a 20A terheléssel nincsen nekem semmi bajom, azzal sem, hogy rövid időre terheli (gondolom van benne egy 10 wattos huzalellenállás, amit gyakorlatilag impulzusüzemben használ. A 20A azért nagyságrendileg majdnem ott van, ahol a leoldási áram, ami egy lakásnál C25 biztosítóval számolva 250 amper.
a 15mA-os.... hát értem én, hogy kényelmes, de akkor is. Pl. 1 ohm hurokellenállás esetén a feszültségesés 15 mV lenne. Hát mennyire pontosan lehet azt megmérni váltófeszültségen, miközben a hálózat saját feszültsége sem stabil. Vagy sokszor mérik, ki-bekapcsolgatva?
én saját fejemtől úgy tesztelnék védővezetéken, (ha a valóságközeli értékkel terhelek), hogy az RCD-t áthidalnám a teszt idejére, a fázis oldalán.
közben találtam teljesen megfizethető műszert UNI-T, UT595, (kb. 165.000 ft) ami egyrészt tud áram-védőrelét tesztelni 10mA-től 0kár 500mA-ig, tud hurokellenállást mérni 20 A-ral a nullavezetőn és a védővezetőn, illetve tud 15mA-ra is mérni, az áram-védőrelé leoldása nélkül, illetve van benne 200 mA-es folytonosságvizsgáló/ellenállásmérő, valamint szigetelésvizsgáló 100V-1000 V tesztfeszültséggel. A 20 amperos mérést vitathatatlanul csak rövid ideig terheli rá, de hát ne akarjunk mindent.
"előfordulhat olyan, hogy a digi multiméternek megpukkan csak a DC volt mérő része (20 éves METEX).. alap allásban (200 mV, 2V) ugrál pár 10 mV-okat mutat,"
Döglött műszer mehet a kukába (pontosabban az elektronikus hulladék szelektív gyűjtőbe),
és vegyél egy olyan multimétert, amelyikben automata méréshatár váltás van (már 4700 Ft-tól léteznek ilyenek).
alkatrészeim már nincsenek nagyon, voltak, de meghirdettem a jofogáson, és eljött érte egy idősebb bácsi, odaadtam neki az egészet ingyen (voltak NYÁK lapok is, meg minden, mint a mesében) hátha építenek még belőlük valamit.. köszi azért a tippet.. :)
Én egy közösséget szerető ember vagyok és keresni akartam magamnak valami olyan elfoglaltságot ahol új emberekkel ismerkedhetek meg illetve jó érezhetem magam a munkahelyemen kívül is. Nagyon jó csapat jött össze de annyira hogy majdnem megsirattak minket ahogy elmentünk.
Az uj osztályban is vannak ismerősök és folyamatosan minket emlegetnek mint etalon közösségi embereket.
Az egy másik dolog hogy szeretek bikanyitogatóan is viselkedni vagy inkább rögtön be tudok állni bárminek az ellenkező oldalára is csak azért hogy ne legyen akkora az egyetértés. Gondolom, hogy ez már kiderült ... :)
Korombeli házakban volt hogy nem a falban hanem falon kívül vitték a vízvezetéket anno. Akkor még a konnektorok sem voltak földeltek. Nem is tudom hogyan maradtunk életben ... :)
előfordulhat olyan, hogy a digi multiméternek megpukkan csak a DC volt mérő része (20 éves METEX).. alap allásban (200 mV, 2V) ugrál pár 10 mV-okat mutat, ha ráteszem egy frissen vásárolt ceruza elemre, akkor meg sem mozdul.. rövidzár állásban sípol ahogy kell, nem tűnik gyengének, bár már régen volt cserélve, konnektort 236 V-nak mérte, ebből azt gondolom, hogy alapvetően működik.. (csengő egység hibakeresés nyomozás miatt lenne szükség rá)
A távvezérelt lekapcsolásra még nem volt szükségem.........jó az magától is .
De a távvezérelt visszakapcsolást már többször eljátszottam-----meg olyat is amikor a szomszéd kapcsolta fel az óra alatti kismegszakitót. mivel nem voltam otthon .
- másrészt észrevesz olyan vezetékezési/kötési/földelési hibákat is, amelyeket a végeken lévő FI relék nem vesznek észre (pl nulla-föld felcserélés/összekötés, életveszélyesen megsérült kábel, stb)
- harmadrészt egy központi FI relét lehet használni "távvezérelt vészkapcsolónak" is, pl bármikor lecsaphatja a házon belül bárhol lévő túlfeszültség védő, füstérzékelő, vagy bármi más, amit csak egy mekkelek elképzelhet :)
Ha egy villanymotor három tekercsét deltába kötöd, akkor erőseb (sokkal több wattos) lesz, viszont a bekapcsolás pillanatában olyan sok áramot fog felvenni, hogy lecsaphatja a kismegszakítót. Ha a villanymotor tekercseit csillagba kötöd, akkor gyengébb (sokkal kevesebb wattos) lesz, viszont a bekapcsolás pillanatában is kevesebb áramot fog felvenni, így nem csapja le a kismegszakítót.
Második pont:
olvasd el az első pontot MERT EGY FÁZIS ESETÉN IS IGAZ
"15 mA-rel tesztelünk, majd abból extrapolálunk, hogy mi lesz 20 ampernél egy valós helyzetben"
A való életben sok elektromos kötés/kontaktus egészen másképpen reagál picike és nagy áram/feszültség esetén. Ezért a komoly méréseket komoly (életszerű) feszültséggel/árammal kell végezni. A még komolyabb méréseket nem is névleges, hanem maximális áram/feszültsé mellett és/vagy nem is az első pillanatban, hanem huzamosabb terhelés (az érintkezési pontok, kötések, vezetők felmelegedése) után.
Tehát az egyszerű multiméterrel végzett hurokellenállás mérés eredménye az esetek egy részében eltérhet egy komoly mérés eredményétől.
Bőven elég ha egy házat egyetlen darab FI relé véd, ha olyan a villanyszerelő szaktudása és a lakók szellemi színvonala, hogy csak húsz évente lesz dolga annak a relének.
Mart a gyakran és "magától" lekapcsolódó FI relék oknyomozása végén szinte mindig vagy egy hülye villanyszerelő, vagy egy hülye lakó bűnössége derül ki.
Semennyire. Volt már délután, délelőtt, éjszaka is. Volt, hogy rövid időn belül (pár perc) egymás után kétszer is leoldott. Tavasszal történt a felújítás (előtte nem volt relé), és igazából azóta havi min. egyszer leold, de olyan gyakran meg nem, h vmilyen eseményhez kötni tudjuk...
A szakaszolós megoldás sztem a legjobb. Több relé, és ahol leold, azon az ágon figyelni a fogyasztókat...
Köszönöm szépen, gyakorlatilag sikerült is a választ megadnotok, 3 kondival van bekötve 1-es állásba de nem lényeg, úgy lehet ahogy írtátok, 1-esbe nem vesz fel annyi áramot, de nem lényeg mert 10A-es kismegszakítót nem veri így sem, hogy úgymond a "régi kettesbe indul" ahol meg már csiszolni kell valószinü 10A van mindenhol, induláskor olyan 5-6 A vesz fel.
Igen, ezt is belehet kötni csillagba is és deltába is. Csillag: 2 tekercs sorba kötve, a 3. a kondin keresztül a 2 tekercs közös pontjára. Delta: 1. tekercs direktbe kapja a 230-at, 2. tekercs a kondin keresztül, a 3. a kondival párhuzamosan kötve. Ezt viszont valószínű hogy úgy tudod kötni ahogy az előttem szóló kolléga írta, hogy 1 kondi a csillagba, 2 kondi a deltába.
mivel én autóiparban dolgozom, számomra teljesen normálisnak tűnt, hogy a hurokellenállás mérésére EZ a barkácsolós lenne a valósabb eredmény, mintha az ÁVK megszólalási árama alatt, vagyis mondjuk 15 mA-rel tesztelünk, majd abból extrapolálunk, hogy mi lesz 20 ampernél egy valós helyzetben. Azért kértem műszerajánlást, mert (valószínűleg a kis darabszám miatt) miközben egy használható multiméter mondjuk 25000 forint, addig egy hurokellenállásmérő mondjuk 150000 (-tól mondjuk félmillióig) - előbbihez képes van benne plusz egy ellenállás meg mondjuk egy relé. (plusz a szoftver persze).
"havonta egyszer-kétszer az életvédelmi relé leold." .... "A villanyszerelő azt mondja, h vmelyik készülékben keletkezik túláram"
Az életvédelmi relé az az áram-védőkapcsoló, vagyis a FI-relé. Ami nem túláramra old le, hanem hibaáramra. Lehet, hogy erre gondolt, de akkor is. Az elektronikus eszközön majd mindegyike kapcsolóüzemű tápokat használ, azokban pedig van hálózati zavarszűrő, ami pl egy notebook esetén levisz kb 1-2 mA-t a védővezetékre. Ha több készüléked van, ez összeadódik. A normális otthoni FI-relé valószínűleg 30 mA-es, annak a kioldási árama viszont kb a 30 mA 80%-a, olyan 25 mA. Már amennyiben jó a relé...
Én először - ha senki nincs a lakásban, illetve villanyszerelőként - leválasztanám a PE vezetéket a PEN sínről, majd megmérném, hogy a szokásos fogyasztók mellett hány mA áram megy le a PEN felé. Ha ez mondjuk 10 mA fölött van, akkor elkezdeném leválasztani az eszközöket. Valamelyiknél csak lecsökken. Ha ezen az oldalon minden rendben, akkor gyors megoldásként kicseélném az ÁVK-t egy másikra. A gyanúsat pedig ismert értékű ellenállásokkal terhelném előbb 20 mA-ra, aztán 30 mA-ra. Ha mind a két mérés negatív, akkor ez valóban nem állandó jelenség (aminek ha határértéken van, bármikor kiválthatja a leoldást) - na, akkor tényleg a fogyasztókat kell egyenként vizsgálnod...
Lehet, hogy többnek is van értelme, nálam 4 van: egy a cirkónak, mert azt kötelező volt külön tenni, egy a kerti villanynak-kútnak, mert az fokozottan veszélyes ebből a szempontból, egy a kritikus rendszereknek (informatika, riasztó, garázskapu stb), hogy az maradjon fent, ha minden más lemegy, egy pedig a maradéknak, ezen a világítások, dugaljak vannak.
Lehet, hogy overkill, de belefért az építkezés költségvetésébe, ahogy a túlfeszlevezető is. Jobb a békesség.
Mondassz valamit, nyáron németbe én is kettőt tettem ,külön a fürdőre is. Szerettem volna itthon is ugyanúgy ha a szolgáltató a mérőszekrénybe ne tenne s plombálná le. Max egy gyorsabb leoldásut esetleg.
Két relét kell feltenni. Ettől meg lehet találni melyik csap le, a keringetőt rögtön külön lehet tenni a fontosabb cucctól, ha nem az, akkor már egy bajjal kevesebb.
De lehet "örökre megoldja", mert összesen szivárog annyi (még időszakosan is),hogy összesen nagy ritkán valahogyan eléri a 30mA-t, de ha ez sok körön van összesen, szétoszva el fog múlni.
A szivárgó áram egyébként mérhető is, ha mindig van valamennyi.
De, ha csak időszakosan nő meg valamiért, ezt nyilván senki nem tudja elkapni, marad a szisztematikus próbálgatás.
Na télen van ez többet, sokat, amikor észrevehető kellemetlenséget okoz, mert sokat megy a fűtés (keringető) viszont nincsenek vadabb viharok,-.... bingó!, már van is egy gyanusított.
A keringetőszivattyú pont tud ilyet, mert áram és víz van benne....
...a cirkók, bojlerek, és elektromos részük a fi relé egyik "híres ellensége"
M,ennyire behatárolható a lekapcsolás ideje. Nappal--délután --éjszaka ?
Az éjszakait igy keresném; világitás , dugaljak, állandó fogyasztok ki kapcsolva ,órák TV-k ,számitógépek (kihúzva !)
Csak az működjön ami lényeges.Hűtő, kazán,villanyboyler ?
Ha jelentkezik a hiba --akkor ezek közül kell egyesével végig menni.
Ha nem .! Akkor ezek mehetnek folyamatosan.
A világitás ha nem tartalmaz Tápegységet , előtétet ---egyszerű.
A többi rejtett fogyasztót kell megvizslatni .
Nagyon érdekes a Lapos TV-k , PC.k készenléte .......van benne túlfeszvédő is ami 260-270Vnál bekapcsol. Majd megszünik a hiba a FI relé leoldása miatt,
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Adott egy 1 fázisú parkettacsiszoló motor amiben kicseréltem minden szét égett vezetéket és kicseréltem a kondenzátorokat is.
A gép hibátlanul müködik, 3 fázisú a gép motorja, de gyárilag 1 fázisra kondenzátorral is mint ezt a gépet. A gépen gyárilag csillag delta kapcsoló van, a problémám az, hogy a tulaj azt állítja, hogy kettes állásban nyomatékosabb volt a gép, 1-es állt pedig csak indításhoz használta a kondenzátorokat, lakatfogó szerint a gép 1-es állásba 4,3A 2-es állásba 6.2A viszont kondi nélkül nagyobb terhelésnél már fullad a gép. A kondenzátor értékei szerint csak is üzemi és nem indító kondenzátor van szó, a három kondenzátor párhuzamosan van kötve. Igazából túl sok variálni való nincs ezen a történeten, de mégis fúrja az oldalamat az, hogy "kettes állásba jobban ment" elmondása szerint olyan mintha csillag delta lenne csak egy fázisról.
A motor bekötése : u1-fázis v1-nulla w1-kondenzátor w2-u2-v2- nulla összekötve máshogy nem hajlandó elindulni. Valaki találkozott már hasonlóval ? a gép van vagy 50 éves nem találok hozzá semmilyen leírást, kapcsolási rajta, de még a motor típusára se akadtam eddig rá.
Úgy fél éve fel lett újítva a családi házunkba a hálózat (régi alu vezetékek rézre cserélve, külön áramkörök, stb.), nos azóta úgy havonta egyszer-kétszer az életvédelmi relé leold. Ez amúgy nem izgatna (dehogynem), csak előfordult, hogy éjjel oldott le, és ilyenkor a kazán keringetői sem mennek... Nem igazán tudjuk semmilyen fogyasztóhoz kötni a jelenséget, tehát nem az van, h felkapcsolunk vmit és levágja, és igazából az időjárás sem játszik, mert a legnagyobb viharok/esőzések környékén nemigen fordult elő. A villanyszerelő azt mondja, h vmelyik készülékben keletkezik túláram, de h melyikben, nos fogalma nincs. Ki lehet ezt szűrni vhogy?
Uraim, mondjátok el nekem, hogy pl egy családi ház villanyszerelése után (vagy persze, létező hálózat ellenőrzésekor) egyszerű villanyszerelőként: 1 végeztek-e hurokellenállás mérést a vezetékrendszeren? (nem az érdekel, hogy mit ír elő a szabvány. gyakorlatban.)
2 ha igen, hogyan? (gyakorlatban, hogyan, mivel)
3 javaslat bevált, nem a csillagos égbe kerülő műszerre
"csak azt nem tudom, hogy fog a kazánba eljutni ez a dolog."
Okos villanykazánt IOT egységgel együtt fogják árusítani, és a beüzemeléskor eldöntheted, hogy használni akarod-e a beépített wifit és/vagy az IOT esgységet.
Kevésbé okos kazánra utólag lehet rákötni egy IOT dobozkát.
