A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szegedről tervezek rendelni egy Beans Up Mini hordozható kávéfőzőt (ár: 10 ezer), kizárólag munkahelyre, kizárólag saját használatra, kizárólag az otthoni "bedöglött" KV-im mennyiségének a csökkentésére. A kérdésem tehát nem az ezzel készíthető KV ital minőségére, sokkal inkább eme kézi készülék tartósságára irányulna. Ha esetleg valaki ismeri ezt, vagy használ ehhez hasonló, de árban nem nagyon eltérő készüléket, írjon már pár sort, legyen kedves, hogy hány nyomásig vannak ezek a handpresszók "hitelesítve", és mikor esnek szét e kezünkben a forró vízzel??
A specialitá kevésbé rögösít, ami viszont a lényeg, hogy nincs pangó (igazából 0,1-0,2g előfordulhat)! Ha nincs helyed és szépet is akarsz, akkor ezt tudom ajánlani. Amennyiben van helyed és nem fontos küllem, imádsz sepregetni, körtepumpázni, akkor egy használt mazzer a profik szerint jobb választás.
Nem próbáltam meg összehasonlítani a kettőt ebből a szempontból. Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy a síktárcsás őrlők ránézésre egységesebb őrleményt adnak, mint a kúpos tárcsásak.
Erről csak annyit tudok, hogy a Silenzio leömlője felett van egy cikk-cakkos betét, ami a rögösödést hivatott meggátolni. Eddig azt tapasztaltam, hogy közvetlenül tisztítás után valóban alig rögösít, de a mindennapi használat során azért valamennyire mégis. Nem tudom, hogy a Specialità ebben jobb-e, nekem a nagyobb őrlőtárcsák és az érintőképernyős időzítő nem érték meg a felárat.
Ezekre a fotókra emlékeztem a Fortepanról, de amióta megújult ez, az amúgy szerintem remek oldal, minden nehezebb lett rajta: böngészni, keresni, nézni, tájékozódni a fotók között...stb. :-((
A képaláírások szerint 1959(!!) - Ferihegy Tranzit szálló bárja:
Én is ezen a kettőn gondolkodtam el komolyan, és végül az Eurekát választottam. Még csak néhány hónapja van meg, eddig bevált. Azért nem a Rocky lett, mert azt macerásabb tisztítani, továbbá a finomságállításhoz 3 kéz kellene: az egyikkel nyomva kell tartani az indítókapcsolót, a másikkal lenyomni a tárcsareteszelő bigyót, a harmadikkal tekerni a tartályt. Ha 50 mm-es Ranciliora vágysz, akkor egy használt MD40-es is jó lehet, mert abban ugyanaz a motor van, de állítani egyszerűbb.
Az Iberitalnál valószínűleg mindegyik csendesebb, és van rajtuk használható skálázás a beállításhoz.
...hát, igen! Herend mindig híres volt a kiváló KV-gépeiről. :-) 40-50 évvel ezelőtt valszeg, valamilyen magyar keriparos ipari presszógépet fedtek be porcelánnal (de talán nem is biztos, és már akkor is nyugatról hozták be a gépeket ehhez), manapság - ha még gyártanak ilyen porcelán burkolatot -, talán már márkásabb gépek lehetnek az alapok.
De azért szerintem is csodálatos..., tipikus, utazószetthez való gép, ehhez még a kis tekerős Harió mini a bőröndbe, és mienk a világ!! :-)
Iberital Challenge-ről váltanék 4 év után magasabb kategóriára - tudtok javasolni olyan darálót kérlek ami érezhető pozitív különbséget jelentene?
Nagyrészt presszó kávéhoz kellene, nagyon ritkán french press-hez. A kézi darálókat kizártam méretben pedig szeretnék a kompakt kategóriánál maradni.
Eddig az Eureka Mignon ami szimpatikus (ennek a legfrissebb változatáról a Kávékorzón is jókat írtak) de szívesen megnéznék több típust is (pl. Rancilio Rocky?)... előre is köszi!
Ezek a fotók most akkor ugyanarról a Budapestről készültek?? Csak mert két külön nicknév tette el azokat...
Szerintem pedig ezekhez talán már alkatrész sincsen, max. egy másik, hasonlóan lepusztult méhtelep-szökevényből kioperálva, de bevallom, a magam részéről nem nagyon tudnék most elképzelni egy olyan felújítást, hogy ebből a gépből én bármit is meg mernék inni, KV-italt, amit kiad majd magából. Legfeljebb, ha a felújítás eredménye ez:
(Ez azért fejbevágja (illetve fejbelövi!!) a cukrászdába véletlenül betévedőt, még ennyi év után is.)
Miért ne? Ha használati tárgynak tekinted, akkor persze kapsz jobb kávéfőzőt olcsóbban. Ha muzeális tárgynak, egy emléknek egy mára letűnt világból, akkor mások a játékszabályok, mások az árak. Sokan gyűjtenek oldtimer autókat, és nem azért, mert jobban mennek, mint egy új Swift.
A bekapcsológombja egyébként vissza is billen, mint a lépcsőházi automata villanykapcsoló és ugyebár a gép kikapcsol 20 perc után... Tehát az időzítős konnektoros / okos konnektoros gép bekapcsolás az ennél felejtős, illetve meg kell hozzá buherálni. Amúgy valóban tetszetős darab.
Hja és mégegy: az opv ennél a gépnél nem a víztartályba, hanem a csepptálcába dolgozik vissza. Egy Y-nal van bekötve a három járatúról lejövő szilikoncsőbe.
Csapoláskor nyugodtan kapaszkodhatsz bele, na de utána, mikor "lefújt"... na olyankor már nekem volt, hogy odakozmált az ujjaimhoz, ha épp megfogtam véletlen :)
Ki a t.k.m akarja megfogni a lefolyócsövet?? :-) Nekem is volt GC-m, sőt még a mostani Old Coffee Gaggiámon is van lefujócső, de eddig eszembe sem jutott, hogy csak úgy spontán, mondjuk KV-csapoláskor ebbe a fém biszbaszba kapaszkodjak. :-)) Akkor meg minek?
Köszi, így akkor stimt a talján gyártás újra! Csak engem így elsőre meglepett, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne bíznék továbbra is a román ipari gyártástechnológia megszokottan magas színvonalában.:-)
Az a lefújócső is nagyon praktikus, remek fejlesztés, mert ha jól látom ezt is, akkor itt már a lefújócsövet egy laza mozdulattal akár ki is lehet hajlítani, és így a felesleges víz nem a csepptálcát terheli, hanem az mehet ki a természetbe, szabad folyást és utat engedve a gőznek, víznek. :-))
"Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt...."
Olaszországban?? Lehet, hogy én lemaradtam vmiről - biztos, általában így szokott lenni :-) -, de ez nekem új infó a legújabb GC-okkal kapcsolatban. Milánó visszavette volna a gyártást a románoktól?
Más: Ebben a legújabb GC-ben sincs akkor 3-járatú szelep? A képről + a csepptálca állásából (fekvéséből) nekem legalábbis úgy tűnik. (Már korábban is írtam, hogy engem spec. ennek az alkatrésznek a hiánya nem igazán zavart eddig sem.)
Égett ízt valóban nem éreztem, de a crema színe arra utalt, hogy megégett. Hőmérsékletet nem tudok mérni, de próbálkoztam hosszabb-rövidebb hűtőcsapolásokkal. Ha véletlenül vennék újra, majd kipróbálom, hogy nem mosom el a csészét:)
Lenne egy eladó 2019-es Gaggia Classic. Bemutató darab volt Németo.-ban, apró szépséghibákkal, garancia nélkül. Kávét még nem látott. Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt.
Bontatlan tartozékokkal, dobozában ( ami össze-vissza van ragasztgatva ), többek közt magyar nyelvű használati útmutatóval. Szépséghibák: - bakapcsoló gomb alatt minimális karcok - a gép hátulján ( csak ott ) pöttyök Ára fix 95.000.- Ft itt a fórumon.
Nekem a malabar a napi kedvencem, az mindig van itthon. Én 90 fokon főzöm, 25mp-nél nem tovább. Hajlamos bőrösödni így is, ha nagyon friss, de ha megégne, azt az ízén is éreznéd. Olyat én még nem láttam, hogy a malabarnak szétesne crema-ja, de olyat igen, ha a csészét nem teszed a végén a víz alá, akkor beton keménységűre köt a szélére tapadt crema.
Sziasztok! Iberital Challenge, Chrome darálóm eladóvá vált; működésében megbízható; hibája: az őrlőrész takaró műanyag egyik bepattanó pántja letörött, amikor egy sikeres tisztítási próba miatt levettem és erővel raktam vissza.( azóta porszívóval tisztítom) A szemcsefinomság beállításának ellenőrzésére természetesen a babtartály nem alkalmas itt sem. Ára 25000 Ft. A készülék kb. 5 éves, 10-15 kg kávét daráltunk le vele...
Őrlemény minőségben ma is állja a sarat az Iberital kis kúposa. Ergonómiában jöttek jobbak, de a Lelit, Imat és még pár másik őrlő ugyanazt az őrlőművet használja.
Én pedig még emléxem azokra a fórumos időkre, amikor a Gaggia Classic (persze még a korábbi jó verzió) + Iberital Challenge KV-őrlő kombó volt lényegében majd' mindenkinek az álma, és majd' mindenki ezt a páros ajánlotta másoknak, illetve vette otthonra magának. Az expolygon direkt ebben a párosításban árulta mindkét gépet, "akciósan". :-)
Nekem volt Eureka Mignon örlőm. A Graef köröket ver rá szerintem minden tekintetben. Az Mignonban nagyon sok volt a pango őrlemény. Körte fecskendőzni kellett vagy a garatot piszkálni, hogy kiadja a betöltött mennyiséget. Az enyémben volt egy ferde őrlemény terelő műanyag amin nagyon gyorsan lerakódott a finom kávé őrlemény. Ezen kívül is rengeteg kávé megült benne pl a felső kés körül. Nagyon gyakra kellett takarítani. Pontatlan is volt, nagyon sokat ütött a kés benne. Ehhez képest a kis műanyag tömeg Graef sokkal jobb. Két csapásra kiad magából mindent és nem maradnak benne grammok a kések körül. Ebből a 85e Ft-ból kijön 2db új Graef egy nagyon-nagyon jó kézi vagy ki lehet fogni egy használt Mazzert vagy Fiorenzatot is.
Tölthetnék én akármennyi időt egy reménykedő babtartályban, akkor sem érezném az ízek közti különbséget. Szerencsére ezt nem is írtam, csak azt, hogy állítólag létezik ilyen különbség.
Pár nap hoperben töltött idő után 30+ fokban ha kikóstolod a Graef és az Eureka között a különbséget egy robusztás blendnél akkor emelem kalapom az ízlelőbimbóid előtt.
Nem, nem pofozgatom. Egyrészt, mert leszoktam az adagonkénti őrlésről: 250 grammos csomagokat veszek, és azt mind beleöntöm a tartályba. Másrészt, azt a kevés őrleményt, ami egy-egy adag után megmarad a kiömlő felső részén, azt egy ecsettel ki tudom piszkálni.
Én nem tudnám összehasonlítani a sík- illetve kúpos tárcsás őrlőket, de állítólag a kávé ízére is hatással van. Én azoban nem emiatt választottam az Eurekát, hanem mert egy végleges megoldást akartam (na jó, még a vadiúj Mazzer előtt, amit majd nyugdíjas koromban veszek). Amúgy ránézésre a síktárcsások egységesebb őrleményt gyártanak.
Ezelőtt egy használt ipari őrlőt használtam, 64 mm-es, síktárcsásat (Rancilio MD50), még előbb pedig egy Iberital Challenge-et, amiben kúpos tárcsák vannak. A kávé minőségével nem volt bajom, de akartam egy olyat, amit nem kínszenvedés tisztítani, és aminél nem kell küzdeni a sok bennmaradó őrleménnyel.
A Graefnél, ahogy az Iberitalnál is, ha adagonként őrölsz (vagyis csak annyi kávét teszel a tartályba, amennyit el akarsz hasnálni), akkor hosszan kell pofozgatni, hogy kijöjjön a mennyiség, ha pedig feltöltöd a tarályt, és teleőrlöd a szűrőkosarat, akkor abban az őrleményben még benne lesz az előző menet maradéka, ami az őrlőkamra után megáll.
Az Eurekában is marad valamennyi, de jóval kevesebb, mint az Iberitalban, az ipari őrlőről meg ne is beszéljünk, az átalakítás nélkül otthonra nagyon pepecselős.
igaziból semmiben, csak nagyobb teljesítményű, mivel nagyobb a kerületi sebesség.
Mint a kis flex meg a nagy flex.
Egy Graef cm 802 megy nálam elég régóta minden gond nélkül. Legfinomabbra állítva nagyjából rétesliszt finomságú őrleményt készít. Finomságot negyven fokozatban lehet állítani.
Szerintem teljesen jó, ha nem az a lényeg, hogy minél több pénz menjen el őrlőre.
Ha kúpos vagy tárcsáa őrlőt veszel, akkor már a jó végén vagy a botnak, ahogy az angol mondja.
Egyébként elégedett vagyok vele. Masszív kis gép, csendes is, szép, egyenletes őrleményt gyárt. Így, hogy sikerült megoldani a csavarügyet, érvényesül az az előnye, hogy állításkor az alsó tárcsa mozog: így tisztítás után nem kell újra beállítani.
Kicsit azért rögösít, még úgy is, hogy az előző modellekhez képest erre külön figyeltek, de nem vészes.
Ez a Silenzio modell, az általad korábban említett Manualéhoz képest ebben a plusz egy időzítő. Ez csak kényelmi funkció, meg lehet lenni nélküle.
...és igazán nem akarom monopolizálni a fórumot, de az őrlő-gate is a ért véget: egy közgazdász és egy Bosch PMF180-as segítségével sikerült új hornyot vágni az elgyalázott csavarfejre.
Miután az őrlőkamra kicsi, abszolút értelemben nem volt benne sok kosz, de azért, ahol le tudott rakódni, ott lerakódott a kávé.
Nem kicsit, nagyon. Megégett, és elég hamar szét is esett a crema. Nem volt rössz ízű, de inkább eltettem Moka Expresshez, és jöhettek a rendes robusztás keverékek.
Ígértem kávés képeket a Betsy kapcsán, ez remek alkalomnak tűnik. Az elsőn egy monsooned malabar, ezt nem tudtam nem megégetni, bármit csináltam. A második képen Cartapani Espresso Casa, a harmadikon Cartapani Extra.
A Hario v60-at ismeri-e valaki? És a Comandante c40 kézi örlő mit tudhat 60ezer Ft-ért? Mondjuk egy Graeffel, Imat Lux, stb felér-e örlemény minőségben? Én szívesen tekergetek...
A kávék lejárati ideje általában 2 év a pörköléstől számítva. Namármost egy fél évnél régebben pörkölt kávé is már igencsak kukába való... és akkor olaszosról beszéltem.
