Úgynézem, hogy még senkinek sem vette észre: Badacsonytomaj - Tapolca között vágányzár van, a 187-es egy sínszállító szerelvénnyel halad jelenleg arra, valamint a 974-el a 317-es Szergej ment!
és azok a gyorsok valódi GYORSok lesznek, tehát nem a régi sebesek, ill mégrégebbi távolsági személyvonatok 4 jegyű vonatszámos, gyorsnak csúfolt reinkarnációi?
Maradi vagy! :-) Desiro klíma ügyben jobb, és jobban megfelel a mai követelményeknek, bár egy kicsit puhább üléseknek jobban örülnék és szerintem nem csak én vagyok így ezzel.
A két IC szűnik, helyettük valóban gyorsok lesznek. Szerintem ezeken a vonatokon igen nagy lesz az utasforgalom, mert nagyon jó időben közlekednek és nem kell rá pótjegy. Ha minden igaz a vonalon ütemes menetrend lesz, 3 óránként gyorsvonatok, 2 óránként személy Sv-Tapolca között. Én ennyit tudok... Teszem hozzá ez rohadtul nem biztos még...
brummanto: Nem, nincs semmi rossz tapasztalatom vele, egyszerűen nem kedvelem! :-)
M41 2305: "Tán a BZ-t jobban kedveled?" Őszintén? Igen, a Bz-t jobban kedvelem. Inkább fényképezek egy Bz-t, mint egy Desirot. Utas szemszögből nézve meg a klímán kívül szerintem nincs valami nagy külömbség. (...de az is lehet, hogy pusztán maradi vagyok, és nem akarom elfogadni az új dolgokat! :-))
A "zuhanyhíradó" szerint a téli menetrendben megszűnnek az IC-k, helyettül sima gyorsok lesznek, a 4 számjegyű vonatok pedig csak Fehérvárig járnak, ott átszállás lesz.
OFF A BVE vonatszimulátor játékhoz szeretném megépíteni a 29-es vonalat. Olyan embereket keresek, akik a vonal közelében laknak, és segítség képpen tudnának nekem állomásépületeket fotózni, amiből megépíthetem az objektumokat. Köszönöm előre is aki segít! ON
Egyik kedvencem ez a vonal, bár amióta az M40, M47, M61-es sorozatok nem járnak itt (sem), már nem a régi. Nem írtam még ide, mivel viszonylag ritkán utazom az észak-balatoni vasúton. Most sem írtam volna, ha nem lett volna egy negatív élményem. A debreceni cécó miatt már eleve késett, Fűzfőre vagy fél órás késéssel érkező záhonyi vonat peron nélküli vágányra érkezett, idősek, gyerekek, biciglisták voltak kénytelenek nagyot ugrani leszálláskor. Az egyik (kerékpárral érkező) utas erre megjegyzést tett a forgalmistának, aki erre nagy hangerővel, minősíthetetlen hangnemben válaszolt sok elképedt utas füle hallatára. Az utas szavait nem hallottam, de akármit is mondott, nem kellett volna olyan ordenáré stílusban (pl.: hova a f...omba hozzam) válaszolni, ahogy az illető vasúti dolgozó tette. Főleg az ország egyik legfrekventáltabb vasútvonalán.
Mekkora egy gusztustalan cég ez a START...! Balatonarácson (is) kocsmárost kértek fel a menetjegykiadásra. Amikor beállítottunk a kocsmába, akkor annál a pultnál lehetett jegyet venni, ahol a sört is csapolják pl. Aztán 10 perc múlva a jegyhez is hozzájutottunk, mivel a tisztelt hölgy inkább a vendéglátáshoz ért, mint a jegykiadáshoz (azt meg sem említem, hogy miközben a jegyet vágta ollóval, még azért egy üdítőt kiadott egy vendégnek). Szóval visszatérve nagynehezen sikerült megértetni vele, hogy milyen jegyekre is van szükségünk. Még szerencse, hogy késett a vonat, és így volt idő kivárni ezt az első osztályú kiszolgálást (legalábbis a menetjegykiadás címén).
Szeritem nevetséges, és döbbenetes, hogy nálunk ilyeneket is meg lehet csinálni, mert az, hogy Budapesten sok újságárusnál lehet BKV jegyet venni, az egy már megszokott tény, de hogy egy füstös kocsmában kényszerüljön az ember adott viszonylatra (és áfás számla nélkül még...) menetjegyet váltani, szerintem nevetséges. A START csak egy rohadt reklámcég, mindenféle állatágra költ, plakátokra, meg fene tudja még mire, de a kocsik őrzésére, meg tisztán tartására semmivel sem fordít többet, mint a SZESZA egykoronm, semmivel sem lett jobb semmi, csak rosszabb, amióta engedélyezték a privatizációt. Ezzel csak rúgtak a döglődő vállalaton mégegy jó nagyot. Vasutas létemre hányingerem van a sok hülye hozzánemértő managertől, akik ülnek ennek a leányvállalatnak az élén, és tömik a zsebüket, eközben pedig kontárkodnak.
Szerintem nem vagyok egyedül a véleményemmel... Üdv
Megtértem a nyaralásból.... Kedtől folyamatosan a 29-en láttam a 224-est, a "füredi TGV" is dolgozott ezerrel, hozta-vitte a renoválni való hófogókat, 3-as Desiro fogat jár kb. csütörtüktöl ( Egy kalauz állítása szerint az egyik ben döglödik a klíma,), 12 kocsival a M41 2305 - M62 325-ös párocska, csilli villi 204-es buzenyka, és a többi...
Nagy köszönet 165-nek! ;-) 224 meglett, füstölt is. + M41 2309 és M62 325 is le lett kapva. Tegnap 17:53-kor M41 2327 haladt úgy max. 5 kocsival Sv fele -> 9701 vagy valami más volt? 9701 9 kocsi szokott lenni.
Erre én is egyből gondoltam. Logikus lenne, de honnan kerítesz rá jegyvizsgálót? 9757 jv-e fordul vissza 9732-re. Mondjuk azt nem tudom, hogy egyedül vagy ketten vannak-e.
Akkor nem az lenne logikus, ha a 9757 Fehérvárig közlekedőnek lenne meghirdetve, akár gyorsítottként Csajágtól? Mi akadálya lenne? Ingyen kiadódna egy többlet vonat kurrens időpontban.
igen én is kifogtam egyszer egy ilyent 2005-ben, a 9712-esen
egyébként a 902-es hsz-ban látható képen a 9757 azért megy ilyen összeállításban, mert Csajágon a hátsó rész leakad, és visszamegy 9732-nek, az eleje rész pedig sv-menet Sz.fehérvárra, majd utána leközlekedik 9712 számon.
Na ittvagyok, csak elég instabil a számítógépem most a nyáron! :-((( Elvileg Péntekig lesz 305, majd kiderül, hogy mit vesznek elő a fűtőházból Szombaton.
A Bz+2 mellék elég a reggeli Csajág-Tapolca vonatra? Az északi partról Badacsonyba kirándulás gyakorlatilag egyetlen szóbajöhető vonata!
