Érdekes dolgok történt a mosógépünkkel. Az üstszájnál letört egy darab műanyag. Majd a dob aljára kerülve és megperdülve kiszúrta a dob műanyag oldalát kiszúrta a lengéscsillapító dobhoz csatlakozó része alatt.
Sok érdekes írást olvasstam a fórumot. Szeretném a véleményeteket kérni, hogy mitévő legyek?
Valami ragasztóval próbálkozzak vagy műamyag hegesztéssel lehetne a lukat befoltozni?
Nektek 1 elöltöltős és egy szárítógép kéne a tetejére. Asszony ha belátná, sokkal jobban járna. Első mosás megy a szárítóba, második a teregetőre, harmadik megint a szárítóba, mire az is lefut, a második mosást le lehet szedni a szárítóról és be a gépbe aztán azt is el lehet pakolni.
A Beko nem gyárt felültöltőset, ergo nem tudsz 5 év gyári garisat venni belőle, a többi meg nem ad 1-2 évnél többet.
Nagyjából a wiccpúl és az EC gépei közül tudsz választani, esetleg még Candy.
Wiccpúl (indesitt) valahol 70 körül kezdődik, az EC gépek picit fentebb. 100-ig beleférhet még a dobpozicionáló, a maradék-idő kijelzés és az 1200-as centrifuga és a soft-eject is. (Mondjuk ezek a kényelmi extrák nem feltétlenül érnek akár 5 Ft-ot is, nézőpont és keret kérdése)
A Candy gépek minőségéről nem tudok nyilatkozni, wiccpúlunk volt, 9,5 évet bírt ki egy javítással, idén lett lecserélve az előző HGCS-vel egy Zanussira, ami eddig jól működik.
Szal ha vékony a keret akkor SZVSZ vegyél egy legolcsóbb 75-80E körüli gépet minden extra nélkül, de amúgy ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. :)))
Ja, ha nem sürgős az eset akkor várjál kicsit, újra van HGCS, november 5 és 19 között lehet leadni:
A Miele sorozatokról egyébként mit kell tudni? Engem az időzítővel ellátottak érdekelnek csak. Ahogy láttam kb. így lehetnek idő szerint: 1. függőleges panel 2. függőleges panel + világító tekerő 3. döntött panel 4. köríves panel, nagy ajtó
A köríves panelesek már a kevésbé megbízhatóak közé tartoznak?
A gazdasagtalant arra ertem, hogy elvileg ket kilot lehet betolni egy ilyen mosasra, ami 30-40 perc. Minimalisan tobb vizben 2-3 szor ennyi ruhamennyiseget lehet kimosni. Nem haromszor ennyi ido alatt, hanem hamarabb. Tehat sokkal ertelmesebb lenne egyszer megpakolni a gepet es egy rendes mosast tartani, mint haromszor belerakni valami minimalis mennyiseget (ha tobbet raksz, akkor visszakanyarodunk oda, hogy nem mosas tortenik, es tovabbra sem tudok tullendulni azon, hogy hova a banatba hajt a tatar, es miert nem kurva mindegy, hogy 40 perc vagy masfel ora alatt van meg egy mosas, ami kb. abban az esetben tudna nalam valid erv lenni, ha napi 15 orat dolgozo mittudomen topmanager az ember, aki este fel 10-kor esik haza, de ejfelkor mar alszik es ezalatt akarja mindezt elkovetni, de erre meg ugye reges regen kitalaltak az idozitett inditast -ismet egy strigula a halalmindegy meddig tart egy mosas rovatba-, szoval amellett hogy logikatlan, gazadasagtalan nem is ertem a problemat es a szandekot a 40 perces mosasra, de nem kell nekem mindent erteni... ;) ).
Kezdetnek pl. leírhatnád, hogy elől vagy felültöltős típusról van szó......
De mondjuk az is egy jó ötlet lehet, hogy a jútyúb keresőjébe beírod a típuskódot + pl. a disassembly vagy a repair kifejezést. Ha szerencséd van akkor találsz videót a konkrét típus szétszedéséről vagy hasonlóról.
Üdv. AEG Lavamat mosógépek dobját szeretném újracsapágyazni. Van e valami trükk amivel könnyebben szét tudnám szedni , esetleg oktató videókat is megnéznék . Román mosógépek dobját szedtem már szét . Ettől egy kicsit tartok .
Az én véleményem tapasztalatok alapján: magánszemélytől ne, szerelőtől/vállalkozótól ha tud adni félhivatalos minimum félév garit akkor ott nem zsákbamacskára mész. Elsősorban, csomagolás sérültet, újracsomagoltakat, vagy minimális esztétikai hibásakat néznék jó ár érték viszonyban. Mi anno így töltöttük fel az egész háztartást, nem csalódtunk.. Bár azért kerültünk pár márkát, amit nem nevesítenék.
mi szinte csak félóráson "mosunk" , max izzadságszagú cuccainkat, de max 600 ra tudom állítani a centrit. Tehát végez a mosás újra el kell inditani egy 1000 es centrit, s csak utána tudom betenni a szárítóba. Ezt a gazdaságtalan részét hogy érted, víz és/vagy áramfelvétel?
Sziasztok, mosógépet keresek, 1 emberre, semmi extra, de szeretném hogy kímélje az ingjeimet és ne maradjon mosószeres érzése a ruháknak, rendesen öblítse ki mosás után.
A családban eddig a legjobb gépünk egy "Made in Germany" AEG Lavamat volt, 1600-os centrifugával, mai napig tökéletes, nem kellett hozzányúlni 12 éve.
Most mit ajánlanátok venni? 100e körül gondolkodtam az "árukereső TOP 1" F2J5WN4W mosógépen. Az értékelések alapján elég jónak tűnik.
AEG elöltöltősöknek (L6-tól biztosan) van 3 kg, 30 fokon, 20 perc, 1200-as centris vagy 40 fok, 30 perc szintén 1200-as centris programja. Ami érdekes, hogy fel is melegíti. 3 kg-ot biztosan nem tennék bele, az már majdnem egy teljes mosásnyi mennyiség, de pár darabig vállalható, egyedül az öblítés kérdéses, mert egyet öblít, majd jön az öblítőszeres öblítés. Persze az öblítő elhagyásával ezen lehet javítani, vagy elindítod újra ezt a programot, de csak az öblítés részét. Ez 10 perc, kétszeri vízfelvétel (másodikra ugyancsak viszi az öblítőt) és marad az 1200-as centri természetesen.
Az LG-m 40 fokos ezres fugara 39 percet ir (plusz amit majd benazik ruhakiegyenlitesnel centrifuga elott), de valtozatlan velemenyem, hogy 40 perc alatt nem lehet mosni (es obliteni), hanem csak felig mosorszeres vizben ruhat logybolni par percig. Mind azt a 2 kilot, amit egy ilyen programra be lehet rakni, tehat halal ertelmetlen az egesz. Arra jo, hogy szokoevenkent egyszer, amikor az asszony toporzekol, hogy de o azt a ruhat akarja felvenni, de kozben nemsoka menni kell (es van szaritogep), gyorsan kimossa az ember az ahitott darabot, de rendszeres hasznalatra baromsag, es mocskosul gazdasagtalan is. Igy ebbol kardinalis kerdest en nem csinalnek, halal mindegy, hogy szokoevente az az egy mosas 40 perces vagy 85.
Enyémnek van 30 Minute programja, ez 30 fokon mos 800-as centri.... a centrit nem tudom állítani, de a hőfokot 30-ról 40-re igen..... 48p változik a mosás ideje..... kb. szerintem van ez a piacon és semmi más. Én is hasonlót kerestem, ezt vettem.
Így bezzeg nem reklámoznak semmit, csakparasztvakítósan. Ha nem találsz, akkor vehetsz egy tárcsás mosógépet, ez rekordidő alatt mos, igen bő vízzel amit bármivel fel tudsz melegíteni, többször is fel lehet használni. Mellé teszel egy hajdú centrifugát, 2800 a fordulatszáma.
Hogyan tudnék úgy keresni mosógépet ami max 40 perc alatti idővel tudnék minimum 40 fokon mosson, s a rövid programhoz centri állítható legyen vagy legalább 1000 1/min n dolgozzon?
Esetleg ha valakinek van ilyen jó tulajdonsággal rendelkező gépe, kérem ossza meg a tipust.
Elindítottam, megy. Ha lesz tapasztalat, írok, mert a neten csupán egy van. Ami meglepő, hogy az inverteres motor miatt nagyon halk, talán a szivattyú a legnangosabb elem.
Viszont gondolkozom, hogy azért megmentem a kis Siemensem, de ahhoz kéne egy ilyen alkatrész, ami van neten, de rohadt drága. Ha esetleg valahol elfekszik valakinek, megköszönném. A kis patentjait darálta le az érme, bepattan a helyére, de félek, hogy elrepülhet...
Köszönöm a választ! Ezt lehet javítani ? Amit leírtam a motor végébe a tengelyen az a dinamó vagy valami szabályzó ? A motor végében tengely körül van ilyen fém koszorú szerüség abból megy ki két vezeték ilyen müanyag burkolat alatt van az mi ? találtam egy képet róla , a fekete burkolat alatt arról beszélek .
Elindítottam a mosógépet ,hogy centrifugáljon ,mikor elérte a 1200 fordulatot nyiszorgó visító hangot adott ki ,majd leállt éget müanyag szagot éreztem .
Kiszedtem a motort és a végén a motornak van egy müanyag burkolat onnan jött az éget szag .
Leszedtem a müanyag burkolatot és volt benne egy összeolvadt fém szilánk nem tudom mi lehet ez van benne egy koszorú féleség és a tengely végén ilyen bakelit karika vagy nem tudom mi az és az lögyögöt a tengelyen ez valami dinamó szerüség lehet ? vagy valamit szabályoz ? Szerintem a fém szílánk az valami ék lehetet .
Ezt úgy oldottam meg hogy a tengelyre bordás végére tekertem szigetelő szalagot és azt a gyürűt rászoritottam .
Tudom hogy kokány megoldás, de nem jutott hirtelen más eszembe majd veszek alkatrészt hozzá .
Azóta müködik minden ,de a nyikorgás és a visitó hang néha hallatszik a centriné mi lehet ez ? olyan mintha szét lenne törve a csapágyház ,de a dob meg könnyen forog az ékszíj is rendben van néztem .
Lehet a motorban maradt valami?
Bocsi a hosszú írásért ,de csak így tudtam elmondani a problémát .
nekem (samsung F1043) egy db kattogós van baromira meg vagyok elégedve vele, és ha csak 5 db pólót mosok teljes mértékben leszarom mennyi vízzel mossa.
Gondolom más is így van ezzel, még akkor is kevesebb vízzel mos mint a hajdú energomat.
Analóg, változó frekvenciájú szintérzékelő jeladó a becsületes neve. Az volt a baj a kattogós szintkapcsolóval, hogy vagy kettő- három kellett belőle, vagy egy (max kettő) vízszinttel mosott a gép ha kellett, ha nem. Az ujabbak a program által definiált (akár többszáz) állapotot állítja be, így programból vezérelhető a vízmennyiség.
Egyébként nem megy sűrűbben tönkre (sőt) mint a kattogós.
Persze nincs gond, csak valóban nem olyan egyszerű hogy tekerek az állító csavaron. Igaz én csak a hagyományos nyomáskapcsolóra gondoltam, az ilyen elektronikus szarokra nem.
Mi ez? Frekvencia szintézer?
Hogy híjják ezt a frekvenciás elektronikát?
De mi volt a baj a sima nyomáskapcsolóval?
Túl jól működött vagy lehetett állítani, vagy nem szart be esetleg?
Autóban a műanyag patentokra szoktam mondani hogy mi volt a baj a csavarral? Ja túl jól működött mert nem volt vele baj.
Bizony, bizony! Tegnap volt szerelő nálam, kérdeztem, nem tud-e vhogyan beavatkozni egy kis vízszintbe. Nem, mert hibát ad. A szoftverbe meg be sem tud lépni, hogy ott átírjon vmit, bármit...
Hát én úgy csináltam hogy vettem egy nekem tetsző gépet, most szándékosan nem írok márkát, megnéztem mennyi vízzel tölti fel a mosást. Természetesen víz nélkül akart mosni......fedél letol vízszint megemelés......és láss csodát évek óta gyönyörűen mos.
Minden mostani géppel úgy kell kezdeni hazaviszed kicsomagolod és vízszint beállítás.
Én több márkával való befürdés után (cca. 15 év tapasztalata), ha most kellene gépet venni, legolcsóbb Beko vagy Candy, 50-60E Ft. Ezekre 3-5 év garancia. 3-5 évig javításra nincs anyagi gondom, utána meg bírja ameddig bírja, és csak 50-60 Ezrem bánja, nem 200-300 Ezrem és veszek egy másik ugyanilyen occsót.
Volt egy felültöltős Siemens mosógépem (T 13-35) , amit 10 év után mi küldtünk nyugdíjba, kiesett egy pénzérme az egyik ruhából, be a dob és a műanyag dob közé, s az kilukasztotta a műanyag dobot. Szóval gépvásárlás előtt álltunk. Két alternatívát láttam, veszek egy gépet, amire nagyobb garanciát adnak, mint egy év, vagy veszek egy használt Miele-t. AEG-re 1 év gari mellett most adnak 3-at, a Miele-re meg fél, 1 év garit, mivel használtak, de a két kategória egy árban van. A Miele tartósságát illetően nem volt kétségem, de ma azért már vannak pici fenntartásaim, mert jobban utánajárva, ő is minél újabb, annál több a hibalehetőség, s meglepetésemre nem a vezérlő elektronika vagy a plusz opciók, hanem pld. törnek a dobot tartó öntvények, mert ami régen vas, az most alu. Mégis, a legszimpatikuabb a Miele-t szervizelő, felújító emberek voltak, ráadásul volt, ahol azt mondták, ha elromlik a gép, a javítás idejére kapok másikat, hiába használtat vettem.
Szóval Ti hogy döntenétek?
1./ vennétek egy új, nagyobb garanciás idejű gépet, aminél azért ott van, hogy 4 év után előfordulhat, hogy 70e forint lesz a javítás, meg egyre több helyen olvasom, hogy az a+++ gépek bizony nem úgy mosnak, mint az A-s vagy A+-osok, viszont mos 100-ból kijönne...,
2./ vagy vennétek egy 5-8 éves Miele-t,ami viszont szépen mos, mert még használ elég vizet, meg a szervizelése gyorsabb, mint pld. egy AEG-nél ahol lehet, h heteket kell várni, akár még gari idő alatt is? Egy nagy hátránya van a Miele-nek, hogy ahhoz, hogy szépek is legyenek a gépek, már használtan is 100e kategória felett kell nézegetni, ahol meg már a hiba% is nagyobb arányú...
Köszi a választokat, s ha ténybeli tévedéseim lennének, nyugodtan javítsatok!
Tehát a gumigyűrűt szilikonzsírozzam be befelé is ahogy a tengelyre betolom és kifelé ahol a műanyag közepén a fém érintkező felülethez ér ugye vagy befelé nem lényeges?Én speciel ilyen szilikonzsírt vettem:http://szilor.hu/termek/szilorett-a-50g-tubusos/
Bocs még az lemaradt,hogy a műanyagot először a két füllel beakasztom a kereszttartóra és úgy nyomom be a helyére az üstházba vagy a műanyag gyűrűt benyomom a helyére először és úgy fordítom,hogy a kereszttartóba a helyére menjen a két fül mert az csak egy ponton pattan be?
Nem tudom,hogy lehetne-e egy kiegészítő kérdésem a fagor csapágy cserével kapcsolatban?Ha igen akkor az lenne,hogy az új csapágy a kereszttartóba való berakása után bekell-e kenni szilikonzsírral vagy valami mással a műanyag gyűrűt illetve a gumit amit a tengelyre húzunk?Azért kérdezem mert a régi gumin látni valami pasztaszerű maradványt illetve egy külföldi honlapon láttam a kereszttartóval együtt forgalmazott komplett csapágykészlethez adtak valami zöldes színű kenőanyagot ami egy fecskendőben található?Tehát a gumi és a fémközepű műanyaggyűrű közé kell-e kenni valamit?
Nos, kíváncsi lettem én is hogy jól emlékszem-é, a kis aqua 1000T-t nem szedtem szét de nemrég volt szétszedve annak a dobon van a kapcsolási rajza, ez huzalozási rajz.
A samsungon a hátsó lemezen kívül van valóban blokk séma rajz, viszont a vezeték színeket is feltüntetik rajta.
Nem vagyok egy nagy mosógépcsereberélgető, a józan paraszti ésszel kell gondolkodni. A következő masináknak már tartályuk se lesz, csak dobd bele az elolvadó izét. Idővel csak olyanokat lehet majd kapni és nem lesz mai szemmel "normális" mosópor-szer.
Aztán meg már semmi se lesz, mert a sulykolófa se fog működni tiszta víz hiányában.
Viszont továbbra sem értem, még annyira sem, amit a leharcolt német gépekről eredendően írtál. Azt hittem, hogy a tizen-, huszonéves Mielekre gondolsz (Novotronic, de inkább Softtronic). Azok nem tárcsásak. De az újabb WKG WKF, WKH pl. sorozatokban is öntik a cuccot rendesen...
Namost ha a egy tárcsás mosógépbe öntesz mai gépbe való mosótrutyit, nem biztos, hogy hatékony lesz a tárcsás használatija szerinti alkalmazással. Namármost ha a tárcsás hőskorából való mosószert tennél egy maiba, a hatástalanság hasonló lehet, hiszen a mai masinákvalójában akkor mosnak amikor nem csinálnak semmit, hisz a vegytrutyi dolgozik bennük, nem a fizikai suvickolás, csavarás és a sok víz.
Ezt nem tudom, hogy érted, de pl. ha az a sok leharcolt masina azért van leharcolva, mert sokkal több mosószert kapnak, akkor legyen. Hiszen azok a gépek tizenévesen is jobban működnek, mint az itteniek, amiket 3-10 év alatt többször kellett javítani vagy már meg sem érte a javításuk...
Azt elfelejtettem, hogy már kétszer csináltam ilyen mosást, mert a fél kiló trisóból most csak olyan 200-250 gr volt, alig tudtam a mosószer adagolóba betölteni (mivel szivattyúzással kezd a gép, AEG, és nem volt kedvem indulás után leállítani). Már egy Pollys mosás is volt pár hónapja.