A 10 Bar érték befulladt pogácsa mellett csak annyit jelent, hogy annyira van állítva az OPV-d. Nézd meg a bolti kávéd lejárati idejét. Ha az nagyjából ok, nem hinném, hogy annyira rossz lehet, hogy ne lehessen belőle kávét készíteni. Én tovább kísérleteznék a helyedben. Tapasztald ki az őrlődet, a többit majd utána. Ha fullad a pogácsa nagyobb léptékben állíts a finomságon mintha csak finombeállítást végeznél főleg így első beüzemeléskor.
Olasz vonalnak tökéletesen megfelel.:-) Ascaso i-minim volt, mikor szétesett vettem egy Graef CM 800-t. Két éve hajtom napi átlag három duplával, szintén olaszosan. Különbség, hogy 800-n 40 fokozat van, 702-n 25, de az is okés.
Köszönöm Katoczi, asszem egy elektromosat kéne vennem... Az Eureka Mignon Manuale 85000 az AVX-nél. Ismeri valaki? Vagy egy Graef 702-t is elég volna? Én kizárólag olasz presszókat készítek.
Ha még nem volna egyengetőd, javasolnám a Puck Perfectert. Én is egy ilyent használok nagy megelégedéssel, de nem hinném, hogy a Mottádat lecserélni erre óriási előrelépés lenne. Ha egyébként megfelelő az előkészítés, szerintem a Motta is jól ellátja a feladatát.
A jó kézi őrlők (Commandante, Lido, Kinu, HG-1) drágábbak mint egy presszózásra már megfelelő Graef702. Ha az ár miatt nézelődsz a kézi hajtós gépek között, akkor rossz hírem van, a kis darabszám elviszi az elektromos alkatrészek megspórolásával nyert összeget.
Mi történt a sajátoddal? Annyira nem bonyolult szerkezetek ezek...
A magyarországi pörkölőktől érdemes rendelni, azok elég frissek szoktak lenni. A Pacificaffe, AVX, Kapuczíner pörkölőkkel nem lőssz mellé, de Pallyotz fórumtárstól is igényes friss kávét rendelhetsz.
Melyik a legjobb kézidaráló? A Hario Skertont ismerem. Van ennél kisebb fokozatú? Eszpresszónak szeretném, de az enyém szétesett. A Catler darálóm menthetetlen. Olcsón elektomos örlőt is vennék....
Az őrlemény mennyiségével nem tudsz sokat variálni, mert a szűrő megszaba, hogy mennyi az az őrlemény mennyiség, amit betamperolva szép egyenletesen felfekszik a felső szűrőre. Az őrlés finomságán /durvaságán kell változtatnod, hogy a kellő mennyiség lefőjön adott idő alatt. Ez a beállítás kávécsomagonként változik, sőt míg el nem fogy, addig közben is valszeg kiigazításra szorul. Az, hogy van-e és mennyi, milyen minőségű crema, az kávé/blend függvénye, illetve, hogy mennyire friss a pörkölés.
Tegnap vegre megvettem az elso orlo-gep kombomat itthonra Lelit Victoria es William, vettem hozza a botban kavet, hogy elkezdhessem probalgatni (nem ez lesz a vegleges fajta de most csak ez volt eleheto) az elso fozeseim termeszetesen vackok lettek, vagy nem akart atjonni a fozet vagy ha atjott akkor hig lett crema nelkul, igaz a gep 10 bar erteket mutat de van, hogy igy sem jon at. Elkezdtem az orlot allitgatni fokent duplakra konentralva es belottem a 14grammot, kicsit durvabbra vettem az orlemenyt is. Ezek alapjan milyen iranyba induljak el? Elnezest a laikus kerdesert de mit/miket cseszhetek el? Tul van tamperolva? Tul finom vagy tul durva az orlemeny? Sok a mennyiseg?
Kiserletezem tovabb magam is de talan igy nem kell fel kilo kavet lenyomnom mire egy jobb kavet csinalok.
Azért, hogy ne csak a negatívum legyen, az való igaz, hogy az őrleménye szépséges, és eszpresszósról kotyogósosra váltani sem bonyolult. Sőt, a csavarral vesződtemben még a gyártónak is írtam, és órákon belül válaszoltak. Mondjuk a tippjük nem jött be, de azért nem semmi:)
Jelenleg egy egyszerű filteres főzőt használok napi 1-2 kávé elkészítéséhez, de érdekelne a french press-el készített kávé, amihez viszont egy egyszerű kézi őrlőt szeretnék venni. Tudtok ajánlani olyan használható minőségű őrlőt, ami állítható, így filteres és french press felhasználáshoz is megfelelő őrleményt tud előállítani és olcsón hozzá tudok jutni? Külföldi rendelés most nem játszik, mert a jövő héten szeretném beszerezni, így webshop / apróhirdetés / hazai bolt jöhet szóba elsősorban. Néztem új/használt Hario Mini Mill-t, ami szimpatikusnak tűnt, de kíváncsi lennék mit tudtok ajánlani!
"Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)"
:))) Az ilyen balesetek viszik előre a világot :))
Eureka Mignon Silenzio tapasztalat következik. Ma megkíséreltem levenni a felsőkés-tartót, hogy megnézzem, mennyi kávé gyűlt össze itt-ott 4 hónap alatt.
Nem derült ki, mert a 3 csavar közül, ami tartja, csak kettőt tudtam kicsavarni, a harmadik nem engedett, és az a csavarfej már nem is lesz a régi soha.
Szóval, aki részben azért vásárolna ilyet (ahogy én is tettem), mert az ötletes állítómechanizmus lehetővé teszi, hogy tisztítás után is megmaradjon a beállítás, vagy aki úgy gondolja, hogy majd jól kitisztítja időnként, vagy majd egyszer saját maga őrlőtárcsát cserél, az jól gondolja meg!
Pörkölő ügyben kérném a segítségeteket. Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)
Ezen felbuzdulva elgondolkodtam egy kisebb pörkölő beszerzésén. Hosszas keresgélés után ezt jónak gondolom:
Az utángyártott szimpla LM szűrővel sem kell állítani az őrlési finomságon. Valóban kell némi gyakorlás és nem hátrány egy tampersegéd sem, de a duplát nagyon megközelítő/elérő eredmény lesz a jutalom.
Szűrője válogatja, hogy kell-e állítani az örlőt hozzá. Az ism the single-hez nálam nem kell. Az ital valóban másabb, kicsit laposabb lesz a kávé, ami nálam egy harsány gyümis kenyainál még jó is. De hogy rossz lenne a kávé...bár minden ízlés dolga. Rossz lenne nem innám.
A szimplához meg szimpla csőr lesz a jó, vagy naked kar, dupla kifolyóval nálam sem adja jól. Azzal lesz crema igazán, ami pszihésen is dob a kávén.
"Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel. " "Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista."
Kicsit laikusként: azért lehet más oka is: egyszerűen az, hogy más beállítás kell hozzá az őrlőn, és nem akarnak változó szimpla/dupla rendelésenként állítgatni (hiszen elsőre nem mindig sikerül).
Én elsősorban azért használom a dupla szűrőt, mert azzal 1:2 körülbelüli aránynál is nekem megfelelő mennyiséget kapok. De ha épp elég egy kicsit kevesebb is, vagy csak kísérletezek egy kávéval, inkább állítgatom az őrlőt mint hogy kiöntsem a kávé felét. Az állítgatás szerintem csak annak probléma akinek olyan oldalt tekerős fokozatmentes őrlője van. De azzal nem csak a szűrők, de a kávét közötti váltás is külön szívás.
Nem feltétlenül vékonyabb a szimplában a kávépogácsa, viszont más a formája a szűrőnek és sokkal kevesebb lyuk van rajta. Nekem pont az ellenkezője az igaz annak amit írtál, azaz egy kattintással durvábbra - nem finomabbra - kell őrölni mindig a szimpla esetében.
Az egyes szűrőkosarat én sem használtam sokat, bár a régi Ranciliomhoz vettem egyet. Ráálltam arrra, ahogy lentebb is írták, hogy mindig duplát csinálok. Reggel akár egy csészébe is, délután, ha már csak egy kávét akarok inni, akkor két külön csészébe csapolok, és az egyik tartalmát kiöntöm. Pazarlás, de kényelmesebb, mint őrlőt állítani, ahogy írod is.
Az őrlési finimság biztos, hogy nem lehet ua., hiszen a kávépogácsa vékonyabb, kisebb az ellenállása. Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel.
Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista.
Akkor mire figyeljek?Gondolom az őrlési finomság ugyanaz lehet mint a duplánál,kávé mennyisége elvileg fele de amikor duplát csinálok annál meg mintha sok lenne. Tapmerelés előtt razorztok, vagy sem?
Lehet az a gond, hogy nem razorozok hanem színig töltöm a szűrőt?
Azért ez a "hajítsad ki" nagyon erős. Kétségkívül nehezebb a szimplával jó eredményt elérni, de nem lehetetlen. Az biztos, hogy nem kezdőknek való. De hogy kidobni? Eszembe nem jutna, hiszen többet használom mint a duplát.
Vki aki ismeri a catler gépeket és jár Zalaegerszeg közelében?
Hogy lehet egy adagos szűrővel szép cremat elérni esetleg megmutatná?
Dupla esetén nagyon szép cremat ad!
Jelenleg pertioli cremat használok kávé gyanánt de amikor rendeltem frissen pörkölt kávét annak pl nem lett cremaja illetve kicsit kesernyés ízű lett!
Sziasztok! Presszó gépet vennék otthonra használtan, Gaggia Classic/Rancilio Silvia/Lelit Anna kategóriában - előre is köszönöm ha valaki ajánl valamit. A Jófogás és Vatera jelenlegi kínálatát már átnéztem.
Persze, értem én, de nem, sajnos nem eladó, csak egyben. Magamból kiindulva én is csak gőzkarral venném meg. Amúgy olasz ebayen régebben láttam régi QM alkatrészeket külön eladókat. Esetleg érdemes ott szétnézni.
QM 0800 gépem kihasználatlanság miatt eladom. A képeken látható tartozékok: szűrőtartókar, gőzölőkar, gyári szimpla és duplaszűrő, utángyártott dupla, általam készített dupla (összesen 4 szűrő). A gyári állapothoz képest kapott OPV-t és a műanyag, mechanikus 3járatú gyári szelep helyett egy szolenoidot. A thermoblokkra kötöttem egy K hőelemet, amit be lehet dugni a [TM902C] occó kínai hőmérőbe, így követhető hol áll a hőmérséklet.
Akkor azért nem mértem le, mert írtad, hogy van egy Baby-d is, annak is kb. pont ugyan annyi. Most már több okból sem tudom lemérni, nincs már tuningmentes GC itthon és én pedig reggel utazom nyaralni...
A Gold Mix nekem bejött, letisztult olaszos ízvilág. Nem mellesleg viszonylag magas hőfokon (92) volt jó, így a pidet sem kellett állítgatnom, ha világosabb pörkölést kívántam meg :)
Passz, mert nem ismerem a céget. Szerintem, ha gondolod, próbáld ki a kínálatukat, habár nekem egy kicsit drágának tűnnek a szemes KV-ik, de ismétlem, ez csak az én egyedüli meglátásom, mert ránéztem azért a honlapjukra.
Nekem sajnos ebben a hirtelen jött hőségben "bedöglöttek" az itthoni KV-s tartalékaim, úgyhogy ezek xar a KV-im, asszem, mennek..., ha nem is a kukába, de a Brikkába! :-) Úgyis régen brikkáztam már. Amint pedig lesz nálam üresedés KV-ban, hát, én bizony adok fel egy szemes KV-rendelést Bélánk cégéhez Szegedre, ez már eldöntött tény.
Igen, az valóban nekem van a Quick Milltől, de amikor ezt bevallottam, akkor te azt kérdezted, hogy vajon mekkora az ideális csepptálcaméret. Ha nincs kedved bosszankodni, akkor majd én, a lényeg, hogy valaki bosszankodjon:)
Jó, amint lesz többféle kávéról képem, teszek fel. Addig is, csak a te bosszantásodra megjegyzem, hogy ennek a csepptálcája már elég nagy:) Elfér benne a hűtőcsapolás és az utólagos tisztogatás vize, és könnyen át tudom egyensúlyozni a konyhapult egyik végéről a másikra.
Bizonyára mindenki tűkön ül már, és várja, hogy írjak az új szerzeményemről, hát nem bánom. Kb 2 hete használom, vagyis még csak ismerkedünk, és eddig elég vegyes a kép. Tehát, Rancilio Betsy.
Adatok: Fém váz, műanyag takaróelemekkel, kb 2 dl-es réz bojler a főzőfejjel egybeépítve, 1100 wattos fűtőszál, ULKA szivattyú, 53 mm-es szűrőkosár, mintegy 6 kg-os össztömeg. A szűrőtartó kar röfi rendszerű, de masszív kis darab, mintegy 300 gramm. Pontosan nem tudom, mikor készült, de ma levettem a felső burkolatot, és a szivattyún egy 1994-es gyártási dátum szerepel.
Első tapasztalatok: Kezdő beavatkozásként kellett hozzá szereznem kartömítést, mert az már elhasználódott. Itt ütközött ki az egyik általános nehézség, nevezetesen az, hogy ez a gép nem a standard Rancilio-méret, már nem is gyártják, ezért nem lehet csak úgy bármit, bármikor venni hozzá.
Szerencsére találtam egy helyet Újpesten, ahol elkészítettek nekem nem túl drágán néhány kartömítést, és így már nem folyik csapolás közben a kar mellett a víz. Folyik azonban kissé a gőzölőcső akkor, amikor kávét csapolok. Gondolom, az összes tömítést jó volna kicserélni, de engem még nem zavar annyira.
A másik dolog, ami furcsa, hogy fejszelepes, vagyis a főzőfej közepén lévő csavarnak az ő közepén van egy rugó, aminek a tetején ül egy kis műanyag gomba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felfűtéskor kicsit csöpög a felsőszűrőn át, de nem vészes.
Ami több odafigyelést igényel, az az, hogy nincs benne három járatú szelep. Emiatt a kart nem szabad azonnal levenni, mert akkor szétköpi a kávézaccot. Kipróbáltam.
A gőzölőcsöve fém, és 3 lyuk van rajta. Annyira erős a gőz, és olyan sok a 3 lyuk, hogy 1 adag tejet hamarabb melegít fel, mint hogy elég levegő jutna bele. Ráadásul a gőzfolyamot nem csappal, hanem egy kar hátrahúzásával és úgy tartásával lehet indítani, ami elég nehézzé teszi a dolgot.
Ja, és végül, de nem utolsó sorban, az elkészült kávé minőségében nem érzek visszaesést a Quick Millhez képest. Hőből még sokkal többet is generál, ezért jó hosszú hűtőcsapolással kezdek. Kb 20 perc elég a teljes felmelegedéshez, utána mehet a kávézás.