Jó sok éve utaztam vele Füredről Badacsonyba főszezonban, akkor a gyerekcsoportoktól úgy megtelt, hogy állóhely sem volt már. Csak az utascsereidők megnövekedése miatt lett Badacsonyig 15 p késés.
A nem-dezső helyi vonatok Bz+2 mellék (ill. vasárnaponként - nem tudom, hivatalosan-e, de praktikusan igen) a csajági ill. az esti IC-t követő Szfv-TP csak 1 mellék.
Ezt a fotóhelyet hogy lehet megközelíteni, tehát hol célszerű leszállni és onnan kb. mennyi idő gyalog az út?
Azokról a kövekről csináltad a fotót, amiről M41? És azon a deszkán lehet eljutni a partról az említett helyre?
Még két kérdés: - lehet hogy már korábban elhangzott, de megtudnátok mondani, hogy melyek a Desiros fordák? - a másik, hogy a Badacsonytomaj-Keszthely nosztalgiavonat idén gőzös vagy motorkocsis?
Én úgy tudom régebben egy horgász egyesület magánterülete volt, be is volt zárva a "hídra" nyíló kapu, de mostanság nyitva van mindig (lehet már nincs is meg) és bárki be mehet és be is megy oda. Sok horgász van, de ha csendben kerülgeted őket, akkor rád se néznek. A "híd" állapota szerintem nem olyan nagyon vészes, lassú óvatos lépésekkel kell átmenni. Csónakkal valóban többet lehet ezen a környéken kezdeni.
Nem tudom, hogy magánterület-e, de mikor fényképeztem onnan, nem szólt rám senki, és semmi gondjuk nem volt... (még én szóltam egy horgásznak, hogy vonat jön, mert a sínek között rohangált, nulla odafigyeléssel...)
"Az alagútnál lehet úgy fotózni, hogy a nap is jó irányból legyen és a balaton is benne legyen?"
Ezt tudtam összehozni, elvileg a nap végig jó, hogyha "rendesen" közlekedik. Esetleg egy láncfűrésszel megoldható, hogy jobban benne legyen a Balaton... :-)
Ha van kocsi (90650-90651) csak akkor megy, van menetrendje, de amikor sikerül akkor megy. Ált. kb. 8-9-kor indul Sv-ről és Aszófőn hamar fordul is vissza.
Elkezdtem építeni a Train Simulatorhoz a 29-es vonalat. Aki ért valamit a pályaépítéshez és van kedve besegíteni akár állomás adatokkal, objektezéssel vagy egyéb mással az írjon. Jelenleg ott tartunk, hogy van valósághű tájunk.
Mellesleg a kedd-csütörtöki tolatós milyen napszakban közlekedik? Mert ha csütörtökig helyreáll a szokásos vasúti közlekedés, akkor lemennék fotózni. Utána 3 hétig nem lesz jó. Az alagútnál lehet úgy fotózni, hogy a nap is jó irányból legyen és a balaton is benne legyen?
Én egy gumikerekű utasszállító cégnél dolgozok. Nem mondom, hogy a helyzet nálunk rózsás, de talán könnyebben emészthető. Nem akartam bántani senkit, senki munkáját becsmérelni. De sajnos egyre többen látják hozzám hasonlóan a dolgokat. És minden elismerésem, hogy ilyen "technikákkal" még üzemet lehet tartani.
Elgondolkodtató, mérlegelni kell. Szeretem a vasutat, de csak kivülről, utazni csak hobbiból. Pl majd a szabi idején az északi parton, Szergej után. De eszembe se jutna oda vonattal leutazni.
Hát nem hiszem, hogy van mozdonypazarlás, igaz elképzelhető, hogy jobb fordulókat lehetne csinálni. De én nem foglalkozok ezzel, a lényeg, hogy van téma.
Tudom ,hogy nem panasztopic de pár dolog nagyon kiborított a multhéten!!!
5 haverommal Balcsira utaztunk az esti Tihany ic vel!
3 diák jegyet megvettem az interneten! 2 felnőtt és 1 diákot a déliben akartunk venni! Sajnos a pénztáros néninek fontosabb volt az ebédszünet mint a mi normális kiszolgálásunk!
Közölte ,hogy már csak 1. osztályú jegy van a vonatra!(kérdem én kinek volt ez a hülye ötlete ,hogy nyáron a balatonra 3 azaz három kocsi ic járjon) siettünk a vonathoz ezért beletörődtünk ,hogy a társaság ketté szakad.A kiadott jegyeket se ellenőriztük csak később gondoltuk újra ,,hogy tulsokat fizettünk! a két felnőt és 1 diák helyett a hölgy volt olyan rendes és 4 felnőtt és 2 diák jegyet adott!
A következő sokk a vonaton ért ahol a helyünkön 1 kedves kis család üldögélt és közölték ,hogy ide szól a hely jegyük! Megnéztük a netes jegyeket és aszok is ugyanerre a helyre szóltak! (Ezért ki a felelős?)
Továbbá azért mentünk ic-vel ,hogy mien gyors és hűvös lesz! Nah itt se hűvös nem volt és a vonat is szinte lépésben haladt!! +40 fok az első osztályon ablakok nuku!!!
Majd én azt nem értem ,hogy miért nem lehet megoldani ,hogy az ichez is desiro legyen a személyvonat?? Minden gyor vonathoz desiro jár csak ehez az egy ichez jár füredtől a bz!!
Összegezve: 6-an kb 40 fokban legalább 15 perc késéssel utaztunk le balatonra 18000!!!!!! foorintért!! Ez felháboríttóóóóó! Ezekutánn I HATE MÁV START ZRT!!!!
Bocs mindenkitől de ezt nemtudtam magamban tartani! Nagyon felháborít a dolog!! Üdv!!
Két koradélutáni kép, még vasárnapról Balatonfüreden. Az elsőn a Balatonfüred-Budapest személyvonat várakozik. A másodikon pedig a 14:55-ös DESIRO vár arra, hogy elindulhasson Tapolcára. Késés ezen a napon szinte nem is volt.
Asszem a légkondik működéséhez kellenének.:)Nem lenne rossz, ha felújítanának még 4-5 rezsót, és úgy járnának a halbis vonatok.Sokat járnék még én is fotózni.:)
Helló! Tegnap estefelé utaztam a 9701-el. Kb +20 volt Fehérvár előtt. Nagy lendülettel, majd erős fékezéssel haladtuk meg az Sv bejáratot. Olyan jól sikerült a fékezés, hogy a váltók előtt a vonat megállt. Kérdésem: műszaki ok, vagy a topik szóhasználata szerint fakéz okozta a megállást? Előre is elnézést kérek az általam durvának tartott kifejezés hasz nálata miatt, többször nem fogom leírni, de kellene helyette egy, a fogalmat jól értelmező más szó. Üdv.
A halbik között van olyan aminek az aksi töltését nem generátor végzi hanem a fűtési fővezetékből tölti az aksit. De erre elég lenne egy rezós is - ha még van, vagy pedig olyan kocsikat tesznek be a vonatba amik generátorosak.