Tökbuta villanykazánnt meg vagy IOT távvezérelt konnektorba lehet majd bedugni, vagy pl a házi főelosztóban lévő IOT vezérlő ad neki energiát olyankor, amikor occsó a záram.
És még a saját napelemmel is sakkozni, hogy érdemes-e felhasználnom, vagy inkább adjam el. Abban a pillanatban. Aztán mivel itt mindenfélével vagdalkozni kell, akkor jön a bigdata, mert az menő.
"Ami a jövő hazai hálózaton ... változó idejű időszakos tarifa esetén (ilyen nem létezik még) >> szoftveres megoldás lesz... vélhetően"
Nem csak az lehetséges, hogy változik az egyetlen kedvezményes tarifa időszaka, de akár öt különböző szintű tarifa is lehet (pl 10-17-24-32-40 Ft/kWh), amelyeknek az időtartama is folyamatosan változhat.
Persze az idő-tologatások közben gondolni kell majd a "buta" készülékekre is, amelyek csupán idő-programozhatók, tehát kellenek majd hivatalosan maximált tarifájú napi időszakok is, amelyekben a tarifa soha nem lehet magasabb egy bizonyos összegnél (pl: éjszaka a tarifa soha nem mehet feljebb 24 forintnál).
És meddig kapcsolja majd? Ha csak 5 percig kedvezményes, akkor mi lesz? Én amúgy alig várom, hogy terjedjen. Süt a nap, túltermelés van, minden bekapcsol, megrántja a hálózatot, nől a fogyasztás, abban a pillanatban drágább is lesz megint, mert nincs túltermelés :-)
időszakos kedvezményes áram esetén ("B" pl.) >> jelzés amikor VAN ismert idejű időszakosan kedevezméynes tarifa esetén ("A2" pl. ) >> óra+jelzés amikor VAN
Ami a jövő hazai hálózaton ...
változó idejű időszakos tarifa esetén (ilyen nem létezik még) >> szoftveres megoldás lesz... vélhetően
Ma gyakorlatilag csak kétféle árfekvésű áramtarifa létezik (a vezérelt/geo/H tarifák közötti különbség jelentéktelen). De ha elterjednek az okos villanyórák, akkor meglesz az elméleti lehetőség arra is, hogy igen durva eltérések is lehessenek: amikor az atomerőmű teljesen üresjáratban fut vagy pl ezerrel dolgozik az összes napelem, olyankor kilowattóránként akár 10 forintért is bőven nyereséges lehet a szolgáltatóknak, ha pont azokban az órákban fűtöd fel a puffert/medencét és nem máskor. Persze ehhez egyrészt az is kell, hogy a hazai energia tarifák ne mohó hiénák kezében legyenek, másrészt az okosórán kívül a fűtésrendszerek is értesüljenek arról, hogy most éppen "akciós" áron van a villanyáram.
Egy kazán sokszor nem csak egy kazán, ha a kifejezést laikus használja :) lehet pl az egy nagy doboz a sarokban, komplett fűtésvezérléssel, sőt akár napi hőtároló puffertartállyal egybeépítve. alacsony fűtésigényű profin hőszigetelt házak vagy kis társasházi lakások esetében ma már nem kell több köbméteres puffertartályokban gondolkodni, sok esetben az egész fűtés+melegvíz ellátó rendszer elférhet egyetlen hűtőszekrény méterű dobozban a spájz sarkában.
Plusz amely berendezésnek programozható felülete van, arról feltételezhető, hogy nem csak egy 2000 forintos szobatermosztából és egy fűtőbetétből áll :) vannak ott egyéb szolgáltatások is.
Ha a fűtő egység egy hőpuffert fűt, akkor a pufferből történő hőkivétel miatt olyankor is szükség lehet üzemeltető feszültségre, amikor a fűtő egységnek nem jut villany. Legegyszerűbb példa az éccakai áramról felmelegített hőtárolós villanykályha, amelyben (egy másik betápról) nappali áramról dolgozik a szobatermosztát és a meleg levegő fújó ventilátor.
De ugyanez az alapelv valósulhat meg pl olyankor is, ha a rendszer a következőkből áll:
- vezérelt áramról dolgozó vízmelegytő villanykazán
- napi hőt tároló puffertartály
- a pufferből dolgozó lakásfűtő rendszer (pl radiátorok, padlófűtés, akármi) vezérlése és az általa vezérelt keringető szivattyú(k).
Egy ilyen berendezés csak kettős betáppal tud működni Magyarországon, másmilyen megoldással nem is lehetne eladni nálunk.
Éppen ezt mondjuk, hogy ennyit egyben, vagy darabokban megvenni is necces. Ráadásul akkoriban mintha nem lehetett volna weben aktiválni. Mi is telefonon aktiválgattunk ilyesmiért, aztán postán küldtek róla szerződést és egyéb bohócságok. És akkor több 100ezer kártyáról beszélnek, ami alapban több, mint amit a szolgáltató évente eladna. Na nézzük, bemegy a közértbe, vesz kettőt (néha nekem 10 kellett, azt volt mikor három helyről tudtam összekaparni ami nem márkaképviselet). Szóval tegyük fel, hogy meg is tudja venni. De akkor aktiváljuk weben. Az legyen 5 perc. Nettóban csak szorozva is 1 emberév, ami mellett ülni kell a gépnél és ész nélkül szögelni. Na, ezek az arányok érdekesek. De jó, legyen mindenkinek egy darab, akkor magának is megvehette és nem egy valaki intézte nagy tételben? Mit nem tudunk még? Aztán 5 hajléktalan nevére nem tűnik fel, hogy kimegy az éves forgalom duplája.
"időrelének mennyire jó ha állandóan be van kapcsolva magyarán működik"
Az időrelének ez nem jó. És nem is rossz. Arra a célra tervezték és gyártották, hogy akár harminc éven át napi 24 órában feszültség alatt legyen.
Ezzel az erővel azt is megkérdezhetted volna, hogy mennyire jó az autó kerekének, hogy akkor is tartania kell az autót, amikor az éppen nem megy sehova. :)
Lehet, hogy át lehetne alakítani úgy a vezérlést, hogy az az időrelé csak addig legyen feszültség alatt, amíg tényleg dolgozik, de az is lehet, hogy ez az átalakítás többe kerülne, mint az időrelé által 100 év alatt elfogyasztott energia. És az a gép 20 év műlva úgyis megy a szemétbe az időrelével együtt, tehát lehetséges, hogy a folyamatosan feszültség alatt lévő időrelé minden szempontból a legtakarékosabb megoldás.
Nem kell itt hackelés meg egyéb dolog a SIM aktiváláshoz... megvették a natúr SIM kártyát és mellé meg mellékeltek a "csalók" egy fénymásolt papírt rajta a hajléktalan adataival.
Így mindenki aki vett ilyen kártyát csak bepötyögte a szolgáltató weboldalán és aktiválta saját magának. Mert ugye nem egy ember használta hanem sokezer különböző.
Minek ült volna le bárki egymaga sokezer SIM-et aktiválni ha azt a végfelhasználó maga is megteheti?
De szerintem az eltúlzott számok alapján ez egy kamudolog, valami gumicsont volt és nem az a fő ok hogy terrorista brigádok csövesek nevén lévő telókat használtak.
Itt valami más van a dologban de azt hivatalos válaszként sosem fogod megtudni. De hihetőbb az hogy így elvileg előfizetőt vesztettek, gyakorlatilag meg nyertek mert sok cég, liftes meg egyéb távfelügyelős, riasztós inkább előfizetett a feltöltős helyett.
Amúgy meg már elég régóta, még kb ez a simes botrány előtt is ha online rendeltél egy előfizetést szinte azonnal real time kidobja a ha lejárt a személyid vagy elírtad a neved. Belügyminisztériumból azonnal csekkolja a szolgáltató oldala. SZóval csak azt nem vesznek észre ami nem érdekük.
Ja, meg állítsd le a komplett ellenőrzést, nem? Mert ekkora tranzakció lehet kiveri a biztosítékot. Mármint jobb helyeken. Igaz akkor meg az szól. Ezek még nálunk kicsiben is szoktak működni. Aztán a logolást állítsd le, vagy töröld. Az a legdurvább, egyszer csak minden eltűnik, nehh?
Egyik magát szakinak tartó arccal is vitáztam a másik csoportban és nem értette, hogy úgy vagyok Exchange admin, hogy pld. semmit nem tudok a spamszűrőről. Fekete doboz valahol, azt sem tudom ki üzemelteti, kinek lehet szólni. Mert olyan cég. Külön ki van szervezve valamerre, ez a dolguk, egy szint felett lehet csak nagyjából sejteni, hogy mi van. Akkor Ő előadta, hogy nagyon nagy cégeknek dolgozik és volt közte már 150 fős is, én tiszta hülye vagyok, mert ilyen nincs. Aztán miképpen döntsük el? Ezek meg 18ezer és 370ezer fő környéki cégek voltak, de biztos nagyot mondok. Gondolom a vason futó szoftveres megoldásokra gondolt, de ki tudja?
200.000db SIM bekerülését és aktiválását a rendszerekbe ? Nyomtalanul ? "Néhány SQL paranccsal ?"
Azt mondom (tudom) hogy ha valaki érti az SQL-t, van benne 5-10év tapasztalata, akkor van esélye arra hogy fél év alatt kb a TMobile CRM adatbázisának a negyedét megértse és dolgozni tudjon vele. Ilyen csávóból (aki át is látja) van egész magyarországon kb <100 db. Had ne mondjam el, hogy egyik sem az üzemeltetésen dolgozik, és nem fogja "okosba" megoldani ezt a problémát. Főleg azért nem, mert borul _minden_ integrált rendszer, ha nem megy végig a folyamat (ami nem SQL).
Az pedig aki azt állította neked hogy nem lesz róla log, az elég komoly tévedésben van.
De igazából mindegy, unalmas hogy mindenki ért mindenhez is...
Most ne keverjük ide a hosszú bájtok éjszakáját ... :)
Kering mindenféle urban legend dolgokról de hidd el ezek nem joomla rendszerek. Jó írni olvasni összeesküvés elméletekről de sokszor ezek csak vágyálmokat testesítenek meg es közösségi igényt szolgálnak ki ...
Végül is ~10 év nem nagy idő ilyen területen, így mindenhez valóban nem értek.
De ahogy elnézem a most is ilyesmiből élő népes ifjú rokonságot. Hát nem sokat javult a belső biztonsági szint a "nagyoknál"... Most ia kb. bármire képesek akár vasárnap délután otthonról is, vagy a tengerpartról :-) (pl. a banki számlavezetővel, netbankkal, stb. stb.)
Ez így működik, hiszen a kikapcsolást így tudja késleltetni.
Van egy fesz. bemenete a relének, ami az üzemeléshez kell és egy ált. B bemenete ami az időzítés indításához kell. Egyes kapcsolásoknal ez össze; van kötve az időzítés újra indítása végett.
Létezik kisebb időzítésre pneumatikus idő relé is, ahhoz nem kell működtető feszültség.
Vagy van még fluxus időrele is elengedés késleltetéshez.
Sziasztok! Olyan kérdésem volna hogy időrelének mennyire jó ha állandóan be van kapcsolva magyarán működik. Egy vezérlésbe van benne egy bizonyos màgneskapcsolonak csinálja a késleltetet elejtését és elejtése után is rajta marad a vezérlésbe a feszültség. De ha újraindul a vezérlés az időrelé újra kezdi a számlálást de állandóan feszültség alatt marad. Mennyire egészségés ez??
Van az ügyintéző marika, van a gizike, aki értette is, amit az oktatáson mondtak neki, persze van az üzemeltető józsi, de utánuk van még vagy 12 szint*. Az a pár sql az nem is olyan egyszerű, mondjuk egy átlag CRM-ben, ahol a táblák száma az 1000-es nagyságrendben mozog, ami aztán mindenféle integráción keresztül átkerül cirka 100 másik rendszerbe és adatbázisba (ilyen teljesen triviális rendszerekbe, mint pl az SAP). De ha te pár SQL-el a Clarify-ban tudsz egy új accountot csinálni, akkor most azonnal jelentkezz a tmobilnál, adok kontaktokat, mert végtelen plusz egy pici pénzért felvesznek szakértőnek.
> Ami hivatalosan lehetetlen az informálisan sima ügy tud lenni, ha úgy adódik.
Aham, pl:
"Józsikám, itt van ez a 200.000db SIM, aktiváld már be légyszi, kapsz érte két sört !" - életszerű
> Mégcsak nyoma sem marad a logokban sem, ha nem akarják.
Ebbe inkább ne menjünk bele
> És ehhez nem a nagyfönökök kellenek, hanem a háttéremberek a kellő loginokal.
Szóval kell egy üzemeltető, aki az adott telco összes rendszerében admin, mellette kb annyi az IQ-ja, mint amit Elek állít magáról, de ahhoz elég hülye, hogy a börtönt kockáztassa.
> ne becsüld le az életpályámat látatlanban, igen nagy nevek kapcsolódnak hozzá
Eszemben sincs, az nem az én reszortom. Maradjunk annyiban hogy láttam már telcot közelről.
Sziasztok! Olyan kérdésem volna hogy időrelének mennyire jó ha állandóan be van kapcsolva magyarán működik. Egy vezérlésbe van benne egy bizonyos màgneskapcsolonak csinálja a késleltetet elejtését és elejtése után is rajta marad a vezérlésbe a feszültség. De ha újraindul a vezérlés az időrelé újra kezdi a számlálást de állandóan feszültség alatt marad. Mennyire egészségés ez??
A gprs klasszikusan a 2G adat technológia megnevezés (Gb interface).. 3G-ben más a neve (IuPs), más a kódolása, stb.
- jelen pillanatban is használják annyian a GPRS-t, hogy butaság lenne megszüntetni.
Nem vagy tisztában sem a technológiákkal, sem azok működésével.Senki sem akar feleslegesen megszüntetni semmit sem.
Ha két technológián az előfizetők felé uazt tudod nyújtani, úgy hogy abból az előfizető kb semmit sem vesz észre (vagy az előfizetők 99%-a mert a készülékek kb minden használt kódolást, technológiát ismernek), akkor az egyiket nyugodtan kivezetheted, rengeteg dolgot tudsz vele megspórolni.
- jelen pillanatban is használják annyian a GPRS-t, hogy butaság lenne megszüntetni.
Definiáld, hogy mi mit jelent a mondatban, mert ez így egy bullshit.
Mit jelent nálad a gprs? 2G adat? 2G3G adat? esetleg 2G3G4G adat?
Mit jelent "a jelent pillanatban annyian használják"? A kik, a kikhez viszonyítva?
2G adatosok az össz adatos előfizetőkhöz képest (3G v 4G)
2G adatosok az össz előfizetőhöz képest (beleértve nem adatkapcsolattal rendelkező ügyfeleket is)
2G adatosok az össz aktív előfizetőhöz képest (azon előfizetők mennyisége, akiknek mondjuk napi 1 h adatkapcsolata van)
És mi az arány? 20-80? 50-50? vagy 80-20?
A lassú iot-t meg hagyd már békén és ne keverd ide állandóan, van rá külön ajánlás, szabvány, de tudom az egész világ hülye, mert küszködnek ezekkel, ahelyett, hogy téged megkérdeznének, aki 5 perc alatt mondaná a frankót.
Egy szabvány tervező, vagy akik ezzel foglalkoznak, olyan dolgokra is szoktak gondolni, amikre még azok sem, akik folyamatosan az adott technológiával foglalkoznak, csak más területen.
"Ha a GPRS rendszert megnyitnák a lassú IOT eszközök előtt (a SIM kártya nélküli eszközök előtt is!)"
