A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Vki aki ismeri a catler gépeket és jár Zalaegerszeg közelében?
Hogy lehet egy adagos szűrővel szép cremat elérni esetleg megmutatná?
Dupla esetén nagyon szép cremat ad!
Jelenleg pertioli cremat használok kávé gyanánt de amikor rendeltem frissen pörkölt kávét annak pl nem lett cremaja illetve kicsit kesernyés ízű lett!
Sziasztok! Presszó gépet vennék otthonra használtan, Gaggia Classic/Rancilio Silvia/Lelit Anna kategóriában - előre is köszönöm ha valaki ajánl valamit. A Jófogás és Vatera jelenlegi kínálatát már átnéztem.
Persze, értem én, de nem, sajnos nem eladó, csak egyben. Magamból kiindulva én is csak gőzkarral venném meg. Amúgy olasz ebayen régebben láttam régi QM alkatrészeket külön eladókat. Esetleg érdemes ott szétnézni.
QM 0800 gépem kihasználatlanság miatt eladom. A képeken látható tartozékok: szűrőtartókar, gőzölőkar, gyári szimpla és duplaszűrő, utángyártott dupla, általam készített dupla (összesen 4 szűrő). A gyári állapothoz képest kapott OPV-t és a műanyag, mechanikus 3járatú gyári szelep helyett egy szolenoidot. A thermoblokkra kötöttem egy K hőelemet, amit be lehet dugni a [TM902C] occó kínai hőmérőbe, így követhető hol áll a hőmérséklet.
Akkor azért nem mértem le, mert írtad, hogy van egy Baby-d is, annak is kb. pont ugyan annyi. Most már több okból sem tudom lemérni, nincs már tuningmentes GC itthon és én pedig reggel utazom nyaralni...
A Gold Mix nekem bejött, letisztult olaszos ízvilág. Nem mellesleg viszonylag magas hőfokon (92) volt jó, így a pidet sem kellett állítgatnom, ha világosabb pörkölést kívántam meg :)
Passz, mert nem ismerem a céget. Szerintem, ha gondolod, próbáld ki a kínálatukat, habár nekem egy kicsit drágának tűnnek a szemes KV-ik, de ismétlem, ez csak az én egyedüli meglátásom, mert ránéztem azért a honlapjukra.
Nekem sajnos ebben a hirtelen jött hőségben "bedöglöttek" az itthoni KV-s tartalékaim, úgyhogy ezek xar a KV-im, asszem, mennek..., ha nem is a kukába, de a Brikkába! :-) Úgyis régen brikkáztam már. Amint pedig lesz nálam üresedés KV-ban, hát, én bizony adok fel egy szemes KV-rendelést Bélánk cégéhez Szegedre, ez már eldöntött tény.
Igen, az valóban nekem van a Quick Milltől, de amikor ezt bevallottam, akkor te azt kérdezted, hogy vajon mekkora az ideális csepptálcaméret. Ha nincs kedved bosszankodni, akkor majd én, a lényeg, hogy valaki bosszankodjon:)
Jó, amint lesz többféle kávéról képem, teszek fel. Addig is, csak a te bosszantásodra megjegyzem, hogy ennek a csepptálcája már elég nagy:) Elfér benne a hűtőcsapolás és az utólagos tisztogatás vize, és könnyen át tudom egyensúlyozni a konyhapult egyik végéről a másikra.
Bizonyára mindenki tűkön ül már, és várja, hogy írjak az új szerzeményemről, hát nem bánom. Kb 2 hete használom, vagyis még csak ismerkedünk, és eddig elég vegyes a kép. Tehát, Rancilio Betsy.
Adatok: Fém váz, műanyag takaróelemekkel, kb 2 dl-es réz bojler a főzőfejjel egybeépítve, 1100 wattos fűtőszál, ULKA szivattyú, 53 mm-es szűrőkosár, mintegy 6 kg-os össztömeg. A szűrőtartó kar röfi rendszerű, de masszív kis darab, mintegy 300 gramm. Pontosan nem tudom, mikor készült, de ma levettem a felső burkolatot, és a szivattyún egy 1994-es gyártási dátum szerepel.
Első tapasztalatok: Kezdő beavatkozásként kellett hozzá szereznem kartömítést, mert az már elhasználódott. Itt ütközött ki az egyik általános nehézség, nevezetesen az, hogy ez a gép nem a standard Rancilio-méret, már nem is gyártják, ezért nem lehet csak úgy bármit, bármikor venni hozzá.
Szerencsére találtam egy helyet Újpesten, ahol elkészítettek nekem nem túl drágán néhány kartömítést, és így már nem folyik csapolás közben a kar mellett a víz. Folyik azonban kissé a gőzölőcső akkor, amikor kávét csapolok. Gondolom, az összes tömítést jó volna kicserélni, de engem még nem zavar annyira.
A másik dolog, ami furcsa, hogy fejszelepes, vagyis a főzőfej közepén lévő csavarnak az ő közepén van egy rugó, aminek a tetején ül egy kis műanyag gomba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felfűtéskor kicsit csöpög a felsőszűrőn át, de nem vészes.
Ami több odafigyelést igényel, az az, hogy nincs benne három járatú szelep. Emiatt a kart nem szabad azonnal levenni, mert akkor szétköpi a kávézaccot. Kipróbáltam.
A gőzölőcsöve fém, és 3 lyuk van rajta. Annyira erős a gőz, és olyan sok a 3 lyuk, hogy 1 adag tejet hamarabb melegít fel, mint hogy elég levegő jutna bele. Ráadásul a gőzfolyamot nem csappal, hanem egy kar hátrahúzásával és úgy tartásával lehet indítani, ami elég nehézzé teszi a dolgot.
Ja, és végül, de nem utolsó sorban, az elkészült kávé minőségében nem érzek visszaesést a Quick Millhez képest. Hőből még sokkal többet is generál, ezért jó hosszú hűtőcsapolással kezdek. Kb 20 perc elég a teljes felmelegedéshez, utána mehet a kávézás.