Keresés

Részletes keresés

Besnye Creative Commons License 2008.09.26 0 0 494

A kürt nem jó. Legalább rézfánfútyülő kellene a polgári tagozatból.

 

Viszonzásképpen te is kaphatsz libamájrendet, de igyekezned kell, nehogy áttérjenek közben a májmentes libára. Hungáriai Libamájrend avar fokozat, aztán jöhet a hungár.  Ha fokozod a tevékenyégedet, kénytelen leszek továbbfejleszteni a rendszert a továbbiakban.

Előzmény: odovaker (493)
odovaker Creative Commons License 2008.09.26 0 0 493

Nagy Károly itt semmit sem rabolt, viszont az könnyen elképzelhető, hogy Tar Zerind tarkán megpuccsolta a kagánt a kereszténység felvétele miatt. " 

 

Szerintem nem. A tudun (Szlavónia ura?) árulása miatt vittek el kincseket, sok nyugati forrás emlegeti. Kárpótolták azzal, hogy Ő lehetett Hunalant (az Enns és Tulun közötti terület) ura. 

 

Abban igazad van, hogy a hiányzó láncszem Tar Zerind volt.

Kálti Márk a Taksonnyal (Toxun) félrevezetett mindenkit. Lehet, hogy hiányos volt a görög tudása és a tarchant olvasta toksan-nak? 

 

Már régebben is feltettem a kérdést: ha az egész világ Hungáriának nevez bennünket, csakis bennünk lehet a hiba." 

 

Meg a történelmi környezetben, hogy a szklavint nem szabad rabszolgaként magyarázni, csak "dicső"-kent ("Szláva KPSZSZ") 

 

Alkalmasint szólhatna valaki a Szörényinek, hogy "nicht beszáren", nem tévedett, bár nem rajta múlt... "

 

Biztos, hogy mellbevágja, hogy Koppány apukája Szent István nagypapája volt...

 

Kürt jó lesz?

Előzmény: Besnye (492)
Besnye Creative Commons License 2008.09.26 0 0 492

 

Ez a történet éppen arról szól, hogy az avarok és hungárok maguknak teremtettek itt hazát, ahová később a magyarokat, besenyőket, kunokat is befogadták. Nagy Károly itt semmit sem rabolt, viszont az könnyen elképzelhető, hogy Tar Zerind tarkán megpuccsolta a kagánt a kereszténység felvétele miatt. Vélhetően a kincstárra is rátette a kezét, így fia Géza, majd unokája Szent István befejezték a művet. Fel kell készülni arra is, hogy az avar kincseket nem Károly vitte el, hanem Tar Zerind. Innét aztán szabad az út a hungár - magyar történelem újraírásához.

 

Szerintem meg éppen most lesz kitakarítva a szemét a magyar történelemből, ráadásul nem is állunk rosszul. Már régebben is feltettem a kérdést: ha az egész világ Hungáriának nevez bennünket, csakis bennünk lehet a hiba. Bennünk is van, illetve azokban, akik ennek az ellenkezőjét tanították 60 éve. Miután ők lassan átköltöznek mind az égi világba, 10 éven belül a fiatalok elintézik a kérdéseket.

 

Alkalmasint szólhatna valaki a Szörényinek, hogy "nicht beszáren", nem tévedett, bár nem rajta múlt... Jó ez az állandóság egy forradalmas időben. Huh.

 

(hangszóró?)

Előzmény: odovaker (490)
Besnye Creative Commons License 2008.09.26 0 0 491
Somogyfajszon éppen gyepvasércre épültek a kohók.  Egy helybéli tanárember még azt is megmutatta a Gömörinek, hogyan kell a vaslepényeket megtalálni a mocsárban.
Előzmény: odovaker (489)
odovaker Creative Commons License 2008.09.26 0 0 490

Pár sallanggal szegényebbek leszünk (német lovagok), " 

 

Maradnak ők is, hiszen Tar Zerind fia Géza nyugodtan támaszkodhatott rájuk.

István első négy törvénye szószerinti megismétlése a 841-es mainzi zsinat határozatainak.

 

Miért ne hihetnénk el, hogy nyugati segítséggel győzte le István apai nagybátyját Koppányt? 

Az I.sz. 1056-ban (AD 866) a kavar és orosz haderővel hazatérő András első dolga, hogy Regensburgból papokat kér a pogánylázadás veszteségeinek pótlására. (A kronológiai olló 13 évről 10 évre szűkült.)

Előzmény: Besnye (488)
odovaker Creative Commons License 2008.09.26 0 0 489

Sándorfi György (Miskolc 1989) 17-et tartott értékelhetőnek.