Hogy tudnál bejelentkezni SIM kártya nélkül egy alapvetően SIM kártyán lévő adathoz (IMSI szám) rendelkező jogosultság figyelő rendszerbe?
Erre is van valami tuttó megoldásod?
(Jelenleg az összes mobilos technológia így működik, bekapcsolod a telód, az felküldi az IMSI-t, és ez alapján történik egy regisztráció az adott technológián a központi adatbázisból (HLR és/vagy HSS). Ezután tudsz bármit is csinálni, ha kaptál rá engedélyt, vagy jogosultságot)
Szerintem mi itt páran szintén össze tudunk legózni pár nagy nevet. Vagy kinek mi a nagy? Meg pár év tapasztalatot. De ha nem, akkor világ minden sarkán akad valami kivándorolt kolléga, akivel jóban vagyunk és kocsmában mindent is elmesélt. Ha már itt kv-t mutatták, egyikmásik cégnél csak annak a logisztikája külön ipar. Meg milyen ipar? Idehaza láttam telkót, olajipart, mindenféle szoftver fejlesztőket kicsit és nagyot, iot az menő, felhő az menő. Légitársaságok, bankok, kormányhivatalok. Ja, biztosító. EU parlamentes Közlekedésgyukes támogatása,, navigáció pipa. Ja, szerencsejáték. Dohányipart csak ismerem, ott még nem jártam. De lehet ittunk is együtt valahol. És még pár sor kimaradt, de minek verjem a nyálam?
- az üzemeltetők kezében lévő lehetőségek az bizony két naggggggyon különböző dolog....
Ami hivatalosan lehetetlen az informálisan sima ügy tud lenni, ha úgy adódik. Mégcsak nyoma sem marad a logokban sem, ha nem akarják. És ehhez nem a nagyfönökök kellenek, hanem a háttéremberek a kellő loginokal.
(megj: ne becsüld le az életpályámat látatlanban, igen nagy nevek kapcsolódnak hozzá)
És Gipszné Piroska ügyintézőnél a frontenden backoffice oldalon biztos nem fog megjelenni erről semmi, meg itt-ott. Csak úgy írogatunk bármit az adabázisba és csókolom.
Különben is, csak egy mezőt kell oda felrakni, hogy titkos ügyfél és darabszámot beírni:
Bármifélét megint elméletben csak akkor mondhatnánk, ha tudnánk mit szeretnél. De mivel nem tudod és még ködösítesz is, így nehéz. Mondjuk rendes ember előbb megnézi mire van szüksége, az alapján van valami gyártó és ár. Furcsa dolog rögtön az árfekvés felől indítani, de nem lehetetlen. Van 80ezer forintom, kellene pár darab akármi, nézzük meg.
Bármiféle tanulmányozást megkezdeni csak az UTÁN érdemes, ha előtte láttam az eszközök árait, a szolgáltatás tarifáit és a lefedettséget. Fordított sorrendben elfecsérelt idő lenne, mert számos cég kínál nagyon hasznos dolgokat, feltéve ha hajlandó vagyok sok millió forintot kifizetni a mondjuk 50 db végpontra, plusz évente néhány száz ezret a pttömnyi adatforgalomért :)
"az meg, hogy a szolgáltató megkeni a rendőröket, már ne hari, de több mint nevetséges."
Egy szóval sem írtam olyasmit, hogy a szolgáltató megkeni a rendőröket. Valószínűleg egyetlen rendőr sem kap egyetlen fillért sem. Ők csak finom célzásokat kapnak bizonyos helyekről, hogy "ezt a dolgot nem kellene firtatni".
Egészen más országot lát maga körül az, aki mindig is a család, a barátok és a munkahely által kialakított rózsaszín védőburokban élte az életét és az, aki idekint él a való világban, nyitott szemmel.
Gondolom majd a pek csinalja. De legalabb az ingyen van, mert a szoftver olcso, a nagy gonosz szolgaltatok meg csak az extraprofitot sajtoljak a szenvedo nepbol !
- az ország túlnyomó részén jelenleg is van 2g vagy 3g elérés
- mindenütt, ahol van 2g vagy 3g elérés, ugyanott van GPRS elérés is
Szerintem a már kész, kipróbált, működő, nagy lefedettségű már ma is nyereséges (de minimum önfenntartó) GPRS rendszer bevételét simán meg lehetne százszorozni, ha tömeges "lassú IOT" célra is alkalmassá tennék. Észszerű tarifák (és alacsony eszköz-árak!) esetén az összes közműszolgáltató összes mérőórája adna egy anyagilag igen kellemes alap-bevételt és ez még csak a jéghegy csúcsa lenne, annyiféle potenciális lehetőség van.
Ráadásul jelen pillanatban nincs más hasonló lefedettségű országos hálózat és nem is lesz még jó sok évig (aki az 5G-t és az országos lefedettséget próbálja egy napon említeni, azt kiröhögöm). Ha a GPRS rendszert megnyitnák a lassú IOT eszközök előtt (a SIM kártya nélküli eszközök előtt is!), azzal Magyarország a világ élvonalába ugorhatna, mert tudtommal az összes külföldi próbálkozás csupán kis területekre korlátozódik és csak rohadt lassan, vagy egyáltalán nem fog lefedettséget növelni.
"Épp az előbb írtam, hogy a kár százezer kártya is lehetett egy hajléktalan nevén."
"ezeket a kártyákat az illegális határátlépő bűnözők ezek a szerencsétlen menekültek csupán pár napig/hétig használták"
elek ne hari, te fingod nincs, hogy miről volt szó, a szám tippedről nem is beszélve..
az meg, hogy a szolgáltató megkeni a rendőröket, már ne hari, de több mint nevetséges.
egy távközlési szolgáltatónak adatszolgálati kötelezettsége van, amit maradéktalanul betart, különben bezáratják, és ahhoz meg semmi köze sincs, hogy az így odaadott, vagy odaadható adatból egy hatóság mit szed ki, vagy mit akar látni.
pl szerinted volt törvényi tiltása egy olyannak a rendelet hatályba lépése előtt, hogy bemégy a boltba, és azt mondom: szeretnénk venni 5000 db prepaid kártyát.
Nem lehet uram,
Miért is nem?
Ja azt nem tudom, csak ezt mondták..
kb aznap indulhatna is a feljelentés vagy panasz a hatóságok felé..
(Remélem a villanyszerelési dolgaidban ügyesebb vagy..)
"Legfeljebb nem akkor fűt majd amikor hideg van, hanem amikor olcsó."
Ha a fűtés energiaellátása nem áll bármikor rendelkezésre, akkor gondoskodni kell hőtárolásról. Lásd pl hőtárolós villanykályhák: éccaka hőt spájzol be, amiből bármikor tud fűteni.
És ennek milyen drága buli a kifejlesztése. Bár fűtés pont érdekes, de mondjuk mire hazaérsz arra ki van mosva az opciós kedvezményes tarifával, amikro túltermelés van, vagy B. esetben mindenképp, hogy elkészüljön. Soká lesz ez még.
Ezen is sokat fog segíteni az (IOT) okos villanyórák elterjedése, mert akkor az olcsó/drága tarfa-váltás időpontjai akár naponta is változhatnak, sőt lehet akár három-öt különböző tarifa is. És ha az elektromos fűtés is értesül ezekről az időpontokról (mert pl neki szintén van IOT kapcsolata), akkor lehet, hogy okos programozással még alacsonyabb fűtésszámla érhető majd el.
"simán el tudom képzelni, hogy van olyan hely, ahol csak a tarifaszámítás kapcsol ki/be,"
Ez is egy lehetőség: egyre több országban nem a vilyanyórák számát gyarapítják (nappali áramos villanyóóra, éccakai áramos óra, H tarifás óra, GEO tarifás óra), hanem van egyetlen villanyóra és vannak különböző tarifájú időszakok. Ezt a villanyos fűtést pedig talán be lehet programozni, hogy csak azokban az órákban egye a sok wattot, amikor olcsó a villany.
Éppen ez a téma, hogy utána jött ki a nevesítés. Bár ilyen egy emberes mambójambó sem nagyon van, ahogy azt sokan elképzelik, megnyomja a piros gombot és kész is minden. Ahamm. akkor is szívunk vele, mikor a normál ügymenet része és akkor audit hegyekben meg külföldi üzemeltetés/tulajok. Év végén lehet személyesen a legnagyobb vezér kereste volna meg azt a hajléktalant egy üveg borral, cég ajándékával :-D
Épp az előbb írtam, hogy a kár százezer kártya is lehetett egy hajléktalan nevén.
"és időnként -évente egyszer- ellenőrzik is, hogy kinél van a kártya?"
Ez az évekénti ellenőrzési kötelezettség a "százezer sim kártyás" botrány UTÁN jött ki.
Különben is: ezeket a kártyákat az illegális határátlépő bűnözők ezek a szerencsétlen menekültek csupán pár napig/hétig használták, mihelyt leürült róluk az ajándékba kapott egyenleg, a sim kártyák mentek a szemétbe. Ennyit az egy év múlva esedékes kötelező ellenőrzésről :)
"a kedvezményes tarifa üzemszünete esetén működési tiltás."
Valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszernek kétféle üzemmódja van:
- éjjel-nappal fűt
- csak akkor fűt, amikor olcsó "éjszakai" áram áll rendelkezére, de a vezérlés része folyamatosan működik pl akkumulátorról vagy másik betáplálással "nappali" áramról.
És el kell magyarázni a szoftvernek, hogy amikor nincsen olcsó áram, akkor NE KARAJON fűteni (ne essen pánikba, ne generáljon hibakódot, stb,) mert ez nem hiba, hanem normálisállapot.
Aztán valahol valami mégis kivertre a biztosítékot. Legtöbb helyen meg azt hiszik, hogy vannak ilyenek, közben meg nem és ha tényleg meg kell csinálni, de nem erre lett tervezve az egész rendszer, akkor megy a fejvakarás. Repülőn pld. osztogatnak így SIMeket nagy kartondobozokból, de sok reptéren is, ahogy leszálltál (:-
Az megvan, hogy minden SIM-et nevesíteni kell és időnként -évente egyszer- ellenőrzik is, hogy kinél van a kártya? És az, hogy a szolgáltató ha ezt nem teszi mekkora bunkósbottal kap a fejére? Szerinted kockáztatnak?
Megfelelő jogosultságú és tudású ember a mobilszolgáltató megfelelő számítógépe előtt ülve valószínűleg akármennyi SIM kártyát aktiválhat egyetlen utasítással. Tehát valószínűleg nincs semmi technikai akadálya annak, hogy aktiválás nélkül egyből használható (sőt, bármekkora összeggel már feltöltött) SIM kártyákat osztogassanak marékszámra hatalmas kartondobozokból. Sőt, az összes kártya vásárlója/tulajdonosa lehet akár ugyanaz az egy ember (pl egy hajléktalan).
És egy mobilszolgáltatónak van arra is elég (kenő)pénze, hogy a rendőrség minden ezirányú nyomozása eredménytelen legyen (tettes: ismeretlen), sőt, esetleg soha ne is induljon ezirányú nyomozás, sőt még újságíró se tegyen fel soha senkinek logikus kérdéseket.
igen, de ez csak azért van így, mert az éjszakai áramot mérő készülék lekapcsolja a kimenetét.
a berendezés nemzetközi piacra készül. simán el tudom képzelni, hogy van olyan hely, ahol csak a tarifaszámítás kapcsol ki/be, az áramot nem szakítja meg - miért is tenné, melegvízre bármikor szükség lehet.
A vesztés reális lehetett, nekem is volt Vodától legalább 8 kártyám ami így nem számított, vagy amúgy is lejártak volna. Sok ismerős ide-oda váltott is, vagy hagyta veszni a magyar számát, miután külföldre vándorolt.
Lehet csak azért, mert mindig manuális bohóckodást láttunk. De ha 5x idő is, már a szállítás és a többi is érdekes, de egye fene, hogy maga a főgonosz nyomott egy felsőbb szintű üzemeltető kezébe egy scv-t, ami alapján minden begenerálódott oda, ahova kellett. És időben kb. akkor, amikor a 4 számos céges díjcsomagváltásom kb. 1.5 órát vett igénybe, vagy mikor kellett volna csak pár ezer SIM kártya, már akkor megállt körülötte a világ fejlődése.
Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy mi a teljes igazság, de a Vodafone a saját bevallása szerint is elvesztett kb. 100 000 feltöltőkártyás ügyfelet az adategyeztetés bevezetésekor.
A másik két szolgáltatónál nem volt ilyen jelentős visszaesés a kérdéses időszakban.
Uraim, nemrégiben én kértem javaslatot tervező szoftverre, akkor ajánlottátok az SPLAN7-et. Nos, azóta körbejártam a témát, végül arra jutottam, hogy egyetlen másik ennyire egyszerű, logikus és bővíthető programot sem tudok találni, meg is vettem a horribilis 49 euróért. https://www.electronic-software-shop.com/ Gondoltam, biztosan kell még másnak is, tehát röviden, hogy mit tud: - vannak alaptartozék-szimbólumok (értelemszerűen vektorgrafikus). bármelyiket áttervezheted, alakíthatod - majd megoszthatod
- ami titeket érint: van egyvonalas rajzhoz szimbólumkészlet, meg rendes kapcsolási rajzhoz is. - van egy halom mások által észített, az erősáramtól az arduinon át a pneumatikáig és hidraulikáig
- minden szimbólumnak vannak paraméterei, neve, grafikus stb
- a kész rajzot odaadhatod nyomtatva, pdf-en - de akár a saját formátumában, mert van hozzá ingyenes viewer.
Ezeket én is számolgattam, főleg a kiadás/aktiválást és miért nem lett év dolgozója / kereskedője valaki, de rögtön. Fele fizikai képtelenség. Főleg abban az időben, mert ha fizettek is érte az lett volna a másik érdekes tranzakció.
Hát már akkor mikor jöttek a hírek, akkor is akadt aki utánaszámolt és nem nagyon áll össze a dolog. Idézem:
200 ezer kártya ára alsó hangon 500-600 millió forint, vagyis közel kétmillió euró (a legolcsóbb Domino Quick darabja csak 1500 forint, de az csak belföldön beszélhető le). Elhiszem én, hogy a terroristák meg a maffia jól állnak anyagilag, meg hogy Soros Györgynek semmi se drága, de ennyi lóvét néhány hónap alatt kicsengetni csak SIM-kártyákra
Évente a Magyar Telekom elad mondjuk 50-70 ezer prepaid kártyát. És most néhány hónap alatt ennek a háromszorosát értékesítették.
Egy mezei értékesítő elad havonta (mondom: havonta) jó esetben százas nagyságrendben SIM-kártyát. És bizonyos sajtóhírek szerint a terroristák (és/vagy a szervezett bűnözők) egy kereskedőnél vették az összeset.
Egy-egy kártya egy olyan kis csinos borítékban van, biztosan láttatok már olyat. Egy olyan boríték 30-35 gramm. A 200 ezer boríték tömege minimum 6 tonna.
Azóta már lárram olyan cikket ami szerint a kétszázezer az csak egyetlen hajléktalan nevén volt, ami csepp a tengerben és milliós az ilyen kártyák nagyságrendje. A 200000 sim aktiválása mondjuk 100 nap alatt (azt írták hónapok) az 2000 naponta, 83 óránként. Ügyintézés az nem 0-24 szóval számolhatunk úgy, hogy percenként 2-3 simet aktivált egyetlen névre a maffia, és ez nem tűnt fel senkinek, és nem omlott össze tőle a rendszer ami néha húsz perc alatt kapcsol egy ügyintézőt. És akkor ez csak töredéke a hamis néven keringó simeknek? Ezen a ponton már inkább elhiszem hogy úgy kamu az egész sztori ahogy van. Vettek Ahmedék egy tucat simet, terrorizáltak egy jót, a jöbbi meg csak mese. Vagy méginkább egy idióta nagyot próbált mondani, csak nem gondolt bele mekkora számokkal dobálózik.