Vegyek egy újabb fél kilót és futtassam végig? Mert ha jól tudom, a Polly, ecet, citromsav nem erre a lerakódásra jó, hanem a vízkőre.
Tényleg nem értem, mert pl. a folyékony mosószerből legkevesebb 60 ml-t ír 2-3 kg ruhára (alig szennyezett ruha, lágy víz), és én inkább 20-30 ml-t adok. A ruhák enyhén szennyezettek, de a víz garantáltan nem lágy.
Szoktam nézni a Youtube-on, hogy a német sorstársak milyen mennyiséget tesznek - itthon meg állandóan azt hallani, hogy a kinti szerek mennyivel jobbak, mennyivel kevesebb kell belőlük. Hát, azok a teli kupakok, adagolók. 150 ml mosópor. Én ha sokat rakok, akkor 50, de általában inkább csak 40 ml-t. WTF?!?
FAGOR FT-4136s mosó szárító nem szárítja meg a ruhát csak felfűti. Azt a tartályt amibe ilyenkor a hideg vizet tölti nem tölti egyáltalán, a hozzá tartozó mágnesszelep nem kap áramot. A panelen van egy kicsatoló triak ami azt a mágnesszelepet vezérli, azt holnap kicserélem, de nem tudja valaki, hogy mi a feltétele, hogy oda menjen víz? Úgy értem, hogy van e benne pl pára érzékelő (és ha van, hol), vagy abban a kondenzációs tartályban hőszenzor, vagy egyáltalán hogyan működik ez a része?
Lehet nem érzékeli, hogy párás a levegő vagy azt hiszi, hogy hideg a kondenzvíz, vagy nem tudom.
Hát, ma lefuttattam a maradék trisóval egy 95 fokos (mérve még 80 sem) progit.
Így nézett ki:
Ez egy fél éves gép, hetente 2x biztos megy 60 fokos mosás, havonta 2x 95 fokos (80).
Ugyan használunk folyékony mosószert is, de port is, talán 25%-ban, ráadásul max 2/3-át az ajánlott mennyiségeknek, és mindig kapcsolok +1 öblítést is. Ha nem kellene habzania, akkor ez sztem nagyon durva!
Ha nem vagy otthon, és késlelteted a mosást akkor jobban ki tudod használni a Bosch i-Dos funkcióját.
Akkor adagolja a mosószert amikor szükséges, nem áll a fiókban a por vagy a folyékony a gép valamely zugában, így nem képződik lerakódás.
Továbbá a Boschban van öblítés tartás opció, míg az említett LG-kben nincs!!! Viszont Bosch-nál csak egy lépésben tudsz programot rövidíteni (SpeedPerfect) ez esetben 5 kg a töltetkapacitás normál pamut esetén.
Dob ürtaltalma: Bosch 63 liter, LG 59 liter.
Megnéztem mindkét gép labortesztjét, az alapján közel egyforma a mosási, öblítési hatékonyság. A centrifugában az LG minimálisan jobban szerepelt. LG ezen típusánál F4J5TN3W voltak fűtési problémák a pamut 40 foknál.
Mindkettő csendes gép, de az 5 év garancia és a fentieket figyelembe véve inkább a Bosch.
Kedves olvtársak (rómaiak!), egy rövid összefoglaló: miután lebontottam a muzeális Whirlpool tetejét, és a fórum segítségével nagyjából kiderült, hogy min. a mágnesszelep, de inkább a vezérlés beteg, visszaépítettem az egészet, hogy addig is, amíg találok szerelőt, tudjunk mosni párat, volt egy kis lemaradás. Mivel a víz általában elkerülte az adagolófiókot, ezért kézműves ügyeskedés is kellett hozzá.
A centrifugálással is voltak bajok, néha nagyon lassan gyorsult fel, néha egyáltalán nem, és alacsony fordulaton veszettül ugrált. Miután felgyorsult, szépen megnyugodott, de addig birkózni kellett vele, akkor is, ha rendesen meg volt töltve. Ezúttal vitustánc közben csattant is egy nagyot, új irányokba kezdett rángatni, gyorsan kikapcsoltam. Az egyik rögzítőcsavarnál elrepedt a felső betonsúly, amit előzőleg csavaroztam vissza. Rögtön W124 olvtárs szavai jutottak eszembe, miszerint úgy összeszerelni, hogy működjön is, az a nem triviális (pedig ő nyilván nem pont így értette). Azt gondolnám, hogy két hatlapfejű anyát azért meg tudok húzni rendesen, de ez már soha nem fog kiderülni. Talán túlságosan meghúztam, és ezért repedt el, talán akkor is eltört volna, ha nem piszkálom, fogalmam sincs.
A kérdés már csak az, hogy van-e a használt Mielé-knek megbízható beszerzési forrása Budapesten ill. Pest megye keleti felében? A kiskőrösit már megtaláltam, ott szervízigény esetén a távolság elég nagy.
(Azok az új gépek, amikre adnak 5 év jótállást [Beko, év végéig a Bosch], egy használt Miele árfekvésében, azzal ellentétben nem tudják például az áztatást, amit mindig is hiányoltam a mosógépekből és általában alacsonyabb a maximális centrifuga-fordulatszámuk - ami tudtommal az alkatrészek méretezése miatt érdekes inkább, tehát alacsonyabb fordulaton használva tartósabb lesz a berendezés. A többi vélelmezhető, rejtett költségoptimalizáló trükkről nem is beszélve. Azzal meg nem tudok azonosulni, hogy megvegyem a legolcsóbbat, és ha tönkrement, kidobom, veszek másikat.
A felújított Mielé-vel arra számítok, hogy eleve nem lesz nagyon problémás, de ha javítani kell, az egy belátható dolog.)
Vásárlás előtt vagyok. Ketten, heti 4-5 mosás. Nincs extra koszos ruha. Viszont ami extra szokott lenni, azok az ágynemű-matrac huzatok. ezek viszont nehezek.
3 gépet néztünk ki, de nyilván nyitottak vagyunk, mint a mosógépajtó.
LG :
F2J5WN4W 95k körül
F4J5TN3W 124k körül
Bosch
WAT28660BY 160k (-10% visszajár belőle, így 144k)
Tudom, hogy elég nagy a szórás árban.
Szóval LG-k 2 év gari, Bosch most 2+3 gyári gari.
Samsungom van/volt. 7 évet ment. Nem gazdaságos javítani.
Ezek közül melyiket javasoljátok, és miért?
Esetleg mást?
Oké, tudom, hogy ne tervezzek 10 évre, de azért melyikkel járok jobban? Melyik mos szebben?
Mehet bele egy üveg 20% ecet, vagy egy liter hipó. Ami fér a mosószertartályba az oda, a többi öntsd a dobba. Tegyél bele valami rongyot aminek nem árt, vagy jó is ha fertötleníted (én régen amíg volt a kutya törölközőjét dobtam be ilyenkor).
Mindent úgy csinálok, mint eddig, ez most újdonság, amit csinál, gyanítom, valami hiba ez. A mosószertartály kivéve elindíthatom? Nem fog pofánfröcskölni a víz?
Kevesebbet tolteni, finomabban becsukni, kivenni a mososzertartalyt es ugy elinditani a programot es megnezni nem jon-e onnan is viz a mososzer bemosasakor, ahonnan nem kene.
Kérdezném a szakértőktől: van egy LG F12B8NDA7 mosógépem. azt vettem észre, hogy időnként a mosás elején (talán a mosóporral együtt?) beveszi az öblítőszert is. De nem mindíg, nem tudom, hogy csak bizonyos mosóprogramokhoz lehet-e kötni a jelenséget, még ezt ki kellene figyelnem, (ugye ?) Mit lehet tenni vele? Esetleg innen valami segítség? Bp. XV. ker
Hallgattam az előbb a gépet, centrizés során és mikor elkezd lassítani, iszonyatos nyöszörgést produkál.
Eddig arra gondoltam, hogy csapágyas, de most eszembe jutott, hogy ez a hang nyiszorgás, olyan, ahogy egy ajtó tud nyiszorogni. A csapágynak is ilyen hangja van? Nem lehet, hogy inkább a hajtószíj ad ilyen hangot?
Mindegy... vettem a közeli barkács boltban egy ugyanolyat mint amit a géphez adtak. Aztán ennyi. Azért zárom el, több szerelő azt mondta nem jó a mosógépnek ha folyamatosan megy neki a víz...
Vízbekötéshez mit javasoltok? Amit adtak a géphez gumi csövet, kb. eddig bírta, 14-15 hónap. Mindig elzárom, ha nem megy a gép... mit tegyek fel helyette? Flexit, mint amit pl. a mosdócsaptelep bekötésnél használnak? Vagy vegyek megint egy hasonló gumi csövet?
Szerintem megéri. Nekem az 5 éves Samsung mosógépet most 4. alkalommal próbálják megjavítani a kiterjesztett garancia keretében. Most épp vezérlőpanel csere van a biztosítónak beadva
Egyébként valójában van tapasztalatom Samsung téren, a telefonjaik és a TV-k elég jók.
Az egeszet, meg beszereles elott, ahol itt fekete https://www.youtube.com/watch?v=lUWj8F2XEqA (ez valami festek, de most nagyhirtelen ezt talaltam, de gondolom ez is muanyagosra kemenyedi magat, meg hoallo meg minden szar)
Nekem, barátomnak, családomnak is samsungok vannak, az enyém 11 éves régebbi, van több eco bubble, és a kettő közötti termék is, mind megy és nem volt gondja már évek óta.
Az én samsungom F1043, 11 éves az első évben cseréltem szivattyút gyári hibás volt, nem szarakodtam garival mert 2700,- ft volt a szivattyú, majd 8 évesen hajtó szíj csere, oszt ennyi. Most 11 évesen már cserés lesz a lengés csillapító.
A többiek 4-8 év közöttiek még nem kellett hozzájuk nyúlni, de én ezt a gépet addig tartom életben ameddig csak lehet, nagyon szeretem.
Az a baj, hogy azt nem tudja megmondani senki, mi várható attól a géptől amit most vásárolsz. Van egy Electrolux mosógép a családunkban ami 12 éves és soha nem kellett javítani. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy amit most veszel , az is tudni fogja ugyanezt a tartósságot. Sőt ht.gép szerelő ismerősöm pontosan az újabb Electrolux mosógépeket átkozza, mivel már nem csak hegesztett üstöt készítenek, de ráadásul még perem nélkül hegesztik, így szinte lehetetlenné téve a javítást. Egyébként a Miele -nek még jó híre van, a Samsungnak már nem annyira az AEG -ről is egyre több problémát hallok, továbbá ugyanaz vonatkozik rá mint az Electroluxra. Tehát vagy Miele ,vagy valami olcsó, aminek hosszú a garancia ideje pl:Beko 5év garival (de nem mindegyik 5év garis).
Én ha most vennék, legolcsóbb Candy 50-60E Ft, és ha tönkre megy a garancia után 1 hónappal ugyanúgy mint a márkásabb és 2-3x drágább társai, akkor nem dühöngök, hanem a márkás drágább javítási árában veszek inkább egy új Candyt megint 50ért...
Nem kell oda rozsdamentes, eleg lenne csak osszeszereles elott a dobcsillagot megkinalni egy kis epoxigyantaval. De ilyet a gyartban meg veletlen sem csinalnak, csak az, aki otthon csereli maganak es nem akar meg egyszer szopni vele.
Köszönöm a tippet, kipróbálom a citromsavat. Bár nem tudom mennyibe került, legutóbb gyógyszertárban vettem 100grammot és horror ára volt. Gondolom ide nem kell gyógyszertisztaságú anyag, és az olcsóbb.
Ahány fajta, annyi féle. Most vettem Tesco-s törlőt, de attól is nagyobb lapméretű a dm-es, csak annak már 333 Ft darabja. Viszont 100 lap van rajta, így érzésem szerint megéri.
De tudományosan még nem számoltam ki. :)))
Ja, Aldis papírtörlőből természetesen a drágábbikra gondoltam én is.
Használható a citromsav is, de samsungban véletlenül sem. Különösen a "diamond" becenévre hallgató dobmegoldás esetében: az különösen hajlamos a csillag szétrohasztására... Semelyik másik nem rohad annyira, mint az emlíytettek.
Az öblítés alapvetően sokvíz és más semmi nem kéne bele.
De hogy spóroljanak a vízzel, és nagyonsokA-s legyen a masina, vegyszerrel semlegesítik a mosótrutyit. Hogy annak ne legyen szaga, elnyomják másik vegyszerrel, de ha már szagot nyomnak el, nem jobb harmatvirászagúvá tenni? Az nem számít, hogy a virágszag tulajdonképpen a "tiszta" ruha összekoszolása, csak hát a nők szerint akkor tiszta, ha valaminek jó szaga van.
Egy teáskanálnyi ecet kizárt, hogy érezhető szagot keltene öblítés után.
Én személy szerint 20%-ost szoktam használni.
De bizonyos gépeknél a ruháknak tényleg nincs öblítő illatuk, főleg ha nagyon rövid ideig áll az utolsó öblítővízben vagy a végén +1 öblłtést csinál a gép tiszta vízzel.
Én be szoktam kapcsolni az öblítő stop opciót a program elején és hagyom kb 10 percig állni benne, vagy amíg haza nem érek. Mondjuk én tele is öntöm a gép öblłtőtartályát (100 ml) koncentrátummal.
Mindig nagyon finom és intenzłv illatúak a ruhák, pedig 1-1,5 órát töltenek a szárłtógépben.
Géptisztításra 2-3 pópozott evőkanál citromsavat javaslok, ami hatékonyan oldja a vízkövet és savként ugyanúgy hatékony a kórokozók ellen, mint az ecet. További előnye, hogy egyáltalán nincs szaga.
Az erre a célra szánt géptisztító folyadék is citromsav vizes oldata és egy kis illatosító.
Persze a szakik nem javasolják a savak (ecet, citromsav) használatát, mivel a spiáterből készült dobcsillagot erősen erodálja.
Van aki szerint a ruha öblítése azt a célt szolgálja, hogy a vegyszert (mosószert) minél jobban eltávolítsuk a ruhából. Erre vannak akik az öblítő vízbe botor módon újabb vegyszert (öblítőt) adagolnak, teljesen hasznavehetetlenné téve az öblítés funkcióját. Lehet, hogy van benne valami, én legalábbis elgondolkodtam rajta...
Rá is fér az 5 év garancia, a családban rajtam kívűl mindenki Bosch fan, és elmúlt 2-3 évben vásárolt gépek (mosó, szárító vagy mosogató) mind a garancia lejárat után döglenek be. Okozva ezzel a kis pár ezertől a több tíz ezer Ft-os javítási költségeket.
Nekem egy Bosch szeletelő és KV főzővel gyűlt meg a bajom. Vacak, ócska cuccokatr dobott a paicra a Bosch pár évig.
Irritálja a nyálkahártyámat az ecet sajnos. Nem maga a szag a probléma, azt megszoknám biztosan. Ha mosógépet is tisztítom, nagy levegő + törölközőt tartok a szám elé, ne lélegezzem be.
Legalább a lakást is tisztítja egy kicsit :) Úgy meg lehet szokni az ecetszagot, hogy észre se veszed. Engem speciel az olajszag irritál, ami a szomszédok által nyitvahagyott-szellőzősgetős bejárati ajtókon terjeng, de ennél is jobban az a k. bagószag ami nagyon büdös.
Ezek kötül a Coccolonot próbáltam. Próbáltam az ecettel intenzívebbé tenni az illatát. Akármilyen keveset raktam bele, száradás közben ecetszag terjengett a lakásban. Télen próbáltam amikor minden ajtó-ablak zátrva volt, már a lépcsőházban éreztem enyhe ecet szagot, lakásba lépve markánsabb volt.
Vélemény érdekelne egy samsung mosógépről (pl. ez az inverteres motor mit is jelent ennél a típusnál): Samsung WW70J4273MW/LE
Van egy WF1602-es gépem 7 éves, igazából egy gumicső szakadt ki, lassan csapágyazni kell, és lehet inkább veszek másikat. Eddig nekem nem volt gondom vele.
Úgy tudtam a legjobb öblítő az ecet. Annak mindenképpen aki utálja ezeket a szagos izéket. Arra nem gondolsz, hogy a szagosítással tulajdonképpen öszekoszoltad a ruhát és csak a női orrnak tűnik tisztának?
Közben csekkolgattam. A kérdés nem volt rossz, csak kissé gyorsan lett leírva. Igen a különböző dobátmérők miatt van a különbség, a 2800-as fordulatszám kerületi sebessége kis hajdúban x, a nagy mosógép bazinagy dobjában viszont y a kerületi sebesség.
Azt is hozzá kéne mérni, hogy a hajdút ítéletnapig lehetne pörgetni, amíg abba nem hagyja a csöpögést, mosógép meg gyakorlatilag csak 2-3 percig turbózik, mármint a konkrét centrizése ennyi, az előtte lévő tökörészést (ruhaigazításos tilitoli) ne számoljuk bele.
A csontszárazra centrizés hajdúval a zokni-gatya-bugyi-zsebkendő-pelenka-melós/kerti/pecásruha-konyharuha esetén nálam kifejezetten üdvözítő. Egyik sem fog látni vasalót, és rühellem széthajigálni szárítani órákra. időt és pénzt is spórol. (szárítógép nincs, majd egyszer talán esetleg)
Legjobb öblítők, amiknek tartós és intenzív az illatuk:
- Coccolino: kék valamint a kék intense, lehet illatgyöngyöt is kapni belőle, ami fokozza a hatást
- Lenor: kék és a babás fehér
- Green Emotion: Jázmin (nagyon finom, Auchanban és bijobolt-ban kapható)
- Herbow mosóparfüm: Holdfényes éj és Baba-kamilla (legalább 5-10x-es higítást szükséges alkalmazni!
Az öblítőtartályt tele szoktam önteni (cca. 100ml fér bele) és lehet hozzá adni egy mokkáskanálnyi ecetet, ami fokozza az öbltő illatát. Ha van öblítőstop funkció a mosógépen akkor érdemes 10 percig legalább hagyni az utolsó öblítőben.
Mosószerből a legjobb fehér ruhákhoz a Miele mosópor, színeshez a Miele folyékony. Esetleg Lanza Vanish kombó a fehér ruhákhoz.
