az 1-2 órát és végignézem, hogy mit csinálnak. Plusz az olajat én viszem, mert így tudom mi kerül bele. Ebból még eddig nem volt gond. Ha a szervíznek ez nem lenne vállalható, mennék másikhoz. Az autó nem egy kétfilléres dolog,. A lakáskulcsomat sem dobom oda pl. a vízvezetékszerelőnek, hogy önállóan mennyen be a lakásba és csinálja a dolgát.
Nekünk olajbuziknak (remélem nem vagyok egyedül), azon túl hogy jó olajjal akarjuk kényeztetni autónkat, élvezetet jelent válogatni az olajok között, adatlapokat tanulmányozni, teszteket nézni, összehasonlítani, úgy általában belemélyedni a témába.
Itt már rég nem arról van szó, hogy X,Y autónak mennyivel hosszabb lesz az élettartama egy 60%-os PAO olajjal, mint egy 20%-ossal, ez annyi más körülménytől függ, hogy valószínűleg nem is mérhető a különbség.
Ez egyeseknek egy hobbi.
És hol élhetnénk máshol ki ilyen jellegű fétisünket, mint egy motorolaj fórumon?
Más a borokat szereti hosszasan szagolgatni,elemezgetni, míg a többség legurítja a torkán és kész.
Az alapolajoknak szvsz nincsenek alkotóelemei, azok egynemű anyagok, nem pedig keverékek. Az egy egészen más kérdés hogy a motorolajokat többféle különböző alapolajból is előállíthatják.