Annak idején én is lázadoztam az ilyen genyó tanárok ellen, a legkisebb hibáért is ott tapostak a földbe ahol csak tudtak. Meg is tanultuk hogy nem centi hanem milliméter (ha valaki véletlenül bármit nem mm-ben mondott ki a szájával akkor 2 től -6-ig terjedő darabszámú egyest kapott egyszerre és igazolatlan hiányzással ki lett hajítva a teremből.
Manapság ugyanabból az iskolából frissen végzett diákokat vettünk fel jópárat. Nem is törekednek arra hogy jó legyen amit csinálnak. Ha elbasszák akkor vigyorogva annyit mondanak : hiba csúszott a számításba.
Két 25m-es gépecső + több vezeték belehúzása volt a feladat, sokadjára. A végén méregdrága Harting ipari csatlakozók, PMA cső. Az eredmény az lett hogy az egyik 22m-es, a másik 27 lett, és az UTP-k egy része random el lett kötve.
Van rendes szerszámuk, műszerük, idejük.
Csak ki kellett volna baszni párszor a teremből őket, mostmár értem miért tették ezt velünk.
Ja, és a nagy híres külföldi oktatást csak az majmolja aki nem dolgozott még külföldön....
Azon túl vagyunk, kicseréltem az összes koax kábelt, és új csatit krimpelt egy upc-s szerelő mindenhova. Elosztóból elosztóba megoldások szintén eltűntek egy darab nyolcas van a padláson. Tesztelte a jelszintet is, akkor épp jó volt, most meg épp nem jó, de holnap lehet megint jó lesz. Internet eközben stabilan 150Mbit. Konkrétan Horizon Go-n nézem épp a Sport2 HD-t, ugyanez a műsor a tévéken töredezik. Két médiacard, egy médiabox van, három szoba, három vezeték, amikor rosz a kép akkor mindenhol rosz. Ugyanaz a csatorna SD-ben hibátlan.
Visszirányos erősítő kell, mivel a mediabox és az internet Gateway is beszél visszirányban is.
Elvileg most még elég visszirányban a 65MHz, de gőzerővel fejlesztik a docsis 3.1-et és ott már 200MHz körül kellene tudni a visszirányt. Ha az internet gateway az osztás előtt van akkor elég a 65MHz visszirányban.
UPC koax jelét mivel lehet erősíteni? Padláson van egy elosztó, még az előtt gondoltam. Közönséges 5000 forintos antenna erősítő jó hozzá? MédiaBox tesztje szerint 30-50% a jelerősség, szerintem ezért töredezik a HD adás, UPC nem áll velem szóba, csak akkor ha a készülék közvetlen az ő vezetékükre csatlakozik, ami nem kivitelezhető. Nem is értem hogyan gondolják, azon jön az internet is, nyilván kell legyen elosztó.
Tud ilyet intézni helyetted a regszerelő, ezért kapja a d ft-ot (eljár a nevedben a szolgáltató felé az engedélyezés ügyében, aminek része lehet a hálózat bővítésének intézése).
Az indok a következő volt: ha hosszabb hídat tervezek, akkor nem ér át a túlpartra
Ha tényleg ezzel az indokkal kaptál egyest, akkor remélem, hogy a tanár már régen Angliában mosogat egy étteremben (jobban is keres ott, meg nem rontja itthon az oktatás színvonalát).
Minden szakmabelinek javaslom az Elektro Droid nevű alkalmazás feltelepitését telóra. Feszültségesésen kivül nagyon sok funkciót beleraktak ami hasznos lehet a mindennapokban.
Még középiskolában 0,01-ot tévedtem a dolgozatban. Egyest kaptam.
Az indok a következő volt: ha hosszabb hídat tervezek, akkor nem ér át a túlpartra, vagy ennyivel kevesebb cementet tesznek bele, akkor leszakad a híd.
Ha meg esze lenne és jó haver, akkor tudná, hogy most selejteztem egy csomó ilyesmit, persze a kommunikátorok és egyéb kurrens cuccok mentek el elsőre kicsi pénzért meg sörért a haveri körnek, aztán játszódjanak csak az okos házakkal.
Mondom még egyszer. Nekem évi 1ezer. Így kicsiben, egyszerűen leveszem a polcról és kész. Családi pakkhoz rakva mindenféle más szolgáltatással meg havi 1600-ért a világból ki lehet menni.
A jelek szerint ez egy zárt konzorcium, saját készülékkel nem engednék a rácsatlakozást, muszáj mindent tőlük megvásárolni. Az ő készülékeik árai viszont túl magasak nekem. De mindez nem érdekes, mivel nem találtam nyilvános szolgáltatói (adatátviteli) árlistát, ezért számomra nem léteznek.
Nem játék, meglévő haveri/ügyfél körömben kb ennyi ketyerére lenne igény (a költségeket kifizetnék, persze csak észszerű összegig). Ezekre éptve kifejleszthetnék egy szolgáltatást, amivel persze akár komoly pénzt is lehetne keresni.
"meg 50 eszköz már túl nagy hálózat.""
Ha ezek egymástól "hálózatnyi" távolságra lennének, akkor nem kéne az IOT :) Ilyemikre kell gondolni: világ végén lévő nyaraló, hajó, autó, a háztól több száz méterre lévő kapu, mozgásérzékelő egy edei ösvényen, stb stb az esetek túlnyomó többségében mindössze 5-30 bájtos http kérések egy internet szerver felé, évente pár százszor, vagy pár ezerszer.
"Véleményem szerint 50végpontra se nagyon, egyszerűen túl sok futkosás, probléma, telepítés, support igény van 50 pont körül"
Kicsit nézz utána a riasztóberendezéseknél használt vezeték nélküli nyitásérzékelőknek, mozgásérzékelőknek: többségük kevés híján már ma is megfelel az IOT szabványnak. (némelyiknek még a működési frekvenciája is abba tartományba esik :). Ezeknél sincs túl sok support, két évente elemet kell cserélni, oszt elvannak újabb két évig. Okosabb tervezők úgy tudják kialakítani a készüléket, hogy az elemet akár egy hülye (= maga a felhasználó) is ki tudja cserélni, egyéb károkozás nélkül. Ennyit a supportól :)
Ha lesz érezhető lefedettség az alacsony IOT frekvenciákon (832-862 és 880-915 MHz), akkor lesz fizetőképes kereslet az ilyen ketyerékre, akkor elindul a tömeggyártás és egy IOT ketyere nem fog többe kerülni, mint ma pl egy vezeték nélküli ajtónyitás érzékelő. Kivéve, ha a szolgáltató legkisebb adatcsomagja ugyanolyan pofátlan összegbe fog kerülni, mint ma, mert az kapásbaól kinyírja az egészet az első pillanatban.
Van persze hozzá rendelt pénz is de nehéz bizonyítani hogy a szolgáltató hibája okozta a határidő tüllepést. Egy földkábel csere elég sok mindent von maga után ilyen a helyi építési hatósági eljárások, közmű egyeztetési eljárások, tervezési és engedélyezési eljárások. Ennek töredéke egy légkábel esetében. Csak csatlakozó vezetékre vonatkoztatva.
Nem, a regszerelő kijön, meghallgatja, hogy mit szeretnél, megnézi a lehetőségeket és ennek függvényében mond valamit.
Ezért általában nem kérnek pénzt (persze szerelője válogatja).
A pénztárcába akkor kell nyúlni, ha elvállalja a munkát. Kötsz vele egy megbízási szerződést, amiben ő vállalja a hálózat megtervezését (a ft), kiépítését (b ft), ha kell, akkor szabványos mérőhelyet alakít ki (c ft) és a nevedben eljár a villamos műveknél az engedélyezés ügyében (d ft).
Nekem az a+b+c+d = 130 eFt volt.
Erre kellett még ráfizetni a szolgáltató felé a 32 A felett igényelt árammenyiség alapján a hálózatfejlesztési hozzájárulást, ami amperenként 3600 Ft+ÁFA összeg.
Az új villanyóráért nem kell fizetni (bezzeg a gázművek felszámolt 8 ezer Ft-t a gázóráért is).
Nem a 32A díjmentességi határ és jogszabály írja elő. Műszaki feltételek hiánya esetén jelzi a szolgáltató hogy milyen feltételeknek kell meglennie hogy kitudja adni a kért igény ezt rögzíti az MGT-ben. Szolgáltatási kötelezettsége van de csak természetes személy részére de a teljesítmény már nincs meghatározva.
Azt kell tudni, hogy A és B tarifa igénye esetén sokszor a meglévő hálózatra kiadják ha saját belső számításuk szerint meglehet csinálni, ha nem akkor igen jelzik szintén az MGT-ben hogy hogyan és milyen módon.
A csere ha kell +5 fok feletti tartós hőmérsékletnél csinálják ez technológiai okok illetve fagyott talajt nem könnyű ásni :). Ja és nem egy két nap. Erre találták ki a saját beruházást aminek lényege hogy a megrendelő fizet mindent és ez általában gyorsabb is de persze nem olcsó, de ilyen kivitelezést is rendelet szabályozza.
A 32A-ert minden esetben "kötelező" adnia a szolgáltatónak?
Tehát ha kiderül hogy mondjuk a nappali + éjszakai tehát 2*32A-ert kérek de a méretlen földkábel amin jön a betáp az el sem bír annyit akkor kicserélik "ingyen"?
"van a csatlakozás ami most is 32A összteljesítményig nem kell fizetni a felett kell 1A-ként fizetni."
Budapesten, társasházban hogy működik ez a gyakorlatban?
1F esetén bővítést szeretnék kérni mondjuk 32A-ra.
Mitől függ?
Azért kérdezem, mert egy ismi járt úgy, hogy bővíteni kellett volna nekik Budán, társasházban, 1F-ra bővítést nem kapott, viszont simán bevitték neki a 3x16 A-t 3 napon belül.
Ja, fizetés. Előző helyen sokkal többet kaptam, de mivel akadt túlmunka és hétvége, így kb. okésnak nézett ki a dolog. Aztán egyszer csak nem jött pénz. Akkor mondja a néni, hogy előtte tévesen utaltak, nem járt volna így egyben levonják. Pontosabban kettőben így jövő hónapban sem kapok fizut :-)
És természetesen a túlmunkás lóvét azért nem kaptam meg, mert nem adtam le a papírt. Én meg rutinos csávó vagyok, mivel az elmúlt 10 évben minden ilyenem mindig elkeveredett, volt róla fényképes sorozatom ahogy kolléga és saját papírom bekerül a HRes postaládába. Ezen kicsit hümmögtek, ott még kitalálták, hogy akkor sem jó, mert az ma fél éve volt és hát a belső szabályzatok szerint ennyi idő után már nem lehet megoldani a kifizetést. Ha már ott jártam vitatkozni gyorsan beadtam a felmondást, ezt nem is értették aztán ennyi lett az alkupozíció. Lehet a mostani hely sem lett jobb :-)
Azon kívül, hogy sokat nem tudunk, emlegette a forgalmat és a SIMet. Azzal nekem évi 1 gigás csomaggal kijön 1ezresből és kész. Ha ennyit nem ér a hobbi meló vagy nem keresi meg százszorsát akkor nem kell vele foglalkozni és nem neten verni a nyálunkat, hogy mindenki hülye csak én vagyok az élet császára.
A Pajzsnál, akik cseppet sem kedvenceim és nem kis haszon építődött a díjba(ami a teljes szolgáltatást, nem csak nyomkövetést tartalmaz) 1900+FA havonta, ez sem egy komoly összeg ha valós a cél.
Megint rugóztok egy hülyeségen. Árakat kér egy olyan területen, ahol egyedi árképzés van, mivel ezer dologtól függ a szolgáltatás elérhetősége és ezzel ára is.
Valóban, ha 50 ponttal csak játszani akar, akkor a havi 300 forint is sok pontonként, ha melóhoz kell, akkor már kért volna árajánlatot és azzal dobálózna és kiröhögnénk.
Szarrágás és sivalkodás, ahogy szokott.
A pék informatikusoknak nem közlik a havi fizetést hülyeség felmelegített verziója. Apropó, negyedik hónap, hogy nem a szerződésemben szereplő fizetést kaptam, különböző okokból. Most szerintem hazamegyek és iszom egy fröccsöt :-)
Lorat nem tudom, én ezekkel évi ezer forintos nagyságrendben el vagyok, az meg Élek 300ezer forintos tanácsadói és megfizethetetlen szakértői óradíjához képest sehol nincs.
Egyébként nem tudom mi az elfogadható "árszinted", ez nagynak még túl kicsi, hobbinak, játéknak, meg 50 eszköz már túl nagy hálózat.
Az évi ezer ft per végpont se legyen, és pár dolláros kötyük működjenek nyilván nem játszik, ...ill. együtt a kettő biztos nem.
Valaha a bokánkat lef*stuk, ha átbeszéltünk a kis kézirádióinkkal csepelről békásmegyerre, saját 70centis kalóz átjátszóról álmodoztunk, nyilván lopásra, frekvencia kalózkodásra nem lehet vállakozást építeni...
Véleményem szerint 50végpontra se nagyon, egyszerűen túl sok futkosás, probléma, telepítés, support igény van 50 pont körül, még ha 50km-en belül is vannak, hogy emberi ésszel elfogadható átalányt lehessen beszedni.
Az 5G-nek ehhez semmi köze, az a nagy adatmennyiségekre és sávszélességekre lesz jó, akkor végre igazi HD kamerával lehet streamelni egy szilveszteri buliból is, és ugyanilyen minőségben nézni a "nettévét" bármely közepes mobilról, bárhonnan.
Azt nem tudom mitől lenne olcsóbb 5Gvel, mikor az is szolgáltatói SIMmel fog működni.
Jó pénzért valaki biztos be fogja tudni árazni és úgysem fog tetszeni, de ha a szolgáltatási tarifákat nem találod meg a telkók reklámjai közt, akkor inkább ne is csinálj semmit.
