A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szűrője válogatja, hogy kell-e állítani az örlőt hozzá. Az ism the single-hez nálam nem kell. Az ital valóban másabb, kicsit laposabb lesz a kávé, ami nálam egy harsány gyümis kenyainál még jó is. De hogy rossz lenne a kávé...bár minden ízlés dolga. Rossz lenne nem innám.
A szimplához meg szimpla csőr lesz a jó, vagy naked kar, dupla kifolyóval nálam sem adja jól. Azzal lesz crema igazán, ami pszihésen is dob a kávén.
"Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel. " "Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista."
Kicsit laikusként: azért lehet más oka is: egyszerűen az, hogy más beállítás kell hozzá az őrlőn, és nem akarnak változó szimpla/dupla rendelésenként állítgatni (hiszen elsőre nem mindig sikerül).
Én elsősorban azért használom a dupla szűrőt, mert azzal 1:2 körülbelüli aránynál is nekem megfelelő mennyiséget kapok. De ha épp elég egy kicsit kevesebb is, vagy csak kísérletezek egy kávéval, inkább állítgatom az őrlőt mint hogy kiöntsem a kávé felét. Az állítgatás szerintem csak annak probléma akinek olyan oldalt tekerős fokozatmentes őrlője van. De azzal nem csak a szűrők, de a kávét közötti váltás is külön szívás.
Nem feltétlenül vékonyabb a szimplában a kávépogácsa, viszont más a formája a szűrőnek és sokkal kevesebb lyuk van rajta. Nekem pont az ellenkezője az igaz annak amit írtál, azaz egy kattintással durvábbra - nem finomabbra - kell őrölni mindig a szimpla esetében.
Az egyes szűrőkosarat én sem használtam sokat, bár a régi Ranciliomhoz vettem egyet. Ráálltam arrra, ahogy lentebb is írták, hogy mindig duplát csinálok. Reggel akár egy csészébe is, délután, ha már csak egy kávét akarok inni, akkor két külön csészébe csapolok, és az egyik tartalmát kiöntöm. Pazarlás, de kényelmesebb, mint őrlőt állítani, ahogy írod is.
Az őrlési finimság biztos, hogy nem lehet ua., hiszen a kávépogácsa vékonyabb, kisebb az ellenállása. Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel.
Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista.
Akkor mire figyeljek?Gondolom az őrlési finomság ugyanaz lehet mint a duplánál,kávé mennyisége elvileg fele de amikor duplát csinálok annál meg mintha sok lenne. Tapmerelés előtt razorztok, vagy sem?
Lehet az a gond, hogy nem razorozok hanem színig töltöm a szűrőt?
Azért ez a "hajítsad ki" nagyon erős. Kétségkívül nehezebb a szimplával jó eredményt elérni, de nem lehetetlen. Az biztos, hogy nem kezdőknek való. De hogy kidobni? Eszembe nem jutna, hiszen többet használom mint a duplát.
Vki aki ismeri a catler gépeket és jár Zalaegerszeg közelében?
Hogy lehet egy adagos szűrővel szép cremat elérni esetleg megmutatná?
Dupla esetén nagyon szép cremat ad!
Jelenleg pertioli cremat használok kávé gyanánt de amikor rendeltem frissen pörkölt kávét annak pl nem lett cremaja illetve kicsit kesernyés ízű lett!
Sziasztok! Presszó gépet vennék otthonra használtan, Gaggia Classic/Rancilio Silvia/Lelit Anna kategóriában - előre is köszönöm ha valaki ajánl valamit. A Jófogás és Vatera jelenlegi kínálatát már átnéztem.
Persze, értem én, de nem, sajnos nem eladó, csak egyben. Magamból kiindulva én is csak gőzkarral venném meg. Amúgy olasz ebayen régebben láttam régi QM alkatrészeket külön eladókat. Esetleg érdemes ott szétnézni.
QM 0800 gépem kihasználatlanság miatt eladom. A képeken látható tartozékok: szűrőtartókar, gőzölőkar, gyári szimpla és duplaszűrő, utángyártott dupla, általam készített dupla (összesen 4 szűrő). A gyári állapothoz képest kapott OPV-t és a műanyag, mechanikus 3járatú gyári szelep helyett egy szolenoidot. A thermoblokkra kötöttem egy K hőelemet, amit be lehet dugni a [TM902C] occó kínai hőmérőbe, így követhető hol áll a hőmérséklet.
Akkor azért nem mértem le, mert írtad, hogy van egy Baby-d is, annak is kb. pont ugyan annyi. Most már több okból sem tudom lemérni, nincs már tuningmentes GC itthon és én pedig reggel utazom nyaralni...
A Gold Mix nekem bejött, letisztult olaszos ízvilág. Nem mellesleg viszonylag magas hőfokon (92) volt jó, így a pidet sem kellett állítgatnom, ha világosabb pörkölést kívántam meg :)