A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."
+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)
Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani.
Tényleg nem érdemes. A beállítás is megfelel, de ha ismered a "kalibrál" szó eredetét (nézz utána) abból tudhatod, hogy ebban a konkrét esetben miért is teljesen helytálló az is.
A kalibrálás szóról nem érdemes hosszasan vitatkozni. A metrológusokon(méréstechnikusok) kívül sajnos rosszul elterjedt szóhhasználatban van még az angolban is. Javaslom a mellôzését. Ezért ajánlottam helyette a beállítás szót. Mindenttöl független engem nem zavar, ha a köznyelv nem megfelelô módon használja, csak javasoltam egy szerencsésebb szóhasználatot helyette.
Valójában nem kell kalibrálni semmit, csak egy szerencsétlen szóhasználat. Igazából sima alátétezés. Így lehet kiterjeszteni az örlô szemecseméretét, egészen durvától a finom tartományig, mert a alapesetben kicsi a tartomány amit egyszerre át tud fogni. Nevezzük örlôbeállításnak, talán az szerencsésebb megfogalmazás.
Páldául azt, hogy adott tól-ig tartomány valójában milyen szemcsemérettől milyen szemcseméretig tartson. Avagy a legfinomabb fokozat milyen finom őrlemény legyen.
Itt a fórumon volt valaki (talán Katoczi) aki engem is figyelmeztetett amikor kalibrálnom kellett anno az őrlőt, hogy a szétszedésnél vigyázzak, mert az állórészt tartó műanyagon lévő karmocskák, ha rosszul rakom össze, igen könnyen letörhetnek. Ha kiveszed az állórészt, megvannak még a karmocskák úgy ahogy ezen a képen is látszik? Ha igen, akkor szerencséd van és egy kis takarítás után vissza lehet rakni és ha az alátátezésen túlvagy, nem lesz több gondod.
Akkor valószínűleg pont ugyanúgy rosszul raktad össze, mint ő a videón :) Figyeltél pl. arra, hogy a felső késtartón lévő fehér jelölés egybe essen az állítógyűrű fehér jelölésével?
Egy finom és egy durvább szűrővel válogatja három részre az őrleményt. Jó lehet egy vacak darálóhoz, hogy lehessen vele jobb kávét főzni, de értelemszerűen pazarló.
Szerintem is tehetnél még egy próbát egy Graeffel, de ha nem jön be, akkor még mindig ott vannak a használt vendéglátóipari őrlők. Azokból viszont nem a régi közérteseket érdemes keresni, hanem olyanokat, mint La San Marco, Mazzer, Rancilio, Macap, Quamar és hasonlók. Ezek, ha jó állapotban vannak, akkor bármilyen finom őrleményt képesek előállítani, és otthoni használat mellett soha nem mennek tönkre. Viszont ezeket is olyan helyen érdemes venni, ahol az eladó vállal némi garanciát, vagy éppen számlát is ad.