A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ezekre a fotókra emlékeztem a Fortepanról, de amióta megújult ez, az amúgy szerintem remek oldal, minden nehezebb lett rajta: böngészni, keresni, nézni, tájékozódni a fotók között...stb. :-((
A képaláírások szerint 1959(!!) - Ferihegy Tranzit szálló bárja:
Én is ezen a kettőn gondolkodtam el komolyan, és végül az Eurekát választottam. Még csak néhány hónapja van meg, eddig bevált. Azért nem a Rocky lett, mert azt macerásabb tisztítani, továbbá a finomságállításhoz 3 kéz kellene: az egyikkel nyomva kell tartani az indítókapcsolót, a másikkal lenyomni a tárcsareteszelő bigyót, a harmadikkal tekerni a tartályt. Ha 50 mm-es Ranciliora vágysz, akkor egy használt MD40-es is jó lehet, mert abban ugyanaz a motor van, de állítani egyszerűbb.
Az Iberitalnál valószínűleg mindegyik csendesebb, és van rajtuk használható skálázás a beállításhoz.
...hát, igen! Herend mindig híres volt a kiváló KV-gépeiről. :-) 40-50 évvel ezelőtt valszeg, valamilyen magyar keriparos ipari presszógépet fedtek be porcelánnal (de talán nem is biztos, és már akkor is nyugatról hozták be a gépeket ehhez), manapság - ha még gyártanak ilyen porcelán burkolatot -, talán már márkásabb gépek lehetnek az alapok.
De azért szerintem is csodálatos..., tipikus, utazószetthez való gép, ehhez még a kis tekerős Harió mini a bőröndbe, és mienk a világ!! :-)
Iberital Challenge-ről váltanék 4 év után magasabb kategóriára - tudtok javasolni olyan darálót kérlek ami érezhető pozitív különbséget jelentene?
Nagyrészt presszó kávéhoz kellene, nagyon ritkán french press-hez. A kézi darálókat kizártam méretben pedig szeretnék a kompakt kategóriánál maradni.
Eddig az Eureka Mignon ami szimpatikus (ennek a legfrissebb változatáról a Kávékorzón is jókat írtak) de szívesen megnéznék több típust is (pl. Rancilio Rocky?)... előre is köszi!
Ezek a fotók most akkor ugyanarról a Budapestről készültek?? Csak mert két külön nicknév tette el azokat...
Szerintem pedig ezekhez talán már alkatrész sincsen, max. egy másik, hasonlóan lepusztult méhtelep-szökevényből kioperálva, de bevallom, a magam részéről nem nagyon tudnék most elképzelni egy olyan felújítást, hogy ebből a gépből én bármit is meg mernék inni, KV-italt, amit kiad majd magából. Legfeljebb, ha a felújítás eredménye ez:
(Ez azért fejbevágja (illetve fejbelövi!!) a cukrászdába véletlenül betévedőt, még ennyi év után is.)
Miért ne? Ha használati tárgynak tekinted, akkor persze kapsz jobb kávéfőzőt olcsóbban. Ha muzeális tárgynak, egy emléknek egy mára letűnt világból, akkor mások a játékszabályok, mások az árak. Sokan gyűjtenek oldtimer autókat, és nem azért, mert jobban mennek, mint egy új Swift.
A bekapcsológombja egyébként vissza is billen, mint a lépcsőházi automata villanykapcsoló és ugyebár a gép kikapcsol 20 perc után... Tehát az időzítős konnektoros / okos konnektoros gép bekapcsolás az ennél felejtős, illetve meg kell hozzá buherálni. Amúgy valóban tetszetős darab.
Hja és mégegy: az opv ennél a gépnél nem a víztartályba, hanem a csepptálcába dolgozik vissza. Egy Y-nal van bekötve a három járatúról lejövő szilikoncsőbe.
Csapoláskor nyugodtan kapaszkodhatsz bele, na de utána, mikor "lefújt"... na olyankor már nekem volt, hogy odakozmált az ujjaimhoz, ha épp megfogtam véletlen :)
Ki a t.k.m akarja megfogni a lefolyócsövet?? :-) Nekem is volt GC-m, sőt még a mostani Old Coffee Gaggiámon is van lefujócső, de eddig eszembe sem jutott, hogy csak úgy spontán, mondjuk KV-csapoláskor ebbe a fém biszbaszba kapaszkodjak. :-)) Akkor meg minek?
Köszi, így akkor stimt a talján gyártás újra! Csak engem így elsőre meglepett, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne bíznék továbbra is a román ipari gyártástechnológia megszokottan magas színvonalában.:-)
Az a lefújócső is nagyon praktikus, remek fejlesztés, mert ha jól látom ezt is, akkor itt már a lefújócsövet egy laza mozdulattal akár ki is lehet hajlítani, és így a felesleges víz nem a csepptálcát terheli, hanem az mehet ki a természetbe, szabad folyást és utat engedve a gőznek, víznek. :-))
"Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt...."
Olaszországban?? Lehet, hogy én lemaradtam vmiről - biztos, általában így szokott lenni :-) -, de ez nekem új infó a legújabb GC-okkal kapcsolatban. Milánó visszavette volna a gyártást a románoktól?
Más: Ebben a legújabb GC-ben sincs akkor 3-járatú szelep? A képről + a csepptálca állásából (fekvéséből) nekem legalábbis úgy tűnik. (Már korábban is írtam, hogy engem spec. ennek az alkatrésznek a hiánya nem igazán zavart eddig sem.)
Égett ízt valóban nem éreztem, de a crema színe arra utalt, hogy megégett. Hőmérsékletet nem tudok mérni, de próbálkoztam hosszabb-rövidebb hűtőcsapolásokkal. Ha véletlenül vennék újra, majd kipróbálom, hogy nem mosom el a csészét:)
Lenne egy eladó 2019-es Gaggia Classic. Bemutató darab volt Németo.-ban, apró szépséghibákkal, garancia nélkül. Kávét még nem látott. Figyelem, ez már Olaszo.-ban készül, újra a régi, alumínium kazános felépítésben, mint 2015 előtt.
Bontatlan tartozékokkal, dobozában ( ami össze-vissza van ragasztgatva ), többek közt magyar nyelvű használati útmutatóval. Szépséghibák: - bakapcsoló gomb alatt minimális karcok - a gép hátulján ( csak ott ) pöttyök Ára fix 95.000.- Ft itt a fórumon.