Kiegészítésnek: a kábelt nem kell megjelölni, mivel tökmindegy melyiket hová dugod, mindenhogyan jó :) A mágnestekercs anyájához pedig 14-es kulcs kell :)
ez nem fog menni,nem vagyok egy számítógép mágus. üsd be a gaggia solenoid valve repair. van rajta két vezeték.jegyezd meg vagy jelöld meg hogy honnét húztad le.utána 17 vagy 19 kulccsal leveszed a mágnestekercs anyáját.utána le lehet húzni a mágnes tekercset.így könnyebb hozzáférni a két csavarhoz,ami alul rögzíti a háromjáratút.a háromjáratú szétszedéséről is van fent több video. semmi extra.
Igen, a műanyag szó maradt ki. Képem most itt nincs, valójában arra volnék kíváncsi, hogy találkozott-e már bárki olyan szakival, aki áttetsző műanyagból készült (ami a kávégépeknél gyakori), élelmiszeripari felhasználású csetreszeket javít. A műanyagjavításos keresésre főleg autólökhárítók és mezőgazdasági tartályok jöttek elő.
én se vagyok egy szívsebész,de szerintem megoldható.nekem is sikerült.öt perc alatt kint van a háromjáratú.nézd meg a yutubon. én csak a mágnestekercs anyáját vettem le. alul fogja két csavar a háromjáratút,majd kiemeltem.minden más maradt a helyén.
Ilyen műtétre nem vállalkozom, de tudok valakit aki segít majd. Addig elővettem a régi bakelit Babyt, fél óra felfűtés után azzal is jót csapoltam. Lehet hogy tetetek ebbe is egy PID-et ilyen esetekre :)
100 ml / 10 mp körül, de ha hazaérek megmérem az egyik gépen pontosan.
Hát ezt én nem tudom megítélni, hogy kinek mi a bonyolult, de célszerű hozzá kiszedni az egész fejet kazánnal együtt, de minimum a pumpát, hogy jobban hozzáférj.
De lehet nem ártana az egészet szétszedni és kitisztítani, nem tudom mikor volt utoljára?! Egyébként szerintem jobb lenne "normális" vízzel használni, mint citromsavazni, nem tesz túl jót a kazánnak.
- durvább őrlemény mellett is nagyon hosszú idő alatt főzött le egy normális adagot. Ez alapján tuti dugulás van, vagy lehet komolyabb probléma is? Azt látom, hogy néha normálisan jön a víz, aztán még abban a bekapcsolásban elkezd elapadni. A vakszűrőzésnél sem a megszokott módon "halkul el" amiből tudom hogy ideje a kapcsolóhoz nyúlni, hanem egyenletesen berreg. Az elvezető csövön keresztül is kevesebb víz távozik.
- mennyi a GC normál vízhozama?
- nem vagyok egy nagy szerelő, merre keressem a problémát? Ha leveszem a felsőszűrőt, és a vízterítőt, akkor ott én nem tudom tovább bontani. Ilyenkor azt látom, hogy csak egy lukon jön be ott a víz, és már ott is ingadozik a vízhozam. Lehet hogy ez a pici luk van eldugulva?
Az valóban kevés, szűkítőzött gépeknek szokott lenni kb. ennyi. Valahol dugulás van, az biztos. Szét kell szedni és kitisztítani. Vagy próbálj meg vakszűrőzni többször, hátha segít.
Biztosan van, de én nem ismerem. Ha fizikai akadály van, akkor gondolom, szét kell szedni és kitisztítani, de az már nem biztos, hogy megy házilag (nekem nem menne).
Nem kellett bekapcsolni, működött anélkül is. Sz az érdekes, hogy ilyesmivel próbálkoztam beírás előtt is, de akkor biztos nem jól csináltam. Most a vízhozamon érzek egy kis csökkenést a megszokotthoz képest, leget hogy megerőltettem a szivattyút, de valószínűbb egy vízkőrög. Az ellen van megoldás?
Szerintem nem, de rá is kereshetsz itt, vagy más kávés fórumokon. Én most egy Rancilio Betsyvel ismerkedem, és az előző tulaj írta, hogy az első használat előtt végezzem el ezt a műveletet. Miután a tiéd is bojleres, gondolom, nagy különbség nem lehet, de csak nem pünkösdözik mindenki wifimentes övezetben, csak megjelenik majd itt egy tapasztalt gaggiás.
Mindenképpen várd meg Gaggia-szakértők válaszát, de nem lehet, hogy simán csak légteleníteni kell? Kinyitni a gőzcsapot, elindítani a szivattyút, és megvárni, amíg jön a víz a gőzölőcsövön.
A segítségetekre lenne szükségem. Ma a szokásos citromsavas vízkőtlenítés végén, amikor újra töltöttem tiszta vízzel a tartályt, észrevettem hogy a tartályba lógó szilikoncsövön keresztül visszafolyt a gépből a víz az asztalomra. Ezután visszatéve a tartályt már nem kapja fel a vizet, csak berreg a pumpa. Sajnos így most tele van a bojler citromsavas vízzel, és nem tudom kiöblíteni. Ráadásul már rá is melegedett a víz a bojlerben, ez még külön probléma is lehet. Van megoldás, vagy szervíz?
Szép darab, kár, hogy egyből belső tartályossá kellene alakítani. Meg az a gőzcső is elég rövidnek látszik, de némi hozzáértéssel remek kis kávésarkot lehetne belőle csinálni.
Stabil, megbízható gép, én 12 évig használtam meghibásodás nélkül.
Most egy drágább Lelit van, amivel az asszony is tud iható kávét főzni, de én a Ranciliot jobban szerettem.
A Rancilio sokkal masszívabb gép, mint a Lelit. Érzésre több benne az anyag, soha nem féltem, hogy a kezemben marad valami róla. Persze nem ez alapján kell megítélni egy gépet, de nekem ez is fontos.
A GC 2015 felejtős, az egy másik (gyengébb) kávéház.
Egy személyes élmény és dilemma. Hűtőben szoktam tartani adagonként csomagolva. Fagyasztót még nem próbáltam, a hűtős módszerrel minimális íz fakulást érzek csak az utolsó adagoknál, nekem így ok. Eddig a hűtőből ment közvetlenül a darálóba. Így valószínűleg mindig egy kicsit "párás" szemeket daráltam. Ki fogom próbálni, hogy egy vákum dobozos adagot kiteszek a pultra előző este. De lehet csak felesleges agymenés : )
Megtanultam a leckét egyszer s mindenkorra. Nagyobb volt a vásárolt mennyiség, hogy időm legyen üvegekbe rakni, de nem volt elég üvegem sem. Utána meg nekiálltam kóstolgatni és váltogatni őket mint egy tini srác a csajokat, nem számolva a következményekkel. Hülye voltam, na. Kíváncsi vagyok, hogy a sima hűtős tárolás mennyire válik be neked. Hosszabb távra szerintem a cikkben említett vákuumtasak + mélyhűtő volna talán a legjobb, csak az a baj, hogy utána műanyag szemét lesz belőle. :(
Az, hogy fagyasztani csak adagonként érdemes eddig sem volt titok, mint ahogy az sem, hogy a hűtőben lévő szagok ellen a szelepes zacskó nem ad kellő védelmet, ezért is fagyasztjuk legtöbben mézes (vagy propofolos) üvegekben. Ami érdekes lehet, az a fagyasztó/hűtő alternatíva, teszek is egy próbát legközelebb.
Köszönöm szépen, bevált az ötleted! Nem 100%-os, mert legalább 5-6 alkalommal ki lettek nyitva a zacskók már, de ha kiástam belőlük valamennyit, lejjebb ha nem is annyira intenzív ízei voltak, de még valamennyire élvezhetőek voltak a kávék. Kint épp jó száraz volt a levegő és fújt is a szél, hagytam annyit szellőzni, hogy elérjék a szemek a környezeti hőmérsékletet és ha volt rajtuk bármi nedvesség, az eltávozzon utána visszacsomagoltam. Nagy élvezetekre nem számítok egy ideig, de legalább nem kellett kidobni őket.
Csak egy hasraütés volt. Kb. annyit szedtem le a tetejéről mikor rájöttem, hogy mi is a baj. Az alatta lévőből csináltam egy kávét és az még viszonylag elfogadható volt. Nyilván attól is függhet, hogy hányszor nyitottad ki a zacskót, visszaraktad-e azonnal, mennyi van még benne, stb.
Én a darálás előtt közvetlen simán kiveszem a kilós zacsit kimérem a 18grammot, a többit visszazárom és visszateszem a fagyóba. Régebben szétmértem adagokra, de a sötétebb pörkölésnél semmi különbség nincs a két verzió között (én nem éreztem ki), így maradt a kevésbé macerás. Világosabbnál még mindig inkább szétpakolnám, de rég volt világos itthon.
Erre én is rápacsáltam egyszer. A mélyhűtött zacskó kinyitásakor a kávészemeken kicsapódó pára halál a kávénak. Ha szerencséd van, akkor csak a felső 3-5 cm-nyi réteget érte károsodás, a maradék még megmenthető. Én azt csináltam, hogy a többit kiöntöttem és miután teljesen megszáradtak 40% körüli relatív páratartalom mellett, elcsomagoltam üvegekbe és a hűtőbe raktam. Nem volt már olyan mint eredetileg, de azért még élvezhető maradt.
Szerintem simán csak jól elcseszted. Már ha arról van szó, hogy a fagyasztott zacsit kinyitottad, kimérted belőle, visszazártad, visszafagyasztottad. Ha egyszer kiveszed a frigóból, többet vissza ne tedd. Jó az az üvegezés na :) A TDS érték változása, amit írtál, véleményem szerint ennyit nem jelenthet.
Nem is kalibrálni akartam - ezen a szón most már örökké mosolyogni fogok - hanem pl. hogy hátha kompatibilis valamelyik másik Graef azon alkatrésze ami ezt szabályozza. Egy kérdést megért. :)
Tárolási kérdésem van, srácok. Kivételesen nem kezdtem el üvegekbe csomagolni a kávékat mikor megvettem, hanem csak épp egy-egy zacskót vettem ki a mélyhűtőből amihez kedvem volt és a zacsiból mértem ki, majd vissza a mélyhűtőbe. Idővel azt vettem észre, hogy szinte az összes elvesztette a jellegzetességét, olyan enyhén savanykás, de lapos, egyeníze lett szinte mindnek. Ez normális? Már úgy értem, hogy ezt jól elcsesztem, vagy csak a gépemmel lehet valami gebasz, esetleg túl alacsony a TDS értéke a víznek amit újabban használok? Régen 80-110 TDS-re kevertem, egy ideje viszont 50-60-ra.
A cikk szerint az amerikai polgárháborúban a tüzérségi lőszerek lettek sszabványosítva, innen az összecsengés a kaliber-rel, de maga az egységes méret meghatározása és ellenőrzése már az ősi civilizáknál is tettenérhető.
A Barista szó pedig nemes egyszerűséggel "pultos"-t jelent.
Valószínűleg kell tudnia jó kávét is főznie, de ott, ahol a szó az eredeti nyelv része, semmiképpen sem a dedikált kávéfőző-mestert jelenti.
Ott valószínűleg minden pultos tud jó kávét főzni.
Kicsit meglepődve bár, de a gyári leírást látva el kell ismerjem, hogy ez valóban gyárilag támogatott testreszabás.
Legalább adnak hozzá alátétet, aminek a vastagsága gondolom annyi amennyinek kell lennie.
Én azért gondoltam, hogy házi bütykölésről van szó, mert rengeteg erre emlékeztető ámde tényleg buher megoldás kering a neten pl Hario kézi kerámiakúpos őrlő központosítására, amire pedig semmi szükség nincsen.
Viszont ahogy látszik, a hozzá nem értő ezermesterek ellen nem véd semmi.
A KV-ológia topik tegnapi és mai tudósklub szekcióülésének témájához akkor én is hozzájárulnék egy kis adalékkal, amely az én katonaidőmben tényleg valós és élő! :-)) legenda volt mind az öregkatonák, mind a gumik, mind pedig a táposok között, a tisztikart már nem is említve. :-)
+1 a kávémesternek. Mint a pincemester, remek. Sajnos azonban a marketingesek mindent megtesznek, hogy lerombolják a nyelvet, mert az eladhatóbb, ami idegenül hangzik.
Csak egy kérdés. Valahogy nem lehetne elérni ennél a 702-es Graef-nél, hogy az említett tartomány beszűküljön, azaz hogy precízebben lehessen vele állítani? Nyilván nem alátét kérdése, hanem valami alkatrészt kéne benne kicserélni, de egyáltalán megvalósítható-e, vagy felesleges ezen gondolkozni?
Ez nem valamiféle házilagos buherálás. Gyári leírás szerint, gyári alátétekkel történik az alátétezés. Hacsak nem valami szovjet gyártmányú alátéttel próbálkozik valaki a gyári helyett, az eljárás a geometrián semmit sem változtathat. Az alátét csak a forgórészt emeli följebb, alátétenként kb. 7 kattintással feljebb tolva ugyanazt a finomságot. Csak akkor muszáj megtenni, ha az általad használt kávégép és a kedvenc kávéid kombinációja ezt megköveteli. A videón látható hiba pedig a helytelen összerakásból adódik, nem az alátétezésből.
A belövés jut erről az eszembe. Az is ugyebár eredetileg a fegyverek beállítását jelentette, de már nagyon régen használatos a beállítás szinonímájaként.
A kalibrálás szó a kaliberből származik. A fegyvergyártásban volt használatos, eredeti jelentése: szabványosra, megfelelő működési tartományra állít, vagy kiméri a kalibert, de az irányzék beállításához is ezt a szót használták. Mivel az őrlő esetében is a kívánt működési tartomány beállítása a cél, nincs semmi baj ezzel a szóval. Hozzáteszem, hogy a "beállítással" szó is tökéletes, annál is inkább, mert úgyis tele a nyelvünk mostanában átvett szavakkal.
Jut eszembe, talán a kávés kifejezéseket is itt lenne az idő magyarítani, akinek kedve van hozzá. Itt van mindjárt az, hogy barista. Régen kávépincérnek hívták, de ennél ma már sokkal többet jelent egy kávékészítő munkája, inkább fedi az, hogy kávémester. Szerintem. Erről és másról is lehet szavazni a szómagyarítón.
Azért voltam kicsit meglepődve a kalibrálás szó láttán, mert általában hiteles mérésre alkalmas műszerek hitelesítését szokták kalibrálásnak nevezni, nem egy gyári berendezés megbuherálását.
Pl benzinkútnál a kútoszlop átfolyásmérőjét kell rendszeresen kalibrálni.
Másfelől a 800as sorozatú GRAEF a legfinomabbra állítva olyan finom őrleményt csinál, hogy a Saeco presszógép sem tudja rajta átnyomni a vizet, csak szenved vele, tehát nem értem, hova kellene még finomabbra állítani.
Harmadrészt:ezekben az őrlőkben a kúp pozícióját alátéttel módosítani elég durva beavatkozás, és valahol boztos, hogy kárt okozol vele, valamint az egész geometriát annyira módosítod, hogy a kés teljesen másként fog működni. Talán ezért is van, hogy a korábban belinkelt videón is sikerül teljesen használhatatlanná tenni az őrlőt.
