A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem nem, de rá is kereshetsz itt, vagy más kávés fórumokon. Én most egy Rancilio Betsyvel ismerkedem, és az előző tulaj írta, hogy az első használat előtt végezzem el ezt a műveletet. Miután a tiéd is bojleres, gondolom, nagy különbség nem lehet, de csak nem pünkösdözik mindenki wifimentes övezetben, csak megjelenik majd itt egy tapasztalt gaggiás.
Mindenképpen várd meg Gaggia-szakértők válaszát, de nem lehet, hogy simán csak légteleníteni kell? Kinyitni a gőzcsapot, elindítani a szivattyút, és megvárni, amíg jön a víz a gőzölőcsövön.
A segítségetekre lenne szükségem. Ma a szokásos citromsavas vízkőtlenítés végén, amikor újra töltöttem tiszta vízzel a tartályt, észrevettem hogy a tartályba lógó szilikoncsövön keresztül visszafolyt a gépből a víz az asztalomra. Ezután visszatéve a tartályt már nem kapja fel a vizet, csak berreg a pumpa. Sajnos így most tele van a bojler citromsavas vízzel, és nem tudom kiöblíteni. Ráadásul már rá is melegedett a víz a bojlerben, ez még külön probléma is lehet. Van megoldás, vagy szervíz?
Szép darab, kár, hogy egyből belső tartályossá kellene alakítani. Meg az a gőzcső is elég rövidnek látszik, de némi hozzáértéssel remek kis kávésarkot lehetne belőle csinálni.
Stabil, megbízható gép, én 12 évig használtam meghibásodás nélkül.
Most egy drágább Lelit van, amivel az asszony is tud iható kávét főzni, de én a Ranciliot jobban szerettem.
A Rancilio sokkal masszívabb gép, mint a Lelit. Érzésre több benne az anyag, soha nem féltem, hogy a kezemben marad valami róla. Persze nem ez alapján kell megítélni egy gépet, de nekem ez is fontos.
A GC 2015 felejtős, az egy másik (gyengébb) kávéház.
Egy személyes élmény és dilemma. Hűtőben szoktam tartani adagonként csomagolva. Fagyasztót még nem próbáltam, a hűtős módszerrel minimális íz fakulást érzek csak az utolsó adagoknál, nekem így ok. Eddig a hűtőből ment közvetlenül a darálóba. Így valószínűleg mindig egy kicsit "párás" szemeket daráltam. Ki fogom próbálni, hogy egy vákum dobozos adagot kiteszek a pultra előző este. De lehet csak felesleges agymenés : )
Megtanultam a leckét egyszer s mindenkorra. Nagyobb volt a vásárolt mennyiség, hogy időm legyen üvegekbe rakni, de nem volt elég üvegem sem. Utána meg nekiálltam kóstolgatni és váltogatni őket mint egy tini srác a csajokat, nem számolva a következményekkel. Hülye voltam, na. Kíváncsi vagyok, hogy a sima hűtős tárolás mennyire válik be neked. Hosszabb távra szerintem a cikkben említett vákuumtasak + mélyhűtő volna talán a legjobb, csak az a baj, hogy utána műanyag szemét lesz belőle. :(
Az, hogy fagyasztani csak adagonként érdemes eddig sem volt titok, mint ahogy az sem, hogy a hűtőben lévő szagok ellen a szelepes zacskó nem ad kellő védelmet, ezért is fagyasztjuk legtöbben mézes (vagy propofolos) üvegekben. Ami érdekes lehet, az a fagyasztó/hűtő alternatíva, teszek is egy próbát legközelebb.
Köszönöm szépen, bevált az ötleted! Nem 100%-os, mert legalább 5-6 alkalommal ki lettek nyitva a zacskók már, de ha kiástam belőlük valamennyit, lejjebb ha nem is annyira intenzív ízei voltak, de még valamennyire élvezhetőek voltak a kávék. Kint épp jó száraz volt a levegő és fújt is a szél, hagytam annyit szellőzni, hogy elérjék a szemek a környezeti hőmérsékletet és ha volt rajtuk bármi nedvesség, az eltávozzon utána visszacsomagoltam. Nagy élvezetekre nem számítok egy ideig, de legalább nem kellett kidobni őket.