Eleinte nekem is illatosabb volt. Akkor porral mostam, olcsoval, alig volt szaga. Kesobb valtottam folyekonyra, de igazan azota nincs semmilyen illata miota kapszulaval mostam. 1 dobozt probaltam csak, az illat hianya miatt terzem vissza a porra es a folyekonyra. Megis a kapszula ota nem illatosak a ruhak es nem is annyirw tisztak....
1200-nál jóval többnek. 1600-1800 akár 2000 is lehetne. Majdnem szárazan jön ki a ruha, csak ha szinte száradásig nyomatod vele, akkor vasalhatatlan. Mosthatod ki újra, egyik csoda gőzős vasaló sem lapogatja ki neked... tudom, az első albérletembe ilyen volt. A felültöltős automatának elromlott a programja, a tulaj oda hozott nekem egy ilyen Hajdú centrit... mosógépből vizes ruha ki, átpakol centribe... ha nem figyeltem rá, mennyi időt van benne, akkor vége volt a dalnak.
meglepne ha egy osregi hajdu 2800-at fordulna, de lehet, hogy tevedek.
elteres esetleg ott lehet, hogy a hajdu dobatmeroje joval kisebb, tehat egy adott mennyisegu ruha ugy van beletomve, hogy a kozepen levo ruhakban levo viznek mondjuk egy 10 centis ruha vastagsagon kellene atmennie. mig egy ujabb (joval nagyobb) dob eseteben ugyanez a ruhamennyiseg 2 centi vastagon van ratapadva a dob kulso atmerojere.
ugyhogy nyilvan ki kellene ezt probalni, de erzesem szerint nem centrifugalhat a hajdu hatekonyabban mint egy 1000 fordulatos ujabb gep.
ez világos, csak műszakilag kérdeztem, van-e olyan megoldás az egyikben-másikban, ami esetleg előnyt jelent. A hibák rendszerint a garanciaidő lejárta után jelentkeznek, csak nem mindegy, mennyivel.
Azt nem tudom, reális elvárás-e még napjainkban, hogy egy géppel úgy 10 évre tervezzek.
Hogy nálad pontosan mi csinálja azt nem tudom. A prohardver fórumban (5978-as hozzászólás) olvastam, hogy a tulaj Miele gépénél a felfüggesztő rugókkal volt baj. Az kolompolt.
Na mos mér'? Nem azok? Feszítenek ott a Márka által adott szűk blúzokban, ált leggings mellé és tűsarkú vagy balerina cipő, vastag smink, illatfelhő... aztán vannak. Mert ha vásárolni akarsz "jahj nem tudom kiírni, nem itt dolgozom, a márkát képviselem csak".... vagy komolyabb műszaki kérdésed van, csak néz. Volt olyan amelyik előkapott tábla gépet, rákeresett a neten és gyártó honlapját böngészve keresgette ki az adatokat. De a többség általában csak dísz.
Amikor 2 éve vettem elöltöltős LG-t, akármelyik üzletben érdeklődtem a gépek után, 8 általánossal rendelkezdő műszaki "eladó" és a promóter cicák is felhívták a figyelmem óvatosan kell becsukni, az adagolót, mert kilöttyen belőle az öblítő, és csak a jelzésig töltsem.
Én nem hívtam volna semmilyen szerelőt, hanem egy üveg ecettel, vagy hipóval, vagy valami mosógép tisztító cuccal (ízlés, pénzárca kérdése) üresen 90 fokon átmostam volna a gépet, hagyom kiszáradni és átörlöm a gumiiknál, kimosom a mosószer adagolót és a szűrőt kitekerem, átöblítem.
A mosógépszerelő jó eséllyel ugyanezt fogja mondani, ill. szűrőt megnézi, megállapítja nem garanciálios probléma, feltehetően user hiba. Kiszámlázza. Így jártál :(
Innen ugyan nem látszik, de konkrét hiba lehet pl, hogy túl sok öblítőt teszel a fiókba, és becsukásnál meglöttyen annyira, hogy kiszívja a gravitáció.
De lehet fészekdeformáció, vízkövesedés, szelephiba, terelőhiba, bármi...
Mindegyik hiper ezt csinálja. A metróban meg semmi akció nincs, hiána nagy a kiszerelés. Én onnan szoktam le, pedig van oda kártyám, akár 3 is... de míg régebben tényleg megérte az extra kiszerelést megvenni, ma már ugyanannyiba kerül mint a kisebb a többi üzlet láncban. Vagy ha akció is, vagy a mennyiség miatt olcsóbb, csak forintottak, amit a kerülő (üa., szabadidő, menetjegy stb) miatt még drágábbra jön ki.
Erdemes Metroban is nezni esetleg, ha van a kozelben es van bejarasa oda az embernek. En tudok mas boltban vasarolni, ahol letesitmenyuzemeltetos dolgokat is arulnak, a 30 tekercs, 3 retegu, 32(!) meteres Tork slozipapir netto 3e kornyeken van (de ez dealer ar), es jo, ennel szerintem nehez jobbat talalni. Regen a helyi kozepes Tescoban vettunk egesz jo Zewat, de leszoktak rola, mar csak 4 retegu csodakat aruljak brutal aron, meg a sajatmarkast es egyebet olcson, csak az alja meg a teteje van, a kozepet meg kihagyjak. Hogy ontopik legyek, mosoporbol is ezt csinalta a Tesco, a kis 2-3 kilos szarokat aruljak mar csak, a kedvezo aru 7-10-15 kilos mosoporokat mar nem aruljak :/
Én vidéki rokontól kaptam, az egyik pesti Rossmanban elhajtottak vele mint a magzatot. Másikban meg a kiscsaj simán lehúzta, nézte, nézte de vitte a gép. :D
Papírtörlőből az Adli 4 db-os meg a dm saját 4 db-osa.
Előtte próbáltam óriás tekercseket is, de általában annyira vékony, hogy kezet sem lehet törölni benne mosogatás után. Nem szívja a vizet akkor sem, ha 2 lapot tépek le. A kocsiba szoktam nagytekercseset venni, oda jó.
Óriási különbség van a nedvszívó képességben egyes darabok között.
Na, a Tesco-s Springforce Kitchen Towels Jumbo kéztörlő ráírt papírja szerint 500 lapos és 2 rétegű. (de ez a hullavékony összepréselt 2 réteg nekem 1 rétegnek hat, ez a fajta nálam 1 rétegűnek van minősítve) Erről a csomagolásról csak a magasságot lehet lemérni, 20,5cm, a laphosszt nem, mivel ragasztott az utolsó lap és ott a reklámcímke is. Nade kibontva: 20cm a laphossz. Tehát 500×20cm az 10000, azaz 10 méter hosszú. kb 7-800Ft/guriga, pontos árat most nem tudom.
Bontatlan csomagolásban a lila feliratú (Jumbo) 100%cellulóz, hófehér, 840gramm. A zöldfeliratos (Jumbo Eco) 100%recycled, budipapírszürke de nincs bontatlan csomagom így a súlyát se tudom megmérni.
Ár/érték arányban Zewa a legjobb. Én végig próbáltam mindent a saját márkás cuccokat is. Sz.rok. A magát prémiumnak hirdető saját márkás nagyjából ha utána számols 1,5-2x drágább mint a Zewa.
Hát papírzsepivel nincs gond, abból pennys wippy 99Ft/100db, vagyis 1Ft/db :) minden más drága arra a célra, és nemlófaxmindegy?
Kéztörlőből csak a nagygurigákkal foglalkozom, sokkal jobban kezelhetőek. Lehet, hogy ócsóbb tán a kívülről tekerős vékony, (nem vagyok ebben annyira biztos) de azokat egyszerűen rühellem. Mindig megnézem az aktuális kínálatot, valahogy kisakkozom, hogy melyik a legócsóbb. Ami 3 réteges az nem is kell, ahová annyit kellene felszívni oda vagy szivacs, vagy rongy dukál, kéztörléshez tökre elég az 1 rétegű. Volt már SPAR sajátja, de a tesco közelebb van, most épp springforce jumbo eco van a mikrosütőn.
Budipapírügyileg nem merültem el, perpill a pennys legolcsóbb van készleten.
Viszont van egy egyszerű összehasonlítási módi, gyorsmérésű, de ez is csalós kissé, csomago9lástól és kartongurigától függően, ám egy feliratfüggetlen adat. Egyszerűen csak meg kellene mérni a súlyát egy akasztós horgászmérleggel. :)
Régen imádtam éjfél körül tescózni, végig lehetett pöcsölni az ilyesmit anélkül, hogy túl sokan néztek volna hülyének. Azt hiszem ezt tényleg szarrágásnak lehetett nevezni :)
Ezzel egyetértek, én is így csinálom, de pl. pont mindig a Zewához tértem vissza és jó rég óta nem változtatok. Az aldiban, lidlben kapható extrább az drágább, az olcsóbb meg rosszabb. Mondjuk én a Zewát 85-90 körül szoktam venni. Abban az árban nekem verhetetlen... (de pl a papírzsebkendőjüket nem azért nem veszem, mert a 100-as már csak 90-es, hanem mert akár aldi, akár lidl, akár müller saját, mind olcsóbb és jobb. Ismételten, szigorúan szerintem és nekem!
Régen a Penny-be jártam és annak ellenére, hogy sokminden tényleg nagyon jó áron van, a wc papírral párszor megszívtam. Ugyan azt a nagy kiszerelést vettem és valami nem stimmelt néha. Rájöttem, hogy időnként más gyártja nekik vagy más kritériumok alapján gyártatják, mert kisebb, rövidebb, akármi. Csomagolás mindig ugyan az. Elkezdtem összehasonlítani a választékot és lassan rájöttem, hogyan lehet trükközni a gyártók részéről ezzel a termékkel.
Hasonló mint a 100 helyett már csak 90 db-os papírzsepi (elkövető pont a Zewa), csak kevésbé látványos, mert bár valamilyen előírás miatt minden termék csomagolásán fel vannak tüntetve a méret adatok, ezt szerintem nem sokan veszik észre. Megnézik mennyi a darabár és az alapján vesznek.
Vagy úgy vannak vele, hogy drágát vesznek, az biztos jó. Pedig olykor háromnegyedébe kerülő termék is tudja azt, mint a "nagy" név.
Mikor rájöttem, mit kell nézni a csomagoláson, akkor láttam, hogy a 100 Ft-os darabár nem is olyan sok, ha majdnem 2x annyi ideig tart a tekercs, mint a 60 Ft-os, vagy 48 Ft-os akiós.
Már régen nem veszek olyat. Ha leakciózzák és mégis, akkor mindig rájövök, hogy hiba volt.
Nem tud többet mint a kritériumoknak megfelelő fajták, de lehet, még kisebb is egy lap mérete. Továbbá: 100 Ft-ba már régen nem fér be egy tekercs belőle. Az meg kicsit drága úgy, hogy még annyit sem nyújt, mint azok, amiket felsoroltam. De ha csak 100 Ft, akkor sem nyújt annyit, mint az előbbiek.
Ezt én is kérdezném! Mi a baj a Zewa seggszpírrel?
Én nagyon szoktam csodálni azokat akik ilyen alapossággal végigmérnek, végigszámolnak mindent. (...mondjuk friss élményből kiindulva, használt autó vásárlónak ezek az emberek nem valók! Komoly érzelmeket képesek kelteni az eladóban...)
Én úgy szoktam, hogy próbálgatom azután ha beválik egy akkor annál maradok amíg kapható vagy tartja a minőségét.
Akkor itt a tudás 3 vagy 4 rétegű wc papír esetére:
:))))
0. az alaptétel: nem az a tényleg olcsó, ami árban olcsó!
1. megnézed, mekkor a wc papír guriga átmérője - amire fel van tekerve a papír. Itt szoktak trükközni. Ha túl nagy, akkor már nem is érdemes kézbe venni a csomagot.
2. összenyomsz két ujjaddal egy tekercset a guriga és a tekercs széle között. Ha nagyon puha akkor kevés lapból áll és lazán van feltekerve. Szintén nem érdemes továb foglalkozni vele.
A csomagoláson megnézed:
3. hányszor hány cm-es egy lap? 9,6 * 13-14 cm között kell lennie egy normálisnak.
4. hány db ilyen lap van a gurigán? Ha 150 vagy több, akkor OK
5. hány méter hosszú a tekercs? 18 m és felette jó, 20 m már tökéletes. Ha nincs feltüntetve, akkor az előző két paramétert szorozva kiszámolod.
Ezen tudományos módszerrel pl. az Aldi-s sárga, 10 db-os, 850 Ft-os ajánlott, de ha Coop van a közelben, akkor a 4 db-os sárga sajátmárkás cucc is, csak ott 100 Ft/tekercs az ár. De az Aldi-s rózsaszín mintás 4 rétegű is jó, az is 100 Ft, csak a 4 réteg már kicsit vastag lehet.
A Penny-s 4 db-os kivitelből a drágábbik szintén jó.
Zewa és társai felejtősek, Tesco-s saját márkásból van még hasonlóan jó (deluxe vagy ilyesmi neve van és 100 Ft legalább annak is darabja).
Az olcsó 24 darabos csomagok semeddig se tartanak mert általában lazán feltekert, kis lapméretű, rövid tekercsek. Olcsó, de csak látszatra.
Papírtörlőre a tudományos, empírikus osztályozási módszer kifejlesztése még folymatban van!
Az is, megvan, hogy az egységár néha össze-vissza van feltüntetve? db, kiló? kedvenceim a kéztörlőpapírok és a budipapírok, tartok tőle, még egy matekzseni se tudná kiválasztani a legolcsóbbat, ami pont annyit tud elsődleges használat szempontjából, mint a rózsaszaggal megbüdösített 3 rétegű virágmintás.
Elvileg a motor van ott - de ha eddig nem folyt rá, talán ezután sem fog...
Igen, pontosan úgy, ahogy mondod. A mosási ciklus végén kikapcsolod a gépet, átkapcsolod centrifugára, de nem várod meg, míg elindul, hanem amikor ketyeg már öt- hat másodperce, ismét kikapcsolod, és visszaállítod a 95-ös mosásra, majd elindítod. Ezekre a manőverekre azért van szükség, hogy a programkapcsolót ujrapozicionálásra lehessen kényszeríteni. Az sem baj, - hogyha hozzáférsz a kifolyócsőhöz - ha befogod a csövet, mikor pozicionálás közben üríteni akar. Így nem nyomja ki a forró vizet...
Akkor nem értettem félre teljesen, de mivel én eleve ezt kerestem és ebből nem volt csak alul, ez okozta a bizonytalanságot. Alsó, felső polc téma egyébként megvan...
Bocsi, azt hittem, evidens. Szóval, ha megfigyeled, a multik fejmagasságba teszik a drága (ergo nagyobb haszonkulcs...) kalgon és társai (illatosított, habosított csilivili) cuccokat, míg a polc aljára az olcsó, de ugyanolyan - vagy még jobb - felhasználásúakat. Így értettem a "megalázkodást" - ne a fölső polcról...
Mehet bátran, nem fog tönkretenni semmit. Én nem vagyok híve a bontottzacskó- tárolásnak, bele szoktam borítani az egészet. Lehet, hogy elég lenne kevesebb, szégyellem is magam a "pazarlásért". :-))
Az ízlés kérdésben egyetértünk, én a tiedben megbízom, ami a mosó- és szárítógépeket illeti.
Az alsó vagy fejmagasságos polcos utalásod nem világos, egyszer vettem eddig trisót, ezt: Unikén trinátriumfoszfát, 500 gr. (Alkalmazás és adagolás: Tisztításra, zsírtalanításra 4 liter 60-70 oC-os vízben oldjunk fel 6 dkg - kb. 2 evőkanálnyi - trisót.).
Menjen/mehet ebből félévente fél kiló? (Eddig 2-3 evőkanálnyit tettem)
De ennek nem forog sehová a program kapcsolója... vagy el kell kapcsolni máshová, pl. centrifugára (olyankor egy ideig mindenféle hangokat ad ki, mintha valami mechanika belül átállna) majd vissza és akkor elölről kezdi a mosási programot?
Fél kiló trisó, és hadd menjen 90 fokon. Az sem baj, ha - mikor öblíteni szeretne - visszatekered a programkapcsolót a program elejére, és ismét végiglötyköli. Minél tovább van magas hőmérsékleten, annál több trutyit szed le...
Mivel a padló az alattunk lakó plafonja, télen az is fűtött valamennyire. Persze bőven lehet 50 fokos hőmérséklet különbség, de akkor más gépből is folyna a lecsapódott víz.
Az üstház repedt volt, ragasztva lett, azóta nem folyik 60 és 40 fokon. 90 fokon nem sokszor próbáltam mert állandóan megjelent a víz alatt.
Már fontolgatom, hogy próbálok egy 90 fokos mosást mert nem bírom tisztán tartani, állandóan bebüdösödik és az ecetet nem akarom többször letüdőzni egy ilyen gyártó ilyen terméke miatt.
Mit tegyek a 90 fokos tisztító mosásnál a gépbe? Trisót? Ecetet?
Büdös a gép és nyák van lerakódva a dobra.
A tisztítófolyadékos 60 fokos mosás hatása pár hétig tartott csak, utoljára már nem is takarította ki.
Lehet, az lesz a gép utolsó mosása, de azért lassan érik, hogy megpróbálom 90 fokon öntisztítani.
4 éves Bosch mosógépemre tennék egy Bosch szárítógépet. Típusszámok: WAQ28461- WTH85201BY
Kérdésem, hogy kell-e összeépítő keret, vagy anélkül is simán rátehetem ? Ha kell keret, akkor veszek, de feleslegesen nem költenék rá. A Mall.hu-n sokféle összeépítő keret van. A Bosch a termék honlapján a WTZ20410 típusjelű keretet ajánlja a szárítógéphez. A WZ11410 méreteiben egyezik, csak sokkal olcsóbb. Jó az is?
Valóban lehet, és valóban nem életszerű. De el tudok képzelni egy pincét - hűvös és magas páratartalommal, ahol felfűtöd a vizet 90 fokra - a páralecsapódás pl okozhat vízfolyásos tüneteket. Ezért írtam, hogy látni kell - a körülményeket is, mert az üst, meg a köcöllékek tömítése nem hőmérsékletfüggő.
Hát, mikor én ugyan ezt leírtam, el sem hitték itt. AWE6515 és 12 éves körül lehet nálunk is.
"Sziasztok!