Amúgy, milyen vastag alátétet raknak bele ilyenkor?
Férfiasan bevallom, hogy engem kifejezetten irritál(t) djboriska itteni fórumos ténykedése, a hozzászólásaitól lényegében mentális problémáim voltak, de a mai legutóbbi lenti kalibrált véleményével maximálisan egyetértek!
"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."
+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)
Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani.
Tényleg nem érdemes. A beállítás is megfelel, de ha ismered a "kalibrál" szó eredetét (nézz utána) abból tudhatod, hogy ebban a konkrét esetben miért is teljesen helytálló az is.
A kalibrálás szóról nem érdemes hosszasan vitatkozni. A metrológusokon(méréstechnikusok) kívül sajnos rosszul elterjedt szóhhasználatban van még az angolban is. Javaslom a mellôzését. Ezért ajánlottam helyette a beállítás szót. Mindenttöl független engem nem zavar, ha a köznyelv nem megfelelô módon használja, csak javasoltam egy szerencsésebb szóhasználatot helyette.
Valójában nem kell kalibrálni semmit, csak egy szerencsétlen szóhasználat. Igazából sima alátétezés. Így lehet kiterjeszteni az örlô szemecseméretét, egészen durvától a finom tartományig, mert a alapesetben kicsi a tartomány amit egyszerre át tud fogni. Nevezzük örlôbeállításnak, talán az szerencsésebb megfogalmazás.
Páldául azt, hogy adott tól-ig tartomány valójában milyen szemcsemérettől milyen szemcseméretig tartson. Avagy a legfinomabb fokozat milyen finom őrlemény legyen.
Itt a fórumon volt valaki (talán Katoczi) aki engem is figyelmeztetett amikor kalibrálnom kellett anno az őrlőt, hogy a szétszedésnél vigyázzak, mert az állórészt tartó műanyagon lévő karmocskák, ha rosszul rakom össze, igen könnyen letörhetnek. Ha kiveszed az állórészt, megvannak még a karmocskák úgy ahogy ezen a képen is látszik? Ha igen, akkor szerencséd van és egy kis takarítás után vissza lehet rakni és ha az alátátezésen túlvagy, nem lesz több gondod.
Akkor valószínűleg pont ugyanúgy rosszul raktad össze, mint ő a videón :) Figyeltél pl. arra, hogy a felső késtartón lévő fehér jelölés egybe essen az állítógyűrű fehér jelölésével?
Egy finom és egy durvább szűrővel válogatja három részre az őrleményt. Jó lehet egy vacak darálóhoz, hogy lehessen vele jobb kávét főzni, de értelemszerűen pazarló.
Szerintem is tehetnél még egy próbát egy Graeffel, de ha nem jön be, akkor még mindig ott vannak a használt vendéglátóipari őrlők. Azokból viszont nem a régi közérteseket érdemes keresni, hanem olyanokat, mint La San Marco, Mazzer, Rancilio, Macap, Quamar és hasonlók. Ezek, ha jó állapotban vannak, akkor bármilyen finom őrleményt képesek előállítani, és otthoni használat mellett soha nem mennek tönkre. Viszont ezeket is olyan helyen érdemes venni, ahol az eladó vállal némi garanciát, vagy éppen számlát is ad.
megvettem a 702es Graef-et, de kovetkezo nap mar vissza is vittem..valszeg hibas lehetett, mert akarmilyen nagysagura allitottam (10tol 25ig volt rajta a szemnagysag szamlalo) ugyanolyan aprora -vagy kis allitgatas utan es tobbszori szetszedes-osszerakas utan -nagyra orolt. ezzel befurodtem kb.. szoval az ilyen regi ipari orlok (mint pl a regi Keripar-os aruhaziak mondjuk?) mennyire keszultek az orokkevalosagnak??vagy azok meg nem tudnak meg ilyen olyan nagysagot akkorsem ha van rajtuk allito?
Sejtettem hogy az ims a működő megoldások között lesz, köszönöm szépen az infót! :) Most még esetleg azt lenne jó tudni, hogy a nem puci expolygonos karba belemegy-e szépen az ims 18g szűrő.
Egyebkent a 18 bele is fer kenyelmesen? Nekem a 21-es Stradaba megy bele annyi. :) (Bar a gyakorlat azt mutatja, hogy nekem nem izlik, ha ennyire megvan tomve. 14-17 kozott mozgok.
Nekem is szögletes röfikar van, cuki de csak ritkán használom pl. ha ketté kell osztani a presszót.
Vettem egy naked kart meg egy ipari Gaggia szûrôt rögtön. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy elégge off az a szûrô, szenvedôs mert alul szûkül, meg kell jól tömni kávéval hogy ne érj a szûkülô részhez tamperolásnál, etc... megelégeltem és vettem egy 18as VST szûrôt bele. Azóta megváltozott a világ :)
Nem rigid a VST szûrô de a szögeltes röfi kar is tartja szépen és a naked kar is. És nem is szorul egyikben se.
Mast ne mondjak: a röfi rész lecsavarhato, legalabbis az ovalis profilu karrol mindenkeppen. Mas kerdes, hogy NAGYON noszogatni kell, ha meg sosem probaltad. En konkretan kalapaccsal, csavarkulcsokkal es egyebekkel abuzaltam, mire megunta, de azota kezzel is csavarhato.
Az a kar ovalis profilu, vagy szogletes? Ha oval, akkor abba belemegy a 21grammos LaStrada (aka IMS), bar picit hamarabb szorul meg a kar rahuzaskor. Viszont nem kell bele rugo, anelkul is belepattan es ott is marad a zacc kiutese utan is.
Ha a szogletes (ez tudtommal a regebbi design), akkor arrol nem tudok nyilatkozni.
Sziasztok! Elsőnek kellett volna kérdeznem vásárlás előtt, de sajnos nem várt problémába ütköztem, remélem tudtok segíteni.
Adott egy 99-es gyártású GC röfikarral. Vettem hozzá az Expolygontól "vendéglátós" szűrőtartót, meg az itt ajánlott LM duplaszűrőt. Az első gond az volt, hogy nem volt a karban rugó, de azt kivettem a régiből. Viszont az a gondom, hogy se az újba, se a régibe nem megy bele a szűrő rendesen. Eléggé passzentosan megy csak bele, majd a rugó szépen kilöki, nem marad benne kis karima miatt. Rugó nélkül belemegy, de néha odaragad a kosár főzés után, nehezebb tamperolni, stb. Mi a megoldás erre? Vegyek másik szűrőt? Másik rugó (ahogy nézem van 1 és 1,2mm-es)? Valamit én néztem el?
A 20 éves gyári 2 személyes kosarat akartam lecserélni, mert csak 16g kávé megy bele. Szerettem volna olcsón megúszni egy olyan 2 személyes szűrőt, amibe belemegy picit több is. Van 3 személyesem, de az csak a pucikarral megy, én meg nem mindig akarok azzal főzni. Ha nincs más megoldás akkor veszek ims-t, de előtte kérdezek nehogy azzal is pórul járjak :)
A legfrissebb karos Gaggia-beszerzésem, ez is kicsit már a retro jegyében! :-)
Igen...tudok ennek a Coffee Gaggiának a 'hiányosságairól' egy Classichoz képest, de egyrészt majdnem, hogy originál, alig használt, akiktől egy idősebb házaspártól vettem, elmondták, hogy Angliából kapták ajándékként, de ők nem nagyon értenek hozzá, így nem használták, ők a régi jó bevált Szarvasira esküsznek, ezért inkább eladták ezt a Gaggiájukat, másrészt ennek az ára nem került egy, még kapható legdrágább elektromos Szarvasi főző áránál többe..., tehát lecsaptam rá. A melóhelyemen már kipróbáltam, működik rendben. Talán egy pidelésre megkérem majd Simit a távoli jövőben.
Nem saját a videó, csak kerestem olyat amin ugyanaz látható. Sötét pörkölésnél még soha nem láttam ilyet, csak közepes és világos pörkölésnél fordul elő.
Sziasztok. Volna egy szakmai kérdésem. Készlett a rancilio L7 gépem. Nagyon szuperül teszi a dolgát.
Csak van egy kis problémám. Ebben nincs tartály. Ahova szeretném ott meg nem lehet megoldani a vízvételt.
Roto szivattyú van benne. Itt a kazán feltolteset maga a víz nyomás adja. A szivattyú csak a kavecsapolasnal csinálja a nyomast.
Att lehet ezt alakítani rezgoszivattyusra? Arra gondoltam hogy mikor nyitja a szelepet a feltoltesre akkor abból vehetne is az áramot a szivattyú ezáltal nyitott szelep el indulna a szivattyú.
Maga a jelenség biztosan létezik (pl az IKEA éttrmekben is ilyen szörnyetegek vannak), de biztosan nem olcsó. Ha van helyetek, vásároljatok 2 külön gépet, ha nincs, akkor a főnök igyon rooibos teát:)
Miért van az, ha csapolás közben egy buborék jelenik meg a szűrő alján középen? A lenti videón látható jelenségre gondolok, de az ott megfigyelhető csatornásodási jelenségek nélkül. A lefolyás hossza rendben, csak furcsa ez a buborék. Nem minden kávénál jelenik meg de amelyiknél igen, annál következetesen. https://www.youtube.com/watch?time_continue=67&v=QlP6qWKN7Bk
Azért nem teljesen biztos, hogy ez a te hibád volt. Ha erőlködött a gép, akkor a szivattyú feltehetőleg a maximális nyomáson működött. Ha a kar nem bírta a szivattyú maximális nyomását, akkor az inkább tűnik gyártási hibának.
Ettől függetlenül, mindenki akkor jár a legjobban, ha minden eszközt az ahhoz való őrleménnyel használ. Én sem csinálok rendszert abból, amit leírtam, csak kilengés volt, megjavulok:)
Sziasztok, Quickmill 0820 as gép kávéfőzésnél is a gőzkaron nyomja a vizet. Valakinek tippje, mi lehet a gond? Szelephibára gyanakodom, de jó lenne valaki, aki már látott ilyet. Illertve mennyi lehet a javítás, vagy ez már gazdasági totálkár ? :) Köszönöm.
Nekem úgy törött le a régi Turmix eszpresszófőzőm szűrőtartó karjának a füle, hogy túl finomra őröltem, de gondoltam, csak átcsöpög rajta, lusta vagyok egy új adagot darálni. Hát nem.
Ugyanaz pepitában: ma munkába indultamban jutott eszembe, hogy elfelejtettem kávét őrölni a benti géphez, ami egy kis gőznyomásos DeLonghi. A Hario mini millt szoktam erre használni, az van kotyogós-finomságúra állítva, de azzal percekig tart a mutatvány. Nagy bátran őröltem 12 grammot az eszpresszóhoz állított őrlővel, a szokásos 14-15 helyett. Kicsit aggódtam, de ebben is működött: érezhetően lassabban jött le, aggódtam is, hogy nem esik-e szét a gép, de nem. Én igazán nem szeretnék senkit sem ilyen mértékű szabályszegésre biztatni, de úgy néz ki, hogy egy-egy alkalommal a gőznyomásos gépek is boldogulnak az eszpresszó-őrleménnyel.
Akár elektronikai hiba is lehet, de én nem vagyok műszerész, csak a leírásod alapján találgattam. Hogy megéri-e felújítani, az attól függ, mennyire szeretnél podos kávét inni. Az első hozzászólásodbam azt írtad, hogy kaptad, vagyis eddig 0 forintodba került. Ha egy szervizben számodra is elfogadható áron megjavítják, akkor megéri, mert tudod használni.
A kép lemaradt, de ez talán mindegy is. Ha adott hangot, de nem jött belőle víz, akkor vagy a szivattyú romlott el, vagy valahol dugulás van. Ha még ráadásul be sem kapcsol (nem fűt? nem világít? nem ad hangot?), akkor lehet gond a kapcsolóval, vagy a fűtéssel is. Ezt egyáltalán nem szakértőként mondom, csak a leírtak alapján.
Gondolom, már nem garanciális. Ha értesz hozzá, akkor áramtalanítsd, szedd szét, és valószínűleg meglátod, hol a baj. Ha nem, akkor vidd szervízbe.
Kaptam egy podstar nerva kávéfőzőt. Hülye hangot adott de nem szivattyúzott semmit, majd kikapcsolt és azóta nem kapcsol be. Hol kezdjem vagy tapasztalat esetleg?
LIDO ET eladó, már az újabb, fekete változat, 2018 decemberi vásárlás, mondhatni bejáratott. Minden tartozékával, dobozában, szép állapotban, csak a behajtható kar tövénél látszik apró kopás, fotó lentebb. Ára: 60.000 HUF (Foxpost csomagautomatába küldés az árban.)
Bár tömörítőm még nincs hozzá, de nem bírtam ki, kávé és tej nélkül kipróbáltam mind a két funkcióját. A gőze félelmetes, a 3 lyuk talán túlzás is, a kapcsolói úgy kattannak át, mintha újak lennének. Az alján ott van a szokásos Rancilio infomatrica, de gyártási év nincs rajta. Azért 20 évesnél nemigen lehet fiatalabb.
de írott infót nemigen. Tulajdonképpen ennél valamivel nagyobb, de otthoni méretű rézbojleres gépet kerestem, aztán ezt megkívántam. Az nem lehet, hogy nekem ne legyen egy Rancilio a konyhapultomon:)
Emlékeimben kutakodtam, hogy mintha erről a Rancilióról SiD-nek (sem) volt igazán egyértelműen pozitív véleménye, de talán Laliponthu is hasonlóakat mondott volna ezekről régebben. /?/
A 702 és társaiból szinte az egészet ki lehet pofozni, amit beletöltesz. A 800-as szériában van egy sztatikusságot csökkenteni hívatott lemezke, ami felfogja az őrlemény egy részét. Konkrétan ennyit:
"...(es ha igen, hol kellene keresgelni, gondolom nem a jofogason :) )"
Amit, Graef őrlőt most eladtam, egy 702-est, emlékeim szerint én is a jófogiról vettem előzőleg (persze lehet, hogy azt is innen, nem emléxem már). Igaz, én személyesen elmentem az eladóhoz, az őrlőt láttam, kipróbáltam, lecsekkoltam, aztán fizettem... most pedig - részemről is megkímélt állapotban - nagyjából az akkori beszerzési árán el is tudtam adni azt.
Ha retro alatt használt vendéglátóiparit értesz, azt is lehet, de valóban nem biztos, hogy a jófogás a legjobb erre. Ilyesmit inkább valamelyik fórumon érdemes vadászni, de 50-ért nem biztos, hogy kapsz megfelelőt. Elsőre szerintem biztosabb lenne valami újat venni, garanciával, aztán, ha meguntad, akkor kereshesz egy nagyobbat.
Ez igaz. Én annak idején tartottam is egy kis kézi őrlőt a Moka Expresshez. Aztán vásároltam egy használt ipari őrlőt, azon pár másodperc alatt meg lehetett változtatni a beállítást.