Na msot ismét eltűnök 3 napra! Szerdán este jelentkezem Badacsony környékéről képekkel... Ha összejön akkor lesz egy keddi Tapolcai köröm! Na mindenkinek szép fogást!
Nem,levesszük róla (forgatjuk) és a 19606 végére tesszük. Igazából értelme nem sok van,ez az idei nyár "csúcshülyesége". (Mindíg van ilyesmi a nyári menetrendben....)
Azért azt a Desiro-t nem kellene agyonsztárolni. Amikor egy kavicsdarab miatt nem csukódik rendesen az ajtó, aztán se előre, se hátra. Meg a két rész közti összhang is hatalmas néha. Eltérő fokozatban az egyik motor épp hogy ketyereg menet közben, a másik felén meg üveghang. Ha annál a szerencsétlen Bz-nél azt meg tudták csinálni, hogy a légsürítők egyszerre kapcsoljanak be, a hajtóművek egyszerre váltasanak fokozatot, akkor a XXI. század technikájánál - pláne egy egységen belül - miért nem?
A mai 975-ös már hozta a bécsi stokkot. Füreden meglestem, majd valszeg jövő héten valamikor fotózom is. Az összeállítás elég látványos: M62+M41+GYSEV Halbi+GYSEV halbi+ 7 vagy 8 BKO és BY vegyesen és ha jól láttam a végén van egy 2. osztályú IC kocsi is.
Tegnap utaztam Szentgotthárdról Desiroval Szombathelyig, majd utána Bz-vel Zalaszentivánig. Őszintén szólva eddig nem kedveltem ezt a korszerű motorvonatot, de miután erről a hűvös és - az 1 órás út alatt - kényelmesnek számító vonatról a Bz-re kellett szállni, akkor tapasztaltam meg, hogy milyen hatalmas különbség van köztük. A jó öreg "parasztexpress"-en bűz, koszos ülések, és persze rekkenő hőség fogadott...
Hát nem is erre gondoltam...Mert a By/Bhv stb kényelmesek, szeretem is iklyen szempontból. De télen inkább... Tapadni megint nem jó. Az persze más tészta, hogy ha már ezek a kocsik közöttünk vannak még, minimum üléshuzat csere kellett volna (úgy 15 évvel ezelőtt:P)
Lehet majd szenvedni azokkal a hülye desirokkal az északi parton... Lesz fekve maradás bőven. Annyira el vannak szállva tőlük... Inkább egy hagyományos mozdony vontatta IC-re szállok, mint arra a talicskára.
Bárki hallott arról valamit, hogy nyáron nem járnának az intercity-k az északi parton?
A veszprém megyei Napló tegnapi számában ezt írja:
"Balatonfüred - Tiltakoznak az északi parti települések, amiért a MÁV idén nyáron nem közlekedteti az intercity járatot. A füredi kistérség polgármesterei dr. Bóka István kistérségi alelnök vezetésével találkoztak a közlekedési vállalatok képviselőivel. Különösen a gyorsjáratok kimaradása váltott ki indulatokat.
Mint elmondta, azért tartja rendkívül elfogadhatatlannak a döntést, mert a térség közlekedési helyzetén szinte egyedüliként a vasút fejlesztése, optimális működése javíthatna.
A táji, természeti körülmények és a kialakult településszerkezet miatt itt nincs lehetőség autópálya építésére, a meglévő úthálózat bővítésére is csak nagyon szűk keretek között van mód, ezért egyértelműen a kötött pályás közlekedési rendszert kellene fejleszteni.
Ezzel szemben máig várat magára a vasút villamosítása, amit a déli parton már régen megoldottak. Ott a tó közelében vezet az autópálya, ráadásként az intercity járat mellé még egy expressz-vonatot is beállítottak a nyárra.
Az északi part turizmusa fellendülőben van, de a fejlődést megakadályozhatja az a tarthatatlan közlekedési rendszer, amelyben személyvonattal több mint három órán át tart az út Füredtől Pestig, de a gyorsnak nevezett járatokkal is 2 óra 40 perc kell hozzá - hangsúlyozta Bóka István.
A MÁV képviselői annyit ígértek, hogy továbbítják a polgármesterek kérését. Bóka István elmondta, a válasz ismeretében döntenek a további lépésekről."
Szerintem ostobaság és újságírói lustaság, hogy nem néz utána.
Azt kell mondjam, hogy amíg a jegyvizsgálók 90%-a tökéletesen alkalmatlan arra, hogy 3 nyelven tisztességesen bemondjon mindent amit kell, addig az mp3-as dolog jobb.
Mint ahogy az is pofátlanság, hogy annak idején a Tihanyból IC-t csináltak és betették mellé a Batsányit akkor előadták, hogy ez mekkora fejlődés, meg a Balaton Északi partján lévő települések és Tapolca is az IC hálózat tagja lett és ez mennyire jó. Csak abba kell belegondolni, hogy egy adott szolgáltatást épp 3x drágábban vehetek igénybe... Ez lehet simán áremelés, vagy szolgáltatás romlás kinek mi tetszik. De mi ennek örüljünk...
Elég sokat utazom EC-n Győrbe, vagy onnan haza. Sokan használják (angolul, németül is). Ha jól mondják be nekem ez sokkal jobban tetszik mint az amikor 10 percig zenélt 3 mondatért. (Pont olyan felesleges mikor a Flirt megköszöni a MÁV Start Zrt. nevében hogy a vasutat választottuk, főleg olyan helyen ahova a busz az halál lenne)
Nem szakember vagyok, hanem utas. De ezt már ideje lenne minden vasutasnak nagyon megértenie. A vágányzár nem befolyásolja, hogy halberstadtival adják ki a nemzetközi IC-t. A vágányzár nem befolyásolja, hogy nem tesznek bele kocsmát. A vágányzár nem befolyásolja, hogy Zalaszentmihály-Pacsa és Zalaszentiván között pótjegyet akartok vetetni az Ik 265-re. A vágányzár nem kellene, hogy befolyásolja, hogy az ember nehány perccel lekésse a csatlakozást, stb. Szóval a mellékelt fotón szereplő izé az nem InterCity, hanem trágyadomb, és ezt ráadásul ti komolyan is gondoljátok.
Azóta lejárt az aláfestőzene jogdíja, és nem hosszabbítottak.
Éppen ezért gyakorlatilag a MÁV-Start összes IC/EC járatán megszűnt a minőségi hangos utastájékoztatás. (Tisztelet azoknak a jv.-knek, akik bemondják, illetve angolul és németül is próbálják.) Ahelyett, hogy felvették volna zene nélkül a szövegeket....
Szerencsére vannak itt ilyen "extra szakemberek", mint Te. /Akik azt is tudják mi az hogy vágányzár./ Ha sörözni akarsz menj kocsmába, nem kötelező vonatra szállni.
Persze mert +520at nem ér az a szolgáltatás, én sem megyek azzal soha (a 975/974esekkel szoktam menni ha vonatozni kell az 9 percel megy többet mint az IC-k és mégse dobtam ki az ablakon 2 sörnyi pénzt a fülkés kocsi meg kényelmesebb, ablak is lehúzható és idióta utastájékoztató rendszer sincs)
Na majd jönnek mindjárt, hogy a bunkó pécsiek csak ne ugassanak. :) Ettől persze nem lesz igazuk. Én azt nem értem, hogy van külön fehérvári tanfolyam, hogy nekik a nagy többsége nem tud vezetni?