Olyan kérdésem lenne , hogy vásároltam egy olyan ÉV műszert ( Eurotest Q 61557 )ami elég régi , de még nem volt használva ! Az a gond vele , hogy nincs magyarnyelvű leírása mert az eBay -on vásároltam ! Valaki tudna nekem egy magyarnyelvű leírást küldeni ?
"Narrowband IoT a Te barátod, ehhez nem kell 5G és ez egy már elérhető technológia."
Próbálkoztam én már mindenfelé, de nincs ép ésszel megfizethető megoldás. Persze megcáfolhatsz, ha tudsz mutatni valahol egy árlistát (eszközök árai és szolgáltatás tarifái) Jelen pillanatban kb 30-50 pontról kellene adatokat küldeni az internetre, pontonként 0,5-3 megabájt évente.
Én már csak abban reménykedem, hogy talán az 5G-vel meg fognak jelenni megfizethető eszközök és nem arcátlan szolgáltatatói tarifák.
A kutya még aznap oldalba brunyálná, az még csak a kisebbik baj lenne, ha ívet húzna a szekrény a kutya pöcséhez, a nagyobb baj az lenne, hogy villanyszerelő többet nem nyúlna hozzá a szag miatt :-(
Nem véletlen irtam igy --érzékel vmit mutat 12V.t .mert ez az első kijelzője (akár 2V ra is ezt mutatja?) A töltés megindul , a generátor áramimpulzusaira meg 110V-t mutat .!
Teljesen idétlen --de működik,?
Tehát figyelmeztetésnek jó .....de bármi" pontos eredménynek " nulla!
"Ez a próbalámpa egy foglalat és egy normál izzó? Ezzel tesztelni?"
Igen ezzel tudod, de több fáziú rendszerhez már két db. sorba kötött izzó kell, hiszen ott 0,4 kV- ot is "mérhetsz" !
"Mert ezt próbáltuk és sehol nem villant ki."
Nem mert azt a kis kapactív feszt. egyből kisütötted, söntölted. ( Ez volt a csippanás helyett. )
"Mint mondtam, olyan vezeték is sípol ami tulajdonképpen csak a falban van és mind a két vége szabadon van."
Azt is kell érje szórt kapacitás, ezért jelezhet. ( ha kihúznád a vezetéket és úgy rámérnél nem, sípolna a műszer )
"Viszont, ha lekapcsolom a kismegszakítót, akkor nem sípol semmi."
Amikor lekapcsolod a kismegszakítót, akkor már a tovább menő vezeték ( ek ) feszmemtesen kapacitíve már nem tudnak átadni semmit a további vezetékeknek. Szóval az elosztó táblához azok a be nem kötött vezetékek is beérkeznek, amik még nincsenek megtáplálva, de a már élő fesz alá helyezett madzagokhoz elég közel vannak, így kapacitív szórást kapnak.
A kondenzátorok működését is tanulmányozhatod, ha érdekel a téma.
"Szinte külön gegecsőbe megy a 3 vezeték az egész házban. Nem is igazán tudott megsérülni sem."
Persze, valószínűleg nincs is sérülés, ha lenne, akkor a két vezeték között 0 - valamekkora ellenállás lenne mérhető, ami már galvanikus csatolást, ( vezeték zárlatot ) jelentene.
( Jut eszembe, ha még nincs kiépítve, EPH hálózatot is ki kell alakítani a mai kornak és előírásoknak megfelelően !)
Egy félig kész szerelésnél, vagy megbontott vezetékezésnél ezek természetes jelenségek.
Ha próbalámpával ellenőriznéd akkor nem érzékelnéd, az csak ott jelezne egyértelműen, ahol tényleg van a vezetékben feszültség.
Szóval hasznos dolgok a teszterek, de próbalámpád is legyen.
Annál viszont akkor érhet meglepetés, ha az izzó áramfelvétele magasabb, mint a FI relé hibaáramáé, mondjuk 10- 15 mA feletti, ez esetben a FI relé, fázis - védővezető, ill. 0 vezető - védővezető közti vizsgálatkor le fog oldani.
MCu van behúzva a gégecsövekben. Szerintem ott nincs megcsavarodva nagyon. Párhuzamosan futnak.
Csak a világításhoz használt vezetékéknél (1.5 réz) tapasztalható ilyen.
A párom most mondja, hogy olyan vezeték is bejelzett, ami a villanykapcsolóhoz megy (kb. 1.3m hosszú) és tulajdonképpen be sincs kötve . Teljesen szabadon van a két vége.
Ha fontos lehet elég nagy volt mostanában a páratartalom a házikóban 60-65%. A vezetékek meg kilógnak a kötődobozból.
Csak az időben változó mágneses mező indukál áramot a másik vezetőben csak hogy egészen pontosak legyünk, két vezető kilométer hosszan futhat egymás mellett ha az egyikben egyenáram van sosem indukálódik semmi a másikban bár mágneses tere van.
A változást persze létre lehet hozni a vezető mozgatásával a mágneses térben is, csak hogy minden esetet lefedjünk.
Nem hát. Másfél hónapja tolták be neki a napelemet, beépítettek valamit nemtudjukmit nemtudjukhogyan. Át kellett gányolni a korábbi rendszert az inverter beszerelése miatt, s mivel mint írta, hogy minden fel van címkézve, a napelemesek tutkófrankó nem cserélhettek meg semmit sehol, még véletlenül sem. Sőt, még az sem lehet, hogy egy olyan konnektort kezdtek el használni amit előtte sosem. Fotó nuku, mert minek.
Ja, hogy még ez is most lett betoldva, nem amikor a többi villanydrótozást? Mi van még abban a házban? A 8 konnektor hogyan ven felszerelve? Csak simán egymásból egymásba felfűzve, vagy klasszikusan külön kötöződobozokból leágaztatva? Kötöződobozok síkbavakolva, betapétázva, vagy le tudod szedni, megnézni?
Olyat ne írj, hogy szerinted így-szerinted úgy- szerinted nem. Akkor mégis minek írsz ide, ha szerinted van minden?
"Bő másfél hónapja rakták fel a napelemes rendszert, volt év. jegyzőkönyv, eph mérés, ott meg volt bontva egy-két dolog, remélem nem ott lett egy időzített hibám"
Azokat a villanyszerelőket nem tudnád visszahívni, akik a szerelést, méréseket végezték ?
Szerintem legjobb lenne a hibát velük megkerestetni.
A 16, 32 A leoldáshoz komoly zárlati áram kell,hogy legyen.
Adott egy kis könnyűszerkezetes ház. Gégecsövekben futnak a villanyvezetékek. MCu kábelek, 1.5 réz a villanykapcsolókhoz, 2.5 réz a konnektorokhoz.
Tehát egy pár dolog még nincs bekötve, kábelek kilógnak a falból, de gondosan leszigetelve. (1-2 villanykapcsoló, szellőztető, páraelszívó).
Van nekem egy ilyen kis világítós, sípolós csoda kis fáziskeresőm Kínából.
VoltAlert 1AC-D
Ami be van kötve a házban a rendben működik. Viszont kíváncsiságból hozzáértem az egy 1.5ös sárga-zöld vezetékhez a kis mérővel és csipogott. Majd egy masik kék vezetékhez és az is becsippant.
Megnéztem a kötődobozokban nincs rossz bekötés.
Az a furcsa, ha mondjuk rámérek az egyik szellőző vezetékére ott nem csipog csak a fázisra.
Véletlenül amúgy hozzá értem ehhez a csipogó vezetékekhez és nem történt semmi. Szerintem nincs bennük áram, de a csipogó csak jelzi.
Illetve a fájóbb pont, hogy a kétfaktoros hitelesítést ezzel párhuzamosan elhalasztották. Nem is az lesz az izgalmas, hogy netbankot indíthatsz, hanem közvetlenül hozzáférsz a banki rendszerekhez az erős ügyfélhitelesítésnek köszönhetően.
azt észrevettem, hogy az egyvonalas rajzhoz azért hiányzik pl a vezetékszám-jelölő, vagy csak én vagyok bamaba. Monsjuk könnyű elkészíteni.
Ha valaki tényleg csak játszik, a jó hír, hogy menteni, nyomtatni ugyan nem lehet, de 300 dpi minőségű pixelgrafikus exportot lehet készíteni a rajzról, amit aztán bármibe be lehet illeszteni, ráadásul amíg nem zárod be az oldalt, nyilván megmarad a programban, sőt több ablakban elindul. Ha meg valaki egy ügyfélnek készít egy munkát, akkor egyáltalán nem sok az a 49 eur, amibe kerül.
Továbbra sem fogom fel hogy milyen szög bújt ki, milyen zsákból.
De mégegyszer:
Egy apró pici részét látod a problémának, abból vonsz le helytelen következtetéseket. A kreta-t én sem szeretem, de nem azért és nem úgy szar ahogy te azt gondolod. A srác meg aki csinált egy UI-t fölé valószínüleg ügyes, jó kezekben rendes programozót lehetne nevelni belőle. Kell neki pár év.
A csillagozást meg hagyjuk, mert ha az alap krétába lefejlesztenék azt a hihetetlen funkciót hogy több gyereket lehessen kezelni, akkor hirtelen megugrana a hasznossága. (hamár egyszer a nagyvezír kiadta hogy legyen mindenkinek legalabb három gyereke, akkor nem ártana ezt a krétaba is realizálni)
> azonnal bankot váltanék, ha egy suhanc tudna írni egy még jobb alkalmazást a jelenlegi helyett
Van még kb fél - egy éved hogy a pénzed a párnába varrd. Az összes europai banknál jön ez a funkció, még akkor is ha megint elhalasztották a bevezetését.
> mert akkor ez azt jelenti hogy nincs biztonságos kapcsolat
Ezt a kérdést engedd el, mert ritka nagy baromság a következtetés amit levontál. Szerinted ha nem a gmail saját kliensével levelezel, akkor már nem biztonságos ? (illetve konzekvensen kevered az authentikációt a titkosítással, illetve fogalmad nincs mi az az API) Hidd el nekünk, hogy jó ez így. A "miért" elmagyarázásához kellene pár év, mert messziről indulunk.
Más. Bő másfél hónapja rakták fel a napelemes rendszert, volt év. jegyzőkönyv, eph mérés, ott meg volt bontva egy-két dolog, remélem nem ott lett egy időzített hibám.
Amit akartam hogy kibújjon a szög a zsákból megtörtént, elnézést a többiektől ...
- Na szóval szerényebben főleg a SW tervezés, tesztelés, és egyéb agymenésekkel ha közöd van egy a szülők, gyerekek,pedagógusok által 1.9-re értékelt ipari hulladékhoz.
- Szerényebben kritizáljunk, minősítsünk olyan gyereket aki egymagában ugyanezt sufniban 4.5-re megcsinálta.
Én azért azonnal bankot váltanék, ha egy suhanc tudna írni egy még jobb alkalmazást a jelenlegi helyett, mert akkor ez azt jelenti hogy nincs biztonságos kapcsolat. Ezt még Elek is felfogja azonnal ...
Így már nem is csodálkozom, hogy partvonalra kerültél innen ...
Ha a koax -ra gondolsz, akkor szerintem az is kihúzottnak számít, mivel a szolgáltatói modem is ki lett húzva a konnektorból, amibe a koax megy, tehát galibát nem okozhatott, ráadásul, mint írtam, ugyanezen fogyasztók másik c16 -os körre átdugva hosszabbítókkal működnek.
Kérdés, hibás c16 -os okozhat -e ilyen problémát? Volt cserélve, jelenség megmaradt, gyakorlatilag kizárható, hogy egy másik hibás került be. Esetleg átköthetném a mellette lévő c16 -ba, az tuti jó, ha azzal is ez van, akkor kismegszakító kizárva.
Illetve, akkor azt is sikerült letisztázni, hogy másik kismegszakító körön lévő fogyasztó nem okozhat ilyen gondod anélkül, hogy a saját körén lévő biztit ne vágná le.
Ma akkor leszedegetem megint az aljzatokat, nem sok munka, csak szerintem megint ugyanerre fogok jutni.
Igen, de a 8 -ból 3 van használva állandóan, (tv,számítógép,házimozi meg néhány sallang) ,anno aljzatonként mértem fogyasztást ha minden be van kapcsolva rajta, a problémás körön nagyon max 600W fogyasztás lehet egyszerre. Többi aljzat meg nincs használva, fel lett rakva, hátha lesz majd ott valami.
Vicceskedtek itt, hogy ki a nagy király. Közben itt ülök az éjszakai buszon beitalozva, teljesen egyedül. Én vagyok a nagy király. Sőt! Az élet császára! Is!
A multiméterek általában 20-30 ohm alatt sípolnak szakadásvizsgáló üzemmódban. Egy villanyszerelőknek gyártott feszültségteszter meg pl 100 kOhm alatt. A másik probléma a multiméterrel, hogy ha ohmmérő állásban véletlenül beletalálsz egy feszültség alatt lévő körbe, akkor azt nagyon nem szereti (és igen, az ember úgy felejti néha), egy feszültségteszter meg erre van kitalálva.
> Szerinted egy multiméter -a Feszültség mérést kivéve ---jó-e 230V-s áramkör ellenőrzésre ?
Szerintem a szakadásvizsgálat nem az áramkört ellenőrzi, hanem csak az adott vezeték folytonosságát. Ha nem sípol 0,8V-al, akkor 230-al sem fog. Egyébként igen, szerintem jó az áramkör ellenőrzésére is, feszültséget és áramot is lehet vele mérni, ez a célja. Terhelés persze nincs benne, de miért is lenne ?
Ha jól emlékszem a lecsapott FI mellett nem volt zárlat az N-PE viszonyban, felkapcsolt FI esetén pedig volt. Ez várt eredmény a PEN miatt.
tudnátok ajánlani valamilyen egyszerűbb villamos hálózat tervező programot? Amivel mondjuk egy lakás hálózatát le lehet rajzolni. Abszolút alkalmi használatra, vagyis még akkor is valami freeware kellene, ha nyilván nem tökéletes.