Az Iberital challange ellen szól, ha gyakran változtatod az egyes kávékészítő módszereket. Espresso beállításról áttekerni french pressre pl elég lassú, és mivel nincs skála, azt sem tudod mikor érkeztél meg.
Mindegyiknek jó híre van, de az Encore nem feltétlenül jó eszpresszóhoz. Pár évvel ezelőtt még az Iberitalt ajánlották itt is belépő szintű őrlőként. Hacsak valamit nem változtattak rajta alapvetően, akkor egy mai új darab is megállja a helyét. Újabban került be a köztudatba a Graef, amiben szintén kúpos őrlőtárcsák vannak, és olcsóbb az Iberitalnál, gondolom, mert a háza jó részt műanyag. Az Imat Lux és a Lelit Fred őrlőműve azonos az Iberitaléval, vagyis valószínűleg azok is jók.
jelenleg Hario skerton Pro-m van, de napi 3x2 orles kezzel kezd faraszto lenni, plusz nincs megfelelo jelzes az orlemeny nagysagar vonatkozoan :)
igy valami motorikus orlot probalnek.
nem vagyunk tul nagy gourmet-k, cappucinot/espressot iszunk, neha Aeropress-elek,French press-elek, neha hideg kv-t az ejszaka folyaman.( illetve van egy V60asom is de azt nem hasznalom)
olyan 30-40-50e ft korul milyen jofajta orlot ajanlotok? olvastam a Barazta Encore-rol jokat, a Graef 702-rol, az IberItal Challenge-rol, de ez lehet mar regi info? :)
Szerintem pont ellenkezőleg! Minden Lavazza iható valamennyire, a Rossa kimondottan jó és a Dolce Gusto sem rossz egyáltalán (Brikkába). Csepegtetős elkészítéshez pedig a Mattino kiemelkedik az előre őröltek mezőnyéből. Egyetlen kivétel az irgalmatlanul savanyú Oro.
Ma volt egy különös élményem, amolyan fórumra való. Mikor legutóbb kávét váltottam, az előzőből már nem maradt annyi, amennyi egy duplához elég lenne, hanem csak kb 11-12 gramm, amit akkor láttam, mikor már megőröltem a szokott eszpresszó-beállításon. Nem dobtam ki, hanem eltettem egy kis Tight Vac dobozba. Ma délután elővettem, és próba szerencse alapon beletettem a kétcsészés Moka Expressbe. Szépen lassan főtt le, mielőtt megtelt a felső tartály levettem a főzőlapról, és az utolsó harmada úgy folyt ki. Mikor kihűlt a kávéfőző, és szétcsavartam, akkor az alsó tartályban alig maradt víz. Vagyis hiába volt finom az őrlemény, a végeredmény jó lett. Ja, és ízlett is:) Hát így.
Egyebkent miota a melohelyen Brikkazom ( egy Hario Mini Millel megtamogatva), folyamatosan meglepodom, hogy a kotyogo mennyire stabil izelmenyt ad meg az egeszen oreg kavek eseteben is, szemben a paratartalomra is kenyes eszpresszozassal, ahol 2 hettel bontas utan mar nem sok oromet lel az ember a produktumban.
Ezeket a kerdeseket mar egyszer en is felvetettem (kulonos tekintettel a hostabilitast, mint Szent Gralt uldozoknek), de tenyleg nincs es nem is lesz konszenzus. Pedig szerintem siman logikai alapon is belathato: ha mas-mas homersekleten mas az izvilaga egy kavenak, nem feltetlenul tragedia, ha a csapolas kozben vandorol kicsit a homero.
Gyerekek, kaptam még karácsonykor ajándékba kilós arany színű lavazzát. Qualitá oro. Most hogy elfogyott a kávém felbontanám. Ismeri valaki? Őszintén, nem várok tőle túl sokat, de hátha valaki már próbálta...
Amit először linkeltem, ott volt kiskúpos (Catler) ha jól emlékszem. Ami nagyon kilógott az a HG-1, de annak is megvan az oka. Az ábra alapján a HG-1 a legpocsékabb őrlő kéne legyen az összes közül, és mivel állítólag új darálóval dolgoztak, ezt a gyakorlat is alátámasztotta, simán elmaradt a vadi új HG-1 az Imat Lux-tól (nem kis csalódást okozva). Aztán letoltam rajta 10kg bolti szemes kávét és használható lett, de további 10 kg kellett amíg igazán brillírozni kezdett. A szabad szemmel is látható akár 1mm-es darabok is szép lassan eltűntek. Az én példányomnál még állítható a tengelyek szöge, a kések koncentrikussága stb. Ezt anno feature-nek szánták, de annyi volt vele a szenvedés, hogy az újaknál már inkább nincs ilyen lehetőség cserébe gyárilag jobban be vannak állítva.
Ugye és akkor még ott a nagy kérdés, hogy "bejárott" késekkel mértek, vagy új késekkel. PH topikban írják a profik, hogy az sem mind1. De aaról semmi, hogy hány kiló kávétól van bejáratva a kés, ami 700kg-ig működik. Az biztos, hogy (több helyen olvastam) a teljesen homogén szemcseméret nem jó presszóhoz, ízekre nincs jó hatással. Tehát valamilyen eloszlás kell hogy legyen és innentől már tényleg egyéni ízlés kérdése ki milyen darálót választ. Na meg a kávé... szerintem babtól és pörköléstől is függhet ez az elsozlás, mert máskép roppannak/robbanak a szemek. Sok a kérdés na.
Ugyanez a helyzet a pogácsára zúduló víz hőmérsékletével is. Ott sem biztos, hogy baj a kezdeti emelkedés és utána csökkenés és nem biztos hogy jó ha +-0,1 fokon belül van a csapolás végéig, pedig erre törekszünk, mert azt hisszük, hogy jó lehet. Vagy az előáztatás, ami világosnak jót tesz, olasznak már nem azt keseríti. Nagyon nagyon széles a skála, rengeteg a változó/változtatható.
Nekem van, még novemberben vettem. De nem tudok neked segíteni, mivel ez az első komolyabb gépem, így nem tudom mivel összehasonlítani :) Viszont probléma nincs vele, de nem is nagyon lehet, mivel még új meg hát GC. Én jóval kedvezőbb áron vettem, de szerintem adnék érte ennyit is, ha új gépben gondolkoznék. Vagy vennék megbízható helyről szépen felújított régebbit 60-80k között pl.
Azért az érdekes, hogy a kézi őrlőkből e szerint a mérés szerint nem jön ki 800 mikronnál nagyobb darab, míg az EK43ból még ezer mikronos is kipottyan. Az ezer mikrométer az ugyebár egy miliméter.
Mindeközben mind a két esetben kb 250-300 mikronnál vannak a csúcsok, ami annyit jelent, hogy a nagytárcsás EK43 ból a megcélzott finomság három-négyszerese is kieshet, míg egy kiskúpos kézi őrlőből csak a két háromszorosa.
Másfelől vannak olyan görbék is, ahol a bal oldalon van a hullámzó felfutás, és jobbra meredek a lefutás - mi kicsit valóságosabbnak tűnik, lévén egy adott beállításnál egy bizonyos méretűnél nagyobb szemcse nem fér ki a résen, ellenben az appróbb részekre esett darabok ki tudnak potyogni.
Úgyhogy kicsit ellentmondásosak az adatok, ami többmindent jelenthet:
- rossz a mérés - mindig
- rossz a mérés - egyes esetekben
- nem ugyanazt mérik az egyes esetekben ezért vannak a teljesen ellentétes görbék
- a baromi drága őrlők semmivel sem jobbak a kézi hario kerámiakúposnál
- az őrlemény minőségét alapvetően a kávé mint alapanyag tulajdonságai határozzák meg és nem az őrlő tulajdonságai
- az összes kúpos vagy tárcsás őrlő kb ugyanazt tudja
- a fentiek lineáris kombinációjának tetszőleges verziója.
Illetve az is lehet, hogy a sokéves tapasztalat alapján rájöttek, hogy nem érdemes egy adott pontnál tovább tupírozni az őrlést, mert elegendő akármelyik csigás őrlő tudása ahhoz, amit kávéból ki lehet hozni.
(Malomiparban, és egyéb alkalmazásoknál nagyon finom és nagyon precíz őrlők vannak, tehát a technológiában vannak még távlatok, csak valamiért a kávédarálásnál ezek nem terjedtek el - talán nem véletlenül.)
Úgyhogy holnap reggel is maradok a főzőkarba daráló csigás őrlőnél.
Mindent nem lehet induláskor, de idővel lesz. :) Váltogatni fogjuk a kávékat, de sokkal több egyszerre nem lesz a shopban, mert úgy látjuk, hogy az a minőség rovására menne.
Kiskúpos őrlőkre nem találtam ábrákat, de minőségi manuálisakra igen. Mindent összevetve az látszik, hogy minden őrlő egy bizonyos tartományban őröl és nem az örlemény egységes mérete a fontos mint inkább az egy bizonyos méret alatt ne legyenek szemcsék az őrleményben, magyarul ne poroljon az őrlő. Ezen túl az ábrákat nézve az ízprofilbeli eltéréseket, az eloszlási görbék különbségeit, elsősorban a kések mintázata okozhatja.
A kis Graef 702-es őrlőmet egyik fórumtárs meg is vette, maradt a kis fehér ütvefúró, aminek viszont már így, szólóban 50 ezer Ft ára(!) :)), csak hogy legyen egy kis izgalom is végre. :))
Viszont megtaláltam egy régebbi hsz-emet a Graef őrlőkkel kapcsolatban, hogy mire is kell nagyon vigyázni ezeknél szét-, illetve összeszereléseknél, íme:
"Most hoztam haza a márkaszervizből az én jelenlegi őrlőmet, és basszus, biz 'isten, ha most a szaki nem mutatja meg, pontosan mi is törött le a kosárról, magam rá nem jöttem volna, mert egyszerűen nem is vettem észre itthon sem, de még tegnap a szakszervizben sem a meghibásodást. Maga, az egész gép és abban ez a "k.rva kosár" egyaránt fekete, ráadásul a használattól kopott is...szal, akinek 700-asnál komolyabb Graef kosaras őrlője van, és netán szét akarja szedni, majd visszarakni az alkatrészeket, az arra a két kis fekete pöcökre a kosár szélén - alján figyeljen nagyon:
A videón lehet látni, hogy mindkét kis pöcöknek van egy vékony kis merőleges pereme, amit akár egy rossz összeszereléssel, rossz illesztéssel is lazán le lehet törni, "darálni". Valszeg, én is ezt tettem, de magamtól erre rá nem jöttem volna, mert egyszerűen nem vettem észre. A szervizes szaki amúgy pedig "nem nagyon erőltette" nekem a túl gyakori szétszedést..., ha takarítani akarom a gépet, járassam üresben, szedjem le a KV-tartó tartályt és menjek a gépre porszívóval. A kosár behelyezésének is van ugyanis egy speciális technikája, amit valszeg kevesen tudnak."
Annyi a kiegészítésem, hogy ez a 702-esekre is vonatkozik.
Köszi az említést, és igen, hűtött nálunk is a raktár. Illetve érkezéskor a zöldet is szétosztjuk kisebb GrainPro tasakokba, egyrészt mert túl nagy arányban sérültek a zsákok, másrészt nem egy zsáknyi kávét szellőztetünk, mikor pörkölünk belőle. Annyi biztos, hogy túlbiztosítani nem lehet a tárolást, illetve nem lehet megjósolni, hogy melyik kávé miként öregszik majd.
Most olvasom, hogy a Roastopus is hûtött raktárral dolgozik, igaz Balázséknál még nem voltam, noha sejtehettem volna, mert akitôl tanultak, nagy valószinûséggel elmondta ennek a fontosságát.
Azért érdekes lenne, hogy ezen a grafikonon hogy néz ki egy Iberital Challange vagy egy Hario Mini Mill. Ha azt látnánk, hogy ott jóval nagyobb a szórás, akkor mondhatnánk azt, hogy bizonyos szinten belül már ízlés dolga. Ha... :)
Illetve kiegészítve magam, arra is oda kell figyleni, hogy idôben kipörögjön és ne maradjon a pörkölôn sokáig fôleg szezonalitáson túl a kávé. Erre azért már több példa is akad a pörkölôk között az országban akik odafigyelnek.
A legmagasabb minôségre törekedô pörkölôk hûtött-klimatizált helységben(hûtôben) tartják a zöld kávét, de még így se garantált a zöldkávé öregedésének megállítása, de legalább lassul.
Tudomásom szerint még csak 1 ilyen pörkölô van Magyarországon. Talán hamarosan lesz több is.
A fagysztott zödkávéra még kevés a szisztematikus study, ráadásul dokumnetálva sincs, így a fagyaszott zöldkávét még nem nagyon (vagy nagyon kevesen alkalmazzák).
Egy kérdésem volna, srácok. Van olyan pörkölő itthon akinél nem csak a pörkölés, de az alapanyag is mindig friss? Úgy értem, hogy beérkezés után ha nagyobb tételt vásárolnak egyszerre, azt mélyhűtőben tartják?
Azért kérdezem, mert már sokadszor tapasztalom, hogy ha veszek egy bizonyos kávét valahol és néhány hét vagy hónap után ugyanazt megveszem ugyanott, akkor már érezhetően gyengébb a minősége. Kisebbre kell őröljek - és az ízéből eltűnnek a kedvenc részek, az adott kávéra jellemző csodák. Hiába figyelem a szüreti időket az adott területre, ha a pörkölők megvesznek mondjuk 3 zsákkal, majd hónapokig abból őrölnek, addig meg kint áll a zsák az üzlet sarkában. :(((( Vagyonokért veszek kávékat és már finoman szólva is kezd tele lenni a tököm.
"erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása"
Ez így nem teljesen igaz. Ha ugyanis a propelleser darálókat és egyes őrlőknél tapasztalható több-kevesebb porolást leszámítjuk, erre amit írtál pont a lejjebb belinkelt ábrák cáfolnak rá. Lásd HG One mint legdurvább példa.
Szeretnék találni valakit, aki rendbe tudna rakni és beállítani egy La Scala Butterfly gépet. Nemrég került hozzám, még sosem volt e61-es gépem, úgyhogy kérdezni is szeretnék az illetőtől.
Helyhiány miatt eladnám a lenti párost. Az ár legyen mondjuk, 29.000 Ft a gép+őrlő párosért. A KV-főzőt Simi korábban frankón átnézte, ahol kellett, javított, tisztított, alkatrészt cserélt. Zuglóban van a géppark. Talán megvannak még fotóim a gép belsejéről is vhol, csak elő kellene keresnem, ha kell vkinek, előkeresem azokat is.
Itt egy videó a KV gépről, ami olasz, elég ritka típus, rajtam kívül talán egy fórumtársunknak van még egy ilyen kisgépe.