Akkor ne hívjuk IC-nek. Speciel én kizárólag a kocsmában kapható sör miatt szoktam IC-t igénybevenni, és fáj, hogy pont a Balatonon nem tehetem ezt meg. Sebaj, majd megyek a déli partra.
Csak annyit tennék hozzá, hogy egy személyszállító vonaton UTASOK vannak, akiknek nem biztos hogy jó érzés ha minden megállásnál leesnek a székről. Ezt ott elől is tudni kellene, és normálisan fékezni.
Nekem nem okoz problémát a megállás.Hidd el tudom mi ott elöl a dolgom.
Igaz,amit írtál előjött a probléma a fékpróbánál.Biztos ez is nagyon jól fog hangzani,de hozzá kell tenni,hogy a 9701-re(Tp.-ind 16:30)16:23 kor értem ki a géppel,mindannak ellenére,hogy gázolajvételezés(mivel a gép 974-el érkezik) után 16:15-kor kijelentkeztem a forgalomnál és fékpróba után a papírok vezetése a Vb tolató üzemmódból való átállítása stb.után elsiklottam a probléma felett.Hibáztam abban,hogy a kollégával nem közöltem a tényállást.Mivel SZOLGÁLTATÓ vagyunk próbáltam gyorsabban ténykedni,nehogy sok késéssel induljon el a vonat.
Csak annyit tennék hozzá, hogy egy személyszállító vonaton UTASOK vannak, akiknek nem biztos hogy jó érzés ha minden megállásnál leesnek a székről. Ezt ott elől is tudni kellene, és normálisan fékezni. Akiknek meg ez problémát okoz, kérje nyugodtan magát teherfordába! A szén, kő, fa, stb. nem fog reklamálni, nekik mindegy hogy áll meg a vonat.
Off-topik téma, de most mégis idetartozik: A Flirtes topikban is ment anno a vita a fékezés kapcsán. Egy páran próbálták megmagyarázni, hogy az EVM meg anyámkínja miatt kell állatul fékezni, de aztán mikor tapasztaltam ennek ellenkezőjét - azaz végig szépen fékezett a vezér Úr - akkor megnyugodtam, hogy mégse a motorvonattal van a gond.
Ez púder! Főleg, hogy most még csak 6 kocsis vonatokról van szó, majdnem üres peronokról. Aki tud vezetni az lehet, hogy a vegyes összeállítású vonatnál megizzad mire megáll szépen, de sikerül. Aki pedig fakezű az nekiáll magyarázni, hogy miért is nem tud vezetni.
Ez a két IC simán mehetne 130 forintos helyjeggyel, expresszként is.
Egyrészt azért, mert a Bpm kocsik mocskosul kényelmetlenek, másrészt meg a menetrenddel ellentétben étkezőkocsi sincs, ami szerintem az IC-hez hozzátartozik.
A MÁV számára meg azért lenne kényelmes, mert kocsihiány esetén simán lehetne halbival pótolni bármit, az Ex fogalmába még beleférne.
Teljesen igazuk van. Jelenleg 3 pár olyan vonat van ami elfogadható idő alatt ér le, ebből 2 pár IC (972/977 974/975 978/971), ez kevés. Az meg felháborító, hogy egy sima mezei gyorsított személyvonatot ami Székesfehrévárig megáll 3 helyen, majd onnan Tapolcáig (vagy Balatonfüredig) mindenhol azt gyorsvonatnak mernek nevezni. Az IC-t meg el kéne felejteni, lehetne simán Tihany Ex. és Batsányi Ex. (ez már csak IC-ként jelent meg) az olcsóbb is lenne.
Megjelenés dátuma: 2008. június 19. 04:27.00 Szerző: Győrffy Árpád
Balatonfüred - Tiltakoznak az északi parti települések, amiért a MÁV idén nyáron nem közlekedteti az intercity járatot. A füredi kistérség polgármesterei dr. Bóka István kistérségi alelnök vezetésével találkoztak a közlekedési vállalatok képviselőivel. Különösen a gyorsjáratok kimaradása váltott ki indulatokat.
Mint elmondta, azért tartja rendkívül elfogadhatatlannak a döntést, mert a térség közlekedési helyzetén szinte egyedüliként a vasút fejlesztése, optimális működése javíthatna.
A táji, természeti körülmények és a kialakult településszerkezet miatt itt nincs lehetőség autópálya építésére, a meglévő úthálózat bővítésére is csak nagyon szűk keretek között van mód, ezért egyértelműen a kötött pályás közlekedési rendszert kellene fejleszteni.
Ezzel szemben máig várat magára a vasút villamosítása, amit a déli parton már régen megoldottak. Ott a tó közelében vezet az autópálya, ráadásként az intercity járat mellé még egy expressz-vonatot is beállítottak a nyárra.
Az északi part turizmusa fellendülőben van, de a fejlődést megakadályozhatja az a tarthatatlan közlekedési rendszer, amelyben személyvonattal több mint három órán át tart az út Füredtől Pestig, de a gyorsnak nevezett járatokkal is 2 óra 40 perc kell hozzá - hangsúlyozta Bóka István.
A MÁV képviselői annyit ígértek, hogy továbbítják a polgármesterek kérését. Bóka István elmondta, a válasz ismeretében döntenek a további lépésekről.
A vonali fékpróbánál azért állt meg a vonat,mert a D12-es fékezőszelep kontrollerkarját visszalökő rugó ki volt lazulva és a kart visszalökte középállásba ezáltal mint tudjuk a fővezeték nem kap utántáplálást és mivel nem kapott megálltunk.
Nagyon jól hangzik. Természetesen az álló helyzetű fékpróbánál még mindenképp teljesen ahelyén volt, csak a dízelmotor okozta rezgéstől csavarodott ki indulásig. :-)
A Ő nevében is kikérem magamnak
Akkor mégsem a D 12 nevében kell kikérni?
egy vasútbarát ilyesforma kritikáját ne fogadjuk el
De fogadjuk el, egészen nyugodtan, főként, ha a kritika alapjául szolgáló eseményre egyértelmű magyarázatunk van.
1. Én nem ugatok, de ha nagyon szeretnéd én is alkalmazom feléd ezt a stíulust... 2. Elnézést, hogy egy fórumba beírom a véleményemet, és ez neked nem tetszik, én csupán a tényeket vázoltam fel...
Pontosítanék.Nem mindenhol úgy álltunk meg mintha falnak mennénk.Az okát pedig leírtam,hogy miért sikerült addig úgy megállni.Az e-mailt várhatod,tudományodat majd akkor mutathatod meg ha birtokodban van az arra feljogosító dokumentum.(menetigazolvány,utazásinapló stb.)Nem fogok itt elkezdeni vitatkozni,de tartom magam ahhoz,hogy ameddig nemtudja az illető mi a probléma ne dumáljon bele.