A 12 éves Whirpool mosógépünkből jön a víz (valahol alulról, ki a padlóra), és a nem a kifolyó csövön (:D), de kizárólag akkor, ha magas, 95 fokos hőmérsékleten mosunk. 60 fokon semmi probléma.
Hátrafelé elnyomod az a pici műanyag fület, és a teleszkóp felé kihúzod belőle a csatlakozót. Kint könnyebb szétszedni a csatit, és beleapplikálni a két drótot...
jelentem, a gép elejét sikeresen leszedtem, és megvan a hiba forrása is, valóban a töltetérzékelő elbaszódása forog fenn. Nemcsak hogy a talpa kiakadt a fenéklemezből (így eleve működésképtelenné vált), hanem a kiakadás és fölugrása következtében a két vezetéke is elszakadt.
Tehát most ott tartok, hogy hogyan lehet a két vezetékcsonkot kiszedni belőle és a szabadon álló vezetékeket újra beléje rögzíteni. Egyelőre még nem jöttem rá, szóval aki tud valami instrukcióval szolgálni, annak két sört is iszom az egészségére! :)
A jövőben esetleg hasonló cipőben járó és hozzám hasonló amatőrök kedvéért készítettem képet az elém táruló látványról:
az a 2 sajtolási pont azért van hogy ne csússzon szét a cső amíg megforrasztják, mi is úgy csináltuk a kötést hogy a vastagabb csőre " fület " csíptünk hogy öntartó legyen amíg
Úgy tűnik, 12 év után berosált a kedves Electrolux EWS-1021 gépünk (amit már akkor erre a fórumra alapozva választottunk - nem is bántuk meg), így ismét itt vagyok, tanácsot kérni, mik most az ajánlott típusok 90-100 eFt környékén?
Nos kíváncsivá lettem és kutakodtam egy kicsit a forrasztási technikákról, vannak segédanyagok amikkel sok mindent el lehet érni, de alumíniumot rézzel forrasztani nem lehet a hétköznapi gépek gyártástechnológiájával.
Mindenhol az ezüst illetve az ónozott és/vagy ónozott ezüst bevonatot írja.
Létezik olyan flux jellegű anyag is amivel össze lehet tenni a rezet az alumíniummal de ott is közre játszik az ezüst mint átmeneti kiegyenlítő anyag de ezt a technikát csak az űrtechnikában használják mert olyan drága.
Tehát így még mindig azt mondom hogy az nem alu hanem ónozott réz vagy ezüstözött réz, esetleg ötvözött alumínium, ami ón/ólom ötvözet.
Én a hűtőgépek klímák szerelése közben láttam ilyet de megreszelve réz csövek voltak ónnal vagy ezüsttel befuttatva.
Nem nézlek hülyének de én klímáztam, azt tudjuk hogy az alumínium nem hegeszthető a rézzel, és nem is forrasztható.
A hűtőgépekben a forrasztást ezüst forraszanyaggal készítik, ez pedig jól láthatóan egy forrasztással készült kötés. Az ezüsttel nem lehet forrasztani az alumíniumot. Esetleg ha mégis összejönne, mert valami speciális ötvözet lenne akkor a réz az alumíniummal galvánelemet alkot és rövid idő alatt eloxidálják egymást.
reszeld meg a cső felszínét és kiderül mi van alatta, de a legjobb esetben is ezüsttel van ötvözve a réz.
Ha alumíniumból gyártják akkor a teljes vezetéknek alumíniumból kell lennie.
>>Pedig nem érdemes szétszedni az egész gépet, mégha ez neked nem is probléma, ha egyszerűbben is megoldható volna...<< Ha lenne egyszerűbb mód, akkor persze hogy nem akarnám leszedni az elejét, de ennek a fenéklemezén egy akkora lyuk sincs, amin az ujjam bedughatnám, ezenkívül elöl-alul a műanyag takarót (küszöb, vagy nemtommianeve) levéve sem tudom még csak megujjazni sem :) mivel a fenéklemez oda is fölhajlik.
>>Vízszintes helyen áll, illetve vízszintesre van belőve a talpával? Pontosan milyen szakszerszámmal toltad odébb?<< A szakszerszám a két kezem volt, azok segítségével a fém palástot megragadva a talpán toltam, végig mázas járólapon, úgyhogy nem volt olyan nagy vasziszdasz, egy pár mm-es küszöb esett csak útba, de azon is kíméletesen tornásztam át. Biztos nem okoztam neki nagyobb megrázkódtatást, mint ami a 120 km-es ideszállítatása alatt érte, de hát lehet, hogy pont ennyi hiányzott csak. Igen, vízszintezővel még az eredeti, aztán az újabb helyén is kivízszinteztem.
>>A szétszedés nem okoz problémát (találkoztam már párral), a bajok akkor kezdődnek, ha össze kell rakni úgy, hogy működjön is... :-)) << Ettől pont azért nem félek, mert jól átgondoltam és arra jutottam, hogy nincs vesztenivalóm: ha szétszedem, de nem sikerül házilag a hibaelhárítás, akkor úgyse fogom elkezdeni összerakni, hanem szerelőt hívok, aki megreparálja és utána össze is rakja (legalább szétszednie nem kell majd), ha meg sikerül házilag a hibaelhárítás, akkor az örömbódottá után jó esetben összerakni is sikerül majd, rossz esetben legfeljebb hívnom kell egy szerelőt, hogy rakja össze. :)
PLSZ, hogy miként, de tény, hogy a rézcső bevonat nélkül, és az alumínium cső - ezüstbevonat nélkül (mert talán felesleges a hűtőközegből baktériumokat öldösni) van összenőve a hűtőkben, és ez az összenövés a neuralgikus pont: itt jön ki az esetek nagy részében a hűtőközeg...
Elnézést de a rezet és az alumíniumot a büdös életbe nem hegeszted össze, mert galvánelemet alkot és nem is lehet egymáshoz hegeszteni őket. A párologtató is réz csak be van vonva ezüsttel mert az baktérium ölő hatással bír.
"Az újra egy(!) év jótállást adnak - igaz, a Mielé-kre is." Ez milyen forrásból származó infó? Mert amúgy 2 évet adnak.
Egyébként csak azért nem érdemes Mielét venni, mert ahhoz nem kell hozzányúlni 10 évig, mert ez jó eséllyel nem igaz. De olyankor meg kell javítani, aztán megyünk tovább. Amint előttem is írták, egy dacia logannal is lehet teljes életet élni, de nem kell hülyének nézni azt, aki mercedest vesz. Az a hülye, aki erőn felül vesz mercedest. Szóval, ha a család fél évig zsíroskenyeret eszik, mert mielét "kell" venni, na, annyit nem ér.
Háááát, nem tudom van-e még R134a új gyártású hűtőben vagy már mind R600a (esetleg valami ritkaság) és úgy tudom az R410-nek is becsengettek, az sem használható a jövőben.
A 407C és a 410A az klímagáz, soha a büdös életben nem volt hűtőben. R12, R22 - ezek sokéve tiltottak, R134, és R600 a hűtőben használatos gáz, illetve még néhány egzotikus gázkeverék nagyritkán.
Pár apróság még az elmúlt hozzászólásokhoz:
A Miele sosem gyártott hűtőt, a Liebherr termékeit forgalmazza saját név alatt.
A Siemens- Bosch mosógépágát ahogy van, úgy felvásárolta a Fagor.
Igen, a németeknél van - és működik - Miele megújítási program, pártíz eurós havidíj (lízing?) fejében cserélik a gépet.
A Professional széria is releváns háztartási környezetben: leginkább azért, mert a ráírt súly nem marketing (9/6 kg egy gyűszűben), hanem valós.
A hűtőnél az a probléma, hogy a rézcsőre hegesztik rá az alumínium elpárologtató csövét. Nem a vékony fal, meg a nyomás (r600 esetén közel nulla bar) a probléma, hanem a hőtágulás. Mivel elég extrém hőkülönbségek vannak az elp elején, így ez a hegesztés az, ami nem életbiztosítás. Lassan, de biztosan nyíródik a két anyag találkozásánál a hegesztés.
Igen az AEG az Electrolux tulajdona már egy jó pár éve. Tudomásom szerint amíg önálló gyár volt, addig a Miele -vel párhuzamosan egy igazán megbízható márka volt. Ezt manapság már nem merném állítani. Nekünk is volt egy AEG mosogatógépünk, tavaly cseréltük le(tudom ,hogy off ,de mosógépünk nem volt AEG). Az évek során 4- szer kellett javítani (nem voltak nagy problémák,de sokba kerültek)és mindannyiszor a gyártási hanyagságra és rossz gyártási minőségre volt visszavezethető a hiba oka. Ami nagyon érdekes, hogy van egy Electrolux mosógépünk, ami már 13 éves, és még mindig újszerű valamint kifogástalanul működik és csak egyszer volt beteg, de az is elmúlt beavatkozás nélkül pár napos áramtalanítás után. Sajnos azóta (állítólag) már az Electrolux is javíthatatlan alkatrészeket (perem nélküli hegesztett műanyag dobot stb.) alkalmaz...
Az AEG az Electrolux tulajdona, valahogy nem tartom életszerűnek, hogy azért vásárolták volna fel, mert kiemelkedő minőséget akarnak vele produkálni. De ezt sem tudhatjuk.
RENAULT-DACIA-NISSAN, PEUGEOT-OPEL, AUDI-VW-SKODA-SEAT ... Pont ma számolgattuk, hogy a szembe szomszédom első generációs Logan-ja kb. mennyi idős. Közel 20 éves lehet. A hátsó ajtó mögött a sárvédő íven már látszik feltáskásodás, de más semmi. Komfortra nem olyan mint egy 7-es BMW, de ha javítani kellene, nem lenne annyira fájó a szervizköltség.
Nekünk ilyen mosógépünk van. Eddig hibamentesen végezte a dolgát, igaz a centrizése kritikán aluli (az utca végén is tudják, hogy nálunk éppen centrifugáz a gép). Sosem látott vízlágyítót, de ha valamiért megáll, jön helyette valami másik olyan amiben szintén lesz egy forgó dob, aminek dobjában vizesmosószeres ruhák vannak. Nálunk (még) bizodalom van az AEG-ELUX gépek iránt, Miele-t használtan nem vennénk. Pontosabban használtan Miele-t sem vennénk. Az is kérdés, hogy Miele árszinten a többi gyártó gépe milyen?
Biztatott, amikor tanácsot kértem, hogy vágjak bele a vásárlásába, jó vétel lesz. :) Másrészt igen, hogy a szárító funkciót ne használjam gyakran.
Nincs szükségünk külön szárítógépre, egyrészt már csak ketten vagyunk, minden gyerek önálló lett, másrészt bőségesen van hely a szárításra. Szóval nekünk a kombi teljesen jó, a nyányós időben szoktam használni néhányszor.
Konkrétan azt mondta, hogy nagyon vékony falú csöveket használnak. Ezen akár át is diffundál idővel az a kevés gáz, nem? Illetve könnyen sérülnek az összeszerelés-szállítás során? Na mindegy, a hűtőnél a nagyobb méret is szempont volt, az ár és a kiterjesztett gyári garancia közös halmaza miatt végül csak bedugtuk a fejünket az egérfogóba (letolt gatyával!). Viszont A++, abban nemtom, milyen gáz van és mennyi, persze a szerelő nem tett különbséget. Az is lehet, hogy le akart rázni. Akkor is a fórumra kellett volna jönnöm :(
Bocsánat de a hűtős "szakember "akkora baromságot mondott.......
Pont a hűtők amik azért mennek 10+ évig biztosan és ha elkezdi engedni a gázt akkor 24 óra és vége, már nem hűt.
Azért is mondom mert a régebbi hűtőkben r134,r407, r410 gázok vannak abból van benne 400-500-700 gramm, a mai A+++, hűtőkben r600 gáz van (isobután, extrém gyúlékony 10X jobban ég mint a benzin), és átlagosan 40-50 grammot tartalmaz. Az a kis mennyiség hamar elszökik.
Hallottam olyat, hogy a Miele Németországban a jótállási idő lejárta után visszavásárolja (beszámítja) a készülékeit, német középosztály tagjai egy-két évente ráfizetnek valamennyit, de nekik ez bőven belefér, az autójukat is így váltogatják. A beszámított gépeket a cég átnézi és mennek a használtpiacra. A minőség ebben az összefüggésben kvázi presztízskérdés. A professzionális berendezéseknél meg alapkövetelmény, és ott még kevésbé számít önmagában a magas beruházási érték.
Valahogy így. Nekem így sem teljesen kerek a történet, de nagyjából akár igaz is lehet.
Kb. eddig tartott a tudományom, úgyhogy innentől valószínűleg jön a szakember, csak nehogy ugyanaz legyen, aki felváltva mondja menthetetlennek, illetve lehel életet belé.
Ha a mágnesszelepek ebben a munkamegosztásban dolgoznak, de az előmosás, a főmosás, és az öblítés is csak esetlegesen kap vizet, akkor mégiscsak a vezérlés lesz az, nem igaz? Még csak gondolni sem fogok rá csúnyán. Amikor kerülő ágon megy a víz, akkor mindkét mágnesszelep nyit valamennyire, mert a tapintásra van a csövekben áramlás - ez akkor a mágnesszelepeknek egy negyedik üzemállapota lehet, ha jól értem, de mindegy is, szétszedni nemigen fogom.
Hát pont ez az, amit nehéz eldönteni. Azt várnám el, hogy egy mosógép (hűtő, porszívó) tíz évet abszolváljon nagyobb dráma nélkül. Utána esetleg még tizet kisebb drámákkal is akár. Lehetőleg energia- és víztakarékosan. Ha a pénz nem számítana, akkor is. Extra kényelmi szolgáltatásokra (Wi-Fi, kapszulák, mittudomén) nem tartok igényt. Ezt a tíz(+tíz) évet tudó mosógépet a lehető legolcsóbban szeretném megvenni (magyarul: nem túlárazva). De még így is lehet, hogy túl drága a pénzügyi lehetőségeimhez mérten. Tehát valójában azt keresem, amit meg tudok fizetni, és minél tovább bírja.
Ezzel szemben nagyjából világos, hogy a legtöbb gyártó igyekszik minél drágábban eladni neked valamit a lehető legsűrűbb időközönként. Ahogy korábban írtam, a hűtőszerelő azt mondta, számítsak rá, hogy két év után mindegyik hűtő elkezdi ereszteni a gázt. Az amazon.de-s értékelések szerint a Liebherr-ek sem tűnnek kiemelkedőnek, de az amazon-on elég sok az irreleváns értékelés, meg az elégedett ügyfél nem feltétlenül áradozik a termékről, tehát ez sem mérvadó.
Egy négy évvel ezelőtti Siftung Warentest összehasonlításban a néhány Miele és Liebherr hűtő a középmezőnyben végzett - bár ott nem vizsgálták a tartósságot. A mosógépeknél Bosch-Miele-Siemens holtverseny volt, a Beko-LG-Gorenje leszerepelt (beszart, szétesett, bedöglött a teszt alatt). De itt is csak a konkrét típus konkrét példányáról van szó, amiből nem feltétlenül lehet általánosítani. Nem mindegy, hogy gyártási vagy konstrukciós hibáról van szó stb. Ráadásul a teszt idén négy éves és az akkori kínálatnak is csak a kis töredékét vizsgálta, tehát gyakorlatilag haszontalan, ha ma Magyarországon szeretnék jó ár-érték arányú terméket venni. Tudtommal a Bosch azóta felvásárolta a Siemens-t és hamarosan le is állítja a Siemens márkájú hűtők gyártását. Az is lehet, hogy azt a Bosch-t még Németországban gyártották, a mostaniakat már Törökországban szerelik össze.
Ami a példádat illeti, ha az új csak öt évet bír, a féláron vett használt meg nyolcat, akkor máris egyértelmű a válasz. De ezt nem tudjuk. Az újra egy(!) év jótállást adnak - igaz, a Mielé-kre is. A kiterjesztett garanciára a fórumon olvasottak szerint nem érdemes bazírozni. Csak hát a Miele, az húsz évre van tervezve, mondják. Hogy miért nincs rá akkor legalább öt vagy tíz év gyári jótállás, az egy érdekes kérdés. Mindenesetre nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem igaz a húsz éves várható élettartam, lehet valamilyen körmönfont üzletpolitikai manőver is. Például hogy ne menjenek tönkre a minőségi termékek gyártásába. Én is pont azt kérdeztem itt a fórumon, hogy mi igaz a Miele legendájából. Amire szerintem leginkább a szerelők tudják a választ.
Az AEG az Electrolux tulajdona, valahogy nem tartom életszerűnek, hogy azért vásárolták volna fel, mert kiemelkedő minőséget akarnak vele produkálni. De ezt sem tudhatjuk.
Szóval ha autót, háztartási gépet akarunk venni, vagyis drága és bonyolult dolgokat, amikkel egy nagyvállalat akar sok pénzt keresni, akkor gyakorlatilag letolt gatyával állunk a viharban(?). Még szerencse, hogy van a fórum.
A használt Miele inkább a bátrak sportja vagy az okosoké?
5. éve szolgál nálunk hibátlanul egy használt Miele mosó-szárító. A szárító funkcióját nagyon ritkán használom, nem nagyon van rá szükség, valamint eszembe véstem W124 olvtárs ezirányú tanácsát is. :) Nagyon elégedett vagyok vele, pedig nem volt fiatalka már 4 évvel ezelőtt sem. Én is gondolkodtam sokáig, mi legyen, de jó döntés volt, és nem vagyok bátor. ;).
Amúgy ez a használt/új kérdés időnként felmerül a topikon.
Fogyasztói társadalom van, nem szempont a szerelhetőség. Úgy védjük a környezetet - illetve ami még megmaradt belőle - hogy sz@rt gyártunk, hogy három- négyévente dobd ki a gépet, és a profit jegyében tömjed a gyártó zsebét az új csodagép megvásárlásával.
Amíg ez a mentalitás, addig szerelhetőséget ne nagyon várj. Egyébként is, a legvacakabb gépet is egy nyolcbites számítógép irányítja, ha párás az ajtókapcsoló, és átvezet, már megy is a lecsóba a vezérlés, mert egy féldolláros többcsatornás optocsatolót megspórolnak a gyártásnál. Ami százezer gépnél ötvenezer dodó talált pénz. A csóka meg vegyen másikat, az is profitot termel, ha már párás környezetben használta a gépet...