Oda van írva, hogy a Domino adatcsomagot kizárólag 4G hálózatban tudod használni. Ilyen pl a Digi Mobil SIM kártyája is: ha nincs 4G lehetőség, akkor nincs mobilinternet.
Ez nem így van, nekem van Domino Maraton mobilinternetem, bármilyen hálózaton lehet használni. EU roamingban is használhatod külföldön, nemrégen használtam is, még küföldön is elmegy 4G nélkül is. (Digiről nem tudok nyilatkozni, olyanom nincs.)
ja, ez sajnos tisztán ilyen tipikusan magyarosh politikai túlbuzgóságos pótcselekvés, amikor kiderült, hogy magyar SIM-eket használtak bizonyos eseményeknél külföldön, illetve a magyar hatóságoknak, szolgálatoknak az sem tűnt fel senkinek sem évekig, hogy x ember nevén y kártya van (az y az k sokat jelent)
"Az 5G meg ott fog megbukni, hogy azokon a frekvenciákon csupán igen kis távolságra lehet rádiózni, tehát országos lefedettség soha nem fog megvalósulni, szerintem viszonylag gyorsan eljutunk kb 10%-os lefedettségig és utána leáll a fejlesztés. Tehát lesz olcsó ketyere és olcso forgalmi díj - de kizárólag belvárosokban lakók számára :)"
persze...
ott kezdődik a dolog, hogy a jelenlegi 4G-s hálózat sincs kihasználva, nem tudom, hogy átlagembernek miért kellene 100-150 Mbit / sec sebességnél több, ezt a mostani
hálózatok simán hozzák..
Az 5G-ben nem csak a sávszélesség a pláne, hanem más paraméterek..
A dolog mögött kb az van, hogy milyen frekin, mire van engedélyed, és/vagy mi a célod.
Mondok példát: 900 Mhz (környékén) indult a GSM szolgáltatás, ami technológiát ugye 2G-nak hívtak. Később lett a 3G (más kódolás levegőben blabla) + új frekisáv vagy frekisávok kijelölve.
Utána jött a 4G tender, ugye itt a kaptak szolgáltatók engedélyt 900 Mhz körüli 4G szolgáltatásra is a 2.2 Ghz mellett, ami azért is volt jó (a 900-s) mert egyrészt nagyobb területet tudtak besugározni másrészt nem merültek olyan gyorsan a mobilok. A sávszélességek valami 15 vagy 20 Mhz-k voltak ebben a blokkban (megkereshető neten).
Ha ez a kihagyósat szeretnéd játszani, akkor ugye műszakilag a hívások kezelésére kell egy 2G vagy 3G hálózat a 4G mellett (CS FallBack), de az egyik akár valóban el is hagyható (2G v 3G) van rá számos példa a világban.
Ilyenkor ugye a következő dolgok merülhetnek fel:
- az adott frekid, technológia a társszolgáltatóé is lehet, ami neki plusz erőforrást jelent (3G felturbózva már biztosan tud 5-10Mbit-et, aminél átlagembernek több nem igen kell)
- spóroltál x mrd Ft a meg nem vett frekvencia miatt
- amelyik üf-d készüléke nem tudja ezt a helyzetet lekezelni, az szopik (kivezeted a 2G-t és vele mondjuk 10k nagyságrendben olyan előfizetést, ami ősidők óta 2G modemet használ és nem akar változtatni)
- egyéb, etc
Nem annyira eccerű, mint amilyennek tűnik.
(A digi asszem 5 Mhz-t kapott valami magasabb frekin csak 4G-re, és ez az 5 mega + magas freki sajnos nem túl jó ómen egy induló hálózat számára.
Kezdetben nem bohóckodtak hagyományos 2G3G-vel, de ha most csinálsz egy manuális hálózatválasztást a telefonodon, akkor látod, hogy most már van nekik az is.)
"Úgy tudom, hogy a GPRS fizikailag nem külön rendszer, hanem a GSM rendszer egyik felhasználási módja. Tehát a GPRS fenntartására külön sem egy fillért, sem egy tized másodperc extra időt nem kell ráfordítani, ha van GSM, akkor van GPRS is."
Süki vagy, megint olyanba okoskodsz bele, amihez nem értesz, legalább megnézted volna a neten.
Hang alapú mobil telefon szolgáltatáshoz kellett mondjuk egy MSC/VLR (ideiglenes adatbázis, kapcsolóközpont funkció) és egy HLR (központi adatbázis).
Ezt egészíti ki a rádiós hálózat, 2G esetén BSC-nek hívják, amin a cellák lógnak.
"Data" alapú mobil hálózat esetén bekerül a core részbe fizikailag egy új "MSC/VLR", SGSN néven, a HLR az marad.
Kellenek még a következő, fizikálisan különálló dobozok:
- DNS, ez oldja fel az előfizetéshez tartozó APN-ket. Persze hogy ha 1 db GGSN-d van, akkor műszakilag meg lehet azt csinálni, hogy minden APN feloldása afelé megy, ez működhet, de nagyon primitív megoldás, illetve hirtelen nem is tudok olyan hálózatot, ahol 1 db GGSN kezeli le a PS forgalmat.
- GGSN: ebből is több szokott lenni mint 1, innen megy tovább a data kapcsolat az internet vagy más hálózatok felé.
A SGSN/GGSN páros úgy indult korábban, hogy a 2 funkció fizikálisan 1 dobozba került (combined GSN) ez volt a GSM történelem során kb 1 évig 2005 táján, azóta sem sehol. Illetve hát ugye írtam a DNS-t, amit ha elhagysz 1 CGSN esetén, akkor ténylegesen csak 1 dobozzal bővülne fizikálisan a hálózatod.
Ez a múlt volt, 1.0 fapad, tehát a modellben nincsenek benne olyan dobozok, feature-k, amelyek egyéb funkcióval bírnak, pl letöltési sebességed paramétereit ők állítják be, vagy rajtuk keresztül kerülsz letiltásra, korlátozásra, ha elfogy az egyenleged. Ezekből már mind min 2 szerepel egy normális hálózatban, min 2 ténylegesen hardveren georedundánsan megvalósítva.
És hát ugye volt az átviteli rész is, kezdetben cella, BSC kihúzott 64 kbit-ekkel, utána jött a 3G, abból is van vagy 2-3 féle (HSDPA, HSUPA, meg a jóég tudja mi) ehhez mind újabb és újabb hardverek kellenek, + az átvitelt folyamatosan felbővíteni a kiszolgáló cellák, sitek felé.
4G-s cellák fizikálisan is már optikát kapnak , azalatt nincs is nagyon értelme foglalkozni vele.
És midenért fizetsz: fizetsz a node-ért, fizetsz a supportért, telephelyért, licenszért, újabb feaute-kért, bla-bla.. nem kell a mobilokat sajnálni, egyiket sem, de az olyan hülyeséget hagyjuk már, hogy ez meg az 0 Ft valójában a mobilnak..
(brutál sok pénz volt régen egy kapcsolóközpont is (aminek ráadásul a kapacitása mai szemmel nevetséges), hirtelen sok 100m Ft körüli összeg rémlik vagy inkább mrd, erre azért nem tenném le a nagyesküt, de k sok volt az tuti. És volt belőle mondjuk 15-20 egy hálózatban.)
Ha meg jól visszamégy az időbe, akkor simán találsz olyan készüléket is, ami nem volt gprs képest, mert akkor, amikor gyártották, még nem volt megvalósított gprs hálózat, tehát azt a rádiós protokollt a készülék le sem tudta kezelni.
Oda van írva, hogy a Domino adatcsomagot kizárólag 4G hálózatban tudod használni. Ilyen pl a Digi Mobil SIM kártyája is: ha nincs 4G lehetőség, akkor nincs mobilinternet.
"Illetve ha nem SIM akkor micsoda ?"
Létezi már "szoftveres sim" (fizikai kártya helyett)
és léteznek olyan rádió kommunikációs chipek, amelyek minden példányának egyedi sorozatszáma/azonosítója van (mint pl a MAC address a hálózati eszközöknél). Ha egy azonosító nincs regisztrálva a mobil szolgáltató rendszerében, akkor az nem fog foglalkozni vele.
"Jaja, aztan meg jovore csereled az elemet benne."
Ez egyrészt lehet adatforgalom-függő: lehet olyan kapu, amelyikben akár három-négy évig is bírja az elem. De kaphat a ketyere izmosabb elemet is. De mint már említettem akármaga a tulaj is cserélhet elemet, ha a készülék tervezője okosan csinálta. Vagy jó pénzért megfizet egem egy-két évente pár órára, még midig olcsóbban kijön, mint sok száz méter földkábelt fektetni egészen a kiserdő túlsó oldaláig.
"Aham, szoval adott egy mokus, akinek van egy akkora telke, hogy sokszaz meterenkent van rajta egy kapu,"
Több ilyen mókusom is is van, kettőnél a teljes kerítéshossz meghaladja a kilométert.
"de nincs havi 500Ft-ja"
Ha egy mókusra átlag 10db ketyerét számolunk, akkor milyen matek alapján jön ki neked ki a havi 500 forint?
"A multkor meg az 5G-t emlegetted, most meg szidod oket, hogy raderoltetnek valamit. Hogy is van ez ? "
Csupán abban reménykedem, hogy állítólag 5G-re már ki vannak fejlesztve a tömeggyártható filléres IOT ketyerék és 5G-n állítólag nem lesz pofátlan az adatátvitel költsége.
Az 5G meg ott fog megbukni, hogy azokon a frekvenciákon csupán igen kis távolságra lehet rádiózni, tehát országos lefedettség soha nem fog megvalósulni, szerintem viszonylag gyorsan eljutunk kb 10%-os lefedettségig és utána leáll a fejlesztés. Tehát lesz olcsó ketyere és olcso forgalmi díj - de kizárólag belvárosokban lakók számára :) Némi reményre ad okot, hogy a pályázaton szerepelt egy 700 MH-zes sáv is, ami rohadt jó lenne ilyesmire, de éppen ezért valószínűleg soha nem lesz ténylegesen használható :)
"Az információ átviteléhez szükséges adatsebesség nem az évszám függvénye :)"
Pedig de. Valahogy úgy fejlődünk jó pár ezer éve, ahogy nől az évszám. Egyre gyorsabb a történet.
Az meg sosem zavart, ha páran itt nem éppen konyhai kisegítő szintjén foglalkozunk ilyesmikkel. Nekünk most kb. 5 millió eszközt kellett méreteznünk, csak így lazán és szerintem nem olyan egyszerű. Persze ha fel tudod vázolni rendesen, akkor még a HRes pék haverod is sok pénzt kapna érte havonta, de gyanítom megint nem erről lesz szó :-D
"Nem tudom feltunt-e, de a frekvencia veges eroforras."
A magyarországi utak össz-felülete is véges és rengeteg az autó. Viszont az autók az idő 99 százalékát nem az utakon haladva töltik és amikor éppen igen, akkor is különböző helyeken lévő utakon vannak. Ezért az utakon általában nincs nagy forgalom, egyes utak akár a jelenleginél tízezerszer nagyobb forgalmat is simán elviselnének. Mindez igaz a frekvenciákra is.
"ha nem akarunk 14400baudon kommunikalni 2020-ban... "
Az információ átviteléhez szükséges adatsebesség nem az évszám függvénye :) Pl egy kapucsengő megnyomásakor ideális esetben egyetlen bájt rádiós átvitele is elegendő, tehát egy pl 14400 baud-os rendszer minden egyes másodpercben 1600 darab különböző kapu-csengetést tud átküldeni. Szóval egy 14400-as sebességű rádiócsatorna ki tudna szolgálni akár sok-sok ezer IOT eszközt is, még akkor is, ha egy részük nem egyszerű kapucsengő vagy ajtónyitó, hanem pl villanyóra, aminek a leolvasásához egynél több bájt átvitele szükséges.
És ráadásul némelyik GSM átjátszón összesen akár másodpercenként 115.000 - 170.000 bites GPRS sebesség is elérhető, ezt számold át kapucsengőre :)
Internet amúgy is van, de az a 2x pár ezer pénz valami APra oyan drága?
Az IOT is pont úgy működik. Tele van a világ filléres modulokkal. Bekötöd, műxik. Lehet csak a HRes pék haverod nem ért hozzá.
"vagy a cél mindenáron a legújabb technológiák ráerőltetése az ügyfelekre." Körbekarika, most éppen olyat szeretnél, ami amúgy nincs. Ha kifejlesztik, akkor kocsogok, mert erőltetik, ha nem fejlesztik, akkor meg azért? Ezt még ott a pattintott kőkorszakban baszták el, ráadásul az ügyfél is mindig többet szeretne.
> Kár, hogy ez is SIM kártya alapú, ráadásul kizárólag 4G-n működik
Mi az hogy kizarolag 4G-n mukodik ? Illetve ha nem SIM akkor micsoda ? LoRA van meg, de az se tetszik, akkor valaki csinaljon egy orszagos lefedettsegu halozatot, amit ingyer odaad neked, es akkor hirtelen majd minden jo lesz ?
> Akkor kezd majd tömegesen jó üzlet lenni az IOT, amikor pl már egy távoli kapucsengőhöz sem viszel ki kábelt, csak felfúrsz a kapura egy 10e Ft-os IOT dobozkát és belekötöd a nyomógombot.
Jaja, aztan meg jovore csereled az elemet benne. Mind a 200 vegpontodban. Tenyleg eleg jo ez.
> Ha ezek a ketyerék egymás közelében vannak, akkor lehetnének egy közös hálózaton is. Akár vezeték nélkülin, ha gazdag a gazdi.
Na latod, fog ez menni. De szerinted a vezetek nelkuli az draga ?
> Mert ezek a nyitásérzékelők pl egymástól több száz méterre (sőt, olykor kilométerre) lennének, pl egy hatalmas területet körülvevő kerítés kapuin
Aham, szoval adott egy mokus, akinek van egy akkora telke, hogy sokszaz meterenkent van rajta egy kapu, de nincs havi 500Ft-ja, mert gondolom draga volt a telek. Tenyleg, hihetetlenul nagy piac ez...
> éjszakára bezárt gyártelep területén szétszórva
Az a gyartelep, ahol ilyen nincs, az meg is erdemli.
> járműveken
Kezdesz komolytalan lenni. Van ilyen rendszer, x+1db.
> GPRS infrastruktúra 100 százaléka működőképes és aktív szerintem
Ismet nem (akarod?) erteni.
Szerinted, a 25 eve telepitett, elso GSM radiok hany szazaleka aktiv a mai napig ? (segitek, pontosan 0%)
A generaciovaltasokkor cserelik a vasat, antennakat, mindent. Az uj tudja a regit. Nincs olyan hogy "lassu IoT", mert egy es ugyanaz a halozat.
> cél mindenáron a legújabb technológiák ráerőltetése az ügyfelekre
A multkor meg az 5G-t emlegetted, most meg szidod oket, hogy raderoltetnek valamit. Hogy is van ez ?
Jó, bővítések voltak, de hogy amikor 3G-re, 4G-re fejlesztettek, akkor kidobták-e a 2G-t vagy meghagyták, gőzöm nincs, nem ez a szakmám, nem ezt figyeltem, nem is érdekelt.