Az ország sík területén egyeletes eloszlásban, a súlypontja Somogy -Tolna 

A Kán helynév jellemzően a Dunántúlra és a Tiszántúlra korlátozódik. 

A Zerind a Dráva vidékén (Északi oldal) és a Tiszántúlon fordul elő többször. 

 

  Lehet csapongok kissé, de a Tarkánnak nincs valami köze a kovácsfejedelemhez? "

 

Tudok róla, de félek, hogy ez Györffy különbejáratu heppje lehetett; minden nevet mindenáron foglalkozáshoz akart kötni. A "kovácskirály" nekem túl erőltetettnek tűnik.) 

Előzmény: Besnye (488)
Besnye Creative Commons License 2008.09.26 0 0 488

Van néhány Tárkány nevű helynév Magyarországon. Eger fölött pl Felsőtárkány.

 

Nagy szerencse, hogy Géza, Koppány és István egyidejű létezése nem került veszélybe, mert így az István, a király c. mű sem kerül légüres térbe. Pár sallanggal szegényebbek leszünk (német lovagok), de a főcsapás iránya megmarad.

 

Lehet csapongok kissé, de a Tarkánnak nincs valami köze a kovácsfejedelemhez?

Előzmény: odovaker (487)
odovaker Creative Commons License 2008.09.25 0 0 487

Egy kis mankó a régészeknek;

 

Nagy Károly halála i.sz. 1004.! (AD 814) Krum/Karom kán halála is.

 

Tar-kán vagy Tar Zerind menti a menthetőt, magállítja a karoling és a felbátorodott szláv terjeszkedést. Fiai alatt (Géza, Koppány, és a Bizáncban megkeresztelkedett Mihály) erőrekap országunk, amelyet a nyugatiak csak Bulgáriának látnak, részben jogosan, mert nem lehet megmondani, hogy hol húzodhatott a határ köztük és Omortág Bolgáriája között. 

  II. Jenő idején (AD 824-827) Hungáriában (Avaria) három püspökség működik.

 

 AD 840 táján, (i.sz. 1030) Géza halála után, nem öccse Koppány lesz Hungária fejdelme, hanem István.     

István i.sz. 1037. (AD 847) után koronát kap Leó pápától. 

István i.sz. 1051-ben (AD 861) hal meg.

 

 Az első magyar AD 888-ban (I.sz. 1078) teszi a lábát Erdély földjére.

 

És ezek után nem kell teóriákat gyártani arról, hogyan csúszik Salamon dénárja a föld alatt az évszázadok folyamán a honfoglaló vitéz szájába...   

Előzmény: Besnye (484)
odovaker Creative Commons License 2008.09.25 0 0 486

No lássuk csak a hazafias magyar régészetet az idézett cikkből; 

 

"A trianoni békediktátum érzékenyen érintette a korszak kutatását, ugyanis ettől kezdve a magyar kutatásnak le kellett mondania a honfoglalók szállásterületének mintegy feléről. Ezeken a területeken az új nemzetállamok – sok esetben még ma is – elutasító álláspontja a meghatározó. Nincs törekvés az e korból meglévő emlékek megőrzésére – ha pedig mégis előkerülnek –, megtartásukra, publikálás esetén pedig gyakori a „félrekeltezés”. 

 

Azok a csúnya "kisantant" régészek félrekeltezik, félredatálják "honfoglalóinkat"...

 

Próbáljuk csak meg rekonstruálni, hogyan tehetnek velünk ilyet...

Szóval "kisantant" ásató/régész nylonzacskóba csomagolja a leletet és elküldi nagyantant országba, mondjuk Londongrád városába, ahol megállapítják, hogy az Ön által küldött anyag radioizotópos vizsgálatunk szerint 1120+/_ 30 évre datálható.

Kisantant ásató régész, előveszi elődállamának lexikonjait, és megállapítja, hogy a magyarok tudása szerint, tarsolylemezes sírja csak egy kunt esetleg besenyőt őrzött meg az utókornak. 

Magyar régész, ráismerve a tarsolyról a magyarokra "félrekeltezéssel" vádolja kollégáját, ahelyett, hogy elküldené az ATOMIhoz  a megmaradt országunkban talált hasonló leleteket.

 Nálunk a tarsolylemez datál, nem a szénizotóp!

Jó ez nekünk? Vagy ez is felszámolásunk része?   

