A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én nem tudnám összehasonlítani a sík- illetve kúpos tárcsás őrlőket, de állítólag a kávé ízére is hatással van. Én azoban nem emiatt választottam az Eurekát, hanem mert egy végleges megoldást akartam (na jó, még a vadiúj Mazzer előtt, amit majd nyugdíjas koromban veszek). Amúgy ránézésre a síktárcsások egységesebb őrleményt gyártanak.
Ezelőtt egy használt ipari őrlőt használtam, 64 mm-es, síktárcsásat (Rancilio MD50), még előbb pedig egy Iberital Challenge-et, amiben kúpos tárcsák vannak. A kávé minőségével nem volt bajom, de akartam egy olyat, amit nem kínszenvedés tisztítani, és aminél nem kell küzdeni a sok bennmaradó őrleménnyel.
A Graefnél, ahogy az Iberitalnál is, ha adagonként őrölsz (vagyis csak annyi kávét teszel a tartályba, amennyit el akarsz hasnálni), akkor hosszan kell pofozgatni, hogy kijöjjön a mennyiség, ha pedig feltöltöd a tarályt, és teleőrlöd a szűrőkosarat, akkor abban az őrleményben még benne lesz az előző menet maradéka, ami az őrlőkamra után megáll.
Az Eurekában is marad valamennyi, de jóval kevesebb, mint az Iberitalban, az ipari őrlőről meg ne is beszéljünk, az átalakítás nélkül otthonra nagyon pepecselős.
igaziból semmiben, csak nagyobb teljesítményű, mivel nagyobb a kerületi sebesség.
Mint a kis flex meg a nagy flex.
Egy Graef cm 802 megy nálam elég régóta minden gond nélkül. Legfinomabbra állítva nagyjából rétesliszt finomságú őrleményt készít. Finomságot negyven fokozatban lehet állítani.
Szerintem teljesen jó, ha nem az a lényeg, hogy minél több pénz menjen el őrlőre.
Ha kúpos vagy tárcsáa őrlőt veszel, akkor már a jó végén vagy a botnak, ahogy az angol mondja.
Egyébként elégedett vagyok vele. Masszív kis gép, csendes is, szép, egyenletes őrleményt gyárt. Így, hogy sikerült megoldani a csavarügyet, érvényesül az az előnye, hogy állításkor az alsó tárcsa mozog: így tisztítás után nem kell újra beállítani.
Kicsit azért rögösít, még úgy is, hogy az előző modellekhez képest erre külön figyeltek, de nem vészes.
Ez a Silenzio modell, az általad korábban említett Manualéhoz képest ebben a plusz egy időzítő. Ez csak kényelmi funkció, meg lehet lenni nélküle.
...és igazán nem akarom monopolizálni a fórumot, de az őrlő-gate is a ért véget: egy közgazdász és egy Bosch PMF180-as segítségével sikerült új hornyot vágni az elgyalázott csavarfejre.
Miután az őrlőkamra kicsi, abszolút értelemben nem volt benne sok kosz, de azért, ahol le tudott rakódni, ott lerakódott a kávé.
Nem kicsit, nagyon. Megégett, és elég hamar szét is esett a crema. Nem volt rössz ízű, de inkább eltettem Moka Expresshez, és jöhettek a rendes robusztás keverékek.
Ígértem kávés képeket a Betsy kapcsán, ez remek alkalomnak tűnik. Az elsőn egy monsooned malabar, ezt nem tudtam nem megégetni, bármit csináltam. A második képen Cartapani Espresso Casa, a harmadikon Cartapani Extra.
A Hario v60-at ismeri-e valaki? És a Comandante c40 kézi örlő mit tudhat 60ezer Ft-ért? Mondjuk egy Graeffel, Imat Lux, stb felér-e örlemény minőségben? Én szívesen tekergetek...
A kávék lejárati ideje általában 2 év a pörköléstől számítva. Namármost egy fél évnél régebben pörkölt kávé is már igencsak kukába való... és akkor olaszosról beszéltem.
A 10 Bar érték befulladt pogácsa mellett csak annyit jelent, hogy annyira van állítva az OPV-d. Nézd meg a bolti kávéd lejárati idejét. Ha az nagyjából ok, nem hinném, hogy annyira rossz lehet, hogy ne lehessen belőle kávét készíteni. Én tovább kísérleteznék a helyedben. Tapasztald ki az őrlődet, a többit majd utána. Ha fullad a pogácsa nagyobb léptékben állíts a finomságon mintha csak finombeállítást végeznél főleg így első beüzemeléskor.
Olasz vonalnak tökéletesen megfelel.:-) Ascaso i-minim volt, mikor szétesett vettem egy Graef CM 800-t. Két éve hajtom napi átlag három duplával, szintén olaszosan. Különbség, hogy 800-n 40 fokozat van, 702-n 25, de az is okés.
Köszönöm Katoczi, asszem egy elektromosat kéne vennem... Az Eureka Mignon Manuale 85000 az AVX-nél. Ismeri valaki? Vagy egy Graef 702-t is elég volna? Én kizárólag olasz presszókat készítek.
Ha még nem volna egyengetőd, javasolnám a Puck Perfectert. Én is egy ilyent használok nagy megelégedéssel, de nem hinném, hogy a Mottádat lecserélni erre óriási előrelépés lenne. Ha egyébként megfelelő az előkészítés, szerintem a Motta is jól ellátja a feladatát.
A jó kézi őrlők (Commandante, Lido, Kinu, HG-1) drágábbak mint egy presszózásra már megfelelő Graef702. Ha az ár miatt nézelődsz a kézi hajtós gépek között, akkor rossz hírem van, a kis darabszám elviszi az elektromos alkatrészek megspórolásával nyert összeget.
Mi történt a sajátoddal? Annyira nem bonyolult szerkezetek ezek...
A magyarországi pörkölőktől érdemes rendelni, azok elég frissek szoktak lenni. A Pacificaffe, AVX, Kapuczíner pörkölőkkel nem lőssz mellé, de Pallyotz fórumtárstól is igényes friss kávét rendelhetsz.
Melyik a legjobb kézidaráló? A Hario Skertont ismerem. Van ennél kisebb fokozatú? Eszpresszónak szeretném, de az enyém szétesett. A Catler darálóm menthetetlen. Olcsón elektomos örlőt is vennék....