Vagy negyedszeri kérdésre vallottàk bé hogy mégiscsak van a szekrénysor mögött egy használaton kivüli konnektor . (amibe össze volt kötve a védöföldelés a nullàval)
Senkinek sem szabad semmit elhinni. Nekem is mondták hogy nem nyult senki semmihez. Aztán kiderült hogy a menyecske lemosta a szikragyújtású aragázkályha hátát.
Állítólag nem csináltak semmit, és régóta úgy van, tehát "magától" lett rossz. A 8 aljzat egyáltalán nem sok. Nem tudjuk miért ennyi, mi a leosztása, Máshol lesz ott a sunyiság.
Én is csak ennyit kérek tőled, már az elejétől fogva. Csak most még jobban úgy érzed, hogy ronggyá kell égetned magad. Ne tedd, most még visszavonulhatsz és csak páran fogunk emlékezni erre az égésre.
Irod hogy egy áramkörön 8 darab alyzat van , gondolom 8 konnektorra gondolsz. Egy kicsit nem sok? Lehet túlterhelted és valahol egy kötéssel lett valami.
Vagy akár a szerelvények hosszabb csavarral vannak befogatva esetleg a körmök becsípték a vezetéket s használattól lesurlódott a burkolat. Továbbá szekrény függönykarnis vagy fénykép akasztódott a falra .
Vagy akár a kismegszakítónàl nem érintkezik rendesen a csavarkötés és melegedik. Valamitöl leold . Alaposan hosszan kell nézni az egészet.
Legyőzöttnek titulálsz egy 18 éves gyereket aki hobbiból alkotott egy abban a pillanatban jobb dolgot amivel beírta magát a történelembe? Nyilvánvaló hogy nem kellhet versenyre de valsz' nem is ez volt a célja. Ez nagyjából a BKV szoftverrel egyenértékű égés volt azon szoftver ház részére aki nevéhez fűződik a dolog. Sok pénzért elvállalok valamit politikai kapcsolataim okán mart csinálok valami lomot.
Olyan nincs. Gányolásfelderítésre. Csakhát ha valami gányolás, az gányolás. Oda nem műszer kell, hanem a gányer észjárását kell megfejteni, visszabontani.
Ékes példája amikor az E-Krétát megalkotta az állam és egy gimnazista diák irt egy E-Szivacs alkalmazást ami sokkal használhatóbb ugyanarra a funkcióra. Elgondolkodtató hogy hogyan tud kapcsolódni egy idegen alkalmazás ugyanazon szerverhez? Milyen szánalmas titkosítás lehet ott ?
És ennyi. Itt látszik mennyire nem értesz ehhez.
Több okból is érintett vagyok, de maradjunk annyiban, hogy az E-Szivacs már cseppet sem jobb, mint a Kréta. Kihasznált egy-két hiányosságot, erre ráfejlesztett és mostanra elfogyott a srác, sajnos. A hogy tud kapcsolódni kérdésedből érződik mennyire hülye vagy nem értesz ehhez a témához sem és mégis kódolásból oktatod itt a népet.
Frusztrált és a legnagyobb baj, hogy te is egy régi kor maradványa vagy. Attól, hogy a Postából Matáv majd T-csoport lett az alapoknál sok minden nem változott és ez nagy baj...
Mit gondolsz, én mi a bánatért kezdtem el villanyt szerelni ? Mert egyetlen villanyszerelő sem értette meg, hogy mit és hogyan kellene bekötni az építkezés alatt. (okosház) Azóta találkoztam olyannal is, akire rá merném bízni, de akkor épp nem volt senki ilyen.
Regszerelő más téma, vannak részek amihez nem nyúlhatsz, mert azt mondja a törvény és vagy a szolgáltató. Olyankor az ember megprobálja minimalizálni az átb@szás mértékét.
Legutóbb a festőkre akadtam ki, szar munkáért kértek el csomó pénzt, másnap vettem glettet meg glettvasat, teddy hengert, azóta nem hívtam festőt.
> Értelmiség számára nyilvánvaló alantas munkát végző emberek szakmai fennköltségét kritizáltam egy kicsit ...
Ez baromság. Olyan nincs, hogy az értelmiség számára alantas munka. Olyan van hogy az egyén számára alantas munka (mint neked a villanyszerelés, ahogy már többször emlegetted). Ez érdeklődés, alázat és ego kérdése. (Vagy mondjuk építkezel és meguntad hogy várni kell mindenkire. Ez is egyfajta motiváció)
> Orosz azt mondta hogy az alapokat kell rendesen megtanulni az egyetemen
Tudom mit mondott, oda jártam. Már akkor is legenda volt az öreg.
A baj csak az, hogy kvantumfizikát tanít, ami szinte mindennek az alapja, viszon onnan kurva nehéz megérteni a for ciklust. Pedig a félvezetőknek a kvantumfizika az alapja, az elektronikának is, a CPU-nak az elektronika, a programozásnak meg a CPU. Szóval ha jól megnézed az atomokat, abból lesz a for ciklus, abbol meg a witcher 3.
> egy olyan programnyelvet amit 5 és múlva a kutya nem fog használni
1972-es a C. 1985-os a C++, 1995-os a JAVA. Az általam ismert legtöbbet kereső programozók a három közul valamelyikben alkotnak. A programozás logikáját kell megtanulni, maga a programnyelv az majdnem mellékes, és itt van Orosznak igaza és a legnagyobb tévedése is. Mert tanítani kell, viszont nem egy napig tart az _első_ programnyelv.
> Soha nem mondtam hogy nem érdemes. HA valaki elmondhatja magáról hogy elért valamit, az mind azért lehet mert tett érte.
Látod, itt teljesen egyetértek veled. Az egyetem semmire nem garancia.
Ezt is ügyesen ferdítették. A 6. oldalon betűjelek vannak az ábra mellett, a leírásban pedig számokkal hivatkoznak rá. Milyen lehet az érdemi rész ferdítése, ha ezt a bagatell részt is benézték?
De igen, megcsapott még elemiben (is) otthoni barkácsolás alatt is többször, és utoljára munkahelyen mert alányúltam két szigeteletlen sínnek. Nem számoltam mennyiszer de nem hetente 2 alkalommal. Mind 10 percig volt téma az életemben ...
Ez egy nagyon erős túlzás volt de részemről, nem vagyok fél lábbal Lipóton hidd el ...
Utolsó nagy történetem az amikor kinéztem regszerelőket hogy saccoljanak munkadíjat a teljesítménynöveléshez. Fele nem válaszolt 1-2 kivétellel mind át akart baszni alapból. Na ezért (is) van az hogy az emberek otthon kókányolnak inkább mint kihívjanak valakit aki ért is hozzá és normálisan meg tudná csinálni nekik.
Már egy örökifjú szösszenetet megosztottam, nevezetesen:
- Mi a különbség Te közötted és egy szakember között?
- Míg te lelkiismeret furdalással, addig a szaki lelkiismeretfurdalás nélkül csinálja a szart neked otthon.
----
Van egy másik újabb a jelenlegi főnököm szólása építkezése alatt gyártódott:
- Ha a kőműves felrakja a falat 2.8-al akkor én is feltudom kitűnővel ... :)
Pár hete megjött a kínaim. Szépen megmutatta merre is megy a panel főfalban a mozdíthatatlan drót. Ott ahol eddig is gyanítottam, de 2 centivel odébb kell levakarni a glettet, hogy a síkbagipszelt kötöződobozt esélyem legyen fellelni.
Pont ezt szoktam mondani én is, de szerintem kettőnk közül én láttam már ilyet közelről. Maradjunk annyiban, hogy lehet tesztelt kódot kiadni akár naponta is. Akarat kérdése.
> Nincs már idő arra hogy félévig vagy évekig molyolgasson rajta az alkotó.
Ennek semmi, de semmi köze a teszteléshez és a QA-hoz. De te biztos jobban tudod.
> Persze amikor minden másnap jön egy csomag ugyanarra akkor az mind megfontolt terv része
Csak a jobb helyeken.
> Ne nevettess már
Azt hiszed láttál már ilyet, én meg ebből élek. Ne menjünk bele, hogy ki nevettet kit.
> Ékes példája amikor az E-Krétát megalkotta az állam
Aham. Mert ha az állam alkotta, akkor az biztos jó. De legalább olcsó. Ez a két legfontosabb ismérve bármilyen állami projektnek.
> Milyen szánalmas titkosítás lehet ott ?
https. De hiába magyarázom, nem fogod sem elhinni, sem megérteni. Authentikációt akartál mondani, de az meg user/pass.
> eltávolodva kicsit a műszaki végzettségtől felsőbb vezetők lettek [...]
- Értelmiség számára nyilvánvaló alantas munkát végző emberek szakmai fennköltségét kritizáltam egy kicsit ...
- Orosz azt mondta hogy az alapokat kell rendesen megtanulni az egyetemen nem pedig egy olyan programnyelvet amit 5 és múlva a kutya nem fog használni. (Majdhogynem szó szerint idéztem.)
- Soha nem mondtam hogy nem érdemes. HA valaki elmondhatja magáról hogy elért valamit, az mind azért lehet mert tett érte.
Próbállak kimozdítani a komfortzónádból de nehézkes ... :)
Én most tanultam és egy árva PLC vagy okos otthon nem volt még a tananyagban sem. A központilag kiadott vizsgatematikában sem. Már az is meglepett minket hogy egy tételt belevarázsoltak a napelemről. A szakgimnáziumokban igen legalább is amit én ismerek.
Annak is akartam de több irányból is lehet bántó.
A kinyilatkoztatások nagy része mint mondtam nem villanyszerelő kompetencia. De ne sértődjetek meg ezen ugyanez megy a fácsén is villanyszerelők között. Mindenki 3* okosabbnak akar látszani a másiknál meg 3* sikeresebbnek mert ő a villanyszerelők császára. Amikor meg megvizslatom hogy ki fia borja akkor kiderül hogy őneki csoport/osztály vezetőnek kellene lennie vagy vezető tervezőnek feltallálónak stb stb ...
Arra írtam hogy az android alkalmazások hetente kéthetente frissülnek, mert nincs idő a normálisabb tesztelésre. Nincs már idő arra hogy félévig vagy évekig molyolgasson rajta az alkotó.
Fejlesztik pár ezren ...
Persze amikor minden másnap jön egy csomag ugyanarra akkor az mind megfontolt terv része. Ne nevettess már ... :) Ékes példája amikor az E-Krétát megalkotta az állam és egy gimnazista diák irt egy E-Szivacs alkalmazást ami sokkal használhatóbb ugyanarra a funkcióra. Elgondolkodtató hogy hogyan tud kapcsolódni egy idegen alkalmazás ugyanazon szerverhez? Milyen szánalmas titkosítás lehet ott ?
Knx ...
A klasszikus villanyszerelőnek eperfa az okos otthonnal való foglalatosság. Nem beszél nyelvet, nem tanítják neki hogy mi merre hány méter ... Van olyan ismerősöm (EV) aki megél a javítgatásból, szabványosításból, emergency kiszállásból. A szakiskolák fel sincsenek készülve erre max. a régi klasszikus szakközepek.
Tudtam hogy kiveri a biztosítékot pár emberben azért is írtam ... :)
Tudod én fél életemet ilyen értelmiségiek között töltöttem. Évekig hallgattam a főiskolás egyetemi történeteiket, de kevés kivétellel egy sem volt képes haladni a korral.
De volt 1-2 aki remekül követte a változásokat fejlesztette magát - a saját szintjén, nem lefelé konvergálva - és remek pénzekért legjobb/érdekesebb/komoly kihívásokat jósoló helyekre kerültek. Volt aki eltávolodva kicsit a műszaki végzettségtől felsőbb vezetők lettek. De a nagy része csak álmodozott és csak a büdös nagy EGO maradt és a szakmunka vagy az sem. Na ők már nincsenek itt.
Nem teljesen értem, de a jelek szerint a két kör mégse két kör, illetve az lehet még, hogy elkezdtetek használni olyan konnektort, vagy lámpát amit eddig még nem. A cucc sohase volt jó, csak most bukott ki a dolog. Azt a lámpázást nem is olvastad. Felejtsd el, bonyi neked.
Egy fázis van vagy három?
Szedd csak ki az összes gyerekzárat is!
Ha valahol a nulla mégsem az a nulla mint aminek ott kellene lennie, akkor lehetnek ilyen átlövések. És ilyenkor ta ezt hiszed, hogy ki van húzva minden, oszt mégsem. Mert az átkötött körön csak bekapcsol az akváriummelegítő, vagy a mozgásérzékelő.
Köszönöm a válaszokat. Eddig azért volt utp, mert a kivitelező annak idején azt húzta be (gondolom sokeres kábelből az volt a legolcsóbb). Először egy analóg kaputelefon volt, most digitális (3 vezetékes), rendesen működtek utp-vel is, csak az utp elég sérülékeny. A jelenlegi készüléknek a leírása 50m-ig 3x0,5-ös vezetéket ajánl, gondolom jó lesz neki a 0,75-ös is. Egyéb nem lesz rákötve.
Földbe lehet tenni a betonba való védőcsövet, vagy van kifejezetten földbe való?
3 egymás melletti helyiség földszinten, 8db aljzat, nem változott semmi, nem használt dugaljakban gyerekzár, számomra is felfoghatatlan az egész, X akta. Azt nem tudom, hogy másik megszakító körén lévő rossz kötés vagy hibás készülék okazhatja ennek a körnek a leverését úgy, hogy ott a kismegszakítót nem érinti. Majd leszedegetem a többit, megnézem.
Az meg külön rejtély, hogy minden ki van húzva az adott körből, 0 fogyasztás, sokszor órákig fent marad utána a bizti, aztán meg leoldja, de nem vagyok villanyos szakember, nem látom át az elektromosság lelkivilágát.
