A parkban készült videók egyikén az is látszott, hogy ha komolyabban rányitnak, akkor az egyik oldali kéményen jön rendesen a füstgáz, a másikon meg semmi. Ez is arra utalhat, hogy elfosta magát az egyik turbófeltöltő
Ahogy begurult Csabára, a legelső dolog, amit észrevettem ez volt (nyilván azért is, mert a peron jóval magasabb, ezért könnyű volt a tetejét látni).
És tényleg ez a jobb oldala volt, amint körül járatták és beállt a másik végére, a bal oldalát nem is figyeltem.. ha ott álló helyzetben felpörgették volna 750-re, lehet mi is kaptunk volna olajat :D
Csak annyit kérdeztem valakitől, aki lejött a vezetőállásból (félig viccből), hogy kibírja-e egy tankkal a Nyugati-Szeged kört, azt mondta simán :D
Nem normális dolog ,hogy ott az olaj a tetején.A parkban megnéztem belülről is és a bal oldali turbó csapágy volt a bűnös ,átengedte az olajat így kijutott a kipufogón keresztül a tetőre.A rendezvény után dombóváron megjavították a hibát.De most a jobb oldali tető részen volt olajos,így nagy az esély,hogy azon az oldalon ereszt át a csapágy.Ezt egy ismerősöm mondta aki vitte a vonatot Szolnokig.Valószínű ,hogy szét lesz szedve az a turbó! Ha meg a motorból jutott olaj a tetőre akkor nagyobb baj van.
A 14D40-nél mennyire normális, hogy a tetőn (természetesen a kipufogók körül a leginkább) látható olaj van? Tegnapelőtt volt lehetőségem megcsodálni/hallgatni a 001-es Csabán, és amit legelőször észrevettem, ahogy begurult, hogy olajos a teteje. Egyértelműen olaj volt, nem korom, megfolyt cseppek..
Aztán ma láttam pár kommentet FB-on, hogy "fossa-e még az olajat?", szóval ezért kérdezem, hogy ez normális mennyiség vagy abnormális?
Egyébként ha a remot Csörgőket rendben karbantartanák, akkor nem kellene helyettük semmit sem bérelni rakás pénzekért. A téli szezonban a 2...3 kocsis vonatokra éppen kellenek ezek a gépek a csekély üzemanyagfogyasztásukkal (bár az itt ugyebár szintén nem érdekes szempont). A 36-os vonalon lassan hosszabb lesz a mozdony, mint a vonat... Ugyanez a helyzet villanyfronton is. A legújabb beszerzésű saját gépeink (480) fele dögön áll Fc-ben (ma éppen 11db), helyettük kiszolgált francia mozdonyokat magyarítunk és bérlünk, feltételezhetően nagyon olcsón. A saját nagyteljesítményű gépeinket (V63) meg emellett bérbeadjuk a RCH-nak. Ezt valószínűleg így kell csinálni, hogy végül mindenhol tiszta legyen a pénz. ;-)
"(Egy pillanatig nem volt szó SZEMÉLYVONATKORÓL!)"
Dehogynem,a túlnyomó részük személyszállítási cégnél van,ott nincs egyre sem szükség az alapvonati fordulókhoz.Tehát mind felesleg ebből a szempontból.Az operatív,havaria helyzetekre bőven elég lennének a remotok,az összes hagyományostól megszabadulhatott volna.
kicsit keress már rá, h a máv-startnak (vagy épp milyen néven fut), mi a szerepe a vasúton..
pelenkagyártás? nem
drónröptetés? nem
személyszállítás? IGEN - erre kap állami=adó támogatást.
teherszállítás? NEM, mert azt már a magánok csinálják piaci alapon. ezt az üzletágat rég eladta a RCH-nak.
a teherkocsikat "elkótyavetyélték" ócskavasáron, az M62-esek meg a nyakán maradtak. ha valaki rendel tőlük teherre mozdonyt, akkor bérbeadják. nyáron 1db tartalék áll a 29-en, révfülöpön, menteni (de nem üzemi tartalék, csak ledöglöttet menteni). ha lenne működő M41, gondolom az állna tartalékba, mert az rögtön klímát is adna a kocsiknak.
azért jött a Henschel, mert arra ráköltötték a 40 év karbantartás pénzét, amit az M41-re nem (ezért ezek elfogytak). és a Henschel ad ki áramot fűtésre/klímára, ajtóvezérlést is csinál, amit az M62 nem.
lehetett volna modernebb (pl.traxxdiesel) is, de azért gondolom látható mennyiségű pénzt kértek. az a pénz meg kell az országplakátozásra meg stadionra.
ha már hiányzik nagydiesel, akkor inkább Hercules hiányzik. a 29-re a Henschel túl nagy (főleg szezonon kívül). de tény, h könnyen gyorsul.
ha te vasútüzem alatt mindenkire gondolsz, aki a határon belül acélsíneken gurul.. ott a piac eldönti h igényli-e az M62-őt vagy nem. ez a szabad piac, ahol a pénz számít nem pedig a "szeretem az M62-őt, fusson több"
Ha minden állagban lévő üzem- és forgalomképes is lenne egyszerre a nagy vagy nagyobb szállítási csúcsok idején akkor pár cégvezető és fuvarszervező megkockáztatni egy-egy üveg pezsgőt ennek örömére.
"Erről elég komolyan szó is volt. Egy időben már készpénznek is vettük, hogy jönnek... Aztán cserélődőtt a vezérkar és mégsem jöttek. Így meg maradt a működőképes, erős dízelek hiánya."
Most akkor megint egy cégről beszélsz?Hogy van ez?
"De nem üzemképesek! Így meg kevés, ami van."
Szóval van elég szerinted is,csak üzemképesen kellene tartani őket.
"Jobb híján nem egyszer, nem 2x két Csörgő visz egy szerelvényt. "Jobb híján" -alapon."
Még nem írtad,hogy mennyi Szergejnek van fix személyvonati fordája!
"Ha valamennyi remot üzemképes lenne,akkor az összes hagyományost felszívhatná a piac."
De nem üzemképesek! Így meg kevés, ami van. Jobb híján nem egyszer, nem 2x két Csörgő visz egy szerelvényt. "Jobb híján" -alapon.
"Ráadásul ha ennyire fontos lett volna,lehetett volna Ludmillát venni vagy a DB saját berkein belül behozni."
Erről elég komolyan szó is volt. Egy időben már készpénznek is vettük, hogy jönnek... Aztán cserélődőtt a vezérkar és mégsem jöttek. Így meg maradt a működőképes, erős dízelek hiánya.