Kihasználatlanság miatt eladóvá vált La Scala butterfly espressogépem és Mazzer Mini E örlőm. A gépek első tulajdonosa vagyok. Az örlőhöz adok plusszba egy új, gyári késpárt. Butterfly szűkítővel és fejhőmérővel felszerelt. Végig lágyított vízzel használva. Megtekintés Budapesten. Gép ára: 190eFt, örlő 165eFt. Vihető külön-külön és szettben is. Szett ár: 340eFt. Érdeklődni: castor120401@gmail.com
Csak arra akartam rávilágítani, hogy vannak érdemi különbségek az őrlők között, az már egy külön téma, hogy kinek mennyit ér meg. Szerintem a CM702 egy egészséges szint, illetve még egy felújított, kalibrált SJ racionális vétel, felettük már értelmét veszti az ár-érték arány.
A K30 amúgy tényleg rossz példa volt, nekem is egy HeyCafe 600-ba oltott K30 kés van. SJ-ba is belemegy, de presszóra ott nem igazán használható.
Megpróbálom még egyszer elmagyarázni, kicsit másképp.
Természetesen mindenkinek más ízlik, ezzel nem lehet és nem is akarok vitatkozni. Van aki hat cukorral issza a Bravost, és neki az úgy jó, másnak egy jó olaszos pörkölés jön be, megint más meg azt is kiszagolja, ha Kenyéban tavalyelőtt kicsit többet esett az eső.
Viszont pusztán erre hivatkozva azt mondani, hogy nincs értelme bármit megérni, nagy butaság lenne. Próbálj úgy egy jó arabica presszót főzni, hogy nem méred a hőmérsékletet. Esélyed sincs. Sötétben tapogatóznál. Egyszer jó lesz, sokszor nem, és nem tudod, min múlott.
Ilyesmi van a darálóval is, azzal a különbséggel, hogy ha azt egyszer megvetted, akkor az olyan, amilyen. Mivel túl sok daráló nincs a piacon, megteheted persze, hogy végigkóstolod a velük készült italokat, és megveszed, amelyik neked tetszik. Csodák azonban nincsenek, erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása. Oké, mondom, mivel kevés a daráló, megteheted, hogy íz alapján döntesz, bár azért nem minden darálót lesz alkalmad végigpróbálni. Pláne nem vakteszten. Ha pedig mások (vak)teszt eredményeire hivatkozol, akkor pont ott tartunk, hogy ízlések és pofonok, lehet, hogy neked más lenne a véleményed.
Másrészt ha például egy gyár új darálót fejleszt, akkor pontosan ezeket kell mérje, ha tudni akarja, mennyire jó a terméke. Te megvagy a mérési eredmények nélkül, de ez egy olyan fórum, ahol szeretnek az emberek a mélyére ásni a dolgoknak, megkeresni a miértekre a választ. Mert miért jobb egy Mazzer mint egy forgókésés őrlő? Ezért.
"egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg" Nyilván, meg egy EK43-mal és a többivel is. No de milyen áron és milyen dimenziók? Az igazi kérdés nem az, hogy egy 30 ezer körüli őrlő és egy K30 között van-e különbség, mert ez elég igazságtalan volna az árkölönbséget nézve, hanem hogy egy olcsóbb kereskedelmi őrlő, mint pl. valami La San Marco., vagy mondjuk egy Fiorenzato F64 és egy K30 között van-e akkora különbség ízben, mint amekkora árban. A K30 "csak" kb a duplájában kerül az F64-nek.
Sziasztok! Van egy Grimac Dada Vapor Double ESE pod-os gépem, amit nagyon szeretek, de ráférne egy alapos átnézés felújítás. Nekem a gyerkőcök mellett ez nem fér bele az időmbe, ezért eladásban, illetve cserében gondolkodom. Az árát 40-50eFt közé saccolom, és a kérdésem az lenne, egyrészt aki foglalkozott már ilyennel, ez az ár reális-e, illetve ebben az árkategóriában milyen karos gépet érdemes néznem (inkább használtban gondolkodom), amivel jó presszót lehet készíteni? Saeco Aroma, Gaggia Baby, esetleg más? Köszönöm.
Én úgy fogalmaznék ízlésekôl nem vitatkozunk, ízekrôl(izlelésrôl) természetesen lehet. Az íz nem vélemény kérdése, az van vagy nincs, vagy max nem érezzük.
Az ízek (+alapízek) a recepetorok által felfogott jelek, amit az íz-illatmemória alapján dekódolunk.
Ez természetesn feljleszthetô. Nyilvány valamilyen mértékben ez is lehet szubjektív, de az objektivitásra törekedve nagyon szépen fejleszthetô.
Viszont az, hogy mi tetszik mi nem az természetesen egyéni döntés kérdése amit nevezzünk ízlésnek.
Csak még nem ismerünk olyan személyt, aki ezt egy görbe alapján meg tudná mondani. :) Ettől függetlenül az az álláspontom, hogy amit mérni lehet, azt kell is.
"A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek! "
Szerintem sosem butaság tudományos igényességgel vizsgálódni. Autóknál is mondhatnád azt, hogy nekem ez jobban tetszik, mint az, de ott sem butaság megmérni a gyorsulást vagy a csomagtartót.
Ha elfogadjuk, hogy az őrlőnek van szerepe az ital minőségében, akkor vagy az van, hogy minden új őrlőnél összehívjuk a szakértői team-et, hogy kóstolgassa és döntsön bölcsen, vagy lemérjük műszerrel, hogy mit tud, és ebből meg tudjuk mondani, hogy mit várhatunk az italtól. Hatékonyabb tud lenni, mint egy vakteszt.
Arra az esetre, ha valaki éppen 2018-as Gaggia Classicot akarna venni, ma belefutottam egy hirdetésbe, mely szerint még a héten egy bizonyos helyen a szokásos 150.000 Ft-os árnál 20%-kal olcsóbban kapható. Árösszehasonlító oldalakon a konkrét helyet is megtalálja, akit érdekel.
Egyetértek. Az ízprofil mindent visz. Minden őrlőnek megvan a maga ízprofilja és vagy elégedett vele valaki, vagy nem. Az alábbi grafikon valami Ditting márkájú őrlőt hoz ki legjobbnak. Nem is ismerem, gondolom valami nem közönséges halandók számára készülő darabról van szó. Utána az EK43. A Major még jó, de a Robur görbéje teljesen más, elnyúlik jobbra, feltételezem, hogy ez a kúpos őrlőkre jellemző. A HG One is szerepel rajta, az már nem is görbe, hanem egy hullámos vonal a végtelenbe és tovább... Pedig állítólag az egyik legjobb őrlő. Ha három ilyen kvalitású és népszerű őrlőnek ennyire eltérőek a görbéi, sok értelmét nem látom az ilyen ábráknak. Mindezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy a kiskúpos őrlők versenyezni tudnának a nagyobb, ipari cuccokkal. https://www.reddit.com/r/Coffee/comments/5uy6wg/someone_please_explain_this_to_me/ (Milyen jó volna egy hely, ahová csak bemegy az ember és a kedvenc kávéját különböző őrlőket használva készítik el.)
Jut eszembe, hallott már valaki összehasonlítást a Niche Zero-val összefüggésben? Természetesen ízlelési tesztre gondolok legfőképpen.
Remek, használja örömmel és teljes megelégedéssel! Az üvegvázára érdemes különösen vigyáznia, mert azt itthon pótolni lehetetlenség. Számomra ez az egyik varázsuk ezeknek a régi kis QM-eknek.
Lesd meg Instán a SocraticCoffee-t, ők rendszeresen végeznek ilyen méréseket. Ez persze legfeljebb kiindulásnak jó, az egyedüli ami számít, az az ízprofil, attól pedig szándékosan tartózkodnak, mert egy görbéből nem lehet megállapítani. Az EK-nak pl. kimondottan rossznak kellene lennie, annyi a fine, aztán láss csodát...
Kezdésnek perfekt a kis Graef, de aztán - hogy ne egyből a csúcsot említsem - egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg. Ár-érték arányban pl. verhetetlen a CM702, de szerintem kevesen ragadnak le az ár-érték optimumnál (szerencsés, aki igen).
Szükség van az apró szemcsére is, szitálással többen próbálkoztak az egyes frakciók szétválasztásával, az eredmény sosem volt jó. Az arányokon van a lényeg, ha túl lapos a görbe az biztosan rossz. Pl ha megnézed a legjobb kézi darálók egyikének tartott HG-1-et az nagyon rossz kéne legyen. Új darálót teszteltek, így ezt a gyakorlatban is láttam működni. 15kg kávé után sokat javult az íz, a tesztet sajnos sehol sem ismételték meg bejáratott késekkel.
A kis kúpos, műanyag őrlőházas darálók között jelentős ízbéli eltérés nincs, a Catlert nézd, vsz az hasonló eloszlást ad mint a Graef.
Ami a felháborító, hogy a mai napig Gold standardnak tartott ek43 gyárilag sokáig nem volt jól beállítva, a vadi új darálót vihetted Ballószögre felszabályozni. Azután meg elvert minden darálót, de 700k-ért nem ezt várná az ember. Még szerencse, hogy az átlagembert nem érintette.
Nem akartam nagyon beleszólni, mert nem túl barátias a légkör, de nem bírom megállni :)
A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek!
Kvázi ha ízlik a graefen minden akkor , öröm és boldogság , nem került zsák pénzbe. Ha meg kiérzed a javulást más örlön akkor el lehet dönteni megéri-e. Ha nincs alkalmad vaktesztre, szar ügy...
Fura módon egy egymillió forintos őrlőnél is több mint 10 % azoknak a részecskéknek az aránya, amik tizedakkorák mint a legnagyobb sokaságát képező részecskék mérete.
A daráló gyártója által kiadott mérés szerint.
Akkor ez most baj, vagy nem?
Ez nagy szórásnak számít?
A Graef-hez nem találtam görbét. Leméri valaki?
Csak én vélek némi szarkazmust kiérezni a hangodból? Kétlem. De ez most nem jött be, ugyanis van egy ausztrál csapat, akik mindent megmérnek amit lehet, az őrlők haranggörbéi meg időről időre megjelennek, ahogy jön 1-1 nagyobb dobás. De nem kell messze menni a magyarázatért, hiszen a szemcseméret hatását a kávé ízére nem kell magyarázni senkinek. Ha pedig a két kés nem teljesen koncentrikus, vagy párhuzamos, esetleg a tengely ferde, vagy a csapágyazás nem megfelelő, az bizony kiérződik a végeredményen is. Az, hogy vakteszten 5-ből 5x jobbnak érzed pl egy Mazzerel darált kávéból készült italt mint a Catlerel készültet, az többet mond minden haranggörbénél. Az, hogy a haranggörbe alapján látod, hogy túl sok az egyiknél a púderszerű szemcse (és épp annak a kávénak van egy keserű utóíze) csak bizonyítja, hogy nem az érzékszerveid játszanak veled.
"A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre."
Feltételezem, hogy ez nem valami marketing BS, vagy egy drága őrlőt vásárló kávéfogyasztó ön-igazolása, hogy igenis megérte csilliárdért daráló venni, hanem többszöri mérés során kialakult megalapozott eredmény, ahol az őrlemény részecskéi le lettek mérve, az eltérések rögzítésre kerültek, és a darbszámok meg lettek határozva.
Ezek alapján - gondolom - egy normál-eloszlási haranggörbével lett ábrázolva az adatsor, és ezen alapszik a kijelentés, hogy túl nagy a szórás.
Bónusz: a részecskék alakját és felületét megvizsgálva kiderülne, hogy a víz mekkora felületen éri az őrlemény szemcséit, ami nyilván befolyásolja a főzet ízét.
Remélem hogy ilyen alapokon nyugszik a kijelentés....
Nem tudom, hogy van-e jövője a thermoblokknak, illetve azt sem tudom, hogy milyen a jelene, a mostani megítélése a "nagy" bojleres gépekhez képest, de én ugyanolyan minőségű KV-t tudok vele készíteni, mint az eddigi Gaggiáimmal. Valóban gyorsan menetkész, a 3 perces időt azért én kicsit kevésnek tartom, és nálam az 5-10 perc felfűtési idő ennél a gépnél is megvan, előcsapolással együtt. Ugyanakkor nagyon praktikus, jól mozgatható kis gép ez, a mellette lévő ős Gaggiát, mire feltettem a hűtő tetejére, a "golyóim is szétgurultak" :-)), annyira nehéz ez a Gaggia!!
Itt pár hete hirdettek egy másik kis QM-t 15 ezerért, nem tudom, hogy azt aztán megvették-e már? Jó lett volna nekem is tartalék vagy épp (donor) gépnek. Amúgy pedig újonnan irreálisan magas az áruk ezeknek a gépeknek, szerintem.
Az újak thermoblokkja állítólag vicc a régihez képest. Munkahelyen tökéletesen elvagyok egy thermoblokkos csodával, de csak robusztás sötét pöriket szereti. Már a közepes pöriből is citromlé készül.
Érdekes, hogy mennyi rajongója van ezeknek a régi Miostar - Quick Mill gépeknek. Nem tudtam, hogy te is közéjük tartozol. Egy kollégám is vett egy ilyet, csak újat, ami tökre így néz ki néhány eltéréssel, pl. nincs poti a bal oldalán. Ami igaz az igaz, én otthon még a gép bemelegedésére várnék amikor ő már főzött két kávét, megitta és rég elmosogatott. Most egy PID-es változatra (3230) hajt. Mégis volna jövője a thermoblocknak?
Természetesen én sem gondoltam teljesen komolyan, mert ízlésekről minek vitázzunk, nem? Mindenki a saját ízlésének megfelelő KV-t fogyassza, oszt' jól van! :-)
Más:
Ma délután, kicsit hosszú kihagyás után újra Manueléknél voltam, igaz, most KV-t nem vettem, helyette ezt a két csészét újítottam be. Abszolút nincs a csészékre szükségem :-), de ha már KV-t nem vettem, gondoltam, nem jövök el tőlük üres kézzel, hozok két (illetve négy) kis porcelánt. A KV-juk tökéletes, a kiszolgálás baráti, akkor miért ne? Szerintem amúgy ezek dancap csészék, csak "meg vannak márkázva".
"Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD"
Basszus, nem olvastam el az előzményt és el nem tudtam képzelni, miről beszélsz... Tiszta horror.... :D
ha mar ilyen remek vita van őrlő ügyben, felkínálom a kézi megoldások rajongóinak a világ legszebb malmocskáját a Zassenhaus Guatemalát, a fokozatmentesen állítható, fa-rozsdamentes acél szépségemet. Semmi kerámia, rendes fém. 20 év garanciát adtak rá újkorában. A svájciak vevőszolgálata legendás. A kedvencem rajta, hogy a fagolyó belsejében kis mágnes van, így aki nem akarja leveszi, de ha rajta van sem lötyög, vagy esik le.
Ezzel azért vitába szállnék, mert szerintem robuszta tartalmú olaszos blendből és világos(abb) pörkölésű farmszelektált kávéból is van finom és kevésbé finom :)
Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszem. Jelen esetben a kávéfőző egy jó darálóval finomabb kávét adna. Nem arra kell gondolni, hogy Geisha lesz a Brazil szénből, de ha figyelsz a különbségre egy vakteszten 3ból 3x érzed a különbséget a Graef és egy pl Robur között (de akár egy Super Jolly is lehet). Két kiskúpos között a különbség még kisebb. A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre. Főleg ha világos pörkölésű újhullámos kávéról van szó. A robusztás sötétebb blendek megbocsátóbbak.
