A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
+1 a kávémesternek. Mint a pincemester, remek. Sajnos azonban a marketingesek mindent megtesznek, hogy lerombolják a nyelvet, mert az eladhatóbb, ami idegenül hangzik.
Csak egy kérdés. Valahogy nem lehetne elérni ennél a 702-es Graef-nél, hogy az említett tartomány beszűküljön, azaz hogy precízebben lehessen vele állítani? Nyilván nem alátét kérdése, hanem valami alkatrészt kéne benne kicserélni, de egyáltalán megvalósítható-e, vagy felesleges ezen gondolkozni?
Ez nem valamiféle házilagos buherálás. Gyári leírás szerint, gyári alátétekkel történik az alátétezés. Hacsak nem valami szovjet gyártmányú alátéttel próbálkozik valaki a gyári helyett, az eljárás a geometrián semmit sem változtathat. Az alátét csak a forgórészt emeli följebb, alátétenként kb. 7 kattintással feljebb tolva ugyanazt a finomságot. Csak akkor muszáj megtenni, ha az általad használt kávégép és a kedvenc kávéid kombinációja ezt megköveteli. A videón látható hiba pedig a helytelen összerakásból adódik, nem az alátétezésből.
A belövés jut erről az eszembe. Az is ugyebár eredetileg a fegyverek beállítását jelentette, de már nagyon régen használatos a beállítás szinonímájaként.
A kalibrálás szó a kaliberből származik. A fegyvergyártásban volt használatos, eredeti jelentése: szabványosra, megfelelő működési tartományra állít, vagy kiméri a kalibert, de az irányzék beállításához is ezt a szót használták. Mivel az őrlő esetében is a kívánt működési tartomány beállítása a cél, nincs semmi baj ezzel a szóval. Hozzáteszem, hogy a "beállítással" szó is tökéletes, annál is inkább, mert úgyis tele a nyelvünk mostanában átvett szavakkal.
Jut eszembe, talán a kávés kifejezéseket is itt lenne az idő magyarítani, akinek kedve van hozzá. Itt van mindjárt az, hogy barista. Régen kávépincérnek hívták, de ennél ma már sokkal többet jelent egy kávékészítő munkája, inkább fedi az, hogy kávémester. Szerintem. Erről és másról is lehet szavazni a szómagyarítón.
Azért voltam kicsit meglepődve a kalibrálás szó láttán, mert általában hiteles mérésre alkalmas műszerek hitelesítését szokták kalibrálásnak nevezni, nem egy gyári berendezés megbuherálását.
Pl benzinkútnál a kútoszlop átfolyásmérőjét kell rendszeresen kalibrálni.
Másfelől a 800as sorozatú GRAEF a legfinomabbra állítva olyan finom őrleményt csinál, hogy a Saeco presszógép sem tudja rajta átnyomni a vizet, csak szenved vele, tehát nem értem, hova kellene még finomabbra állítani.
Harmadrészt:ezekben az őrlőkben a kúp pozícióját alátéttel módosítani elég durva beavatkozás, és valahol boztos, hogy kárt okozol vele, valamint az egész geometriát annyira módosítod, hogy a kés teljesen másként fog működni. Talán ezért is van, hogy a korábban belinkelt videón is sikerül teljesen használhatatlanná tenni az őrlőt.
Amúgy, milyen vastag alátétet raknak bele ilyenkor?
Férfiasan bevallom, hogy engem kifejezetten irritál(t) djboriska itteni fórumos ténykedése, a hozzászólásaitól lényegében mentális problémáim voltak, de a mai legutóbbi lenti kalibrált véleményével maximálisan egyetértek!
"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."
+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)
Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani.
Tényleg nem érdemes. A beállítás is megfelel, de ha ismered a "kalibrál" szó eredetét (nézz utána) abból tudhatod, hogy ebban a konkrét esetben miért is teljesen helytálló az is.
A kalibrálás szóról nem érdemes hosszasan vitatkozni. A metrológusokon(méréstechnikusok) kívül sajnos rosszul elterjedt szóhhasználatban van még az angolban is. Javaslom a mellôzését. Ezért ajánlottam helyette a beállítás szót. Mindenttöl független engem nem zavar, ha a köznyelv nem megfelelô módon használja, csak javasoltam egy szerencsésebb szóhasználatot helyette.
Valójában nem kell kalibrálni semmit, csak egy szerencsétlen szóhasználat. Igazából sima alátétezés. Így lehet kiterjeszteni az örlô szemecseméretét, egészen durvától a finom tartományig, mert a alapesetben kicsi a tartomány amit egyszerre át tud fogni. Nevezzük örlôbeállításnak, talán az szerencsésebb megfogalmazás.
Páldául azt, hogy adott tól-ig tartomány valójában milyen szemcsemérettől milyen szemcseméretig tartson. Avagy a legfinomabb fokozat milyen finom őrlemény legyen.
Itt a fórumon volt valaki (talán Katoczi) aki engem is figyelmeztetett amikor kalibrálnom kellett anno az őrlőt, hogy a szétszedésnél vigyázzak, mert az állórészt tartó műanyagon lévő karmocskák, ha rosszul rakom össze, igen könnyen letörhetnek. Ha kiveszed az állórészt, megvannak még a karmocskák úgy ahogy ezen a képen is látszik? Ha igen, akkor szerencséd van és egy kis takarítás után vissza lehet rakni és ha az alátátezésen túlvagy, nem lesz több gondod.
Akkor valószínűleg pont ugyanúgy rosszul raktad össze, mint ő a videón :) Figyeltél pl. arra, hogy a felső késtartón lévő fehér jelölés egybe essen az állítógyűrű fehér jelölésével?