"Nem emlékszem, hogy lecserélték volna időnként a régi technikát /meghibásodást kivéve/."
Úgy tudom, hogy a GPRS fizikailag nem külön rendszer, hanem a GSM rendszer egyik felhasználási módja. Tehát a GPRS fenntartására külön sem egy fillért, sem egy tized másodperc extra időt nem kell ráfordítani, ha van GSM, akkor van GPRS is.
Jó tipp ez a domino, köszi, talán az adatkártyánál már nem kell évente igazolni a személyazonosságomat.
Kár, hogy ez is SIM kártya alapú, ráadásul kizárólag 4G-n működik, ez a kettő sajnos a komolytalanságig megdrágítja a készülékek árát (drága cucc tömegesen nem alkalmazható). Nagy mennyiségben csak olcsó készülékeket lehet eladni, pl a Crow FW cuccok (nyitásérzékelő, mozgásérzékelő, tűzérzékelő, stb) 15e Ft körül vannak, ilyen árfekvésben gondolkodom, ezen még lehet észerű haszna a telepítőnek. Ha egy 30-50-100 ezer forintos készülékre még ráteszed a telepítés költségeit, azzal kizártad a potenciális ügydeleid 99 százalékát, kizárólag milliárdos buta balekokra meg nem lehet fejlődő vállalkozást építeni :)
Akkor kezd majd tömegesen jó üzlet lenni az IOT, amikor pl már egy távoli kapucsengőhöz sem viszel ki kábelt, csak felfúrsz a kapura egy 10e Ft-os IOT dobozkát és belekötöd a nyomógombot.
"Egyebkent pedig akar egy darab nyaralon is lehetne siman 50+ vegpontot talalni"
Ha ezek a ketyerék egymás közelében vannak, akkor lehetnének egy közös hálózaton is. Akár vezeték nélkülin, ha gazdag a gazdi.
"csak az nem fer a fejembe hogy mi a banatert kellene _minden_ nyitaserzekelonek sajat radio"
Mert ezek a nyitásérzékelők pl egymástól több száz méterre (sőt, olykor kilométerre) lennének, pl egy hatalmas területet körülvevő kerítés kapuin, éjszakára bezárt gyártelep területén szétszórva, járműveken, amelyek eltávolodhatnak akár több száz kilométerre, stb stb. stb
"Szerinted annak a 25 eves infrastrukturanak pontosan (vagy akar csak hozzavetolegesen) hany szazaleke aktiv a mai napon ? "
A (országosan közel tökéletes lefedettségű) GPRS infrastruktúra 100 százaléka működőképes és aktív szerintem. Hatalmas üzleti potenciál van benne ("lassú IOT"), de a mobilszolgáltatók leszarják, mert vagy nincs egy intelligens emberük, vagy a cél mindenáron a legújabb technológiák ráerőltetése az ügyfelekre.
> Tehát évente 6.000 forintot kérnek 0,000002 gigabájt adat-forgalomért
Ne farassz. Nem is akarod erteni amit magyarazunk neked. De akkor ott a domino, az nem jo ?
> Ez is elég durva ár, de ilyen árlistát sem találtam sehol.
En sem, de valaki irta. Egyebkent meg fel kell hivni oket. (tudom, 50 forint a percdij, annyit nem adsz erte)
> Gondolom "baráti áron" 30 ezerből már ki is jön egy hőmérő, egy egyszerű ajtónyitás érzékelés gondolom mindössze 50-100 ezer
Sajnos itt vesztettel el. Ha ennyire nem birsz gondolkodni abban, hogy egy ilyen rendszert hogyan is lehetne osszerakni, akkor sajnalom. Egyebkent pedig akar egy darab nyaralon is lehetne siman 50+ vegpontot talalni, ha mar ajtonyitast akarsz erzekelni, csak az nem fer a fejembe hogy mi a banatert kellene _minden_ nyitaserzekelonek sajat radio. (de ez a rendszer ezer sebbol verzik, mas okok miatt is)
> Például a GPRS "infrastruktúra" 25 éve kész van
Aham. Szerinted annak a 25 eves infrastrukturanak pontosan (vagy akar csak hozzavetolegesen) hany szazaleke aktiv a mai napon ?
> hatEZERSZERESE
Mondtuk mar, ezt a dumat a kocsmaban, ide keves. Senkinek nem kellenek sem a koltoi tulzasok, sem ez az atgondolatlan vagdalkozas.
De csak hogy ismeteljem magam: A szolgaltato oldalarol pont hullamindegy hogy egy kB, egy MB vagy 1GB forgalmat csinal egy SIM egy evben, ezt ertsd meg, aztan meglatjuk.
> olyan szolgáltatást fejlesztenék ki, amit meglátva kórusban dőlnének a kardjukba, hogy ez nekik miért nem jutott eszükbe
"korlátlan mobiltarifa havi díja osztva a ténylegesen beszélt percek számával"
Arról sem biztos, hogy a szolgáltató tehet, ha a júzer hülye és olyan tarifát választ. Nekem is volt egy időben, de akkor nézzük meg. Asszony 40+ órákat beszél havonta, aztán meg kellene néznem mennyit fizetünk, de mintha 2600 forint lenne a havidíj. 1 forint se. Hibátlan.
Ezt már más is mondta nekem. Aztán együtt kiszámoltuk, hogy valójában percenként kb 50 forintot fizet (korlátlan mobiltarifa havi díja osztva a ténylegesen beszélt percek számával).
"A voda havi ötszázé ad neked kimondott IoT cuccot."
Tehát évente 6.000 forintot kérnek 0,000002 gigabájt adat-forgalomért. Pontosan ezt írtam. Ez az, amit enyhén pofátlan árnak érzek. Különösen akkor, ha ezt az évi 6 ezret megszorzom 30-50 darab készülékkel.
"LoRA 500 píz, gondolom évente, végpontonként"
Ez is elég durva ár, de ilyen árlistát sem találtam sehol.
"Biztos elkérnek par ezrest a vasért is. "
Gondolom "baráti áron" 30 ezerből már ki is jön egy hőmérő, egy egyszerű ajtónyitás érzékelés gondolom mindössze 50-100 ezer :) Ha meg én venném a cuccot harmad-negyed áron külfődről, akkor meg valószínűleg nem engednek be a rendszerbe, mert akkor a csókos havernak nincs rajta haszna :)))
"De ha egy icipici halvány fogalmad lenne rólad hogy mennyibe fáj a mobil infrastruktúrát fenntartani"
Például a GPRS "infrastruktúra" 25 éve kész van, vastag nyereséggel üzemel folyamatosan, hiszen a GSM mobiltelefon rendszer része. Már megabájtonként ÉVENTE 2 forintos tarifán is vastag nyereségük lenne, én hajlandó vagyok az önköltség akár százszorosát is kifizetni. De nekik az önköltség hatEZERSZERESE kell, ez nem ajánlat, hanem kabaré.
A Lorawan infrastrutúra meg ilyen árak mellett soha nem lesz tömegesen használva, nem tudom, hogy mennyit kérnek, de ha még a milliárdos közműszolgáltatók is sokallják az összegeket (mint a mellékelt ábra mutatja) akkor a magánfelhasználók számára pláne durvák lehetnek az áraik.
"Egyébként valószinüleg sem a Voda, sem a T, de lehet hogy még a telenor sem fog a kardjába dőlni, ha te nem viszed hozzájuk az 50 végpontodat."
Azt a 30-50 végpontot teszt-rendszerként használva olyan szolgáltatást fejlesztenék ki, amit meglátva kórusban dőlnének a kardjukba, hogy ez nekik miért nem jutott eszükbe ;)
egy alapos mindketten hülyék vagyunk mert... magyarázattal :-)
Én még kérdezőt soha nem hülyéztem le.
Három "tanácsadót" minősítettem. B1-et (kecske), aki akkora baromságokat szokott előadni, hogy ahhoz képest a hülye enyhe jelző. B2-t, aki kecske őrangyala. A harmadik pedig 5 nap után provokálta ki belőlem a minősítést. Baromságor írt (tanácsot adott) és a végén azt akarta bebizonyítani, hogy én vagyok a hülye.
De ha jól figyeltetek B1 és B2 nagyon gyakran mínősíti í kérdezőket. Szó szerint lehülyézik, lesötétezi a kérdezőt.
Nagyon régen tanultam a transzformátorokról (1916-ban), nem nagyon foglalkoztam azóta vele.
Elvben -ahogy Te is írod-, szerintem is autotranszformátor. A két tekercs sorba van kötve (egy tekercs lett belőle) és megcsapolásról veszi le a feszültséget.
Az, hogy méretezési gondok lehetnek, attól még autotranszformátor.
A tr. közös szakaszán a primer és szekunder áram különbsége fog folyni. Tehát, akár elég is lehet a vékonyabb vezeték. Persze ezt ki kellene számolni, hogy a keresztmetszet megfelelő-e?
Az eredeti adatok szerint 12V, 150W-os trafóról volt szó, amely át lett alakítva, ahol Ube=250V és a teljesítmény 2800W. Ez nem akármi.
Szerintem aki ezt betette még nem látott 2800W-os nagyságú trafót. A csévetest sem felel meg, hiszen telítésbe megy. Felmerülnek szigetelési problémák is.
Mondjuk közelről csak a T-t láttam, de azt eleget :) Nem egyszerű történet ez a telekommunikáció, persze ha Elek csinálta volna, biztos minden sokkal jobb lenne !
"mennyibe fáj a mobil infrastruktúrát fenntartani, "
Ez egyszerű. Ha Elek dolgozik rajt, ami ugye kizárt, (mert a pék informatikus haverját sem engedik közel a gonosz HResek, pedig kezdésként csak havi 2 milliárd Eurós tiszteletdíja lenne), akkor csitrilliárdos igénye lenne és leszarja miből termeli ki a szolgáltatóm "oldja meg" és kész. Ha júzer, akkor meg szerintem van akkora potenmciál egy ilyen ügyfélben, aki már már lassan az Univerzum Császára, hogy ha nem is ingyen, de igazán fizethetnének egy terjedelmes szép összeget Eleknek, hogy ilyen tré szolgáltstásokat használjon. Nem is értem miért nem töri össze magát a három szolgáltató és ajánl fel zsírosnál is kerekebb összegket?
> és még ezen is vastagon van haszna mindkét szolgáltatónak
azok a szemet mocskos kapitalistak multik !
Egyebként...
A voda havi ötszázé ad neked kimondott IoT cuccot.
Jahno megmondta hogy domino kell, az 1 giga, egy évig él, oszt csókolom.
LoRA 500 píz, gondolom évente, végpontonként. Biztos elkérnek par ezrest a vasért is.
De ha egy icipici halvány fogalmad lenne rólad hogy mennyibe fáj a mobil infrastruktúrát fenntartani, ahhoz milyen rendszerek kellenek, mi pénzt kell ölni abba, hogy a törvényalkotás minden nyűgjének megfelelj, vagy csak ha azt nézzük hogy 1db SIM hány rendszerben szerepel, azoknak a karbantartása, a rádió 7/24 életben tartása 99,999% lefedettségnél, az a pártizezer alkalmazott akinek a bérét fizetni kell... na mind1, feladom, szokás szerint úgyis jobban tudod.
Egyébként valószinüleg sem a Voda, sem a T, de lehet hogy még a telenor sem fog a kardjába dőlni, ha te nem viszed hozzájuk az 50 végpontodat. Ahogy a szemétmocskos antenna hungária sem, mert te nem használod a lora-t.
A tranzisztor egy három rétegű félvezető, két dióda meg összesen négy rétegű lesz, tehát ezért nem lesz két diódából egy tranzisztor, hiába forrasztod őket össze.
A trafók esetében én is arra tippelek, hogy két sorba kötött tekercs pont úgy viselkedik, mint egy autotrafóban lévő megcsapolásos tekercs.
Ha bármilyen két dolgot sorba kötünk, akkor a két dolog az ellenállásaik arányában fogja leosztani a bemenő feszültséget.
Ha két izzólámpát sorba kötsz és rákötöd a 230 V-ra, akkor a két lámpán 115 - 115 V-ot fogsz mérni. Ez is egy feszültségosztó, a terhelhetősége persze nagyon kicsi, talán ha egytized amperrel lehet terhelni egy ilyen feszültségosztót, mert nagyobb terhelésen már elmászik a feszültség.
Sima Dominó. Társkártyából gyerek órájába 1600 pénzes havidíjasat vettem, ott tán már 3 gigabyte net van.
Egyéb céges és mindenféle konstrukciót nem is emlegettem, mert akkor az lett volna a baj, hogy mekkora kiváltságos vagyok, csak Elek van elzárva a naaaaagy pénzes zsáktól meg a kedvezményektől.
A 990 pénzes az alap Dominó kártya, 1 giga forgalom, 1 év. Még nem tudom mennyit forgalmaz az óra, de jövő hónapban már nézegetni fogom az átlagát aztán okosabb leszek. Ezt a Dominot szórjuk mindenféle méhkaptárba, málnába, Mikrobiba, kenyérpirítóba. Csoda, hogy nem szűnt meg, mert pár éve még jobb akcióban árulták és akkor akartam venni 50 darabos csomagot, csak szépen le volt írva, hogy mennyi időn belül kell aktiválni. Tartottam tőle, hogy a nagy akció után emelenek és megszűnik, de egyelőre működőképes, okosóránál akkor még szívás lett volna, mert feltöltés után a SIMről küldött SMS-el kellett aktiválgatni, most már megy appból és mindenhonnan. Tiszta Amerika :-D
Elek most vagy letiltott, vagy direkt nem érdekli. Bammeg, az összes cuccomért 990 forint/évet fizetek, amiben elég szép forgalom van. Kb. 1 forint / megabyte, 83 forint/hó, nincs 3 forint naponta. Milyen arányt írjak?
Szerintem az autotrafót az különbözeti meg az összes többi trafótól, hogy a tekercseinek egy része KETTŐS funkciót tölt be, tehát egyszerre primer és szekunder IS. Minden más trafó nem autotarafó, bármilyen ravaszul is vannak kombinálva a tekercsei.
A trafó nevében szereplő "auto" nem az jelenti, hogy "gépjármű", hanem azt hogy "önmaga" tehát (rosszul, de érthetően magyarítva): az a terkercs-szakasz tulajdonképpen "saját magát transzformálja".
"Gondolom mobiljuk sincs, hasonló megfontolásból. "
Egy perc mobilos beszélgetés átlag mobiltarifával 20 forint, egyes VOIP rendszereknél 5-6 forint (és még ezen is vastagon van haszna mindkét szolgáltatónak).
Egy perc mobilos beszélgetés kb 1 megabájt adatmennyiséget jelent.
És szerinted én vagyok a bunkó, mert egy icipicit soknak tartom ha a szolgáltató ugyanennyi adatmennyiségért 6 Ft helyett 6.000 forintot próbál elkérni?
Sokakat megtéveszt a "szokásos" mechanikai kivitel.
De ugye a KÖZÖS tekercset ELEKTROMOSAN közösként kell érteni. Azaz galvanikus+mágneses szempontból közösként. Mert az a működés elvi lényege.
--------------
Mi a különbség ...
1. Ha tekerek egy toroidra 1000 menetet azonos huzalból. De a 800. menetnél csinálok egy kivezetést. Ez ugye autótrafó lesz 3 kivezetéssel :-) Nem vitásan.
2. Tekerek 800 menetet és 200 menetet azonos huzalból. Mert eredetileg nem autótrafónak szántam. Ez ugye nem autótrafó lesz 4 kivezetéssel.
Aztán fogok 2 kivezetést és összekötöm ez pont így >> megcsapolássá válik. Na mi lesz ekkor belőle?! Hát autótrafó ....