A fokozatok közti szemcseméret-különbség eddig úgy tudtam, hogy nem ugyanaz a 25 fokozatúnál, mint a 40-esnél. Nekem 702-esem van és bizony előfordul, hogy jó lenne két fokozat közé bemenni. Szerencsére a kávék többsége bőven tolerál annyit, hogy ne legyen ez különösebb probléma, de akkor is.
Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD
Egyébként melóhelyen én is egy CM 81-et használok nagy megelégedéssel, viszont mivel kívánja a pofozást, hogy kiadjon mindent amit bele töltök, otthon, reggel 1/2 6-kor nem annyira praktikus😀
Tényleg nem kötekedni akarok, de ha eladni szeretnéd, nemcsak árulni, akkor bizony csökkenteni kell az áron Ahogy kihozol valamit a boltból az kb. - 30 % egyből az új árához képest.
".... Mylord: Te a klasszik vonalon mozogsz, oda tényleg bőven jó a Graef!... "
Pontosan úgy, mint ahogy te is! :)) Legalábbis az általad rendszeresen bemutatott fényképes KV-gépes hirdetéseidből én mi másra is tudnék következtetni??! :-)
Amúgy tényleg: a Gaggia Classic neve vajon miért nem változott az évtizedek múlásával, miért nem követte Milánó e tekintetben a KV-kultúra fejlődését? Miért nem Gaggia New Wave vagy épp Gaggia 3rd Wave az a Classic?! :))
Eladó egy soha nem használt gyári új állapotú Graef CM702 EU típusú kávédaráló. 2019.12.07-ig garanciális.Összes tartozéka és papírjai a gyári dobozában. Ára: 31000Ft. Érdeklődni telefonon: 0670/7799929
Ezt valóban csak akkor tudod meg, ha megkóstolod, feltéve ha van ennyire kifinomult az (íz)érzékelésed :) Hozzáteszem nekem annyira nincs, de azért én is érzek különbséget pl. egy Graef és egy Mazzer Major között.
Mylord: Te a klasszik vonalon mozogsz, oda tényleg bőven jó a Graef! :) És ezt nem lebecsülés képpen írtam! ;)
Kicsit mellényúltam, a több mint húsz fokozat, az vajójában több mint negyven.
Meg nem teljesen értem, hogy egy nagy(obb)kúpos örlő mitől csinál(na) sokkal jobb (ízre finomabb) őrölt kávét, de ezek már-már vallási kérdéseknek tűnnek, amiket nem szoktam piszkálni.
Ez amit Katoczi írt, ez abban az esetben igaz, ha valaki komolyabbán űzi ezt a sportot. Teszemazt ha valaki egy nyomásfokozós Delonghival főzi a Tchibo Family-t, az valóban tök mindegy mivel darál. De aki E61-es gépet tart otthon, valószínűleg már eljutott egy bizonyos szintre kávézás terén. Azt mondják a nagyok, hogy az őrlő sokkal fontosabb egy szettben, mint a kávéfőző. A belépő kategória pedig azt jelenti, hogy ez a legalapabb gép ami már ugyan tudja az eszpresszó finomságot és valóban nem rossz őrlő, de az emberek többsége azért innen előbb, vagy utóbb tovább lép egy síktárcsás, vagy nagykúpos irányába.
És én is azt a véleményt osztom, hogy kiskúposok között a Graef ugyan a legolcsóbb, feljebb lépni egy másik kiskúposra ( mint pl. Catler, vagy Sage ) tök felesleges pénzkidobás, Graef és Mazzer között kb. nincs élet...
Mylord3: Senki sem várja tőle szerintem hogy képes legyen több kg kávé őrlésére naponta. Csak elmondtam hogy picit korlátos, de ennek ellenére én is kezdő szettnek otthonra azt ajánlom az ismerősöknek. Különbözünk, mások az igények, másfajta kávét fogyasztunk, nem kötelező mindenkinek egy Roburt tartani a konyhában :)
Guiseppe: a catler szerintem nem éri meg a felárat de ez csak az én véleményem.
Debrecenben vagy a környékén nincs valakinek esztergályos ismerőse, aki le tudna szedni egy La Spaziale karból, hogy jó legyen egy Saeco-alapú géphez? Csak a karból kellene levenni, a kartartó maradna az eredeti állapotában. Valami ilyesmi kellene: katt az előzményre lent. Ismerős ajánlott egy szakit, akinek odaadtam a kart és a gépet, de azt mondta nem tudja befogatni az esztergába, így elmaradt a farigcsálás. Másoknak mindenesetre ügyesebb volt az esztergályosa, mert jó néhányan meg tudták csináltatni.
Az etióp-kenya blend nem a Műterem volt. De nem szeretek helyeket említeni negatív élmények esetén. Maradjunk annyiban, hogy jelenleg népszerű helyekről van szó, de ha más is így jár, nem sokáig fogják húzni. Csak azért hoztam fel őket, hátha esetleg valaki ráismer a leírásból.
A Graef (is) elsősorban és kizárólagosan otthoni, háztartási üzemeltetésre készített őrlő, annak megfelelő technikai tudással és műszaki tartalommal, nem pedig olyan gép, amely képes lenne napi több kilónyi szemeskávé ledarálására, folyamatos üzemmód mellett. A két fokozat közötti különbséget pedig alátételezéssel tompítani, finomítani. Nekem is Graef van, kettő is otthon (épp azon gondolkodom, hogy az egyiktől talán megválnék helyhiány miatt), és a mai napig nem érzek ingert arra, hogy ipari darálót vegyek a hűtőgép tetejére a QM, vagy épp a Gaggia mellé.
Valóban nem nagy a választék, de azért az Iberital Challenge még mindig kapható, az legalább fokozatmentes. Meg esetleg az Ascaso i-mini itt-ott feltűnik webshopokban, és a Sage / Catler őrlőket is dícsérni szokták.
Jó kis örlő a graef, főleg az árához képest, nekem is volt. De azért a helyén kezelendő. Kicsit korlátos mert sokszor pont a 2 fokozat között lenne ideális. És azért ízben összekóstolva komolyabb örlőkkel bőven érezhető a különbség. Az a baj az szerintem hogy a graef és a komolyabb örlők(100e<)között kb nincs semmi alternatíva.
Mit fog vissza micsoda? Mi az a "belépő kategória".?
A Graef egy acél kúpkerekes őrlő, több mint húsz fokozatban állítható, hogy milyen finomra őröljön, közvetlenül a főzőkarba tud őrölni, teljesen homogén az őrlemény, merthogy a bevált, tökéletes megoldást alkalmazza az őrléshez.
Az a baj vele, hogy nem elég drága?
A honlapjukon találsz egy bp-i viszonteladó boltot, én ott pénteken vettem 3 hetes La piazza-t. A többi blendjük (pin-up, ház kávéja) viszont több hónaposak voltak. Talán telefonon is elmondják a polcra kirakott kávék pörkölési idejét.
Eladóvá vált ez a kis Carimali Uno E. Szerettem volna teljes körűen felújítani de sajnos időhiányban szenvedek. 3.5 literes hx, roto szivattyúval.
Kapott egy új Fluid o tech pumpát, néhány apróságot, ki lett savazva illetve a külseje szinterezést kapott(Ral3003), lakkozva van és polírozva. Jelenleg csak kannából itatható mert a bojlertöltő szelep átereszt de vízhálózatra is köthető. Csak személyes átvétel lehetséges, Veresegyházán.
Korábban kérted, hogy írjak róla. Véleményem továbbra is pozitív. Több kávén is kipróbáltam, eddig nem csalódtam benne. S nekem azért is ideális, mert a családban nem mindenki szereti a gyümölcsös kávét. Így ha én ilyet szeretnék, ott a kézi daráló, amiben a grammot pontosan ki tudod mérni, a másikra (classic) meg ott a mazzer minim.
Semmi baj nincs vele, csak nem egy kategória a kettő. A Graef egy belépő kategória, az E61 meg a hátrányai ellenére is egy jó felső középkategóriás gép. A daráló jó eséllyel visszafogja.
Persze nyomás az van elég. Elvégre a víz adagolás is a goznyomasa adja,marmint a forró víz adagolás.
Sajnos most már az enyémen annyira kopott belülről a fej, hogy pici az a rész amin még nem kapcsol be a pumpa és már nyit a szelep. Jövő héten már meglesznek az új alkatrészek.
Oké, természetesen igazad van, de akkor ezek szerint csak a zacskónak lehetett mégis vmilyen számomra furcsa, KV-idegen szaga. Nem is tervezek egyelőre Győrből új adagokat rendelni, és ez tényleg csak az én saját tapasztalatom volt. Találtam egy másik pörkölő céget, amit esetleg kipróbálnék, csak előbb én is tájékozódni akarok alaposabban a választékukról és az áraikról.
Nemethferii, a várakozást nem a rendszer felemelegedésére értettem, hanem hogy az előáztatási képességre amikor csak picit emeled meg a kart, amikor még nem megy a szivattyú. Hogy képződik-e annyi nyomás folyamatosan, hogy minden egymás utáni húzásnál lehetőség legyen előáztatásra, vagy várni kell egy picit.
Itthoni szervizt még nem találtam Quick Mill gépekhez, de majd rákérdezek a gyártónál.
decca, a kötelező és vízpazarló csapolás amennyire tudom csak a hőcserélős gépek esetében szükséges. Én csak egybojlereseket nézegettem, utóbbiaknál a fej túlmelegedése sem fordulhat elő. A gőzt nem használnám ki, ezért nem is volna értelme, hogy HX-est, vagy kétbojlerest vegyek. Az őrlőkről még nem sokat tudok, de hogy Graef őrlő E61-es gép mellett, azon azért elcsodálkoztam. Konkrétan melyik Graef?
Na, ha már itt tartunk, akkor megjegyzem, hogy én a Kapucziner KV-s zacskóiból (zacskóinak) éreztem vmilyen, számomra szokatlan "nem oda illő" illatát/szagát. Vagy esetleg én is nitrogént éreztem volna? Nem hinném. De tényleg furcsa volt számomra, pedig nem vagyok egy háklis típus.
Olyan kérdéseim lennének, hogy vajon mi az ideális hőmérséklete a kávéőrlő/daráló késeknek? Mennyi időt érdemes várni több adag darálása között, hogy visszahűljenek a kések? Érdemes lenne oda is egy hőmérsékletmérő eszközt barkácsolni?
Fenébe. Pedig azt is ki akartam próbálni, de ezek után már nem biztos. Arra utalsz esetleg, hogy valószínűsíthetően több volt az mint másfél hónapos? Mert én egy budapesti pörkölővel jártam így nem is régen. Vettem tőle negyed kiló Sidamo-t. Finom volt. Kb egy hét múlva jártam arra megint, kérdeztem, hogy mikori a pörkölés. 3 naposnak mondták. Vettem egy kilót, de mikor főzni kezdtem azt tapasztaltam, hogy már kezd fakulni az íze. Elég rövidlátó hozzáállás ez, mert elveszített egy vevőt. És sajnos ez nem egyedi eset. Egy másik helyen például azt tapasztaltam, hogy ki van téve a már nem tudom milyen etióp kávé meg egy kenyai. 2 héttel később az már nincs, de van helyette etióp-kenya blend. Na, mondom ilyet még nem is hallottam, próba és csalódás. Szerintem a megmaradt készlet lett összeöntve. Szomorú dolog ez.
Köszi, tegnap végül sikerült telefonon elérni őket, azt kérték, hogy írjam meg melyik kávéről van szó és válaszolnak. Egyelőre nem semmi. Viszont telón elmondták, hogy nitrogénnal zárják a zacskókat közvetlenül pörkölés után így nem gond, ha akár egy hónapos is a pörkölés, akkor is olyan lesz mintha akkor pörkölték volna. Mindez nagyon szépen hangzik, de nekem nincsen pozitív tapasztalatom a nitrogénes kávéval. Lehet, hogy csak egyedi eset volt az enyém, de végül arra jutottam, hogy a kávéban az oxidáción kívül vélhetően más folyamatok is zajlanak pörkölés után aminek a nitrogén nem, csak a fagyasztás képes gátat szabni. Co2 eltávozása miatt alig volt cremája, ami önmagában is jelezte, hogy nem friss a pörkölés, de az igazán furcsa az volt, hogy a kibontás után sokkal gyorsabban öregedett, hamar utolérte saját valódi korát.
Régóta nem használtam az "antik" narancs Gaggiámat, gondoltam, befűtöm, és mindjárt a naked karral próbálom ki. :-)
Kicsit gyors volt a lefolyás, maga a KV sem sikerült teljesen jóra (vmilyen régi maradék Kapucziner blend volt), de hál' isten, a naked kar nem fröcskölte tele a frissen festett konyhát! :))
/Egyelőre persze a Gaggia helyett maradok továbbra a kis Quick Mill rendszeres használata mellett./
Egy tranzisztor nem tud "gyenge" lenni. Vagy működik, vagy nem. Lehet szakadt, zárlatos, esetleg szivárog, de ez mind azt eredményezné, hogy egyáltalán nem működik a készülék. Az általad leírt hibát szerintem is a takarítás, vízkőtelenítés, zsírzás fogja megoldani.
Saeco Vienna gépről van szó. Az lenne a kérdésem hogy attól lehet e vizes a kávézacc, hogy kicsit gyengébb már a tip33c tranzisztor mint kellene? Lassabban mozog a központi egység, és arra gondoltam hogy esetleg nem is nyomja úgy össze a kávédarát ezért vizes lesz a zacc. Ez lehetséges, vagy semmi köze hozzá?
Beletanulni, Sok automata utan egy pavoni puccino val kezdtem, majd váltottam a La scala ra . Szerintem adja magát , nem kell megijedni tőle.
Nem kell várnom semmit, 3liter a tartály, és a bojler is elég nagy.
Megbízhatóságban szerintem elég jó, elvégre gyártják pár éve.
Szervizelni otthon is lehet pár kulccsal. Én most fogok csarelni pár alkatrészt, csepeg. Szerviz ezekhez szerintem van.
Bemelegedes kB 30+ perc, nem szoktam turelmetlenkedni, ha nincs időm nem kavezom.
Nem zavar, nem égettem meg még magam, ne tamaszkodj rá
Fejhomerot hiányolom, beszerzés alatt
Őrlo maradt egy isomac prof, és most váltottam egy compak k5 re. Megvan még az isomac is. Előtte, közben sok automata, la pavoni puccino. Pici eltérés van.
Megfordult a fejemben másik gép, electra mert tetszik.
Mostani őrlo egy wega(compak k5)elégedett vagyok, túl nagy.