Ezt a lámpás dolgot továbbra sem értem, szerintem nem is próbálkozom vele, még egy kölköt fel kell nevelni.
Még a héten elszórakozok vele, aztán újravezetékezés lesz, csak az sajnos elég sok kosszal fog járni.
Helyes. De valahol valami sunyiság csak van. Emlékezz vissza mit változtattatok, átrendeztetek-e. Bagatell, de.... a fenyőfa nem lóg bele a konnektorba? Volt-e ott "idegen"? Anyós- kiskölök, kutya-macska, van-e hörcsög ami kiszabadult és nekiállt műanyagot újrahasznosítani. Egér, menyét, patkány stb mennyire jellemző? Padlás?
Nekem van, hogy aZasszony porszívózáskor kihúzza (ugye nincs más dugalj a házban, ááá, nincs), utána vissza, de cseng utána is, újra bedugva villog rajta egy kék led, akkor "beszélget" a kinti nyomógombos egységel és kb 5sec. alatt visszaáll.
Áramszünet után újra össze kell tanítani? Mer ami nekem van azt igen. És ha este elmegy 10 percre az áram akkor van hogy csak napok múlva veszem észre hogy nem tudnak becsengetni hozzám.
Pontosan tudom, hogy melyik vezeték, melyik körhöz tartozik a biztosítéknál, ugyanis fel vannak jelölve. Nincs semmi rejtett aljzat, doboz, megszüntetett vezeték stb. , 6 éve jórészt csak a 4 fal maradt, tégláig leverve a vakolat stb.
"Ide még bejön a szolgáltatótól egy koax kábel, holnap lekötöm ezt is a padláson."
Ugyeugye... a mindenbe a minden IS beleértendő. Ámítógépek UTP kábeles összekötése is. Garázs van-e? Kerti konnektor van-e? Megszüntetett konnektor van-e? Eltapétázott kotöződoboz... mennyiről tudsz?
Ha van még bármi más, azt is húzd ki, pl kazánvezérlő. Mindent, és szobáról szobára dugd vissza, 1 nap szünetekkel. Akkor van meg a hiba (iránya) ha sikerül tudatosan előídézned. Ha csak nem jelentkezik... hát az nem lett megjavítva.
A soros izzó ; igy néz ki az elosztó --a rossz áramkör kismegszakitójából kijövő fekete vezeték megy az izzóba, s mégegy amivel összekötöd (ilyen rajzom nincs bescannelve )
Megvárod jelentkezzen a hiba ! Akkor elkezded kiszedni a kék vezetőket-az lessz a Nullája.
Persze számitógép, lapos TV ezt nem dijazza!(tönkre mehet )
S akkor megméred multiméterrel a N sinhez képest ,mennyi V-t emelkedet a nulla !
Azaz Fázis -Nulla zárlat? kikapcsolod!
Ezután ezen vezetékeket kellene lekövetni! Ha nem keveredik másik áramkörrel ! ! ! !
Örülük neki, nekem vagy 15ezerbe került a sok sz@r, mire ez a fajta jó lett.
Használd "egészséggel" és terjeszd az igét az ismerőseidnél aki szív kapucsengővel.
Én a biztonság kedvéért fehér szigetőlaggal körbetekertem a nyomógomb házát, ahol a zöld kapcsolódik a fehérhez, nem lehet tudni... eső éri nálam kicsit.
Barkácsolás nem volt, 3 beltéri helyiség aljzatai vannak ezen a körön, semmi új fogyasztó nem lett bekötve, karácsonyi dísz is elemes, kútszivattyú van, de másik megszakítón, azt ma működtettem, nem volt gond. Teljesen véletlenszerű a hiba megjelenése, azért gondoltam, hogy valami másik körön lévő fogyasztó visszapofázik, estére fagyasztót, mosógép,szárítógép,kazán,mosogatógép stb. kihúzok.
"A kismegszakitóval sorba 20-60W izzó ,szépen mutatja a hiba esetét. " simán porcelán foglalatba bekötök a kismegszakító elé egy hagyományos izzót? Kellene egy egyértelmű rajz vagy link.
Mindenre nem a válasz ezen a körön, 24. reggel nem volt áram, biztit felnyomtam, utána 2 napig megint volt, aztán pedig elkezdett besűrűsödni a hiba, mint mondottam 1 perctől a több óráig is fent marad a kismegszakító, aztán meg leold, ha van fogyasztó a konnektorban, ha nincs.
Ide még bejön a szolgáltatótól egy koax kábel, holnap lekötöm ezt is a padláson.
Tehát akkor ebben az esetben a multiméteren lévő zárlat/szakadás vizsgáló semmit nem ér, jól értem?
A hozzászólásod második felét megpróbálom értelmezni, egy ábra jó lenne vagy egy bővebb leírás, mit hogyan is kellene csinálni, milyen műszer, hány W -os és milyen fajta izzó stb. Nem szakmám a villanyszerelés, hülyeséget nem akarok csinálni.
Ezen a hibás körön minden ki lett húzva, üresek az aljzatok, a hiba akkor is előjön, hol 1 perc alatt, hol 2 óra múlva old le a bizti. Kötéseket már átnéztük, aljzatok kiszedve, nincs égési nyom vagy laza kötés.
Az ezen a körön működő fogyasztók másik körön gond nélkül mennek.
----Szakadásmérővel mérve fázis,nulla,föld között minden rendben, nincs zárlat, csak ha fent van a fí relé, akkor jelez a műszer föld és nulla között-----
AZAZ; 0,8V DC vel mégmérem , hogy a 230V AC átvezet-e!?voltmérővel párhuzamosan
Miért nem tettetek be 230V izzót,a Voltmérővel párhuzamosan? Sokkal pontosabb lenne,
Sztem. A hibás kört kikötöd C16 lekapcsolva, A Nullája kikötve ,
PE marad.
S igy megnézni legalább 230V-al .---Ha nem hibás a kismegszakitóval sorosan 1 izzó(áramkorlátozás) S igy megnézni !
Ezenfelül felderiteni merre megy , a kötések --mind három! ---milyenek.
Esetleg ezekről fénykép? Persze ez feszültség alatti munka! Elég rázós lehet! ! ! ! !
Van-e olyan cucc ami magától működik? Bojler? Kazán? Kávéfőző? Akvárium-melegítő? Ágymelegítő? Elektromos padlófűtés? Karácsonyi csilivililámpa? Valami új karácsonyi cucc? Motyogatyógép? Mászkálós porszívó-öntöltősdivel? Akármi. (Nintendó tápegységtől az akkus vibrátor töltőjéig bármi.)
Üdvözlet. Karácsonyra lett egy rejtélyes villany gondom. A probléma, hogy az egyik aljzat kör c16 biztosítéka leold. Van, hogy 2 óra múlva, van hogy egyből. Ilyenkor viszi magával a fí relét és gyakran a szolgáltatói b32 -est is. Ennek a körnek az aljzataiból, ha eltávolítom az összes fogyasztót a probléma akkor is jelentkezik, teljesen véletlenszerű időközönként. Ha az ezen a körön lévő fogyasztókat átdugom másik kismegszakító körére, a probléma nem jelentkezik, természetesen ilyenkor le van kapcsolva a problémás kör. Szakadásmérővel mérve fázis,nulla,föld között minden rendben, nincs zárlat, csak ha fent van a fí relé, akkor jelez a műszer föld és nulla között, c16 -ost is cseréltük, akkor pechem nem lehet, hogy esetleg egy másik rossz került be, ha ez volt a gond. Kötéseket ellenőriztük mindenhol, 2 villanyszerelő ismerős is vakarja a fejét. Én már arra gondolok, hogy valamelyik másik kismegszakító körön lévő fogyasztó (hűtő,fagyasztó,mosógép stb.) visszapofázik a hálózatba valamit, csak azt nem értem, akkor miért nem az a biztosíték old le. Valami tipp? Mert most hosszabbítózunk 2 helyiségbe is.
Hatásvadász dolog, ezt olvasom "évek óta" csak hogy a saját fontosságunkat magasztalni tudjuk.
Bele lehet halni :
- Autószerelő szarul rakja össze a féket.
- Repgép Szerelő magát a gépet.
- Alpinista szarul köti ki magát.
- Bányászt agyoncsapja a sülytólég
- Stb
- Stb
Manapság mindenkinek sikeresnek kell lennie, nagy fux a nyakba bizonyos embereknél, legyen nagy autód, nagy mellű csajod, mutasd az instán és a fácsén hogy merre voltál, mit csináltál mennyire menő csaj vagy kölyök vagy ... NA most valakit bővebben látott el a Jóisten magához való ésszel, szerencsével és még exhibicionizmussal is az telefossa a közösségi felületet ezzel. Aki szerényebb, vagy egyszerűbb az csak a maga környezetét traktálja jobb híján azzal hogy minden nap egy szerencse ha megússza olyan életveszélyes dolgokat művel villanyszerelőként ...
Én semmi mást nem kérek csak magunknak ne hazudjunk ...
Elég jó hozzáállás, lefikkantasz mindenkit, aztán nagy kegyesen kijelented hogy leszarod mit mondanak.
Először jössz Orosz proffal, de szerintem nem igazán sikerült átérezned hogy ő _miért_ mondta azt a programozásra, amit mondott (egyébként igaza van, csak nem úgy, ahogy gondolod). Utána jön ez a hihetetlen szösszenet, hogy nem is érdemes tanulni, mert csak, aztan meg minden le van szarva, mert IRL téged elismernek - amúgy vagyunk ám ezzel így páran, csak nem szoktuk emlegetni.
Én meg olyat, ami a cuccnak kell. Ha eddig UTP, akkor lehet az sem véletlen és ha működött, akkor miért ne? Főleg ha jövőre a telefon nyúvad ki és kábelehez kell majd telefont vennie.
Drága játék passzióból összevásárolni annyit, hogy vagy jó vagy nem. Nem is értem miért nincs gyárilag több jelzős rádiós összeállításban. Nem csak 2, hanem amire tetszés szerint akármennyit lehetne rárakni. Nem találkoztam még olyan leírással ahol ez benne lenne.
KapuTELEFON. Ami vagy analóg vagy digitális, de egyik sem fogja szeretni az 5x1,5-es földvezetéket. Ha digitális, akkor általában valami csavart érpár kell majd neked, vannak ilyenből is földkábelek. (UTP-ből is akad földkábel)
Sziasztok, kaputelefonom vezetéke megint megadta magát. Cat5 kábelt húzott be annak idején az építtető (9 évet így is kibírt), egyszer járda bontásánál el is vágták. Szeretném most kicserélni. Lehet összesen vagy 50 méter, gondolom esélytelen a régi védőcsőbe behúzni az újat.
Arra gondoltam, hogy másik nyomvonalon, a kerítés tövében (5-10cm mélyen) vezetnék el egy új, 5 eres kábelt. A kérdésem az lenne, hogy földkábellel lenne érdemesebb megoldani, vagy védőcsőben normál vezetékkel? Ha jól láttam, földkábelből 5x1,5-ös a legvékonyabb, azt kicsit túlzásnak érzem, ezért inkább hajlanék az 5x0,75-ös sodrott vezeték felé védőcsőben. Utóbbit talán könnyebb is lenne utólag cserélni, ha úgy adódik. Ti melyik megoldást javasolnátok?
Egyébként kb. 40m-t menne védőcsőben a vezeték, ezt be lehet húzni egyszerre, vagy fel kell darabolni a védőcsövet? Gondolom kábelbehúzó nélkül megpróbálni sem érdemes...
A kezdő kérdés, hogy: 2 vagy 3 vezetéked érkezik a mérő mögül.
---
Földelőszonda,
Legyen (mert kell lennie) ... ha lakóház/családiház jellegű a kéró és csak 2 vezeték érkezik a mérő mögül. Lennie kell/kéne valahol és bekötve kell lennie, ha 3 vezeték érkezik a mérő mögül.
---
Azonban a megfelelő villamos betáp kialakítása alapban a BÉRBEADÓ feladata és ő is fizeti. (kivéve, ha másként egyeztek/egyeztetek meg)
Mondjuk bérlőként csak kellően biztonságos garanciák esetén költenék ilyen mértékű felújításokra. Mert gyakori, hogy miután a bérlő végez a munkálatokkal, kirakják-kiutálják elszámolás nélkül. (de persze te ismered a bérbadót és a helyzetet a konkrét esetben)
Ezt lehet úgy, hogy van 3 nyomógomb és 5 konnektoros egység?
Nem 1 konnektoros kellene ami ordít mint a sakál, hanem sok egység kell szétszórva, (budi, szobák, fürdő) ami együtt jelez, de a 3 nyomógombnál mást-mást adna be (ez utóbbit papír szerint tudja a cucc)
A régi ház, vizes vályogfalának víztartalma könnyen blokkolja a jelet. (Már egy fasza nádas, vagy egy fűzfa is nyáron eblokkolja az elektromos kapásjelzők távriasztóját, ami pont ugyanilyen módon rádiózik). Betonpanelnek nincs ilyen erős hatása.
1. Villanyszerelő oktatás valóban hagy némi kívánni valót de most pld PLC és okos otthont tanítanak de vésést és ezeket már nem
2. Az hogy 3 4 területre külön képesítés kell az eddig is így volt ilyen a FAM, a mérőhely (utobbi 15 - 20 évben), kábelszerelés és légvezetékes ha akarja csinálni de 99% nem, Felülvizsgálatok eddig sem volt része hivatalosan a végezhető tevékenységnek képzettség nélkül.
3. Az utolsó mondat bántó és általánosít ami nem igaz, mérnők diplomával még ákosban sem szerelhetett villanyt.
Amúgy mielőtt valamit kijelentünk nem ártana utána nézni a jogszabályoknak :) elég egyértelműek még ezen a szakterületen és ide az építőipart kell érteni.
