Keresés

Részletes keresés

ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17177

Megvan a probléma!

Elég hihetetlen számomra, de az elszívó oldali szűrő telítődött ez alatt a 2 hónap alatt...alaposan kiporszívóztam majd kézzel kivettem belőle vagy fél kg port...ahogy a lenti képen is látszik, visszaállt kb normál értékre. Még a szelepeknél lévő szűrőket is kitakarítom/kicserélem, mert nyilván azok is tele vannak.

Tapasztalat: senki ne használjon ultrahangos párásítót lágyítatlan vízzel...

BTW: nem a fórum témája, de mivel és hogyan érdemes párásítani? Néztem pl. a Xiaomi SmartMi-t, ami más elven működik. A szezon tapasztalatai alapján muszáj min. 5-6 liter vizet bevinnünk/nap, hogy legalább 50% körül tudjuk tartani az RH-t (kisgyerek miatt ennél kevesebb nem komfortos)

Köszönöm az ötletelést! Örülök, hogy ez a topik még mindig él és hasznos!

Előzmény: ZoliMaster (17173)
építkező11 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17176

Szóval a szelepeket nézted?

építkező11 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17175

Bár lehet jobb, ha nincs néha már káros a túl sok információ, főleg a magamfajtának, aki imádom elemezgetni. :-)

építkező11 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17174

Ez van a régi géphez is?

ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17173

A Zehnder appban látszik minden. Ehhez persze kell a LAN egység a géphez.

Emígyen:

Zehnder

Előzmény: építkező11 (17172)
építkező11 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17172

A fordulatszámokat hol látod? Bár az enyém régebbi gép, lehet ez már innováció, hogy hozzáférsz ilyen adatokhoz is.?

építkező11 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17171

Szelepek milyenek? Én minden fél évben szűrőcserekor azokat is átmosom, főleg a konyha körül beszűkülnek a rárakódott zsírtól, portól.

Előzmény: ZoliMaster (17170)
ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17170

Azzal az a baj, hogy az akkora fojtáscsökkentés, ha azt kiveszem nyilván lemegy a fordulat, de nem mutat reális képet. Azt lehetne megnézni, hogy mit mutat egy vadiúj szűrővel. Az viszont nincs jelenleg, mert nem lenne aktuális 2 hónap után. Ha nem találom a megoldást nyilván rendelek és kipróbálom ezt is.

Előzmény: coffein2 (17169)
coffein2 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17169

Írtad, hogy szűrő tisztítás után 2 hétig jó volt.

Próbáld meg kivenni a szűrőt, 1-2 percre.

Ha akkor sem jó, akkor egy lehetőséget kizártál.

Előzmény: ZoliMaster (17168)
ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17168

A venti szép tiszta és szépen forog.

Közben a hőcserélőt kizártam, mert manuálisan bypassra állítva is megvan a különbség a ventik között. Ezek szerint a rendszerben lesz gond valahol...vagy?

Előzmény: coffein2 (17167)
coffein2 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17167

Részemről egy tipp volt. Írtad hogy vízkőlerakódás van a lakásban, azért gondoltam, hogy az elszívó ventilátorban fokozottan jelen lehet a lerakódás.

Előzmény: ZoliMaster (17165)
ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17166

Pontosan hol volt ez a nedvesség? Én nem láttam nyomát nedvességnek sehol a gép környezetében. Próbáltam nagyobb fokozaton is járatni, hátha az kiszárítja amit ki kell, de nem segített

Előzmény: Tomo75 (17164)
ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17165

A ventilátor kézzel megforgatva ugyanúgy forog, mint a másik. Sőt, pont a másik venti ami koszosabb, illetve van rajta némi penészpötty. Az érzékelőt is megtakarítottam, hátha csak az, de sajnos nem segített.

Komolyabban nem akarnám szétbontani a rendszert, de ezek szerint nyilván kénytelen leszek...

Előzmény: coffein2 (17163)
Tomo75 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17164

Sajnálattal olvasom, hogy a Zender termék is ilyen. Nekem Wolf van. Nálam a nyomócsőbe került nedvesség, annak kifújása után helyreállt a működés, csendes lett újra a gép.

Előzmény: ZoliMaster (17162)
coffein2 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17163

Az elszívó ventilátor nem szorulhat a rárakódott vízkőtől?

Nem tudom mennyire zárt a csapágyazása.

nagyobb ellenállást érzékel, és felszabályozással kompenzál.

Előzmény: ZoliMaster (17162)
ZoliMaster Creative Commons License 2020.03.03 0 0 17162

Sziasztok!

Egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem. Adott egy Zehnder rendszer amit 1 éve és 2 hónapja használunk. Saját kezűleg raktam össze, 5 elszívási, 5 befúvási pont van és egy Comfoair Q350.

Másfél hónapja cseréltem szűrőket, mert az elszívó oldali ventilátor fordulatszáma elkezdett emelkedni és a gép is hibát dobott (túl nagy nyomás).

2-3 hétig minden rendben is volt, de pár napja ismét elcsúsztak a ventilátor fordulatszámok és az elszívó kb 400 fordulattal többet megy (900 VS 1300). Szétszedtem a gépet, kimostam a hőcserélőt illetve a gép belsejét is, de némi vékony porrétegen kívül semmi volt. A probléma viszont nem oldódott meg.

Mivel jelenlegi működési formájában jelentősen csökkenne a gép élettartama + a magasabb fordulat miatt érezhetően hangosabb is, szívesen vennék ötleteket, tippeket mi lehet a gond.

Egy plusz infó még: ebben az szezonban használtunk egy ultrahangos párásítót, ami sajnos egy finom vízkőpor lepellel borítja be a házat. A gépnél ennek nyomát nem láttam, az osztódoboz tiszta illetve a gépben is minimálisan volt jelen. A cső hálózat antisztatikus Zehnder, tehát abban elvileg nem állhat meg.

Köszönöm!

Nopain Creative Commons License 2020.02.28 0 0 17161

Sikerült már rendelni Németből? Én is szeretnék egy zehnder comfoair 70et, csak nem vágom a németet😂

Előzmény: Szaszon75 (17111)
topikolos Creative Commons License 2020.02.26 0 0 17160

Sziasztok!

Van egy félkész szellőztetési projektem, csak hanyagoltam már több mint egy éve. Most már szeretném befejezni.

Ami megvan: áttörések a födémen, illetve a belső térben a csövezések, padlástérben kellene csövezni, az anyag ahhoz is megvan, csak idő és elszántság kellene, hőcserélő félkész állapotban. Ez utóbbihoz lenne most kérdésem.

Csináltam egy ellenáramú lemezes hőcserélőt nyomdai lemezekből, xps-el leszigeteltem, várja a beépítést. Egy nagy méretű hűtőszekrényt kibeleztem, ennek a belsejébe méreteztem a hőcserélőt. Kivágtam a 4 lyukat, helyükön vannak a ventilátorok is.

Ötletet, megoldást várnék, hogy rakjam be a hőcserélőt a dobozába, hogy bármikor kivehető legyen, de a légmentes tömítés is megoldott legyen? A hőcserélő elég passzosan megy bele, talán 1-1 centi van oldalt a doboztól, a két végén kicsit több.

Tisztítás miatt gondoltam a kivehetőségre, de ha rosszul gondolom, és nem lesz rá szükség, az is jó...

A bejövő levegőt mindkét irányból szeretném szűrni.

Köszi.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.02.25 0 0 17159

"a 2 cm szükites fél méteres fali kivezetésben nem öli meg a motorját??"

Ennyi még nem öli meg.

Picivel több áramot fog enni és picivel kevesebb levegőt fog szállítani.

Előzmény: John1111 (17158)
John1111 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 17158

Csak a timer idöszakba 10-20 perc megy ilyen halkan...

33dB mindkettő zajszintje, de Aerauliqa QD-120HT BB légszállítása jóval kevesebb, amit furcsalok mondjunk ua zajjal hogy lehet ennyivel gyengebb, mintha valamelyik készült adatai nem egészen valósak lennenek, pl mas körülmények között mertek pl a dB-t...

:)

Akkor a 2 cm szükites fél méteres fali kivezetésben nem öli meg a motorját??

Előzmény: Mekk Elek ezermester (17157)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.02.21 0 0 17157

30-40 ezer üzemórával elfogadható (4-6 év) élettartam várható

és a CATA ventilátornak a 17 decibeles zajszintje is nagyon kellemes (persze ez csak alacsony sebességfokozatnál igaz), akár hálószobába is mehetne

De én egy fillért sem költenék

- se péraérzékelőre (hiszen a párának semmi köze a lakáslevegő egészséges széndioxid szintjéhez)

- sem késleltetésre (mivel folyamatosan fog üzemelni)

Előzmény: John1111 (17156)
John1111 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 17156

Sziasztok!