A szerelhetetlenség jegyében ugyanzt a vezérlést a sámsung jó vastagon (˘12 mm) beönti szilikongumival... nem párásodik, cserébe szerelhetetlen, vagy többórás vakarászás után van esélyed javítani.
Valaki emlegetett előrébb egy w377 novotronic Mielét. Nekem az van, bőven a tinikor felett, napi üzemben. Szerinted nem lett volna számtalan lehetőségem lecserélni? Mégsem tettem, és nem azért, mert mazochista vagyok. Eddig kétszer kellett hozzányúlnom: amikor huszonéve megvettem használtan, és pár éve, mikor összeomlott benne a panel tápja.
Egyszóval: az árak nem a minőséget, hanem a haszonkulcsot tükrözik, és három év felett manapság ajándék minden befejezett mosásciklus.
Ez nem így működik. Az egyik szelep az előmosás vizéért, a másik a főmosáséért "felel", ha mindkettő nyitva, akkor az öblítő kap vizet.
Ha szét tudod szedni a szelepet, akkor nosza. Egy kb 0,6 mm átmérőjű lyukon nyit/ zár a mágnes. Ha ebbe a lyukba befészkel valami érdekesség ami átjutott a szűrőn, az okozhat ilyen jelenséget. Továbbá az is, ha elfárad a gumilemez, amiben a lyuk van. Nem hiszem, hogy egy ökör ára a szelepcsere...
A vezérlőt lehetőleg ne piszkáld, még csúnyán se nézzél rá...
Ami a köhögő Whirlpool-t illeti: kiszedtem a szűrőt, ahogy mondtad, és elindítottam egy programot üresen. Elkezdte kerülő ágon telenyomni az üstöt, megtapogattam a mágnesszelepekből kimenő csöveket, hogy mindkettőben van-e áramlás (volt). Amint hozzáértem, rúgott egyet a szelep-egység, és elkezdte a fiókba nyomni a vizet. A következő töltési fázisban ismét kerülőágon töltött, és hiába kocogtattam a szelepeket, nem változott semmi. Kiszedtem a gumikarikát is, ugyanez. Tehát a mágnesszelep néha nyit, néha meg nem. Így moshatott bele egy adag mosóport, ami aztán ott is maradt a kanyarban, mert utána több mosáson keresztül nem ment arra víz, legközelebb csak akkor, amikor már ki is folyt a fiók alatt.
Ha jól értem, akkor vagy a szelepekkel van a baj (hosszú állástól beragadtak??) de azt gondolnám, hogy a dupla egység mindkét szelepe nem romolhat el egyszerre, és a csövek átmérője alapján egyiknek is elegendőnek kellene lennie - ?
Tehát kizárásos alapon a vezérlőegység nem küld megfelelő jelet? Ha ezt cserélni kell (szerelőt hívok hozzá), akkor az nagyságrendileg mennyibe kerül?
A használt Miele inkább a bátrak sportja vagy az okosoké? Mint az autóknál: is-is? (bocs, ha olyat kérdezek, amire tudom a választ).
Hát ... melyiket vennéd?
Ezt vagy ezt 10 évesen féláron (csakmert a legenda azt állítja, hogy 20 évig menni fognak /mondjuk azt nem mondják, hogy büdösödni, penészedni, vízkövesedni nem fognak/), vagy ezt vagy ezt újban garanciával?
Jah, én sem úgy értettem, hogy bárki képes legyen megjavítani, hanem hogy a tervezés során szempont legyen a javíthatóság, szóval érted (mint a különálló váz és a zsanérral nyíló előlap, amit arról a régebbi modellről készült videón láttam).
Egyébként arról lehet valamit mondani, hogy a Miele után melyik gyártmányok férnek fel a dobogóra, még ha lemaradva is? A fórumbejegyzések alapján mintha nem állná meg a helyét, amit az Electroluxról vélelmeztem. A török-szlovén-olasz műszaki kultúrában kevéssé bízom, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy mostanában vadiúj 5-ös BMW-k is lángra kaptak egy konstrukciós hiba miatt. Naivan azt gondolnám, hogy Korea és Japán még tartja magát - pl. a Sharp mosógépek minőségéről lehet tudni valamit? Vagy ezeknél meg az a probléma, hogy telefontól napelemig mindennel foglalkoznak, és nem mindenre jut elég vállalati libidó? Konkrétan az LG és a Samsung mosógépei valamennyire megfelelnek a dolgos-becsületes kistigrisekről alkotott képemnek? A felrobbanó Galaxy Note 7-es akksiktól most nagyvonalúan tekintsünk el.
Tudom, hogy szigorúan véve nem is annyira a márkákról, mint inkább az egyes konkrét típusokról lehet mondani valamit, de mégis. Az angol Which? és a német Test részben olyan típusokat vizsgál, amik a magyar piacon nem is kaphatók (vagy csak máshogy hívják őket, de azt nemigen lehet kinyomozni), másrészt tartóssági szempontokkal, legalábbis újabban, nem foglalkoznak. Az amazon-os vásárlói értékelések tele vannak a userek irreleváns sirámaival, és/vagy szintén nem érvényesek a magyar piacra, és/vagy elavultak.
Azt is értem, hogy ár tekintetében nincsenek csodák, viszont néha lehetetlen eldönteni, hogy a minőségért fizetek, vagy bedőlök a márkakommunikációnak. A jótállási idő nem mérvadó, a Mielé-nél is csak egy év.
A használt Miele inkább a bátrak sportja vagy az okosoké? Mint az autóknál: is-is? (bocs, ha olyat kérdezek, amire tudom a választ).
A Professional típusok értelmezhetők háztartási körülmények között? Mondjuk egy hidegvizes, ürítőszivattyús változat, ld. PW 5065, használtan. Tetszik, hogy semmi "exkluzív" TwinDos és CapDosing, a magasabb áramfogyasztás meg gondolom heti három-négy használat mellett még nem vészes. Vagy pont egy Professional-t drága javítani, ha esetleg letérdelt, és azért adták el?
Annyi igaz a "mítoszból", hogy messze a legstabilabb gép még mindig a piacon. Igaz, hogy nem szerelgetésre találták ki, de talán jobb is, ha nem mindenki mosógépszerelő. Tapasztalat:nem sok jó származik belőle...
Alulról zárt, onnan nem lehet hozzáférni semmihez. De még egyszer: nem a szétszedéssel van gondom, attól nem tartok, hanem abban kéne a segítség, hogy kb. merre van és hogy néz ki az a biszbasz, amit keresnem kell.
Üdv ismét! Használtan egy hónapja vételezett Miele W377-es mosógépemnél némi megbetegedés lépett föl sajnos. Nem tragikus, mosni mos, de attól még idegesít a dolog. Mostanáig minden tökéletes volt, de tegnap áthelyeztem, és a tologatás óta a töltetjelző nem működik. Tehát a kijelző csak a mosásidőt mutatja, a váltógombra nem reagál, nem tudok vele töltet%-ra és mosópor%-ra váltani. Másik tünet (ez is új), hogy a programkapcsoló 'Ende' állásban is folyamatosan világít, pedig abban az állásban eddig mindig villogott és tudtommal úgy a normális. Elkezdtem bújni a használatiját, és arra gondoltam, hátha a töltetmérő újrakalibrálása megoldja a dolgot. Csakhogy újrakalibrálni sem tudom, mert nem az történik, aminek a leírás (lásd kép) szerint kéne.
A 'Load%' (enyémen germánul 'Wäschemenge%') LED nem kezd világítani, a gomb öt másodperces lenyomására pedig csippan egyet a gép és a kijelzőn csak egy pont jelenik meg. (Ebből viszont legalább annyi kiderült, hogy nem a gomb krepált be.)
Régebben volt itt egy kérdező, aki ezt írta:
"külföldi fórumokon olyasmit írnak, hogy a dobtól a motorig fut egy érzékelő, ami méri a töltet mennyiségét. Ez könnyen szétcsúszhat, ha arrébb húzza az ember pl. hirtelen mozdulattal a gépet."
Tekintve hogy nálam pont mozgatás-döntögetés után jelentkeztek a tünetek, szeretném hinni, hogy ez történhetett nálam is. (Kár, hogy a kérdező akkor megbántódott és lelépett, mert nekem most bazi jól jönne, hogy mire jutott.)
Kérdések: 1. A gép tetejét és elejét nem félek leszedni (üstszájgumit már cseréltem egyszer másféle gépen), de ez a töltetérzékelős cucc (ami esetleg szétcsúszhatott) konkrétan kb. hogy néz ki és merre keressem? 2. Ha nem ez a gond és házilag nem sikerül a hibaelhárítás, tudtok-e mondani Tapolca-Ajka-Veszprém háromszögben ténykedő jóféle és korrekt szerelőt? (Hirdetési újságból találomra hívni valakit nem szeretnék, vízszerelővel pont így jártam meg kapásból ideköltözésem másnapján.)
Kösz a tippet, ránézek. A gép régi is, használt is, de a családból származik. Igaz, a mostani használatba vétel előtt évekig pihent. A helyi szerelő egyszer javíthatatlannak nyilvánította, majd ezt elfelejtette, így amikor a helyette vásárolt új gép egy-két év múlva elromlott, akkor mégis meg tudta javítani. Ezek után került hozzánk.
A gumicsövet végig lehet nyomkodni, ott nem érezni, hogy el lenne dugulva. A víz útválasztójának három állása van, ezek között a tárcsához kapcsolt pálca mozgatja. Amennyire meg tudom ítélni, a negyedik, kerülőág csak akkor lép érvénybe, ha az útválasztó csőrt nem bírja kiemelni a víznyomás - vagy valami ilyesmi. Merthogy egyéb (elektronikai) elem, alkatrész ott nem látszik. A mágnesszelepektől az útválasztóig csak a gumicső van, és ahol ez becsatlakozik a mosószer-adagoló fiókot befogadó üregbe, ott van kiképezve egy leágazás a kerülőágnak, közvetlenül az útválasztó előtt/alatt.
De ha már itt tartunk, elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mi igaz még a Miele-mítoszból? A mai mosógépeik is tudják a húsz-harminc évvel ezelőtti tartósságot? Láttam egy videót egy harmincöt éves darab szereléséről, amiből kiderült, hogy vázra épült, és az előlapja zsanérosan nyitható, ami mondjuk tiszteletet parancsol. Viszont a jelek szerint már Romániában is gyártatnak, illetve mindenféle saját formátumú kapszulafiókot és más szirszarokat terveznek be a gépeikbe, ami nyilván azt jelenti, hogy tőlük kell majd drágán megvásárolni. Részletesebben még nem néztem utána.
Szóval lehet még alsó kategóriás Mielé-ben gondolkodni, ha tartós, jól javítható, olcsó fenntartású, tisztességes mosógépet akarok venni, különösebb extra szolgáltatások, bullshit nélkül? És mi a helyzet az LG-kkel, Electrolux-okkal? Ha jól értem azok még saját kézben vannak, mármint hogy az Elcetrolux Electrolux, az LG meg LG, ami ugyan nem garancia a minőségre, de legalább nincs valami piacszerző akvizíció a háttérben, ami szerintem általában rossz ómen.
A hűtőgépekről egy szerelő azt mondta, teljesen mindegy a márka, kb. két év múlva úgyis elkezdi ereszteni a gázt.
A csapágyhiba a felültöltőseknél párezer forintból javítható, házilag is akár.
Nekem wiccpúúl lett csapágyas fiatal korában, 800 Ft-ból javítottam meg. (Igaz kellett hozzá egy rövid esztergálás, de anélkül is 3000 Ft körül lett volna.)
Sajna az a helyzet, hogy a wiccpúúl és az EC ugyanúgy a legolcsóbb kínai csapágyat használja és ezekben előfordulnak gyártási hibás példányok, valamint a szintén legolcsóbb tömítésekkel ugyanez a helyzet és még ott a lehetséges összeszerelési hiba is.
Még mindig van dugó a csőben, azért megy a másik ágon. A szűrőt vedd ki egy laposfogóval, és próbáld ki anélkül. Ha úgy sem megfelelő a nyomás - teljesen nyitott csap mellett - akkor egy hegyes fogóval megpróbálhatod kipiszkálni a szűrő (helye) mögött levő gumikarikát (ami nyomás/áramlásfékező szerepét tölti be).
Mellesleg új a készülék, vagy használtan vetted valakitől? Mert, ha használt, akkor lehet, hogy nem a belevaló szelep van benne, és akkor csinálhatsz bármit...
Kedves fórumozók, egy Whirlpool AWG 336-ot helyeztünk üzembe nemrég, és kb. négy-öt mosás után elkezdett csurogni a víz az adagolófiókból, a mosóvíz nem folyt le a mosótérbe (dob? üst?). Leszereltem a tetejét, és kiderült, hogy a lefelé menő vastag gumicsőben van egy U-kanyar(!), mint egy mosdószifonban, a kanyarban pedig mosópordugó képződött, ez nem engedte lefolyni a vizet. A dugót kibányásztam, de most nem a fiókon keresztül telik meg a dob, hanem egy kerülőjáraton, egy vékonyabb csövön át (nem is értem, mi lehet ennek a szerepe normál körülmények között). Az egyes programok elején mintha folyna némi víz a fiókba, de hamar abbahagyja. Közben a tárcsa látszólag megfelelően forgatja a vizet az egyes rekeszekbe irányító csőrt a fémpálcán keresztül.
Feltételezem, hogy a dugó is úgy keletkezhetett, hogy valamikor nem jött elég víz a fiókba, csak annyi, ami bemosott egy adag mosóport, azután kerülő útra tért. Majd ez néhányszor megismétlődhetett. Arra gondoltam, hogy talán alacsony a víznyomás, már csak azért is, mert nagyon lassan telik meg a gép. Viszont a mosógéptöltő szelepből jön rendesen.
A mágnesszelepek és a fiók között csak a gumicső van - ezek szerint a mágnesszelepek nem nyitnak eléggé, ezért nincs elég nyomás, a víz pedig ezért megy kerülőútra? Már ha jól értem a rendszer működését. Úgy tűnik, a bemeneti vízszűrő nincs eltömődve.
Megjött a DAS írásbeli tájékoztatása aminek a lényege, hogy hívjak egy másik mosógépszerelőt(!), aki leírja és aláírja, hogy szerinte miért ment tönkre a szimmering, és ezt lobogtatva tudnak képviselni az Unionnal szemben. Addig sajnos az UNIONnak van igaza.
Az, hogy több ilyen szerződés ne köttessen Magyarországon, abban ők nem fognak segíteni, egyéni perekben képviselik az ügyfeleket.
Tehát a belső bilics szorosan fogja a gumit az üstszájhoz... azaz hermetikusan: nem folyik ki a víz az üstszáj, és a gumi között. Akkor minden rendben. :-)
Nem értem ezt a szorítósdit. Semmi nincs sehova szorítva. A szájgumi egyik oldala hermetikusan tömít az üstön, a másik fele meg az ajtóperemen. Ha ez nem így van, az nem jó.
Ha minden más meg világít, meg forog,meg még a dobot is visszaraktátok az üstbe, akkor nincs semmi gond...
Víz nem volt sehol,már centrizett mikor ez történhetett.Lebontottuk,látni mindent szépen,bekapcsoltuk miután visszaraktuk a dobot,minden világít aminek kell,semmi fura hang,forog minden ,a gumi nem ugrott le,csak szerintem lazább,mint előtte volt,el tudom simán húzni kézzel az üsttől.A kérdés ,az ha a gumi nincs odaszorítva,az mivel járhat?
Tudod, az "ugrándozott kicsit" meg a "leakadt az üst a rugóról" az nem igazán üzemi állapot. Ha a gumi is leugrott az üstszájról (gyk azon lógott az üst), akkor például víz is kerülhetett az aljába, a motorra, a vezérlésre, de még akár a kezelőre is. Lehet tippelni, de valaki kell a géphez, aki már látott hasonlót - addig felesleges bevásárolni. A másik oldala meg az, hogy az alkatrészek árait nem a használt gép piaci árának a függvényében kalkulálják... vehetsz másik gépet is, csak kérdés, az mennyit fog dolgozni...
Jaj ne.Hisz csak ugrándozott a drága egy kicsit.Ez inkább fizikai behatás.Én annyira érzem,hogy nincs akkora baja🤣.Csak éppen nem pörög fel.Láttam neten elektronikát hozzá,10 ezer körül volt.Gondolom nem éri meg.?30 ezerért már kapok u.ilyen gépet.Szintén nem újat,de nekem bejönnek.Ez most teljesen az én bénaságom volt.
Első olvasatra szerintem az elektronika motorvezérlés része a túlterheléstől dobott egy hátast és " bodor füstöt eregetve az örök szilícium mezőkre távozott"
Sziasztok! Candy activa smart c1 145 a tárgy .Majdnem kinyírtam szegényt! Sok volt a ruha,én pedig elmentem otthonról.Mire hazatértem,kicentrizett,deközben lógott a dob,lukat vert a falba😂.Kiderült,leakasztotta magát az egyik rugóról,az üstgumi is tekeredve állt! A rugót visszafüggesztettük,ekkor a gumi is visszaállt.Látszatra semmi más sérülése nem lett Ám,a vizet mikor engedi a program elején,nem forog a dob! Amúgy akadály nélkül forgatható.Centrizésnélelkezdi forgatni,de csak normál mosási tempóban! Mi lehet a gond?Szénkefe nem szikrázik,szemre minden ok.Vezetékek rendben.Illetve az üstgumi üst felőli része szerintem nem oké,mintha a szorító ( ha van ott ) nem lenne.Elég könnyen el tudom húzni a gumit azüsttől.A külső rögzítő az ajtónál az tart.Nagyon megköszönném a segítséget,ill.tanácsot.A szerelő itt Sopronban nem jött el megnézni.
Ezek szerint az union biztosító minél messzebbre kerülendő. Nem igazán értem amúgy ezt a szarrágást, a 2 csapágy utángyártottban lehet olyan 5-6E és ezen szarakodnak? Broáf.
"Igen, néhány elem természetes élettartama limitált" - akkor ezeknél te sem várod, hogy ingyen cseréljék. A fényezésre a többinél sem tudok extra garit, csak az átrozsdásodásra van 12 év pl. Skodánál.