A főelosztóban KELL megoldanod a 3 vezetékes rendszerre szétbontást. Akkor HA a mérőhelyből MÉG csak 2 vezetéked érkezik (fekete és kék+zöldsárga közösen) Akkor HA a mérőhelyből MÁR eleve 3 vezeték érkezik ez a lépés elmarad.
Meg KELL keresned/találnod (ha van) a földelő szondát és ellenőrizni/ellenőriztetni a zöldsárga folytonosságát a (meglévő/leendő) főelosztódig. Szükség esetén egy új földelőszonda kiépítése+bekötése is adódhat feladatként.
Ha idáig eljutsz, helyesen megoldva/kijavítva a kiépítést, akkor lesz 3 vezetéked (1 fázis esetén) a főleosztónál :-)
----
Amiket használva már kiépthető lesz a ház hálózata a 3 vezetékes TN-S rendszerben és a FI relével (ÁVK vagy RCD néven is emlegetik).
Egyszer vettünk a teszkóba egy névnélküli de drágát. A mai napig megy több falon keresztül is. A vásáros cuccok meg az olcsóbb kategória mind hol megy hol nem.
Ne a 100 méterest (többség) hanem a 300 méterest keresd, azzal nagyobb az esély a sikerre.
De ha a 20kV hálózat nem zárlatol be, csak a trafó esik ki azt is észreveszik maguktól?
De azt viszont megfigyeltem hogy sok trafó előtt megszüntették a lekapcsolás lehetőségét. Tehát ha a 20kV-ot le kell kapcsolni akkor azzal együtt akár 3 trafókörzetet is le kell kapcsolni mert kapcsoló csak egy van a 3 trafóra.
Hozzá jutottam bérlőként egy "öszkomfortos" házrészhez, ami a mai napig lakhatatlan. A vizen már túl vagyok, most következik a villanyszerelés. Ha beáll a jó idő, kezdem is. Addig el kéne döntenem, hogy merre vigyem a nyomvonalat... A mennyezethez nem szívesen nyúlnék, pedig mennyezeti világításra szükség van. A padlásra meg inkább nem merek felmenni, nehogy elsírjam magam.
MM kábelben gondolkodom, valamint MBCU-ban. Utóbbiból maradt kb. 20 méter a korábbi építkezésemből. De az nem lesz elég mindenre. Valszeg csak a konyhára és a fürdőszobára.
A földelés meg nullázásos lesz, mint eddig. Jobb ötletem nincs. Tavaszig még van egy kis időm hezitálni rajta.
> Annyira felgyorsult a világ hogy erre már nincs idő
Aham. Tehát akkor ne tanuljunk semmit, mert nincs értelme, úgyis gyors a világ. Szerinted hány generáció kell ahhoz, hogy végleg elhülyüljön az emberiség ezzel a felfogással ?
> adroidra jövő szoftvereket akkor 2-3 hetente jön egy nagy csomag
Jah, fejlesztik pár ezren... A mögötte levő QA-t nem látod, fogalmad sincs hogy mennyi idő, mire valami kijön a "csomagban". Elek is pont így szokta osztani az eszet olyan dolgokról, amihez nem ért.
> A villanyásznak nem feladata az okos otthonhoz érteni
Valóban. A pista bá' meg a mai napig alu vezetékkel szerel, mert jó vót' az '72-ben is. Vajon ki fog több melót kapni ?
> Én azt látom, sok itt a lecsúszott értelmiségi aki előadja hogy mi minden kell és szükséges a villanyszereléshez holott nem ezen a szinten kellene lenni-e.
Hehe :)
Ha picit is követnéd a fórumot, akkor láthatnád, hogy az általad "lecsúszottnak" titulált értelmiségiek köszönik jól vannak, nem akarnak villanyszerelőként dolgozni, viszont nem büdös nekik a fizikai munka. Tanulni, információt szerezni járnak ide. Én pl teljesen jól elvagyok a saját szakmámban, eszem ágában nincs váltani, viszont hobbi jelleggel a ház körül elég sok mindent megcsinálok. Hát ezért.
Persze vannak, akik azon nyavajognak, hogy megint meg kell tanulni valamit. Meg vannak azok akik csak a vicc kedvéért megtanulnak még pár szakmát. Le lehet vonni a konzekvenciákat.
Jó is az, mikor az újak évek alatt autodidakta módon olyanokra sem jönnek rá, amit ezer éve tudunk, használjuk, alapanyag része. Fotós csoportokban különösen jó ezt látni. Több 100 éve rájöttek már...
> akkor sem egyetemen kell tanítani ami annak felel meg hogy halat adsz az éhező kezében ahelyett hogy horgászni tanítanád meg
Kicsit mintha fordítva ülnél a lovon.
> Ez mind megtanulható "autodidakta módon"
Ha kicsit belegondolsz, akkor rájössz, hogy az emberiség _mindent_ autodidakta módon tanult meg. Csak nem mindegy hogy Ohm munkásságát elmagyarázzák 2x45 percben vagy egy életen keresztül az elektronokat kergeted. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb villanyszerelő nem éppen Ohm... Kicsit egyszerűbb behelyettesíteni a képletbe az értékeket, mint kitalálni magadtól hogy R=U/I
A másik olvasata a dolognak, hogy a villanyszerelésnél adott esetben picit bele lehet halni, ha valamit elb@szol.
De mind1, ne legyél Elek hogy a f@szságokat magyarázod naphosszat.
Annyira felgyorsult a világ hogy erre már nincs idő. Ha megnézed az adroidra jövő szoftvereket akkor 2-3 hetente jön egy nagy csomag és soha senki még el nem olvasta hogy az valójában "ki fija borja". Nekem is van olyan kolléga aki nem frissít mert nem tudja mi az, és fél év múlva meg nem megy neki semmi normálisan akkor meg nyekereg hogy nem jó valami. B+ kapcsold be az automatikus SW updatetet és menni fog.
A villanyásznak nem feladata az okos otthonhoz érteni. Picit túl van ez a dolog tolva, mármint az okos otthon, és a mi mindenhez kell érteni egy villanyszerelőnek.
- Az egyre kevesebb kompetencia a villanyszerelés mögött mert minden szarhoz már plusz végzettséget írnak elő.
- Iskolákban a klasszikus villanyszerelő foglalatosságot oktatják. Vésés, gipszelés,csövezés,szerelvényezés,mérőhely kialakítás de ott sem piszkálhatja már a szolgáltatói dolgokat.
- A PC-s munkavégzés már teljes egészében szakgimnáziumi foglalatosság. Nem is találkozik egy villanyszerelő számítógéppel egész életében.
Én azt látom, sok itt a lecsúszott értelmiségi aki előadja hogy mi minden kell és szükséges a villanyszereléshez holott nem ezen a szinten kellene lenni-e.
Természetesen eseteként nincsenek tisztában. De ezeket a dolgokat akkor sem egyetemen kell tanítani ami annak felel meg hogy halat adsz az éhező kezében ahelyett hogy horgászni tanítanád meg.
Ez mind megtanulható "autodidakta módon" minthogy egy Cisco vizsgához sem kell egyetem.
Majd még eszembe jut pár gondolat ami kiveri a biztosítékot pár emberben ... :)
Ha az államnak több esze lett volna, kiad egy új IMSI-t, kötelezi a mobilokat az IMSI beengedésre, fizet értük valami fix összeget, havidíjat, és felfűzi az összes szolgáltatást (lottó, parkoló, nav, későbbi állami m2m-k, stb) erre a platformra.
Így egy sima pénztárgép szolgáltatás nem függene a nemzetközi hálózattól, roaming partnertől, stb, minden az országon, kevés operátoron belül maradna.
Én mint laikus azt hittem a villanydróton kommunikálnak úgy mint a hangfrekis vevők csak oda-vissza kapcsolatban.
"ÜRIK program (1991-2001): Az Országos Villamos Teherelosztó (OVT) és az áramszolgáltatók irányítástechnikai rendszerének korszerűsítését tűzte ki célul. Az ÉMÁSZ-nál ekkorra teljes körűen kiépült és működött a telemechanika, így az ÉMÁSZ a távközlő, (adatátviteli ) hálózat fejlesztését indította el. Ennek keretében optikai, mikrohullámú összeköttetések létesültek Megvalósult az ÉMÁSZ és az OVT közötti számítógépes kapcsolat"
Ennek ellenére viszont ha a 20kV/400V utcavégi trafó ha eldurran szerintem egy jódarabig nem vennék észre ha nem telefonál be senki... :-)
"Tudtommal a pénztárgépekben nem is magyar szolgáltató SIM-jei vannak, azért hogy roamingoljanak, így bármelyik hazai szolgáltató hálózatát tudják használni."
jól tudod.. viszont ahhoz, hogy "egy SIM" bármelyik hazai hálózaton tudjon roamingolni, nem kellett volna külföldi SIM, elég lett volna
- pl kiadni egy új IMSI sorozatot ilyen célra (+ hozzá a megfelelő szabályozást, ami lényegében papírmunka)
- vagy azt mondani, hogy az adott IMSI sorozat meghatározott részeit engedélyeztetni kell az összes hálózatban.
Műszakilag ez nem lett volna kihívás, de mi magyarok, szeretjük a komplikált megoldásokat.
Végülis az a tuti, napkitörés meg egyéb elektromos zavarok, villámlás esetén sincs probléma a kommunikációval. Felénk a démász sajnos antennás távvezérlést alkalmaz, az már nem hiszem hogy annyira zavarvédett.
Bár a linkelt képen az üvegszál átmérője alapján szerintem is a falu is rávan kötve nemcsak a trafó. :-)
Itt nálunk is előszeretettel használják a KTV szolgáltatók az optikának a 20kV-os távvezeték oszlopokat pont úgy mint a linken. De viszont a trafót kikerülik, segédoszloppal a trafó mellett.
Az okos mérők amúgy mire lennének jók? Hogy a szolgáltató weboldalán online lehessen követni csili-vili grafikonon a fogyasztást? Akinek erre van igénye pl cégek, nagyfogyasztók szerintem eleve ezt kapják. A többi meg fizessen érte vagy ha kibattyog a villanyórához már láthatja is mennyi ment el.
A Lajcsi féle áramtolvajokat meg ugyanúgy nem fogja lebuktatni mint a másik szélsőséget akinek órája sincs csak kampója.
Ja hogy megspórolhatjuk a leolvasók bérét és mindig annyiról küldjük a számlát ami elfogyott? Sokaknak jobb az általány ami szétosztja a fogyasztást...
Talán tényleg az lenne az egyetlen előnye hogy nem kell diktálgatni... de ezért nem lennék hajlandó többet fizetni, akkor maradjon az hogy havi egyszer beküldöm a mérőállást, ha elfelejtem akkor meg jön az általány.
Nem okos hanem univerzális mérő kellene. Minek ahány mérő ahány tarifa ha egyetlen egy mérőbe is belehetne építeni mindezt? A tarifaváltásra ott a hang vagy rádiófrekis rendszer, aztán ha a háromfázisú óra tud mérni 3 féle fázist, akkor az én egyfázisú órám is mérhetné a B tarifát és a H tarifát is egyszerre és nem kellene hozzá óriási sokszázezres doboz.
De amíg tegnap elsétáltam egy garázssor mellett és a régi üvegbúrás villanyórák voltak végig, amiknek szerintem már pár évtizede lejárt a hitelessége akkor nem tudom miről beszélünk..
Amúgy nem a távközlési díj lenne ebbe a legtöbb. Már van virtuális sim is, fizikailag nem is kellene sim kártyát rakni a mérőkbe, állami szolgáltató állami molbilszolgáltató hálózatán küldözgethetné is az adatokat úgymond minimális összegért. Elvileg... Bár a NAV online pénztárgépes csomagja is 1500 Ft/hó... ami azért nem minimális. https://www.mobil-adat.hu/#szolgaltatasok
5G biztos szuper valahol valakiknek, de ahol lakom néha a telefonálás sem megy, itt biztos nem lesz 5G se egy jódarabig. Aztán a villanyórák vályogházak falába vésett helyeken, pincékben is előfordulnak ahol szintén nem lesz vétel. Rakhatunk antennát is, de az kb vetekszik a GSM modul árával, illetve ha letépik, meghibásodik stb akkor sokszoros kiszállást eredményez sokszoros árral.
Amíg sokszázezret kell fizetni egy új bekötésért, vagy akár a B tarifáért stb, és amíg 40 éves órák is üzemben vannak addig kb dugják fel maguknak az okosmérőt..
Amikor ezek az autodidakta programozók először szembesülnek a dokumentáció, tesztelés, üzemeltetés fogalmakkal és azt se értik mi van.
És annyira nem is off, mert az okos otthonokkal egyre jobban begyűrűzik ide is a szar szoftverek kérdése, amikor az indiai kóderek/12 éves zsenik okosba megoldják, az egyszeri villanyász meg köpninyelni nem tud majd hibakeresés címen.
OK, kiderült közben, hogy az illetőnek van otthon wagoja, tehát meg tudja csinálni azzal is. Úgy tényleg gyorsabb, tényleg biztosabb és ha jól elrejti a wagokat, akkor nem lesz baj az esztétikával sem.
Nálunk az ATF miatt (asszony tűrési faktor :-)) a wago csak nem látható helyen jöhet szóba :-)
Nekem meg éppen azzal van a bajom, mikor 12 évesek fejét verik tele mindenfélével, aztán szabályokkal és összefüggésekkel nincsenek tisztában. Majd kb. 10 év múlva kiderül, hogy átmennek-e netről kódmásolóba, vagy összeáll a fejükben olyan is, hogy biztonság, vagy éppen fizikai lehetőségek és egyebek. Mert egy időben rendszeresen ilyenekbe futottam bele, mikor a kreatív programozókám 100ezred másodperc pontossággal akart valamit csinálni a gépeken és sokadikra sem értette, hogy ennyit a benne lévő kristály alapján sem tud a hardver. Meg elhasaláskor miért ne rakja ki nyilvános webszervernél a kimenetet a képernyőre, adatbánya eléréssel, jelszóval együtt... De jahh, tök jó, elhitetik Velük, hogy csillagok vannak, az a baj.
