A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Miért ne? Ha használati tárgynak tekinted, akkor persze kapsz jobb kávéfőzőt olcsóbban. Ha muzeális tárgynak, egy emléknek egy mára letűnt világból, akkor mások a játékszabályok, mások az árak. Sokan gyűjtenek oldtimer autókat, és nem azért, mert jobban mennek, mint egy új Swift.
A bekapcsológombja egyébként vissza is billen, mint a lépcsőházi automata villanykapcsoló és ugyebár a gép kikapcsol 20 perc után... Tehát az időzítős konnektoros / okos konnektoros gép bekapcsolás az ennél felejtős, illetve meg kell hozzá buherálni. Amúgy valóban tetszetős darab.
Hja és mégegy: az opv ennél a gépnél nem a víztartályba, hanem a csepptálcába dolgozik vissza. Egy Y-nal van bekötve a három járatúról lejövő szilikoncsőbe.
Csapoláskor nyugodtan kapaszkodhatsz bele, na de utána, mikor "lefújt"... na olyankor már nekem volt, hogy odakozmált az ujjaimhoz, ha épp megfogtam véletlen :)
Ki a t.k.m akarja megfogni a lefolyócsövet?? :-) Nekem is volt GC-m, sőt még a mostani Old Coffee Gaggiámon is van lefujócső, de eddig eszembe sem jutott, hogy csak úgy spontán, mondjuk KV-csapoláskor ebbe a fém biszbaszba kapaszkodjak. :-)) Akkor meg minek?
Köszi, így akkor stimt a talján gyártás újra! Csak engem így elsőre meglepett, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne bíznék továbbra is a román ipari gyártástechnológia megszokottan magas színvonalában.:-)
Az a lefújócső is nagyon praktikus, remek fejlesztés, mert ha jól látom ezt is, akkor itt már a lefújócsövet egy laza mozdulattal akár ki is lehet hajlítani, és így a felesleges víz nem a csepptálcát terheli, hanem az mehet ki a természetbe, szabad folyást és utat engedve a gőznek, víznek. :-))
"Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt...."
Olaszországban?? Lehet, hogy én lemaradtam vmiről - biztos, általában így szokott lenni :-) -, de ez nekem új infó a legújabb GC-okkal kapcsolatban. Milánó visszavette volna a gyártást a románoktól?
Más: Ebben a legújabb GC-ben sincs akkor 3-járatú szelep? A képről + a csepptálca állásából (fekvéséből) nekem legalábbis úgy tűnik. (Már korábban is írtam, hogy engem spec. ennek az alkatrésznek a hiánya nem igazán zavart eddig sem.)
Égett ízt valóban nem éreztem, de a crema színe arra utalt, hogy megégett. Hőmérsékletet nem tudok mérni, de próbálkoztam hosszabb-rövidebb hűtőcsapolásokkal. Ha véletlenül vennék újra, majd kipróbálom, hogy nem mosom el a csészét:)
Lenne egy eladó 2019-es Gaggia Classic. Bemutató darab volt Németo.-ban, apró szépséghibákkal, garancia nélkül. Kávét még nem látott. Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt.
Bontatlan tartozékokkal, dobozában ( ami össze-vissza van ragasztgatva ), többek közt magyar nyelvű használati útmutatóval. Szépséghibák: - bakapcsoló gomb alatt minimális karcok - a gép hátulján ( csak ott ) pöttyök Ára fix 95.000.- Ft itt a fórumon.
Nekem a malabar a napi kedvencem, az mindig van itthon. Én 90 fokon főzöm, 25mp-nél nem tovább. Hajlamos bőrösödni így is, ha nagyon friss, de ha megégne, azt az ízén is éreznéd. Olyat én még nem láttam, hogy a malabarnak szétesne crema-ja, de olyat igen, ha a csészét nem teszed a végén a víz alá, akkor beton keménységűre köt a szélére tapadt crema.
Sziasztok! Iberital Challenge, Chrome darálóm eladóvá vált; működésében megbízható; hibája: az őrlőrész takaró műanyag egyik bepattanó pántja letörött, amikor egy sikeres tisztítási próba miatt levettem és erővel raktam vissza.( azóta porszívóval tisztítom) A szemcsefinomság beállításának ellenőrzésére természetesen a babtartály nem alkalmas itt sem. Ára 25000 Ft. A készülék kb. 5 éves, 10-15 kg kávét daráltunk le vele...
Őrlemény minőségben ma is állja a sarat az Iberital kis kúposa. Ergonómiában jöttek jobbak, de a Lelit, Imat és még pár másik őrlő ugyanazt az őrlőművet használja.
Én pedig még emléxem azokra a fórumos időkre, amikor a Gaggia Classic (persze még a korábbi jó verzió) + Iberital Challenge KV-őrlő kombó volt lényegében majd' mindenkinek az álma, és majd' mindenki ezt a páros ajánlotta másoknak, illetve vette otthonra magának. Az expolygon direkt ebben a párosításban árulta mindkét gépet, "akciósan". :-)
Nekem volt Eureka Mignon örlőm. A Graef köröket ver rá szerintem minden tekintetben. Az Mignonban nagyon sok volt a pango őrlemény. Körte fecskendőzni kellett vagy a garatot piszkálni, hogy kiadja a betöltött mennyiséget. Az enyémben volt egy ferde őrlemény terelő műanyag amin nagyon gyorsan lerakódott a finom kávé őrlemény. Ezen kívül is rengeteg kávé megült benne pl a felső kés körül. Nagyon gyakra kellett takarítani. Pontatlan is volt, nagyon sokat ütött a kés benne. Ehhez képest a kis műanyag tömeg Graef sokkal jobb. Két csapásra kiad magából mindent és nem maradnak benne grammok a kések körül. Ebből a 85e Ft-ból kijön 2db új Graef egy nagyon-nagyon jó kézi vagy ki lehet fogni egy használt Mazzert vagy Fiorenzatot is.
Tölthetnék én akármennyi időt egy reménykedő babtartályban, akkor sem érezném az ízek közti különbséget. Szerencsére ezt nem is írtam, csak azt, hogy állítólag létezik ilyen különbség.
Pár nap hoperben töltött idő után 30+ fokban ha kikóstolod a Graef és az Eureka között a különbséget egy robusztás blendnél akkor emelem kalapom az ízlelőbimbóid előtt.