Köszönöm! Hamarosan szeretnék egy szerszámtároló faházat építeni (2m x 2,5m) és a sarokgerendák stabil rögzítése kardinális kérdés. Ezzel a ragasztóval talán már nem lesz probléma. Ugyanis az volt a gondom okozója, hogy az alapcsavar - mivel a betonalap széléhez viszonylag közel kerül - elvileg szétnyomhatja a betonalapot, de így ragasztva talán nem fenyeget ez a veszély :)
mezei szilikon kinyomóval megy. viszont félperc alatt köt, mindent elő kell készíteni, mert ha egy percet vársz két luk között, már lehet belekötött a csőrbe.
Lehet ,hogy ennek a Fischer ragasztónak a kinyomó pisztolya 10000 Ft?9800 -ért találtam a neten. Csak a kinyomó kb 10 ezer ,a ragasztó 6,+a szállítási költség.Hát azért ütős.:-(
Én simán menetes szárat ragasztok, 10-es szárnak 12-es lyuk kell, a Fischer injektáló ragasztóit használom. Volt már nálam több más olcsóbb cucc is az is általában mind jó, de nem emlékszem egyik nevére sem.
A keverőszárat majd kidobod a végén, mert beleköt a ragasztó.
A műanyag és fém beütős tiplit kerülöm, mert öntött betonban ugyan tökéletes lehet, de a terméskő kerítésnél használhatatlan.
Ha ragasztót/vegyi dűbelt/kémiai dűbelt(kinek hogy tetszik a megnevezés) használ,akkor nem kell alapcsavar.Sima menetes szál.Pont az a lényege ennek a módszernek,hogy nem feszíti a luk falát,hanem a megszilárduló anyag tartja meg,kitöltve az üreget.
Veszel annyi alap csavart, amennyi kell. Nem tudom, milyen nehéz a kapu, meg hány felfogatási pont van a konzolon és milyen távol, attól függően kell méretezni az alapcsavart. Ez mondjuk 10x100-as. https://www.timarvasker.hu/alapcsavar-10x100mm-horg/t Ennek a végén van egy fém szétnyíló rész, amit szétnyom a menetes szár, ahogy betekered. https://www.youtube.com/watch?v=p37U6QmY1Wo
Ehhez képest kell fúrni a lyukat. Ha nagyon precízen tudsz fúrni betonban, akkor pont akkora átmérőjű, kicsivel hosszabb lyuk kell, mint a menetes szár, de csak ha ki tudod a lyukat tisztítani, ha nem, érdemes mondjuk 2-3 centivel hosszabbra. És nem kell sok ragasztó tényleg. Ha nem sikerül vízszintesen a lyuk, akkor alakítani kell rajta. Utána kinyomod dübel ragasztóval, a dupla anyát az alap csavaron mind a kettőt úgy kicsavarod, hogy azt tudd ütni, és ne verd szét a menetet a száron, és úgy beütöd a lyukba. Ha melegebb időben csinálod, minden lyukat ellenőrizz le, hogy jó-e mielőtt elkezded az elsőbe nyomni a ragasztót és ütni az alap csavarokat. Utána rárakod a konzolt, majd a két anyát alátéttel, és meghúzod, és a végén ha kell, méretre vágod a menetes szárat flexxel.
Most én sem értem :D Fúrsz egy lyukat. 10-est mondjuk? Milyen mélyen? beraksz betonba való dübel ragasztóval egy betonba való dűbelt és akkor abba a menetes szárat vagy mi?
És utána méretre vágod a menetes szárat, rá a konzol és anya vagy hogy?
Alap csavar plusz betonba való dübel ragasztó. Az összes lyukat célszerű előre kifúrni, mert főleg melegben a dübel ragasztó elég gyorsan köt. Nem kell sok bele. Ha először csinálod, próbáld a lehetőségekhet képest a lyukakat merőlegesen fúrni, és ellenőrizd szélességben és mélységben is hasonló méretű mondjuk ceruzával, mint az alap csavar, hogy teljesen bele megy-e, mert ha elkezded beütni, és nem megy be eléggé, akkor kivenni már nem triviális. Mondjuk el lehet vágni :)