Csak egy hasraütés volt. Kb. annyit szedtem le a tetejéről mikor rájöttem, hogy mi is a baj. Az alatta lévőből csináltam egy kávét és az még viszonylag elfogadható volt. Nyilván attól is függhet, hogy hányszor nyitottad ki a zacskót, visszaraktad-e azonnal, mennyi van még benne, stb.
Én a darálás előtt közvetlen simán kiveszem a kilós zacsit kimérem a 18grammot, a többit visszazárom és visszateszem a fagyóba. Régebben szétmértem adagokra, de a sötétebb pörkölésnél semmi különbség nincs a két verzió között (én nem éreztem ki), így maradt a kevésbé macerás. Világosabbnál még mindig inkább szétpakolnám, de rég volt világos itthon.
Erre én is rápacsáltam egyszer. A mélyhűtött zacskó kinyitásakor a kávészemeken kicsapódó pára halál a kávénak. Ha szerencséd van, akkor csak a felső 3-5 cm-nyi réteget érte károsodás, a maradék még megmenthető. Én azt csináltam, hogy a többit kiöntöttem és miután teljesen megszáradtak 40% körüli relatív páratartalom mellett, elcsomagoltam üvegekbe és a hűtőbe raktam. Nem volt már olyan mint eredetileg, de azért még élvezhető maradt.
Szerintem simán csak jól elcseszted. Már ha arról van szó, hogy a fagyasztott zacsit kinyitottad, kimérted belőle, visszazártad, visszafagyasztottad. Ha egyszer kiveszed a frigóból, többet vissza ne tedd. Jó az az üvegezés na :) A TDS érték változása, amit írtál, véleményem szerint ennyit nem jelenthet.
Nem is kalibrálni akartam - ezen a szón most már örökké mosolyogni fogok - hanem pl. hogy hátha kompatibilis valamelyik másik Graef azon alkatrésze ami ezt szabályozza. Egy kérdést megért. :)
Tárolási kérdésem van, srácok. Kivételesen nem kezdtem el üvegekbe csomagolni a kávékat mikor megvettem, hanem csak épp egy-egy zacskót vettem ki a mélyhűtőből amihez kedvem volt és a zacsiból mértem ki, majd vissza a mélyhűtőbe. Idővel azt vettem észre, hogy szinte az összes elvesztette a jellegzetességét, olyan enyhén savanykás, de lapos, egyeníze lett szinte mindnek. Ez normális? Már úgy értem, hogy ezt jól elcsesztem, vagy csak a gépemmel lehet valami gebasz, esetleg túl alacsony a TDS értéke a víznek amit újabban használok? Régen 80-110 TDS-re kevertem, egy ideje viszont 50-60-ra.
A cikk szerint az amerikai polgárháborúban a tüzérségi lőszerek lettek sszabványosítva, innen az összecsengés a kaliber-rel, de maga az egységes méret meghatározása és ellenőrzése már az ősi civilizáknál is tettenérhető.
A Barista szó pedig nemes egyszerűséggel "pultos"-t jelent.
Valószínűleg kell tudnia jó kávét is főznie, de ott, ahol a szó az eredeti nyelv része, semmiképpen sem a dedikált kávéfőző-mestert jelenti.
Ott valószínűleg minden pultos tud jó kávét főzni.
Kicsit meglepődve bár, de a gyári leírást látva el kell ismerjem, hogy ez valóban gyárilag támogatott testreszabás.
Legalább adnak hozzá alátétet, aminek a vastagsága gondolom annyi amennyinek kell lennie.
Én azért gondoltam, hogy házi bütykölésről van szó, mert rengeteg erre emlékeztető ámde tényleg buher megoldás kering a neten pl Hario kézi kerámiakúpos őrlő központosítására, amire pedig semmi szükség nincsen.
Viszont ahogy látszik, a hozzá nem értő ezermesterek ellen nem véd semmi.
A KV-ológia topik tegnapi és mai tudósklub szekcióülésének témájához akkor én is hozzájárulnék egy kis adalékkal, amely az én katonaidőmben tényleg valós és élő! :-)) legenda volt mind az öregkatonák, mind a gumik, mind pedig a táposok között, a tisztikart már nem is említve. :-)
+1 a kávémesternek. Mint a pincemester, remek. Sajnos azonban a marketingesek mindent megtesznek, hogy lerombolják a nyelvet, mert az eladhatóbb, ami idegenül hangzik.