 

 

Előzmény: Besnye (484)
odovaker Creative Commons License 2008.09.25 0 0 485

Valószínűbbnek tűnik, hogy Károly csak Karantániában durvult, az (hun) avarokkal meg a kereszténységről cseréltek később eszmét. " 

 

Csak a szlávokat tudták "felszabadítani" a Karolingok. Ez gyakorlatilag tényleg csak Karantániát jelentette, ahol csak nagyon kevés avar felügyelő (obri=óriás vagy osztrákul Obern) szervezte a jogbiztonságot. Más a helyzet a tudunnal, aki elárulta a nagykagánt, és egy lovasrohammal kifosztották a kincstárat. Ő kárpótlásul megkapta a stratégiailag fontos Dunavölgy (Hunalant) ellenőrzését Tulun éa az Enns között. 

Természetesen avar/hun/bulgár  szemszögből óriási volt az összeomlás, hiszen bukott Stájerország területe, valamint a Morva folyó völgye, tehát csak az etnikailag tiszta hun vidékek maradtak a kezükön. Ennek a vidéknen a bedarálására tettek kísérletet a bajorok, de "Moravia" jött ki belőle. A folytatás ismert, 892-902 között Árpád magyarjai felszámolják, és mintegy hozzájárulásként tálcán nyújtják Hungáriának, Géza, majg Szent lászló királynak.)   

Előzmény: Besnye (483)
Besnye Creative Commons License 2008.09.24 0 0 484

Bóna István http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/1330.html

 

 

"A 9. században három döntő esemény történt a Kárpát-medencében: az avar kaganátus felbomlása, a Karoling Birodalom terjeszkedése, majd a magyar honfoglalás. Ezt jól tükrözi pl. a Vörs-Papkert B temető anyaga (716 sírral), amelyben 1983–1994 között késő avar griffes-indás, Karoling- és honfoglalás kori (35 sír) temetkezéseket tárt fel Költő László (1948–) és Szentpéteri József. A felismert Karoling tárgytípusokkal már a század eleje óta foglalkozik a kutatás (pl. Nagy Géza [1855–1915], 1913)."

 

Három jó kérdés:

felbomlott-e az avar kaganátus?

terjeszkedett-e a Karoling birodalom? és

volt-e magyar honfoglalás? (akkor)

 

Ráadásként meg: mit is ásott ki Költő Vörs-Papkerten?

Előzmény: Besnye (483)
Besnye Creative Commons License 2008.09.24 0 0 483

Hát akkor mese nincs, ha Árpád kicsúszott a képből. Össze kellene kötni az avar és a hungár történetet.

 

Az avar történelem nem szűkölködik forrásokban. Lehet, hogy csak újra kellene olvasni. Lehet, hogy éppen Tar Zerind személyén keresztül lehet előbbre jutni. Vagy mondjuk Eginharddal is lehet valami, ha a szerinte Károly által letakarított országba Pippin barátkozni jön?

 

Valószínűbbnek tűnik, hogy Károly csak Karantániában durvult, az (hun) avarokkal meg a kereszténységről cseréltek később eszmét.

Előzmény: odovaker (481)
odovaker Creative Commons License 2008.09.23 0 0 482
Jav., hunugur>hunugor (hungár)
Előzmény: odovaker (481)
odovaker Creative Commons License 2008.09.23 0 0 481

AD 796-ban Tar Zerind ott ül a hunugur kagán és Katinka felesége fogadásán, amikor Pippint KARULU fiát megajándékozzák.  A helyszín a mai Üllő környéke.

 Igaz a frankok tudták, hogy Tar-Kán a kisebb méltóság, fontos személy, de azt nem sejthették, hogy az unokája Szent István király lesz...   

Előzmény: odovaker (469)
odovaker Creative Commons License 2008.09.23 0 0 480

Hát az elég nagy baj...

De még nagyobb, ha döglenek a nyulak!

Előzmény: csapó (479)
csapó Creative Commons License 2008.09.22 0 0 479
Amire konkrétan gondoltam ... azt inkább nm mondom el most (hogy szabadon idézzem a klasszikus adomát).
Vegyük a szelídebb megoldást (javasoltam már), Hunnivári nem érti az olvasott szöveget.
:)
Előzmény: odovaker (478)
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 478
A 15. századi tudás is tudás, csak óvatosn kell kezelni. Konkrétan mire gondoltál?
Előzmény: csapó (477)
csapó Creative Commons License 2008.09.22 0 0 477
Akkor meg miért hivatkozol rá?
Előzmény: odovaker (476)
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 476

Emlékezhetnél, hogy a HC szerint Kézai 15. századi kompilátor...

Előzmény: csapó (474)
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 475
bütty ili ne bütty...
Előzmény: csapó (474)
csapó Creative Commons License 2008.09.22 0 0 474
off :)
Jó, hogy felemlegetted Kézai mestert a másik topicban. Van ugyanis egy mondata, mindjárt a történet elején: "Mert azon törvényes szokás a húnok vagy magyarok közt Gyeics vezér, Takson fia, idejéig sértetlenűl fen vala tartva."