Nos.... Az gonolom eszedbe se jutott, hogy ez nem az Alföld.... És itt egy Csörgőnek olykor sok az a 10 esetenként több kocsi... Föleg amikor jön be valamelyik Tapolcai vonat be Sv.-ra és hallja az ember milyen sz@rul oldanak a kocsik. Ezek után ha még a Csörgővel is baj van akkor képzelheted.... Ja és előfordul, hogy a peronon azért döcögnek végig, mert mondjuk tömve van a vonat és az ajtóban lóg mindenki, és a mozvez nem szeretne eseményt. Én is utazok a 29-esen,de én becsülöm azt a vezért aki ott dolgozik, ha 10-ből 6x úgy áll meg, hogy falnak megy az ember, akkor bele kéne abba is gondolni, hogy lehet ez nem igazán a vezér hibája. Az én utazásaim során a vezérek 95%-a így áll meg, hogy a falnak megy az ember, de tudom milyenek a körülmények és ezért nem zavar. Inkább annak kéne örülni, hogy megáll a vonat....
Na azért egy picit álljon már meg a bicaj. Azért az ha mindenhol úgy állunk meg, hogy falnak megyünk annak semmi köze a vonalismerethez, az pedig nem érv hogy aki külsős az ne pofázzon bele. És volt hogy igenis én felkopogtam és megmondtam szemtől szembe. Volt, hogy itt a forumon írtam le Hármasbakter olvtárséhoz hasonló hsz-t, az volt a válasz, hogy nem tudom mi volt ne pofázzak bele, és különben is mutassam meg. Azóta is várom az e-mailt amibe a vonatszám és a dátum van hogy mikor és hol... (Úgy végig menni a vonalon, hogy 10 esetből 6x jóval előbb fékeznek, aztán oldani kell mert különben a pusztába állna meg a vonat, majd gurulunk végig a peron mellett és utolsó pillanatban úgy megállni mintha falnak menne az ember az gáz.) Mindig el van magyarázva hogy ki a hülye és miért is és azt nem úgy kell.
Elnézést ha a megfogalmazásom kicsit erős volt(gondolok itt az "ugatni"-ra).Ezen hozzászólásod korrekt volt,és jobban tetszett az előzőnél,mivel benne foglaltatik,hogy a "körülmények ismerete nélkül" írtad amit írtál.Igazságod van abban,hogy Tördemicen jól látható a peron, nem is okozott volna gondot megállni rendes módon,de a kollégának jelen állás szerint igen,bár hozzá kell tennem az ő védelmében,hogy az út további része során már sikerült neki mindenhol rendesen megállni.Miután a fékezőszelepet rendbetettük véglegesen.(ugyanis Tördemicre való bejáráskor is még az a dolog állt fennt ami N.gulácson,ezért lassult meg annyira az elején,csak már nem akkora mértékben mint a vonalinál Badacsonyban aztán egy csoport tett róla,hogy legyen idő visszacsavarni rendesen a már említett rugót)Lényeg a lényeg ha ilyen megfogalmazás mellett írod le,hogy fakezű,semmi gond.
Ha technikai gond volt, az más megvilágításba helyezi a dolgokat, de mivel a vonali fékpróba után sem volt olyan a fékezés, mint amit megszoktunk, ezért nem erre gondoltam. De akkor elnézést kérek!
Eszembe sincs bántani ugyanis egy vonalismereten lévő kollégát, de az azért ilyenkor felmerül bennem (vezértől és vonaltól függetlenül), hogy jó-e a MÁV-nak (és az utasoknak) ha valaki vonalismeret nélkül vezet - ha pedig már bejárta 2-3 alkalommal a vonalat, akkor miért nem tudja, hol kell megállni?
De a konkrét esetre is visszatérve picit: Nemesgulács-Kisapáti talán nem látható jól be Tapolca felől az ív miatt (bár aki látja, hogy jobbra kanyarodik a vágány, az a peron végét is meg fogja látni), de Badacsonytördemicen a peron vége már jó messziről látható, így itt akkor is illene tudni jól megállni, ha nincs az illetőnek vonalismerete.
Persze időnként el-el fékezi magát az ember (nem vezetek, de amikor néhány alkalommal sor került rá, szerencsére nem nagyon volt gondom vele), de a körülmények ismerete nélkül és általánosítva azt mondom, hogy egy jól belátható peron mellett vonalismeret nélkül is meg lehet állni.
Más. A mobillal nem művészi képeket készítek, csak a pályaszámok megörökítése miatt fotózok vele, jegyzetelés helyett. Nem tudom, ki volt fenn a vezérállásban, ezért a nick mögött sem tudom, kit kellene sejtenem, mert Tp-n is csak annyit láttam, hogy egy embernél többen tartózkodnak odafenn, és éppen hátrafelé is fordultak, Tördemicen meg nem is lehet alulról igazán látni, meg aztán nem is néztem, ki van fent.
Minden tiszteletem a vérbeli vasutasoké, nem is akartam én igazán senkit megbántani, mindössze csak annyit jegyeztem meg, hogy fakezű lehetett az illető. De akinek nem inge, ne vegye magára, én sem támadásnak szántam - csak olyan megjegyzésféle volt, mint az, hogy tegnap a franciák falábúak voltak. Nyilván attól még mindegyik egytől-egyik jó focista!
Az utóbbi két hozzászólásban az a legszebb,hogy a két úriember nekiáll ugatni anélkül,hogy tudná a dolgok valódi okát.Először is marslakó úr hozzászólására reagálva:
A vonali fékpróbánál azért állt meg a vonat,mert a D12-es fékezőszelep kontrollerkarját visszalökő rugó ki volt lazulva és a kart visszalökte középállásba ezáltal mint tudjuk a fővezeték nem kap utántáplálást és mivel nem kapott megálltunk.Ha észrevette volna N.gulácson emiatt indultunk később,mert vissza kellett csavarni a helyére.Mielőtt kritizálná valaki fékezési tudományát,gondoljon bele,hogy Ön hogyan állna meg egy 288 tonnás vonattal szinte 0 vonalismerettel(a kolléga épp azon volt)A Ő nevében is kikérem magamnak az ilyen minősítéseket,főleg úgy ha nem tudjuk miről van szó.Persze elfogadom,ha bemutatja a fékezési tudományát és minden megállóban vérprofin egy fékezésből és elsimulva fog megállni,de ha jól tévedek ez nem fog összejönni,mert Ön nem mozdonyvezető.Feltételezem ettől még a kisujjában van a fékezés.Szállítottam már haza elégszer,legközelebb ha valami nem tetszik tessék megkopogtatni a mozdony oldalát és ott szemtől szemben elmondani,és nem ide írogatni.Remélem a fotó azért sikerült még ha telefonos is volt.Megjegyzem semmi bajom a vasútbarátokkal és az ide írogatókkal,de könyörgöm maradjanak a fotózásnál.
ukkel úr hozzászólására reagálva:
Azthiszem az előző reagálásomban leírtam mindent,tehát nem valami jöttment vezette a mozdonyt.