Nem tudja valaki, hogy a Pacificaffe-nál honnan lehet megtudni, a pörkölési időt? Kiírva nincs. A telefonjukat mikor fölveszik azonnal megszakad a vonal, kapcsolati űrlapot meg elvből nem töltögetek ki. :-(
Nagyszerű, köszi a lehetőséget! Bátor leszek. ;-) Nem kevés kérdésem van.
: Mennyire volt könnyű beletanulni? Nekem ez volna az első saját gépem és amennyire vonzónak tűnik, egyben annyira ijesztő is, bevallom töredelmesen.
: Az előáztatási funkcióhoz mindig van elég bojler nyomás, hogy egymás után sorozatban is készíthess kávét, vagy várni kell valamennyit? Ha a te géped vezetékre van kötve, akkor nyilván tárgytalan ez a kérdés.
: Mennyire szervizigényesek az E61-es gépek? Pl. mennyi időnként igényel a fej bontásos karbantartást? Házilag ez megoldható, vagy szervizbe kell cipelni? Létezik az ilyen gépeknek megbízható szervize itthon amúgy?
: Mennyi a fej valós bemelegedési ideje ha magától hagyod és mennyivel lehet ezt gyorsítani hűtőcsapolással? Tudom, ez nagyban függ a bojler méretétől és a fűtőteljesítménytől, ha meg HX-es a géped, amúgy is szükség van a hűtőcsapolásra, de mi a saját tapasztalatod ezzel kapcsolatban? És csak úgy mellesleg, érdemes a fejbe hőmérőt tenni? Nem nagyon láttam, hogy elterjedt volna, pedig a helye megvan a fejen.
: Nem zavaró, főleg nyáron, hogy a fej ontja magából a hőt? Nem égetted még meg magad vele csapolás közben?
: Van olyasmi amit nem szeretsz a gépeden, esetleg hiányolsz róla, vagy változtatnál, esetleg már változtattál rajta?
: Amikor megvetted ezt a gépet, őrlőt is váltottál? Ha nem, akkor milyen géped volt előtte és ha csak a kávé ízére korlátozod a választ, volt e számottevő különbség a régi összeállításod és az új között?
: A gépedhez, vagy az E61-es fejhez kapcsolódó tapasztalataid okán megfordult esetleg a fejedben, hogy egy másik gépet vegyél? Ha igen, melyiket és miért?
: Nem a gépre vonatkozó kérdés, de szabad kérdezni, hogy milyen őrlőt használsz most és elégedett vagy-e vele?
Most így hirtelen ennyi. Elnézést a túlzott "bátorságért", remélem győzni fogod megválaszolni. :)
Pedig nem kell félni tőle. Itthon sok a józan észnek gyökeresen ellentmondó tévhit van a köztudatban a "nullás" vízzel kapcsolatosan és még időbe telik míg helyükre kerülnek a dolgok. Én és a családom már több mint egy évtizede nem iszunk mást, és köszönjük szépen jól vagyunk.
sziasztok! van egy francis gépem amin elkoptak a szárnyak a kávétesten,ami 58-as külső átmérője,a szárnyaknak amiből kettő van azoknak pedig 73mm a külső átmérője. szeretnék hozzá egy kart rendelni .itt szegeden az avx-nél nincs...
Thermoblockos gépet nem akarok. A Quick Mill Pippa sem thermoblockos, ahogy egyik gép sem amit anno felsoroltam. Az Alexia jön be egyébként eddig a legjobban, de mint írtam, végül nem kell hamar eldöntenem. Sajnos. Megjegyzem, olyan jó ajánlatok vannak néha az E-bay-en, hogy nehéz megállni. :) Itt van pl. ez. Még úgy is, hogy a PID-et hátul lehet rajta állítani DIP kapcsolókkal. Amíg bele, vagy mellé nem raksz egy rendes PID-et megteszi. Ennyiért? Noná. Őrlővel együtt meg főleg. Kár, hogy senkit sem ismerek itthon akinek akár közel hasonló gépe volna, konkrétan az E61-el kapcsolatos személyes tapasztalatokra gondolok.
Ez ugyan igaz, de nem fürdésre használod, így nem dönt anyagi romlásba. Még mindig jóval olcsóbb mint a palackos víz, nem beszélve utóbbinak a környezetre gyakorolt hatásáról. Az RO vízből készített kávés víz pont olyan lesz amilyennek lennie kell szemben a vízlágyítók változó minőségű vízből, változó minőségű, csak lágyabb vizet adnak.
Eladó egy makulátlan, gyönyörű, kívül-belül felújított, tuningolt 2011-es Gaggia Classic. Az alábbi alkatrészek lettek cserélve, felújítva: Gépműhelyben újra szálcsiszolt ház, új pumpa, új kazán, új főzőfej, új nikkelezett réz vízterítő +ipari felsőszűrő, új szűrőtartó kar új gyári szűrőkkel, új rozsdamentes csepptálca rács alátét, új solenoid leeresztőcső. Tuningok: Sestos pid ( hőmérséklet szabályozó ) + Sharp ssr, rézcsőtuning Sioux Chief tágulási tartállyal, szűkítő. Manométernek csatlakoztatási lehetőség kiépítve, ledugózva. A gép csak jó minőségű vízzel ( Norda, szűrt, vagy kevert víz ) használható! Az ár az állapotot és a sok új alkatrészt tekintve fix 140e Ft . További képek: https://www.dropbox.com/sh/nbq004bcr0b9phm/AAA5E9CQ4Xcx8gK1Hqpaz9hMa?dl=0
Persze, persze. Keserûsó meg szódabikarbóna az easy. Vettem belöle annyit, hogy a fél kávés társadalmat elláthatnám belôle, mert amikor kellett épp két kilós kiszerelés volt csak :)
Az ok hogy DM, sokfele van de a kollégám mar kifosztotta az érdi DM-et ami a közelében volt, és nem pótoltják túl gyorsan. Az otthoni RO a legkényelmesebb, csak abból valami kicsike kell. Mert kávén kivül nullás vizet másra nem akarok használni.
DM még mindig több helyen és ráadásul országszerte elérhető, nem úgy, mint a G-Roby a Nordáért. A keserűsóról és a szódabikarbónáról meg már ne is beszéljünk :)
Ugye, te is tudod, mi ez, és mire is jó valójában? Igen..., ez a kerekes kút, és azért frankó, mert oda lehet tolni, ahol RO alapú víz van a mélyben. Én mint abszolút átlagos KV fogyasztó, csak annyit jegyeznék meg, hogy keverjen otthon magának vizet az, akinek vízigótok voltak a felmenői között. A magam részéről továbbra is gyantázok.
Ha az eredeti felvetést nézzük, ami a Norda leváltása, arra bizony nem jó a gyantapatron. A nordának általában alacsonyabb az összásványianyag tartalma, ezért a patronos víz is hasonloan magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, csak más ionokkal. Kivéve ha a bejövő víz alacsony asv.tart. Mindettől független a csapvíz így is random. Napról napra változik. Igazából a vízkeverés pofonegyszerű egyik oldalról nézve, alig kell hozzá valami, viszont a desztvíz beszerzés továbbra is macera(szvsz). Vélemémyem szerint a DM az elég jó, de mindig DMbe kell menni érte. A nagyáruházas ioncsérelt vizek elég rosszízűek. Olyan ízük van, mint amikor kevertágyas ioncseréléssel próbáltam nullásítani a vizet. Ilyen vegyszerízűek. Van egy sejtésem, hogy az Oscarból kijövő vizet is inkább jobb nem megkóstolni magában. Lehet még opció saját RO otthonra és abból keverni a vizet. Igy első hallásra ez is elég macera. Mindenesetre akinek a kávé íze számít annak a saját vízkeverés a legjobb megoldás mert így a vizet hozzá tudja lőni az adott pörkölő kávéjához. Vizes varázslással akár lehet szén ízt vagy fű/zöldség ízt eltüntetni a kávéból, illetve a savakat kordában tartani. Nem nagyobb vudu mint az örléssel vagy a lefolyasi idővel baszakodni, a tigrismintáról meg ne is beszéljünk (ami a legnagyobb vudu ever).
Nem akarok pofátlanul beelőzni a lent érdeklődő fórumtárs előtt, de ha neki mégsem kell, és még aktuális részedről az eladás, akkor én esetleg megvenném ezt a kis QM-t, és dobnék egy privátot is neked.
Most kicsit megnyugodtam! Akkor ezek szerint nálad ez a vízzel "pancsolgatás" a KV-s wudu szertartás része csak! :-)
Már kezdtem azt hinni, hogy a gyantapatron használata a legújabb KV-s, home baristás trend szerint már nem trendi..., a vizes trendet pedig már alapból meg sem merem itt említeni! :))
Elhiszem, hogy jobban izlett a Norda-bol keszitett kave, hiszen fontos tenyezo az izre nezve a viz asvanyi anyag tartalma. En sajnos meg soha nem probaltam, mert itt Nyiregyhazan nem talaltam egyetlen aruhazat sem, ahol kaphato lenne a Norda vagy a Vera.
Egyszer rendeltem a vizszuro kancsomba Mg2-es szurobetetet az interneten (jo sokba kerult szallitassal egyutt) es nem ereztem a kave izeben kulonbseget, pedig allitolag a kavehoz es teahoz ajanljak a magneziumos vizet, az izre gyakorolt kedvezo hatasa miatt.
Én pedig megúntam a Norda vadászatot és magam csinálom a kávévizet az alábbi receptúra szerint:
12,9 g szódabikarbóna és 25 g keserűsó 500 g DM-és deszt. vízhez, ez lesz a koncentrálunk (pufferoldat), ami marha sokáig ( hónapokig ) elég, így ezt hűtőbe kell tartani. Ebből az oldatból 3,5 g 1 l deszt. vízhez, ez lesz a kávéfőző víz.
Próbáltam a kétszer forralt csapvizet és tudom hogy nem tudományos érv, de nekem nem ízlett vele annyira a KV, mint a Nordával, így inkább azt veszem azóta is.
Konkrét árat én így sem tudnék mondani, de megnézheted a jofogas.hu-t, rákereshetsz az egyes márkanevekre (pl La San Marco, Wega, Compak, Quamar, Mazzer, Rancilio, Fiorenzato), vagy a kávédaráló, kávéőrlő szavakra. Itt azért főleg magánszemélyek hirdetnek, de van egy ilyen oldal is, ahol kicsit több a céges hirdetés:
Használt gépről mindig nehéz megmondani, függ az állapotától, az előéletétől, az adott márka általános presztizsétől. Egy Mazzer pl. ismert és elismert, vagyis egy azonos korú és állapotú Super Jollynál valószínűleg olcsóbb.
Ha Wega hirdetéseket nem találsz, akkor keress rá a Compak márkanévre,ugyanilyen kinézettel azon a márkanéven is árulják.
Ha nem tévedek, akkor ez 64 mm-es, síktárcsás, olyanokhoz érdemes hasonlítani. Ha fokozatmentesen állítható (úgy sejtem, igen), az előny, bár nem egyedi jelenség.
És végül kiosztom magamnak az egy hozzászóláson belül legtöbbször leírt "ha" szóért járó különdíjat.
sajnálom. Egyik ismerőm hordta be őket Olaszországból. Most is megy pár hét múlva. Nekem jelenleg is ki van helyezve belőle pár darab airbnb lakásokba Nem csúfolni akartam a gépet, szeretem, egyszerűek, nagyszerűek.
Nem tudom. Valszeg benne marad. De a vizlagyito gyanta is tudtommal csak annyit csinal, hogy a vizben levo kalcium es magnezium ionokat (amik a vizkovesedest eloidezik) natrium ionokra csereli. De vannak itt a temanak nagyobb szakertoi is.
A kerdes nem az volt, hogyan lehet klormentes vizet tenni a kavegepbe, hanem a legolcsobban lagy vizet, ami nem karositja a kavefozot. En erre reflektaltam. Es en ezt a modszert alkalmazom. De nalam nagyon finom a csapviz.
"honnan lehet legegyszerűbben legolcsóbban lágy vizet beszerezni,ami kíméli a kávégépet?"
Csapviz. Felforralod (a vizkovesedesert felelos asvanyok kicsapodnak). Megvarod mig lehul. Leszurod pl. egy tiszta, suru szoveso konyharuhan, es mehet a kavefozo viztartalyaba.
Oscar vízlágyító párna, ha csak a vízkőmentesség a cél. Vagy desztillált vízből (esetleg RO) keverhetsz magadnak kedved szerint. A sima desztvíz nem jó, rossz irányba befolyásolja a kávé ízét.
Már egy ideje olvasgatom a topicot, de még nem nagyon szóltam hozzá. Igazából ,csak információ szerzés volt a célom, mivel én nem vagyok kávé fogyasztó, csak néha kortyolgatok el egy capuccinót.
Kávéfőző vásárlás miatt látogattam ide és nem mondom, hogy sokkal egyszerűbb lett a választás, de legalább tájékozottabb lettem a kávézás témakörében. Mindenek előtt egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan lehet legegyszerűbben legolcsóbban lágy vizet beszerezni,ami kíméli a kávégépet?
Emellett pedig:
Eladó egy soha nem használt gyári új állapotú Graef CM702 EU típusú kávédaráló. 2019.12.07-ig garanciális.Összes tartozéka és papírjai a gyári dobozában. Ára: 31000Ft. Érdeklődni csak telefonon:06hetven/7799929
Sok tapasztalatom még nincs. Négy hónapos a gépem. Amit gondolok és amit fórumon olvastam, hogy a pid értéke ha nem pontos akkor is egy viszony szám amihez képest állítom. A kifolyó víz kis bojler esetében biztos nem olyan hőstabil, hogy dupla kávé végén is marad a hőfok
Sziasztok. Van itt a fórumon olyan ember aki látott már közelebbről, belülről Catler(sage, breville) gépet? Esetleg szervizel, vagy alkatrész beszerzésen. Van egy catler 8012 kevegepem, probléma az hogy mikor bekapcsolom, a pumpa elkezd nyomni, acsepptalcaban meg jön a víz. A szelepek elméletileg működnokepesek.arra gondolom hogy az alaplap kipurcant, furán mindenhol van áram.
Valamivel biztosan pontatlanabb lesz csapolás közben mint az utólag, jó helyre beszerelt hőérzékelővel rendelkező PID. De sokkal, de sokkal jobb úgy is, mintha csak termosztátja lenne. Meg még az is elképzelhető, hogy ezek a gyári pid-ek tudják, hogy csapolnak és "rákészülnek". Várok még pár alkatrészt és én is elkezdem tesztelni az új pidemet, amelyet úgy lövök be, hogy a kiömlő víz hőmérséklet változása legyen minimalizálva (tudom mindenki ezzel próbálkozik).
Ehhez figyelembe veszem a gépem adottságait is, a rézcsőkígyóból utántöltődő víz hőmérsékletét, mennyiségét és magát a csapolási folyamatot is, ami 20-25-30-35-40-45-50 mp-ben fixálok. Meglátjuk, hátha sikerül tartani a +-0.1 fokos eltérést pogácsára zúduló vízhőfoknál. A legnagyobb gondom még a kizúduló víz pontos mérése minél kevesebb fúrás/faragással . De ötlet van.