Fél méter vastag falba épített 100mm-es csőbe egy szűkítővel rakhatok egy 120 mm-es axialis elszívó ventilatort? Paraerzekeloset akarok a spejzrol van szó a konyhába van kb.. spejz + konyhábol szívná a levegőt. (Nappaliba van legbeereszto

Azért 120asra gondoltam mert azoknak nagyobb az elszivasa mint a 100-as..

Ezeken gondolkodom:

Aerauliqa QD-120HT BB vagy a Cata E-120GTH

Vélemény?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.02.19 0 0 17155

"Szerintetek a jegesedést hogy oldja meg?"

Ha ez eredetileg egy hűtő-fűtő klíma volt, akkor ugyanazok a leolvasztási módszerek állnak a rendelkezésre, mint a gyári hűtő-fűtő klímáknál: például jegesedés esetén leáll két-három percre a fűtéssel, a váltószelep átkapcsol "hűtő" üzemmódba, ilyenkor fordított hőszivattyúként bentről a lakásból lopja a hőt kifelé, ezért felmelegszik a külső hőcserélő és leolvad róla a jég.

Ezen a videón az is látszik, hogy a leolvasztás idejére lekapcsolja a ventilátort (az se hűtse a hőcserélőt) és csak a kompresszor dolgozik: https://www.youtube.com/watch?v=xpLZgRpUFic

Klímás profikat leginkább ebben a fórumban találsz: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018927

Előzmény: Gprinter (17153)
Gprinter Creative Commons License 2020.02.19 0 0 17153

Sziasztok! 

Tudom nem ide tartozik, de sajnos a "hozzávaló" topik nem igazán él.

Aki tudna segíteni pár mondatban OFF ként azt nagyon megköszönném.

Szerintetek a jegesedést hogy oldja meg? Kikapcsolja mielőtt lefagy? Illetve ha lefagy hogy olvasztja le? A hőcserélőt hogy méretezi? Vagy mindegy mekkorát teszek rá? én ezt egy régi 2,2 KW klímával akarnám kipróbálni.

https://www.youtube.com/watch?v=L6RfIUUhgLs

Köszönöm.

pet520 Creative Commons License 2020.02.18 0 0 17152

Kb így

pet520 Creative Commons License 2020.02.18 0 0 17151

Csináltam egy skiccet.

Milyen irányt javasolnátok?

Jó lehet az ha a füribe egy folyamatos üzemü venti kerülne és a hálóba valamint a konyhába tennék egy légbeeresztőt?

Vagy esetleg még a gyerekszobába egyet?

Az utca zaját próbálnám kizárni amennyire lehet.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.02.18 0 0 17150

"Elég lehet az ha a wc, füri elszív,"

Amikor éppen megy a venti, akor elég lehet.

Amikor nem egy a venti, akkor nem elég :)

Persze az ilyen helyekre a legtöbb ember oolcsó ventilátorokat tesz, amelyek nem bírják a folyamatos üzemelést, ráadásul üvöltenek mint a sakál. Az éveken át folyamatosan, ráadásul csendesen működő ventilátorok nem a 10e Ft alatti kategória.

"a nappaliba a hálóba  meg a gyerek szobába be engedem a friss levegőt?"

Ha a hálók a nappaliból nyílnak, akkor talán a nappaliba sem kell külön légbeeresztő, hiszen a hálókból a friss levegő úgyis a nappalin keresztül megy majd. Rajzold le a lakás alaprajzát és nézd meg, hogy milyen útvonalon fog járni a levegő java. Legalább a leggyakoribb emberi tartózkodási pontok mindenütt legyenek ellátva jó levegővel.

Előzmény: pet520 (17147)
coffein2 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 17149

Jó amit linkeltél, és lehet páraszabályozott.

A légcseréhez még kell elszívás is, hogy jól működjön szabályozott módon!

Nem atomfizika ez.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.02.17 0 0 17148

Ez is jó, de ne páraérzékelős legyen. Létezik ilyen páraérzékelő nélküliben is.

pet520 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 17147

A kéményen nem szeretnék beereszteni levegőt.

Ok. Nem használjuk a kéményt. Elég lehet az ha a wc, füri elszív, a nappaliba a hálóba  meg a gyerek szobába be engedem a friss levegőt? Pl ilyennel:

https://ventilatoraruhaz.unas.hu/Aereco-EHT-780-higrosztatikus-fali-atvezetesu-legb?gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7hiz2OkN6sr9_6TzH4NX6mJa6mGwNOm7kZJgYwNO52uYMzPYI9BP3caApqIEALw_wcB

Előzmény: Mekk Elek ezermester (17146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!