Hisz így már senki nem mondja meg (elektromos és mágneses) működési szempontból, hogy ez nem eleve autrafónak készült. Hisz még a vezeték is mindenhol egyforma vastag :-) (mondjuk nem is feltétele az autótrafóságnak az azonos vezeték vastagság)
szerintem ez egy sima leválasztótrafó, amit arra használunk hogy a hálózati feszültségből kivonjunk vagy összeadjunk.
Egy autotrafóval ugyanez a feladat másképp nézne ki, bár a végeredmény ugyanaz.
De ugyanez a végeredmény érhető el még egy sima leválasztó trafóval is, ami pl 250/238 voltos, csak abból 2800W-os teljesítményű kellene.
Tehát nagyjából a megoldások, súlyban és árban csökkenő sorrendben:
- 250/238V kb 2800W transzformátor, ez a legnagyobb, de cserébe galvanikusan leválaszt
- 250/238V kb 2880W autotranszformátor (takarékkapcsolású transzformátor), ez nem választ le galvanikusan, de jóval kisebb a közös tekercselésnek köszönhetően
- az említett 230/12V 150W trafó, trükkösen kivonásra használva.
Szerintem a fenti 3 megoldásban bár ugyanaz a végeredmény, de csak egy autotranszformátor, a középső.
Szerintem a két képen ugyanaz a bekötés van, ha egy közönséges trafó két végét összekötöd akkor egyetlen tekercset kapsz egy leágazással, pont mint az emlegetett autotrafó. Hogy elbírja-e a vezeték meg ilyenek azt nem tudom, de azt írja a könyv hogy: Terheléskor a közös tekercsrészben csak az áramok különbsége folyik, mivel a felvett és leadott áramok fázisa ellentétes. Emiatt a tekercseket a látszólagosnál kisebb ún. belső teljesítményre kell méretezni.
Az első képen az autotranszformátor (takarékkapcsolású) egyetlen pontja teljesül a fémes kapcsolat a primer és a szekunder között, az nem, hogy a tekercselésnek is közösnek, megcsapolásosnak kell lennie. Te tudtad jól!
Amit belinkeltél ott sántít hogy ott bizton ugyanazon keresztmetszettel megy a tekercselés míg az első fotón nem. Ott direkt fordítva van összekötve hogy kisebb legyen a kimenő fesz mint a bejövő ...
Az elv igen. Ha például 220/ 110-es leválasztó trafód van ,azt használhatod autótrafóként 110 voltot kapsz. Azért írtam hogy csak annyira lehet terhelni amennyit a vékonyabb tekercs megenged. Például hegesztőtrafónál is van ,hogy a szekunder egy részét átteszik primernek. Azzal csökkentik a szekunder feszültséget. Bár az már más tészta.
Felmerült az egyik szomszéd topicban az autotrafó esete, és kisebb szakmai vita kerekedett belőle (ami jó dolog, csak mostmár furdallja az oldalam a kíváncsiság).
A kolléga szerint ez így ebben az alkalmazásban autotranszformátor:
Az én tudásom szerint ez így nem az, mivel az autotranszformátornak (másnéven takarék transzformátornak):
- leegyszerűsítve egy tekercse van leágazás(okk)al
- a tekercs egy része egyszerre funkcionál primer és szekunderként is, azaz nagyjából egy keresztmetszetű is végig (nem úgy mint a fenti halogéntrafónál)
Ha ez az érdeke, akkor fizet amit írtam. Ha még nem ,akkor hát nem. Valakinek össze is kell rakni meg támogatni, meg app és izé, sóval hagyjuk. Ez a legolcsóbb része.
Azt a régi táblát, amit az alsó képen látni, na azt egy öröm volt kicserélni. Az új
A régi tűzveszély
Ez a "sz" betűs csúnya szóval kifejezhető tábla nálunk volt a garázsban. Ezt szerencsére nem én raktam föl. Ez egy kevés időre volt csak használva, amíg renováltuk a garázson. Vakoláskor leszedtem és röpült a kukába. Az új tábla se lett olyan jó mint akartam. De még mindig jobb, mint ami volt. Ezt a régi hányadék táblát csak azért mutatom, mert azért szörnyű, hogy egy ilyet csak úgy fölrak valaki. A régi tábla mint láthatóan, szemünk gyönyörére egy narancssárga lengőkábellel van bekötve. Az túlzás, hogy be volt kötve, mert frankón csak be volt dugva a kerti dugaszolóaljzatba. Az újat már rendesen a benti lakáselosztóba kötöttem 4mm2-el 20 amperos
áramkörre. A hab a tortán pedig az volt, hogy nem volt védőburkolat.
"az volt a mondás, hogy a haverok kifizetnék a végpont költségét (ami 500Ft havonta)"
A készülék ÁRÁT hajlandók kifizetni (ha nem pofátlanul drága). Havi díjról szó sem volt.
Senki sem fog havonta tíz ezer (évente 120.000) forintot kifizetni pl azért, hogy olykor megnézhesse pl a mobiltelefonján, hogy rendesen be van-e csukva pl a 20 darab kapu és ajtó.
Ja, egy ilyen erősebb pár 100 fős cégnél van több ezernyi a koncentrátban, vagy nézzük meg az Arénát egy bulira. Vagy napi hír az itthoni előfizetések száma.
"Ha egy szolgálatónak anyagilag megéri havonta ötszáz forintért 1.000.000 kilobájt (1 gigabyte) internetet szolgáltatni, akkor szerintem részemről jogos pofátlannak tartani, ha egy szolgáltató ugyanannyi pénzt kér havonta 1 kilobájt adatforgalomért."
Te Elek, tudod, hogy egy mobil szolgáltató, mennyi berendezésben fizet licenszdíjat a beszállítónak egy olyan SIM forgalma után, aminek a havi adatforgalma 0 kbyte?
Ha egy szolgálatónak anyagilag megéri havonta ötszáz forintért 1.000.000 kilobájt (1 gigabyte) internetet szolgáltatni, akkor szerintem részemről jogos pofátlannak tartani, ha egy szolgáltató ugyanannyi pénzt kér havonta 1 kilobájt adatforgalomért.
Csak tudod ugyanazokat a berendezéseket fenn kell tartani mind a két esetben ...
Azért a törzskocsmámban alatta van a rendes sör :-P Meg mondom újra, nem havi 500, hanem kb. 83 forint. Igaz a csomag úgy érvényes, hogy 1 évegt előre ki kell fizetni, de ez Elek 1millió Eurós tanácsadási óradíja mellett messze eltörpül.
Ha jól emlékszem akkor az volt a mondás, hogy a haverok kifizetnék a végpont költségét (ami 500Ft havonta), de még így is drága Eleknek. Mondjuk azt soha nem fogja megérteni, hogy a szolgáltató költségei nem kilobájtonként jelentkeznek, illetve nekik aztan (kis túlzással) teljesen mindegy hogy 1kB-ot vagy 1GB-ot forgalmazol... De teljesen mindegy, szélmalomharc.
És miket kapsz, vagy nem kapsz internet címszó alatt... Mondpom én, hogy ki van nyalva a seggünk és nem is értik.
De ez is olyan, mint Elek csoda projektje, ami 50 végpontos csoda trükkös, online kell lenni és a gonosz szolgáltató van olyan pofátlan szemét kapzsi, hogy napi 2 forint 70 filléres áron adja hozzá az infrastruktúrát, ez meg már nem fér bele a keretbe és így Elek sem kapott világhírnevet, projektje is összedőlt. Gondolom azt is a HR-es pék haverjával akarta összepattintani.
"nbiot külön rádiós hálón megy.. azt meg ugye fenntartani a mögötte lévő infrastruktúrákkal 0 Ft, mint közismert..."
Senki sem akarja ingyen. De hogyan lesz a hálózatukon több tízezer eszköz (és hatalmas haszon), ha olyan áraik vannak, hogy a már a harmadik eszköz éves díjából nyereségesek akarnak lenni? :)
Először rá kell szoktatni az ezzel foglalkozó cégeket, fejlesztőket a szolgáltatásra, mert aki itt él ebben sz országban, azt már jó néhányszor megpróbálta átverni pár szolgáltató, a szakemberek bizalmáért itt keményen meg kell dolgozni, ez nem Amerika, ez itt Dosadi.
Ha egy szolgálatónak anyagilag megéri havonta ötszáz forintért 1.000.000 kilobájt (1 gigabyte) internetet szolgáltatni, akkor szerintem részemről jogos pofátlannak tartani, ha egy szolgáltató ugyanannyi pénzt kér havonta 1 kilobájt adatforgalomért.
Én tudom, de ezt mondom én is. Csak akkor miképpen jön ide az 512 kilobit meg a többi? Meg persze ezek is csak azért akkorák, mert a hülye júzerek igénylik a marketinget. De akkor mi a bajod? Még csak 20+ éve van UPC-m és párat tartok karban is.
Bontottat? Meg elég sok Siemens feliratosat. Meg Fritzet, az legalább néha szar volt. Ez már nagyon a sötét középkör. Intracomot azt sem tudom ki gyártotta, mint sima NTket, mellé volt még Quante és Elcon. Több elsőre nem megy fejből, telefonosabb kollégák biztos jobban vágják.
Az gész hozzászólás. Értem én, hogy már kiccsávó korodban sem szeretted a tökfőzeléket, de azt ne ilyen szolgáltatón verd le.
És akkor melyik modemről beszélünk, vagy miben is jobb melyik? Vagy mondj már típust, hogy ne vakon tapogatózzunk, főleg ha 1-2 beszállító ugyanazt adja el bezzeg nyugatra, mint ide is (:- Vagy akkor az UPC most nyugati cég, holland, vagy passz? Ami most már Vodafon?
Mondanám, hogy ki van zárva, de semmi sem lehetetlen. Milyen cuccok voltak?
A modemmel mi is a baj? Mi a 20 év, teljesen elment az eszed? Szélessávú, wifis routeres modern cuccok, 20 éve 100ezer forintokért itt szoptunk a WAP11 meg hasonló fagyós rettenetekkel, össze sem lehetett hasonlítani és kanyarban nem volt az egész. Láttam belülről, néha javítok is, amúgy nem mindegy milyen a bele és mi honnan származik, míg ilyen szolgáltatást kapsz?
Olcsón jó lenne, ingyen meg főleg. Gyere hozzám ingyen dolgozni, na?
Adnak valamit, vagy megveszed vagy nem. UPC mondjuk nem ad fél megabitet sehol, az biztos. Az, ha máshol az ADSL ilyen, akkor szívás, tekernek is rajt évek óta, de ezek szerint az már nyugati :-)
Esetleg még azt lehet csinálni, hogy ismerősnek nem tetszett vidéken a rendszer és mérgében megvette a szolgáltatót.
Szalay Dorottya a UPC vezérigazgatója nyilatkozta 20 évvel ezelőtt, hogy a kábeltv szolgáltatás rendkívül tőkeigényes, és a megtérülése hosszadalmas lehet.
Ha alacsony a havi díj, -akkora amit az adott helyen a helyi lakosság meg tud fizetni- akkor lehet, hogy mire megtérül a beruházás, addigra már elavult lesz az a technológia, és lehet újra nekifutni az egésznek.
Tologatják az analóg kivezetést de nálunk a UPC az analógon már alig ad pár csatornát, kb szinte csak a közszolgálatiak foghatóak úgy. Tehát nincs is értelme már az illegális rákötésnek vagy sokfelé osztogatásnak.
Apropó, régebben volt olyan hogyha kábelinternet meg analóg kábeltévé volt egyszerre akkor szűrőt kellett rakni valamelyik elé. Nem lehet hogy itt is az a gond, benne van felejtve vagy rossz helyen van az a szűrő?
De a 8-as elosztót kivenni és aznélkül próbálni egyetlen egy tévével és boxxal. Ha még úgy is jelentkezik a hiba akkor erősítővel meg minden más hókuszpókkal is fog.
A upc szerelők meg különbőző felkészültségűek. Szerencsére mindig másik jött, kb a 3. tudta megcsinálni. Szakadt az internet de csak pár másodpercre, persze mikor szerelő ottvolt akkor minden ok, jelszintek stb minden jó látszatra.
Oszlopon csaticsere, majd légkábelcsere, lakásban is új kábel, de még mindig szar. Ki lett cserélve a modem, azóta semmi gond vele.
"Miért van párunknak optika , a többieknek meg kábel?"
Beszéljünk róla, vagy úgyis mindegy?
Azt ugye tudod,. hogy mennyi sarki kis szolgáltatót vásárolnak fel és próbálják az adott cuccot életben tartani, mellette még fejleszteni? Van fogalmad a szükséges eszközökről és melódíjakról? Van egy tippem, hogy nincs. Azért van kábel, mert így adta ki. Árazd be /előfizetőre a beruházást, aztán a havi 5ezer pénzes díjakból a megtérülést amiből szolgáltatnak is aztán ott kötünk ki, hogy kis híján karitatív szervezet az összes szolgáltató, olyan faszán kapjuk a dolgokat. Ennek legalább örülhetünk, hogy valami miatt nem a nyugati színvonalért sírunk :-)
Miért is lenne probléma erősíteni azt a jelet? Mit is üt ki, ha beszintezi akkora erősítésre amekkorát csillapít az osztó? Az oszlopon is ezt teszik a nagy alu dobozokban...
Átgondolnám!
A második felét meg nem is értem a hozzászólásodnak! Hogy jön ide? Mi volt a célod vele?
A max. 3 beltérit ki lehet játszani, ha veszel még egy előfizetést :) Kivéve a Diginél, ott az istennek nem akarták engedni, gondolom valami etnikumok miatt, akik sorba bevezették ugyanoda a számlatartozás után a másik családtag nevére :-/
nincs ismerős a UPC-nél? A "tv noc-ban" (másik cégnél így híják) rá tudnak lépni a home gw-re távolról, tudnak jel zaj viszonyt nézni időben visszafelé is, esetleg visszamennek 1 ponttal, és megnézik, hogy az optikai elosztó többi vonalán is uez a jelenség tapasztalható-e.
(A szolgáltatónak meg ott valahol igaza van, hogy ad egy végpontot, amire garantál, és utána már nem az ő felelősségre, hogy ki, mit akaszt rá.
Tudom, hogy ez az elosztót a upc-s kijárós adta, de az ÁSZF-ben, vagy egyéni szerződésben szerintem ilyen típusú szolgáltatásról biztos nincs szó)
Ebből az átlag szakinak annyit kell megjegyezni hogy a nullán az eredő áram soha nem lehet nagyobb a fázisáramnál, és nem kell vastagabb nulla mint a fázisvezető keresztmetszete. :)
Oké és ezt pontosan hogyan is oldhatnám meg én mint ügyfél a UPC helyett a saját költségemre? Tudniillik a digitális kábeltévé nem olyan mint az internet, vagy az analóg tv, hogy teszek egy elosztót vagy routert és annyifelé kötöm ahány felé akarom, hanem minden egyes végpontot meg kell vennem, elő kell rá fizetnem.
Én a ma elfogadott tananyagot adom vissza ez esetben. 1F esetén kétszeres, 3F esetén nincs szorzó. Tőlem lehet saját logikád és alkalmazott módszered engem nem zavar.
Pénzért mindent is lehet. Írtam, hogy én vettem már feldugózott kábelt is meg mindent, de mivel legtöbb alvállalkozós magánember, akár saját szakállára is meg tudja oldani és annak legalább van olyan kábele, meg olyan szerszáma ami itt nekünk nem sokunknak.