Az összes többi a saját döntésük. Mindennek örülni kell, mert a többi márkánál azok amiket a KIA cserél, már évek óta fizetősek lennének. Eddig a leghosszabb garancia amiről tudok az 5 év (Hyundai, Renault). Egyik sem teljeskörű, hiszen azt törvény írja elő az első évre, de csak arra. Az önként vállalt lehet bármilyen.
Pl. nálunk az 5 éves szerviznél cserés volt:
- csomagtér ajtó teleszkópok
- vezetőoldali vissza nem tekeredő biztonsági öv
de tavaly egy visszahívás keretében 4 éves korában cserélték a kuplungtárcsát is! Ezek sem olcsók.
Elmondjam, ez hogy nézne ki a VW-nél (talán látod a nicknevemből, hogy ott is érintett vagyok)?
- biztonsági öv: vagy a fenti, vagy nem is garos azért mert csak
- kuplungtárcsa? nem is biztos hogy lenne rá visszahívás, mert a VW tökéletes... és azért van rálátásom, hogy mennyi mindenre nincs, pedig jogos lenne. Motorok, váltók esnek szét...
Ja és mindezt max. 4 évig, de az utolsó kettőben már az importőr mindenféle okokkal próbál kibújni alóla. Tudnék olyan sztorit mesélni, hogy az indoklás hallatán elektromos szakemberek a földön fetrengenének a röhögéstől... De mégis elutasították a díjmentes javítást a 4. évben és kész.
ON:
Az extra garancia alól mindenki igyekszik kibújni, pláne esetedben, amikor még csak nem is az adja, aki az eredeti jótállást biztosította, hanem egy biztosítótársaság.
A mosogatógéphez én is csak azért vettem +3 évet, mert 1000 Ft-ba került akciósan.
Én remélem, hogy a DAS tud valamit kezdeni az ügyeddel! Az Union-t sosem szerettem, sz.rrágó cég volt autóbiztosításnál is, de kollégám az Indesit mosógépével is megjárta a MediaMarkt egyik régebbi - azóta már lecserélt - nevesincs partnerével, 2 hónapig nem tudtak mosni a tökölődés miatt. Utána 1 hétig volt jó a gép, csapágyas lett és azt hiszem, azt meg nem akarták vállallni. Vettek egy új gépet mert elegük lett.
Igen, de a melegviz es a mososzer altali ho- es kemiai hatas a szimeringre az uzemszeru korulmenye a hasznalatnak, ebbol adodoan szerintem kizaras ebben a tekintetben ra nem ertelmezheto (es 3 ev eletkor elott az elhasznalodas sem). Tehat szerintem a biztosito mentesulese is erosen kerdeses itt. Mert ez tokre nem az a helyzet, amikor a konvektor fole teszem a lapostv-t :). Az valoban a hosszutavu hohatas miatti kar, amikor ott az elkok kiszaradnak, vagy vetemedik a keszulekhaz emiatt.
3 even belul vagy, szoval a szavatossag meg el, mas kerdes, hogy neked kell bizonyitanod, es ha a tuloldal nem ert egyet ezzel, mentek a birosagra (elotte ingyenes kor a bekelteto testulet, mely dontesenek az elado nem koteles alavetni magat, de egy javadra szolo bekeltetos dontes eleg jo ajanlolevel a birosagon), de gondolom valami hasonlot fognak mondani ok is. Itt azzal lehetsz esetleg gondban, ha mar esetleg szetszedtek, es nem a te szakertod kapja szet eloszor.
Megneztem a sajatom kizarasait (MM, Aegon), remelem, nekem nem lesz gondom hasonlo esetben:
13. 11. elhasználódásra, a rendeltetésszerű használattal járó kopásra (ide nem értve a mosógépek csapágy meghibásodása miatt szükségessé váló javítást),
Igen, néhány elem természetes élettartama limitált, ezért ezekre 7 évnél rövidebb garancia érvényes. Ilyenek például (a teljesség igénye nélkül) a kopó- forgó alkatrészek, mint az ablaktörlő lapátok, fékbetétek, tengelykapcsoló betétek. 7 évnél kevesebb garancia vonatkozik az akkumulátorra, az audio rendszerre, az autó fényezésére is.
Én lehet, hogy jelentkeznék az eladó szervnél egy tértis levélben, hogy nevezzék meg azt a szakértőt, melynek véleményét bíróság előtt is elfogadják, és utána szavatossági igénnyel élnék, mert az szerintem kurvára nincs rendben, hogy három évet sem bír egy mosógép (szimeringje).
A biztosítási szerződés nem terjed ki a gyártói garanciából kizárt eseményekre: [...] 13. ha a mosógép ciklusszáma évente az 220 ciklust, a szárító és a mosogatógép ciklusszáma évente az 180 ciklust meghaladja
Megköszönném, ha valaki tudna segíteni. Whirlpool avg 680 mosógép. Lemegy a mosás, de nem centrifugál. Ha kikapcsolom, és a centrifugálást indítom, akkor végigmegy a program, de csak zúg, kattog, de nem pörög föl. Mi lehet a hiba?
Asszem megszívattam magam......a mosás megkezdése után kb. 10 perccel kapcsolja be a fűtést, így valószínű semmi baja a gépnek.
Viszont érdekelne ( ha van valakinek) Aqua 1000t vagy ezzel egyenértékű dob v üst, az enyémben lévő enyhén deformált ezért üt kicsit így hangos a centrifugázás.
A 12 éves Whirpool mosógépünkből jön a víz (valahol alulról, ki a padlóra), és a nem a kifolyó csövön (:D), de kizárólag akkor, ha magas, 95 fokos hőmérsékleten mosunk. 60 fokon semmi probléma.
Nem kell aggódnod , nálunk is csak millimétereket mozog, csak eléggé el nem ítélhető módon, néhány (4) gumitalpon rátettünk egy AEG szárítógépet a mosógépre és az felnagyítja a mozgást.
Tartok tőle, hogy ennyire nem jó kimilliméterezni. Mosdó csere lesz keskenyebbre. A kiszállításig nem fog menni, a gép mellett pedig már nem szeretnék fúrás-faragást. Félre rakatom valahova, utána sajnos megint hívnom kell őket, hogy betegyék a helyére.
A Miele-nél maradtam, 8kg-os alapmodellnél. A drágábbak patronos mosószert és öblítőt használnak, ezekre nincs szükségem. Hűtőszekrényből is Miele lett. Ha érdekel valakit, később megírom a tapasztalatokat.
Az eladó szerint 605 mm helyre (mosdó pereme és fal közé) a 600 mm széles mosógép betehető. Valóban nem fog még millimétereket sem rezegni?
A hűtőgyárban dolgozó ismerőseim szigorúan eltanácsoltak bármilyen AEG termék vásárlásától, meg nagyrészt az Electroluxtól is. Azt mondják, csakis Zanussit érdemes venni. Hogy ez mennyiben érvényes a mosógépekre azt nem tudom.
Mondjuk az egy év garancia tényleg vicc, de a joxabály ennyit ír elő és amíg el tudják adni a terméket (a hűtőkre amúgy kettő van) addig nem is fognak rajta emelni.
Az Electrolux csoport gepeire 1 ev gari van (vicc), az Aeg-re meg egy hete sen indult el az akcio, hogy adnak +3 evet regisztracio eseten. Szoval nem standard az 1+3 ev, de jelenleg epp valoban ennyi, de azt a jelenleg szot ne felejtsuk ki.
Azért ijesztően sok, mert én ijedős vagyok. :) Ahhoz voltam szokva, hogy centrifugáláskor a mosógép (valami elöltöltős Zanussi) katonai helikopteresdit játszott (hangkibocsátásilag és földtől elrugaszkodásilag is), pedig az csak 800-zal pörgött. És bár a ruhák majdnem olyan vizesek maradtak benne, mintha kézzel csavartam volna őket ki, cserébe legalább szép gyűröttek is lettek. :)
Candy gyártmányról mit lehet tudni? Van olyan jó mint a Beko? :)
Felültöltős gépek közül ha kizárom a Whirlpool-t a berohadós mosószer adagolója miatt, meg az Indesit-et a Whirlpool tulajdonlás miatt, továbbá az AEG/Electrolux/Zanussi csoportot a nagyon rövid garancia (és ahogy látom nem is túl jó minőség) miatt, nem sokminden marad.
LG, Samsung, Beko nem gyárt felültöltőset - ahogy nézem.
Nekem az első túlfűtés után működött még egy hónapig rendesen. Aztán megint túlfűtött. Akkor égett össze az érintkező teljesen. Először kimérve jó volt, másodszorra folyamatosan átadott.
Az AEG-el kapcsolatban vegyes felhasználói értékeléseket olvastam (fennakadt a szemem az egy év alatt rozsdásodó lemezen), ismerettségi körben sincs jó tapasztalat. Nem nagyon szeretnék 500-600 EUR-ért "középkategóriás" gépet venni (Siemens, AEG). Itt kint csak 1-2 év a garancia (5 évre kiterjesztett bolti garancia megvásárásának nem sok értelmét látom). Szerelőt hívni nem éri meg. Ezt a helyzetet figyelembe véve nagyon olcsó gépet vennék (pl. Beko) vagy Miele-t. Ha egy Miele 10 évig megy hiba nélkül, akkor nekem már megérné.
A mosógép max centrifugatudása 1600, ami ijesztően sok
Miért lenne sok? A Miele gépünk (mosó-szárító) 1500-on centrifugázik mosógépileg, nem gyűri a ruhákat egyáltalán, van, amit vasalni se kéne, csak én szeretek vasalni. :)
Köszi, de nem segítene, abból nem derülne ki, hogy az enyémhez pontosan milyen kell. Viszont ahogy visszaolvastam a fórumot, azt találtam, hogy W124E300TDT4MATIC szakinak pont W377-ese van, fölötte meg egy T494C szárítója (legalábbis 5 éve ezt írta). Ha itt nem bukkan föl, akkor majd írok neki mailt, hátha megmondja, mivel fabrikálta őket össze.
Kicsit talán félreérthetően fogalmaztam, eszembe sem jutott olyasmi, hogy ne a mosógép legyen alul, csak azt kéne megtudnom, hogy konkrétan mivel lehet ráeszkábálni a szárítót a mosógép tetejére (mert ahogy írtam, csak úgy simán ráállítani eleve nem is tudnám, túl szélesen vannak ahhoz a szárító lábai). A többi hasznos tanácsodért-instrukciódért hálás köszönet!
Ha az Electrolux nem játszik, akkor gondolom, hogy az AEG se. Bár most vannak nekik 1+3 év garis, 8 kilós gepeik 150k körül, 1400-1600-as centrivel, de ha nem magyarországi a szállítás, akkor bukó.
Köszönöm a válaszaid! Mosdó csere lesz, mert sehogyan sem fér be egy ~60*60 centiméter alapterületű gép, márpedig olyat szeretnék. Sajnos itt a Beko WMY 81483 nem annyira éri meg. Két év a gyártói garancia. 40 EUR-ért lehet venni +3 év bolti garanciát (nem sok értelmét látom). Üzletben láttam kiállítva egy WMY 7.... modellt. Több dolog sem tetszik rajta (nem részletezném), emiatt úgy gondolom még 350 EUR-t sem ér meg (+50 EUR a kiszállítás, ahol kérdeztem).
A Samsung egy gépe kiállítva korrektnek nézett ki a kezelőfelületével, gyémántmintás dobjával és nagy betöltő nyílásával, de a műanyag lapátok szánalmasak a dobban. A WW90 9kg-os kapacitású gép 550 EUR-ért (ingyenes kiszállítással) kicsit sok. A garancia gondolom 1-2 év. Samsung-ban tapasztalata valakinek? Esetleg tudnátok más alternatívát 7-9 (inkább 8-9) kg kapacitású elöltöltős gépre? (Electrolux nem kapható a lakóhelyemen.)
Köszönöm az útmutatást. Munkatársam nézte - villanyász - én csak mellette voltam. A nyákon lévő masik két relé alapján nézte hogy hol kell vezetnie és hol nem.
Semmit sem cseréltem csak összeraktam, most működik. Nem nyugodtam meg, mert a mi volt a hiba?
Az agya sem OK teljesen, kétszer is kellett resetelni mert a programhoz fals (kevesebb) hátra lévő idot írt. Azt gondolom gyűjthetünk új mosógépre, ez 6 éves már a fele sincs hátra...
Namost, egy leragadt relénél is van nyitott és zárt (morze) érintkező, csak éppen forditva, mint az egészségesnél. Az NC jelűnek kéne vezetnie inaktiv állapotban.
Sok variáció egyébként nem lehet; vagy ragadt a relé, vagy a vezérlő ad ki rá cuflát ha kell, ha nem, vagy a vezérlőt átvágja egy hibás érzékelő. (Vagy fatális zárlat van valahol, de azt meg látnád.)
Két Miele gépszettet használtam, mindkettőnél alul volt a mosógép, rajta a szárítógép. Érdemes így elhelyezni, de sajnos a technikai részleteket nem tudom.
Az első gép 1600-al, a második 1400-al tudott centrifugálni. Nem kényes ruhákhoz mindegyiknél használtam a maximumot. 800-1000 fordulat/perc a közepesen kényes ruhákhoz megfelelő, 400-600 a nagyon kényes ruhákhoz. Még kényesebb ruháknál le tudod állítani fél perc után. Ha nedvesebben teszed a szárítógépbe (nincs annyira kicentrifugálva), akkor tovább tart, de a végeredmény ugyanaz lesz. Vasalandó holmit kicsit nedvesre szoktam szárítani, a leállás után (amikor még meleg a ruha) azonnal kiveszem, kirázom és kiterítem (vagy fogasra teszem), hogy teljesen megszáradjon. Ezzel elkerülhető a vasalás. A mennyiség gondolom száraz ruhára vonatkozik. Ha túl sokat teszel bele, nem fogja tudni rendesen átforgatni és kiszárítani, de azt úgy is észreveszed (nálunk ilyen gond ritkán fordult elő). Mi a teljes mosott adagot át szoktuk rakni a szárítógépbe adott esetben (kiválogatjuk belőle a szárítógépbe nem tehető ruhákat). Van alacsony hőmérséket kényes ruháknak, akkor mégtovább tart, a végeredmény ugyanaz. Zoknikat, teljesen műszűlas ruhákat (sportruházat) nem teszek a szárítógépbe, illetve amelyik cimkéjén fel van tüntetve, hogy nem szabad. Alul a kihúzható szűrőjét mosd át és szárítsd ki. Nem mindegy melyik irányba fordítva és milyen irányból zuhanyozod, a sorrend sem mindegy. Olvasd el a használati ide vonatkozó részét (ha nem találod, megnézem az enyémben, gépfüggetlen). Arra figyelj, hogy az ajtóban lévő szűrőket minden szárítás után tisztítsd. Én porszívózni szoktam finom sörtés kefével, de az ujjaddal is lehúzhatod róla.
Hosszúra nyúlt átmeneti mosógéptelenség után a minap végre vettem használtan egy Miele W377-es mosó- és egy T442C szárítógépet (a kettőt együtt szállítással 70 ezerért - remélem, nem csináltam szar vásárt és elmennek még egy jó darabig).
A kérdéseim:
1. Angol használatit sikerült letöltenem hozzájuk, de jobban örülnék magyarnak. A magyar Miele oldalán próbáltam (itt: https://www.miele.hu/haztartasi/informacios-anyagok-385.htm#p510), de sehogyan sem jött össze. Vajon én cseszek el valamit a beírandó számokkal, vagy ők csesznek a terméktámogatásra a régebbi modelljeikhez? Ha tőlük nem lehet, tudtok más forrást magyar használatihoz?
2. Ez döntött paneles mosógép, de az angol használatijában az szerepel (még le is van rajzolva), hogy a tetejére lehet installálni a szárítót. Csak azt nem írja, hogy pontosan milyen összeépítő keret kell hozzá. A Miele oldalán nézegettem ezeket a cuccokat (https://www.miele.hu/haztartasi/felallitasi-tartozekok-termekvalaszteka-1905.htm), de ott sem derül ki, hogy ehhez a típushoz passzol-e bármelyik. Az ára miatt természetesen a 6500 Ft-os kis papucsszerű biszbasz a legszimpatikusabb, de arra sajnos pont azt írják, hogy komfort paneles géphez nem használható (ami nyilván igaz is, mert ahogy lemértem a szárító lábtávolságait, széltében és mélységében is kb. 2-2 cm híja van, hogy a mosógép tetején a talpain állhasson). Szóval nem tudjátok annak a keretnek a típusszámát, ami nekem kéne? Egyáltalán érdemes-e ilyenben gondolkodni? A lehető legolcsóbb megoldást keresem.
3. Még sosem volt szárítógépem (eztán is csak arra kell, amikor kint nem lehet teregetni), szóval némi szárítástechnikai képzés is jól jönne:
a) A mosógépre és a szárítóra is az van írva, hogy 5kg kapacitású. Akkor ez azt jelenti, hogy egy teljes adag mosást egyszerre nyugodtan át is tehetek a szárítóba?
b) A mosógép max centrifugatudása 1600, ami ijesztően sok :) pont kétszer annyi, mint amit az előző gépem tudott. Tehát ruhakímélés (a centri ne gyűrje ronggyá a ruhákat) és energiatakarékosság (a szárító ne szenvedjen sokat) kombót szem előtt tartva hányas centrifugálás az ideális a szárítógépezéshez?
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, és előre is köszi.
Hogyan állapitottad meg, hogy nincs leragadva a relé? Úgy értem, ha azt sikerült, akkor a hőfokérzékelőt is biztos meg tudod találni és ellenőrizni. Lehet még a relé vezérlése is hibás; mérni kéne feszültséget a relé tekercsén (bekapcsolt rendszer mellett=nagyon óvatosan).
Nálam is túlfűtés van. Energomat 750. A 40 fokos programnál 60 fokra fűt (nem mértem, de kb. annyi lehet). Egyébként a program normálisan végigmegy, egyéb rendellenességet nem tapasztaltam.
A hőfokszabályzó hibája? Azt láttam webshopban és ki is tudnám cserélni.
A mosógép szélessége 59.8cm. A mélysége a tömlőcsonkokkal és az ajtó külső peremével együtt ~58,5cm. A magassága 84,5 cm a beállított lábakkal. Ha törölközőket mosunk ami baromira megszívja magát vízzel és rendes súlya van, úgy van egy kis rezgése de nem vészes. Jól be kell állítani a lábait. Én a tetején tartom az elektromos fogkeféinket, mert a töltőt csak itt tudtam elhelyezni. Még nem mászott le róla :-)
A centrifugálást kb fél perc alatt kezdte el a legutóbbi programnál amit használtunk.