Más a valóság, de úgyis hiába pofázunk. És nem hogy elég a tapasztalat, még meg is fizetik. Vannak itt csodák :-)
A villamosmérnök üzemeltethet és kódolhat is, de erős áramot nem piszkálhat, most suliba járnak a srácok, hogy a könyvtár-büfé szakjuk mellé megszerezzék a villszerelő diplomát is :-)
Azon meglepődtem, hogy rendesen fizető helyekre is el lehet menni 1-2 év tapasztalattal. Most hirtelen rám szakadt egy tonna interjú, aztán Pék Elek tapasztalatival ellentétben senkit sehol nem érdekelt a papír és 1-2 év tapasztalattal is lehet menni. Még egy magyar életrajzot is kell írnom, mert van ahol azt fogadják el ugye :-) Aztán olyan meglepetés is ért, hogy a munkarendet nem teljesen tudják eldönteni és mivel erőltetni nem akarják, ha meg van az X fős üzemeltetői osztály, akkor inkább javaslatot fogadnak el és találjuk ki magunknak a működés rendjét, mint valami Pék HRes ránk erőltesse a hülyeségeit. Érdekes na.
De tényleg csak a történelmi hűség kedvéért (!) arra emlegette hogy programozást tanítanak embereknek amit még a félnótások is - mondjuk én is :) - akár autodidakta módon is meg tud tanulni. :) Olyan tudást kapnak, ami pár év múlva semmit nem fog érni ...
Azért remélem nem komoly összegben akartál fogadni...
> Aztán én elmegyek az illetőhöz és a szigszalagos megoldással megcsinálom a rendszert (mert szigszalagja 99 %-os valószínűséggel van neki otthon).
Namost. Ha egy villanyszerelő megy a pácienshez, akkor elvárható, hogy legyen nála mindenféle cucc. Én nem megyek sehova, mert nem vagyok villanyszerelő, és az óradíjam senki nem fizetné ki, az hétszentség. Viszont van wagom. Teljes sorozat, dobozokban áll a garázsban, akkor most mi lesz ? :)
Hál' istennek nálunk nem annyira menő a játék vagy mondjuk így a nagy gépigényű játék. Ami nagy fogás volt a fogyasztás csökkentésében az a 2 kompresszoros kombi hűtő eladása a szomszédnak 5000-ért, mert napi 2.5kWh energiát evett meg, illetve a villanyok kicserélgetése ahol lehet ledre vagy neonra.
Laptopok itt is vannak lányomnak, nekem kettő céges, azok fogyasztása nem mérvadó mivel viszonylag keveset vannak bekapcsolva ..
(mérnök-infós BME hallgatóként és szabadúszó szoftver fejlesztőként ezeket kb. egész nap hajtja is)
Ez az a szak amire Orosz László azt mondta hogy az okosabbja egy délután, a hülyébje meg egy hét alatt tanulja meg ? :D
- Tudtommal a pénztárgépekben nem is magyar szolgáltató SIM-jei vannak, azért hogy roamingoljanak, így bármelyik hazai szolgáltató hálózatát tudják használni.
- Forgalmasabb pénzkiadó automaták is redundánsan vannak bekötve vagy 2 mobilszolgáltatóhoz, vagy ha bankban vannak akkor az egyik láb maga a banki informatikai rendszer.
- Voltam egyszer egy benzinkúton és nem tankolni. Ott mikró volt és backupnak egy mobil stick. Nem egy napja volt baja a mikrónak és simán elmentek úgy stickről, hogy észre sem vették.
Mivel a magyar vállalatok vica-versa kedvezményeket nyújtanak egymásnak ezek az alacsony adatsebességű megoldások filléres költségűek ha GSM alapúak.
Először is, van wagom, a villanyszerelő ismerősöm hagyott itt egy marékkal, pont azért kérdeztem a wagozós módszert, mert megerősítést akartam kapni, hogy jó-e úgy ahogy gondolom.
Szigetelőszalagom is van itthon, pont fekete, úgyhogy rosszul sem nézne ki.
És nem fürdőszobai tükör lesz, hanem egy hálószobában álló sminkasztal tükörje melletti ledcsík.
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom mindet, és ma/holnap neki is állok a projektnek! Ha kész leszek, lehet, hogy egy képet linkelek be az elkészült remekműről :D
Sokszor hallom lakásoknál, hogy fel kellene újítani a villanyhálózatot is, mert már nagyon öreg.
Na, most az érdekelne, mi romlik a régi alu vezetékben, amikor "öregszik"?
Azt értem, ha egy hálózat az új, megnövekedett fogyasztáshoz alulméretezett, azt is, hogy a kötéseket fel kell újítani, mert korszerűtlenek, oxidáltak. Azt is, hogy a szobákban nincs földelés.
De ha elegendő a vezetékátmérő a fogyasztókhoz, akkor minek kell cserélni?
Ez mondjuk durva, most éppen videójátékot is nyomkodok, kb. 65 wattot eszik, de csak mert a kölcsön kijelző ilyen ódivatú. Gép eszik kb. 1 watt körül, kijelző még 10 magassága és kész is. kocsmában akkuról elmegy egy jó darabig ha úgy adja ki :-D
1 PC és pár aprólék megy folyamatosan, úgy van az egész lakásra 130-160 kw fogyasztás / hónap. "A mindent bekapcsolni" nálam értelmezhetetlen folyamat a több plazmatévémmel és mindenféle videós világításommal együtt. Most meg CRT TVből építek falat...
A fiamnak csak a játszós PC-je kér 700 Watt körül... és megy naponta párórát. Van még mellé egy PC alapú szervere és 2 notebookja is. (mérnök-infós BME hallgatóként és szabadúszó szovftver fejlesztőként ezeket kb. egész nap hajtja is)
Ja a lányomnak is van játszós PC-je, de az csak 400 Watt körül kér :-)
Főleg ha az ilyen kis hatótávú és fix telepítésű dolgokra most éppen a Lora lenne a menő, aztán majd meglátjuk. Juteszembe GSM alapú megoldásra. Banki terminálok és online kasszák... Az is viszonylag mérvadó mennyiség. De hát a pofátlan mobilszolgáltatók jó lenne ha továbbra is poénból öntenék bele a milliárdokat és sose térüljön meg.
Dehogy megyek el a villanyász boltba, mert Wagom az mindig van kéznél. És sok más is. De kibírhat még 2 napot az a felrakás, vesz egy doboz Wagot, a maradék meg később is jól jön akármire. Amilyen minőségű szigszalagok meg általában kéznél vannak, na azt hagyjuk.
Spórolsz vagy 60Ft-ot a wago árán, cserébe szar lesz és sokkal tovább tart megcsinálni. Jó tanács az ilyen.
OK, van egy fogadásom.
Elmegyünk együtt a MÖMAX-ba, veszünk két-két rendszert.
Aztán én elmegyek az illetőhöz és a szigszalagos megoldással megcsinálom a rendszert (mert szigszalagja 99 %-os valószínűséggel van neki otthon).
Te viszont a MÖMAX után elmégy egy villanyszerelő boltba (mert az illetőnek 99 %-os valószínűséggel nincs otthon wagoja, a MÖMAXban pedig nem kapható), veszel két wagot, majd te is mégy az illetőhöz és felszereled a rendszert a wagokkal.
Ha ezt te gyorsabban megcsinálod, mint én az általam ajánlott módszerrel, akkor nyílt színen kijelentem, hogy te jobb tanácsot adtál az illetőnek, mint én!!!
Az a szopás, mikor az összeszigszalagozás később majd jól szétjön. Wago egy gyors és egyszerű kötőelem, vagy húzza újra a drótot, ha ott akadék. Esetleg tükör oldalán legyen 10 centis piros szigszalagos bandázs?
Ez egy fürdőszobában lesz, a tükör két oldalára szerelve. Eleve 12 voltnál felesleges wagozni ezeket a 0,1-es vezetékeket, teljesen jó simán összecsavarni a drótokat. Ráadásul a két wago elég rondán mutat a vezetékre felrakva, nem steampunk rendszert akar az illető, hanem a legegyszerűbben akarja megoldani a dolgot.
Egyébként miért "szopás" wago nélkül szerelni ezt a rendszert?!?!
"De őszintén, szerinted hány helyről kellene "fillérekért" adatot gyűjteni ? Mennyi annak a fenntartása ?"
Most azért kicsit matekoztam, mert dolgoztam ilyenen és összekalapáltuk a nagyvasakat. Akkor éppen anyósnál hédereltem egy alig 8ezer fős faluban, és úgy saccperkábé az infrastruktúra árából a komplett falut fel lehetett volna vásárolni, ingatlanostól, uszodástól, mindenestől. Engem is meglepett az arány. És akkor az még vas, ott kell némi szoftveres réteg, mambójambó, meg villanyosság bele és egyéb havi díjazások. Csak Elek pék haverja olyan hülye, hogy nagyon ért hozzá, csuklóból kirázná, de azért sem adja el magát ilyen helyekre.
Nem is merem megkérdezni mi az a világmegváltó projekt.
Feldolgozni sokkal nagyobb szopó, de hát szinte az ország összes riasztórendszere így működik már és sok más.
Meg most raktam fel kölökre az okosórát, kapott egy beszédre is alkalmas SIMet, aminek sehol nincs már az árfekvése egy doboz cigihez képest.
Ráadásul ha picit is láttál már ilyesmit, akkor pont elég durva online adatok vannak mindenhonnan és valós időben tologatják a terheléselosztókat is, a szélfarmoknál meg minden gondolának saját ellenőrző rendszere és vezérlése van.
> Wagozni felesleges, simán csupaszítsd le, tekerd össze a vezetékeket és zsugorcsővel rögzítsd őket (de az se nagy baj, ha csak szigetelőszalagot használsz).
Szopasd magad duplán, mert így szarabb lesz és kevésbe időtálló. Spórolsz vagy 60Ft-ot a wago árán, cserébe szar lesz és sokkal tovább tart megcsinálni. Jó tanács az ilyen.
20 kV-os hálózaton amit mutatsz az lehet kistérségi optika vagy a Magyar Telekom optikai gerince vagy akármelyik szolgáltatóé, aki kifizeti az oszlopbérletet, de az erősáramú hálózat adatgyűjtéséhez vajmi kevés köze van.
A kapcsoló után vágd el az egyik világítás vezetékekét és kösd rá úgy a másik vezetékeire a kapcsoló után, hogy az azonos színűeket kösd össze.
Wagozni felesleges, simán csupaszítsd le, tekerd össze a vezetékeket és zsugorcsővel rögzítsd őket (de az se nagy baj, ha csak szigetelőszalagot használsz).
Simán kiütöm a 16A-es kismegszakot. Elindítok egy 90 fokos pamutmosást és elmegyek kávézni egy 3in1-el amit a konyhai 2kw-os pingvinben gyártok. És hopp, kialszik a villany :)))
A kérdésem az lenne, hogy egy tükörnek a két oldalára kellene felszerelnem, és arra gondoltam, hogy vennék belőle két darabot, és egy dugvillára kötném őket úgy, hogy a fekete vezetéket a bekapcsoló gomb előtt elvágnám, és a barna kábelt a barnával, a kéket a kékkel wagóznám össze. Életképes-e az ötlet, vagy tudtok-e ajánlani másik módszert, amivel a két oldalon lévő led szalagot 1 kapcsolóval tudjam kapcsolni?
Segítséget szeretnék kérni vezetéknélküli villanyszereléshez családi háznál (3 szoba, nappali,2 fürdõszoba,konyha,garázs,külsõ világítás) Milyen szerelvényeket ajánlotok? márka és ár (link is megfelell).
Teljesen gazdaságtalan hisz az államnak van országos lefedésű hálózata 450 MHz-en amin a villanyórákat is olvasgatja.
Ahova villany kell oda optika is hisz az egy településben fog végződni. A kábel meg rendre már 12*12 azaz 144 szál optikát tartalmaz. Ebből lehet egy 2 ami az állomást látja el nem mondom.
Én nem vagyok abban olyan biztos hogy üvegkábel arra van ott ... :)
Inkább elhiszem, hogy a helyi KTV szolgáltató vagy a helyi távközlési szolgáltató viszi a kapcsolatot vagy GPON -t a szomszéd településre.
Egy infogyűjtést ugy tudnék legolcsóbban elképzelni , áramváltó a 3 fázisra meg a nullára is, Egy Raspberry PI akárhanyas és mobilinterneten keresztül olvasgatja/vagy az rpi beküldi egy szerver az adatokat.
Igen jelentős szórás van ......kinek , hogy esik jól.
Nem is értem hogy ki mire készül hisz a fiam mérése alapján ha minden vackot bekapcsol akkor a szobájára 300W fogyasztás jut. TV, 1 PC, 2 monitor, keverő, hangrendszer, éjjeli lámpa.
Na erre lehet irni , hogy ahol a szobában lévő 2db távvezérlős lámpa 2X 300W +60W persze hagyományos izzóval ...
de mindegy
Én is hasonló listát tudnék végig sorolni, de csak B16 a kismegszakitó . A havi áramszámla meg a 2500 Ft alatti ,
Amiket nem irtál központi porszivó, Klima ,
A fogyasztói szokások ---másabbak .... A liftet meg nem számolom a 7.ig ?
2 asztali pc, 2 tv, 1 400l fagyasztóláda és egy szerver pc az alsóépületben. Műhelyben sztenderd villanyos kéziszerszámok, hegesztőtrafó, furt kút szivattyú és 1600W-os fűnyíró.
Nem tudom neked hogy jön össze az egyidejűség de nekem havi 1-2 alkalom volt hogy lement a c16 anno de akkor hegesztettem es ment talán a szivattyú(?) és általános otthoni élet. Most hogy 32A van esélye nincs szinte.