Nagy általánosságban írva:
Sokszor lehet itt olyan hozzászólásokat olvasni,hogy pl.azért késünk mert nem tudunk 12 kocsival fékezni,meg hasonló jókat.Egy kollégától az ember elfogadja a kritikát,főleg ha egy tapasztalt mindent megélt vezérről van szó.De engedtessék meg(és ezt irhatom minden kollégám nevében),hogy egy vasútbarát ilyesforma kritikáját ne fogadjuk el,hisz azt sem tudja miről írogat ide sokszor.
A tegnapi 9701 vezére is fakezű volt. A vonali fékpróba teljes megállással sikerült, aztán Gulácson meg Tördemicen is párszáz métert csigatempóban tett meg a vonat, mielőtt megállt volna, mert elfékezte magát...
Jéé, tényleg! Most nézem...tegnap biztos megfájdult a szemem a 2183-as videózása közben! :PP Maradjunk m62-nél, bár egyformán szeretem mindeggyik gépet! :-)
A 29-esen a sok késés egyik kiváltó oka,a szűkös mozdonyforduló idő (spórolás miatt). 9705 érk.13:15 gép fordul 974-re ind 13:30,9701 érk. 19:20 gép fordul 9708 -ra ind 19:30 (este is emiatt +25). A másik gond,hogy a csörgőknek a 10 kocsi már nagy falat (még a remotoknak is!),ehhez jön még az utasforgalom is,sajnos idén sem lesz jobb a helyzet..... Ja,és még egy dolog,az néhány IC is odavág a többieknek,mivel annak aztán mennie kell még akkor is ha kapna néhány percet a késett kevésbé fontosabb vonat miatt. (Néhány "bátrabb szolgálattevő" beválalja de ha lebuknak......)
Az elmúlt napokban többször utaztam én magam is, illetve vittem/hoztam embereket az állomásra. Egy vonat sem volt még csak megközelítően sem pontos. + 15 minimum.
Évek óta növekszik a menetidő, de a késés állandó marad. Röhej :-(
És bár GPS-em nincs, a szelvénykövek és a stopper segítségével végzett v=s/t méréseim szerint nem mennek a vonatok a max sebességgel...
De még a 30a-n sem, Dinnyés-Sv közt tudtommal 100-as a pálya, én meg 88-at mértem gyorsítás - lassítás közt végig egyenletesen haladva, ami nagyobb eltérés, mint amit én hibázhatok.
A Fordulók 07. 02 től. M62 16909--16906 M41 94531--IC977--1972--1975--974--9701--9708 9709--9702--GM--923--9236--Gm--9128--9141 19607--9734--9735--9706--1971--9728>>9729--IC972--9602--9603--IC971 9704--9703--IC978--94538 929--920--925--9224--9223--9238 9227--90280--90281--922--8801 8802--9263--924--921--928 39219--9500--8807--8834--8833--8806 Északi(Desiró) 9730--9745--9744--9743--9748--9751 9750--9725--9714--9711 6305-6313 Bz Mot 9609--9647--9642--9657--9634--9626--39216--39223--39218--39211--9631 8649--8642--9667--9614--9261--9268 9627--9717--9716 9771--9740--9757T--9732--9645--9606--39221--9631? 9757Ef--Smenet--9712--9643--9666--9651--9668 9610--9625--Smenet--9605--38913--9656--9628--9621--9638 9629--9649--9622--9617--Smenet--9652--9614T--9661--18611!--18610!>> 18610!--9640--9620--9265--9264--9623--9648--9608 A Desiró tehát Bz! A hétvégi változásokat engedelmetekkel nem írom le, mert rengeteg van. A 06 21-07 02 időszakban is Bz lesz a Bagolyvonat(Még jó)
Jó most kezdem belátni, hogy Svrend-nek igaza van.... Az alacsonypadlós dolgokkal, jóval gyorsabban lehet itt közlekedni, (Desiro) mind a By... de majd nyáron amikor bejönnek a Halbi szerelvények... Elég kemény lesz...
Gondolom pár állomáson, ahol sok az utas tovább tart felszállni...ehhez még hozzájönnek a külömböző csoportok, stb., na meg ha biciklit kell felrakni az is plusz idő. Szerintem így összeszedhet ennyit. Azthiszem hétfőn, vagy kedden írtunk róla egyébként pár sort, a fehérvári topicban.
Ha már DESIRO a téma egyébként. Megosztott velem a Matéczné egy információt a siófoki sajtótájékoztatón miszerint van Görögországban 8 egység DESIRO. Ezeket az olimpia miatt vették, de forgalomba sem álltak mivel időközben azt a vonalat amire tervezék őket, villamosították inkább. Állítólag a 8 db DESIRO egy görög hangárban van, 0 km-rel és leszírozva, lefóliázva. Ezeket meg akarja szerezni a MÁV.
Már csak a menetrendjük miatt sem tudom elképzelni. 21:00-kor DESIRO menne Tapolcáról Keszhelyre aztán onnan 22:35-kor Székesfehérvárra a déli parton? Utána visszaindul Fehérvárról 1:28-kor és leér Keszthelyre 4:08-kor? És akkor mi lesz ott a DESIRO-val? Hogy indít reggel Fehérvár 2-2 egység DESIRO-t 4:20-kor meg 5:20-kor ha csak 1 pár szerelvény alszik fent? Szóval ez nekem zavaros így. Plusz DESIRO meg biztos nem lesz, mert ezt a 4 egységet is csak hajszál hijján tudták lehozni nyárra.
a 9652 számon futó vonat vajon miért a 9614 számú vonattal egyesítve megy Keszthely-Tapolca között? miért töröltek itt egy vonatot?
ez a tavaly nyári menetrendben is meg most évközben is 9644 számon Balatonszentgyögy-Tapolca között közlekedett. (nagyjából így: Bs ind 12:30 Tp érk:13:10)
azért elég szánalmas hogy nyáron nem lesz vonat Tapolca irányába 11:42 és 13:58 között..S..
Van nyári gépfordulóm M 62 9704---9703 M 41 94531---IC977--1972---1975--974--9701--9708 9709---9702--Gm(T--Cell)---8801 8802--923--9236--Gm--9128---9141 919---910--19605--975--19606 19607--9734--9735--9706--1971--9728 9729--IC972--IC971 16909--16906--IC978---94538 39219--9500--8807--8834--8833--8806 MÁV Északi (Desiró) 9730--9745--9744--9743--9748--9751 9750--9725--9714--9711 Cell Bz Mot 9609-9647-9642-9657-9634-9626-39231-39228-9631 9771-9740-9757T-9732-9667-9614-9261-9268 9627-9717-9716 9757--Smenet-9712 9610-9625-9645-9606-9603-9651-9668 8649-8642-9602-9605-(38913)-9656-9628-9621-9661-(19641-19648) 9640-9620-9265-9264-9623-9648-9638 9629-9649-9622-9617-Smenet-9652-9614H-9643-9666-9608 Ha tudok majd hozok még
Sőt mi beszéltük egyszer, hogy Nyáron összefutunk, és fotózunk :-) Majd mailon megbeszéljük, csakhogy ne feletsd el! :-) msn-en mikor vagy? (vasutasfiu)
Persze.... El is hiszem... Maj nyáron számolgatok.... Meg ahozképest már megkésik a +10 a gyorsok... MÁV-START-nak üzenem kicsit kéne sűríteni a járatokat!