Máshol meg nincs leszarva, ráadásul mikor bevezették akkor a paneles övezet csak netet kapott, legolcsóbb UTP-n gányolva, egy switch az alagsorba és még azon is szar konfig. Semmi szeparálás, ha a lépcsőházban valaki rosszul dugott valamit, akkor szopott még a szomszéd panelsor is. Nem volt vicces.
A UPC/Voda át fog állni Docsis3.1-re ez azzal jár, hogy kivezetik az analóg csatornákat és mindenhová STB/Kártya kell. Ebben az esetben max 3 STB lesz egy előfizetéshez....
Mit nem értesz azon hogy a upc nem ad semmit, a belső hálózat az én dolgom? Szerinted nem jeleztem a hibát, nem beszéltem velük kb. 40 alkalommal? Átadták, szerintük működik, abban igazuk is van hogy akkor épp jó volt, az hogy szerintem néha nem, az pont nem érdekel senkit. Más szolgáltató nincs, pereljem be őket?
Nem vagyok vele kisegítve, a közeli jövőben beépül a tetőtér, oda vezetnek majd a most használaton kívüli ágak, azért választottuk ezt az elosztót. Állítólag minőségi amúgy. De mindjárt felmászok lefotózni, hátha becsaptak vele.
Kár volt beleírom azt az utolsó mondatot, nem az volt a mondandóm lényege hanem az előtte lévő nagyobbik rész...
Csak unalmas hogy mindig a bezzegakülföld meg a de szar a magyar oktatás van.
Valóban az oktatásnak is meg van a maga baja, de ez alapanyaggal is vannak bőven bajok itthon és külföldön is. A családból hozott minta, liberális nevelés a legnagyobb gond szerintem mindnehol. Kötelességtudat, felelősség, egyebek...
Érdekes nekem ilyesmikkel nem nagyon volt UPCs vitám. Meg házon belülre is szoktam venni 20-30 méter feldugózott mazzagot és beépítem magamnak. Az a biztos.
Nem számít mi volt régen, mert nem akkor jelentkezett a hiba amikor átalakítottuk, de elmesélem: Régen analóg volt a tv, az internet ugyanezen a koaxon jött be a padláson egy hármas elosztóba, onnan egy kábel a modembe, egy másik az egyik tévé mögé, onnan húztuk mindenfelé ötletszerűen hármas elosztóból hármas elosztóba. A kép olyan volt amilyen. Aztán előfizettem három digitális eszközre (egy box, két kártya), kidobtunk minden vezetéket, vettem egy nyolcas elosztót (négy van csak bekötve, a többin kupak), szépen csillagpontosan lehúztuk a készülékekhez az új kábeleket, mikor jött a beüzemelő az elosztó tetszett neki, a kábelek is, de az F csatlakozókat levágta és újat krimpelt mindenhova. Beüzemelt mindent, mért jelszintet minden készüléknél, működött is minden. Azóta eltelt két év, és azóta hol sűrűbben hol ritkábban töredezik a HD műsor. Van hogy napokig rossz, máskor nappal még jó, estére már nem, de olyan is volt hogy a HD-k mentek, de az SD Comedy Central helyén csak egy nincs jel hibaüzenet volt. Nem találok benne rendszert, de feltételezem határon működik és ezért hol megy hol nem.
Nincs más szolgáltató, és ezt pontosan tudják. Egy 5000-10000 forintos erősítő beépítése a padlásra nekem megér egy próbát, akkor is ha végül kidobott pénz lesz. De kisebb eséllyel lesz az, ha valaki ajánl egy konkrét bevált tipust, vagy legalább olyat ami szerinte jó lehet. Nézelődtem webshopokban, de nem egyértelmű melyik lenne a jó választás, nem tudom milyen paraméterekre kellene figyelnem.
Annak idején én is lázadoztam az ilyen genyó tanárok ellen, a legkisebb hibáért is ott tapostak a földbe ahol csak tudtak. Meg is tanultuk hogy nem centi hanem milliméter (ha valaki véletlenül bármit nem mm-ben mondott ki a szájával akkor 2 től -6-ig terjedő darabszámú egyest kapott egyszerre és igazolatlan hiányzással ki lett hajítva a teremből.
Manapság ugyanabból az iskolából frissen végzett diákokat vettünk fel jópárat. Nem is törekednek arra hogy jó legyen amit csinálnak. Ha elbasszák akkor vigyorogva annyit mondanak : hiba csúszott a számításba.
Két 25m-es gépecső + több vezeték belehúzása volt a feladat, sokadjára. A végén méregdrága Harting ipari csatlakozók, PMA cső. Az eredmény az lett hogy az egyik 22m-es, a másik 27 lett, és az UTP-k egy része random el lett kötve.
Van rendes szerszámuk, műszerük, idejük.
Csak ki kellett volna baszni párszor a teremből őket, mostmár értem miért tették ezt velünk.
Ja, és a nagy híres külföldi oktatást csak az majmolja aki nem dolgozott még külföldön....
Azon túl vagyunk, kicseréltem az összes koax kábelt, és új csatit krimpelt egy upc-s szerelő mindenhova. Elosztóból elosztóba megoldások szintén eltűntek egy darab nyolcas van a padláson. Tesztelte a jelszintet is, akkor épp jó volt, most meg épp nem jó, de holnap lehet megint jó lesz. Internet eközben stabilan 150Mbit. Konkrétan Horizon Go-n nézem épp a Sport2 HD-t, ugyanez a műsor a tévéken töredezik. Két médiacard, egy médiabox van, három szoba, három vezeték, amikor rosz a kép akkor mindenhol rosz. Ugyanaz a csatorna SD-ben hibátlan.
Visszirányos erősítő kell, mivel a mediabox és az internet Gateway is beszél visszirányban is.
Elvileg most még elég visszirányban a 65MHz, de gőzerővel fejlesztik a docsis 3.1-et és ott már 200MHz körül kellene tudni a visszirányt. Ha az internet gateway az osztás előtt van akkor elég a 65MHz visszirányban.
UPC koax jelét mivel lehet erősíteni? Padláson van egy elosztó, még az előtt gondoltam. Közönséges 5000 forintos antenna erősítő jó hozzá? MédiaBox tesztje szerint 30-50% a jelerősség, szerintem ezért töredezik a HD adás, UPC nem áll velem szóba, csak akkor ha a készülék közvetlen az ő vezetékükre csatlakozik, ami nem kivitelezhető. Nem is értem hogyan gondolják, azon jön az internet is, nyilván kell legyen elosztó.
Tud ilyet intézni helyetted a regszerelő, ezért kapja a d ft-ot (eljár a nevedben a szolgáltató felé az engedélyezés ügyében, aminek része lehet a hálózat bővítésének intézése).
Az indok a következő volt: ha hosszabb hídat tervezek, akkor nem ér át a túlpartra
Ha tényleg ezzel az indokkal kaptál egyest, akkor remélem, hogy a tanár már régen Angliában mosogat egy étteremben (jobban is keres ott, meg nem rontja itthon az oktatás színvonalát).
Minden szakmabelinek javaslom az Elektro Droid nevű alkalmazás feltelepitését telóra. Feszültségesésen kivül nagyon sok funkciót beleraktak ami hasznos lehet a mindennapokban.
Még középiskolában 0,01-ot tévedtem a dolgozatban. Egyest kaptam.
Az indok a következő volt: ha hosszabb hídat tervezek, akkor nem ér át a túlpartra, vagy ennyivel kevesebb cementet tesznek bele, akkor leszakad a híd.
Ha meg esze lenne és jó haver, akkor tudná, hogy most selejteztem egy csomó ilyesmit, persze a kommunikátorok és egyéb kurrens cuccok mentek el elsőre kicsi pénzért meg sörért a haveri körnek, aztán játszódjanak csak az okos házakkal.
Mondom még egyszer. Nekem évi 1ezer. Így kicsiben, egyszerűen leveszem a polcról és kész. Családi pakkhoz rakva mindenféle más szolgáltatással meg havi 1600-ért a világból ki lehet menni.
A jelek szerint ez egy zárt konzorcium, saját készülékkel nem engednék a rácsatlakozást, muszáj mindent tőlük megvásárolni. Az ő készülékeik árai viszont túl magasak nekem. De mindez nem érdekes, mivel nem találtam nyilvános szolgáltatói (adatátviteli) árlistát, ezért számomra nem léteznek.
Nem játék, meglévő haveri/ügyfél körömben kb ennyi ketyerére lenne igény (a költségeket kifizetnék, persze csak észszerű összegig). Ezekre éptve kifejleszthetnék egy szolgáltatást, amivel persze akár komoly pénzt is lehetne keresni.
"meg 50 eszköz már túl nagy hálózat.""
Ha ezek egymástól "hálózatnyi" távolságra lennének, akkor nem kéne az IOT :) Ilyemikre kell gondolni: világ végén lévő nyaraló, hajó, autó, a háztól több száz méterre lévő kapu, mozgásérzékelő egy edei ösvényen, stb stb az esetek túlnyomó többségében mindössze 5-30 bájtos http kérések egy internet szerver felé, évente pár százszor, vagy pár ezerszer.
"Véleményem szerint 50végpontra se nagyon, egyszerűen túl sok futkosás, probléma, telepítés, support igény van 50 pont körül"
Kicsit nézz utána a riasztóberendezéseknél használt vezeték nélküli nyitásérzékelőknek, mozgásérzékelőknek: többségük kevés híján már ma is megfelel az IOT szabványnak. (némelyiknek még a működési frekvenciája is abba tartományba esik :). Ezeknél sincs túl sok support, két évente elemet kell cserélni, oszt elvannak újabb két évig. Okosabb tervezők úgy tudják kialakítani a készüléket, hogy az elemet akár egy hülye (= maga a felhasználó) is ki tudja cserélni, egyéb károkozás nélkül. Ennyit a supportól :)
Ha lesz érezhető lefedettség az alacsony IOT frekvenciákon (832-862 és 880-915 MHz), akkor lesz fizetőképes kereslet az ilyen ketyerékre, akkor elindul a tömeggyártás és egy IOT ketyere nem fog többe kerülni, mint ma pl egy vezeték nélküli ajtónyitás érzékelő. Kivéve, ha a szolgáltató legkisebb adatcsomagja ugyanolyan pofátlan összegbe fog kerülni, mint ma, mert az kapásbaól kinyírja az egészet az első pillanatban.
Van persze hozzá rendelt pénz is de nehéz bizonyítani hogy a szolgáltató hibája okozta a határidő tüllepést. Egy földkábel csere elég sok mindent von maga után ilyen a helyi építési hatósági eljárások, közmű egyeztetési eljárások, tervezési és engedélyezési eljárások. Ennek töredéke egy légkábel esetében. Csak csatlakozó vezetékre vonatkoztatva.
Nem, a regszerelő kijön, meghallgatja, hogy mit szeretnél, megnézi a lehetőségeket és ennek függvényében mond valamit.
Ezért általában nem kérnek pénzt (persze szerelője válogatja).
A pénztárcába akkor kell nyúlni, ha elvállalja a munkát. Kötsz vele egy megbízási szerződést, amiben ő vállalja a hálózat megtervezését (a ft), kiépítését (b ft), ha kell, akkor szabványos mérőhelyet alakít ki (c ft) és a nevedben eljár a villamos műveknél az engedélyezés ügyében (d ft).
Nekem az a+b+c+d = 130 eFt volt.
Erre kellett még ráfizetni a szolgáltató felé a 32 A felett igényelt árammenyiség alapján a hálózatfejlesztési hozzájárulást, ami amperenként 3600 Ft+ÁFA összeg.
Az új villanyóráért nem kell fizetni (bezzeg a gázművek felszámolt 8 ezer Ft-t a gázóráért is).
Nem a 32A díjmentességi határ és jogszabály írja elő. Műszaki feltételek hiánya esetén jelzi a szolgáltató hogy milyen feltételeknek kell meglennie hogy kitudja adni a kért igény ezt rögzíti az MGT-ben. Szolgáltatási kötelezettsége van de csak természetes személy részére de a teljesítmény már nincs meghatározva.
Azt kell tudni, hogy A és B tarifa igénye esetén sokszor a meglévő hálózatra kiadják ha saját belső számításuk szerint meglehet csinálni, ha nem akkor igen jelzik szintén az MGT-ben hogy hogyan és milyen módon.
A csere ha kell +5 fok feletti tartós hőmérsékletnél csinálják ez technológiai okok illetve fagyott talajt nem könnyű ásni :). Ja és nem egy két nap. Erre találták ki a saját beruházást aminek lényege hogy a megrendelő fizet mindent és ez általában gyorsabb is de persze nem olcsó, de ilyen kivitelezést is rendelet szabályozza.
A 32A-ert minden esetben "kötelező" adnia a szolgáltatónak?
Tehát ha kiderül hogy mondjuk a nappali + éjszakai tehát 2*32A-ert kérek de a méretlen földkábel amin jön a betáp az el sem bír annyit akkor kicserélik "ingyen"?
"van a csatlakozás ami most is 32A összteljesítményig nem kell fizetni a felett kell 1A-ként fizetni."
Budapesten, társasházban hogy működik ez a gyakorlatban?
1F esetén bővítést szeretnék kérni mondjuk 32A-ra.
Mitől függ?
Azért kérdezem, mert egy ismi járt úgy, hogy bővíteni kellett volna nekik Budán, társasházban, 1F-ra bővítést nem kapott, viszont simán bevitték neki a 3x16 A-t 3 napon belül.
Ja, fizetés. Előző helyen sokkal többet kaptam, de mivel akadt túlmunka és hétvége, így kb. okésnak nézett ki a dolog. Aztán egyszer csak nem jött pénz. Akkor mondja a néni, hogy előtte tévesen utaltak, nem járt volna így egyben levonják. Pontosabban kettőben így jövő hónapban sem kapok fizut :-)
És természetesen a túlmunkás lóvét azért nem kaptam meg, mert nem adtam le a papírt. Én meg rutinos csávó vagyok, mivel az elmúlt 10 évben minden ilyenem mindig elkeveredett, volt róla fényképes sorozatom ahogy kolléga és saját papírom bekerül a HRes postaládába. Ezen kicsit hümmögtek, ott még kitalálták, hogy akkor sem jó, mert az ma fél éve volt és hát a belső szabályzatok szerint ennyi idő után már nem lehet megoldani a kifizetést. Ha már ott jártam vitatkozni gyorsan beadtam a felmondást, ezt nem is értették aztán ennyi lett az alkupozíció. Lehet a mostani hely sem lett jobb :-)
Azon kívül, hogy sokat nem tudunk, emlegette a forgalmat és a SIMet. Azzal nekem évi 1 gigás csomaggal kijön 1ezresből és kész. Ha ennyit nem ér a hobbi meló vagy nem keresi meg százszorsát akkor nem kell vele foglalkozni és nem neten verni a nyálunkat, hogy mindenki hülye csak én vagyok az élet császára.
A Pajzsnál, akik cseppet sem kedvenceim és nem kis haszon építődött a díjba(ami a teljes szolgáltatást, nem csak nyomkövetést tartalmaz) 1900+FA havonta, ez sem egy komoly összeg ha valós a cél.
Megint rugóztok egy hülyeségen. Árakat kér egy olyan területen, ahol egyedi árképzés van, mivel ezer dologtól függ a szolgáltatás elérhetősége és ezzel ára is.
Valóban, ha 50 ponttal csak játszani akar, akkor a havi 300 forint is sok pontonként, ha melóhoz kell, akkor már kért volna árajánlatot és azzal dobálózna és kiröhögnénk.
Szarrágás és sivalkodás, ahogy szokott.