Olvasom vagy itt a vagy a facebookon a vezeték keresztmetszeteket, hát én amikor áthúztuk a házamat a konyhán kívül mindenhol sima 1,5-ös réz vezetéket használtunk mindenhova. Mondjuk nem is nagyon tudtunk volna vastagabbat mert nem fért volna el. Nem is értem hogy ki mire készül hisz a fiam mérése alapján ha minden vackot bekapcsol akkor a szobájára 300W fogyasztás jut. TV, 1 PC, 2 monitor, keverő, hangrendszer, éjjeli lámpa.
Persze regszerelő vagyok :) de ez csak fordulónapkor lehetséges. Mert a lekötöttje is 3x400A volt arról is leakartam beszélni de a mérnök okoskodott. Most perlik :) de nem sok sikert adok nekik ezért. Odáig jutottak hogy 3 hétig fent lesz egy regisztrátor és rögzíti a csúcsokat meg minden mást, ebből fogunk okoskodni. Az biztos hogy 3x80A körül lesz mert amikor volt mérés ellenőrzés felkapcsoltak mindent és az ELMUS mondta hogy 94A mér néha felugrott 103A re. És ekkor minden ment direkt ami csak betudtak kapcsolni még a takarításhoz használt két porszívó is :) kész vicc a projekt.
Gondolom céges fogyasztó és az elosztói teljesítmény díj a sok.
Lehet variálni, mi is visszavettük és akkor annyival kevesebbet kell fizetni. Van a kiszállásnak díja de utána ha visszalépsz az eredeti, nagyobb amperre akkor sincs újra hálózatfejlesztési díj.
Az a világ legnagyobb f..saga lenne, tudod milyen költségek jelentkeznek ekkor már csak a 3x50A miatt és még nem is fogyasztott semmit. Most haldoklik egy felhasználom a 3x400A miatt mert havi milliós tétel és hiába téptem a számat hogy max 3x80A kéne neki :)
A szolgáltató eladja az oszlopot és internet szolgáltatók húznak rajta kábelt. Van saját optikai hálózatuk is mint a MÁV, BKV -nak és intenzíven használják is, de én még 20kV-os trafónál sosem láttam Magyarországon adatgyűjtést.
Narrowband IoT a Te barátod, ehhez nem kell 5G és ez egy már elérhető technológia. Az áramszolgáltatónak amúgy pont ott a madzag amin át tud vinni adatot ha akar.
Az okosmérők egy jó irány, a Telekom csinálta is amikor szolgáltató volt.
A kérdés, hogy hoznak-e megtakarítást a szolgáltatónak. Ha nem nem fog fejleszteni mert minek.
Az áramszolgáltatóknak nagyon régi vágya élő adatokat kapni a hálózat minél több pontjáról, pl az összes trafó pillanatnyi állapotáról, kimenetéről. Ezen értékek mérése már elég régóta megoldható szinte fillérekből, de az adatok továbbítása a központba máig megoldatlan, valószínűleg a mobilszolgáltatók pofátlan árképzése miatt (néhány bájtnyi adat átviteléért gyakorlatilag aranytömbökkel kellene fizetni, nekem is bukott meg távadatfeldolgozási projektem mobilszolgáltató arcátlanságán).
Ez az állapot fog (állítólag) jelentősen megváltozni az 5G hálózat elterjedésével, amelynek egyik fő profilja akár sok millió alacsony adat-igényű ketyere egyidejű kiszolgálása. Pl az ország összes villanyórája, vízórája, gázórája folyamatos összeköttetésben lehet a szolgáltatójával és ez még csak a jéghegy csúcsa, sokan örülni fognak pl annak, amikor az autójukba beépül a folyamatos kommunikáció, ami mondjuk GPS adatok alapján automatikusan feljelenti a gazdit a megengedett sebesség túllépésekor, tilosban parkoláskor, stb ;)
indukciós főzőlap 6,5 kW >> 28 Amper villanysütő >> 12 Amper kisbojler (mosogató alatt) 2 kW >> 9 Amper vízforraló (1500 Watt) >> 7 Amper micro 1000 Watt + grill >> 10 Amper hűtő, kisgépek, tv, >> legyen csak 3 Amper átlagban --------------------------------------- Konyha szumma: 69 Amper is lehet akár. De saccra úgy 30 Amper bármikor előállhat egyidejűleg...
Van még villanybojler kettő (földszint/tetőtér) 2x10=20 Amper
Mosógép, porszívó, TV-k, számítógépek, világítás >> akár 20-30 Amper is lehet. Van öntöző rendszer >> 5 Amper Klíma, törölköző szárító. Fagyasztó szekrény, barkácsgépek.
...és már el is fogyhat az 50-60 Amper a zűrösebb percekben. Ha nem történnek az egyidejűséget kizáró intézkedések.
Plusz tervben van egy 6 W-os villanykazán is a napelem mellé. Ami újabb 25 Amper lesz...
Lassan érkezik az e-autó is. A töltésre 11 kW-t szánok >> 48 Amper
Szóval, úgy 100-120 Amper kéne/kell 1 fázison vagy 3x32... 3x40 Amper 3 fázison, de inkább 2x32+1x40...50 Amper. Vagy jönnek az egyidejűséget kizáró és így korlátozó intézkedések a kevesebb Amper esetén.
Nem tudom, nem ismerem a rendszerüket. Tippre azt mondanám, hogy erőátviteli szempontból valószínűleg nem rossz, adatgyűjtés szempontból lenne mit fejleszteni.
Csak azt imádom, amikor a kedves házi "szakértőnk" megmondja a tutit, hogy bezzeg majd a "számítógép" megoldja, csak a barma azt nem látja mögé, hogy ez fejlettségi szinttől függően egy (exhas) 1-15mrd forintos IT projekt lenne, 1-5 év távlatában. De persze ahhoz hogy ezt belássa gondolkodni is kellene, nem csak villogni a 200-as IQ-val... (a skálán, ami még a mensa szerint is 135-ig mér)
> Ne gondolkozz, ne kételkedj, csak hajts fejet a hatalmasságok előtt.
Hugyozz szembe a széllel.
Mindenáron oldj meg nem létező problémákat.
Nehogy megtanulj háromig számolni, mert megfájdul a fejed tőle.
Inkább siránkozz, hogy bezzeg nyugaton minden mennyivel jobb.
> Ezért tart itt ez az ország.
Igen, ezért. Önjelölt "szakértők" mondják meg a tutit, azért.
> Hol van az általad említett "külön munkaóra igény"?
Pont itt: "számítógép kidobja egy milliomod másodperc alatt"
Maradj a kenyérsütésnél, mert a "számítógépről" nem sok fogalmad van. De legalább a nyomatékosítás kedvéért odaírtad hogy "milliomod másodperc". Csak érdeklődök, hogy ezt megmérted ?
Arra is kíváncsi lennék hogy az ELMŰ-nél is a könyvespolcon van-e a rúter, mert te voltál a szakértőjuk ? Tudjuk, hogy a rack szekrény az csak azért van hogy a szomszédoknak menőzni lehessen vele. Nyilván az ápdéteket is tilos feltelepíteni, mert azt is megmondtad, pont mint minden mást is.
De rühellem ezt a hozzászólást, pont olyan mint a "kis pénz kis foci".
Mégis hol a farkamban tart ez az ország? Aki ért bármihez is egy kicsit és akar is dolgozni annak van munkája. A többi meg fórumokon írogatja a faszságait és szidja az oktatást, a HR-eseket, a lenyúlós vállalkozókat.
Ha változást akarsz csinálj a környezetedben először.
"Ehhez viszont az kell hogy a legközelebbi főelosztótól sk is vállalja be a hálózat átalakítást. Vagy maga saját költségén vagy kivárja a szolgáltatót."
Ez igen durva pénzbe kerülne. Ennél valószínűleg olcsóbb és biztosan egyszerűbb, ha igényel 3x50 ampert és abból kettőt egyszerűen nem használ :)
Ne gondolkozz, ne kételkedj, csak hajts fejet a hatalmasságok előtt.
Ez az ideális állampolgári hozzáállás, minden politikus álma :)
Ezért tart itt ez az ország.
"ezt látta célszerűnek, mert ennyit látatlanban, külön munkaóra igény nélkül tudja adni, bárhol-bármikor és ezután nem kell minden érdeklődő esetén külön-külön eljárni..."
- a számítógép kidobja egy milliomod másodperc alatt, hogy az új házat a három közül melyik fázisra kell rákötni
- az áramszolgáltató embere az oszlopon 5 másodperc alatt megállapítja, hogy melyik drótba van pont az a fázis
Hol van az általad említett "külön munkaóra igény"?
Ezt még nem volt: Ragasztópisztolyba létezik szürke színű töltelék is. A forró trutymóval töltsd fel síkba a lyuk szélét (hahol túl magas lett, egyszerűen levágod síkba kihűlés után) és amikor már jó a lyukméret, akkor szereld be a dugaljakat.
Most az a lényeg, hogy kész és elég jó legyen a méregdrága csempészés után, vagy rágányolsz még jobban? Vedd meg a legkisebb zacskóval, csináld meg és felejtsd el utána egy életre.
Gipszet csak azért nem javasoltam, (van szürke is) mert nem egészen látom, hogy mennyire lóg ki, mennyire nagy a lyuk körben. De az is megtenné, viszont nem mekkelek módra homokkal keverve, hanem csak kopaszon, magában, előnedvesített falra.
Ahogyan elnézem a Manhattan szürke fugázó pont megfelelne ide.
A csemperagasztó viszont tényleg annyival jobb lenne, hogy az megkötés után annyira sem szívja a vizet, mint a cement. Viszont ide olyan kevés kéne, hogy azt meg nem érdemes venni, mert a legkisebb is sokszorosa annak, ami oda kell a kijavításhoz. Szerezni kéne...
gyémántossal 2 lyuk a két végére, majd flexxel összeköti a kivágást. De eleve ott van elbaszva a dolog, hogy bent van a doboz, jó mélyen. Nincs ehhez kiemelőkeret? Egyáltalán be fognak érni a konnektor körmei?
Vegyél flexibilis csemperagasztót, keverd jó sűrűre, de egyszerre csak keveset! Sprickold meg a csempét és töltsd fel úgy, hogy alul felpakolod, hagyod meghúzni. Aztán tovább pakolod, körbe. A síkot pedig lehúzod. Több rétegben kell csinálni, mert össze fog húzódni a csemperagasztó. A végén jó lesz és szürke, mint a fal.
Éppen szürke modellgipsszel is fel lehet tölteni, az sokkal gyorsabb, majd a gipszet ceruzával beszínezed, ha szükséges. :) Ne röhögjetek, ha gányolás, legyen alapos.
Régebben lehetett kapni a kapcsolók/konnektorok köré falvédőt, hogy ne tapperolják össze a falat amikor sötétben keresik a kapcsolót. Nem volt sokkal nagyobb mint a keret, és az alá ment be. Nincs valami ilyesmi manapság, lehet az is megoldás lenne ha létezik designos belőle.
Én körkivágóval, minden doboznak megcsinálom az ívet és nagyon figyelek, ha lap váltás van akkor tökéletesen sík legyen és a keret nem fog elállni. Ha igazítani kell akkor fúróba fogott csaposkővel megigazítom.
1. van a csatlakozás ami most is 32A összteljesítményig nem kell fizetni a felett kell 1A-ként fizetni. Az hogy hogy jön össze ez a 32A más tészta de ez is csatlakozási pontonként, ha van nappali 32A és kérnek melléje vezéreltet 16A meg még klímának H tarifát 25A akkor ez 3F beadott igény esetén sem kérnek hálózat fejlesztést.
2. a szolgáltatói üzletszabályzat amiben meghatározzák hogy xA esetén a felett 1F és vagy 3F kor kell villamos tervezővel tervet csinálni. Általában 3x32A ig nem kérnek tervezést az EON ezt felemelte 3x40A-re, de ELMU EMÁSZ és a többi maradt 3x32A-ren.
3. a fogyasztó dönthet úgy hogy neki 80A kell egy fázison megtervezteti és ezt hagyatja jóvá. Ehhez viszont az kell hogy a legközelebbi főelosztótól sk is vállalja be a hálózat átalakítást. Vagy maga saját költségén vagy kivárja a szolgáltatót.
Be vannak szarva hogy egyszer valaki komolyan meghekkeli az infrastrukturat. DOS-os meg 1000 éves mainframe rendszerek vezerlik az ellatast, egy igazi őskövület szar az egész...
(az megvan hogy az atomrakétákat 8"-os floppyval kell indítani ?)
USA-ban is, elhiheted. Ocsmány kóbura ott is az egész, és hogy jó legyen legalább 20 féle feszültségszint/aljzat kombináció is van.
De Elek örülne ott, 50A jön be a házakhoz 2x120V split phase-en. Azaz 240V 50A rendelkezésre áll. Persze villannyal fűtenek sok helyen, nyáron meg hűtenek mint egy állat.
Azt az ócska hálózatot mifelénk folyamatosan modernizálják, most cserélték ki a 20kV-os rendszert új tartókkal, vezetékkel-tokkal vonóval együtt pedig a régi se egy szakadozó fos volt. Gondolom nagyobb lett a keresztmetszet, nem csak unalomból reszelték.
Ja, az ok, csak az USA-ban meg a gerinc fekszik le, nyaron hetente. Volt kollégám, aki New Jersey-ben akkora dizel aggregátort vett, hogy egy kerületet el tudott volna látni budapesten... :)
Azert nem annyira ocska ez a halozat. Erdemes korulnezni a "fejlett" USA-ban, hogy ott mennyire franko a halozat... (mondjuk vagy 50 evvel oregebb mint az atlag europai, es pontosan annyival regebben nem koltottek ra egy fillert (bocsanat, centet) sem, ha nem volt muszaj)
Valószínűleg nem kapnánk indoklást, azt mégsem mondhatják, hogy "lusták vagyunk azzal foglalkozni, hogy melyik fázisra hány családi ház van rákötve, sokkal kényelmesebb nekünk egyszerűen betiltani az aszimmetrikus igényléseket" :)
Pontosan határoztad meg magadat: "köztudottan hülye vagyok" Szerinted, ha 3 fázis közül egyet 40A-rel terhelnek, az nem aszimmetrikus terhelés?