Ez egy részlet a MÁV sajtóanyagából, amit csütörtökön tartottak Siófokon:
" A vonatba besorozott kocsik számának határt szab az érintett állomások peronhosszainak mérete, illetve a vontató mozdonyok teljesítménye is. Ezeket is figyelembe véve a Balaton déli partján maximum 12, illetve az északi parton maximum 10 kocsis szerelvényekkel tudjuk a vonatokat közlekedtetni az utas-védelmi szempontok és a menetrend szerinti közlekedés betartása érdekében."
Az egész doksi egyébként az alábbi linkeken megtalálható, ebből dolgoztak az újságírók is:
Nos itt vannak a 10-11 kocsis vonatok! Mondjuk így sem elég.... Tömve voltak ma is! És csörgősök voltak... M41 2143 +30-al jött, a 9705is megkéste a +10-et... És már jól felhúzatják a vonatokat a peron végéig... Ja és a Tihany IC Halberstadtis!
Széles vállaimat nem igazán tudom hova tenni, az 1. osztálynak mondott fülkésre hajazó rész rosszabb, mint a másod. A nagy, semmerre nem lehajtható asztal egy köpedelem... Nem lenne rossz vonat, ha - lenne benne hőlégbefúvó (hasonló, mint ami az usgyikon is van, mert ha bekapcsolják rajta, egész jó interfrigo szokott lenni némelyik pusztametró) - minden ablak nyitható lenne - kisebb karfa lenne benne.
Mert elég praktikus vonat lehetne - elég jó az 4es, illetve a kétszemélyes helyek aránya - van kerékpáros rész - max 1/4 rész a bagós
Egy kárpitos By szvsz nagyonis üdvös lenne. Egyébként azt meg lehet kérdezni, hogy ilyen fejlesztéseket, ami nem is kerülne sokba, direkt nem csinálnak? Pl a gysevnél sincs bőrülés, a Bh kocsijaik is mind kárpitosak.
By: KIsebb lépcső Ha sokáig süti a nap felforrósodik a bőrülés Jól fordul benne a levegő, Jó rugózása van... :-) És nem nyikorog amikor megáll...
Halbi: Magas lépcső... Nem mozog benne a levegő, tehát élve megsülsz... Ha megáll nyikorok. (De legalább tudod, hogy megállt)
A magas lépcső miatt én is a By-ont vállasztom, főleg úgy hogy a Balatonon elég kevés helyen van magas peron... És az a gond, hogy a késést is ez okozza, mert 3-4 perc amíg felszállnak az utasok a nap/heti cumóval a vonatra...
az északi part nyári menetrendje nem különbözik jelentősen a tavalyitól, csupán egyetlen dolog ami érdekes lehet:
a 16906 számon futó Tapolca-Nyíregyháza gyors és a 9703-as számú vonat helyet cserél, vagyis a nyíregyi 14:30-kor indul Tapolcáról, a 9703-as pedig 15:22-kor
Viszont a hírek szerint ugyebár a GYSEV is ad kocsikat a bécsi gyorshoz, tehát lesz itt sárga-zöld halbi is.:-))) Amiről szintén le tudsz majd esni. :-)))
Nekem speciel leginkább az, ami az IC-knél: a párhuzamos ülések. Gyűlölöm.
A vonat (lassan egyetlen) előnye a buszhoz, hogy van az embernek tere: nincs az orra előtt senki más, fel tud állni, ki tud menni, stb. Szükség is van erre a 3 órás menetidőknél...
Én nem ragadok a bőrhöz! :P A büdös meg belefér, engem annyira nem zavar, mert miután hazaértem úgyis leszedem magamról. :-) A hely sztem meg még mindig jobb mint a halbinál!
De lesz 8:40-es fonyódi gyors. 18702. számon és C jelzést kapott, vagyis csak hétvégén közlekedik. Bagolyvonat pedig Fonyódról indul Székesfehérvárra 2:05-kor és 3:00-kor.
Hmmm: -kényelmetlen -rohadtul meleg... (gondolom a lehúzhatatlan ablakok miatt) -kezdenek tönkrevágódni: pl. múltkor mentem ugye Siófokra, leült elém egy srác, és kiesett alóla az ülés(!)...
A By: -a halbihoz viszonyítva jóval kényelmesebb -nem sülsz ropogósra, mire a célállomásra érsz... ... Én maradok a By-nál! :-)
Ja ami kimaradt de rákérdetem a sajtótájékoztatón: nem az ÖBB adja majd a kocsikat a Bécs-Balatonfüred-Fehérvár vonathoz. A szerelvényhez a MÁV és a GYSEV felváltva adja majd a kocsikat.
Nyári menetrend: közvetlen vonat Bécs és Balatonfüred közöttJönnek a DESIRO vonatok isA magyar vasúttársaság és a vonatokat üzemeltető MÁV-START Zrt. június 5-én Siófokon, sajtótájékoztatón ismertette a június 21-én életbelépő nyári vasúti menetrendet. Újra jönnek a DESIRO motorvonatok és lesz közvetlen vonat az osztrák fővárosból mindkét partra.
Balaton Intercity néven új vonat közlekedik június 21-étől, amely a Bécs-Szombathely-Tapolca-Keszthely-Siófok-Budapest vonalon közlekedik majd. Az északi parton napi rendszerességgel gyorsvonatot állítanak be Bécs és Székesfehérvár között. Ez a vonat 13.25-kor érkezik majd Balatonfüredre és 17:30-kor lehet vele visszautazni Ausztriába. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az északi oldalon ismét közlekednek majd a népszerű DESIRO motorvonatok, és szolgálatba állnak a Németországtól vásárolt, felújított kocsik is. Ilyen kocsikból áll majd a Szombathely-Tapolca-Balatonfüred-Budapest és a Záhony-Debrecen-Budapest-Balatonfüred-Tapolca vonat is, illetve a Budapest-Balatonfüred-Budapest viszonylatra beállított 2 pár gyorsvonat is. Természetesen a már megszokott menetrend szerint közlekednek nyáron a Batsányi és Tihany intercity vonatok is. Összeségében 30%-kal több vonat jár majd mint a téli időszakban.
A siófoki sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy új vonatot állítanak forgalomba június 21-étől hétvégenként a Budapest-Siófok-Budapest vonalon, a Siófok Expresszre elkeresztelt járatot a korszerű FLIRT szerelvényekből állítják majd össze.
Csütörtökön egy megállapodás is született a MÁV és a Balatoni Szövetség között, mely szerint mostantól az állomások környékének tisztántartása, ápolása az önkormányzatok feladata lesz. A MÁV eddig alvállalkozókkal végeztette a munkát, így most az erre fordítandó összeget a Balatoni Szövetség kapta. A déli parton 40 milliót, az északi parton 33 milliót költhetnek az önkormányzatok az állomások tisztántartására.