Mi a teendő?
Előzmény: odovaker (473)
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 473
791 után Pippin meglátogatja a Duna keleti partján székelő kagánt és feleségét katunt. Ki lehetett az a kagán? És mikorra datálható mindez?
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 472
Onogur or Onoghur was the name of the European Avar federation spreading from Pannonia to the Kuban during their 2nd Dynasty under the rule of the Bolgar house of Dulo (also Dub or Dubo, of the Unogundur tribe of Bolgars) from 635-685 CE. It was during this dynasty that Pannonia came to be known as Hungary by its neighbours. It is most frequently referred to as Great Bulgaria.

The state of Onoguria, was founded by Kubrat {also Kurt or Kuvrat explained as meaning "Wolf" b. c.585-587 CE} who was of Bulgar maternal & Avar paternal lineage. His maternal Uncle Organa regent over his tribe while he grew up as a hostage in Byzantium. Between 630-635 CE he struggled to unite the Bulgars and the Avars into a powerful Khaganate in the Ukraine. After his death his son Batbayan was left in charge of the Khaganate, but it soon splintered. First the Kotrags left to the east then rebel (Kubar) tribes seceded in Pannonia while other Bulgars in that region sought refuge with the Lombards. Out of the turmoil Asparukh (apparently the brother of the Khagan) emerged as the most prominent figure leading his Bulgars out of the federation south across the Danube to establish his state of Bulgaria there.

Little is known of what happened within Avar Onoguri between 685-791 but it is certain that reference to the area as Hungary continued amongst their western neighbours continued until the name stuck.

There are varying speculations as to the origin of the Onogur name. Some derive it from Turkic words meaning "Ten Arrows" meaning a federation of ten tribes. Others that it is from Unok-vndur a people mentioned in Armenian sources. Variations include: Onoghuria Onoguri Onoghuri Onghur Ongur Onghuri Onguri Onghuria Onguria Onogundur Unogundur Unokundur etc. "

 

Tehát ezek alapján 791-ig Pannonia helyes neve angolul Hungary. De mi lesz azután? Elfoglalják a frankok?

Előzmény: odovaker (471)
odovaker Creative Commons License 2008.09.22 0 0 471
odovaker Creative Commons License 2008.09.13 0 0 470
Álmos hegye körzetében (ma Fruska gora) három Nyék helynevet találtam.)
Előzmény: Hierro Nyh. (467)
odovaker Creative Commons License 2008.09.13 0 0 469

I. sz. 1004. év (AD 814)

 

"Számításaim szerint ebben az évben 17 éves Tar Zerind fia Géza, aki i.sz. 1007-ben a hungárok nagyfeledelme (királya?) lesz." 62-63. old.

IDOHIDEPITO Creative Commons License 2008.09.05 0 0 468

Super! Akkor nem kell a továbbiakban a Pilisben keresni Árpád sírját!

Gratulálok, Ön nyert egy hangszórót!

Előzmény: Hierro Nyh. (467)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.09.04 0 0 467

Helyesbítem kell.

 

Kicsit figyelmesebben olvasva sikerült megtalálni a számonkért bejegyzést: Képes Krónikában benne van, hogy Árpádtól származott Szent István!

 

28. fejezet (Az első kapitány) utolsó mondat:

 

"Mikor hát Árpád a többi magyarokkal -- miképpen fentebb elmondottuk -- legyőzte és megölte Szvatoplukot, tábort ütött Fehérvár közelében a Nyék hegyén; ezt a helyet választotta magának először Árpád Pannóniában, ezért alapította ennek közelében Fehérvár városát Szent István király, aki őtőle eredett.

 

Így viszont újra adott a kérdés: miért lett volna érdeke a királyi dinasztiának, hogy ősükül tegyenek meg egy később beköltöző vezért?

Előzmény: Hierro Nyh. (466)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.09.04 0 0 466

Nemrég került szóba, miszerint a Képes Krónikában nincs leírva, hogy Szent István Árpád leszármazottja lett volna.

 

Viszont ebben az esetben az sincs leírva, hogy Szent István őse lett volna Attila! Ellenben Árpádnak Attilától való származását levezetik (más kérdés, hogy még olyan kevés generációváltással, hogy az még a hungár naptárral is nehezen lenne alátámasztható, sőt).

 

Akkor viszont hogy is volt a hun-hungár királyi dinasztiával?

csapó Creative Commons License 2008.09.03 0 0 465
Most meg a régészeket kevered a történészekkel.
Előzmény: IDOHIDEPITO (464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!