Centrifuga sebességek 600, 800, 1400.
1400-as centrinél nem száraz a ruha (nem szárítógép), de nem is vizes, nyirkos. Nehéz definiálni.
A párom a ruháknál semmilyen problémát nem tapasztalt, nem tesz kárt bennük, viszont állítása szerint nem gyűri úgy össze mint a korábbi gépünk.
Elég vizet szív be? Nem kapcsol le hamarabb? Kellő vízmennyiséget elvileg nem kéne neki elforralni, ez csak akkor szokott előfprdulni, ha kevesebb vizet szív be.
Vezérlőpanel hiba talán... nekem amikor így forralt, márka függetlenül ez volt a gondom.
Köszönöm, lenne még néhány kérdésem. Pontosan mennyi ideig tart amíg elkezd centrifugálni? Le lehet állítani centrifugálás közben és ahogyan leáll a dob, azonnal ki lehet nyitni az ajtót? Milyen centrifugálási fokozatok vannak? 1400-ason mennyire marad nedves a ruha (majdnem száraz, közepes, majdnem vizes)? A ruhákat kíméli?
Le tudnád mérni a készülék pontos mélységét és szélességét? Ahova tudnám tenni, mögötte fal lenne, előtte a mosdókagyló oldala. Ezek között 60.5cm van. Vagy oldalra fordítva tudnám betenni, de ha kicsit is rezeg, nekiverődhet a mosdókagylónak vagy a falnak. Mekkora helyet kell hagyni a gép körül?
Aztán van még az igazi kókány móccer, pl. az ún. "trombita lemez" (vékony rézlemez vagy hasonló) applikálása a csapágy és a ház közé, de ez már tényleg igazi kókányolás.
Ezenkívül a barbár kókányolás kategóriában nem javasolnám még, hogy kemény pontozóval 10-20 helyen pontozd fel belülről a házat és úgy üsd bele a csapágyat, meg biztos van még ilyen barbarizmus amit nem javaslok de csak mert hirtelen nem is jut eszembe.
Kicsit elakadtam a szerelésben. A donor egy Hanseatic 1302 (whirlpool licencnek mondanám). Lengéscsillapítót és csapágyat cserélnék. A dobtengely is megérett a cserére, feltéve, ha találok alkatrészt. A nagyobb probléma, hogy a csapágyház is meg van kopva és lötyög benne a kisebbik csapágy (6204). Milyen megoldások léteznek erre? A nagyobb csapágy (6206) tökéletesen elvan a házban. Válaszokat köszönöm :)
Én sem veszek Mielét, egyszerűen azért, mert nem tartom ár-érték arányosnak. (Használt gépet meg pláne nem veszek.)
Mondjuk az első gépünket (keletnémet, VA 561) közel 20 évig használtuk, aztán mikor meguntam az egyre gyakoribb meghibásodásokat akkor lecseréltük egy legolcsóbb kategóriás wiccpúúlra és szabad szemmel is jól láthatóan leesett az áram- és vízdíjunk. Az a wiccpúúl 9,5 évet húzott ki meghibásodás nélkül (a gyári hibás csapágyat nem számítva amit 700 Ft ktsggel magam cseréltem), akkor ment ki belőle a lengéscsillapító amit talán még kicseréltem volna ha nem lett volna egy érvényes HGCS papírom így viszont le lett cserélve egy egész picivel drágább alaptípusra. Ugyanilyen kivitelű Miele pont 4X ekkora összegért kapható, úgyhogy ha ez elmegy 5 évet az meg 20-at akkor is pénzemnél vagyok, vagy kicsit előbb mert az áram és vízfelhasználás az idő előrehaladtával csökken, bár egyre csökkenő trenden. De ha minden jól megy 1-2 javítással talán ez a gép is elmegy 9-10 évet, ahogy hallom a Mieléket meg nem 1-2 alkalommal javítják a második 10 évben.
Nekünk Beko WMY 81483 LMB2-es gépünk van kb. 1,5 éve (5 év gyári garis). Némi pöcsölés ennél is van amikor igazgatja a ruhákat, de nem vészes. Az inverteres motorral fokozatmentesen tud felpörögni, így nem is rázkódik. Nekünk nagyon bevált. A párom kimondottan szereti a programkiosztását.
A Miele-t sem (a nem létező) isten teremtette. Örök életűnek meg pláne nem. A jutubon sok problémás gép látható.
A hülyeazénemvagyok boltokba be-be nézünk, hogy nagyjából tisztába legyünk a háztartási gépek kínálatával. "Miele 20 évre teremtve!" A Miele gépek előtt állva azon gondolkodtunk, hogy akarnánk-e, hogy egy 20 éves mosógép dolgozzon nálunk? Arra jutottunk, hogy nem. Ha a jelenlegi Electrolux felültöltős gépünk megáll, legyen bármi baja, cseréljük egy mostani (akár elől töltős) gépre. A Miele alap, de jónak tartott mosógépe 260e Ft. Ennyi pénzért kb. 10 évente gépet cserélünk.
A Beko-t meg tudom venni. Több helyen is kapható, de garanciáról szó sincs sajnos. Valószínűleg 1 év. Gyanítom ezek már nem bírnak tizenakárhány éveket, mint a régebbiek. Amazonon volt egy vélemény, hogy nedves marad a ruha. A Miele felé húzok. Erre is csak egy év garancia van, de a tapasztalat sokat nyom a latba, hogy sok évnyi durva nyúzás után sem változott semmit a gépek állapota. Valószínűleg a méhsejtmintás dob is egyedi, a legkíméletesebb a ruhához azok közül, amelyeket eddig láttam. Csak ne kerülne a duplájába.
Mindig van (jogszabályban kötelezően előírt) garancia, ami a legtöbb esetben a minimum, vagyis egy év. Az EC néha ad kettőt, pl. a legtöbb hűtőre, néha mosógépre is.
Mo.-n a Beko mostanában erősen akciózik az 5 év garival, a boltokban amúgy nagyméretű matrica is jelzi, hogy melyik típusok tartoznak ide. Viszont ha te németben laksz, ott sztem egyáltalán nem tudsz venni Beko gépet...... Sőt, az EC csoport gépei közül is lehet, hogy csak a prémiummárkát, az AEG-et, na meg Boscht és Mielét. (Tudomásom szerint a Beko a Bosch csoporté, úgyhogy a német piacot nem fogja vele rongálni, az az árérzékeny keleti piacokra van).
A 10kg töltet ellenére csak 600x600x850 a mérete. Visszatartó erő az egy év garancia és a lakóhelyemen nem kapható (kiszállítás nem megoldott, garanciát sem tudnék érvényesíteni).
Egy magyar webshopban láttam 5 év garanciát, máshol nincs feltüntetve. A mosógépeknél mindig a gyártó adja a garanciát? Mindegy milyen országban veszem, meg kell kapjam rá az 5 évet? Nem találtam róla tapasztalatokat vagy jó videót. A mosószeradagoló, dob kialakítása, centrifuga működése (szöszöl vagy rögtön kezdi, leállítható, ajtó azonnal nyitható, rezonancia, stb) érdekelne főleg. Valakinek esetleg tapasztalata?
Ez a Zanussi jól centrifugál, a nyári szezonra vissza is van fogva egy kicsit, 1200 helyett inkább csak 800-on megy.
A felültöltős gépek egyébként szinte mind egyforma befoglaló méretűek, pokróc, függöny elfér, paplant még nem próbáltunk. Ruha-károsítást nem tapasztaltunk egyiknél se (korábban wiccpúúl volt).
Ha elöltöltős kell akkor valószínű azt a javaslatot fogja a többség közvetíteni, hogy vegyél valami olcsó gépet sok garanciával, ez most a Beko aminek sok típusát 5 év gyártó garanciával árulják.
Köszönöm a válaszod. Megnéztem mind a két gépet. A kezelőfelülete nekem mindegy csak ne a régi mechanikus forgótárcsás legyen. A kiválaszott opcióktól függő, kijelzett mosási idő nagy előny. Videóról nem tudom megállapítani, de elég kicsinek tűnik a mosógép. Paplant, pokrócot, függönyt és egyéb nehéz dolgokat is szoktunk mosni. Nem biztos, hogy beleférnének összenyomorgatás nélkül. Ezért is, valamilyen testesebb dobbal rendelkező, elöltöltős gépet részesítenék előnyben 7-8kg töltetig. A mosószeradagoló ismerős, már volt ilyenhez dolgom. Hiába vehető ki könnyen a gépből, a rengeteg zugát nagyon nehéz tisztítani belülről (gondolok itt az öblítőmaradványokra, még az ecet sem viszi le). Centrifugában 1400-1600 nem lenne rossz, gondolom az már nem a 100 ezer forintos árkategória. Mi a tapasztalatod az 1200-as centrifugával mondjuk törölközőknél? Az említett Whirlpool-ból 1200-nál szinte csurom vizesen vettem ki a ruhákat, amíg a Miele 400-600-as fordulaton produkálna ilyet.
Az első Miele gép, amelyet használtam (típusszámát nem tudom, 10 éves lehet), rendezi a ruhát (kb. fél-egy perc), lassan emelve a fordulatot elkezd centrifugálni. A mostani gép (W3741) rendezi a ruhát, nagy fordulattal ráindul (nem sok értelmét látom, ugrál és rázkódik tőle a gép), megáll, vár egy percig, rendezi a ruhát, fokozatosan emelve fordulartot elkezd centrifugálni. Menet közben is csökkenthető a fordulat. Mindkettő azonnal leállítható, a dob megállása után azonnal nyitható. Ha nem nyitottam ki, folyamatosan rendezték a ruhát, amíg ki nem vettem (a ruha gyűrődését akadályozza meg). A "méhsejt" mintázatú dob is nagyon bevált, tényleg nagyon kímélő. Mindkét gépet nagyon durván nyúztuk évekig (átlagon felüli gyakoriságban és mennyiséget mosunk), meg sem kottyant nekik. Ha lenne rá keret, nem is gondolkodnék, hogy Miele vagy más.
Ezt én sem értem, az én elöltöltős gépem is ezt csinálja... 800-on 15 perc centri, ebből konkrétan a valós centrizés 2-3 perc.... 10-12 percig csak forgatja a ruhát.... jobbra forul egyetr a dob, balra, jobbra, balra.... látszólag semmi értelme. Centri után megint ez... aztrán 2-3 semmi, semmi meg se mozdul, csak számol vissza, mire zenél, vége lejárt... utána 5 p ajtózárás.... 20p az érdemi munka, kb 3 perc....
De ugyanígy tökölget mosás közben is, nem fűt... mert hidegvizes mosásoknál is 1-3 perceket vár... multkor direkt figyeltem, WC-én ülve ráértemben, hogy 15p mosási ciklisból 5 percet jó ha mos.... a többiben vakaródzik, nem csinál semmit....
Ezen a szájton van videó a legtöbb jelenleg forgalomban lévő gépről.
Én azért vettem Zanussit mert a 90-100E Ft kategóriás EC gépek kábé 23 állású menütárcsája plusz az opciók még mellé nem jött be. De a leírtak alapján neked lehet pont ez jön be.
Ha alaposabban megnézed egyébként akkor nagyjából kiderül, hogy az összes gép egy kaptafára készül, bizonyos funkciók, pl. az 1200-as centrifuga,a soft eject, a maradékidő-kijelzés kerülnek darabonként párezer forintba.
Olcsó kategóriában és felültöltősben könnyen tisztítható mosószeradagolója csak az EC group gépeinek van. A centrifuga fordulat állítható a legtöbbön, az idő tudomásom szerint nem (de felteszem a kímélőbb programokban rövidebb, mert ott pl. az 1200-as fordulatot eleve nem is engedi beállítani). Program-megszakítás lehetőség passz, sose próbáltuk, kiegyensúlyozási hiba eddig nem jelentkezett, igaz mindig tele a dob, az ajtó azonnal nyitható.
6 éven át két fajta Miele mosógépet használtam (béreltem), nagyon meg voltam velük elégedve. Sajnos az újak 800-900 EUR-nál kezdődnek és eléggé vegyes véleményeket találtam róluk.
Nemrég volt dolgom egy Whirlpool 6th sense felültöltős géppel (~80 ezer forint értékű). A Miele-be be tudtam tenni kényes dolgokat centrifugálni, a centrifugálást akár fél perc után meg tudtam szakítani (éppen csak kiveri a víz nagy részét). A Whirlpool-ba ha beteszek valamit centrifugálni, 15 percig tekergeti jobbra-balra mielőtt valóban elkezdi centrifugálni és még utána is tekergeti, mielőtt kinyílik. Miután megállt, 2-3 percet kell várni, hogy nyitni lehessen az ajtót. Ha kevés a mosott ruha (például csak két törölköző) megáll a program a centrifugálásnál "egyensúlyozási hibával". Új centrifugálás 15 perc és néha másodikra sem sikerül. A Whirlpool amennyire jó volt régen, annyira elavult és gagyi lett.
Textilkímélő dobbal, egyszerű és gyors centrifugálási lehetőséggel, könnyen tisztítható mosószeradagolóval tudnátok gépet javasolni? Elöltöltős jobban tetszene.
Nem tudom, bár van egy 5 év gyári garanciás Beko mosogatógépem, de inkább nem is akarom megtudni.
Erről a pluszban vásárolt "garanciáról" kevés infót találni, a többsége annak is negatív. Így elsőre a te tapasztalatod is azt erősíti, hogy ezért nem szabad pénzt adni, mert ha tegyük fel meg is javítják akkor se nagyon szeret senki se 1-2 hónapot mosógép nélkül lenni és még az is benne van, hogy meg se javítják.
"Anno" vettünk 5 év garancia szolgáltatást a géphez, így a bejelentést követő 5 munkanapon megjelent a szerelő. Megvizsgálta a gépet, közölte, hogy csapágy hibás, kb 1,5-2 hét, mire eldönti a biztosító (Union), hogy mi lesz a kárbejelentéssel.
A Beko esetében az 5 év, gyári garancia ezzel tisztában vagyok. Az érdekelne, hogy ugyanebben a helyzetben is elnyúlna kb 1 hónapig ez a történet, vagy hamarabb záródna?
Sikerült megoldani, valóban a motor lett par mm-el ferdén becsavarozva. Összköltség 3e ft a szénkefékért, kis forrasztás kb 5 perc meló. Legolcsóbb javítási ajánlatom 25e Ft volt rá....
Sziasztok. Nincs valakinél elfekvöben Samsung ékszíjtárcsa? A tárcsa azonosítója: DC66-00767A Belső átmérö : 18 mm és 28 mm . Kívül 29 cm Veszett drága, 22000 Ft. Megkopott. Sajnos itt, ahol lakom nem tudnak másikból maratni, mett nincs gépük hozzá. Ráadásul műanyag.
Sziasztok! Indesit Iwsc5150 mosógépben tönkrement a szénkefe nem ment a motor. Vettem hozzá, kicseréltem. Visszaraktam működik. 2 perc utàn ledobálja az ékszijat a gép. Eddig ilyet nem csinált. Borda van a szíjon. Valami tipp hogy mi lehet a dobálás oka? Van egy kis gumidarab aminek egyik részén ragasztó nyomai vannak azt nem tudom mire jó.
A jobb felső sarokban levő forgáspont alatti rugóval tudsz játszani, illetve a kar súrlódását kell minimumra csökkenteni. Általában az alsó vége deformálódik, és hozzáér az alatta levő lemezhez. Sokszor az ott levő csavar meghúzása is elegendő...
Whirlpool AWT 2284-es mosógépben a fúvóka irányító kar a látható módon alkalomszerűen csak az öblítő állás előtt felakad-a mozgatókar ránézésre nem szorul sehol,szétakasztva mindkét oldal könnyen jár,valszeg a rugó már kissé gyengült mert rezgésre,rákoppintásra a helyére ugrik.
Ezt hogyan lehetne javítani,esetleg egy kis toló/húzó rugó beépítésével ami akár egy lepkefingnyi erővel kicsit rásegítene?
Azért itthon is előferdül, főleg Mátrában, Bükkben... olvasom Szlovákia, valahol a Karpatok mélyén simán lehet 1-2 hétig -15 , -20, míg máshol városban csak -1, -3 kb.
Szóval te Európa északi felén élsz..., mert kis hazánkban nem szokott több hétig mínusz húsz fok lenni, persze a víznek mínusz három is elég, hogy megfagyjon. Egyébként nem kizárt helyszín a balkon, főleg ha zárt és szigetelt, legfeljebb kemény mínuszokban nem kell elfelejteni a tartály kiürítését. Amennyiben a mosó - szárítógépes topikban ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122072 ) visszaolvasol, valaki tett be leírást és fényképet egy tartószerkezetről amit saját maga eszkábált a keskeny mosógépre amire rá tudta tenni a szárítógépet.
Nem is magamat , a gépet féltem, tudod? Hogy mit tesz vele ha több hétig akár mínusz húszban álldogáll. De persze száríthatok ilyenkor hagyományosan - ez nem kérdés, ha a gép ezalatt nem esik depresszióba, korrózióba akármi... Szerinted nem?
hát igen, gondoltam hogy csak van valami oka, amiért ez a lehetőség nincs benne a köztudatban :))) Az uj mosógépem nem rázkódik, semennyire, illetve érzékelhetően nem, de persze igazad van.
A mosógép durván nehéz egy szárítógéppel szemben. Azért a szárítógép megy felülre (kerettel) mert az úgy elbírja. A szárítógép vékony lemezei nem bírnák el a mosógépet. Pláne hogy az még ott rázkódna is a tetején.
Sziasztok. Keskeny elöltöltős mosógépem van (viszonylag új) és egy szárítógépen gondolkodom. 45cm-ben csak Candy-t találtam, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony/kíméletes. Az is eszembe jutott, hogy mi van, ha alulra kerül a szárító (klasszikus méretű) és RÁ a mosógép. Túl meredek elképzelés? Másik lehetséges megoldás a balkon lenne, beépített, szigetelt, jól szellőztethető. Viszont nem fűtött, és ugye előfordul hogy brrrrdehideg van. Volna valakinek tapasztalata hasonló elhelyezéssel?
Tömeggyártott gépről van szó, ami tömeggyártott alkatrészekből áll, ergo bármi tönkremehet bármikor.