A pék informatikusoknak nem közlik a havi fizetést hülyeség felmelegített verziója. Apropó, negyedik hónap, hogy nem a szerződésemben szereplő fizetést kaptam, különböző okokból. Most szerintem hazamegyek és iszom egy fröccsöt :-)
Lorat nem tudom, én ezekkel évi ezer forintos nagyságrendben el vagyok, az meg Élek 300ezer forintos tanácsadói és megfizethetetlen szakértői óradíjához képest sehol nincs.
Egyébként nem tudom mi az elfogadható "árszinted", ez nagynak még túl kicsi, hobbinak, játéknak, meg 50 eszköz már túl nagy hálózat.
Az évi ezer ft per végpont se legyen, és pár dolláros kötyük működjenek nyilván nem játszik, ...ill. együtt a kettő biztos nem.
Valaha a bokánkat lef*stuk, ha átbeszéltünk a kis kézirádióinkkal csepelről békásmegyerre, saját 70centis kalóz átjátszóról álmodoztunk, nyilván lopásra, frekvencia kalózkodásra nem lehet vállakozást építeni...
Véleményem szerint 50végpontra se nagyon, egyszerűen túl sok futkosás, probléma, telepítés, support igény van 50 pont körül, még ha 50km-en belül is vannak, hogy emberi ésszel elfogadható átalányt lehessen beszedni.
Az 5G-nek ehhez semmi köze, az a nagy adatmennyiségekre és sávszélességekre lesz jó, akkor végre igazi HD kamerával lehet streamelni egy szilveszteri buliból is, és ugyanilyen minőségben nézni a "nettévét" bármely közepes mobilról, bárhonnan.
Azt nem tudom mitől lenne olcsóbb 5Gvel, mikor az is szolgáltatói SIMmel fog működni.
Jó pénzért valaki biztos be fogja tudni árazni és úgysem fog tetszeni, de ha a szolgáltatási tarifákat nem találod meg a telkók reklámjai közt, akkor inkább ne is csinálj semmit.
Olyan kérdésem lenne , hogy vásároltam egy olyan ÉV műszert ( Eurotest Q 61557 )ami elég régi , de még nem volt használva ! Az a gond vele , hogy nincs magyarnyelvű leírása mert az eBay -on vásároltam ! Valaki tudna nekem egy magyarnyelvű leírást küldeni ?
"Narrowband IoT a Te barátod, ehhez nem kell 5G és ez egy már elérhető technológia."
Próbálkoztam én már mindenfelé, de nincs ép ésszel megfizethető megoldás. Persze megcáfolhatsz, ha tudsz mutatni valahol egy árlistát (eszközök árai és szolgáltatás tarifái) Jelen pillanatban kb 30-50 pontról kellene adatokat küldeni az internetre, pontonként 0,5-3 megabájt évente.
Én már csak abban reménykedem, hogy talán az 5G-vel meg fognak jelenni megfizethető eszközök és nem arcátlan szolgáltatatói tarifák.
A kutya még aznap oldalba brunyálná, az még csak a kisebbik baj lenne, ha ívet húzna a szekrény a kutya pöcséhez, a nagyobb baj az lenne, hogy villanyszerelő többet nem nyúlna hozzá a szag miatt :-(
Nem véletlen irtam igy --érzékel vmit mutat 12V.t .mert ez az első kijelzője (akár 2V ra is ezt mutatja?) A töltés megindul , a generátor áramimpulzusaira meg 110V-t mutat .!
Teljesen idétlen --de működik,?
Tehát figyelmeztetésnek jó .....de bármi" pontos eredménynek " nulla!
"Ez a próbalámpa egy foglalat és egy normál izzó? Ezzel tesztelni?"
Igen ezzel tudod, de több fáziú rendszerhez már két db. sorba kötött izzó kell, hiszen ott 0,4 kV- ot is "mérhetsz" !
"Mert ezt próbáltuk és sehol nem villant ki."
Nem mert azt a kis kapactív feszt. egyből kisütötted, söntölted. ( Ez volt a csippanás helyett. )
"Mint mondtam, olyan vezeték is sípol ami tulajdonképpen csak a falban van és mind a két vége szabadon van."
Azt is kell érje szórt kapacitás, ezért jelezhet. ( ha kihúznád a vezetéket és úgy rámérnél nem, sípolna a műszer )
"Viszont, ha lekapcsolom a kismegszakítót, akkor nem sípol semmi."
Amikor lekapcsolod a kismegszakítót, akkor már a tovább menő vezeték ( ek ) feszmemtesen kapacitíve már nem tudnak átadni semmit a további vezetékeknek. Szóval az elosztó táblához azok a be nem kötött vezetékek is beérkeznek, amik még nincsenek megtáplálva, de a már élő fesz alá helyezett madzagokhoz elég közel vannak, így kapacitív szórást kapnak.
A kondenzátorok működését is tanulmányozhatod, ha érdekel a téma.
"Szinte külön gegecsőbe megy a 3 vezeték az egész házban. Nem is igazán tudott megsérülni sem."
Persze, valószínűleg nincs is sérülés, ha lenne, akkor a két vezeték között 0 - valamekkora ellenállás lenne mérhető, ami már galvanikus csatolást, ( vezeték zárlatot ) jelentene.
( Jut eszembe, ha még nincs kiépítve, EPH hálózatot is ki kell alakítani a mai kornak és előírásoknak megfelelően !)
Egy félig kész szerelésnél, vagy megbontott vezetékezésnél ezek természetes jelenségek.
Ha próbalámpával ellenőriznéd akkor nem érzékelnéd, az csak ott jelezne egyértelműen, ahol tényleg van a vezetékben feszültség.
Szóval hasznos dolgok a teszterek, de próbalámpád is legyen.
Annál viszont akkor érhet meglepetés, ha az izzó áramfelvétele magasabb, mint a FI relé hibaáramáé, mondjuk 10- 15 mA feletti, ez esetben a FI relé, fázis - védővezető, ill. 0 vezető - védővezető közti vizsgálatkor le fog oldani.
MCu van behúzva a gégecsövekben. Szerintem ott nincs megcsavarodva nagyon. Párhuzamosan futnak.
Csak a világításhoz használt vezetékéknél (1.5 réz) tapasztalható ilyen.
A párom most mondja, hogy olyan vezeték is bejelzett, ami a villanykapcsolóhoz megy (kb. 1.3m hosszú) és tulajdonképpen be sincs kötve . Teljesen szabadon van a két vége.
Ha fontos lehet elég nagy volt mostanában a páratartalom a házikóban 60-65%. A vezetékek meg kilógnak a kötődobozból.
Csak az időben változó mágneses mező indukál áramot a másik vezetőben csak hogy egészen pontosak legyünk, két vezető kilométer hosszan futhat egymás mellett ha az egyikben egyenáram van sosem indukálódik semmi a másikban bár mágneses tere van.
A változást persze létre lehet hozni a vezető mozgatásával a mágneses térben is, csak hogy minden esetet lefedjünk.
Nem hát. Másfél hónapja tolták be neki a napelemet, beépítettek valamit nemtudjukmit nemtudjukhogyan. Át kellett gányolni a korábbi rendszert az inverter beszerelése miatt, s mivel mint írta, hogy minden fel van címkézve, a napelemesek tutkófrankó nem cserélhettek meg semmit sehol, még véletlenül sem. Sőt, még az sem lehet, hogy egy olyan konnektort kezdtek el használni amit előtte sosem. Fotó nuku, mert minek.
Ja, hogy még ez is most lett betoldva, nem amikor a többi villanydrótozást? Mi van még abban a házban? A 8 konnektor hogyan ven felszerelve? Csak simán egymásból egymásba felfűzve, vagy klasszikusan külön kötöződobozokból leágaztatva? Kötöződobozok síkbavakolva, betapétázva, vagy le tudod szedni, megnézni?
Olyat ne írj, hogy szerinted így-szerinted úgy- szerinted nem. Akkor mégis minek írsz ide, ha szerinted van minden?
"Bő másfél hónapja rakták fel a napelemes rendszert, volt év. jegyzőkönyv, eph mérés, ott meg volt bontva egy-két dolog, remélem nem ott lett egy időzített hibám"
Azokat a villanyszerelőket nem tudnád visszahívni, akik a szerelést, méréseket végezték ?
Szerintem legjobb lenne a hibát velük megkerestetni.
A 16, 32 A leoldáshoz komoly zárlati áram kell,hogy legyen.
Adott egy kis könnyűszerkezetes ház. Gégecsövekben futnak a villanyvezetékek. MCu kábelek, 1.5 réz a villanykapcsolókhoz, 2.5 réz a konnektorokhoz.
Tehát egy pár dolog még nincs bekötve, kábelek kilógnak a falból, de gondosan leszigetelve. (1-2 villanykapcsoló, szellőztető, páraelszívó).
Van nekem egy ilyen kis világítós, sípolós csoda kis fáziskeresőm Kínából.
VoltAlert 1AC-D
Ami be van kötve a házban a rendben működik. Viszont kíváncsiságból hozzáértem az egy 1.5ös sárga-zöld vezetékhez a kis mérővel és csipogott. Majd egy masik kék vezetékhez és az is becsippant.
Megnéztem a kötődobozokban nincs rossz bekötés.
Az a furcsa, ha mondjuk rámérek az egyik szellőző vezetékére ott nem csipog csak a fázisra.
Véletlenül amúgy hozzá értem ehhez a csipogó vezetékekhez és nem történt semmi. Szerintem nincs bennük áram, de a csipogó csak jelzi.
Illetve a fájóbb pont, hogy a kétfaktoros hitelesítést ezzel párhuzamosan elhalasztották. Nem is az lesz az izgalmas, hogy netbankot indíthatsz, hanem közvetlenül hozzáférsz a banki rendszerekhez az erős ügyfélhitelesítésnek köszönhetően.
azt észrevettem, hogy az egyvonalas rajzhoz azért hiányzik pl a vezetékszám-jelölő, vagy csak én vagyok bamaba. Monsjuk könnyű elkészíteni.
Ha valaki tényleg csak játszik, a jó hír, hogy menteni, nyomtatni ugyan nem lehet, de 300 dpi minőségű pixelgrafikus exportot lehet készíteni a rajzról, amit aztán bármibe be lehet illeszteni, ráadásul amíg nem zárod be az oldalt, nyilván megmarad a programban, sőt több ablakban elindul. Ha meg valaki egy ügyfélnek készít egy munkát, akkor egyáltalán nem sok az a 49 eur, amibe kerül.
Továbbra sem fogom fel hogy milyen szög bújt ki, milyen zsákból.
De mégegyszer:
Egy apró pici részét látod a problémának, abból vonsz le helytelen következtetéseket. A kreta-t én sem szeretem, de nem azért és nem úgy szar ahogy te azt gondolod. A srác meg aki csinált egy UI-t fölé valószínüleg ügyes, jó kezekben rendes programozót lehetne nevelni belőle. Kell neki pár év.
A csillagozást meg hagyjuk, mert ha az alap krétába lefejlesztenék azt a hihetetlen funkciót hogy több gyereket lehessen kezelni, akkor hirtelen megugrana a hasznossága. (hamár egyszer a nagyvezír kiadta hogy legyen mindenkinek legalabb három gyereke, akkor nem ártana ezt a krétaba is realizálni)
> azonnal bankot váltanék, ha egy suhanc tudna írni egy még jobb alkalmazást a jelenlegi helyett
Van még kb fél - egy éved hogy a pénzed a párnába varrd. Az összes europai banknál jön ez a funkció, még akkor is ha megint elhalasztották a bevezetését.
> mert akkor ez azt jelenti hogy nincs biztonságos kapcsolat
Ezt a kérdést engedd el, mert ritka nagy baromság a következtetés amit levontál. Szerinted ha nem a gmail saját kliensével levelezel, akkor már nem biztonságos ? (illetve konzekvensen kevered az authentikációt a titkosítással, illetve fogalmad nincs mi az az API) Hidd el nekünk, hogy jó ez így. A "miért" elmagyarázásához kellene pár év, mert messziről indulunk.
Más. Bő másfél hónapja rakták fel a napelemes rendszert, volt év. jegyzőkönyv, eph mérés, ott meg volt bontva egy-két dolog, remélem nem ott lett egy időzített hibám.
Amit akartam hogy kibújjon a szög a zsákból megtörtént, elnézést a többiektől ...
- Na szóval szerényebben főleg a SW tervezés, tesztelés, és egyéb agymenésekkel ha közöd van egy a szülők, gyerekek,pedagógusok által 1.9-re értékelt ipari hulladékhoz.
- Szerényebben kritizáljunk, minősítsünk olyan gyereket aki egymagában ugyanezt sufniban 4.5-re megcsinálta.
Én azért azonnal bankot váltanék, ha egy suhanc tudna írni egy még jobb alkalmazást a jelenlegi helyett, mert akkor ez azt jelenti hogy nincs biztonságos kapcsolat. Ezt még Elek is felfogja azonnal ...
Így már nem is csodálkozom, hogy partvonalra kerültél innen ...
Ha a koax -ra gondolsz, akkor szerintem az is kihúzottnak számít, mivel a szolgáltatói modem is ki lett húzva a konnektorból, amibe a koax megy, tehát galibát nem okozhatott, ráadásul, mint írtam, ugyanezen fogyasztók másik c16 -os körre átdugva hosszabbítókkal működnek.
Kérdés, hibás c16 -os okozhat -e ilyen problémát? Volt cserélve, jelenség megmaradt, gyakorlatilag kizárható, hogy egy másik hibás került be. Esetleg átköthetném a mellette lévő c16 -ba, az tuti jó, ha azzal is ez van, akkor kismegszakító kizárva.
Illetve, akkor azt is sikerült letisztázni, hogy másik kismegszakító körön lévő fogyasztó nem okozhat ilyen gondod anélkül, hogy a saját körén lévő biztit ne vágná le.
Ma akkor leszedegetem megint az aljzatokat, nem sok munka, csak szerintem megint ugyanerre fogok jutni.
Igen, de a 8 -ból 3 van használva állandóan, (tv,számítógép,házimozi meg néhány sallang) ,anno aljzatonként mértem fogyasztást ha minden be van kapcsolva rajta, a problémás körön nagyon max 600W fogyasztás lehet egyszerre. Többi aljzat meg nincs használva, fel lett rakva, hátha lesz majd ott valami.
Vicceskedtek itt, hogy ki a nagy király. Közben itt ülök az éjszakai buszon beitalozva, teljesen egyedül. Én vagyok a nagy király. Sőt! Az élet császára! Is!
A multiméterek általában 20-30 ohm alatt sípolnak szakadásvizsgáló üzemmódban. Egy villanyszerelőknek gyártott feszültségteszter meg pl 100 kOhm alatt. A másik probléma a multiméterrel, hogy ha ohmmérő állásban véletlenül beletalálsz egy feszültség alatt lévő körbe, akkor azt nagyon nem szereti (és igen, az ember úgy felejti néha), egy feszültségteszter meg erre van kitalálva.
> Szerinted egy multiméter -a Feszültség mérést kivéve ---jó-e 230V-s áramkör ellenőrzésre ?
Szerintem a szakadásvizsgálat nem az áramkört ellenőrzi, hanem csak az adott vezeték folytonosságát. Ha nem sípol 0,8V-al, akkor 230-al sem fog. Egyébként igen, szerintem jó az áramkör ellenőrzésére is, feszültséget és áramot is lehet vele mérni, ez a célja. Terhelés persze nincs benne, de miért is lenne ?
Ha jól emlékszem a lecsapott FI mellett nem volt zárlat az N-PE viszonyban, felkapcsolt FI esetén pedig volt. Ez várt eredmény a PEN miatt.