Tavaly is láttam, hogy ment egy Bz két mellékkel Tapolcáról gépmenetben. Sokat állt Akalaiban keresztre várva 8 előtt valamikor. Igazán mehetne ez személyvonatként.
"Értesüléseim szerint nem lesznek Desiro-fordák csak 1 pár, állítólag nem tudnak kiállítani többet erre a célra."
szép is lenne, szóval ha két egység jönne akkor csak a 9750-9725-9714-9711 körre futna
én még a 9712-re leszek kíváncsi, jó lenne nem Bz lenne, pont a délelőtti csúcsban jár, csatlakozik a Miskolci fürdőshöz, szóval a Bz nem elég erre, még két mellékkel sem.
meg ha megnézitek a menetrendet, a 18órás tapolcai indulású személy után csak 21órakor van személy, legalább nyáron lehetne az 1971 számú mentesítőhöz egy 9741 számon futó személy Tapolcáról, és ez fordulna mondjuk a hajnali 9740-re.
tényleg ha már itt tartunk:9740 szerelvénye mikor közlekedik le Zánka-Köveskálra?
Főleg, hogy a remot M41-t nem 12 kocsis "gyorsokra" tervezték, amik minden körtefánál megállnak ... 12 kocsinál már M62-t küldenek a vonatra, szóval lesz mit fotózni. :P
"a máv megrendelhetne már egy "komoly tanulmányt", hogy mikor kezdődjön a nyári menetrend. Ez a junius 21 vajon kinek az agyából pattant ki? Meg fokozatosan kellene bevezetni, mondjuk május elejétől 7végén már alkalmazni, mert az utazási igény a jelek szerint nem junius 21-gyel kezdődik."
Ezzel teljesen egyetértek. Ez nem állapot, ami most van.
Sv-nek 10-es vonalra is ki kell adnia gépet. ( celli 9 napos M41-es fordában 4 nap van 29-re és kb. 4 a 10-es vonalra és 1 nap Somogyban :-) ) Vagyis 9 gép kell +(19801/19802) + bogárdi teher + bauxitvonat. Most tartósan dög 2105, 2313 és 2329 is. Ezen a héten volt, hogy 2 gép feküdt meg egyszerre 1 napon (2140, 2183) és akkor nincs nagyon mit kiadni ...
"Ha már bicigli: Tapocáról 16.30 után gyakorlatilag nincs kerékpárszállítási lehetőség Pest felé. Nyárra arra a szerencsétlen esti IC-re igazán tehetnének egy kerékpárszállító kocsit, akár egy halbisat, biztos behozná az árát!"
Csörgőből miért van hiány? Ha jól tudom a remotok is már a 2335-nél tartanak. Hová kell ennyi gép? Halbi szerintem nem lesz DESIRO helyett, azok kellenek a szombathelyi és nyíregyi gyorsokba.
Komolyra fordítva a szót: talán az lehet a megoldás, hogy néhány usgyit visszahozni Szentesről nyárra, így kiadható lenne 4 Desiro a 29-re. Az a baj, hogy ide a bz nem elég nyáron, csörgő meg nem fog jutni a betétjáratokra, örülnek, ha kitudják szolgálni a gyorsokat.
Kíváncsi vagyok, mi lesz a megoldás.
Apropó: a máv megrendelhetne már egy "komoly tanulmányt", hogy mikor kezdődjön a nyári menetrend. Ez a junius 21 vajon kinek az agyából pattant ki? Meg fokozatosan kellene bevezetni, mondjuk május elejétől 7végén már alkalmazni, mert az utazási igény a jelek szerint nem junius 21-gyel kezdődik.
Az off 8801 szerelvénye 7 halbis kocsival jár, ebből 5 (öt!) kerékpárszállító, 2 első/másodosztályú. A déli-tapolcai vonatokon meg jó esetben van 1 db, az hol az elején, hol a végén....ha meg bemondanák, hogy hol található, akkor nem kellene az állomásokon rohangálni szegény biciglistáknak, meg 5 percig állni a vonatnak. (ilyet eddig csak Révfülöpön hallottam, az ottani forgalmistát kellene klónozni egyébként is!)
Ha már bicigli: Tapocáról 16.30 után gyakorlatilag nincs kerékpárszállítási lehetőség Pest felé. Nyárra arra a szerencsétlen esti IC-re igazán tehetnének egy kerékpárszállító kocsit, akár egy halbisat, biztos behozná az árát!
Sugovica csak vasárnap van, 3 egység. Hétköznap kell az esztergomi vonalra, ettől nem lesz több kiadható. Kezd nagyon lepusztulni a Desiro állomány is, ha így halad, akkor az esztergomi vonalra sem lesz elég a hadrafogható állomány. (hibás légkondival pedig nyáron nem is lenne szabad desiro-t közlekedtetni, az több, mint emberkínzás!)
A Desiró helyett majd betesznek 3-4 kocsis halbis szerelvényt csörgővel (már ha jut csörgő), amiben lesz egy kerékpárszállító is kocsi is. EZT CSAK ÁLMODTAM!
Tavaj már hörivel járt a fürdővonat és Gyeseves Halbi kocsikkal. Kicsit más: Értesüléseim szerint nem lesznek Desiro-fordák csak 1 pár, állítólag nem tudnak kiállítani többet erre a célra.
Ehhez hasonló képet csörgővel összelehet hozni még? Szerintem Szepezdnél van és nem Rendesnél. Vagy tévedek? Remélem nem kell fát mászni meg erdőt írtani. Balaton mennyire látszódik?
Kivi leszek, hoyg milyen kocsik fognak járni ezen a viszonylaton.... Ha már fürdő vonatnál járunk.... egy kis emlék a nem olyan régi "hőskorból" : (sajna nix képem a full szerelvényről. :S:S )
Én amióta az eszemet tudom mindíg a 972-es mentünk a Balcsira, de amikor megtudtam, hogy IC-t csinálnak belölle elöntött a méreg, és kíváncsian vártam mi lessz belölle íme a tapasztalat: a 3 másod és 1 első kocsiból álló szerelvényen 1 másod osztályú kocsi fullra tömve utassal ( én csak túrista osztálynak hívom az ilyeneket...) míg a másik 2 üresen ( néhány utassal akik átpályáztak a nyomorgásból..) és persze az első osztály amin megint csak kb. 10-en lehettek... és persze a 7:00-kor induló 9702-es tapolcai személyre meg már 6:30-kor ki lehet rakni a megtelt táblát... Ennek aztán marhasok értelme volt... Kivi lennék mit vártak ettől az akciótól anno: hogy a nyugdíjas majd megveszi az IC-re a pótjegyet, meg a táborozni menő diáksereg????? Nem madárból vannak hanem Magyarból.. Ráadásul azzal, h jobban megkurtítják a nyári mentrendett még kevsebben fogják igénybe venni a 29-esen a szeméylvonatokat, inkább autóval fognak közlekedni azok akik lemennek, apropo autó: a 71-es út a nyári szezonban olyan forgalmas mint egy pest 40km-es vonzásközelében lévő fő útvonal az átkelés szinte lehetetlen rajta... Ez a kurtításos rendszer meg valahonnan kisértetiesen ismerős régebbről...