A szolgáltató kínálatát megszabja - a törvényi előírás
- a saját döntése
A 40 Amper a saját döntése és kész.
Az ésszerűnek tűnő indok lehet pl. az is, hogy - ezt látta célszerűnek, mert ennyit látatlanban, külön munkaóra igény nélkül tudja adni, bárhol-bármikor és ezután - nem kell minden érdeklődő esetén külön-külön eljárni...
Ráadásul a nem a "nappali" árammal fűtők és vízmelegítők esetén esetén elég is kb. minden esetben.
----------
A spéci esetek leginkább csak azok, akik a napelemes napáram mostani szaldó elszámolása okán a "nappali" tarifáról akarnak fűteni és vizet melegíteni.
A tiéd is szép találat, ha jól elolvasod a régiben pedig az volt benne hogy fázisonként 32A alatt köteles megadni, felette helyszíni szemle (és azzal indokol amivel akar).
Te is a kisebb ellenállás felé mész és nem akarod szopatni magad, nem? Vagy saját logikáddal gondolkozva mondja azt, hogy lehet asszimetrikus a bármi is, csak +2millió?
"Egyfázisú csatlakozás esetén legfeljebb 40 A névleges áramerősségű kismegszakító igényelhető."
Szép találat :)
Ezek szerint augusztus óta az Észak-Dunántúlon az áramszolgáltató már a céges üzletszabályztatra hivatkozva is lerázhatja az ügyfeleit, ha azok 1x40-nél több ampert mernének igényelni.
Érdekes lenne megtudni, hogy mi a hivatalos indoklás, vajon miért került ez a mondat a szabályzatba augusztusban (előtte nem volt benne). Valószínűleg nem kapnánk indoklást, azt mégsem mondhatják, hogy "lusták vagyunk azzal foglalkozni, hogy melyik fázisra hány családi ház van rákötve, sokkal kényelmesebb nekünk egyszerűen betiltani az aszimmetrikus igényléseket" :)
Korrekt és érthető összefoglaló, köszi szépen! Holnap lebontom a kapcsolót és megnézem mit hova kapcsol pontosan.
Ha a "hangsúlyosabban" szó alatt pedig azt érted, hogy aekis elküldött anyámhoz, akkor egyetértek :) de hát úgy tartják, hogy a stílus maga az ember :)
Nagyjából azt akarták itt neked leírni, hogy ha a FI relé leoldott, akkor áram folyt az összeérintett vezetékek között. Ha a vezeték útjába szerelt kétpólusú kapcsoló mind a fázis, mind a nulla vezetőt megszakítaná, akkor képtelenség, hogy a vezetékekben feszültség legyen, tehát a FI relé nem tudna leoldani, bármely vezetékeket érinted össze.
Tehát vagy a FI relé leoldásának semmi köze a te közbeavatkozásodhoz, vagy mégse úgy vannak kötve a vezetékek, ahogyan te gondolod.
Erre írták már kicsit hangsúlyosabban, hogy semmit sem szabad feltételezni, hanem mindent ki kell mérni.
Semmi akadálya annak, hogy egy kapcsoló egy aljzatot kapcsoljon, ha a kapcsoló képes az aljzat maximális áramát megszakítani. Az eloszó/hosszabbító cuccokkal nekem is ellenérzésem van.
Én is lámpának szeretném, csak ledszalagnak, aminek a trafója a dugaljban van, így ez tűnt a legkulturáltabb megoldásnak, és korábban is láttam olyat, hogy egy kapcsoló egy konnektort kapcsol.
Kezdésnek a felső porcelán őstulok helyett felrakatsz egy kiselosztó dobozt. Amiben kialakítod a szükséges áramköröket. (gondolom máshol nincs automata/bizosíték a házban és csak ez van ?)
Kell bele - egy zöldsárga sín/elosztó (PE vagy "földelés") - egy kék sín/elosztó (NULLA)
Aztán a feketét is olosztod a ház eddigi cuccainak és a sütőnek, de saját kismegszakító automatákkal. - egy 25 Amperes kismegszakító a mostani porcelán helyett a háznak, erről megy tovább ami eddig is. - egy 13 vagy 16 Amperes a sütőnek és ezt elviszed a 3 eres duplaszigetelésű kábellel a sütőig
Illene még oda egy FI relé (ÁVK azaz áramvédő kapcsoló vagy RCD néven is említik) azaz egy elétvedelmi lekapcsoló automata is.
Ennél is pl. egy új sütő+fözőlap lett hasonlóan egy külön kábelzéssel bekötve. (igaz ez speciel 3 fázisú megoldás, de az most mindegy, hasonló megoldás kell neked is)
Szóval, bízd egy villanyszerelőre. Anyag 8-10 eFt körül, plusz a kábel, plusz a munkadíj. (plusz a FI relé, ha felrakatod, ami igencsak ésszerű lenne)
Egyrészt ha elfenekelést szeretnék, majd felhívom anyukámat.
Másrészt szerintem pár részlet fölött elsiklottál, amelyek szerint elvileg a nulla és a fázis is meg volt szakítva.
Harmadrészt az elosztó falra szerelhető, szétszedhető elosztó, saját vezeték és villásdugó nélkül, tehát szerintem pont arra való, hogy szabadon álló vezetékre kössem. De kérlek javíts ki, ha tévedek.
Akkor arról felejtsd el a hosszabbítósdit, az a vezeték egy lámpának lett odavezetve a villanykapcsolóról. Ne gányold át a kapcsolónál, ha már a relé leoldására ennyire meglepődsz.
Aztán nem mértem rá anno, csak cseréltem a kapcsolót. Lehet hogy nem is kétpólusú, hanem két külön pár, egyik a neon, másik a szabadon álló vezeték fázisa?
A kismegszakító 1 pólusú. Viszont van egy sima lámpakapcsoló a falon, ami ezt a vezetéket (meg a mosogató fölötti neont) kapcsolja. Na az a lámpakapcsoló a kétpólusú emlékeim szerint.
Szent meggyőződésem volt, hogy a kapcsoló viszont 2 pólusú tehát a nullát is szakítja, de aztán lehet hogy tévedek. Vagy ez is ilyen össze-vissza kötözés? :)
Egy időben szereltek így, az ÁVK-t a tulaj rakatta be a méretlen oldalra, így védve volt a nappali, és vezérelt egyaránt. Múltkor egy NDK tipussal találkoztam szintén 100mA-es volt, és még müködtt is.
Attól, hogy a nullát(kék) összerérintetted a védővezetővel(zöld-sárga) és folyt rajta akkora áram amitől kioldott a FI. A kismegszakítóval csak a fázist kapcsoltad le, és nálunk nem divat a nullabontós kismegszakító ami ilyenkor a kör nulláját is bontja. Túl hamar kiderülne, hogy a nullát össze-vissza kötözgették ;-)
Én is így gondoltam, majd elolvastam a szerződést meg beszéltem a kirendeltségen egy mókussal.
pl.
Javaslat: Tegyél az óra elé levezetőt amit majd leplombálnak, hogy megvédd a szolgálató tulajdonát.
Probléma: Ha a betét cserés pénzért jönnek plombát bontani, Te kicseréled a saját pénzeden vett betétet, Ők visszaplombálják.
Megoldás: Utána tettem. A Ficek nevetett és azt mondta, ez az észszerű Ő is így csinálta, az órát meg a szolgáltató köteles cserélni, még valami időhatár is van.
3 hónapja költöztem új lakásba (2009-ben épült a társasház), és a konyhabútor bővítésekor találtunk egy szabadon álló villanyvezetéket. Fázisceruzával megtaláltuk melyik kapcsoló kapcsolja és az melyik kismegszakítóhoz tartozik.
Lenyomtam a kapcsolót (ami kétpólusú), lenyomtam a kismegszakítót, multimeterrel ellenőriztem, hogy nincs feszültség a vezetékekben.
Aztán egy elosztót szerettem volna szerelni a kábel végére. Bekötöttem az elosztóra a fázis (barna) és a föld (zöld-sárga) vezetékeket, majd kicsit matattam és egyszercsak levert a Fi relé. Ütést nem éreztem. A blankolt kávelek végére tettem csokit, visszanyomtam a Fi-t meg a lenyomott kismegszakítót, felkapcsoltam a kapcsolót ami ezt e vezetéket (is) szakítja, így minden üzemel, ami eddig üzemelt. Még nem történt ilyen, mióta itt lakom.
Személyes véleményem, hogy jobb az óra után a nem plombált szakaszra tenni túlfeszültség levezetőt, FI relét...stb., mert hiba esetén nem kell jó pénzért a szolgáltató, hogy plombát bontson, egy betét cseréért...
Csak a sűtő rész lesz rákötve? Hány Wattos a sütő?
Hány méter lesz a vezeték nyomvonal teljes hossza?
---
Látatlanban csak a sütőnek (azaz főzőlapok és más cuccok nélkül) a 3x2,5 mm2 jó eséllyel megfelel. (rövid vezeték esetén esetleg lehet vékonyabb is, a nagyon hosszú vezték pedig inkább vastagabb)
Egy 13 vagy 16 Amperes kismegszakító is illik neki. HA a ház betápja erősebb ettől akkor pláne, sőt akkor úgymond kötelező is. (a 2 polusú leválasztás se ártana)
Villanysütőhöz vezetéket szeretnék vinni a villanyóra dobozból a kérdésem hogyan kivitelezhető 1fázis van régi építésű házról van szó.milyen vastag vezeték kell mik kellenek hozzá még?
Általában 500V-osak a betétek, ezeket kapcsolgatja egy feszültségválasztó herkentyű automatán sorban-párhuzamosan attól függően mekkrora tartományban üzemel éppen.
Javítottam pár ilyen feszültségkiválasztó áramkört.
Lehet többféle névleges feszültségű, DC, vagy többféle frekvenciájú AC, amitől nagyban el is térhetnek (motoefordulattól függ).
Mondjuk a fűtőbetétnek oly mindegy mit kap, csak eletktron legyen. Az energiaellátók (amik ebből a katyvaszból pl 3x400V-ot csinálnak pl a klíma számára) már trükkösebbek.
Hogy Atis-t--/,.?; is helyzetbe hozzam, a vasúti fűtési fővezetékre a kocsi oldalán lévő felírat 800A (erről jutott eszembe), és a fővezeték keresztmetszete 185mm2.
Most akkor mi a lúdfasz van?
Kikérem azt is egy fázison, valami mozdíthatatlan vastag vezetéken, annak biztos lenne értelme :-D
Biztos, hogy lenne értelme, majd a kecske elmagyarázza miért. Én nem nagyon érem fel szellemmel, de ő olyan okos.
Van ahol a meglévő 3 fázis 3x16 Ampere lett megszüntetve és lett kérve 1 fázison az 50 Amper (NKM volt DÉMÁSZ).
Az, hogy a "nem engedik, így szokták, stb." emberek mit godolnak a saját fejük, tapasztalatuk alapján egy dolog. Az meg egy másik dolog, hogy mindeközben hol-mikor-mit enged a szolgáltatató konkrét igény esetén. Még az is megesik, hogy némely regszerelő megtudja oldani és elintézi azt is, amit a másik/többi nem tud :-)
Többet is lehet kérni 1 fázison, csak azzal az a baj, hogy a templomba kell érte imádkozni és 1 helyre csak 1x kötik be, 1x lehet használni. De az az egy több ezer-tízezer-gigamilliárd amperes!
Én meg csupa ilyen helyen járok, bár ez a legkisebb, csak éppen kéznél van. Majd kikérjük 1 fázison a sok 100 Ampert:
Lehet képezek egy nagyobbat is. Egyik házibulis összejövésünk hirtelen nagyra nőtt, így a nappalinknál kicsit több négyzetméter és villanyosság kell hozzá. Szerencsére tudom merrefelé keresni, viszont ahol szolgáltatnak ott nem adják olcsón. Technikus srácnak mondtam a kb. 800+ Ampernyi áramigényt, aztán szeme sem rebbent. Kikérem azt is egy fázison, valami mozdíthatatlan vastag vezetéken, annak biztos lenne értelme :-D
Kecske nem merte se szóban, se írásban megkérdezni.
Értelmes embernek meg nem is jut eszébe 1 fázist és 63A-t kérni.
De a foglalkozás elérte célját. Volt valaki, aki utána nézett.
Így van kecske mindennel.
Én úgy tudom....(nem tudja sehogy), vagy be tudnád a szabványt másolni (a kurva állam nem adja ingyen) és szép lassan a "legképzettebb" tanácsadóvá válik.
Nekem is van ilyenem, ez nem sorolható. Körbe húzod a 2 szálat, a lámpáknál elvágod, csokit rá vagy vagot. Ha külön akarod kapcsolni 1-1 kapcsolót is betehetsz.
"Bárki merte-e már ÍRÁSBAN megkérdezni a szolgáltatóját, hogy kaphatna-e mondjuk 1x50A-t egy családi házra? És megtagadták-e neki ÍRÁSBAN, mégpedig nem másra, mint a fenti vezérelvre hivatkozva?
Nem arról a gyakori esetről beszélek amikor a béna balek SZÓBAN megkérdezi Telefonos Tündikétől, vagy Lekoptató Lajostól és lerázzák egy rutin mellébeszélő szöveggel, vagy a hálózati kapacitásra vagy az aktuális csillagállára hivatkozva."
Nem kell megkérdezni telefonon, tudnillik le van írva, ott a linken.
Akkor és rokkantanék olyan dolgot hogy ahova most be van simítva a vezeték ott végigvinnék egy drótot, ha van hely alul fúrnék lyukat két panel között.
Ha nincs akkor szorosan egymásmellé tenném és úgy vinném át.