A heti 5-7 ciklus az nem kis terhelés amúgy.
A jó hír az, hogy felültöltős gépekben lehetséges cserélni a csapágyat (a mai elöltöltősekben elvileg nem lehet, bár szét szokták vágni az üstöt és kicserélik) és nem is feltétlenül drága, főleg ha magad csinálod. Lusta vagyok megnézni, de sztem 5000 Ft alatt tudsz venni szettet (a wiccpúlé 3000 alatt is kapható utángyártottban) és ha magad kicseréled akkor ennyibe került.
De mielőtt nekifognál fontos tisztázni, hogy tényleg csapágy. Elég jellegzetes a moraja illetve egy idő után a vibrálás. Viszont ha úgy gondolod, hogy csapágy akkor inkább ne használd egyelőre mert megeszi a tengelycsonkot is, az meg drágább.
Még nem telt el három év, hogy vettük a csodát, és a héten érdekes morgó hang lett úrrá rajta, amikor centrifugázott. Simán tönkre mehet a csapágy ilyen kis "futásteljesítménnyel"?
Heti 5-7 mosással terhelődik a berendezés, már kezdetek óta nyöszörgő hangot ad, a szerviz szerint normális. Szerintem nem, de ők a "szakemberek".
Szóval azon filozofálok, hogy veszek egy Beko-t 5 év garival.
Sziasztok, egy AEG Lavamat 66610 típusú mosógépem van (még Made in Germany) ami tökéletesen működik de centrifugáláskor már nagyon ugrál. Tudnátok ajánlani valakit Budapesten ezt megjavítani?
Köszi! Na látod erre nem is gondoltam, nincs mosókonyhám, a konyhában meg nem fért, így a fürdőben kötött ki. A fene se gondolta, hogy ilyen érzékeny a kis mocsok. Még egyszer köszönöm!
Szeretnek vásárolni egy uj eloltoltos mosógépet. A kérdés h a z egyben szarito funkcióval is ellátott típusok mennyire ajánlottak? Vagy érdemes inkább külön mosó es szaritogep beszerzése? Első körben Miele-ben gondolkodnek.
Egy Panasonic NA-127VB5-ös masinám van, full program hibával. Ha kedve van mos rendesen, azonban gyakran csak a vízszivattyú dolgozik, a motor nem indul el. Majd áll, egy-két napot, és minden további nélkül működik. Azt szeretném tudni, hogy lehet ezeket ressetelni valahogy, vagy csak a programvezérlés cserje oldja meg ezt a hibát? Előre is köszönöm!
Nekem whirlpoolom van leszetem az oldaboritásokat, igy már látható hogy hol folyik.a szürő szerintem az oda nem való tárgyakat szűri, de azok jogyan kerüllnek ki ?
Ez a kérdés már nekem is szöget ütött a fejembe, ugyanis a legtöbb Zanussinál nincs szűrőfedél amit levéve kicsavarható a szűrő. A leírás szerint "automata" szűrő van benne, én ilyet nem ismerek de öntisztító szűrőkkel már sokszor találkoztam. Viszont néha ezeket is kellett ám karbantartani, igaz egy permetezőgépnél kissé komolyabb az igénybevétel.
Úgyhogy SZVSZ vedd le a szemből nézve baloldali palástot (bár ez se biztos) és utána első körön próbáld meghatározni a szivárgás helyét és ha a szűrő az akkor bizony le kell venni és szét kell szedni.
Már persze ha érzel elegendő felkészültséget a probléma megoldásához és vannak alap szerszámaid.
Sziasztok! Zanussi ZWY50924WI mosógépem van pár hónapja. Elkezdett sajnos folyni belőle a víz az elülső rész alján. Szeretném kivenni a szűrőt, de a használati utasítás erre csak szervizet mond. Ki lehet venni otthon is? Mit kell kiszedni, kicsavarozni hozzá? Köszönöm szépen előre is!
"Nekem az a bajom a felvetéseddel, hogy tudományosan közelíted meg a kérdést"
Nekem meg az a bajom, hogy Te nem műszaki oldalról közelítesz hanem csak az árát nézed. Ennél én előrébb igyekszem tekinteni, mert nem a 10.000Ft a tétel, hanem az esetlegesen felmerülő egyéb költségek. Arra lettem volna kíváncsi, hogy javítható-e egy ilyen mosógép, van-e valakinek jó/rossz tapasztalata vele? Egy hasonló korú Philips termék javításánál a szakszerviz széttárta a karját és azt mondta, hogy már régóta nem tartanak hozzá alkatrészt. Akkor meg olcsó volt vagy drága töredékáron megvenni valamit, ami jó eséllyel javíthatatlan? (de legalábbis nem éri meg bajlódni vele) Közben megnéztem, vannak hozzá alkatrészek, de például csak az ablakszigetelése 13.000Ft, ha ki kellene netán cserélni a négy lengéscsillapítót 24.000Ft, stb. És annyira sajnos nem vagyok műszaki zseni, hogy meg tudjam mondani, mi az ami egy öreg készülékben álltában is elromlik.
A kondenzációs termel sok hőt, a hőszivattyús lényegesen kevesebbet.
Kreatív a magyar (a bútorlap, vastagabb pozdorja, lábként Bramac tetőléc /esetleg 5x5-ös gyalult fa/ csodákra képes), csak akarni kell és már kész is a szélesítés a keskeny mosógépre ... :)
A mosógép mosógép, az autó pedig autó...
A kémia a fizika és az idő a használati tárgyak ellen dolgozik ...
A szárítógép alá nem kompatibilis a keskeny mosógép, csak a hagyományos 60*60cm-es a jó, és ahhoz még keret sem feltétlenül kell.
Opció lehet, hogy a szárítógépet egy másik helyiségbe helyezed el. (egyébként is rengeteg veszteséghőt termel és ha egy jól szellőző hűvös helyen van akkor a működése is hatékonyabb)
A kémia - fizika / idő folyamatosan dolgozik. Sőt! Ha az autókat nézzük, az az autó amit alig vagy nem használnak, hamarabb tönkre megy, mint amit napi használatban tartanak. Ettől függetlenül szerencséje is lehet. Anyósomék Fagor elől töltősük több mint 20 éves, csak egy szivattyút kellett cserélni benne, köszöni jól érzi magát (kérdés, hogy még meddig).
Egyes összeesküvés elmélet hivők szerint ez szándékos a gyártók részéről. Másrészt nem akarnék pálcát törni a gyártmány fölött, mert a nejem néha szokott érdekes módszereket alkalmazni a háztartásban és lehet, hogy eggyel több flakon sósav is kerülhetett a bevásáró listára anno. Persze ezt ő tagadja :-).
Ugyanakkor, egy itteni mosógépszerelő (akit megkerestem a project előtt, hogy vállalná-e az üst összehegesztését; nem vállalta) állitotta, hogy az AEG egyik gyártási helyéről származó gépeinél igenis előfordul ilyen gyors korrózió.
Érdekes projekt egy, az márkabolt.hu szerint prémiumkategóriás gépnél. Ami anyagot beletettél, az nekik a töredéke lett volna és akkor nem rohad szét 4 év alatt egy „prémiumkategóriás” mosógép.
Köszönöm a válaszokat! Azért nem értem igazán a reakciótokat, mert ebben a topikban, legalábbis régen, meg-megfordultak mosógép-szereléssel foglalkozó emberek. Nekik pedig van tapasztalatuk. Általános igazság, hogy a szerelők általában nem a legfrissebb típusokról tudják a legtöbbet, hanem az 5-10-15 éves készülékekről, amelyeknek már aktuális a javítása (az egy más kérdés, hogy sok gép már korábban elkezdi a betegeskedést...) Tehát akár olyan komment is érkezhetett volna, hogy:
1. Vedd meg, elég megbízható típus és van hozzá alkatrész!
2. Meg ne vedd, néhány éve ennek a javítása volt a "sláger", mára már kifutottak, alkatrész sincs hozzá!
Csak azért mert valaminek kedvező az ára (annak tűnik...) attól még nem biztos, hogy az is. Ezért merészeltem kérdezni. Annyira meg sajnos nem vagyok szemfüles, hogy azért vegyek meg valamit mert drágábban túladhatok rajta...
Az, hogy mi mennyire öreg nem feltétlenül a korától függ. Én tavaly egy mosógépcsere-program miatt "feláldoztam" a húszéves Energoluxot. A szívem szakadt meg érte, mert tudom, hogy a mi csilivili új gépünk már sehol sem lesz, amikor az az Energolux még vígan "pazarolja" majd valakinél az energiát. (ha elkerülte a bezúzást...)
Ugye nem mondod komolyan, hogy bárki is meg tudja neked ezt válaszolni? Egy ilyen idős gépben, még akkor is ha csak nagyon keveset használták, szinte bármikor és bármi elromolhat!
A használt gép mindig lutri!
Egyébként a használatra lehet következtetni a mosószer tartóból, a dobon és az ajtó üvegén található nyomokból, a gumi alkatrészek állapotából stb... de biztosat nem lehet állítani soha! ...pláne azt megmondani, hogy bírja-e és meddig a tartós használatot.
10 ezret simán megér még akkor is ha elbontod és a fődarabokat eladogatod belőle (elektronika, motor stb...) simán a 2-3 szorosát ki lehet belőle árulni, pláne ha elterjedt típus volt.
Olyannyira komolyan gondoltam, hogy most még azt sem tudom eldönteni, hogy jó üzletnek gondolod-e a dolgot vagy éppen ellenkezőleg? Mert 10.000Ft egy alig használt mosógépért természetesen jó ár, feltéve ha nem derül ki otthon, hogy valami alapvető alkatrészt kellene pótolni benne, ami használat nélkül is elöregszik és egyszerűen az beszerezhetetlen. Vagy ha lehet is kapni, de annyiba kerül mintha egy 2-3 éves gépet vennék használtan. Ma ugyan népszerű márka az LG meg a Samsung, de 15-20 éve még ők számítottak "'kínainak"...
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy legalább 15 éves LG mosógéppel érdemes-e foglalkozni? Állítólag talán hússzor sem használták, egy iroda felesleges beruházása volt. 10.000Ft nem sok érte, de ha kiderül, hogy álltában is elöregszik az ilyesmi és itt is javítani kell, ott is javítani kell, akkor csak a bosszúság van vele és többször tízezer lesz a végeredmény. Olyan tippeket is örömmel veszek, hogy szemrevételezéssel hogyan lehet igazolni a kevés használatot? (én idáig csak felültöltős mosógépet vettem, jobban bízva abban a konstrukcióban) Köszönöm!
Beszámolnék, hogy a trailben vázolt csapágycsonk szétrohadás problémát sikerült legyártott rozsdamentes csonkokkal, szimmeringgel upgradelt csapágyházakkal és ragasztott/csavarozott üsttel megoldani. Legalábbis másfél hónapja és 25-30 mosás óta nincs még gond vele. Nettó 1 hét munka biztos volt vele és az új csapágyházakon kivüli anyag is volt kb. 10 eFt (pl. rozsdamentes anyagok, szegecsek, csavarok, szélvédőragasztó).
A szétrohadt csonkok és az üst belseje szétvágás után::
A legyártott tárcsák a csonkokkal és szimmeringes csapágyházakkal:
A felszegecselt csonkok a dobon és, hogy mennyire kevés volt a hely a dob és az üst között (a szegecsfejeknek helyet kellett csinálni):
Az olcsóbb mosógép talán kevesebb drága alkatrészt tartalmaz, így egy esetleges csere is olcsóbb lehet. Pl- vezérlőpanel. Kijelzője pl. nincs, így az el se romolhat... :)
A Whirlpoolról újabban sok rosszat hallottunk, ezért azt nem is néztük, pedig az előd 17 évig szolgált és csak az utóbbi időben elő-előforduló hibája volt.
Samsung porszívó eltört szívófej pótlása gyári alkatrésszel majdnem 20 ezer Ft lett volna, az utángyártott univerzális 3000 Ft volt. Mosógépeknél nincs utángyártott alkatrészek piaca?
A mosógép kivételével nálunk jelenleg az összes háztartási gép 10 évnél idősebb és a mosogatógép garanciális alkatrészcseréjén kívül semmi probléma nem volt velük eddig. Lehet, hogy szerencsénk volt...
Várható élettartam a fogyasztói társadalom low budget kategóriájában?
Nagyon vicces vagy nagyon naív lehetsz.
Bármi elromolhat 1 hét és pár év között, bármikor. És senki sem mondja meg, hogy na, az a konkrét márka konkrét tipusa ami akkor lett gyártva, az éveket elmegy hiba nélkül.
A Whirlpool Premium Selection mosógépe 1 év után lett vezérlőpanel cserés.
Az 50 ezres Samsung porszívó minden tekintetben ipari hulladék volt, másfél év után azért ajándékoztam el, mert már sokadszorra nem volt kedvem a szervizbe menni. Ami elrmolohatott benne, az el is romlott, ami kilyukadhatott, megtörhetett, az többszörösen kilyukadt, és véglegesen megtört.
De mondhatok Panasonic mosógépet, AEG szárítógépet, amik pár év után csak azért nem kerültek komoly pénzembe, mert volt biztosítás.
Ha valami lehet olcsóbb anyaggal helyettesíteni, akkor megteszik. Amit picit is alul lehet méretezni, azt alulméretezik. A PROFIT AZ ISTEN. A befektetők a tőzsdén csak azt szeressék.
Engem mondjuk leginkább a várható élettartama érdekelne a gépnek, de erről, különösen az újabb típusoknál egyelőre semmi adat nincs. Remélem legalább valami tervezési gebasz nincs benne.
Nekem ilyesmi Zanussi van, csak picit drágább. Ehhez képest rendelkezik dobpozicionálóval, soft eject-el, maradékidő kijelzéssel, 1200-as centrivel és beépített ruhazsugorító parasztvakító készülékkel, állítólag 7 kilós a dobja, ami amúgy milliméterre azonos a 6 kilóssal ami milliméterre azonos volt az 5 kilóssal.
Nemrég van meg, egy 10. éves wiccpúlt cseréltem le rá (nem volt hangulatom lengéscsillapítót venni egy ilyen viszonylag idős gépbe.) Eddig nincs vele baj, látványosan kevesebb vizet ürít, mint az egy pluszos wiccpúl, a motor ugyanúgy visít és a mosásidő is hasonló, de csak ha be van kapcsolva a "gyorsító", anélkül napi 1 dob ha belefér a keretbe.
Nyilván a várható élettartamáról még nem tudok semmit, úgyhogy ezt is 8-10 évre gondolom aztán majd meglátjuk. Az általad linkelthez képest 20-al volt drágább, SZVSZ ennyit megér a soft eject, az 1200-es centri és a maradékidő kijelzés. De te tudod. A kiválasztáskor jó ideig lamentáltam egy azonos árú és hasonló képességekkel bíró EC gép és ez között, de a kábé 35 állású programkapcsoló engem is elriasztott az EC-től meg a nejemet is. Ennek a Zanussinak teljesen logikus és átlátható a menüje, kevés felesleges hülyeséggel és 2 áramszünet között megőrzi az előző beállítást, vagyis ha sokszor mostok ugyanazzal a beállítással akkor legtöbb esetben 2 gombnyomással indítható.
Ja, én mindenképpen ZWQ típuskódút vennék, ezekből a mosószeradagoló komplett kiemelhető a tisztításhoz, nem csak a felső része mint ennek. De SZVSZ nincs túlzottan nagy különbség a különböző gyártmányok között, úgyhogy a garancia hossza vagy egyéb, nem műszaki szempont is lehet döntő a választásnál.
Nekem anno csak morgott vagy zúgott a szivattyú, de nem forgott. Ilyenkor belerúgtam a gép oldalába és akkor nagy nehezen elindult. Végül a szivattyúcsere megoldotta a problémát.
Van egy 17 éves Whirlpool AWT-2284-800 mosógépünk. Évek óta visszatérő problémája, hogy leáll a program és nem szivattyúzza ki a vizet. Ilyenkor van amikor a szivattyúzás elindításával megoldódik, van amikor a szűrő kicsavarása, kevés víz kiengedése szükséges és előfordul, hogy kézzel kell kimerni a vizet a dobból. Ez a jelenség véletlenszerűen fordul elő, van amikor egyszer, de lehet 2-3-szor is egymás után, aztán látszólag magától (vagy új gép vásárlásának emlegetésétől :) ?) megszűnik és hónapokig semmi probléma. Mi okozhatja a jelenséget és kb. milyen költséggel javítható?
A péntek esti leállás után végleges döntés született új mosógép sürgős vásárlásáról, mégpedig egy
ZANUSSI ZWY50924WI felültöltős mosógépet néztünk ki.
Mik a tapasztalatok a Zanussi mosógépekkel, illetve ezzel a típussal? Érdemes ilyent venni vagy inkább mást keressünk? Tudtok-e ajánlani más márkát, típust a 70-90 ezer Ft-os árkategóriában?
Azt nem mondta az a full okos, hogy NE FÜRGYÉ LE! ? Meg hogy tovább lesz jó a mosógép, ha éveken át csak nézegeted az optimális páratartalmú és hőmérsékletű helyen, ahol becsomagolva tárolod?
Nem szabad a fürdőszobában melegvizben fűrdeni, mert akkor ott pára keletkezik, és az tönkre teszi a mosógép fém szerkezetét, illetve az "összefolyóból" is párásít :-(( ....mondja a service szakija !
Szerintem ezt a minimális réteget simán át tudom csiszolni mert nem sok festék van az egész fedélen,már miért púposodna fel a festékek márkanév különbözet miatt?Úgy értem,hogy más anyagokat használtak fel?Egyébként meg ha jól sikerülne a festés mitől púposodna fel megint?Hisz már jobb munkát végeztem volna mint a gyárban szóval rendesen alapozva lesz az egész fedél plusz ugye a fedő festék réteg,meg még lehet le is lesz fóliázva,sőt még lehet fbs pasztát is használni fogok.
Úgy nem tudod felcsiszolni. Csak a szórógittől lesz teljesen sima, ill., még azt lehet 1000-es csiszolópapírral tovább szépíteni.
Azt nem tudom, hogy melyik festék melyik másikat viseli el, de azért írtam, hogy a száradási időt tartsd be, de még így is lehetséges, hogy egyszer csak felhólyagosodik.
Szóval csodára ne számíts! A cink viszont a legjobb alapozó. Szürke a színe.